Miljöbokslut 2016 kortversion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöbokslut 2016 kortversion"

Transkript

1 Miljöbokslut 2016 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2016 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning Bedömningsgrunder: Röd - Trenden går åt fel håll och/eller det räcker inte med de insatser som hittills har genomförts för att vi ska uppnå målet i tid. Gul - Arbete har påbörjats, ett fortsatt arbete krävs för att nå målet men vi har kommit en bit på väg. Grön - Målet har uppnåtts eller är nära att uppnås.

2 Vad är miljöbokslut 2016 kortversion? Miljöstrategiska programmet beslutades i juni 2013 och 2016 är tredje helåret med programmet. Resultatet från 2016 års arbete följs upp i ett miljöbokslut. Uppföljningen av programmet är uppdelad efter målområdena i miljöstrategiska programmet. Den fullständiga uppföljningen är ett omfattande dokument på nästan 70 sidor och därför görs denna kortversion av uppföljningen. I den fullständiga uppföjlningen går det att läsa om alla mål och delmål. I kortversionen finns alla delmål presenterade utom tre på grund av utrymmesskäl. Graden av måluppfyllelsen för respektive delmål, samt information om det fortsatta arbetet med dessa, är mer utförligt beskrivet i den fullständiga versionen jämfört med i kortversionen. Hur går arbetet? Under 2016 har genomförandet av det miljöstrategiska programmet tagit fart och fler aktiviteter har genomförts än under startåret Gävle kommun placerades på 6:e plats i tidningen Aktuell hållbarhets kommunranking 2016 och det visar att det miljöstrategiska programmets åtgärder och avsatta resurser till miljöarbetet givit resultat. I miljöbokslutet för 2016 har 10 av 53 delmål bedömts som gröna eller är mycket nära att uppnås. För 32 delmål har arbete påbörjats och ett fortsatt arbete krävs för att nå målen, men vi har en plan för att nå våra mål. Elva delmål har bedömts som röda, dvs. utvecklingen för dessa delmål går åt fel håll och/eller det räcker inte med de insatser som hittills har genomförts för att vi ska uppnå målen i tid. I miljönätverket och i programmets styrgrupp finns goda möjligheter för utvärdering, samverkan och ständig förbättring av struktur och arbetssätt. Under året har en gemensam verksamhetsplanering skett inför Framåt behöver vi bygga vidare på det stora engagemang för frågorna som finns i förvaltningarna och bolagen och ha uthållighet i det fortsatta arbetet. Det finns en koppling mellan avsatta resurser och verksamheternas prioritering och resultat. Där det finns en eller flera utsedda att arbeta på heltid med miljömålen genereras fler aktiviteter som bidrar till att uppnå miljömålen, än i de verksamheter som inte har möjlighet att avsätta personal som arbetar med frågorna.

3 Energi Energimålet har nio delmål. Två av dessa har fått färgbedömningen grönt, sex har fått bedömningen gult och ett av dem har fått bedömningen rött. Delmål har bytts ut och fler har tillkommit sedan År 2016 är fler mål grön- och gulmarkerade och färre är rödmarkerade jämfört med Nedan sammanfattas delmålens status. GRÖN Gävle kommunkoncern ska vara fossilfritt Kommunkoncernen har enbart elavtal med energibolag som levererar förnybar ei: Gävle Energi AB, som är på god väg att nå målet 100% förnybar energi till år 2018, och Johannes kraftvärmeverk, som under 2016 konverterade till bioolja. Primärenergifaktorn för fjärrvärme ska inte överstiga 0,05. Den ligger nu på 0,03 vilket betyder att vi når målet med god marginal. Primärenergifaktorn är ett mått på hur effektivt naturresurser omvandlats innan energin når användaren. Ju lägre siffra desto bättre. GUL Mellan har den faktiska elanvändningen minskat med ca 16 % internt (målet är 20% till år 2020), vilket visar på att vi är på rätt väg. Under samma tidsperiod har även den faktiska värmeanvändningen minskat med ca 8 % internt (målet är 10% år 2020), vilket är bra. En stor minskning har skett av koldioxidutsläppen från energisystemet i Gävle kommun mellan Om trenden håller i sig kommer delmålet fossilfritt år 2030 att uppfyllas. Ett annat delmål är att produktionen av förnybar energi ska öka i Gävle kommun. Energiproduktionen från vattenkraft i Gävle Energis regi har ökat från år 2013 till år År 2016 sjönk produktionen. I dagsläget finns inget producerande vindkraftverk i kommunen men tillstånd finns för Trödje vid Kvissjaberget och Hittsjön. Produktionen av biogas ska öka med 400% till år 2017 jämfört med år Under 2016 minskade produktionen av biogas. Delmålet är därmed beroende av en ny biogasanläggning som tas i drift Gällande solenergi har installerad effekt från solceller ökat markant sedan föregående år. Det är den nya anläggningen på Gavlevallen och Gavlehov som tillkommit. Totalt sedan 2009 har vi nu ökat vår produktion av solenergi med 450 % inom kommunkoncernen (målet är 600% år 2020). RÖD Energianvändningen hos Näringslivet och gävleborna ska bli 25% effektivare år 2020 jämfört med Energianvändningen gick upp 2014 jämfört med år Anledningen till att energianvändningen har gått upp är sannolikt den ökade energianvändningen hos industrier. Under 2016 har Gävle kommun anställt en energisamordnare och startat forumet energirådet som ska arbeta strategiskt med att genomföra energiplanen och se till att kommunen når energimålet.

4 Transporter Transportmålet har sex delmål. Två av dessa har fått färgbedömningen gult och fyra av dem har fått bedömningen rött. Två av målen har ersatts sedan År 2016 är fler delmål rödmarkerade och färre gulmarkerade jämfört med Nedan sammanfattas statusen av delmålen. GUL Gävlebornas och näringslivets resor och transporter ska vara fossilfria år Utsläppen har minskat med ca 12 % sedan Under 2016 har arbete med bland annat ansökan till Klimatklivet för el-laddstolpar bedrivits, där Gävle Energi blev beviljade medel. Vidare medverkar Gävle kommun i Biodrivmitt och Green Drive Region för att driva utvecklingen av tillgången till förnybara drivmedel. Vi behöver öka insatserna på området för att säkerställa att vi når målet till Gävle kommunkoncerns resor och transporter ska vara fossilfia Andelen fordon som kan drivas med i huvudsak fossilfria drivmedel har ökat med 5 % ( ). År 2016 finns 95 st. elbilar, 88 st. gasbilar, 31 st. etanolbilar, 23 st. laddhybrid/bensinbilar, 36 bensinbilar och 331 dieselbilar i Gävle kommunkoncern. Utbytestakten har varit långsam och det beror på att fordonsupphandlingen försenades Under 2017 planeras hundratals fordon bytas ut för att öka antalet förnybara fordon. RÖD Körsträckan med bil i Gävle kommun ska år 2025 ha minskat med 25% per invånare jämfört med Data från SCB visar dock att bilresandet i Gävle kommun har ökat mellan 2014 och Kommunkoncernen har under 2016 på olika sätt arbetat för att nå delmålet, exempelvis genom mobilitetsplaner, gröna parkeringsköp, kortare bussresetider samt ändrade betalzoner för parkering. Samhällsbyggnadsnämnden har valt att sänka ambitionsnivån och målvärdena för detta delmål. Resor, transporter och användning av drivmedel inom kommunkoncernens verksamheter ska minska. Körsträckorna med både privat bil och tjänstebil för medarbetare i Gävle kommunkoncern har dock ökat med 6 % 2016 jämfört med Antal korta flygresor under 50 mil har minskat med ca 80 % men den totala flygsträckan har ökat. Tågresorna har ökat med 11 % jämfört med Under 2016 har arbete med fordonscentraliseringen gjorts och med att minska kommunkoncernens resor, transporter och fossil drivmedelsanvädning. Kollektivtrafikens marknadsandel i Gävle kommun ska fördubblas till 2030 jämfört med 2006, i förhållande till annat motoriserat resande. Antalet resande med kollektivtrafik har ökat. Ökningen är dock för svag för att målet ska uppnås. Arbete pågår för att snabba på ökningen. Antalet resor med cykel ska fördubblas men mätningar år 2016 visar att cykelresandet i Gävle minskar, vilket är ett trendbrott mot förra året. Flera åtgärder har gjorts under 2016 men mer insatser behövs.

5 Konsumtion och avfall Målet för konsumtion och avfall har tolv delmål. Fyra av dessa har fått färgbedömningen grönt, sju har fått bedömningen gult och ett har fått bedömningen rött. Antalet delmål som har grön, gul och rödmarkerats är samma som år Nedan sammanfattas statusen av delmålen. Av utrymmesskäl redovisas inte delmålen för köttkonsumtion, närproducerat och kommunens källsortering nedan. GRÖN Under 2016 har Gävle kommunkoncerns ekologiska livsmedelsinköp ökat från 38 % 2015 till 40,5 % 2016, (målet är 50 % år 2020). Dessutom ska matavfallet från regionen rötas från och med 2017, vilket uppfyller delmålet om att matavfallet från regionen ska användas som en resurs år Samhällsbyggnad Gävle bedriver kontinuerligt arbete för att minska nedskräpning, vilket ett annat delmål års budget utökades med 2 miljoner för att minska nedskräpning, klotter och skadegörelse i Gävle. Dessutom finns möjlighet till källsortering i alla förvaltningar och bolag. Ännu kan dock inte alla fraktioner källsorteras vilket innebär att mer arbete återstår gällande källsortering. GUL Gävlebornas konsumtion ska vara resurseffektiv och hållbar. Gävlebornas kunskap om den egna konsumtionen ökat, men samtidigt har avfallsmängden ökat. Ett annat delmål är att Gävlebornas användning av, och exponering för, miljö- och hälsofarliga ämnen ska minska. Exempel på åtgärder är: arbete med kemikaliesmart förskola, användning av hållbara material vid nybyggnation, kemikaliekrav i upphandlingar samt granskning av kemikaliehantering hos verksamheter. Mer arbetet behövs för att delmålet ska uppfyllas. Produkter och tjänster som upphandlats av Gävle kommunkoncern ska vara miljömässigt hållbara. Under 2016 har arbetet fortsatt med att ställa miljökrav vid upphandlingar av produkter och tjänster. För att uppnå målet krävs mer resurser för uppföljning av ställda miljökrav, samt för att ställa miljökrav i alla upphandlingar som Gävle kommun genomför. Mängden matavfall som slängs inom vård, omsorg och skola inom kommunkoncernen ska minska med 20% år 2017 jämfört med Mätningen av totalt matsvinn per portion visar att matsvinnet har ökat med 12 % från 2015 till 2016, men utfallet för år 2016 är inte högre än målvärdet vilket visar att målet fortfarande är möjligt att uppnå. RÖD Slam och restprodukter ska användas som en resurs på bästa miljömässiga sätt år Ett förslag på slamstrategi togs tidigare fram för Gästrike Vattens avloppsslam. För att nå delmålet måste både utredningar och åtgärder genomföras år 2017 men först behövs ett samarbete, och en gemensam syn, i området hos länsstyrelsen, kommuner och i den geografiska regionen innan utredningar och åtgärder kan göras. Det är därmed stor risk att delmålet inte uppnås i tid.

6 Mark och bebyggd miljö Målet för mark och bebyggd miljö innefattar åtta delmål. Ett av delmålen har fått färgbedömningen grönt, fyra har fått bedömningen gult och tre har fått bedömningen rött. År 2015 hade inget av delmålen färgbedömningen grönt men enbart två hade färgbedömningen rött. Nedan sammanfattas statusen av delmålen. GRÖN Vid byggande och underhåll ska material och metoder som är resurssnåla och sunda användas. Det finns goda möjligheter för att vi ska nå målet för kommunala fastigheter år Ett exempel på fortsatt arbete är att möjliggöra användning av livscykelanalyser vid byggnationer. GUL Mark ska återanvändas i större utsträckning för att minska ytterligare markanvändande för nybygge. Prioriteringsgrunder gällande ianspråktagande av mark har tagits med som riktlinje i den nya översiktsplanen. När planen har antagits i slutet på 2017 kan uppföljning av delmålet påbörjas. En förtätningsstrategi ska läggas till i översiktsplanen. Delmålet kan nås senast Kompensationsåtgärder ska genomföras när värdefull parkmark eller värdefull naturmark exploateras. Arbete med kompensationsåtgärder aktualiseras i översiktsplanen för Gävle kommun och i grönstrategin. Den 12 december 2016 beslutade kommunfullmäktige om riktlinjer för kommunens exploatering av värdefull mark. Från och med 2017 kommer uppföljning av delmålet att göras. Nya byggnader och anläggningar ska lokaliseras anpassat till ett förändrat klimat år Under 2014 och 2015 har styrdokument tagits fram och i dessa ingår klimatanpassningsfrågor. För att nå målet behöver dessa styrdokument implementeras i kommunens verksamhet i god tid innan För att nå delmålet att all nybyggnation ska vara anpassad för optimal avfallshantering avseende källsortering, tillgänglighet och säkerhet krävs nya rutiner och uppföljning i form av stickprovskontroller. Gavlegårdarna har under 2016 kompletterat stadsdelsförnyelsen på Sätra med 4 nya återvinningsrum och 20 stycken underjordsbehållare för en mera optimal avfallshantering för hyresgästerna. RÖD Kommunkoncernens mark för jord- och skogsbruk ska brukas långsiktigt hållbart senast år Samhällsbyggnad Gävle har tagit fram en skogspolicy men den är ännu inte politiskt förankrad. För att uppnå delmålet minskade negativa effekter av buller och vibrationer måste planering och åtgärder för utsatta områden göras, exempelvis genom minskat biltrafikflöden i bullerstörda områden, ökat antal elfordon i stadstrafiken, sänkta hastigheter och genomförande av bullersanerande åtgärder. Luften ska vara så ren att människor, djur, växter och kulturvärden inte skadas. Beräkningar visar att minst 21 gator inom kommunens geografiska gränser ligger inom Övre Utvärderingströskeln för olika luftföroreningar enligt Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft. Risken är därför att värdena kan komma att överskriva miljökvalitetsnormerna

7 Natur Naturmålet har nio delmål. Ett av dessa och fått färgbedömningen grönt och åtta har fått färgbedömningen gult. Jämfört med 2015 har färre delmål fått färgbedömningen grönt och inget av målen har fått bedömningen rött (år 2015 var det 2st). Nedan sammanfattas statusen av delmålen. GRÖN År 2015 ska det finnas ett stadsbad i Gävleån. Delmålet är uppfyllt. GUL År 2020 ska ytterligare 1000 hektar värdefulla natur- och rekreationsområden vara skyddade, jämfört med Inga naturreservat bildades under 2016 men fler naturreservat är på gång. Utfallet ligger därför kvar 2015-års resultat: 617,5 ha. Målen bedöms ändå vara möjlig att uppnå. År 2020 ska alla tätortsparker och naturområden i Gävle främja biologisk mångfald och vara väl tillgängliga. En framgångsfaktor för målet är att kommunen antar en grönstrategi som ska vara färdig för samråd 2017/2018 och som antas Arbetet med grönstrategin är försenat och risken finns därför att målet inte uppnås eftersom det efterföljande arbetet med framtagande av skötselplaner är beroende av innehållet i strategin. Arealen ängs- och betesmark som brukas ska inte minska jämfört med arealen år Tio örtbackar har hävdats i kommunens regi under 2016 men det går inte att avgöra hur, eller om, arealen har ändrats eftersom statistik saknas för år Ett annat delmål är att alla åtgärdsprogram, som berör kommunen, för hotade arter ska vara implementerade i kommunkoncernens verksamhet senast år Arbetet med att identifiera vilka åtgärdsprogram som är aktuella för Gävle kommun kommer att göras under 2017 av kommunekologerna. Tysta områden som är värdefulla för rekreation och frilufsliv ska bevaras. I den kommuntäckande översiktsplanen har ett område kring Öjaren pekats ut som tyst område. Översiktsplanen skickas ut på samråd våren 2017 och bedöms kunna antas under Ett annat delmål är att användningen av parkområden för närrekreation ska öka till år Mätningar vid parkområdena T-udden, Sätraskogen och Valls Hage visar att år 2016 var det totalt 6062 besökare, det är färre jämfört med år Minskningen visas endast i för T-udden men eftersom mätstationen blev vandaliserad år 2015 är det därför osäkert om det totala besöksantalet verkligen har minskat. En strandpromenad med natur- och kulturinformation ska finnas längs Norrlandet år Arbetet planeras vara klart redan år 2017 och därför bedöms målet vara på god väg att uppnås. År 2020 ska också Gävles arboretum Valls Hage vara komplett och välbesökt med inhemska träd- och buskarter. Samhällsbyggnad Gävle har genomfört besöksmätningar som visar på ökat antal besök i Valls Hage från år 2015 till år Den färdiga planen för efterlevnad och skötsel är framskjuten en månad men bedömningen är att en skötselplan blir klar under 2017.

8 Vatten Vattenmålet har tre delmål. Ett av dessa har fått färgbedömningen grönt, tre har fått bedömningen gult och två har fått bedömningen rött. Ett delmål är borttaget sedan år 2015 och jämfört med 2015 är ett delmål grönmarkerat (år 2015 var det målet gulmarkerat). Nedan sammanfattas statusen av delmålen. GRÖN Miljöbelastningen från spillvatten ska minska. Antalet åtgärdade avlopp har ökat markant från tidigare år. År 2015 var siffran 25 stycken och år 2016 var hela 333 enskilda avlopp åtgärdade. Anledning till den stora ökningen är en omfattande utbyggnad av vårt kommunala vatten- och avloppsnät. GUL Befintliga vattentäkter och blivande vattentäkter ska skyddas och säkras senast år Andelen skyddade vattentäkter var 25% år Vattenförbrukningen har dessutom minskat med m 3 sedan år Ett annat delmål är att Gävle kommunkoncern ska minimera risken för negativ miljöoch hälsoeffekter vi översvämningar och ökade flöden (till följd av ändrat klimat). I arbetet med översiktsplanen har klimatanpassning integrerats och den ska beslutas under Klimatanpassningsfrågorna har även inkluderats i risk- och sårbarhetsanalysen samt i VA-planen för Gävle kommun. För att nå målet behöver även dessa styrdokument implementeras i kommunens verksamhet i god tid innan Äldre deponier ska vara åtgärdade senast år 2025 så att spridning av farliga ämnen från dessa minimeras. För de flesta deponierna har utredningar kring vilka åtgärder som är nödvändiga gjorts. För deponin Åbyfors har ett åtgärdsförslag tagits fram och åtgärderna kan eventuellt påbörjas hösten RÖD I alla vattendrag, sjöar och hav ska det finnas goda reproduktionsmöjligheter och livskraftiga bestånd för fiskar och andra vattenlevande djur år Dessvärre är andelen sjöar och vattendrag som uppnår god ekologisk och kemisk status i Gävle kommun var bara 25 % år 2016, vilket är en minskning sedan föregående år. För att nå målet till 2020 behöver insatser göras samordnat inom vattenförvaltningen kring frågor om exempelvis fiskevård, miljötillsyn och vatten och avlopp. Ett annat delmål är att förorenat vatten och avloppsvatten inte ska släppas ut till sjöar, vattendrag eller kustområden. Mer finansiella och personella resurser behöver tillsättas för att vi ska nå målet. Under 2017 börjar en vattensamordnare på Kommunledningskontoret.

9 Information och utbildning Målet Information och Utbildning har tre delmål. Ett av dem har fått färgbedömningen grönt och två har fått färgbedömningen gult. Färgbedömningen är densamma för delmålen år 2016 som år Nedan summeras statusen av delmålen. GRÖN Gävlebor och näringsliv ska kunna ta del av information och verktyg för att kunna agera hållbart. Information om kommunens miljöstrategiska program sprids genom en årlig miljögala (Gävle Miljögala) och genom en hemsida. På hemsidan kan besökare hitta information om programuppföljning, Miljöbokslut och sidan marknadsför även kampanjer och evenemang med koppling till miljömässig hållbarhet. På hemsidan finns också tips på, och råd för, hur Gävlebor och näringslivet kan bidra till att nå miljömålen. Gävle kommun använder även sociala medier för att sprida information kring miljö och hållbarhet och information sprids även genom Högskolans studenttidning. Gävle kommun har undersökt hur nöjda Gävleborna är med kommunens miljöarbete och resultatet visar att de är nöjda (andra betyg är: godkänt och mycket nöjd). GUL Alla elever ska ha kunskap och handlingskompetens, i förhållande till sin ålder, för att kunna agera hållbart. För att nå målet bedriver Utbildning Gävle ett kontinuerligt arbete som kallas Lärande för Hållbar Utveckling, LHU. Exempel på vad som har åstadkommits är att Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna har haft två utbildningar i utomhuspedagogik, samt sett till att ytterligare skolor registrerar de ytor i skogen de använder som skolskog så att de skyddas från avverkning. Ett annat exempel är att fler skolor har under 2016 påbörjat ett arbete mot Grön Flagg (ett program som hjälper lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga) och utmärkelsen Skola för Hållbar Utveckling. Ett tredje exempel är att Utbildning Gävle har arbetat för att minst 10 % av alla pedagoger/arbetslag ska ha börjat ta med LHU-perspektivet i sin verksamhet, vilket man lyckats med. LHU står för Lärande för Hållbar Utveckling. Alla politiker ska i förhållande till sin roll ha tillräcklig kunskap i miljöfrågor för att kunna agera hållbart. Under 2016 har arbetet med genomförande av miljöstrategiska programmet ökat ytterligare jämfört med Arbetet har fått större spridning och fler medarbetare engagerar sig. Många åtgärder har gått från planeringsfas till genomförandefas och vissa är avslutade. Det visar att information, kommunikation och utbildningsinsatser givit resultat. Arbetet med beteendeförändring har genomförts både i pilotprojekt och i praktiskt arbete som genomsyrar verksamheterna.

Miljöbokslut 2014 kortversion

Miljöbokslut 2014 kortversion Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning

Läs mer

Miljöbokslut 2017 kortversion

Miljöbokslut 2017 kortversion Miljöbokslut 2017 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2017 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Miljöbokslut 2015 kortversion

Miljöbokslut 2015 kortversion Miljöbokslut 2015 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2015 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges:

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-05-28 6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Samtliga nämnder och bolag. Dnr 18KS116 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2016 Kommunfullmäktige Sammanfattning Under 2016 har genomförandet av det miljöstrategiska programmet tagit fart och mer aktiviteter har genomförts än under startåret

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2017 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 4 3... 5 3.1 Energi... 5 3.2 Transporter... 11 3.3 Konsumtion och avfall... 20 3.4 Mark och

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3... 4 3.1 Energi... 4 3.2 Transporter... 10 3.3 Konsumtion och avfall... 19 3.4 Mark och

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 2... 5 2.1 Energi... 5 2.2 Transporter... 11 2.3 Konsumtion och avfall... 19

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Miljöarbete i Lunds kommun 2018-11-07 Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Goda exempel - Lund Sveriges bästa avfallskommun 2017 och årets

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE Dnr 16ON93 2016-04-06 Handläggare Maria Olsson Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2016 med utblick mot 2020 Förord/Sammanfattning Omvårdnad Gävles handlingsplan för

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Omfattning... 2 3 Miljöfrågorna i Sollentuna idag... 2 3.1 Styrkor... 2 3.2 Förbättringsmöjligheter... 2

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete. Vetlanda 21 maj. Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog

Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete. Vetlanda 21 maj. Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete Vetlanda 21 maj Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog Sankey-diagrammet Energiplan/klimatstrategi - övergripande mål Förbrukning av

Läs mer

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen Hållbarhets- utmaningar i staden Anna Ledin, miljöförvaltningen Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Anna Ledin, miljöförvaltningen Bakgrund Miljökemist forskare och undervisare på: Linköpings

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat kommuner

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 6 1 Syfte... 6 2... 6 2.1 Energi... 6 2.2 Transporter... 12 2.3 Konsumtion och avfall...

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013 Uppföljning Resepolicy 217 Beslutades i Kommunfullmäktige 3 September 213 1 Innehåll 1. Resepolicyn uppföljning... 3 2. Mål i resepolicyn... 3 3. Metod för uppföljning av resepolicy... 3 4. Uppföljning

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska.

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer 20101201 Kommunstyrelsen POLITISKA VERKSAMHETSMÅL FÖR MILJÖ Förklaring av politiska verksamhetsmål De politiska verksamhetsmålen skall stödja de politiska

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet 2018-04-16 SKL Presidiedagar I mitten av en växande region 6 mil Köpenhamn 30 mil Berlin 60 mil Stockholm 2 Staden som växer 121 274 år 2017 mer

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021

ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 ÄNGELHOLMS MILJÖPLAN 2014 2021 Innehåll DEL 1 - Inledning 1 Miljöplan för Ängelholms kommun 1 De nationella miljökvalitetsmålen 1 De regionala målen i Skåne 2 De lokala miljömålen för Ängelholms kommun

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI ENERGI Övergripande mål med anknytning till energi EU:s klimatmål till 2020 Nationella energimål Regionala energimål Regionala energi och klimatmål för Skåne TOMELILLA KOMMUN Fossilbränslefritt Förutom

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Miljöplan 2014-2020. Inledning

Miljöplan 2014-2020. Inledning Miljöplan 2014-2020 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att skapa en god livsmiljö för nuvarande och framtida invånare i kommunen. För att fortsätta

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Miljömål och handlingsplan

Miljömål och handlingsplan 1 Miljömål och handlingsplan Verksamhet: Bygg och miljöförvaltningen Diplomnivå: Svensk miljöbas Ska vara färdigt: 2016-11-21 Förvaltningens betydande miljöaspekter: Energi, transporter, resor Uppdaterad

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer