Miljöbokslut 2015 kortversion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöbokslut 2015 kortversion"

Transkript

1 Miljöbokslut 2015 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2015 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning Bedömningsgrunder: Röd - Trenden går åt fel håll och/eller det räcker inte med de insatser som hittills har genomförts för att vi ska uppnå målet i tid. Gul - Arbete har påbörjats, ett fortsatt arbete krävs för att nå målet men vi har kommit en bit på väg. Grön - Målet har uppnåtts eller är nära att uppnås.

2 Vad är miljöbokslut 2015 kortversion? Miljöstrategiska programmet beslutades i juni 2013 och 2015 är andra helåret med programmet. Resultatet från 2015 års arbete följs upp i ett miljöbokslut. Uppföljningen av programmet är uppdelad efter målområdena i miljöstrategiska programmet. Den fullständiga uppföljningen är ett omfattande dokument på nästan 60 sidor och därför görs denna kortversion av uppföljningen. Hur går arbetet? Under 2015 har genomförandet av det miljöstrategiska programmet tagit fart och mer aktiviteter har genomförts än under startåret Sammantaget är arbetet på god väg, men arbetet är också på många sätt fortfarande i startgroparna eftersom det bara gått två år sedan programmet beslutades. Det finns ett stort engagemang för det miljöstrategiska programmet i Gävle kommunkoncern och ett stort antal aktiviteter har genomförts under Vi har skapat en bra grund i form av organisation och struktur för genomförandet av programmet. På övergripande nivå har det bildats en styrgrupp med VD:ar och förvaltningschefer och Samhällsbyggnadstskottet till Kommunstyrelsen är politisk styrgrupp. Det har utsetts en programsponsor och en programledare som leder genomförandet. Det har också utsetts tjänstemän som är samordnare för arbetet med programmet inom respektive förvaltning, bolag och förbund. I miljönätverket och i programmets styrgrupp finns goda möjligheter för utvärdering, samverkan och ständig förbättring av struktur och arbetssätt. Under året har en gemensam verksamhetsplanering skett i och utveckling av styrgruppens möten. Framåt behöver vi bygga vidare på det stora engagemang för frågorna som finns i förvaltningarna och bolagen och ha uthållighet i det fortsatta arbetet.

3 Energi GRÖN Gävle kommunkoncern har enbart elavtal med 100 % förnybar ei. Ingen av koncernens fastighetsägare har några oljeuppvärmda fastigheter kvar. Gävle Energi AB erbjuder år 2015 fjärrvärme som består av 99,97 % förnybar energi. Detta skapar goda förutsättningar för gävlebor och verksamma i Gävle att använda förnybar energi. Under året har även en ny energiplan för Gävle kommun tagits fram och beslut om antagande planeras ske under GUL Glädjande är att koldioxidutsläppen minskat betydande mellan åren En förklaring till minskningen är bildandet av Bomhus Energi AB som bland annat inneburit att den fossila oljeförbrukningen har minskat från m3 år 2009 till m3 år Det är dock troligt att de enskilda åtgärder som får störst effekt redan har gjorts och för att minska ner till noll krävs en stor omställning hos alla. Ett av målen är att vi ska minska den faktiska energianvändningen med 20 % till Mellan har den faktiska energianvändningen minskat med ca 10 %. Det pågår mycket arbete för att öka den förnybara energiproduktionen både inom koncernen och privata aktörer, men för att nå målet behöver den förnybara energiproduktionen öka. Gavlegårdarna och Gavlefastigheter producerar 10 % mer solenergi än under 2014, vilket är en ökning med 70 % sedan Ökningen står till stor del Gavlefastigheters solcellsanläggning på Gavlehov för, men också Gavlegårdarnas solcellssanläggning i Andersberg har bidragit till ökningen. RÖD Produktionen av biogas har varit ganska jämn under Gävle Energi AB och Gästrike Återvinnare arbetar aktivt tillsammans med Gästrike Ekogas AB för att en ny biogasanläggning ska tas i drift under Viss försening gör att produktionen förmodligen inte kommer upp i full skala under 2017 och det finns därför risk att målet inte uppnås i tid.

4 Transporter GUL Ett av delmålen innebär att körsträckan med bil per invånare ska minska med 25 % under perioden Tillgänglig statistik visar på en minskning med 3 % mellan Samhällsbyggnad Gävle har fortsatt sitt arbete att förenkla för cyklister, för att få fler att välja cykel istället för bil. Till exempel har det längs det prioriterade cykelnätet byggts ca 40 cykelöverfarter, där bilarna ska ge företräde åt cyklister vid överfarter. Detta har också fått positiv uppmärksamhet nationellt. Gävlebornas resande med kollektivtrafik i kommunen mäts genom antalet genomförda resor med X- trafik. Resandet har varit ungefär på samma nivå mellan 2013 och I kommunkoncernen har antal resor med företagskort ökat mellan 2014 och Antalet resor med tåg har också ökat mellan 2013 och Andel fordon i kommunkoncernen som kan drivas med förnybara drivmedel (som gas, el eller etanol) var 30 % 2015, vilket är en ökning med 7 % sedan Summerat är målen fortfarande realistiska att uppfylla, men övergången måste ske snabbare. RÖD Körda kilometer med privat bil av personal inom kommunkoncernen har totalt sett ökat något, inklusive resor som gode män och familjekontakter gör. Den totala körsträckan med lätta lastbilar, personbilar och privata bilar har även den ökat mellan

5 Konsumtion och avfall GRÖN Gävle kommun har ökat insatserna för att förebygga nedskräpning och andelen gävlebor som deltog i kommunens skräpplockardagar har mer än fördubblats under perioden Under 2015 har arbetet fortsatt att använda upphandling som verktyg för att öka inköp av närproducerade produkter och tjänster. Matsvinnet i kommunen har minskat i snabb takt och en minskning med 20 % har redan uppnåtts i samtliga kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Gävle. Målet med källsortering för samtliga fraktioner är till 94 % uppnått i kommunkoncernen. GUL Kunskapen hos gävlebor om hur den egna konsumtionen av varor påverkar miljön, har ökat mellan 2012 och Den ökande trenden samstämmer med en generell trend att intresset och kunskapen kring miljöfrågor ökar. Dock har utsorteringen av matavfall, tidningar och förpackningar från hushållen minskat. Gästrike återvinnare planerar att undersöka frågan och göra insatser under Under 2015 har det startats en samverkansgrupp för kemikalieområdet inom koncernen för att minska medarbetarnas och gävlebornas exponering för kemikalier. Särskilt hårda krav ställs vid ny- och ombyggnationer av förskolor vilket är ett led i det kommunövergripande arbetet med begreppet Giftfri Förskola. Under 2015 har Gävle kommunkoncerns ekologiska livsmedelsinköp ökat med 8 % vilket är en god takt för att uppnå målet 50 % år Utbildning Gävles egna kockar har redan under 2014 uppnått målet på 50 % andel ekologiskt och hade under första halvåret % andel ekologiska livsmedel. Totalt har Gävle kommun inklusive leverantören Sodexo serverat 30 % ekologisk mat under Gästrike Återvinnare arbetar för att anlägga en torr-rötningsanläggning som gör biogas av gävlebornas matavfall men arbetet har försenats. RÖD Ett förslag på slamstrategi har tagits fram för Gästrike Vattens avloppsslam. Strategin kommer att antas under 2016 men risk finns att genomförandet drar ut på tiden.

6 Mark och bebyggd miljö Måluppfyllelse av delmålen GUL Arbete med att planera för riktlinjer, policys och andra underlag för mark och bebyggd miljö har påbörjats under 2015 och mycket kommer att genomföras under Samhällsbyggnad har tydliggjort det fortsatta arbetet med kompensationsåtgärder i enlighet med 2014 års miljöbokslut och under 2016 kommer riktlinjerna att tas fram. En VA-översikt och en VA-strategi togs fram 2014 och under 2015 har en VA-plan tagits fram som ska beslutas under I dessa styrdokument ingår klimatanpassningsfrågor. Klimatanpassningsfrågor ingår även i kommunens risk- och sårbarhetsanalys som beslutades Frågorna ingår också i översiktsplanen för Gävle kommun som i slutet av 2015 varit på samråd. De kommunala fastighetsbolagen Gavlefastigheter och Gavlegårdarna bygger nytt i enlighet med kraven i Miljöbyggnad Silver, vilket bl.a. ställer höga krav på låg energianvändning. Det har även startats upp en samverkansgrupp i koncernen inom kemikalieområdet. Gruppen fokuserar inledningsvis på att skapa giftfria förskolor, och tittar på allt från byggnadsmaterial till leksaker. Gällande ren luft är vi är på god väg att uppnå målet men arbete kvarstår för att bland annat minska kvävedioxidhalten på Södra Kungsgatan. RÖD Framtagande av en skogspolicy är en viktig del för att säkerställa att Gävle kommuns skogsmark brukas långsiktigt hållbart. Arbetet att ta fram denna har flyttats fram från 2015 till När Gävle kommun når en befolkningsnivå på över invånare omfattas kommunen av miljökvalitetsnormen för buller. Det innebär att Gävle kommun vart femte år ska göra bullerkartläggningar och därefter ta fram och fastställa åtgärdsprogram för att minska bullerstörningar. Vid den senaste bullerkartläggningen i Gävle kommun var det över 2500 fastigheter som överskrider riktvärdena för buller. Samhällsbyggnad Gävle bedömer att det är en utmaning att nå målet.

7 Natur GRÖN Målet om ett stadsbad i Gävle har uppnåtts nu när den första etappen av stadsbadet i Gavleån vid Boulognerskogen har färdigställts och invigts under Tio örtbackar har hävdats i kommunens regi och arealen ängs- och betesmark år 2015 har inte minskat jämfört med arealen år Trenden för arealen betes- och slåttermark med miljöersättning är att den ökat fram till Målet bedöms kunna uppnås om denna trend fortsätter. Under perioden har också en sammanlagd areal på ytterligare 617,1 ha värdefulla natur- och rekreationsområden fått långsiktigt skydd. Målet är totalt 1000 ha till GUL Samhällsbyggnad Gävle har under arbetat med att öka användningen av parkområden. Mätningar av antal besökare vid parkområdena T-udden, Sätraskogen och Valls Hage visar på 7600 besökare per månad under Strandpromenaden på Norrlandet är påbörjad och det bedöms finnas förutsättningar att färdigställa den redan till år Arbetet med arboretum har påbörjats under I samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet genomförs ett utvecklingsprojekt som pågått med bland annat inventeringar. RÖD Den grönstrategi för alla värdefulla park- och naturområden som skulle arbetas fram under 2015 har försenats, men arbetet fortsätter Grönstrategin kommer att beskriva vilka områden som är i störst behov av skötsel- och utvecklingsplaner. Arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter har inte varit prioriterat under , och kommer heller inte prioriteras under Kommunen måste tydliggöra hur och när implementeringen ska ske för att målet ska uppnås till 2020.

8 Vatten GUL Gästrike Vatten har under arbetat med att ta fram en vattenförsörjningsplan och den är till viss del inarbetad i förslag till översiktsplan för Gävle kommun som nu är på samråd. Utöver detta sker en revidering av vattenskyddsområdena vilket är en lång process som kräver ett målinriktat systematiskt arbete om målet ska uppnås till Gästrike Vatten bedömer i dagsläget att de arbetar i den takt som behövs för att nå målet. Klimatanpassningsfrågorna har integrerats i den nya översiktsplanen och VA-planen för Gävle kommun samt i kommunens risk- och sårbarhetsanalys. För att nå målet kring klimatanpassning behöver även dessa styrdokument implementeras i kommunens verksamhet i god tid innan RÖD Andelen sjöar och vattendrag som uppnår god ekologisk och kemisk status i Gävle kommun var bara 26 % år 2015 enligt Vattenmyndighetens bedömningskriterier. Detta är en drastisk nedgång från 2014 års bedömning och orsaken enligt Vattenmyndigheten är att vattenförekomsterna har klassats till följd av tillgång till bättre data. För att nå målet om 100 % till 2020 behöver insatser göras samordnat inom vattenförvaltningen t.ex. frågor som fiskevård, miljötillsyn och vatten och avlopp och även samordnat över administrativa gränser. Diskussion pågår kring ramarna för en ny fiskevårdsplan och vad en ny modern fiskevårdsplan bör omfatta. Personella resurser behövs dock för att kunna genomföra den. Det saknas i dagsläget mätningar för det specifika delmålet om dagvatten. Utifrån utfallet för andelen vattenförekomster som uppnår god eller hög ekologisk och kemisk status kan vi dock dra slutsatserna att mer åtgärder behöver genomföras för att minska utsläpp till vatten.

9 Information och utbildning Måluppfyllelse av delmålen GRÖN För att effektivt kommunicera utveckling inom miljöområdet i kommunen har diverse informationskanaler upprättats. Exempel på detta är Gävle Miljögala (en årlig aktivitet för att sprida information och inspirera, med ca 700 deltagare 2015) och en ny webbplats för miljö Webbsidan har utvecklats ytterligare under 2015 med goda lokala exempel och Miljöläget i Gävle, som visar om vi är på väg åt rätt håll kring miljöarbetet. Sidan marknadsför även kampanjer och evenemang och lokala nyheter inom området miljö. Kommunledningskontoret har tillsammans med Näringsliv och arbetsmarknad påbörjat uppdraget "Hållbart näringsliv". Under 2015 genomfördes en enkätundersökning som skickades ut till drygt företagare i Gävle och ett förslag till handlingsplan har tagits fram. GUL Utbildningsnämnden har antagit strategin för lärande om hållbar utveckling under våren % av skolorna och förskolorna har tagit fram en handlingsplan utifrån strategin och ytterligare 40 % har påbörjat en handlingsplan. Arbetet med att skapa skolskogar och skolträdgårdar har ökat markant under När det gäller certifieringen Grön Flagg och utmärkelsen Skola för hållbar utveckling, så har många skolor och förskolor påbörjat arbetet, men resultatet förväntas komma först under Det pågår kompetensutveckling i koncernen kring vad som leder till varaktiga beteendeförändringar och hur vi i praktiken kan få anställda och gävlebor att välja det miljövänliga alternativet. Två pilotprojekt har påbörjats under 2015 som berör hur kommunkoncernens anställda reser i sitt arbete. Ett handlar om så kallad nudging där arbete genomförs i den fysiska miljön för att uppnå en beteendeförändring. Det andra pilotprojektet handlar om organisation och styrning kring resepolicyn. En bra grund har lagts under 2015 men kommunen behöver utveckla arbetet med beteendeförändring ännu mer t.ex. genom återkoppling, och nudging.

Miljöbokslut 2014 kortversion

Miljöbokslut 2014 kortversion Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning

Läs mer

Miljöbokslut 2017 kortversion

Miljöbokslut 2017 kortversion Miljöbokslut 2017 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2017 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljöbokslut 2016 kortversion

Miljöbokslut 2016 kortversion Miljöbokslut 2016 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet 2016 Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14

Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Miljöbokslut 2015 - Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-14 Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 6 1 Syfte... 6 2... 6 2.1 Energi... 6 2.2 Transporter... 12 2.3 Konsumtion och avfall...

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26

Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Miljöbokslut Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2015-03-26 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 2... 5 2.1 Energi... 5 2.2 Transporter... 11 2.3 Konsumtion och avfall... 19

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2017 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 4 3... 5 3.1 Energi... 5 3.2 Transporter... 11 3.3 Konsumtion och avfall... 20 3.4 Mark och

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Miljöplan 2014-2020. Inledning

Miljöplan 2014-2020. Inledning Miljöplan 2014-2020 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att skapa en god livsmiljö för nuvarande och framtida invånare i kommunen. För att fortsätta

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE Dnr 16ON93 2016-04-06 Handläggare Maria Olsson Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2016 med utblick mot 2020 Förord/Sammanfattning Omvårdnad Gävles handlingsplan för

Läs mer

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013 Uppföljning Resepolicy 217 Beslutades i Kommunfullmäktige 3 September 213 1 Innehåll 1. Resepolicyn uppföljning... 3 2. Mål i resepolicyn... 3 3. Metod för uppföljning av resepolicy... 3 4. Uppföljning

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges:

6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-05-28 6: Miljöbokslut för Gävle kommun 2017 Delges: Samtliga nämnder och bolag. Dnr 18KS116 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Miljömål och handlingsplan

Miljömål och handlingsplan 1 Miljömål och handlingsplan Verksamhet: Bygg och miljöförvaltningen Diplomnivå: Svensk miljöbas Ska vara färdigt: 2016-11-21 Förvaltningens betydande miljöaspekter: Energi, transporter, resor Uppdaterad

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90

Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 a 1 (6) MILJÖPLAN 2014-2020 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att

Läs mer

DNR: KS2015/339/04. Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/ (2) Kommunstyrelsen

DNR: KS2015/339/04. Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/ (2) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/339/04 Sida 05-19 1 (2) Kommunstyrelsen Handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi KS2015/339/04 Förslag till beslut Förslag till handlingsplan för Sunne kommun miljöstrategi

Läs mer

Miljöplan Miljöplan Timrå kommun

Miljöplan Miljöplan Timrå kommun Miljöplan 2014-2020 Miljöplan 2014 2020 1Timrå kommun Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att skapa en god livsmiljö för nuvarande och framtida

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning Miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning Miljöstrategiska programmet 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3... 4 3.1 Energi... 4 3.2 Transporter... 10 3.3 Konsumtion och avfall... 19 3.4 Mark och

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Miljöstrategiskt program

Miljöstrategiskt program kommunledningskontoret Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Citera gärna ur skriften men ange källa

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges:

90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun Delges: KS - Samhällsbyggnadsutskott Sammanträdesdatum 2018-12-18 90: Projektbeställning för Avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering för Gävle kommun 2021-2024 Delges: Samtliga förvaltningar, bolag

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige

Uppföljning av miljöstrategiska programmet Kommunfullmäktige Uppföljning av miljöstrategiska programmet 2016 Kommunfullmäktige Sammanfattning Under 2016 har genomförandet av det miljöstrategiska programmet tagit fart och mer aktiviteter har genomförts än under startåret

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov Foto: Fredrik Kellén Dagens program 09.00 09.30 Välkomna och presentation av Örebro kommuns nya klimatstrategi 09.30 09.55 Kumbro 09.55 10.15

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

GÄVLE KOMMUNS MILJÖBOKSLUT 2008

GÄVLE KOMMUNS MILJÖBOKSLUT 2008 GÄVLE KOMMUNS MILJÖBOKSLUT 2008 Inledning Genomförandet av Gävle kommuns lokala miljömål är nu inne på sitt tredje år och förvaltningar och bolag arbetar på olika sätt med miljömålen i sina verksamheter.

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Omfattning... 2 3 Miljöfrågorna i Sollentuna idag... 2 3.1 Styrkor... 2 3.2 Förbättringsmöjligheter... 2

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106 Gröna nyckeltal för Höörs kommun Antaget 2009-12-16 KF 106 Inledning Gröna nyckeltal är ett sätt att mäta miljötillstånd och visa på trender inom miljöområdet. Den första uppsättningen gröna nyckeltal

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Miljöarbete Gäller för Stockholms läns landsting Antaget av landstingsfullmäktige 2016-11-15 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2016-12-01 2017-12-01 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program Policy och program Foto: Patrik Leonardsson Miljöprogram 2012-2015 Region Halland är ett föredöme på miljöområdet och arbetar för en hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Detta avspeglas

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Miljöarbete i Eskilstuna

Miljöarbete i Eskilstuna Miljöarbete i Eskilstuna SKL ledningssystem för hållbar utveckling Magnus Johansson (MP) Kommunalråd Eskilstuna Eskilstuna - en ekokommun Översikt Industristad med anor Nedgång 1970-1998 Svealandsbanan

Läs mer

Miljömål för Borås Stad

Miljömål för Borås Stad Miljömål för Borås Stad Kunskap Energi och trafik Boråsarna har en samlad informationskanal om vad som händer inom miljöområdet. 50 procent av skolorna och förskolorna har utmärkelsen Grön flagg eller

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Miljöpolicy och miljöprogram för Region Halland

Miljöpolicy och miljöprogram för Region Halland Ärende 19 RS 2011-10-19 1(2) Datum Diarienummer Regionkontoret 2011-10-19 RS110325 Ann-Christin Bengtsson, miljöutvecklare Avd för Kvalitet och säkerhet 035-13 49 51 Ann-christin.bengtsson@regionhalland.se

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

En god ljudmiljö i Örebro kommun

En god ljudmiljö i Örebro kommun En god ljudmiljö i Örebro kommun Örebro kommuns åtgärdsprogram mot buller enligt förordningen om omgivningsbuller (SFS 2004:675) Bullerseminarium 26 mars 2013 Tidplan 11 maj 2012: Kartläggningen presenterades

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Miljömål och handlingsplan

Miljömål och handlingsplan 1 Miljömål och handlingsplan Verksamhet: Bygg och miljöförvaltningen Diplomnivå: Svensk miljöbas Ska vara färdigt: 2016-11-21 Förvaltningens betydande miljöaspekter: Energi, transporter, resor Uppdaterad

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Analys av Aktuell Hållbarhet miljöbästa kommunrankning 2016

Analys av Aktuell Hållbarhet miljöbästa kommunrankning 2016 Analys av Aktuell Hållbarhet miljöbästa kommunrankning 2016 Bakgrund För åttonde året i rad har samtliga Sveriges kommuner rankats efter miljöbästa kommun. I år gjordes sammanställningen av tidningen Aktuell

Läs mer

Miljöstrategiskt program

Miljöstrategiskt program KOMMUNLEDNINGSKONTORET Miljöstrategiskt program Slutversion Miljöstrategiskt program Slutversion 2013-09-17 Citera gärna ur skriften men ange källa Gävle kommun 2013 Grafisk form Pangea design Förord Hur

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI

TEKNISK FÖRSÖRJNING ENERGI ENERGI Övergripande mål med anknytning till energi EU:s klimatmål till 2020 Nationella energimål Regionala energimål Regionala energi och klimatmål för Skåne TOMELILLA KOMMUN Fossilbränslefritt Förutom

Läs mer

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan 1() KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, -11- Mona Stensmar Petersen, 4-4 28 mona.petersen@karlstad.se Natur och miljö Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Vi är långt ifrån måluppfyllelse

Läs mer