Samrådsinformation. Ansökan om ändring av tillstånd för samtida lagring av ammoniumnitrat i Pampushamnen, Norrköpings kommun. Norrköpings Hamn AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsinformation. Ansökan om ändring av tillstånd för samtida lagring av ammoniumnitrat i Pampushamnen, Norrköpings kommun. Norrköpings Hamn AB"

Transkript

1 Norrköpings Hamn AB Samrådsinformation Ansökan om ändring av tillstånd för samtida lagring av ammoniumnitrat i Pampushamnen, Norrköpings kommun Datum Uppdragsnummer (10)

2 Innehållsförteckning Samrådsutskick... 3 Administrativa uppgifter... 3 Verksamhet... 4 Norrköpings Hamn AB... 4 Tillstånd till verksamheten... 5 Ansökan om ändring av tillstånd... 5 Lokalisering... 5 Nuvarande och planerad verksamhet hantering av ammoniumnitrat.6 Farligt gods eller Sevesoverksamhet... 7 Allmänna intressen... 8 Riksintresse Kust och skärgård... 8 Riksintresse Kommunikationer... 8 Naturvärden och kulturvärden... 8 Vattenförekomster... 8 Förutsedd miljöpåverkan och skyddsåtgärder... 8 Brand och explosion... 8 Luft... 9 Vatten... 9 Buller... 9 Transporter Kemikalier Avfall Transport av farligt gods Referenser (10)

3 Samrådsutskick Norrköpings Hamn AB planerar att, till Länsstyrelsen i Östergötland, ansöka om ändring av gällande tillstånd enligt 9 miljöskyddslagen till hamnverksamhet. Ändringen begränsas till att enbart avse den maximala samtida lagringen av ammoniumnitrat. Inledande samrådsmöte har genomförts med länsstyrelsen (tillsynsmyndigheten), Bygg- och miljökontoret Norrköpings kommun och Räddningstjänsten Östra Götaland. Norrköpings hamn ska även samråda med de enskilda som kan antas bli särskilt berörda av verksamheten, d v s de verksamheter som finns i närheten av Pampushamnen, samt MSB och kustbevakningen. Som ett led i denna samrådsprocess vill Norrköpings Hamn informera om planerad förändring i verksamheten, se information nedan, och därmed ge er möjlighet att påverka i ett tidigt skede. De synpunkter som kommer in ska beaktas i den fortsatta tillståndsprocessen och delges till länsstyrelsen i en samrådsredogörelse. För att framföra eventuella synpunkter på den planerade ändringen av verksamheten eller för att få mer information ber vi er kontakta Norrköpings Hamn, Linn Almcrantz på telefon eller per e-post linn.almcrantz@nhs.se senast måndagen den 30 januari Administrativa uppgifter Namn Norrköpings Hamn AB Adress Box Norrköping Telefon Organisationsnummer Fastighetsbeteckning Händelö 2:1 Fastighetsägare Verksamhetskod Norrköpings kommun Platsnummer Kontaktperson E-post Linn Almcrantz linn.almcrantz@nhs.se 3(10)

4 Verksamhet Norrköpings Hamn AB Norrköpings Hamn AB (nedan kallat Norrköpings Hamn) bedriver hamnverksamhet i bl.a. Pampushamnen (som innefattar Pampusterminalen och Oljehamnen) på Händelö, Norrköpings kommun. Pampusterminalen består av en containerterminal och en torrlastterminal. Ungefär halva delen av kajen nyttjas för containerterminalen och den andra halvan för torrlastterminalen. Mellanlagring (se förklaring nedan) av gods sker i magasin och på hamnplan. Norrköpings Hamn bedriver inte någon traditionell lagerverksamhet utan gods mellanlagras endast i avvaktan på uttransport. I torrlastterminalen sker lossning, mellanlagring och utlastning av bulkvaror och styckegods. Den största delen utgörs av sågade trävaror och pappersprodukter. Godset anländer via båt, lastbil eller järnväg och mellanlagras i avvaktan på byte av transportslag. I nuvarande tillstånd för hamnverksamheten ingår omlastning och hantering av en rad olika gods vilka begränsas till total godsmängd (vikt) per godsslag och år. Norrköpings Hamn bedriver en fullservicehamn med hantering av en rad olika varuslag, främst skogs-, stål-, spannmåls-, energi- och petroleumprodukter, containers samt projektlaster från svenska industrier. Bland Norrköpings Hamns kunder och aktörer återfinns större industri- och handelsföretag, rederier, transportföretag och speditörer. Under 2015 uppgick godshanteringen inom Norrköpings hamnområde till närmare ca 4 miljoner ton och hamnområdet anlöptes av omkring 940 fartyg. Mellanlagring Med mellanlagring avses här tillfällig lagring av förpackat gods som är under transport från extern avsändare till extern mottagare. Norrköpings hamn är en tillfällig lagringsplats för detta gods vid byte av transportslag. (Termen mellanlagring avser inte mellanlagring av avfall och motsvarar alltså inte detsamma som avses i avfallslagstiftningen i Miljöbalken.) 4(10)

5 Tillstånd till verksamheten Tillstånd som reglerar den nuvarande verksamheten är följande: Länsstyrelsen Östergötland Miljöprövningsdelegationen Dnr Tillstånd enligt miljöskyddslagen (1969:387) till hamnverksamhet, mellanlagring av farligt avfall och hantering av kemikalier Länsstyrelsen Östergötland Miljöprövningsdelegationen Dnr Tillstånds enligt 9 kap. miljöbalken (1998:808) till hamnverksamhet ändringstillstånd I tillståndsbeslutet regleras den sammanlagda godsmängden som årligen får hanteras per godsslag. Mängden ammoniumnitrat får ej överstiga ton som maximal samtidig lagringsmängd. Ansökan om ändring av tillstånd Norrköpings Hamn avser att söka om ändring av gällande tillstånd enligt 9 miljöskyddslagen till hamnverksamhet. Ändringen begränsas till att enbart avse den maximala samtida lagringen av ammoniumnitrat. Nuvarande maximal samtidig lagringsmängd enligt tillståndet är ton och Norrköpings Hamn avser att ansöka om att öka detta till ton maximal samtidig lagringsmängd, dvs en ökning med ton. Anledningen till ökningen är att Yara har aviserat att de kommer att öka utlastning av ammoniumnitrat genom att använda sig av större fartyg. De större fartygen kommer att kunna lastas med ca ton i förhållande till dagens fartyg som lastas med ca ton. Detta medför att en större mängd ammoniumnitrat behöver mellanlagras vid varje tillfälle i avvaktan på byte av transportslag. Då fler båtar kan ligga i hamnen samtidigt för lastning behövs en större lagringsmängd är en båts maximala lastningsmängd ton. Lokalisering Pampus torrlastterminal är belägen på Händelö, ca 4 km nordost om Norrköpings tätort. Terminalen gränsar i väst och sydväst till containerteminalen och i sydöst till Oljehamnen. I sydväst ligger Händelöverket (E.ON) på ett avstånd av ca 300 m och på andra sidan Lindökanalen, ca 400 m åt sydöst ligger bostadsområdet Lindö. Se figur 1. På längre avstånd inom Händelö ligger en rad andra verksamheter som t.ex. Tekniska Verkens biogasframställning och Agroetanols etanoltillverkning. 5(10)

6 Närmaste bostäder ligger på Lindö ca 400 m sydost om Norrköpings Hamns verksamhetsområde. Därutöver finns en fastighet ca 2 km västerut (Västerbyholms gård) och fritidsfastigheter på Grymön ca 1,8 km västerut. Figur 1 Pampusterminalen med omgivning. Lagringsmagasinen där ammoniumnitrat förvaras är markerade med röd ring. (Karta Norrköpings Hamn) Nuvarande och planerad verksamhet när det gäller hantering av ammoniumnitrat Norrköpings Hamn hanterar ammoniumnitrat åt Yara vid torrlastterminalen i Pampushamnen på Händelö. Nuvarande tillstånd omfattar en maximal samtidig lagringsmängd av ton ammoniumnitrat. Framöver kommer transporter att ske med större båtar och Yara har aviserat att det därför blir ökade volymer vilket medför att en större mängd ammoniumnitrat behöver mellanlagras i avvaktan på byte av transportslag. All ammoniumnitrat hanteras i säckar, främst storsäck men även en del mindre säckar på pall förekommer. 6(10)

7 I dagsläget är den totala årliga mängden ammoniumnitrat som hanteras ton. Under 2017 beräknar Yara att den kommer att öka till ton och under 2018 till totalt ton. Hanteringen av ammoniumnitrat innebär lossning, mellanlagring och lastning i samband med byte av transportslag under pågående transport. Det vanligaste är att ammoniumnitrat lossas från järnväg till lagringsmagasin och därifrån lastas ut till båt. De olika momenten i hanteringen är lossning, inlastning i magasin, förvaring i magasin (mellanlagring) och utlastning till båt eller lastbil. Ammoniumnitraten anländer till Norrköpings Hamn framförallt med tåg och lagring sker i magasin som är särskilt avsedda för farligt gods. Inlagring i magasinen sker så nära inpå som möjligt att utlastning ska ske till båt. Däremellan står magasinen tomma. Lagringsytorna som används idag uppgår till ca m 2 vilket räcker till ca ton ammoniumnitrat. Vid behov finns det möjlighet att nyttja så stor yta som m 2 vilket skulle räcka till ca ton. Samtliga magasin är uppförda i plåt och alla ytor i magasin och på hamnplanen är asfalterade. Vilka produkter som lagras i de olika farligt gods magasinen varierar beroende på inkommande och utgående gods. Lagring av ammoniumnitrat sker dock alltid i ett och samma magasin, det vänstra på figur 1. Den kommande samtida lagringen beräknas behöva vara maximalt ton ammoniumnitrat vid ett och samma tillfälle. Lagring kommer då först och främst att ske i de två farligt gods magasin som finns idag med en total yta av m 2. Magasinen framgår av figur 1. Hur det ökade lagringsbehovet därutöver ska hanteras är ännu inte bestämt. Antingen kan fler magasin anläggas i närheten av det två befintliga farligt gods magasinen eller så kan befintliga magasin förberedas för lagring av ammoniumnitrat. När ansökan lämnas in kommer den slutliga placeringen av magasinen att vara bestämd. Farligt gods eller Sevesoverksamhet Ammoniumnitrat är ett oxiderande ämne vars egenskaper gör att hanteringen i hamnen innebär en risk för människors hälsa, miljön och ur säkerhetssynpunkt. Det finns olika lagstiftningar som reglerar farliga ämnen och beroende på vad hanteringen innebär så gäller bara viss lagstiftning. Lagstiftningen om transport av farligt gods på väg och järnväg (ADR-S och RID-S) och lagstiftningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (Sevesolagstiftningen) kan inte gälla samtidigt för hanteringen av ammoniumnitrat i hamnen. Norrköpings hamn har under hösten 2016 haft en dialog med länsstyrelsen om vilken lagstiftning som gäller för hamnens hantering av ammoniumnitrat. Eftersom ammoniumnitratet är under transport och det finns en tydlig mottagare av godset så anses det vara regelverket för transport av farligt gods som gäller. ADR-S definition av transport innefattar mellanlagring av farligt gods för att byta transportsätt eller transportmedel (omlastning). 7(10)

8 Allmänna intressen Allmänna intressen Riksintresse Kust och skärgård Området ingår i riksintresse Högexploaterad kust. Riksintresse Kommunikationer Allt vatten runt Händelö och Lindökanalen ingår i riksintresse Hamn och delar av vattnet utanför hamnen samt i Lindökanalen ingår i Riksintresse Sjöfart, befintlig farled. Naturvärden och kulturvärden Enligt länsstyrelsens karttjänst WebbGIS (Lst, 2016) finns inte några riksintressen för Naturvård eller Kulturmiljövård i närheten av Norrköpings Hamns verksamhetsområde på Händelö. Väster och sydväst om Pampushamnen, på ett minsta avstånd av ca 650 m, finns Händelö naturreservat. Syftet med naturreservatet är att bevara värdefulla ekmiljöer, lövlundar, blandbarrskogar och typiska växt- och djursamhällen i ett gynnsamt tillstånd. Detta omfattar bland annat utpekade livsmiljöer och arter enligt Natura 2000 där de södra delarna av naturreservatet, på ett avstånd av ca 1,1 km, även utgör Natura 2000-områden. Enligt Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök (RAÄ, 2016) finns inte några kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i närheten av hamnen. Vattenförekomster Pampusfjärden utgör en vattenförekomst SE (VISS, 2016) med fastställda miljökvalitetsnormer för ytvatten. Nuvarande ekologisk status (2015) har bedömts som otillfredsställande för vattenförekomsten. Kvalitetskravet är att måttlig ekologisk status ska uppnås Den kemiska statusen idag uppnår ej god. Målet är God kemisk ytvattenstatus. Undantag har gjorts med mindre stränga krav för kvicksilver och bromerad difenyleter samt med tidsfrist till 2027 för antracen och tributylföreningar. Förutsedd miljöpåverkan och skyddsåtgärder Brand och explosion Ammoniumnitrat är ett oxiderande ämne. Det är inte brännbart i sig självt men dess oxiderande egenskaper gör att brännbara material som förorenas med ammoniumnitrat kan brinna även utan tillgång till syre. Bränder där ammoniumnitrat är involverat får därför ett kraftigare förlopp (Miljöinvest, 2010). 8(10)

9 Ammoniumnitrat sönderdelas vid upphettning och gaser bildas. Om gaserna inte får fritt utlopp utan ett tryck byggs upp i t.ex. ett slutet kärl eller annan inneslutning accelererar sönderdelningen och det kan bli ett explosivt förlopp. I kontakt med organiskt material (t.ex. olja) ökar sönderdelningsrisken och faran för utveckling till en explosiv blandning. Vissa oorganiska salter och metaller ökar också risken för sönderdelning. Ammoniumnitratet hanteras i separata magasin som uppfyller krav ur bl.a. elsäkerhetsfunktion och brandsynpunkt. Runt magasinen sker ingen lagring av gods inom 25 m avstånd, detta för att skapa brandgator som dels hindrar att eventuella bränder i närheten inte sprider sig till magasinen och dels för att öka framkomligheten för räddningstjänsten. I magasinen finns brandsläckare liksom på de lastmaskiner som används inom hamnområdet. Brandposter finns utanför magasinen. Luft Utsläpp till luft sker från drift av maskiner för hantering av gods. Den ökade mängden ammoniumnitrat som ska hanteras kommer att innebära ökade utsläpp till luft från transporter till och från Norrköpings Hamns verksamhetsområde samt från truckar och andra fordon som nyttjas för hantering av ammoniumnitrat på hamnplan. Utsläpp till luft kan även ske i samband med brand och explosion, se rubriken ovan. Vatten Ammoniumnitrat har låg giftighet för vattenorganismer och omsätts relativt snabbt av naturligt förekommande mikroorganismer. Ammoniumnitrat är ett gödningsmedel och kan bidra till övergödning av sjöar och vattendrag. Ammoniumnitratet hanteras i separata magasin som saknar dagvattenbrunnar. På hamnplanen utanför magasinen finns dagvattenbrunnar som är anslutna till hamnens egna dagvattensystem. Brunnarna kan stängas till med särskilda lock. Ammoniumnitratet är i form av små pelletar som är relativt beständiga mot upplösning i vatten. Spill från säckar sopas upp och läggs i särskilda IBC-tankar som sedan skickas till återvinning. Utrustning för omhändertagande av spill finns i magasinen tillsammans med skriftliga instruktioner. Buller Buller uppkommer främst från fartygens lossnings-/lastningsutrustning. Hanteringen av ammoniumnitrat mellan de olika transportslagen sker med hjullastare. Transporter på land sker dominerande med järnväg. Samtliga trafikslag ingår i den dagliga verksamheten inom Norrköpings Hamn och hanteringen bidrar inte till ytterligare buller från området. 9(10)

10 Transporter Den största mängden ammoniumnitrat som kommer till Norrköpings Hamn transporteras på järnväg, endast en liten del säckar går på lastbil. Miljömässigt kommer den ökande totala mängden som hanteras, en ökning med fyra till fem gånger jämfört med idag, innebära att även behovet av transporter kommer att öka. Antalet båtar kommer dock inte att öka i motsvarande mängd eftersom varje båt kommer att lasta större volymer. Från dagens ca ton till ton. Kemikalier Ammoniumnitrat är ett oxiderande ämne. I lagringsmagasinen finns informationstavlor med anvisningar om hur uppställning och stapling av säckar ska ske. Aktuella säkerhetsdatablad tillhandahålls av Yara och finns tillgängliga tillsammans med personlig skyddsutrustning. Brandsläckare finns i alla magasin och på maskiner. Avfall Spill kan förekomma från trasiga säckar. Utrustning för uppsamling av spill förvaras lätt tillgänglig i magasinen där ammoniumnitrat hanteras, lagras eller ställs upp. Spill från säckar sopas upp och läggs i särskilda IBC-tankar som sedan skickas till återvinning. Trasiga säckar flyttas över till nya hela säckar. Transport av farligt gods Transport av ammoniumnitrat faller under regelverket för transport av farligt gods. Referenser Lst, Östgötakartan Miljöinvest, Riskanalys Hantering av ammoniumnitrat vid Pampus torrlastterminal RAÄ, Fornsök. SMHI, VISS, Vatteninformationssystem Sverige. 10(10)

Datum 2015-09-08 SAMRÅDSUNDERLAG NORRKÖPINGS HAMN AB 2015-09-08

Datum 2015-09-08 SAMRÅDSUNDERLAG NORRKÖPINGS HAMN AB 2015-09-08 2015-09-08 SAMRÅDSUNDERLAG NORRKÖPINGS HAMN AB 2015-09-08 Uppdrag 263165, NHS ansökan om ändringstillstånd Titel på rapport: Samrådsunderlag Norrköpings hamn AB Status: Färdig handling : 2015-09-08 Medverkande

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter

Mottagande och inblandning av kolhydratrika avfallsprodukter SAMRÅDSUNDERLAG Handläggare Anitha Jacobsson Tel +46 10 505 12 04 Mobil +46705204014 Anitha.Jacobsson@afconsult.com Datum 2014-12-10 Uppdragsnummer 701011 Kund Lantmännen Agroetanol AB Mottagande och inblandning

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om tillståndsprövning av hamnar [till 2, 6, 19, 21 och 22 kap. miljöbalken]; NFS 2003:18 Utkom från trycket den 14 november

Läs mer

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1

SAMRÅD. Medicon Village. Lund. Pepticon AB Org.nr: 556837-1354. Sida 1 SAMRÅD Medicon Village Lund Sida 1 1. Uppgifter om företaget Namn Pepticon AB Organisationsnummer 556837-1354 Postadress 221 87 Lund Besöksadress Scheelevägen 10, Byggnad 403 Fastighetsägare Medicon Village

Läs mer

Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun

Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun memo04.docx INBJUDAN TILL SAMRÅD Inbjudan till samråd Ansökan till fortsatt och utökad hamnverksamhet Kalix Hamn, Kalix kommun Kalix hamn är en viktig del av Norrbottens infrastruktur. Hamnen bedrivs på

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (10) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende verksamheterna i Pampus oljehamn, enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet -enligt 9 kap 6 miljöbalken Administrativa uppgifter Företag/Namn: Organisationsnr: Adress: Postnr och ort: Telefonnr företag: Faxnr: E-postadress: Ägare: Kontaktperson:

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Klintehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Klintehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Klintehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-11 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Klintehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-11 Uppdragsnummer 61470512975-2

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning)

Produktion/verksamhet Företagets huvudsakliga produkter/tjänster (kortfattad verksamhetsbeskrivning) ANMÄLAN Enligt 9 kap. 6 miljöbalken Anmälan avser Utökning av befintlig verksamhet Nystart av verksamhet Befintlig verksamhet Planerad byggstart, datum Företagsuppgifter Namn/anmälare Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Kolmetorp bergtäkt,ncc Industry AB Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-31

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Halmstads Energi och Miljö AB

Halmstads Energi och Miljö AB Agenda Allmän inledning Beskrivning av den planerade verksamheten Redogörelse för pågående detaljplanearbete Redogörelse för alternativa lokaliseringar Redogörelse för alternativa utformningar Påverkan

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

Tillståndsprövning Slite hamn, Gotland---

Tillståndsprövning Slite hamn, Gotland--- --- Underlag inför tidigt samråd Göteborg 2005-08-11 Gotlands kommun Tillståndsprövning Slite hamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-11 Uppdragsnummer 61470512975 Utgåva/Status Håkan Lindved Uppdragsledare

Läs mer

Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde

Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde Ansökan om tillstånd för etablering av verksamhet, som enligt miljöbalken är anmälningspliktig, inom vattenskyddsområde Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon (dagtid) Mobil E-postadress

Läs mer

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012

2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 1 (7) Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Norrköpings Hamn AB Ramshälls bergrumsanläggning, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon (dagtid) Fax nr E-postadress Fakturaadress (om annan än ovan) och referens Fastighetsbeteckning

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena

Upprättad av Räddningstjänsten Motala-Vadstena Information till allmänheten avseende Härseby bertäkt,svevia Enligt 14 Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Upprättad 2016-08-29 av Räddningstjänsten

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom

Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Gävle Hamn är hjärtat för import och export på ostkusten. Ett logistiknav för samordning av fartyg, tåg och bilar. Välkommen till Gävle Hamn Fredrik Svanbom Ostkustens logistiknav Film Text i två spalter

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, ett exempel på det är eldningsolja. Därmed finns det alltid

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN - Information och lathund för att förenkla prövning i samband med leverans av gödsel till eller mottagande av biogödsel från biogasanläggning Man brukar dela in lantbruksverksamheter

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken OBS! Särskild blankett finns för ändring av befintlig B- eller C-verksamhet Företagsuppgifter Namn/anmälare Adress Postadress Telefon

Läs mer

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter

GENERALLÄKAREN. Sida 1 (6) Anmälan avser. Administrativa uppgifter Sida 1 (6) Anmälan av miljöfarlig verksamhet med anmälningsplikt C enligt miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan avser Ändring av befintlig anläggning Ny verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Upprättad 2018-01-16 av Räddningstjänsten Finspång 1 Innehåll Bakgrund..

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN

LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN LOKALA DRIFT- OCH ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN Lokala drifts- och ordningsföreskrifter för Sölvesborgs handelshamn Utöver vad som anges i Hamnordningen för Sölvesborgs Handelshamn gäller

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN

UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggenheten informerar om UPPGIFTER I EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN Exempel på punkter som ska finnas med i egenkontrollen Här följer exempel på punkter som ska finnas med i verksamhetens

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Välkommen till nya Containerterminalen

Välkommen till nya Containerterminalen Välkommen till nya Containerterminalen Men kom helst inte oanmäld. Nu har vi öppnat den nya containerterminalen i Pampushamnen. Samtidigt tar vi landets modernaste terminalsystem i drift. I den här broschyren

Läs mer

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Säkrare farled till Norrköping Farleden in till Norrköpings hamn är en viktig transportlänk

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

B. De 4 stora transportslagen. Läs sid. 94 111.

B. De 4 stora transportslagen. Läs sid. 94 111. Logistik A. Modul 4 (transportmetoder). Transport-utb. Läsning: Detta häfte samt vissa delar av kap. 5, 10 o 12. Skriv svaren under frågorna. Namn:... A. Inledning Läs sid. 88 91 samt diagrammen på sid.

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp

Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Viktig information om säkerhet och risker i Staffanstorp Information om Sevesoanläggningar i kommunen Personer som riskerar att påverkas av en allvarlig kemikalieolycka ska enligt lag (EU:s Seveso IIIdirektiv)

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Fördjupad bedömning Yara Slutrapport

Fördjupad bedömning Yara Slutrapport Fördjupad bedömning Yara Slutrapport 2012-02-03 Handläggare Daniel Lundberg 010-452 26 19 Sammanfattande bedömning Länsstyrelsen rekommenderar ett skyddsavstånd för Yara AB på 1000 meter. Intrycket efter

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 ARJEPLOGS KOMMUN Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Information Mellanlagring av annat avfall

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Kalmar läns (Vattenmyndighet i Södra Östersjöns vattendistrikt) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Anmälan Verksamhetsutövare Faktureringsadress om annan än ovanstående Vilken typ av mark avses att uppodlas?

Anmälan Verksamhetsutövare Faktureringsadress om annan än ovanstående Vilken typ av mark avses att uppodlas? Anmälan Enligt 2 kap. 4 Miljöprövningsförordning (2013:251) Uppodling av annan mark än jordbruksmark 1 Anmälan med bilagor skickas i två exemplar till: Miljönämnden 595 80 Mjölby. Anmälan ska lämnas in

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Anmälan om blästringsarbete omfattande mer än 500 kvadratmeter yta (EG-kod 28.71)enligt 16 kap 8 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om blästringsarbete omfattande mer än 500 kvadratmeter yta (EG-kod 28.71)enligt 16 kap 8 miljöprövningsförordningen (2013:251) Sida 1 av 5 Anmälan om blästringsarbete omfattande mer än 500 kvadratmeter yta (EG-kod 28.71)enligt 16 kap 8 miljöprövningsförordningen (2013:251) Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsägare Adress

Läs mer

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN

DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET KAN GÄLLA DIN SÄKERHET INFORMATION TILL BOENDE I BORLÄNGE KOMMUN DET OFÖRUTSEDDA KAN HÄNDA Farligt gods transporteras dagligen genom kommunen, bland annat stora mängder kemikalier. Därmed finns det

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251)

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251) Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer