Välkommen. till landslaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen. till landslaget"

Transkript

1 Välkommen till landslaget

2 Välkommen till landslaget Att vara del av ett landslag är få förunnat. Genom en dedikerad insats från din sida, stöttad av de närmaste runt omkring dig och med din förening som bas, har du nått denna position. Stort grattis! När du är aktiv i landslaget och representerar Sverige innebär det att du lägger största möjliga fokus på din idrottsliga prestation. Samtidigt är det viktigt att alla involverade, gymnaster och ledare, arbetar tillsammans för att skapa god laganda och för att nå det bästa gemensamma resultatet för hela landslaget. Landslagsarbetet ska präglas av öppenhet, tydlighet och framförhållning. Det skapar vi genom att ha en god dialog mellan landslagsledning, gymnaster och föreningstränare. Alla inblandade ska alltid ha gymnastens bästa för ögonen och förbundskaptenen tillsammans med de landslagsansvariga planerar och förbereder alla aktiviteter med detta i fokus. Gymnastikförbundet har ett övergripande organisatoriskt och ekonomiskt ansvar för landslagsverksamheten och det är tillsammans som vi skapar de bästa möjligheterna för att du som gymnast ska kunna nå din fulla potential. Grattis till din uttagning till landslaget. Nu fortsätter resan mot dina framtida mål! Johan Fyrberg Generalsekreterare Jonas Juhl Christiansen Landslagschef Foto: Volker Minkus, Samuel Wendelius, Tobias Röstlund Utgåva: 2017

3 Du är en förebild och ambassadör för Svensk Gymnastik Som representerat för landslaget förväntas du vara en god representant för Svensk Gymnastik både på och utanför gymnastikarenan. Det innebär bland annat att du lever upp till vår värdegrund och uppförandekod, vilken finns beskriven i Svensk Gymnastik Vill. Men förebildsrollen innebär så mycket mer. Det handlar om att vara medveten om vad som är rätt beslut i olika situationer och att faktiskt agera utifrån detta, även när det är svårt. Att vara landslagsgymnast innebär även att du ska vara villig att dela med dig av din kunskap och ditt engagemang. Att andra plötsligt ser upp till dig kan ge dig en fantastisk boost, men det är hur du hanterar situationer som avgör om det håller i sig och fortsätter upplevas som något positivt.

4 Regler och riktlinjer inom landslaget Att vara en del av ett landslag innebär både rättigheter och skyldigheter och grundförutsättningarna för dig är att: Sätt ribban högt och ha vilja att förändra och utvecklas, samt göra en seriös satsning med mål och ambitioner att nå topplacering i internationella tävlingar och mästerskap. Samarbeta kring och engagerat vilja uppnå egna och gemensamma mål. Var positiv och bidra till ett trevligt och stimulerande kamratskap. Var ansvarstänkande, visa respekt samt följa uppsatta regler. Försäkra dig om att du inte intar dopingklassade substanser eller droger. Det är viktigt att tänka på är att även vanliga receptfria läkemedel kan finnas uppsatta på dopinglistan. Även kosttillskott kan innehålla dopingklassade substanser. Aktuell information kring antidoping finns på: Genomför den kostnadsfria miniutbildningen inom antidoping som finns på Efter genomförd utbildning får du ett intyg som du skickar till din förbundskapten. Delta på samtliga landslagsaktiviteter, om inte giltiga skäl förekommer. Följ de rekommendationer som ges av ansvariga ledare och resurspersoner kopplade till landslaget. Ha en sportslig attityd såväl mot andra gymnaster, tränare, ledare som övriga personer i din omgivning. Delta på fotografering och andra eventuella aktiviteter som ingår i Gymnastikförbundets sponsoravtal. Inom respektive landslag kan det finnas ytterligare förväntningar och överenskomna regler. Alla har samma syfte - att skapa en så bra miljö som möjligt för dig och övriga landslagsgymnaster att utvecklas i. Reglerna gäller 24 timmar om dygnet under landslagsaktiviteterna. I omvärldens ögon är du emellertid alltid en landslagsgymnast, vilket innebär att du behöver ha en stor medvetenhet om förebildsrollen som du har oavsett sammanhang. Ett exempel är när ett mästerskap har avslutats. Då finns det situationer som ställer krav på ett seriöst och moget agerande. Därför kan till exempel alkoholförtäring bara i undantagsfall accepteras och då huvudsakligen i samband med måltider och i måttliga mängder. Gymnaster som bryter mot förebildsrollen och landslagets gemensamma regler kan efter samråd mellan förbundskapten och landslagschef stängas av från landslagsverksamheten. Detta kan verkställas omedelbart och gälla för kortare eller längre perioder beroende på händelsens karaktär. En omedelbar avstängning kan medföra kostnader för den aktiva, till exempel kring ombokning av biljetter.

5 Planering och landslagssamlingar Din förbundskapten kommer att ha dialog med dig och din tränare kring planering av landslagsverksamheten och träningen i din förening. Du kommer att få veta vilka aktiviteter som förväntas, de ekonomiska förutsättningarna som gäller, samt villkor för uttagning till mästerskap och internationella tävlingar. Din vardagliga träning och stödet runt denna är föreningens ansvar, det förändras inte genom din medverkan i landslaget. Då de ekonomiska resurserna inom Gymnastikförbundet är begränsade kan vissa landslagsaktiviteter, delvis eller helt, inte finansieras inom ramen för landslagsbudgeten. Gymnastikförbundet kan därför inte kräva deltagande på dessa aktiviteter. Men det är av stor vikt att du deltar i de landslagsaktiviteter som du blir uttagen till då planeringen alltid görs utifrån en helhetssyn. Det kan förekomma tävlingar och/eller tester på landslagsläger som i sin tur ligger till grund för uttagning till kommande landslagsaktiviteter. Att då avstå en sådan samling kan därför medföra att du inte är uttagningsbar. Mästerskap och tävlingar Det är Gymnastikförbundets styrelse som tillsammans med landslagschef beslutar om riktlinjerna för deltagande vid internationella mästerskap. Att vara med i landslaget innebär emellertid inte att du är garanterad medverkan på internationella tävlingar. Det är upp till förbundskaptenen/landslagsansvariga att föreslå vilka som ska delta. En uttagningsgrupp bestående av förbundskaptenen/landslagsansvariga, landslagstränare, landslagschef och eventuellt förbundets generalsekreterare godkänner deltagandet, vilket kommuniceras till alla involverade. Förbundskaptenen/ landslagsansvarig är tillsammans med landslagschefen ansvariga för att ta vilka som deltar på internationella tävlingar. Prispengar inom gymnastiken är ovanligt och tilldelas oftast enbart på världscupstävlingar och enstaka större mästerskap inom de individuella disciplinerna. På tävlingar med prispengar kommer du som gymnast, beroende på arrangörens tillvägagångssätt, att få eventuella vinster utbetalda direkt via tävlingsarrangören eller via Gymnastikförbundet efter tävling. Som landslasgymnast är du en viktig förebild för andra gymnaster. Det är därför viktigt att du deltar på SM, andra nationella tävlingar och internationella tävlingar på hemmaplan. Dessa tävlingar ingår normalt i de uttagningskriterier som förbundskaptenerna har för uttagning till landslaget och internationella tävlingar och mästerskap. De är emellertid inte aktiviteter inom ramen för själva landslaget.

6 Om du skadar dig eller blir sjuk Det är viktigt att du kommer sjukdoms- och skadefri till landslagsaktiviteterna. Vid en eventuell sjukdom eller skada i samband med landslagsaktivitet ska du kontakta din förbundskapten och landslagstränare. Om du blir skadad eller får ont är det viktigt att du tar ditt ansvar och söker hjälp i tid. I de fall du skadar dig är den allmänna vården din primära väg till hjälp. Vården är inte inriktad på elitidrott och därför behöver du på egen hand eller med hjälp av din förening, säkerställa kontinuerlig kontakt med sjukgymnast, kiropraktor/ naprapat, idrottspsykologiskrådgivare eller annan resurs/behandlare. Att ta ett ansvar innebär att du själv formar vardagen så att har stöd kring förebyggande träning och skadehantering. Detta för att kunna träna och utvecklas mot dina mål. För att kunna öka och förbättra stödet inom det medicinska området arbetar Gymnastikförbundet med externa experter kring skaderegistrering och hälsokontroller. Som landslagsgymnast förutsätts du medverka i dessa genom löpande rapporteringar och eventuella årliga kontrollinsatser. Utan bra inspel kommer inget bra resultat, så din medverkan här är viktig. Se till att du är försäkrad Det är alltid är ditt eget ansvar att se till att du har rätt försäkringsskydd. Vi rekommenderar alla landslagsgymnaster att teckna en elitidrottsförsäkring som omfattar: Sjukdom, ersättning vid invaliditet pga. sjukdom. Olycksfall, ersättning vid invaliditet pga. olycksfall. Sjukvård, privat sjukvård vid sjukdom eller olycksfall. Gymnastikförbundet har ett pågående utvecklingsprojekt i syfte att tillsammans med en Svedea/Pensum kunna erbjuda bästa möjliga försäkring specifikt för gymnaster på elitnivå. När detta är klart kontaktas du som är landslagsaktiv direkt med ett erbjudande om att teckna denna. Vi rekommenderar att alla aktiva i landslaget har en hemförsäkring och ser över vad som ingår i den. Om du under vissa perioder uppehåller dig i utlandet, exempelvis på träningsresa, bör du i förväg kolla upp eventuella särskilda försäkringsvillkor. De flesta hemförsäkringar/skolförsäkringar täcker akutvård och gäller vistelse utomlands de första 45 dagarna, sen behövs komplettering.

7 Landslagskläder och sponsorer För att skapa igenkännande och visa att just du är en stolt företrädare för Svensk Gymnastik ska du i landslagssammanhang som träning, tävling, intervjuer och fotograferingar eller andra uppdrag, använda landslagskläderna som Stadium och Vera Sport sponsrar med. Du får i dessa sammanhang inte exponera andra sponsorer, som du exempelvis har i egenskap av föreningsgymnast, än Gymnastikförbundets sponsorer. Kontakta förbundets landslagschef om du är osäker på vad som gäller i ditt fall. I de individuella disciplinerna är det tillåtet att använda en egen individuell finaldräkt. Denna bekostas i så fall av den aktiva själv och det är även den aktivas eget ansvar att stämma av att dräkten är inom ramen för eventuella samarbetsavtal som gäller för Gymnastikförbundets sponsorer. Landslagsklädseln får endast bäras när man är uttagen av Gymnastikförbundet att representera landslaget och får inte användas på vardagliga träningar i hemmamiljön eller övriga sammanhang om inte annat är avtalat i förväg. På träningssamlingar där kläderna eventuellt inte räcker till alla dagar ska föreningsneutrala kläder användas om behovet uppstår. Tappar du bort landslagskläder eller använder dem utöver de officiella tränings- och tävlingstillfällen, så att de blir för slitna för att användas på tävling, kan du komma att faktureras för nya. I samband med tillställningar där klädkoden inte möjliggör träningskläder är det vårdad och representativ klädsel som gäller. Egna sponsorer Gymnastikförbundet ställer sig positiva till egna personliga sponsorer, bara de inte exponeras i landslags- eller förbundssammanhang. Tänk noga på din förenings, ditt personliga och gymnastikens varumärke när du väljer vilka aktörer du vill samarbeta med. Gymnastiken vill stå för en sund, utvecklande, utmanande och rolig träningsoch tävlingsform och sponsorerna bör ställa sig bakom vår uppförandekod och Svensk Gymnastik Vill. Inom gymnastiken söker vi inte samarbeten inom områden så som sprit, tobak eller vapen. Vi står också bakom RF:s rekommendation att inte förespråka kosttillskott och energidrycker, varpå samarbeten med den typen av produkter/varumärken inte är att föredra. Som landslagsgymnast har du en personlig rabatt hos Vera Sport. Seniorer 20% och juniorer 15%.

8 Att synas i media I syfte att lyfta sporten och nå nya målgrupper är en del av landslagsuppdraget att vara ambassadör för Svensk Gymnastik och bidra till att öka synligheten i media. Givetvis sätts alltid dina förberedelser i fokus, men en del av dem är att kunna vara tillgänglig för media. Om du blir uppringd av en journalist, kom ihåg att du alltid kan få be att ringa tillbaka så att du kan få några minuters förberedelser kring ditt budskap. Du har heller ingen skyldighet att svara på alla frågor som ställs om du inte vill eller har kunskap kring området. Då kan du alltid hänvisa till Gymnastikförbundets kommunikationschef. Från Gymnastikförbundet kan du få råd och stöd när det gäller mediakontakter. Du är alltid välkommen att höra av dig, när du vill, till förbundets kommunikationsavdelning. Vid de tillfällen som förbundskaptenen/landslagsansvariga anser att det finns behov av medieträning kan detta ordnas av Gymnastikförbundet. Vi vill uppmana dig att tänka till kring hur du använder sociala medier. Omvärlden skiljer inte tydligt på när du är privatperson eller företrädare för din förening, landslaget och gymnastiken i stort. Du är, på gott och ont, inte längre bara en privatperson. Det är vår rekommendation att du före du publicerar ett inlägg tänker efter en extra gång och ställer dig frågorna; Finns det risk att detta inlägg kan upplevas kränkande eller tydligt missförstås? Skulle jag vilja se en egen förebild publicera ett liknande inlägg? Behöver jag verkligen lägga upp detta? Eller med andra ord - är du okej med att SVT, din mamma och din chef/lärare ser detta inlägg? Om svaret är ja posta på!

9 Aktivas representant Inom respektive seniorlandslag utser gymnasterna själva en representant för de aktiva. De aktivas representant agerar språkrör för övriga gymnaster direkt till landslagsledning eller landslagschef. Aktives representant framför därmed inte bara sin egen åsikt, utan agerar bollplank till och för alla gymnaster, när det behövs. I övrigt ska aktives representant kunna fokusera på att vara en gymnast i gruppen på lika villkor som övriga. Tränare/ledare vid landslagsaktiviteter Förbundskaptenen tar vid behov ut tränare till internationella tävlingar och mästerskap. Uttagna tränare är därmed officiella representanter för Gymnastikförbundet och Sverige och förväntas leva upp till samma villkor som övriga. Som tränare och ledare ansvarar du för alla gymnaster i hela laget oberoende av eventuell föreningssamhörighet i vardagen. Arbetsuppgifter och ansvarsområden stäms av med respektive förbundskapten och kan variera från tävling till tävling. Uttagna tränare/ ledare ersätts enligt Gymnastikförbundets ersättningsregler som finns tillgängliga på Observera att reglerna är olika beroende på vilken aktivitet/ tävling det gäller. Det är ledarens eget ansvar att ta del av dessa samt stämma av eventuell ledighet med arbetsgivare i förväg. Domare vid internationella tävlingar och mästerskap Som uttagen domare vid internationella tävlingar och mästerskap är du officiell representant för Gymnastikförbundet och Sverige. Uppdrag tilldelas och ansvaras för av domaransvarig i respektive disciplins kommitté. Vid tävlingstillfället är du temporärt en del i den svenska landslagstruppen och har som uppgift att stärka och utveckla Gymnastikförbundets internationella kontakter. Det är viktigt att bidra till en god stämning och gemenskap under tävlingen i det svenska teamet och bistå med önskat specialkompetens. I övrigt förväntas ett professionellt och opartisk agerande med huvudfokus på rollen som representant för den internationella organisationen som arrangerar tävlingen eller mästerskapet. Internationella domare ersätts enligt Gymnastikförbundets ersättningsregler. Dessa finns tillgängliga på

10 Stort lycka till med din landslagssatsning! Head of Delegation Vid alla internationella tävlingar och mästerskap finns det alltid en Head of Delegation (HoD) vars uppgift är att ha det övergripande och yttersta ansvaret för hela den svenska delegationen. Vid medverkan med få gymnaster och ledare kan rollen som HoD vara tilldelat en av tränarna. Nationella kansliet Ansökan och förnyelse av FIG-licens görs från nationella kansliet. Licensen gäller i två år, sedan behöver en förnyelse göras. Kom ihåg att om du har förnyat ditt pass är det viktigt att maila in foto på passkopian så att vi kan se till att alltid ha aktuella uppgifter inför anmälningar till tävlingar och resebokningar. Till nationella kansliet skickar du din reseräkning efter avslutad tävling/läger. Du använder någon av följande e-postadresser: kvag@gymnastik.se - mag@gymnastik.se - rg@gymnastik.se trampolin@gymnastik.se - trupp@gymnastik.se Samarbete med andra Gymnastikförbundet har ett tätt samarbete med Riksidrottsförbundets avdelning för Elitidrottsstöd (RF Elit) och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Samarbetet kan vara i form av experter inom olika områden som medverkar på träningsläger eller aktiviteter som på annat sätt bidrar till att höja kvalitén i landslagsverksamheten. Som landslagsgymnast förväntas du att vara öppen och lyhörd för de eventuella insatser som görs och ha förståelse för att prioriteringen både inom och mellan landslag är behovsstyrd och därför kan se helt olika ut. I Stockholm och Malmö finns två stödorganisationer som riktar sig primärt till elitaktiva på landslagsnivå. Till dessa söker du direkt och har möjlighet att kunna tas ut och kunna ta del av ett utökat stöd. Sport Campus Sweden (SCS) i Stockholm kan vara aktuellt att söka sig till för dig som är uttaget till ett landslag och som studerar på något av de universitet/högskolor SCS samarbetar med. Du kan läsa mer på: Malmö Idrottsakademi (MIA) riktar sig till dig på landslagsnivå i en av våra individuella discipliner som är bosatt i Malmö eller Skåneregionen. Läs mer på Vid oklarheter Är det något du är osäker på eller undrar över ska du i första hand kontakta din förbundskapten/landslagsansvariga. I enstaka fall kan dessa nummer vara användbara: Antidopingfrågor Riksidrottsförbundet Antidoping, Landslagschef Jonas Juhl Christiansen, Kommunikationschef Lotta Darlin,

11

välkommen till landslaget

välkommen till landslaget välkommen till landslaget Grattis till din uttagning i landslaget! Du har genom din prestation, som aktiv eller ledare, kvalificerat dig för att representera Sverige. Det är en ära som är få förunnat.

Läs mer

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslaget en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslag inom Svensk Simidrott Grattis till din uttagning i landslaget! Du har genom din prestation, som

Läs mer

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslaget en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslag inom Svensk Simidrott Grattis till din uttagning i landslaget! Du har genom din prestation, som

Läs mer

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott

Spelregler. för landslaget. en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslaget en vägledning för dig som represtenterar Svensk Simidrott Spelregler för landslag inom Svensk Simidrott Grattis till din uttagning i landslaget! Du har genom din prestation, som

Läs mer

Uttagningskriterier för EM i Rytmisk Gymnastik Valladolid, 1-3 juni 2018

Uttagningskriterier för EM i Rytmisk Gymnastik Valladolid, 1-3 juni 2018 2017 12 10 Uttagningskriterier för EM i Rytmisk Gymnastik Valladolid, 1-3 juni 2018 GRUNDLÄGGANDE KRAV För att vara uttagningsbar ska gymnasten: Vara en god förebild för Svensk Gymnastik och medveten om

Läs mer

Ledaruppdrag. inom Svensk Simidrott

Ledaruppdrag. inom Svensk Simidrott Ledaruppdrag inom Svensk Simidrott Välkommen som ledare inom Svensk Simidrott Varmt välkommen som ledare/tränare för en landslagstrupp inom Svensk Simidrott. Den här skriften är en vägledning för dig vid

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS Vision: Svensk konståkning strävar mot att bli bäst i världen.

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS Vision: Svensk konståkning strävar mot att bli bäst i världen. SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201707/ LA, AH SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2017-2018 Vision: Svensk konståkning strävar mot att bli bäst i världen. Långsiktiga mål:

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201406/LS SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015 Vision: Svenska Konståkningsförbundets vision med elitverksamheten är att bli en ledande

Läs mer

DSFs VO Elit är övergripande ansvarig för uttagning av representation vid internationella tävlingar och mästerskap.

DSFs VO Elit är övergripande ansvarig för uttagning av representation vid internationella tävlingar och mästerskap. ELITPROGRAM SVENSKA DANSSPORTFÖRBUNDETS Mål & visioner Svenska Danssportförbundets vision med elitverksamheten är att bli en ledande nation inom respektive gren och målet är att ta internationella mästerskapsmedaljer.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DELTAGANDE I INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP

RIKTLINJER FÖR DELTAGANDE I INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP RIKTLINJER FÖR DELTAGANDE I INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP 2018-2020 Reviderade och fastställda av Förbundsstyrelsen 2017-12-08 2 MÄSTERSKAPSRIKTLINJER Dessa riktlinjer styr uttagningen av gymnaster för deltagande

Läs mer

Spelregler för landslaget

Spelregler för landslaget Reviderad juni 2016 Spelregler för landslaget 1 Välkommen till landslaget! Grattis till din uttagning i friidrottslandslaget! Du har genom din prestation som aktiv, coach eller ledare kvalificerat dig

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201409/LS SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2014-2015 Vision: Svenska Konståkningsförbundets vision med elitverksamheten är att bli en ledande

Läs mer

Medicinskt stöd. Preventivt och akut Åsa Ekdahl & Ellen Fernandez

Medicinskt stöd. Preventivt och akut Åsa Ekdahl & Ellen Fernandez Medicinskt stöd Preventivt och akut Åsa Ekdahl & Ellen Fernandez Medicinsk support SYFTE Utifrån våra antagna riktlinjer för svensk landslagsgymnastik långsiktig och hållbar, och vår antagna strategi för

Läs mer

Svenska ITF Förbundet

Svenska ITF Förbundet Svenska ITF Förbundet Landslagsreglemente Uppdaterad 2016-11-15 1. DEFINITION Landslagsreglementet har till syfte att reglera landslagsverksamheten inom Svenska ITF Förbundet. Reglementet är officiellt

Läs mer

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Samuel Wendelius Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin 2017-2020 Innehåll Ändringar... 4 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin... 5 1.1 Tävlingssystem Trampolin... 5 1.2 Rikstävlingar...

Läs mer

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram 1 Inledning Doping är ett problem inom idrottsrörelsen. I syfte att nå framgång väljer vissa enskilda idrottsutövare att fuska genom att på otillåtna sätt

Läs mer

Landslagets Spelregler

Landslagets Spelregler Landslagets Spelregler 1 Välkommen till landslaget! Grattis till din uttagning i friidrottslandslaget! Du har genom din prestation som aktiv, coach eller ledare kvalificerat dig för att representera Sverige,

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (6) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2018-19 (Beslutade av Svenska Fäktförbundets styrelses landslagskommitté den 20 juni 2018) Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201608/ LA SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2016-2016 Vision: Svensk konståkning stävar mot att bli bäst i världen. Långsiktiga mål: Ta

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet Antidopingprogram För Svenska Bowlingförbundet 2018-2019 Antidopingprogram för Svenska Bowlingförbundet 2018 Inledning Målet med idrottens antidopingarbete är att försäkra alla idrottare deras självklara

Läs mer

PM FÖR AKTIVA OCH LEDARE!

PM FÖR AKTIVA OCH LEDARE! PM FÖR AKTIVA OCH LEDARE! Hastighet och Short Track Grattis till din uttagning att representera Sverige och Svenska Skridskoförbundet på en internationell tävling/mästerskap! Du har genom dina prestationer

Läs mer

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Foto: Andreas Svensson/West Photo Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Januari 2018 Innehållsförteckning Allmänna Tävlingsbestämmelser 2018... 4 1. Rikstävlingar Kvinnlig Artistisk Gymnastik...

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

FÖRBUNDSMÖTET 2016 Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell

FÖRBUNDSMÖTET 2016 Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell Värdegrundsfrågor vad har vi lärt oss? Malin Eggertz Forsmark Thore Brolin Calle Myrsell Gymnastikförbundets Värdegrund Personligt engagemang hela livet. Vi ser och tar tillvara alla individers möjligheter

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Antagen på föreningens årsmöte 2008-03-12 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Bålsta IKs ändamål och verksamhetsidé finns beskriven i våra stadgar. Stadgarna

Läs mer

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik

Foto: Andreas Svensson/West Photo. Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Foto: Andreas Svensson/West Photo Tävlingsbestämmelser Kvinnlig Artistisk Gymnastik Januari 2017 Innehållsförteckning Allmänna Tävlingsbestämmelser 2017... 4 1. Rikstävlingar Kvinnlig Artistisk Gymnastik...

Läs mer

Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy

Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy 1. Bakgrund Svenska Boxningsförbundet tar aktivt avstånd från doping i alla dess former och vill med detta program tydliggöra skapandet och användandet

Läs mer

GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan!

GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan! Ledarpolicy i Varbergs GIF Gymnastikförening GYMNASTIK ÄR SUPERKUL! Kom därför ihåg att sprida glädje på träningarna och försök att inspirera så mycket du kan! Ledarens konkreta uppgifter Det är ledaren

Läs mer

Strategi tävling

Strategi tävling Foto: Christian Thomassen 2cFoto.no, per Lindström, Göran Lundqvist, Andreas Gustafsson Popa, Maria Edstrand Allehanda Media Strategi tävling 2016-2020 Sida 1 av 6 Mer Framgångsrik, hållbar och flexibel

Läs mer

Junior- och elitmiljöträff 17 maj 2017 Upptakt för Elitmiljö 2.0

Junior- och elitmiljöträff 17 maj 2017 Upptakt för Elitmiljö 2.0 Junior- och elitmiljöträff 17 maj 2017 Upptakt för Elitmiljö 2.0 Junior- och elitmiljöträff 17 maj 2017 Agenda Direktiv till utvecklingsmiljöer från Svensk orientering Vår tolkning av dessa direktiv Elitmiljö

Läs mer

Forssa BK Dalkurd FF

Forssa BK Dalkurd FF Dalkurd FF Akademi Förväntningar på dig som spelare Säsongen 2018 - 2 - Att vara del av Akademin: Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering. Vi vill värna

Läs mer

Riktlinjer för träning och tävling

Riktlinjer för träning och tävling Gymnastikförbundet Riktlinjer för träning och tävling - 2019 - Fastställda 2019-02-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Svensk Gymnastiks Värdegrund... 4 Svensk Gymnastiks uppförandekod... 4 Barngymnastik...

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL- OCH PARÅKARE

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL- OCH PARÅKARE SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201306 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL- OCH PARÅKARE 2013-2014 Vision: Svenska Konståkningsförbundets vision med elitverksamheten är att bli en ledande

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 201506/LA, AH SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SINGEL, PAR & ISDANS 2015-2016 Vision: Att bli en ledande nation inom internationell konståkning. Långsiktiga

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 2014-05 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015 Vision: Svenska Konståkningsförbundets vision med elitverksamheten är att vara en

Läs mer

Svensk Dövidrotts prioriterade verksamhetsområden 6 Utbildning 6 Breddidrott 7 Elitidrott 8 Information och marknadsföring 9 Internationellt arbete 10

Svensk Dövidrotts prioriterade verksamhetsområden 6 Utbildning 6 Breddidrott 7 Elitidrott 8 Information och marknadsföring 9 Internationellt arbete 10 Innehåll 2 Inledning 3 Riksidrottsförbundets verksamhetsidé Riksidrottsförbundets värdegrund och vision Svensk Dövidrotts verksamhetsidé 4 Svensk Dövidrotts vision Ändamål i Svenska Dövidrottsförbundets

Läs mer

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen

Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 1 (7) Uttagningskriterier för florett, sabel och värja säsongen 2019-20 Svensk ranking Svensk ranking på florett, sabel och värja för seniorer, juniorer och kadetter är ett system som rullas över säsongerna.

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER KVINNLIG ARTISTISK GYMNASIK 2019

TÄVLINGSBESTÄMMELSER KVINNLIG ARTISTISK GYMNASIK 2019 TÄVLINGSBESTÄMMELSER KVINNLIG ARTISTISK GYMNASIK 2019 v.1.0 2019-01-28 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord... 3 1 Allmänna tävlingsbestämmelser... 3 1.1 Nationella tävlingar... 3 1.2 Inbjudan och PM... 3 1.3 Startordning...

Läs mer

Nya Linjer. - att utveckla gymnastiken! Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte med!

Nya Linjer. - att utveckla gymnastiken! Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte med! Nya Linjer Unga tar inget ansvar Unga går inte att lita på Unga ledare har inte modet att ta på sig ideella uppdrag Unga kommer och går precis som de vill Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte

Läs mer

Musikuppladdning och ackrediteringsinfo stänger

Musikuppladdning och ackrediteringsinfo stänger Vecka 25 Musikuppladdning och ackrediteringsinfo stänger Individuell mångkamp*, grenfinaler** och lagtävling (5-5-3 de tre högsta poängen per redskap går till lagpoängen). *Ett hopp gäller för mångkampsresultatet

Läs mer

Information till föräldrar i SGA

Information till föräldrar i SGA Information till föräldrar i SGA Om föreningen Sandvikens Gymnastikavdelningar (SGA) har idag ca. 1200 aktiva medlemmar och ca. 45 grupper med ca.70 välutbildade ledare. Vi är idag Sandvikens största barn-

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

Enebybergsgymnasterna Vill

Enebybergsgymnasterna Vill Enebybergsgymnasterna Vill Riktlinjer samt handlingsplaner 2016-2017 www.enebybergsgymnasterna.nu Facebook: Enebybergsgymnasterna 1(7) reviderad 2016-09-03 EG = Engagemang och Glädje! Genom vårt motto

Läs mer

Landslagets Ledarpolicy

Landslagets Ledarpolicy Landslagets Ledarpolicy Som ledare i landslaget har vi olika funktioner och ansvarsområden. Denna ledarpolicy tydliggör de ansvarsområden som finns för de olika rollerna. Det är viktigt att du inför ditt

Läs mer

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Samuel Wendelius. Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Samuel Wendelius Nationella Tävlingsbestämmelser Trampolin Januari 2017 Innehåll 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin...4 1.1 Tävlingssystem Trampolin...4 1.2 Rikstävlingar...5 1.3 Anmälningsrutiner...5

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner

Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner Kongahälla AIK Friidrott Regler och Rutiner 1. Inledning 1.1. Kongahälla Allmänna Idrottsklubb- KAIK har som sin främsta uppgift att bedriva friidrottsutbildning för barn och ungdomar. Barn är man tom

Läs mer

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben Föräldrabrottning en Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se en Se äldre/duktigare träna Regler samma oavsett ålder? Skicka fler tränare på utbildningar så att alla känner trygghet. Distriktsförbundet

Läs mer

Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17

Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17 Agenda möte med trampolintekniska kommittén Möte vid Gymnastikforum, Quality Friends Hotel/Solna 2015-10-17 Närvarande: Louise Nordenberg (ordförande, vid tangenterna), Thérèse Nordfors, Alex Frejemark,

Läs mer

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK!

Karlbergs BK. Information till föräldrar och spelare. Varmt välkommen till Karlbergs BK! Varmt välkommen till Karlbergs BK! Vasastans och Kungsholmens rödvita stolthet Karlbergs BK (KB) fyller 100 år som förening i år. Därför är det extra roligt att KB under de senaste åren åter har utvecklats

Läs mer

En holistisk syn på prestation - från teori till praktik

En holistisk syn på prestation - från teori till praktik Holism (av grekiska holos, "hel", "odelad") är i allmän bemärkelse ett filosofiskt betraktelsesätt att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext. Wikipedia

Läs mer

Verksamhetsidé - VOIB

Verksamhetsidé - VOIB Verksamhetsidé - VOIB VOIB ansvarar för all landslagsverksamhet för svenska badmintonspelare. VOIB ska tillse bästa förutsättningar för landslagsspelare i kvalitetssäkrade miljöer och tillsammans med individen

Läs mer

Forssa BK Dalkurd FF

Forssa BK Dalkurd FF Dalkurd FF Ungdom Förväntningar på dig som spelare Säsongen 2018 - 2 - Att vara del av Dalkurd FF/: Vi vill bedriva en målinriktad fotbollsutbildning med långsiktig och individuell planering. Vi vill värna

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

Landslagsverksamheten Kanotslalom 2018 Innehåll

Landslagsverksamheten Kanotslalom 2018 Innehåll WEDIH CANOE FEDERA TION Landslagsverksamheten Kanotslalom 2018 Innehåll Landslagsverksamheten Kanotslalom 2018... 1 Inledning... 2 Omfattning... 2 Vision för landslaget... 3 Mål för 2018... 3 Landslagets

Läs mer

Eskilstuna Gymnastikförening. Verksamhetsplan 2019

Eskilstuna Gymnastikförening. Verksamhetsplan 2019 Eskilstuna Gymnastikförening Verksamhetsplan 2019 Syfte Eskilstuna Gymnastikförening vill genom gymnastiken medverka till rörelseglädje, god hälsa, gemenskap och ett livslångt intresse för gymnastik hela

Läs mer

SVENSKA KANOTFÖRBUNDET. Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015

SVENSKA KANOTFÖRBUNDET. Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015 SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Uttagningskriterier för Senior- och U23-landslag inom sprint 2015 ÖVERGRIPANDE a.) Aktiva till U23 och eller Senior ska nominera sig själva till laget (nominering innebär att man

Läs mer

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening 1982-2018 Malmös Största Idrottsförening Malmö kappsimningsklubb är Malmös största idrottsförening med drygt 4000 medlemmar årligen. Vi är en klubb som erbjuder allt från babysim till simning och simhopp

Läs mer

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation 1 juli 2014 Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation i samarbete med Folksam Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren får du en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar

Läs mer

GYMNASTIKFORUM 2015. Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett. #gymnastikforum2015

GYMNASTIKFORUM 2015. Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett. #gymnastikforum2015 GYMNASTIKFORUM 2015 Värdegrund som påverkar - hur hanterar man när det gått snett #gymnastikforum2015 Gymnastikförbundets Värdegrund Ett personligt engagemang hela livet. Vi ser och tar tillvara alla individers

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Per Lindström Tävlingsbestämmelser Trampolin Januari 2016 - sida 2 av 12 - Innehållsförteckning 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin... 5 1.1 Tävlingssystem Trampolin... 5 1.2 Rikstävlingar...

Läs mer

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel UOF Ting 2017 Hur går det för Svensk orientering På gång i Svensk orientering Flera och mera från triangel till rektangel Vi blir fler, nu över 83 000 medlemmar 2014 2015 2016 2017 (1/11) Medlemmar 73829

Läs mer

Så här fungerar landslagsverksamheten

Så här fungerar landslagsverksamheten Så här fungerar landslagsverksamheten Nu är den nya landslagsorganisationen på plats. Och kanske undrar du hur den är tänkt att fungera? Här förklarar landslagsledningen ramarna för landslagets aktiviteter.

Läs mer

Svenska Skidförbundet

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation för Svenska Skidförbundet Gäller från och med 1 juli 2010 Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren får du en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar

Läs mer

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med Anvisningar Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet Gäller från och med 2017-11-26 Innehållsförteckning Sida 1. Inledning... 2 2. Nordiska viltspårmästerskapet... 2 3. Utlysning ansökan... 2 4. Uttagning...

Läs mer

Svenska Skidförbundet. Försäkringsinformation 1 juli 2018

Svenska Skidförbundet. Försäkringsinformation 1 juli 2018 Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation 1 juli 2018 Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren får du en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar ledare och funktionärer

Läs mer

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar.

Grimsås IF Policy. Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Grimsås IF Policy Fotboll är inte bara prestationer, poäng, snygga mål eller segrar. Fotboll är framför allt glädje, sammanhållning i med och motgång, kamratskap och hänsynstagande till andra. Policy angående

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsidé Vision Bowlingsporten ska vara framgångsrik, kul, socialt engagerande och tillgänglig för alla. Bowling en sport för alla En idrott alla kan

Läs mer

Svenska Skidförbundet

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation för Svenska Skidförbundet Gäller från och med 1 juli 2012 Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren får du en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar

Läs mer

Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013

Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013 Gymnastikförbundet Idrottens Hus, 11473 Stockholm : 08-699 60 00 e-post: info@gymnastik.se www.gymnastik.se Certifieringskrav - Gymnastik NIU år 2013 Riksidrottsförbundet har tagit fram certifieringskrav

Läs mer

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press Föreningsträdet Mitt lag Handledning Aktiva 12 år Kompisskap Rätt och fel Stress och press Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa diskussioner

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Reviderad av styrelsen april 2017 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Eskilstuna Gymnastikförening. Verksamhetsplan 2018

Eskilstuna Gymnastikförening. Verksamhetsplan 2018 Eskilstuna Gymnastikförening Verksamhetsplan 2018 Syfte Eskilstuna Gymnastikförening vill genom gymnastiken medverka till rörelseglädje, god hälsa, gemenskap och ett livslångt intresse för gymnastik hela

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

MOT RIO. 10 minuter. av din tid

MOT RIO. 10 minuter. av din tid MOT RIO 10 minuter av din tid 10 timmars träning 10 minuters läsning Du tillhör den yppersta eliten i din idrott och satsar på de olympiska spelen i Rio 2016. Svensk Antidoping vill inte att du ska bestraffas

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR DOMARE INOM ÅNGERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND

UPPFÖRANDEKOD FÖR DOMARE INOM ÅNGERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND UPPFÖRANDEKOD FÖR DOMARE INOM ÅNGERMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND Ångermanlands Fotbollförbunds domarkommitté (DK) ansvarar för att säkerställa att det finns domare och assisterande domare för att fotbollsmatcher

Läs mer

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET MEDSPELAREN EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET Som ishockeyklubb har vi ett stort ansvar. Redan i tidiga åldrar kommer barn till oss och vår skridskoskola sedan följer vi dem genom ungdomsverksamheten hela vägen

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet

Svenska Brottningsförbundet Svenska Brottningsförbundet Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument, antagna maj 2015 SBF:s utvecklingsplan SBF - centralt Utveckling Marknad och kommunikation Tävling Elit Riksidrottsförbundets

Läs mer

Försäkringsinformation. för Svenska Skidförbundet. Gäller från och med 1 juli 2009

Försäkringsinformation. för Svenska Skidförbundet. Gäller från och med 1 juli 2009 Försäkringsinformation för Svenska Skidförbundet Gäller från och med 1 juli 2009 2 Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren finns en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar

Läs mer

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation

Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation 1 juli 2015 Svenska Skidförbundet Försäkringsinformation i samarbete med Folksam Svenska Skidförbundets försäkringar I den här broschyren får du en kortfattad beskrivning av försäkringarna som omfattar

Läs mer

Policy för Svensk Bandys landslagsrepresentanter 2015/16

Policy för Svensk Bandys landslagsrepresentanter 2015/16 Policy för Svensk Bandys landslagsrepresentanter 2015/16 Grattis till din uttagning i landslaget! Genom goda prestationer som aktiv eller ledare ska du representera Sverige. Det är få förunnat. Lycka till!

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Att vägleda och stödja utifrån förbundets Uppförandekod

Att vägleda och stödja utifrån förbundets Uppförandekod Att vägleda och stödja utifrån förbundets Uppförandekod Calle Myrsell Gymnastikombudsman Att vägleda och stödja utifrån förbundets uppförandekod 1. Bakgrund till Gymnastikförbundets stöd och hjälp 2. Förbundets

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018 Svenska Brottningsförbundet Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument 2025, antagna maj 2015. SBF ska följa RF:s strategier. RF:s strategiska mål 2025 - kopplat till

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll.

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll. H 65-Drogpolicy. H 65 startade 1965 och bedriver en omfattande verksamhet med ca 500 medlemmar. Säsongen 2008/2009 spelar representationslagen Herr och Dam båda i Div. 1. inte många föreningar i landet

Läs mer

ERSÄTTNINGSREGLER Fastställd av GS

ERSÄTTNINGSREGLER Fastställd av GS ERSÄTTNINGSREGLER 2018 - Fastställd 2018-05-15 av GS INNEHÅLLSFÖRTECKNING GENERELLA BESTÄMMELSER... 3 _Toc514153358 1. Förtroendevalda/styrelseledamöter... 5 2. Kommittéledamöter och arbetsgruppsdeltagare...

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Antagen av Styrelsen 21 januari 2016 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Allmänt Förbundsstyrelsen (FS) har det yttersta ansvaret för Svenska Brukshundklubbens verksamhet och ekonomiska

Läs mer

Externa talare under helgen

Externa talare under helgen Välkomna Externa talare under helgen Klara Edlund, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i psykologi vid Uppsala Universitet (medverkar i Gymnastikförbundets Medicinska Expertteam) PG Fahlström,

Läs mer

Tränarworkshop. - med utgångspunkt i enkätsvar

Tränarworkshop. - med utgångspunkt i enkätsvar Tränarworkshop - med utgångspunkt i enkätsvar Förkunskapskrav Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå eller utbildning, praktisk erfarenhet eller annan omständighet som ger den studerande

Läs mer

LAGHANDBOK. Västerås SK Ungdom. Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom

LAGHANDBOK. Västerås SK Ungdom. Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom LAGHANDBOK LAGHANDBOK Västerås SK Ungdom Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom Lagledaren i respektive lag är en av de viktigaste resurserna vår förening har. Denna handbok har tagits fram för

Läs mer