Dnr HSNG Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr HSNG Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum"

Transkript

1 Dnr HSNG Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER AVTALSTID ÖVERGRIPANDE PRINCIPER FÖR ARBETET PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGEN FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET Styrdokument Valfrihet Tillgänglighet och öppettider VERKSAMHETENS INNEHÅLL Rådgivning, undersökning och behandling Utåtriktat och uppsökande arbete Samverkan Utveckling under avtalsperioden BEMANNING OCH KOMPETENS Verksamhetschef och medicinskt ansvarig LOKALER OCH UTRUSTNING ÖVRIGA KOSTNADER OCH PATIENTAVGIFTER Läkemedel Medicinsk service Tolkkostnader Patientavgifter MEDICINSK KVALITET RAPPORTERING, UPPFÖLJNING ERSÄTTNING AVTALSVILLKOR UNDERSKRIFTER BILAGOR Bilaga 1 Inriktningsdokument för Ungdomsmottagningar i Västra Götaland Bilaga 2 Uppföljning av ungdomsmottagningarnas verksamhet

3 1 AVTALSPARTER Avtalsparterna är stadsdelsnämnden Centrum, org. nr (nedan kallad SDN) och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd (nedan kallad HSNG) org. nr AVTALSTID Avtalet gäller 1 januari december Förlängning kan göras med max tolv månader efter överenskommelse mellan parterna. Vid nyttjande av förlängning ska parterna vara eniga senast 30 juni ÖVERGRIPANDE PRINCIPER FÖR ARBETET PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGEN FN:s konvention om mänskliga rättigheter En av de mänskliga rättigheterna är rätten till hälsa både psykisk, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR innefattar bland annat rätten att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Unga människor har rätt att ha inflytande över sina egna liv, göra egna val, men också rätt att få stöd i frågor som rör hälsa. Ungdomsmottagningarna är en viktig aktör för att tillgodose ungas rättigheter och behov. Människosynen och arbetssättet på ungdomsmottagningen ska därför präglas av och utgå från mänskliga rättigheter. FN:s barnkonvention Barnkonventionen fastslår att barn (personer upp till 18 år) inte är föräldrars eller andra vuxnas ägodelar utan individer med egna rättigheter och ett människovärde. Barn och unga också rätt till och behov av stöd och skydd. Arbetet på ungdomsmottagningen sker därför alltid på den unge personens uppdrag. Jämlikhet minska skillnader i livsvillkor och hälsa Hälsan påverkas av livsvillkoren, livsmiljöerna och levnadsvanorna. Ett hälsofrämjande arbete syftar till att påverka de faktorer som bidrar till en positiv och jämlik hälsoutveckling. Förutsättningarna under uppväxten påverkar i stor utsträckning våra levnadsvanor och sociala relationer livet ut. Att arbeta jämlikt innebär dels att erbjuda generella insatser till samtliga ungdomar i upptagningsområdet, men också att anpassa insatserna på ett sådant sätt att de motsvarar olika ungdomars olika behov och förutsättningar. För att kunna göra det behöver personalen vara medvetna om sina egna normer, genom att normkritiskt granska sina egna föreställningar och eventuellt förutfattande meningar om olika grupper ungdomar. Alla ungdomar är välkomna till ungdomsmottagningen. De unga ska uppleva att de bemöts och behandlas på ett likvärdigt sätt och får likvärdig tillgång till mottagningen oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning och ålder. 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET Avtalet avser verksamheten vid ungdomsmottagningen Centrum. Avtalets syfte är att beskriva dels samverkan mellan parterna HSNG och SDN och dels åtaganden, organisation och inriktning för verksamheten samt den ekonomiska fördelningen mellan HSNG och SDN. Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

4 HSNG är huvudfinansiär och SDN är delfinansiär. SDN är på uppdrag av HSNG utförare av verksamhet på ungdomsmottagningen Centrum och tillika vårdgivare. 4.1 Styrdokument Styrdokument som ungdomsmottagningen ska följa är; Budget Västra Götalandsregionen Budget HSNG Budget Göteborgs Stad Budget/mål och inriktning SDN Centrum Övergripande dokument och riktlinjer från Regionfullmäktige och Kommunfullmäktige Inriktningsdokument Utgångspunkten för verksamheten är Inriktningsdokument för Ungdomsmottagningar i Västra Götaland (Bilaga 1). Nytt inriktningsdokument kommer att arbetas fram under hösten När det är klart och beslutat kommer det nya inriktningsdokumentet ersätta det nuvarande. Utifrån ovanstående dokument kan parterna i dialog prioritera och fokusera på vissa mål under en viss tid. 4.2 Valfrihet Det ska råda valfrihet för ungdomar att välja den ungdomsmottagning de önskar besöka inom Västra Götaland oavsett huvudman. I det fall det finns andra verksamheter som kan tillgodose den unges behov är det den unge själv som väljer vilken verksamhet hen vill vända sig till. 4.3 Tillgänglighet och öppettider Ungdomsmottagningens tillgänglighet ska utgå från ungdomars behov. Ungdomsmottagningens profil som "lågtröskelverksamhet" innebär att det är lätt att söka och få hjälp. Alla ungdomar mellan år är välkomna till mottagningen oavsett problematik. Vid behov av vård och omsorg utöver ungdomsmottagningens uppdrag är mottagningen ansvariga för att hänvisa eller remittera ungdomen vidare till rätt instans. Huvudregeln är att sjukvårdande behandling och utredning av läkare, undantaget STI, ska ske på aktuell vårdenhet så som vårdcentral, gynekologisk mottagning, barn- och ungdomspsykiatrin med flera. Ungdomsmottagningen är inte en remissinstans. Ungdomsmottagningen ska samverka med övriga ungdomsmottagningar i Göteborg kring öppettider. Mottagningarna ska ha liknande mottagningsformer vad gäller bokade och icke bokade besök, så att ungdomarna i de olika stadsdelarna har samma tillgänglighet. Det ska vara möjligt för ungdomarna att besöka någon av ungdomsmottagningarna på kvällstid. Ungdomarna ska ha möjlighet att boka tid utanför skoltid eller kunna komma till ungdomsmottagningen utan att ha bokat en tid. Det ska vara lätt för ungdomarna att få information om öppettider på alla ungdomsmottagningar i Göteborg. Mottagningarna ska även samverka kring öppettider vid ledighet, så som semestrar. Information om öppettider, telefontider mm ska vara lätt för ungdomarna att hitta via Internet. Informationen ska finnas på UMO.se/Ungdomsmottagningen samt på stadsdelarnas egna hemsidor. Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

5 Ungdomsmottagningen ska följa Tillgängliga och användbara miljöer Riktlinjer och standard för fysisk tillgänglighet, som är gemensamt framtagna av Västra Götalandsregionen, kommunförbunden samt Handisam (numera Myndigheten för delaktighet). Ungdomsmottagningen ska anslutas till Tillgänglighetsdatabasen (TR) för information om den fysiska tillgängligheten på Internet. Ungdomsmottagningen ska arbeta för ungdomars ökande delaktighet i mottagningsverksamheten. Resultat från brukarenkät ska redovisas i statistikbilagan. 5 VERKSAMHETENS INNEHÅLL Ungdomsmottagningen ska ses som ett komplement till övrig hälso- och sjukvård och till kommunens hälsofrämjande och förebyggande arbete. Ungdomsmottagningen ska genom ett salutogent förhållningssätt främja en god fysisk och psykisk hälsa samt stärka, stödja och motivera ungdomar i övergången mellan ungdom och vuxenliv. Ungdomarna ska ges förutsättningar för att kunna göra hälsosamma val av levnadsvanor. Ungdomsmottagningen ska kännetecknas av hög kvalitet, god tillgänglighet, gott bemötande och valfrihet. Verksamheten vänder sig till ungdomar och unga vuxna år, avsteg kan ske i särskilda fall. 5.1 Rådgivning, undersökning och behandling Ungdomsmottagningen har ett folkhälsoperspektiv med uppdrag att arbeta med grundläggande hälsofrågor som hör till ungdomstiden och att bli vuxen. Arbetet på ungdomsmottagningen omfattar både fysisk hälsa, psykisk hälsa och sexuell hälsa. Uppmärksamma och medvetandegöra riskfyllda levnadsvanor Erbjuda adekvat kunskap om sexualitet Stärka ungdomar i deras naturliga nyfikenhet kring sexualiteten samt stödja deras självkänsla och integritet Erbjuda preventivmedelsrådgivning och förskrivning av preventivmedel Tillhandahålla subventionerade eller kostnadsfria preventivmedel Förebygga och ge stöd vid oönskad graviditet samt vid abortsituation Förebygga, erbjuda provtagning, behandla och smittspåra sexuellt överförbara infektioner (STI) Arbeta med ungdomars fysiska och psykiska utveckling samt kroppsuppfattning och självbild Tidigt upptäcka, ge råd, stöd och behandling vid sociala problem, psykisk ohälsa samt risk- och missbruk Lotsa ungdomar till annan aktör/vårdgivare vid behov Verksamhetsformer som ska ingå är: Öppen mottagning Individuella besök Gruppverksamhet Telefonrådgivning Utåtriktat arbete Informationsarbete Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

6 Samverkan med andra verksamheter i närområdet Samverkan i individärenden 5.2 Utåtriktat och uppsökande arbete Syftet med det utåtriktade arbetet är att ungdomar ska få ökad kunskap om grundläggande hälsofrågor som hör till ungdomstiden, känna till var ungdomsmottagningen finns och ha vetskap om vad de kan få hjälp med på mottagningen. Alla ungdomar ska känna sig välkomna, oavsett vilka frågor eller funderingar de har. Ungdomsmottagningen ska arbeta utåtriktat tillsammans med skolor där även särskolorna omfattas. Målsättningen är att alla åttonde- eller niondeklasser i närområdet ska ha besökt ungdomsmottagningen. Ungdomsmottagningen ska aktivt arbeta för att vara tillgänglig och välkomnande för alla, oavsett exempelvis funktionsförmåga, kön, förstaspråk, födelseland eller könsidentitet. Det utåtriktade arbetet (inklusive olika informationsinsatser) ska också vända sig till ungdomar som verksamheten tidigare haft svårt att nå, exempelvis killar/unga män, ungdomar och unga vuxna med funktionsnedsättningar och ensamkommande flyktingbarn/ungdomar samt hbtqungdomar/unga vuxna med särskilt fokus på unga transpersoner. För detta behöver metoder utvecklas. Uppsökande verksamhet på andra arenor ingår i det utåtriktade arbetet, bland annat föreningar och fritidsgårdar. Det utåtriktade och uppsökande arbetet ska utgöra ca 20 % av verksamheten. 5.3 Samverkan Ungdomsmottagningen ska tillsammans med verksamheter som arbetar med ungdomar stärka samverkan. Viktiga aktörer är bland annat skolor, socialtjänst, andra kommunala samverkansparter, lokalt folkhälsoarbete, primärvård och habiliteringen. Ungdomsmottagningen ska medverka med sin ungdomskunskap för att öka kompetensen bland personalen i dessa verksamheter, så att ett hållbart sätt att arbeta med sex- och samlevnadsfrågor utvecklas. Samverkan kan ske inom ramen för närområdessamverkan (NOSAM) och inom ramen för VÄSTBUS 1 Den psykosociala verksamheten vid ungdomsmottagningen ska utvecklas i samverkan med psykiatriska enheter och andra vårdgivare som arbetar med ungdomar. HSNG ska bidra med att skapa förutsättningar för en sammanhållen hälsokedja. Ungdomsmottagningen ska etablera konkreta samarbetsformer med vårdcentraler inom närområdet i syfte att utveckla arbetet med att effektiva metoder för att hjälpa de ungdomar som kräver kompletterande och/eller mer behandling än vad ungdomsmottagningen kan erbjuda, främst inom det psykosociala området. Former för samarbete kring det psykosociala arbetet ska även upparbetas mellan ungdomsmottagningen och skolan. 1 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn- och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

7 5.4 Utveckling under avtalsperioden Samverkan ska ske mellan avtalsparterna gällande utveckling och inriktning på ungdomsmottagningen Centrum. HälsUM HälsUM är ett nytt sätt att organisera det utåtriktade och hälsofrämjande arbetet på ungdomsmottagningarna i Göteborg. Det tidigare utåtriktade arbetet har i första hand handlat om information och kunskapsspridning. HälsUM handlar istället om kvalitativa interventioner för att förebygga psykisk ohälsa hos ungdomar inte minst för att förhindra suicid och suicidförsök. HälsUM finansieras 2015 ut av statliga medel. Parterna är överens om att under avtalsperioden fortsätta utvecklingen av HälsUM samt diskussionen om eventuell implementering av arbetssätt och finansiering i ungdomsmottagningens ordinarie verksamhet. Utveckling av tillgängligheten Under avtalsperioden ska parterna se över och komma med förslag på utveckling av tillgängligheten med fokus på öppettider på kvällar och helger. I arbetet ska bemötande av ungdomarna, samverkan mellan ungdomsmottagningarna och det stadengemensamma perspektivet beaktas. Det ska vara välkänt för ungdomarna när ungdomsmottagningen är öppen. Under avtalsperioden ska parterna också undersöka möjligheten för ungdomsmottagningarna i Göteborg att skapa en gemensam hemsida i syfte att öka tillgängligheten för ungdomarna. Särskilt uppdrag till Olskroken och Centrum: utökat samarbete. Under avtalsperioden ska ungdomsmottagningarna Centrum och Olskroken se över möjligheterna att utveckla sitt samarbete bland annat genom samnyttjande av resurser, i syfte att ökad tillgängligheten för ungdomarna 6 BEMANNING OCH KOMPETENS Förhållningssätt och kompetens Ungdomsmottagningen ska ha ett normkritiskt förhållningssätt där alla oavsett könsidentitet och könsuttryck, sexuell läggning, kön, etnicitet, funktionsnedsättning, ålder samt religion eller annat trosuppfattning inkluderas. Ungdomsmottagningen ska vara tillgänglig för alla ungdomar. Ett normkritiskt förhållningssätt är en förutsättning för att personalen ska kunna inkludera alla ungdomar som vänder sig till ungdomsmottagningen. Verksamheten ska ha ett salutogent förhållningssätt, där kunskaper om ungdomsutvecklingens fysiska, psykiska och sociala aspekter utgör grunden för de insatser och metoder som erbjuds. På ungdomsmottagningarna har de medicinska, sociala och psykologiska kompetenserna ett nära samarbete och ett tvärprofessionellt arbetssätt. Det nära samarbetet mellan de olika professionerna är avgörande för att kunna förstå och tillgodose ungas behov. Det tvärprofessionella arbetssättet är verkningsfullt eftersom det möjliggör en helhetssyn kring den unga individen. Helhetssyn är en viktig grund för att förstå behov, eftersom unga kan vara otydliga i sin problemformulering och sitt hjälpsökande. Verksamheten ska arbeta utifrån metoder grundade på forskning samt främja en erfarenhetsbaserad verksamhetsutveckling, där ungas medverkan och delaktighet är betydelsefull. SDN svarar för att personal har den utbildning och erfarenhet som krävs för att möta ungas behov och utföra de olika arbetsuppgifter som förekommer på ungdomsmottagningen. SDN Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

8 svarar för att kontinuerlig kompetensutveckling sker för personalen. Omfattande förändringar av bemanningen ska ske i samråd med HSNG. HSNG ansvarar för läkarresurser inom ramen för ungdomsmottagningens budget utifrån dialog med SDN. Dialog ska föras om finansiering, omfattning och inriktning. 6.1 Verksamhetschef och medicinskt ansvarig Verksamhetschefen för ungdomsmottagningen har det samlade ledningsansvaret, vilket också innefattar det medicinska ledningsansvaret. Enligt Hälso- och sjukvårdslagen får verksamhetschefen uppdra åt sådan befattningshavare inom verksamheten som har tillräcklig kompetens och erfarenhet att fullgöra enskilda ledningsuppgifter. Sådant uppdrag, om medicinsk rådgivare, ska lämnas skriftligen från verksamhetschefen. Den medicinske rådgivaren ska biträda verksamhetschefen där det gäller frågor som medicinska rutiner, medicinsk säkerhet med mera. Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården (SOSFS 2011:9) är vägledande för verksamhetens organisation och verksamhetschefens roll och uppgifter. Kommunen ansvarar för att verksamhetschefen har kompetens för uppgiften och att medicinsk rådgivare finns. HSNG ska informeras om vem/vilka som är verksamhetschefer respektive medicinsk rådgivare. 7 LOKALER OCH UTRUSTNING SDN tillhandahåller lokaler och utrusning och svarar för att de är ändamålsenliga och uppfyller gällande krav. Lokalerna ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning. Ungdomsmottagningen är lokaliserad till Aschebergsgatan 46, Göteborg. Förändring av mottagningens adress ska ske i samråd med HSNG. 8 ÖVRIGA KOSTNADER OCH PATIENTAVGIFTER 8.1 Läkemedel Vid förskrivning av läkemedel ska ungdomsmottagningen följa Västra Götalandsregionens läkemedelsrekommendationer och medicinska riktlinjer. På VGR:s hemsida finns information och stöd till förskrivarna. Vid förskrivning ska recept förses med arbetsplatskod. Rutin för elektroniska recept ska utvecklas. HSNG står för kostnaden för receptläkemedel. Ungdomsmottagningen har kostnadsansvar för övriga läkemedel. 8.2 Medicinsk service Ungdomsmottagningen ansvarar för och bekostar erforderliga laboratoriemedicinska och röntgendiagnostiska undersökningar för de patienter som behandlas på mottagningen. Undantaget är undersökningar som avser samhällsfarlig sjukdom. De bekostas av Västra Götalandsregionens Smittskyddsverksamhet genom separat överenskommelse. 8.3 Tolkkostnader SDN ansvarar för och ska tillhandahålla auktoriserad tolk till ungdom som inte förstår eller kan uttrycka sig på svenska språket. Regionen svarar för tolkservice för döva, dövblinda, gravt hörselskadade och talskadade personer, kommunen rekvirerar kostnadsfritt denna service genom regionens tolkcentraler. Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

9 8.4 Patientavgifter SDN ska följa Västra Götalandsregionens regler och rutiner gällande patientavgifter och debitera patientavgift med de belopp som regionen fastställer. Parterna är överens om att införandet av patientavgifter förutsätter vissa praktiska åtgärder, vilka ännu inte genomförts. Patientavgifter införs snarast efter att Göteborgs Stads beslutade dokumentationssystem är på plats. 9 MEDICINSK KVALITET Vårdgivaren ska tillhandahålla vård i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen samt i enlighet med vad som gäller inom specialiteten vad avser bl.a. kvalitetskrav och medicinsk praxis. Vårdgivaren ska anpassa undersöknings- och behandlingsmetoder till utvecklingen på området liksom till övergripande inriktningsbeslut som kan komma att tas inom regionen och som generellt berör den typ av vård som upphandlingen avser. Vårdgivaren ska bedriva ett fortlöpande, systematiskt och dokumenterat arbete med kvalitetsoch verksamhetsutveckling så att hälso- och sjukvårdslagens krav på god kvalitet i hälso- och sjukvård tillgodoses. Arbetet ska uppfylla de krav på kvalitetssystem och kontinuerligt utvecklingsarbete som anges i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) uppfylls. 10 RAPPORTERING, UPPFÖLJNING SDN ska: Årligen till HSNG lämna verksamhetsberättelse, inklusive ekonomisk redovisning, statistikbilaga och patientsäkerhetsberättelse, senast 1 mars året efter verksamhetsår. De uppgifter som ska lämnas framgår av bilaga 2 "Uppföljning av ungdomsmottagningarnas verksamhet (Göteborg)". Delta i och rapportera resultat från verksamheten till regionala och nationella samarbeten som syftar till statistik, verksamhetsjämförelser och kvalitetsuppföljning. Till berörd patientnämnd lämna de uppgifter som nämnden behöver för att fullgöra sitt uppdrag, samt informera regionen om fall som anmälts enligt Lex Maria samt om ärenden där patientnämnden eller hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) begärt uppgifter. HSNG ska: Till SDN redovisa uppdrag och beställningar i avtal/överenskommelser som berör ungdomsmottagningen. I samband med dialogmöte mellan ungdomsmottagningens företrädare och Koncernkontoret VGR tas innehållet i uppföljningsbilaga statistik upp för översyn årligen. 11 ERSÄTTNING Verksamheten vid ungdomsmottagningen samfinansieras av HSNG och SDN där HSNG står för 85 % av finansieringen och SDN för 15 %. Göteborgs stad satsar därutöver 4 mnkr på kuratorer, varav ungdomsmottagningen Centrums andel är 727 tkr. Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

10 Ersättning 2016 UM Centrum kr finansieras VGR HSN 85% finansieras GBG SDN 15% kr kr Kostnader för läkarförsörjning och kondomer ingår i ersättningen men beställs och betalas av HSN kr SDN fakturerar HSN andel exklusive kostnader för läkarförsörjning samt kondomer kr Särskilda satsningar kr Kurator finansieras GBG SDN 100% kr SDN fakturerar HSNG kvartalsvis i februari, maj, augusti och med betalningsvillkor 30 dagar netto. Fakturerings- och expeditionsavgifter ska inte utgå. Eventuell dröjsmålsränta ska utgå enligt lag. Faktura ställs till Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd, Fe 021, Göteborg. Fakturan märks med beställarid nr Ersättningen justeras årsvis med omsorgsprisindex (OPI) som publiceras av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Parterna kan i samråd komma överens om annan uppräkning. HSNG ska senast den 30 oktober varje år kalla till överläggning om det ekonomiska utrymmet och eventuella justeringar för kommande år. Ungdomsmottagningen har rätt att fakturera besök av ungdomar från andra kommuner enligt särskild rutin. Ersättningen är 777 kr per läkarbesök och 352 kr per besök hos barnmorska och kurator. 12 AVTALSVILLKOR För att bli gällande ska detta avtal godkännas av både SDN och HSNG Ändring och tillägg i avtalet Om det under avtalsperioden skulle inträffa väsentliga förändringar i förutsättningarna för ingånget avtal äger endera parten rätt att begära förhandlingar om ändringar och tillägg i avtalet. Sådana väsentliga förändringar kan vara nya lagar, förordningar, politiska beslut som ingen av parterna kan råda över eller ändring av medicinsk praxis avseende den vård som avtalet omfattar. Ändringar och tillägg till detta avtal ska för att vara gällande skriftligt godkännas av parterna. Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

11 12.3 Hävning av avtalet Envar av parterna äger rätt att häva avtalet till omedelbart upphörande om den andra parten bryter mot någon väsentlig bestämmelse i detta avtal och inte vidtar rättelse efter skriftlig anmaning därom Tvist Tvist mellan parterna rörande tillämpning och tolkning av detta avtal ska i första hand avgöras i förhandling mellan parterna och först därefter i allmän domstol. 13 UNDERSKRIFTER Detta avtal med tillhörande bilagor, är upprättat i två likalydande exemplar där parterna tagit var sitt original. Göteborg Göteborg För stadsdelsnämnden Centrum För Hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg Anna Sibinska Ordförande Johan Fält Ordförande Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum (11)

Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun

Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun DNR: HSNN 2015-00036 Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Dals-Ed mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och Dals-Eds kommun 2(7) 1 Avtalsparter Detta avtal avseende ungdomsmottagningsverksamhet har träffats

Läs mer

... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige. ... med riktlinjer. ... för ungdomsmottagningarnas

... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige. ... med riktlinjer. ... för ungdomsmottagningarnas FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR ... med riktlinjer... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas

Läs mer

... med riktlinjer. Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas

... med riktlinjer. Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR ... med riktlinjer Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas verksamhet, samt att enskilda mottagningar

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av samrådsorganet Västra Götalandsregionen och VästKom 2011-04-26 Antaget i hälso- och sjukvårdsutskottet 2011-05-04 Detta inriktningsdokument

Läs mer

Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 4 den 27 mars 2014

Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 4 den 27 mars 2014 1 (3) Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 4 den 27 mars 2014 Plats: Fars Hatt, Kungälv Tid: Kl. 09.00 (Fika serveras från 08:30) Inledande formalia Mötets öppnande Upprop Val av

Läs mer

ungdomsmottagning TCT VÄSTRA i Strömstad Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om mellan och Strömstads kommun zoih~ooo^3-3 GÖTALANDSREGIONEN

ungdomsmottagning TCT VÄSTRA i Strömstad Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om mellan och Strömstads kommun zoih~ooo^3-3 GÖTALANDSREGIONEN zoih~ooo^3-3 TCT VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN DNR: HSNN 2015-00038 DNR: BUN-2015-0076 Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Strömstad mellan Hälso- och sjukvärdsnämnden och Strömstads kommun 2(7) 1 Avtalsparter

Läs mer

ungdomsmottagning ^ GOTALANDSREGIONEN Ti^^VÄSTRA Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om i Orust kommun mellan och Orust kommun

ungdomsmottagning ^ GOTALANDSREGIONEN Ti^^VÄSTRA Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om i Orust kommun mellan och Orust kommun Ti^^VÄSTRA ^ GOTALANDSREGIONEN DNR; HSNN 2015-00037 - Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Orust kommun mellan Hälso- och sjukvärdsnämnden och Orust kommun 2(7) 1 Avtalsparter Detta avtal avseende vmgdomsmottagningsverksamhet

Läs mer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR med riktlinjer Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas verksamhet samt att enskilda mottagningar

Läs mer

UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15

UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15 UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15 1 Verksamhetsidé och värdegrund Kommun och region samverkar genom ungdomsmottagningarna kring den gemensamma målgruppen ungdomar. Kommunernas ansvar regleras främst i socialtjänstlag

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland. Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017-

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland. Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017- Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017- 1 Inledning Folkhälsan i Sverige utvecklas generellt positivt

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Giltigt från och med: 2016-11-01 Ansvarig för revidering: Region Dalarna Dokumentnamn: Länsövergripande överenskommelse

Läs mer

ungdomsmottagning i Vänersborg

ungdomsmottagning i Vänersborg Ti^^VÄSTRA ^ GOTALANDSREGIONEN DNR: HSNN-2015-00021- 1 Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Vänersborg mellan Hälso- och sjukvärdsnämnden och Vänersborgs kommun 2(7) 1 Avtalsparter Detta avtal avseende

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av politiska samrådsorganet, SRO, för Västra Götalandsregionen och VästKom åååå mm dd 1 Inledning Folkhälsan i Sverige utvecklas

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

för verksamhet vid Ungdomsmottagning i ..( kommun, kommunerna)

för verksamhet vid Ungdomsmottagning i ..( kommun, kommunerna) A V T A L ver3 för verksamhet vid Ungdomsmottagning i..( kommun, kommunerna) Mellan.. kommun företrätt av xx-enheten och Landstinget Västmanland, företrätt av xx-enheten. har träffats avtal om att bedriva

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

2. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag. Upphandlande organisation Syfte Åtagande Matilda Sjögren

2. Kravspecifikation. Förfrågningsunderlag. Upphandlande organisation Syfte Åtagande Matilda Sjögren Förfrågningsunderlag 2013-06-17 Upphandlande organisation Region Skåne, Koncerninköp Upphandling Konduktiv pedagogik Matilda Sjögren 1300863 Sista anbudsdag: 2013-08-16 Symbolförklaring: Texten/frågan

Läs mer

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län 1 Definition En ungdomsmottagning riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 12-25 år och bedrivs i samverkan med länets kommuner där

Läs mer

Inriktningsdokument för ungdomsmottagningar i Västra Götaland

Inriktningsdokument för ungdomsmottagningar i Västra Götaland REMISS Datum: 2017-02-23 Dnr: HS 2016-00258 Till Ansvarig styrelse/nämnd i kommunen för ungdomsmottagning Hälso- och sjukvårdsnämnderna VGR Styrelsen för beställd primärvård VGR Berörda sektorsråd inom

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Bakgrund och omfattning Syfte och grundläggande förutsättningar Kvalitet, åtagande och rutiner...

Innehållsförteckning. 1 Bakgrund och omfattning Syfte och grundläggande förutsättningar Kvalitet, åtagande och rutiner... 1(7) KRAVSPECIFIKATION Referens Datum Diarienr Jessica Grufstedt 2015-08-28 RS 1514-2015 Innehållsförteckning Sid nr 1 Bakgrund och omfattning... 2 2 Syfte och grundläggande förutsättningar... 2 3 Kvalitet,

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr.

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr. Sammanställning av Bilagor Delmål-Kompetenskrav- Utbildningsaktivitet till ansökan om specialist kompetens enligt SOSFS 2015:8 *) kolumnen finns med som hjälp när intyg behöver konverteras från SOSFS 2008

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

TiPTvÄSTRA. y GOTALANDSREGIONEN. Avtal avseende projekt R.U.N. (Rörlig Ungdom Nu) i Göteborg centrum

TiPTvÄSTRA. y GOTALANDSREGIONEN. Avtal avseende projekt R.U.N. (Rörlig Ungdom Nu) i Göteborg centrum TiPTvÄSTRA y GOTALANDSREGIONEN Avtal avseende projekt R.U.N. (Rörlig Ungdom Nu) i Göteborg centrum INNEHÄLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER 3 2 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET 3 3 AVTALSTID 3 3.1 Förlängning 3

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

MALL TILL SAMVERKANSAVTAL

MALL TILL SAMVERKANSAVTAL MALL TILL SAMVERKANSAVTAL Etablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Innehållsförteckning 1 PARTER... 2 2 AVTALSTID... 2 3 ÅTAGANDE... 2 4 PERSONAL... 2 5 ÖPPETTIDER OCH TILLGÄNGLIGHET...

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Avtalsmall. mellan Landstinget i Jönköpings län och. gällande Neuropsykiatriska utredningar. Dnr LK10-0605

Avtalsmall. mellan Landstinget i Jönköpings län och. gällande Neuropsykiatriska utredningar. Dnr LK10-0605 Avtalsmall mellan Landstinget i Jönköpings län och gällande Neuropsykiatriska utredningar Dnr LK10-0605 2(8) Innehållsförteckning Sid F3 TJÄNSTEAVTAL - Neuropsykiatriska utredningar 3 3.1 Avtalsform 3

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING

JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING Samverkansöverenskommelse mellan landstinget och kommunen samt mellan stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby- Kista Adress: Köpenhamnsgatan 4 1. PARTER Avtalande parter är Rinkeby-

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL Ht 2014-2015 Elevhälsan I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsan som då avser skolsköterskornas och skolläkarnas verksamhet. Mål Målsättningen för

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad 1 Inledning Denna Vägledning för öppna förskolorna inom Göteborgs Stad är framtagen med syfte att tydliggöra rollen och uppdraget

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden

Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden Bilaga 96 KF 169 2017-11-27 Förslag från strategigruppen, 2017-09-06 Samverkansavtal avseende lokalt folkhälsoarbete i Karlsborgs kommun för perioden 2018-2021. 1. Avtalsparter Detta avtal är slutet mellan

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M) frfattningssam lingföreskrifter Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården

Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården Datum Mall till lokalt avtal för Läkarmedverkan för Rådgivning, Stöd och Fortbildning i den kommunala hälso- och sjukvården 1. Parter Vårdenhetens namn och ort: Kommunens namn: 2. Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Användning av medicintekniska produkter inom Hälsooch sjukvården på Gotland

Användning av medicintekniska produkter inom Hälsooch sjukvården på Gotland (6) produkter inom Hälsooch sjukvården Med medicinteknisk produkt avses en produkt som enligt tillverkarens uppgift skall användas för att hos människor enbart eller i huvudsak. påvisa, förebygga, övervaka,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok -

Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok - 1970 250+ Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok - Helhetsperspektiv Ungdomens uppdrag Lågtröskel verksamhet Tvärvetenskapliga team SRHR sexuell hälsa och rättigheter Psykisk (o)hälsa Förebyggande,

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning

Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning 1 Innehållsförteckning Sid 3 Bakgrund Vad är en ungdomsmottagning? Syfte och mål med överenskommelsen

Läs mer

Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas. fokus på hiv/sti-frågor. Processat inom kunskapsnätverket hiv/sti mellansverige

Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas. fokus på hiv/sti-frågor. Processat inom kunskapsnätverket hiv/sti mellansverige Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas verksamhet med fokus på hiv/sti-frågor Processat inom kunskapsnätverket hiv/sti mellansverige Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser mellan Centrums stadsdelsnämnd och Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Ärende 1 OBS! REVIDERAD! 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2016-06-14 Diarienummer HSNG 2016-00166 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Charlotta

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I Allmänna villkor beskrivs det generella uppdrag som gäller alla vårdgivare som har avtal med Stockholms läns landsting. I denna bilaga beskrivs det specifika

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Uppdraget Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Rätt fokus Rätt insatser Kvalitet! Utgångspunkter Vetenskap Beprövad erfarenhet Värdegrund Barnperspektiv Etiska principer Skollagen För medicinska,

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726

Ärende 8. för rättighetsfrågor till Hälso-ochh. Sida 1(1) Gunnel Sjöberg. Susanne Tedsjö. Expedieras tilll. Tjänsteutlåtandee. POSTADRESS: Box 1726 Ärende 8 Sida 1(1) Tjänsteutlåtandee Datum 2013-11-27 Diarienummer HSN 8 102-2013 Borås Gunnel Sjöberg Telefon: 010 441 39 46 e-post: gunnel.sjoberg@ @vgregion.se Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad

Läs mer

Årsberättelse Ungdomsmottagning Olskroken. Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken

Årsberättelse Ungdomsmottagning Olskroken. Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken Årsberättelse 2016 Ungdomsmottagning Olskroken Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda 1(12) Innehållsförteckning Årsberättelse 2016...

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas verksamhet med fokus på hiv/sti-frågor

Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas verksamhet med fokus på hiv/sti-frågor Övergripande struktur för ungdomsmottagningarnas verksamhet med fokus på hiv/sti-frågor (processat inom Kunskapsnätverket hiv/sti - Mellansverige) 2011-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning och bakgrund...

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi

ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi ÖVERENSKOMMELSE Käkkirurgi Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg och styrelsen för Skaraborgs Sjukhus År 2010 Beslutad av Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg den

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1/1341-2011 SID 1 (6) 2011-12-01 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer