Program för trygghetsarbetet i Angered

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program för trygghetsarbetet i Angered"

Transkript

1 Förslag Program för trygghetsarbetet i Angered

2 Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund Mål Trygghet ett särskilt prioriterat mål Organisation Koordinatorer vid Socialtjänsten Fritidsgårdar Fältgruppen Lokala Brå lokal brottsförebyggande samverkan Krisledning Ledningsgrupp vid särskild händelse Angereds krisstödsgrupp Kontaktperson vid händelse Trygg i Angered Arbetsgrupp Styrgrupp Arbetsprocess Att ta fram en lägesbild Trygghetsundersökning Gemensam problembild Handlingsplan Uppföljning och utvärdering Strategier för trygghetsarbetet Åtgärder Öka den fysiska tillgängligheten Öka dialogen med invånarna Integrera stadsdelsförvaltningens trygghetsarbete inom ramen för Trygg i Angered Stärka samverkan med externa organisationer och myndigheter Öka kunskapsnivån om våldsutsatthet och insatser för de som möter barn och unga... 22

3 Förord Angered är en av Göteborgs tio stadsdelar. Här bor ungefär personer i en miljö som är en blandning av miljonprogramsområden, småhusbebyggelse och traditionell landsbygd med storslagen natur. Stadsdelen har ett mycket aktivt föreningsliv och här bor människor med ursprung från ett hundratal olika länder, vilket ger området en spännande och internationell prägel. Angered har en ung befolkning och en tydlig vision om utveckling inom en mängd områden, med fokus på trygghet, folkhälsa och förbättrade resultat i skolan. Arbetet för att öka tryggheten i stadsdelen är omfattande och målet, såsom det uttrycks i nämndens budget, är att Alla i Angered ska känna sig trygga. Samtliga verksamheter ska aktivt arbeta för att höja tryggheten. Målsamordnare för arbetet är sektor Individ- och familjeomsorg samt Funktionshinder. Det trygghetsskapande arbetet baserar sig till stor del på ett samarbete med andra myndigheter och lokala aktörer. Ett exempel är Angereds trygghetsråd där bl.a. fastighetsbolagen, privata fastighetsägare, Angereds gymnasium, närpolisen, räddningstjänst, Arbetsförmedlingen, köpmannaföreningar och stadsdelsförvaltningens verksamheter ingår. Sedan 2013 pågår satsningen Trygg i Angered, vilket innebär en nära samverkan med polisen i nordost. Varje dag arbetar ett stort antal anställda inom stadsdelsförvaltningen med att skapa trygghet för de boende i Angered. Det handlar exempelvis om personal inom förskola, skola, fritidsgårdar, fältgruppen, medborgarkontor, bibliotek, socialtjänst, äldreomsorg och annan personal som arbetar med medborgardialoger, stadsutveckling med mera. Varje år mäter vi den upplevda tryggheten bland stadsdelens invånare Angeredsbor får då delta i en omfattande trygghetsundersökning som sker face-to-face ute på gator och torg i varje delområde. I november 2015 fick vi resultatet av 2015 års trygghetsmätning och det är glädjande. Andelen människor som känner sig trygga har ökat från 73 till 85 procent sedan Trygg i Angered startade år Nu fortsätter arbetet för att öka tryggheten ytterligare. Detta program syftar till att beskriva hur förvaltningen arbetar med frågan. Arne Wiik Sektorschef Individ- och familjeomsorg samt Funktionshinder Johanna Söderlund Trygghetssamordnare

4 1. Inledning och bakgrund Denna skrift beskriver trygghetsarbetet i stadsdelsförvaltningen Angered, och avser ge svar på hur arbetet bedrivs, vilka mål som finns samt ge en fördjupning i Trygg i Angered, samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och Polisen Nordost. 1.1 Dialog och samarbete Göteborgs Stads program för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete Göteborgs Stad har tagit fram ett program för stadens arbete med trygghet och brottsförebyggande insatser. Programmet är antaget av Kommunfullmäktige, och handlar om hur staden ska verka för att öka tryggheten, motverka brottsligheten och främja en socialt hållbar utveckling. Programmet utgår från 10 strategiska områden som både berör generella och riktade insatser. De handlar bland annat om barn och ungas uppväxt, livsvillkor, fysisk miljö, risker för att utveckla kriminalitet samt den upplevda otryggheten och risken att utsättas för brott. Göteborgs Stads program för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete utgör grunden för detta program för trygghetsarbetet i Angered. 1.2 Begreppet trygghet I Göteborgs Stads program för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete görs en definition av begreppet trygghet som kan sammanfattas enligt följande: Trygghet handlar om en känsla inför framtiden och vad som kan hända. Upplevelsen av trygghet eller otrygghet är individuell. Trygghetsfrämjande insatser syftar till att bidra till att människor känner trygghet i att inte utsättas för brott och tillit till samhället. I den trygghetsundersökning som Angereds stadsdelsförvaltnings gör årligen (se punkt 4.3) efterforskas hur invånarna upplever tryggheten i sitt bostadsområde. Där söker vi även svar på vad trygghet innebär och hur invånarna vill att stadsdel och polis ska arbeta för att öka tryggheten i området. Anställda vid stadsdelsförvaltningen har också vid ett antal dialogmöten intervjuat stadsdelens invånare och ställt frågan Vad innebär trygghet för dig? Här är några av svaren från trygghetsundersökningen samt dialogmötena: 1(23)

5 Trygghet för mig innebär att vara trygg i området där jag bor och att känna mina grannar Trygghet är en bra miljö, hög säkerhet, bra sjukvård och trygg skola Ärliga människor skapar trygghet Säkerhet. Att människor respekterar regler. Liksom bra belysning och att man rensar träd och buskar från gångvägarna. Då ökar tryggheten 1.3 Avgränsningar Detta program berör tryggheten för invånarna i stadsdelen Angered, och omfattar således inte arbetsmiljö- eller trygghetsfrågor för medarbetare i stadsdelsförvaltningen i deras roll som anställda. 2(23)

6 2. Mål 2.1 Göteborgs Stads program för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete I Göteborgs Stads program för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete, antaget av Kommunfullmäktige, finns tio prioriterade områden och mål, varav punkt 7 helt tillägnas trygghet: 1. Barn och ungas uppväxt Barn som växer upp i Göteborg känner sig trygga, har en god uppväxt, lyckas i skolan och känner framtidstro. 2. Livsvillkor Människor i Göteborg har goda och jämlika livsvillkor. 3. Där människor möts om samspelet mellan människor och fysisk miljö Människor känner sig trygga på platser ute och inne i Göteborg. 4. Lokalt engagemang Människor i Göteborg är engagerade och delaktiga för en lokalt positiv samhällsutveckling. 5. Risker för att utveckla kriminalitet Människor som riskerar att utveckla en livsstil med kriminalitet ser alternativ och begår inte brott. 6. Alkohol, narkotika, dopning och tobak Göteborg är fritt från narkotika och dopning, med kontinuerligt minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol samt minskande användning av tobak. 7. Otrygghet och utsatthet för brott Människor i Göteborg upplever trygghet och utsätts inte för brott. Våld i nära relationer har upphört. 8. Organisatoriska strukturer, samarbete och partnerskap Göteborgs Stad är en samarbetsaktör som genom dialog, samarbete och partnerskap främjar trygghet och förebygger brott. 3(23)

7 9. Gemensamt lärande Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande insatser i Göteborgs Stad utvecklas tillsammans med samarbetsaktörer på en kunskapsbaserad grund. 10. Göteborgs Stad Det är tryggt att ha att göra med Göteborgs Stad. 2.2 Göteborgs Stads folkhälsoprogram Stadens folkhälsoprogram har sin värdegrund i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i det övergripande nationella folkhälsomålet att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor. Folkhälsoprogrammet består av sju strategiska områden där stadens mål och angreppssätt för att nå målen beskrivs. Områdena är Livsvillkor, Samhällsplanering, Uppväxtvillkor, Livslångt lärande, Arbete/arbetsvillkor, Hälsosamt åldrande och Levnadsvanor. Målen är formulerade enligt följande: 1. I Göteborg har alla god hälsa och den är jämlikt och jämställt fördelad 2. I Göteborg är samhällsplaneringen en hälsofrämjande process 3. I Göteborg har barn och ungdomar trygga och goda uppväxtvillkor 4. I Göteborg finns utbildning som ger förutsättningar för livslångt lärande 5. I Göteborg har alla möjlighet till ett hälsosamt arbete 6. I Göteborg kan människor åldras med god livskvalitet 7. I Göteborg har människor förutsättningar att ta eget ansvar för sin hälsa och gör det Samtliga sju mål ska bidra till att öka tryggheten och främja god hälsa och lika livsvillkor för alla stadens invånare. 4(23)

8 2.3 Vision Angered Vision Angered år tjänar som målbild för nämndens och förvaltningens arbete med att stärka attraktiviteten för Angered som en stadsdel att bo i, verka i och besöka. Det övergripande målet är att Angered ska vara en integrerad del av Göteborg som bär sin del av stadens utveckling och ekonomi. Visionen innehåller nio långsiktiga mål för Angered kring frågor som handlar om tillväxt/näringsliv, infrastruktur, boende, folkhälsa, trygghet, miljö och mångfald Trygghet ett särskilt prioriterat mål I Vision Angered lyder trygghetsmålet En trygg stadsdel tryggare än Göteborgssnittet. Målet, såsom det uttrycks i nämndens budget, är att Alla i Angered ska känna sig trygga. Trygghet är ett av tre särskilt prioriterade mål för stadsdelsförvaltningen. Samtliga verksamheter i stadsdelsförvaltningen ska aktivt arbeta för att höja tryggheten. Målsamordnare för arbetet är sektor IFO-FH och en trygghetssamordnare arbetar för att samordna trygghetsarbetet inom förvaltningen och externt med olika samarbetspartners. 5(23)

9 3. Organisation Trygghetsarbetet i Angered bygger på en bred samverkan mellan olika aktörer. Viktiga samarbetspartners för stadsdelsförvaltningen Angered är polis, räddningstjänst, företagarföreningar, bostadsbolag och andra lokala aktörer. I Angered finns därför ett Trygghetsråd som samverkar för att öka tryggheten i området. 3.1 Angereds Trygghetsråd Angereds Trygghetsråd består av politiker från stadsdelsnämnden, tjänstemän från stadsdelsförvaltningen, polisledning, räddningstjänst, bostadsbolag, företagarföreningar, Angeredsgymnasiet, Arbetsförmedlingen, Göteborgslokaler med flera. Syftet är att utveckla och samordna det förebyggande och trygghetsfrämjande arbetet i stadsdelen. Grunden för Trygghetsrådets arbete är långsiktighet och uthållighet mot gemensamma mål. Rådet träffas fyra gånger per år. 3.2 Ledningsgrupp trygghetsfrågor Ledningsgruppen för trygghetsfrågor syftar till att säkerställa kommunikationen med Trygghetsrådet, bereda frågor till och ta hand om frågor från Trygghetsrådet, stötta implementeringen av handlingsplanen samt ange inriktning och ge uppdrag till Trygg i Angered. Ledningsgruppen består av följande representanter: sektorschefer utvecklingschef kommunikationschef trygghetssamordnare säkerhetssamordnare lokalpolisområdeschef Ledningsgruppen träffas tre gånger per termin. Sektorschef IFO FH är sammankallande. Sektorschef IFO FH, utvecklingschef, kommunikationschef, polis och trygghetssamordnare ingår även i Angereds trygghetsråd. 3.3 SSPF (samverkan Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid) Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid - SSPF - arbetar gemensamt med förebyggande arbete. Det kan vara åtgärder mot skolk, vandalisering, ungdomskriminalitet, att utveckla och sprida nya arbetsmetoder, föräldrautbildning samt drogförebyggande åtgärder. Sedan 2015 är SSPF i 6(23)

10 Angered indelat i två nivåer: arbetsgrupp (övergripande nivå, ej individärenden) samt lokala SSPF-grupper (individnivå). I de lokala SSPF-grupperna ingår representanter från direkt operativt arbete. Socialsekreterare med myndighetsutövande uppgifter kan exempelvis få del av hur aktuella ungdomar fungerar i skola, på fritiden och hur lokala ungdomskulturer fungerar kring dessa. En sådan direkt kunskap är viktig för att dels upptäcka var i systemet brister och luckor i samverkan finns och dels för att identifiera hur ett stödarbete kan se ut kring en enskild eller grupp av ungdomar. Det är enbart i de operativa SSPF-grupperna som individärenden diskuteras, ej i arbetsgruppen. SSPF arbetsgrupp enhetschefer från sektor utbildning, kultur och fritid samt IFO FH polis koordinatorer IFO-FH (sammankallande) trygghetssamordnare eventuellt inbjudna SSPF lokala operativa grupper berörda från sektor utbildning, kultur och fritid samt IFO FH polis koordinatorer IFO-FH (sammankallande) eventuellt inbjudna 3.4 Lokalt trygghetsarbete Inom stadsdelförvaltningen arbetar många med trygghetsskapande uppdrag, exempelvis fritidsgårdar, fältgruppen, koordinatorer på socialtjänsten, socialsekreterare, skolpersonal, hemtjänstpersonal, personal på äldreboende, stödpersonal på andra boenden, förebyggande verksamheter inom Äldreomsorg och hälso- och sjukvård och många fler. Tillsammans bidrar alla anställda i Sdf Angered till arbetet för att öka tryggheten för våra invånare och skapa en stadsdel där människor möts, utvecklas och trivs. 7(23)

11 Samverkan i det lokalt förankrade trygghetsarbetet sker bland annat genom lokala Brå/Brottsförebyggande råd, SSPF i respektive delområde, elevhälsoteam m.m Koordinatorer vid Socialtjänsten Hos socialtjänsten i Angered arbetar fyra koordinatorer med trygghetsfrågor. Deras arbeta är inriktat på social mobilisering i samverkan med skola, fritid, polis, bostadsbolag, lokalt näringsliv, föreningar m.fl. Fokus ligger på det operativa lokala arbetet utifrån en helhetssyn i det lokala området. Styrning och ledning sker bland annat från SSPF. Koordinatorernas arbete med social mobilisering innebär bland annat att: Mobilisera civilsamhället och de goda krafterna Stödja människors egna idéer om förändring Stödja och stärka lokala grupper Arbeta lokalområdesinriktat och skapa en stark samverkan mellan olika aktörer i respektive område Samverka med lokala aktörer, exempelvis: områdespolis, bostadsbolag, fastighetsägare, markägare, hyresgästföreningar, fritidsgårdar, skola m.fl Fritidsgårdar En bra fritidsgård bidrar till att motverka negativ normbildning i samhället och blir en plats där unga kan känna sig välkomna och duger som de är. Stadsdelen har många engagerade anställda som möter våra unga och som tillsammans med dem gör Angered till ett bättre ställe att växa upp i. I Angered finns i skrivande stund följande fritidsgårdar: Bergums fritidsgård GUTS mötesplats för tjejer (Angereds Centrum) Gårdstens fritidsgård - Ungdomspalatset Hammarkullens fritidsgård Mixgården Hjällbo Fritidsgård Funhouse Lövgärdets fritidsgård - Ungdomsgården Rannebergens fritidsgård - Ungdomskooperativet Fjället Fältgruppen I stadsdelen arbetar fältgruppen inom Kultur och Fritid med relations- och trygghetsskapande arbete bland Angereds ungdomar. Detta sker till viss del kvällstid uppsökande och förebyggande bland unga i de olika delområdena. Fältarna har ett nära samarbete med socialtjänst, skola, polis och andra lokala aktörer såsom bostadsbolagen. 8(23)

12 3.4.4 Lokala Brå lokal brottsförebyggande samverkan I de flesta av Angereds delområden finns lokala Brå Brottsförebyggande råd. I en del områden kallas de för trygghetsgrupper. Gemensamt för nätverken är att de går ut på att lokala aktörer ska samverka för att öka tryggheten i området. Vanligtvis deltar följande: Fältgruppen Fritidsgårdar Socialtjänstens koordinatorer Skola Områdespolis Bostadsbolag ev. andra lokala aktörer Samverkan sker på en övergripande nivå, inga individärenden diskuteras. Syftet med samverkan är att finna tidiga markörer för exempelvis social oro. Exempel på sådana markörer är skadegörelse, stenkastning, bränder och attitydförändringar i området. Om social oro skulle uppstå i ett område, är samverkan i det akuta skedet helt avgörande. För att motverka oroligheter krävs att alla samhällets krafter samverkar från högsta strategiska till lägsta operativa nivå. De lokala Brå-grupperna kan snabbt mobilisera samverkan mellan olika aktörer såsom polisen, bostadsbolag, skola, fritid, socialtjänst med flera. 3.5 Kris och särskild händelse Krisledning I Sdf Angered finns en särskild krisledningsorganisation vid större kriser och katastrofer. Med kris/extraordinär händelse menas en händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner samt kräver skyndsamma insatser. Vid en kris/extraordinär händelse sammankallar SDD förvaltningens krisledningsgrupp, då bedömningen görs att våra ordinarie resurser inte räcker till. Se Sdf Angereds krisledningsplan för mer information. Vid kris/extraordinär händelse sammankallas förvaltningens krisledningsgrupp Ansvarig för att sammankalla krisledningsgruppen är SDD I förvaltningens krisledningsplan beskrivs rutiner för kris och extraordinär händelse 9(23)

13 3.5.2 Ledningsgrupp vid särskild händelse Det kan inträffa händelser av mindre omfattning än kris, som inte kräver aktivering av förvaltningens krisledningsgrupp men som ändå behöver samordnas. Sådana situationer benämner stadsdelsförvaltningen särskild händelse. Dessa avser händelser som avviker från det normala och som påverkar eller riskerar att påverka liv, hälsa och/eller egendom men inte innebär kris eller katastrof. Exempelvis skottlossningar och social oro. En sådan händelse kan och ska i första hand hanteras i den ordinarie linjeorganisationen, men behöver samverkas, samordnas och informeras till övriga sektorer i förvaltningen. Med särskild händelse menas händelser av mindre karaktär än kris Vid särskild händelse kan Ledningsgrupp särskild händelse sammankallas Ledningsgrupp särskild händelse sammankallas av sektorschef IFO-FH eller Kontaktperson vid händelse Vid behov kan stadsdelens Ledningsgrupp särskild händelse sammankallas. Ledningsgrupp särskild händelse är densamma som Ledningsgrupp trygghetsfrågor (se punkt 3.2): sektorschefer utvecklingschef kommunikationschef lokalpolisområdeschef trygghetssamordnare säkerhetssamordnare Angereds krisstödsgrupp I Sdf Angered finns en krisstödsgrupp som kan kallas vid särskilda händelser som direkt påverkar invånarna i stadsdelen. Gruppen består av medarbetare från förvaltningens olika verksamheter. De har möjlighet att snabbt finnas på plats i ett område där invånare behöver psykiskt och socialt omhändertagande. Krisstödsgruppen kan kallas in av sektorschef IFO- FH eller Kontaktperson vid särskild händelse. 10(23)

14 3.5.4 Kontaktperson vid händelse Sedan 2014 finns i Sdf Angered en funktion som kallas Kontaktperson vid händelse. Funktionen innebär att medarbetare, polis, räddningstjänst och stadens krisberedskap vid särskilda händelser kan ringa oss utanför kontorstid (kvällar, nätter och helger) via ett telefonnummer. Telefonnumret är Telefonen bemannas av chefer från förvaltningens olika sektorer. Uppdraget innebär att motta och hantera intern och extern information. Kontaktpersonen ska värna befolkningen och fatta beslut och genomföra åtgärder som tryggar invånarnas säkerhet och välbefinnande. Kontaktpersonen har följande uppdrag: Ta emot och bedöma information Kontakta och samråda med berörda i respektive sektors linjeorganisation Vidta åtgärder och besluta om insatser Informera sektorschefer och SDD om händelsen och vidtagna åtgärder vid behov Föra dagbok om de avväganden och beslut som tagits under beredskapstiden Kontaktpersonen har ett utökat mandat i de fall situationen kräver det med hänsyn till händelsens omfattning. Mandatet innebär rätt att överta andra verksamheters beslutsrätt i de delar som berörs av händelsen. Kontaktpersonen kan även sammankalla Krisstödsgruppen och/eller Ledningsgrupp särskild händelse om händelsen kräver det. 11(23)

15 4. Trygg i Angered Trygg i Angered är namnet på en långsiktig satsning som påbörjades år 2013 av Sdf Angered och polisen i nordost, i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i Angered. Satsningen innebär en fördjupad samverkan mellan stadsdelsförvaltningen och polisen som konkret består av ett nära samarbete i syfte att dela kunskap och erfarenheter, skapa en gemensam problembild och samverka för att minska identifierade problemområden i stadsdelen. Genom Trygg i Angered vill vi stärka förtroendet för polisen, stadsdelsförvaltningen och samhället i stort. Syftet är att utveckla våra metoder och vår samverkan för att skapa en positiv utveckling av Angered. 4.1 Lokal överenskommelse om samverkan (LÖK) Göteborgs Stad Sdf Angered och Lokalpolisområde Storgöteborg Nordost har tecknat en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet (fortsättningsvis kallad LÖK). Syftet med överenskommelsen är att fördjupa och utveckla samarbetet mellan parterna för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Angered. Överenskommelsen grundar sig på den gemensamma problembilden som är grunden för arbetet med Trygg i Angered. Målsättningen är att LÖK-avtalet ska ligga till grund för ett praktiskt och förtroendefullt samarbete med korta beslutsvägar och effektiva åtgärdsprocesser. Utgångspunkten i samverkan är att beslut ska fattas så nära verksamheten som möjligt, utifrån målsättningen att minska brottsligheten och öka tryggheten för de vi är till för Angeredsborna. 4.2 Organisation Trygg i Angered Arbetsgrupp Följande resurser ingår i arbetsgruppen för Trygg i Angered: Samordnare från polisen Brottsförebyggare från polisen Samordnare från stadsdelsförvaltningen Koordinator från socialtjänsten Säkerhetsansvarig Kultur & Fritid Kommunikatör polis och stadsdelsförvaltning vid behov 12(23)

16 Åtgärder som arbetsgruppen föreslår genomförs av befintlig personal i de ordinarie verksamheterna inom ramen för befintliga resurser. Kommunikatörer från såväl polisen som stadsdelsförvaltningen finns knutna till Trygg i Angered och bistår med kunskap och metodstöd vid intern och extern kommunikation Styrgrupp Styrgrupp för Trygg i Angered är Ledningsgruppen trygghetsfrågor (se punkt 3.2). Ledningsgruppen stöttar implementeringen av handlingsplanen samt anger inriktning och ger uppdrag till Trygg i Angered. 4.3 Metod Arbetsprocess Arbetsprocessen för samverkan inom ramen för Trygg i Angered följer det vi kallar hjulet : Var och en av parterna börjar med att göra en egen lägesbild, som kan bestå av medarbetarintervjuer och andra kartläggningar av otrygghet och brottsstatistik. Därefter sammanfattas det till en gemensam problembild, som innehåller både stadsdelens, polisen och invånarnas lägesbilder. Först när den gemensamma problembilden är framtagen bestäms mål, metod, resurser och åtgärder. Varje åtgärd innehåller en beskrivning av vem som är ansvarig för att det genomförs. 13(23)

17 4.3.2 Att ta fram en lägesbild Att ta fram en lägesbild innebär att respektive organisation kartlägger situationen i Angered utifrån trygghet, våld och kriminalitet inom stadsdelen. Tonvikten ska ligga på kriminaliteten inom stadsdelen och hur den påverkar invånarnas vardag. Arbetet med att ta fram lägesbild sker kontinuerligt på följande sätt: Sdf Angered Medarbetarintervjuer och intervjuer av ledningspersonal Omvärldsanalys genom insamling av statistikmaterial, studiebesök och inläsning av relevant litteratur Kartläggning av omfattningen av kriminaliteten i stadsdelen och vilka grupperingar som är representativa Årlig trygghetsundersökning som innefattar intervjuer med boende i Angered Polisen Medarbetarintervjuer KUT-rapporter Brottskalender Rapport av analytiker (Brott, demografi, ekonomi mm) Inläsning av relevant litteratur Studiebesök (BRÅ, Södertälje) Årlig trygghetsundersökning som innefattar intervjuer med boende i Angered Trygghetsundersökning En mycket viktig del i att ta fram lägesbilden är att undersöka vad invånarna i Angered tycker. Därför genomförs stadsdelsförvaltningen och polisen tillsammans en årlig trygghetsundersökning Gemensam problembild En gemensam problembild skapas via arbetsgruppen och följs upp kontinuerligt. Alla tre delar vägs samman; invånarnas bild, stadsdelsförvaltningens bild och polisens bild. Om nya problem tillkommer senare ska de processas enligt hjulet och föras in i handlingsplanen för Trygg i Angered, där åtgärder samt ansvar redovisas. 14(23)

18 4.3.5 Handlingsplan Sedan 2013 har stadsdelsförvaltning och polis en gemensam handlingsplan för Trygg i Angered som sammanfattar den probleminventering som gjorts och därmed den inriktning som ska prägla arbetet det kommande året. Båda parterna är överens om samtliga områden som finns i handlingsplanen, som i dagsläget består av ett 15-tal problemområden. Var och ett av dessa innehåller en tydlig rollfördelning mellan olika aktörer. Planen redovisar de områden och åtgärder som beskrivs i detta trygghetsprogram och fungerar som ett övergripande styrdokument för det lokala brottsförebyggande arbetet och används för att följa upp och utvärdera verksamheten Uppföljning och utvärdering Uppföljning av lägesbild och handlingsplan sker var 14:e dag av Trygg i Angered arbetsgrupp. Mer omfattande utvärdering av olika problemområden görs årligen, framför allt vid händelser där vi behöver utvärdera åtgärder som vidtagits. Exempel på sådana händelser som Trygg i Angered har utvärderat det senaste året är: insatser mot social oro i Rannebergen hösten 2014, insatser för att minska störande mopedåkning (medborgarlöfte våren 2015) och händelserna (social oro) på Hjällbo bibliotek våren Brottsförebyggande rådet (Brå) i Stockholm följer arbetet med Trygg i Angered. De utgår från de prioriterade problemområden som finns i handlingsplanen och frågar sig: Gör de olika aktörerna det som de har åtagit att göra? Vad fungerar bra respektive mindre bra? Är det något som saknas/behöver justeras? Finns det stöd i forskningen för detta sätt att arbeta? Kan man se några effekter/resultat? Finns det några bieffekter/konsekvenser? Hur fungerar kommunikation och samverkan? Tanken är att Brå ska ha 2-3 seminarier med polisen och stadsdelsförvaltningen årligen. Processen inför varje seminarium är tänkt att se ut ungefär enligt följande: 1. Brå besöker Angered och gör intervjuer och deltagande observationer inriktade på hur arbetet fortlöper med de prioriterade problemområdena. 2. Brå har ett möte med referensgruppen för att diskutera underlaget. 3. Brå håller ett seminarium för polisen och Göteborgs Stad utifrån framtaget underlag och diskuterar tillsammans eventuella justeringar, förändringar, förbättringar och utmaningar. 15(23)

19 5. Strategier för trygghetsarbetet Förvaltningens mål för trygghetsarbetet är formulerat enligt följande: Alla i Angered ska känna sig trygga. Samtliga verksamheter ska aktivt arbeta för att höja tryggheten. Fem strategier för måluppfyllelse har tagits fram: Förvaltningen satsar på att utöka den fysiska tillgängligheten Förvaltningen ska verka för ökad dialog med invånarna i syfte att agera inom vilka områden de uppfattar som viktiga ur trygghetshänsyn Förvaltningens verksamheter samarbetar kring att integrera stadsdelsförvaltningens trygghetsarbete inom ramen för Trygg i Angered Förvaltningen ska stärka samverkan med externa organisationer och myndigheter i frågor i gällande trygghetsarbetet Förvaltningen ska öka kunskapsnivån i våra verksamheter att se, bemöta och våga fråga om våldsutsatthet. Särskilda insatser ska göras för de som möter barn och unga i sin kärnverksamhet 16(23)

20 6. Åtgärder 6.1 Handlingsplan Handlingsplanen för Trygg i Angered (se punkt 4.3.5) fungerar som ett övergripande styrdokument för förvaltningens trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete och används för att följa upp och utvärdera verksamheten. De åtgärder som beskrivs nedan är exempel hämtade från handlingsplanen. 6.2 Generella och riktade insatser De åtgärder som bedrivs inom ramen för det trygghetsfrämjade och brottsförebyggande arbetet i Angered är både generella och riktade. De generella insatserna vänder sig till befolkningen i stort och sätts vanligen in för att förebygga att problem utvecklas i framtiden. Riktade insatser vänder sig till en särskild riskgrupp, riskindivid eller annan målgrupp som bedöms vara i behov av särskilda insatser, exempelvis utifrån ålder eller kön. Exempel på generella insatser: Trygghetsvandringar där stadsdelsförvaltning och polis deltar i samverkan med bostadsbolag och andra lokala aktörer Demokrati och värdegrundsarbete i skolan Familjecentraler, Resursenheten Socialtjänsten, generellt föräldrastöd osv. Exempel på riktade insatser: Under hösten 2015 bedrev Sdf Angered (trygghetssamordnare) och polisen nordost (brottsförebyggare) uppsökande aktiviteter gentemot målgruppen äldre som enligt våra trygghetsundersökningar är mer otrygga än yngre Angeredsbor. Detta skedde genom kontinuerliga besök hos pensionärsföreningar och andra nätverk där äldre träffas. Vi berättade om Trygg i Angered och brottsutsattheten bland äldre, i syfte att öka kunskapen och tryggheten hos denna målgrupp. Målsättningen är att detta arbetssätt ska fortgå även under (23)

21 6.3 Social och situationell brottsprevention Med social prevention menar vi insatser för att minska individens benägenhet att begå brott. Den primära målgruppen för social prevention är barn och ungdomar, men även vuxna som redan är aktiva i brottsliga miljöer och/eller verksamhet är aktuella för brottspreventiva åtgärder. Långsiktigt handlar det om att bygga upp ett socialt hållbart samhälle och minska skillnader i hälsa och livsvillkor. Åtgärderna fokuserar bland annat på att motarbeta arbetslöshet, utanförskap, gängbildning, ungdomskriminalitet och förebygga våld och social oro. Analyser över problemområden och lämpliga åtgärder görs bland annat i samverkan med polisen inom ramen för Trygg i Angered. Sammanfattningsvis arbetar stadsdelsförvaltningen i Angered med social prevention på följande sätt (exempel): Ett fungerade SSPF-arbete för samverkan kring individer i riskzonen Anställda som möter individer i utsatta situationer är väl utbildade i bemötande och konflikthantering Helhetsgrepp på arbetet mot alkohol, tobak och droger riktat mot våra ungdomar Skolor i Angered har en god kommunikation med elever och föräldrar Skolor arbetar för att motverka skolk (närvaroprogrammet) och skapar ett gott klimat i skolan för att undvika hot och våld Gruppen barnfamiljer med långvarigt försörjningsstöd ska särskilt prioriteras Förvaltningen ska verka för att alla nior som slutar skolan ska kunna erbjudas feriejobb Utifrån en årlig trygghetsundersökning arbeta uppsökande mot målgrupper som befinner sig i riskzonen vad gäller upplevd otrygghet Situationell prevention är insatser för att försvåra och begränsa möjligheten att begå brott, vanligen genom att förändra eller övervaka den fysiska miljön. Åtgärderna grundar sig i de kartläggningar och bedömningar vi gör över platser och situationer där brott begås. Analyserna görs, liksom vad gäller social prevention, bland annat i samverkan med polisen inom ramen för Trygg i Angered. 18(23)

22 Angereds stadsdelsförvaltning organiserar trygghetsvandringar i samarbete med bostadsbolag och andra lokala aktörer där vi tillsammans med invånarna ser över den fysiska miljön och planerar åtgärder för ökad trygghet och minskad brottslighet. Sådana åtgärder kan vara förbättrad belysning och beskärning av buskage för ökad insyn. Exempel på andra åtgärder som genomförs i Angered utifrån situationell brottsprevention är kameraövervakning vid särskilt utsatta objekt samt lås och larm. Sammanfattningsvis arbetar stadsdelsförvaltningen i Angered med situationell prevention på följande sätt (exempel): Snabb sanering av glaskross och annan skadegörelse Öka upptäcktsrisken genom stadsplanering: bättre belysning, ta bort skymmande buskage samt övervakningskameror vid skolor, förskolor och andra utvalda platser Rutiner för att minska hot- och våldssituationer i exempelvis reception och verksamheter som möter utsatta individer Ett fungerande skalskydd: lås och larm i förvaltningens lokaler Vuxennärvaro i skollokaler samt rastvakter I samverkan med polis starta upp grannsamverkan i flerbostadshus 6.4 Åtgärder inom ramen för beslutade strategier Öka den fysiska tillgängligheten Socialtjänsten i Angered angriper strategin genom att undersöka hur invånarna upplever tillgängligheten till våra verksamheter, exempelvis receptionen på Hjällbo Lillgata. Den årliga trygghetsundersökningen avses också kompletteras med en fråga om tillgängligheten. I Lövgärdet pågår en förändring i närområdet, då delar av socialtjänsten kommer att flytta sin verksamhet till Lövgärdets centrum i syfte att komma närmare invånarna och därmed också bli mer lättillgänglig Öka dialogen med invånarna Angereds stadsdelsförvaltning ska genom aktiviteter, träffpunkter och andra sammanhang i hög utsträckning bjuda in till medskapande och delaktighet. Trösklarna ska vara låga och dialogen med medborgarna ska vara levande. Förvaltningen ska genom dialog med invånarna öka kunskapen om den upplevda tryggheten, brottsutsatthet samt finna förbättringsområden. 19(23)

23 Exempel på åtgärder för att öka dialogen med invånarna kring trygghetsfrågor är: Handlingsplan för medborgardialoger framtagen 2015 (utvecklingsavdelningen) Trygghetsundersökning årligen (1000 intervjuer) för att undersöka den upplevda tryggheten och föra en dialog med invånarna om hur arbetet ska bedrivas Trygghetsvandringar fokus på särskilt tema exempelvis störande mopedåkning, bostadsbyggande etc. Trygghetsvandring på karta Förvaltningen använder kartor över respektive bostadsområde vid olika medborgardialoger där de boende kan placera ut markeringar på otrygga respektive trygga platser (situationell prevention) Trygghetsmässor bjuda in olika aktörer för att berätta om hur trygghetsarbetet bedrivs (2014: Hjällbo. 2015: Gårdsten, 2016: Lövgärdet) Förvaltningen arrangerade Angered tar plats! September En mässa för att kommunicera ut våra verksamheter och möjligheten till delaktighet och inflytande för vår befolkning. Unga påverkar /Unga Stadsutvecklare projekt som utgår ifrån att alla har goda egenskaper och krafter. Unga påverkar arbetar för att ge barn och unga möjlighet att påverka och förbättra sådant som rör dem. Unga påverkar arbetar med barn, unga, kollegor, politiker i stadsdelen och över staden. Exempel på arrangemang och aktiviteter som unga påverkar byggt upp och arbetar med är Angereds ungdomsråd, unga rådet, körkort i barnkonventionen genom Bang (barnnätverket i Angered), barnens dag, check-in genom sambonätverket och Mitt 424-festivalen. Medborgarkontoren (Angered Centrum och Hammarkullen) en av de första kontaktvägarna in till Sdf Angered. Samhällsvägledarna möter dagligen invånare från stadsdelen och tar emot synpunkter, förslag på förbättringsområden vad gäller trygghetsarbete, samt lotsar dem vidare till rätt instans. Samhällsvägledarna deltar även vid trygghetsvandringar Integrera stadsdelsförvaltningens trygghetsarbete inom ramen för Trygg i Angered Samtliga verksamheter i stadsdelsförvaltningen ska aktivt arbeta för att höja tryggheten. Exempel på åtgärder för att integrera trygghetsarbetet med Trygg i Angered är: En trygghetssamordnare anställdes under början av 2014 för att samordna trygghetsarbetet inom förvaltningen och Trygg i Angered 20(23)

24 I Trygg i Angereds arbetsgrupp ingår representanter från socialtjänst samt kultur och fritid. Gruppen träffar polisen var 14:e dag och varje representant ansvarar för att ta med sig information från Trygg i Angered tillbaka till sin sektor. Sedan 2014 träffas representanter från samtliga sektorer regelbundet i ett nätverk mot våldsbejakande extremism. Nätverket leds av trygghetssamordnaren som ser till att innehållet integreras med Trygg i Angered. De problemområden som förvaltningens trygghetsarbete grundar sig på återfinns i en handlingsplan för Trygg i Angered, som är gemensam med polisen. Planen innehåller åtgärder och beskriver vem som är ansvarig för respektive område Stärka samverkan med externa organisationer och myndigheter Åtgärderna handlar om att tillsammans med olika samarbetsaktörer verka för att öka tryggheten och försvåra och förhindra brott. Exempel på sådana åtgärder är: Angereds Trygghetsråd - Ett forum där politiker och tjänstemän på ett strategiskt plan kan samverka med polis, räddningstjänst, lokala företagare och fastighetsägare för att stärka trygghetsarbetet i stadsdelen. Trygghetsrådet träffas 4 gånger/år. Ökad samverkan med bostadsbolag, Park och Natur, Trafikkontoret, områdespolis m.fl. genom trygghetsvandringar 1 gång/termin i varje delområde i Angered. Lokala Brottsförebyggande råd (Brå). I de flesta av Angereds delområden finns lokala Brå som består av representanter från lokalområdet, exempelvis bostadsbolagets förvaltare, områdespolis, rektor på skolan i området, fältare, fritidsgården, koordinator IFO-FH m.fl. Samverkan sker på en övergripande nivå, ej individnivå, och gäller trygghetsskapande och brottsförebyggande frågor. Stärkt samverkan inom SSPF med individer i riskzonen genom en förändring av mötesstruktur (2015) som innebär att det finns sex lokala SSPF-grupper. Grupperna leds av koordinator IFO-FH och deltar gör berörda professioner för just det lokalområdet, exempelvis elevhälsa, kurator, socialsekreterare, ungdomspolis m.fl. Koordinatorer IFO-FH (för tillfället fyra stycken) arbetar tillsammans med trygghetssamordnaren med att samordna ovanstående. 21(23)

25 6.4.5 Öka kunskapsnivån om våldsutsatthet och särskilda insatser för de som möter barn och unga Under 2016 kommer förvaltningen ha ett särskilt fokus på att öka kunskapsnivån om våld och andra övergrepp i nära relationer. Särskilda kunskapshöjande insatser ska göras för den personal som möter barn och unga i kärnverksamhet. Sektor IFO/Funktionshinder har ett särskilt samordningsansvar för planering och genomförande av utbildningsinsatser till förvaltningens personal inom samtliga sektorer. Utbildare ska utses inom varje sektor, sektorsspecifika utbildningsplaner ska tas fram och ett förvaltningsövergripande nätverk sammankallas kring kompetensfrågor rörande våldsutsatthet En samordnare har anställts inom sektor IFO-FH med ett förvaltningsövergripande uppdrag och ett särskilt samordningsansvar för förvaltningens arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer En övergripande lokal plan för förvaltningens arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer har tagits fram för perioden Förvaltningens arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är en del i arbetet för ett tryggare Angered. Arbetet innebär tvärsektoriell samverkan inom staden och stadsdelen, men också med andra myndigheter och med föreningar och organisationer inom det civila samhället. Samverkan med polisen sker inom ramen för Trygg i Angered. Arbetet bedrivs på tre preventionsnivåer i stadsdelen: Universell våldsprevention generella insatser Breda, främjande och våldsförebyggande insatser till allmänheten eller till bredare grupper inom allmänheten t.ex. samhällsinformation, arbete med likabehandling, värdegrund och trygghet inom förskola och skola, kunskapsstöd till personal för att främja tidig upptäckt, föräldrastöd och kampanjarbete i syfte att påverka normer och attityder som legitimerar våld. Selektiv våldsprevention riktade insatser Riktade våldsförebyggande insatser med fokus på identifierade riskgrupper eller individer som bedöms ha en förhöjd risk för att utsättas för eller utöva våld, t.ex. insatser för att motverka hedersrelaterat våld och kvinnlig könsstympning, insatser för att motverka våld som utövas av anhörigvårdare eller våld mot personer med intellektuella funktionsnedsättningar. 22(23)

26 Indikerad våldsprevention - åtgärdande insatser Insatser när våldet är ett faktum riktade till enskilda som utsatts för eller utövat våld. Stöd, skydd och behandling som fokuserar på att våldet inte ska upprepas så som t.ex. stödsamtal, skyddat boende, motiverande samtal med våldsutövande föräldrar utifrån barnets behov, operativ samordning närmast brottsoffret. Förvaltningens arbete inom området har sex inriktningsmål: De som lever och arbetar i Angered tar avstånd från och agerar mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer Barn och unga har kunskap om och tillgång till information om sina rättigheter avseende kroppslig integritet och frihet från våld Föräldrar har kunskap om och tillgång till information om sina rättigheter avseende kroppslig integritet och frihet från våld Våldsutsatta barn och vuxna uppmärksammas tidigt och får tillgång till samhällets stöd Grupper eller individer som bedöms ha en förhöjd risk för att utsättas för eller utöva våld erbjuds tidiga insatser Personer i stadsdelen som lever med våld i nära relationer får likvärdigt skydd, stöd och hjälp utifrån sina individuella behov 23(23)

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Aktivitetsplan för UmeBrå

Aktivitetsplan för UmeBrå Aktivitetsplan för UmeBrå 2019 2020 Om UmeBrå UmeBrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. UmeBrå styrgrupp består av representanter från kommunen, polisen och landstinget. Styrgruppen

Läs mer

Att vända en stadsdel Seminarie C

Att vända en stadsdel Seminarie C Välkomna till seminariet Att vända en stadsdel Seminarie C Jämlikhetskonferensen 2019 HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Jämlikhetskonferensen 2019 Seminarie C Att vända en stadsdel Seminarie 1: 13.00-13.45,

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017

Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 atrollhättans Stad Probleminventering och åtgärdsplan utifrån samverkansöverenskommelsen mellan Trollhättans Stad och Polisområde östra Fyrbodal 2017 Bakgrund Trollhättans Stad och polisområde östra Fyrbodal

Läs mer

Brottsförebyggande program

Brottsförebyggande program Brottsförebyggande program 2015-09-24 Antaget i Kommunstyrelsen 2016-03-07, 53 Innehåll Inledning 2 Bakomliggande strategiska dokument 2 Organisation av det brottsförebyggande arbetet 3 Syfte 3 Arbete

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta

Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun Avesta Överenskommelse som gäller från 2018-03-03 är löpande och kan sägas upp av båda parter. Överenskommelsen syftar till att tillsammans

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2018/1281 Beslut: 2018-08-14 Styrgrupp social hållbarhet Giltighetstid: 2021-12-31 Dokumentansvarig: Utvecklingsledare folkhälsa Senast uppdaterad

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Dialog och samarbete. Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. Kortversion. Social resursförvaltning

Dialog och samarbete. Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete. Kortversion. Social resursförvaltning Dialog och samarbete Ett samlat program för Göteborgs Stads trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete Kortversion socialutveckling.goteborg.se Dialog och samarbete I den här broschyren får du en

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-05-17, 75 För revidering ansvarar:

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

Trygg i Norrt. älje kommun

Trygg i Norrt. älje kommun Trygg i Norrt älje kommun Norrtälje Norrtälje kommun Norrtälje kommun är hjärtat i Roslagen. Här hittar du en idyllisk stadskärna, öppet landskap och en fantastisk skärgård. I Norrtälje finns 13 218 öar,

Läs mer

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun

Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun Dokumenttyp Plan Dokumentansvarig Brottsförebyggande rådet Fastställd 2010-01-28 1 (8) Version 1 Senast reviderad Diarienummer 2009/45 180 Plan för brottsförebyggande åtgärder i Tingsryds kommun 2 (8)

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Malmö Trygg och säker stad

Malmö Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016 Malmö trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

BRA START I LIVET. Barn- och ungdomsplan. Örgryte-Härlanda.

BRA START I LIVET. Barn- och ungdomsplan. Örgryte-Härlanda. Örgryte-Härlanda Barn- och ungdomsplan Alla barn och ungdomar i Örgryte-Härlanda ska få en god start i livet. Planen fokuserar på de områden där vi tillsammans har störst behov av utveckling för att nå

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer ANDT (ALKOHOL, NARKOTIKA, DOPNING OCH TOBAK) ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 Bakgrund Den 30 mars 2011 antog riksdagen en samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-,

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126

Tillsammans mot brott. Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 Tillsammans mot brott Ett nationellt brottsförebyggande program skr. 2016/17:126 2 Syfte Skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Stimulera

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 1(5) Datum 2017-06-20 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Svalövs kommun verksamhetsåren 2017 till 2019 Denna överenskommelse är Svalövs kommuns och polisens gemensamma åtgärdsplan för åren

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolisområde

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (9) Datum 2016-01-24 (reviderad) Diarienr (åberopas) Dnr, Oxelösunds kommun KS.2015.144 Handlingsplan 2017-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

ANTAGEN KF 2012-06-18 118

ANTAGEN KF 2012-06-18 118 ANTAGEN KF 2012-06-18 118 2 (5) INLEDNING Folkhälso- och Trygghetsplanen omfattar alla kommunmedborgare i Borgholm och utgör grunden för ett framgångsrikt och långsiktigt arbete med folkhälso- och trygghetsfrågor.

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse kommun och polis - samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete Nationell handlingsplan (RPS 2008) Handbok Samverkan i lokalt brottsförebyggande

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018

Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Verksamhetsplan Folkhälsa och social hållbarhet i Stenungsund 2018 Stenungsunds kommuns och Västra hälso- och sjukvårdsnämndens gemensamma folkhälsoarbete Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Dnr Plan

Läs mer

Plan för Social hållbarhet

Plan för Social hållbarhet 2016-02-08 Plan för Social hållbarhet i Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen 1 Sida 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte med uppdraget... 3 Vision/Mål... 4 Uppdrag... 4 Tidplan... 4 Organisation...

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Trygghetsskapande program för Järfälla kommun Dnr Kst 2015/503

Trygghetsskapande program för Järfälla kommun Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program för Järfälla kommun 2016-2018 Dnr Kst 2015/503 Maj 2016 2016-05-25 2 (7) 1. INLEDNING Järfälla står mitt i en expansion som innebär att kommunen är bland de snabbast växande kommunerna

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö överenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö Det brottsförebyggande arbetet handlar i hög grad om att minska fattigdom och orättvisor, bryta segregation och

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (6) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-05 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Trygg i Norrtälje kommun

Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun Verksamheten Trygg i Norrtälje kommun - TiNk Norrtälje ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. För att nå dit bildades Trygg i Norrtälje kommun (TiNk), som

Läs mer

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELDFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (4) 2012-08-27 Handläggare: Britt Widell Telefon: 08-508 14 476 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Brottsförebyggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg

HANDLINGSPLAN. Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg HANDLINGSPLAN Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg Sammanfattning INGEN FÖDS TILL EXTREMIST. Den våldsbejakande extremismen breder ut sig. Även i Svalövs kommun syns

Läs mer

Policy för trygghet och säkerhet

Policy för trygghet och säkerhet Policy för trygghet och säkerhet Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för trygghet och säkerhet Kommunfullmäktige

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Trygghet och säkerhet Sollentuna kommun Övergripande syfte med förarbetet inom trygghetsoch säkerhet i Sollentuna kommun Det övergripande syftet är att öka

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2016-08-17 KS 2016/0688 50163 Kommunstyrelsen Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum BILAGA 3 Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum I samtliga forum ingår uppdraget att rapportera till TSR Kungsholmens trygghets- och säkerhetsråd (TSR) Syfte Utveckla en hög kvalitet i det trygghetsskapande

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Strategi för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism

Strategi för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism 1 Strategi för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism Strategi Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-04-24 115 Giltighetstid Tillsvidare Första översyn under 2021 Ansvarig

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Handlingsplan våldsbejakande extremism

Handlingsplan våldsbejakande extremism Styrdokument 1 (6)2016-11-22 Fastställd: Instans år-månad-dag x Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Handlingsplan våldsbejakande extremism Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Polis och kommun i samverkan! Brottsförebyggande och Trygghetsskapande arbete

Polis och kommun i samverkan! Brottsförebyggande och Trygghetsskapande arbete Polis och kommun i samverkan! Brottsförebyggande och Trygghetsskapande arbete Samverkan Polis och kommun Trygghetsarbetet ryms inom ramen för kommunens strategiska inriktning kring social uthållighet och

Läs mer

ANDT-strategi för Varbergs kommun

ANDT-strategi för Varbergs kommun ANDT-strategi för Varbergs kommun Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: ANDT-strategi Beslutsdatum: 2015-09-29, 188 Dokumentansvarig avdelning: Kommunkansliet

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram

Välfärds- och folkhälsoprogram Folkhälsoprogram 2012-08-22 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2012-2015 I Åmåls kommuns välfärds- och folkhälsoprogram beskrivs prioriterade målområden och den politiska viljeinriktningen gällande

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer