Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018"

Transkript

1 1(24) SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018

2 2(24) Innehåll Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Enkätundersökningen... 3 Hund i Täby... 4 Hundlekplatsen norra Byängsparken... 5 Förbättringsförslag... 6 Utvecklingsområden norra Byängsparken... 8 Ny hundlekplats i Täby Viktiga kriterier Önskemål områden och platser Förslag på lämpliga platser Platser i västra Täby Skarpängsparken Visinge fotbollsplan Platser i södra Täby Centralparken Platser i norra Täby Sandsborg Platser i östra Täby Sjöflygparken Platser i centrala Täby Ängsholmsparken Analys och sammanfattning... 24

3 3(24) Bakgrund Antalet hundägare är många och ökar i Täby och idag finns det ca st registrerade hundar. Under 2016 anlades en hundlekplats i norra Byängsparken. Hundlekplatsen har varit mycket uppskattad och har blivit en naturlig och social mötesplats för många hundägare. Efter ca ett år gjorde samhällsutvecklingskontoret en digital enkätundersökning för att ta reda på hur ofta hundlekplatsen besöks och om det finns något som kan utvecklas med den befintliga hundlekplatsen. Enkäten marknadsfördes genom digitala kanaler såsom Facebook och hemsidan och det inkom ca 100 st enkätsvar. Efter anläggandet av hundlekplatsen har det fortsatt att komma in önskemål att kommunen ska anlägga en ytterligare hundlekplats på annan plats. I enkätundersökningen fanns det därför möjlighet att ge förslag på en ny plats som skulle kunna bli aktuell för ytterligare en hundlekplats i Täby. Naturliga mötesplatser skapar närvaro och rörelse i området under flera tidpunkter på dygnet, något som bidrar till trygga miljöer. Enkätundersökningen Enkätundersökningen var uppbyggd med följande frågor: 1. I Täby finns en hundlekplats i Ensta, har du besökt den? (svarsalternativ ja eller nej) 2. Hur ofta går du dit? 3. Finns det något som kan utvecklas med hundlekplatsen i Ensta? 4. Om du fick bestämma plats för en ny hundlekplats, var skulle den vara då? I frågorna 2-4 hade respondenten enbart möjlighet att ange sitt svar i fritext. Detta gör att vissa svar är svåra att jämföra med varandra. Eftersom enkätundersökningen inte hade krav på inloggning är det svårt att veta om samma person har fyllt i enkätundersökningen vid ett flertal gånger. Uppenbara dubbletter har dock tagits bort.

4 4(24) Hund i Täby Som hundägare har du ett stort ansvar för din hund och att se till att hunden mår bra. Att ha hund innebär även ansvar och hänsynstagande mot din omgivning, både när det gäller människor, natur och djur. Enligt lag är det du som hundägare som har det yttersta ansvaret för din hund. Det innebär att du som hundägare kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller. I Täby är det förbjudet att låta hunden vara lös på offentlig plats samt på de platser som likställs med offentlig plats. Det är förbjudet att låta din hund vistas på badplatser (förutom hundbaden), lekplatser och bollplaner. På kommunens hemsida finns ytterligare information om vad som gäller i kommunen. Täby erbjuder boende och besökare en mångsidig natur. Omkring bebyggelsen breder större skogsområden ut sig som är perfekta för hundpromenader och upptäcktsfärder. Vid Hästängen intill Rönningesjön finns ett hundbad där din hund är välkommen att bada. Hundbadet är inhägnat och det finns ett picknickbord intill badet. Närmaste parkeringsplats är vid Ängsholmsparken. Mellan Danderydsbadet och Rösjöbadet finns även en anvisad plats för hundar att bada. Platsen är dock inte inhägnad. Parkeringsmöjligheter finns vid slutet av Rösjövägen. Förutom önskemål från hundägare inkommer även löpande klagomål på lösspringande hundar. Många boende känner sig otrygga och kräver att kommunen vidtar åtgärder. Framförallt upplevs problemet med lösspringande hundar längs med strandpromenader och parker. Kommunen är restriktiv med att sätta upp förbudsskyltar, som exempelvis förbud mot lösa hundar och hundrastning, eftersom sådana skyltar förfular närmiljön. Samhällsutvecklingskontoret planerar istället att genomföra en informationskampanj under 2018 med information till hundägare.

5 5(24) Hundlekplatsen norra Byängsparken I Täby finns en hundlekplats där du kan släppa din hund lös för lek, motion, socialisering och träning. Det är samtidigt en trevlig mötesplats för alla hundägare. Hundlekplatsen anlades år 2016 och ligger nära Ensta krog och består av ett mindre skogsparti och en öppen gräsyta, totalt cirka kvadratmeter stor. Vid lekplatsen finns både picknickbord och belysning. Dessutom finns det gratis hundbajspåsar vid ingången om olyckan skulle vara framme. Täby kommun står för drift och underhåll av hundlekplatsen och Täby Hundsällskap har ett tillsynsansvar. I tillsynsansvaret ingår följande: Ha en dialog med hundägare angående bestämda ordningsregler Informera kommunen vid eventuella brister på exempelvis anläggning eller städning Informera kommunen vid eventuella behov kring exempelvis parkutrustning eller dylikt Fungera som ett rådgivande organ vid eventuella konflikter mellan hundar/hundägare Täby Hundsällskap är även initiativtagare till Facebook-gruppen Hundlekplatsen i Täby som används frekvent av hundägare. Idag har gruppen drygt 340 medlemmar. Följande åtgärder har gjorts efter invigningen och i dialog med Täby Hundsällskap samt besökande hundägare. Nytt lås till grinden (eftersom det gamla upplevdes svårt att öppna) Trivselregler uppsatta på grinden och inte enbart vid hundbajspåsarna Ny belysning

6 6(24) Drift och skötsel Påfyllning av hundbajspåsar Tömning av ny papperskorg i närheten av gång- och cykelvägen Trimning längs med kanterna Rensning av löv längs med kanterna Eftersom hundlekplatsen är välbesökt slits marken och ingen gräsklippning eller annan vegetationsröjning har därför varit nödvändig. Enstaka hål har fyllts igen. Förbättringsförslag Samhällsutvecklingskontoret tar löpande emot förbättringsförslag från besökande hundägare. För att få in en mer samlad bild valde samhällsutvecklingskontoret att även göra en enkätundersökning för att se vad besökare och icke-besökare önskar utveckla med den befintliga hundlekplatsen. Frekvens Ofta Varje månad Varje vecka Sällan Aldrig Frekvens Av de som svarat på enkätundersökningen är det ca 68 % som har besökt hundlekplatsen. Av dessa personer besöks hundlekplatsen relativt frekvent av deltagarna.

7 7(24) Utvecklingsområde Utvecklingsområde När det gäller frågan om det finns något som kan utvecklas med hundlekplatsen i Ensta vill majoriteten påverka storleken och dess utformning, park- och lekutrustning samt underlaget.

8 8(24) Utvecklingsområden norra Byängsparken Storlek och utformning Det finns idag varierande storlekar på hundlekplatser i närliggande kommuner. Inför anläggandet av den befintliga hundlekplatsen valde därför kommunen att kontakta närliggande kommuner för att få ta del av deras erfarenhet kring storlek. Den rekommenderade storleken var minst kvm. Vid dialog med hundägare framkom det även önskemål om tillgång till varierad vegetation. När det gäller förbättringsområden inom storlek och utformning är det främst önskemål att dela upp hundlekplatsen mellan stora och små hundar samt att göra den större. Hundlekplatsen är idag kvm och för att fortfarande ha uppsikt över platsen skulle enbart en marginell utökning vara möjlig. Samhällsutvecklingskontoret tror därför att det mest lämpliga är att utöka antalet hundlekplatser i kommunen och på så vis tillmötesgå olika behov. Parkutrustning Av enkätsvaren är det främst tillgång till vatten och papperskorg inuti hundlekplatsen som önskas. Även skydd för regn/vind efterfrågas. Ny papperskorg finns utanför hundlekplatsen i anslutning till ingången. Anledningen till att Samhällsutvecklingskontoret inte har för avsikt att sätta upp någon inne i hundlekplatsen är ur arbetsmiljösynpunkt. Det ska vara lätt för driftpersonal att komma åt papperskorgen vid tömning och berörd personal kan uppleva obehag att vistas bland lösa hundar. Det finns höga krav gällande installationer av vattenanläggningar vilket gör att det skulle vara väldigt kostsamt att anlägga en sådan på plats. Regn- och vindskydd som har tak som inte har minst 80 % genomsläpplighet kräver bygglov och en specifik plats. Fördelen med picknickbord är att det finns möjlighet att flytta runt bordet. Fokus under 2018 är att få till två nya hundlekplatser men vi tar med oss synpunkten för framtida planering. Lekutrustning Många hundägare efterfrågar utrustning för att kunna aktivera sina hundar med t.ex. agilityredskap, bildäck eller trädstammar. Det finns möjlighet att sätta upp redskap, dock är fokus under 2018 att få till två nya hundlekplatser på annan plats. Först därefter ses utrustningsfrågan över ytterligare.

9 9(24) Annat underlag Underlaget är idag gräs och eftersom hundlekplatsen används så frekvent är det mycket slitage på platsen. Det här betyder att det vid vissa tider och väderlek på året innebär att underlaget är lerigt och slirigt. Samhällsutvecklingskontoret håller med om att åtgärd behöver göras kring underlaget. En första åtgärd kan vara att förstärka området innanför grinden med grus i ett försök att bibehålla gräset på den övriga ytan. Trivselregler I likhet med förbättringsönskemålen gällande storlek och omformning önskas även trivselregler för att reglera vilka tider små respektive stora hundar ska få vistas i hundlekplatsen. Samhällsutvecklingskontoret har i dagsläget inga planer på att reglera trivselreglerna utan hoppas att hundägarna själva kan samsas och att ytterligare två hundlekplatser kan minska behovet. Geografisk placering Det finns synpunkter på att dagens hundlekplats är för långt bort från sitt närområde och/eller inte så tillgängligt med kommunikationsmedel. Samhällsutvecklingskontoret är medvetna om att flera hundägare önskar en hundlekplats i sitt närområde och ser över andra lämpliga platser.

10 10(24) Ny hundlekplats i Täby Viktiga kriterier Precis som med hundlekplatsen i Ensta är det viktigt att en kommande hundlekplats anläggs på en plats som uppfyller vissa kriterier. Exempel på viktiga kriterier är följande: Upptagningsområde Vid placering av en hundlekplats bör hänsyn tas till omgivningen och hur många hundägare som bor i närheten. Det kan vara en fördel att anlägga en hundlekplats i närheten av flerbostadshus eftersom de saknar egen tomt att vistas på. Närheten till parkering och/eller kollektivtrafik Det ska vara lätt att ta sig till hundlekplatsen även för dem som inte bor i närområdet. Vegetation Blandad vegetation är en fördel ur skötselperspektiv och att det ger möjlighet till skugga samt brukar uppskattas av besökande hundar. Störande placering En hundlekplats ska tillföra en social mötesplats och det är därför viktigt att samspelet med omgivningen är genomtänkt. Det är fördelaktigt att ingen etablerad aktivitet påverkas negativt av placeringen samt att hänsyn tas till närboende. Trygghet Trygghetsaspekten är oerhörd viktig och en ny mötesplats kan bidra till att stärka trygghetskänslan. För människor som vistas i kommunen är rörelse och aktivitet ett positivt inslag för att uppleva platser som tryggare. Sammanfattning Det är svårt att hitta en plats som uppfyller samtliga kriterier vilket gör att en avvägning mellan kriterierna bör göras för att finna så lämpliga platser som möjligt.

11 11(24) Önskemål områden och platser I enkätundersökningen fick deltagare svara på följande fråga: Om du fick bestämma plats för en ny hundlekplats, var skulle den vara då? Detta resulterade i en spridning över hela kommunen med tydlig majoritet för Näsbypark och Täby kyrkby Område Område Eftersom områden som inkommit är geografiskt så olika stora har resultatet korrigerats till fem olika geografiska områden; västra, södra, norra, östra och centrala Täby. Efter korrigeringen är det södra och norra Täby som fått flest röster Område 0 Västra Täby Södra Täby Norra Täby Östra Täby Centrala Täby Område

12 12(24) Den geografiska indelningen är enligt nedan: 1. Västra Täby, 2. Södra Täby, 3. Norra Täby, 4. Östra Täby, 5. Centrala Täby

13 13(24) Förslag på lämpliga platser Från enkätundersökningen och vid andra tillfällen har många inkommit med förslag på platser eller områden som de anser skulle vara lämpliga för en ny hundlekplats. Efter en inventering av inkommande önskemål har några platser i kommunen valts ut som extra lämpliga. Platser i västra Täby Skarpängsparken 2. Visinge fotbollsplan

14 14(24) Skarpängsparken Skarpängsparken är ett av de få öppna områden i Skarpäng med stora gräsytor omgivna av bebyggelse och naturpark. Skarpängsparkens öppna gräsytor används flitigt av såväl besökande som skolklasser och bör därför bevaras öppna och välklippta. I stadsdelsparkens södra del (mellan Skarpängsskolan och Täbyvägen) finns idag en parkyta som skulle kunna vara en lämplig plats. Information om platsen Belysning finns tillgänglig intill platsen En hundlekplats skulle kunna öka upplevelsen av trygghet på platsen Skarpängskolan nyttjar idag gräsytan till aktiviteter men dels har skolan intilliggande ytor att nyttja samt att ytan är så pass stor att skolan även fortsättningsvis skulle kunna nyttja platsen Ca 60 m till berörd boende (övriga bor på andra sidan om Täbyvägen) Ingen blandad vegetation är möjlig men eventuellt kan vegetationen i södra delen bidra till viss skugga Parkeringsmöjligheter finns längs med Ljungmyrsvägen Kan påverkas av kommande planer kring Skarpängsskolan och Skarpäng

15 15(24) Visinge fotbollsplan I slutet av Skyltvägen ligger en fotbollsplan som idag är i behov av upprustning. Ytan är ca kvm och skulle storleksmässigt passa bra för en hundlekplats. Information om platsen: Inga bra parkeringsmöjligheter Nära till busshållplatser, ca m Ingen blandad vegetation är möjlig Närmaste berörda fastighetsägare bor ca 30 m från platsen Ingen belysning i närheten

16 16(24) Platser i södra Täby 1 1. Centralparken

17 17(24) Centralparken Centralparken rustades upp till en stadspark med ett högre rekreativt och ett mer varierat utbud gällande innehåll och aktiviteter. I Centralparken finns ett allmänt bad, tennisplan, bouleplan, bollplaner, lekplatser, odlingslotter, utomhusgym, seniorgym, boulebanor och blomsterrabatter. Centralparken ligger i Näsby park men är nära belägen till Näsbydal, Grindtorp och det nya bostadsområdet i Nytorp. Kommunen får återkommande önskemål kring hundlekplatser på denna plats samt klagomål på lösspringande hundar. I norra delen mellan gångvägen och E18 finns idag en plats som skulle passa bra som hundlekplats eftersom ytan idag inte används till någon aktivitet som nämns ovan. Information om platsen En redan bullrig och utsatt plats Boende ca m Ingen möjlighet till blandad vegetation Parkeringsmöjligheter ca 250 m från platsen Belysningsmöjligheter finns på plats Bra upptagningsområde med Näsbypark, Grindtorp och Näsbydal

18 18(24) Platser i norra Täby Täby kyrkby har fått väldigt många röster i enkätundersökningen. Resultatet är förståeligt med tanke på det geografiska avståndet mellan Täby kyrkby och den befintliga hundlekplatsen. I utkanterna av Täby kyrkby finns stora skogsområden vilket skulle kunna möjliggöra en bra yta för en hundlekplats men kan upplevas som avlägsna. I Täby kyrkby pågår eller kommer flera projekt och uppdrag som påverkar en del av föreslagna platserna. Det finns redan ett politiskt uppdrag att ta fram ett utvecklingsprogram för Täby kyrkby centrum. Inom kommande år kommer det därför bli aktuellt att utreda Täby kyrkby centrum och närliggande område där en föreslagen plats vid gamla festplatsen ingår. Samhällsutvecklingskontoret anser att det är viktigt att avvakta detta uppdrag för att se hur stadsparkens utbredning och innehåll i Täby kyrkby kommer att se ut Sandsborg

19 19(24) Sandborg Sandborg ligger söder om Jarlabankes väg intill Sandborgsslingan. Roslagsleden gränsar till Sandborgs södra del. Idag består platsen av en stor gräsyta utan högre vegetation. Det är flera som anser att platsen vid Sandborg skulle bli en lämplig plats för hundlekplats eftersom det idag är en stor yta som inte nyttjas till fullo. I parkpolicyn är målet att bevara och utveckla den öppna gräsytan för spontan aktivitet och friluftsliv men någon enklare form av aktivitetsutbud kan ge platsen ett högre vistelsevärde. Information om platsen Inga parkeringsmöjligheter Ca 280 m till busshållplats Ingen möjlighet till blandad vegetation Belysningsmöjligheter finns på plats Ca m till de tre fastighetsägare som berörs Saknar helt en plats med skugga

20 20(24) Platser i östra Täby I östra Täby ingår utbyggnaden av stadsdelarna Hägerneholm och Ullna som skulle kunna vara aktuella för en hundlekplats. Eftersom området fortfarande är under utveckling anser Samhällsutvecklingskontoret att det är lämpligt att avvakta en eventuell hundlekplats i dessa områden Sjöflygparken

21 21(24) Sjöflygparken Mellan Sjöflygvägen och Hägernäsbadet ligger Sjöflygparken som är en del av den populära strandpromenaden längs med Värtans stränder. Hägernäsbadet är ett välbesökt friluftsbad, med brygga, stor sandstrand och beachvolleybollplan. Större delen av parken består av öppna gräsytor som inbjuder till fria aktiviteter, såsom bollspel, picknick och vila. Ett av kommunens mål med parken är att utöka parkens aktivitetsutbud. Kommunen får återkommande klagomål på lösspringande hundar längs med strandpromenaden. Information om platsen Boende ca 70 m Parkeringsmöjligheter precis intill platsen En anslutande gångväg behöver ordnas, ca 50 m Kultur och fritid ansvarar för skötsel av platsen och behöver bli delaktiga kring förslaget

22 22(24) Platser i centrala Täby I centrala Täby finns idag kommunens enda hundlekplats. Vid Hästängen i Gribbylund finns även ett inhägnat hundbad med ett picknickbord intill badet Ängsholmsbadet 2. Befintligt hundbad 3. Befintlig hundlekplats

23 23(24) Ängsholmsparken Ängsholmsparken i Gribbylund erbjuder ett brett och varierat utbud av aktiviteter som bad, lek, promenader, bollspel och picknick. Vid kolonilotterna finns en tillräckligt stor yta för att anlägga en hundlekplats och samtidigt bibehålla möjlighet till spontan lek och aktivitet. Information om platsen Stor och rymlig yta Ökad trygghetsfaktor intill kolonilotterna Ingen blandad vegetation men möjlighet till att inkludera enstaka träd Bra parkeringsmöjligheter intill badet Ligger längs Rönningestigen där det vistas mycket hundar

24 24(24) Analys och sammanfattning Det är svårt att hitta platser som uppfyller samtliga önskade kriterier utan det krävs en prioritering bland dessa. Bland annat har Samhällsutvecklingskontoret valt att prioritera tillräckligt stor yta framför blandad vegetation. Det är även viktigt att platsen har ett bra upptagningsområde. Vidare önskar Samhällsutvecklingskontoret tillmötesgå inkommande önskemål i enkätundersökningen där områden som Näsbypark och Täby kyrkby omnämndes flest gånger som önskade områden för en ny hundlekplats. Föreslagen plats i Näsbypark ligger centralt i Täby och når dessutom flera närområden, inklusive områden med flerbostadshus som saknar egen tomt att vistas på. Täby kyrkby ligger avståndsmässigt långt från nuvarande hundlekplats och det är förståeligt att boende i Täby kyrkby önskar närmare avstånd till en kommunal hundlekplats. Däremot skulle en hundlekplats i Täby kyrkby troligtvis enbart täcka behovet i närområdet och inte det generella behovet i hela kommunen. Föreslagen plats i Täby kyrkby saknar även bra parkeringsmöjligheter vilket ytterligare förstärker att en hundlekplats i Täby kyrkby enbart kommer att nyttjas av boende som har promenadavstånd. Vid tidigare utredning var det ca 14 % av antalet registrerade hundar som bodde i Täby kyrkby. Även om antalet registrerade hundar har utökats efter det är det troligt att den siffran ligger däromkring. Under 2018 anser Samhällsutvecklingskontoret att det dock finns möjlighet att anlägga två hundlekplatser på följande platser: Centralparken, Näsbypark Täby kyrkby Invigningen av den nya hundlekplatsen i Centralparken är planerad till den 11 juni Plats för en hundlekplats i Täby kyrkby utreds. Det genomföras en informationssatsning på dessa platser för att informera närboende och förbipasserande.

Utredning att anlägga en hundlekplats

Utredning att anlägga en hundlekplats 1(13) STADSBYGGNADSKONTORET Gatu- och parkavdelningen Joakim Wallin Johanna Leuf Utredning att anlägga en hundlekplats 2(13) Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Antal hundar och regler i kommunen... 3

Läs mer

Svar på medborgarförslag om hundrastgård

Svar på medborgarförslag om hundrastgård Skärholmens stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-29 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 240 16 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Att

Läs mer

Hundrastplatser och hundrastgårdar

Hundrastplatser och hundrastgårdar SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR1.2.4/285-2010 SID 1 (6) 2010-11-26 Handläggare: Rune Ney Sophie Dahlberg Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar

Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar M V±Viv ty ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-02-08 Blad 20 Ks 29 Au 8 Dnr 204/2009-101 Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar Medborgarförslag

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Ett öppet möte om upprustningen av parkleken Nybygget i Gubbängen hölls den 28 maj 2015 klockan 18-19.30. 30-40 personer, alla vuxna, närvarade på

Läs mer

Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun

Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun ÅKF: ÅKF 2018:05 Dnr: ATVKS 2018-00255 003 Antagen: Kommunfullmäktige 52, 2018-04-25 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

2012-11-13. Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118

2012-11-13. Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-11-13 FALKENBERG 317 Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118

Läs mer

LEK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OLOF HALDAR

LEK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OLOF HALDAR EK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OOF HADAR Täby kommun 2013 FOTO: OOF HADAR TECKENFÖRKARING A P ekplats Aktivitetsyta Parkering Grillplats Tak/vindskydd Tillgänglighetsanpassad

Läs mer

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Varför behövs en lekplatspolicy? En lekplatspolicy behövs för att säkerställa kvalitén och tillgängligheten till de kommunala lekplatserna. Den är tänkt som en

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Avstämning planuppdrag

Avstämning planuppdrag 1(7) Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Detaljplan för Kv. Björkängen Avstämning planuppdrag 2(7) Bakgrund och syfte Enligt beslut i KS 2014-01-15 28, fick Samhällsbyggnad, Bygg- och miljöenheten,

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN.218.2378 219527 Social konsekvensanalys Detaljplan för Gullbernahult 1 m.fl. Gullberna park, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan och bygglagen ska planläggning av

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Varbergs kommun Våren 2013 genomförde ett 90-tal kommuner undersökningar

Läs mer

BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER

BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER BILAGA 3 JÄMFÖRELSE STADSPARKER Vasaparken Stockholm Vasaparken är en knappt sex hektar stor park som ligger centralt i stadsdelen Vasastan, Stockholm. Den anlades i början av 1900-talet och genomgick

Läs mer

Synpunkter som inkommit på hundrastgård

Synpunkter som inkommit på hundrastgård KOMMUNSTYRELSEN Mari Andersson, mari.andersson@kil.se 2018-05-22 Synpunkter som inkommit på hundrastgård En medborgardialog om hundrastgård har genomförts på kommunens hemsida. Här vill vi ge svar på synpunkter

Läs mer

Östermalms stadsdelsförvaltning

Östermalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Rapport Sida 0 (4) 2017-01-11 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Karlavägen 104, plan 6 Box 24 156 10451 Stockholm Telefon 08 508 10 063 Växel 08 508 10 000 Fax 08 508

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av Att kunna styrketräna utomhus vore skönt! Skulle man inte kunna sätta upp några träningsredskap vid pulkabacken! Pålsundsparken, Stockholm Hornsbergs Strandpromenad,

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

Trygghetsvandring - vad innebär det?

Trygghetsvandring - vad innebär det? Trygghetsvandring - vad innebär det? Ett tryggare, mer jämställt och demokratiskt samhälle! Du läser troligen den här skriften för att du planerar att delta i Vansbro kommuns Trygghetsvandring, då du,

Läs mer

Årsmöte. Tisdagen 12 mars 2013

Årsmöte. Tisdagen 12 mars 2013 Årsmöte Tisdagen 12 mars 2013 Föredragningslista 1. Årsmötets öppnande. 2. Fråga om kallelse behörigen skett. 3. Val av mötesledare vid årsmötet. 4. Val av protokollförare och två justeringsmän. 5. Föredragningslistans

Läs mer

Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut och svar på tre medborgarförslag

Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut och svar på tre medborgarförslag Avdelningen för stadsutveckling Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-03-08 Sida 1 (5) 2018-02-08 Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut

Läs mer

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Workshop om Slättevallens framtid Den 14 april 2015 hölls en workshop på Lysekils kommunhus med boende kring Slättevallen. Temat för

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv B Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby

INLEDNING 1. Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby INLEDNING 1 Sammanställning av medborgardialog för utveckling av området mellan Björkhaga, Mellringe och Västra Runnaby Genomförd i juni 2015 Örebro kommun, Sam 405/2015 2 SAMMANSTÄLLNING AV MEDBORGARDIALOG

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Frigg 2, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för Frigg 2, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för Frigg 2, Norsborg Tumba, maj 2014 Behovsbedömningen av detaljplan för Frigg 2 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att

Läs mer

Handläggare:... Dnr:... Ärende:...

Handläggare:... Dnr:... Ärende:... BARNCHECKLISTA Ansvarig... Handläggare:... Dnr:... Ärende:... Sverige har tillsammans med nästan 200 andra länder anslutit sig till Förenta Nationernas Barnkonvention, vilket slår fast att alla barn och

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.4352 2016-05-23 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 13:9 m.fl. Trummenäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Sven A Hermelin AB LANDSKAPSARKITEKTUR SEDAN 1920

Sven A Hermelin AB LANDSKAPSARKITEKTUR SEDAN 1920 RONNEBYPARKEN PROGRAM FÖR UPPRUSTNING AV PARKEN Sven A Hermelin AB LANDSKAPSARKITEKTUR SEDAN 1920 Förutsättningar Ronnebyparken, kallad Gropen, byggdes samtidigt som de omgivande lerfamiljshusen på 1950-talet.

Läs mer

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård

Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård 2017-05-02 Dnr: Sammanfattning av remissvar gällande Morgondagens hemvård Morgondagens hemvård finns med som ett av delområdena i en av de fyra kommunövergripande strategierna gällande Välfärdstjänster

Läs mer

SOCIALA VÄRDEN I TÄBYS GRÖNOMRÅDEN. Sammanställning av tidig dialog - underlag till Undertitel grönplan

SOCIALA VÄRDEN I TÄBYS GRÖNOMRÅDEN. Sammanställning av tidig dialog - underlag till Undertitel grönplan SOCIALA VÄRDEN I TÄBYS GRÖNOMRÅDEN Sammanställning av tidig dialog - underlag till Undertitel grönplan 190301 Datum SAMMANFATTNING I samband med att grönplanen för Täby kommun ska uppdateras har en tidig

Läs mer

Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad

Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, 2015-10-20 Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad Ärendet Utreda möjligheten att tillgänglighetsanpassa något av kommunens utomhusbad. s förslag till beslut Kultur- och

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN

SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN SUMMERING AV INKOMNA SYNPUNKTER UNDER WORKSHOPEN ÖNSKEMÅL FÖR MIG PERSONLIGEN -Möjlighet att bygga större än dagens tillåtna 80 + 20 m 2 -Ingen ny väg intill/nära min fastighet -Vill kunna välja NÄR vi

Läs mer

Slätmossens naturpark

Slätmossens naturpark Naturen på lika villkor Slätmossens naturpark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

Tillgänglighet till bostadsnära natur i Järfälla

Tillgänglighet till bostadsnära natur i Järfälla Tillgänglighet till bostadsnära natur i Järfälla ÖP JÄRFÄLLA 2012-03-21 SPACESCAPE SPACESCAPE 1 Innehåll Sammanfattning 3 Inledning 5 Bakgrund och syfte 6 Analysmått 7 Analysunderlag 8 Analyser 9 Grönyta

Läs mer

Motion för anordnande av lekplats Tovrida Udde Samfällighetsförening.

Motion för anordnande av lekplats Tovrida Udde Samfällighetsförening. Motion för anordnande av lekplats Tovrida Udde Samfällighetsförening. 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förslag... 3 Placeringen... 4 Genomförandeidé... 5 Kostnader... 5 Ansvarsförhållande och regler... 6 Förslag

Läs mer

NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA

NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA 2010-03-08 NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA Enkätundersökning Sammanställning Enkätundersökningen är föredragen och sammanställd av Mikael Andersson, Trygghetssamordnare Kommundel Trandared Sedan det beslutades

Läs mer

Medborgarförslag. Medborgarförslag 1(6) Arvika Kommun

Medborgarförslag. Medborgarförslag 1(6) Arvika Kommun 1(6) Typ Medborgarförslag To: Copy: Arvika Kommun Medborgarförslag Medborgarförslag Vi som är närboende önskar förbättra Minnebergs allmänna yta. Ibland förekommer det uppgifter att detta område, som enligt

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet

Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet MINNESANTECKNINGAR 1 [7] Referens Martin Sundman Tumba-Storvreten och Grödinge dialogforum minirådslag om upprustning av Brotorpsbadet Dag och tid Torsdag den 4 februari 2010 kl. 19-21 Plats Närvarande

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Rapport enkät om Krausparken

Rapport enkät om Krausparken Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Rapport Sida 1 (6) 2018-04-03 Rapport enkät om Krausparken Resultat från enkät till besökare i Krausparken, Mälarhöjden, inför

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Trelleborgs centrum 2010-03-10

Trelleborgs centrum 2010-03-10 TRELLEBORGS KOMMUN Trygghetsvandring Anteckningar Trelleborgs centrum 2010-03-10 1 Innehåll Arrangör... 3 Deltagare... 3 Sträckan som vandrades... 3 Sammanfattning... 3 Synpunkter som kom fram under vandringen....

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen Sida 1 (6) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Information till dig som bor i Landskrona

Information till dig som bor i Landskrona Samhällsinformation från Landskrona stad Landskrona stad Information till dig som bor i Landskrona Foto: Karolina Nyberg Den här broschyren är en information till dig som bor i Landskrona. Anledningen

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA

PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA PM PARKERINGSUTREDNING ICA SUPERMARKET SKÄRBLACKA SLUTRAPPORT 2017-05-22 INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 3 2 NULÄGE... 3 3 BEDÖMNING... 4 3.1 ICAS BEHOV AV YTTERLIGARE PARKERING...4 3.2 YTTERLIGARE PARKERINGSBEHOV

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

Lekplatsutredning. Bakgrund. Tidplan/utredningens upplägg. Förslag. Beskrivning till lekplatsförslag 2012-12-19. Förslag december 2012

Lekplatsutredning. Bakgrund. Tidplan/utredningens upplägg. Förslag. Beskrivning till lekplatsförslag 2012-12-19. Förslag december 2012 Lekplatsutredning Förslag december 2012 Bakgrund I mars 2012 fick byggservicekontoret i uppdrag från kommunfullmäktige att utreda placering och utformning för nya lekplatser i Hofors kommun. En budget

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

Engelsfors Gestaltningsprogam

Engelsfors Gestaltningsprogam Engelsfors Gestaltningsprogam Engelsfors - innehållsförteckning Inledning 3 Översikt 4 Järnbruket 5 Udden 6 Dammen 7 Småbåtshamnen 8 Ängen 9 Parkeringen 10 Badplatsen 11 Engelsfors - inledning Bakgrund

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Kronhjorten 1 och del av Åsvallehult 2:1 i Tranås stad Upprättad i mars 2011 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 286/2010 Planområde Plan - och

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun 2012-12-19 Rev 2013-01-15 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2011/182-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 151:14, Värmdövägen 211A, Sicklaön, Nacka kommun Förslag

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av Bilaga 2 Sammaställningen av dialogen med Böleängsskolans personal och elever 13, 14 och 20 oktober 2016. Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter.

Läs mer

Godkänt dokument - Louise Heimler, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Louise Heimler, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr INNEHÅLL Godkänt dokument - Louise Heimler, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, 2013-10-10, Dnr 2013-00709 1. INLEDNING...4 Bakgrund och syfte Metod, avgränsningar och beskrivning av området 2. BARN OCH FYSISK

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger.

Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken med Dianavägen åt vänster och utsikten över vattnet åt höger. Parken, med en storlek om 0,5 ha uppfördes 1960 som en kvarterspark. Den ligger framför en större byggnad av intresse för kulturvärden,

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Protokoll trygghetsrond Kronogården

Protokoll trygghetsrond Kronogården Trygghetsrond är en metod för att skapa en bättre närmiljö. Under trygghetsronden går man igenom ett område och systematiskt inventerar det ur trygghetssynpunkt. Alla innevånare i Trollhättan ska ges tillfälle

Läs mer

TELESTADSHÖJDEN. INTENTIONER FÖR ALLMÄNNA PLATSER - karaktärer, funktioner och aktiviteter

TELESTADSHÖJDEN. INTENTIONER FÖR ALLMÄNNA PLATSER - karaktärer, funktioner och aktiviteter TELESTADSHÖJDEN INTENTIONER FÖR ALLMÄNNA PLATSER - karaktärer, funktioner och aktiviteter 2017-02-13 Allmänna stråk Det finns bilvägar, snabba gång- och cykelvägar, rekreativa gångoch cykelvägar samt stigar

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning Bakgrund I samband med en tillkommande skolbyggnad vid Duvboskolan upprustas skolgården. Den nya skolbyggnaden placeras på kyrkans nuvarande mark och tar därför inte av skolgårdens befintliga yta. Däremot

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 2, 7 november 2018 www.sigtuna.se Detta bestämdes under dialogmöte 1, 10 oktober Grupperna bestämde att man ville fokusera samtalen kring boende,

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS

Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS Antagen av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR LEKPLATS Upplandsstiftelsen/Policydokument/Säkra lekplatser 2009-01-01 Version 1 1 ALLMÄNT SÄKRA LEKPLATSER Vid en summering av de vanligaste felen på lekplatser

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD 2016-06-22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att ta fram detaljplan för Brunnsjöliden, viss angränsande mark samt hela det norra strandområdet

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende

Upprustning av Sannadalsparken - genomförandeärende HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-04-29 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING

REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING REKREATIONSOMRÅDET RINNA - RESULTAT FRÅN MEDBORGARUNDERSÖKNING 2017-10-09 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden fick 2015-08-31 125 i uppdrag av Kommunstyrelsen detaljplanelägga Rinna 1:4 m.fl,. med syfte att

Läs mer

Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen

Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-08-28 Handläggare: Jan Ekman 08 508 18 033 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-09-20 Nyanläggning av naturlekplats i Svedmyraskogen i Tallkrogen Genomförandebeslut

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

Program till Vision Luleå 2050

Program till Vision Luleå 2050 Program till Vision Luleå 2050 Alla ungas medskapande Start och uppväxt för alla Allas röst Entreprenörskap Smarta resor och transporter Vilja uppleva infrastruktur Bredd och spets God livsmiljö Klara

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2010.3654 2016-01-29 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 9:43 Torsnäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7)

Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7) Utlåtande 2010:85 RII (Dnr 319-419/2009) Krafttag mot hundrelaterade problem i Stockholm Motion av Per Ankersjö (c) (2009:7) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:7)

Läs mer

Västra Varvsgatan 19. Malmö 545 kvm

Västra Varvsgatan 19. Malmö 545 kvm Västra Varvsgatan 19 Malmö 545 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Framtidens park- och barmarksskötsel. Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald

Framtidens park- och barmarksskötsel. Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald Framtidens park- och barmarksskötsel i Järfälla Finparksytor, ängsytor och andra åtgärder för att stärka biologisk mångfald April 2017 2017-04-05 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD...

Läs mer

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 1(5) Stadsarkitektkontoret PROGRAM Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 Handlingar Detta program med programskisser

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr INNEHÅLL SAMMANFATTNING...3 1. INLEDNING...6 Bakgrund och syfte Metod och avgränsningar Beskrivning av stadsdelen Hägerstensåsen 2. BARN OCH FYSISK PLANERING...10 Barnperspektiv på den fysiska miljön Barns

Läs mer

kommentarer stockholm.se

kommentarer stockholm.se Kungsholmens hundrastplatser och placering av agilitybana ny Resultat från webbenkät samt förslag och kommentarer November 2014 stockholm.se Kungsholmens hundrastplatser och placering av ny agilitybana.

Läs mer

Bebyggelsens gröna karaktär

Bebyggelsens gröna karaktär Bebyggelsens gröna karaktär HUDDINGE KOMMUN Parkstrategi Vilken typ av bebyggelse som finns i ett område påverkar grönytetillgången. Det påverkar även graden av offentlighet i dessa grönområden. Indelningen

Läs mer

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Europeiska unionen Verksamhetsområdets yta: 150 000 kvm Avstånd Landvetter: 26 km Avstånd Centralstationen/City:

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Täby kommun 01FS 1996:47 Täby kommuns föreskrifter 15:8 Utkom från trycket den 27 februari 1996 om lokala ordningsföreskrifter för Täby kommun; beslutade den 14 december

Läs mer

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1 Det här dokumentet ger en samlad bild av alla synpunkter och idéer som framförts under den första delen av dialogen, Idévecka 1 och Öppet hus. Sammanställningen är gjord utifrån enkätsvar, bildprotokoll

Läs mer