Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad"

Transkript

1 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, Tillgänglighetsanpassning av utomhusbad Ärendet Utreda möjligheten att tillgänglighetsanpassa något av kommunens utomhusbad. s förslag till beslut Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden skickar utredningen på remiss till Danderyds handikappråd för rådets yttrande senast 15 december. Bakgrund Ett av nämndens resultatmål för 2015 lyder: Ett av utomhusbaden ska under 2015 göras tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. Förvaltningen konstaterade i delårsbokslut 2015 att man söker lösning vid Sätrabadet och att det beroende på lösningens omfattning kan bli fråga om ett enskilt investeringsprojekt och en del av budget Förvaltningen konstaterar vidare i ärende för budget 2016 att behov finns att mer grundligt utreda frågan innan eventuella tilläggsanslag äskas eller omdisponeringar av redan beviljade investeringsmedel sker. Varför man önskar återkomma i samband med ärende för reviderad budget Nedanstående utredning har till syfte att klargöra den aktuella situationen samt ge underlag för ett ställningstagande beträffande vilket bad som primärt kan vara aktuellt för en ökad tillgänglighetsanpassning.

2 2(5) s utredning Allmänt En viktig utgångspunkt är: Vad menas med tillgänglighetsanpassning och för vem? Socialverket har ett nationellt samordningsansvar för terminologi inom fackområdet vård och omsorg. Två begrepp som det ofta råder förvirring beträffande är funktionshinder och funktionsnedsättning. Funktionshinder utgör numera en egen term och definieras som en: begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Det är sålunda den miljö som man vistas i som skapar ett funktionshinder. Att tillgänglighetsanpassa utomhusbad handlar sålunda om att undanröja det som skapar funktionshinder. I en vidare tolkning kan funktionshinder gälla samtliga medborgare. Det som skapar funktionshinder varierar från individ till individ och från tid till annan. Boverkets föreskrifter och allmänna råd (bilaga 1) ger stöd och hjälp att snäva in begreppet. Dessa råd avser att göra det möjligt för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga att kunna använda exempelvi friluftsbad. Föreskrifterna gäller när ett friluftsbad nyanläggs och undantag medges i de fall då terrängen har bergiga partier och stora höjdskillnader. Tillvägagångssätt Förvaltningen har på plats inspekterat kommunens utomhusbad och gjort en sammanställning med kommentarer som fokuserar på redan befintlig infrastruktur i form av parkering, gångytor, sittplatser och toalettmöjligheter. Till detta har lagts tankar kring tänkbara förbättringsåtgärder (bilaga 2). Förvaltningen har varit i kontakt med Täby och Sollentuna kommun då dessa kommuner har angränsande strandlinjer till Danderyd. Frågor har även ställts till Stockholms stad som är en kunnig och erfaren aktör. Frågan beträffande vad som är viktigt i samband med anpassning har också ställts till en person i bekantskapskretsen som är rullstolsburen. Resultat av inventering Utomhusbaden i Danderyd har generellt karaktären av kvartersbad. Få eller inga parkeringsplatser samt relativt dåliga allmänna kommunikationer. Lämpar sig bäst för att gå eller cykla till. Badplatserna är välskötta och inbjudande samt väl försedda med bänkar och ofta fina grillplatser.

3 Flertalet av bad är klippbad med badstegar. Dessa platser är svåra att nå för den som använder hjälpmedel då stigar, promenadstråk och trall ligger på mycket kuperad mark. Detta gör att samtliga klippbad bedöms som inte aktuella för en vidare tillgänglighetsanpassning. Baden ger inte intrycket av att vara överexploaterade utan har en karaktär av orördhet och vild natur över sig. Detta är ett faktum som bör beaktas vid eventuella tillgänglighetsanpassningar. Förvaltningen bedömer att detta kan vara fallet för badet i Sätra Äng som har en relativt kort strandremsa. Badet i Rösjön ligger mycket ocentralt och bedöms inte aktuellt för anpassning. I synnerhet som ett tillgängligt bad i samma sjö redan finns på Sollentunasidan. Svanholmen har bra infrastruktur med parkeringsplatser, hårda och breda gångar samt plana gräsytor. Avståndet till vattnet från redan befintlig gång vidare över gräsplan samt sandstrand är förhållandevis kort. Detta är en stor fördel då tillgängligheten till vattnet förutsätter hårdgjord yta exempelvis träspång som förlängs med en badramp ner i vattnet. Nackdelar kan vara avståndet från parkeringsplats till badplats samt att badet eventuellt är väl långgrunt. Ösbysjön har bra potentialer på båda sidor och ligger centralt. Här kan göras olika typer av åtgärder. Öppna upp parkeringen till vattnet, sidoramp upp på bryggan, badtrappa ner i vattnet, ev. ramp direkt ner i vattnet från parkeringen. Nackdel kan vara att området på södra sidan delvis är kuperat. Kvarnparksbadet har bra centralt läge och är ur många aspekter redan tillgängligt. Tempererat bad som ytterligare kan förbättras. Badet är föreningsdrivet och för eventuella åtgärder krävs diskussion med berörd förening. Badet i Germaniaviken har dålig infrastruktur med få parkeringsplatser samt lång plattsatt gångväg som i dagsläget är svår att använda med hjälpmedel. Positivt är att ytan till och runt badet är plan, så denna i sig utgör inte ett hinder. Resultat av omvärldsbevakning Täby Täby kommun har inte gjort några anpassningar ännu. Precis som i Danderyd kan man konstatera att det i många fall är en utmaning då baden ligger på mycket kuperad mark. Funderingar finns kring Ängholmsbadet i Rönningesjön som skulle kunna vara aktuellt. Sollentuna Sollentuna gjorde förra året större insatser gällande tillgänglighet och anlade dels ett utegym anpassat för personer med funktionsnedsättningar samt en ny ramp i Rösjöbadet. Man upplever att rampen blev väldigt uppskattad men poängterar vikten av att göra en utförlig undersökning gällande platslä- 3(5)

4 get för att locka så många som möjligt. I efterhand har det inkommit önskemål om att även anlägga en ramp mer centralt i Sollentuna, gärna i Edsviken. Sollentuna rekommenderar att man har ett nära sammarbete med handikapprådet i frågan för att hitta en bra lösning. Själva rampen upplevs som väldigt smidig att hantera vid upptagning och iläggning. Rampen har många fördelar då den kan nyttjas av individer som har behov av ledstång, men även av personer som är rullstolsburna. Det som inte har fungerat fullt så bra har varit att hitta en bra placering så att den också blir smidig att ta sig till. Nyttjandet är tyvärr inte så högt, men det känns bra att kunna erbjuda möjligheten vid ett av kommunens mest populära strandbad. I framtiden ser man behov av ytterligare ramp i centrala Sollentuna där efterfrågan just nu är väldigt hög. Stockholms stad Stockholms stad har flera tillgänglighetsanpassade utomhusbad vilket också framgår på hemsidan i Jämför service. För att bedöma tillgänglighet finns dock inga enhetliga ritlinjer eller normer varför det i Jämför service blir en ganska lång och detaljerad lista på vilka anpassningar det aktuella badet har. När det gäller bryggor och ramper utgår man ifrån Boverkets föreskrifter och allmänna råd. Man bedömer inte att det finns möjlighet att anpassa samtliga strandbad till en enhetlig standard då dessa är mycket olika och det skulle krävas omfattande insatser. Stockholms stad har försökt vid några platser att bygga likande liftanordningar som finns i bassängbaden. Men dessa har dock visat sig oanvändbara då de måste låsas mot vandalism i kombination med att det inte finns personal på stranden. I stället har man i all väsentlighet gått över till ramper som också kan nyttjas av fler (bilaga 3). Liftar är enbart för de i rullstol medan rampen kan vara till hjälp även för de som har lite svårare för att gå. Beträffande parkeringsplatser för rörelsehindrade med särskilt tillstånd tilllämpar man stockholmsnormen om 10 meter från serviceställe och dispens ges till 25 meter om terrängen är oländig. Vad är viktigt att tänka på för att en anpassning ska bli lyckad? Så här svarar en rullstolsburen bekant: Det som behövs förutom p-plats nära badet är att det är ganska plant fram till stranden. Och att det är en spång ut till bryggan om det är sand eller gräs. Det ska finnas en badtrappa, alltså ingen stege utan en riktig trappa med räcke på båda sidor som man kan hålla sig i. Och om det finns möjlighet en badramp ner i vattnet. Rekommendationer Förvaltningens rekommendationer väger in status på redan befintlig infrastruktur samt det aktuella utbudet och framtida tankar i de två närliggande kommunerna. Detta pekar sammantaget på att Danderyd borde prioritera att 4(5)

5 tillgänglighetsanpassa badet i Svanholmsparken, vilket skulle komplettera utbudet i närområdet med ett havsbad. Primärt bör satsas på att vid närmsta punkt förbinda redan befintlig gångväg med vattnet samt installera en ramp. Frågetecken är avståndet till befintlig parkering samt huruvida det rent funktionellt är att föredra långgrunt vatten. Om dessa frågetecken utgör funktionella och tekniska hinder förordar förvaltningen alternativet Ösbysjön (se bilaga 3). Graden av tillgänglighetsanpassning kan svårligen nå hundraprocent men bör ha sin utgångspunkt i att fler skall kunna få möjligheten att vistas utomhus och kunna bada. Förvaltningen har inte mottagit synpunkter från allmänheten beträffande nuvarande tillgänglighet eller önskad. Förvaltningen menar dock att detta i sig inte är relevant då plan och bygglagen säger att allmänna platser och områden för andra anläggningar än byggnader ska kunna användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. För att generellt förbättra tillgängligheten bör diskussion tas med tekniska kontoret för att se till möjligheten att befintliga parkeringar vid baden förses med parkeringsplatser för rörelsehindrade med särskilt tillstånd samt att stigen till strandbadet i Germaniaviken får förbättrad framkomlighet. Förvaltningen bör även ta en diskussion med föreningen för Kvarnparksbadet för att se på vilka sätt kommunen kan stötta för att öka tillgängligheten ytterligare. Syftet med en tillgänglighetsanpassning är att den ska ge fler möjlighet till bad och även nyttjas. En förutsättning för detta är att finna rätt placering samt rätt typ av anpassning. Här har Handikapprådet en viktig funktion att fylla genom att förslå lämpliga lösningar. Innan beslut fattas fordras teknisk bedömning efter vilken en ekonomisk kalkyl kan upprättas. Förvaltningen kommer i samband med ärende för reviderad budget 2016 att föreslå ombudgetering av redan erhållna medel för nytt ändamål. 5(5) Birgitta Jacobsson Förvaltningschef Pernilla Elfstrand Ekonom Bilaga: 1. Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 2011:5 ALM 2) 2. Sammanställning inventering utomhusbad i Danderyds kommun 3. Fotosammanställning Exp: Handikapprådet

Åtgärder för att tillgänglighetsanpassa Brunnbybadet och Särstabadet FKN-2013/108

Åtgärder för att tillgänglighetsanpassa Brunnbybadet och Särstabadet FKN-2013/108 Britta Lästh Ordförandens förslag Diarienummer Fritid- och kulturnämndens Datum FKN-2013/108 ordförande 2014-05-28 Fritid- och kulturnämnden tillika demokratinämnden Åtgärder för att tillgänglighetsanpassa

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag DRIFTBUDGET Ramförändringar

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta

Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Tillgänglighetsplan för allmänna platser i tätorterna Edsbyn och Alfta Förord Alla människor är rörelsehindrade under någon del av livet. Under det första året sker transporten i en rullstol som kallas

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR FRAMTIDENS BEHOVSANPASSADE LSS- BOENDE 2016 KONFERENS 6-7 DECEMBER UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR 1 2016-12-03 EN TEKNIKERS PERSPEKTIV PÅ DELAKTIGHET

Läs mer

RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR

RAPPORTERINGSANSVAR I TILLGÄNGLIGHETS- OCH ANVÄNDBARHETSFRÅGOR TILLGÄNGLIGHET I ÖVERSIKTSPLAN Innehåller kommunens översiktsplan mätbara mål och/eller angivna förbättringsprojekt för ökad tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar? RAPPORTERINGSANSVAR

Läs mer

Badplatser och påverkan från förorenade områden

Badplatser och påverkan från förorenade områden Inventering 2018-05-23 1 (12) Badplatser och påverkan från förorenade områden Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

FÖRSLAG PÅ UTFORMNING AV GÅNGAR, BRYGGOR OCH SPÄNGER VID KÄVLINGEÅN I ÖRTOFTA

FÖRSLAG PÅ UTFORMNING AV GÅNGAR, BRYGGOR OCH SPÄNGER VID KÄVLINGEÅN I ÖRTOFTA FÖRSLAG PÅ UTFORMNING AV GÅNGAR, BRYGGOR OCH SPÄNGER VID KÄVLINGEÅN I ÖRTOFTA Örtoftabygdens byalag 11 januari 2016 Projektnr. 265186 Upprättat av: Jenny Rüter, Landskapsarkitekt Avdelning Stadsutveckling,

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Om fler badplatser på Södermalm

Om fler badplatser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-22 Handläggare Erik Jondelius Telefon: 08-50812098 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Om fler badplatser

Läs mer

Medborgarförslag om att bygga en handikappanpassad fikaplats vid strandkanten på Skrea strand. (AU 283) KS 2014-151

Medborgarförslag om att bygga en handikappanpassad fikaplats vid strandkanten på Skrea strand. (AU 283) KS 2014-151 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-10-07 243 Medborgarförslag om att bygga en handikappanpassad fikaplats vid strandkanten på Skrea strand. (AU 283) KS 2014-151 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Badplatser. i Norrköping

Badplatser. i Norrköping Badplatser i Norrköping Var vill du bada? Det finns många olika slags badplatser i Norrköping. Du kanske föredrar en egen klippa, en liten barnvänlig insjö, utomhusbassäng med hopptorn och servering eller

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Tillgänglig utemiljö

Tillgänglig utemiljö Tillgänglig utemiljö Krav och riktlinjer för god tillgänglighet vid ny och ombyggnad av allmän plats. Upprättad av Gatu- och trafikavdelningen samt Gatu- och parkdriftavdelningen 2011 Senast reviderad

Läs mer

Särskilt utlåtande. Samtliga synpunkter som inkommit finns redovisade i detta särskilda utlåtande med kommentarer från Miljö och bygg, Säffle kommun.

Särskilt utlåtande. Samtliga synpunkter som inkommit finns redovisade i detta särskilda utlåtande med kommentarer från Miljö och bygg, Säffle kommun. Särskilt utlåtande Ett detaljplaneförslag för Slussvaktarbostaden har upprättats med begränsat planförfarande. Planen omfattar del av fastigheten Säffle 6:9 i Säffle kommun. Syftet med planen är att pröva

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder KONCEPT April 2006, rev 2006-10-26 Enkelt avhjälpta hinder Utförandeanvisning Uppdragsgivare: Trafikkontoret, Göteborgs Stad Inledning I maj år 2000 antog riksdagen regeringens proposition Från patient

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund

Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund Pontonbryggor vid Cedergrenska stranden, Stocksund Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd kommer den 8 juni behandla Danderyds kommuns (tekniska kontorets) bygglovsansökan och ansökan om dispens från

Läs mer

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser

Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Policy för allmänna kommunala aktivitetsplatser och lekplatser Antagen av kommunfullmäktige 2015-09-28 95, diarienummer KS 2010/269. Bakgrund I Vaggeryds kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som förvaltas

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Vi anpassar gatumiljön för alla

Vi anpassar gatumiljön för alla Vi anpassar gatumiljön för alla Kollektivtrafik för alla Göteborgs Stad Trafikkontoret, Färdtjänsten och Västtrafik genomför tillsammans ett projekt för att förbättra kollektivtrafiken. Inom ramen för

Läs mer

Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr 667-2861/2010)

Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr 667-2861/2010) Utlåtande 2011:79 RVI (Dnr 667-2861/2010) Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun ( 3 avseende utökning av antal officiella strandbadplatser som offentliga platser och 23

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Planeringsdirektiv. Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark

Planeringsdirektiv. Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark Planeringsdirektiv Krav och önskemål vid planering av bygg nader och mark i anslutning till allmän platsmark Exploateringskontoret Trafikkontoret april 2010 1 Inledning Detta planeringsdirektiv redovisar

Läs mer

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna.

Rådet godkände protokoll nr 1/2009 som lades till handlingarna. PROTOKOLL 2 /2009 Sammanträdesdag 1 Tisdag: 3 februari 2009 Justerat den Justerat den Ingrid Dalén Jan Lamby Närvarande: Ordförande Ledamöter Ingrid Dalén (HSO/FUB) Jan Lamby (HSO/HRF) Anna Källström (HSO/R)

Läs mer

Skälåker INVENTERINGSRAPPORT. Haninge kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 29/9 2016

Skälåker INVENTERINGSRAPPORT. Haninge kommun. Naturen på lika villkor. Datum: 29/9 2016 Naturen på lika villkor Skälåker Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 29/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från Skärgårdsstiftelsen: Sandra Löfgren Detta är ett gemensamt projekt mellan

Läs mer

Vision Tidö-Lindö: Årsrapport 2018

Vision Tidö-Lindö: Årsrapport 2018 Vision Tidö-Lindö: Årsrapport 2018 Vår ansökan om EU-pengar för förbättringar på ön (698 858 kr) godkändes av Jordbruksverket i april 2018 och arbetet har kommit igång enligt nedan. För en fylligare beskrivning,

Läs mer

Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand

Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand Badvattenprofil Glafsfjorden, Ingestrand Sammanfattning I Arvika kommun ligger Ingestrands badplats vid sjön Glafsfjorden. Glafsfjorden är Värmlands näst största sjö efter Vänern och sjöns yta uppgår till

Läs mer

Tillgänglighet i detaljplaner

Tillgänglighet i detaljplaner Tillgänglighet i detaljplaner Planera för tillgänglighet Kommunerna har ett viktigt ansvar i att verka för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Detta styrs av bl.a. Plan- och bygglagen och ska beaktas

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. RANKHUS Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) TILLGÄNGLIGHETSKONSULT AB Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Joachim Staremo Cert TIL -sakkunnig.

Läs mer

Slätmossens naturpark

Slätmossens naturpark Naturen på lika villkor Slätmossens naturpark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

Badplatser. i Norrköping

Badplatser. i Norrköping Badplatser i Norrköping Var vill du bada? Det finns många olika slags badplatser i Norrköping. Du kanske föredrar en egen klippa, en liten barnvänlig insjö, utomhusbassäng med hopptorn och servering eller

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar,

Läs mer

STRANDPROMENAD FISKSÄTRA

STRANDPROMENAD FISKSÄTRA STRANDPROMNAD FISKSÄTRA Utredning för dragning av strandpromenad mellan Österviks station och Skutviken i Skogsö naturreservat. 2012 03 09 Landskap och plan, Stockholm innehållsförteckning inledning...

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens,

Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens, PM 2011: RIII (Dnr 326-1452/2011) Nya Slussen bryter mot Plan- och bygglagen (PBL)? Skrivelse från kommunstyrelsens, stadsbyggnads- och exploateringsnämndens, trafik- och renhållningsnämndens samt stadsdelsnämnden

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun ÄLDRENÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Daniel Karlsson 2009-11-05 ALN-2018-0020.30 Reviderad 2010-09-14 Reviderad 2012-06-21 Reviderad 2018-02-01 Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av Att kunna styrketräna utomhus vore skönt! Skulle man inte kunna sätta upp några träningsredskap vid pulkabacken! Pålsundsparken, Stockholm Hornsbergs Strandpromenad,

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Innehållsförteckning Förord 2 Sida Åtgärder i kommunerna 3-4 Lagar 5 Socialtjänstlagen, 1 kap 1 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 5, 6 7 Plan- och bygglagen

Läs mer

Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun

Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun ORDFÖRANDEFÖRSLAG 6:1 Dnr KS/2017:680-037 2017-12-05 1/1 Ordförandeförslag nyinkommet medborgarförslag om utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom i Strängnäs kommun Förslag till beslut Till

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014: RII (Dnr 001-282/2014) Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder Remiss från Näringsdepartementet

Läs mer

I Linköping är alla delaktiga

I Linköping är alla delaktiga Linköpings funktionshinderpolitiska program Programmet gäller från den 24 januari 2017. Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Förord 3 1 Inledning 4 2 FN:s konvention 5 3 I Linköping 6 4 Så ska kommunen

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 14 24 APRIL 2018 6 SIDOR PROJEKTERINGSANVISNING - Tillgänglighet - Utgåva 14 Läs detta först viktig information

Läs mer

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN

TILLGÄNGLIG STAD ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-11-09 INNEHÅLL E N STAD FÖR ALLA...4 LAGSTIFTNINGEN...4 T I L LG Ä N G L I G H E T I JÖNKÖPINGS KOMMUN...5 R Å D OCH RIKTLINJER FÖR GOD TILLGÄNGLIGHE T...5 ATT GÖRA FÖR

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen

Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen 1(5) Trafikutskottet Boendeparkering m.m. Långängsstrand och Strandängen Bakgrund 2008-11-20 beslutade Tekniska nämnden att införa boendeparkering för boende på Tranholmen på Långängsstrand och Strandängen.

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA JUNI SIDOR Innehåll Läs detta först viktig information... 2 Inledning:... 3 Syfte:... 3 Att tänka på:......

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Medborgarundersökning våren 2016

Medborgarundersökning våren 2016 -08-18 Dnr: KFN /0070 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, -09-08 Medborgarundersökning våren Ärendet Rapporten redovisar resultatet i SCB:s medborgarundersökning våren avseende kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Båtplatsutredning 2011

Båtplatsutredning 2011 1(9) Danderyds kommun 2011-12-28, rev 2012-02-17 Tekniska kontoret Båtplatsutredning 2011 Inventering av hamnar och kartläggning av möjliga utbyggnader av nya båtplatser i Danderyd 2(9) Bakgrund Danderyds

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. till Lomma kommuns offentliga lokaler

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. till Lomma kommuns offentliga lokaler TILLGÄNGLIGHETSGUIDE till Lomma kommuns offentliga lokaler TILLGÄNGLIGHETSGUIDE TILL OFFENTLIGA LOKALER I LOMMA KOMMUN Genom tillgänglighetsguiden vill vi ge alla möjlighet att själva avgöra om lokalen

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Byggande av hisstorn med personhiss för ökad tillgänglighet till och från tunnelbanan i Farsta Strand Motion av Lilian Falkbäck och Tomas Rudin (båda s) (2008:23)

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet?

Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet? Tillgänglighet för alla. Myt eller verklighet? Seminarium om oskyddade trafikanter NVF Malmö 26 april 2007 Professor Teknik och samhälle Lunds Tekniska Högskola 070426 Personerna och hindren Tillgänglighet

Läs mer

Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra ett "strandlyft" på Sätrastrandsbadet

Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra ett strandlyft på Sätrastrandsbadet Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Uppdrag om att utreda kostnaden för att genomföra

Läs mer

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4 Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 1992:10 Sjöfartsverkets kungörelse Utkom från trycket med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april

Läs mer

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren

Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren Våren känns i luften och stranddagarna väntar runt hörnet. För den som föredrar att sola och bada i födelsedagsdräkten i sommar kan det vara svårt att navigera

Läs mer

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun

Förslag på platser för pendelbåtsbryggor i Värmdö kommun Diarienummer: 13SPN/0398 Datum:2013-05-20 Författare: Paula Rönnbäck, Patrik Stenberg Förvaltning/ kontor: SBK/planenhet E-post: paula.ronnback@varmdo.se patrik.stenberg@varmdo.se Förslag på platser för

Läs mer

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14

UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET. Rev. 2010-06-14 UPPRUSTNING AV ASKIMSBADET Rev. 2010-06-14 FÖRUTSÄTTNINGAR DÅ......OCH NU Svårt vägval P grusyta Trasigt staket Vid grinden Planer Lä/lek Otydlig gräns sand/gräs Stora öppna gräsytor Lä/lek P asfalt Otydlig

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (8) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lena Martell Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 19 30 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord:

Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg. Nya ord: Ämnesordsmöte 2014-07-15 Närvarande: Ingrid Berg, Viktoria Lundborg Nya ord: Funktionsnedsättningar Underordnad term: Hörselskador Underordnad term: Inlärningssvårigheter Underordnad term: Synskador Underordnad

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen Uppdragsbeslut 2012-12-11 Samrådsbeslut 2012-12-11 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:3 m.fl. fastigheter Gyllings väg Centralorten, Oskarshamns kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER SIDOR

Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER SIDOR Projekteringsanvisning Tillgänglighet Inom- och utomhus FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 6 DECEMBER 2016 6 SIDOR Läs detta först viktig information För att skapa bestående värden i SISAB:s fastigheter

Läs mer

DOM 2012-10-24 Stockholm

DOM 2012-10-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2012-10-24 Stockholm Mål nr M 4246-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-04-18 i mål nr M 4545-11,

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Texten i dessa handläggningsrutiner för bostadsanpassningsbidrag följer

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning 1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser

Läs mer

Intern kontroll granskning av bidrag till fristående

Intern kontroll granskning av bidrag till fristående 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, 2014-12-09 Intern kontroll 2014 - granskning av bidrag till fristående musikskolor Ärendet Granskningsrapport avseende bidrag vårterminen 2014 till fristående musikskolor.

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen Trafikplanering miljö Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Dnr T2018-00227 Dnr T2018-00227 2018-01-08 2018-01-08 Handläggare Fariba Daryani Trafikplanering 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2018-03-08 Katharina

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet i

Tillgänglighet och delaktighet i Socialdemokraterna i Värmdö Värmdö 2010 Tillgänglighet och delaktighet i Värmdö Socialdemokraternas program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning i Värmdö 2010-2014 2

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Utredning att anlägga en hundlekplats

Utredning att anlägga en hundlekplats 1(13) STADSBYGGNADSKONTORET Gatu- och parkavdelningen Joakim Wallin Johanna Leuf Utredning att anlägga en hundlekplats 2(13) Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Antal hundar och regler i kommunen... 3

Läs mer