Utredning att anlägga en hundlekplats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning att anlägga en hundlekplats"

Transkript

1 1(13) STADSBYGGNADSKONTORET Gatu- och parkavdelningen Joakim Wallin Johanna Leuf Utredning att anlägga en hundlekplats

2 2(13) Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Antal hundar och regler i kommunen... 3 Antal hundar per område... 4 Inkommande önskemål och synpunkter... 5 Hälsa och trygghet... 5 Erfarenhet från andra kommuner... 6 Lämpliga platser... 7 Viktiga parametrar... 8 Inventerade platser... 9 Drift och tillsyn Kostnad för anläggande av en hundlekplats... 13

3 3(13) Bakgrund Det vanliga samlingsnamnet för en inhägnad yta avsedd för lösa hundar är hundrastgård. Stadsbyggnadskontoret har valt att använda begreppet hundlekplats eftersom den tänkta platsen är avsedd som en social mötesplats för hundägare och hundar och inte för att rasta sin hund. Antal hundar och regler i kommunen Antalet hundar i Täby kommun har sedan 2005 ökat med ca 170 %. Idag finns det i Täby kommun 2963 st registrerade hundar. År Totalt antal hundar I kommunen råder det kopplingstvång på offentliga platser, vilket medför att det idag endast är lagligt att släppa sin hund lös i naturområden utanför detaljplanelagda områden. Det är dock förbjudet att låta sin hund vara lös i naturreservat och i övriga skogsområden ska alltid Jaktlagen följas. Enligt Jaktlagen ska hunden hållas under extra tillsyn så att den hindras att löpa lös i marker där det finns vilt under perioden 1 mars till 20 augusti. Under övrig tid av året gäller full kontroll och hunden måste hållas under sådan tillsyn att den hindras från att driva och förfölja vilt. Hundar ska enligt de grundläggande bestämmelserna i djurskyddslagen behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt ha möjlighet att bete sig naturligt. Många hundägare anser att bristen på platser där hundar tillåts vara lösa i kommunen gör att de är tvingade att hela tiden låta hundarna vara kopplade vilket strider mot hundens lagstadgade rätt att röra sig naturligt.

4 4(13) Antal hundar per område Täby kyrkby Övriga Täby

5 5(13) Inkommande önskemål och synpunkter Det inkommer årligen många önskemål till stadsbyggnadskontoret att anlägga hundlekplatser. Många hundägare anser att det inte finns någon utpekad plats för dem att vistas på och saknar möjligheten att få släppa sin hund lös för lek, motion, socialisering och träning. Hundlekplats, Västra Frölunda i Göteborg I kommunen finns det idag tre privata anläggningar, varav två är utomhus. Dessa anläggningar kräver medlemskap/avgift. Förutom önskemål från hundägare inkommer även löpande klagomål på lösspringande hundar. Många boende känner sig otrygga och kräver att kommunen vidtar åtgärder. Flera upplever att antalet lösa hundar blir allt fler i parker och utmed strandpromenader och andra populära gångstråk. Hälsa och trygghet Många studier visar att hundägare är friskare än människor utan hundar. En förklaring är att hundägare rör sig mer. En satsning på hundägare är förenligt med kommunens mål att vara Sveriges friskaste kommun år 2015 (Friska Täby). Naturliga mötesplatser skapar närvaro och rörelse i området under flera tidpunkter på dygnet, något som bidrar till trygga miljöer. En inhägnad hundlekplats utgör en trygghet för omgivningen. Den utgör också en trygghet för hundägare som kan träna och motionera sin hund under betryggande former.

6 6(13) Dnr SBN 2014/ Erfarenhet från andra kommuner De flesta närliggande kommuner har idag anlagt hundlekplatser och många har planer på att utöka antalet hundlekplatser eftersom de märker att de används och uppskattas. Kommun Nacka Järfälla Sollentuna Österåker Vallentuna Danderyd Lidingö Täby Antal hundlekplatser Antal hundar Kommuner som har hundlekplatser anser att de har blivit naturliga mötesplatser och att det fungerar väl. Hundägare tar ofta med sig lunch/fika och uppehåller sig en längre tid på hundlekplatsen tillsammans med andra. Det finns idag varierande storlekar på hundlekplatser i närliggande kommuner men den rekommenderade storleken är minst 1000 m2. När det gäller driftkostnader anser kommunerna som idag har hundlekplatser att de är relativt låga. Tillsyn sker generellt någon gång per vecka (tömning av papperskorg) och eventuell regelbunden gräsklippning beroende på markunderlaget. Ibland blir det staket- och grindreparationer samt att hundarna kan gräva håligheter under staketet.

7 7(13) Lämpliga platser Ett flertal platser har inventerats och analyserats. Aktiva föreningar har även haft möjlighet att lämna förslag på platser. Av dessa platser har nedan platser valts som extra lämpliga för att anlägga en hundlekplats på.

8 8(13) Viktiga parametrar Vid inventering har följande parametrar haft betydelse för platsens lämplighet: Upptagningsområde Vid placering av en hundlekplats bör hänsyn tas till omgivningen och hur många hundägare som bor i närheten. Det kan vara en fördel att även lägga en hundlekplats i närheten av flerbostadshus eftersom de saknar egen tomt att vistas på. Närhet till parkering För en del hundägare är det bra om det finns en parkering i direkt anslutning eller i närheten till hundlekplatsen. Vegetation Platsens utformning är viktig utifrån aspekten att det ska finnas variation av vegetation. Skog och träd ger skugga. En plan yta av gräs eller grus ger möjlighet till spontan träning med exempelvis hinder. Sett ur ett skötselperspektiv blir en yta med enbart gräsmatta snabbare nedgången jämfört med en yta med skog, kuperad terräng och grus. Störande placering En viktig aspekt att ta hänsyn till vid anläggande av en hundlekplats är närheten till bebyggelse. Kan närliggande fastigheter eller annan etablerad aktivitet störas bör det väga tyngre. En hundlekplats ska tillföra en social mötesplats i kommunen men det är viktigt att samspelet med omgivningen är genomtänkt. Trygghet Trygghetsaspekten i en stad är oerhörd viktig och en ny mötesplats för hundar och hundägare kan bidra till att stärka denna. För människor som promenerar och cyklar i kommunen är rörelse och aktivitet ett positivt inslag för att man ska uppleva platser som tryggare.

9 9(13) Dnr SBN 2014/ Inventerade platser 1. TÄBY KYRKBY SANDBORGEN Fördelar: Ingen närliggande bebyggelse som störs. Bra upptagningsområde. Närliggande gångväg längs Jarlabankes väg. Nackdelar: Ingen varierad vegetation. Ingen skugga eller belysning. Inga parkeringsmöjligheter. Slutsats: En öppen yta utan variation. Belysning och gångväg krävs för att tillgängliggöra platsen. 2. VISINGE VID FOTBOLLSPLANEN Fördelar: Högvuxen gräsyta, grusplan och skog. Bebyggelse på avstånd till platsen. Bra upptagningsområde. Närliggande gång- och cykelväg. Bra belysning. Nära till Roslagsbanan. Nackdelar: Ingen parkering. Slutsats: Bra variation i vegetation och nära till kollektivtrafik.

10 10(13) 3. ENSTA VID ENSTA KROG Fördelar: Varierad vegetation med både sol och skugga. Ingen närliggande bebyggelse som störs. Upptagningsområdet är Täby centrum med flerbostadshus och Ensta. Nära anslutning till gångväg. Parkeringsmöjligheter vid Ensta krog. Nackdelar: Ingen belysning. Höjdskillnaden kan beroende på placering försvåra överblicken av hundlekplatsen. Slutsats: Bra parkeringsmöjligheter och central belägen plats. 4. ENHAGSPARKEN ÖSTRA DELEN Fördelar: Bra upptagningsområde för Ella gård och Roslags-Näsby. Gång- och cykelväg med belysning i anslutning till platsen. Skapar trygghet på platsen. Nackdelar: Parkering i närheten, dock svårtillgänglig. Slutsats: Bra upptagningsområde men dålig parkering.

11 11(13) 5. ÅVA VID JÄRNVÄGEN Fördelar: Stör ingen närliggande bebyggelse. Bra upptagningsområde med flerbostadshus. Trygghetsaspekten höjs för de som vistas i aktivitetsparken och passerar området. Belysning i anslutning till gång- och cykelvägen. Parkering vid Åva gymnasium. Nackdelar: Utsatt miljö p.g.a. järnvägen, dåliga markförhållanden vilket kräver markarbete. Slutsats: Central och lättillgänglig plats. Roslagsbanan ska byggas ut till dubbelspår och kan störa en eventuell hundlekplats. Planering med att anlägga aktivitetsytor på platsen pågår och en placering av en hundlekplats skulle kunna tas med i detta arbete. 6. CENTRALPARKEN SÖDRA DELEN Fördelar: Bra upptagningsområde med flerfamiljshus och villor. Närliggande gång- och cykelväg med belysning i anslutning till platsen. Parkering längs Eskadervägen eller vid Näsbypark centrum. Nackdelar: Bebyggelse i närheten. Ingen varierad vegetation. Slutsats: Bra upptagningsområde men ingen varierad vegetation.

12 12(13) 7. HÄGERNÄS VID TENNISPLANEN Fördelar: Ingen närliggande bebyggelse som störs. Hägernäs med flerbostadshus som upptagningsområde. Närliggande gång- och cykelväg. Nackdelar: Dålig gräsmatta, ingen skugga och begränsad parkeringsmöjlighet. Slutsats: Gräsmattan kräver etablering innan platsen kan användas. Drift och tillsyn Det finns olika alternativ gällande ansvaret för att anlägga och sköta drift och underhåll av en hundlekplats. 1. Föreningen står för anläggningskostnader samt för drift och underhåll av hundlekplatsen. Täby kommun står för regelbunden tillsyn. 2. Täby kommun står för anläggningskostnaden och föreningen står för drift och underhåll av hundlekplatsen. 3. Täby kommun står för anläggningskostnaden och för drift och underhåll av staket, bänkutrustning, tömning av papperskorg samt regelbunden markskötsel. Föreningen står för att hålla platsen ren och fritt från skräp. 4. Täby kommun står för anläggningskostnaden och för drift och underhåll av staket, bänkutrustning, tömning av papperskorg, städning samt regelbunden markskötsel. Föreningsdrift av kommunala anläggningar kan innebära både fördelar och nackdelar. Genom att t.ex. låta hundägarna själva stå för drift och underhåll samt eventuell byggnation av en hundlekplats, kan kommunen spara skötsel- och underhållskostnader samtidigt som det lokala engagemanget stärks. För att en föreningsdriven anläggning ska fungera väl krävs tydliga avtal och uppföljning från kommunen för att se att föreningen följer avtalet. Täby kommun har tidigare haft skötselavtal med privatpersoner som har ansvarat för skötseln av kommunala lekplatser. Detta fungerade dock inte alltid bra och 2013/2014 togs all privat drift av lekplatser på kommunens mark över av kommunen. Det finns en osäkerhet kring långvarigt drift och underhåll när en mindre ideell förening ansvarar för drift och underhåll av en hundlekplats som är

13 13(13) öppen för allmänheten. Detta kan innebära att kommunen blir tvungen att ta över driften när föreningen inte mäktar med. Täby kommun har dock även goda erfarenheter när samarbete med lokala föreningar fungerar väl och ser positivt på att samverka med föreningar i olika frågor. Det senaste samarbetet är kring odlingslotterna i Centralparken som sker enligt ovan nämnda alternativ 3. Ingen kommun som stadsbyggnadskontoret har varit i kontakt med har lagt över drift och tillsyn av en hundlekplats på någon hundförening eller hundklubb. I Uppsala finns det föreningsdrivna hundrastgårdar där de sköter själva tillsynen men kommunen står för all drift. Den gemensamma synen hos kontaktade kommuner är att det är bättre att ha skötseln i kommunal regi och att det inte är några större driftskostnader. Det finns ännu ingen aktiv förening i Täby som har meddelat att de har möjlighet att ta på sig ett ansvar att sköta all drift och tillsyn. Det finns dock hundägare som stadsbyggnadskontoret har varit i kontakt med som anser att alla hundägare har ett kollektivt ansvar att se till att hundlekplatsen hålls i bra skick. Det är även viktigt med tydliga ordningsregler på plats. Kostnad för anläggande av en hundlekplats Investeringskostnaden för anläggandet av en hundlekplats med tillhörande utrustning (staket, parksoffa, papperskorg samt informationstavla) beräknas till ca kr för en hundlekplats på minst kvm. Stockar och stenar kan användas för att möjliggöra en agilitybana till hundarna. Driftkostnaden för gräsklippning, trimning och tömning av papperskorgar beräknas till ca kr per år. Driftkostnaden varierar beroende på underlaget men de flesta föreslagna platser har idag redan funktionskravet bruksgräsmatta och övriga platser är av sådan karaktär att driften inte är så krävande (exempelvis grusunderlag och skogsvegetation). Utöver anläggandet av hundlekplatsen kan kostnader för underhåll i form av lagning av stängsel och upprustning av parkmöbler uppkomma vid behov.

Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018

Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018 1(24) SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018 2(24) Innehåll Utredning att anlägga två hundlekplatser i Täby under 2018... 1 Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Enkätundersökningen...

Läs mer

Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar

Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar M V±Viv ty ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-02-08 Blad 20 Ks 29 Au 8 Dnr 204/2009-101 Svar på medborgarförslag avseende inhägnad rastgård för hundar Medborgarförslag

Läs mer

2012-11-13. Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118

2012-11-13. Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-11-13 FALKENBERG 317 Medborgarförslag om inhägnad rastplats för hundar centralt i Falkenberg. Dnr KS 2012-118

Läs mer

LEK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OLOF HALDAR

LEK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OLOF HALDAR EK I TÄBY! - guide till Täbys roligaste lek- och aktivitetsplatser FOTO: OOF HADAR Täby kommun 2013 FOTO: OOF HADAR TECKENFÖRKARING A P ekplats Aktivitetsyta Parkering Grillplats Tak/vindskydd Tillgänglighetsanpassad

Läs mer

Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun

Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun Riktlinjer för hundrastgårdar och hundrastplatser i Åtvidabergs kommun ÅKF: ÅKF 2018:05 Dnr: ATVKS 2018-00255 003 Antagen: Kommunfullmäktige 52, 2018-04-25 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

Hundrastplatser och hundrastgårdar

Hundrastplatser och hundrastgårdar SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR1.2.4/285-2010 SID 1 (6) 2010-11-26 Handläggare: Rune Ney Sophie Dahlberg Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Svar på medborgarförslag om hundrastgård

Svar på medborgarförslag om hundrastgård Skärholmens stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-29 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 240 16 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Att

Läs mer

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18)

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18) 11 (18) C. Föreskrifter med stöd av miljöbalken 7 kap. 30 om rätten att färdas och vistas inom naturreservatet. Utöver vad som gäller i lagar, förordningar och lokala föreskrifter, föreligger förbud enligt

Läs mer

Roslagsbanans utbyggnad

Roslagsbanans utbyggnad Roslagsbanans utbyggnad Trafikförvaltningen/SL satsar på en omfattande kapacitetsförstärkning, som påbörjades redan 2008. Roslagsbanan har genomgått moderniseringar i flera steg och delar av banan har

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av

Möts och umgås. Äter och fikar. Titta på människor. Solar och kopplar av Bilaga 2 Sammaställningen av dialogen med Böleängsskolans personal och elever 13, 14 och 20 oktober 2016. Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter.

Läs mer

Synpunkter som inkommit på hundrastgård

Synpunkter som inkommit på hundrastgård KOMMUNSTYRELSEN Mari Andersson, mari.andersson@kil.se 2018-05-22 Synpunkter som inkommit på hundrastgård En medborgardialog om hundrastgård har genomförts på kommunens hemsida. Här vill vi ge svar på synpunkter

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-05-20 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/107 Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009

Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Lekplatspolicy Stadsbyggnadskontoret 2009 Varför behövs en lekplatspolicy? En lekplatspolicy behövs för att säkerställa kvalitén och tillgängligheten till de kommunala lekplatserna. Den är tänkt som en

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av Att kunna styrketräna utomhus vore skönt! Skulle man inte kunna sätta upp några träningsredskap vid pulkabacken! Pålsundsparken, Stockholm Hornsbergs Strandpromenad,

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Uppdatering 2018-02-15 Med denna broschyren vill vi från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv B Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Med denna broschyren vill vi från miljö- och hälsoskyddskontoret informera dig om de

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Barnperspektivet Blackebergs nya studentbosta ders pa verkan pa barnen i omra det

Barnperspektivet Blackebergs nya studentbosta ders pa verkan pa barnen i omra det Barnperspektivet Blackebergs nya studentbosta ders pa verkan pa barnen i omra det 2013-06-14 Skrivet av: Åsa Lindgren Sweco TransportSystem Sweco TransportSystem AB 1(6) Bakgrund I Blackeberg planeras

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta

Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-04-13 Dnr 50/2010.30 Gatu- och parkenheten Birgitta Ejderfelt Trafiksäkerhetsutskottet Skolvägsprojektet år 2010 i Vallatorp, Erikslund, Visinge, Ensta, Vallabrink och Ensta Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2014-11-18 DNR FN 2014.082 INGELA JANSSON SID 1/2 ENHETSCHEF IDROTT OCH FRILUFT INGELA.JANSSON@VALLENTUNA.SE FN Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning,

Läs mer

Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby.

Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby. Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby. Arlanda ROSLAGSBANAN Ekskogen Frösunda L27 Kårsta N V Ö SIGTUNA KOMMUN S Lindholmen VALLENTUNA KOMMUN Planerad depå Mötesspår Molnby SOLLENTUNA KOMMUN E18 STOCKHOLMS

Läs mer

Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby.

Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby. Roslagsbanan informerar. Ny depå i Molnby. ROSLAGSBANAN L27 Kårsta Arlanda Ekskogen Frösunda N V Ö SIGTUNA KOMMUN S Lindholmen VALLENTUNA KOMMUN Planerad depå Mötesspår Väsbyvägen Molnby Ormsta E18 E4

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Identifiera minst tre lämpliga områden för etablering av näridrottsplats och återkomma till kommunstyrelsen med förslag på finansiering.

Identifiera minst tre lämpliga områden för etablering av näridrottsplats och återkomma till kommunstyrelsen med förslag på finansiering. Identifiera minst tre lämpliga områden för etablering av näridrottsplats och återkomma till kommunstyrelsen med förslag på finansiering. Uppdraget Kommunstyrelsen har i flerårsstrategin gett Kultur- och

Läs mer

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun

Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun 2017-05-24 1 (5) Kommunstyrelsen Riktlinjer för stadsodling på mark som ägs och förvaltas av Eskilstuna kommun Dessa riktlinjer ska vara ett stöd för kommunens förvaltningar i kontakten med odlingsinitiativ

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017)

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Deltagare: Polis, Räddningstjänst, Social Resursförvaltning, Stadsledningskontoret (säkerhetschef), Stadsdelsförvaltningen

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

Medborgarunderlag. Gåtur. Stadshagen. Oktober stockholm.se/stadshagen

Medborgarunderlag. Gåtur. Stadshagen. Oktober stockholm.se/stadshagen Stadshagen Medborgarunderlag Godkänt dokument - Oskar Bergröm, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, 2016-01-12, Dnr 2013-08100 Gåtur Oktober 2015 ockholm.se/adshagen Godkänt dokument - Oskar Bergröm, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Rapport enkät om Krausparken

Rapport enkät om Krausparken Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Rapport Sida 1 (6) 2018-04-03 Rapport enkät om Krausparken Resultat från enkät till besökare i Krausparken, Mälarhöjden, inför

Läs mer

Grästorps Mountainbike-park

Grästorps Mountainbike-park Grästorps Mountainbike-park Utvecklingsplan och vision Bakgrund Intresset för Mountainbike (nedan kallat mtb) har aldrig varit större och bredden på sporten är stor med olika typer av cykling. Även om

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se 1 (3) 2011-05-31 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Fortsatt satsning på spontanidrotten

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Österskärslinjen Planerade arbeten Under våren 2017 startade förberedelserna för utbyggnaden av 3,2 km dubbelspår på sträckan Hägernäs Ullna kvarnväg. Tidigare har

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten

Underhållsplan 2013 park- och naturmark fritidsnämnden Park- och naturenheten fritidsnämnden 2013-04-12 Park- och naturenheten 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Sammanfattning... 4 3 Definition och omfattning... 4 4 Underhållsområden... 5 4.1 Gummiytor och fallskyddsmatta...

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Riktlinje för utomhuslek i

Riktlinje för utomhuslek i 1(5) Riktlinje för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Alla nämnder, bolag,

Läs mer

Läsning av rapporten. Information om enkäten

Läsning av rapporten. Information om enkäten 1 Information om enkäten Enkäten är genomförd av C4 Teknik, avdelningen Offentliga rummet, under maj september 2015 med hjälp av konsultföretaget Markör AB som ett av underlagen till Grönplan 2017. Syftet

Läs mer

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Workshop om Slättevallens framtid Den 14 april 2015 hölls en workshop på Lysekils kommunhus med boende kring Slättevallen. Temat för

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Varbergs kommun Våren 2013 genomförde ett 90-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov

Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov Underlag till planbeskrivning Kv. Hologrammet, Johanneshov LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12, 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20, info@landskapslaget.se, www.landskapslaget.se Sammanhang, grönstråk

Läs mer

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Solskyddsfaktorer Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Vad har träd och buskar med cancer att göra? Hudcancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Medan dödssiffrorna minskar för

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv

Allmäntillgängliga anläggningar på kvartersmark Projektdirektiv Allmäntillgängliga anläggningar på Projektdirektiv Pia Ström Sjöberg 2010-05-11 KFKS 2010/245-311 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL

KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL KAPITEL 11 DRIFT OCH UNDERHÅLL 11.1 Ledande dokument Anläggnings AMA 10 Allmän material- och arbetsbeskrivning för anläggningsarbeten, Svensk byggtjänst Ledning för grävning i Tyresö (LÄNK) 2010-03-30,

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN

.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN .XPPHOQlV9lJI UHQLQJVNDON\OI U YlJRPE\JJQDWLRQRFKQDWXUPDUN *loodqgh'hwdomsodqhrpungh)6roylnvrpunghw 8SSUlWWDGDY.XPPHOQlV9lJI UHQLQJVVW\UHOVHLPDM,QOHGQLQJ Vid fortsatt enskilt huvudmannaskap för Solviksområdet

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.215.4145 216-9-13 Social konsekvensanalys Detaljplan för Barken 1 Pantarholmen, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Ändring av de allmänna ordningsföreskrifterna för Södertälje kommun ang utvidgning av förbud och kopplingstvång för hundar Dnr TN

Ändring av de allmänna ordningsföreskrifterna för Södertälje kommun ang utvidgning av förbud och kopplingstvång för hundar Dnr TN 1 (10) 2013-04-04 PM Kontor Samhällsbyggnadskontoret Handläggare Ove Lundgren 08-523 03053 Ove.Lundgren@sodertalje.se Ändring av de allmänna ordningsföreskrifterna för Södertälje kommun ang utvidgning

Läs mer

Svar på motion (MP) anläggande av ängsmark 4 KS

Svar på motion (MP) anläggande av ängsmark 4 KS Svar på motion (MP) anläggande av ängsmark 4 KS 2017.448 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-11-30 202 Svar på motion (MP) anläggande av ängsmark (KS 2017.448) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Manual för cykelparkeringsinventering

Manual för cykelparkeringsinventering MANUAL CYKELPARKERINGS INVENTERING Version 2.0, 20080218 Manual för cykelparkeringsinventering Manualen för cykelparkeringsinventering är framtagen av projektet Hållbart resande i samhällsplaneringen som

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut och svar på tre medborgarförslag

Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut och svar på tre medborgarförslag Avdelningen för stadsutveckling Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-03-08 Sida 1 (5) 2018-02-08 Hundrastgårdar i Hökarängen, Farsta och Farsta strand Inriktningsbeslut

Läs mer

TRYGGHETSVANDRINGAR 1

TRYGGHETSVANDRINGAR 1 TRYGGHETSVANDRINGAR 1 VAD INNEBÄR TRYGGHETSVANDRING? Trygghetsvandringen har som mål att skapa en bättre boendemiljö för de boende. Det är viktigt att se till att alla berörda i ett område involveras i

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Öråsens naturreservat Beslutade den 3 november 2005, dnr 511-3412-02, 84-221 Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

Arriva Sverige AB Giltig från: 11/01/2013-22/02/2013

Arriva Sverige AB Giltig från: 11/01/2013-22/02/2013 5001 Tjänst Tjänst Tjänst rbets- Betald OB 4:08 10:17 5h23 0h00 0h00 1h52 0h00 0h00 Uppstart 4:08 4:10 Uppstart buss 4:10 4:13 Omlopp 6091 Täbygaraget... 4:13 Rosengården... 4:36 690 Rosengården... 4:36

Läs mer

Fritidshus Göteborgs kommun 2008

Fritidshus Göteborgs kommun 2008 Fritidshus Göteborgs kommun 2008 Del 2, norra Göteborg Kulturhistorisk inventering Kulturmiljöenheten Göteborgs stadsmuseum Föreliggande projektpresentation består av tre delar. Den första behandlar södra

Läs mer

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn. Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.se Till samtliga medlemmar SPARAS! Information från styrelsen Hastighetsbegränsning

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.213.1 217-1-9 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av MO 3:1, Rödeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Gunilla Grudevall-Steen

Gunilla Grudevall-Steen 2018-11-08 1 (7) KALLELSE Natur- och trafiknämnden kallas till sammanträde. Dag 13 november 2018 Kl. Tid 16:00-18:00 Plats Nacka stadshus Ordförande Gunilla Grudevall-Steen Nämndsekreterare Heidi Swahn

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: MSN 218.2937 218-1-15 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av MO 3:1, Rödeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten

Läs mer

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling 1 (12) Skate- och aktivitetspark Rättvik Rättviks kommun Riskanalys Plannummer XXXX Samrådshandling 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING.. OMRÅDEN... Vid Stationen.. Gamla tennisplanen.. På Helsingland...

Läs mer

Fotboll - den största ungdomsidrotten - plan för framtidens planer Delrapport vinterfotboll Förslag till utveckling

Fotboll - den största ungdomsidrotten - plan för framtidens planer Delrapport vinterfotboll Förslag till utveckling 2010-09-13 Ft 223/2009 Jan Alinski Fotboll - den största ungdomsidrotten - plan för framtidens planer Delrapport vinterfotboll Förslag till utveckling Till berörda remissinstanser 1. Inledning Fotbollen

Läs mer

Program för utomhuslek i

Program för utomhuslek i 1(5) Program för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Program Alla nämnder, bolag, kommunalförbund

Läs mer

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning.

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Stadsmiljöenkät 202 Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Om du råkar kryssa i fel ruta, stryk över och kryssa i rätt ruta. Frågorna i

Läs mer

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD 2016-06-22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att ta fram detaljplan för Brunnsjöliden, viss angränsande mark samt hela det norra strandområdet

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

KUST- & BÅTPLATSER I GÖTEBORG 2007

KUST- & BÅTPLATSER I GÖTEBORG 2007 KUST- & BÅTPLATSER I GÖTEBORG 2007 Definitioner Småbåtshamn (ÖPXX definition): Förtöjningsanläggning för båtar med minst 10 samlade båtplatser Marina (SCB): båtplatser som hyrs ut via privat/kommersiell

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Sida 1 (6) 2019-06-11 Handläggare Sebastian Rigi Telefon: 085082203843 Till stadsdelsnämnd 2019-08-29 Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Hemsida Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Nu kan du som är boende på Centrala Hisingen få ännu bättre information om vad som är på gång i ditt område. Pernilla

Läs mer

Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017

Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017 Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017 Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat

Läs mer

Definition, ansvarsfördelning och ekonomiska aspekter

Definition, ansvarsfördelning och ekonomiska aspekter Styrdokument gällande upprättande och skötsel av uteplatser i anslutning till balkonger Definition, ansvarsfördelning och ekonomiska aspekter 1 Uteplats definieras i detta dokument enligt följande: en

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Cecilia Sjölin Examensarbete 2004 Södra Guldheden

Cecilia Sjölin Examensarbete 2004 Södra Guldheden Cecilia Sjölin Examensarbete 2004 Södra Guldheden 10. Biblioteket, 11. Doktor Fries torg 12. Guldhedskyrkan 19. Doktor Sydows gata 20. Mossebergsskolan Doktor Fries torg Syster Estrids gata 13. Punkthus,

Läs mer