KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Dolda konsten II

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Dolda konsten II"

Transkript

1 KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Dolda konsten II Örebro konsthall 20 jan 25 feb 2018

2 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro konsthall tillsammans med sina barn eller till den besökare som vill ha en lättfattlig överblick av en utställning eller fler ingångar till konstupplevelsen. Örebro konsthall är en kommunal konsthall som visar samtida konst. Det är gratis att komma hit och det är öppet för alla. För kommunala skolor och friskolor i Örebro är även visningar och verkstäder gratis. För företag eller skolor utanför Örebro kommun, debiterar vi en avgift på 600 kr. för visningar dagtid. Örebro konsthall förvaltar kommunens konstsamling som i dag består av ca 8300 konstverk. Dessa är till största delen utlånade till kommunens alla verksamheter, och omkring 300 konstverk är placerade utomhus. Konstpedagogik Förhoppningen är att konsthandledningen ska kunna fungera som en ingång till konstupplevelsen och bidra till ett fördjupat möte med konsten. Konsthandledningen kan fungera som ett underlag inför, under och efter utställningsbesöket. Vi erbjuder visningar där barnens och elevernas egna reflektioner och tankar ges utrymme samtidigt som vi vill ge en fördjupad förståelse av konsten. Vi har även skapande arbete utifrån de aktuella utställningarna i vår ateljé. Vårt förhållningssätt till konsten är undersökande, nyfiket och öppet. Utgångspunkten är att mötet med konsten ska kunna vara en ögonöppnare och bidra till att bredda perspektiven och vår syn på tillvaron. Vi hoppas på ett lustfyllt och givande besök! Att besöka Örebro konsthall Du kan besöka Örebro konsthall på egen hand med olika grupper, och då hoppas vi att denna konsthandledning kan vara till hjälp. Vill ni boka en visning eller en visning följd av skapande utifrån utställningen hör av er till kata.wennberg@orebro.se eller ring För att besöket på Örebro konsthall ska bli så bra som möjligt, vill vi ge några råd om vad man ska tänka på när man är här. Fotografering är tillåten! Det är däremot inte tillåtet att röra vid konstverken, eftersom de kan bli smutsiga och få fettfläckar som inte går bort. Det finns krokar och hatthylla där man kan hänga av sig ytterplagg och väskor. Att besöka konsthallen är gratis och dessa är våra öppettider för allmänheten:

3 Samtidskonst vad är det? Samtidskonst är nutida konst som förhåller sig till vår samtid i någon mening. Ofta är konstens idé och innehåll viktigare än vilket material och teknik konstnären använder sig av och därför ser man idag ofta blandade uttrycksmedel som måleri, teckning, grafik, foto, skulptur, installation, performance och videokonst. Gränserna för vilka material som kan användas inom konsten förflyttas ständigt liksom gränserna för vad konst är eller kan vara. Konsten behöver inte vara estetiskt tilltalande, den kan lika gärna vara provocerande, ful och grotesk. Samtidskonsten speglar och kommenterar vårt samhälle, ställer frågor och får oss ibland att se med nya ögon på tillvaron. I äldre eller traditionell konst är materialet och tekniken av större betydelse än inom samtidskonsten. Förut var man som konstnär ofta målare eller skulptör och hade därmed sin tillhörighet inom en viss konstgenre. Idag föregår ofta idén valet av material och uttryck. Rummets betydelse är stor inom samtidskonsten. Det finns s.k. platsspecifika verk som är gjorda utifrån och för en plats, men även om konstverket inte är platsspecifikt så har konstnären ofta en tanke med var och hur konsten visas upp. Det är inte längre bara konstverket i sig som är av betydelse, utan hela rummet, omgivande konstverk, färgen på väggarna, golvet och vilka andra människor som finns på plats samtidigt - allt påverkar vår upplevelse av konsten. Konstnärerna hänger därför ofta sina konstverk tillsammans med oss på Örebro konsthall. Ofta är samtidskonsten mer relationell och inkluderar betraktaren i verket. Betraktarens upplevelse är minst lika viktig som konstnärens avsikt, och det finns ingen tolkning eller association som är rätt eller fel. Tidigare var den essentiella uppfattningen att det finns någonting i konstverket i sig vanlig. Idag är det allt fler som menar att konsten blir till i mötet med en betraktare. Det fina med konsten är att den är öppen för tolkning och att alla upplever konst på olika sätt. Vi är olika individer och har skilda erfarenheter och kunskaper med oss vilket gör att ingen konstupplevelse är identisk med någon annan. Örebro konsthalls entré på Olaigatan 17b.

4 Om utställningen Dolda konsten II Vad döljer sig i Örebro kommuns stora konstsamling? Sedan 1900-talets mitt har Örebro kommun köpt in konst till en samling som idag består av ca 8000 verk. I samlingen finns bland annat målningar, grafik, textil, fotografi och skulptur. De flesta av dessa konstverk är flyttbar och hänger på kommunens olika verksamheter; skolor, vård och omsorgsboenden, kontor och konferensrum. Eftersom denna konst är placerad på arbetsplatser är den dold för allmänheten i stort. I utställningen Dolda konsten 2015 visades ett urval ur hela samlingen och nu i Dolda konsten II visas verk inköpta på senare tid. Syftet med konstsamlingen är att berika de platser vi möter i vardagen men också inspirera till tankar, känslor och samtal. När verk köps in till samlingen är tanken att konsten ska spegla den tid vi lever i. Merparten köps in från utställningar på gallerier och konsthallar i Örebro kommun. Som medarbetare i kommunen kan man låna lös konst till sin verksamhet och sitt arbetsrum från ett mindre konstlager på konsthallen. En annan del av den kommunala konstsamlingen består av över 200 offentliga konstverk med permanent placering i stadens offentliga rum. Bland de äldsta konstverken är Engelbrekt som stått på Stortorget sedan 1865 och bland de senaste finns konstverk på nybyggda förskolor och skolor ute i kommunens olika stadsdelar. Nu finns en digital konstkarta där du kan få veta mer om den offentliga konsten: Utställningen är hängd utifrån färg och rytm. Tanken har varit att utställningsrummet är som en stor målarduk och de olika konstverken färger som förhåller sig till varandra. Därför är vissa väggar målade himmelsblåa för att förstärka upplevelsen av vissa konstverk. Genom att använda färglärans komplementfärger gör den blåa bakgrunden att de orangea inslagen i konstverken upplevs starkare. Olle Schmidt, Transparency of the Ego Ulf Lernhammar, Landskap

5 Färglära Ljus och färg Uppfattningen av färger är beroende av ljus. Går du in ett helt mörkt rum så uppfattar ögat inga färger. I målningen Vem släckte ljuset? av Jonas Törnkvist är exempelvis allting i svartvitt och fantasin får bestämma vilka färger motiven i målningen egentligen har. Jonas Törnkvist, Vem släckte ljuset? 2017 Färglära kan ses som en praktisk kunskap som handlar om hur man skapar och blandar färger, men färglära handlar om hur vi upplever färg psykologiskt och fysiologiskt. Man kan ställa sig frågan om en citron verkligen är gul eller om vi bara uppfattar den som gul. Enligt vetenskapen är det egenskaper i olika föremåls yta som gör att de reflekterar en viss våglängd tillbaks till ögat. Hjärnan kategoriserar då färgerna olika beroende på ljusets våglängd. Att vi överhuvudtaget kan se färg beror på tapparna i näthinnan. Det finns tre olika typer av tappar och de är känsligast för varsin färg: blått, grönt och rött. Men vi kan se många fler färger än dessa tre eftersom de ses i kombinationer och variationer och man säger att människan kan se fler än en miljon färger. Visste du att dinosaurierna förmodligen hade mycket bättre färgseende än vi människor? Många fiskar, fåglar och reptiler kan se ultraviolett ljus förutom de färger människan ser och har alltså ett fyrfärgseende. Men många däggdjur ser bara blått och grönt och andra däggdjur ser världen i svartvitt. Tjurar är till exempel färgblinda så de uppfattar inte färgen rött i det röda skynket utan bara rörelsen i det fladdrande tyget. Vi uppfattar färger olika och de individuella skillnaderna kan vara stora. Färgblinda ser oftast inte skillnad på rött och grönt. Det är också så att vi har lärt oss att färger har vissa namn och hur vi benämner färger kan variera emellan oss. Gränsdragningen mellan grön och blå kan vara svår att komma överens om ibland. Uppfattar ni verkligen färger på samma sätt?

6 Kort historik Färger är något som fascinerat människan under historiens gång och redan Aristoteles var intresserad av färg. Han såg en linjär färglinje där rött fanns någonstans på en skala mittemellan svart och vitt, utifrån färgernas grad av ljushet. Under 1600-talet använde Isaac Newton en glasprisma som delade solljusets strålar i ett spektrum av färg. När ljuset bryts och sedan reflekteras till våra ögon ser vi de olika våglängderna som olika färger. Utifrån detta färgspektrum skapade han den första färgcirkeln med de sju spektralfärgerna violett, indigo, blått, grönt, gult, orange och rött, samma färger som finns i regnbågen. Färgernas våglängd går i denna skala från kort våglängd (violett) till lång våglängd (rött). Newton hade vitt i mitten av cirkeln medan svart inte fanns med publicerade han sitt verk Opticks om färg. I efterhand har det diskuterats varför han särskiljer blått och indigo, och det finns olika teorier om detta. En är att han såg ett samband mellan musik och färgteori och gärna ville att färgerna skulle motsvara en oktav inom musiken. En annan att Newtons blå motsvaras av dagens cyan som är mer blågrön och Newtons indigo motsvarar dagens blå. Uttrycket indigo kommer från färgen på växten indigo som också används för att ta fram färgpigment. Uttrycket violett kan komma från växten viol kom Johann Wolfgang von Goethes Färglära ett tvåtusensidors verk i vilket han tvärvetenskapligt förklarar läran om färg och bland annat presenterar en färgcirkel. Idag använder vi ett standardiserat färgsystem som kallas för NCS (Natural Color System) så om du går in i en färghandel och ska välja färg bland olika färgprover så är det NCS som används. Färgtoncirkel.

7 Primärfärger och sekundärfärger Primärfärgerna är röd, blå och gul. Dessa färger kan inte blandas av andra färger. Men av blå, gul och röd kan sekundärfärger blandas: orange, grön och violett (lila). I färgkartan nedan finns exempel på färger som kan blandas av primärfärgerna och dessa tre färger har samma avstånd emellan sig i en färgcirkel. De tre primärfärgerna motsvaras av cyan, gult och magenta inom exempelvis tryckteknik. Att ha en palett med primärfärger och tomma utrymmen för sekundärfärger är ett sätt att lära sig blanda olika kulörer. Komplementfärger Färger upplevs väldigt olika beroende på vilka andra färger som omger dem. Komplementfärger är starkt kontrasterande färger som befinner sig på var sin sida i färgcirkeln. Dessa förstärker varandra och om du tittar på en blå färgcirkel länge och sedan tittar mot en vit vägg så kommer komplementfärgen framträda i det vita. Vilka två komplementfärger som helst innehåller tre primärfärger såsom exempelvis komplementparet orange och blå där sekundärfärgen orange består av gul och röd + blå som är en primärfärg. Komplementfärgerna består alltså alltid av en primärfärg + en sekundärfärg. Nedan presenteras komplementfärgerna med primärfärgen till vänster. Blått - Orange Rött Grönt Gult - Lila

8 I utställningen Dolda konsten II används komplementfärgen blå som är en primärfärg bakom sekundärfärgen orange för att ge en förstärkande effekt. Både konstverket Landskap av Ulf Lernhammar och Transparency of the Ego av Olle Schmidt har hängts mot en blå bakgrund, medan Close to home av Anna Clarén som är ett fotografi i ljusa blåa toner har fått en blå bakgrundsfärg och målningen Transformer av Sara-Vide Ericson som går i en orange färgton hänger mot en vit vägg. Hur påverkas konstverken av de omgivande färgerna? Varför är konsthallar och muséers utställningsrum nästan alltid vita? Färgblomma. Svart och vitt Kan svart och vitt ses som färger då? Vissa skulle kanske säga att vitt innehåller alla färger medan svart är avsaknad av färg. Andra menar att svart och vitt också är färger det går ju uppenbarligen att gå in i en färghandel och komma ut med svart eller vitt färgpigment. I måleriet är det ofta så att konstnären blandar egen svart för att det svarta färgpigmentet inte blir lika levande som om den svarta färgen blandats av olika kulörer. Tittar man noga på måleri så ser man att ett motiv som i verkligheten är vitt som exempelvis en vit fågel i måleriet kan anta flera olika färger och vissa skuggade delar kan framträda som svarta.

9 Valörer och kulörer Valörer handlar om ljus och mörker i färgskalor eller gråskalor. Ofta bygger bilder och kompositioner på kontrastverkan mellan ljus och mörker. Kulör betyder färg. Nyans är också ett begrepp inom färg som betyder en skiftning inom en viss kulör. Nyans och valör kan ses som synonymer men ordet nyans är ett mer vardagligt begrepp som syftar till variation inom en viss färg. Färger kan också ha olika intensitet, hur starkt de framträder, vilket också påverkas av vilka andra färger som ställs i relation till dem. Genom att blanda i vitt eller svart i olika färger kan man få fram olika valörer i kulörer. Även en gråskala kan göras med vitt och svart men genom att blanda i kulörer kan gråtonerna upplevs som varma eller kalla. För att göra färgerna ljusare kan de också tunnas ut med vatten något som är vanligt inom exempelvis akvarellmåleri. Att måla tunna eller tjocka lager av färg är också ett sätt att påverka färgens valör. Färgblandning i en palett formad som en blomma. Varma och kalla färger Vissa färger upplevs som varma och vissa som kalla. Blått och grönt ses ofta som kalla färger medan rött och gult betraktas som varma färger. Upplevelsen av färgens temperatur beror på hur färgblandningen är gjord och hur andra omgivande färger påverkar. Inom måleriet använder man ibland luftperspektiv vilket betyder att ju mer luft det är mellan betraktaren och motivet, ju blåare upplevs motivet vara. Om vi ser något på långt håll så få det en blå ton. Ett lokalt exempel är Kilsbergen som kallas de blå bergen för att de på håll skiftar i blått. Men ju närmare de blå bergen man kommer, ju mindre blå blir de. För att skapa djup i en målning brukar man ändra inte bara storleksförhållandet utan även färgförhållandena. Ett annat knep man kan använda sig av är att ge ett varmt motiv en kall skugga och ett kallt motiv en varm skugga för att öka dynamiken i bilden. Varför upplevs blått som kallt och rött som varmt tror ni?

10 Några nedslag i utställningen Färglandskap Ulf Lernhammar, Landskap, måleri, 2013 Modellbygge av gestaltning på Järntorget. Ulf Lernhammar har länge varit verksam som konstnär i Örebro och har sin ateljé i konstnärskollektivet Atlas. Han är lärare i måleri på Örebro konstskola och i Örebro känner vi igen de konstnärliga gestaltningarna Das Auto och Himlabygge som finns på Järntorget. I sitt tecknande utgår Ulf ofta från organiska former och mönster medan måleriet ofta är kombinationer av rutor, ränder och prickar av färg. I hängningen av utställningen har hans stora målning Landskap fått en blå bakgrund för att förstärka de orangea inslagen i måleriet.

11 Färgexlosion Olle Schmidt, Transparency of the Ego, måleri, 2013 Olle Schmidt är målare och en mycket aktiv sådan, efter sin utbildning på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1994 har han ställt ut så gott som varje år. Han arbetar i en berättande tradition och hans berättelser är mångtydiga och gåtfulla. Naturen är ständigt närvarande, människor febrilt aktiva - lite oklart med vad egentligen och stämningen är smått surrealistisk. Olle Schmidt ställde ut på Örebro konsthall 2012 och i samband med den utställningen köptes målningen Transparency of the Ego in till Örebro kommuns konstsamling. Målningen föreställer ett hus nedanför ett berg där en pojke och en hund sitter på varsin sida om en stapel med färgburkar och ovanpå dem penslar. Ur färgburkarna och penslarna kommer en explosion av färg, som en hyllning till färgen. I förgrunden på lite avstånd står en manlig gestalt i blå kavaj och betraktar scenen utifrån. Kanske är mannen konstnären själv? Vad tror du att bilden handlar om? Mina bilder kan verka enkla och okonstlade, men har ofta en mörk underton som får dem att krackelera. Frågorna hopar sig likt kajorna i träden medan humorn står i busken och ser på säger Olle. Jag gillar en suddig tydlighet, eller en skarp tydlighet med ett luddigt innehåll. Det funkar bra när man försöker gestalta mentala händelser.

12 Måleri, ritual och fotografi Sara Vide Ericsson, Transformer, olja på duk, 2016 Målningen Transformer föreställer konstnären själv iklädd en vargpäls med en liten vävstol i vardera hand, på en vind i hennes barndomshem. Hon är hukad och tittar rakt mot betraktaren. Håller hon upp vävstolarna som ett slags skydd eller som vapen? Hur kan vi tolka hennes uttryck? Dessa vävstolar fick Sara-Vide väva på som liten så de har en personlig laddning för henne, men även en symbolisk betydelse. Livets trådar på en vävstol och ödet som bestämmer vilka livstrådar som ska korsas och när de ska klippas av. Transformers är leksaksfigurer som kommer från en annan planet som kan förvandla sig till olika saker. Med de förlängda vävstolsarmarna i målningen tänker sig Sara-Vide att figuren ser ut lite som en Transformer. Men Transformer handlar också om hennes konstnärliga metod. Sara-Vide iscensätter situationer som denna och fotograferar sig själv i vissa attribut och rekvisita som har betydelse för henne. I och med att hon skapar en symboltyngd situation uppe på vinden, transformeras hon, som i en ritual. Fotografierna använder hon sedan som en utgångspunkt för måleriet. Vad tänker ni om att det är just en vargpäls hon har på sig? Enligt myten får man djurets egenskaper om man klär sig i dess päls. Vilka egenskaper skulle Sara-Vide få av vargen i så fall?

13 Teckningar på tunnelbanan José David Hildebrand, Utan titel, teckning, 2015 Teckningarna ovan är från en utställning på Örebro konsthall 2016 med gatukonstnärer som hade rubriken Varför?Därför! med ett urval av konstnärer med rötter i gatukonsten. José David Hildebrand är en konstnär som har arbetat med konst i det offentliga rummet, en slags gatukonst där han tecknar i tunnelbanan, på spårvagnar och på bussar. När han reser med kollektivtrafiken plockar han ner reklamskyltar, tecknar av sina medresenärer och sätter upp sina egna teckningar där reklamen har suttit. Teckningarna blir ögonblicksbilder och ett sätt för konsten att få ett utrymme i det offentliga rummet. En motståndshandling mot kommersialiseringen av det offentliga rummet. Teckningarna är gjorda med blyerts och tusch och fångar stunden just där och då. Vad tänker ni om att göra gatan till sitt galleri så som José David Hildebrand har gjort? Är det ett övertramp mot reklammakarnas skyltfönster eller en handling som gynnar ökad demokrati och estetik? På vilket sätt skiljer sig José David Hildebrands konst mot andra gatukonstnärers? Diskutera era tankar om gatukonst och graffiti.

14 Måleri med inspiration av naturen Kristina Janni Ståhl, Under trädet V, måleri, 2017 Kristina Janni Ståhl kommer från Örebro och har utbildat sig till konstnär i Stockholm och Helsingfors. Hon ställde ut på Konstfrämjandet i Wadköping med utställningen Mono no aware som årets debutant Kristina blandar ofta egen oljefärg av pigment och linolja och målar i en intuitiv process där färg och ljus är viktiga komponenter. Under en resa till Japan studerade hon körsbärsblomningen på nära håll och gjorde en serie målningar utifrån olika perspektiv. I Under trädet V tänker sig Kristina att betraktaren tittar upp i kronan på körsbärsträdet och ser både den mörka stammen och de skira ljusa blommorna. Betraktaren blir som omsluten av en rosa himmel. Körsbärsblomningen är en stor turistattraktion i Japan men är också en viktig del av den japanska kulturen. Man har till och med en prognostjänst för att se var och när körsbärsträden blommar i olika delar av Japan. Körsbärsblomningen som i Japan kallas för Sakura handlar om livets pånyttfödelse och livets skörhet, och blommorna med dess korta blomningstid påminner människorna om livets kretslopp och hur värdefullt och ömtåligt livet är. Det japanska uttrycket Mono no aware från 1700-talet handlar om alltings förgänglighet och kan översättas med känslighet för det kortlivade. Vad tänker du om blomning som ett uttryck för förgänglighet? Är det unikt för den japanska kulturen eller finns det någon motsvarighet vad gäller blommors färg, symbolik och årstider i svensk kultur och andra kulturer?

15 Lekfullt och skulpturalt Pia König bor och arbetar i Göteborg och undervisar på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Hon arbetar med skulptur och installation och har ett permanent verk på Våghustorget i Örebro. Pia Königs lilla skulptur som visas på konsthallen är gjord i jasmonite och föreställer två kvinnohuvuden vars hår sammanfältas. Med människor som är nära en, som vänner och familj, blir man ihoptrasslad på gott och ont som Pia uttrycker sig. Pia König, Två kvinnor med hår, skulptur, 2013 Vem man är och blir tillsammans med andra är en sak som skulle skulpturen kunna handla om. Vad tänker du om hur man blir påverkad av andra? På vilka sätt kan man bli positivt eller negativt påverkad av människor omkring en? Bärare av betydelse heter Pias konstverk på Våghustorget. Verket är en lek med proportion och färg. Pia hade en uppförstorad tändsticka i ateljén som fick bli inspiration till den höga rosa klubban i hennes konstverk, och bredvid den ligger en mutter utan gängor. Mutter betyder också mamma på tyska. Det är en skulptur riktad till barn och unga och den gjordes i samband med en ombyggnation av torget. Bärare av betydelse, Pia König, 2011.

16 Måleri och fantasi Emma Virke, Sovande systrar, grafik, 2017 Emma Virke arbetar som konstnär och illustratör. Hon gör både illustrationer till barnböcker och fristående konstverk. Titeln berättar att den här bilden föreställer sovande systrar. Målningen heter sovande systrar men en av systrarna har ögonen öppna. Vad tänker hon på tror ni? De sover i hängmattor i en skog. Vad drömmer de systrar som sover? När jag börjar med en ny bild utgår jag från en känsla jag har. Jag börjar teckna, klippa ut och bygga ihop olika lager av teckningar, måleri och pappersbitar. Collage är tacksamt att jobba med för man kan flytta runt och prova olika idéer innan man bestämmer något. I digitala collage har jag tagit hjälp av Photoshop för att sy ihop bilderna. Ibland hittar mina karaktärer sina platser i helt nya sammanhang än vad jag tänkt från början. De hamnar ofta i ett slags gränsland mellan dröm och verklighet, mellan nutid och dåtid och ofta med inslag av vemod eller mystik.

17 Måleri mellan slump och kontroll Petter Nilsson, Reflections In Memory II, måleri, 2017 Petter Nilsson är från Örebro och arbetar med måleri. Han är en av medlemmarna i konstföreningen Bunkern. Han arbetar med en konstnärlig teknik som innehåller element av både slump och kontroll: I mitt måleri jobbar jag väldigt mycket med slump där jag häller ut färg och blåser runt den. Sedan ser jag vad jag har för förutsättningar i bilden och hår in och kultiverar den och sätter in byggnader osv. Måleritekniken och innehållet i bilderna hör ihop. Naturliga, spontana, organiska former som bildas utan min kontroll och en tydlig mänsklig vilja där jag målar väldigt kontrollerat och strukturerar upp världen i bilden efter min vilja. I sina målningar bygger Petter landskap, och under en tid har han gjort undervattensvärldar med arkitektoniska inslag i en serie målningar. I Reflections In Memory II ser vi vattenytan ovanifrån och träden som speglas i den men vi vet inte riktigt om träden faktiskt finns där. Petters måleri handlar om hur människan förhåller sig till sin omvärld, hur vi formar naturen och förhåller oss till en värld som svämmas över. I måleriet bygger Petter världar men vilken relation har de världarna till vår verklighet? Vad för du för känsla och associationer av färgskalan och motivet i målningen? Finns det både element av natur och kultur/ arkitektur i den?

18 Efter besöket på utställningen - förslag på eget skapande För barn: I Petter Nilssons måleri använder han sig av slumpen som redskap. Häll, spruta och blås färg åt olika håll. Använd hårtorkar och blomsprutor för att leka med färgerna! Måla gärna tillsammans på stora papper. Arbeta med måleri och komplementfärger. Välj en färgton i färgcirkeln när du målar titta sedan vilken färg som är den motsatta i färgcirkeln och montera bilden på en bakgrund i papp som är färgad med komplementfärgen. Undersök hur färgerna förstärks av den bakomliggande färgen. Arbeta med skulptur i lera utifrån Pia Königs verk Två kvinnor med hår. Börja med att tänka på någon som är viktig för dig och gör en skulptur i lera som har med den personen att göra. Kanske blir det en skulptur av er två sammanflätade? För unga: Med inspiration i Kristina Janni Ståhls målning Under trädet måla stilleben med blommor i olika färger och blomningsstadier. Välj gärna blommor utifrån årstiden. Använd effekten av komplementfärgerna i måleriet. Välj ett komplementfärgspar och se hur de samverkar. Du kan också välja att göra en målning i en färgton och sedan montera den på kartong/passepartout i komplementfärgen. Undersök färgernas betydelse och symbolik och utgå från färgers betydelse i bildskapandet. Vad bär de olika färgerna för associationer och symboliska värden? Analysera visuella budskap i omgivningen och se hur reklam, konst och media använder färger som redskap. Olika partiers symboler och valaffischer är också tacksamma att analysera färgmässigt.

19 Anteckningar

20 Varmt välkomna för att möta och lära mer om konst Visningar Visningar på Örebro konsthall är kostnadsfria för alla förskolor och skolor i Örebro kommun. För skolor i andra kommuner, folkhögskolor och högskolor tar vi en avgift på 600 kronor per visning. Vill du boka en visning kan du göra det på vår hemsida: Har du frågor är du välkommen att ringa: eller maila: kata.wennberg@orebro.se Besök oss på: Örebro konsthall, Olaigatan 17B, Örebro

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall KONSTHANDLEDNING TOMMY HILDING Målningar Örebro konsthall 28/2 2015 5/4 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många har svårt för att vara aktivt närvarande i livet.

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Marja-leena Sillanpää

Marja-leena Sillanpää KONSTHANDLEDNING Marja-leena Sillanpää Örebro konsthall 10/10 15/11 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Helene Billgren & Stefan Uhlinder BU Höst 2017 Örebro konsthall 23 september 5 november 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan?

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Forskning visar att aspekter av begrepp om ljus i vardagstänkandet och inom naturvetenskapen skiljer sig åt. Vi vill utmana barnens

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! I_MINDFULNESS_MONSTER_CC.indd 6 2014-12-07 10:30 Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många

Läs mer

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Konst åt alla En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Paula Hoffmann Box 17194 104 62 Stockholm Tel 08-452 25 31 E-post: paula.hoffmann@fhp.nu

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

färger - för profil och känsla

färger - för profil och känsla industrialismen...och det blev viktigare för både producenter och tjänstemän att särskilja sig från andra... och skapa en egen grafisk profil en egen form och ett eget namn, att synas och särskiljas från

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan Lärarhandledning till utställningen Fågel, fisk eller mittemellan en konstutställning för barn Johanna Björck, Örebro läns museum Om utställningen Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Det

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt:

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt: Färglära Först gjorde jag ett häfte av de sex första sidorna inklusive framsidan. Jag skrev ut framsidan på ett färgat papper. Om du har färgskrivare behövs inte det. Sedan fick varje elev ett häfte. Vid

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor BILD Reviderade december 2008 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger.

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Människans öga är känsligt för rött, grönt och blått ljus och det är kombinationer

Läs mer

Fenomen som undersöks

Fenomen som undersöks Bland det viktigast är att förmedla glädjen i att experimentera, leka och upptäcka olika fenomen Experimenten behöver inte göras i någon speciell ordning, det går att plocka ut de som är lämpliga för stunden.

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

Reflektioner kring rumslighet. Magdalena Svensson. våren 2017

Reflektioner kring rumslighet. Magdalena Svensson. våren 2017 våren 2017 Utställningar fulla med intryck sida 3 Jag har varit på många utställningar som verkligen berört mig. Ett gemensamt drag mellan alla dessa utställningar är att de är kompletta upplevelser. De

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

Färglära. En värld av färger så fungerar det! Distansskolan 1

Färglära. En värld av färger så fungerar det! Distansskolan 1 Färglära En värld av färger så fungerar det! Distansskolan 1 Färglära Egentligen existerar inte färg på det sätt vi vanligen tror. Färger existerar bara i vår tankevärld. Ljus träffar andra objekt och

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Önnestads konstskola ger en allsidig grundutbildning och goda färdigheter inom det konstnärliga området. Konstskolan i Önnestad är högskoleförberedande och mycket lämplig

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder.

DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN. GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. DOKUMENTATIONSSTOLPAR TILL ELISABET SKOGLUNDS FÖRELÄSNING LUST ATT SKAPA MED SMÅ BARN GE gott om tid, en oöm plats, bra material och oömma kläder. GE en stödjande metod som hjälper till koncentration och

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar

LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar LJUSET Handledning inklusive praktiska lärarhandledningar Hur du som lärare kan använda Färg och Seende Du kan använda dig av bilder och texter för att sedan låta eleverna självständigt arbeta vidare med

Läs mer

Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD

Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD Man känner sig fri när man tittar på träden. Att känna sig fri är när man kan springa omkring jättesnabbt och känna sig glad! Fokus under året Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Konstens grunder: linjer, former och färger

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färglära Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färger är olika frekvenser av elektromagnetisk strålning. En del frekvenser ligger inom det område våra ögon kan se, andra ligger utanför. Vad

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade SIROUS NAMAZI Metropolis Örebro konsthall 3 mars 29 april 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

Naturens grundformer

Naturens grundformer Naturens grundformer Vi talar om grundformerna som vi arbetade med i avsnittet om geometri. Vi ser hur föremål i naturen kan reduceras till grundformer, cirklar, rektanglar och trianglar. Vi tecknar former

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY Örebro konsthall 10 nov 30 dec 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Bilaga GK9 KURSPLAN. Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola 1

Bilaga GK9 KURSPLAN. Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola 1 KURSPLAN Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola Umeå konstskola 1 Övergripande mål för undervisningen är att eleven ska; visa goda och relevanta kunskaper och färdigheter i material, teknik

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

VERKSTÄDER 2016-2017

VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med: I år F arbetar eleverna med: År F bildkonstnärer och deras verk. - de vanligaste färgernas namn - olika material såsom kritor av olika slag, vattenfärg, tyg, garn och lera - träna på att använda sax och

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm ,

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm , ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, 114 43 Stockholm. 070 453 68 48, ann@annfrossen.info, Fb Ann Frössén, Instagram annfrossen. www.annfrossen.info Född 1953. Verksam i Stockholm och delvis i Paris. Ann Frössén

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 1

Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kjell Y Svensson, 2004-02-02,2007-03-13 Denna serie av artiklar ger en grundläggande introduktion och förhoppningsvis en förståelse för hur man skapar realistiska

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Ear to the ground Ulrika Sparre & Hanna Ljungh Örebro konsthall 14/1-19/2 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

HANDLEDNING. ERLAND CULLBERG Jag vill betvinga universum 5/9-18/10 2015

HANDLEDNING. ERLAND CULLBERG Jag vill betvinga universum 5/9-18/10 2015 HANDLEDNING ERLAND CULLBERG Jag vill betvinga universum 5/9-18/10 2015 VÄLKOMNA TILL KARLSKRONA KONSTHALL! KOM HIT PÅ EGEN HAND Vi hoppas denna handledning ger idéer till hur du kan använda våra utställningar

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium Inträdesprovet 26.4.2018 Kurser Studierna Ansökan till bildkonstlinjen Ansökan sker via den gemensamma elevantagningen Inträdesprovet ordnas den 26.4.18 Kom ihåg att

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0

Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0 Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0 Innehållsförteckning 3 Om Sörmlandsstugan 2.0 4 Logotypen 5 Storlek och frizon 6 Typografi 7 Anvisningar 8 Basfärger 9 Komplementfärger 10 Färgsystem 11 Grafiska element

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016.

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016. ANN FRÖSSÉN Havet, vågorna, träden och naturen är ständigt återkommande i min konst som metaforer för livets många sidor, händelser och förändringar. Jag arbetar med offentlig konstnärlig gestaltning och

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer.

Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer. GRAFISK PROFIL Vad är en grafisk profil? Det korta svaret är: visuella redskap, som logotyp, färger, typsnitt, bilder och illustrationer. En grafisk profil ska uttrycka organisationens personlighet och

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER Grafisk manual Markbyggarna AB, 2013 LOGOTYP Markbyggarnas logotyp föreställer två träd. Logotypen kommunicerar Markbyggarnas uppdrag inom park- och markarbete genom den bruna jordfärgen i texten och de

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer