Grunder i polisiärt arbete, 30 hp (PO111A)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grunder i polisiärt arbete, 30 hp (PO111A)"

Transkript

1 Grunder i polisiärt arbete, 30 hp (PO111A) Engelsk titel: Basics of police work Fördjupning i förhållande till examensfordringarna Kursen utgör första terminen på polisprogrammet. Förkunskapskrav Grundläggande behörighet och särskilda antagningskrav som gäller för antagning till polisutbildning. Huvudområde Inget huvudområde Syfte Kursens övergripande syfte är att introducera studenten till polisens roll och uppdrag, den samhällskontext polisen verkar i samt grundläggande polisiära tjänstefärdigheter. Studenten förvärvar grundläggande kunskap om svensk statsförvaltning och om polisens demokratiska och samhällsbärande roll samt kunskaper om brottslighetens och otrygghetens mönster, utveckling och orsaker för att kunna sätta uppdraget i ett samhällsperspektiv. I fokus är även de juridiska ramar som styr polisiärt arbete, särskilt de civil- och offentligrättsliga områden som har särskild betydelse för det polisiära arbetets teori och praktik. Straffrätten har här en framskjuten roll i undervisningen. Under kursen introduceras studenten till grunderna i polisiärt omhändertagande av akut skadade och sjuka personer samt förvärvar kunskap om krisreaktioner. Studenten introduceras även till polisiär tjänstefärdighet med fokus på ämnet polisiär konflikthantering. I ämnet ingår mental förberedelse, kommunikation, hantering av egen stress, polisiär utrustning och de juridiska förutsättningarna för polisens våldsanvändning. Studenten genomför även olika tester av den fysiska förmågan för att kunna relatera den egna hälsosituationen till polisyrkets krav. Andra tjänstefärdigheter som introduceras är vikten av rättssäker dokumentation i polisiära system och det övergripande målet för Polismyndighetens IT- och informationssäkerhetsarbete. Kursen tar även upp vikten av Polismyndighetens krav på verksamhetsskydd för medarbetare och information om lokaler och utrustning. I kursen varvas genomgående teori med praktik med syftet att studenten ska utveckla en helhetsförståelse för polisiärt arbete.

2 Innehåll Kursen består av sex delkurser. Delkurs 6 ges löpande under terminen. 1. Samhällsperspektiv på polisiärt arbete, 4,5 hp. Societal perspectives on police work Innehåll Syftet med delkursen är att studenten ska förvärva grundläggande kunskap om polisens organisation och styrning, svensk statsförvaltning och polisens demokratiska och samhällsbärande roll. Delkursen ger en beskrivning av det svenska politiska systemet, hur statsförvaltningen är organiserad och hur den styrs. Denna beskrivning inkluderar den svenska statsförvaltningens arbete och roll i det europeiska samarbetet. Den politiska styrningen av polisen diskuteras med fokus på hur den enskilda polisen navigerar i ett komplext styrlandskap där olika politiska, juridiska och medborgerliga krav bör balanseras och hanteras. Fokus riktas mot att polisens arbete i stor utsträckning präglas av samverkan med andra myndigheter, aktörer och organisationer, inte minst på lokal nivå med skola, socialtjänst och det civila samhället. I delkursen diskuteras även studentens bild av polisyrket med fokus på polisens roll och uppdrag i samhället i förhållande till den omgivande samhällskontexten. Här diskuteras särskilt polisens värdegrund och mångfaldsarbete samt polisens yrkeskultur med fokus på genus i polisens organisation och ledarskap. Delkursen är även en introduktion till polisutbildningen och akademiska studier, akademiskt skrivande och förmågan att självständigt söka, värdera och använda information. Lärandemål Efter avslutad delkurs ska studenten kunna 1. redogöra för den svenska statsförvaltningens organisation och styrning, 2. reflektera över polisens demokratiska roll och diskutera betydelsen av statsvetenskaplig kunskap för polisiärt arbete, 3. diskutera bedömningar utifrån ett etiskt perspektiv i situationer där värde- och målkonflikter uppstår och kunna motivera sina bedömningar, 4. diskutera polisens yrkeskultur i relation till egna och andras uppfattningar om polisyrket med fokus på kön i polisens organisation och ledarskap, och 5. reflektera över och visa grundläggande kunskap om akademiskt skrivande, informationssökning och källkritik. Arbetsformer

3 Delkursens arbetsformer består av föreläsningar, seminarier, gruppuppgifter och självstudier. För att uppnå samtliga lärandemål presenteras och diskuteras kurslitteraturens innehåll i föreläsningsform och studenten arbetar med övningsuppgifter som diskuteras och redovisas i grupp. För en djupare förståelse av lärandemålen diskuteras och analyseras delar av delkursens innehåll även på seminarier. För att uppnå lärandemål 5 diskuteras och tränas olika typer av akademiskt skrivande och informationssökning i relation till kursens olika examinationsformer. Seminarierna är obligatoriska. Bedömningsformer Seminarier och enskild skriftlig tentamen utgör underlag för bedömning av samtliga lärandemål. Lärandemål 1, 2 och 5 bedöms i huvudsak genom en individuell skriftlig tentamen. Fokus i bedömningen av tentamen är studentens förmåga att reflektera över polisens organisation, roll och uppdrag. Lärandemål 3 och 4 bedöms i huvudsak vid obligatoriska seminarier. Inför seminarierna lämnar grupperna in en text som sedan ligger till grund för en gemensam diskussion. Den enskilda studentens prestation bedöms genom muntlig aktivitet. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att göra etiska bedömningar i situationer där värde- och målkonflikter kan uppstå. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras genom en skriftlig individuell uppgift enligt beslut av examinator. Bedömningskriterier för samtliga examinationsmoment finns i studiehandledningen. För att få betyget Godkänd krävs godkänt på samtliga examinerande moment. För betyget Väl godkänd krävs väl godkänt resultat på skriftlig tentamen. Betygsskala Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG). 2. Brott och trygghet, 4,5 hp Crime and security Innehåll Delkursen ger en introduktion till ämnesområdet kriminologi med syftet att studenten ska förvärva kunskap om karaktären av brottsligheten och tryggheten i samhället och kunna förhålla sig kritiskt till detta. Delkursen inleds med en diskussion om brottslighetens och otrygghetens omfattning, utveckling och orsaker på individ-, grupp- och samhällsnivå ur ett teoretiskt och empiriskt perspektiv. Därefter ges en orientering om den officiella brottsstatistiken och andra informationskällor som är centrala för att studera brottslighetens och otrygghetens omfattning och utveckling, samt dessa informationskällors användningsområden och begränsningar. I kursen diskuteras löpande den kriminalpolitiska utvecklingen och betydelsen av kriminologisk kunskap för ett kunskapsbaserat polisarbete.

4 Lärandemål Efter avslutad delkurs ska studenten kunna 1. redogöra för brottslighetens och otrygghetens karaktär, omfattning och utveckling, 2. diskutera olika förklaringsmodeller till brott och otrygghet, 3. söka, sammanställa och analysera information om utveckling av brott och otrygghet samt förhålla sig kritisk till de informationskällor som ligger till grund för kunskap om utvecklingen, och 4. resonera kring polisens roll och uppdrag i förhållande till brottslighetens och otrygghetens mönster samt reflektera över och värdera betydelsen av kriminologisk kunskap för kunskapsbaserat polisarbete. Arbetsformer För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras brottslighetens och otrygghetens karaktär, omfattning, utveckling, förklaringsmodeller, olika informationskällor samt betydelsen av kriminologisk kunskap för polisiärt arbete i föreläsnings- och seminarieform. För att uppnå lärandemålen arbetar studenterna även i grupp med att analysera och diskutera brotts- och trygghetsutveckling och betydelse av kriminologisk kunskap för polisiärt arbete. Av de schemalagda momenten är redovisningsseminariet obligatoriskt. Bedömningsformer Kursen examineras genom enskild skriftlig tentamen och gruppuppgift. Lärandemål 1-3 examineras genom en enskild skriftlig tentamen. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att redogöra för och analysera brottslighetens och otrygghetens utveckling och orsaker i förhållande till olika grupper i samhället. Lärandemål 3 och 4 examineras genom en gruppuppgift där studenterna ska analysera betydelsen av kriminologisk kunskap för polisiärt arbete samt polisens roll i förhållande till brottslighetens och otrygghetens mönster utifrån ett specifikt problem. Den enskilda bedömningen sker genom att uppgiften presenteras muntligt av samtliga studenter i gruppen och att studenterna för loggbok under arbetet. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att redogöra för ett problem och att diskutera kopplingen mellan kriminologisk kunskap och det polisiära arbetet. Bedömningskriterier för samtliga examinationsmoment finns i studiehandledningen. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras enligt beslut av examinator genom en enskild muntlig redovisning. För att få betyget Godkänd krävs godkänt på samtliga examinerande moment. För betyget Väl godkänd krävs väl godkänt resultat på enskild skriftlig tentamen. Betygsskala Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG).

5 3. Rättssystemets grunder, 5 hp Introduction to the legal system Innehåll Delkursen är en introduktion till rättsvetenskapen och till juridisk metod där även rättens roll i samhället studeras. Rättskällor och tolkningsprinciper samt den organisatoriska uppbyggnaden av rättssystemet behandlas, liksom grundläggande konstitutionella och förvaltningsrättsliga principer. Vidare beskrivs hur Europarättens två delar, EU-rätten och Europakonventionen, påverkar den svenska rättsordningen, i synnerhet grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, liksom etiska aspekter på offentlig maktutövning. Särskild tonvikt läggs vid offentligrättslig lagstiftning av relevans för polisiärt arbete, exempelvis polislagen och ordningslagen. I delkursen behandlas även straff- och förvaltningsprocessen översiktligt. Lärandemål Efter avslutad delkurs ska studenten kunna 1. redogöra för lagmotiv med hjälp av förarbeten, 2. redogöra för aspekter av rättssäkerhet av relevans för polisiärt arbete, 3. relatera olika typer av åtgärder till de offentlig- och processrättsliga regler samt övergripande rättsliga och etiska principer som styr lagstiftningen inom området, 4. tillämpa rättsregler på områden av särskild betydelse för polisiärt arbete, och 5. diskutera och analysera den juridiska normbildningen. Arbetsformer Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, enskilda studier, gruppövningar och seminarier. För att uppnå lärandemål 1 utarbetar studenten, med hjälp av informationssökning av förarbeten, en skriftlig redogörelse för lagmotiv. För att uppnå lärandemål 2 och 3 presenteras kursinnehållet vid föreläsningar, varefter studenten förbereder och vid grupparbeten diskuterar såväl verkliga rättsfall som fingerade rättsliga situationer som kan uppstå i polisens arbete. Lärandemål 2-5 stöds av att studenten presenterar, analyserar och diskuterar sina bedömningar och slutsatser vid seminarier. Av de schemalagda momenten är redovisningstillfällen obligatoriska. Bedömningsformer Samtliga lärandemål examineras genom en enskild skriftlig tentamen. Lärandemål 1 examineras även genom en individuell skriftlig tillämpningsuppgift. Fokus i bedömningen av studentens prestationer ligger på förmågan att tillämpa ett juridiskt tillvägagångssätt vid tolkning och tillämpning av rättsreglerna samt redogörelser för relevanta polisiära

6 förhållanden. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras genom en skriftlig individuell uppgift enligt beslut av examinator. Bedömningskriterier för samtliga examinerande moment finns i studiehandledningen. För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt resultat på skriftlig tentamen och den individuella skriftliga tillämpningsuppgiften. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt resultat på skriftlig tentamen och godkänt på den individuella skriftliga tillämpningsuppgiften. Betygsskala Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG).

7 4. Grundläggande straffrätt, 7 hp Basics in criminal law Innehåll Delkursen introducerar straffrätten, den del av rättssystemet som behandlar brott och straff, och hur den skiljer sig från och samspelar med andra rättsområden. Delkursens övergripande syfte är att studenten ska förvärva kunskaper för att självständigt kunna analysera straffrättsliga problem i relation till påföljdsbestämning. Kursen behandlar i huvudsak Brottsbalken och diskuterar allmänna bestämmelser, brotten och påföljderna. I samband med att påföljdssystemets uppbyggnad och gemensamma regler tas upp diskuteras syftet med straff och dess funktion. Specialstraffrätten berörs också. Lärandemål Efter avslutad delkurs ska studenten kunna 1. redogöra för straffrättens uppbyggnad, 2. förklara samspelet mellan civilrätt och straffrätt samt redogöra för vissa civilrättsliga avgränsningar, 3. identifiera brottsliga gärningar och relatera dessa till straff och andra påföljder samt resonera kring påföljdens funktion, 4. tillämpa juridisk metod för att identifiera och lösa straffrättsliga problem, och 5. redogöra för situationer där samverkan med andra myndigheter är betydelsefulla inom straffrätten. Arbetsformer Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, enskilda studier, basgruppövningar samt seminarier i större grupper. För att studenten ska kunna uppnå samtliga lärandemål diskuteras innehållet i föreläsningsform. För att uppnå samtliga lärandemål presenterar, analyserar och diskuterar studenten även sina bedömningar och slutsatser samt i förekommande fall föreslår lämplig samverkan med andra yrkesgrupper i olika typer av sociala situationer. Av de schemalagda momenten är seminarier obligatoriska. Bedömningsformer Lärandemål 1-4 examineras genom en enskild skriftlig tentamen. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att göra bedömningar och att argumentera för olika lösningar samt att reflektera över beslutens konsekvenser liksom att skriftligt formulera slutsatser. Samtliga lärandemål examineras även genom seminarieuppgifter. Fokus i bedömningen av dessa ligger på studentens förmåga att muntligt reflektera över beslutens konsekvenser liksom att muntligt formulera slutsatser. Bedömningen omfattar även studentens redogörelser för samverkan med

8 företrädare för t.ex. polis, sjukvård och skola i olika typer av sociala situationer. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras genom en skriftlig individuell uppgift enligt beslut av examinator om inte ett nytt tillfälle för uppföljningsseminarium kan erbjudas under terminstid. Bedömningskriterier för samtliga examinationsmoment finns i studiehandledningen. För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt resultat på skriftlig tentamen och på seminarieuppgifterna. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt resultat på skriftlig tentamen, samt godkända seminarieuppgifter. Betygsskala Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG). 5. Teoretiska grunder för akutsjukvård inom polisiärt arbete, 4hp Basics in emergency medical care for the police Innehåll Kursen omfattar basala teoretiska kunskaper i anatomi och fysiologi av människokroppen med relevans för akutsjukvård. Vidare innehåller kursen teoretiska kunskaper utifrån principen S-CABCDE i samband med omhändertagande av person med akut sjukdom eller skada. Dessutom ingår kunskaper om omhändertagande av nack- och ryggskador, personer som blivit utsatta för trubbigt och/eller penetrerat våld, termiska skador, alkohol och drogpåverkan samt kunskap om alternativa orsaker till olika symtom samt kunskap rörande förhindring av smittspridning. Kursen innehåller även reflektioner kring krisreaktioner och bemötande av människor i krissituationer. Lärandemål Efter avslutad delkurs ska studenten kunna 1.redogöra översiktligt för anatomi och fysiologi med relevans för akutsjukvård, 2. beskriva åtgärder lämpliga vid akuta livshotande tillstånd eller skada såsom hjärtstopp, blödning, förgiftning och chock utifrån principen S-CABCDE samt kunskap om alternativa orsaker till olika symtom och åtgärder för att förhindra smittspridning, och 3.reflektera över krisreaktioner och bemötande av människor i krissituationer. Arbetsformer

9 Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, grupparbete och egna studier. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras de teoretiska grunderna för akutsjukvård av särskild relevans för polisiärt arbete och följs upp i seminarieform. För att uppnå samtliga lärandemål arbetar studenterna även i grupp med att diskutera åtgärder i akuta situationer. Av de schemalagda momenten är ett seminarium obligatoriskt. Bedömningsformer Lärandemål 1 examineras med en enskild skriftlig tentamen med fokus på studentens förmåga att redogöra för kroppens anatomi och fysiologi av relevans för akutsjukvård. Lärandemål 2 och 3 bedöms individuellt genom deltagande i seminarier där studentens förmåga att diskutera åtgärder vid akuta tillstånd samt att reflektera över krisreaktioner och bemötande av människor i krissituationer bedöms. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras enligt beslut av examinator genom en skriftlig individuell uppgift. Bedömningskriterier för samtliga examinationsmoment finns i studiehandledningen. För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt resultat på enskild skriftlig tentamen. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt resultat på enskild skriftlig tentamen. Betygsskala Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG). 6. Polisiär tjänstefärdighet: grunder, 5 hp Basics in practical police work Innehåll Delkursen syftar till att introducera studenten till polisiära färdigheter med fokus på ämnet polisiär konflikthantering och betydelsen av skrivande och rättssäker dokumentation för polisyrket. Kursen består av två moment: 1. Polisiär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering, 3,5hp Momentet introducerar studenten till ämnet polisiär konflikthantering (Polkon) och dess kunskapsgrund. De moment som ingår i terminen är mental och fysisk förberedelse och stresshantering, kommunikation, grunderna i taktiskt uppträdande, teoretiska och praktiska grunder i fysiska tekniker och metoder, kunskap om säkerhet vid vapenhantering och en diskussion kring de regler som styr polisens våldsanvändning. Lärandemål Efter genomgånget moment ska studenten kunna

10 1. förklara samband mellan tankar, känslor och beteenden samt redogöra för strategier för egen stresshantering på lång och kort sikt, 2. redogöra för och problematisera kring sambanden mellan den egna hälsan och yrkets krav, 3. genomföra och diskutera fysiska tester av relevans för yrket, 4. redogöra för innebörden av konflikttriangeln och den grundläggande taktiska förklaringsmodellen, 5. beskriva grundläggande principer för fysiska tekniker och metoder och utföra grundtekniker för självförsvar och ingripandetekniker samt redogöra för skador som kan uppstå i samband med ingripanden, 6. förklara innebörden av säkerhetsregler som ska tillämpas vid all vapenhantering, och 7. diskutera polisiär våldsanvändning utifrån de regelverk som styr, forskning och i relation till kön och etnicitet. Arbetsformer Momentets arbetsformer består av självstudier, seminarier och praktiska övningar. För att uppnå lärandemål 1-2 presenteras och diskuteras kurslitteraturens innehåll i föreläsningsform och studenterna arbetar med övningsuppgifter som diskuteras i grupp. För att uppnå lärandemål 3 diskuteras och genomförs olika typer av fysiska tester. Studenterna får i en workshop arbeta med olika övningar i syfte att skapa förutsättningar för en hållbar fysisk hälsa. För att uppnå lärandemål 4-6 diskuteras innehållet i föreläsnings- och seminarieform. För att uppnå lärandemål 5 deltar studenterna i praktiska övningar där tekniker och metoder tillämpas. För att uppnå lärandemål 7 diskuteras polisens våldsanvändning ur ett juridiskt och empiriskt perspektiv samt i relation till kön och etnicitet i föreläsnings- och seminarieform. Bedömningsformer Lärandemål 1-3 examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift som diskuteras muntligt vid ett seminarium. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att resonera kring den mentala och fysiska hälsans betydelse för polisiärt arbete. Lärandemål 4 och 5 examineras genom en enskild skriftlig tentamen och lärandemål 5 examineras även genom ett praktiskt prov. Fokus i bedömningen av den skriftliga tentamen är studentens förmåga att redogöra för grundläggande taktiska förhållningssätt och fokus i bedömningen av det praktiska provet är studentens förmåga att utföra grundtekniker för självförsvar och ingripandetekniker. Lärandemål 6 och 7 examineras genom deltagande i seminarier om polisens våldsanvändning. Till seminariet hör en individuell skriftlig inlämningsuppgift. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att resonera kring polisens våldsanvändning ur olika perspektiv. 2. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation, 1,5hp Momentet behandlar de grundläggande momenten i upprättande av rättssäker dokumentation i polisiära system och dokumentationens betydelse i rättsprocesser. Vidare diskuteras problematiken med att polisiära texter rör sig mellan talspråk, byråkratspråk och lagspråk. Särskilt diskuteras i relation till detta betydelsen av val av ord och uttryckssätt i polisiära texter, i offentliga sammanhang och i kontakt med andra aktörer. Dessutom diskuteras vikten av att uppträda korrekt i mötet med de olika aktörerna i en brottsutredning. Brottsofferperspektivet beaktas särskilt.

11 Lärandemål Efter avslutad delkurs förväntas studenten kunna 1. redogöra för de grundläggande momenten i upprättande av rättssäker dokumentation i polisiära system, 2. redogöra för de rekommendationer som finns angivna i polismyndighetens riktlinjer avseende dokumentation vid exempelvis anmälningsupptagning, och 3. reflektera över dokumentationens betydelse i rättsprocesser, särskilt i relation till kön och etnicitet. Arbetsformer Arbetsformerna består av föreläsningar och praktiska övningar. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras hur en text utformas rättssäkert och de språkliga problem som kan uppstå vid samtal med en aktör i samband med anmälningsupptagning i föreläsningsform. Under praktiska övningar tränar studenten på att dokumentera på ett rättssäkert sätt. Övningar är obligatoriska. Bedömningsformer Samtliga lärandemål examineras genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att uttrycka sig rättssäkert och tydligt, att reflektera över betydelsen av detta, och att texten är uppställd på ett sätt som följer Polismyndighetens riktlinjer. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras genom en skriftlig individuell uppgift enligt beslut av examinator. För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt resultat på samtliga examinerande moment. Betygsskala Underkänd (U) och Godkänd (G) Betyg för hela kursen För betyget godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga i kursens ingående examinerande moment i respektive delkurs. För betyget väl godkänd krävs betyget VG på delkurserna 1-5, samt att övriga examinerande moment är godkända. Rätt till omtentamen Student som underkänts i tentamen ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.

12 Litteratur 1. Samhällsperspektiv på polisiärt arbete Agevall L, Jenner H, (Red.) (2006) Bilder av polisarbete samhällsuppdrag, dilemman och kunskapskrav. Växjö: Växjö University Press. 151 sidor (valda delar) Bengtsson H, (2010) Offentlig förvaltning att arbeta i demokratins tjänst. Lund: Gleerups. 199 sidor. Berggren N-O, Munck J, (2017) Polislagen. En kommentar. Stockholm: Norstedts juridik AB. 253 sidor (valda delar). Eklund N, Landström, (2018) Polisen verksamhet och arbete. Stockholm: Liber. Sidan 15-94, , sidor. Furuhagen B, (2009) Fra n fja rdingsman till na rpolis en kortfattad svensk polishistoria. Va xjo : Va xjo University Press, Nr 002/ sidor. Gillberg N, (2018) Jag har aldrig märkt att kön har haft någon betydelse. Lund: Studentlitteratur. 144 sidor. Ivarsson Westerberg A, (2004) Papperspolisen Den ökade administrationen i moderna organisationer. Stockholm: Handelshögskolan i Stockholm. 331 sidor (valda delar). Åberg K, (2017) Ordningslagen kommentarer och rättspraxis. Stockholm: Wolters Kluwer. 409 sidor (Valda delar). Regeringen, (senaste upplagan) Regleringsbrev för rättsväsendet. Statskontoret, (2015) Förändringar i svensk statsförvaltning och framtida utmaningar. Stockholm: Statskontoret (s.1-132, ). Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s). 2. Brott och trygghet Andersson T, (2018) Kriminologi och polisens roll i det brottsförebyggande arbetet. I: Eklund N, Landström L, (red). Polisens verksamhet och arbete. Liber AB, Malmö. 18 sidor. Brottsförebyggande Rådet, (2017) Brottsutvecklingen i Sverige fram till år BRÅrapport 2017:5. Stockholm: Brottsförebyggande rådet. Valda delar. 175 sidor.

13 Lum C, Koper SC, (2017) Evidence-based policing. Translating research into practice. Oxford: Oxford university press. 323 sidor. Torstensson Levander M, (2013) Kronisk kriminalitet som livsstil. Rikspolisstyrelsens utvärderingsfunktion. 2013:2. 40 sidor Torstensson Levander M, (2007) Trygghet, säkerhet, oro eller risk? Begreppsdefinitioner och mått. Sveriges Kommuner och Landsting: Trygghet & Säkerhet som välfärdsfaktor. Stockholm: Modintryckoffset. 40 sidor. Torstensson Levander M, Ivert A-K, (2018). Ungdomskriminalitet och sociala miljöer. I Ju förr desto bättre. Delbetänkande av utredningen Framtidens socialtjänst. SOU 2018: sidor. Mellgren C, Väfors Fritz M, Tiby E, (2018) Kriminologi: En studiehandbok. Lund: Studentlitteratur. 100 sidor (valda delar). Nationella Operativa Avdelningen, (2017) Utsatta områden, social oordning, kriminell och struktur och utmaningar för polisen. 40 sidor. Sporre T, Standar R, (red.) (2006) Konsten att läsa statistik om brottslighet. Stockholm: Fritzes. 152 sidor. Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 100 s). 3. Introduktion till rättssystemet Berggren NO, Munck J, (2017) Polislagen, en kommentar. Stockholm: Nordstedts Juridik. 253 sidor (valda delar). Josefsson T, (2018) Författningssamling i polisrätt. Stockholm: Norstedts juridik. 693 sidor (valda delar). Staaf A, Nyström B, Zanderin L, (2016) Rätt och rättssystem - en introduktion för professionsutbildningen. Stockholm: Liber. 2 uppl. 115 s. Staaf A, Zanderin L, (2017) Förvaltningsrätt en introduktion för professionsutbildningar. 6 [uppdaterade] uppl. Malmö: Liber. 125 s. Zetterström S, (2017) Juridiken och dess arbetssätt: en introduktion. 2., [uppdaterade] uppl. Uppsala: Iustus. 176 s. En högst 3 år gammal lagsamling, exempelvis: Sveriges Lag, Lund: Studentlitteratur AB, ca 100 s. ISBN: Sveriges Rikes Lag, Stockholm: Nordstedts Juridik, ca 100 s. ISBN:

14 Även tillgänglig på Sveriges riksdags hemsida, under dokument och lagar. Lagsamlingen används genom hela utbildningsprogrammet. Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s). 4. Grundläggande straffrätt Anderberg A, Martinsson D, (2017) Hårdare tag i valårets tecken. Ett kritiskt inlägg om den senaste tidens straffrättspolitik. Juridisk tidskrift, 4, Dahlström M, Strand A, Westerlund G, (2017) Brott och påföljder. Stockholm: Bruun Juridik. 612 sidor (valda delar). Henning-Mäki K, (2018) Straffrätt för brottsutredare. I Eklund, Landström (red.). (2018). Polisen verksamhet och arbete. Stockholm: Liber. Sidan sidor. Josefsson T, (2018) Författningssamling i polisrätt. Stockholm: Norstedts juridik. 842 sidor (valda delar). Wennberg S, (2017) Introduktion till straffrätten. Stockholm: Wolters Kluwer. 116 sidor. Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s). 5. Polisiär akutsjukvård: teoretiska grunder Elmqvist C, Almerud Österberg S, (2014) Akut omhändertagande av trauma på skadeplats och på akutmottagning. Lund: Studentlitteratur. ca 150 s. Englund L-E (2015) Akutsjukvård. Malmö: Gleerups. 320 sidor. Svenska rådet för hjärt- och lungräddning. Kursbok D-HLR. Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer. Cirka 75 sidor. 6. Polisiär tjänstefärdighet: grunder

15 Polisär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering Berggren N-O, Munck J, (2017) Polislagen, En kommentar. Stockholm: Norstedts juridik AB. 253 sidor (valda delar) Norée A, (2008) Polisers rätt till våld. Stockholm: Norstedt Juridik. 184 sidor. Noreé A, (2000) Polisens rätt att skjuta. Stockholm: Wolters Kluwer. 143 sidor. Thiblin I, (2011) Dödsfall vid polisingripande - Riskfall och rekommendationer. Stockholm: Polishögskolan, Sörentorp: EO Grafiska. 72 sidor. Petersson U, Bertilsson J, Fredriksson P, Magnusson M, Fransson PA, (2017), Police officer involved shootings retrospective study of situational characteristics. Police Practice and Research, 18(3), sidor. Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, metodstöd och utbildningsmaterial i polisiär konflikthantering tillkommer. Cirka 75 sidor. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation Ask S, (2013) Skrivande polis. Lund: Studentlitteratur. 103 sidor. Aktuell lagtext och andra styrdokument och riktlinjer, rapporter, metodstöd och utbildningsmaterial tillkommer. Cirka 75 sidor. Kursvärdering Kursansvarig lärare ansvarar för att en summativ kursvärdering genomförs efter varje delkurs slutförande och för att resultatet av kursvärderingen återkopplas till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas och görs tillgängliga på särskild plats samt återkopplas till de studenter som påbörjar delkursen vid nästkommande kurstillfälle. Under kursen genomförs dessutom en formativ utvärdering (s.k. temperaturtagning) efter halva tiden. Även resultatet av denna diskuteras med studenterna på schemalagd tid. Övergångsbestämmelser Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.

Polisiärt arbete III, del 2 (PO142A) Engelsk titel: Police work III, part 2

Polisiärt arbete III, del 2 (PO142A) Engelsk titel: Police work III, part 2 1 (av 5) KURSPLAN för termin 4 för Polisutbildningen. Fastställd av utbildningsnämnden vid Fakulteten för Hälsa och samhälle 2018-10-16 Polisiärt arbete III, del 2 (PO142A) Engelsk titel: Police work III,

Läs mer

Polisiärt arbete III, del I, 18hp (PO141A) Engelsk titel: Police work III, part 1

Polisiärt arbete III, del I, 18hp (PO141A) Engelsk titel: Police work III, part 1 1 (av 9) KURSPLAN för termin 4 för Polisutbildningen. Fastställd av utbildningsnämnden vid Fakulteten för Hälsa och samhälle 2018-10-16 Polisiärt arbete III, del I, 18hp (PO141A) Engelsk titel: Police

Läs mer

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för kandidatprogrammet

Läs mer

Socialt arbete GR (A), Juridik för socialt arbete 1, 12 hp

Socialt arbete GR (A), Juridik för socialt arbete 1, 12 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete GR (A), Juridik för socialt arbete 1, 12 hp Social Work Ba (A), Law and social work (1), 12 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression

Läs mer

Studieguide HT Uppdaterad Polisen i samhället. polisens uppdrag och roll. Polisutbildningen Umeå universitet

Studieguide HT Uppdaterad Polisen i samhället. polisens uppdrag och roll. Polisutbildningen Umeå universitet Studieguide HT 2013 Uppdaterad 2013-08-20 Polisen i samhället polisens uppdrag och roll Polisutbildningen Umeå universitet STUDIEGUIDE Samordningsansvarig lärare: Elisabeth Åström e-post: elisabeth.astrom@polis.umu.se

Läs mer

ARBETSINRIKTAD REHABILITERING SAMMANFATTNING

ARBETSINRIKTAD REHABILITERING SAMMANFATTNING KURS GRUNDNIVÅ 15 HP ARBETSINRIKTAD REHABILITERING INNEHÅLL Sammanfattning Kursplan Kontakt Anmälan Innehåll på sidan ARBETSINRIKTAD REHABILITERING SAMMANFATTNING De personer som får rehabilitering anses

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1113 Kriminologi: Introduktion till studier av brott och sociala avvikelser, 30 högskolepoäng Criminology: Introduction to the study of crime and social

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP KR2103 Kartläggning av brott och otrygghet - omfattning, struktur och förändring, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi I, 15 hp Criminology BA (A), Applied Criminology I, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Polisutbildningen Kurslitteratur 2014. Termin 1. Moment Polisens roll och uppdrag i samhället

Polisutbildningen Kurslitteratur 2014. Termin 1. Moment Polisens roll och uppdrag i samhället Polisutbildningen Kurslitteratur 2014 Termin 1 Moment Polisens roll och uppdrag i samhället Agevall, L. & Jenner, H. (2006). Bilder av polisarbete, samhällsuppdrag, dilemman och kunskapskrav. Växjö: Växjö

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

Utbildningsplan för Polisprogrammet

Utbildningsplan för Polisprogrammet Utbildningsplan för Polisprogrammet Polishögskolan 2014-06-18 UTBILDNINGSPLAN 2 (6) Polisutbildningsförordningen (1999:740) anger ramarna för Polisprogrammet. Med stöd av 2 polisutbildningsförordningen

Läs mer

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2017 Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology

Läs mer

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FH1109 Introduktion till offentlig förvaltning, 30 högskolepoäng Introduction to Public Administration, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp

Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp Criminology BA (A), Criminology A I, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH20 Samhällskunskap 2 för gymnasielärare: Jämförande politik och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp

Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Kriminologi A I, 15 hp Criminology BA (A), Criminology A I, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits Kurskod: KR700G Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området Huvudområde:

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande ÄEND03, Engelska 3, 15 högskolepoäng English 3, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

SOLP02, Rättssociologi i teori och praktik, 15 högskolepoäng Socio-Legal Theory and Practice, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOLP02, Rättssociologi i teori och praktik, 15 högskolepoäng Socio-Legal Theory and Practice, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOLP02, Rättssociologi i teori och praktik, 15 högskolepoäng Socio-Legal Theory and Practice, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Kriminologi GR (B), 30 hp

Kriminologi GR (B), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (B), 30 hp Criminology BA (B) 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression KR040G Kriminologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Utbildningsplan för Polisprogrammet

Utbildningsplan för Polisprogrammet Utbildningsplan för Polisprogrammet Utbildningsplan för Polisprogrammet 2 (6) Polisutbildningsförordningen (1999:740) anger ramarna för grundutbildningen till polis. Med stöd av 2 polisutbildningsförordningen

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Juridik med arbetsrättsliga perspektiv på hälsofrämjande och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Juridik med arbetsrättsliga perspektiv på hälsofrämjande och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Juridik med arbetsrättsliga perspektiv på hälsofrämjande och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp Rehabilitation Science BA (B), Basic Law and Labour

Läs mer

KR2102, Alkohol- och narkotikamissbruk, 15,0 högskolepoäng Alcohol and Drug Abuse, 15.0 higher education credits

KR2102, Alkohol- och narkotikamissbruk, 15,0 högskolepoäng Alcohol and Drug Abuse, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN KR2102, Alkohol- och narkotikamissbruk, 15,0 högskolepoäng Alcohol and Drug Abuse, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOAA11, Socialt arbete: Grundkurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOAA11, Socialt arbete: Grundkurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAA11, Socialt arbete: Grundkurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV206 Perspektiv på neurosjukvård, 7,5 högskolepoäng Perspectives on Neurological Care and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Kriminologi I, 30 högskolepoäng Criminology I, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2018 Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Kriminologi I, 30 högskolepoäng I,

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO400 Straff- och processrätt, 30 högskolepoäng Criminal Law and Procedural Law, 30 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen på

Läs mer

Kursplan. Kriminologi II, 30 högskolepoäng Criminology II, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Kriminologi II, 30 högskolepoäng Criminology II, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2017 Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Kriminologi II, 30 högskolepoäng

Läs mer

Polisiärt arbete I (PO121A)

Polisiärt arbete I (PO121A) 21 (av 13) KURSPLAN för termin 2 för Polisprogrammet. Fastställd av utbildningsnämnden vid Fakulteten för Hälsa och samhälle 2018-10-16 Polisiärt arbete I (PO121A) Engelsk titel: Police work I Fördjupning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV222 Vård- och stödsamordning för vuxna med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Kriminologi GR (A), Professionellt förhållningssätt, 7,5 hp

Kriminologi GR (A), Professionellt förhållningssätt, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Professionellt förhållningssätt, 7,5 hp Criminology BA (A), Professional communication, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2127 Missbrukspsykologi 1, 15 högskolepoäng Psychology of Abuse and Addiction 1, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp Rehabilitation Science BA (A), Rehabilitation Science A, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH10 Samhällskunskap 1 för gymnasielärare: Grundläggande samhällsvetenskapliga perspektiv, 15 högskolepoäng Civics 1 for Teachers in Upper Secondary School, 15 credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV222 Vård- och stödsamordning för vuxna med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Basic Course in Political Science with a Focus on Crisis Management and Security

Läs mer

PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle

PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 1 Graphic design and Illustration 1 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB09, Sociologi: Kriminologi, 15 högskolepoäng Sociology: Criminology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle

LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGE02, Straffrätt och straffprocessrätt, 18 högskolepoäng Criminal Law and Criminal Procedural Law, 18 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS282 Migrationsrätt, 15 högskolepoäng Migration Law, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2017-12-05 och senast reviderad 2018-01-31. Den

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM EPF203 Ekonomistyrning med en introduktion till redovisning, 7,5 högskolepoäng Management Accounting Fastställande Kursplanen är fastställd av Företagsekonomiska

Läs mer

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74 Umeå universitet Juridiskt forum Samlad bedömning av genomförd kurs Page (2) Kursens namn: Rätten i socialt arbete, HT 204, Campus Start- och slutdatum:204 2 0 205 0 6 Antal studenter: 74 Former för utvärdering:

Läs mer

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi II, 15 hp

Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi II, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Kriminologi GR (A), Tillämpad kriminologi II, 15 hp Criminology BA (A), Applied Criminology II, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGFR40 Franska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng French 4 in Teacher Education for upper secondary school, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE19, Psykologi: Psykologi, hälsa och välbefinnande, 15 högskolepoäng Psychology: The Psychology of Health and Well-being, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

- G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

- G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Juridiska fakulteten JSRA01, Straff- och processrättslig översiktskurs, 15 högskolepoäng Criminal Law and Procedural Law Introductory Course, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB21, Kurs 1: Introduktion till psykologin och psykologyrket, 22,5 högskolepoäng Course 1: Introduction to Psychology and the Profession, 22.5 credits Grundnivå / First

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Handelshögskolan vid Örebro universitet Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration,

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI LP2210 Språkstörningar hos barn och ungdomar, 10 högskolepoäng Language Disorders in Children and Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer