Omvärldsbevakning politisk- och tjänstemannaorganisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omvärldsbevakning politisk- och tjänstemannaorganisation"

Transkript

1 Omvärldsbevakning politisk- och tjänstemannaorganisation Inledning Landstingsstyrelsen och regionförbundets styrelse har beslutat att det ska påbörjas ett gemensamt förberedelsearbete för bildande av en länsregion i Sörmland. Som underlag inför kommande arbete med regionbildning i Sörmland kommer här en översikt kring hur andra landsting och regioner har valt att forma sina politiska och tjänstemannaorganisationer när de bildat region. Urvalet av regioner har gjorts baserat på inspel från styrgrupp och tjänstemannaledning. Det har sammalagt bildats 14 regioner fram till idag och så finns det sju landsting inklusive Sörmland. Här nedan listas de regionbildningar som har gjorts tidigare i Sverige efter vilket år de genomfördes: 1999 bildar Skåne och Västra Götaland region som försöksverksamhet fastställs bildar Halland och Gotland region 2015 bildar Örebro, Östergötland, Gävleborg, Jönköping, Kronoberg och Jämtland region 2017 bildar Västmanland, Uppsala, Västernorrland och Norrbotten region I Sörmland, Dalarna, Värmland, Kalmar, Blekinge och Västerbotten har regionförbund det regionala utvecklingsansvaret idag. I Stockholm har länsstyrelsen det regionala utvecklingsansvaret idag. I Stockholm och Kalmar finns den regionala kollektivtrafikmyndigheten idag inom landstinget. I Dalarna, Värmland, Blekinge och Västerbotten finns den idag inom regionförbundet. Utöver Sörmland planerar även Dalarna, Värmland, Stockholm, Kalmar, Blekinge och Västerbotten att bilda region till den 1 januari Detta innebär att alla landsting som ännu inte bildat region nu verkar vara på väg att bilda region. Några utreder frågan likt Sörmland. Landstinget Blekinge, Landstinget i Kalmar och Stockholms Läns Landsting har under 2016 beslutat om att skickat in ansökan till regeringen om att bilda region från och med den 1 januari Bilaga 1 - Översikt kring regionbildning i alla län Bilaga 2 - Ett första utkast på politisk organisation Bilaga 3 Presentation SID 1(27)

2 Här nedan finns tre bilder som visar vilken aktör som vid olika år har haft ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna i Sveriges län. Den gröna färgen är de län där man bildat region och den gula där regionförbundet ansvarar för regionala utvecklingsfrågor. Och till sist den vita är de län där staten genom länsstyrelsen har ansvaret. Regionalt utvecklingsansvar hos länsstyrelsen Regionalt utvecklingsansvar hos regionförbund Regionalt utvecklingsansvar hos region SID 2(27)

3 Beskrivningar av organisationer efter tidigare regionbildningar I den här rapporten ligger fokus på ett antal av regionernas politiska och tjänstemannaorganisationer på en övergripande nivå. Främst beskrivs förändringar som gjorts inom de områden som rör det regionala utvecklingsansvaret, kollektivtrafik eller andra närliggande områden. Här är mindre fokus på hur exempelvis primärvård eller fullmäktigebredningar med demokratiuppdrag eventuellt har organiserats om i samband med regionbildningar i de olika länen. Detta då det inte bedöms ha ett direkt samband med själva regionbildningen utan är en typ av organisationsförändring som kunde skett oavsett om man bildat region eller ej. De organisationsskisser som finns med i rapporten visar ju dock såklart på hela den politiska eller tjänstemannaorganisationen i respektive region. Till rapport har ett antal regioner valts ut för att de av olika skäl är extra intressanta att titta närmare på. Det är regioner som ligger i närheten av Sörmland och finns i samma sjukvårdsregion och strukturfondsområde som har valts ut. Några andra regioner har tagits med för att de varit igång en längre tid eller för att de på något sätt har en organisation som sticker ut från mängden. Specialfall Skåne, Västra Götaland, Gotland och Stockholm Skåne och Västra Götaland var först ut och ingick i den försöksverksamhet som startade i slutet av 90-talet. De har därmed inte haft något regionförbund som har ansvarat för de regionala utvecklingsfrågorna likt många andra landsting som bildat region senare. Med tanke på skillnaden i tid när det gäller bildandet av dessa två regioner och övriga regioner görs inga närmare jämförelser av deras organisationer före regionbildningen. Däremot kan det vara av intresse att titta närmare på hur de valt att sätta samman sina politiska och tjänstemannaorganisationer i jämförelse med de regioner som bildats därefter. Skåne och Västra Götaland är trots allt de som haft längst tid på sig att arbeta med de nya organisationerna och fundera över hur de bör se ut. Region Gotland är unikt eftersom man ansvarar för både för de frågor som hanteras av regioner och för de frågor som i resten av landet ligger inom kommunernas ansvarsområde. Detta tillsammans med Gotlands låga befolkningsmängd gör att Gotland inte direkt är jämförbart med Sörmland. Stockholms läns landsting sticker ut lite bland de som nu planerar att bilda region. Detta på grund av sin storlek men också på grund av att länsstyrelsen där har kvar ansvaret för regional utveckling. Sen finns det dessutom speciallagstiftning som ger vissa befogenheter till Stockholms läns landsting inom regional planering. Sammantaget gör detta att det är lite svårt att jämföra Stockholms situation med den som andra län har. SID 3(27)

4 Region Halland 2003 bildas kommunalförbundet Region Halland med uppdraget att verka för utveckling och tillväxt i Halland. Landstingets uppdrag renodlas till hälso- och sjukvård och verksamheter som näringslivsutveckling, folkhälsa, kultur, utbildning och miljöfrågor förs över till kommunalförbundet. Den 1 januari 2011 samlas regional utveckling och hälso- och sjukvård i en gemensam organisation när Landstinget Halland och Regionförbundet Halland bildade Region Halland. Regionstyrelsen har det samlade ansvaret för regional utveckling och regional kollektivtrafik. Under regionstyrelsen finns tre utskott, arbetsutskottet, hälso- och sjukvårdsutskottet samt tillväxtutskottet. Region Halland har en driftnämnd och en förvaltning som ansvarar för kultur och skolfrågor. Frågor kring regional utveckling hanteras inom tjänstemannaorganisationen av verksamhetsområdet regional utveckling. Verksamhetsområdet finns under den centrala förvaltningen regionkontoret. Kommunberedningen i Region Halland är ett gemensamt organ för information, samråd och samverkan mellan Region Halland och länets kommuner i frågor som är av gemensamt intresse. Beredningen är organisatoriskt knutet till regionstyrelsen och kan besluta om rekommendationer till regionen och kommunerna men inte fatta formella beslut som binder medlemmarna. I överenskommelsen om kommunberedning beskrivs kommunberedningens uppgifter såhär: - att samordna de regionala utvecklingsprocesserna med de kommunala processer som har ett regionalt intresse, - att initiera kommunal samverkan för att utveckla och effektivisera kommunal verksamhet samt diskutera frågor inom hälso- och sjukvården som inte kan eller ska lösas lokalt, såsom avtals- och policyfrågor, - vara ett forum för kommunal omvärlds- och intressebevakning. Region Halland är Hallands kollektivtrafikmyndighet. Regionen har delat upp den långsiktiga och den årliga planeringen mellan regionen och regionens bolag Hallandstrafiken AB. Regionen ansvarar därmed för den strategiska planeringen samt de långsiktiga satsningarna och investeringarna medan Hallandstrafiken AB har det operativa ansvaret för kollektivtrafiken i regionen med ansvar för den årliga planeringen av kollektivtrafiken, vilken beskrivs i kollektivtrafikplanen. SID 4(27)

5 SID 5(27)

6 Region Örebro län I Örebro har man delat upp ansvaret för regional utveckling, kollektivtrafik och kultur på två nämnder. (Regionstyrelsen har dock ett övergripande ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna.) Dessa två nämnder har sedan i sin tur varsin så kallad fokusnämnd som är underställd den vanliga nämnden. Nämnden för regional tillväxt har till en underställd fokusnämnd med ansvar för kultur, bildning, ideella sektorn och folkhögskolor. Nämnden för samhällsbyggnad har i en underställd fokusnämnd med ansvar för miljö och klimatfrågor. Nämnden för regional tillväxt ska enligt sitt reglemente: bereda och besluta i operativa frågor som berör regional tillväxt samt bereda ärenden för beslut i regionstyrelsen eller regionfullmäktige. Till området regional tillväxt hör innovationer, entreprenörskap, näringslivsutveckling, kompetensförsörjning, arbetsmarknad, turism och besöksnäring, natur och friluftsliv, kultur, bildning och ideell sektor, strukturfonder, samt socialt välfärdsarbete. Nämnden för samhällsbyggnad ska enligt sitt reglemente: bereda och besluta i operativa frågor som berör infrastruktur för transporter och kommunikation, kollektivtrafik, samhällsplanering och miljö, energi och klimat på regional nivå samt bereda ärenden för beslut i regionstyrelsen eller regionfullmäktige. Då landstinget redan 2012 fick ansvar att vara regional kollektivtrafikmyndighet fanns en inarbetat politisk och tjänstemannastruktur inom ramen för kollektivtrafikförvaltningen. Vid regionbildningen utökades tjänstemannaorganisationen då infrastrukturfrågor som tidigare låg inom ramen för det regionala utvecklingsansvaret lades inom kollektivtrafikförvaltningen. Inom tjänstemannaorganisationen finns en förvaltning vardera för hälso- och sjukvård, folktandvård, servicefrågor, företagshälsa och till sist regional utveckling. Nämnden för regional tillväxt och nämnden för samhällsbyggnad är alltså båda två kopplade till förvaltningen för regional utveckling. SID 6(27)

7 Region Örebro län politisk organisation SID 7(27)

8 Region Örebro län tjänstemannaorganisation SID 8(27)

9 Region Gävleborg Gävleborg hade innan regionbildningen 2015 en enkel organisation med de flesta frågorna samlade under landstingsstyrelsen och en nämnd för tillväxt och utveckling. Idag finns utöver regionstyrelsen tre olika nämnder inom regionen, en hälso- och sjukvårdsnämnd och två andra nämnder som beskrivs nedan. Hållbarhetsnämnden ansvarar för kollektivtrafikfrågor, folkhälsofrågor, landstingets insatser i det regionala miljöarbetet, bredbandsutbyggnadsfrågor och infrastrukturfrågor. Inom tjänstemannaorganisationen finns en förvaltning som ansvarar för motsvarande områden. Kultur- och kompetensnämnden ansvarar för frågor kring folkhögskolor, verksamhetsbidrag till organisationer, landstingets kulturverksamhet, fördelningen av statliga medel till regional kulturverksamhet och arbetsmarknads- och kompetensförsörjningsfrågor. Inom tjänstemannaorganisationen finns en förvaltning som ansvarar för motsvarande områden. Utöver de två förvaltningarna finns sedan en del frågor som rör det regionala utvecklingsuppdraget inom andra delar av tjänstemannaorganisationen, exempelvis i den så kallade koncernstaben direkt under regiondirektören. Region Gävleborg är sedan 1 januari 2012 Regional Kollektivtrafikmyndighet med ansvar för länets kollektivtrafik. Innan 2012 var det ett bolag som ägdes till 50 procent av landstinget och resten av kommunerna. Idag ingår X-trafik i regionens förvaltning och ansvarar för planering och upphandling av trafiktjänster i länet. SID 9(27)

10 Region Gävleborg politisk organisation SID 10(27)

11 Region Gävleborg tjänstemannaorganisation SID 11(27)

12 Region Jämtland Härjedalen Före regionbildningen 2015 hanterade Landstinget Jämtlands län utbildnings- och kulturfrågor i ett utskott under landstingsstyrelsen. Även en beredning under fullmäktige hanterade kulturfrågor. Regionförbundet Jämtland, bestående av landstinget och åtta kommuner, hade regionalt utvecklingsansvar och var även regional kollektivtrafikmyndighet bildades Region Jämtland Härjedalen. I den politiska organisationen finns regionstyrelsen med ett antal utskott, vårdvalsnämnd, upphandlingsnämnd och den regionala utvecklingsnämnden. I den sistnämnda samlas det statliga tillväxtuppdraget, regional kollektivtrafikmyndighet och frågorna kultur, folkhälsa, klimat, energi och miljö, jämställdhet- och mångfald, forskning och utveckling samt internationella frågor ur ett regionalt perspektiv. Nämnden är också styrelse för folkhögskolorna. Nämnden har utöver de regionala utvecklingsfrågorna även andra kommunala uppdrag i samverkan med hela länet. Regionala utvecklingsnämnden har i sin tur två utskott: Utskottet för infrastruktur ska bereda, följa och analysera verksamheten inom området infrastruktur och kommunikationer, inklusive kollektivtrafik, transporter, bredband och samhällsservice. Utskottet har till uppgift att bevaka uppdraget att vara regional kollektivtrafikmyndighet fullföljs. Arbetsutskottet bereder de ärenden till nämnden som andra utskott inte bereder, alltså huvuddelen av frågorna. Utskottet ansvarar också för att regionens samverkansråd ska ha möjlighet att yttra sig vid beredning av ärenden som ska handläggas av regionfullmäktige. Regionens samverkansråd är ett organ för information, samråd och samverkan mellan regionen och kommunerna. Samverkansrådets uppgifter är: - att samordna de regionala utvecklingsfrågorna med de kommunala frågor som har ett regionalt intresse, - att initiera samverkan för att utveckla och effektivisera den regionala utvecklingsverksamhet samt diskutera frågor inom hälso- och sjukvården som inte kan eller ska lösas i andra samverkansorgan och - vara ett forum för omvärlds- och intressebevakning. Samverkansrådet ska behandla frågor om regionalt utvecklingsprogram, länstransportplan, regionalt tillväxtprogram, kollektivtrafik, regional kulturpolitik, folkhälsa och gemensamma EU-frågor. Andra frågor kan väckas av regionen eller kommunerna. Samverkansrådet har möjlighet att yttra sig i nämnda frågor och i ärenden om medfinansiering av projekt och prioritering av EU:s fondmedel inför beslut i regionala utvecklingsnämnden eller regionfullmäktige. SID 12(27)

13 Tjänstemannaorganisationen i Region Jämtland Härjedalen kan sägas vara uppdelad i två delar, en för hälso- och sjukvård och en för regional utveckling. SID 13(27)

14 Region Jämtland Härjedalen Politisk organisation SID 14(27)

15 Region Jämtland Härjedalen Tjänstemannaorganisation SID 15(27)

16 Region Norrbotten Vid regionbildningen 2017 bildades i Norrbotten ett nytt regionutvecklingsutskott under regionstyrelsen. Utskottet ska enligt regionsstyrelsens reglemente arbeta med frågor inom regional utveckling, kultur samt infrastruktur och inom sitt verksamhetsområde bereda ärenden till regionstyrelsen. Regionstyrelsen ansvarar också för hälso- och sjukvårdsfrågorna vilket förmodligen gör Region Norrbottens politiska organisation till den mest kompakta i landet. När det gäller tjänstemannaorganisationen har knappt 20 medarbetare som arbetat med regional utveckling på länsstyrelsen vid årsskiftet gått över till den nya organisationen Region Norrbotten. I samband med detta försvann division kultur och utbildning och blev organisatoriskt en ny enhet under avdelningen för regional utveckling som ligger under regiondirektörens stab. Detta innebär att alla frågor kring regional utveckling, kollektivtrafik och kultur nu är samlade inom en avdelning. Hälso- och sjukvård, servicefrågor och exempelvis fastigheter är uppdelat i ett antal divisioner. Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten är ett kommunalförbund som ska samordna, effektivisera och utveckla kollektivtrafiken. Medlemmar är länets 14 kommuner samt landstinget. Länstrafiken i Norrbotten är ett helägt dotterbolag till regionala kollektivtrafikmyndigheten. Länstrafiken hanterar praktiskt medlemmarnas trafik i länet. Norrtåg är ett bolag som regionala kollektivtrafikmyndigheten äger till 25 procent. Resterande del ägs av kollektivtrafikmyndigheterna i Jämtland och Västernorrland samt av Länstrafiken i Västerbotten. Norrtåg organiserar och hanterar den regionala tågtrafiken i norr. Inom länstrafiken har Region Norrbotten ekonomiskt ansvar för busslinjer som passerar kommun-, läns- eller landsgräns samt den regionala persontågtrafiken. Kommunerna ansvarar för sina inomkommunala busslinjer. SID 16(27)

17 Region Norrbotten - politisk organisation SID 17(27)

18 Region Norrbotten - tjänstemannaorganisation SID 18(27)

19 Region Uppsala I Uppsala fanns det innan regionbildningen en kulturnämnd och en kollektivtrafiknämnd. Efter regionbildningen 2017 finns dessa två nämnder kvar och så tillkom en regional utvecklingsnämnd. Den nya nämnden har ansvar för de frågor som hör till regionala utvecklingsansvaret med att exempelvis ta fram en regional utvecklingsstrategi för länet. Enligt nämndens reglemente ansvarar man också för: - Uppgifter inom ramen för EU-program och strukturfonder. - Strategiskt arbete för en god och jämlik hälsa i befolkningen inom ramen för hållbar utveckling i samverkan med kommuner och organisationer i länet. - Klimat- och miljöfrågor, kopplat till en hållbar utveckling. - Frågor kopplade till naturvård och friluftsliv. Regionalt Forum är ett nytt forum där ledande kommunala företrädare har möjlighet att träffa politiker från Region Uppsala och bland annat diskutera strategiska och övergripande frågor som har ett längre tidsperspektiv och betydelse för regionens utveckling som till exempel kollektivtrafik, närvård och utbyggnaden av infrastruktur. Då landstinget redan 2012 fick ansvar att vara regional kollektivtrafikmyndighet fanns en befintlig politisk och tjänstemannastruktur inom ramen för kollektivtrafikförvaltningen (UL). Vid regionbildningen förblev tjänstemannaorganisationen oförändrad. Förvaltningen sköter Region Uppsalas myndighetsuppgifter och svarar för den operativa administrationen av kollektivtrafiken i Uppsala län. Inom tjänstemannaorganisationen finns det i Region Uppsala en förvaltning för kollektivtrafik och en förvaltning för kultur och bildning. De regionala utvecklingsfrågorna finns inom den centrala förvaltningen regionkontoret som. SID 19(27)

20 Region Uppsala politisk och tjänstemannaorganisation SID 20(27)

21 Region Västmanland I Västmanland hanterades före bildandet av länsregionen 2017 det regionala utvecklingsuppdraget av länsstyrelsen. Landstinget hanterade kollektivtrafiken i en nämnd och de regionala frågorna i en beredning under landstingsstyrelsen. När regionen bildades 2017 tillkom inga nya nämnder utan kollektivtrafiknämnden finns kvar och beredningen för regional utveckling under regionstyrelsen finns kvar. Landstingsstyrelsen har ett övergripande och samordnande ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna. Beredningen för regional utveckling svarar för att frågorna inom landstingsstyrelsens ansvar för regional utveckling fortlöpande belyses ur ett landstingsperspektiv. Regionen har alltså i stort behållit landstingets politiska organisation men lagt till en strategisk regional beredning under landstingsstyrelsen med representanter från både region och kommuner. Beredningens uppgifter är enligt landstingsstyrelsens reglemente: - Samråda, samordna och lämna förslag i frågor som är strategiska och viktiga för regionens utveckling och som regionen ansvarar för. - Samråda, samordna och lämna förslag i de frågor som är av betydelse för länets utveckling och där regionen och kommunerna har sitt respektive ansvar. Exempel på detta är avtals och policyfrågor inom hälso och sjukvården. - Vara ett forum för kommunal och regional omvärlds och intressebevakning. - Obligatoriska uppgifter är att bereda regionalt utvecklingsprogram, länsplan för regional transportinfrastruktur, regionalt tillväxtprogram (Affärsplan Västmanland), regional kulturplan, kollektivtrafik, folkhälsopolicy och gemensamma EU frågor. Till den strategiska regionala beredningen är tre samverkansgrupper knutna: Kultur & Idrott, Barn & Unga samt Äldre. Inom regionstyrelsens förvaltning (regionkontoret) finns ett centrum för regional utveckling med ansvar för regional utveckling, kultur och folkbildning. Då landstinget redan 2012 fick ansvar att vara regional kollektivtrafikmyndighet fanns en inarbetat politisk och tjänstemannastruktur inom ramen för kollektivtrafikförvaltningen. Vid regionbildningen förblev tjänstemannaorganisationen oförändrad. Förvaltningen sköter Region Västmanland myndighetsuppgifter och svarar för den operativa administrationen av kollektivtrafiken i Västmanlands län. SID 21(27)

22 Region Östergötland 2003 bildades Regionförbundet Östsam som regionalt samverkansorgan. Från 2015 ingår regionförbundets verksamhet i Region Östergötland. Innan regionbildningen fanns nämnderna hälso- och sjukvårdsnämnden samt trafiknämnden, som var kollektivtrafikmyndighet. Region Östergötland har nu följande nämnder: hälso och sjukvårdsnämnden, trafik- och samhällsplaneringsnämnden samt regionutvecklingsnämnden. Regionen har även ansvar för samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen vilket är en gemensam nämnd med representation från Östergötland, Kalmar och Jönköping. Ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna är därmed uppdelat på två nämnder. Trafik- och samhällsplaneringsnämnden ansvarar för regionala utvecklingsfrågor inom samhällsbyggnad, kollektivtrafik, infrastruktur, landsbygdsutveckling samt energi och klimat. Nämnden ska verka för att hålla samman övergripande fysisk planeringen med regional utveckling, fullgöra regionens uppdrag som regional kollektivtrafikmyndighet enligt lagen om kollektivtrafik och har ansvar för att utveckla en attraktiv och effektiv kollektivtrafik. Regionutvecklingsnämnden ansvarar för att främja hållbar ekonomisk tillväxt, näringslivsutveckling, kulturverksamhet, kompetensförsörjning och ökad sysselsättning i regionen. Nämnden ska arbeta för att förbättra regionens attraktivitet och arbeta för att förbättra kompetensförsörjningen i regionen samt bereda och besluta om frågor som rör näringsliv och innovation. Vidare ska den arbeta för utvecklingsinsatser inom kulturoch naturområdet. Nämnden ska även ansvara för att utveckla och samordna regionens folkhälsoarbete och för de internationella frågor som rör nämndens sakområde. Under regionutvecklingsnämnden finns en beredning för folkhälsa. Region Östergötlands tjänstemannaorganisation uppdelad i olika centrum och enheter. Frågor som rör regional utveckling är organiserade inom den centralt placerade ledningsstaben med enheterna; internationell samverkan, kompetens och företagande, kultur och kreativitet och till sist samhällsbyggnad. SID 22(27)

23 Region Östergötland politisk organisation SID 23(27)

24 Region Landsting Regionförbun d DATUM Regionala kollektivtrafikmyndigheter 2012 och 2017 Kommunalförbund Norrbotten Norrbotten Västerbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Jämtland Västernorrland Gävleborg Gävleborg Dalarna Dalarna Uppsala län Uppsala län Värmland Västmanland Stockholms län Värmland Västmanland Stockholms län Örebro län Södermanland Örebro län Södermanland Västra Götaland Östergötland Västra Götaland Östergötland Jönköpings län Gotland Jönköpings län Gotland Halland Kronoberg Kalmar län Halland Kronoberg Kalmar län Blekinge Blekinge Skåne Skåne SID 24(27)

25 Vilka mönster går att se inom regional utveckling och kollektivtrafik i dagens regioner? Ambitionen med det här avsnittet är peka på några större mönster kring organisationer som går att se i de tidigare regionbildningarna runt om i landet när det gäller frågor som regional utveckling och kollektivtrafik. Däremot kommer inte alla olika alternativ och varianter som prövats i de olika länen att tas med. För en sådan mer heltäckande bild hänvisas till organisationsskisserna i rapporten. Det går att dela in de nya regionernas politiska organisationer i några olika grupper beroende på hur de format sina organisationer. Lite förenklat kan man säga att det finns en modell med bara en nämnd eller ett utskott under regionstyrelsen med ansvar för både regional utveckling, kollektivtrafik och kultur och en förvaltning eller stab. Sen finns det en annan modell med 3 nämnder som då ansvarar för varsitt område och tre olika förvaltningar eller staber som hänger samman med nämnderna. Utöver de här två varianterna med antingen en eller tre ansvariga nämnder finns det såklart några olika mellanvarianter där man istället har valt två nämnder och därmed lagt fler ansvarsområden på varje nämnd. Naturligtvis finns det många olika sätt som man kan fördela de olika frågorna på i antingen en två eller tre nämnder, men de här tre modellerna är ändå ett sätt att översiktligt beskriva regionernas organisationer när det gäller de här tre områdena idag. Här nedan finns en figur som illustrerar de olika modellerna. Kollektivtrafik Regional utveckling Kultur 3 nämnder 2 nämnder 1 nämnd SID 25(27)

26 Region Norrbotten är ett tydligt exempel på en mer kompakt eller samlad organisation där allt ansvar för regional utveckling, kollektivtrafik och kultur finns hos regionstyrelsen och ett utskott därunder. Även Jämtland Härjedalen och Västmanland har liknande upplägg för sina politiska organisationer. Region Uppsala kan här representera den andra sidan av skalan med tre olika nämnden som ansvarar för varsitt område, regional utveckling, kollaktivtrafik och kultur. Skåne, Kronoberg och Västra Götaland har en liknande uppdelning i tre nämnder. (Västra Götaland har utöver detta även en miljönämnd) Övriga regioner har någonting mitt emellan med motsvarande ansvarsområden uppdelat på två nämnder. Exempel på detta är Örebro, Gävleborg, Östergötland och Jönköping som har delat upp frågorna i två nämnder. Sammantaget går det att se de här olika sätten att ordna den politiska organisationen som en skala där en enklare eller mer koncentrerad organisation finns i ena änden och en mer uppdelad eller bred organisation finns i andra änden. Att den kommunala samverkan är viktigt syns tydligt i de flesta av de nya regionerna. På i stort sett alla organisationsbilder och beskrivningar av nya regioner finns någon form av samverkansorgan, kommunberedning eller liknade funktion utritad eller beskriven. Ofta är den knuten till regionstyrelsen på ett eller annat sätt. Ett antal regioner har dessutom flera olika samverkansgrupper för olika ämnesområden under en övergripande samverkansgrupp. Det är ganska vanligt i de nya regionerna att samverkansfrågor som rör till exempel socialtjänst och vård är knutna till nämnder som hanterar regional utveckling och tillväxfrågor. När det gäller tjänstemannaorganisationerna finns det en tendens att antalet förvaltningar eller verksamhetsområden och liknade är något färre än antalet nämnder eller utskott i den politiska organisationen. Norrbotten, Västernorrland, Örebro och Jämtland Härjedalen har gått längst i den riktningen. Här har alla frågor som rör regional utveckling, kollektivtrafik och kultur lagts inom en gemensam stab eller förvaltning. Det finns dock flera exempel på organisationer där det finns ett motsvarande antal nämnder och förvaltningar bildades alla kollektivtrafikmyndigheter i Sverige utifrån att Lag (2010:1065) om kollektivtrafik trädde i kraft. De flesta regionerna är idag även kollektivtrafikmyndigheter i sina län. Idag återstår två myndigheter som organiseras inom landsting: Kalmars och Stockholms läns landsting. Övriga myndigheter är organiserade som antingen regionförbund eller kommunalförbund. SID 26(27)

27 Dalarna, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Blekinge har idag lösningar som liknar Sörmlands för kollektivtrafiken i och med att kollektivtrafiken inte finns inom landstingets eller regionens organisation utan i ett regionförbund eller kommunalförbund. Utav dessa kan Dalarna, Värmland, Blekinge och Västerbotten vara intressanta att bevaka under arbetet med regionbildning framöver. Detta då de likt Sörmland utreder frågan om regionbildning i de fyra länen. Bilaga 1 - Översikt kring regionbildning i alla län Bilaga 2 - Ett första utkast på politisk organisation Bilaga 3 Presentation SID 27(27)

28 Region Skåne Länsstyrelsen X X Västra Götalandsregionen Länsstyrelsen X X Region Gotland X X Region Halland X X Region Östergötland X X Region Jönköpings län X X Region Örebro län X X Region Kronoberg X X Region Gävleborg X X Region Jämtland Härjedalen X X Region Uppsala X X Region Västmanland Länsstyrelsen X X Landstinget Västernorrland Länsstyrelsen X X Region Norrbotten Länsstyrelsen X X Stockholms läns landsting Länsstyrelsen ja Landstinget i Kalmar län ja Landstinget Sörmland Landstinget Dalarna Landstinget Blekinge Ja Landstinget i Värmland Västerbottens läns landsting Bild finns tjänst. org. Bilaga 1 - Översikt kring regionbildning i alla län Har eller haft regionförbund eller länsstyrelse Har ansökt till regeringen Har bildat region år Antal ledamöter i fullmäktige Antal röstberättigade 1 mars 2017 Befolkningsmängd Bild finns pol. org.

29 Fullmäktigeberedningar Utkast Bolag Regionfullmäktige Revision, valberedning, arvodesberedning, krisledningsnämnd Hälso- och sjukvårdsnämnd Regional utvecklingsnämnd Regionstyrelsen Gemensamma nämnder: NSV, DU-nämnd, patientnämnd, kostnämnd, varuförsörjningsnämnd, samverkansnämnd m.m. Bilaga 2 - Ett första utkast på politisk organisation,

30 Omvärldsbevakning politisk och tjänstemannaorganisation 1. Nuläget 2. Beskrivningar av organisationer efter tidigare regionbildningar 3. Vilka mönster går att se inom regional utveckling och kollektivtrafik i dagens regioner? Bilaga 3,

31 1. Nuläget 1999 bildar Skåne och Västra Götaland region 2011 bildar Halland och Gotland region 2015 bildar Örebro, Östergötland, Gävleborg, Jönköping, Kronoberg och Jämtland region 2017 bildar Västmanland, Uppsala, Västernorrland och Norrbotten region Sörmland, Dalarna, Värmland, Kalmar, Blekinge och Västerbotten har idag kvar regionförbund I Stockholm har länsstyrelsen det regionala utvecklingsansvaret.

32

33 2. Beskrivningar av organisationer efter tidigare regionbildningar Fokus på politiska organisationen och mindre av tjänstemannaorganisationen Fokus på de frågor som hänger samman med regionbildningen regional utveckling och kollektivtrafik. Urvalet av regioner har gjorts baserat på inspel från styrgrupp och tjänstemannaledning.

34 Olika förutsättningar vid regionbildning Flera olika typer av förutsättningar för de regioner som tidigare bildats. Regionförbund eller länsstyrelse Kollektivtrafik inom landstinget/regionen eller tillsammans med kommunerna. Kultur eller andra frågor utlagt hos regionförbund eller inte

35

36

37

38 3. Vilka mönster går att se? Går att se det som tre olika modeller med antingen en, två eller tre nämnder. Kollektivtrafik Regional utveckling Kultur 3 nämnder 2 nämnder 1 nämnd

39 3. Vilka mönster går att se? Norrbotten, Västmanland och Jämtland Härjedalen har liknande upplägg för sina politiska organisationer med färre nämnder. Uppsala, Kronoberg, Skåne och Västra Götaland har liknande upplägg för sina politiska organisationer med en nämnd för varje ämnesområde. Övriga regioner har varianter som går att placera mitt emellan dessa två modeller.

40 3. Vilka mönster går att se? Dalarna, Värmland, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Blekinge har idag lösningar som liknar Sörmlands för kollektivtrafiken. De flesta regionerna har kollektivtrafikmyndigheten inom regionen idag, men inte alla.

41 3. Vilka mönster går att se? Kommunal samverkan viktigt i många bilder och beskrivningar Tjänstemannaorganisationerna - en tendens att antalet förvaltningar är färre än antalet nämnder Ofta finns dock ett motsvarande antal på båda sidor. I Västernorrland, Norrbotten, Örebro och Jämtland Härjedalen har alla frågor som rör regional utveckling, kollektivtrafik och kultur lags inom en gemensam stab eller förvaltning.

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens 2017-03-30 Cristine Dahlbom Nygren, regiondirektör Regionförbundet Sörmland Catharina Frändberg, biträdande regiondirektör Regionförbundet Sörmland Eva

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS 2017-0858 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-09-13 LS 2017-0858 Yttrande

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Region Östergötland perioden

Region Östergötland perioden Politisk organisation för Region Östergötland perioden 2015-2019 Grundläggande principer De grundläggande principerna för vår politiska organisation (ledning och styrning) är att de ska understödja det

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Resan mot nya Region Halland

Resan mot nya Region Halland Resan mot nya Region Halland Vad var det som hände den 1 januari 2011? Vad innebar det att Halland blev region? Var det landstinget som bytte namn? Berör det mig? Berör det hallänningarna? Vad är en region?

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Yttrande över remiss - Landstingets ansökan till regeringen om att bilda region

Yttrande över remiss - Landstingets ansökan till regeringen om att bilda region Kommunstyrelsen 2017-05-26 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:286 Marita Skog 016-710 55 19 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande över remiss - Landstingets ansökan till regeringen om att bilda region Förslag

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Kalmar Länstrafik Stab och sekretariat TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04-17 Landstingsstyrelsen Sida 1 (2) Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen,

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå

Ärende 8. Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Ärende 8 Remiss om Myndighetsgemensam indelning - samverkan på regional nivå Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-08-07-11 KS 2018.00189 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter

Region Östergötland. Kortfakta om uppdrag och verksamheter Region Östergötland Kortfakta om uppdrag och verksamheter 2017-01-31 Östergötland Östergötland är det fjärde största länet i Sverige, sett till antal invånare. Det finns cirka 450 000 invånare i länet.

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län Konstitutionsutskottets betänkande Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län _ Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:122 Regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor! 2014 folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2016 Författare: Elvir Gigovic Stockholm, januari 2016 INNEHÅLL Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor...

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Fyra kategorier av samverkan

Fyra kategorier av samverkan Fyra kategorier av samverkan Samverkan på olika nivåer Grunder för samverkan Avtal Nämnder och gemensamma nämnder Praktisk samverkan, projekt, analys etc Beredningar och samråd Praktisk samverkan Lina

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag

Region Örebro Förslag - Regionens roll och uppdrag. Inledning och syfte. Roller och uppdrag i dag Projekt Region 2015 130513 ver 9 Region Örebro 2015 Förslag - Regionens roll och uppdrag Inledning och syfte Regionbildningen i Örebro län innebär att den regionala politiska nivån tar på sig en annan

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

1 Sammanfattning... 3

1 Sammanfattning... 3 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 5 2.1 Förslag till lag om upphävande av lagen (2000:1335) om kreditering på skattekonto av stöd till kommuner för anläggande av telenät... 5 2.2

Läs mer

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland - större kraft att växa tillsammans större kraft att växa tillsammans Vad innebär det att bilda region? Landstinget tar över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna Landstinget i Östergötland bytte

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

YH - antal platser med avslut

YH - antal platser med avslut YH - antal platser med avslut 2017-2023 Ekonomi, administration och försäljning Teknik och tillverkning Samhällsbyggnad och byggteknik Data/IT Hälso- och sjukvård samt socialt arbete Hotell, restaurang

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut.

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 106 Remiss om Region Uppsala Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget i Uppsala län ansöker hos

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

uppitifi KF JUNI 2015

uppitifi KF JUNI 2015 uppitifi KF 62 15 JUNI 2015 Kommunfullmäktige Nr 62. Regionbildning i Uppsala län - Remiss KSN-2015-0683 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen - Kommun Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016

Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Regionfrågan- vad händer nu? 6 december 2016 Att ro i land en reform så omfattande som regionindelningen kräver en politisk vilja bortom nästa opinionsmätning. I dagens läge är det mer troligt att Jesus

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete Gun-Marie Stenström Mål och strategier för Region Halland 2012-2015 Kort om mål- och strategidokumentet Långsiktigt

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Välkommen som förtroendevald i Region Uppsala

Välkommen som förtroendevald i Region Uppsala Välkommen som förtroendevald i Region Uppsala Erik Weiman Ordförande i Regionfullmäktige 2019-02-06 Att fundera över Rollen som förtroendevald Vad innebär rollen? Vad innebär uppdraget? Vad gör Region

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8)

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8) www.lvn.se Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben 2012-06-05 1(8) Planeringsdirektör Christer Nylén Region Västernorrland Distribution Diskussionsunderlag för de politiska partierna

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

150 Svar på remiss - Region Sörmland Remiss gällande landstingets ansökan till regeringen om att bilda region (KSKF/2017:286)

150 Svar på remiss - Region Sörmland Remiss gällande landstingets ansökan till regeringen om att bilda region (KSKF/2017:286) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-30 Sida 1(3) 150 Svar på remiss - Region Sörmland 2019 - Remiss gällande landstingets ansökan till regeringen om att bilda region (KSKF/2017:286)

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Regional indelning tre nya län. 9 september 2016

Regional indelning tre nya län. 9 september 2016 Regional indelning tre nya län 9 september 2016 Indelningskommitténs direktiv Utgå ifrån kommungränser och arbetsmarknadsregioner Ansvarskommittén o Sjöstrands utredning Förändring av fördelning av uppgifter

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner genom

Läs mer

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation

Region Örebro län. Därför bildar vi en ny regional politisk organisation Region Örebro län Därför bildar vi en ny regional politisk organisation 1 2 Inledning Örebroregionens styrkor och utmaningar Örebroregionen. Liksom i alla regioner, finns här både starka sidor att bygga

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 19-- Sid 1 Januari 19 Vägen till 9, Sid Januari 19 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 Ärende Vid möte den 21 augusti 2015 med ledande politiker från Region Kronoberg, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Regionförbundet

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 1--17 Sid 1 November 1 Vägen till 9, Sid November 1 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Lång tradition av kommunalt självstyre som syftar till att stärka demokratin och göra offentlig verksamhet mer effektiv Kommunerna har betydande ansvarsområden

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Uppsala län Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508 fastighetsmäklare.

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Om undersökningen i Kronobergs län Kronoberg Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 7 Industri Handel 24 19 1-5 39 Bygg Tjänster till företag 16 10 6-25

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår

Förbundsstyrelsen föreslår Förbundsmötet 2014 Utskott nummer 3 Sekreterare: Anneli Hagberg 2014-09-27 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 21: 30 procent i våra styrelser under 35 år Motionär: Motionärer: Landstingsavdelningen Värmland,

Läs mer

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell

Arbetsförmedlingen Gävleborgs län. Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsförmedlingen Gävleborgs län Gävle 16 maj 2019 Helena Ek Fält och Gabriella Persson Turdell Arbetsmarknadsläget i länet Arbetslösheten minskar från hög nivå Arbetslösheten fortsätter att minska i

Läs mer

Ansökan till regeringen

Ansökan till regeringen Bilaga Ansökan till regeringen Till Regeringen Hemställan För att samordna och stärka det regionala tillväxtarbetet på bland annat de områden som här redovisas ansöker Örebro läns landsting om att från

Läs mer

Politisk organisation för Region Östergötland

Politisk organisation för Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1(1) Ledningsstaben Peder Björn 2018-06-11 RS 2018-328 Regionstyrelsen Politisk organisation för Region Östergötland 2019-2022 Politiska ledningsgruppen (PLG) har under 2018 arbetat fram

Läs mer