Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014"

Transkript

1 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i Mutomo Sid.8 Nytt prospekt Fadderverksamhet Fin -främmande i Uppsala Mentorer för studenter vid Peace and Conflict research Sid.9 Solcellslampor Sid.10 Solcellslampor forts. Sid.10 Info om Mutomo Projektet Tillbakablick De senaste månaderna har varit intensiva Vi har startat många nya projekt Etablerat tätare band med berörda myndigheter i Kenya Fångat upp alla positiva kontakter vi fått i samband med våra resor till Kenya i Januari och februari. Innebandy introducerades i februari och nu tränar c:a 150 ungdomar (pojkar och flickor) varje söndag inför den kommande turnering. Den skall utmynna i finalspel när vi besöker Mutomo i Januari 2015 i samband med en resa för intresserade. Vid årsmötet i mars föreläste f.d. ambassadören Sten Rylander mycket intressant om Afrika i allmänhet och Kenya i synnerhet. Sten R. har 30 års erfarenhet av Afrika som ambassadör i 4 länder. Dessutom har han varit Sidas Afrikachef och EU:s medlare. I samband med årsmötet presenterade han sin nya bok Afrika vänder som är dagsaktuell och mycket lärorik. Kan rekommenderas då den är skriven av en person som har en mycket bred kunskap om Afrika. Sten R. gillade vårt sätt att bedriva hjälpverksamhet och tackade vid förfrågan ja till att fortlöpande skriva en krönika fr.o.m nu i Mutomo News.

2 Sten Rylanders Krönika Trots allt snabbar mobiltelefonin på utvecklingen - då speciellt nykolonialismen. Tack vare Kina. Ända sedan 1960-talet och den nationella självständigheten har Kenya framstått som och uppfattats vara en stabil stödjepunkt i Östafrika. Landet har också under flera decennier spelat en konstruktiv roll inom ramen för regionala organisationer som OAU och AU, IGAD och ECA vid hanteringen av de ofta allvarliga konflikter som har ägt rum i närområdet från tid till annan. Det har bl a handlat om Somalia, det långa inbördeskriget i Sudan som ledde fram till den nya nationen Sydsudan, konflikten mellan Etiopien och Eritrea, Tanzanias intervention i Uganda vid slutet av 1970-talet och utvecklingen i Mali. Kenya har haft stabila regeringar och förhållandevis respektabla ledare. Man har hållit fast vid demokrati och marknadsekonomi även om det har funnits brister såväl på den politiska som på den ekonomiska sidan. Kenya har haft vänskapliga relationer med västvärlden och har ställt upp i kampen mot terrorism och Al-Quaida, som försöker vinna insteg på kontinenten. Media har haft en någorlunda fri ställning och det civila samhället har kunnat verka utan alltför klåfingriga ingrepp från statsmakten. I ljuset av denna huvudsakligen positiva historik finns anledning att vara mer bekymrad över de utvecklingstendenser som vi nu ser i Kenya och i landets närområde. Den politiska ledning som tillträdde efter förra årets val, president Uhuru Kenyatta och vicepresident Willem Ruto, är ifrågasatta efter åtalet mot dem i International Criminal Court (ICC). Säkerhetsläget i landet har försämrats som en följd av upprepade attacker mot kenyanska mål av Al- Quaida-lierade Al-Shabab; detta som en hämnd för den kenyanska inblandningen i Somalia. Vidden av dessa säkerhetshot framgick inte minst i samband med den omfattanden attacken mot affärscentret Westgate i Nairobi förra året. Det kanske mest bekymmersamma på sikt är att Kenya under sitt nya politiska ledarskap kan vara på väg att överge de liberala principer som man har stått upp för tidigare. En ny presslagstiftning har drivits igenom i parlamentet med allvarliga inskränkningar som begränsar medias frihet. Vidare görs nu ansträngningar att kontrollera och begränsa det civila samfundets möjligheter att bedriva sin viktiga verksamhet. Kenya har dock starka civila ledare som kommer att göra allt de kan för att undvika en fortsatt underminering av det demokratiska utrymmet. Internationella kontakter och stödjande samarbete kommer att bli än viktigare i detta sammanhang. Mutomo-projektet fortsätter att göra beundransvärda insatser i det lilla perspektivet. Folket i Mutomo District kan se och uppleva att internationell solidaritet kan göra positiv skillnad och att det finns hopp om en bättre framtid. Var stolta över vad ni har åstadkommit hittills! För mig är det en stor ära att få medverka som krönikör i denna fina föreningstidskrift, Mutomo News, under en tid framöver.

3 Frivilliga hjältar och ambassadörer projektgrupp i Mutomo har gjort ett fint program för henne. Vår strävan är att så många som möjligt får möjlighet att ta del av hennes kunskaper. Jens Lind, Uppsala.Biodlare i Uppland. Inom ramen för ett pilotprojekt gällande biodling i Mutomo ska Jens åka ner till Mutomo vid årsskiftet. Då har resultatet av detta ett-årsprojekt utvärderas. Jens kan då med sin mångåriga erfarenhet delge sina kunskaper till intresserade inom biodling. Genom vår ambassadör Lill-Babs, som tar alla tillfällen i akt att föra fram Mutomo i medier, har vetskapen om oss ökat i Sverige. Det märks inte minst på ökande förfrågningar från företag och allmänhet. Bland dessa finns också s.k. vardagshjältar som frivilligt anmäler sig för att som volontär besöka Mutomo och hjälpa till. Här 3 exempel: Peter Staland, Söderfors; Som gäst på ett Rotarymöte fick han kontakt med Mutomo Projektet. Hans kunskaper inom teambildning och goda kännedom om Öst-Afrika har resulterat i en 14- dagars vistelse i Mutomo där han också varit vår observatör och projekt-granskare. Anna Hedström, Gävle; Befinner sig i skrivande stund i Mutomo. Hon är lärare för utvecklingsstörda barn och vår På hemmaplan har vi också fått hjälp med allehanda uppgifter som framtagning av ett nytt prospekt (Tack Camilla Lind); uppdatering av hemsidan (Tack Anna Malycheva och Lars Olde); info om marknadsföring ( Tack Benny Johnsson); Information om hur få full effekt av vårt arbete (Tack Eva Wenström och Björn Klemming). Känner du någon som kan hjälpa till - hör av dig? Vi söker just nu någon som kan hjälpa till med befintliga och nya kontakter på sponsorsidan.

4 Januari / Februariresa till Mutomo Syftet med dessa resor är flera; de som är intresserade att följa vår verksamhet de som vill se sina egna projekt de som vill uppleva en studie-/ semesterresa till ett område som ej besöks av turister de som vill få inblick i kenyansk kultur och leverne de som önskar besöka intressanta platser i och utanför Kenya (t.ex. safari, golf, bergsgorillor i Uganda) Januari-resan 2014 kryddades med en Sweden-Day med scenshow av Lill-Babs på stora Torget i Mutomo där hon gjorde stor succé. Hon blandade gamla svenska schlagers med musik och sång på engelska. Med på resan var också hennes pianist Bennet Fagerlund. Elisabeth Forsgren instruerar en flicka med hörselproblem hur en hörselförstärkare fungerar. Elisabet har via företaget Comfort Audio i Halmstad lyckats få 288 st hörselförstärkare till Mutomo. Februariresan 2014 hade sin lilla knorr genom att den avslutades i Nairobi med golf i 3 dagar på fina golfbanor. Lill-Babs rockar loss med vår egen projektledare Lauryn och distriktets MP ( Member of Parliament) Mrs Rachel Nymai. Dessutom hade vi en stor utställning som informerade befolkningen om vad vi gör för dem. Birgittorna Wikström och Kvarfordh omarmade av Björn Klemming, Järfälla med skräddarsydda kreationer från Yrkesskolan. Tyget härstammar från Eklundshofs duk-förråd!

5 Vid kommande resor i januari 2015 skall tillfälle ges till ytterligare individualisering av resmål - förutom det obligatoriska programmet vi har i Mutomo distriktet där vi visar upp vad vi gör och ger inblick i det kenyanska samhället och familjetraditionerna. Hör av dig redan nu om du är intresserad att åka med. Under augusti kommer info att finnas på vår hemsida. Mutomo Charity Den 11/7 genomförs denna årliga golftävling på Öregrunds Golfbana. I skrivande stund (3/7) är tävlingen fullbokad med 190 deltagare. Hoppas på bra väder. Våra sponsorer bjuder på ett fantastiskt prisbord i år - igen. Med på tävlingen är Lill-Babs och hon underhåller med sång och musik i Öregrund på kvällen. En bra inkomstbringande verksamhet för oss - tack vare våra sponsorer och Öregrunds Golfklubb. Vi har just avslutat vårt avsaltnings-projekt i Kilisa och lämnat in slutredovisning till Radiohjälpen. Mer än 1000 personer och en grundskola får tillgång till vatten året runt. Projekt - några exempel 3 stora skolprojekt är på gång och glädjen för skolbarn att få ett klassrum när de tidigare undervisats i det fria är enorm. Skolprojekten kombineras med installation av vattentankar. Dessutom pågår byggnation av en kantin där handikappade barn i Kyatune-skolan kan sitta och äta vid bord inomhus.barnen slipper då besvärande solsken och regn. 288 st. hörselbefrämjande apparater för barn med kraftigt begränsad hörsel distribueras nu ut till behövande. Mycket uppskattat. Via Rotary pågår just nu en ansökan om en stor avsaltningsanläggning för Mutomo Mission Hospital. Sjukhuset firar i år 50- årsjubileum och att få tillgång till bra vatten året om vore en dröm.

6 Familjeplaneringsprojektet som var ett ett-årigt pilotprojekt i Kanziko 3 mil från Mutomo har nu avslutats och varit mycket lyckat. Först lärde vi upp 37 instruktörer under 3 dagar. De fick information om hur man kan undvika graviditet. De tillsammans med oss informerade sedan unga kvinnor och män i byarna runt Kanziko. Efter ett år blev resultatet att 313 kvinnor ( i samråd med sina män) accepterade någon form av prevention (p-piller,3-månaders- eller 5 års depotsprutor eller sterilisering). Vi har fått ytterligare bidrag för att utöka verksamheten och då i ett annat område. Vi, vår sponsor och vår projektgrupp är helt övertygade om att barnbegränsning är ett av de bästa sätten att öka levnadsstandarden. Tragedi i Mutomo 5 maj 2014 var en sorgens dag i Mutomo. Sjukhuset fick ta hand om 2 personer som drunknat, 1 person (flickvän till den drunknade) som begått självmord samt 10 personer som omkommit p.g.a. att ha druckit oren sprit. Drunkningsolyckan inträffade vid en damm där ett möte skulle äga rum. Den förste som ramlade i skulle räddas av en man som gled ner under ytan och fastnade mellan 2 klippblock. Man försökte få upp honom genom att fästa en snara runt hans huvud - men endast huvudet lossnade helt. Efter ett dygns arbete med störar lyckades man få upp resten av kroppen och den som drunknade. Tyvärr är simkunnigheten = 0 i Mutomo-distriktet. Två kvinnor som låg bakom försäljningen av den orena spriten sitter nu inom lås och bom för lång tid framöver.

7 Denna sida är sponsrad av Erik Danielsson. Önskar även Du sponsra en sida med något för Dig angeläget ämne - kontakta Sten Kvarfordh Fadderbarn För 5 år sedan var Erik & Anna de första i vår regi att stödja vår fadderbarnverksamhet i Mutomo. Idag har de 5 stycken som de följer upp i skolåren. Det ger en extra dimension i livet att kunna ge dessa barn en chans till en bättre start - säger Erik Danielsson. Berika ditt liv med ett fadderbarn. Många barn i Mutomo önskar en fadder. Du kan vara den som hjälper ett barn ur fattigdom till ett bättre liv än de annars skulle få leva. Kostnad 200kr/ månad. Betalas som engångsavgift eller 200 kr via autogiro/månad. Du får själv önska kön, ålder och kommer att få en fyllig information om barnets livsbetingelser. Vi ombesörjer att möjlighet till brev/mail sker minst 2 ggr/år med ditt fadderbarn. PS. Kostnad för bidrag till godkända hjälporganisationer ( mellan 2000 och 6000kr/ år) är avdragsgill i din deklaration. Ger 25% skattereduktion vid nästa deklaration om du stödjer oss. Kontakta Katarina Schoning för närmare info Tel: Mail: info@mutomo.se

8 Nytt prospekt Vi har nu moderniserat och uppdaterat vårt prospekt och finns att hämta på vår hemsida. Gå in på vår hemsida se - Aktuellt så finner du den. Fadderverksamhet Vi har nu kommit igång och har nu 16 familjer i Sverige som har fadderbarn i Mutomo. Se info på annan plats i denna tidning. Fin -främmande i Uppsala Ledaren för Mutomo Mission Hospital Mary Okumu besökte Uppsala under Vecka 20. Hon är nunna och tillhör Sisters of Mercy. Resan bekostades av Rotary med anledning av mångårigt samarbete med Läkarbanken och sjukhusets kommande 50-års jubileum. Vi hade arrangerat ett spännande program för henne och hon hann med 2 föredrag på Rotaryklubbar, sightseeing i Uppsala, Newmaninstitutet, Träff med studenter från Freds- och Konflikforskning, Akademiska Sjukhuset, Katolska kyrkan, middagar och lunch med styrelserepresentanter. Fr.v. Magnus Elfwendahl, Sister Mary, Sten Kvarfordh, Susanne Folin, Staffan Björklund Mentorer för studenter vid Peace and Conflict Research Under våren har vi utvärderat 4 olika projeket som gäller projektansökning för föreningar och organisationer. Ca. 25 studenter deltog och vi fick också välja ut det förslag som vi ansåg bäst. Intressant och kanske kan något eller några av dessa projekt bli verklighet i Mutomo. Glad vinnare: Ingrid van den Heijden, Holland

9 Ett inlägg i miljödebatten - betr. nyttan med solcellslampor. Författad av vår mångårige medarbetare Stig Svensson, Upplands-Väsby. Solcellslampor National Institute of Health and Science i Berkely, Kalifornien har just publicerat ett arbete om effekterna av att använda fotogen som belysning. Baserat på siffror från 2009 kom man fram till att 20% av världens befolkning använder fotogen eller liknande, för belysning, d.v.s. 1,4 miljarder människor. Den totala förbrukningen beräknas ligga på den svindlande summan av 77 miljarder liter per år. Man har konstaterat att 7-9 % per viktenehet förvandlas till sot (Black carbon). Detta sot står för 3% av allt sot som produceras inklusive skogsbränder, eldar, dieselbilar etc. Miljöpåverkan av ett kilo sot sett över en hundraårsperiod motsvarar 900 kg koldioxid. Det är inte svårt att förställa sig sotets inverkan på exempelvis snösmältningen i Arktis. Användandet av lysfotogen är helt onödigt! I Mutomo har vi en väletablerad mikrokredit-organisation med 4500 medlemmar utgörande 210 grupper. Medlemmarna kan låna pengar till olika ändamål, hönsoch getfarmning, kassava eller fruktodling, köp av motorcykel för taxiändamål etc. och också för köp av solcellslampor. Vi tillhandahåller två olika typer av lampor, en liten läslampa som kostar ca 250:- och en större med fyra ljuspunkter som kostar ca 1500:- och som lyser upp fyra rum. Det betyder att, i stället för att köpa fotogen för :- per år, så kan man betala av sin lampa på ett halvår till ett år, och därefter ha gratis belysning i 3-5 år, tills man måste byta ackumulatorerna. Man har dessutom gratis mobilladdning, vilket är väsentligt idag när väldigt många människor, även i fattiga delar av Afrika, har mobiltelefon. Hittills har man fått vandra lång väg för att ladda telefonerna och även fått betala för det. Vi har hittills försett 360 hushåll med lampor och efterfrågan är mycket stor. Medlemmarna lånar i sina respektive grupper vilket innebär att det finns ett grupptryck på återbetalning av lånen. Detta gör att med nuvarande insats kan vi förmedla cirka 200 lampor per år. Men efterfrågan är hög, en av våra medarbetare i Mutomo sa jag kan sälja en miljon lampor. Förutom miljöeffekten från fotogenbelysningen finns också en hälsoeffekt. Väldigt många av de som använder fotogen för belysning använder också öppna eldar inomhus, för matlagning. Väldigt enkla eldstäder, tre stenar på marken och ett kokkärl ovanpå. I Afrika söder om Sahara räknar man med att 400 miljoner människor har det på detta sätt i sin hem. FN räknar med att på världsbasis dör fyra miljoner människor per år på grund av lungrelaterade sjukdomar och eldsvådor. Detta drabbar främst kvinnor och barn. Även i skolorna lagas maten på öppen eld, det vill säga de skolor som har råd. Vi har försett ett antal skolor med riktiga spisar. Vidare har vi bildat en grupp som bygger så kallade Rocket-stoves, spisar som har en koncenterrad eldstad och orsakar

10 väsentligt mycket mindre rökutveckling och är mycket säkrare än de gamla eldstäderna. Man kan titta på Youtube på Rocket stoves så finner man diverse olika sorter. Vedförbrukningen i en Rocket stove är 40% av den som går åt i en öppen eld, men Kenya har ett jätteproblem, den skogklädda ytan har på 20 år minskat från 19% till 1,7%, det finns bara buskar kvar! Vi har hittills försett Mutomo-distriktet med c:a 800 solcellslampor. Hjälp oss genom att skänka 3000 kr till solcells-paket.

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Vatten Området lider av extrem svår torka periodvis. Brist på vatten förorsakar stort lidande. Regnvatten lagras för användning under torrperioderna. Därför byggs många vattentankar.

Läs mer

Kenya idag. Oktober 2013 MUTOMO Charity

Kenya idag. Oktober 2013 MUTOMO Charity Oktober 2013 MUTOMO Charity Vi börjar detta nummer med ett härligt minne från den gångna fantastiska sommaren. En årligen återkommande golftävling i Öregrund som i år lockade 188 deltagare i solsken. Nytt

Läs mer

Kenya idag. Mars 2014

Kenya idag. Mars 2014 Mars 2014 Mutomo News kommer ut med en regelbunden oregelbundhet. Senaste numret kom i oktober 2013. Nästa nummer kommer någon gång i sommar. Om det bara blir 3 istället för fyra nummer/år så beror det

Läs mer

Kenya och framtiden. Mars 2013

Kenya och framtiden. Mars 2013 Mars 2013 I huvudet på... Kenya och framtiden Valet 4 mars Kenya står inför ett viktigt vägskäl. Valet 4 mars kan föra Kenya framåt mot en begynnande demokrati. Men det kan också bli ett brutalt bakslag.

Läs mer

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars

Nyhetsbrev # 1. 2013. Stockholm Sverige 20 Mars Nyhetsbrev # 1. 2013 Stockholm Sverige 20 Mars Kära medlemmar, månadsgivare och samarbetspartners! Nytt år, nya utmaningar och möjligheter! Vi är glada att ni vill fortsätta att stödja och följa oss i

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Önskelista Bg PG SWISH:

Önskelista Bg PG SWISH: Nedanstående önskelista är ej i prioriteringsordning och exemplifierar förslag på gåvor. Ett bidrag behöver inte motsvara ett helt projekt. Flera små bidrag tillsammans bildar också projekt. Icke öronmärkta

Läs mer

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Tack för ert intresse för projektet som vi hjälper till att driva i Lima, Peru. Vi hoppas att ni

Läs mer

GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10

GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10 Distrikt 2380 SERVCE ABOVE SELF GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10 Rotarykamrater! Tiden går fort och det är mycket som händer. Det är fullt med aktiviteter i klubbarna runt om i distriktet.

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Hills GC 3 september 2012

Hills GC 3 september 2012 Hills GC 3 september 2012 Golfproffs, kändisar och företag spelar golf till förmån för barnen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg! En unik golftävling En unik golftävling som ger företag

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj

barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj barnhemmet i muang mai måndag 11 april - torsdag 5 maj En och en halv vecka i Sverige för oss, fyra veckor utan veckobrev och det har hänt så mycket att vi inte vet riktigt var vi ska börja. Lilla Bee

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013

Rebecca, SG - Reserapport. Kenya- Sommar 2013 Vilket program läser du på? Sjukgymnastprogrammet Rebecca, SG - Reserapport Kenya- Sommar 2013 Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi University, Eldoret i Kenya Vilken termin åkte du och

Läs mer

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring Årets PrimörPremiär kommer gå av stapeln under Kristi Himmelfärdshelgen den 17-20 maj. Helgen innan, lördagen den 12 maj tjuvstartar vi med en Sparrispremiär utanför Österport i Visby. Årets Primörpremiär

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa eleven från det att han/hon anländer till Sverige och genom elevens skolgång. På

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

KTH. Företagskatalog Stockholm

KTH. Företagskatalog Stockholm 11111011100 KTH Företagskatalog Stockholm Innehållsförteckning Välkomna 3 Datatjej konferens 4 Sponsorpaketen 6 Sponsortabell 7 Förtydliganden 8 Övrig spons 10 Intresseanmälan 11 Projektgruppen 12 Välkomna

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

Föreningen Upplands Väsby Musikklasser

Föreningen Upplands Väsby Musikklasser Föreningen Upplands Väsby Musikklasser Protokoll fört vid styrelsemöte 2010-09-03 Alla föräldrar till barn i musikklasserna är med i föreningen Upplands Väsby Musikklasser. Föreningen arbetar ideellt.

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening Sponsorbrev 2014 Trelleborgs Ryttarförening Trelleborgs Ryttarförening är en helt ideell förening som grundades 1971 och driver sin verksamhet på Brosjödals gård, föreningen har ca 350 medlemmar. Vår vision

Läs mer

Frågor & svar om Operation Smile Sverige

Frågor & svar om Operation Smile Sverige Frågor & svar om Operation Smile Sverige Vad är Operation Smile? Insamlingsstiftelsen Operation Smile Sverige grundades 2010 och är en politiskt och religiöst obunden hjälporganisation. Operation Smile

Läs mer

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ]

BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD. [ eskilstunaconvention.se ] BJUD IN TILL ETT MÖTE OCH BLI EN VÄRDEFULL AMBASSADÖR FÖR DIN STAD [ eskilstunaconvention.se ] Att delta i nationella och internationella möten och kongresser är ofta berikande och utvecklande. Men har

Läs mer

RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA

RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA RESE GOLF FRILUFTS MÄSSA UPPSALA Fyrishov 19-20 oktober 2013 Tre spännande mässor på samma plats vid samma tidpunkt! Resemässa - Golfmässa - Friluftsmässa Vill du möta tusentals människor som är intresserade

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Totalt var 54 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra 10 gäster inräknade i summan, så 44 medlemmar deltog. Svarsfrekvensen var den sämsta

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

2012 VILL DU VARA MED?

2012 VILL DU VARA MED? 2012 VILL DU VARA MED? Vad är Väsby Melodifestival? Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Festivalen arrangeras av Upplands Väsby kommun,

Läs mer

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener.

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener. Banan har 18-HÅL Med Norrlands bästa greener. PAY N PLAY Där alla oavsett golfbakgrund är välkomna! EN KROG Med dagens lunch och fullständiga rättigheter. WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU Kort

Läs mer

Föreningens ändamål Information om verksamheten Medlemskap

Föreningens ändamål Information om verksamheten Medlemskap Mutomoprojektet Verksamhetsberättelse 2016 Föreningens ändamål Föreningen har som ändamål att på ideell grund stödja en hållbar utveckling med förbättrade levnadsvillkor för befolkningen i sydöstra Kenya

Läs mer

MUTOMONEWS # Ögonklinik på Mutomosjukhuset = SANT

MUTOMONEWS # Ögonklinik på Mutomosjukhuset = SANT #01-2017 I detta nummer: - Resa till Mutomo 2017 - Ögonklinik - Julgåvor NCC och DAB - Årsmöte 23 mars Mutomoprojektet PG 90 0245-2 BG 900-2452 www.mutomo.se MUTOMONEWS Ögonklinik på Mutomosjukhuset =

Läs mer

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia!

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Nyhetsbrev Nr 7 2013 Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Kära syskon, Hälsningar i Jesu Namn! I detta nyhetsbrev vill jag dela från våra kampanjer som hölls

Läs mer

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation Insamlingsstiftelsen En frisk generation startades 2011 som ett gemensamt initiativ av forskare från

Läs mer

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1

Kapitel 4: Sjukhuset. fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 Kapitel 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention artikel 24 Hälsa och sjukvård 4:1 4: Sjukhuset fn:s barnkonvention, artikel 24 Hälsa och sjukvård bukala berättar: Förra veckan var jag tvungen att gå till sjukhuset.

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

Sammanfattning Damgolf 2015

Sammanfattning Damgolf 2015 Sammanfattning Damgolf 2015 Damernas säsongsavslutning 2015-09-26 Vilken härlig avslutningskväll Säsongen 2015 avslutades med golftävling, mingel, puttningstävling, prisutdelning, lotteri och en god middag

Läs mer

5. Hur blev du omhändertagen?: mycket bra Kommentar omhändertagande: Både Dagmar och Mike trevliga och hjälpsamma.

5. Hur blev du omhändertagen?: mycket bra Kommentar omhändertagande: Både Dagmar och Mike trevliga och hjälpsamma. Namn: Ingrid Fransson Resa: Hathayoga i franska Pyrenéerna Datum: 5-12 juli 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: Fint och fräscht rum. Bra kök och gott om fina uteplatser att sitta på. Kommentar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013

HUNGERPROJEKTET GHaNa 2013 HUNGERPROJEKTET Ghana 2013 Inledning Hungerprojektet tackar alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat vårt arbete i Ghana. Med rapporten vill vi ge er kunskap,

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer

Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Öka effekten av DR med QR! Sju inspirerande exempel på hur du kan använda QR-koder i dina DR-kampanjer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Actionkoder 3. Kanalerna 4. Statistik 5. 7 tips 6. Sammanfattning

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER« utblick

NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER« utblick NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER«utblick SRI LANKA Startskott för Star for Life Carema Orkidén bidrar till Suhada Home Araliya förskola är på frammarsch Terminsavslut med blandade

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009

Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009 Nu sätter vi i gång! ons, okt 12, 2009 Den här veckan startar vi vår uppfräschning av EFS kyrkan! i sidan Byggnytt kan du få se vad som händer under några intensiva veckor. Vi har en kostnadsberäkning

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande ... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande sommarläsning och många turisttips! vålitömmen! KftTRtNrffoUttS

Läs mer

Skulle du? sponsra en 50 åring med hcp 10 som spelar 5 rundor om året och säger att han vill satsa på golfen?

Skulle du? sponsra en 50 åring med hcp 10 som spelar 5 rundor om året och säger att han vill satsa på golfen? Skulle du? sponsra en 50 åring med hcp 10 som spelar 5 rundor om året och säger att han vill satsa på golfen? men om det inte rör sig om hans eget spel, utan om att bygga upp Världens roligaste golftävling?

Läs mer

Glädje efter valet i mars

Glädje efter valet i mars Juli 2013 Glädje efter valet i mars Viss turbulens uppstod efter valet då de två huvudkandidaterna Uhuru Kenyatta förklarade sig som vinnare av valet och Raila Odinga ej accepterade det p.g.a. valfusk.

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

INBJUDAN TILL CITROËN GOLF TOUR 2009. www.citroëngolftour.se SPORTS

INBJUDAN TILL CITROËN GOLF TOUR 2009. www.citroëngolftour.se SPORTS INBJUDAN TILL CITROËN GOLF TOUR 2009 www.citroëngolftour.se SPORTS 08Tack! Den tionde upplagan av Citroën Golf Tour blev en ännu större succé än tidigare år. Tack alla ni som deltagit i de lokala klubbtävlingarna,

Läs mer

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet (AT) 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Tusen tusen tack! Tusen tack till MinStoraDag s Maria Bah Schilling som alltid varit lika trevlig och hjälpsam, och varit med på alla event!

Tusen tusen tack! Tusen tack till MinStoraDag s Maria Bah Schilling som alltid varit lika trevlig och hjälpsam, och varit med på alla event! Tusen tusen tack! Det är med gråten i halsen, fortfarande, jag skriver detta tackbrev till Er alla inblandade i att göra lördagens Jonsters Charity event så fantastiskt! Efter sex månaders hårt arbete

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 Tiden går fort, alldeles för fort! Vi tycker det var igår vi skickade vårt förra brev, men igår var det hela sex veckor sedan. Och visst har

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK.

Dessutom erbjöd sig 8 Rotarymedlemmar att bidra med mellan 500 och 1.500 SEK vardera, vilket blev summa 6.000 SEK. Välgörenhetskonserten i Mariefreds Kyrka med saxofonisten Johan Stengård och Magnus Ludwigsson vid flygeln, som den 2 juni 2014 arrangerades av Mariefred Rotaryklubb och Mariefreds Församling, inbringade

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara.

I Lilla Fridolf och Selma upplever jag att Selma ofta talar om för Fridolf vad han skall göra och hur han skall vara. 38 fyra jag- du Den kommunikativa nyckeln jag och du innebär att ha förståelse för att jag ansvarar, tänker och tycker för mig. Jag står för mina egna tankar och åsikter. Jag låter dig vara och respekterar

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.!

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.! assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning. Vi välkomnar människor som vill göra ett avstamp mot ett friskare och liv oavsett om det

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010

barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 barnhemmet i muang mai måndag 22 februari 2010 - tisdag 23 mars 2010 Här hos oss är det väldigt varmt och med värmen infinner sig en lugn nästan lite loj stämning. I skrivande stund har alla barn slutat

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Spring, Amina! Arbetsblad

Spring, Amina! Arbetsblad Spring, Amina! Arbetsblad Jag som har skapat de här övningarna heter Annelie Drewsen. Jag har även skrivit böckerna om Amina och flera andra böcker. Förut jobbade jag som lärare i svenska som andraspråk.

Läs mer

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund

UTMANING SOM METOD. En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun. Motala Vadstena Samordningsförbund UTMANING SOM METOD En del av arbetet i ESF-projektet MODD i Motala kommun Motala Vadstena Samordningsförbund Vad är MODD? MODD är ett projekt som med stöd av medel från Europeiska Socialfonden (ESF) drivs

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi)

Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Kundutvärdering (Cissila Adeyemi) Avresedatum: 2015 07 18 Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med dina förväntningar? Hur var maten som ingick i resans pris? Vad tyckte du om kvaliteten

Läs mer

Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border)

Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border) Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border) Bo & Anki Jansson besökte skolan och sitt fadderbarn hösten 2018 Under 2018 har utvecklingen på skolan Kjell Borneland Academy gått fortsatt

Läs mer

PENGARNA NÅR FRAM. Både Pingst Jönköping och Erikshjälpen bidrar också till akuta humanitära insatser i samband med katastrofer.

PENGARNA NÅR FRAM. Både Pingst Jönköping och Erikshjälpen bidrar också till akuta humanitära insatser i samband med katastrofer. PENGARNA NÅR FRAM En stor del av överskottet från denna butik används i olika biståndsprojekt runt om i vår värld. Erikshjälpen och Pingst Jönköping arbetar tillsammans, men också var för sig och tillsammans

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010.

Kommentaren är ett av många positiva omdömen som medverkande elever hade efter konserten i Malmö Arena den 10 oktober 2010. Bilder från Malmö Arena 10 okt-2010, som förutom Star Choir, Triple & Touch och 400 gymnasie-elever, bl.a. gästades av Måns Zelmerlöv, Jonathan Johansson och Dogge Doggelito. Detta var det häftigaste jag

Läs mer

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK

1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK Namn: Kerstin Berghman Resa: Dressyr andalusier Mallorca Datum: 18-25 /5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: -Fick bara vänta 30 minuter på flygplatsen,helt OK 2. Hur

Läs mer

World Cup Montego Bay, Jamaica / 26-30 augusti 2014

World Cup Montego Bay, Jamaica / 26-30 augusti 2014 World Cup Montego Bay, Jamaica / 26-30 augusti 2014 www.itfsverige.se 2014-08-31 Nu är ITF:s World Cup avslutad. Det blev ett riktigt medaljregn över de svenska deltagarna vilket gjorde att Sverige slutligen

Läs mer