Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014"

Transkript

1 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i Mutomo Sid.8 Nytt prospekt Fadderverksamhet Fin -främmande i Uppsala Mentorer för studenter vid Peace and Conflict research Sid.9 Solcellslampor Sid.10 Solcellslampor forts. Sid.10 Info om Mutomo Projektet Tillbakablick De senaste månaderna har varit intensiva Vi har startat många nya projekt Etablerat tätare band med berörda myndigheter i Kenya Fångat upp alla positiva kontakter vi fått i samband med våra resor till Kenya i Januari och februari. Innebandy introducerades i februari och nu tränar c:a 150 ungdomar (pojkar och flickor) varje söndag inför den kommande turnering. Den skall utmynna i finalspel när vi besöker Mutomo i Januari 2015 i samband med en resa för intresserade. Vid årsmötet i mars föreläste f.d. ambassadören Sten Rylander mycket intressant om Afrika i allmänhet och Kenya i synnerhet. Sten R. har 30 års erfarenhet av Afrika som ambassadör i 4 länder. Dessutom har han varit Sidas Afrikachef och EU:s medlare. I samband med årsmötet presenterade han sin nya bok Afrika vänder som är dagsaktuell och mycket lärorik. Kan rekommenderas då den är skriven av en person som har en mycket bred kunskap om Afrika. Sten R. gillade vårt sätt att bedriva hjälpverksamhet och tackade vid förfrågan ja till att fortlöpande skriva en krönika fr.o.m nu i Mutomo News.

2 Sten Rylanders Krönika Trots allt snabbar mobiltelefonin på utvecklingen - då speciellt nykolonialismen. Tack vare Kina. Ända sedan 1960-talet och den nationella självständigheten har Kenya framstått som och uppfattats vara en stabil stödjepunkt i Östafrika. Landet har också under flera decennier spelat en konstruktiv roll inom ramen för regionala organisationer som OAU och AU, IGAD och ECA vid hanteringen av de ofta allvarliga konflikter som har ägt rum i närområdet från tid till annan. Det har bl a handlat om Somalia, det långa inbördeskriget i Sudan som ledde fram till den nya nationen Sydsudan, konflikten mellan Etiopien och Eritrea, Tanzanias intervention i Uganda vid slutet av 1970-talet och utvecklingen i Mali. Kenya har haft stabila regeringar och förhållandevis respektabla ledare. Man har hållit fast vid demokrati och marknadsekonomi även om det har funnits brister såväl på den politiska som på den ekonomiska sidan. Kenya har haft vänskapliga relationer med västvärlden och har ställt upp i kampen mot terrorism och Al-Quaida, som försöker vinna insteg på kontinenten. Media har haft en någorlunda fri ställning och det civila samhället har kunnat verka utan alltför klåfingriga ingrepp från statsmakten. I ljuset av denna huvudsakligen positiva historik finns anledning att vara mer bekymrad över de utvecklingstendenser som vi nu ser i Kenya och i landets närområde. Den politiska ledning som tillträdde efter förra årets val, president Uhuru Kenyatta och vicepresident Willem Ruto, är ifrågasatta efter åtalet mot dem i International Criminal Court (ICC). Säkerhetsläget i landet har försämrats som en följd av upprepade attacker mot kenyanska mål av Al- Quaida-lierade Al-Shabab; detta som en hämnd för den kenyanska inblandningen i Somalia. Vidden av dessa säkerhetshot framgick inte minst i samband med den omfattanden attacken mot affärscentret Westgate i Nairobi förra året. Det kanske mest bekymmersamma på sikt är att Kenya under sitt nya politiska ledarskap kan vara på väg att överge de liberala principer som man har stått upp för tidigare. En ny presslagstiftning har drivits igenom i parlamentet med allvarliga inskränkningar som begränsar medias frihet. Vidare görs nu ansträngningar att kontrollera och begränsa det civila samfundets möjligheter att bedriva sin viktiga verksamhet. Kenya har dock starka civila ledare som kommer att göra allt de kan för att undvika en fortsatt underminering av det demokratiska utrymmet. Internationella kontakter och stödjande samarbete kommer att bli än viktigare i detta sammanhang. Mutomo-projektet fortsätter att göra beundransvärda insatser i det lilla perspektivet. Folket i Mutomo District kan se och uppleva att internationell solidaritet kan göra positiv skillnad och att det finns hopp om en bättre framtid. Var stolta över vad ni har åstadkommit hittills! För mig är det en stor ära att få medverka som krönikör i denna fina föreningstidskrift, Mutomo News, under en tid framöver.

3 Frivilliga hjältar och ambassadörer projektgrupp i Mutomo har gjort ett fint program för henne. Vår strävan är att så många som möjligt får möjlighet att ta del av hennes kunskaper. Jens Lind, Uppsala.Biodlare i Uppland. Inom ramen för ett pilotprojekt gällande biodling i Mutomo ska Jens åka ner till Mutomo vid årsskiftet. Då har resultatet av detta ett-årsprojekt utvärderas. Jens kan då med sin mångåriga erfarenhet delge sina kunskaper till intresserade inom biodling. Genom vår ambassadör Lill-Babs, som tar alla tillfällen i akt att föra fram Mutomo i medier, har vetskapen om oss ökat i Sverige. Det märks inte minst på ökande förfrågningar från företag och allmänhet. Bland dessa finns också s.k. vardagshjältar som frivilligt anmäler sig för att som volontär besöka Mutomo och hjälpa till. Här 3 exempel: Peter Staland, Söderfors; Som gäst på ett Rotarymöte fick han kontakt med Mutomo Projektet. Hans kunskaper inom teambildning och goda kännedom om Öst-Afrika har resulterat i en 14- dagars vistelse i Mutomo där han också varit vår observatör och projekt-granskare. Anna Hedström, Gävle; Befinner sig i skrivande stund i Mutomo. Hon är lärare för utvecklingsstörda barn och vår På hemmaplan har vi också fått hjälp med allehanda uppgifter som framtagning av ett nytt prospekt (Tack Camilla Lind); uppdatering av hemsidan (Tack Anna Malycheva och Lars Olde); info om marknadsföring ( Tack Benny Johnsson); Information om hur få full effekt av vårt arbete (Tack Eva Wenström och Björn Klemming). Känner du någon som kan hjälpa till - hör av dig? Vi söker just nu någon som kan hjälpa till med befintliga och nya kontakter på sponsorsidan.

4 Januari / Februariresa till Mutomo Syftet med dessa resor är flera; de som är intresserade att följa vår verksamhet de som vill se sina egna projekt de som vill uppleva en studie-/ semesterresa till ett område som ej besöks av turister de som vill få inblick i kenyansk kultur och leverne de som önskar besöka intressanta platser i och utanför Kenya (t.ex. safari, golf, bergsgorillor i Uganda) Januari-resan 2014 kryddades med en Sweden-Day med scenshow av Lill-Babs på stora Torget i Mutomo där hon gjorde stor succé. Hon blandade gamla svenska schlagers med musik och sång på engelska. Med på resan var också hennes pianist Bennet Fagerlund. Elisabeth Forsgren instruerar en flicka med hörselproblem hur en hörselförstärkare fungerar. Elisabet har via företaget Comfort Audio i Halmstad lyckats få 288 st hörselförstärkare till Mutomo. Februariresan 2014 hade sin lilla knorr genom att den avslutades i Nairobi med golf i 3 dagar på fina golfbanor. Lill-Babs rockar loss med vår egen projektledare Lauryn och distriktets MP ( Member of Parliament) Mrs Rachel Nymai. Dessutom hade vi en stor utställning som informerade befolkningen om vad vi gör för dem. Birgittorna Wikström och Kvarfordh omarmade av Björn Klemming, Järfälla med skräddarsydda kreationer från Yrkesskolan. Tyget härstammar från Eklundshofs duk-förråd!

5 Vid kommande resor i januari 2015 skall tillfälle ges till ytterligare individualisering av resmål - förutom det obligatoriska programmet vi har i Mutomo distriktet där vi visar upp vad vi gör och ger inblick i det kenyanska samhället och familjetraditionerna. Hör av dig redan nu om du är intresserad att åka med. Under augusti kommer info att finnas på vår hemsida. Mutomo Charity Den 11/7 genomförs denna årliga golftävling på Öregrunds Golfbana. I skrivande stund (3/7) är tävlingen fullbokad med 190 deltagare. Hoppas på bra väder. Våra sponsorer bjuder på ett fantastiskt prisbord i år - igen. Med på tävlingen är Lill-Babs och hon underhåller med sång och musik i Öregrund på kvällen. En bra inkomstbringande verksamhet för oss - tack vare våra sponsorer och Öregrunds Golfklubb. Vi har just avslutat vårt avsaltnings-projekt i Kilisa och lämnat in slutredovisning till Radiohjälpen. Mer än 1000 personer och en grundskola får tillgång till vatten året runt. Projekt - några exempel 3 stora skolprojekt är på gång och glädjen för skolbarn att få ett klassrum när de tidigare undervisats i det fria är enorm. Skolprojekten kombineras med installation av vattentankar. Dessutom pågår byggnation av en kantin där handikappade barn i Kyatune-skolan kan sitta och äta vid bord inomhus.barnen slipper då besvärande solsken och regn. 288 st. hörselbefrämjande apparater för barn med kraftigt begränsad hörsel distribueras nu ut till behövande. Mycket uppskattat. Via Rotary pågår just nu en ansökan om en stor avsaltningsanläggning för Mutomo Mission Hospital. Sjukhuset firar i år 50- årsjubileum och att få tillgång till bra vatten året om vore en dröm.

6 Familjeplaneringsprojektet som var ett ett-årigt pilotprojekt i Kanziko 3 mil från Mutomo har nu avslutats och varit mycket lyckat. Först lärde vi upp 37 instruktörer under 3 dagar. De fick information om hur man kan undvika graviditet. De tillsammans med oss informerade sedan unga kvinnor och män i byarna runt Kanziko. Efter ett år blev resultatet att 313 kvinnor ( i samråd med sina män) accepterade någon form av prevention (p-piller,3-månaders- eller 5 års depotsprutor eller sterilisering). Vi har fått ytterligare bidrag för att utöka verksamheten och då i ett annat område. Vi, vår sponsor och vår projektgrupp är helt övertygade om att barnbegränsning är ett av de bästa sätten att öka levnadsstandarden. Tragedi i Mutomo 5 maj 2014 var en sorgens dag i Mutomo. Sjukhuset fick ta hand om 2 personer som drunknat, 1 person (flickvän till den drunknade) som begått självmord samt 10 personer som omkommit p.g.a. att ha druckit oren sprit. Drunkningsolyckan inträffade vid en damm där ett möte skulle äga rum. Den förste som ramlade i skulle räddas av en man som gled ner under ytan och fastnade mellan 2 klippblock. Man försökte få upp honom genom att fästa en snara runt hans huvud - men endast huvudet lossnade helt. Efter ett dygns arbete med störar lyckades man få upp resten av kroppen och den som drunknade. Tyvärr är simkunnigheten = 0 i Mutomo-distriktet. Två kvinnor som låg bakom försäljningen av den orena spriten sitter nu inom lås och bom för lång tid framöver.

7 Denna sida är sponsrad av Erik Danielsson. Önskar även Du sponsra en sida med något för Dig angeläget ämne - kontakta Sten Kvarfordh Fadderbarn För 5 år sedan var Erik & Anna de första i vår regi att stödja vår fadderbarnverksamhet i Mutomo. Idag har de 5 stycken som de följer upp i skolåren. Det ger en extra dimension i livet att kunna ge dessa barn en chans till en bättre start - säger Erik Danielsson. Berika ditt liv med ett fadderbarn. Många barn i Mutomo önskar en fadder. Du kan vara den som hjälper ett barn ur fattigdom till ett bättre liv än de annars skulle få leva. Kostnad 200kr/ månad. Betalas som engångsavgift eller 200 kr via autogiro/månad. Du får själv önska kön, ålder och kommer att få en fyllig information om barnets livsbetingelser. Vi ombesörjer att möjlighet till brev/mail sker minst 2 ggr/år med ditt fadderbarn. PS. Kostnad för bidrag till godkända hjälporganisationer ( mellan 2000 och 6000kr/ år) är avdragsgill i din deklaration. Ger 25% skattereduktion vid nästa deklaration om du stödjer oss. Kontakta Katarina Schoning för närmare info Tel: Mail:

8 Nytt prospekt Vi har nu moderniserat och uppdaterat vårt prospekt och finns att hämta på vår hemsida. Gå in på vår hemsida se - Aktuellt så finner du den. Fadderverksamhet Vi har nu kommit igång och har nu 16 familjer i Sverige som har fadderbarn i Mutomo. Se info på annan plats i denna tidning. Fin -främmande i Uppsala Ledaren för Mutomo Mission Hospital Mary Okumu besökte Uppsala under Vecka 20. Hon är nunna och tillhör Sisters of Mercy. Resan bekostades av Rotary med anledning av mångårigt samarbete med Läkarbanken och sjukhusets kommande 50-års jubileum. Vi hade arrangerat ett spännande program för henne och hon hann med 2 föredrag på Rotaryklubbar, sightseeing i Uppsala, Newmaninstitutet, Träff med studenter från Freds- och Konflikforskning, Akademiska Sjukhuset, Katolska kyrkan, middagar och lunch med styrelserepresentanter. Fr.v. Magnus Elfwendahl, Sister Mary, Sten Kvarfordh, Susanne Folin, Staffan Björklund Mentorer för studenter vid Peace and Conflict Research Under våren har vi utvärderat 4 olika projeket som gäller projektansökning för föreningar och organisationer. Ca. 25 studenter deltog och vi fick också välja ut det förslag som vi ansåg bäst. Intressant och kanske kan något eller några av dessa projekt bli verklighet i Mutomo. Glad vinnare: Ingrid van den Heijden, Holland

9 Ett inlägg i miljödebatten - betr. nyttan med solcellslampor. Författad av vår mångårige medarbetare Stig Svensson, Upplands-Väsby. Solcellslampor National Institute of Health and Science i Berkely, Kalifornien har just publicerat ett arbete om effekterna av att använda fotogen som belysning. Baserat på siffror från 2009 kom man fram till att 20% av världens befolkning använder fotogen eller liknande, för belysning, d.v.s. 1,4 miljarder människor. Den totala förbrukningen beräknas ligga på den svindlande summan av 77 miljarder liter per år. Man har konstaterat att 7-9 % per viktenehet förvandlas till sot (Black carbon). Detta sot står för 3% av allt sot som produceras inklusive skogsbränder, eldar, dieselbilar etc. Miljöpåverkan av ett kilo sot sett över en hundraårsperiod motsvarar 900 kg koldioxid. Det är inte svårt att förställa sig sotets inverkan på exempelvis snösmältningen i Arktis. Användandet av lysfotogen är helt onödigt! I Mutomo har vi en väletablerad mikrokredit-organisation med 4500 medlemmar utgörande 210 grupper. Medlemmarna kan låna pengar till olika ändamål, hönsoch getfarmning, kassava eller fruktodling, köp av motorcykel för taxiändamål etc. och också för köp av solcellslampor. Vi tillhandahåller två olika typer av lampor, en liten läslampa som kostar ca 250:- och en större med fyra ljuspunkter som kostar ca 1500:- och som lyser upp fyra rum. Det betyder att, i stället för att köpa fotogen för :- per år, så kan man betala av sin lampa på ett halvår till ett år, och därefter ha gratis belysning i 3-5 år, tills man måste byta ackumulatorerna. Man har dessutom gratis mobilladdning, vilket är väsentligt idag när väldigt många människor, även i fattiga delar av Afrika, har mobiltelefon. Hittills har man fått vandra lång väg för att ladda telefonerna och även fått betala för det. Vi har hittills försett 360 hushåll med lampor och efterfrågan är mycket stor. Medlemmarna lånar i sina respektive grupper vilket innebär att det finns ett grupptryck på återbetalning av lånen. Detta gör att med nuvarande insats kan vi förmedla cirka 200 lampor per år. Men efterfrågan är hög, en av våra medarbetare i Mutomo sa jag kan sälja en miljon lampor. Förutom miljöeffekten från fotogenbelysningen finns också en hälsoeffekt. Väldigt många av de som använder fotogen för belysning använder också öppna eldar inomhus, för matlagning. Väldigt enkla eldstäder, tre stenar på marken och ett kokkärl ovanpå. I Afrika söder om Sahara räknar man med att 400 miljoner människor har det på detta sätt i sin hem. FN räknar med att på världsbasis dör fyra miljoner människor per år på grund av lungrelaterade sjukdomar och eldsvådor. Detta drabbar främst kvinnor och barn. Även i skolorna lagas maten på öppen eld, det vill säga de skolor som har råd. Vi har försett ett antal skolor med riktiga spisar. Vidare har vi bildat en grupp som bygger så kallade Rocket-stoves, spisar som har en koncenterrad eldstad och orsakar

10 väsentligt mycket mindre rökutveckling och är mycket säkrare än de gamla eldstäderna. Man kan titta på Youtube på Rocket stoves så finner man diverse olika sorter. Vedförbrukningen i en Rocket stove är 40% av den som går åt i en öppen eld, men Kenya har ett jätteproblem, den skogklädda ytan har på 20 år minskat från 19% till 1,7%, det finns bara buskar kvar! Vi har hittills försett Mutomo-distriktet med c:a 800 solcellslampor. Hjälp oss genom att skänka 3000 kr till solcells-paket.

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar Juli 2015 Här kommer ett försenat nummer av Mutomo News. Även om vädret i Sverige inte har varit bra i sommar ska vi inte skylla på det. Snarare på inkompetent sjukhuslogistik och dåliga operatörer som

Läs mer

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning Barnfondens faddertidning nummer 1 2014 Följ med till Kambodja Mama kit populär gåva PostkodLotteriet stödjer utbildning Filippinerna efter Haiyan Barnens framtid kräver långsiktigt arbete Tack vare stödet

Läs mer

Medborgardialog för unga

Medborgardialog för unga Medborgardialog för unga Unga vill inte delta, eller? Vi vet vad unga vill, eller? 9 Medborgardialog med unga NR 9 Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Kjell-Åke Eriksson, kjell-ake.eriksson@skl.se

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Varje vår gör Stockholms Stadsmission en insats för att uppmärksamma och samla

Läs mer

Välkommen. Alla tryck och andra rättigheter är skyddade. Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok

Välkommen. Alla tryck och andra rättigheter är skyddade. Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok Välkommen Välkommen Alla tryck och andra rättigheter är skyddade Kvinnojouren Stina & Anahid Khachadorian 2010. Deltagarna i skrivandet i denna bok Namn enl. bokstavsordning Anahid Khachadorian Anna Lytsy

Läs mer

Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården

Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården Föreningen Socionomer Inom Familjehemsvården -Årets NOFCA-konferens -Ensamkommande barn -FSF-pristagare 2012: Eva Körner Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet Hej och välkomna igen till webbtidningen

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 2 INNEHÅLL ALLMÄNT ORDFÖRANDE HAR ORDET ÄNDAMÅLSVERKSAMHET INSAMLING INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING ADMINISTRATION OCH EKONOMI INFÖR ÅR 2014 TACK! 3 ALLMÄNT OM ASSYRIER UTAN

Läs mer

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 2 2009 Ungdomar förbereds för vuxenlivet En fadderresa till Etiopien Svårt att plugga utan skolböcker Annorlunda julgåvor Glöm inte att fadderbarnen också är

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

50år. Zambia. firar. december 2014

50år. Zambia. firar. december 2014 december 2014 Zambia firar 50år Under Zambias självständighetsdag ordnades cykellopp i Zasp-centret. Full fart på Zambias självständighetsdag Den 24 oktober firade Zambia sin självständighetsdag. I år

Läs mer

Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954

Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954 Stockolms Stadsmission Telefon 08-78 78 600 Fax 08-78 78 634 Plusgiro 90 03 51-8 info@stadsmissionen.se Organisationsnummer 802003-1954 Produktion:Goodybag, Garbergs, Bilbao. Fotograf: Björn Rasmussen

Läs mer

Föräldrajuryn - om marknadsföring till barn på Internet. Juni 2009 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om marknadsföring till barn på Internet. Juni 2009 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om marknadsföring till barn på Internet Juni 2009 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn om marknadsföring till barn på Internet Sammanfattning Vi har ställt totalt 18 frågor till

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

Unikt reportage inifrån det slutna Nordkorea. www.pmu.nu FOKUS: JORDBRUK. 2007 #1 En tidning från PMU InterLife NYHETER PÅ NÄTET:

Unikt reportage inifrån det slutna Nordkorea. www.pmu.nu FOKUS: JORDBRUK. 2007 #1 En tidning från PMU InterLife NYHETER PÅ NÄTET: DIN INTERNATIONELLA UTBILDNINGSGUIDE sid 8-9 NORRLANDSFAMILJEN TRIVS BLAND TUAREGERNA sid 18-19 2007 #1 En tidning från PMU InterLife PROFESSORN MED MISSION SOM SPECIALITET sid 22 FOKUS: JORDBRUK Unikt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 Verksamhetsberättelse 2010 Bistånd som gör det möjligt att ta klivet ur fattigdomen Kooperation Utan Gränser är en biståndsorganisation som arbetar i 24 länder. Vi är specialiserade inom områdena jordbruk,

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Namibiska nationalsången

Namibiska nationalsången Namibiska nationalsången Namibia land of the brave freedom fight we have won. Glory to their bravery who s blood waters our freedom. We give our love and loyalty together in unity. Contrasting beautiful

Läs mer

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Hela steget Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Grafisk form: Kontrapunkt Tryckt: på FSC-märkt

Läs mer

DAGYBLADET. Bostadsbristen påverkar oss! Hur bostadsbrist påverkar unga + Vägen till din första bostad s.3-4. Allt om JAZZ + lite till

DAGYBLADET. Bostadsbristen påverkar oss! Hur bostadsbrist påverkar unga + Vägen till din första bostad s.3-4. Allt om JAZZ + lite till DAGYBLADET Bostadsbristen påverkar oss! Hur bostadsbrist påverkar unga + Vägen till din första bostad s.3-4 Den trendiga välgörenheten Volontärarbete blir bara mer och mer populärt bland ungdomar s.8-9

Läs mer

insamling nu Face-to-face i praktiken Många givare berättar om sina liv och upplevelser

insamling nu Face-to-face i praktiken Många givare berättar om sina liv och upplevelser FRII är en politiskt och religiöst obunden sammanslutning av 77 frivilligorganisationer inom humanitet, kultur och miljövård. Tillsammans har vi cirka fyra miljoner sympatisörer. FRII verkar för etisk

Läs mer

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6

Resan till norra Irak. Innehållsförteckning. Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande. Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 1 2 Resan till norra Irak Innehållsförteckning Inledning 3 Syftet 3 Metod 4 Studiens utförande S t a r t e n 4 Förberedelse och uppläggning 4 Besök vid kvinnocenter 6 E r b i l 8 Nineveområdet 10 Bagdede

Läs mer

..den fortsatta tiden

..den fortsatta tiden Verksamhetsrapport från 2007..den fortsatta tiden Om engagemang efter ett år på Röda Korsets folkhögskola. Innehåll Förord 3 Statistik 4 Sammanfattning 8 Intervjuer 10 Emilia Erixon Bodil Markendahl Lisa

Läs mer

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé

En praktisk handbok. idé. idé idé. idé. idé En praktisk handbok Entreprenörskap handlar om att utveckla nya er och att omsätta dessa er till något värdeskapande. Värdet kan skapas i företag, i offentlig verksamhet och i föreningslivet. REGERINGEN

Läs mer

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Framtiden vi vill ha Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Produktion: Utrikesdepartementet, Stockholm Redaktör: Daniel Emilson, Politiskt sakkunnig, Ministerkansliet Medredaktör: Jenny Häggmark,

Läs mer

Innehåll: Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo. Augusti 2005

Innehåll: Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo. Augusti 2005 Livskraft: Folkhälsosituationen bland deltagarna i Caritas språkträningsgrupper i Hjällbo Augusti 2005 Ann Towns, Fil Dr Gun Holmertz Eva Johannisson Madlin Krabit Innehåll: I. Bakgrund: Folkhälsoundersökningen

Läs mer