Kenya och framtiden. Mars 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kenya och framtiden. Mars 2013"

Transkript

1 Mars 2013 I huvudet på... Kenya och framtiden Valet 4 mars Kenya står inför ett viktigt vägskäl. Valet 4 mars kan föra Kenya framåt mot en begynnande demokrati. Men det kan också bli ett brutalt bakslag. Risken för inbördes konflikter är stora om de båda blocken får ungefär lika många anhängare. Här nedan följer några axplock om vad som kan hända OM allt går som planerat. Eco-Turism De naturliga förutsättningarna för ecoturism är stora och nu satsar man hårt på safariparker, bergsklättring, fiske, träningsanläggningar för idrott på hög höjd. Viktoriasjön och Mombasakus har också resurser att ta emot turister om bara säkerheten kan förbättras. Vision enl. president Kibaki Vägnätet Just nu rustas vägnätet upp och en förbindelse från Mombasa norrut (via Mutomo) mot Sudan är under uppbyggnad - med start norrifrån. Ett löfte som funnits länge men som nu ser ut att bli verklighet. Här en bild från oktober 2012 från vägen mellan Nairobi och Garissa.

2 KONZA Lägg namnet på minnet. Det handlar om uppbyggnad av ett nytt högteknologiskt centrum c:a 6 mil sydost om Nairobi. På en yta av kvm har byggnation av ett afrikanskt Silicon Valley påbörjats. År 2015 skall IT-jobb finnas och år 2030 skall det finnas jobb i denna stad. Total projektkostnad 14,5 miljarder USD. Då ingår också en internationell flygplats - större än den som just nu byggs i Nairobi! Med snabbtåg direkt till Nairobi City. LAMU Det tidigare så natursköna området är i förvandling till att bli en större hamn än Mombasa och en utskeppningshamn för olja, gas ( Järnväg, motorväg och pipeline från Ethiopien och Sudan). C.a 24 millioner ton olja skall raffineras innan det lämnar Kenya med båtfrakt. Lamu skall bli ett nytt Dubai med tullfrihet. Allt inom ramen för Vision 2030.

3 Info från Mutomo besök i januari 2013 Expansion- Cementfabrik För första gången på många år mottogs jag i sällskap med hustru Birgitta av ett grönt Mutomo fyllt av människor med förhoppningar om att äntligen få en bra skörd. Härligt. Detta besök var synnerligen viktigt då det gällde att se till att vår projektgrupp i Mutomo kommer att fungera minst lika bra trots att Martha Gitau lämnar oss. Efter att ha fått ett oemotståndligt erbjudande att få arbeta med samordning av mikrokreditverksamhet i Kenya, Tanzania och Zambia. Martha har gjort ett fantastiskt arbete för oss sedan vi började samarbeta med henne Hon har byggt upp en mikrokreditverksamhet för 4500 personer (mest kvinnor) i 210 grupper. Via undervisning och mikrokreditlån har dessa familjer rest sig ur fattigdom och apati och är idag verksamma inom olika typer av yrkesverksamhet. Hennes och vår mikrokreditverksamhet har rönt stor uppskattning såväl nationellt som t.ex. vid senaste internationella miljökonferensen i Durban Nya medarbetare Martha såg dock till att hitta och skola in en efterträdare. Lauryn Mwende, 26 år, med goda referenser från en 2 årig verksamhet i en organisation som arbetar med hållbar utveckling och lärarexamen från Moi Universitet i Nairobi. Martha hade sedan tidigare 2 medhjälpare anställda på timtid. Avia Kyale och Francis Mbuvi. Då vår verksamhet har expanderat har vi nu heltidsanställt dem och de är ovärdeliga genom att de sköter veckoredovisningen av mikrokreditlånen. Den minnesgode kanske kommer ihåg från decembernumret av Mutomo News att just Avia utsågs till årets bästa mikrokreditmedlem Hon har skapat grunden till att det idag finns så många entreprenörer i Mutomo distriktet. Vi önskar henne lycka till med sina nya arbetsuppgifter. Martha Gitau hälsar Lauryn Mwende välkommen som efterträdare och önskar henne lycka till Aviah och Francis utanför vårt kontor I Mutomo på väg ut på besök till Mikrokreditgrupper för inkassering av veckans avbetalningar.

4 Vår projektgrupp SMG (Sweden Mutomo Group) Totalt ingår nu 7 personer i vår projektgrupp. Projekten har till antalet blivit flera och i många fall ekonomiskt mer omfattande. Vi hade flera möten under veckan och det som diskuterades var bl.a.: inköp av ytterligare en motorcykel hur hantera den lånefond som vi bygger upp. Idag nästan kr. distribution av Solvatten och Sollampor (se separat artikel) ekonomisk redovisning för 2012 mango-, kassava- och andra projekt inom mikrokreditverksamheten genomgång av skolprojekt, vattenreningsprojekt, vattentankar av plast m.m. CBO SMG har hittills varit registrerad som en Self Help Group. Vi diskuterade framtidsplaner och kom fram till att SMG måste ta större ansvar såväl ekonomiskt som verksamhetsmässigt inom en 3-5 års period. Meningen med vårt bistånd från Sverige är ju att det en dag skall ha hjälpt De klart största pågående projekten är byggnationen av en vattendam i Kasava, hönsprojekt i Kiange Primary School och ett utbildningscenter för SMG i Mutomo. Där flyter allt på enl. plan. Våra största bekymmer just nu är att få ekonomisk insyn i den bageriverksamhet som drivs vid Chester Polytechnic och en fungerande kommitté vid Kanziludammen så den åter skall fungera som det är tänkt. Vi kommer att intensifiera våra ansträngningar på de två sistnämnda projekten. Vi beslöt att göra utvärderingar av utförda arbeten under kommande år - s.k. Value Addition. Bra som underlag inför kommande ansökningar om bidrag. dem till så mycket självhjälp så de kan klara sig själva. Av den anledningen har vi nu bildat en CBO (= Community Based Organisation). Meningen är att den inom snar framtid skall ombildas till en NGO (Non Government Organisation). Då kan denna NGO själv söka bidrag, åtnjuta tulllfrihet och momsfrihet i Kenya.

5 Besök / Möten De 14 dagarna i Mutomo var intensiva och många besök, möten och inspektioner av utförda och pågående projekt gjordes. Skolbesök: Kyatune, St Marys, Chester, Mutomo primary, Thome Primary, Wayani Primary, Mutomo deaf School, Erik School, Sallen School, Kiange Primary, Holy Family. Personbesök; Janet Ndungi (koll av mango- och kassavaodling + disk. anställning i bageriet)mr Mbai, Mwange,Avia Kyalo, Francis Mbuvi (koll av mango- och Kassavaodling)Peninah Mutie(Manager Kenya Commercial Bank). Sister Mary (Matron för Mutomo Mission Hospital), Patric Mutitia (Manager of the Ministry of social services), John Mugabe (bidragsreduktion), Remy Kamya ( leveranspriser 2013), Sister Mary (familjeplanering). Faderbarnsbesök. Myndighetsbesök,Georgine Ndolo (Area educational officer),mr. Lesiman (Deputy District Comissioner, Peter Nyororu (World Vision), Isac Ashoki (District Deputy Manager, Cletus Kimanthi (Chairman Kanzilu dam), Mr Ngilla (District Water Officer). Ett intressant besök var en s.k. cattle-dip. I Mutomo finns bara en anläggning och behovet av dessa desinfektionsanläggningar för getter m.fl. är mycket stort. Minst 3 till vore önskvärt. Djuren skall, för att undgå ytliga infektioner desinficeras regelbundet. Mr Ngilla var positiv till samarbete med oss om detta. Evans tar fram ett kostnadsunderlag för ytterligare en anläggning.

6 VALVAKA - Möte med premiärminister Odinga i Mutomo Måndagen den 21 januari var en mycket speciell dag. C.a 1500 personer hade samlats på torget för att se och lyssna på premiärminister Odinga. Första gången någonsin som en så hög politiker besökt Mutomo. Han kom i helikopter omgärdad av säkerhetsmän. Han höll ett brinnande och humoristiskt tal och försvann sedan vidare till nästa stad. Intressant är att tidigare MP Isaac Muoki (personvald i parlamentet från Mutomo distriktet) endast kom på tredje plats i provvalet några veckor tidigare. Vann överlägset gjorde vår hotellföreståndares bror Michael Kiwoto. Odinga. Mannen närmast med ryggen mot kameran är Michael Kiwoto - Peninas bror. OBS : Bilden är tagen från min sittplats - 4 stolar bakom Odinga på VIPläktaren! Vi fick möjlighet att tala mycket med honom. Han verkade vara en hygglig prick och kunde tänka sig gott samarbete och ekonomiskt stöd till våra projekt om vi kunde förse honom med de 4500 rösterna från våra mikrokreditgrupper! På bilden tackar vår ordförande i SMG William Kisengese premiärminister Totalt sett ett mycket lyckat besök. Glädjande att utvecklingen nu gått därhän, att en lokal resebyrå och taxiföretag nu ombesörjer transporter till och från Nairobi för oss till rimlig kostnad. Solcellslampor. National Institute of Health and Science i Berkely, Kalifornien har just publicerat ett arbete om effekterna av att använda fotogen som belysning. Baserat på siffror från 2009 kom man fram till att 20% av världens befolkning använder fotogen eller liknande, för belysning, d.v.s. 1,4 miljarder människor. Den totala förbrukningen beräknas ligga på den svindlande summan av 77 miljarder liter per år. Man har konstaterat att 7-9 % per viktenehet förvandlas till sot (Black carbon). Detta sot står för 3% av allt sot som produceras inklusive skogsbränder, eldar, dieselbilar etc. Miljöpåverkan av ett kilo sot sett över en hundraårsperiod motsvarar 900 kg koldioxid. Det är inte svårt att föreställa sig sotets inverkan på exempelvis snösmältningen i Arktis. Användandet av lysfotogen är helt onödigt! I Mutomo har vi en väletablerad mikrokreditorganisation med 4500 medlemmar utgörande 210 grupper. Medlemmarna kan låna pengar till olika ändamål, hönsoch getfarmning, kassava eller fruktodling, köp av motorcykel för taxiändamål etc och också för köp av solcellslampor. Vi tillhandahåller två olika typer av lampor, en liten läslampa som kostar ca 250:- och en större med fyra ljuspunk-

7 ter som kostar ca 1200:- och som lyser upp fyra rum. Det betyder att, i stället för att köpa fotogen för :- per år, så kan man betala av sin lampa på ett halvår till ett år, och därefter ha gratis belysning i 3-5 år, tills man måste byta ackumulatorerna. Man har dessutom gratis mobilladdning, vilket är väsentligt idag när väldigt många människor, även i fattiga delar av Afrika, har mobiltelefon. Hittills har man fått vandra lång väg för att ladda telefonerna och även fått betala för det. Vi har hittills försett 360 hushåll med lampor och efterfrågan är mycket stor. Medlemmarna lånar i sina respektive grupper vilket innebär att det finns ett grupptryck på återbetalning av lånen. Detta gör att med nuvarande insats kan vi förmedla cirka 200 lampor per år. Men efterfrågan är hög, en av våra medarbetare i Mutomo sa jag kan sälja en miljon lampor. Förutom miljöeffekten från fotogenbelysningen finns också en hälsoeffekt. Väldigt många av de som använder fotogen för belysning använder också öppna eldar inomhus, för matlagning. Väldigt enkla eldstäder, tre stenar på marken och ett kokkärl ovanpå. I Afrika söder om Sahara räknar man med att 400 miljoner människor har det på detta sätt i sin hem. FN räknar med att på världsbasis dör fyra miljoner människor per år på grund av lungrelaterade sjukdomar och eldsvådor. Detta drabbar främst kvinnor och barn. Även i skolorna lagas maten på öppen eld, det vill säga de skolor som har råd. Vi har försett ett antal skolor med riktiga spisar. Vidare har vi bildat en grupp som bygger så kallade Rocket-stoves, spisar som har en koncenterrad eldstad och orsakar väsentligt mycket mindre rökutveckling och är mycket säkrare än de gamla eldstäderna. Man kan titta på Youtube på Rocket stoves så finner man diverse olika sorter. Vedförbrukningen i en Rocket stove är 40% av den som går åt i en öppen eld, men Kenya har ett jätteproblem, den skogklädda ytan har på 20 år minskat från 19% till 1,7%, det finns bara buskar kvar! Stig Svensson

8 Styrelsemedlemmar Som ett led i att informera alla medlemmar vilka som är styrelserepresentanter i Mutomo projektet kommer i detta nummer vår kassör att presenteras. Namn: Björn Falkeblad Ålder: 48 år Yrke: Civilekonom Civistånd: Gift, 6 barn Bostadsort: Järfälla Hobby: Resor och historia Mer än 25 års erfarenhet av kapitalförvaltning och varit finanschef inom Svenska kyrkan i 10 år. Medlem i Järfälla-Kvarnen Rotaryklubb Representerar Moderaterna i Järfälla Kommunalfullmäktige, Socialnämnden (ordförande) och Kyrkorådet för Svenska kyrkan i Järfälla (ordförande) Björn har sedan han åtog sig uppdraget som kassaförvaltare / kassör 2010 på ett strukturerat sätt skött den ekonomiska rapporteringen på ett föredömligt sätt. Stort arbete har nerlagts på att förmå vår projektgrupp i Mutomo att redovisa projektkostnader och andra utlägg på ett enl. svenska normer godkänt sätt. Björn besökte Mutomo i februari 2011 och bilden visar Björn på väg att inspektera ett projekt i Kilisia som donerats av hans Ro- taryklubb. För att samla kraft till sitt intensiva arbetsprogram kopplar Björn av rejält varje sommar på deras smultronställe i södra Östergötland.

9 SKATTSKRIVNING Redan 4 år innan Jesu födelse så utgick ett påbud från kejsar Augustus att hela världen ( läs Romarriket) skulle skattskrivas. Idag går premiärminister Odinga i Kenya ut med en uppmaning till alla vuxna med inkomst och företag att betala skatt. F.n. är det en frivillig inbetalning p.g.a. att det ej finns någon myndighet som ser till att skatt betalas in på tjänster och kapital. 16% är skattesatsen på inkomst av tjänst och 30% skatt på vinst i bolag. Landets folkvalda representanter (MP = Minister of Parlament) är de högst betalda politikerna i världen - sett till sin arbetsinsats. De tjänar c.a 85000kr/månad. Lediga fredagmåndag. Börjar arbeta tisdag efter lunch och slutar torsdagar vid lunchtid. De har hittills ej betalat skatt på sin inkomst. OM de nu skall tvingas betala skatt så kräver de 16% löneförhöjning. Vad ger det för signaler till vanliga medborgare? Märkligt nog betalar idag vissa in skatter utan att kräva samhällsnytta. Speciellt den unga, välavlönade gruppen anställda i större städer och samhällen betalar in skatt. OM de blir ertappade att ej ha betalat skatt så ger det stora eftertaxeringsproblem och rekryteringssvårigheter. I Mutomo är viljan att betala skatt ytterst liten - kanske beroende på att innevånarna till stor del lever på säsongsberoende skördeintäkter. Min förhoppning är att det kommande valet i mars skall fokusera på hur inbetalda skatter skall komma folket tillgodo. Först då medborgarna själva märker förbättringar så infinner sig betalningsviljan. Men korruptionen inom statsapparaten måste stoppas. En dröm vore en oberoende kommission som kunde övervaka detta. FN är väl inget att hoppas på? Internationella påtryckningar? Möjligen att de länder som ger mest bidrag kan skapa förutsättningar för en sådan kommission? Några tänkvärda siffror om Kenya idag:: ÅLDERSSTRUKTUR 0-14 år: 42,2 % (innebärande att nästan halva Kenyas befolkning är under 15 år) Stora risker - och möjligheter år: 55,1 % 65år - : 2,7 % BEFOLKNING SOM LEVER UNDER EXISTENSMINIMUM - 67% ARBETSLÖSHET - 40% ARBETSKRAFT EFTER YRKE Jordbruk 75% Industri och tjänster 25% KORRUPTIONSRANKING: 159 av 180 länder i världen.(somalia har ranking Danmark har ranking 1.)

10 Skatteåterbäring vid personlig gåva (ej företag) Vi är numera en av 17 organisationer som kan erbjuda skatterabatt vid en gåva mellan kr. Hur går det till? Ange namn och personnummer vid inbetalning på vårt Post - eller Bankgirokonto ( PG eller BG ) så ser vi till att Du får 25% skatteåterbäring förtryckt i nästa deklarationsblankett. 6000kr i bidrag ger 1500 kronor i skatterabatt. Du som hellre vill stödja oss via Autogiro - gå in på vår hemsida och klicka på Så kan du bidra. Om du betalar in mellan 2-500kr/ månad gäller skatterabatten även för dig. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Företagare - Stöd Mutomo projektet via ANNONS Du som vill slå 2 flugor i en smäll - annonsera i Mutomo News och visa vad du har att erbjuda och visa samtidigt att du stödjer Mutomo projektet. Faktura på annonskostnad skickas till ditt företag. Storlek A kr. A kr.

11 Eriks School - en mönsterskola idag Från ingenting 2010 till toppskola idag! Eriks Danielsson Förvaltning AB Kvalitet lönar sig! Strandpromenaden UPPSALA Härlig annons i företagsdelen Uppgång i Uppsala Nya Tidning 18 december Tack UNT för det.

12 Mutomo News utkommer varje kvartal och speglar aktuell information från Mutomo projektets verksamhet. Mutomo News är ämnad för medlemmar, sponsrande företag, Rotary klubbar och organisationer som stödjer vår verksamhet. Mutomo News är öppet för annonsering via företag som på så sätt bidrarar till vår verksamhet. För info om annonskostnader. Kontakta Sten Kvarfordh. Sten Kvarfordh Projektledare Lilljeborgsvägen 8 B Uppsala Tel Mob Mail:

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i

Läs mer

Glädje efter valet i mars

Glädje efter valet i mars Juli 2013 Glädje efter valet i mars Viss turbulens uppstod efter valet då de två huvudkandidaterna Uhuru Kenyatta förklarade sig som vinnare av valet och Raila Odinga ej accepterade det p.g.a. valfusk.

Läs mer

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo området. Korruptionen kan vi ej göra så mycket åt. Endast inta

Läs mer

Sten Rylanders Krönika

Sten Rylanders Krönika November 2014 Sten Rylanders Krönika Först av allt en mycket rolig händelse, som jag tror att alla läsare av Mutomo News redan känner till. Den 24 oktober fick vår eldsjäl Sten Kvarfordh mottaga Uppsala

Läs mer

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar Juli 2015 Här kommer ett försenat nummer av Mutomo News. Även om vädret i Sverige inte har varit bra i sommar ska vi inte skylla på det. Snarare på inkompetent sjukhuslogistik och dåliga operatörer som

Läs mer

Informationsblad. Oktober - December nr 4-2013

Informationsblad. Oktober - December nr 4-2013 Informationsblad Oktober - December nr 4-2013 Kungsörs Återvinning &Secondhand Anders Olofsson Tel. 0227-149 90 Fax 0227-316 61 info@secondhandkungsor.se www.secondhandkungsor.se Ansvarig för info-bladet

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

Ungdomar mot våld. Barntrafficking problem i Burma. Faddrar på resa i Kambodja. Pilotprojekt med idrott i fokus

Ungdomar mot våld. Barntrafficking problem i Burma. Faddrar på resa i Kambodja. Pilotprojekt med idrott i fokus Barnfondens faddertidning nummer 1 2015 Ungdomar mot våld Barntrafficking problem i Burma Faddrar på resa i Kambodja Pilotprojekt med idrott i fokus Barns rättigheter i fokus 2015 Parallellt med arvet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 2 INNEHÅLL ALLMÄNT ORDFÖRANDE HAR ORDET ÄNDAMÅLSVERKSAMHET INSAMLING INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING ADMINISTRATION OCH EKONOMI INFÖR ÅR 2014 TACK! 3 ALLMÄNT OM ASSYRIER UTAN

Läs mer

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 2 2009 Ungdomar förbereds för vuxenlivet En fadderresa till Etiopien Svårt att plugga utan skolböcker Annorlunda julgåvor Glöm inte att fadderbarnen också är

Läs mer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer Voi-projektets framtid och finansiering Lina Brobjer och Sandra Fleischer Projektarbete VT-2012 Handledare: Karina Persson Tingsholmsgymnasiet Projektarbete 523 86 ULRICEHAMN VT-2012 SAMMANFATTNING Lina

Läs mer

Nr 2 september 2012. S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2

Nr 2 september 2012. S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2 Nr 2 september 2012 S ger sin syn på franchising! Jetpak om franchising Vi är till för dig! Facebookskolan, del 2 l e d a r e God franchiserelation innebär både delad vinst och delad risk Jag har i veckan

Läs mer

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag.

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. En analys av lånebehov och ekonomiska förhållanden bland arbetsintegrerande sociala företag baserat på förhållandena år 2012. Sammanfattning

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Årets Företagare Stockholms stad 2015

Årets Företagare Stockholms stad 2015 NR 1 APRIL 2015. PRIS 35 KR XX TIDNINGEN FÖR ETT BÄTTRE FÖRETAGARKLIMAT I STOCKHOLM & UPPSALA FRÅN DEBATT: Risk för fler krångliga regler när Regelrådet läggs ner Årets Företagare Stockholms stad 2015

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

FN:s åtta millenniemål

FN:s åtta millenniemål Lär dig mer om FN:s åtta millenniemål Studiematerial från Hungerprojektet 1 Välkomna till Hungerprojektets studiematerial om FN:s millenniemål! Mycket har blivit bättre i världen under de senaste 20 åren.

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar Innehållsförteckning 1 03. 04. 07. Din möjlighet Fyra elever, fyra upplevelser Vad vill du göra? 2 08. 08. 11. 12. 13. 16. Inför din

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

Prylar för miljarder. En rapport om privatpersoners distanshandel med varandra - februari 2009

Prylar för miljarder. En rapport om privatpersoners distanshandel med varandra - februari 2009 Prylar för miljarder En rapport om privatpersoners distanshandel med varandra - februari 2009 Växande näthandel visar att vi litar på varandra För bara tio år sedan skedde nästan all handel med begagnade

Läs mer

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap?

Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? Tänk-efter-frågor till kapitlet Vad är samhällskunskap? 1. Redogör för hur människan började använda naturen för sina egna behov och varför människan inte kan klara sig utan naturen. 2. Tänk dig att du

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Med hjälp av en väl utvecklad

Läs mer

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Våra brevvanor 13 Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Innehåll Om rapporten 2 Mottagarmakten allt viktigare 3 Sammanfattning 4 5 Mottagarmakt 6 9 1 Vår relation till

Läs mer

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att lära oss och förstå så mycket som möjligt om företagets marknad, organisation, administration och framtidsplaner och sedan göra en nulägesanalys utifrån

Läs mer

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40

Barn i Nöd nr 4 2011 1. Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP. Nr 4/11 Årgång 40 Barn i Nöd nr 4 2011 1 Barn i Nöd INSAMLINGSSTIFTELSEN SVENSK INTERNATIONELL BARNHJÄLP Nr 4/11 Årgång 40 2 Barn i Nöd nr 4 2011 Vill du satsa langsiktigt? Bli fadder! Att bli fadder innebär att du med

Läs mer

Innehåll. Erikshjälpen är vi tillsammans. Erikshjälpen idag. Ordförande har ordet...3

Innehåll. Erikshjälpen är vi tillsammans. Erikshjälpen idag. Ordförande har ordet...3 Årsberättelse 2011 Innehåll Ordförande har ordet...3 Årsredovisning 2011... 30 ordförande har ordet: Generalsekreteraren...5 Internationella insatser... 6 Utbildning...8 Försörjning...12 Erikshjälpens

Läs mer

KONSTRUKTION AV EN VATTENTANK I KARAGWE I TANZANIA

KONSTRUKTION AV EN VATTENTANK I KARAGWE I TANZANIA KONSTRUKTION AV EN VATTENTANK I KARAGWE I TANZANIA ETT PROJEKT I SAMARBETE MELLAN BISTÅNDSORGANISATIONEN MAVUNO PROJECT I TANZANIA OCH FÖRETAGET SQON AB I SVERIGE Samordnat av: Joseph Baraka Mavuno Project,

Läs mer

SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING

SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING SVENSKAR I VÄRLDENS ENKÄTUNDERSÖKNING Under våren har Svenskar i Världen skickat ut en enkät till utlandssvenskarna. Med över 3 400 deltagare lyckades vi samla in en stor mängd inressant information från

Läs mer