Remiss Bilaga 1 Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss 2015-11-27 Bilaga 1 Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2016"

Transkript

1 Remiss Bilaga 1 Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2016

2 Jordbruksverket Dnr /15 2(15) Bilaga 1 Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2016 Allmän bakgrund Enligt EU:s regler ska ekologiska odlare använda ekologiskt utsäde och förökningsmaterial i ekologisk produktion. Jordbruksverket får dock ge allmänna undantag (generell dispens) från kravet på ekologiskt producerat utsäde och godkänna användning av konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde i ekologisk odling för arter och sorter där ekologiskt utsäde inte finns anmält till den svenska databasen för ekologiskt utsäde. Detta framgår av kommissionens förordning (EG) nr 889/ Vi får bevilja både generella undantag och individuella dispenser. Inför varje år och halvår sammanställer vi vilket ekologiskt utsäde och förökningsmaterial som kommer att finnas i Sverige för yrkesodlare. Sammanställningen grundas på det utsäde som utsädesföretagen har anmält till vår databas för ekologiskt utsäde. Med utgångspunkt från den informationen uppdaterar vi databasen för ekologiskt utsäde. Efter diskussioner och rekommendationer från fyra olika rådgivande referensgrupper tar vi fram ett förslag på de arter och sorter av ekologiskt utsäde som ekologiska odlare måste använda. Ekologiska odlare får använda konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde eller förökningsmaterial av de arter och sorter som inte finns med i databasen eller beslutet. Efter remiss av förslaget fattar vi beslut. Databasen för ekologiskt utsäde finns på vår webbplats 2. Den innehåller information om vilka arter och sorter som utsädesföretagen har anmält att det finns ekologiskt utsäde eller vegetativt förökningsmaterial av, samt vilka krav som ställs för användning av utsäde eller vegetativt förökningsmaterial i ekologisk produktion. Våra bedömningsgrunder Vi bedömer tillgången på ekologiskt utsäde efter de arter och sorter som anmäls till databasen inför varje år. Vi följer kommissionsförordningens bestämmelser för när allmänna undantag och dispenser får beviljas, vilket innebär bl.a. att de arter och sorter som inte finns med i databasen inte ska betraktas som tillgängliga. Kraven på ekologiskt utsäde grundas på bedömningar och rekommendationer från de rådgivande referensgrupperna. Företrädare för odlare, rådgivare, utsädes- 1 Kommissionens förordning (EG) nr 889/2008 av den 5 september 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter med avseende på ekologisk produktion, märkning och kontroll. EUT L250, , s

3 Jordbruksverket Dnr /15 3(15) företag och universitet ingår i referensgrupperna. Referensgrupperna bedömer när anmälda sorter kan anses som desamma som, eller likvärdiga med, sorter som odlarna önskar odla. Vi godkänner inte användning av konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde eller förökningsmaterial om sorterna anses likvärdiga. Inför våren ska utsädesföretagen senast den 1 december kunna garantera leverans av det ekologiska vårutsäde som är anmält till databasen. För spannmål, trindsäd och oljeväxter finns ytterligare villkor vid anmälan av utsäde till databasen för att utsädet ska anses vara tillgängligt på marknaden. Inför hösten ska utsädesföretagen kunna garantera leverans från och med den 1 september för höstutsäde som odlaren beställer från och med den 10 augusti. För att ett utsädesföretag ska kunna anmäla ett parti av en sort av spannmål eller trindsäd till databasen ska det bestå av minst 25 ton, med undantag för blålupin där gäller minst 5 ton. För oljeväxter gäller minst 500 kg. För ett parti utsäde av potatis gäller minst 3 ton. För att en sort av ett parti spannmål eller trindsäd ska räknas som slutsåld har referensgruppen kommit fram till att det bör ligga på 15 ton, med undantag för blålupin för vilken gränsen bör ligga på 5 ton. För ett parti utsäde av potatis gäller minst 3 ton. Dessa bestämmelser framgår av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:29) om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion, som träder i kraft den 1 januari Potatis Sorten Carolus har anmälts till databasen. Carolus täcker inte behovet av de potatissorter som odlas ekologiskt. Vi föreslår därför sortkrav för potatis. Spannmål, trindsäd och mellangrödor För vårhavre har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Akseli, Galant, Gunhild, Haga, Nike, SW Kerstin och Symphony. Akseli och Haga anses täcka behovet av tidiga sorter. Utsädesföretagen har meddelat att det inte har varit någon efterfrågan på ekologisk gulhavre, och det har inte anmälts någon gulhavresort till databasen. Vithavresorterna anses därför täcka behovet av gulhavre. Vi föreslår därför att inget allmänt undantag för konventionellt odlad vårhavre. För vårkorn har det anmälts ekologiskt utsäde av tvåradssorterna Anakin, Kannas, KWS Irina, Propino, Salome, Tamtam och Vilgott, och av sexradssorterna Aukusti, Einar, Severi och SW Judit. Kannas anses täcka behovet av tidiga tvåradssorter. KWS Irina, Propino och Salome anses täcka behovet av maltkornsorter.

4 Jordbruksverket Dnr /15 4(15) Sexradssorterna Aukusti, SW Judit samt Einar anses täcka behovet av tidiga kornsorter. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat tvåradskorn. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat tidigt vårkorn. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat maltkorn. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat sexradskorn. (Fyrradskorn räknas i EU:s sortlista, och i detta sammanhang, som sexradskorn). För vårrågvete har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Milewo och Nilex. Dessa två sorter anses täcka behovet. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat vårrågvete. För vårvete har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Dacke, Diskett, Quarna och Triso. Dessa sorter anses täcka behovet. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat vårvete. För ärt har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Ingrid, Onyx och SW Clara. Ingrid och Onyx bedöms täcka behovet av foderärt. SW Clara bedöms täcka behovet av matärt. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat ärt. För åkerböna (vårform) har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Alexia, Banquise, Boxer, Fuego, Gloria, Julia, Marcel, Taifun och Tiffany. Alexia, Boxer, Fuego, Julia, Marcel och Tiffany anses täcka behovet av brokblommiga (tanninhaltig) åkerbönor. Banquise, Gloria och Taifun anses täcka behovet av vitblommiga åkerbönor. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat åkerböna. Uppgifter om tillgängligt utsäde av höstgrödor kommer att kompletteras hösten Om de anmälda uppgifterna, eller andra uppgifter om sjukdomsförekomst föranleder ändring av vårt förslag, kommer en ny remiss att skickas ut under sommaren 2016, för att ändra beslutet. För höstråg har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Amilo, Caspian och Herakles. Amilo och Herakles bedöms täcka behovet av linjesorter. Caspian bedöms täcka behovet av hybridsorter. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat utsäde av linjesorter av höstråg. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat utsäde av hybridsorter av höstråg. För höstrågvete har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Borwo, Empero, Remiko och Tulus.

5 Jordbruksverket Dnr /15 5(15) Det viktiga är att det finns så många sorter som möjligt att välja bland. Dessa sorter bedöms därför täcka behovet av linjesorter av höstrågvete. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat utsäde av höstråg. Av höstvete har det anmälts ekologiskt utsäde av sorterna Festival, Julius, Mariboss, Olivin, Praktik, RGT Reform och Stava. Det viktiga är att det finns så många sorter som möjligt att välja bland. Dessa sorter bedöms därför täcka behovet av linjesorter. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat utsäde av höstvete. Utsädesblandningar av strå- och/eller trindsäd I blandningar av strå- och/eller trindsäd där någon av arterna vårhavre, vårkorn, vårvete, ärt och/eller åkerböna ingår, föreslås att 100 % av utsädet av dessa arter i blandningen ska vara ekologiskt. Undantag föreslås för de blandningar som har varit godkända för ekologisk odling 2015 och som innehåller lägre andelar ekologiskt utsäde än de nu ställda kraven för vårhavre, vårkorn, vårvete, ärt och åkerböna och som har varit blandade före den 1 oktober För följande stråsädsarter föreslås allmänt undantag eftersom inget utsäde anmälts till databasen: nakenhavre, svarthavre, hösthavre, purrhavre, höstkorn, nakenkorn, hybridsorter av korn, vårråg, hybridsorter av vete, durumvete, höstspeltvete, vårspeltvete, majs, ris, kanariegräs, sorghum, hybridsorter av sorghum, sudangräs. För följande olje- och fiberväxter föreslås allmänt undantag eftersom inget utsäde anmälts till databasen: Rybs, lantbrukssorter av sareptasenap, raps, svartsenap, hampa, safflor, kummin, bomull, solros, lin, vallmo, vitsenap, sojaböna, oljerättika. För följande grödor föreslås allmänt undantag eftersom inget utsäde anmälts till databasen: Bovete, lupiner, vicker, sockerbetor, foderbetor, foderraps, fodermärgkål, honungsört.

6 Jordbruksverket Dnr /15 6(15) Vallfrö Referensgruppen har utifrån uppgifter om tillgång på ekologiskt utsäde av vallfrö av olika arter och sorter kommit fram till vilka procentsatser för vallfröblandningar som är möjlig att sätta utan att det ekologiska utsädet ska ta slut under säsongen Renvara Av vallfrö finns det anmält ekologiskt utsäde av: Rödklöver av de diploida sorterna Bjursele, Global, Rajah, Rozeta, SW Ares och SW Yngve samt av de tetraploida sorterna Ilte och Titus. Vitklöver av de storbladiga sorterna Bombus, Klondike och SW Hebe, de med medelstora blad Jura och Sonja, samt de småbladiga sorterna Lena och Undrom. Rörsvingel sorterna Hykor och Swaj. Ängssvingel av sorterna Kasper, Lifara, Norild, Preval, Revansch och SW Minto. Engelskt rajgräs sorterna Aberdart, Calibra, Kentaur, Merkem och SW Birger. Timotej av sorterna Grindstad, Lidar, Lischka, Ragnar, Rhonia, Switch, Tryggve och Vega. Vi föreslår att då ekologiska odlare använder rödklöver, vitklöver, rörsvingel, ängssvingel, engelskt rajgräs eller timotej i renvara, ska ekologiskt utsäde användas. Vi föreslår därför inget allmänt undantag för konventionellt odlat utsäde vid användning av sorter av dessa arter i renbestånd. Vallfröblandningar I blandningar där utsäde av en eller flera av arterna engelskt rajgräs eller timotej ingår föreslår vi krav på att utsädet av dessa arter ska vara ekologiskt. I blandningar där utsäde av en eller flera av arterna rörsvingel eller ängssvingel ingår föreslår vi krav på att minst 80 viktprocent av den totala andelen rörsvingel eller ängssvingel ska vara ekologiskt. I blandningar där utsäde av rödklöver ingår föreslår vi krav på att minst 80 viktprocent av den totala andelen rödklöver ska vara ekologiskt odlad. I blandningar där utsäde av vitklöver ingår föreslår vi krav på att minst 80 viktprocent av den totala andelen vitklöver ska vara ekologiskt. Vi föreslår undantag från kravet på ekologiskt utsäde för vallfröblandningar blandade före den 1 oktober 2015 och som har varit godkända för ekologisk vallodling och som innehåller lägre andelar ekologiskt vallfrö än de nu ställda kraven för rödklöver, vitklöver, timotej, ängssvingel, rörsvingel eller engelskt rajgräs.

7 Jordbruksverket Dnr /15 7(15) Andra foderväxter För följande foderväxter föreslås allmänt undantag från användning av ekologiskt utsäde, eftersom inget ekologiskt utsäde anmälts till databasen: Brunven, storven, krypven, rödven, ängskavle, knylhavre, plattlosta, alaskagräs, bermudagräs, hundäxing, finsvingel, fårsvingel, rödsvingel, rajsvingel, hårdsvingel, italienskt rajgräs, westerwoldiskt rajgräs, hybridrajgräs, phalaris, vildtimotej, vitgröe, lundgröe, sengröe, ängsgröe, kärrgröe, gullhavre, fodergetruta, tuppklöver, kärringtand, vit lupin, blå lupin, gul lupin, humlelusern, blålusern, lusern, esparsett, alexandrinerklöver, alsikeklöver, blodklöver, persisk klöver, bockhornsklöver, ungersk vicker, fodervicker, luddvicker, fodermärgkål, honungsört, oljerättika. Trädgårdsväxter Antalet anmälda arter och sorter av ekologiskt frö är ungefär lika många inför 2016 jämfört med 2015 för de flesta kulturerna. Totalt är det 10 fler sorter anmälda än förra året. Särskilt Semenco AB har anmält fler sorter än tidigare. För oreglerade arter (palsternacka, tre arter av chilipeppar, myskpumpa, kapkrusbär/physalis och vissa kryddväxter) föreslås sortkrav. För reglerade arter för vilka det anmälts ekologiskt utsäde, förslås sortkrav. Vi vill att det ska finnas många sorter och varianter av varje kultur, så att marknaden ska få del av så mycket variation som möjligt för att kunna möta marknadens ökande intresse för ekologiska produkter. För 2016 tas grödkravet bort för kålrabbi och ersätts med sortkrav. Många sorter är ännu inte provade i ekologisk odling och det är väsentligt att odlarna själva får prova sig fram till bra sorter för sin produktion. Nästan allt ekologiskt utsäde inom trädgårdsodlingen tas in från andra länder och vissa sorter är ännu inte provade i Sverige. Den växande marknaden för ekologiska produkter kräver ett varierat utbud, och förutsätter då tillgång på utsäde av olika sorter med varierade egenskaper. För följande växter, som det har anmälts ekologiskt utsäde av till utsädesdatabasen, föreslås sortkrav: Grönsaker, frö (sortkrav) Alliaceae 3 Kepalök (Allium cepa) av sorterna Hyfort, Robelja, Sturon, White Lisbon/Blanc de Lisbonne/Blanca de Lisboa/Gros/Witte van Lissabon. 3 Gräslök återfinns under rubriken Örtkryddor.

8 Jordbruksverket Dnr /15 8(15) Piplök (Allium fistulosum) av sorten Summer Isle. Purjolök (Allium porrum) av sorterna Atlanta/Blaugrüner Winter/Bleu d'hiver/ Bluegreen Winter/Libertas/Blauwgroene Winter, Axima/Blauwgroene Herfst/ Blaugrüner Herbst, Haldor, Tadorna/Blauwgroene Herfst/Blaugrüner Herbst, Catcher, Chinook, Cherokee. Amaranthaceae Mangold (Beta vulgaris) av sorterna Bright Yellow, Feurio, Perpetual Spinach/ Erbette/Verde da taglio/verde de cortar/groene Gewone/Liscia verde da taglio, Lucullus, Pirol, White silver 3/Verde a costa bianca 3/Verte à carde blanche 3/ Large ribbed darkgreen 3/Verde a costa larga argentata 3/Verde de penca blanca 3. Rödbeta (Beta vulgaris) av sorterna Alvro-Mono, Bull s Blood, Cylindra, Forono, Jannis, Robuschka, Ronjana, Ägyptische Plattrunde/Noire d'egypte/paonazza d'egitto/ D'Egypte/Egitto migliorata/aplastada de Egipto/Egipski/Egyptische Platronde. Spenat (Spinacia oleracea) av sorterna Butterflay, Corvair, Matador/Viking, Palco, Shelby. Apiaceae 4 Selleri (Apium graveolens) av sorterna Diamant, Gewone Snij/Grove Struik Lange Bos/Nunhemer Bos/Westlandse/Verde da taglio/a couper, Monarch, Prinz, Tall Utah 52/70/Claret/Utah 5270 R, Tango. Morot (Daucus carota) av sorterna Fanal/Demi-longue Nantaise améliorée 2/Mezza lunga nantese 2/Nantes clodia 2/Nantese S. Michele 2/Nantese di Chioggia 2/Nantese migliorata 2/ Scarlet Nantes 2/ Strong top 2/Nantes 2/ Nantes Clodia 2/Nantaise 2/ Nantaise améliorée 2/Nantesa 2/ Nantese 2, Fynn/Demi-longue Nantaise améliorée 2/ Mezza lunga nantese 2/Nantes clodia 2/Nantese S. Michele 2/Nantese di Chioggia 2/ Nantese migliorata 2/Scarlet Nantes 2/Strong top 2/Nantes 2/Nantes Clodia 2/Nantaise 2/ Nantaise améliorée 2/Nantesa 2/ Nantese 2, Jeanette, Laguna, Miami, Milan/ Demilongue Nantaise améliorée 2/Mezza lunga nantese 2/Nantes clodia 2/Nantese S. Michele 2/ Nantese di Chioggia 2/Nantese migliorata 2/ Scarlet Nantes 2/ Strong top 2/Nantes 2/ Nantes Clodia 2/Nantaise 2/Nantaise améliorée 2/Nantesa 2/ Nantese 2, Negovia, Rodelika, White Satin. Sötfänkål (Foeniculum vulgare) av sorterna Finale, Preludio, Orion, Palsternacka (Pastinaca sativa) oreglerad art, av sorten Halblange Weiße, anmält av Lindbloms frö. Persiljerot (Petroselinum crispum) av sorten Halblange/Félhosszú/Halflange. 4 Dill och persilja återfinns under rubriken Örtkryddor. 7 Italiensk rucola/sandsenap/vild rucola och vanlig rucola/senapskål/rucolasallat samt vintersallad/fältsallat/maché återfinns under rubriken Örtkryddor.

9 Jordbruksverket Dnr /15 9(15) Asteraceae 7 Kronärtskocka, kardon (Cynara cardunculus) av sorten Imperial Star/Tavor. Friséesallat, escarolesallat (Cichorium endivia) av sorterna Diva, Domari, Myrna, Seance, Wallonne/Valdo/President. Radiocchio (Chichorium intybus) av sorten Leonardo. Bataviasallat (Lactuca sativa) av sorterna Blonde de Paris/Batavia amarilla de Paris/ Batavia blanca/batavia blonde de Paris/Bataviaanse Blonde/Batavia bionda di Parigi/ Batavia dorée/batavia rubia, Fanela, Grazer Krauthäupel/Blonde à bord rouge 2/ Iceberg 2/Batavia rubia de borde rojo 2/Laibacher Eis 2, Lioba, Maravilla de Verano, Marcord, Melina, Novelski, Redial, Saragossa, Tarengo, Tourbillon. Bladsallat, plocksallat inkl. småblad, grön och röd ekbladssallat, Lollo Bionda och Lollo Rossa (Lactuca sativa) av sorterna Antonet, Bijella, Cerbiatta/ Radichetta/ Catalogna, Cornouaï, Dabi, Descartes, Dexan, Exact, Expertise, Langero, Loka, Lozano, Kiribati, Kirinia, Mathix, Pirat, Piro, Senorita, Seurat, Telex, Till, Veredes, Vizir. Huvudsallat (Lactuca sativa) av sorterna Analora, Jolito, Lobela, Millennia, Murielle, Sebastiano, Skipper, Soliflore, Sylvesta, Wengen. Isbergssallat (Lactuca sativa) av sorterna Clarist, Diamantinas, Etude, Faunas, Gustinas, Jasperinas, Saladin, Templin, Vytalist. Romansallat, cossallat, romersk sallat (Lactuca sativa) av sorterna Cegolaine, Corbana, Khan, Little Gem/Sucrine, Little Leprechaun, Moonred, Patrona, Totana, Victorinus, Xaroma, Xamena. Brassicaceae Sareptasenap (Brassica juncea) oreglerad art av sorterna Golden Frills, Purple Frills, Red Giant anmälda av Lindbloms Frö. Kålrot (Brassica napus) av sorterna Helenor, Wilhelmsburger. Blomkål (Brassica oleracea) av sorterna Goodman, Janvel, Nuage, Tabiro, Veronica. Broccoli (Brassica oleracea) av sorterna Batavia, Calinaro, Fiesta. Brysselkål (Brassica oleracea) av sorterna Groninger, Igor, Nautic. Grönkål (Brassica oleracea) av sorterna Halbhoher Grüner Krauser, Nero di Toscana, Ripbor, Westlandse Winter/Westländer halbhoher/westland Winter. Kålrabbi (Brassica oleracea) av sorterna Azur-Star, Blaril, Kossak, Noriko, Olivia, Rasko, Superschmelz, Vikora. Rödkål (Brassica oleracea) av sorterna Integro, Rodynda. Salladskål (Brassica oleracea) av sorten Bilko. Savoykål (Brassica oleracea) av sorterna Marner Grüfewi, Melissa, Smaragd, Vorbote 3. Vitkål (Brassica oleracea) av sorterna Andor, Caraflex, Domarna, Donator, Dottenfelder Dauer, Express/Eersteling, Farao, Filderkraut, Holsteiner platter, Impala, Kalo-

10 Jordbruksverket Dnr /15 10(15) rama, Lennox, Nagels Frühweiss, Premiere, Pyramid, Ruhm von Enkhuizen/Roem van Enkhuizen, Türkis. Rova, majrova, asiatiska kålsorter (Brassica rapa) oreglerad art, av sorterna Golden Ball/Orange Jelly/Goudbal/Jaune boule d'or/amarillo bola de oro, Petrowski, Kyona, Tatsoi, Taisai anmälda av Lindbloms Frö. Rädisa (Raphanus sativus) av sorterna Celesta, Cherry Belle/Cerasella/Ciliegia, French Breakfast 2/Flamboyant 2, Minowase Summer Cross, Ostergruß rosa 2, Patricia, Perl, Raxe, Runder schwarzer Winter/Kulata cerna/nero tondo d'inverno/kulatá černá/ronde Zwarte. Cucurbitaceae Vattenmelon (Citrullus lanatus) av sorten Sugar Baby. Slanggurka, druvgurka (Cucumis sativus) av sorterna Amaluna, Cadence, Diamant, Eminentia, Galaxy, Gele Tros, Gergana, Helena, Kalunga, Katrina, Melen, Palladium, Proloog, Styx, Tanja, Torreon Tyria, Vorgebirgstrauben. Melon (Cucumis melo) av sorterna Galia, Petit Gris de Rennes, Tirreno. Vintersquash, jättepumpa (Cucurbita maxima) av sorterna Atlantic Giant, Blue Ballet, Buttercup Burgess, Green Hokkaido, Solor, Uchiki Kuri, Rouge vif d'etampes/ Rouge très hâtif d'etampes/rouge vif de Paris. Squash, pumpa (Cucurbita pepo) av sorterna Alberello di Sarzana/Alberello, Black Beauty/Nero di Milano/Svizzero/Verte de Milan/Nano verde di Milano, Dunja, Leila, Orlana di Faenza/Verde chiaro d Italia, Partenon, Retzer Gold, Rondini, Striato d'italia/verde d'italia/striato di Napoli/Precoce di Albenga, Sweet Dumpling, Tondo chiaro di Nizza/Di Nizza/De Nice à fruit rond, Tom Fox, Zuboda, Vegetable Spaghetti. Myskpumpa (Cucurbita moschata)oreglerad art av sorten Muscat de Provence, anmäld av Weibulls Horto AB. Fabaceae Blomsterböna (Phaseolus coccineus) av sorterna Enorma, Lady Di. Trädgårdsböna, buskböna (Phaseolus vulgaris) av sorterna Borlotto lingua di fuoco nano, Canadian wonder, Cannellino/Lingot/Suisse blanc, Capitano, Cupidon, Domino, Faraday, Fructidor, Helios, Maxi, Speedy. Trädgårdsböna, störböna (Phaseolus vulgaris) av sorterna Cobra, Blauhilde, Golden Gate, Limka, Neckargold. Ärt (Pisum sativum) av sorterna Ambassador, Ambrosia, Ezetha s Krombek Blauwschok, Kelvedon Wonder/Wunder von Kelvedon/Meraviglia di Kelvedon/Cud Kelvedonu/Merveille de Kelvedon/Zázrak z Kelvedonu, Norli/Sugar Dwarf Sweet Green, Petit Provençal/Kleine Rheinländerin/Negret/ Precoz de Provenza/Verdone d'ingegnoli/ Petit Provenzal/Eminent/ Meteor, Senator/Senador/Senatore/Senator de Webb, Sweet Horizon, Wando.

11 Jordbruksverket Dnr /15 11(15) Bondböna (Vicia faba) av sorterna Witkiem, Ratio, Green Hangdown/Hangdown Grünkernig/Groene Hangers. Solanaceae Paprika, tomatpaprika, chilipeppar (Capsicum annuum) av sorterna Antalya dan, Bendigo, Cubo Orange, Corno Giallo/Corno di toro giallo, De Cayenne/Cayenne long slim/piccante di Cayenna/Cayenna, Dulce Italiano/Doux italien/dulce Italiano TMR, Elefant, Ferrari, Fiësta, Hamík, Hungarian yellow wax hot, Jalapeno, Jersey, Korosko, Magno, Oranos, Pantos, Paradeisfrüchtig Frührot, Pusztagold, Quadrato d'asti giallo/giallo D'Asti/Gigante giallo di Carmagnola/S. Galdino/Quadrato d'asti giallo, Rojito, Sarit Gat, Somborckina, Sprinter, Sweet Chocolate, Sweet Dreams, Türkischer Gewürzpaprika, Xanthi, Yolo Wonder, Violetta. Bärpeppar, chilipeppar (Capsicum baccatum) oreglerad art, av sorten Glockenpaprika, anmäld av Lindbloms Frö. Havannapaprika, chilipeppar (Capsicum chinense) oreglerad art, av sorterna Habanero Orange, Habanero Red, anmälda av Lindbloms Frö. Tabascopaprika, chilipeppar (Capsicum frutescens) oreglerad art, av sorten Laterna de Foc, anmäld av Lindbloms Frö. Kapkrusbär, physalis (Physalis peruviana) oreglerad art, av sorten Schönbrunner Gold anmäld av Lindbloms Frö. Tomat (Solanum lycopersicum) Normal typ Arvento, Avalantino, Bocati, Dirk, Douglas, Green Zebra, Matina, Moneymaker/Moneyberg/Moneydor/Monprecos/Victor Vrem-Moneymaker/Hellfrucht, Paul Robson, Pilu, Pitenza, Shimmeig Creg, Sparta, Tica, Tigerella. Bifftomat Belle, Charlie Green, Country Taste, Forenza, Liguria, Marmande, Tschernij Prinz, Valencia. Cocktailtomat Annamay, Annelise, Auriga, Baylee, Campari, Devotion, Goldene Königin, Kremser Perle, Ruthje, Temptation. Körsbärstomat Black Cherry, Cheramy, Perlati, Sakura, Suzanne, Tomalien, Toronjina, Trixi. Liten plommontomat Ardiles, Bartelly, Santasian, Sunstream, Vespolino, Vialli. Stor plommontomat Agro, Loreto, Pozzano, Quadro, Savantas. Pärontomat Yellow Submarine

12 Jordbruksverket Dnr /15 12(15) Grundstam för tomat Estamino Äggplanta, aubergine (Solanum melongena) för sorterna Black Pearl, Daniela, Mirka, Zora. Poaceae Sockermajs, popmajs (Zea mays) av sorten Ashworth, Damaun, Golden Bantam. Örtkryddor, frö (sortkrav) För arter som inte regleras i EU:s utsädeslagstiftning kan det vara svårt att definiera sort. För dessa oreglerade arter innebär sortkrav även krav på användning av det utsäde av selektion, stam eller typ från respektive företag som anmält utsädet till databasen. Gräslök (Allium schoenoprasum) av sorterna Gonzales och Schmitt. Kinesisk gräslök: (Allium tuberosum) oreglerad art, sorten vanlig anmäld av Lindbloms Frö. Dill (Anethum graveolens) oreglerad art, av sorterna Commun och Tetra, anmälda av Lindbloms Frö. Dansk körvel (Anthriscus cerefolium) av sorten Verena. Gurkört (Borago officinalis) oreglerad art, sort med blå blommor anmäld av Lindbloms Frö. Vinterportlak (Claytonia perfoliata) oreglerad art, anmält av Lindbloms Frö. Koriander (Coriandrum sativum) oreglerad art, sorten Caribe anmäld av Semenco AB, sorten Jantar anmäld av Lindbloms Frö, sorten Marino anmäld av Lindbloms Frö och Weibulls Horto AB. Italiensk rucola, sandsenap, vild rucola (Diplotaxis tenuifolia) oreglerad art anmälda av Lindbloms Frö och Törnvik Frö AB samt sorten Roma anmäld av Lindbloms Frö. Turkisk drakblomma (Dracocephalum moldavica) oreglerad art, sort med purpurblå blommor anmäld av Lindbloms Frö. Vanlig rucola, senapskål, rucolasallat (Eruca sativa) oreglerad art anmält av Lindbloms Frö och Törnvik Frö AB. Kryddfänkål (Foeniculum vulgare) av sorterna Bronze anmäld av Lindbloms Frö. Smörgåskrasse (Lepidum sativum) oreglerad art, sort med stora blad anmält av Lindbloms Frö och sorten Sprint anmält av Weibulls Horto AB. Libbsticka (Levisticum officinale) oreglerad art anmäld av Lindbloms Frö. Citronmeliss (Melissa officinalis) oreglerad art, Bingenheimer samt sorten vanlig anmält av Lindbloms Frö. Svartkummin (Nigella sativa) oreglerad art anmäld av Lindbloms Frö.

13 Jordbruksverket Dnr /15 13(15) Basilika (Ocimum basilicum) oreglerad art, av sorterna Aromato/Ararat, Kanel, Fino Verde, Genovese, Genovese Aroma 2, Genovese Adi, Petra, Sweet Nufar, Sweet Thai, Deep Purple anmälda av Lindbloms Frö, och sorterna Kanel, Genovese, Grekisk, Thai anmälda av Törnvik Frö AB. Citronbasilika (Ocimum x citriodorum) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Mejram (Origanum majorana) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Syrisk oregano (Origanum syriacum) oreglerad art, av sorten Zaatar anmäld av Lindbloms Frö. Kungsmynta, oregano (Origanum vulgare) oreglerad art, sort med ljuslila blommor anmäld av Lindbloms Frö. Grekisk oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum) oreglerad art, sort med vita blommor anmäld av Lindbloms Frö samt sorten Samothrake anmäld av Lindbloms Frö. Persilja (Petroselinum crispum) av sorterna Comun 2/De hoja lisa 2/Plain or single 2/Simple 2/Toscano 2/Comune 2/Plain Leaved (Sheeps) 2/Commun 2, Einfache Schnitt 3/De hoja lisa 3/Comun 3/Gewone Snij 3, Gigante d'italia/catalogno/gigante catalogno/gigante di Chioggia/Verde scuro d'italia/gigante di Napoli, Grüne Perle, Mooskrause 2/Moskrul 2/Moss Curled 2/Nain frisé mousse. Anis (Pimpinella anisum) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Strandkämpar (Plantago coronopus) oreglerad art, sorten Herba stella/ Minutina anmäld av Lindbloms Frö. Salladsportlak, trädgårdsportlak (Portulaca oleracae) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Trädgårdssyra (Rumex rugosus) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Salvia, kryddsalvia (Salvia officinalis) oreglerad art, sorten Common/Vanlig anmäld av Lindbloms Frö samt sorten Extrakta anmäld av Lindbloms Frö. Sommarkyndel (Satureja hortensis) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Vinterkyndel (Satureja montana) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö. Sötflockel (Stevia rebaudiana) oreglerad art, sort med vita blommor anmäld av Lindbloms Frö. Mexikansk dragon, glanstagetes (Tagetes lucida) oreglerad art, anmäld av Lindbloms Frö och av Törnvik Frö AB. Timjan, kryddtimjan (Thymus vulgaris) oreglerad art, anmäld av Törnvik Frö AB samt sorten Deutscher Winter anmäld av Weibulls Horto AB, sorterna German Winter och Ayelet anmälda av Lindbloms Frö. Vintersallad, fältsallat, maché (Valeriana locusta) av sorterna Elan, Vit.

14 Jordbruksverket Dnr /15 14(15) Allmänt undantag föreslås för utsäde av, åtminstone följande arter, eftersom inget ekologiskt utsäde anmälts till databasen: Anisisop Apelsintimjan Backtimjan, odlad Blodtopp Bärmålla Grå helgonört Hjärtstilla Kamomill Kryddfänkål Kvanne Lavendel Läkemalva Läkevänderot Malört Mariatistel Muskatellsalvia Nattljus Pimpinell Romersk kamomill Ryskdragon Rödbrokig skogsskräppa Salladsamaranth Sallatskranskrage Schalottenlök Slåttergubbe Spansk körvel Sparris Stortimjan Svartrot Svartsenap Temynta Vinterkrasse Äkta johannesört Vegetativt förökningsmaterial, frukt- och bärplantor, (sortkrav) Havtorn (Hippophaë rhamnoides), oreglerad art, av sorterna Eir, Fenja, Idun, Karl, Klara, Rus, Sol, Svenne, Torun, Wanja anmälda av Wrams Aroma. Sortkrav föreslås eftersom härdigheten på de anmälda sorterna är osäker. För övriga vegetativt förökade arter av frukt- och bärplantor föreslås ett allmänt undantag, eftersom inget annat vegetativt förökningsmaterial har anmälts till databasen.

15 Jordbruksverket Dnr /15 15(15) Vegetativt förökningsmaterial, köksväxter Eftersom det inte anmälts något vegetativt förökningsmaterial av köksväxter till databasen, föreslås ett allmänt undantag. Prydnadsväxer Eftersom det inte anmälts något fröutsäde eller vegetativt förökningsmaterial av prydnadsväxter till databasen, föreslås ett allmänt undantag. Utsädesblandningar Utsädesblandningar av flera sorter av en och samma art får användas i ekologisk odling. Produktion av ekologiskt utsäde För produktion av ekologiskt utsäde som ska saluföras, får konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde användas. Tulpanlökar Ekologiska odlare får använda konventionellt odlade kemiskt obehandlade lökar för att producera ekologiska snittulpaner under Frö för groddning, spirning eller skottodling Endast ekologiskt framställt frö får användas för groddning, spirning och skottodling enligt artikel 12.1.i rådets förordning (EG) nr 834/2007. Med groddar menas en produkt som framställs genom groning av frön och utveckling av dem i vatten eller annat medium och som skördas medan ännu bara hjärtbladen utvecklats, samt som är avsedd att ätas i sin helhet, inklusive fröet. Observera att livsmedelsföretagare som producerar groddar ska registrera sin verksamhet i det län där de huvudsakligen bedriver sin verksamhet. Anläggningar som producerar groddar ska från och med den 1 juli 2013 godkännas av länsstyrelsen. Julgransutsäde Bols Forstplanteskole, Lövetvej 30, DK-8740 Braedstrup, Danmark, tillhandahåller ekologiskt utsäde för produktion av julgranar (Abies nordmanniana).

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om en sortlista för växtsorter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om en sortlista för växtsorter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 51/07 Datum Dnr 11.10.2007 2739/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 31.10.2007 - tills vidare Ändrar Bilagorna 2 och 3 i jord- och skogsbruksministeriets

Läs mer

Amatörsorter på nationella sortlistor

Amatörsorter på nationella sortlistor Amatörsorter på nationella sortlistor Information om växtsorter I dagsläget har 879 amatörsorter godkänts och registrerats i nationella sortlistor i EU. Det betyder att man får producera och saluföra utsäde

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av köksväxter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av köksväxter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 40/07 Datum Dnr 26.6.2007 2075/01/2007 Ikraftträdelse- och giltighetstid 10.7.2007 - tills vidare Ändrar 1 och bilagorna 2 och 3 i jord- och skogsbruksministeriets

Läs mer

DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad

DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad 2016-10-07 Bakgrund. I ekologisk produktion ska odlare använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial. Det framgår av rådets förordning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om en sortlista för växtsorter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om en sortlista för växtsorter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 23/09 Datum Dnr 3.11.2009 2427/14/2009 Ikraftträdelse- och giltighetstid 16.11.2009 - tills vidare Ändrar Bilagorna 1, 2 och 3 i jord- och skogsbruksministeriets

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 51/04. Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2004 tills vidare

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 51/04. Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2004 tills vidare JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 51/04 Datum Dnr 23.6.2004 2978/01/2004 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2004 tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om en sortlista

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde 2013 2013-09-26 Fältbesiktning 2013 Fröburna växtslag Utsädesenheten Växtslag Totalt Kasserad Kasserad Antal fb Antal fb besiktigad areal areal pga efter

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde 2016 Fältbesiktning 2016 Fröburna växtslag Utsädesenheten Växtslag Totalt Kasserad Kasserad Antal fb Antal fb besiktigad areal areal pga efter ombes totalt

Läs mer

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde 2012 Fältbesiktning 2012 Fröburna växtslag Utsädesenheten Växtslag Totalt Godkänd Kasserad Kasserad Godkänd Antal fb Antal fb besiktigad areal areal pga

Läs mer

Odlingslogg 2013 - Marco Izzo

Odlingslogg 2013 - Marco Izzo Brytböna - Maxibel på åkern. Brytböna - Provider sista på åkern. Vaxböna - Rocquencourt på åkern. Spritböna - Borlotto Lingua di Fuoco Nano sista på åkern. Spritärt - Meteor sista på åkern. Sockerärt -

Läs mer

Användning av konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde och vegetativt förökningsmaterial i ekologisk odling under 2013 (rättad 21 december 2012)

Användning av konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde och vegetativt förökningsmaterial i ekologisk odling under 2013 (rättad 21 december 2012) Jordbruksverket 2013-02-08 Dnr 26-9801/12 Bilaga 1 1(8) Användning av konventionellt odlat kemiskt obehandlat utsäde och vegetativt förökningsmaterial i ekologisk odling under 2013 (rättad 21 december

Läs mer

SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2018

SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2018 SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2018 Grödkod SAM Gröda Näsgård Mark gröda Fälttyp 1 Korn (höst) Höstkorn Höstkorn, helsäd foder Höstkorn, malt Höstkorn, utsäde 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Vårkorn, foder

Läs mer

SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2013

SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2013 SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2013 Grödkod SAM Gröda Näsgård Mark gröda Fälttyp 1 Korn (höst) Helsäd, höstkorn Höstkorn Höstkorn, malt 2 Korn (vår) Helsäd, vårkorn Vårkorn, foder Vårkorn, foder m ins

Läs mer

Alsike Prästgård 741 92 Knivsta 0700-453780 order@alsiketradgard.se www.alsiketradgard.se

Alsike Prästgård 741 92 Knivsta 0700-453780 order@alsiketradgard.se www.alsiketradgard.se Plantor 2015 Alsike Prästgård 741 92 Knivsta 0700-453780 order@alsiketradgard.se www.alsiketradgard.se Välkommen till Alsike Trädgårds första plantkatalog Vi har under några år sålt plantor, dels till

Läs mer

Bra sorter och friskt utsäde. Varför ekologisk sortprovning?

Bra sorter och friskt utsäde. Varför ekologisk sortprovning? www.slu.se/ekologisksortprovning Bra sorter och friskt utsäde Jordbruksverkets FoU-dagar 14, Linköping 9-1 april Jannie Hagman, Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU Varför ekologisk sortprovning?

Läs mer

Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2015

Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2015 Jordbruksverket 2014-11-19 Dnr 4.7.18-11932/14 Bilaga 1 1(8) Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2015 Bakgrund I ekologisk produktion ska odlare använda

Läs mer

8 Råg 9 Majs 10 Bovete 11 Spannmålsförsök Råg Råg, helsäd biogas Råg, hybrid Råg, utsäde Majs, CCM Majs, ensilage Majs, ensilage biogas Majs, mogen sk

8 Råg 9 Majs 10 Bovete 11 Spannmålsförsök Råg Råg, helsäd biogas Råg, hybrid Råg, utsäde Majs, CCM Majs, ensilage Majs, ensilage biogas Majs, mogen sk SAM Gröda - Näsgård Mark gröda 2015 Grödkod SAM Gröda Näsgård Mark gröda Fälttyp 1 Korn (höst) Höstkorn Höstkorn, helsäd foder Höstkorn, malt Höstkorn, utsäde 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Vårkorn, foder

Läs mer

Månadens råvaror januari

Månadens råvaror januari Månadens råvaror januari GRÖNT Salladskål Endivesallad Krasse och andra skott som solros Persilja Pumpa Potatis, olika sorter Lök, olika sorter Purjolök Vitlök Kålrot Majrova Palsternacka Persiljerot Rotselleri

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning DIREKTIV L 17/34 23.1.2018 DIREKTIV KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEDIREKTIV (EU) 2018/100 av den 22 januari 2018 om ändring av kommissionens direktiv 2003/90/EG och 2003/91/EG om tillämpningsföreskrifter för artikel

Läs mer

Sorter och dess egenskaper Anders Bauer HIR Skåne

Sorter och dess egenskaper Anders Bauer HIR Skåne Sorter och dess egenskaper 2018 Anders Bauer HIR Skåne Sort 2017 Maltkorn eökning 2015-2017 Rel. tal eökning RGT Planet 9,99 (100) 2,28 10,08 107 1,21 Laureate 9,82 (98) 1,62 - - - KWS Irina 9,59 (96)

Läs mer

BIO SORTIMENT BLOMSTER- KRYDD- OCH GRÖNSAKSPLANTOR

BIO SORTIMENT BLOMSTER- KRYDD- OCH GRÖNSAKSPLANTOR 2018 BIO SORTIMENT BLOMSTER- KRYDD- OCH GRÖNSAKSPLANTOR SW Horto kan erbjuda ett brett och attraktivt BIO-plant sortiment av både sommarblommor, kryddor och grönsaker. Uppräkningen som följer är en översikt

Läs mer

De stödvillkor som nämns här grundar sig på beredningssituationen 10.10.2014. Uppgifterna kan komma att ändras.

De stödvillkor som nämns här grundar sig på beredningssituationen 10.10.2014. Uppgifterna kan komma att ändras. FÖRGRÖNINGSSTÖD Tankesmedja 6: Förgröningsstöd De stödvillkor som nämns här grundar sig på beredningssituationen 10.10.2014. Uppgifterna kan komma att ändras. Förgröningsstödet är ett nytt EU-finansierat

Läs mer

Ekologisk odling av grönsaker på friland. Växtföljd

Ekologisk odling av grönsaker på friland. Växtföljd Ekologisk odling av grönsaker på friland Växtföljd Växtföljd Text och foto: Åsa Rölin, Hushållningssällskapet, Värmland Växtföljden är ett viktigt redskap för växtnäringsförsörjning, ogräsreglering och

Läs mer

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde

Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde Resultat från fältbesiktningen av fröburet utsäde 2017 1 Fältbesiktning 2017 Fröburna växtslag Utsädesenheten Växtslag Totalt Godkänd Kasserad Kasserad Godkänd Antal fb Antal fb besiktigad areal areal

Läs mer

Anmälda arealer till fältbesiktning, fröburna växtslag, 2011

Anmälda arealer till fältbesiktning, fröburna växtslag, 2011 Anmälda arealer till fältbesiktning, fröburna växtslag, 2011 Växtslag Art Sort Anmäld areal (ha) Höststråsäd Höstkorn, tvårads Anisette 369,8 Apropos 398,3 Matros 28,0 Wintmalt 52,0 Höstråg Amilo 319,1

Läs mer

DATABASEN 2016 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad

DATABASEN 2016 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad DATABASEN 2016 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad 2016-04-06 Bakgrund. I ekologisk produktion ska odlare använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial. Det framgår av rådets förordning

Läs mer

DATABASEN 2015 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad

DATABASEN 2015 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad DATABASEN 2015 del 2, Trädgårdsväxter senast uppdaterad 2015-02-18 Bakgrund. I ekologisk produktion ska odlare använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial. Det framgår av rådets förordning

Läs mer

Fältbesiktning 2010 Fröburna växtslag

Fältbesiktning 2010 Fröburna växtslag Utsädesenheten Fältbesiktning 2010 Fröburna växtslag Utsädesenheten Besiktigad areal, växtslagsvis Växtslag Totalt besiktigad areal Godkänd areal Kasserad areal Kasserad pga flyghavre Godkänd efter ombes

Läs mer

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul

januari Borja Ata - Sluta ata pumpa, purjolök, salladskål, savoykål mandag tisdag onsdag torsdag fredag lordag sondag nyårsafton tjugondedag jul januari brysselkål, endive, grönkål, jordärtskocka, kålrot, gul lök, röd lök, morot, palsternacka, paprika, potatis, rotselleri, rättika, rödbeta, rödkål, svartrot, vitkål - pumpa, purjolök, salladskål,

Läs mer

Märkningsregler för dig som säljer frö av köksväxter i småförpackningar 1

Märkningsregler för dig som säljer frö av köksväxter i småförpackningar 1 1(8) INFORMATION Dnr 3.6.17-07160/2018 2018-05-30 Växtregelenheten Enligt sändlista Märkningsregler för dig som säljer frö av köksväxter i småförpackningar 1 Jordbruksverket har både själva noterat och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av köksväxter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av köksväxter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 6/14 Datum Dnr 13.3.2014 333/14/2014 Ikraftträdelse- och giltighetstid 24.3.2014 - tills vidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel

Läs mer

Preliminär anmäld areal till fältbesiktning 2018 Fröburna växtslag

Preliminär anmäld areal till fältbesiktning 2018 Fröburna växtslag Preliminär anmäld areal till fältbesiktning 2018 Fröburna växtslag Totalt anmäld areal per sort Art Sort Totalt ha Officiell bes, areal Aukt bes, areal Höstdurumvete Wintergold 17,0 2,0 15,0 Höstkorn,

Läs mer

Lämpl antal grobara kärnor/m 2

Lämpl antal grobara kärnor/m 2 Utsädesmängder Minska utsädesmängden för vårstråsäd med 2030 kg/ha vid vallinsådd och med 3040 kg/ha på mulljordar. Beräkning av utsädesmängd utsädesmängd kg/ha = tusenkornvikt, g x önskat antal grobara

Läs mer

VALLFRÖBLANDNINGAR, KASTELLEGÅRDEN 2014

VALLFRÖBLANDNINGAR, KASTELLEGÅRDEN 2014 VALLFRÖBLANDNINGAR, KASTELLEGÅRDEN 2014 Vi är flexibla och erbjuder förutom våra standardblandningar nedan också gärna fröblandningar efter dina önskemål! Konventionella vallfröblandningar för HÖ, HÖSILAGE

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad 2016-03-24

DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad 2016-03-24 DATABASEN 2016 del 1, Lantbruksväxter senast uppdaterad 2016-03-24 Bakgrund. I ekologisk produktion ska odlare använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial. Det framgår av rådets förordning

Läs mer

Försäkringsvillkor Agria Gröda. Gäller från 2013-01-01

Försäkringsvillkor Agria Gröda. Gäller från 2013-01-01 Försäkringsvillkor Agria Gröda Gäller från 2013-01-01 Innehåll A Välkommen till Agria Djurförsäkring... 3 A.1 Det här är försäkringsvillkoren... 3 A.2 Kontrollera din försäkring... 3 B Försäkringsvillkor

Läs mer

Besiktigad areal - länsvis Län Totalt Godkänd Kasserad Kass pga Godkänd Antal fb. besiktigad areal areal flyghavre efter

Besiktigad areal - länsvis Län Totalt Godkänd Kasserad Kass pga Godkänd Antal fb. besiktigad areal areal flyghavre efter Fältbesiktning 2005 Fröburna växtslag (fn finns 4 fältbesiktningar med osäker status som ej omfattas av statistiken) 20005-09-15 Besiktigad areal - växtslagsvis Växtslag Totalt Godkänd Kasserad Kass pga

Läs mer

Förslag till Beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017

Förslag till Beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT 2016-12-06 1(12) Dnr 4.7.17-8889/16 Växtregelenheten Anna Pettersson Enligt sändlista Förslag till Beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial

Läs mer

KAPITEL 7 GRÖNSAKER SAMT VISSA ÄTBARA RÖTTER OCH STAM- ELLER ROTKNÖLAR

KAPITEL 7 GRÖNSAKER SAMT VISSA ÄTBARA RÖTTER OCH STAM- ELLER ROTKNÖLAR KAPITEL 7 GRÖNSAKER SAMT VISSA ÄTBARA RÖTTER OCH STAM- ELLER ROTKNÖLAR Anmärkningar. Detta kapitel omfattar inte djurfoder enligt nr 24. 2. Till grönsaker i nr 0709 072 räknas också ätbara svampar, tryffel,

Läs mer

Odlingslogg 2011 - Marco Izzo

Odlingslogg 2011 - Marco Izzo 2011-11-01 Palsternacka - White Sått med Eathway 2011-11-01 Jordärtskocka Satt 52 individer 2011-10-27 Vitkål - Premiere Skörd Skördat För att göra surkål 2011-10-11 Har nu bakat en limpa på kogödsel med

Läs mer

Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2018

Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2018 Dnr 4.7.17-18901/17 1(9) Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2018 Här anges de villkor som gäller för allmänt undantag. I bilaga 2 anges

Läs mer

SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp. 1 Korn (höst) Höstkorn Åkermark. 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Åkermark Vårkorn, foder m insådd

SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp. 1 Korn (höst) Höstkorn Åkermark. 2 Korn (vår) Vårkorn, foder Åkermark Vårkorn, foder m insådd Gröda i Näsgård Mark som ger bestämd SAM grödkod 2014 SAM grödkod och gröda Gröda i Näsgård Mark Fälttyp 1 Korn (höst) Höstkorn Höstkorn, helsäd foder Höstkorn, malt Höstkorn, utsäde 2 Korn (vår) Vårkorn,

Läs mer

För 6-radskorn konstaterar vi att tillgången på tidigt mognande sorter i ekologisk odling är god, vilket är utmärkt.

För 6-radskorn konstaterar vi att tillgången på tidigt mognande sorter i ekologisk odling är god, vilket är utmärkt. Sammanställning av svar på Jordbruksverkets remiss, utskickad 27 november 2015, dnr 4.7.17-9862/15, Förslag till beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial

Läs mer

BLOMKÅLSSKOTT LILA BLOMKÅLSSKOTT BROCCOLIBLOMMA VIT. Uniktlistan. Ugglarp. Ugglarp. Ugglarp. Ugglarps Grönt. Ugglarps Grönt.

BLOMKÅLSSKOTT LILA BLOMKÅLSSKOTT BROCCOLIBLOMMA VIT. Uniktlistan. Ugglarp. Ugglarp. Ugglarp. Ugglarps Grönt. Ugglarps Grönt. BLOMKÅLSSKOTT LILA BLOMKÅLSSKOTT BROCCOLIBLOMMA VIT Finns att köpa 0,9 kg 112,00 kr / kg Finns att köpa 0,9 kg 112,00 kr / kg Finns att köpa 5 ask 29,00 kr / ask Unika varor sälj och levereras av AB 0346-714440

Läs mer

Certifieringsstatistik , Fröburna växtslag Tilläggsmärkningarna redovisas inte

Certifieringsstatistik , Fröburna växtslag Tilläggsmärkningarna redovisas inte Certifieringsstatistik 2013-2014, Fröburna växtslag Tilläggsmärkningarna redovisas inte Totalt certifierat, ton: 143 276 infört, ton 7 410 Höststråsäd Summa Kg för Höststråsäd 45 417 195 2 135 062 Höstkorn,

Läs mer

Fältbesiktning 2006 * Fröburna växtslag Besiktigad areal - växtslagsvis

Fältbesiktning 2006 * Fröburna växtslag Besiktigad areal - växtslagsvis Fältbesiktning 2006 * Fröburna växtslag Besiktigad areal - växtslagsvis 2006-10-05 Utsädesenheten Växtslag Totalt Kasserad Kass Antal fb besiktigad areal areal pga efter areal flyghavre ombes f flyghavre

Läs mer

Vårutsäde V. Vårkorn. Havre. Skjutkraftstestat utsäde

Vårutsäde V. Vårkorn. Havre. Skjutkraftstestat utsäde V Inför 2016 årsådd Vårutsäde, Vår Våru Vallfrö och Majs I den här foldern har vi på Lantmännen samlat vårt sortiment av vårutsäde, vallfrö och majs. Vårt fullständiga sortiment med mer fakta hittar du

Läs mer

Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017

Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017 Dnr 4.7.17-8889/16 1(9) Bilaga 1 Undantag från kravet att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017 Här anges de villkor som gäller för allmänt undantag. I bilaga 2 anges de

Läs mer

Förslag till beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017

Förslag till beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2017 1(21) REMISS Dnr 4.7.17-8889/16 2016-12-06 Växt- och miljöavdelningen Växtregelenheten Anna Pettersson Enligt sändlista Förslag till beslut om undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt

Läs mer

Statens Utsädeskontroll

Statens Utsädeskontroll Statens Utsädeskontroll Fältbesiktning 2003 Fröburna växtslag Besiktigad areal - växtslagsvis Växtslag Stråsäd Totalt besiktigad areal areal Kasserad areal Kass pga flyghavre efter ombes f flyghavre ha

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av vall- och foderväxter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av vall- och foderväxter JORD OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr /7 Datum Dnr 4.7.7 79/.4/7 Ikraftträdelse och giltighetstid.7.7 tills vidare Ändrar samt bilagorna och till jord och skogsbruksministeriets förordning om handel

Läs mer

Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad

Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad 2018 blev spannmålsskörden totalt i hela riket 55 % av skörden år 2017. Den totala spannmålsskörden minskade från 5,9 miljoner ton till 3,2 miljoner ton Sammanfattning ekoförsöken 2018, 17 försök 4 kasserad

Läs mer

PRISLISTA Gäller från och med Alla priser i SEK

PRISLISTA Gäller från och med Alla priser i SEK 1(7) BILAGA 2019-04-25 Utsädesenheten PRISLISTA Gäller från och med 2019-05-02 Alla priser i SEK 1. AVGIFTER FÖR CERTIFIERING OCH KONTROLL AV STANDARDUTSÄDE A. CERTIFIERING AV FRÖBURNA VÄXTSLAG Certifieringsadministration,

Läs mer

Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2014

Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2014 Jordbruksverket 2014-05-23 Dnr 4.7.17-10218/13 Bilaga 1 1(8) Undantag från att använda ekologiskt utsäde och vegetativt förökningsmaterial under 2014 Bakgrund I ekologisk produktion ska odlare använda

Läs mer

SFS nr: 2000:1330. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Utsädesförordning (2000:1330) Utfärdad: 2000-12-07

SFS nr: 2000:1330. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Utsädesförordning (2000:1330) Utfärdad: 2000-12-07 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:1330 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

TABELLER, Sortval i ekologisk odling 2017

TABELLER, Sortval i ekologisk odling 2017 Institutionen för växtproduktionsekoloi Department of Crop Production Ecoloy TABELLER, 2016-12-20 val i ekoloisk odlin 2017 försök 2012-2016 J. Haman och M. Hallin Ekoloiskt höstrå / råveteförsök utanför

Läs mer

Finliret lämnar vi till dig

Finliret lämnar vi till dig Finliret lämnar vi till dig Det finns roligare saker att ägna sig åt i köket än att tvätta, skala, skiva, tärna, strimla och hacka. Därför har vi tagit fram ett brett sortiment av perfekt skurna, färska

Läs mer

URVALSKRITERIER. Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1305/2013 artikel 29 Ekologiskt jordbruk.

URVALSKRITERIER. Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1305/2013 artikel 29 Ekologiskt jordbruk. URVALSKRITERIER Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) nr 1305/2013 artikel 29 Ekologiskt jordbruk. Urvalskriterierna har i första hand utgångspunkt i ekologisk och miljömässig nytta. Dessutom bedöms

Läs mer

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt 275 g Grahamsgröt (65 g torr) Spelt/dinkel eller annansädes

Läs mer

Vårvete. Havre. Quarna ,1 Diskett ,6. Belinda Kerstin Galant

Vårvete. Havre. Quarna ,1 Diskett ,6. Belinda Kerstin Galant Utsädesguide 2017 Havre Havre är överlägset den största vårgrödan i Västsverige. Vi på Lagerhuset har stort fokus på att leverera en högklassig havre till livsmedelsindustrin. Detta har stärkt vår position

Läs mer

Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se

Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se Sortförsök med spannmål och trindsäd i ekologisk odling 2011 Försöksledare Staffan Larsson, SLU E-post: staffan.larsson@slu.se Under 2011 utfördes 24 ekosortförsök med spannmål och trindsäd. Jordbruksverket

Läs mer

Amerikansk grönsaksblandning KRAV 2x2,5 kg

Amerikansk grönsaksblandning KRAV 2x2,5 kg ART.NR: 33739 689426 970115 9784150 9784151 647215 33627 910101 910025 5884159 34525 35310 810115 31004 9500152 9500150 9500151 150429 150426 33401 150015 35319 120603 32001 120715 120601 33715 120606

Läs mer

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet *

Födoämnen från växtriket uppställda efter familjetillhörighet * i 1(8) Födoämnen från växtriket * Ajacore ajacore, mango pistasch mandel Alger agar-agar konsistensökare Ananas ananas Anona anona Arrowrot arrowrot stärkelse Banan banan pisang Björk hassel vintergröna

Läs mer

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 7 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

GJLB 511:1. Grödaförsäkring. Försäkringsvillkor 1 januari 2009

GJLB 511:1. Grödaförsäkring. Försäkringsvillkor 1 januari 2009 GJLB 511:1 Grödaförsäkring Försäkringsvillkor 1 januari 2009 1 GRÖDAFÖRSÄKRING Utöver vad som framgår av detta försäkringsvillkor gäller GJAA 800 Allmänna avtalsbestämmelser. Läs det här försäkringsvillkoret

Läs mer

Utsädesguide

Utsädesguide Utsädesguide 2013 www.varalagerhus.se www.varalagerhus.se info@varalagerhus.se Lagerhusgatan 4, 534 31 Vara Tel. 0512 30 04 50, Fax 0512 103 10 Havre Havre är en bra avbrottsgröda i växtföljden. Välj grynhavresorten

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 3

Sortimentslista 2017 DLF 3 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 D33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 D33625 Blåbär KRAV 2x2,5 140425 140425-KM Blåbär KRAV 16x0,25 790425 790425-KM Granatäpple kärnor KRAV 16x0,25 33613

Läs mer

Sorter i ekologisk odling

Sorter i ekologisk odling JANNIE HAGMAN, SLU, Uppsala jannie.haman@slu.se i ekoloisk odlin Under 2015 enomfördes tjuo ekoloiska sortförsök med spannmål och trindsäd som finansierades av Jordbruksverket. Mer utförlia tabeller och

Läs mer

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige

Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Säsongsguiden Sid 1 (15) Äkta vara Sverige Januari Fi Fisk/skaldjur: Abborre Fi Fisk/skaldjur: Blåmusslor Fi Fisk/skaldjur: Gädda Fi Fisk/skaldjur: Gös Fi Fisk/skaldjur: Lake Fi Fisk/skaldjur: Ostron Fi

Läs mer

Sortimentslista 2018 DLF 1

Sortimentslista 2018 DLF 1 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 790425 Granatäpplekärnor KRAV 16x0,25 33613 Hallon smul w&b KRAV

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av vall- och foderväxter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av vall- och foderväxter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 15/13 Datum Dnr x.11.2013 2089/14/2013 Ikraftträdelse- och giltighetstid x.11.2013 tills vidare Upphäver / Ändrar Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Officiella provningsplatser vallsorter från 2013

Officiella provningsplatser vallsorter från 2013 Sortprovning i olika vallarter Växjö möte den 4 december 2014 Magnus Halling, SLU, Uppsala Officiella provningsplatser vallsorter från 2013 Hedemora a Uppsala Fast basplats Extra basplats Rådde, HS Tenhult

Läs mer

Baljväxters sjukdomar - betrakta alla baljväxter som en och samma gröda vid planering av en växtföljd

Baljväxters sjukdomar - betrakta alla baljväxter som en och samma gröda vid planering av en växtföljd Baljväxters sjukdomar - betrakta alla baljväxter som en och samma gröda vid planering av en växtföljd Växjö möte 2018 12 04 Gunnel Andersson Jordbruksverket gunnel.andersson@jordbruksverket.se Odla aldrig

Läs mer

Vall- arter, sorter och nyheter Ympning av lusern. Louice Lejon & Christian Danielsson Lantbrukarkonferensen

Vall- arter, sorter och nyheter Ympning av lusern. Louice Lejon & Christian Danielsson Lantbrukarkonferensen Vall- arter, sorter och nyheter Ympning av lusern Louice Lejon & Christian Danielsson Lantbrukarkonferensen 20180214 Val av vallblandning Vilka djur ska äta fodret Markens egenskaper Förutsättningar kring

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk }

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } Deltagaröverenskommelse 2015 GRÖNSAKSLÅDA Bondgård Adress Email STACKVALLEN Krokshult Stackvallen 570 91 Kristdala info@stackvallen.se Org.nr.

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 65-5 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2006:22) om bekämpningsmedelsrester i livsmedel; (H 64:2) Utkom från trycket den april 2007

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 4

Sortimentslista 2017 DLF 4 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 790425 Granatäpplekärnor KRAV 16x0,25 33613 Hallon smul w&b KRAV

Läs mer

BENÄMNING LDA FRP ART.NR

BENÄMNING LDA FRP ART.NR Sida 1 av 10 Kund.. Faxnr: 218282 BENÄMNING LDA FRP ART.NR Må Tis Ons Tors Fre Lör Mån Tis Ons Tor Fre Lör FRUKT Dat Apelsin Jaffa lda x15 10400 Apelsin ICA MA lda x17 10405 Apelsin 1,5 kgs GR lda x9 10408

Läs mer

Ett paradis för odlare och matlagare

Ett paradis för odlare och matlagare Gourmetgarage 2016 Ett paradis för odlare och matlagare Gourmetgarage 2016 Ett paradis för odlare och matlagare Gourmetgarage är en liten verksamhet med stora visioner som har specialiserat sig på fröer

Läs mer

PRISLISTA Vecka 08/11

PRISLISTA Vecka 08/11 PRISLISTA Vecka 08/11 Nyheter! Sommartider Svartrot, Majrova, Savoykål, Spetskål, Auberginer, Persilja, Mango & Päron Williams! POTATIS: SALLADSGRÖNSAKER: forts 1001 POTATIS Sava S KRAV 10 kg á 13606 SUGARSNAPS

Läs mer

VÅRKORN PROPINO MALT QUENCH MALT. Salome har bra stråegenskaper och är både nematodresistent och mjöldaggsresistent.

VÅRKORN PROPINO MALT QUENCH MALT. Salome har bra stråegenskaper och är både nematodresistent och mjöldaggsresistent. VÅRKORN PROPINO MALT Propino är ett välkänt maltkorn med utmärkta egenskaper för maltproduktion. Sorten är efterfrågad både i Sverige, Danmark och även i Europa, vilket gör den attraktiv på marknaden.

Läs mer

Underlag för effektiv packning i plastlådor

Underlag för effektiv packning i plastlådor Underlag för effektiv packning i plast Innehåll Katalogen syftar till att hjälpa våra kunder att förbättra fyllnadsgraden vid användandet av våra samt att förenkla övergången till våra för nya kunder.

Läs mer

Sortguide. trindsäd, vall och majs för lönsam odling.

Sortguide. trindsäd, vall och majs för lönsam odling. Sortguide 2015 Stråsäd, oljeväxter, trindsäd, vall och majs för lönsam odling. Innehåll Höstraps Sid 5 Höstvete Sid 6 Höstråg Sid 9 Rågvete Sid 9 Höstkorn Sid 10 Vårkorn Sid 10 Havre Sid 14 Vårvete Sid

Läs mer

Sortimentslista 2018 DLF 4

Sortimentslista 2018 DLF 4 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 33784 Bärmix med Mango EKO NYHET 5x1,0 790425 Granatäpplekärnor KRAV

Läs mer

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk. Ola Sixtensson

Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk. Ola Sixtensson Länken mellan Europeisk växtförädling och svenskt lantbruk Ola Sixtensson Scandinavian Seed AB Startades 1996 av Svenska Foder AB, Forsbecks AB och Skånefrö AB Syfte Lantbruket i fokus! Vårt oberoende

Läs mer

Lagen skall tillämpas även på växtsorter som är hybrider mellan de växtsläkten eller växtarter som anges i bilagan. Lag (1992: 1690).

Lagen skall tillämpas även på växtsorter som är hybrider mellan de växtsläkten eller växtarter som anges i bilagan. Lag (1992: 1690). Svensk författningssamling SFS_1971 :392 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1971-05-27 Växtförädlarrättslag (1971 :392) Justitiedepartementet L3 Ändringar införda t.o.m. SFS 1994:236 \ Allmänna bestämmelser

Läs mer

Sortimentslista 2019 DLF 2

Sortimentslista 2019 DLF 2 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 910025 Aroniabär Nordiska KRAV 16x0,200 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,250 33784 Bärmix med Mango EKO

Läs mer

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV 6 OCH 24 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION

BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST TILL STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV 6 OCH 24 I STATSRÄDETS FÖRORDNING OM ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION BEGÄRAN OM Maa- ja metsätalousministeriö UTLÄTANDE Jord- och skogsbruksministeriet Ministry of Agriculture and Forestry 17.1.2019 262849 65/01.02/2019 1 (2) Enligt sändlista BEGÄRAN OM UTLÄTANDE OM UTKAST

Läs mer

Vad provas och hur? Vad provas inte?

Vad provas och hur? Vad provas inte? Vad provas och hur? Vad provas inte? Björn Andersson, FältForsk, SLU Värdeprovning av jordbruksväxter Provning för intagning på svensk sortlista, s.k. VCU-provning (Value for Cultivation and Use). Försöken

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av valloch foderväxter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om handel med utsäde av valloch foderväxter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 46/05 Datum Dnr 1.6.2005 2443/01/2005 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.7.2005 - tills vidare Ändrar 1 och 2 i jord- och skogsbruksministeriets förordning

Läs mer