Råd och regler för ridskolans tävlingselever

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råd och regler för ridskolans tävlingselever"

Transkript

1 Råd och regler för ridskolans tävlingselever

2 Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver man inte ha egen häst! Det kostar pengar att tävla Att anmäla sig till tävling Förbered dagen innan tävling Packlista På tävlingsdagen Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå

3 Att tävla för och representera sin klubb På tävlingar och träningar är du klubbens ansikte utåt. Se till att bli ihågkommen som trevlig, ödmjuk och schysst mot hästar och tävlingskonkurrenter. Begreppet Horsemanship handlar om att sätta hästens välbefinnande i centrum. Att se till att hästen sköts bra och mår bra. Att hantera hästen på ett säkert sätt och i viss mån kunna förutse hästens beteende och reaktioner. Detta innebär i stort att du måste ha rätt attityd till hästen. Alla kan bli missnöjda efter en dålig ritt. Men det får aldrig gå ut över hästen. Sportsmanship handlar om att uppföra sig gentemot sina tävlingskonkurrenter, personal på tävlingsplatsen och inte minst föräldrar och tränare. Gratulera din motståndare vid prisutdelningen nästa gång kan det vara din tur att ha marginalerna på rätt sida. Jobba i sekretariatet på din klubbs hemmatävlingar så får du bättre förståelse för det enorma jobb som krävs för att få sekretariatet att fungera. Ta upp eventuella klagomål på ett trevligt sätt. Läs Tävlingsreglementet (TR) om du är osäker på något. Att få låna ridskolehäst är en förmån. Det är få förunnat att kunna tävla utan att ha en egen häst. Uppsala Ponnyklubbs Championat Alla som tävlar för klubben får under året tillgodoräkna sig sina placeringar enligt en poängskala. Du får poäng för placeringar tagna på lokal tävling och uppåt. Championatet är uppdelat i fyra kategorier. Hoppning privatekipage, dressyr privatekipage, hoppning ridskoleekipage och dressyr ridskoleekipage. Den som vid årets slut har mest poäng i respektive kategori vinner championatet. Mer om championatet kan du läsa på klubbens hemsida.

4 Hos oss behöver man inte ha egen häst! Uppsala ponnyklubb ger en unik möjlighet för dig som inte har egen häst att ändå få tävla. Dels finns möjlighet att starta karriären på klubbtävlingsnivå. Klubbens ungdomssektion är mycket duktig på att arrangera dessa tävlingar så att de lever upp till riktig tävlings nivå. Detta är den enklaste formen av tävling. Den är bara öppen för medlemmar i klubben på lektionshäst eller egen häst. Redan på grupperna P3 P6 kan du öva på våra Blåbär och Lingontävlingar och Skogsbärsdressyren. Därefter anordnas klubbtävlingar inom grenarna hoppning och dressyr. Under dessa tävlingar får du övning och rutin på allt vad en tävlingsdag innebär. Om du har ambitionen att tävla på bortaplan är det viktigt att delta flitigt vid klubbtävlingarna först. I mångt och mycket handlar tävlingsbiten om att ha rutin. Många blir förvånade över att hästen beter sig annorlunda på tävlingsbanan mot vad den brukar göra under ett vanligt ridpass. Men det är många faktorer som spelar in. Det är en ny miljö med mycket stoj och stök runtomkring. Hästen tycker det är roligt och blir extra busig och glad eller så blir den nervös och stressad. Den ovane ryttaren är nervös och okoncentrerad och har kanske inte ens kunnat äta frukost på morgonen. Även om du sitter på en mycket rutinerad häst händer det inte sällan att de första tävlingarna slutar med en uteslutning eller en avfallning på grund av nervositet eller busiga och glada hästar. På klubbtävlingen kan du och hästen få hjälp att komma i mål på ett bra sätt genom att nivån anpassas efter ryttare och häst. Att komma ut för tidigt på de riktiga tävlingsbanorna kan resultera i besvikelser och förlorat intresse. Det är viktigt att skynda långsamt. Stäm av med din instruktör om du undrar vilken nivå du ligger på och gör upp en plan för dina framtidsmål. För att delta i klubbtävlingen måste du ha tagit Klubbkortet. Kurser för klubbkortet anordnas vid flera tillfällen per termin. Du får lära dig hur allt går till under en tävling. Vilka regler som gäller och annat runtomkring som är viktigt. För dem som rider Blåbär- Lingon- eller Skogsbär så är det Debutant Klubbkortet som gäller. Detta kan man ta i samband med sina lektionstillfällen. Prata med din instruktör om du har frågor. Däremot behöver du inte lösa tävlingslicens eller ha Grönt Kort för att delta vid klubbtävling. Men visst kan man ha mycket nytta av att ha genomfört Grönt Kort kursen för att ha kännedom om tävlingsregler och hästvett. Ungdomssektionen anordnar upp till åtta olika tävlingstillfällen per år. Så det finns mycket gott om tillfällen att skaffa sig tävlingsrutin. Att hjälpa till i tävlingssekretariat och domartorn ger också bra möjligheter att lära sig mer om tävlingar, även som förälder till ett tävlande barn.

5 Det kostar pengar att tävla På klubbtävlingsnivå kan du komma undan rätt så billigt. Ungdomssektionen tar ut en blygsam avgift för ditt deltagande och du behöver inte heller lägga pengar på speciell tävlingsutrustning. När det är dags att lasta hästen och åka ut på tävling blir det naturligtvis fler kostnader runtomkring. Här nedan är en jämförelse mellan att låna ridskolehäst och ha egen häst vid tävling. Priserna kan naturligtvis variera. Jämförelsen är gjord i januari Ridskolehästen: Anmälnings- och startavgifter betalar du in för att få delta i en klass. Den ska täcka arrangörens kostnader för domare, priser och arrangemang. Tävlingslicenser: På den lägsta nivån lokaltävling krävs licens för ryttaren. Detta är en avgift som betalas till Svenska Ridsportförbundet. Licenser kan du få av din klubb. För att vara berättigad till licens måste du vara medlem i en SvRF ansluten klubb. Du måste också ha tagit Grönt Kort. På regional tävling och högre är licensen dyrare för privat ryttare. Där måste du även lösa licens för din häst. Hästhyra betalar du till klubben för att få nyttja hästen vid tävlingen. En ridskolehäst kostar naturligtvis också pengar. Den ska ha foder, försäkringar, hovslagare med mera. Den dagen hästen tävlar kommer den att avstå från sitt ordinarie jobb. Denna kostnad är att jämföra med stallhyra, försäkring, hovslagare med mera för en egen häst. Trailerhyra: Transporter finns att hyra på bensinmackar och speciella uthyrningsfirmor. Ibland finns det transport vid ridskolan också. Om man tävlar ponny kan man ibland köra två hästar samtidigt. Då delas ju också kostnaden för hyran på flera. Första gången man tävlar måste man också kosta på sig en del ny utrustning. Det kan vara ridbyxor, kavaj, plastrong, handskar etcetera. Vilken klädsel man ska bära varierar lite beroende på vilken gren eller klass man ska starta. Exempel på kostnad lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr/klass kr/klass Licens ryttare 200 kr/år 200 kr (junior lekt)/år Hästhyra en klass 75 kr 75 kr Trailerhyra / kr/tävl 275 kr/tävl Summa en klass kr kr OBS! Du löser licensen en gång per år.

6 Den egna hästen: Anmälnings- och startavgiften är densamma som för ridskolehästen Tävlingslicenser När du har egen häst ligger förstås också kostnaden för hästens licens på ägaren. En licens till privat häst är dyrare än för en ridskolehäst. Hästhyra För att få fram en jämförelse med ridskolehästen kommer här en ungefärlig uträkning för dagsavgiften på den egna hästen. Utanför detta tillkommer kostnader för träning och utrustning. Månadshyra stall, foder: 2800 kr/ månad Hovslagare (900/ 6 veckor) 600 kr/ månad Försäkring (värde ) 800 kr/ månad Summa 4200 kr / månad Utslaget per dag blir detta ungefär 140 kronor per dag. Varje dag hela året. Trailerhyra Se ridskolehästen. Tävlar man ofta kan det kännas skönt att ha en egen transport. Denna ska då försäkras och hållas i trim. Här följer ett exempel på kostnad för en tävlingsdag med den egna hästen: Exempel på kostnad: lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr kr Licens ryttaren 200 kr 600 kr (junior) 900 kr (senior) Licens hästen kr (1 gång/ häst) Hästkostnad/ dag 140 kr 140 kr Trailerhyra 275 kr 275 kr Summa kr kr Det är inte vanligt att ridskolor låter sina lektionsryttare ta med sig hästarna ut på tävling. Uppsala Ponnyklubb har haft detta som tradition sedan mycket lång tid tillbaka. Det ger dig som inte har tid eller möjlighet att ha egen häst chans att få komma ut och tävla. Vi ser detta som en del i utbildningen och ett sätt att belöna dem som jobbar för klubben. Dessutom tycker hästarna om miljöombytet och andan på tävlingsplatsen. Det är ett stort pussel att få tävlingsbiten att fungera. Hästarna ska tävla lagom mycket i förhållande till sitt arbete på ridskolan. Ryttarna måste vara mogna för uppgiften. Detta är mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt, och för att ryttare och häst ska uppskatta tävling fortsättningsvis. När du tävlar för Uppsala Ponnyklubb representerar du samtidigt klubben.

7 Att anmäla sig till tävling För att få reda på vilka tävlingar som hålls under året får man se till att hämta information själv på Svenska Ridsportförbundets hemsida, under tävling Sök tävlingarna via Tävlingsterminen Man kan också gå in på Upplandsdistriktets hemsida, där tävlingsterminen också finns utsatt. Som ridskoleryttarna har du ofta det lite bättre förspänt med informationen då de aktuella propositionerna sätts upp i stallet. På propositionen kan du läsa precis vad som berör tävlingen. Vilket datum och vilka klasser. Vad det kostar och när det ska betalas. Man skall nästan alltid göra sin anmälan via tävlingsdatabasen som du hittar på Svenska Ridsportförbundets hemsida under fliken Tävling. Mer info om TDB för dig som är ovan hittar du på vår hemsida under rubriken tävling. En tid före tävlingen läggs meddelande till ryttare ut på arrangerande klubbs hemsida. Läs meddelandet noga. Här står också hur det ska gå till vid startanmälan och avanmälan. Var noga med att ta reda på vilka datum som gäller! Du är själv ansvarig för att följa de utsatta datumen. Skulle du utebli från en tävling är du skyldig att erlägga vissa straffavgifter.

8 Förbered dagen innan tävling Dagen innan tävlingen får man räkna med en stunds arbete för att få i ordning allting inför den stora dagen. För att inte glömma något är det bra om man gör en packlista där man kan bocka av allteftersom man packar. Det är en hel del papper som skall med. Grönt Kort ska alltid tas med. Ryttar- och hästlicenser skiljer lite mellan lokal och regional tävling. Ponnyer ska alltid medföra sitt mätintyg för att hästen ska starta i rätt kategori. I Vaccinationsintyget ser man att hästen är rätt vaccinerad för start. Tävlar du med ridskolans häst så skall tävlingspärmen med. Däri finns kopior på vaccinationsintyg och mätintyg. Det är viktigt att utse någon som får ha ansvar för att pärmen kommer till och från tävlingsplatsen. På vissa tävlingsplatser betalar man hela summan för start och anmälan på plats. I andra fall har man betalat in en anmälningsavgift i förväg. Vilket som gäller för din tävling kan du läsa i propositionen. Har du betalat i förväg så ska du ta med dig kvitto på betalningen till tävlingsplatsen. I de fall nummerlappar krävs (lokal tävling och uppåt) så ska ryttaren hålla med dessa. Vilket nummer du har framgår i programmet som du oftast får i sekretariatet vid startanmälan. För att skydda ridbyxorna under tävlingsdagen är det bra att bära överdragsklädsel. Bra överdragsbyxor är de som går att öppna nertill så man slipper ta av sig stövlarna när man ska av och på med överdragsklädseln. Det är lite olika regler vad det gäller klädsel i de olika grenarna. Läs TR för att se vad som gäller för din gren. Läs noggrant vad som står angående sporrar, spö och material på tyglar och träns. Dagen föra tävling så ska hästens utrustning gås igenom ordentligt. Putsa träns och sadel och se över så att allt är helt och rent. Byt till ren vojlock och sadelgjord. Lägg de smutsiga sakerna i tvättstugan. Om du plockar isär tränset så måste du vara noggrann så att alla delar hamnar rätt när du sätter ihop det igen. Skriv ner på en lapp vilka hål det ska vara på de olika delarna. Gör rent bettet ordentligt men se upp så att inte bettet hamnar åt fel håll när du sätter ihop tränset igen. På vintern behöver hästen ett täcke i transporten så att den inte är kall vid framkomsten till tävlingen. Täcken finns att låna av ridskolan till ridskolehästen. Är hästen skodd behöver den ha transportskydd för att inte trampa sig under transporten. Transportskydd finns också att låna av ridskolan. Tänk på att lånade grejor ska återlämnas i bra skick. Tvätta kan du göra i ridskolans tvättmaskin för en ringa summa pengar så slipper du få hästhår i maskinen hemma. Ta med borstar, hovkrats och putsgrejor så du kan snygga till hästen och munderingen på plats. Tänk på att förvara saker som ska med till tävlingsplatsen på ett säkert ställe, till exempel bagageluckan, i skåpet eller dylikt. Aldrig framme i stallet under natten.

9 Många hästar dricker dåligt på tävlingsplatsen. Ta gärna med dig av hemmastallets vatten som har en smak som hästen känner igen. Ett knep för att få hästen att dricka bättre på tävlingsplatsen kan vara att hälla lite äppeljuice i vattnet. När du packar hö så ska du inte packa en större ranson än vad hästen är van att äta. Titta på foderkortet och väg höet. Lägg en del i hönätet och resten i exempelvis en IKEAkasse. Ska du vara borta länge kan du ta med det kraftfoder som hästen brukar äta under dagen. Eventuellt foder som ska tas med förvaras i foderladan under natten. Aldrig i stallet- tänk om hästen kommer lös under natten och äter upp allt foder. Gör i ordning transporten. Du kommer att vara stressad på tävlingsmorgonen och det är inte kul att upptäcka att något fattas eller är trasigt. Se till att det är rent inuti och prova dörr och luckor. Smörj vid behov. Ska du transportera små ponnyer kan bommen i fram behöva sänkas. Se efter att det finns ringar att sätta transportgrimskaft och hönät i. Hönät får du hålla med själv. Se över däck och drag. Prova lysen tillsammans med den bil som ska dra transporten. Fyll inte transporten med halm eller spån! I botten på transporten ligger en gummimatta som ska förhindra att hästen halkar under färden. Lägger du spån eller halm så bildas ett glidande lager som gör att hästen har svårt att få fäste vid exempelvis inbromsningar. Möjligtvis kan man lägga lite spån eller en kaka halm för att hästen ska tycka det är trevligare att kissa. Sist men inte minst är det dags att göra i ordning hästen. Gå igenom din häst noggrant så den inte har några sår eller skavanker. Kolla att alla skor är på plats. Rykta hästen och se till att den är genomkammad i man och svans. Fläta manen om du har tänkt dig det. På dressyr ska hästen alltid vara flätad. OBS! Är det inte din egen häst så får du inte klippa i man eller svans! Behöver hästen ryckas eller klippas så tala med din instruktör. I vissa fall kan hästen behöva ett bad. Men det är långt ifrån alltid. Det är olämpligt att bada hästen innan den ska gå på lektion. Den ska inte behöva springa runt och vara kall och blöt. Fredag är en bra baddag eftersom hästarna går färre lektioner då. Är din häst en skimmel kan det vara skönt att ha ett tunt täcke över natten så håller de värsta fläckarna sig borta. Tänk på att göra snyggt efter dig i stall och eventuellt spolspilta/ skospilta. Om du gör i ordning hästen på en lördag måste du komma ihåg att låta hästen äta sin lunch ifred. Passa gärna på att putsa utrustningen men låt hästen få lite lugn och ro. Väl hemma är det dags att packa extra kläder. Kläder efter väder. Det går inte att prestera bra på en tävling om man är frusen eller blöt. Ta med extra kläder om du smutsar ner dig. Gör i ordning matsäcken. Bra mat är också ett måste för att prestera. Se till att ha med dig tillräckligt med mat. Det ska vara mat som du tycker om! Ta med dig mycket att dricka både varmt och kallt. Solen kan skina här men i Tierp är det snöstorm och kallt!

10 Exempel på Packlista till tävling: Grönt kort Ryttarlicens Hästlicens Vaccinationsintyg Mätintyg Kvitto på anmälningsavgift Nummerlappar Överdragskläder Vita Ridbyxor Vit skjorta Plastrong Handskar Ridkavaj Hjälm Spö Sporrar Träns Sadel Vojlock Senskydd Förbygel (hopp) Martingal (hopp) Svettäcke Transporttäcke Borstar Hovkrats Putsgrejor Grimma Grimskaft Transportgrimskaft Hönät Vattenhink Vattendunk Linor (till lastning)

11 På tävlingsdagen Var ute i god tid och ät frukost på morgonen. Packa in de saker som ska med i bilen. Det sista som ska packas in på tävlingsdagen är hästen. Fyll en dunk med vatten från hemmaplan. Hästar är ofta kinkiga med att dricka vatten som inte smakar som vanligt. Se till att hästarnas papper kommer med. Vid lastning är det viktigt att det inte är mer folk än nödvändigt runt hästen. Öppna framdörren så att det kommer in ljus i transporten. Om hästen lastas med linor så skall dessa vara fastsatta och klara när hästen kommer ut på stallplanen. När du lastar ska hästen ALLTID bära träns. Grimman kan sitta under. Vid lastning är det viktigt att vara målmedveten, säker och lugn. Var inte onödigt många personer runt hästen. En som leder och högst två som hjälper till med linorna. Är du ovan att lasta så bör du ta hjälp av en van person de första gångerna. Hör efter med någon som känner hästen om det är något speciellt att tänka på vid lastning. När man kör två hästar ska den tyngsta hästen stå på vänster sida i transporten. I transporten ska hästen vara knuten med säkerhetsknut i en ring i transportens vägg. Det finns också speciella transportgrimskaft som är smidiga att ha i transporten. Den som agerar chaufför vid tävlingen bör ha vana eller ha övat sig inför körningen med transport. Det är en del att tänka på när man har ett långt ekipage bakom bilen. Kör sakta (!), speciellt i kurvorna, hästen kan tappa balansen vid skarpa inbromsningar och svängar. Blir hästen skrämd när den åker transport kan den bli svår att lasta eller rent av vägra att åka med transporten. När du är framme på tävlingsplatsen kan du fälla ner den övre luckan i bak för att släppa in frisk luft (om vädret tillåter). Titta till hästarna och se efter att de har det bra. Om du hänger in hönätet så ska det bindas så att hästen inte kan fastna med benen om den gräver eller slår. Allteftersom hästen äter så måste hönätet sättas om. Ta bort nätet så fort det är tomt. Låt inte hästen sätta i sig stora mängder foder precis innan du ska rida! Innan hästen får lastas ur ska den vara anmäld i sekretariatet. Där betalar du eventuell startavgift, visar licenser och mätintyg. Dessutom uppvisas vaccinationsintyg. Där ser man att hästen är vaccinerad enligt gällande regler. Titta igenom programmet för att veta när du ska starta. Se dig omkring på tävlingsplatsen. Vid hoppning går du banan. Titta gärna på några ekipage om du får tid över. När det är dags att lasta ur så tränsa hästen som ska ut. Man får inte ta ut en häst i grimma på tävlingsplatsen. Har du två hästar i transporten så ska båda tas loss. Stå framför hästarna. Den som fäller ned den bakre luckan ska stå vid sidan om luckan. Det händer att hästen kastar sig bakåt. Backa ut en häst i taget så lugnt som möjligt. Nu är det dags att rida fram. Avväg tiden så att inte framridningen blir för lång. Framridning= uppvärmning. Tänk på att hästen ofta gör två starter på en dag. Ibland två starter i samma klass. Den ska ha ork över till nästa runda också.

12 På framridningen är det ofta både trångt och mycket hästar. Tänk på att följa reglerna på ridbanan. Ta hänsyn och se upp. Rid fram i skritt, trav och galopp, lite i båda varven. Kom ihåg volter och halter. Ta skrittpauser där du kan pusta ut och tänka igenom din ritt. Vid hoppning, hoppa aldrig för många språng. 1-2 gånger på lilla hindret. 1-2 gånger på räcket och eventuellt en gång på oxern. När ditt namn ropas upp i högtalaren är det din tur att komma in på banan. Efter avslutad ritt skrittar du ut från banan. Klappar om din häst (oavsett resultat) och sitter av. Led hästen en stund och lasta sedan om det är långt till nästa start. Nu kan du erbjuda din häst vatten att dricka och eventuellt foder. Det är bra att gå igenom sin ritt ett tag efter att den är avslutad. Ta några minuter för sig själv och tänk igenom vad som var bra och vad du kan göra bättre nästa gång du tävlar. Passa också på att äta din egen matsäck nu. Det är viktigt att äta ordentligt för att orka. Vid hemkomsten till stallet är det fortfarande en del att göra innan det är din tur att vila. Hästen ska borstas av och hovarna ska kratsas. Kontrollera att hästen är hel och att skorna sitter fast. Knoppa ur manen om den varit flätad. Byt tillbaka till ridskolans vojlock om du ridit ridskolans häst. Vik ihop och lägg tillbaka lånade täcken och transportskydd. Sopa rent transporten och släng halm och träck på dyngstacken. SOV GOTT! Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå Tänk på att: Om du gör i ordning foder i förväg, förvara det i foderladan eller trailern över natten, inte i skospiltan! Ta med hästens lunchhavre. Ta med hö enligt foderkort morgon + lunch, lite extra om det är en lång dag. Ta med vattenhink, ev. vattendunk. Om du badar, ta av täcket innan du åker hem. Om hästen ska ha täcke över natten, skall den vara torr innan täcket läggs på, så att hästen inte behöver sova med fuktigt täcke. Täcket skall ha kryssgjordar under magen, rejält spänne framtill samt svans, bensnören. Täcket skall vara i rätt storlek och tunt. Om du badar, gör rent spolspiltan ordentligt direkt när du är klar. Slösa ej med varmvatten.

13 Max 2 personer får hjälpas åt att bada så det ej blir för mycket folk vid vattenspiltan. Om du badar får du själv ta med schampo, välj ett oparfymerat. Se till att hästen är torr tills den ska gå på lektion. Putsa utrustningen ordentligt. Om det regnar, är lerigt på tävlingsdagen måste du även putsa av utrustningen vid hemkomsten.om du byter schabrak, lägg det smutsiga i tvätten. Om du byter till egen utrustning, måste du byta tillbaka direkt när du kommer hem. Sadel, träns förvaras i sadelkammaren över natten. Övrig utrustning, täcken, transportskydd etc får du förvara i ditt skåp. Trailern skall stå på parkeringen över natten, inte runt anläggningen. Lastning sker på stallplanen. En trailer i taget lastas. Se till att ni har packat i alla saker i bilen så ni kan åka DIREKT när hästarna är inne i trailern. Ha linor uppe från början, lasta i träns. Max 1 kaka halm i trailern, det blir halt för hästen att stå annars! Ta tid på er vid lastningen, se till att vara lugna. Ej för mycket folk runt omkring. Kom ihåg att du representerar UPK. Uppträd väl mot dina medtävlare, föräldrar,kamrater, arrangörer och inte minst din häst! Vid hemkomst skall hästen knoppas ur, borstas av, hovarna ska kratsas, kontrollera att hästen mår bra, tacka den för tävlingsdagen! Hästhyran ska betalas senast på tävlingsdagen till medföljande instruktör eller i förväg till Gabbi. Ha gärna jämna pengar i ett märkt kuvert. Vid hemmatävlingar betalas hästhyran i sekretariatet! LÄS TÄVLINGSKOMPENDIET MED JÄMNA MELLANRUM! SÄG TILL OM DU VILL HA ETT NYTT! LYCKA TILL!

Att tänka på vid tävling. Råd och regler för ridskolans tävlingsekipage

Att tänka på vid tävling. Råd och regler för ridskolans tävlingsekipage Att tänka på vid tävling Råd och regler för ridskolans tävlingsekipage Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Ledstjärnor och Code of conduct Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver

Läs mer

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb Tävlingskompendium Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb 1. Anmälan Inför varje klubbtävling kommer det ut en så kallad proposition på hemsidan, den brukar också sättas upp på anslagstavlan

Läs mer

Regler och råd för klubbens tävlingsryttare

Regler och råd för klubbens tävlingsryttare Regler och råd för klubbens tävlingsryttare (Uppdaterat i Dec 2012) 1 Innehåll: 1. Du representerar Rastaborgs Ridklubb (RaRK)! 2. Hur gör man för att börja tävla? Klubbtävlingar Lingondressyr Blåbärshoppning

Läs mer

Plugghäfte Barnmärken

Plugghäfte Barnmärken Plugghäfte Barnmärken Förberedande häfte inför märkestagning av märkena Vita Hästen Guld Hästen Vita Hästen Gula Hästen Brons Hästen Silver Hästen Guld Hästen Barnmärken Innehåll Sida Översikt och krav

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

DALBY RYTTARFÖRENING hälsar VÄLKOMMEN TILL VÅRTERMINEN 2017 på VASAHOLMS RIDSKOLA

DALBY RYTTARFÖRENING hälsar VÄLKOMMEN TILL VÅRTERMINEN 2017 på VASAHOLMS RIDSKOLA DALBY RYTTARFÖRENING hälsar VÄLKOMMEN TILL VÅRTERMINEN 2017 på VASAHOLMS RIDSKOLA Ridskolan ligger vid väg 11 mellan Dalby-Veberöd. Vänd in vid skylt Torna Hällestad och följ skyltning mot ridskolan. När

Läs mer

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning)

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) 1 poäng Putsa sköthästens träns och martingal/inspänning Ta en svamp i sadelkammaren och fukta den och ta på lite sadeltvål. Putsa tränset

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet

Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet Guide för Avelsvärdering och utställning av lusitano Generell hjälpreda framtagen av Svenska Lusitanosällskapet De flesta lusitanos avelsvärderas runt fyra års ålder. Ston visas för hand och hingstar uppsuttet

Läs mer

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare)

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare) Kom och testa på fenomenet SHOWING Direktimporterat från England (med medföljande domare) Tycker du att det är tråkigt att man bara kan tävla i hoppning eller dressyr? Vill du ha en gren till? Eller gillar

Läs mer

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

JULENS AKTIVITETER 2014

JULENS AKTIVITETER 2014 JULENS AKTIVITETER 2014 BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Välkommen till stallet VARJE DAG!! On 24 Juliga dagar i stallet! To 25 Fr 26 Lö 27 2 5 2 5 Barnkurs de små Julkurs för de små!! Ridning och pyssel

Läs mer

Mom Rubrik Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens. Handikapp Alla grader samt Special Olympics skall erbjudas. På nationell tävling är

Mom Rubrik Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens. Handikapp Alla grader samt Special Olympics skall erbjudas. På nationell tävling är TR II Dressyr () Mom Rubrik Tidigare text Ny text Motivering Konsekvens 200.1 Elittävling Justering av teckensnitt 200.2 Nationell tävling Alla grader samt Special Olympics skall erbjudas. På nationell

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Förord Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder anordnas i enlighet med Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) I - Gemensamma bestämmelser

Läs mer

Kick-Off. För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare

Kick-Off. För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare Kick-Off För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare Dagens upplägg Tävlingar 2016 och 2017 Vad krävs för att få tävla? SoRK:s funktionärer T-SEK Verksamhetsplan/Värdegrund TDB och Equipe och tävlingsplatsen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017

Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017 Tävlingar på Sörmons Ridklubb 2017 Vecka Datum Status Gren Hästtyp v.11 2017-03-19 Lokal Dressyr Häst v.13 2017-04-02 Regional Dressyr Häst v.21 2017-05-25 Lokal + Regional Dressyr Häst/ponny v.21 2017-05-26

Läs mer

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul JULLOVSAKTIVITETER 23/12 Julklappshoppning 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul 27/12 Hyr din favorithäst 28/12 Hoppkurs 29/12 Hoppkurs 30/12 Söndag Uteritt 31/12

Läs mer

VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar

VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar Reviderad 171121 VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar Medlem För att tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK och om du inte

Läs mer

Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling.

Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling. Hopptävling Innan tävling Även om du inte har möjlighet att hjälpa till under själva tävlingsdagarna finns det mycket att bidra med även innan en tävling. Förberedelser till cafeterian I cafeterian har

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Hunter Klasser Snabb och enkel förklaring av klasserna. wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr Version Ändringar från 2009 markeras med rött. Häst

Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr Version Ändringar från 2009 markeras med rött. Häst Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr 2010 Version 100125 Ändringar från 2009 markeras med rött Häst Göteborgs och Bohusläns Ridsportförbund 415 82 Göteborg 031-726 61 21 ridsport.goteborg@vsif.o.se

Läs mer

BANBYGGE BANPERSONAL

BANBYGGE BANPERSONAL När man är funktionär förväntas man finnas på plats minst 20 min innan passet börjar. BANBYGGE Dagen innan tävlingarna börjar bygger vi banan under ledning av banchefen och banbyggaren. Här kan alla hjälpa

Läs mer

Sommaraktiviteter 2010

Sommaraktiviteter 2010 Sommaraktiviteter 2010 Bodens Ridklubb Bodens Ridkubb anordnar följande aktiviteter under sommaren 2010 1.) Träningsläger dagtid 21-24 juni 2.) Extralektion häst och ponny (kvällstid) 21-24 juni 3.) Helpensionsläger

Läs mer

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionsnedsättning

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionsnedsättning Dressyrtävlingar för ryttare med Förord Dressyrtävlingar för ryttare med anordnas i enlighet med Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) I - Gemensamma bestämmelser och II - Dressyr. Nedan

Läs mer

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar Medlem För att vara med och tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK Hur blir jag medlem? Betala in

Läs mer

Hoppfunktionärer! Funktionär vid framhoppningen

Hoppfunktionärer! Funktionär vid framhoppningen Funktionär vid framhoppningen Hoppfunktionärer! Vi är väldigt glada för all hjälp! Vi är en ideell förening och är i stort behov av stöd. Den här lilla instruktionen är till hjälp för dig som är tävlingsfunktionär

Läs mer

Tävlingsinformation för Deje simmare

Tävlingsinformation för Deje simmare Tävlingsinformation för Deje simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

Lathund TR dressyrtävlingar för pararyttare

Lathund TR dressyrtävlingar för pararyttare Lathund TR dressyrtävlingar för pararyttare Förord Dressyrtävlingar för ryttare med funktionsnedsättning anordnas i enlighet med Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) I - Gemensamma bestämmelser

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1

UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 UPPSALA PONNYKLUBB TEORI För Ryttarmärke 1 HÄSTENS DELAR Nosrygg Ganash Hals Manke Länd Rygg Kors Svansrot Bringa Bog Bakknä Underarm Framknä Kastanj Has Skenben Kota Krona Skenben Karled Hov Så här är

Läs mer

Domarsekreterare - hoppning

Domarsekreterare - hoppning Banpersonal hoppning Finnas på banan och bygga upp rivna hinder, kratta vid behov, höja hinder mellan de olika kategorierna, hjälpa till att bygga om banan inför kommande klass. Hämta reflexväst i sekretariatet.

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Rönninge-ritten 7/6-08.

Rönninge-ritten 7/6-08. Rönninge-ritten 7/6-08. Varsågoda och rid! Sa en glad funktionär när vi i min grupp ivrigt skrittade iväg på den första CR slingan på 30 km. Det var en varm och solig dag så vi fick det goda rådet att

Läs mer

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling.

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. RYTTARBREV FRAMTIIDS TÖLTTÄVLIING 11 MAJ 20110 Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. För att alla som ska tävla ska kunna komma redan

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Höstlovsaktiviteter vecka 44

Höstlovsaktiviteter vecka 44 Höstlovsaktiviteter vecka 44 Vi har höstlovet fullt med roliga kurser och aktiviteter för alla 31/10 MÅNDAG: Tvådagars ponnyhoppkurs 8st kl 08.00-11.30 Pris: 750kr 2 dagar Galoppera-mera-kurs kl 09.30-11.30

Läs mer

Tävlingsinstruktioner Alleby Ridklubb

Tävlingsinstruktioner Alleby Ridklubb Tävlingsinstruktioner Alleby Ridklubb Gemensamma instruktioner Tävlingsledare Roller: (representant styrelsen) 1st Ansvarig från styrelsen (om ingen annan anvisas) Funktionskläder Alleby Tillsätt arbetsgrupp:

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014

Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014 Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014 Tack för din anmälan och varmt välkommen Tävlingen hålls utomhus på

Läs mer

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015!

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015! Bergahästen Välkommen vårterminen 2015! TERMINEN STARTAR V 3 torsdagen den 15/1. Terminen slutar v.25, onsdagen den 17 juni. Terminen består av 26 ggr, varav 22 lektioner på ordinarie dag samt 2 uteritter

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln Välkommen till StormurMästerskapen 4-5 oktober 2014 Stormur hälsar dig varmt välkommen till vår tävling på Husbyön! Nedan följer info om vad som gäller på tävlingsplatsen och preliminärt tidsprogram under

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

2017 på Karlstads Ridklubb 1

2017 på Karlstads Ridklubb 1 2017 på Karlstads Ridklubb 1 Dagridläger På ponny Lördag 17/6 kl. 09.00-16.00 Här är en aktivitet för den unga ryttaren som vill lära sig mer om hästar och ridning. Kursen vänder sig till ponnyryttare

Läs mer

HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM

HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM Datum: Plats: Lördagen den 5 september, första start kl.09:00 Järvsö Ryttargård Typ av tävling: D- och C-klasser är öppna för alla medlemmar i WRAS-ansluten klubb.

Läs mer

OBS!! Vaccinationsintyg skall uppvisas i sekretariatet innan urlastning.

OBS!! Vaccinationsintyg skall uppvisas i sekretariatet innan urlastning. Ryttarmeddelande Välkommen till Räkanhoppet 2016 Ankomst Du kommer att tas emot av våra parkeringsvakter som anvisar dig var du skall ställa trailer, husvagn, lastbil och personbil. Följ deras anvisningar.

Läs mer

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III. Ryttarmärke III Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke III Ryttarmärke III Innehåll Sida Krav Ryttarmärke III (Rött) 2 Tränsens olika delar 3 Olika typer av Nosgrimmor 4 Sadelns olika delar 5 Hästens olika kroppsdelar,

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 Varmt välkommen till Sleipnirs KM 2014 Här följer lite information Hitta Hit: GPS koordinater för att hitta till banan N 59 31.819', E 16 17.288' Ankomst: När du

Läs mer

Hä stpolicy elevstället

Hä stpolicy elevstället 2015-06-18 rev. 2015-06-18 Sida 1 av 5 Hä stpolicy elevstället Innehåll Inledning... 2 Säkerhetsrutiner... 3 Personlig skyddsutrustning... 3 Ridning... 3 Körning, longering och tömkörning... 3 Reflexer...

Läs mer

Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016

Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016 Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016 Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till en fin septemberhelg på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt

Läs mer

Åsbo Ryttarförening hälsar er hjärtligt välkomna till SM för ponny och juniorer samt Ungponnyfinalerna i dressyr den 14-17 augusti 2014

Åsbo Ryttarförening hälsar er hjärtligt välkomna till SM för ponny och juniorer samt Ungponnyfinalerna i dressyr den 14-17 augusti 2014 1 Åsbo Ryttarförening hälsar er hjärtligt välkomna till SM för ponny och juniorer samt Ungponnyfinalerna i dressyr den 14-17 augusti 2014 Sekretariatet Har öppet onsdag 13:00-20:00, torsdag 10:00-20:00

Läs mer

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan 13.00 så började de första gästerna droppa in vid kvart

Läs mer

LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF

LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF LILLA HÄSTKUNSKAPSHÄFTET FINLANDS RYTTARFÖRBUND RF DETTA HÄSTKUNSKAPSHÄFTE TILLHÖR STALLET Hästarna bor i ett stall. Varje häst har sin egen box i stallet. På dagarna vistas hästarna också utomhus i rasthagar.

Läs mer

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp.

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp. Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015

Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Policy hästskötsel och hantering Wången AB 2014-2015 Personlig skyddsutrustning och klädsel Personlig skyddsutrustning bärs vid respektive aktivitet Körning Hjälm, handskar, körglasögon Grövre skor som

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasaloppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör vi distanslopp

Läs mer

BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla

BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla Innehåll Ny i stallet sid 3 - Ridskolan - Stallvärdinnor Säkerhet vid ridning & hästhantering sid 3 BFK s hästpolicy sid 4 Stallet hästens hem sid 6 - Hästens

Läs mer

Lite om westerntävlingar

Lite om westerntävlingar Lite om westerntävlingar Western Horsemanship Klassen börjar med ett individuellt program, och därefter rider alla deltagarna i klassen samtidigt för bedömning. Ryttaren bedöms för sin sits, hållning och

Läs mer

Välkommen till Eidfaxi Regional SM- kval maj

Välkommen till Eidfaxi Regional SM- kval maj Välkommen till Eidfaxi Regional SM- kval 21-22 maj Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till regional tävling på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt

Läs mer

Intern ledarutbildning på Ridklubben!

Intern ledarutbildning på Ridklubben! VÄSTMANLANDS RIDSPORTFÖRBUND Intern ledarutbildning på Ridklubben! Utbildningssystem för barn & ungdomar på Ridklubben! Datum: 2002-02-27 Bilder tagna på Hallsta Ridklubb Rubriker Vad, varför, hur? Innehåll

Läs mer

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer.

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. Tävlingsledare/ansvarig på klubbtävling Se till att TR följs. Om inte, döm ut följder tillsammans med domare. Se till att checklistan

Läs mer

Regler Ridsportallsvenskan 2017

Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2017 Södermanlands ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Div I Hoppning Häst och

Läs mer

Regler Ponnyallsvenskan 2017

Regler Ponnyallsvenskan 2017 Regler Ponnyallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västmanland för året 2017 Västmanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Elitserien arrangeras av SvRF.

Läs mer

Hopp mot Cancer Challenge 12 september :e deltävlingen

Hopp mot Cancer Challenge 12 september :e deltävlingen Compass Sportryttarklubb arrangerar Hopp mot Cancer Challenge 12 september 2015 3:e deltävlingen Meddelande till ryttare Startlistor och onlineuppdatering: http://online.equipe.com Vi följer ordningen

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Måndag. Tisdag. Gör hästen klar för lektion 16.00-16.45 Instruktör: Elin H

Måndag. Tisdag. Gör hästen klar för lektion 16.00-16.45 Instruktör: Elin H Måndag Gör hästen klar för lektion 16.00-16.45 För dig som behöver träna på att göra iordning hästen inför lektion. Vi kommer att träna på att sadla, tränsa och sätta på resten av hästens utrustning, och

Läs mer

Välkomna till Lidköpings Ridklubb

Välkomna till Lidköpings Ridklubb Välkomna till Lidköpings Ridklubb 2015 Välkomna till en av Skandinaviens finaste ridanläggningar! och en ridklubb med stor framtidstro där alla är välkomna och behövs Med stora framgångar genom åren På

Läs mer

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop Märke 2 Huvudeds delar Mungipa Nosrygg Näsborre Mun Underläpp Haka Käftgrop Kindkjedjegrop Ganasch Skoning Skorna spikas fast i hoven med spikar som kallas sömmar. Man kan se huvuden på dem här. (6 st)

Läs mer

Nu drar tävlingar igång igen och med dem kommer säkert frågor som;

Nu drar tävlingar igång igen och med dem kommer säkert frågor som; Så här går det till att tävla i NKK (uppdaterad 11/1 2017) Nu drar tävlingar igång igen och med dem kommer säkert frågor som; -Hur gör man för att anmäla sig? -Hur läser man PM:et? -Kan jag tävla fast

Läs mer

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT)

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) Antal tävlingar per år Per termin hålls tre till sex tävlingar. Tävlingarna är alltid på lördagar (utom SM som sträcker sig lördag och

Läs mer

Vi ber alla som innehar ett vandringspris att lämna in dem senast den 10/11!

Vi ber alla som innehar ett vandringspris att lämna in dem senast den 10/11! PROPOSITION till Torns Ryttarförenings Klubbmästerskap och Minimästerskap 2016 Hoppning och Dressyr för häst och ponny 19 och 20 november 2016 KLUBBTÄVLING Vi ber alla som innehar ett vandringspris att

Läs mer

Göteborg och Bohusläns Ridsportförbund Göteborg

Göteborg och Bohusläns Ridsportförbund Göteborg Lagregler 2013 För regler gällande Div. I hoppning hänvisas till SvRf s hemsida Version 1.3 Förändringar och tillägg från 2012 är markerade med gult Innehåll: Gemensamma bestämmelser för: tävlingsarrangörer...

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011

RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011 RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR KVALITETSBEDÖMNING AV PONNYER 2011 Kvalitetsbedömningens syfte är att se till hästens anlag och hälsotillstånd, d.v.s. fungera som en varudeklaration. Ponnyer deltog för första

Läs mer

Till vattenskidskolans elever och föräldrar.

Till vattenskidskolans elever och föräldrar. Till vattenskidskolans elever och föräldrar. Då har vi bara några veckor kvar med dragbåten i sjön för detta år men jag vill passa på att tacka för gott samarbete och önskar alla tillbaka i vår och på

Läs mer

Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7

Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7 Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7 I helgen var det ett dressyr meeting för ponnyekipage i Strängnäs. Ett meeting är när en tävling håller på i två eller flera dagar och man stannar kvar på

Läs mer

Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016

Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016 Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016 Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till årets första tävling på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt

Läs mer

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE Terminsavslutning med miniatyrhästar Juni 2013 En alv vann årets maskeradtävling! Ordförande har ordet. Nu är det sommar och våra hästar ska också få semester

Läs mer

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund

Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund Örebro Fältrittklubbs utbildningsplan vid ridskolan i Karlslund 5 gånger enligt särskild plan för respektive kategori Nybörjare - Skritt, de enklaste hjälperna, start och stopp. - Styra hästen. - De enklaste

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014. Regional och Nationell tävling. med Prins Carl Philips pris kval II

Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014. Regional och Nationell tävling. med Prins Carl Philips pris kval II Ryttarmeddelande Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014 Regional och Nationell tävling med Prins Carl Philips pris kval II Ankomst Boxarna är tillgängliga tidigast

Läs mer

Proposition 2015 4:e oktober Lund

Proposition 2015 4:e oktober Lund LUND CHARITY RIDE 2015 Proposition 2015 4:e oktober Lund Huvudsponsor: Namn: Lund Charity Ride 2015 till förmån för barncancerstiftelsen Henrik Superman. Datum: Söndagen den 4:e oktober 2015. Ritten öppen

Läs mer

Tiveden 14-16 augusti 2015

Tiveden 14-16 augusti 2015 Tiveden 14-16 augusti 2015 Det närmar sig vår ridtur på Tivedens ridleder. Här kommer lite nyttig information. Är det någon som vill delge några mer tips eller att tänka på inför vår helg så får ni gärna

Läs mer

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Regler Ridsportallsvenskan 2017

Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västmanland för året 2017 Västmanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Div I Hoppning Häst och Elitserierna

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 45 min och består av en hälft ridning med vuxen som ledare och en hälft teori. GRUND2KURS Här

Läs mer

DRESSYR HÄST & PONNY. 2014 Publicerad

DRESSYR HÄST & PONNY. 2014 Publicerad VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbund DRESSYR HÄST & PONNY 2014 Publicerad Tider för anmälan Vårens serier, ordinarie anm.tid till och

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län År/tidsperiod 2015 Gemensamma

Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län År/tidsperiod 2015 Gemensamma Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län Gemensamma Deltagare i DM måste tävla för klubb som är ansluten till Stockholms bestämmelser Läns Ridsportförbund StRF. DM och -DM arrangeras

Läs mer

Välkommen till Shetlandsponny-SM 2017! Information till deltagare

Välkommen till Shetlandsponny-SM 2017! Information till deltagare Välkommen till Shetlandsponny-SM 2017! Information till deltagare Välkommen till Grevagården, Skövde den 19-20 augusti 2017! Intresset för våra SM-tävlingar har varit överväldigande med över 350 starter

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver

OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver 1 OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver 2008-05-23 Innan tävling: Hemma: Läs tävlings-pm (kontrollera din starttid gärna redan dagen innan). I tävlings-pm framgår vilket stämplingssystem

Läs mer