Råd och regler för ridskolans tävlingselever

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råd och regler för ridskolans tävlingselever"

Transkript

1 Råd och regler för ridskolans tävlingselever

2 Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver man inte ha egen häst! Det kostar pengar att tävla Att anmäla sig till tävling Förbered dagen innan tävling Packlista På tävlingsdagen Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå

3 Att tävla för och representera sin klubb På tävlingar och träningar är du klubbens ansikte utåt. Se till att bli ihågkommen som trevlig, ödmjuk och schysst mot hästar och tävlingskonkurrenter. Begreppet Horsemanship handlar om att sätta hästens välbefinnande i centrum. Att se till att hästen sköts bra och mår bra. Att hantera hästen på ett säkert sätt och i viss mån kunna förutse hästens beteende och reaktioner. Detta innebär i stort att du måste ha rätt attityd till hästen. Alla kan bli missnöjda efter en dålig ritt. Men det får aldrig gå ut över hästen. Sportsmanship handlar om att uppföra sig gentemot sina tävlingskonkurrenter, personal på tävlingsplatsen och inte minst föräldrar och tränare. Gratulera din motståndare vid prisutdelningen nästa gång kan det vara din tur att ha marginalerna på rätt sida. Jobba i sekretariatet på din klubbs hemmatävlingar så får du bättre förståelse för det enorma jobb som krävs för att få sekretariatet att fungera. Ta upp eventuella klagomål på ett trevligt sätt. Läs Tävlingsreglementet (TR) om du är osäker på något. Att få låna ridskolehäst är en förmån. Det är få förunnat att kunna tävla utan att ha en egen häst. Uppsala Ponnyklubbs Championat Alla som tävlar för klubben får under året tillgodoräkna sig sina placeringar enligt en poängskala. Du får poäng för placeringar tagna på lokal tävling och uppåt. Championatet är uppdelat i fyra kategorier. Hoppning privatekipage, dressyr privatekipage, hoppning ridskoleekipage och dressyr ridskoleekipage. Den som vid årets slut har mest poäng i respektive kategori vinner championatet. Mer om championatet kan du läsa på klubbens hemsida.

4 Hos oss behöver man inte ha egen häst! Uppsala ponnyklubb ger en unik möjlighet för dig som inte har egen häst att ändå få tävla. Dels finns möjlighet att starta karriären på klubbtävlingsnivå. Klubbens ungdomssektion är mycket duktig på att arrangera dessa tävlingar så att de lever upp till riktig tävlings nivå. Detta är den enklaste formen av tävling. Den är bara öppen för medlemmar i klubben på lektionshäst eller egen häst. Redan på grupperna P3 P6 kan du öva på våra Blåbär och Lingontävlingar och Skogsbärsdressyren. Därefter anordnas klubbtävlingar inom grenarna hoppning och dressyr. Under dessa tävlingar får du övning och rutin på allt vad en tävlingsdag innebär. Om du har ambitionen att tävla på bortaplan är det viktigt att delta flitigt vid klubbtävlingarna först. I mångt och mycket handlar tävlingsbiten om att ha rutin. Många blir förvånade över att hästen beter sig annorlunda på tävlingsbanan mot vad den brukar göra under ett vanligt ridpass. Men det är många faktorer som spelar in. Det är en ny miljö med mycket stoj och stök runtomkring. Hästen tycker det är roligt och blir extra busig och glad eller så blir den nervös och stressad. Den ovane ryttaren är nervös och okoncentrerad och har kanske inte ens kunnat äta frukost på morgonen. Även om du sitter på en mycket rutinerad häst händer det inte sällan att de första tävlingarna slutar med en uteslutning eller en avfallning på grund av nervositet eller busiga och glada hästar. På klubbtävlingen kan du och hästen få hjälp att komma i mål på ett bra sätt genom att nivån anpassas efter ryttare och häst. Att komma ut för tidigt på de riktiga tävlingsbanorna kan resultera i besvikelser och förlorat intresse. Det är viktigt att skynda långsamt. Stäm av med din instruktör om du undrar vilken nivå du ligger på och gör upp en plan för dina framtidsmål. För att delta i klubbtävlingen måste du ha tagit Klubbkortet. Kurser för klubbkortet anordnas vid flera tillfällen per termin. Du får lära dig hur allt går till under en tävling. Vilka regler som gäller och annat runtomkring som är viktigt. För dem som rider Blåbär- Lingon- eller Skogsbär så är det Debutant Klubbkortet som gäller. Detta kan man ta i samband med sina lektionstillfällen. Prata med din instruktör om du har frågor. Däremot behöver du inte lösa tävlingslicens eller ha Grönt Kort för att delta vid klubbtävling. Men visst kan man ha mycket nytta av att ha genomfört Grönt Kort kursen för att ha kännedom om tävlingsregler och hästvett. Ungdomssektionen anordnar upp till åtta olika tävlingstillfällen per år. Så det finns mycket gott om tillfällen att skaffa sig tävlingsrutin. Att hjälpa till i tävlingssekretariat och domartorn ger också bra möjligheter att lära sig mer om tävlingar, även som förälder till ett tävlande barn.

5 Det kostar pengar att tävla På klubbtävlingsnivå kan du komma undan rätt så billigt. Ungdomssektionen tar ut en blygsam avgift för ditt deltagande och du behöver inte heller lägga pengar på speciell tävlingsutrustning. När det är dags att lasta hästen och åka ut på tävling blir det naturligtvis fler kostnader runtomkring. Här nedan är en jämförelse mellan att låna ridskolehäst och ha egen häst vid tävling. Priserna kan naturligtvis variera. Jämförelsen är gjord i januari Ridskolehästen: Anmälnings- och startavgifter betalar du in för att få delta i en klass. Den ska täcka arrangörens kostnader för domare, priser och arrangemang. Tävlingslicenser: På den lägsta nivån lokaltävling krävs licens för ryttaren. Detta är en avgift som betalas till Svenska Ridsportförbundet. Licenser kan du få av din klubb. För att vara berättigad till licens måste du vara medlem i en SvRF ansluten klubb. Du måste också ha tagit Grönt Kort. På regional tävling och högre är licensen dyrare för privat ryttare. Där måste du även lösa licens för din häst. Hästhyra betalar du till klubben för att få nyttja hästen vid tävlingen. En ridskolehäst kostar naturligtvis också pengar. Den ska ha foder, försäkringar, hovslagare med mera. Den dagen hästen tävlar kommer den att avstå från sitt ordinarie jobb. Denna kostnad är att jämföra med stallhyra, försäkring, hovslagare med mera för en egen häst. Trailerhyra: Transporter finns att hyra på bensinmackar och speciella uthyrningsfirmor. Ibland finns det transport vid ridskolan också. Om man tävlar ponny kan man ibland köra två hästar samtidigt. Då delas ju också kostnaden för hyran på flera. Första gången man tävlar måste man också kosta på sig en del ny utrustning. Det kan vara ridbyxor, kavaj, plastrong, handskar etcetera. Vilken klädsel man ska bära varierar lite beroende på vilken gren eller klass man ska starta. Exempel på kostnad lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr/klass kr/klass Licens ryttare 200 kr/år 200 kr (junior lekt)/år Hästhyra en klass 75 kr 75 kr Trailerhyra / kr/tävl 275 kr/tävl Summa en klass kr kr OBS! Du löser licensen en gång per år.

6 Den egna hästen: Anmälnings- och startavgiften är densamma som för ridskolehästen Tävlingslicenser När du har egen häst ligger förstås också kostnaden för hästens licens på ägaren. En licens till privat häst är dyrare än för en ridskolehäst. Hästhyra För att få fram en jämförelse med ridskolehästen kommer här en ungefärlig uträkning för dagsavgiften på den egna hästen. Utanför detta tillkommer kostnader för träning och utrustning. Månadshyra stall, foder: 2800 kr/ månad Hovslagare (900/ 6 veckor) 600 kr/ månad Försäkring (värde ) 800 kr/ månad Summa 4200 kr / månad Utslaget per dag blir detta ungefär 140 kronor per dag. Varje dag hela året. Trailerhyra Se ridskolehästen. Tävlar man ofta kan det kännas skönt att ha en egen transport. Denna ska då försäkras och hållas i trim. Här följer ett exempel på kostnad för en tävlingsdag med den egna hästen: Exempel på kostnad: lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr kr Licens ryttaren 200 kr 600 kr (junior) 900 kr (senior) Licens hästen kr (1 gång/ häst) Hästkostnad/ dag 140 kr 140 kr Trailerhyra 275 kr 275 kr Summa kr kr Det är inte vanligt att ridskolor låter sina lektionsryttare ta med sig hästarna ut på tävling. Uppsala Ponnyklubb har haft detta som tradition sedan mycket lång tid tillbaka. Det ger dig som inte har tid eller möjlighet att ha egen häst chans att få komma ut och tävla. Vi ser detta som en del i utbildningen och ett sätt att belöna dem som jobbar för klubben. Dessutom tycker hästarna om miljöombytet och andan på tävlingsplatsen. Det är ett stort pussel att få tävlingsbiten att fungera. Hästarna ska tävla lagom mycket i förhållande till sitt arbete på ridskolan. Ryttarna måste vara mogna för uppgiften. Detta är mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt, och för att ryttare och häst ska uppskatta tävling fortsättningsvis. När du tävlar för Uppsala Ponnyklubb representerar du samtidigt klubben.

7 Att anmäla sig till tävling För att få reda på vilka tävlingar som hålls under året får man se till att hämta information själv på Svenska Ridsportförbundets hemsida, under tävling Sök tävlingarna via Tävlingsterminen Man kan också gå in på Upplandsdistriktets hemsida, där tävlingsterminen också finns utsatt. Som ridskoleryttarna har du ofta det lite bättre förspänt med informationen då de aktuella propositionerna sätts upp i stallet. På propositionen kan du läsa precis vad som berör tävlingen. Vilket datum och vilka klasser. Vad det kostar och när det ska betalas. Man skall nästan alltid göra sin anmälan via tävlingsdatabasen som du hittar på Svenska Ridsportförbundets hemsida under fliken Tävling. Mer info om TDB för dig som är ovan hittar du på vår hemsida under rubriken tävling. En tid före tävlingen läggs meddelande till ryttare ut på arrangerande klubbs hemsida. Läs meddelandet noga. Här står också hur det ska gå till vid startanmälan och avanmälan. Var noga med att ta reda på vilka datum som gäller! Du är själv ansvarig för att följa de utsatta datumen. Skulle du utebli från en tävling är du skyldig att erlägga vissa straffavgifter.

8 Förbered dagen innan tävling Dagen innan tävlingen får man räkna med en stunds arbete för att få i ordning allting inför den stora dagen. För att inte glömma något är det bra om man gör en packlista där man kan bocka av allteftersom man packar. Det är en hel del papper som skall med. Grönt Kort ska alltid tas med. Ryttar- och hästlicenser skiljer lite mellan lokal och regional tävling. Ponnyer ska alltid medföra sitt mätintyg för att hästen ska starta i rätt kategori. I Vaccinationsintyget ser man att hästen är rätt vaccinerad för start. Tävlar du med ridskolans häst så skall tävlingspärmen med. Däri finns kopior på vaccinationsintyg och mätintyg. Det är viktigt att utse någon som får ha ansvar för att pärmen kommer till och från tävlingsplatsen. På vissa tävlingsplatser betalar man hela summan för start och anmälan på plats. I andra fall har man betalat in en anmälningsavgift i förväg. Vilket som gäller för din tävling kan du läsa i propositionen. Har du betalat i förväg så ska du ta med dig kvitto på betalningen till tävlingsplatsen. I de fall nummerlappar krävs (lokal tävling och uppåt) så ska ryttaren hålla med dessa. Vilket nummer du har framgår i programmet som du oftast får i sekretariatet vid startanmälan. För att skydda ridbyxorna under tävlingsdagen är det bra att bära överdragsklädsel. Bra överdragsbyxor är de som går att öppna nertill så man slipper ta av sig stövlarna när man ska av och på med överdragsklädseln. Det är lite olika regler vad det gäller klädsel i de olika grenarna. Läs TR för att se vad som gäller för din gren. Läs noggrant vad som står angående sporrar, spö och material på tyglar och träns. Dagen föra tävling så ska hästens utrustning gås igenom ordentligt. Putsa träns och sadel och se över så att allt är helt och rent. Byt till ren vojlock och sadelgjord. Lägg de smutsiga sakerna i tvättstugan. Om du plockar isär tränset så måste du vara noggrann så att alla delar hamnar rätt när du sätter ihop det igen. Skriv ner på en lapp vilka hål det ska vara på de olika delarna. Gör rent bettet ordentligt men se upp så att inte bettet hamnar åt fel håll när du sätter ihop tränset igen. På vintern behöver hästen ett täcke i transporten så att den inte är kall vid framkomsten till tävlingen. Täcken finns att låna av ridskolan till ridskolehästen. Är hästen skodd behöver den ha transportskydd för att inte trampa sig under transporten. Transportskydd finns också att låna av ridskolan. Tänk på att lånade grejor ska återlämnas i bra skick. Tvätta kan du göra i ridskolans tvättmaskin för en ringa summa pengar så slipper du få hästhår i maskinen hemma. Ta med borstar, hovkrats och putsgrejor så du kan snygga till hästen och munderingen på plats. Tänk på att förvara saker som ska med till tävlingsplatsen på ett säkert ställe, till exempel bagageluckan, i skåpet eller dylikt. Aldrig framme i stallet under natten.

9 Många hästar dricker dåligt på tävlingsplatsen. Ta gärna med dig av hemmastallets vatten som har en smak som hästen känner igen. Ett knep för att få hästen att dricka bättre på tävlingsplatsen kan vara att hälla lite äppeljuice i vattnet. När du packar hö så ska du inte packa en större ranson än vad hästen är van att äta. Titta på foderkortet och väg höet. Lägg en del i hönätet och resten i exempelvis en IKEAkasse. Ska du vara borta länge kan du ta med det kraftfoder som hästen brukar äta under dagen. Eventuellt foder som ska tas med förvaras i foderladan under natten. Aldrig i stallet- tänk om hästen kommer lös under natten och äter upp allt foder. Gör i ordning transporten. Du kommer att vara stressad på tävlingsmorgonen och det är inte kul att upptäcka att något fattas eller är trasigt. Se till att det är rent inuti och prova dörr och luckor. Smörj vid behov. Ska du transportera små ponnyer kan bommen i fram behöva sänkas. Se efter att det finns ringar att sätta transportgrimskaft och hönät i. Hönät får du hålla med själv. Se över däck och drag. Prova lysen tillsammans med den bil som ska dra transporten. Fyll inte transporten med halm eller spån! I botten på transporten ligger en gummimatta som ska förhindra att hästen halkar under färden. Lägger du spån eller halm så bildas ett glidande lager som gör att hästen har svårt att få fäste vid exempelvis inbromsningar. Möjligtvis kan man lägga lite spån eller en kaka halm för att hästen ska tycka det är trevligare att kissa. Sist men inte minst är det dags att göra i ordning hästen. Gå igenom din häst noggrant så den inte har några sår eller skavanker. Kolla att alla skor är på plats. Rykta hästen och se till att den är genomkammad i man och svans. Fläta manen om du har tänkt dig det. På dressyr ska hästen alltid vara flätad. OBS! Är det inte din egen häst så får du inte klippa i man eller svans! Behöver hästen ryckas eller klippas så tala med din instruktör. I vissa fall kan hästen behöva ett bad. Men det är långt ifrån alltid. Det är olämpligt att bada hästen innan den ska gå på lektion. Den ska inte behöva springa runt och vara kall och blöt. Fredag är en bra baddag eftersom hästarna går färre lektioner då. Är din häst en skimmel kan det vara skönt att ha ett tunt täcke över natten så håller de värsta fläckarna sig borta. Tänk på att göra snyggt efter dig i stall och eventuellt spolspilta/ skospilta. Om du gör i ordning hästen på en lördag måste du komma ihåg att låta hästen äta sin lunch ifred. Passa gärna på att putsa utrustningen men låt hästen få lite lugn och ro. Väl hemma är det dags att packa extra kläder. Kläder efter väder. Det går inte att prestera bra på en tävling om man är frusen eller blöt. Ta med extra kläder om du smutsar ner dig. Gör i ordning matsäcken. Bra mat är också ett måste för att prestera. Se till att ha med dig tillräckligt med mat. Det ska vara mat som du tycker om! Ta med dig mycket att dricka både varmt och kallt. Solen kan skina här men i Tierp är det snöstorm och kallt!

10 Exempel på Packlista till tävling: Grönt kort Ryttarlicens Hästlicens Vaccinationsintyg Mätintyg Kvitto på anmälningsavgift Nummerlappar Överdragskläder Vita Ridbyxor Vit skjorta Plastrong Handskar Ridkavaj Hjälm Spö Sporrar Träns Sadel Vojlock Senskydd Förbygel (hopp) Martingal (hopp) Svettäcke Transporttäcke Borstar Hovkrats Putsgrejor Grimma Grimskaft Transportgrimskaft Hönät Vattenhink Vattendunk Linor (till lastning)

11 På tävlingsdagen Var ute i god tid och ät frukost på morgonen. Packa in de saker som ska med i bilen. Det sista som ska packas in på tävlingsdagen är hästen. Fyll en dunk med vatten från hemmaplan. Hästar är ofta kinkiga med att dricka vatten som inte smakar som vanligt. Se till att hästarnas papper kommer med. Vid lastning är det viktigt att det inte är mer folk än nödvändigt runt hästen. Öppna framdörren så att det kommer in ljus i transporten. Om hästen lastas med linor så skall dessa vara fastsatta och klara när hästen kommer ut på stallplanen. När du lastar ska hästen ALLTID bära träns. Grimman kan sitta under. Vid lastning är det viktigt att vara målmedveten, säker och lugn. Var inte onödigt många personer runt hästen. En som leder och högst två som hjälper till med linorna. Är du ovan att lasta så bör du ta hjälp av en van person de första gångerna. Hör efter med någon som känner hästen om det är något speciellt att tänka på vid lastning. När man kör två hästar ska den tyngsta hästen stå på vänster sida i transporten. I transporten ska hästen vara knuten med säkerhetsknut i en ring i transportens vägg. Det finns också speciella transportgrimskaft som är smidiga att ha i transporten. Den som agerar chaufför vid tävlingen bör ha vana eller ha övat sig inför körningen med transport. Det är en del att tänka på när man har ett långt ekipage bakom bilen. Kör sakta (!), speciellt i kurvorna, hästen kan tappa balansen vid skarpa inbromsningar och svängar. Blir hästen skrämd när den åker transport kan den bli svår att lasta eller rent av vägra att åka med transporten. När du är framme på tävlingsplatsen kan du fälla ner den övre luckan i bak för att släppa in frisk luft (om vädret tillåter). Titta till hästarna och se efter att de har det bra. Om du hänger in hönätet så ska det bindas så att hästen inte kan fastna med benen om den gräver eller slår. Allteftersom hästen äter så måste hönätet sättas om. Ta bort nätet så fort det är tomt. Låt inte hästen sätta i sig stora mängder foder precis innan du ska rida! Innan hästen får lastas ur ska den vara anmäld i sekretariatet. Där betalar du eventuell startavgift, visar licenser och mätintyg. Dessutom uppvisas vaccinationsintyg. Där ser man att hästen är vaccinerad enligt gällande regler. Titta igenom programmet för att veta när du ska starta. Se dig omkring på tävlingsplatsen. Vid hoppning går du banan. Titta gärna på några ekipage om du får tid över. När det är dags att lasta ur så tränsa hästen som ska ut. Man får inte ta ut en häst i grimma på tävlingsplatsen. Har du två hästar i transporten så ska båda tas loss. Stå framför hästarna. Den som fäller ned den bakre luckan ska stå vid sidan om luckan. Det händer att hästen kastar sig bakåt. Backa ut en häst i taget så lugnt som möjligt. Nu är det dags att rida fram. Avväg tiden så att inte framridningen blir för lång. Framridning= uppvärmning. Tänk på att hästen ofta gör två starter på en dag. Ibland två starter i samma klass. Den ska ha ork över till nästa runda också.

12 På framridningen är det ofta både trångt och mycket hästar. Tänk på att följa reglerna på ridbanan. Ta hänsyn och se upp. Rid fram i skritt, trav och galopp, lite i båda varven. Kom ihåg volter och halter. Ta skrittpauser där du kan pusta ut och tänka igenom din ritt. Vid hoppning, hoppa aldrig för många språng. 1-2 gånger på lilla hindret. 1-2 gånger på räcket och eventuellt en gång på oxern. När ditt namn ropas upp i högtalaren är det din tur att komma in på banan. Efter avslutad ritt skrittar du ut från banan. Klappar om din häst (oavsett resultat) och sitter av. Led hästen en stund och lasta sedan om det är långt till nästa start. Nu kan du erbjuda din häst vatten att dricka och eventuellt foder. Det är bra att gå igenom sin ritt ett tag efter att den är avslutad. Ta några minuter för sig själv och tänk igenom vad som var bra och vad du kan göra bättre nästa gång du tävlar. Passa också på att äta din egen matsäck nu. Det är viktigt att äta ordentligt för att orka. Vid hemkomsten till stallet är det fortfarande en del att göra innan det är din tur att vila. Hästen ska borstas av och hovarna ska kratsas. Kontrollera att hästen är hel och att skorna sitter fast. Knoppa ur manen om den varit flätad. Byt tillbaka till ridskolans vojlock om du ridit ridskolans häst. Vik ihop och lägg tillbaka lånade täcken och transportskydd. Sopa rent transporten och släng halm och träck på dyngstacken. SOV GOTT! Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå Tänk på att: Om du gör i ordning foder i förväg, förvara det i foderladan eller trailern över natten, inte i skospiltan! Ta med hästens lunchhavre. Ta med hö enligt foderkort morgon + lunch, lite extra om det är en lång dag. Ta med vattenhink, ev. vattendunk. Om du badar, ta av täcket innan du åker hem. Om hästen ska ha täcke över natten, skall den vara torr innan täcket läggs på, så att hästen inte behöver sova med fuktigt täcke. Täcket skall ha kryssgjordar under magen, rejält spänne framtill samt svans, bensnören. Täcket skall vara i rätt storlek och tunt. Om du badar, gör rent spolspiltan ordentligt direkt när du är klar. Slösa ej med varmvatten.

13 Max 2 personer får hjälpas åt att bada så det ej blir för mycket folk vid vattenspiltan. Om du badar får du själv ta med schampo, välj ett oparfymerat. Se till att hästen är torr tills den ska gå på lektion. Putsa utrustningen ordentligt. Om det regnar, är lerigt på tävlingsdagen måste du även putsa av utrustningen vid hemkomsten.om du byter schabrak, lägg det smutsiga i tvätten. Om du byter till egen utrustning, måste du byta tillbaka direkt när du kommer hem. Sadel, träns förvaras i sadelkammaren över natten. Övrig utrustning, täcken, transportskydd etc får du förvara i ditt skåp. Trailern skall stå på parkeringen över natten, inte runt anläggningen. Lastning sker på stallplanen. En trailer i taget lastas. Se till att ni har packat i alla saker i bilen så ni kan åka DIREKT när hästarna är inne i trailern. Ha linor uppe från början, lasta i träns. Max 1 kaka halm i trailern, det blir halt för hästen att stå annars! Ta tid på er vid lastningen, se till att vara lugna. Ej för mycket folk runt omkring. Kom ihåg att du representerar UPK. Uppträd väl mot dina medtävlare, föräldrar,kamrater, arrangörer och inte minst din häst! Vid hemkomst skall hästen knoppas ur, borstas av, hovarna ska kratsas, kontrollera att hästen mår bra, tacka den för tävlingsdagen! Hästhyran ska betalas senast på tävlingsdagen till medföljande instruktör eller i förväg till Gabbi. Ha gärna jämna pengar i ett märkt kuvert. Vid hemmatävlingar betalas hästhyran i sekretariatet! LÄS TÄVLINGSKOMPENDIET MED JÄMNA MELLANRUM! SÄG TILL OM DU VILL HA ETT NYTT! LYCKA TILL!

Välkommen till stallet!

Välkommen till stallet! Välkommen till stallet! 2 Hej! Är du också ny i stallet? En smula hästvett räcker långt En hel del skiljer oss från våra fyrbenta vänner. Det här häftet är en liten guide i konsten att umgås med hästar

Läs mer

SÄKER MED HÄST. Säkerhetsanvisningar inom svensk ridsport

SÄKER MED HÄST. Säkerhetsanvisningar inom svensk ridsport SÄKER MED HÄST Säkerhetsanvisningar inom svensk ridsport INNEHÅLL Förord 3 Säkerhetspolicy 5 Förbundets säkerhetsarbete 6 Hästens beteende 7 Vad gör hästen säker 9 Hantering och utrustning 12 Hästens utrustning

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om.

Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om. Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om. 1. Valpar behöver mycket tid Den allra första tiden ska valpen inte lämnas ensam överhuvudtaget. Så småningom kan du träna

Läs mer

I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro.

I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro. Stallet hästens hem I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro. Ett stall är i sig inget måste för

Läs mer

Hästen I centrum. På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl. Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom

Hästen I centrum. På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl. Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom Hästen I centrum På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom Foto: Anna-Karin Liljedahl Foto:Viktoria Östblom Innehåll Sida 10-11, intervju

Läs mer

Välkommen valp Information till dig som skaffat hund

Välkommen valp Information till dig som skaffat hund Välkommen valp Information till dig som skaffat hund Puppy Optistar k Puppy Optistar kommer till din butik under våren 2007. Puppy Optistar k Namnlöst-1 1 Innehåll Välkommen valp...6 Vad har du köpt?...6

Läs mer

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40 1/40 Syfte med Shopping Under tonåren ökar ungdomars kontakt med företag och handelssituationer. Det är inte alltid lätt att välja och vraka bland olika erbjudanden. Detta material är en hjälp för att

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa?

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Ja, det är inte bra med för långa klor, för de hindrar hundens tass från att få rätt grepp mot underlaget. Och ju längre

Läs mer

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor Ge mig tiden så kan jag Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor 2 Självkänsla bygger företagsamma barn Vi på Önsta-Gryta förskolor i Västerås kom i kontakt med projektet Entreprenörskap i skolan och projektledaren

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB www.tbsk.se 1 TBSK Seglarkalender 2015 DATUM Aktivitet 22/6 SEGELSKOLESTART 20/7-24/7 10-seglingarna 27/7 31/7 Simmons Vandringspris (Klubbmästerskap) 25/7

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Sammanfattning När vi tog oss hand om fallet Elias så var hans ekonomi knäfallen. Under arbetets gång har vi dock lyckats reda ut ett och annat och på så vis få upp honom på fötterna igen. Under den period

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

TILLBAKA I STALLET. handbok för vuxna hästälskare. text ANNA KÅGSTRÖM foto SUSANNE WALSTRÖM. bonnier fakta

TILLBAKA I STALLET. handbok för vuxna hästälskare. text ANNA KÅGSTRÖM foto SUSANNE WALSTRÖM. bonnier fakta TILLBAKA I STALLET handbok för vuxna hästälskare text ANNA KÅGSTRÖM foto SUSANNE WALSTRÖM bonnier fakta Innehåll Hej, återvändare! 6 Tillbaka i sadeln välkommen upp i värmen 11 repetition: Så gör du med

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013

Trädgårdsstadsskolan. Information A till Ö. Läsåret 2012/2013 Trädgårdsstadsskolan Information A till Ö Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning Introduktion...3 Allergier och specialkost...4 Arbetsmaterial...4 Besök till skolan...4 Betyg...4 Bilparkering...5 Borttappade

Läs mer

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman & Reda Ordning av Johanna Hjortman Innehåll Ordning och reda Inledning 3 TEMA Hur gör man egentligen? 5 TEMA Kök 9 TEMA Hall 13 TEMA Sovrum och garderob 16 TEMA Tvättstugan 20 TEMA Badrum 21 TEMA Barnens

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Inte bara ett släp. Om att köpa hästtransport och vad man bör tänka på. Hästfocus nr 10 2011. Research och produktion

Inte bara ett släp. Om att köpa hästtransport och vad man bör tänka på. Hästfocus nr 10 2011. Research och produktion Om att köpa hästtransport och vad man bör tänka på Hästfocus nr 10 2011 Detta material, som handlar om att köpa hästtransport och säkerhet i transporten, publicerades i oktobernumret av tidningen Hästfocus.

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer