Råd och regler för ridskolans tävlingselever

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råd och regler för ridskolans tävlingselever"

Transkript

1 Råd och regler för ridskolans tävlingselever

2 Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver man inte ha egen häst! Det kostar pengar att tävla Att anmäla sig till tävling Förbered dagen innan tävling Packlista På tävlingsdagen Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå

3 Att tävla för och representera sin klubb På tävlingar och träningar är du klubbens ansikte utåt. Se till att bli ihågkommen som trevlig, ödmjuk och schysst mot hästar och tävlingskonkurrenter. Begreppet Horsemanship handlar om att sätta hästens välbefinnande i centrum. Att se till att hästen sköts bra och mår bra. Att hantera hästen på ett säkert sätt och i viss mån kunna förutse hästens beteende och reaktioner. Detta innebär i stort att du måste ha rätt attityd till hästen. Alla kan bli missnöjda efter en dålig ritt. Men det får aldrig gå ut över hästen. Sportsmanship handlar om att uppföra sig gentemot sina tävlingskonkurrenter, personal på tävlingsplatsen och inte minst föräldrar och tränare. Gratulera din motståndare vid prisutdelningen nästa gång kan det vara din tur att ha marginalerna på rätt sida. Jobba i sekretariatet på din klubbs hemmatävlingar så får du bättre förståelse för det enorma jobb som krävs för att få sekretariatet att fungera. Ta upp eventuella klagomål på ett trevligt sätt. Läs Tävlingsreglementet (TR) om du är osäker på något. Att få låna ridskolehäst är en förmån. Det är få förunnat att kunna tävla utan att ha en egen häst. Uppsala Ponnyklubbs Championat Alla som tävlar för klubben får under året tillgodoräkna sig sina placeringar enligt en poängskala. Du får poäng för placeringar tagna på lokal tävling och uppåt. Championatet är uppdelat i fyra kategorier. Hoppning privatekipage, dressyr privatekipage, hoppning ridskoleekipage och dressyr ridskoleekipage. Den som vid årets slut har mest poäng i respektive kategori vinner championatet. Mer om championatet kan du läsa på klubbens hemsida.

4 Hos oss behöver man inte ha egen häst! Uppsala ponnyklubb ger en unik möjlighet för dig som inte har egen häst att ändå få tävla. Dels finns möjlighet att starta karriären på klubbtävlingsnivå. Klubbens ungdomssektion är mycket duktig på att arrangera dessa tävlingar så att de lever upp till riktig tävlings nivå. Detta är den enklaste formen av tävling. Den är bara öppen för medlemmar i klubben på lektionshäst eller egen häst. Redan på grupperna P3 P6 kan du öva på våra Blåbär och Lingontävlingar och Skogsbärsdressyren. Därefter anordnas klubbtävlingar inom grenarna hoppning och dressyr. Under dessa tävlingar får du övning och rutin på allt vad en tävlingsdag innebär. Om du har ambitionen att tävla på bortaplan är det viktigt att delta flitigt vid klubbtävlingarna först. I mångt och mycket handlar tävlingsbiten om att ha rutin. Många blir förvånade över att hästen beter sig annorlunda på tävlingsbanan mot vad den brukar göra under ett vanligt ridpass. Men det är många faktorer som spelar in. Det är en ny miljö med mycket stoj och stök runtomkring. Hästen tycker det är roligt och blir extra busig och glad eller så blir den nervös och stressad. Den ovane ryttaren är nervös och okoncentrerad och har kanske inte ens kunnat äta frukost på morgonen. Även om du sitter på en mycket rutinerad häst händer det inte sällan att de första tävlingarna slutar med en uteslutning eller en avfallning på grund av nervositet eller busiga och glada hästar. På klubbtävlingen kan du och hästen få hjälp att komma i mål på ett bra sätt genom att nivån anpassas efter ryttare och häst. Att komma ut för tidigt på de riktiga tävlingsbanorna kan resultera i besvikelser och förlorat intresse. Det är viktigt att skynda långsamt. Stäm av med din instruktör om du undrar vilken nivå du ligger på och gör upp en plan för dina framtidsmål. För att delta i klubbtävlingen måste du ha tagit Klubbkortet. Kurser för klubbkortet anordnas vid flera tillfällen per termin. Du får lära dig hur allt går till under en tävling. Vilka regler som gäller och annat runtomkring som är viktigt. För dem som rider Blåbär- Lingon- eller Skogsbär så är det Debutant Klubbkortet som gäller. Detta kan man ta i samband med sina lektionstillfällen. Prata med din instruktör om du har frågor. Däremot behöver du inte lösa tävlingslicens eller ha Grönt Kort för att delta vid klubbtävling. Men visst kan man ha mycket nytta av att ha genomfört Grönt Kort kursen för att ha kännedom om tävlingsregler och hästvett. Ungdomssektionen anordnar upp till åtta olika tävlingstillfällen per år. Så det finns mycket gott om tillfällen att skaffa sig tävlingsrutin. Att hjälpa till i tävlingssekretariat och domartorn ger också bra möjligheter att lära sig mer om tävlingar, även som förälder till ett tävlande barn.

5 Det kostar pengar att tävla På klubbtävlingsnivå kan du komma undan rätt så billigt. Ungdomssektionen tar ut en blygsam avgift för ditt deltagande och du behöver inte heller lägga pengar på speciell tävlingsutrustning. När det är dags att lasta hästen och åka ut på tävling blir det naturligtvis fler kostnader runtomkring. Här nedan är en jämförelse mellan att låna ridskolehäst och ha egen häst vid tävling. Priserna kan naturligtvis variera. Jämförelsen är gjord i januari Ridskolehästen: Anmälnings- och startavgifter betalar du in för att få delta i en klass. Den ska täcka arrangörens kostnader för domare, priser och arrangemang. Tävlingslicenser: På den lägsta nivån lokaltävling krävs licens för ryttaren. Detta är en avgift som betalas till Svenska Ridsportförbundet. Licenser kan du få av din klubb. För att vara berättigad till licens måste du vara medlem i en SvRF ansluten klubb. Du måste också ha tagit Grönt Kort. På regional tävling och högre är licensen dyrare för privat ryttare. Där måste du även lösa licens för din häst. Hästhyra betalar du till klubben för att få nyttja hästen vid tävlingen. En ridskolehäst kostar naturligtvis också pengar. Den ska ha foder, försäkringar, hovslagare med mera. Den dagen hästen tävlar kommer den att avstå från sitt ordinarie jobb. Denna kostnad är att jämföra med stallhyra, försäkring, hovslagare med mera för en egen häst. Trailerhyra: Transporter finns att hyra på bensinmackar och speciella uthyrningsfirmor. Ibland finns det transport vid ridskolan också. Om man tävlar ponny kan man ibland köra två hästar samtidigt. Då delas ju också kostnaden för hyran på flera. Första gången man tävlar måste man också kosta på sig en del ny utrustning. Det kan vara ridbyxor, kavaj, plastrong, handskar etcetera. Vilken klädsel man ska bära varierar lite beroende på vilken gren eller klass man ska starta. Exempel på kostnad lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr/klass kr/klass Licens ryttare 200 kr/år 200 kr (junior lekt)/år Hästhyra en klass 75 kr 75 kr Trailerhyra / kr/tävl 275 kr/tävl Summa en klass kr kr OBS! Du löser licensen en gång per år.

6 Den egna hästen: Anmälnings- och startavgiften är densamma som för ridskolehästen Tävlingslicenser När du har egen häst ligger förstås också kostnaden för hästens licens på ägaren. En licens till privat häst är dyrare än för en ridskolehäst. Hästhyra För att få fram en jämförelse med ridskolehästen kommer här en ungefärlig uträkning för dagsavgiften på den egna hästen. Utanför detta tillkommer kostnader för träning och utrustning. Månadshyra stall, foder: 2800 kr/ månad Hovslagare (900/ 6 veckor) 600 kr/ månad Försäkring (värde ) 800 kr/ månad Summa 4200 kr / månad Utslaget per dag blir detta ungefär 140 kronor per dag. Varje dag hela året. Trailerhyra Se ridskolehästen. Tävlar man ofta kan det kännas skönt att ha en egen transport. Denna ska då försäkras och hållas i trim. Här följer ett exempel på kostnad för en tävlingsdag med den egna hästen: Exempel på kostnad: lokal tävling regional tävling Start och anmälan kr kr Licens ryttaren 200 kr 600 kr (junior) 900 kr (senior) Licens hästen kr (1 gång/ häst) Hästkostnad/ dag 140 kr 140 kr Trailerhyra 275 kr 275 kr Summa kr kr Det är inte vanligt att ridskolor låter sina lektionsryttare ta med sig hästarna ut på tävling. Uppsala Ponnyklubb har haft detta som tradition sedan mycket lång tid tillbaka. Det ger dig som inte har tid eller möjlighet att ha egen häst chans att få komma ut och tävla. Vi ser detta som en del i utbildningen och ett sätt att belöna dem som jobbar för klubben. Dessutom tycker hästarna om miljöombytet och andan på tävlingsplatsen. Det är ett stort pussel att få tävlingsbiten att fungera. Hästarna ska tävla lagom mycket i förhållande till sitt arbete på ridskolan. Ryttarna måste vara mogna för uppgiften. Detta är mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt, och för att ryttare och häst ska uppskatta tävling fortsättningsvis. När du tävlar för Uppsala Ponnyklubb representerar du samtidigt klubben.

7 Att anmäla sig till tävling För att få reda på vilka tävlingar som hålls under året får man se till att hämta information själv på Svenska Ridsportförbundets hemsida, under tävling Sök tävlingarna via Tävlingsterminen Man kan också gå in på Upplandsdistriktets hemsida, där tävlingsterminen också finns utsatt. Som ridskoleryttarna har du ofta det lite bättre förspänt med informationen då de aktuella propositionerna sätts upp i stallet. På propositionen kan du läsa precis vad som berör tävlingen. Vilket datum och vilka klasser. Vad det kostar och när det ska betalas. Man skall nästan alltid göra sin anmälan via tävlingsdatabasen som du hittar på Svenska Ridsportförbundets hemsida under fliken Tävling. Mer info om TDB för dig som är ovan hittar du på vår hemsida under rubriken tävling. En tid före tävlingen läggs meddelande till ryttare ut på arrangerande klubbs hemsida. Läs meddelandet noga. Här står också hur det ska gå till vid startanmälan och avanmälan. Var noga med att ta reda på vilka datum som gäller! Du är själv ansvarig för att följa de utsatta datumen. Skulle du utebli från en tävling är du skyldig att erlägga vissa straffavgifter.

8 Förbered dagen innan tävling Dagen innan tävlingen får man räkna med en stunds arbete för att få i ordning allting inför den stora dagen. För att inte glömma något är det bra om man gör en packlista där man kan bocka av allteftersom man packar. Det är en hel del papper som skall med. Grönt Kort ska alltid tas med. Ryttar- och hästlicenser skiljer lite mellan lokal och regional tävling. Ponnyer ska alltid medföra sitt mätintyg för att hästen ska starta i rätt kategori. I Vaccinationsintyget ser man att hästen är rätt vaccinerad för start. Tävlar du med ridskolans häst så skall tävlingspärmen med. Däri finns kopior på vaccinationsintyg och mätintyg. Det är viktigt att utse någon som får ha ansvar för att pärmen kommer till och från tävlingsplatsen. På vissa tävlingsplatser betalar man hela summan för start och anmälan på plats. I andra fall har man betalat in en anmälningsavgift i förväg. Vilket som gäller för din tävling kan du läsa i propositionen. Har du betalat i förväg så ska du ta med dig kvitto på betalningen till tävlingsplatsen. I de fall nummerlappar krävs (lokal tävling och uppåt) så ska ryttaren hålla med dessa. Vilket nummer du har framgår i programmet som du oftast får i sekretariatet vid startanmälan. För att skydda ridbyxorna under tävlingsdagen är det bra att bära överdragsklädsel. Bra överdragsbyxor är de som går att öppna nertill så man slipper ta av sig stövlarna när man ska av och på med överdragsklädseln. Det är lite olika regler vad det gäller klädsel i de olika grenarna. Läs TR för att se vad som gäller för din gren. Läs noggrant vad som står angående sporrar, spö och material på tyglar och träns. Dagen föra tävling så ska hästens utrustning gås igenom ordentligt. Putsa träns och sadel och se över så att allt är helt och rent. Byt till ren vojlock och sadelgjord. Lägg de smutsiga sakerna i tvättstugan. Om du plockar isär tränset så måste du vara noggrann så att alla delar hamnar rätt när du sätter ihop det igen. Skriv ner på en lapp vilka hål det ska vara på de olika delarna. Gör rent bettet ordentligt men se upp så att inte bettet hamnar åt fel håll när du sätter ihop tränset igen. På vintern behöver hästen ett täcke i transporten så att den inte är kall vid framkomsten till tävlingen. Täcken finns att låna av ridskolan till ridskolehästen. Är hästen skodd behöver den ha transportskydd för att inte trampa sig under transporten. Transportskydd finns också att låna av ridskolan. Tänk på att lånade grejor ska återlämnas i bra skick. Tvätta kan du göra i ridskolans tvättmaskin för en ringa summa pengar så slipper du få hästhår i maskinen hemma. Ta med borstar, hovkrats och putsgrejor så du kan snygga till hästen och munderingen på plats. Tänk på att förvara saker som ska med till tävlingsplatsen på ett säkert ställe, till exempel bagageluckan, i skåpet eller dylikt. Aldrig framme i stallet under natten.

9 Många hästar dricker dåligt på tävlingsplatsen. Ta gärna med dig av hemmastallets vatten som har en smak som hästen känner igen. Ett knep för att få hästen att dricka bättre på tävlingsplatsen kan vara att hälla lite äppeljuice i vattnet. När du packar hö så ska du inte packa en större ranson än vad hästen är van att äta. Titta på foderkortet och väg höet. Lägg en del i hönätet och resten i exempelvis en IKEAkasse. Ska du vara borta länge kan du ta med det kraftfoder som hästen brukar äta under dagen. Eventuellt foder som ska tas med förvaras i foderladan under natten. Aldrig i stallet- tänk om hästen kommer lös under natten och äter upp allt foder. Gör i ordning transporten. Du kommer att vara stressad på tävlingsmorgonen och det är inte kul att upptäcka att något fattas eller är trasigt. Se till att det är rent inuti och prova dörr och luckor. Smörj vid behov. Ska du transportera små ponnyer kan bommen i fram behöva sänkas. Se efter att det finns ringar att sätta transportgrimskaft och hönät i. Hönät får du hålla med själv. Se över däck och drag. Prova lysen tillsammans med den bil som ska dra transporten. Fyll inte transporten med halm eller spån! I botten på transporten ligger en gummimatta som ska förhindra att hästen halkar under färden. Lägger du spån eller halm så bildas ett glidande lager som gör att hästen har svårt att få fäste vid exempelvis inbromsningar. Möjligtvis kan man lägga lite spån eller en kaka halm för att hästen ska tycka det är trevligare att kissa. Sist men inte minst är det dags att göra i ordning hästen. Gå igenom din häst noggrant så den inte har några sår eller skavanker. Kolla att alla skor är på plats. Rykta hästen och se till att den är genomkammad i man och svans. Fläta manen om du har tänkt dig det. På dressyr ska hästen alltid vara flätad. OBS! Är det inte din egen häst så får du inte klippa i man eller svans! Behöver hästen ryckas eller klippas så tala med din instruktör. I vissa fall kan hästen behöva ett bad. Men det är långt ifrån alltid. Det är olämpligt att bada hästen innan den ska gå på lektion. Den ska inte behöva springa runt och vara kall och blöt. Fredag är en bra baddag eftersom hästarna går färre lektioner då. Är din häst en skimmel kan det vara skönt att ha ett tunt täcke över natten så håller de värsta fläckarna sig borta. Tänk på att göra snyggt efter dig i stall och eventuellt spolspilta/ skospilta. Om du gör i ordning hästen på en lördag måste du komma ihåg att låta hästen äta sin lunch ifred. Passa gärna på att putsa utrustningen men låt hästen få lite lugn och ro. Väl hemma är det dags att packa extra kläder. Kläder efter väder. Det går inte att prestera bra på en tävling om man är frusen eller blöt. Ta med extra kläder om du smutsar ner dig. Gör i ordning matsäcken. Bra mat är också ett måste för att prestera. Se till att ha med dig tillräckligt med mat. Det ska vara mat som du tycker om! Ta med dig mycket att dricka både varmt och kallt. Solen kan skina här men i Tierp är det snöstorm och kallt!

10 Exempel på Packlista till tävling: Grönt kort Ryttarlicens Hästlicens Vaccinationsintyg Mätintyg Kvitto på anmälningsavgift Nummerlappar Överdragskläder Vita Ridbyxor Vit skjorta Plastrong Handskar Ridkavaj Hjälm Spö Sporrar Träns Sadel Vojlock Senskydd Förbygel (hopp) Martingal (hopp) Svettäcke Transporttäcke Borstar Hovkrats Putsgrejor Grimma Grimskaft Transportgrimskaft Hönät Vattenhink Vattendunk Linor (till lastning)

11 På tävlingsdagen Var ute i god tid och ät frukost på morgonen. Packa in de saker som ska med i bilen. Det sista som ska packas in på tävlingsdagen är hästen. Fyll en dunk med vatten från hemmaplan. Hästar är ofta kinkiga med att dricka vatten som inte smakar som vanligt. Se till att hästarnas papper kommer med. Vid lastning är det viktigt att det inte är mer folk än nödvändigt runt hästen. Öppna framdörren så att det kommer in ljus i transporten. Om hästen lastas med linor så skall dessa vara fastsatta och klara när hästen kommer ut på stallplanen. När du lastar ska hästen ALLTID bära träns. Grimman kan sitta under. Vid lastning är det viktigt att vara målmedveten, säker och lugn. Var inte onödigt många personer runt hästen. En som leder och högst två som hjälper till med linorna. Är du ovan att lasta så bör du ta hjälp av en van person de första gångerna. Hör efter med någon som känner hästen om det är något speciellt att tänka på vid lastning. När man kör två hästar ska den tyngsta hästen stå på vänster sida i transporten. I transporten ska hästen vara knuten med säkerhetsknut i en ring i transportens vägg. Det finns också speciella transportgrimskaft som är smidiga att ha i transporten. Den som agerar chaufför vid tävlingen bör ha vana eller ha övat sig inför körningen med transport. Det är en del att tänka på när man har ett långt ekipage bakom bilen. Kör sakta (!), speciellt i kurvorna, hästen kan tappa balansen vid skarpa inbromsningar och svängar. Blir hästen skrämd när den åker transport kan den bli svår att lasta eller rent av vägra att åka med transporten. När du är framme på tävlingsplatsen kan du fälla ner den övre luckan i bak för att släppa in frisk luft (om vädret tillåter). Titta till hästarna och se efter att de har det bra. Om du hänger in hönätet så ska det bindas så att hästen inte kan fastna med benen om den gräver eller slår. Allteftersom hästen äter så måste hönätet sättas om. Ta bort nätet så fort det är tomt. Låt inte hästen sätta i sig stora mängder foder precis innan du ska rida! Innan hästen får lastas ur ska den vara anmäld i sekretariatet. Där betalar du eventuell startavgift, visar licenser och mätintyg. Dessutom uppvisas vaccinationsintyg. Där ser man att hästen är vaccinerad enligt gällande regler. Titta igenom programmet för att veta när du ska starta. Se dig omkring på tävlingsplatsen. Vid hoppning går du banan. Titta gärna på några ekipage om du får tid över. När det är dags att lasta ur så tränsa hästen som ska ut. Man får inte ta ut en häst i grimma på tävlingsplatsen. Har du två hästar i transporten så ska båda tas loss. Stå framför hästarna. Den som fäller ned den bakre luckan ska stå vid sidan om luckan. Det händer att hästen kastar sig bakåt. Backa ut en häst i taget så lugnt som möjligt. Nu är det dags att rida fram. Avväg tiden så att inte framridningen blir för lång. Framridning= uppvärmning. Tänk på att hästen ofta gör två starter på en dag. Ibland två starter i samma klass. Den ska ha ork över till nästa runda också.

12 På framridningen är det ofta både trångt och mycket hästar. Tänk på att följa reglerna på ridbanan. Ta hänsyn och se upp. Rid fram i skritt, trav och galopp, lite i båda varven. Kom ihåg volter och halter. Ta skrittpauser där du kan pusta ut och tänka igenom din ritt. Vid hoppning, hoppa aldrig för många språng. 1-2 gånger på lilla hindret. 1-2 gånger på räcket och eventuellt en gång på oxern. När ditt namn ropas upp i högtalaren är det din tur att komma in på banan. Efter avslutad ritt skrittar du ut från banan. Klappar om din häst (oavsett resultat) och sitter av. Led hästen en stund och lasta sedan om det är långt till nästa start. Nu kan du erbjuda din häst vatten att dricka och eventuellt foder. Det är bra att gå igenom sin ritt ett tag efter att den är avslutad. Ta några minuter för sig själv och tänk igenom vad som var bra och vad du kan göra bättre nästa gång du tävlar. Passa också på att äta din egen matsäck nu. Det är viktigt att äta ordentligt för att orka. Vid hemkomsten till stallet är det fortfarande en del att göra innan det är din tur att vila. Hästen ska borstas av och hovarna ska kratsas. Kontrollera att hästen är hel och att skorna sitter fast. Knoppa ur manen om den varit flätad. Byt tillbaka till ridskolans vojlock om du ridit ridskolans häst. Vik ihop och lägg tillbaka lånade täcken och transportskydd. Sopa rent transporten och släng halm och träck på dyngstacken. SOV GOTT! Snabb checklista för dig som tävlar lektionshäst på inbjudningstävlingar eller på lokal och regional nivå Tänk på att: Om du gör i ordning foder i förväg, förvara det i foderladan eller trailern över natten, inte i skospiltan! Ta med hästens lunchhavre. Ta med hö enligt foderkort morgon + lunch, lite extra om det är en lång dag. Ta med vattenhink, ev. vattendunk. Om du badar, ta av täcket innan du åker hem. Om hästen ska ha täcke över natten, skall den vara torr innan täcket läggs på, så att hästen inte behöver sova med fuktigt täcke. Täcket skall ha kryssgjordar under magen, rejält spänne framtill samt svans, bensnören. Täcket skall vara i rätt storlek och tunt. Om du badar, gör rent spolspiltan ordentligt direkt när du är klar. Slösa ej med varmvatten.

13 Max 2 personer får hjälpas åt att bada så det ej blir för mycket folk vid vattenspiltan. Om du badar får du själv ta med schampo, välj ett oparfymerat. Se till att hästen är torr tills den ska gå på lektion. Putsa utrustningen ordentligt. Om det regnar, är lerigt på tävlingsdagen måste du även putsa av utrustningen vid hemkomsten.om du byter schabrak, lägg det smutsiga i tvätten. Om du byter till egen utrustning, måste du byta tillbaka direkt när du kommer hem. Sadel, träns förvaras i sadelkammaren över natten. Övrig utrustning, täcken, transportskydd etc får du förvara i ditt skåp. Trailern skall stå på parkeringen över natten, inte runt anläggningen. Lastning sker på stallplanen. En trailer i taget lastas. Se till att ni har packat i alla saker i bilen så ni kan åka DIREKT när hästarna är inne i trailern. Ha linor uppe från början, lasta i träns. Max 1 kaka halm i trailern, det blir halt för hästen att stå annars! Ta tid på er vid lastningen, se till att vara lugna. Ej för mycket folk runt omkring. Kom ihåg att du representerar UPK. Uppträd väl mot dina medtävlare, föräldrar,kamrater, arrangörer och inte minst din häst! Vid hemkomst skall hästen knoppas ur, borstas av, hovarna ska kratsas, kontrollera att hästen mår bra, tacka den för tävlingsdagen! Hästhyran ska betalas senast på tävlingsdagen till medföljande instruktör eller i förväg till Gabbi. Ha gärna jämna pengar i ett märkt kuvert. Vid hemmatävlingar betalas hästhyran i sekretariatet! LÄS TÄVLINGSKOMPENDIET MED JÄMNA MELLANRUM! SÄG TILL OM DU VILL HA ETT NYTT! LYCKA TILL!

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

JULENS AKTIVITETER 2014

JULENS AKTIVITETER 2014 JULENS AKTIVITETER 2014 BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Välkommen till stallet VARJE DAG!! On 24 Juliga dagar i stallet! To 25 Fr 26 Lö 27 2 5 2 5 Barnkurs de små Julkurs för de små!! Ridning och pyssel

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

Sommaraktiviteter 2010

Sommaraktiviteter 2010 Sommaraktiviteter 2010 Bodens Ridklubb Bodens Ridkubb anordnar följande aktiviteter under sommaren 2010 1.) Träningsläger dagtid 21-24 juni 2.) Extralektion häst och ponny (kvällstid) 21-24 juni 3.) Helpensionsläger

Läs mer

BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla

BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla BORÅS FÄLTRITTKLUBB En mötesplats för alla Innehåll Ny i stallet sid 3 - Ridskolan - Stallvärdinnor Säkerhet vid ridning & hästhantering sid 3 BFK s hästpolicy sid 4 Stallet hästens hem sid 6 - Hästens

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer.

På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. På följande sidor finns arbetsbeskrivningar för Tävlingsfunktionärer. Tävlingsledare/ansvarig på klubbtävling Se till att TR följs. Om inte, döm ut följder tillsammans med domare. Se till att checklistan

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop Märke 2 Huvudeds delar Mungipa Nosrygg Näsborre Mun Underläpp Haka Käftgrop Kindkjedjegrop Ganasch Skoning Skorna spikas fast i hoven med spikar som kallas sömmar. Man kan se huvuden på dem här. (6 st)

Läs mer

BANBYGGE BANPERSONAL

BANBYGGE BANPERSONAL När man är funktionär förväntas man finnas på plats minst 20 min innan passet börjar. BANBYGGE Dagen innan tävlingarna börjar bygger vi banan under ledning av banchefen och banbyggaren. Här kan alla hjälpa

Läs mer

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 Varmt välkommen till Sleipnirs KM 2014 Här följer lite information Hitta Hit: GPS koordinater för att hitta till banan N 59 31.819', E 16 17.288' Ankomst: När du

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014

Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014 Ryttarmeddelande Kalmar Jumping Tour 2014 med Ridsport Ponny Cup Lokal/Regional/Nationell hopptävling för ponny och häst 26-29/6 2014 Tack för din anmälan och varmt välkommen Tävlingen hålls utomhus på

Läs mer

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln Välkommen till StormurMästerskapen 4-5 oktober 2014 Stormur hälsar dig varmt välkommen till vår tävling på Husbyön! Nedan följer info om vad som gäller på tävlingsplatsen och preliminärt tidsprogram under

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2014

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2014 Ändringar är markerade med fetstil. BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2014 Hallands Ridsportförbunds målsättning med att arrangera divisioner på olika nivåer är att det ska följa en utbildningstrappa.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Tävlingsinformation för Deje simmare

Tävlingsinformation för Deje simmare Tävlingsinformation för Deje simmare Allmänt Tävlingar är liksom träningen en viktig ingrediens om man vill utvecklas till en god tävlingssimmare. Man kan se tävlingen som en typ av träning där simmaren

Läs mer

Proposition 2015 4:e oktober Lund

Proposition 2015 4:e oktober Lund LUND CHARITY RIDE 2015 Proposition 2015 4:e oktober Lund Huvudsponsor: Namn: Lund Charity Ride 2015 till förmån för barncancerstiftelsen Henrik Superman. Datum: Söndagen den 4:e oktober 2015. Ritten öppen

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015 BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015 Hallands Ridsportförbunds målsättning med att arrangera divisioner på olika nivåer är att det ska följa en utbildningstrappa. Från div. III, II, I, Elitserie,

Läs mer

DRESSYR HÄST & PONNY. 2014 Publicerad

DRESSYR HÄST & PONNY. 2014 Publicerad VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbund DRESSYR HÄST & PONNY 2014 Publicerad Tider för anmälan Vårens serier, ordinarie anm.tid till och

Läs mer

Tävlingskommitén. Tävling ÅÅMMDD

Tävlingskommitén. Tävling ÅÅMMDD Tävlingskommitén Ansvarar för planering och uppdrag inför tävlingsarbetet i SoRF Arrangerar tillfälle Tävling ÅÅMMDD Har en Har en Har en Har en Administrations ansvarig Anläggnings- ansvarig Funktionärs

Läs mer

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar)

TEMADAGAR. alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för föräldrar) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan År/tidsperiod 2015

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan År/tidsperiod 2015 REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2015 för Allsvenskan 2015 För att klubb ska få Har betalt sina avgifter till Stockholms Läns Ridsportförbund och delta med lag i Svenska Ridsportförbundet. Allsvenskor krävs att

Läs mer

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108

DRESSYR HÄST & PONNY. 2013 Publicerad 130108 VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbund DRESSYR HÄST & PONNY 2013 Publicerad 130108 Grenledare: Häst Åsa Kaså tel 0705-58 50 50 hastdressyr@vastergotland.ridsport.se

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

Rätt rustad KLÄDD FÖR STALLJOBB. Varken hästens eller ryttarens utrustning behöver kosta skjortan men den måste passa, vara hel och säker.

Rätt rustad KLÄDD FÖR STALLJOBB. Varken hästens eller ryttarens utrustning behöver kosta skjortan men den måste passa, vara hel och säker. Rätt rustad Varken hästens eller ryttarens utrustning behöver kosta skjortan men den måste passa, vara hel och säker. Vad det gäller den personliga skyddsutrustningen som fi nns måste den uppfylla de säkerhetskrav

Läs mer

Datum, tid (bara om det är halvdagstävling t ex) och tävlingsplats Vilka klasser (i freestyle resp. HtM) Domare Tävlingsavgift

Datum, tid (bara om det är halvdagstävling t ex) och tävlingsplats Vilka klasser (i freestyle resp. HtM) Domare Tävlingsavgift Att anordna freestyle och/eller Planera i god tid Oavsett om ni ska ha en inofficiell eller officiell tävling så försök komma igång med planeringen i så god tid som möjligt. Ofta när det gäller freestyle/heelwork

Läs mer

Intern ledarutbildning på Ridklubben!

Intern ledarutbildning på Ridklubben! VÄSTMANLANDS RIDSPORTFÖRBUND Intern ledarutbildning på Ridklubben! Utbildningssystem för barn & ungdomar på Ridklubben! Datum: 2002-02-27 Bilder tagna på Hallsta Ridklubb Rubriker Vad, varför, hur? Innehåll

Läs mer

Till vattenskidskolans elever och föräldrar.

Till vattenskidskolans elever och föräldrar. Till vattenskidskolans elever och föräldrar. Då har vi bara några veckor kvar med dragbåten i sjön för detta år men jag vill passa på att tacka för gott samarbete och önskar alla tillbaka i vår och på

Läs mer

Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn?

Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn? Hur börjar man tävla dressyr med häst och vagn? Tänkte spinna vidare på det där med att tävla med häst och vagn. Vi tävlar DRESSYR! Om du vill börja tävla i körning så måste du börja med dressyr eller

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus 3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus Välkommen till årets 1:a treårstest 12 april 2013 på Kungsgården i Flyinge Ändringar/avanmälan

Läs mer

VÄGBESKRIVNING: Från Västerås: Från Eskilstuna: Från Katrineholm: Från Örebro: PARKERING: INCHECKNING: VETERINÄRBESIKTNING: FRAMRIDNING:

VÄGBESKRIVNING: Från Västerås: Från Eskilstuna: Från Katrineholm: Från Örebro: PARKERING: INCHECKNING: VETERINÄRBESIKTNING: FRAMRIDNING: Ryttarbrev Nu är det snart dags för premiären utav Vintermästerskapen. Vi hoppas att ni är lika laddade som vi är. Nedan följer information som är viktigt att alla tar del utav. VÄGBESKRIVNING: Från Västerås:

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge

3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge 3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge Deltagarinformation Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus Samarbetspartner Välkommen till årets 1:a treårstest 5 april 2012 kl 09:00

Läs mer

KA Förarutbildning Steg 1 STEG 2. Detta är Förarutbildningen Steg 2 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Tävla KARTINGSKOLAN

KA Förarutbildning Steg 1 STEG 2. Detta är Förarutbildningen Steg 2 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Tävla KARTINGSKOLAN SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET STEG 2 Detta är Förarutbildningen Steg 2 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Tävla KARTINGSKOLAN Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. Svenska

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden 2014-01-19 WESTERNALLSVENSKAN Div. I och II Lagtävling i Westernridning Syftet med Westernallsvenskan Div. I är; Att få en lagkänsla och en glädje i att rida tillsammans med andra. Att bygga nätverk, träffa

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT)

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) Antal tävlingar per år Per termin hålls tre till sex tävlingar. Tävlingarna är alltid på lördagar (utom SM som sträcker sig lördag och

Läs mer

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap?

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap? Ledstjärnorna är en satsning som genomförs här på Varbergs Ridskola. Målet är att ge barn och ungdomar möjligheten att utveckla sina ledaregenskaper, vilket kommer till nytta både i och utanför stallet.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång Emilie Wass Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång att det var en extremt bra ridskola på alla

Läs mer

Att arbeta med statistik

Att arbeta med statistik Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn - Regionala lärprojekt. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för

Läs mer

POWER NO BULLSHIT RACEDAY

POWER NO BULLSHIT RACEDAY POWER NO BULLSHIT RACEDAY Vi önskar alla körande varmt välkomna till Power No Bullshit Raceday 2014. Vi önskar påminna alla om att det är andra året vi kör Power No Bullshit Raceday och att vi fortfarande

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

Bökeberg Challenge 2012 Bökebergs Gård, 17-20 Maj 2x AQHA Show, NSBA, NRHA, SRHA & All-breed

Bökeberg Challenge 2012 Bökebergs Gård, 17-20 Maj 2x AQHA Show, NSBA, NRHA, SRHA & All-breed Bökeberg Challenge 2012 Bökebergs Gård, 17-20 Maj 2x AQHA Show, NSBA, NRHA, SRHA & All-breed Domare 1: Pete Kyle Domare 2: Iris Oplusstil Show Manager: Steve Clinch Showsecretary: Anna Clinch NRHA Show

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015

Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Frövi brukshundsklubb och vår Agilitytävling Augustisnurren den 14-16 Augusti 2015 Domare: Anders Bergqvist, Lena Dyrsmeds, Rene Uhlan, Leif Olsen, Thomas Juhrén, Kjell Pettersson, Yvonne Ahlin, Tina Karlsson.

Läs mer

Ridpriser för höstterminen 2015 med arbetsrabatt (900 kr) avdragen: 100% 90% 75%

Ridpriser för höstterminen 2015 med arbetsrabatt (900 kr) avdragen: 100% 90% 75% ! FAKTURA Välkommen till höstterminen. Lektionerna börjar måndag 10 augusti och sista lektionsdagen för terminen blir söndag 20 december. Inga lektioner under höstlov då är det andra aktiviteter istället.

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 Folksam Scandinavian Open Särskilda bestämmelser Hoppning Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade. Dessutom kommer

Läs mer

Sydsvenska Mästerskapen. Beridet Bågskytte!

Sydsvenska Mästerskapen. Beridet Bågskytte! inbjuder till Sydsvenska Mästerskapen Tid: 5-6 juli 2014 i Beridet Bågskytte! Plats: Ringhult Islandshästar, Stehag. Kostnad: Ungersk, Turkisk och Koreansk gren 500:- Vi har ett begränsat antal lånehästar

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Guiden till Grönt kort

Guiden till Grönt kort Guiden till Grönt kort Alla som tävlar, från lokal tävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Kunskapsdagar kring hästar och ridsport 14-16 november 2014 Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, hälsar dig

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015

Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015 Välkomna till Trelleborg triathlon 6/6 2015 Distans 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning Hålltider Fredagen den 5 juni 17.00-19.30 Uthämtning av startkuvert vid växlingsområdet på Dalabadet. Ta

Läs mer

Voltigen vill 2024. En fantastisk sport

Voltigen vill 2024. En fantastisk sport Voltigen vill 2024 En fantastisk sport Voltige är en unik kamratsport där flickor och pojkar, kvinnor och män, ponnyer och hästar tävlar tillsammans på lika villkor och i samma klasser. 1. Voltigen vill

Läs mer

Tränings- och Tävlingspolicy... 3. Lägerpolicy 4. DANT Policy (droger, alkohol, narkotika, tobak). 5. Trafikpolicy... 6

Tränings- och Tävlingspolicy... 3. Lägerpolicy 4. DANT Policy (droger, alkohol, narkotika, tobak). 5. Trafikpolicy... 6 Innehållsförteckning Klicka på rubriken för länk till texten Sid Tränings- och Tävlingspolicy... 3 Lägerpolicy 4 DANT Policy (droger, alkohol, narkotika, tobak). 5 Trafikpolicy... 6 Allmänna normer och

Läs mer

Inbjudan till 1/8 BUGGY NITRO, 1/8 BUGGY EL, 1/10 SHORT COURSE SPONSORER: ARRANGÖR:

Inbjudan till 1/8 BUGGY NITRO, 1/8 BUGGY EL, 1/10 SHORT COURSE SPONSORER: ARRANGÖR: Inbjudan till 1/8 BUGGY NITRO, 1/8 BUGGY EL, 1/10 SHORT COURSE SPONSORER: ARRANGÖR: STOCKHOLMSCUPEN 2011 ARRANGÖR & KONTAKTPERSONER Datum Arrangörsklubb 29:e maj MHF Skarpnäck Kontaktman: Peter Glas Telefon:

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

ELITSERIEN LAG-SM. 1. ELITSERIEKOMMITTÉ Underställd Svenska motorcykelförbundets Motocrossektion Ordförande, sekretare, kassör samt tre ledamöter.

ELITSERIEN LAG-SM. 1. ELITSERIEKOMMITTÉ Underställd Svenska motorcykelförbundets Motocrossektion Ordförande, sekretare, kassör samt tre ledamöter. ELITSERIEN LAG-SM 1. ELITSERIEKOMMITTÉ Underställd Svenska motorcykelförbundets Motocrossektion Ordförande, sekretare, kassör samt tre ledamöter. 2. ANTAL LAG 10 lag 3. LAGSAMMANSÄTTNING 3.1 4 förare/lag

Läs mer

SUNDBY RIDSKOLA SUNDBY GÅRD 141 91 HUDDINGE

SUNDBY RIDSKOLA SUNDBY GÅRD 141 91 HUDDINGE SUNDBY RIDSKOLA SUNDBY GÅRD 141 91 HUDDINGE VÅREN 15 Sundby Ridklubbs ridskola för barn och ungdom med Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkning Du är alltid välkommen till vår ridskola o hästarna alla

Läs mer

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox L a t h u n d för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox Vad innebär hallvärdskapet och vad är syftet med det? Pixbo Wallenstam har ett avtal med kommunen som ger oss rätt att

Läs mer

STOCKHOLM TROPHY 2015 1

STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY Härmed inbjuds alla klubbar tillhörande Svenska Taekwondo Förbundet att delta i Stockholm Trophy 2015. S1 Taekwondo IF står som arrangör och givetvis är målet att

Läs mer

Roslagens Rid och Körklubb välkomnar till. Rimboritten. med LAG-SM 2012

Roslagens Rid och Körklubb välkomnar till. Rimboritten. med LAG-SM 2012 Roslagens Rid och Körklubb välkomnar till Rimboritten med LAG-SM 2012 Program 20-21 juli 2012 Program Rimboritten 2012 Fredagen den 20 juli - Veterinärbesiktning, Lag-SM middag etc. 16.00-17.00 Veterinärbesiktning

Läs mer

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 De viktigaste frågorna att ta tag i direkt! Utbilda domare, överdomare och banbyggare inom klubben. Arrangera nationell tävling i någon form: Samverka med andra

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1416) När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM

FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM FRYKENKLASSIKERN 2014 START- PM INFORMATION Lördagen den 2 augusti blir en träningsfylld och rolig dag som vi startar med simning på morgonen följt av löpning och cykel samt lite skidor under cykelpasset.

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Russ i Globen 2012. Söndag-Tisdag 25-27 November

Russ i Globen 2012. Söndag-Tisdag 25-27 November Russ i Globen 2012 Under några hektiska dagar i november 2012 stod Stuteri KL för ett shownummer med russ under Stockholm Horse Show i Globen. Här kommer lite minnen ifrån den resan... Söndag-Tisdag 25-27

Läs mer

En Kvart Om Dagen. - Hjälper föräldrar hjälpa - Böckerna. En Kvart Om Dagen

En Kvart Om Dagen. - Hjälper föräldrar hjälpa - Böckerna. En Kvart Om Dagen Fallerej Förlag - konkreta lösningar - En Kvart Om Dagen Har Ditt barn läs- och skrivsvårigheter? Svårt att skilja på b och d Svårt att komma ihåg bokstäverna Läser långsamt Tappar bokstäver Svårt att

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

Datum: 20 - - Uppstallningsavtal KORT UPPSÄGNINGSTID. Nordmalings Ridklubb (nedan kallad uppstallningsvärden)

Datum: 20 - - Uppstallningsavtal KORT UPPSÄGNINGSTID. Nordmalings Ridklubb (nedan kallad uppstallningsvärden) UPPSTALLNINGSAVTAL 1(6) Uppstallningsavtal KORT UPPSÄGNINGSTID Uppstallningsvärd: Nordmalings Ridklubb (nedan kallad uppstallningsvärden) Adress: Torsbäcken 14 Postnr/adress: 914 91 NORDMALING Bankgiro:

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Rallylydnad Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras

Läs mer

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare Distriktsveterinärerna tipsar Information till Stoägare Avelssäsongen Våren är här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över hela landet hos såväl ston som stoägare. Då det varje år

Läs mer

Regler och anvisningar för Malmökretsens tävlingar Scouternas Dag och Trapperyxan / Dynggrepen.

Regler och anvisningar för Malmökretsens tävlingar Scouternas Dag och Trapperyxan / Dynggrepen. Södra Skånes Scoutdistrikt Sida 0 Regler och anvisningar för Malmökretsens tävlingar Scouternas Dag och Trapperyxan / Dynggrepen. Scouternas Dag 1 Regler och anvisningar 2 Upprättande av budget 3 Exempel

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 Versin 2015 08 22 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasalppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör

Läs mer

Endags träningstävling i Basic!

Endags träningstävling i Basic! Endags träningstävling i Basic! Tips och råd för arrangörer av Patrick Roos 1 Syfte med endags träningstävling i Basic Att tävla eller arrangera tävling är ett stort steg för många R/C-flygare och klubbar.

Läs mer

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015

SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 Versin 2015-09-01 SM RULLSKIDOR UPPSALA MED UVK-RULLEN Lördagen 12 september Söndagen 13 september 2015 INBJUDAN Uppsala Vasalppsklubb har äran att få inbjuda er till SM på RULLSKIDOR 2015! På Lördag kör

Läs mer

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge Vi hoppas ni kommer ha en trevlig dag och en bra tävlingsupplevelse! Kom gärna med synpunkter på både förbättringsområden och sådant som är bra. Vårt mål är att utveckla tävlingen i positiv riktning varje

Läs mer

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman

Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman 1 Hela det här dokumentet är fritt att använda precis hur som helst. //Micke Åsman Förord Som nybörjare är det inte alltid så lätt att hänga med i alla termer och begrepp som kretsar kring min nya hobby.

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hur fort kan vi gå fram? Av Henrik Johansen Att utbilda en häst är som en lång spännande resa, med inslag av lärorika upplevelser. För att komma från en punkt till en annan måste

Läs mer

För dig som vill umgås och arbeta med hästar och andra djur i lugn och vänlig miljö. Välj vilket stall du vill arbeta vid. Öppna och läs!

För dig som vill umgås och arbeta med hästar och andra djur i lugn och vänlig miljö. Välj vilket stall du vill arbeta vid. Öppna och läs! Vi vill att du som är vuxen och har ett funktionshinder ska kunna arbeta i stall och gårdar. Det är en meningsfull dagligverksamhet. Du får en viktig arbetsplats i samhället, som säkert får dig att växa

Läs mer