Att bestämma sig för att vara med



Relevanta dokument
Att presentera sig. 4-8 elever 60 min Social Färdighetsträning

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Välkommen att känna sig inkluderad!

Jag vill inte Lärarmaterial

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Din lön och din utveckling

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

Att starta en lärgrupp

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Utvecklingssamtalet Hur går det för ditt barn i skolan?

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

Loppet ett spel om diskriminering

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad:

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

1 Vikt och hälsa. Veckans vikt

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik

Inspirationsmaterial till häftet

Vad är goda levnadsvillkor för dig?

Konsten att skriva en projektplan

Transkript:

Att bestämma sig för att vara med 6-8 elever 90 min SFT Syfte med lektionen Förberedelser Syftet med den sociala färdigheten att bestämma sig för att vara med är att eleven själv ska kunna ta bra initiativ till att delta i olika aktiviteter. Det kan t ex vara att sätta sig med några i matsalen, spela kort, gå med i ett lag, delta i något grupparbete med några andra elever osv. Skriv färdigheten Att bestämma sig för att vara med på tavlan. Skriv alla stegen med plats för anteckningar mellan raderna. Skriv rubrikerna Vinster och Veckans utmaning på tavlan. Kopiera upp kort i fickformat på färdigheten. Nr 10: Bestämma sig för att vara med 1. Bestäm om du vill vara med. 2. Tänk på hur du kan gå med i aktiviteten. 3. Välj rätt tid för att gå med. 4. Gå med i aktiviteten. Välkomna och regler Lägesrunda Repetition Förra veckans utmaning Förklara färdigheten Instruktörerna hälsar alla välkomna till lektionen. Instruktörerna låter eleverna repetera reglerna. Reglerna skrivs upp så att de är väl synliga för alla. Eleverna berättar kort om någonting som var bra och dåligt sedan gruppen träffades sist. Föregående lektion repeteras. Genomgång av förgående veckans utmaning. Att bestämma sig för att vara med Definiera färdigheten tillsammans med eleverna. När kan det vara svårt/lätt att bjuda in sig själv att var med på något? Finns det kulturella skillnader i hur man göra? Diskutera hur man på bästa sätt kan göra om man inte får vara med? Vilka vinster finns det med att bestämma sig för att vara med? Gå igenom färdighetsstegen genom att ställa frågor och skriv upp elevernas svar under varje färdighetssteg.

Nr 10: Bestämma sig för att vara med 1. Bestäm om du vill vara med. Vad finns det för något som ni funderar på att vara med på? Vill ni detta? 2. Tänk på hur du kan gå med i aktiviteten. Instruktörerna frågar utifrån vad som kommer fram i steg ett: Hur kan man göra för att kunna få vara med på detta? 3. Välj rätt tid för att gå med. Hur vet man att det är rätt tid att vara med? Vad ska man tänka på? 4. Gå med i aktiviteten. Modellera färdigheten Instruktörerna gör två modelleringar. Tips på modelleringar: några kompisar spelar spel, några ska gå och fika, sätta sig vid ett bord vid matsalen där andra sitter, någon vill börja med en ny idrott, i ett band eller i en förening. Återkoppla modelleringen till färdighetsstegen. Ha ett samtal om modelleringen följde de olika färdighetsstegen. När kan den användas? Träningsprocedur Repetition av dagens tema Veckans utmaning När kan eleven utmana sig själv med att bestämma sig för att vara med på någonting (aktiviteter, kortspel, sport, gruppaktivitet, instrument, kurser osv) under nästa vecka? Elevernas namn och förslag på situation skrivs upp på tavlan. Välj aktörer Planera rollspelet Genomför rollspelet Återkoppling Välj nästa aktör Se detaljerad beskrivning av träningsproceduren på www.alltomart.se. Repetera samt diskutera vad kan man på bästa sätt göra om man inte får vara med? Veckans utmaning är att bestämma sig för att var med på något och bjuda in sig själv. Utmaningen har redan rollspelats under lektionen. Här repeteras utmaningarna. Till sin hjälp kan eleverna använda stencilen Veckans utmaning Att bestämma sig för att vara med.

Avslutningsrunda Instruktörerna ber eleverna att avsluta lektionen med vad som har varit bra med lektionen och vad som kan bli bättre till nästa gång. Beröm eleverna om vad de har gjort bra under lektionen.

Veckans utmaning: Att bestämma sig för att vara med När ska du gå med i en aktivitet eller liknande? Vad ska du delta i? Hur ska du göra detta? Ja Nej Bestämde du dig för att delta i aktiviteten? O O Valde du ett bra sätt för att bjuda in dig att O O delta i aktiviteten? Valde du en bra tillfälla för att delta i aktiviteten? O O Deltog du i aktiviteten? O O Detta kan jag göra bättre: Hur tyckte du att det gick? Utmärkt Godkänt Dåligt Vet inte