Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Johnsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Johnsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN"

Transkript

1 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Köpingen, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan :00 ande Ledamöter Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Johnsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN Ersättare "[Skriv ersättare här]" Övriga närvarande Linda Andersson Justerare Kenneth Carlsson (FP), HSN Nils Andrée (S) Justeringens plats och tid Carl Kommunkontoret Kullgren (Fp) i Bengtsfors den 4 september 2013 Gunnar Simonsson (S), HSN Underskrifter Kenneth Carlsson (Fp), HSN Sekreterare Paragrafer Sara Gyllenberg Ordförande Carl Kullgren (FP) Justerare Kenneth Carlsson (FP ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret i Bengtsfors då anslaget tas ned Underskrift Sara Gyllenberg

2 2(13) 17 Välfärdsbokslut 2012 Varje år sammanställer folkhälsosamordnaren statistik för att kunna följa kommunens utveckling mot de 11 nationella folkhälsomålen. På mötet redovisades delar av statistiken för. tar del av informationen

3 3(13) 18 Hälsoundersökning Sammanfattning Efter beslut i kommunfullmäktige 29/5-13, 66, uppmanar kommunstyrelsen folkhälsorådet att påbörja ett bredare projekt inom folkhälsan i att erbjuda hälsoundersökning till samtliga medborgare i kommunen. Bakgrund I början av maj 2013 inkom Centern med en motion till kommunfullmäktige om frivillig hälsoundersökning för kommunens anställda. Kommunfullmäktige beslutade att avslå motionen med hänvisning till kostnader för införandet av frivillig hälsoundersökning samt aktuell forskning kring effekten av frivillig hälsoundersökning. Hälsoundersökningen skulle enlig motionen innehålla blodprov, blodtryck, urinprov och ev. andra prover. Kommunfullmäktige hänvisar vidare till folkhälsorådet enligt kommunstyrelsen förslag. Förslag från beredningen Man kan göra mycket själv när det gäller sin hälsa! 1) Möjlighet att lyfta frågor om livsstil via elektroniska hjälpmedel. Livsstilstest via en dator som är strategiskt utplacerad i kommunen eller via kommunens hemsida. I testet får man frågor som handlade om motion, alkohol, tobak, stress och matvanor. När man har svarat på testet får man konkreta praktiska tips på hur man kan förbättra sin hälsa. Skulle man behöva ytterligare hjälp skulle man kunna hänvisas till vårdcentralerna där bland annat fysisk aktivitet på recept (FaR), rökavvänjning, alkoholmottagning och rådgivning om matvanor bör finnas. Ett företag som erbjuder detta är : AlexIT AB som är ett forskningsbaserat innovationsbolag som bygger på forskningsresultat från Linköpings Universitet. Företaget har som mål att utveckla och sprida hälsofrämjande e-tjänster och lösningar till användare inom privat och offentlig verksamhet.

4 4(13) 2) Följetång av inspirerande föreläsningar inom levnadsvanor ev. knyta upp med val av studiecirkel efteråt. Exempel: Munkedal som satsade på mäns hälsa under våren Mellerud driver friskvårdsprojekt med fokus på äldre. 3) Frivillig Hälsoprofilbedömning för en målgrupp Hälsoprofilbedömning är en metod som genom medvetandegörande kommunikation på individnivå ökar människors insikt om sambanden mellan livsstil, hälsoupplevelser och konsekvenser när det gäller vikt, blodtryck och kondition. Det tar minuter att genomfora en hälsoprofilbedömning och kostnaden är ca:1500 kr per deltagare. beslutar att ge folkhälsosamordnaren i uppdrag att förfina alt 1 och återkomma till folkhälsorådet.

5 5(13) 19 Förebyggande arbete för barn i behov av särskilda insatser och stöd Utredning av verksamheten vid familjecentralen idag och i framtiden Kommunstyrelsen har under 2012 under 37/2012 uppdragit åt förvaltningen att ta fram förslag på hur ett systematiskt förbyggande arbete mellan socialtjänsten och grundskolan för barn i behov av särskilda insatser och stöd skall bedrivas. Genom en målmedveten insats inom skola och socialtjänst, har nu arbetet organiserats och skolverksamheten och socialtjänsten samarbetar för att ta hand om dessa barn och ungdomar, bedriver förebyggande arbete och planerar för framtida arbete. Kommunstyrelsen beslöt, vid samma möte, att föreslå folkhälsorådet att bekosta och genomföra en utredning enligt följande direktiv: - Utreda det tidiga och förebyggande stödet till barn och familjer - Redovisa för- och nackdelar med olika organisatoriska lösningar - Redovisa möjligheter såväl inom befintliga som med ett tillskott av resurser - Särskilt utreda verksamheten vid familjecentralen idag och i framtiden beslutade att bekosta en utvärdering av familjecentralen Nyckelspiken. beslutar att genomföra en utredning och ge folkhälsosamordnaren i uppdrag att ta fram förslag på genomförande.

6 6(13) 20 Tydligare riktlinjer till hälsofrämjande föreningsbidrag I samband med beslutet av hälsofrämjande föreningsutveckling den , 9 ville man vid kommande möte diskutera riktlinjer kring Hälsofrämjande föreningsutveckling. beslutar att ta mer tid till diskussion vid mötet i november. Samt föreslår att ses kl:13:00 istället för 14:00.

7 7(13) 21 Folkhälsoutbildning Uppföljning på utbildningsdag den 3 juni där folkhälsorådet inkl. ersättare deltog i, utifrån idéskriften Folkhälsa är politik på Dalslands folkhögskola beslutar att ta mer tid till diskussion vid mötet i november. Samt föreslår att ses kl:13:00 istället för 14:00.

8 8(13) 22 Nätverksträff Två gånger om året anordnas folkhälsoforum, där samtliga delar av folkhälsoorganisationen samlas för att diskutera prioriteringar och insatser. På nätverksträffen den 8 maj bjöds polis, primärvård, folktandvården, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunchefens ledningsgrupp in för att delge sina tankar om folkhälsan i Bengtsfors samt deras folkhälsoambitioner! Förutom folkhälsorådet och kommunchefens lednings grupp deltog denna dag försäkringskassan. Ett förslag som togs upp den 8 maj, var att låta övriga deltagare turas om att arrangera folkhälsonätverksträffen. s förslag utifrån denna dag är att man kanske skall prova att lyfta nätverket en nivå för att se om fler skulle bli intresserade att delta. En antydan från tidigare träffar med de övriga folkhälsoråden i Dalsland, är att det är svårt att få med aktörer som polis, primärvård, folktandvården, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Så att lyfta nätverket genom att bjuda in övriga folkhälsoråd tillsammans med primärvår och folktandvården som ett första försök för att se om man kan få till någon dialog. Folkhälsosamordnaren har resonerat med övriga folkhälsosamordnarna i Dalsland, enligt beslut från folkhälsorådet Folkhälsosamordnare i Dalsland ställer sig positiva till ett gemensamt möte med vårdcentralscheferna men vill skjuta fram träffen. Beredning föreslår istället att vid oktober träffen bjuda in Länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland som erbjuder ett utbildningstillfälle inom Alkoholens roll för hälsa och social hållbarhet. beslutar att gå på beredningsförlag om att bjuda in Länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland, och ha ett utbildningstillfälle inom Alkoholens roll för hälsa och social hållbarhet den 24 oktober.

9 9(13) 23 Återrapportering om Mota langningen Sammanfattning Arbetet med att begränsa tillgängligheten till alkohol för ungdomar är en strategisk fråga i länet och arbetet pågår under hela året med särskilt fokus vid risktillfällen som exempelvis skolavslutning. Medverkan kostade totalt 3000kr vilket sociala och utbildnings områdena delade på. beslutar att avsätta kr för annons och medel till föreningar som hjälper till i mota langningen. Bakgrund 44 kommuner tillsammans med Statens folkhälsoinstitut, Polisen, Länsnykterhetsförbundet och Länsstyrelsen i Västra Götaland arbetar i en gemensam satsning för att stoppa langning till minderåriga. Övergripande mål motverka och minska ungdomars alkoholkonsumtion senarelägga ungdomars alkoholdebut försvåra för ungdomar att komma över alkohol motverka illegal alkoholdistribution skapa diskussion föräldrar emellan och med sina ungdomar skapa diskussion och debatt hos allmänheten Målgrupper Föräldrar - ett proaktivt budskap inom ramen för Tänk Om med syfte att stärka föräldrars restriktiva hållning till ungdomsdrickande. Äldre syskon och kamrater ett proaktivt budskap med en hälsning från samhället att inte förse minderåriga med alkohol. Hela samhället, föräldrar och andra vuxna - ett reaktivt budskap som handlar om att tipsa polisen om man ser att det sker langning av alkohol till minderåriga. Insatser vid valborg och skolavslutningarna Pressmeddelande vid Valborg Debattartikel undertecknad länsöverdirektör och polismästare

10 10(13) Trafikreklam v Annonsering i Metro student och lokala medier Radioreklam, Tänk om fler föräldrar Bioreklamfilm, hälsningar samhället Insatser vid valborg och skolavslutningarna lokalt - Informationsmöte på Bengtsgården för föräldrar i samband med nattvandrarna - Skicka ut vykort till alla som fyllt 20år i kommunen. En hälsning från samhället. - Affischering och flygblad med hjälp av biblioteket och Utvecklingscentrum+ - Annons i Dalslänningen vid skolavslutningen - Annons/info på hemsidan vid valborg och skolavslutning - Info på Bengtsfors kommun facebooksida vid valborg och skolavslutningen. Tyvärr hanns det inte med att få ut brev till föreningar som kunde anmäla sitt intresse att hjälpa till med affischering, så dessa pengar från folkhälsorådet kvarstår. Antal tips som kom in till polisen dessa helger, rörande Bengtfors, var: 2 styckena. Överlag hade det kommit in väldigt få tips till polisen i Fyrbodal under denna period, enligt vår kontaktpolis i Fyrbodal. Insatser vid höstlov och halloween Insatser vid jul och nyår Kommer att göras! tar del av information.

11 11(13) 24 Kommunstyrelsen Om kulturplanet och handlingsplan för barnfattigdom utifrån Rädda barnen För att få en klarare bild av kulturplanet och en ev. handlingsplan för barnfattigdom har den lokala ordföranden för Rädda Barnen i Dals Ed/Bengtsfors förening bjudits in till folkhälsorådets möte. Kulturplaneterna 2013 strävar efter att komma igång med kommunala handlingsplaner kring barns rättigheter och minskad barnfattigdom. Ordförande i lokala rädda barnen menar att tanken och formen inte alltid behöver bli en egen handlingsplan utan kan läggas in i befintliga dokument eller mål som stämmer överens med kommunen. Men att det är värdefullt att diskutera och se över vad kommunen gör för att minska barnfattigdomen i kommunen. BARNFATTIGDOMSINDEX I BENGTSFORS KOMMUN ÄR HÖGT! Förhållanden under barndomen har stor betydelse för hälsan under hela livet. Goda relationer mellan barn och föräldrar ökar möjligheten till en god hälsa. Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, har alla barn rätt till en skälig levnadsstandard. Staten och kommunen ska sträva efter att förverkliga barnets sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter. Rädda Barnen sammanställer årligen ett nationellt barnfattigdomsindex som baseras på att inget barn ska växa upp i hushåll med låg inkomststandard eller socialbidrag. Med låg inkomststandard menas att inkomsterna inte räcker till för att betala minimiutgifter för baskonsumtion och boende. 1 Källa: Folkhälsoinstitutet, folkhälsodata. För gränskommuner till Norge, Finland och Danmark, som har omfattande arbetspendling över gränsen, kan redovisningen för låg inkomststandard vara missvisande, och leda till en överskattning av antalet barn i familjer med låg inkomststandard.

12 12(13) Ordförande i lokala rädda barnen läser upp citat från olika barn som beskriver barnfattigdom i Sverige. Hon uppmanar också att läsa På marginalen där barnfattigdom i Sverige beskrivs och konkreta tips finns ur barnens perspektiv. ställer sig positiva till en handlingsplan om barnfattigdom.

13 13(13) 25 Inbjudan Bäckfors - Bäckegården. Delges inbjudan från Bäckegården. Den 27 september bjuder bygdegårdarnas riksförbund in till en konferens på Bäckegården i Bäckefors. För att bland annat visa upp servicepunkten/servicekontoret på Bäckegården. En inbjudan har tilldelats folkhälsorådet som den 28 maj 2013 beslutade att fördela medel till Bäckefors hembygds- & framtidsförening och utveckling kring servicepunkten. tar del av information.

Kommunkontoret i Bengtsfors

Kommunkontoret i Bengtsfors 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 ande Ledamöter Nils Andrée (S) Carl Kullgren (FP) Kenneth Carlsson (FP), HSN Ersättare Per Jonsson ( C ) Ulla

Läs mer

Per Eriksson (S) Nils Andrée (S) Carl Kullgren (FP) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN. Sara Gyllenberg, vik. folkhälsosamordnare

Per Eriksson (S) Nils Andrée (S) Carl Kullgren (FP) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN. Sara Gyllenberg, vik. folkhälsosamordnare 2013-05-28 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Lelång, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.30-17:00 ande Ledamöter Per Eriksson (S) Nils Andrée (S) Carl Kullgren (FP) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth

Läs mer

Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012

Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012 Kommunikationsplan för insatser mot langning i Västra Götalands län 2012 Kommunikationsutmaning/syfte Bakgrund Effekt/önskat resultat Kommunikationsmålgrupp/mottagare Övergripande mål - motverka och minska

Läs mer

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. :- 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00- Beslutande Ledamöter Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun Kenneth Carlsson

Läs mer

Datum 2015-03-11. Solveig Andersson Kommunchef Sara Gyllenberg Folkhälsosamordnare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-8 Sara Gyllenberg

Datum 2015-03-11. Solveig Andersson Kommunchef Sara Gyllenberg Folkhälsosamordnare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-8 Sara Gyllenberg 1(9) Plats och tid Sammanträdesrum Köpingen, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00-17:00 ande Ledamöter Carl Kullgren (FP) Lena Grönlund (S) Kenneth Carlsson (FP), HSN Carina Halmberg (S), HSN Susanne

Läs mer

Solveig Andersson Kommunchef Sara Gyllenberg Folkhälsosamordnare Catarina Asberg Vikarierande folkhälsosamordnare

Solveig Andersson Kommunchef Sara Gyllenberg Folkhälsosamordnare Catarina Asberg Vikarierande folkhälsosamordnare BENGTSFORS KOMMUN Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 09.00-11.45. 1 (12) ande Ledamöter Per Eriksson (S) Kenneth Carlsson (FP), HSN Carina Halmberg (S), HSN

Läs mer

Kenneth Carlsson (L} vice ordförande, Norra Hälsooch. Carina Halmberg (S) Norra Hälso- och

Kenneth Carlsson (L} vice ordförande, Norra Hälsooch. Carina Halmberg (S) Norra Hälso- och Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00-15.00 1 (9) ande Ledamöter Kenneth Carlsson (L} vice ordförande, Norra Hälsooch sjukvårdsnämnden Carina Halmberg (S)

Läs mer

Per Eriksson (S) KSAU Carl Kullgren (FP) KSSU Nils André (S) KSUU Gunnar Simonsson (S) HSN. Kenneth Carlsson (FP)

Per Eriksson (S) KSAU Carl Kullgren (FP) KSSU Nils André (S) KSUU Gunnar Simonsson (S) HSN. Kenneth Carlsson (FP) 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum, Lelång, kommunledningskontoret i Bengtsfors, klockan 13.00 ande Ledamöter Per Eriksson (S) KSAU Carl Kullgren (FP) KSSU Nils André (S) KSUU Gunnar Simonsson (S) HSN

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (12)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (12) Nr 2 Miljö- och hälsorådet 2005-06-13 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, måndagen den 13 juni 2005, klockan 13.00 16.30 ande Robert Svensson (c) Kerstin Nordström (s) Gösta Olsson (s) Stig Andersson

Läs mer

Folkhälsorådet (9) Sessionssalen i Stadshuset klockan

Folkhälsorådet (9) Sessionssalen i Stadshuset klockan Folkhälsorådet 2012-05-23 1 (9) Plats och tid Sessionssalen i Stadshuset klockan 8.00 10.30 Paragrafer 6-11 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Curt B Gustavsson, Ks, ordf. Astrid Bengtsson,

Läs mer

Per Eriksson (s), KSAU Carl Kullgren (fp), KSSU Gunnar Simonsson (s), HSN Kenneth Carlsson (fp), HSN. Anna Beata Brunzell, folkhälsosamordnare

Per Eriksson (s), KSAU Carl Kullgren (fp), KSSU Gunnar Simonsson (s), HSN Kenneth Carlsson (fp), HSN. Anna Beata Brunzell, folkhälsosamordnare 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00-17.00 ande Ledamöter Per Eriksson (s), KSAU Carl Kullgren (fp), KSSU Gunnar Simonsson (s), HSN Kenneth Carlsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-15 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-14.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik Olofsson (S), Jan Johansson (VF), Dan Ljungström (C) och

Läs mer

Datum Göran Eriksson kommunchef Sara Gyllenberg folkhälsostrateg Roland Jernberg 18 Irene Malmberg 18. Underskrifter Paragrafer 18-24

Datum Göran Eriksson kommunchef Sara Gyllenberg folkhälsostrateg Roland Jernberg 18 Irene Malmberg 18. Underskrifter Paragrafer 18-24 r-. Plats och tid BENGTSFORS KOMMUN 1(9) Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13:00-16:00 ande Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun Kenneth

Läs mer

Per Eriksson (s) KSAU Carl Kullgren (fp) KSSU Nils André (s) KSUU Gunnar Simonsson (s) HSN Kenneth Carlsson (fp) HSN

Per Eriksson (s) KSAU Carl Kullgren (fp) KSSU Nils André (s) KSUU Gunnar Simonsson (s) HSN Kenneth Carlsson (fp) HSN 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum, Köpingen, kommunledningskontoret i Bengtsfors, klockan 14.00- ande Ledamöter Per Eriksson (s) KSAU Carl Kullgren (fp) KSSU Nils André (s) KSUU Gunnar Simonsson (s) HSN

Läs mer

Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN

Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson (FP), HSN 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Lelång, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00-16.30 ande Ledamöter Carl Kullgren (FP) Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Gunnar Simonsson (S), HSN Kenneth Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BRÅ- och Folkhälsorådet 2014-03-24 1 (13) Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BRÅ- och Folkhälsorådet 2014-03-24 1 (13) Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15.30 ande Monica Olsson (s) Sigbritt Persson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00. Pär Åkerlund

Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00. Pär Åkerlund NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 11 Måndag 13 februari, 2012 kl. 14:00-17:00 ande Monica Olsson (s) Kajsa Gladh (m) Ordförande

Läs mer

Manual för informationsinsatser mot langning i Västra Götalans län 2013

Manual för informationsinsatser mot langning i Västra Götalans län 2013 Manual för informationsinsatser mot langning i Västra Götalans län 2013 Inledning I den här manualen kan du som samordnar kommunens arbete få en överblick över det material som finns till ert förfogande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl Stefan Trönnhagen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 27 januari, 2014 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (s) Sigbritt Persson (s) Ordförande

Läs mer

Datum 2014-05-27. Ledamöter Gunnar Simonsson (S), HSN Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Carl Kuligren (FP) Kenneth Carlsson (FP), HSN

Datum 2014-05-27. Ledamöter Gunnar Simonsson (S), HSN Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Carl Kuligren (FP) Kenneth Carlsson (FP), HSN BENGTSFORS 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum köping, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00-16.30 ande Ledamöter Gunnar Simonsson (S), HSN Nils Andrée (S) Per Jonsson (C) Carl Kuligren (FP) Kenneth

Läs mer

Datum Catarina Asberg vik folkhälsosamordnare. Kommunkontoret i Bengtsfors den 2015

Datum Catarina Asberg vik folkhälsosamordnare. Kommunkontoret i Bengtsfors den 2015 Plats och tid 1 (15) Sammanträdesrum Lelång, Kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13:00-16:00 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande 25-31 Kenneth Carlsson (fp) vice ordförande, ordförande 19-24

Läs mer

Marie Wilén (C) ordförande Karl-Arne Larsson (C) Salima Fahad (V) Carola Eriksson (S) Rolf Edlund (C) Rose-Marie Isaksson (S)

Marie Wilén (C) ordförande Karl-Arne Larsson (C) Salima Fahad (V) Carola Eriksson (S) Rolf Edlund (C) Rose-Marie Isaksson (S) - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Stora konferensrummet, Kommunkontoret, kl 9.00-11.00 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Karl-Arne Larsson (C) Salima Fahad (V) Carola Eriksson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ- och Folkhälsorådet 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret Måndag 18 oktober 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s) Dick Lindkvist

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Miljö- och hälsorådet 2010-02-22 1(7)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Miljö- och hälsorådet 2010-02-22 1(7) Nr 1 Miljö- och hälsorådet 2010-02-22 1(7) Plats och tid Melleruds kommunkontor, måndagen den 22 februari 2010, klockan 13.00-16.00 Beslutande Robert Svensson (c) KS Daniel Jensen (kd) SN Harald Ericsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BRÅ- och folkhälsorådet 2010-08-23 Sida 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s)

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30. Stefan Trönnhagen

Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30. Stefan Trönnhagen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 6 Måndag 26 augusti, 2012 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (s) Kajsa Gladh (m) Sig-Britt

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10) Nr 3 Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10) Tid och plats Måndagen den 7 september 2015, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Tommy Johansson, ordf. (S) Kommunstyrelsen Michael Melby

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (S) Ordförande Natrix Öjemark (C)

Läs mer

PROTOKOLL Närvarande: Liselotte Broberg ordf. Till att jämte ordföranden justera protokollet utsågs Birgitta Nilsson.

PROTOKOLL Närvarande: Liselotte Broberg ordf. Till att jämte ordföranden justera protokollet utsågs Birgitta Nilsson. 1 Närvarande: Liselotte Broberg ordf. Håkan Elg Olle Tillquist Maj Lätto-Karlsson Birgitta Nilsson Kathrine Kahlman Henrik Svedberg Roland Isaksson Agnetha Wingstedt Ewa Myhre-Karlsson Anna Ljungström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl. 14.00-16.30 ande Natrix Öjemark (C) Ordförande Katarina Roos (V) Ledamot

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ-och Folkhälsoråd 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 ande Monica Olsson (s) Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(5) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Bertil Böhlin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Strået kl. 13.00 15.30 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (8)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (8) Nr 2 Miljö- och hälsorådet 2009-05-20 1(8) Plats och tid Melleruds kommunkontor, onsdagen den 20 maj 2009, klockan 08.30-12.00 Beslutande Robert Svensson (C) KS Daniel Jensen (KD) SN Gunnar Simonsson (S)

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Datum Solveig Andersson kommunchef Catarina Asberg vik. folkhälsostrateg

Datum Solveig Andersson kommunchef Catarina Asberg vik. folkhälsostrateg BENGTSFORS w KOMMUN 1 ( 1 O) Plats och tid Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00-15:30 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunala ungdomsrådet (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunala ungdomsrådet (13) Nr 1 Kommunala ungdomsrådet 2014-01-15 1(13) Tid och plats Onsdagen den 15 januari 2014, klockan 18.00 20.00 i Ungdomshuset Stinsen Beslutande Elvira Olsson, ordförande Karolina Hultman, sekreterare Julia

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Miljö- och hälsorådet (9)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Miljö- och hälsorådet (9) Nr 4 Miljö- och hälsorådet 2016-12-12 1(9) Tid och plats Måndagen den 12 december 2016, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Kenneth Gustavsson (C) Hälso- och sjukvårdsnämnden Anette

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2009-06-02 16 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 16.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson (m) 18-24 Kent Oskarsson (s) Jan-Olof Larsson, ks ou (m) Övriga närvarande Paula Bergman,

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum FolJffiälsoenheten, månda$ 24 september kl 16.00 Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 33 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 september 2012, kl 14.30-17.30 Beslutande Övriga deltagande Förhindrade Anna Danie1sbacka Peggy Johansson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2008-09-26 22 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 16.10 Beslutande David Hagel, ordf. (mf) Ida Brinning-Klasson Henrik Jansson, Ks ordf. (m) Kent Oskarsson, Ks v. ordf.(s) Håkan Jansson, Landstingsstyrelsen

Läs mer

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Plats och tid Brevikens Golfklubb, måndagen den 10 maj 2010 kl 13.00 16.15 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1)

DALS-EDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1) Kommunfullmäktige 2004-10-20 Sida 1 (1) Plats och tid: Utvecklingscenter, Ed onsdag 20 oktober 2004, kl 19.00 22.00 Beslutande: Övriga närvarande: Närvarande 33 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (7)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (7) Nr 2 Miljö- och hälsorådet 2013-05-13 1(7) Tid och plats Måndagen den 13 maj 2013, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Kommunstyrelsen Daniel Jensen (KD)

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-04-13 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.15 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan Svensson (M), KS Börje Hernborg

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2008-05-23 10 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 14.30 Beslutande David Hagel, ordf. (mf) Ida Brinning-Klasson (fp) Håkan Jansson, Landstinget Övriga närvarande Paula Eriksson, folkhälsoplanerare/sekreterare

Läs mer

Datum Ulrika Thorell, 1:e kommunsekreterare Sara Larsson, utredare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-10 Ulrika Thorell

Datum Ulrika Thorell, 1:e kommunsekreterare Sara Larsson, utredare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-10 Ulrika Thorell 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret, klockan 13.00 15.00 Beslutande Ledamöter Susanne Öhrn (S) ordförande Jan-Åke Jansson (KD) vice ordförande Carola Qvist (S) Peder Johansson

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Sida 1 (9) Plats och tid Bryggan klockan 12:00-13:30 ande Miguel Odhner (S) Ordförande Kent Lagrell (M) Fredrik Gullbrantz (S) Charlotta Windeman (M) Sekreterare Johan Sjöholm Paragraf 25-31 Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll 63 Godkännande av ärendelista... 84 64 Delgivningar... 85 65 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 86 66 Månadsuppföljning per 30 september 2017... 87 67 Skolinspektionens

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll sid 1/9 Datum: Onsdagen den 26 september 2012 Tid: 08.30 09.30 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 15-21 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande

Läs mer

Tommy Cedervall (fp) ordförande. Tommy Cedervall(fp) ordförande Ann-Margret Ringnér, Friskvårdskonsulent Börje Norén, Folkhälsosamordnare

Tommy Cedervall (fp) ordförande. Tommy Cedervall(fp) ordförande Ann-Margret Ringnér, Friskvårdskonsulent Börje Norén, Folkhälsosamordnare Folkhälsorådet 2011-09-15 1(14) Plats och tid Kultur- och fritidsförvaltningens kansli 13.30-15.30 Beslutande Tommy Cedervall (fp) ordförande Övriga deltagare Tommy Cedervall(fp) ordförande Ann-Margret

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (9)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (9) Nr 2 Miljö- och hälsorådet 2016-05-16 1(9) Tid och plats Måndagen den 16 maj 2016, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Tommy Johansson, ordf. (S) Kommunstyrelsen Rune Stenén (C)

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson Folkhälsorådet 2013-05-21 1(15) Plats och tid Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP), ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice

Läs mer

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad (S), HSN

Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2013-05-22 1 Plats och tid Kvänum Mat & Malt, 22 maj 2013, klockan 13.00-14.30 Beslutande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Petra Sahlström (S), MBN Rezkar Mohamad

Läs mer

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande

KFF Kansli konferens 13.30-16.00. Tommy Cedervall (fp) ordförande Folkhälsorådet 2012-11-20 1(15) Plats och tid KFF Kansli konferens 13.30-16.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP),

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~----

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Folkhälsoenheten, tisdag 17 december kl ~~ ~ ~---- Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 46 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Närvarande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll sid 1/9 Datum: Onsdagen den 16 maj 2012 Tid: 08.30 10.10 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 8-14 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2011-06-17 10 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 15.30 Beslutande Henrik Jansson, ordf. (m) Kent Oskarsson, KS vice ordf. (s) Jan-Olof Larsson, SN ordf. (m) Lars Eriksson, BUN ordf. (kd) Katarina Karlsson,

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Dalsland SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1

Samordningsförbundet Norra Dalsland SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Samordningsförbundet Norra Dalsland SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum 20110222 Plats och tid Bengtsfors 13.00-15.30 Beslutade Ordf. Björn Smith Försäkringskassan Vice ordf. Lennart Jonasson Christina

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 13 oktober 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 13 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 314 fredag 13 oktober kl 8.30-11.45 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden Merjem Maslo (M),

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum I Folkhälsoenheien onsdag19 december kl L~~- ' ~~.?2._kvv~~_ Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 49 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, tisdag 11 december2012, kl 08.30-11.30 Beslutande Kjell Sjölund (C) Stig Carlsson (S) Lars Åke Carlsson (M) Peggy Johansson

Läs mer

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1

VARA KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Folkhälsorådet 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrum Bikupan, Kommunhuset, Vara kl.9.00-12.15 Beslutande Kjell Gustafsson (C), SN, ordf. Marie Pehrsson (M), BIN Håkan Svensson (M), KS Yvonne Breman

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Funktionshindrades samarbetsråd

Funktionshindrades samarbetsråd Funktionshindrades samarbetsråd 2009-06-08 1-5 Plats och Tid Stadshuset 13.30-16.00 Beslutande Michael Karlsson, ordförande Bengt Petersson, DHR Harry Jansson, SRF Cecilia Gustavsson, FUB Bror Jordansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 60 Godkännande av ärendelista... 82 61 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 83 62 Mullsjö kommuns ANDT-arbete strategiplan 2016 2020; synpunkter.. 84 63 Lärarlönelyftet...

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-09-23 1(13) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande. Ingrid Fredriksson

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-09-23 1(13) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande. Ingrid Fredriksson Folkhälsorådet 2014-09-23 1(13) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Tommy Cedervall (FP) ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice ordförande Charlotte Gudmundsson

Läs mer

Datum Göran Eriksson kommunchef, Catarina Asberg vik. folkhälsostrateg. Kommunkont~ret i Be~ den 8 juni

Datum Göran Eriksson kommunchef, Catarina Asberg vik. folkhälsostrateg. Kommunkont~ret i Be~ den 8 juni .. ~ ' SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 (1 O) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Egersknatten, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00-16.00 Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors

Läs mer

Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30. Dag Segrell, kommunchef, Hanna Hammarlund. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson

Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30. Dag Segrell, kommunchef, Hanna Hammarlund. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson Arbetsutskott 2015-08-10 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, S ordförande, Birgitta Gunnarsson, C, Monika Gideskog, M Ersättare Övriga deltagande Dag

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104 Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl 08.00-11.40 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha von Wachenfeldt

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2011-03-11 1 Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 9.00 12.15 Beslutande Henrik Jansson, ordf. (m) Kent Oskarsson, KS vice ordf. (s) Jan-Olof Larsson, SN ordf. (m) Lars Eriksson, BUN ordf. (kd) kl.

Läs mer

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Stefan Schettler, vårdcentralschef.... Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 Plats och tid InfoCenter Karlsborg, fredagen den 17 december 2010 kl 09.00 12.00 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 5 oktober kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 35 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 16.10 ande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson, Ks ordf. (m) Håkan Jansson, Landstingsstyrelsen (m) Övriga närvarande Paula Bergman, folkhälsoplanerare

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 11.00 12.00 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande Lennart Jonasson (s)

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Sammanträdesdatum. Bengtsfors 09:00-12:00. Ulrica Sandzén ansvarig tjänsteman Gunilla Nyrén Blom adm ass. Ulrica Sandzén. Ewa Arvidsson.

Sammanträdesdatum. Bengtsfors 09:00-12:00. Ulrica Sandzén ansvarig tjänsteman Gunilla Nyrén Blom adm ass. Ulrica Sandzén. Ewa Arvidsson. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Bengtsfors 09:00-12:00 Beslutade Ordf. Ewa Arvidsson Västra Götalandsregionen Vice ordf Björn Smith Försäkringskassan Ulrika Jörkander Arbetsförmedlingen Anne Sörqvist

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare

Folkhälsorådet 2015-05-22 1. Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS. Rezkar Mohamad (S), HSN. Emma Hevelius, folkhälsoplanerare Folkhälsorådet 2015-05-22 1 Plats och tid Konferens Lumber och Karle Kvänum, 22 maj 2015, klockan 09.00-12.00 ande Irene Karlsson (C), BIN, ordförande Elof Jonsson (C), KS Thore Emma Svenson Larsson(S),

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12) Nr 5 2012-04-12 1(12) Plats och tid Mötesplats Vänersborg, Vänerparken 5 fredagen den 12 april 2012, klockan 17:00 19:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Peter Larsson (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2010-11-30 1 Plats och tid Vårdcentralen Vara, klockan 9.00 11.25 ande Kjell Gustafsson (C), SN, ordförande Ulla Johansson (M), HSN Yvonne Breman (S), TSN Håkan Svensson (M), KS Marie Pehrsson

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare. Agneta Moquist (c) och Gull-Britt Börjesson (m)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare. Agneta Moquist (c) och Gull-Britt Börjesson (m) 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 19.10 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Justerare

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-06-03 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande

Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande Folkhälsorådet 2009-09-24 1(15) Plats och tid Kultur- och fritidsförvaltningens kansli 15.00-17.00 Beslutande Tommy Cedervall (fp) ordförande Hans- Bertil Sinclair (m) 1:e v ordförande Övriga deltagare

Läs mer

Jonny Melander, vårdcentralen Kungshamn/Hunnebostrand Thord Svanberg, Sotenäs Vårdcentral 27-33 Maria Turesson, folktandvården

Jonny Melander, vårdcentralen Kungshamn/Hunnebostrand Thord Svanberg, Sotenäs Vårdcentral 27-33 Maria Turesson, folktandvården 27-35 Plats och tid Kvarnbergshemmet, "Kontakten", Kungshamn, kl 08.30-12.30 Beslutande Susanne Aronsson (m), UN, ordförande Eva Abrahamsson (m), M&BN Kristina Frigert (m), ON Ragnhild Selstam (m), Petra

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Folkhälsoplan 2014 och budget

Folkhälsoplan 2014 och budget Folkhälsoplan 2014 och budget Dokumenttyp Folkhälsoplan och budget 2014 Ämnesområde Folkhälsa Ägare/ansvarig Folkhälsorådet /Susanne Hafstad Antagen av Folkhälsorådet 2013-11-29 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Sten-Inge Lilja ekonomichef Katrin Thoor kommunstrateg

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Sten-Inge Lilja ekonomichef Katrin Thoor kommunstrateg 1(6) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s), ordförande Per Jonsson (c), v ordförande Nils Andrée (s) Lennart Jonasson

Läs mer