UNSC - Säkerhetsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNSC - Säkerhetsrådet"

Transkript

1 UNSC - Säkerhetsrådet Delegation: Republiken Argentina Delegat: Louise Frostgård Republiken Argentina visar solidaritet med dem som fallit offer för terroristattacker i Kenya, Pakistan samt övriga länder som drabbats. Landet har själv angripits av två allvarliga terrordåd och vill därför betona vikten av hur allvarligt detta världsomfattande problem är. Republiken Argentina fördömer all form av terrorism och anser, som tidigare nämnts i uttalanden, att nya påtryckningar och hot mot internationell säkerhet och fred visar på nödvändigheten av långtgående internationellt samarbete i kampen mot terrorismen. Argentina anser att en viktig orsak till problemet är okunskap gällande mångfald, kulturer samt andra humanitära frågor. Olika syn på mänskliga rättigheter samt rättsstatsprincipen internationellt främjar terroristorganisationers plats att utvecklas och agera. Republiken Argentina anser att svar mot terrorism bör ske inom internationella normer för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. I Afrika, precis som i många andra regioner i världen, kräver kampen mot terrorismen strukturella förändringar som sätter stopp för fattigdom, misär, utanförskap och marginalisering. Då brist på utbildning i utvecklingsländer visats vara en faktor till ökad risk för ungdomar att hamna i terrororganisationer, skulle utveckling av utbildning i dessa länder vara nödvändig för att understödja humanitär kultur, minska samhällsklyftor och då gagna respekten för mångfald. Republiken Argentina anser att det krävs samarbete och samordning av det internationella samfundet för att ta itu med hotet från terrorismen, samt ett konkret mål för alla länder att sträva efter., Säkerhetsrådet Delegation: Australien Delegat: Linus Hagström : Samväldet Australien fördömer starkt alla sorters terrorism. Samt användning av biologiska, kemiska och radioaktiva vapen i samband med allsköns terrorhandlingar. Samväldet

2 Australien betonar angelägenheten att stärka internationella sammarbeten för att bekämpa terrorismen. : Samväldet Australien uttrycker deras uppskattning i processens framgång då samtliga medlemstater i FN har bekräftat den gemensamma strategin för att förebygga och bekämpa terrorism. Men påminner även att det finns en bit kvar. Samväldet Australiens egen region har under de senaste åren upplevt de ödeläggande konsekvenserna av olagliga vapen. Problem som i Östtimor och Salomonöarna har Australien löst genom nationellt och internationellt sammarbete för att stoppa terrorismen. Därför försäkrar Samväldet Australien att nationella och internationella sammarbeten underlättar förebyggandet och bekämpningen av terrorism. : Samväldet Australien anmodar samtliga nationer att stärka relationer och sammarbeten med regionala grannar och FN för att underlätta förebyggandet och bekämpningen av terrorism. : Samväldet Australien uppmanar samtliga nationer att satsa på polis, flyg-och sjösäkerhet samt gränskontroller för att förebygga och bekämpa terrorism. Australien förespråkar även gemensamt grundande av produktiva lagar och delning av information för att hantera och förebygga hot från terrororganisationer. Detta uppnås genom stärkande av nationella och internationella relationer. Land: Republiken Azerbajdzjan Delegat: Olivia Månsson Republiken Azerbajdzjan anser att problemet med terrorism är mycket viktig att lösa eftersom republiken Azerbajdzjan har blivit utsatta för terrorhot ett antal gånger själva. Republiken Azerbajdzjan uppfattar situationen om terrorism som väldigt allvarlig. Republiken Azerbajdzjan anser att alla terrorbrott är avskyvärda och alla som utfört dessa borde dömas efter sina handlingar och inget terrorbrott ska kunna motiveras. Republiken Azerbajdzjan anser då att det är mycket viktigt att alla länder hjälper till att lösa detta problem för att nå ett bra resultat. Republiken Azerbajdzjan betonar vikten av att nå en överenskommelse om en övergripande konvention om internationell terrorism, vilket kommer att bli ett effektivt verktyg mot terrorismbekämpning enligt republiken Azerbajdzjan. Om konventionen formuleras väl och förståligt om terroristbekämpning anser republiken Azerbajdzjan att man ska kunna bidra till lösningar angående kvarstående frågor kring terrorism bland annat om finansiering, uppmuntrande, förkastandet av organisationen, instruera och stödja terrorverksamt i andra direkta och indirekta sätt.

3 För att kunna genomföra denna lösning anser republiken Azerbajdzjan att det krävs att alla länder kommunicerar och sammarbetar kring terroristbekämpningfrågan, på detta sätt och genom den konvention vi ska utarbeta tillsammans anser republiken Azerbajdzjan att man kommer nå positiva resultat inom frågan. Republiken Frankrike Delegat: Filippa Blom Republiken Frankrike uppfattar frågan om terrorism som mycket allvarlig. Under det senare årtiondet har terrorismen i världen trappats upp och varje år dödas civila i terrorattacker. FNs säkerhetsråd tillsammans med många av världens starkaste länder, däribland Republiken Frankrike, jobbar flitigt för att utrota terrorism i fråga. Med stor makt i Nato samt EU finns ytterligare möjlighet till påverkan utanför FN från Republiken Frankrikes sida. Detta då Republiken Frankrike kan föra vidare FNs politik om Terrorism. Republiken Frankrike erbjuder sina goda kontakter i Nordafrika för vidgande av möjlighet till en diplomatisk lösning. Republiken Frankrike anser att hela världen och FN har ansvar för att kämpa mot terrorism i världen, dock har stormakterna inkluderat Republiken Frankrike, extra stort ansvar då de har starkast röst samt medel att bidra med. Republiken Frankrike påpekar också att länderna kring de särskilt drabbade områdena har ett större ansvar i frågan. Republiken Frankrike är inte rädda för att ta initiativ och är öppen för förslag. Republiken Frankrike menar att utrotning av terrorism är ett långsiktigt mål men tidspressen är hård och det måste fatta snabba och konkreta beslut som gör skillnad. Republiken Frankrike uppmanar samtliga delegationer att sammarbeta och komma fram till en diplomatisk lösning på problemet. Republiken Frankrike menar att våld är en sista utväg men besitter en stark militär som erbjuds vid behov och påminner om de franska styrkornas insatts i Mali. För att lösa problemet långsiktigt vill Republiken Frankrike påpeka att höga levnadsvillkor samt ett modernt rättsystem leder till en mindre utsatt befolkning vilket i sin tur är något som bör strävas efter globalt.

4 Land: Rupubliken Guatemala Delegat: Birger Norrman Guatemala ser mycket allvarligt på terrorism. Det finns fler anledningar till att det bör vara ett centralt ämne att diskutera och åtgärda. Terrorism skapar oro i länder, individerna som utför dåden har en makt i samhället som är svår att kontrollera samt orsakar obalans i demokratin. Missnöjen hos befolkningen är nästan alltid den ledande faktorn till terrorism. Åsikter som inte hörs och tas seriöst. Våld blir därför en brutal men effektiv metod att förmedla sitt missnöje till staten. Guatemala anser att lösningen ligger i kommunikationen mellan folket och staten. Demokrati där allas röster blir hörda och noterade är därför nykeln till att terrorismen får ett slut. Millitären kan säkra områden men löser inte konflikten. Guatemala anser därför att ett internationellt samarbete krävs för att kunna utplåna terrorism. Det utsatta landet kan sällan lösa problemet på egen hand och är inte heller vad man ska lägga skulden på. FN måste göra stora insatser då en stor organisation kan göra stor skillnad. Utskott: Säkerhetsrådet Delegation: Folkrepubliken Kina Delegat: Anja Tuneld Folkrepubliken Kina fördömer terrorism i alla dess former och anser att det internationella samfundet bör arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för att stoppa terrorismen. Folkrepubliken Kina betonar återigen att terrorbekämpningen är en fråga som berör varje stat, då ingen enskild stat är skyddad från terrorismen och ingen enskild stat heller kan sätta stopp för den på egen hand. Således bör också terrorismen bekämpas på ett internationellt plan. Folkrepubliken Kina har sedan länge arbetat över det egna landets gränser för att motverka terrorismen och ser positivt på arbetet angående terrorbekämpningen inom FN. Folkrepubliken Kina uppmuntrar till en internationell definition av terrorism, men betonar samtidigt vikten av att det inte kan finnas några kryphål i denna definition. Folkrepubliken Kina ser positivt på utökade gemensamma databaser och register för försvunna resedokument och tidigare fall av terrordåd och smuggling av potentiellt farligt material. Detta för ökad säkerhet vid gränskontroll och asylsökning.

5 Med önskan om en effektiv terrorbekämpning världen över understryker Folkrepubliken Kina vikten av att motverka de bakomliggande problemen med terrorismen. Fortsatt ekonomisk utveckling, förbättrad infrastruktur och social integration och bekämpning av fattigdom ses som grundbultar för detta. Delegation: Storhertigdömet Luxemburg Delegationer: Therese Svahn och Isabella Nilsson Storhertigdömet Luxemburg betonar terrorismhandlingarnas följder till hot mot världens fred och säkerhet. Luxemburg anser terrorismbekämpning till en väldigt hög prioriterad punkt då situationen betraktas ohållbar för utvecklingen mot mänskliga rättigheter. Terrorismen är en världsomfattande komplikation och behöver därför ett internationellt engagemang. Med djupt beklagande kan det konstateras att terrorism är ett problem som rör större delen av världen. Länder i utsatta regioner bär det största ansvaret för terrorismbekämpning. Storhertigdömet Luxemburg uppmärksammar den betydelsefulla roll politiken spelar. Risken från uppkomsten av terrorism är avsevärt mindre i demokratiska stater än i diktaturer, även om demokrati inte innebär garanterad frihet. Ett viktigt medel i kampen mot terrorismen är att stater, som tidigare nämnt, organiserar sig och samarbetar hellre än att hitta egna lösningar. Organisationer som EU (Europeiska unionen), AU (Afrikanska unionen), Arabförbundet och givetvis även FN spelar en viktig roll. Luxemburg uppmuntrar FN:s arbete med hjälp av organ som CTC (Counter Terrorism Committee) vilka kan vara bidragande faktorer till ökade framsteg mot terrorism. Arbetet mot terrorism tvingas utgöras av en kombination av en mängd olika faktorer, och för kortoch långsiktigt att kunna bekämpa terrorismen bör statliga tillgångar till medel användas. Även att lägga mycket fokus framförallt på att försvåra möjligheterna för terrorismens spridning till resten av världen. Luxemburg betonar förbättrande rättssystem där terroristerna får stå till svars för sina handlingar. De mänskliga rättigheterna konstateras av Luxemburg att högre prioritering i varje enskild stat minskat terroristers lättare rekrytering i länder där dessa bryts. Storhertigdömet Luxemburg ser verksamheten som högst relevant med försvåring av illegal vapenhandling på grund av den stora risken att terrorister kommer över mass förstöringsvapen. Betoningen ligger därmed på vikten av skärpta vapenlagar samt en förbättrad tullbevakning. Sammanfattningsvis konstaterar Luxemburg att terrorism utgör ett av de största hoten mot världen och att bekämpningen av denna bör vara högprioriterad. Storhertigdömet Luxemburg uppmanar återigen till ett internationellt samarbete men påtrycker även vikten av att varje enskild stat ska besitta medel för att kunna hantera terrorhot. Utskott: Terrorbekämpning (Säkerhetsrådet)

6 Delegation: Monarkin Marocko Delegat: Nils Hermansson Monarkin Marocko står för en omfattande kontraterrorism-strategi och betonar att neutralisering av befintliga terroristceller genom traditionell brottsbekämpning och föregripande säkerhetsåtgärder, är utav högsta prioritet. Monarkin Marocko har sedan länge, haft vänskapliga förbindelser med USA samt haft ett lyckat samarbete i kriget mot terroristerna. Sedan de två flygplanen flög in i World Trade Center den nionde september 2001, står Monarkin Marocko bakom USA. Monarkin Marocko vill förhindra rekrytering till terrorismorganisationer genom att via omfattande sammarbete med USA och EU motverka radikalisering av vissa islamistiska grupperingar. Efter att ha minskat den våg av jihad rekryter till Irak från Nordafrika och efter att ha genomfört framgångsrika åtgärder mot terrorism, så är Marocko en viktig aktör i det globala kriget mot terrorismen. Delegat ifrån Monarkin Marocko vill även söka samarbete med delegater ifrån Togo och Pakistan, som är medlemmar inom den Islamiska Konferensorganisationen. För att kunna diskutera radikalisering utav Islam och hur man kan stoppa detta. Land: Islamiska Republiken Pakistan Delegat: Aida Smakic Islamiska Republiken Pakistan fördömer kraftigt all terrorism, terroraktioner och manifestationer oavsett vem som begår detta brott och oavsett var i världen det sker. Islamiska Republiken Pakistan anser detta problem vara globalt och menar vidare att alla länder måste samarbeta och hitta lösningar som kan gynna alla parter. Vidare beklagar Islamiska Republiken Pakistan alla civila offer och ber för att detta blodspill ska upphöra. Islamiska Republiken Pakistan anser att problemet har flera olika orsaker, där fattigdom, arbetslöshet och olösta konflikter är de största och allvarligaste. Därför bör övriga länder i Säkerhetsrådet ta dessa orsaker i åtanke under förhandlingsprocessen. Islamiska Republiken Pakistan föreslår därför att Säkerhetsrådets medlemmar och FN i allmänhet arbetar för att lösa dessa orsaker då de verkar för ett långsiktigt bättre, säkrare och stabilare samhälle. Islamiska Republiken Pakistans eget arbete har bringat positiva resultat, där ökade posteringar vid gränserna och en särskild anti-terrorism-lag har varit de viktigaste. Islamiska Republiken Pakistan

7 bekräftar åter dock att aktioner och lösningar mot tidigare nämnda grundorsaker är ännu viktigare i kampen mot terrorism, nationell som internationell. Vidare hoppas Islamiska Republiken Pakistan på ett gott samarbete med FN:s medlemsländer och uppmuntrar till dialog och fredligt förhandlande med de grupper som i dagsläget är skyldiga till terroraktioner. Land: Rwanda Delegat/Delegater: Christopher Tanski Afrika har de senaste åren varit en väldigt utsatt kontinent för just terrordåd och det är därför Rwanda ser väldigt allvarligt på denna frågan. Rwanda vill gärna lösa detta problem med säkerhet fort, då det finns en massa olika organisationer som hotar några av våra grannlännder. Rwanda är fullt medvetna om att dessa organisationer finns speciellt i Östafrika, vilket gör det ännu vikitgare för Rwanda att agera flitigt i denna fråga. Rwanda anser att för att lösa problemet med terrorismen så måste man sammarbeta flitigt mellan länderna, detta är något som ska uppnås genom regelbundna möten tillsammans med grannländer för att diskutera just denna frågan. Rwanda har redan varit värd för ett sånt här möte, och man upplevde att det blev väldigt lyckad. Här lärde man också ut hur man skulle avveckla bomber. Vi såg att detta var väldigt lärorikt för de flesta länder som deltog. Rwanda är väldigt oroliga över denna fråga och situationen just nu i Afrika, och det är just därför vi vill agera så snabbt som möjligt mot terrorismen för att avveckla den. Vi är väldigt missnöjda över att Afrika lämnas lite i skuggan av de andra kontinenterna men det är något vi vill ändra på. Utskott: Säkerhetsrådet Delegation: Ryska Federationen Delegat: Marie Lundqvist Åtskilliga gånger har den Ryska Federationen fallit offer för militanta islamistiska extremister. Den framfart som den internationella terrorns utvecklingen tagit måste hämmas, och det omgående. Terrorister utgör ett dödligt hot för alla de som inte delar deras radikala livssyn. Ryska Federationen klassificerar följande som terrorism: alla former av våldsutövning, eller hot om våld riktad mot allmänheten och samhällets funktioner.

8 Grogrunden för terrorism är fattigdom och politisk instabilitet. Tills dess att man kunnat åtgärda detta och förbättra levnadsvillkoren är militära medel det enda medel för att kunna bekämpa den internationella terrorn. Hela det internationella samfundet m ste f renas i kampen mot terrorism, s v l traditionellt s ker etssamarbete som informationsutb te mellan s ker etst nster I kampen mot terror vill Ryska Federationen bland annat arbeta för att förneka terrorister deras möjlighet till finansiering och tillgång till fristäder, förslagsvis genom att stänga gränser och förfina global militär taktik och teknik och bidra med humanitärt bistånd till svaga stater som riskerar att utvecklas till tillhåll för terroristorganisationer. De är inte frihetskämpar, de terrorister utan respekt för lagen och den Ryska Federationen är beredd att bekämpa terrorismens uttryck varhelst de uppstår. Ryska Federationen kommer aldrig, under inga omständigheter förhandla med, eller ge efter för terroristers krav. Delegation: Storbritannien Delegater: Jack Jägerman Hotet från internationell terrorism är i nuläget överhängande och Storbritannien ser mycket gravt på den oroväckande utvecklingen som sker runtom i världen, men särskilt i Mellanösternområdet. Hotet mot nationens, och Storbritanniens allierades, intressen är i dagens läge så allvarligt att Storbritannien ser det som en högsta prioritet inom säkerhetsfrågor. Det finns inget spelutrymme och det är Storbritanniens åsikt att problemet åtgärdas omgående. Tillsammans med Förenta Nationerna och alla påverkade länder vill Storbritannien stoppa detta genom ett försvarsprogram vid namn CONTEST bestående av fyra enkla punkter, beskrivna nedan: 1. EFTERSTRÄVA Att i största möjliga mån förhindra och förebygga terroristattacker. 2. FÖRHINDRA Att i största möjliga mån förhindra individer från att begå terrordåd eller stöjda terrororganisationer (al-qaida, PLO mm.). 3. SKYDDA Att i största möjliga mån stärka vårt försvar mot terrorism. 4. FÖRBEREDA Att i största möjliga mån mildra konsekvenserna av en eventuell terrorattack. Storbritannien hoppas att övriga medlemar i säkerhetsrådet delar våra åsikter i frågan. Framtida

9 resolutioner kommer att formas utifrån våra ovannämnda ståndpunkter. Delegation: Republiken Sydkorea Delegat: Carl Bosson Problem: Terrorism utgör ett stort hot mot mänskligheten. Republiken Sydkorea fördömer all form av terrorism. Likt alla andra länder i hela världen minns Sydkorea den 11/ En aktion som aldrig någonsin under några omständigheter ska få förekomma igen. För varje dag som går expanderar terroristgrupper runtom i världen och hotet blir större och större successivt. Terrorism bidrar till andra illegala och kriminella rörelser som narkotikasmuggling, olaglig vapenhandel och trafficking som även är ett annat huvudämne inom FN. En viktig faktor som bidrar till förhindrande av terrorism i framtiden är utbildning, något som Sydkorea vill måna om. Republiken Sydkorea har beslutat att alliera sig med flertalet länder för att bekämpa terrorism och utrota den helt. Följder av problemet: -Ekonomisk instabilitet (kan i förlängningen leda till depression) -Korrupt politik -Vapenhandel -Större kriminella organisationer Republiken Sydkorea har full förståelse för länder som är utsatta av terror eftersom Republiken Sydkorea själva lever med ett ständigt hot av ett grannland som agerar hotfullt. Republiken Sydkorea anser att ansvarstagandet mot terrorismen ska tas globalt men att stormakter som USA och Frankrike ska agera som huvudaktörer inom handlingarna. Lösning: För att lösa problemet med terrorism måste alla länder bekämpa det gemensamt. De länder som inte innehar tillräckligt mycket kapital och humankapital ska få stöd från andra länder. Lösningen på terrorism handlar om förståelse. Republiken Sydkorea förespråkar att kunskap om fanatism och terrorism ska läras ut till de operativa grupperna som agerar på stridsmark. Att känna sin fiende ger ett övertag, och sådan kunskap har inte alltid terrororganisationerna. Republiken Sydkorea har redan påbörjat ett samarbete med USA mot biovapen som används av terroristgrupper.

10 Ordet terrorism behöver även konkretiseras och preciseras för att kunna användas inom rättsväsendet och leda till en klarare lagföring av terrorister. Om detta system används kommer det få följderna: -Bättre internationella handelsförhållanden -Bättre sammanhållning länder emellan -Ökad förståelse för människors religion och etniska härstamning -Minimalisering av fanatism Utskott : UNSC Land: Togo Delegat: Kevin Borglin Togo står för att främja fred och utveckling, för att främja demokratin och stärka respekten för mänskliga rättigheter därför fördömer vi starkt all sorts terrorism. Terrorism är ett stort problem världen runt och vi måste utveckla åtgärder för att få ett stopp på detta våld. Togo har själv fått lida av terrorism och det togolesiska folket är fortfarande djupt upprörda över terrorattacken på Togos landslag som skedde 2010 där tre personer dog och ytterligare nio skadades. Detta är en global moralisk fråga och vi anser att det är nödvändigt för alla världens regeringar att skydda jordens oskyldiga invånare mot terrorism. Togo anser att terrorism är ett internationellt problem och att länder måste sammarbeta samt vidta åtgärder såsom övervaka och avskräcka någon aktivitet som skulle kunna kopplas till en möjlighet eller uppmuntran till terrorism. Speciellt stater med tillgång till nukleära, biologiska och kemiska vapen för dessa faktorer är oerhört viktiga att kunna kontrollera. Togo fördömer även stater, organisationer etc. som främjar den ekonomiska tillgången till terroristorganisationer och uppmuntrar istället till att strypa sådana tillgångar med hjälp av ekonomiska sanktioner. För att bekämpa terrorismen bör stater i säkerhetsrådet att integrera alla sina aspekter av sitt lands makt för att få slut på våldet samt uppmuntra andra stater att följa efter detta exempel.

11 Land: Amerikas Förenade Stater Delegat: Jacob Thörnquist Amerikas Förenade Stater betonar en djup oro för vår tids terrorism och dess följder. Dagens terror hotar vår värld på ett flertal olika plan. Politiker, civila, heliga platser, är bara några av de mål som lider offer för terrorn. Det finns inga ord för att beskriva dessa horribla handlingar som årligen leder till att tusentals oskyldiga civila mister sina liv. Amerikas Förenade Stater betraktar terror som ett destruktivt maktmedel som kan ge fruktansvärda konsekvenser, både psykiskt och fysiskt. Med förkunnandet av detta eftersträvar Amerikas Förenade Stater en värld utan terror. Amerikas Förenade Stater är dock givetvis fullt medvetna om att en sådan idealvärld kommer kräva ett långvarigt och bättre samarbete världen över. Terrorn sätter skräck i varje lands befolkning. Alla världens länder borde komma till insikt om de extrema följder terrorn kan vålla och borde vara strikt emot all form av detta. Amerikas Förenade Stater kämpar flitigt för att bekämpa all form av terrorism och är medvetna om att terrorism kan bekämpas och tillintegöras. Amerikas Förenade Stater vill uppmärksamma att vissa framsteg redan har uppnåtts men fastslår att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Amerikas Förenade Stater vill även betona att terrordåd inte bör förknippas med någon specifik grupp eller religion, utan att dessa attentat kan begås av vilken individ som helst. Kriget mot terrorism, måste som alla andra krig få ett slut. Att motarbeta terrorism borde vara ett gemensamt mål för alla FN:s stater då de ekonomiska förlusterna, såväl som förlusterna på individnivå, i kriget mot terrorism kan ses som ekvivalenta mot förlusterna i krig som rasar som resultat av ekonomisk eller religiös osämja. Mänskligt lidande kan inte åsidosättas och därmed kan inte heller bekämpningen av detta krig göra det.

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för politiska frågor AP101.544/AA1-25 12.02.2014 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-25 Förslag till betänkande Medföredragande: Moses Kollie (Liberia) och Zita Gurmai

Läs mer

Utskott: UNODC Land: Azerbajdzjan Delegat: Jesper Hagwall

Utskott: UNODC Land: Azerbajdzjan Delegat: Jesper Hagwall Land: Azerbajdzjan Delegat: Jesper Hagwall Republiken Azerbajdzjan ser allvarligt på människohandeln i världen och anser att åtgärder måste vidtas. Trafficking genererar stora mängder pengar och är en

Läs mer

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun

Motion nr 17. Angående terrorismen hotar Sverige. Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Motion nr 17 Angående terrorismen hotar Sverige Sofia Ridderstad, Nässjö kommun Angående: Terrorismen måste tas på allvar och bekämpas Med dagens säkerhetspolitiska läge måste Sverige agera mot den storskaliga

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Utskott: UNSC Land: Colombia Delegater: Emelie Lannebro Bergman

Utskott: UNSC Land: Colombia Delegater: Emelie Lannebro Bergman Utskott: UNSC Land: Azerbajdzjan Delegater: Lovisa Feikes de Groot Republiken Azerbajdzjan är djupt oroade över det upptrappade våldet och den försämrade humanitära och sociala situationen i Syrien. Under

Läs mer

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling

I/A-PUNKTSNOT Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) Coreper/rådet EU:s prioriteringar inför Förenta nationernas 61:a generalförsamling EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 juli 2006 (12.7) (OR. en) 11380/06 PESC 665 CONUN 51 ONU 80 I/A-PUNKTSNOT från: Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) till: Coreper/rådet Ärende: EU:s

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P/ responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C

5369/15 ph/al/ss 1 DG C 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 16 januari 2015 (OR. en) 5369/15 COTER 9 COMEM 8 COMAG 10 COPS 9 POLMIL 3 IRAQ 1 CONUN 7 COHOM 3 COSI 7 ENFOPOL 16 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat

Läs mer

en hållbar utrikes och försvarspolitik

en hållbar utrikes och försvarspolitik en hållbar utrikes och försvarspolitik stämmoprogram Partistämman 2015 En hållbar utrikes- och försvarspolitik Världen har blivit bättre Den arabiska våren inleddes 2010 i Tunisien och spred sig till flera

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Brasillien. Egypten. Frankrike. Italien. Iran. Israel

Brasillien. Egypten. Frankrike. Italien. Iran. Israel Brasillien Förbundsrepubliken Brasilien anser att frågan om reformering av säkerhetsrådet är mycket viktig. Uppdelningen är orättvis och det krävs reformeringar. Landet Brasilien tycker att uppdelningen

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se FN:s huvudsakliga syften 1. Definerar staters plikter gentemot varandra (särskilt på området våldsanvändande),

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 25.9.2012 2012/2145(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-21 Mariya Gabriel (PE494.844v01-00) Årsrapporten om mänskliga

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0386/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Landordning UNSC - Nordkorea. Land: Bolivia Utskott: Nordkorea, UNSC Delegat: Gabriella Mattsson

Landordning UNSC - Nordkorea. Land: Bolivia Utskott: Nordkorea, UNSC Delegat: Gabriella Mattsson Landordning UNSC - Nordkorea Land: Bolivia Utskott: Nordkorea, UNSC Delegat: Gabriella Mattsson Republiken Bolivia ser mycket allvarligt på risken att oskyldiga människor kan komma till skada och värdesätter

Läs mer

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning Ministerrådet 2018-06-14 Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen 6.3.2019 A8-0058/1 1 Punkt 17 17. Europaparlamentet framhåller EU:s fortsatta stöd till den inkluderande afghanledda och afghanstyrda freds- och försoningsprocessen, inbegripet genomförandet av det fredsavtal

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Terrorism. Motion till riksdagen 2016/17:1537. Förslag till riksdagsbeslut. KD149 Kommittémotion

Terrorism. Motion till riksdagen 2016/17:1537. Förslag till riksdagsbeslut. KD149 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:1537 av Andreas Carlson m.fl. (KD) Terrorism Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det lokala förebyggande

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Vi gör Sverige tryggare

Vi gör Sverige tryggare Vi gör Sverige tryggare Stoppa den fria rörligheten för kriminella, illegala vapen och narkotika Moderaterna ska göra Sverige tryggare. Det kräver att den fria rörligheten stoppas för kriminella, illegala

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Iran, antagna av rådet den 4 februari 2019.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Iran, antagna av rådet den 4 februari 2019. Europeiska unionens råd Bryssel den 4 februari 2019 (OR. en) 5744/19 MOG 7 CFSP/PESC 57 CONOP 9 IRAN 2 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Rådets slutsatser om Iran

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som antogs vid rådets 3525:e möte den 6 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 6 mars 2017 (OR. fr) 6791/17 COAFR 84 CFSP/PESC 196 RELEX 186 COHOM 27 COHAFA 12 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 6 mars 2017 till: Delegationerna

Läs mer

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

BESLUT. RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken L 70/22 Europeiska unionens officiella tidning 11.3.2014 BESLUT RÅDETS BESLUT 2014/125/GUSP av den 10 mars 2014 om ändring av beslut 2013/798/Gusp om restriktiva åtgärder mot Centralafrikanska republiken

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155 Kommittédirektiv Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism Dir. 2014:155 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker,

Läs mer

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation Promemoria 2017-05-02 Ju2017/03958/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Ämnesråd Marie Skåninger 08-405 35 82 076-140 84 59 marie.skaninger@regeringskansliet.se Uppdrag att överväga ett särskilt

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Förenta Nationernas konferens om miljö och utveckling. Rio-deklarationen. Miljö- och naturresursdepartementet Rio-deklarationen

Förenta Nationernas konferens om miljö och utveckling. Rio-deklarationen. Miljö- och naturresursdepartementet Rio-deklarationen Förenta Nationernas konferens om miljö och utveckling Rio-deklarationen Miljö- och naturresursdepartementet Rio-deklarationen Rio-deklarationen om miljö och utveckling Ingress Förenta Nationernas konferens

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0130 (NLE) 9969/15 ADD 1 FÖRSLAG från: inkom den: 15 juni 2015 till: JAI 463 DROIPEN 63 COPEN 156 ENFOPOL 156

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL

Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL ARMENIEN: Land: Armenien Namn: Ruben Antius klass: S16A En hållbar utveckling är en av de viktigaste frågorna för Republiken Armenien. För att en hållbar utveckling ska

Läs mer

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH

diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH diskussionsunderlag CITIZEN OKETCH Vad tänker du på när du hör ordet Afrika? Bilder av Afrika I filmen Citizen Oketch får vi följa med George och Esther Oketch och deras fyra barn i vardagen i ett slumområde

Läs mer

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Kortversion Idéprogrammet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Nytt idéprogram 2011 Nytt idéprogram - diskuterat och antaget av partistämman, Örebro,

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Demokratiska republiken Kongo, som rådet antog vid sitt 3587:e möte den 11 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. fr) 15633/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15311/17 Ärende: Demokratiska

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

UNDP. Brasilien. Delegat: Pontus Källström

UNDP. Brasilien. Delegat: Pontus Källström UNDP Brasilien Delegat: Pontus Källström Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3306 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

11050/11 lym/al/chs 1 DG H

11050/11 lym/al/chs 1 DG H EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 20 (8.6) (OR. en) 050/ JAI 396 COSI 46 ENFOPOL 84 CRIMORG 8 ENFOCUSTOM 52 PESC 78 RELEX 603 NOT från: Ordförandeskapet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 0088/2/

Läs mer

B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1

B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1 21.6.2016 B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1 Ändringsförslag 1 João Pimenta Lopes, Maria Lidia Senra Rodríguez för GUE/NGL-gruppen PPE,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor 30 May 2001 YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor till utskottet för utveckling

Läs mer

Regeringens skrivelse 2012/13:43

Regeringens skrivelse 2012/13:43 Regeringens skrivelse 2012/13:43 2012 års redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll Skr. 2012/13:43 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 8 november

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0276/2017 24.4.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om situationen i Venezuela

Läs mer

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C

15648/17 mh/sk 1 DGD 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15648/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14755/17 Ärende: CT 160

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

Demokrati Folket styr

Demokrati Folket styr Demokrati Folket styr Demokrati finns överallt i vårt samhälle, i skolan m m. Vad betyder demokrati? Och hur såg det ut om vi går tillbaka i historien? Ordet demokrati betyder folkstyre och kommer från

Läs mer

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel

Lurad var dag. Noveller och dikter om det oväntat uppenbara. Erik Thiel Lurad var dag Noveller och dikter om det oväntat uppenbara Erik Thiel En förändring krävs Ta en titt omkring er, det är allt ni behöver göra för att se att vi måste ändra vårt sätt att leva, att vi måste

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) P7_TA-PROV(2014)0043 EU:s strategi mot hemlöshet Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande

Läs mer

Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare

Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare Säkerställande av skydd Europeiska unionens riktlinjer om människorättsförsvarare I. SYFTE 1. Stöd till människorättsförsvarare är sedan länge ett inslag i de yttre förbindelserna i Europeiska unionens

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED". Gemensamt förslag till

This document replaces JOIN(2018) 22 final of Change of the sensitivity level, deletion of the marking LIMITED. Gemensamt förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 26.10.2018 JOIN(2018) 22 final/2 2018/0300 (NLE) This document replaces JOIN(2018) 22 final of 25.7.2018.

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

Tillsammans för en rättvisare värld

Tillsammans för en rättvisare värld Tillsammans för en rättvisare värld 2 Inledning Den värld vi lever i är inte rättvis. Miljoner människor lider av fattigdom, sjukdomar, krig och konflikter. Mänskliga rättigheter kränks och för många är

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

På kongressen i Karlstad 2015 så antogs två punkter i handlingsprogrammet [1] om FN.

På kongressen i Karlstad 2015 så antogs två punkter i handlingsprogrammet [1] om FN. RAPPORT VÄRLDSPARLAMENT Hur skulle ett nytt världssamfund se ut? Hanna Linnea Karlsson, utrikespoltisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet Ludwig Mannius, ordförande i LUF:s utrikespolitiska arbetsgrupp

Läs mer

Amerikas Förenta Stater vill uppmana samtliga länder att sluta samman i fredens tecken och tillsammans lösa denna blodiga konflikt.

Amerikas Förenta Stater vill uppmana samtliga länder att sluta samman i fredens tecken och tillsammans lösa denna blodiga konflikt. Utskott: SPECPOL1 Land: Amerikas Förenta Stater Delegat: Hjalmar Lindström Amerikas Förenta Stater vill uttrycka sin djupaste oro över situationen i Södra Kordofan som lett till 650.000 oskyldiga människors

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Europaparlamentets rekommendation till Europeiska rådet och rådet om EU:s handlingsplan för bekämpande av terrorism (2004/2214(INI))

Europaparlamentets rekommendation till Europeiska rådet och rådet om EU:s handlingsplan för bekämpande av terrorism (2004/2214(INI)) P6_TA(2005)0219 EU:s handlingsplan för bekämpande av terrorism Europaparlamentets rekommendation till Europeiska rådet och rådet om EU:s handlingsplan för bekämpande av terrorism (2004/2214(INI)) Europaparlamentet

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 3 april 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN 49 FREMP 37 Föreg.

Läs mer

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO Alla människor, oavsett ras, religion eller kön, äger rätt i frihet, ekonomisk trygghet och under lika förutsättningar arbeta i det materiella välståndets och den

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5 Stockholm, 22 november 2017 Ju 2017/07518/L5 Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju.L5@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över slutbetänkande av utredning om genomförande av vissa

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2012 om situationen i Syrien (2012/2543)(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina

Läs mer

För ett socialdemokratiskt Europa

För ett socialdemokratiskt Europa För ett socialdemokratiskt Europa Foto: Imagine/Peter Berggren Jan Andersson Ledamot för Socialdemokraterna i Europaparlamentet De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Imagine/Jerry Bergman

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Utrikesutskottets yttrande 2015/16:UU2y Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Till justitieutskottet Justitieutskottet beslutade den 20 oktober 2015 att ge utrikesutskottet

Läs mer

DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001

DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001 DET EXTRA EUROPEISKA RÅDETS SLUTSATSER OCH HANDLINGSPLAN AV DEN 21 SEPTEMBER 2001 Europeiska rådet samlades den 21 september 2001 till ett extra möte för att analysera den internationella situationen efter

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018

Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda. 6 juli 2018 Barnkonsultationer barns rätt att göra sina röster hörda 6 juli 2018 För att ge barn möjlighet att göra sina röster hörda av beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och andra vuxna har Sverige samarbetat

Läs mer

12650/17 ek/kh/sk 1 DGD 1C

12650/17 ek/kh/sk 1 DGD 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 29 september 2017 (OR. en) 12650/17 COSI 215 JAI 845 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Utkast till rådets

Läs mer