[ERGONOMI VID SITTANDE]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "[ERGONOMI VID SITTANDE]"

Transkript

1 2011 Matilda Lagerkvist KPP039 Produktutveckling 3 Mälardalens högskola HT-10 Handledare: Rolf Lövgren [ERGONOMI VID SITTANDE] Detta fördjupningsarbete i kursen KPP039 Produktutveckling 3 handlar om ergonomi vid sittande. Människan har olika sittpositioner, statiskt samt dynamiskt sittande. I längden är statiskt sittande direkt skadligt för kroppen. Idag förespråkas ett dynamiskt sittande som ger människan möjligheter att variera sin sittposition.

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Syfte och mål Problemformulering Projektavgränsningar Teori Ergonomi Olika typer av ergonomi Varför ergonomi är viktigt Antropometri inom ergonomi Ergonomi vid sittande Människans kropp i sittande position Designaspekter vid utformning av arbetsstolar Resultat Slutsats Referenser Böcker Internetkällor... 11

3 1. INLEDNING Som individuell inlämningsuppgift i kursen KPP039 Produktutveckling 3 har jag valt att fördjupa mig i ergonomi. Jag tror att jag som produktutvecklare kommer att ha nytta av ergonomi i flera fall, framförallt ur designperspektiv. Då ergonomi är ett omfattande område har jag valt att fördjupa mig i ergonomi vid sittande. 2. SYFTE OCH MÅL Syftet med detta fördjupningsarbete är att öka förståelsen samt kunskapen om ergonomi vid sittande. Målet är att: Ge mig ökad förståelse samt grundläggande kunskap om ergonomi Undersöka hur människans kropp uppför sig i sittande position Få ökad förståelse samt kunskap om hur ergonomi påverkar designen av arbetsstolar 3. PROBLEMFORMULERING För att få struktur på detta fördjupningsarbete rörande ergonomi valde jag att formulera ett antal frågeställningar. Vad är ergonomi? Varför är det viktigt med ergonomi? Hur fungerar människans kropp i sittande position? Vilka designaspekter bör tas i beaktning vid utformning av arbetsstolar? 4. PROJEKTAVGRÄNSNINGAR Ergonomi är ett omfattande område att undersöka. Det finns även olika studier kring ergonomi och synsättet kan därför variera. I mitt fall där jag undersöker sittergonomi och sittmöbler kommer jag att fokusera på den information som rör detta område. Jag anser även att viss information inte är relevant för mig som produktutvecklare utan är mer av medicinskt syfte. Jag har därför avgränsat arbetet till information som jag kan ha nytta av i framtiden, i studier som såväl yrkesliv.

4 5. TEORI I detta avsnitt kommer litteraturstudier samt definitioner att redovisas. 5.1 ERGONOMI Nedan kommer ett citat från Nationalencyklopedin som kortfattat beskriver ergonomi: Ergonomi, kunskapsområde som avser individualiserad anpassning av arbetsmetoder och arbetsmiljö så att de i möjligaste mån är i harmoni med människokroppens struktur och funktionssätt och inte har benägenhet att framkalla hälsoproblem. Ergonomiska åtgärder kan gälla bl.a. arbetsställning, lyfthjälpmedel och optimal belysning. Nationalencyklopedin beskriver även ergonomi på följande sätt: Läran om människan i arbete; samspelet mellan människan och arbetsberedskapen. Ordet ergonomi kommer från grekiskan, där ergon står för arbete och nomia för kunskap. (Ergonomer, ). Under andra världskriget skapades många nya maskiner. I samband med detta kom man till insikt om att maskinerna behövde anpassas efter människan. Då kallades det Human Engineering, idag kallas det ergonomi. (Österlin K, 2010, s. 21). Ergonomi är en relativt ung tvärvetenskap som uppkom under 1950-talet. (Nationalencyklopedin, ) OLIKA TYPER AV ERGONOMI Det finns olika typer av ergonomi, vilka går att läsa om nedan. Kraftergonomi Kraftergonomi avser olika arbetsställningar, arbetsrörelser samt kroppsliga belastningar. Människokroppens mått, även kallat antropometri, ger information om hur människan använder egna krafter samt hur yttre krafter påverkar kroppen. (Nationalencyklopedin, ). Informationsergonomi, även kognitiv ergonomi Informationsergonomi avser samspelet mellan maskin och människa. Främst behandlar informationsergonomi hur information från exempelvis en kontrollpanel uppfattas samt bearbetas av människan. Varpå denna bearbetning sedan återförs till kontrollpanelen.

5 Med hjälp av kunskaper om mänskliga relationer, gruppsykologi samt ledarskap kan optimala ergonomiska förhållanden skapas. (Nationalencyklopedin, ). Synergonomi Vid synergonomi tillämpas kunskaper både inom kraft- och informationsergonomin på synfunktionen. Med hjälp av denna tillämpning kan fixerade huvudställningar, svåravläst text eller olämpliga belysningsförhållanden undvikas. (Nationalencyklopedin, ) VARFÖR ERGONOMI ÄR VIKTIGT Idag är många människor sjukskrivna eller förtidspensionerade på grund av dåliga ergonomiska förhållanden. Exempel på detta är belastningsskador och förslitningsskador, vilka kan ha uppstått på grund av rörelsemoment samt lyft som inte utförts korrekt. Ergonomi är av stor vikt i arbetslivet, bland annat med avseende på ekonomi samt produktivitet. Arbetsskador så som förslitningsskador kostar företaget, samhället som så väl den anställde. Med god ergonomi föreligger mindre risk för arbetsskador. (Ergonomer, ). Exempel på dålig ergonomi En grästrimmer med för kort handtag, så att man får gå böjd, som är tung att hålla och har hård strömbrytare att hålla intryckt. En stol som man kasar av framåt på, och som lätt välter. En miniräknare med så tätt mellan tangenterna att man ofta trycker på två samtidigt. En arbetsplats med trångt för knäna, starkt motljus, höga skåp som medför höga, tunga lyft, buller och rök från omgivande maskiner. (Österlin K, 2010, s. 104) ANTROPOMETRI INOM ERGONOMI Antropometri kommer av grekiskan a nthrōpos som står för människa och me tron för mått, och är läran om människokroppens måttförhållanden. Antropometri kan med fördel implementeras inom ergonomi, med hjälp av antropometri kan arbete samt arbetsmiljö anpassas efter människans anatomiska samt fysiologiska förutsättningar. Antropometri ger även möjligheter till att genomföra beräkningar av belastningskrafter som kroppen utsätts för i olika arbetsställningar.

6 5.2 ERGONOMI VID SITTANDE En stol ska ge kroppen ett bra stöd, vara anpassad efter uppgift samt vara bekväm. I längden blir de flesta stolar obekväma, vissa blir det snabbare än andra. Hur människan upplever komforten i stolen beror på samspelet mellan stolens egenskaper, användarens egenskaper samt uppgiften. (Pheasant S & Haslegrave C.M, 2006, s. 121). Stolens egenskaper Sätets dimensioner Sätets vinkel Sätets profil Stabilitet och stöd Klädsel Användarens egenskaper Kroppens dimensioner Kroppsliga besvär Cirkulation Mentalt tillstånd Uppgiften Längd Visuella krav Fysiska krav - Händer - Fötter Mentala krav Bild 1: Samspelande faktorer för människans uppfattning av komfort.

7 5.2.1 MÄNNISKANS KROPP I SITTANDE POSITION Människans ryggrad består av 24 ryggkotor och ger flexibilitet samt stöd till hela kroppen. Ryggraden är uppbyggd av muskler, ligament, diskar och ben. (Pheasant S & Haslegrave C.M, 2006, s. 123). Det statiska och dynamiska sittandet Det statiska sittandet kan sammanfattas till tre olika sittställningar. Den framåtlutade/aktiva sittställningen, < 70 i höftled Den klassiska sittställningen, 90 i höftled Den bakåtlutade sittställningen, > 120 i höftled Bild 2: Schematisk bild över det statiska sittandet. Vid statiskt sittande är sittandet ensidigt och det föreligger stor risk för att kroppen utsätts för skadlig belastning i såväl rygg som nacke och axlar. Det dynamiska sittandet innebär att människan naturligt vill röra sig och förändra sin sittposition. Studier kan även påvisa att om möjligheten finns byter människan naturligt sittposition flera gånger i timmen. (Officeline, ) DESIGNASPEKTER VID UTFORMNING AV ARBETSSTOLAR För att designa en ergonomisk stol finns det vissa avgörande faktorer som bör tas i beaktning. Målet är att åstadkomma en sittposition där ländryggen har sin neutrala position. (Pheasant S & Haslegrave C.M, 2006, s. 126). Vid utformning av ergonomiska produkter är det av stor vikt att ta hänsyn till antropometri. (Helander M, 2006, s. 147). Designaspekter vid utformning av arbetsstolar är således antropometri som såväl önskvärda inställningar hos arbetsstolen. faktorer position Ländryggen hänsyn Bild 3: Ryggrad.

8 De flesta arbetsstolar som framställs idag har justerbara inställningar. På en fullt ställbar arbetsstol bör följande inställningar kunna göras: Justerbar sitshöjd Justering av sittdjup Justerbar vinkel av ryggstöd Svängbar sits, vilken kan lutas framåt som såväl bakåt Armstöd, vilka är avtagbara samt kan justeras i höjd som såväl bredd (Linnéuniversitetet, ). Exempel på ergonomiska arbetsstolar Bild 4: Olika typer av ergonomiska arbetsstolar.

9 6. RESULTAT Detta avsnitt redovisar svar till de frågeställningar jag formulerat tidigare i detta fördjupningsarbete. Vad är ergonomi? Ergonomi är Läran om människan i arbete; samspelet mellan människan och arbetsberedskapen. Varför är det viktigt med ergonomi? Det är viktigt för att med hjälp av ergonomi går det att förebygga arbetsskador, så som förslitningsskador och belastningsskador. Detta i sin tur leder till att företaget kan spara resurser sett till ekonomi samtidigt som produktiviteten fortfarande är god. Hur fungerar människans kropp i sittande position? Människan kan antingen ha en statisk eller dynamisk sittposition. Den statiska sittpositionen är inte skonsam då den är väldigt ensidig, vilket i sin tur kan leda till belastningsskador. En dynamisk sittposition innebär att människan regelbundet byter sittposition och därmed belastar kroppens leder och muskler olika. Vilka designaspekter bör tas i beaktning vid utformning av arbetsstolar? För att utforma en ergonomisk arbetsstol är det flera designaspekter som bör tas i beaktning. Bland annat: Justerbar sitshöjd Justering av sittdjup Justerbar vinkel av ryggstöd Svängbar sits, vilken kan lutas framåt som såväl bakåt Armstöd, vilka är avtagbara samt kan justeras i höjd som såväl bredd Utöver detta är det nödvändigt att ta hänsyn till antropometri, läran om människokroppens måttförhållanden.

10 7. SLUTSATS Ergonomi är ett omfattande område med många olika synsätt. Det finns mycket litteratur i ämnet och oändligt många internetsidor som representerar ergonomiska produkter. Jag fann det dock svårt att finna relevant information om just ergonomi vid sittande. Mycket av den litteratur jag funnit avhandlar ergonomi vid grepp eller ergonomi vid utformning av arbetsplatser. Jag anser också att det kan vara svårt att bedöma vad som är rätt respektive fel, eller om det ens finns några. Som jag tidigare nämnt finns otaliga studier inom detta område. Vid genomförandet av detta fördjupningsarbete har jag försökt att vara så objektiv som möjligt. Innan jag påbörjade detta fördjupningsarbete insåg jag inte hur brett området var. Efter att ha genomfört detta fördjupningsarbete har jag fått mycket kunskap samtidigt som jag skapat förståelse för vikten av ergonomi. Med tanke på dagens samhälle med flertalet stillasittande arbeten är det av stor vikt att utforma produkter med avseende på ergonomi. Det viktigaste med ergonomi vid sittande är att sittpositionen kan varieras, vara dynamisk. Detta kan uppnås genom en stol med anpassningsbara inställningar sett till varje människas antropometri. Som jag tidigare skrivit så är ergonomi omfattande, i detta fördjupningsarbete belyser jag endast ergonomi vid sittande. Jag tror att det finns många fördelar med att ha förståelse för ergonomi inom produktutveckling. För att framställa en lyckad produkt är det viktigt att förstå användaren och anpassa produkten till denne. För att kunna förstå och använda sig av ergonomiaspekter fullständigt vid produktutveckling anser jag dock att bredare studier inom ämnet bör göras.

11 8. REFERENSER 8.1 BÖCKER Helander, Martin, 2006, A Guide to Human Factors and Ergonomics, 2 nd ed., Boca Raton: Taylor & Francis Pheasant, Stephen, Haslegrave, Christine M 2006, Bodyspace Anthropometry, ergonomics and the design of work, 3 rd ed., Boca Raton: Taylor & Francis. Österlin, Kenneth, 2010, Design i fokus för produktutveckling, Malmö: Liber. 8.2 INTERNETKÄLLOR Ergonomer, , Ergonomer, , Linnéuniversitetet, , Nationalencyklopedin, , Nationalencyklopedin, , Officeline, ,

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola Ergonomi vid grepp 8 december 2009 Denna individuella inlämningsuppgift redogör för vilka förutsättningar människans hand skapar när det gäller utformningen av handtag på produkter samt vad ska man tänka

Läs mer

Ergonomi bedömningsexempel

Ergonomi bedömningsexempel Ergonomi bedömningsexempel Allmänt utan kommer till uttryck i olika fo. att delta. Nedan finner du de kunskapskrav i Idrott och hälsa 1 som är kopplade till ergonomi och arbetsmiljö. En kort förklaring

Läs mer

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap)

Ergonomi. (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi (Ergon = arbete Nomia = Kunskap) Ergonomi är läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det är en kunskap som behövs för att människan ska ta hand om sin

Läs mer

Ergonomi vikten av rätt sittande

Ergonomi vikten av rätt sittande Institutionen för teknik och design, TD Ergonomi vikten av rätt sittande Ergonomic the importance of a correct sitting Växjö mars 2007 Examensarbete nr: TD 004/2007 Avdelningen för Skog och Träteknik Organisation/Organization

Läs mer

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar Ergonomin kan ses i tre delar: 1. Belastningsergonomi ( Gamla ergonomin ) Arbetsställning Ensidig belastning

Läs mer

MED KÄNSLA FÖR DETALJER

MED KÄNSLA FÖR DETALJER ESENCIA 2 Esencia Esencia 3 ESENCIA När Daniel Figueroa designade Esencia gav han stolen både själ och personlighet. Vi gav den namnet Esencia från latinets essentia. Det betyder det väsentliga, tingets

Läs mer

Mål och syfte. Den här presentationen belyser ergonomin idag och i framtiden.

Mål och syfte. Den här presentationen belyser ergonomin idag och i framtiden. ERGONOMI & HUMAN FACTORS Mål och syfte Den här presentationen belyser ergonomin idag och i framtiden. Syftet är att du ska få en aktuell bild av ergonomiområdet, med målet att förstå vikten av att ergonomin

Läs mer

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för datorarbetsplatsen 2011-12-05 Riskbedömningen kan användas som en egenkontroll för arbete vid bildskärm. Den kan även användas vid skyddsronder där man går

Läs mer

Care. Ergonomi i krävande miljöer.

Care. Ergonomi i krävande miljöer. Care. Ergonomi i krävande miljöer. Care-sortimentet består av sadelstolar och pallar lämpade för alla miljöer och branscher. Care 2017 www.officeline.se PRODUKTION & GRAFISK DESIGN Wolfgang, www.wolfgang.se

Läs mer

Ergonomi Sofie Larsen. Produktutveckling 3. M ä l a r d a l e n s H ö g s k o l a. R o l f L ö v g r e n 2 0 1 1-01- 17

Ergonomi Sofie Larsen. Produktutveckling 3. M ä l a r d a l e n s H ö g s k o l a. R o l f L ö v g r e n 2 0 1 1-01- 17 Ergonomi Sofie Larsen Produktutveckling 3 M ä l a r d a l e n s H ö g s k o l a R o l f L ö v g r e n 2 0 1 1-01- 17 ORDLISTA Antropometri Användargränssnitt Belastning Belastningsergonomi Ergonomi Informationsergonomi

Läs mer

Personlig ergonomi OH-Serie

Personlig ergonomi OH-Serie Personlig ergonomi OH-Serie Olika kroppsmått. Stående arbete Kvinnan är 159 cm. Mannen är 199 cm. 95% av kvinnorna är längre än kvinnan på bilden. 95% männen är kortare än mannen på bilden. Hon har bordet

Läs mer

EN SKANDINAVISK SENSATION DESIGNAD FÖR DIG

EN SKANDINAVISK SENSATION DESIGNAD FÖR DIG RH Mereo EN SKANDINAVISK SENSATION DESIGNAD FÖR DIG Den eleganta arbetsstolen RH Mereo erbjuder en aktiv sittställning och gör din arbetsdag bättre medan arbetsplatsen får ett estetiskt lyft. Med en kombination

Läs mer

Care for those who care.

Care for those who care. Care for those who care. www.officeline.se Säg hej till Officeline Care Med mer än 50 års erfarenhet från kontorsstolsbranschen tar vi nu steget och utvidgar vårt sortiment. Ergonomi och komfort hamnar

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

R82 x:panda. Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden.

R82 x:panda. Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden. R82 Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden. R82 design och flexibilitet Om du letar efter ett sittsystem med hög kvalitet och flexibilitet så är ett självklart val. Den gör det möjligt

Läs mer

Ergonomiska stolar. För aktivitet, träning, arbete och vård

Ergonomiska stolar. För aktivitet, träning, arbete och vård www.vela-stolar.se Ergonomiska stolar För aktivitet, träning, arbete och vård Stolar från VELA ger personer med funktionshinder möjlighet att fortsätta vara aktiva, inkluderade och självständiga www.vela-stolar.se

Läs mer

x:panda nu i 4 storlekar och med flera nya underreden

x:panda nu i 4 storlekar och med flera nya underreden x:panda nu i 4 storlekar och med flera nya underreden Design, flexibilitet och kvalitet Om du letar efter ett sittsystem med flexibilitet och hög kvalitet så är x:panda ett självklart val. Den gör det

Läs mer

COGAIN. Network of Excellence on Communication by Gaze Interaction. DART, Sweden 2007 1

COGAIN. Network of Excellence on Communication by Gaze Interaction. DART, Sweden 2007 1 COGAIN Network of Excellence on Communication by Gaze Interaction DART, Sweden 2007 1 Omgivning och ergonomi DART, Västra Götalands läns landsting, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Eva Holmqvist

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

FLEXIBEL OCH ENKEL ATT ANVÄNDA

FLEXIBEL OCH ENKEL ATT ANVÄNDA RH Activ FLEXIBEL OCH ENKEL ATT ANVÄNDA Om du letar efter en standardstol som kan anpassas för olika personer samt olika miljöer, är RH Activ det naturliga valet. RH Activ är bekväm, ergonomisk och enkel

Läs mer

En och samma arbetsstol kan inte passa alla, då varje

En och samma arbetsstol kan inte passa alla, då varje arbetsstolar En och samma arbetsstol kan inte passa alla, då varje människa är unik. Vi är fysiskt olika och har olika behov. Dessutom arbetar vi med olika saker och sitter olika länge på våra arbeten.

Läs mer

SEDEO SITSAR OCH POSITIONERING. Sätter NYA STANDARDER

SEDEO SITSAR OCH POSITIONERING. Sätter NYA STANDARDER 1 SEDEO SITSAR OCH POSITIONERING Sätter NYA STANDARDER 2 3 Nya Sedeo... Vi tror att ergonomiska sittsystem är grunden till en optimal mobilitetslösning. En bra sittställning är naturligtvis väldigt personlig.

Läs mer

Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar

Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda kroppen på rätt sätt för att inte skada sig Inom ergonomin

Läs mer

Care. Ergonomi i krävande miljöer.

Care. Ergonomi i krävande miljöer. Care. Ergonomi i krävande miljöer. Care-sortimentet består av sadelstolar och pallar lämpade för alla miljöer och branscher. Care 2016 www.officeline.se PRODUKTION & GRAFISK DESIGN Wolfgang, www.wolfgang.se

Läs mer

LD 62- & 63-SERIEN ERGONOMISK SITS SVANKSTÖD ARMSTÖD STEGLÖS HÖJDREGLERING ANPASSADE HJUL

LD 62- & 63-SERIEN ERGONOMISK SITS SVANKSTÖD ARMSTÖD STEGLÖS HÖJDREGLERING ANPASSADE HJUL LD 62- & 63-SERIEN LD 62- & 63-SERIEN Lika viktigt som det är att sitta skönt och ergonomiskt, lika viktigt är det att ofta variera sin arbetsställning för att undvika ensidig belastning av kroppen. Välj

Läs mer

Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa

Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa Utvecklingen över 14 miljoner år Jordbruk 5 000 år Industri ca 225 år IT ca 25 år Ergonomi? Ergonomi handlar

Läs mer

ETT AKTIVT SITTANDE FÖR PERSONER MED KYFOS

ETT AKTIVT SITTANDE FÖR PERSONER MED KYFOS ETT AKTIVT SITTANDE FÖR PERSONER MED KYFOS - Till brukare med kyfoserad och krum rygg Netti Kyphotic är avsedd för användare som kräver optimal stabilisering av deras spinala krökning. Dynan är utformat

Läs mer

Design, flexibilitet och kvalitet

Design, flexibilitet och kvalitet x:panda Design, flexibilitet och kvalitet Om du letar efter ett sittsystem med flexibilitet och hög kvalitet så är x:panda ett självklart val. Den gör det möjligt att ge barnet en bekväm och avslappnad

Läs mer

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice

ERGONOMI. Rätt rörelser och belastning Ombordservice ERGONOMI Rätt rörelser och belastning Ombordservice INLEDNING I din hand håller du en ergonomimanual som riktar sig till dig som arbetar inom Stena Lines ombordserviceverksamhet. Ergonomimanualen innehåller

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

w w w. u l l m a n s t o l e n. s e i n f o @ u l l m a n s t o l e n. s e

w w w. u l l m a n s t o l e n. s e i n f o @ u l l m a n s t o l e n. s e G Ö T E B O R G H u v u d ko n t o r Johannebergsgatan 30, 412 55 Göteborg T E L 031-708 26 00 S T O C K H O L M S keppsbron 26, 111 30 Stockholm T E L 08-20 15 20 U M E Å R e g i o n k o n t o r Kungsgatan

Läs mer

ENTRADA II. Entrada II 3

ENTRADA II. Entrada II 3 ENTRADA II 2 Entrada II Entrada II 3 ENTRADA II Nu öppnar vi dörren till något nytt. Tar något bra och gör det ännu bättre. Entrada II är en vidareutveckling av en populär arbetsstol. Ett nytt kapitel

Läs mer

Höganäs För att vi alla är olika.

Höganäs För att vi alla är olika. Höganäs För att vi alla är olika. Alla är vi skapta olika. Därför skapade vi Höganäs. Ingen människa är den andra lik. Vissa av oss är långa, andra korta, några smala medan andra hunnit samla på sig lite

Läs mer

PRODUKTER AV MÄNNISKOR, FÖR MÄNNISKOR

PRODUKTER AV MÄNNISKOR, FÖR MÄNNISKOR PRODUKTER AV MÄNNISKOR, FÖR MÄNNISKOR Essä Jonatan Hannus KPP306 Ragnar Tengstrand Rolf Lövgren Innehåll. 1 Inledning. 2 Design för alla. 2.1 Tanken bakom. 2.2 Syftet. 2.3 Kampanjen. 2.4 Exempel. 2.4.1

Läs mer

ComfortControl 01 GUNGLÅS 02 GUNGMOTSTÅND 05 RYGGHÖJD 03 SITTDJUP 06 RYGGVINKEL 04 RYGGHÖJD 07 ARMSTÖD HÖJD 08 ARMSTÖD BREDD 09 ARMSTÖD DJUPLED

ComfortControl 01 GUNGLÅS 02 GUNGMOTSTÅND 05 RYGGHÖJD 03 SITTDJUP 06 RYGGVINKEL 04 RYGGHÖJD 07 ARMSTÖD HÖJD 08 ARMSTÖD BREDD 09 ARMSTÖD DJUPLED Steg 1: Öppna din stol. 01 GUNGLÅS Steg 2: Ställ in stolen efter din kropp. 02 GUNGMOTSTÅND 03 SITTDJUP 04 RYGGHÖJD Steg 3: Ställ in stolen efter ditt arbete. 05 RYGGHÖJD 06 RYGGVINKEL 07 ARMSTÖD HÖJD

Läs mer

6000 & &

6000 & & 6000&8000 2 6000 & 8000 6000 & 8000 3 6000 & 8000 Arbetsstolarna 8000 har gemensam design och delar komponenter med 6000-stolarna. Skillnaden dem emellan är gungfunktionen. 8000 har en Synchrone -mekanism

Läs mer

Sits Sadel-sits (B:43xD:35 cm) Polyester Textil Zoom, Färg Stone

Sits Sadel-sits (B:43xD:35 cm) Polyester Textil Zoom, Färg Stone Sits 06164520600 Sadel-sits (B:43xD:35 cm) Polyester Textil Zoom, Sadel-sits ger en naturlig gungning i ryggen och därmed en öppen, aktiv höftvinkel och en ergonomisk sittställning. För stolar med armstöd

Läs mer

Inget kommer att beröra dig mer.

Inget kommer att beröra dig mer. Inget kommer att beröra dig mer. Genialiteten ligger i dess radikalitet. Redan vid första anblicken märker man skillnaden mellan swopper och en traditionell kontorsstol: Den konsekventa designen avstår

Läs mer

Ocean VIP Ergo Ocean Dual VIP Ergo

Ocean VIP Ergo Ocean Dual VIP Ergo Ocean VIP Ergo Ocean Dual VIP Ergo Mobila dusch- och toalettstolar med många möjligheter för personer med komplexa behov av hygienlösningar ERGONOMISK DESIGN SÄKERHET SJÄLVSTÄNDIGHET Ocean Ergo VIP familjen

Läs mer

Ergonomi i PUprocessen

Ergonomi i PUprocessen Ergonomi i PUprocessen Vårterminen 2009 Av Selina Rometsch Produkt- och ling, KPP306 Inledning Teknikens utveckling pågår i accelererande takt medan det inte har hänt så mycket med människornas utveckling

Läs mer

VELA SAMBA /31 TILLBEHÖR REGION SKÅNE

VELA SAMBA /31 TILLBEHÖR REGION SKÅNE Sits 06164520600 Sits Sadel (B:43xD:35 cm) Ylle Textil (formjutet kallskum) Sadel-sits ger en naturlig gungning i ryggen och därmed en öppen, aktiv höftvinkel och energonomisk sittställning. För stolar

Läs mer

VELA SAMBA /5 TILLBEHÖR SKÅNE

VELA SAMBA /5 TILLBEHÖR SKÅNE Sits 06164520600 Sits Sadel (B:43xD:35 cm) Ylle Textil (formjutet kallskum) Sadel-sits ger en naturlig gungning i ryggen och därmed en öppen, aktiv höftvinkel och energonomisk sittställning. För stolar

Läs mer

TIO ÅR AV KOMPROMISSLÖS ERGONOMI

TIO ÅR AV KOMPROMISSLÖS ERGONOMI RH Logic 400/300 TIO ÅR AV KOMPROMISSLÖS ERGONOMI RH Logic har en lång historia av att vara bäst i sin klass. För tio år sedan utvecklades RH Logic och finjusterades till den stolen som den är idag. Vi

Läs mer

Ergonomi och komfort för 2000-talets skolmiljöer

Ergonomi och komfort för 2000-talets skolmiljöer Ergonomi och komfort för 2000-talets skolmiljöer MOVE or BE INNOVATIVA SKOLMÖBLER Justerbart fotstöd Opti+ skolbänk är utrustad med ett höjdjusterbart fotstöd som flyttas längs mittstolpen. Det justerbara

Läs mer

Basic Classic Premium Lab & Support

Basic Classic Premium Lab & Support Basic Classic Premium Lab & Support 2012 Ergonomi, funktion och innovativ design till bra pris är drivkraften för Officeline. Sedan starten 1984 har vi målmedvetet arbetat med att utveckla och skapa ett

Läs mer

Ocean. Ergo-familjen. Möjligheternas mobila dusch- och toastol för personlig hygien SÄKERHET SJÄLVSTÄNDIGHET ERGONOMI

Ocean. Ergo-familjen. Möjligheternas mobila dusch- och toastol för personlig hygien SÄKERHET SJÄLVSTÄNDIGHET ERGONOMI Ocean Ergo-familjen Möjligheternas mobila dusch- och toastol för personlig hygien SÄKERHET SJÄLVSTÄNDIGHET ERGONOMI Ocean Ergo-familjen Designen är baserad på användarnas erfarenheter för att öka självständigheten,

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Höganäs. Skräddarsytt för dig.

Höganäs. Skräddarsytt för dig. Höganäs. Skräddarsytt för dig. Individuellt anpassade arbetsstolar för ett ergonomiskt och bekvämt sittande. Höganäs 2016 www.officeline.se PRODUKTION & GRAFISK DESIGN Wolfgang, www.wolfgang.se Copyright

Läs mer

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar

13 steg till en bra sittställning Komfortrullstolar Introduktion Denna checklista är ett hjälpmedel för att kunna göra de basinställningar och anpassningar som behövs för brukaren av en komfortrullstol. Det finns flertalet tillbehör tillgängliga för denna

Läs mer

Fotkryss finns i olika utföranden: silver, svart eller i polerat aluminium. Hjul finns för både mjuka och hårda golv.

Fotkryss finns i olika utföranden: silver, svart eller i polerat aluminium. Hjul finns för både mjuka och hårda golv. RH Extend RH Extend är lika användarvänlig som ergonomisk och slitstark. Därför passar den perfekt för receptioner, utbildningsmiljöer och kontorsarbete. Eftersom RH Extend är enkel att ställa in och ställa

Läs mer

QEC manual. Stående Sittande Vriden. Figur A1. Ryggen är Nästan neutral. Stående Sittande Vriden

QEC manual. Stående Sittande Vriden. Figur A1. Ryggen är Nästan neutral. Stående Sittande Vriden 1 QEC manual Den här metoden för exponeringsbedömning har tagits fram för att utvärdera förändringar av muskuloskeletal riskexponering före och efter ergonomisk intervention. Innan riskanalysen görs bör

Läs mer

Junior Sitta. R82 Wombat Living. Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet.

Junior Sitta. R82 Wombat Living. Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet. Junior Sitta R82 Wombat Living Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet. R82 Wombat Living R82 Wombat Living är en smart arbetsstol för barn i förskola, skolbarn, tonåringar och övergången

Läs mer

Bruksanvisning

Bruksanvisning 2 1 3 4 6 5 8 9 7 Bruksanvisning Tack... för att du har valt en Svenstol! Svenstols 24-timmarsstolar är specialutvecklade för permanent användning dygnet runt. Alla delar är därför utformade för kontinuerligt

Läs mer

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Profdoc Work AB Frykdalsbacken 12-14, 123 43 Farsta Tel: 08-606 35 40, Fax: 08-741 03 04 smc@profdoc.se, www.profdocwork.se Referens AP (1045) -

Läs mer

R82 Wombat Living. Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet

R82 Wombat Living. Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet R82 Wombat Living Funktionell arbetsstol för barn i förskola, skola och hemmet R82 Wombat Living R82 Wombat Living är en smart arbetsstol för barn i förskola, skolbarn, tonåringar och övergången till vuxen.

Läs mer

VELA SALSA /07/08/09 TILLBEHÖR - VG

VELA SALSA /07/08/09 TILLBEHÖR - VG 06164520600 Sadel (B:43xD:35 cm) Ylle Textil (formjutet kallskum) Sadel-sits ger en naturlig gungning i ryggen och därmed en öppen, aktiv höftvinkel och energonomisk sittställning. För stolar med armstöd

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

MODULSTOLEN REAL 9000

MODULSTOLEN REAL 9000 MODULSTOLEN REAL 9000 Artikelnr: 803336 Mercado 0811 Giltig från 960601 REAL 9000 - Den svenska kvalitetsstolen ett system där behoven bestämmer utförandet När benen är svaga behöver man en stol både

Läs mer

HÅG Capisco & HÅG Capisco Puls. Celebrating movement

HÅG Capisco & HÅG Capisco Puls. Celebrating movement 1 HÅG Capisco & HÅG Capisco Puls Celebrating movement 2 3 En designikon som fortfarande håller Det är sällsynt med en möbeldesign som kan hålla så väl som HÅG Capisco. 30 år senare är stolen fortfarande

Läs mer

Junior Sitta. R82 x:panda. Med förbättrad funktion

Junior Sitta. R82 x:panda. Med förbättrad funktion Junior Sitta R82 x:panda Med förbättrad funktion Skapad för bästa sittupplevelse Användare, familjer och specialister över hela världen uppskattar x:pandas mångsidiga konfigurationsmöjligheter, dess funktioner

Läs mer

Junior Bad & Toalett. R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol.

Junior Bad & Toalett. R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol. Junior Bad & Toalett R82 Heron En multifunktionell duschoch toalettstol. R82 Heron R82 Heron är en av de mest funktionella dusch- och toalettstolarna på marknaden. Bakom den rena och enkla designen döljer

Läs mer

R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol.

R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol. En multifunktionell duschoch toalettstol. för optimal positionering är en av de mest funktionella dusch- och toalettstolarna på marknaden. Bakom den rena och enkla designen döljer sig många funktionella

Läs mer

H - Arbetsstolar. SKL Kommentus Inköpscentral AB Projektnummer: Version: 1

H - Arbetsstolar. SKL Kommentus Inköpscentral AB Projektnummer: Version: 1 2018-11-02 H - Arbetsstolar SKL Kommentus Inköpscentral AB Projektnummer: 10348 Version: 1 Modell 7000 - Hög H232 Senab Malmstolen AB 7000 Hög Arbetsstol 1 2 Ryggstöd Hög: 61 cm, B: 42 cm Säte: D: 46 cm,

Läs mer

C A R I T A C H A I R C A R I T A S I T T M Ö B L E R

C A R I T A C H A I R C A R I T A S I T T M Ö B L E R CARITA SITTMÖBLER 2 Carita Sittmöbler Carita Sittmöbler 3 CARITA Sittmöbler Det är viktigt att på bästa sätt ta hand om de som behöver det allra mest. Vi har därför gett vår möbelserie Carita alla de fördelar

Läs mer

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s

M2 Multi-tip. Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion. HMN a/s M2 Multi-tip Elektriskt höjd-och sänkbara dusch/toalettstol stol i rostfritt stål med elektrisk-tip funktion M2 Multi-tip M2 Multi-tip är HMN unika bad stol som lever upp till framtiden för dusch / toalettstol

Läs mer

Smärta vid bildskärm. En undersökning om svenska folkets upplevelse av att arbeta vid bildskärm.

Smärta vid bildskärm. En undersökning om svenska folkets upplevelse av att arbeta vid bildskärm. Smärta vid bildskärm En undersökning om svenska folkets upplevelse av att arbeta vid bildskärm. Smärta vid bildskärmen ett problem för folkhälsan? Fler och fler tillbringar allt mer tid på jobbet framför

Läs mer

Kimba Neo. För ett aktivt liv. Storlek 1 & 2

Kimba Neo. För ett aktivt liv. Storlek 1 & 2 Kimba Neo För ett aktivt liv Storlek 1 & 2 Det bästa för ditt liv: Nya Kimba Neo Föräldrar vill alltid att deras barn ska få det bästa. En rehabiliteringssulky ska uppfylla såväl barnets behov som familjens

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

GODA MOTIONSVANOR=FÄRRE BELASTNINGSSKADOR?

GODA MOTIONSVANOR=FÄRRE BELASTNINGSSKADOR? YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn GODA MOTIONSVANOR=FÄRRE BELASTNINGSSKADOR? Examensarbete 35 poäng Författare: Lena Gräsberg Paula Salloum Handledare: Doris Karlsson Våren 2015

Läs mer

Tre dimensioner. Inga kompromisser.

Tre dimensioner. Inga kompromisser. Tre dimensioner. Inga kompromisser. Inte bara ergonomisk. Men trefalt dynamisk. Den Ergonomiska Revolutionen. Den aktiva kontorsstolen 3Dee är den första av sitt slag och resultatet av ingenjörskonst och

Läs mer

R82 x:panda. Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden.

R82 x:panda. Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden. R82 Flexibelt och dynamiskt sittsystem med flera nya underreden. R82 design och flexibilitet Om du letar efter ett sittsystem med hög kvalitet och flexibilitet så är ett självklart val. Den gör det möjligt

Läs mer

HÅG SoFi mesh. Vårt senaste tillskott till HÅG familjen

HÅG SoFi mesh. Vårt senaste tillskott till HÅG familjen HÅG SoFi mesh Vårt senaste tillskott till HÅG familjen Sida 1 Gör din arbetsdag mindre vanlig HÅG varumärket är resultatet av strävan efter att upptäcka och förvandla. I hjärtat av varumärket finns en

Läs mer

Författare: Gunilla Bergerson och Ingrid Larsson, leg. arbetsterapeuter. Sittställningens betydelse när vi äter och dricker

Författare: Gunilla Bergerson och Ingrid Larsson, leg. arbetsterapeuter. Sittställningens betydelse när vi äter och dricker Nr 3 feb 2006 Författare: Gunilla Bergerson och Ingrid Larsson, leg. arbetsterapeuter Sittställningens betydelse när vi äter och dricker Redan som barn får vi lära oss att sitta ordentligt vid måltiden,

Läs mer

skräddarsydda medicintekniska arbetsstolar

skräddarsydda medicintekniska arbetsstolar REAL-STOLARNA ÄR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER OCH CE-MÄRKTA I ENLIGHET MED LÄKEMEDELSVERKETS FÖRESKRIFTER 2003:11. skräddarsydda medicintekniska arbetsstolar 140916 / 070601 ETT modulsystem FYRA basmodeller

Läs mer

Tumble Forms 2 Manual

Tumble Forms 2 Manual Tumble Forms 2 Manual 74604A 06-10-23 Etac Sverige AB, Box 203, SE-334 24 Anderstorp Tel: 0371-58 73 00, Fax: 0371-58 73 90 www.etac.se Innehållsförteckning Sida Golvsits Deluxe 5 Golvsits Mobil 5 Polstringsdyna

Läs mer

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning!

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Fördelen med GATEs hygienstolar är att de mycket snabbt kan anpassas efter varje individs behov och varje situations

Läs mer

FÖR DITT AKTIVA SITTANDE

FÖR DITT AKTIVA SITTANDE CAPELLA 02 Capella Capella 03 CAPELLA Capella är en arbetsstol skapad just för dig. Oavsett vem du är eller vad du arbetar med så sitter du bekvämt på denna unika och innovativa stol. Den är född ur all

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Sätter en ny standard för elrullstolar

Sätter en ny standard för elrullstolar Tango Tango Sätter en ny standard för elrullstolar Quickie Tango är en lättskött elrullstol som är fullt utrustad i standardkonfiguration samt har ett stort utbud av manuella och elektriska tillval. Omfattande

Läs mer

Ergonomi. Ola Bergengren Fystränare SS04 och AIK Fotboll

Ergonomi. Ola Bergengren Fystränare SS04 och AIK Fotboll Ergonomi Ola Bergengren Fystränare SS04 och AIK Fotboll Ergonomi Samspelet mellan människa, arbetsuppgifter och den omgivande miljön Anatomi Läran om kroppens uppbyggnad, utseende och funktion Skelettet

Läs mer

Den ergonomiskt förbättrade arbetsstationen: Ett innovativt ultraljudssystem

Den ergonomiskt förbättrade arbetsstationen: Ett innovativt ultraljudssystem Den ergonomiskt förbättrade arbetsstationen: Ett innovativt ultraljudssystem Författare: Carolyn T. Coffin, MPH, RDMS, RVT, RDCS Sound Ergonomics, LLC Dagens ultraljudsenheter står inför många utmaningar,

Läs mer

Junior Bad & Toalett. R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol.

Junior Bad & Toalett. R82 Heron. En multifunktionell duschoch toalettstol. Junior Bad & Toalett R82 Heron En multifunktionell duschoch toalettstol. R82 Heron R82 Heron är en av de mest funktionella dusch- och toalettstolarna på marknaden. Bakom den rena och enkla designen döljer

Läs mer

Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten

Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten Arbetets betydelse för uppkomst av besvär och sjukdomar Nacken och övre rörelseapparaten Bakgrund Besvär från rörelseapparaten är vanliga arbetsrelaterade sjukdomar i industrialiserade länder. Omkring

Läs mer

Belastningsergonomi. Mät era högerhänder under föreläsningen. Belastningsergonomi. Människa Teknik Omgivning Organisation.

Belastningsergonomi. Mät era högerhänder under föreläsningen. Belastningsergonomi. Människa Teknik Omgivning Organisation. Belastningsergonomi Mät era högerhänder under föreläsningen Hillevi Hemphälä Avdelningen för Ergonomi Institutionen för designvetenskaper Lunds Universitet Belastningsergonomi Kunskapen om och samspelet

Läs mer

NU I UTFÖRANDE. Svenstol Manager

NU I UTFÖRANDE. Svenstol Manager NU I UTFÖRANDE Svenstol Manager Kalla den inte direktörsstol Låt dig inte luras av första anblicken. Klassiska direktörsstolar är i och för sig stora och snygga. Men de är inte särskilt lämpliga för långa,

Läs mer

Vi har barnasinnet kvar!

Vi har barnasinnet kvar! REAL-STOLARNA ÄR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER OCH CE-MÄRKTA I ENLIGHET MED LÄKEMEDELSVERKETS FÖRESKRIFTER 2003:11. Vi har barnasinnet kvar! 140916 / 070601 AKTIVT SITTANDE MED STORA MÖJLIGHETER Många barn

Läs mer

Gravitationen Hävarmar

Gravitationen Hävarmar elastningar Gravitationen Som bekant är gravitationen, tyngdlagen, ständigt närvarande här på jorden. Släpper vi ett äpple ur handen faller det ner på marken. Detta är självklar kunskap idag som är svår

Läs mer

Focus. Kombinerar positionering och lättkördhet

Focus. Kombinerar positionering och lättkördhet KOMPATIBEL Kombinerar positionering och lättkördhet är en allroundrullstol anpassad för brukare som behöver stöd vid sittande och samtidigt en lättkörd och lätt justerbar rullstol. Den fasta sitsplattan

Läs mer

Må bra på jobbet. Allt fler timmar spenderas framför datorn. Och allt fler får problem med värk i rygg, nacke, axlar och hand leder.

Må bra på jobbet. Allt fler timmar spenderas framför datorn. Och allt fler får problem med värk i rygg, nacke, axlar och hand leder. Må bra på jobbet. Allt fler timmar spenderas framför datorn. Och allt fler får problem med värk i rygg, nacke, axlar och hand leder. Därför har vi utvecklat Jobmate en produktserie som låter dig arbeta

Läs mer

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING

NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING NATURVETENSKAPLIG SPETS INOM FÖRSÖKSVERKSAMHET MED RIKSREKRYTERANDE GYMNASIAL SPETSUTBILDNING Ämnet naturvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning förbereder

Läs mer

S t o l s y s t e m 1

S t o l s y s t e m 1 Stolsystem 1 INNEHÅLL Om ErgoComfort, ergonomi och nyheter Sadelstolar Operatörsstolar Laboratoriestolar Kontors- och receptionsstolar Klädsel och färger > 2 > 4 > 6 > 8 > 10 > 12 Ergonomi och komfort

Läs mer

KÖPHJÄLP Arbetsstolar

KÖPHJÄLP Arbetsstolar KÖPHJÄLP Arbetsstolar Läs mer i garantibroschyren för VOLMAR, MARKUS, TROLLBERGET, LÅNGFJÄLL, HATTEFJÄLL, FJÄLLBERGET, ALEFJÄLL, JÄRVFJÄLLET och FLINTAN. Arbetsstol med perfekt passform Det är enkelt att

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

Eve. Arbetsstolar.

Eve. Arbetsstolar. www.ergoff.se Eve Arbetsstolar Med EVE kan vi erbjuda ett brett program med arbetsstolar, som ger dig möjligheter att välja en stol som känns rätt för din kropp och passar ditt arbete. Stolarna finns i

Läs mer

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods.

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Arbetsmiljölagen: Ansvaret för arbetsmiljön åvilar i första hand arbetsgivaren som

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Ergonomi - Uppgift 11

Ergonomi - Uppgift 11 Arbetsplatsanalys av min dataplats hemma Arbetsplatsanalys Efter renoveringar hemma har kontoret fått flytta ut i hallen. Kontorsplatsen är inte fullständig ännu för hyllorna, som skall vara ovanför bordet,

Läs mer

Ocean Ergo TILLBEHÖRSBROSCHYR

Ocean Ergo TILLBEHÖRSBROSCHYR TILLBEHÖRSBROSCHYR Tillbehör - -familjen Tillbehör Sitsar och ryggstöd Mjuksits standard Med hygienurtag. Mått hygienurtag: 34 x 26 cm AP1603142 Lock till mjuksits standard Passar endast mjuksits standard

Läs mer

13 uppen gr gienstolar 20 medema Hy

13 uppen gr gienstolar 20 medema Hy medemagruppen Hygienstolar 2013 Reflex Ett värdigare alternativ Reflex erbjuder en helhetslösning för dusch, toalett och transport. Reflex De elektriska inställningarna optimerar arbetsmiljön för anhöriga

Läs mer