Kartläggning och tillsyn. av elmätare : SWEDAC REP 14: Utgåva 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1"

Transkript

1 SWEDAC REP 14: Utgåva 1 14: Kartläggning och tillsyn av elmätare 2013 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, Borås Tel

2 Förord Denna rapport har utarbetats av Olga Caratier (Swedac) som har ansvarat för planering, genomförande, insamling och sammanställning av projektet, tillsammans med Renée Hansson (Swedac), Ulf Hagstrand (Sweco) och Maria E Wallin (Swedac). 2 (13)

3 Innehållsförteckning 1. Inledning Regelverk Genomförande av tillsynsaktiviteterna Enkät Tillsynsbesök Resultat av kartläggningen Det Nationella stickprovet Felrapportering Dokumentationskrav Kategori Ackrediterat kontrollorgan och återkommande kontroll Slutsatser och lärdomar...10 Bilaga Enkätfrågor (13)

4 1 Inledning Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) arbetar för kvalitet och säkerhet, ser till att produkter och tjänster ska vara säkra och tillförlitliga. Swedac är den myndighet som har ansvaret för reglerad mätteknik genomfördes MID (EU:s mätinstrumentdirektiv) i svensk lagstiftning och Swedac utsågs till central tillsyns- och föreskrivandemyndighet för alla mätinstrument inklusive elmätare. Under 2012 genomförde Swedac ett tillsynsprojekt med syfte att kartlägga hur nätkoncessionshavare organiserar återkommande kontroll av direktmätare och i vilken omfattning. 151 elnätsföretag fick Swedacs tillsynsenkät och 6 elnätsföretag blev föremål för djupgranskning års aktiviteter visar att det finns brister hos nätkoncessionshavare avseende egen kontroll, kunskap om mätare och mätsystem, den föreskrivna återkommande kontrollen och hantering av dokumentation om mätarna. Resultatet från tillsynsprojektet 2012 ligger till grund för tillsynsaktiviteterna I 2013 års tillsynsaktiviteter har Swedac särskilt granskat nätföretag vad gäller genomförande av återkommande kontroll och dokumentation av mätare upp till och med 63A samt i vilken omfattning företagen har genomfört genomförande av kontroll vid idrifttagning av mätsystem kategori Regelverk Swedac ansvarar för föreskrifter och tillsyn på elmätarområdet. För elmätare finns följande föreskrifter: Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv energi; Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mängder av överförd el; Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv energi; Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter (STAFS 2013:13) för år 2014 om tillsynsavgifter för mätare för aktiv energi. Syftet med regelverket är att kvalitetssäkra mätvärden som ligger till grund för debitering. Det finns därför bestämmelser vad gäller: 1) Kvalitetskrav på mätare och delkomponenter som är nödvändiga för att åstadkomma ett korrekt mätvärde; 2) Kontroll av mätare och mätsystem i drift för att säkerställa överrensstämmelse med föreskrivna krav; 3) Mätvärderegistrering (mätvärdesupplösning och tidsavvikelse); 4) Dokumentation som nätkoncessionshavare ska ha om en mätare eller mätsystem. 4 (13)

5 3 Genomförande av tillsynsaktiviteterna 3.1 Enkät Tillsynsaktiviteterna under 2013 har genomförts i två delar: dels genom en tillsynsenkät och dels genom fördjupad granskning vid tillsynsbesök hos ett antal företag. Under hösten 2013 genomförde Swedac en kartläggning med syfte att se hur nätkoncessionshavare organiserar återkommande kontroll av direktmätare och i vilken omfattning. Kartläggningen genomfördes genom att en elektronisk tillsynsenkät skickades ut till 143 nätkoncessionshavare i Sverige via ett webbaserat verktyg. Inför tillsynsaktiviteten skickades ett e-post meddelande ut till 143 nätkoncessionshavare med information om den webbaserade tillsynsenkäten i syfte att uppdatera kontaktuppgifter till nätkoncessionshavare. I brevet uppmanades nätägare att besvara enkäten för att underlätta tillsynsmyndighetens arbete. Övervägande del av de tillfrågade, 141 nätkoncessionshavare, är medlemmar i Svensk Energi och deltar i det Nationella stickprovet. Två bolag som besvarade enkäten är inte branschorganiserade. Frågorna i tillsynsenkäten (se bilagan) avsåg nätkoncessionshavarnas egenkontroll, föreskriven återkommande kontroll som ska utföras av ackrediterade kontrollorgan samt uppgifter i dokumentation om mätarna och mätsystem i kategori 1-3. Tillsammans med länken till enkäten fick respondenterna Swedacs föreskrifter (STAFS 2009:8) om mätsystem för mängder av överförd el och (STAFS 2009) om återkommande kontroll av mätare för aktiv energi, bilagan Felkategorisering av funktion hos elmätare och enkätfrågorna i Wordformat för att underlätta svarsprocessen. 70 % av nätkoncessionshavarna besvarade enkäten inom angiven tid. Resterande nätägare fick påminnelsebrev. Två påminnelser skickades till de nätkoncessionshavare som inte svarade på enkäten inom angiven tid. Cirka 20 % av nätbolag fick sin andra påminnelse med en upplyssning om att underlåtelse att fylla i Swedacs tillsynsformulär kan medföra ett föreläggande. Några respondenter fick anstånd om att komma med uppgifter om bolagets hantering av mätare vid ett senare tillfälle. Ett föreläggande skickades till en respondent. 3.2 Tillsynsbesök Swedac har sammanställt alla inkomna svar och valt ut 6 nätkoncessionshavare i Södra Norrland, Dalarna, Västra Skåne samt ett företag med verksamhet i hela landet för en fördjupad granskning. Företagen hade gemensamt ett mätarbestånd som motsvarar 25 % av samtliga elmätare och mätsystem. Under perioden november 2013 januari 2014 genomförde Swedac 6 tillsynsbesök. 5 (13)

6 Syftet med tillsynsbesöken var att följa upp tillsynsenkäten, ställa ytterligare frågor om verksamheten runt mätare och mätsystem, rutiner för att säkerställa att mätare kontrolleras enligt föreskrivna krav samt efterfråga styrkande dokumentation för att se hur bolaget följer de regler som finns i Swedacs föreskrifter (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el och i Swedacs föreskrifter (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv energi. De utvalde företagen använder alla det Nationella stickprovet som ett verktyg att genomföra statistisk kontroll av mätare i kategori 1 63 A. De 6 nätägarna kontaktades av Swedac och fick ett formulär med frågor som skulle tas upp under tillsynsbesöket. Tillsynsbesöket tar cirka 2,5-3 timmar. Swedacs tillsynsbesök kännetecknas av öppen dialog med nätägare. Under besöket granskade Swedac bolagets enkätsvar, efterfrågades styrkande dokumentation såsom kontrollrapporter, ställde frågor avseende rutiner för att säkerställa att mätare kontrolleras enligt föreskrivna krav samt ytterligare frågor om verksamheten runt mätare och mätsystem. De nätföretag som hade brister i hantering av mätare och mätsystem utreds vidare i separata ärenden. 4 Resultat av kartläggningen Swedacs tillsynsenkät omfattar elmätare, utgörs av mätare av kategori 1( 63 A). Cirka 97 % av mätarbeståndet i kategori 1 ( 63 A) utgörs av elektroniska mätare. Andel av mätarstock som utgörs av mätare kat 1 ( 63 A) Elektronisk elmätare 97,4 % Andra mätartyper 2,6 % 4.1 Det Nationella stickprovet Övervägande majoritet av nätägarna (97 %) använder statistisk kontroll för återkommande kontroll av mätare i kategori 1 ( 63 A). Endast ett företag genomför statistisk kontroll i egen regi. Övriga företag deltar i det Nationella stickprovet som branschorganisationen Svensk Energi ansvarar för. Samordnade rikstäckande stickprovsundersökningar är ekonomiskt fördelaktiga och unika, ett kraftfullt verktyg för kontroll av stora partier av mätare hos nätkoncessionshavare. Revisionsintervallet för godkända mätare i det Nationella stickprovet kan förlängas en kontrollperiod, medan samtliga underkända mätare måste bytas ut inom ett år. 6 (13)

7 Av tillsynsaktiviteterna har det framkommit att vissa företag har bristande kunskap om vilka mätare som omfattas av det Nationella stickprovet. Ännu sämre kunskap har nätägarna om mätare som inte omfattas av det Nationella stickprovet. Behov finns därför att öka nätägarnas medvetenhet om att förbättra rutiner kring hantering av mätare uttagna för stickprovskontroll i eget administrativa system. Resultaten av kartläggningen visar tydligt att nätägarna har fortsatt svårt att se kopplingen mellan uttagna och kontrollerade mätare (kategori 1 63 A) till företagets egna mätarindivider i provgruppen. Swedac kommer att fortsätta sitt arbete med att öka nätägarnas medvetenhet genom att efterfråga hur företagen säkerställer att mätare som inte omfattas av det nationella stickprovet återkommande kontrolleras enligt föreskrivna krav. 4.2 Felrapportering På frågan om nätföretagen dokumenterar nedtagna mätare svarar 23 % av de tillfrågade nej. På följdfrågan hur företagen kategoriserar felfunktion svarar företagen enligt nedan. Hur kategoriserar ni nertagna elmätare med felfunktion? Procent Antal elnätsföretag A. Inte alls 12 % 17 B. Egen metod 47 % 68 C. Kategorisering enligt Nationella stickprovet 41 % 58 Totalt 100 % 143 Svensk Energi har tagit fram ett program för felinrapportering av mätare med felfunktion som klassas på två sätt: efter yttre felorsak och efter felkategori (bilaga2). Efter djupare granskning hos nätägarna kan man tydligt se att ELSA (Elmätare Livslängd Statistisk Analys) är ett bra komplement till det Nationella stickprovet som inrapporteringssystem för felaktiga mätare. Vid tillsynsbesöken har Swedac sett att företagen dokumenterat felaktiga mätare men metoderna varierar. Kvaliteten och användbarheten av dokumentation varierar också. 4.3 Dokumentationskrav I enkäten och vid tillsynsbesöken efterfrågar Swedac styrkande dokumentation om mätarna hos nätkoncessionshavare. Uppgifter som ska finnas i nätkoncessionshavarens dokumentation finns i Swedacs föreskrifter (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv energi. I tabellen nedan finns en sammanställning över uppgifter som enligt nätföretagens svar på tillsynsenkäten finns i nätkoncessionshavarnas dokumentation. 7 (13)

8 Följande uppgifter som finns i nätkoncessionshavares dokumentation Procent Antal företag 1 A. Tillverkningsnummer (tillverkarens serienummer) B. Funktionsprincip C. Iref, (Iref = Ib = 10Itr ) D. Fabrikat E. Typbeteckning 95 % % % % % 136 F. EG-typintyg-, certifikatnummer eller motsvarande (styrker att elmätare är 58 % 84 godkänd) G. Tillverkningsår 94 % 135 H. Planerat kontrollintervall (för mätare med allkontroll efter 10 år) I. Datum för senast genomförda återkommande kontroll J. Kontrollrapport alt. en sammanställning av kontrollrapporter (styrker att elmätaren har genomgått den återkommande kontrollen) K. Nedtagna mätare och orsak till att dessa tagits ned 1 Totalt antal företag/nätägare som besvarade enkäten är % % % % 110 Under tillsynsbesöken har det framkommit att resultatet är bättre än vad tabellen visar, dvs. nätägarna har uppgifterna men personen som svarade på enkäten hade inte kunskap om att dessa uppgifter finns hos nätägaren. Enligt Swedacs bedömning finns det behov av informationsinsatser och utbildning hos nätägarna. I Swedacs föreskrifter (STAFS 2009:9) finns även krav att nätägare ska ha kontrollrapport alternativt en sammanställning av kontrollrapporter för de mätare som representerats i stickprovet men inte själva genomgått kontroll. Alla nätägare vid tillsynsbesöken kunde styrka att de mätare som företaget fått i uppgift att kontrollera i det Nationella stickprovet har genomgått den återkommande kontrollen genom att presentera sina kontrollrapporter. Swedac påpekade vid besöken att sammanställning av kontrollrapporter som ligger till grund för ett godkännande av ett parti i det Nationella stickprovet bör i framtiden kunna begäras av nätägare från Svensk Energi. Uppgifter om resultat från årets kontroll av mätpartier i det Nationella stickprovet fanns inte 8 (13)

9 tillgängligt vid fyra av sex besökstillfällen. Ett besök pågick då Svensk Energi publicerade årets resultat och vid det andra besöket kunde företaget inte visa att de hade kännedom om det publicerade resultatet. 4.4 Kategori 2-3 Ur tillsynsaktiviteterna framgår det att 43 % av mätsystem i kategori 2-3 har inte genomgått föreskriven återkommande kontroll, dvs. 36 (cirka 25 %) nätägare släpar med den föreskrivna kontrollen. Under 2014 kommer Swedac att kontakta berörda nätägare brevledes eller via tillsynsbesök och begära in handlingsplan för kategori 2-3. Hur många mätsystem i kategori 2-3 har inte genomgått kontroll vid drifttagande eller återkommande kontroll? Procent Totalt antal mätsystem % Ackrediterat kontrollorgan och återkommande kontroll Kartläggningen visar tydligt på brister vad gäller kunskap om vem som ska utföra den föreskrivna återkommande kontrollen av elmätare i kategori 1 upp till och med 63 A. Den föreskrivna återkommande kontrollen av elmätare ska utföras av ett ackrediterat kontrollorgan av typ A, B eller C som ackrediterats för denna uppgift enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 765/ Vem utför den fysiska kontrollen i fält åt Er? Procent Antal Vi själva 15 % 23 Upphandlad ackrediterad entreprenör 70 % 100 Annan samarbetspartner, ange vem 14 % 20 Totalt 100 % % av nätkoncessionshavare uppger i enkäten att de själv utför den fysiska kontrollen i fält. Swedac påpekar att all kontroll i fält ska utföras av ett ackrediterat kontrollorgan med egen personal eller av personal knuten till kontrollorganet via avtal. Efter en djupare granskning av elnätsföretagens svar har det framkommit att några av företagen utför kontroller under ett kontrollorgans ackreditering. Swedac ser behov av att informera om att all kontroll av mätare och mätsystem ska utföras av ett ackrediterat kontrollorgan med egen personal eller av personal knuten till kontrollorganet via avtal. 1 EUT L 218, , s. 30 (Celex32008R0765). 9 (13)

10 5 Slutsatser och lärdomar Sammanfattningsvis kan Swedac konstatera att det finns brister hos nätkoncessionshavare avseende egen kontroll, kunskap om mätare och mätsystem, den föreskrivna återkommande kontrollen och hantering av dokumentation. Under 2013 utarbetade Swedac metoder för att kartlägga och granska uppgifter om mätare och mätsystem hos nätkoncessionshavare. Detta arbete innebär en kartläggning och utveckling av arbetsprocesser som resulterat i interna rutinbeskrivningar. Liknande kartläggning genomförde Swedac under 2012, dvs. gick ut med enkäten till 151 elnätsföretag och genomförde 6 tillsynsbesök. Trots det besvarade vissa nätägare även under 2013 denna obligatoriska enkät på ett slarvigt sätt, lämnade motstridiga svar och det var stor diskrepans mellan inrapporterade antal mätare och mätsystem. Sannolikt rör det sig om bristande kunskap om regelverk och det tyder på, att en del nätägare fortfarande anser att Swedacs tillsynsenkät är frivillig. Oklara adressuppgifter till kontaktpersoner mot Swedac bedrog till flera påminnelsebrev. Det är nätägarens ansvar att anmäla i förväg om det har skett betydande förändringar i ägarförhållandena eller i något annat hänseende av betydelse för fakturering av tillsynsavgiften (5 STAFS 2013:13). I detta fall rör det sig om att meddela Swedac förändrade adress- och kontaktuppgifter. Framöver kommer Swedac att mer systematiskt använda webbaserade enkäter som datainsamlingsteknik. Metoden är både kostnadseffektiv och tidsbesparande vid genomförande av rikstäckande undersökningar. Förutom webbaserade tillsynsenkäter kommer myndigheten gå ut till elnätsföretag med nyhetsbrev för att informera om pågående och planerat tillsynsarbete, sprida information om nya/förändrade föreskrifter på elmätarområdet och höja nätägarnas kunskap om regelverk. Angående de uppgifter som ska finnas i nätkoncessionshavarens dokumentation (9 STAFS 2009:9) kommer Swedac att satsa på informationsinsatser för att öka förståelse om dokumentationskrav hos elnätsföretag. Alla uppgifter förutom planerat kontrollintervall (för mätare med allkontroll efter 10 år) ska finnas hos nätägaren, men det är upp till nätägaren hur de uppgifterna ska förvaras, exempelvis elektroniskt, i ett eget administrativt system, i arkivet eller på ett annat sätt. Myndigheten kommer att efterfråga styrkande dokumentation vid platsbesök eller brevledes. Kartläggningen och platsbesöken visar generellt på okunskap hos nätägarna om den praktiska hanteringen av det Nationella stickprovet. Nätägarna förlitar sig helt på att genom att skicka sin mätstocksfil till det Nationella stickprovet har de uppfyllt kraven i Swedacs föreskrifter. Ur tillsynsaktiviteterna kan man konstatera att elnätsföretag inte kan säkerställa eller redovisa vilka mätare som är representerade i stickprovet samt inte hanterar mätare som inte omfattas 10 (13)

11 av det Nationella stickprovet på föreskrivet sätt. Swedac kommer att fortsätta sitt arbete under 2014 med att öka nätägarnas medvenenhet genom att efterfråga hur företagen säkerställer att mätare som inte omfattas av det Nationella stickprovet återkommande kontrolleras enligt föreskrivna krav. Swedac har under 2012 och 2013 genomfört två möten per år med projektgrupp stickprov (PGS) som är i den grupp inom Svensk Energi som ansvarar för administrationen runt stickprovet. Swedac planerar att under 2014 att fortsätta dessa möten med PGS samt tätare samarbete andra tillsynsmyndigheter i syfte att tillsammans höja kunskap och medvetenhet hos nätägarna om mätare och mätsystem. Swedac kommer att fortsätta sitt arbete med tillsynsenkäter och kommer att genomföra fler tillsynsbesök under kommande år. 11 (13)

12 Enkätfrågor 1. Ange totalt antal mätare i fält för de nätkoncessioner ni administrerar? 2. Ange antal mätare i fält av kategori 1( 63 A) 3. Ange hur stor andel (%) av er mätarstock kategori 1( 63 A) som utgörs av elektroniska mätare o Elektronisk elmätare kategori 1 o Andra mätartyper 4. Ange antal mätare i fält av kategori Ange hur ni grupperat era mätare med avseende på det alternativ som finns i föreskrifterna vad gäller återkommande kontroll o Statistisk kontroll - "det nationella stickprovet o Periodisk allkontroll o 10 årskontroll 6. Ange antal mätare ni ska låta kontrollera år 2013? o Statistisk kontroll - "det nationella stickprovet o Periodisk allkontroll o 10 årskontroll 7. Ange antal elmätare som ursprungligen var uttagna för kontroll år 2012? o Statistisk kontroll - "det nationella stickprovet o Periodisk allkontroll o 10 årskontroll 8. Ange antal elmätare ni lät kontrollera år 2012? o Statistisk kontroll - "det nationella stickprovet o Periodisk allkontroll o 10 årskontroll 9. Ange antal mätare som enligt fråga 8 blev underkända i den återkommande kontrollen 2012? o Statistisk kontroll - "det nationella stickprovet o Periodisk allkontroll o 10 årskontroll 10. Har ni mätare som tillhör partier som blev underkända i det nationella stickprovet år 2012? o Ja o Nej 11. Ange antal 12. Kommer ni att ta dessa mätare ur drift senast 31 december 2013? o Ja o Nej, kommentera ert svar 13. Ange vilka av följande uppgifter som finns i er dokumentation A. Tillverkningsnummer (tillverkarens serienummer) B. Funktionsprincip C. Iref, (Iref = Ib = 10Itr ) D. Fabrikat E. Typbeteckning F. EG-typintyg-, certifikatnummer eller motsvarande (styrker att elmätare är godkänd) 12 (13)

13 G. Tillverkningsår H. Planerat kontrollintervall (för mätare med allkontroll efter 10 år) I. Datum för senast genomförda återkommande kontroll J. Kontrollrapport alt. en sammanställning av kontrollrapporter (styrker att elmätaren har genomgått återkommande kontrollen) K. Nedtagna mätare och orsak till att dessa tagits ned. 14. Hur kategoriserar ni nertagna elmätare med felfunktion? o Inte alls o Egen metod o Kategorisering enligt nationella stickprovet (bilaga) 15. Vid nya och ombyggda anläggningar kontrollerar vi alltid i samband med driftsättning o Ja o Nej, kommentera ert svar 16. Hur många mätsystem i kategori 2-3 har inte genomgått kontroll vid drifttagande eller återkommande kontroll? 17. Vem utför den fysiska kontrollen i fält åt Er? o Vi själva o Upphandlad ackrediterad entreprenör o Annan samarbetspartner, ange vem 13 (13)

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv elenergi; Rubriken har denna

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:9 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare

Tillsynsrapport 2013 Värmemätare % datum%% % Tillsynsrapport 2013 Värmemätare En enkätundersökning av värmeleverantörers mätarhantering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900

Läs mer

EN ANVISNING FRÅN SVENSK ENERGI. Anvisningar för nationellt stickprov på elmätare

EN ANVISNING FRÅN SVENSK ENERGI. Anvisningar för nationellt stickprov på elmätare EN ANVISNING FRÅN SVENSK ENERGI Anvisningar för nationellt stickprov på elmätare September 2014 Innehåll 2 1. Inledning 3 2. Allmänt om kontroll 3 2.1 Swedac:s föreskrifter 5 3. Allmänt om det nationella

Läs mer

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr

Fordonsvågar i grus- och bergtäkter. Rapport tillsyn : SWEDAC REP 13: Dnr 2013:22013-01-11 Fordonsvågar i grus- och bergtäkter Rapport tillsyn 2012 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:2 Utkom från trycket den 12 februari 2015 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Tillsyn vattenmätare 2013

Tillsyn vattenmätare 2013 2013-xx2013-08-xxxx Tillsyn vattenmätare 2013 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Bakgrund 3 3.

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:8 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2012. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2012 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Våganvändning inom stora dagligvarukedjor

Våganvändning inom stora dagligvarukedjor vågar i SWEDAC REP 16:1 2016-01-18 Dnr 2015/2029 Tillsynsrapport 2015 Våganvändning inom stora dagligvarukedjor Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt

Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123. Marknadskontrollrapport 2010. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt Datum: 2011-03-03 Dnr 10-1844-123 Marknadskontrollrapport 2010 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:1) om återkommande kontroll av automatiska vågar Ändring införd: t.o.m. STAFS 2011:9 Tillämpningsområde

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Datum Beteckning 2016-01-25 2016/256 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2016 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten

Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Datum: 2012-04-19 Dnr 11-1803-123 Marknadskontrollrapport 2011 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Förord Swedac har bland annat till uppgift att skydda konsumenter från oriktiga mängduppgifter,

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2007:19) om återkommande kontroll av icke-automatiska vågar Ändring införd. t.o.m. STAFS 2014:5 Tillämpningsområde

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Datum Ref. Beteckning Ares(2015)402331-02/02/2015 2014-12-19 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter () om återkommande kontroll av mätsystem för andra vätskor än vatten Ändring införd t.o.m. STAFS 2014:4 Tillämpningsområde

Läs mer

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem

Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem 1111%datum%1 Vägledning för kontrollorgan Oljeavskiljarssystem Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definitioner

Läs mer

För få mätare för statistisk utvärdering. Kvarvarande mätare av denna typ ska därför tas ner för revision eller bytas ut.

För få mätare för statistisk utvärdering. Kvarvarande mätare av denna typ ska därför tas ner för revision eller bytas ut. Stickprovsundersökningar av elmätare Information och resultat Den svenska lagstiftningen ger utrymme att förlänga revisionsintervallet för elmätare med hjälp av statistiska metoder. Elmätare kan då tillåtas

Läs mer

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA 1 (2) A1 Dnr (ifylls av myndigheten) Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:1 Utkom från trycket 2007-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014

Ref. Ares(2013) /12/2013. Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Ref. Ares(2013)3765507-19/12/2013 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2014 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella

Läs mer

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor

Yttrande över Styrelsens för ackreditering och teknisk kontrolls förslag till föreskrifter om färdigförpackade varor Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elektrisk utrustning och föreskrifter om elektromagnetisk kompatibilitet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB)

E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB) 1 (8) E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB) Hej! Vi kontaktar er med anledning av att Statskontoret har

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

HUR MYCKET RYMMER en liter?

HUR MYCKET RYMMER en liter? INFO 03:6 HUR MYCKET RYMMER en liter? REGLER FÖR FÄRDIGFÖRPACKADE VAROR SOM SÄLJS EFTER VOLYM ELLER VIKT Både konsumenter och handlare ska kunna lita på att förpackningar innehåller rätt mängd Det finns

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2007:3 Utkom från trycket 2006-03-29 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:19 Utkom från trycket 2007-11-13 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om mätning och rapportering av överförd el i särskilda fall beslutade

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Marknadskontrollrapport 2013. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr%

Marknadskontrollrapport 2013. Ädelmetallarbeten. Kontroll av stämplar och finhalt. %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% %swedoc_nr%%datum%%utgava_nr% Marknadskontrollrapport 2013 Ädelmetallarbeten Kontroll av stämplar och finhalt Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m.

Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och allmänna råd för ackrediterade kontrollorgan för kontroll av tryckbärande anordningar m.m. 2014-11-04 2014/2883 Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklkundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av upphävande av föreskrifter och

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; BFS 2013:6 Utkom från trycket den 18 juni

Läs mer

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll Dnr:2017-2466 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Erika Dahlstrand 3 (8) Sammanfattning Syftet med förvaltningens

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012

Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2012 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar... 3 2.2. Swedacs föreskrifter...

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (8) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00

Läs mer

Certifiering är lösningen!

Certifiering är lösningen! 2017-03-17 Certifiering är lösningen! Peter Strömbäck Generaldirektör Utmaningar Geografiska variationer och brist på enhetlighet Otillräckliga resurser Organisering och beroendeförhållanden Kort om Swedac

Läs mer

Funktionskrav på elmätare. Preliminära förslag för synpunkter juni 2017

Funktionskrav på elmätare. Preliminära förslag för synpunkter juni 2017 Funktionskrav på elmätare Preliminära förslag för synpunkter juni 2017 Innehåll Kort om projektet Preliminära förslag på utformning av funktionskrav Övergripande frågor Tidplan Kort om projektet Uppdraget

Läs mer

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette Johan Lundberg Lagen om Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Johan Lundberg 2016-03-21 Lagen om Energikartläggning i stora företag EKL Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Rapportering

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter om färdigförpackade varor

Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter om färdigförpackade varor Avdelningen för juridik och inre marknad Kari Björkqvist Direktnr: 08-406 83 04 e-post: kari.bjorkqvist@swedac.se Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter

Läs mer

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag

Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag Handling Datum 1 (12) Handbok för Energimyndighetens e-tjänst för lagen om energikartläggning i stora företag EM4500 W-4.0, 2010-11-22 Handling Datum 2 (12) Handling Datum 3 (12) Innehåll 1 Inledning 5

Läs mer

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ackrediteringssökande är införstådd med reglerna för ackrediterade certifieringsorgan och förbinder sig att uppfylla dessa samt att till Swedac rapportera

Läs mer

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar

Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar AFS 2014:XX 2014:16 Xxxxx Besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) om Arbetsmiljöverkets

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018

Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 2018-03-19 2018/151 Marknadskontrollplan för Swedac Avdelningen för reglerad mätteknik 2018 Swedac Huvudkontor Stockholmskontor Tel: 0771-99 09 00, www.swedac.se Postadress: Box 878, 501 15 Borås Postadress:

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Yvonne Svensson BFS 2012:5 Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:19) om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks föreskrifter för ackreditering av organ som skall utföra vissa kontroller

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om återföring av bensinångor steg II på bensinstationer 1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

Minnesanteckningar - Minireningsverk

Minnesanteckningar - Minireningsverk 1(5) 01054 - Minireningsverk Projektgruppen Datum: 2014-11-12 Tid: 9.00-12.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Ingela Caswell, Halmstad Frans Karlsson, Falkenberg Nina

Läs mer

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M.

KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. KOMPETENS OCH UTRUSTNING HOS ORGAN SOM KONTROLLERAR OCH CERTIFIERAR ÖPPNA CISTERNER M.M. FÖR BRANDFARLIGA VÄTSKOR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 2000:7) om kompetens och utrustning hos organ

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574)

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM BESIKTNINGSORGAN ENLIGT FORDONSLAGEN (2002:574) Ansökningshandlingar för ackreditering av besiktningsorgan består av ett ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 38-2, Ansökan om ackreditering som besiktningsorgan enligt fordonslagen (2002:574),

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:19 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om typgodkännande och tillverkningskontroll; Utkom från trycket den 26 april 2011 beslutade den

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås

1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås Avdelningen för juridik och inre marknad Josefine Larsson Direktnr: 033-177773 e-post: josefine.larsson@swedac.se Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013

Ref. Ares(2014) /08/2014. Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Ref. Ares(2014)2635481-08/08/2014 Marknadskontrollplan för Swedac Reglerad mätteknik 2013 Innehållsförteckning 1.Inledning... 3 2. Rättslig grund... 3 2.1 EU-lagstiftning samt nationella lagar och förordningar...

Läs mer

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt

Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen. Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Översiktlig konsekvensbeskrivning av författningsförslagen i Boverkets rapport 2015:2 Genomförande av EU:s nya hissdirektiv i svensk rätt Inledning Boverket har i sin rapport 2015:2 Genomförande av EU:s

Läs mer

Kemikalietillsyn i detaljhandeln

Kemikalietillsyn i detaljhandeln Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen RAPPORT Rapport: 1/2011 Författare: Björn Jonsson Datum: 2011-09-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRVALTNINGEN I SOLNA STAD Postadress Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum Uppdaterat 2015-07-03 1 (9) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-03-28 Dnr 114-2011 Försvararsamtal BAKGRUND Enligt lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet (tillsynslagen) har Säkerhets-

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer

Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer 1(5) Landstingsstyrelsen Uppföljning av granskningsplan 2012 för administrativa processer Inledning De förtroendevalda har ett övergripande ansvar att följa upp att det är en god internkontroll i landstinget.

Läs mer

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn Tillsyn Alla försäljnings- & serveringsställen av folköl får tillsynsbesök av alkoholhandläggaren i Gislaveds kommun. Syftet med besöket är att ha en kommunikation kring gällande regler för försäljning

Läs mer

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet SvK2022, v4.0, 2016-04-27 Finans 2016-11-01 2015/1263 PROMEMORIA Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL

Läs mer

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se

Årsrapport Riktad tillsyn av oljecisternskontroll. stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll stockholm.se Riktad tillsyn av oljecisternskontroll Dnr:2018-4884 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Peter Brådenmark 3 (7) Sammanfattning Syftet med miljöförvaltningens

Läs mer

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi.

Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från Swedac till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. Peter Strömbäck, Generaldirektör Borås 2015-05-21 Utveckling av livsmedelskontrollen - ett inspel från till regeringens arbete med att forma en livsmedelsstrategi. 1. Bakgrund och utgångspunker 1 är en

Läs mer

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden Rejlers Fiberprocess En lysande tråd till framtiden Det avgörande är oftast inte det som syns, utan det som ligger dolt under ytan UTREDA Utreda är den viktigaste produkten i hela fiberprocessen. Gör man

Läs mer

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården 2015-09-15 1(7) Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården Samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller personer

Läs mer

Transport av varmhållen mat. Projekt 2010. Jönköpings län

Transport av varmhållen mat. Projekt 2010. Jönköpings län Transport av varmhållen mat Projekt 2010 Jönköpings län 1 Sammanfattning Det är viktigt att varm mat förvaras och transporteras i rätt temperatur. Om temperaturen är under 60 C ökar risken för tillväxt

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 1999:5 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda föreskrifter för ackrediterade

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning

Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning ISSN 1400-6138 10:034 Vägledning för Swedacs bedömare för bedömning av oberoende och opartiskhet för kontrollorgan typ A inom området fordonsbesiktning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll,

Läs mer

Funktionskrav på elmätare författningsförslag. Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei

Funktionskrav på elmätare författningsförslag. Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei Funktionskrav på elmätare författningsförslag Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei Innehåll Syftet med funktionskraven Bakgrund Ei:s uppdrag att ta fram författningsförslag Vad händer framöver

Läs mer

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Citera gärna

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola 2014-01-24 1 (9) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola Huvudman: Östra Grevie Montessoriförskola AB 2014-01-24 2 (9) Beslut i utbildningsnämnden 2014-02-24, Un 22 Vellinge

Läs mer

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se

Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se SLUTLIG BEDÖMNING Ärendenummer: FO 2007-007 Datum: 2007-03-09 Utredare: Mårten Hyltner Utredning avseende miljösanktionsavgift

Läs mer

ABAs policy för behandling av personuppgifter

ABAs policy för behandling av personuppgifter 2018-05-17 ABAs policy för behandling av personuppgifter Vi på ABA AB värnar om din integritet och eftersträvar en hög säkerhetsnivå. Du ska kunna känna dig trygg när du anförtror oss dina personuppgifter.

Läs mer

Varför granskar Datainspektionen er verksamhet?

Varför granskar Datainspektionen er verksamhet? Datum Diarienr 1 (5) 2019-06-11 DI-2019-6696 Spotify AB Regeringsgatan 19 11153 Stockholm Tillsyn Datainspektionen har beslutat att granska er personuppgiftsbehandling avseende era användare av Spotify-tjänsten

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer