Funktionskrav på elmätare. Preliminära förslag för synpunkter juni 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionskrav på elmätare. Preliminära förslag för synpunkter juni 2017"

Transkript

1 Funktionskrav på elmätare Preliminära förslag för synpunkter juni 2017

2 Innehåll Kort om projektet Preliminära förslag på utformning av funktionskrav Övergripande frågor Tidplan

3 Kort om projektet Uppdraget är att föreslå de författningsändringar som krävs för att reglera funktionskrav på elmätare. Författningsändringarna ska vara i förordningsform om något eller några av kraven bör regleras närmare i föreskrifter så beskrivs detta i rapporten. I uppdraget ingår att göra en integritets- och säkerhetsanalys och föreslå de undantag som krävs för anläggningar av vikt för rikets säkerhet. Ei ska rapportera uppdraget till Miljö- och Energidepartementet senast den 1 november 2017.

4 Föreslagna funktionskrav i Ei:s tidigare utredning 1. Utökad mätdata 2. Öppet gränssnitt 3. Fjärravläsning 4. Mätning per 60/15 min 5. Avbrottsregistrering 6. Larm vid nollfel 7. Fjärruppgradering 8. Spänningssätta/frånkoppla via fjärr

5 Preliminära förslag på funktionskrav - introduktion Ei föreslår att det i mätförordningen regleras att Ei får ett bemyndigande att utfärda närmare föreskrifter vad gäller samtliga funktionskrav. Ei kommer fortsätta arbeta med föreskrifterna om myndigheten får ett bemyndigande att utfärda sådana. Observera att ordalydelsen i de preliminära förslagen inte utgör de slutliga förordningstexterna.

6 Funktionskrav 1 Utökad mätdata bild 1 Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Elmätaren ska för varje fas kunna mäta spänning, ström, aktiv och reaktiv effekt för uttag och inmatning av el. Mätsystemen ska även kunna mäta och registrera den totala aktiva energin för uttag och inmatning av el. Ei avser att arbeta vidare med att ta fram föreskrifter där följande förtydligas: Med spänning aves mätning av effektivvärdet av fasspänningen i Volt (V). Med ström avses effektivvärdet av fasströmmen i Ampere (A). Med aktiv och reaktiv effekt avses den momentana aktiva och reaktiva effekten per fas för både uttag och inmatning. Med energi avses mätarställning för uttag och inmatning av el.

7 Funktionskrav 1 Utökad mätdata bild 2 Ei avser inte ställa några ytterligare kvalitetskrav för de uppgifter (mätvärden /mätstorheter) som nämns ovan utöver de som redan finns. Swedacs kvalitetskrav omfattar förbrukad och producerad aktiv energi där ström, spänning och tid är ingående värden. Enligt de uppgifter projektgruppen inhämtat från marknadsaktörerna kan syftet med funktionskravet uppnås utan ytterligare krav på kvalitet. Swedac kommer att efter samråd med berörda myndigheter utreda om det finns behov av att i Swedacs föreskrifter reglera hur mätning av produktion ska gå till i det fall det är både produktion och förbrukning i uttagspunkten. Eventuellt kommer även Ei behöva uppdatera sina mätföreskrifter.

8 Frågor om vad elmätaren ska kunna mäta Ei har inte som krav att den reaktiva energin ska mätas, eftersom det behovet till stor del täcks av att den reaktiva effekten kan mätas i elmätaren. Är det något som talar emot detta?

9 Funktionskrav 2 Öppet gränssnitt bild 1 Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Elmätaren ska utrustas med ett öppet (icke proprietärt) gränssnitt där minst följande uppgifter ska kunna strömmas ut i nära realtid: aktiv och reaktiv effekt per fas, spänning per fas, ström per fas samt aktuell mätarställning för aktiv energi, både avseende förbrukning och i förekommande fall produktion. Gränssnittet måste aktiveras för att uppgifter ska kunna strömmas. Nätföretaget ansvarar för att aktivera och låsa gränssnittet efter kundens begäran. Nätföretaget ska vidta alla rimliga åtgärder för att kontrollera identiteten på en kund som begär att gränssnittet ska aktiveras. Nätföretaget ska låsa gränssnittet vid byte av kund i anslutningspunkten. Gränssnittet ska enbart ha envägskommunikation. Det ska inte vara möjligt att sända information in till mätaren via gränssnittet.

10 Funktionskrav 2 Öppet gränssnitt bild 2 Ei avser att arbeta vidare med att ta fram föreskrifter där följande förtydligas. Uppgifterna ska kunna strömmas ut minst en gång per fem sekunder och vara tillgängliga inom fem sekunder från att värdet har mätts upp. Elmätaren ska kunna strömförsörja en extern apparat hos kunden via gränssnittet. Nätföretaget ska aktivera och låsa gränssnittet efter önskemål från kunden eller från tredje part som har anlitats av kunden. Nätföretaget ska hantera upplåsning och låsning av gränssnittet inom tre arbetsdagar från det att kunden eller av kunden utsedd tredje part begär det.

11 Funktionskrav 2 Öppet gränssnitt bild 3 Forts. Ei avser att arbeta vidare med att ta fram föreskrifter där följande förtydligas. De värden som ska kunna strömmas ut är: 1. Aktiv effekt (kw, uttag och inmatning) per fas 2. Reaktiv effekt (kvar, uttag och inmatning) per fas 3. Spänning (V) per fas 4. Ström (A) per fas 5. Mätarställning aktiv energi (kwh, uttag och inmatning) 6. Datum och klockslag för mätarställning då registrering skett, enligt mätföreskrifterna.

12 Funktionskrav 2 Öppet gränssnitt bild 4 Forts. Ei avser att arbeta vidare med att ta fram föreskrifter där följande förtydligas. Enbart realtidsinformationen behöver kunna strömma ut i gränssnittet, historisk information behöver inte vara tillgänglig i gränssnittet. Ei avser att i allmänt råd rekommendera att etablerade tekniska standarder bör användas.

13 Frågor om det öppna gränssnittet Bör det stå i förordning att det ska vara ett standardiserat gränssnitt eller är det underförstått att tillverkare av elmätare använder de standarder som finns?

14 Funktionskrav 3 Fjärravläsning Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Nätkoncessionshavaren ska kunna fjärravläsa följande uppgifter från elmätaren: - spänning, ström, aktiv och reaktiv effekt för uttag och inmatning av el för varje fas, - mätarställning för aktiv energi för uttag och inmatning av el, - avbrott. Ei anser att det inte bör regleras att avfrågningarna ska gå att göra inom en viss tid. Ei avser dock att i allmänna råd i relevant föreskrift ange att avfrågningar bör hanteras så snabbt som är tekniskt möjligt givet att kostnaderna hålls på en rimlig nivå.

15 Frågor om fjärravläsning Finns det oklarheter avseende detta funktionskrav som bör förtydligas i föreskrift, till exempel att det är aktuell information som ska kunna fjärravläsas och inte enbart historisk information?

16 Funktionskrav 4 Registrering av mätvärden Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Elmätaren ska registrera mätvärden per timme och kunna ställas om på distans till att registrera mätvärden per kvart. Utöver detta kommer Swedac utreda hur ett sådant krav kan komma att påverka bestämmelser om mätvärdesregistrering i deras föreskrifter (tillåten tidsavvikelse och antal decimaler).

17 Funktionskrav 5 Avbrottsregistrering Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Elmätaren ska registrera uppgifter om tidpunkt för början och slut på ett avbrott längre än tre minuter i en eller flera faser. Nätägarna ska enligt funktionskrav 3 kunna fjärravläsa uppgifter om elavbrott.

18 Funktionskrav 6 Larm vid nollfel Ei föreslår att detta krav inte ska ställas. Ei överväger att i ett allmänt råd rekommendera att nätföretagen gör vad de kan för att upptäcka farliga spänningsnivåer.

19 Funktionskrav 7 Fjärruppgradering Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Nätkoncessionshavaren ska kunna fjärruppgradera programvara och ändra inställningar i elmätaren. Ei ser inte just nu något som behöver förtydligas i föreskrifter med anledning av detta funktionskrav. Observera att Swedac har föreskrifter om uppgradering av programvara.

20 Frågor om fjärruppgradering m.m. Finns behov av att i föreskrifter förtydliga något när det gäller funktionskravet på fjärruppgradering?

21 Funktionskrav 8 Spänningssätta/frånkoppla via fjärr Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Nätkoncessionshavaren ska via elmätaren kunna spänningssätta och frånkoppla elanläggningar på distans.

22 Säkerhet och undantag Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Funktionskraven ska genomföras på ett sätt som hindrar otillåten tillgång till uppgifter och styrfunktioner i elmätarna. Innehavare av anläggningar som har betydelse för rikets säkerhet har rätt begära att deras elmätare inte har en eller flera av funktionerna. Nätkoncessionsinnehavarna är skyldiga att följa en sådan begäran. Utöver detta anser Ei att definitionen av dessa anläggningar bör vara densamma som följer av förarbetena till säkerhetsskyddslagen (1996:627).

23 Frågor kopplade till frågan om undantag Vad har ni för synpunkter på definitionen av anläggningar av betydelse för rikets säkerhet?

24 Vilka mätare ska omfattas? Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att följande elmätare omfattas av funktionskraven: elmätare av kategori 1 upp till och med 63 A Ei överväger att inkludera även elmätare av kategori 2 med säkring upp till och med 63 A.

25 Frågor om vilka mätare som ska omfattas Bör även elmätare av kategori 2 med säkring upp till och med 63 A omfattas av funktionskraven? Varför/varför inte?

26 Genomförande Ei föreslår att det i mätförordningen föreskrivs att: Alla elmätare ska uppfylla funktionskraven senast den 1 januari Detta inkluderar även övriga system som krävs för att syftet med funktionskraven ska kunna uppfyllas.

27 Så här lämnar du synpunkter Skicka synpunkter senast 15 augusti 2017 till med kopia till Linda Weman Tell och märk med diarienummer

Funktionskrav på elmätare författningsförslag. Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei

Funktionskrav på elmätare författningsförslag. Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei Funktionskrav på elmätare författningsförslag Elnätsdagarna 22 november 2017 Linda Weman Tell, Ei Innehåll Syftet med funktionskraven Bakgrund Ei:s uppdrag att ta fram författningsförslag Vad händer framöver

Läs mer

Funktionskrav för elmätare. Möte i referensgruppen Fredagen den 17 mars 2017 Dnr Linda Weman Tell, Elin Grahn, Lena Jaakonantti

Funktionskrav för elmätare. Möte i referensgruppen Fredagen den 17 mars 2017 Dnr Linda Weman Tell, Elin Grahn, Lena Jaakonantti Funktionskrav för elmätare Möte i referensgruppen Fredagen den 17 mars 2017 Dnr 2016-103210 Linda Weman Tell, Elin Grahn, Lena Jaakonantti Agenda Presentation deltagare - alla (10 min) Presentation Ei:s

Läs mer

Funktionskrav för elmätare

Funktionskrav för elmätare Funktionskrav för elmätare Möte i referensgruppen Torsdagen den 4 maj 2017 Dnr 2016-103210 Linda Weman Tell, Elin Grahn, Lena Jaakonantti, Roger Husblad Hänt sen sist Ei har pratat med Swedac, SvK, Elsäkerhetsverket,

Läs mer

Remissvar angående Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:08 Funktionskrav på elmätare

Remissvar angående Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:08 Funktionskrav på elmätare Miljö- och energidepartementet Att. Filip Vestling Energienheten 103 33 Stockholm Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 169 56 Solna Datum: 2018-02-13 Kontakt: Peter Takacs Telefon: +46 706185745 E-mail: Peter.Takacs@vattenfall.com

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås

1. Beskrivning av problemet och vad som ska uppnås Avdelningen för juridik och inre marknad Josefine Larsson Direktnr: 033-177773 e-post: josefine.larsson@swedac.se Konsekvensutredning avseende Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter

Läs mer

Funktionskrav på elmätare

Funktionskrav på elmätare Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU10 Funktionskrav på elmätare Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i ellagen och fjärrvärmelagen. Ändringarna i ellagen innebär

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:08, Funktionskrav på elmätare

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:08, Funktionskrav på elmätare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Funktionskrav på elmätare

Funktionskrav på elmätare Ei R2017:08 Funktionskrav på elmätare Författningsförslag Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader. Det övergripande syftet med vårt arbete

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

Remissvar på Energimarknadsinspektionens rapport Funktionskrav på framtidens elmätare Ei R2015:09

Remissvar på Energimarknadsinspektionens rapport Funktionskrav på framtidens elmätare Ei R2015:09 Sida 1(7) Miljö- och energidepartementet Energienheten 2015-09-25 Regeringskansliets diarienummer: M2015/2234/Ee Remissvar på Energimarknadsinspektionens rapport Funktionskrav på Remissvar från Energidataföreningen

Läs mer

Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionen Energimarknadsinspektionen Revidering av EIFS 2010:5 Referensgruppsmöte 2 den 27 januari 2014 Agenda Kort återblick Planerade ändringar och utredningar Löpande rapportering Kriterier för rapportering Vad

Läs mer

Elmätaren. Så fungerar den

Elmätaren. Så fungerar den Elmätaren Så fungerar den Våra elmätare Turtle För att kunna mäta din elanvändning och se till att du får korrekta fakturor har vi installerat en elmätare hos dig. Alla våra elmätare är fjärravlästa, vilket

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2009:8 Utkom från trycket 2009-04-06 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC)

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:o8, Funktionskrav på elmätare (M20i7/02657/Ee)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:o8, Funktionskrav på elmätare (M20i7/02657/Ee) SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet n.registrator@regeringskansliet.se 2018-02-12 Svk 2017/3369 REMISSVAR Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Ei R2017:o8, Funktionskrav

Läs mer

Ei R2015:09. Funktionskrav på framtidens elmätare

Ei R2015:09. Funktionskrav på framtidens elmätare Ei R2015:09 Funktionskrav på framtidens elmätare Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2015:09 Författare: Daniel Norstedt, Sofia Persson, Tor Ny Copyright:

Läs mer

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner Revidering av EIFS 2013:2 Referensgruppsmöte 3 Definitioner Anslutningspunkt Det finns ingen särskild definition i nuvarande föreskrift för anslutningspunkt Ny definition Punkt till vilken en anläggning

Läs mer

Remiss av förslag till ändring av Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el

Remiss av förslag till ändring av Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Avdelningen för juridik och inre marknad Josefine Larsson Direktnr: 033 17 77 73 E post: josefine.larsson@swedac.se Remiss av förslag till ändring av s föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem

Läs mer

Aidon 3-fas mätare. Brytare max 63A

Aidon 3-fas mätare. Brytare max 63A Denna mätare består av tre olika delar Kommunikationsterminal. Ser till att mätvärden skickas till insamlingsenheterna. Mätaren som mäter elförbrukningen. Mätarens brytare Display mätarställning När mätaren

Läs mer

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Årlig rapportering

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Årlig rapportering Revidering av EIFS 2013:2 Referensgruppsmöte 3 Årlig rapportering Förändringar i förslaget 1. Vem är skyldig att rapportera 2. Kommunkod 3. Transformatoridentitet 4. Identitet 5. Överförd energi (kwh)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; SFS 1999:716 Utkom från trycket den 20 juli 1999 utfärdad den 8 juli 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning

Läs mer

Har meddelandeflagga. Remissinstanser: Enl. sändlista. För ytterligare information se bifogade filer.

Har meddelandeflagga. Remissinstanser: Enl. sändlista. För ytterligare information se bifogade filer. Från: Berith Öhman Skickat: den 13 november 2017 16:11 Till: registrator@riksrevisionen.se; registrator@svk.se; registraturen@boverket.se; datainspektionen@datainspektionen.se;

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:2 Utkom från trycket den 12 februari 2015 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning

Läs mer

Funktionskrav mätsystem. Informationsträff 2015-03-19

Funktionskrav mätsystem. Informationsträff 2015-03-19 Funktionskrav mätsystem Informationsträff 2015-03-19 1 Agenda 1. Välkomna och inledning Presentation av Sweco-teamet 2. Genomgång av kostnadsnyttoanalys Preliminär definition av funktionskrav Antaganden

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranskvaliteten

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling EIFS 2011:2 Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution. EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun

Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution. EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun Presentation Bakgrund Behov och möjligheter Erfarenheter Framtida utveckling Bakgrund Krav

Läs mer

ELMÄTAREN. Så fungerar den

ELMÄTAREN. Så fungerar den ELMÄTAREN Så fungerar den Vi installerar snart en ny elmätare med ny modern teknik hos dig. Alla LEVA i Lysekils elmätare är fjärravlästa, vilket innebär att värden skickas automatiskt till vår databas

Läs mer

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012

Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 1 (5) Ny bestämmelse i ellagen (1997:857) från och med 1 juli 2012 Med detta brev vill Energimarknadsinspektionen (EI) informera om nya skyldigheter för innehavare av elnätskoncession. Ansökan om metodgodkännande

Läs mer

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder Nettodebitering Energiutblick den 16 mars 2011 Tommy Johansson Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/1 2008 Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare. AG Mätning & Installation

Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare. AG Mätning & Installation Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare AG Mätning & Installation 2019 02 07 Utges av Energiföretagen Swedenergy AB Oktober 2017 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att definiera

Läs mer

Dnr: M2017/02261/Ee Miljö- och energidepartementet Energienheten

Dnr: M2017/02261/Ee Miljö- och energidepartementet Energienheten 2018-01-08 Dnr: M2017/02261/Ee Miljö- och energidepartementet Energienheten m.registrator@regeringskansliet.se Remissvar Elmarknadslag Ds 2017:44 I detta remissvar väljer branschföreningen Svensk Solenergi

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

En tydligare rätt till avbrottsersättning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

En tydligare rätt till avbrottsersättning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss En tydligare rätt till avbrottsersättning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 maj 2013 Annie Lööf Dan Sandberg (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 1999:770 Utkom från trycket den 26 oktober 1999 utfärdad den 14 oktober 1999. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Energimarknadsinspektionen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Energimarknadsinspektionen Regeringsbeslut II:3 2016-12-14 M2016/02922/S (delvis) Miljö- och energidepartementet Energimarknadsinspektionen Box 155 63103 Eskilstuna Regleringsbrev för budgetåret avseende Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Utredning av vissa frågor som rör skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el och elcertifikat

Utredning av vissa frågor som rör skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el och elcertifikat Promemoria 2017-08-31 M2017/02099/Ee Miljö- och energidepartementet Energienheten Ämnesråd Jan-Olof Lundgren 08-405 34 12 076-780 66 85 jan-olof.lundgren@regeringskansliet.se Utredning av vissa frågor

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om ändring i Energimarknadsinspektionens föreskrifter

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd

Läs mer

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN ÅLANDS AVRÄKNINGS- OCH LEVERANTÖRSBYTESPROCESS DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN 1.1 Utgångspunkt Avsikten är att inga nya investeringar i programvara för avräkning behövs och systemet skall vara enkelt att hantera

Läs mer

Så vill regeringen utveckla solenergin. Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet

Så vill regeringen utveckla solenergin. Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet Så vill regeringen utveckla solenergin Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet Stor global potential Den globala potentialen för solel är mycket stor, långt mycket större än världens totala

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om mätning och rapportering av överförd el i särskilda fall beslutade

Läs mer

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Råd och anvisningar 2018-05-16 Sida 1 av 5 Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Sida 2 av 5 Bakgrund I den lagstiftning som finns för solcellsanläggningar beaktas inte räddningstjänstens säkerhet

Läs mer

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-04-23 1 (5) Vägledning om information vid anvisningsavtal

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; beslutade den 8 september. EIFS :3 Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; Utkom

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:9) om återkommande kontroll av mätare för aktiv elenergi; Rubriken har denna

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser FILIPSTAD ENERGINÄT 1 (10) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR Dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Vattenfall Distribution Att producera sin egen el och på det sättet kunna sänka sin egen elkostnad gör att allt fler väljer

Läs mer

Handbok. Handbok för rapportering av nätavgifter

Handbok. Handbok för rapportering av nätavgifter Handbok Handbok för rapportering av nätavgifter Energimarknadsinspektionen Kungsgatan 43 Box 155 631 03 Eskilstuna Tel 016-16 27 00 www.ei.se Förord Den här handboken är framtagen för att underlätta rapporteringen

Läs mer

4-stegs jordströmsskydd

4-stegs jordströmsskydd SVENSKA z. KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VAR BETECKNING TR02-05-2-3 DATUM 2013-12-10 SAMRAD AS.AN..DK TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 4 FASTSTÄLLD TI 4-stegs jordströmsskydd 1/7 Uppdateringar

Läs mer

Mätning av mindre anläggningar

Mätning av mindre anläggningar EI R2009:13 Mätning av mindre anläggningar - förslag till undantag från kravet på mätning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen EIR2009:13 Författare: Hanna Abrahamsson

Läs mer

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Vill du tillverka din egen närproducerade och förnybara el med anslutning till Gislaved Energi Elnät? Det finns idag många sätt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elförordning; utfärdad den 25 april 2013. SFS 2013:208 Utkom från trycket den 8 maj 2013 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet SvK2022, v4.0, 2016-04-27 Finans 2016-11-01 2015/1263 PROMEMORIA Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL

Läs mer

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1

Kartläggning och tillsyn. av elmätare 2013 14:12014-01-281. SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 SWEDAC REP 14:1 2014-02-18 Utgåva 1 14:12014-01-281 Kartläggning och tillsyn av elmätare 2013 Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 Förord Denna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-30. yttrande över förslag till lag om ändring i ellagen (1997:857).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-30. yttrande över förslag till lag om ändring i ellagen (1997:857). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-30 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Leveranssäkra elnät Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Anslutning av mikroproduktion

Anslutning av mikroproduktion 2015-05-06 Trllhättan Anslutning av mikrprduktin Detta gäller när man vill ansluta mikrprduktin till Trllhättan Energi Elnät ch att prducera till egen förbrukning. Följande krav förutsätter att prduktinsanläggningen

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi (Rubriken har denna lydelse genom STAFS 2015:1.) Ändring införd:

Läs mer

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet Dokumentägare: Dokumenttyp: Anvisning Publicerat datum: 2019-03-13 Dokumentid: David Håkansson ANV - 00129 Godkännare: Version: Stefan Claesson 5.0 Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning

Läs mer

ELMÄTARE PM 300 - BRUKSANVISNING

ELMÄTARE PM 300 - BRUKSANVISNING ELMÄTARE PM 300 - BRUKSANVISNING -1- Om PM300 PM300 är en elmätare som gör det möjligt att mäta elförbrukningen för en elektrisk apparat och genom angivande av elpriset att beräkna totalkostnaden av apparatens

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer

VI INSTALLERADE EN FJÄRRAVLÄST ELMÄTARE ÅT DIG

VI INSTALLERADE EN FJÄRRAVLÄST ELMÄTARE ÅT DIG VI INSTALLERADE EN FJÄRRAVLÄST ELMÄTARE ÅT DIG Mätarbytet föranleder inga åtgärder från din sida och medför inte heller några extra kostnader åt dig. De tjänster du använder fortsätter oförändrade. Luonnollinen

Läs mer

Mätarmanual Elmätare av fabrikat Echelon

Mätarmanual Elmätare av fabrikat Echelon Elmätare av fabrikat Echelon 8- producerar el är det också intressant att se hur mycket du skickar tillbaka till elnätet. Denna manual hjälper dig att läsa av mätarställningar i mätarens display. I normalläge

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Balansansvarigas ansvar

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Balansansvarigas ansvar SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Näringsdepartementet n.registrator(«>regeringskansliet.se 2014-06-13 2014/643 REMISSVAR Regelförändringar som möjliggör nordisk balansavräkning (Ei R20i4:o6) (N2014/1229/E)

Läs mer

Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare. AG Mätning & Installation

Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare. AG Mätning & Installation Branschrekommendation för lokalt kundgränssnitt för elmätare AG Mätning & Installation 2017-10-17 Utges av Energiföretagen Swedenergy AB Oktober 2017 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att definiera

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR 1(10) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR Dessa allmänna avtalsvillkor har utarbetats av Svensk

Läs mer

Gäller från och med 2015-10-01 och tillsvidare.

Gäller från och med 2015-10-01 och tillsvidare. Gäller från och med 2015-10-01 och tillsvidare. Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar (högspänning)

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Promemoria. Finansdepartementet. Utredning av vissa skattefrågor med nära koppling till framställning av förnybar el. Sammanfattning.

Promemoria. Finansdepartementet. Utredning av vissa skattefrågor med nära koppling till framställning av förnybar el. Sammanfattning. Promemoria Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Utredning av vissa skattefrågor med nära koppling till framställning av förnybar el Sammanfattning

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar

Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar NÄT 2012 H Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar Dessa allmänna avtalsvillkor har utarbetats av

Läs mer

Beräknad intäktsram avseende tillsynsperioden

Beräknad intäktsram avseende tillsynsperioden BILAGA 2 1 (6) Beräknad intäktsram avseende tillsynsperioden 2016 2019 Linde Energi AB, REL00944 Vid beräkning av intäktsram är utgångspunkten att intäktsramen ska täcka skäliga kostnader för att bedriva

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om vad som avses med kvaliteten i nätkoncessionshavarens sätt

Läs mer

Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet

Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet Stockholm 2016-04-22 Energimarknadsinspektionen Karin Alvehag 631 03 Eskilstuna Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet Oberoende Elhandlare(OE) ser mycket positivt

Läs mer

Mätarmanual Elmätare av fabrikat Echelon

Mätarmanual Elmätare av fabrikat Echelon Elmätare av fabrikat Echelon 8- att läsa av mätarställning i mätarens display. I normalläge visar displayen register med sex (6) heltal och noll (0) decimaler. Din förbrukning i kilowattimmar läser du

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR 1(10) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR Dessa allmänna avtalsvillkor har utarbetats av Svensk

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR 1(13) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR Dessa allmänna avtalsvillkor har utarbetats av Svensk

Läs mer

Styrels planeringsomgång

Styrels planeringsomgång EM1000 W-4.0, 2010-11-17 INFORMATION 1 (4) Datum Dnr 2019-03-15 2018-6963 Analysavdelningen Enheten för trygg energiförsörjning Royne Malmström 016-544 20 34 royne.malmstrom@energimyndigheten.se Kommunstyrelsens

Läs mer

Gasmarknadsrådet Anders Falk Sanela Cehic

Gasmarknadsrådet Anders Falk Sanela Cehic Gasmarknadsrådet 2015-06-10 Anders Falk Sanela Cehic Dagens presentation 1. Pågående regeringsuppdrag (3 st) 2. EU och Ei:s arbete med nätkoder 3. REMIT information 4. Tillsynsprocessen av gasnätstariffer

Läs mer

PM beträffande kostnader och finansiering för förstärkningsåtgärder enligt bestämmelserna om försörjningstrygghet för naturgas

PM beträffande kostnader och finansiering för förstärkningsåtgärder enligt bestämmelserna om försörjningstrygghet för naturgas 1 (5) Datum 2007-03-27 Marknad PM beträffande kostnader och finansiering för förstärkningsåtgärder enligt bestämmelserna om försörjningstrygghet för naturgas Sammanfattning Svenska Kraftnät konstaterar

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om vad som avses med ett effektivt utnyttjande av elnätet vid

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Handbok Handbok för rapportering av elnätsavgifter

Handbok Handbok för rapportering av elnätsavgifter Handbok 2019 Handbok för rapportering av elnätsavgifter Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Författare: Avdelningen för Nätreglering Copyright: Energimarknadsinspektionen Handboken är

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-03 Kompletta paket för grön elproduktion ELCERTIFIKAT Som elproducent har du möjlighet att ansöka om elcertifikat för den el du levererar ut på nätet.

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-09 Kompletta paket för grön elproduktion PRODUCERA EGEN GRÖN EL ENKELT, MILJÖVÄNLIGT OCH LÖNSAMT Med GAROs kompletta paket med solpaneler, med växelriktare

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar

Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar 1(5) Allmänna avtalsvillkor för anslutning av elektriska högspänningsanläggningar till elnät och överföring av el till eller från sådana anläggningar Dessa allmänna avtalsvillkor har utarbetats av Svensk

Läs mer