Minnesanteckningar referensgruppsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090220"

Transkript

1 Minnesanteckningar referensgruppsmöte Vad sker /är aktuellt inom energiområdet i Dalarna Margareta Wikström, Länskonsulent Naturskyddsföreningen: SNF fyller 100 år i år, den 16 maj närmare bestämt. Ett stort evenamang kommer att ordnas den dagen i Sthlm, och vi firar även en dag i slutet av april för Dalarna (24-25 april). Dessutom ordnar vi en klimatbudkavle Dalarna - Sthlm per cykel. Cykelstafett Dalarna Stockholm Bernt L: Naturskyddsföreningen Falun: 4 studiecirklar pågår med anknytning till klimat- och energifrågorna. Info om biomobilprojektet. Lokalgrupp har bildats i Falun och i Gävle. Mer information finns på: XJef-7NEfjq-KGeCqy0F86.pdf?target_filename=BioMobil+i+Dalarna+v35+(2).pdf och: VCqnfjHC7dWPWNlbRf0ErW5oGsEr6jpPMF.pdf?target_filename=BioMobil_.pdf Hans Grandin: Sveriges Byggindustrier. Arbetar med Byggdialog Dalarna. Årets Byggforum nyligen genomfört med tonvikt på passivhus. Det var stort intresse och fler anmälda än det fanns plats för. Passivhus blir alltmer intressant för byggsektorn! Läs mer om Byggforum på Svante Törnquist, GDE: Klimatstrategier, Reklim. Nu startar en ny omgång för Reklim, för att stötta kommuner att arbeta med klimatstrategier. Några kommuner i Dalarna har anmält intresse att ansluta sig. Jag arbetar också med Uthållig kommun. Fem kommuner i Dalarna deltar i uthållig kommun. Läs mer här: Och här: UllaKarin: Biogas Mitt Intresseförening har bildats. Den verkar i Dalarna och Gävleborg. Avsikten är att bygga nätverk, ge stöd åt förstudier för konkreta projekt och stöd åt produktionsbolag att komma igång. Det är ett utvecklingsprojekt som beräknas pågå i 3 år. Läs mer på BiogasMitt har genomfört Kraftsamlingsträffar och arbetsgruppsträffar i båda länen. Intresset och engagemanget har varit stort och flera produktionsbolag planeras i regionen. Intresseföreningen BiogasMitt har bildats med syftet att arbeta långsiktigt för biogasens utveckling i regionen. Alla kan vara medlem i Intresseföreningen och bidra beroende på förutsättningar, möjligheter och ambitioner. Johan B, Skogsstyrelsen: Försök med stubbrytning pågår, och ökat uttag av GROT. Det finns problem, t ex att bärigheten i skogsmarkerna äventyras vid ett högre uttag av GROT. Teknik för att minska skador i marken vid stubbrytning håller på att utvecklas. Det pågår också en utveckling av nya typer av skördare, t ex förarlösa sådana som lätt tar sig in mellan växande träd.

2 Vi deltar också i landsbygdsprogrammet, här finns en del stöd att hämta för skogsägaren. Kjell Haglund är ansvarig för energisisdan av skogen, även askåterföring. Han jobbar i Södra dalarna. Läs mer på Håkan S påminde om Bioenergiutredningen som Länsstyrelsen tog fram Den pekar på att en fördubbling av bioenergiuttaget kan göras i länet utan att man behöver tillgripa stubbrytning. Läs mer här: as%20län.pdf Krister Rosendahl berättade att det har kommit nya regler om stöd för solvärme från årsskiftet. Nu kan alla fastigheter söka stöd, bostäder, lokaler, kommersiella verksamheter.. Läs mer här: värme/1168_1.pdf Nytt stöd för solceller är på väg även för privata installationer. C:a 60% bidrag pratas det om. Beslut väntas under våren. Kommer att gälla Göran Bryntse: Dala energiförening och SEROs sektion för effektiv energianvändning visar att det lätt går att spara 30 % av energianvändningen inom industrin. Läs mer här: Dennis Adås, ordförande Dala energiförening. Även med i BioMobilprojektet. Interregprojekt för Dalarna och Hedmarks fylke i Norge om småskalig vindkraft är på gång. Läs mer här: Börje Achrén, LRF: Projekt energilots pågår med Denise Fahlander som projektledare. Potatisskal säljs nu direkt som foder och går inte längre till substrat i biogasanläggningar. Vi har gjort ett studiebesök på Karlbo Närvärme utanför Avesta. Flera lantbrukare äger anläggningen tillsammans, och levererar egen flis. Christer Johansson, Skistar: Ett värmeverk i Lindvallen är nu på gång. 100 nya lägenheter byggs. Snötillverkningen ger spillvärme, vi undersöker nu hur den kan tas tillvara. Spillvärmen skulle räcka att försörja c.a 200 lägenheter Hans Bywall, Dala Energi. Fjärrvärmen i Leksand byggs ut. Vi håller på att utveckla värmemarknaden, för att kunna erbjuda även små värmeanläggningar utanför fjärrvärmenätet. Det kan bli en värdefull resurs för bygdens utveckling. Det finns för få installatörer! Kompetens- och resursutveckling behövs. Gävle Energi raggar studenter ihop med Gävle Högskola till energiingenjörsutbildningarna. Hans Grandin: Byggdialogen har också identifierat att det finns ett stort utbildningsbehov. Chris Bales: På Högskolan Dalarna finns en två-årig energiingenjörsutbildning på distans. 35 studenter följer just nu den utbildningen. Hans Grandin: det finns många arbetslösa el-elever just nu. Maria Norrfalk och Anders Ahlgren är arbetslöshetssamordnare i länet. Läs mer om detta här:

3 Hans berättade också att det är rekordmånga som gör högskoleprovet just nu. Till Högskolan Dalarna är ökningen 29 % i år jämfört med Ulla Karin: det skulle behövas mer samverkan mellan högskolorna i länen. Chris Bales: Det här är något vi behöver ta tag i - ett möte behövs snarast! Här kommer en länk till SERC och Högskolan vad gäller pågående forskningsprojekt inom energiområdet: aspx?epslanguage=SV Anders Goop, Borlänge Energi: Nya kraftvärmeverket håller på att driftsättas och körs nu in. Vi har många mindre värmeanläggningar även där fjärrvärme inte finns framdragen. Vi deltar också i kommunens energirådgivning. Vi är med i vindkraftsutbyggnaden genom DalaVind. Systemperspektivet måste in bättre! Fjärrvärmen i Borlänge är 5 ggr miljöeffektivare än el på marginalen (kolkondens)! Karin Örjes, Dalarnas Bildningsförbund: Det finns nu 10 studieförbund i Dalarna. Vi går ut med studiesatsningar kring klimatfrågan. Bakom oss finns ett stort antal organisationer som vi samarbetar med genom dem och alla seminarier och studiesatsningar vi genomför ger upphov till många mötesplatser mellan människor! Det vi behöver stöd för är att få in föreläsare och kunna göra studiebesök. Den ansökan vi lämnade till energimyndigheten i höstas gick inte igenom. Vi gör ett nytt försök att söka pengar därifrån för våra kommande studiesatsningar. Vi ska försöka förklara bättre vad studiecirklar är. Vi behöver någon som samordnar! Vi skulle behöva ha en anställd för att få igång lokala aktiviteter. Vi gör en satsning nu under våren på mat och klimat. Börjar i Leksand och Rättvik. Bernt: Klimatpiraterna är på gång att starta i Falun och Borlänge. Klimatpiraterna vi kapar koldioxiden. Liknande upplägg som Klimatpiloterna i Kalmar, se Kerstin Angberg-Morgården, Smedjebackens kommun: Jag jobbar i det praktiska. Miljösamordnare finns nu på alla förvaltningar i Smedjebacken. Vi har sökt extrapengar från Energimyndigheten för att energirådgivaren ska kunna jobba mot kommunen. Vi är med i uthållig kommun. Torsten Löfgren: arbetar nu för Villaägarna i Falun. Energideklarationerna ser vi inte som en pålaga utan en möjlighet att energieffektivisera sitt hus och spara pengar. Vi jobbar för att få fram billigare deklarationer för villaägarna. Energieffektivisering vi har utvecklat energisnurran och tagit fram 5 6 energifilmer. Läs mer här: Vi genomför också en hel del utbildningsinsatser i samarbete med Vuxenskolan Anki Enevoldsen, Dalarnas Luftvårdsförbund: DalaBLICC någon form av initiativ för att samla företag i länet som vill arbeta för att minska näringslivets klimatpåverkan har efterlysts. Luftvårdsförbundet skulle kunna vara samordnare för företag i länet för effektivisering och omställning till förnybar energi. Anki vill gärna ha kontakt med intresserade företag.

4 Karin Toneklint, Företagarna: Våra medlemmar vill vara miljömedvetna och energisnåla. Det finns många som vill göra mycket, men tiden är en bristvara. DalaBLICC låter intressant. Eva Larsson, Mora kommun: Mora kommun och Siljan Timber gör en förstudie inom Sustainable City-konceptet. 7 områden identifierade som det bildas arbetsgrupper kring. Samarbete med Energimyndigheten och Uthållig kommun. Passivhus intressant. Läs mer här: Och här: Hans G: Vi vill få igång en projektgrupp kring passivhus. Kontakta Hans G om du vill delta i denna mailadress: hans.grandin@bygg.org Göran B: Dalarna bör gå före när det gäller passivhus! Per-Erik: I klimatstrategin föreslår vi att all nybebyggelse utförs på passivhusnivå. Hans G: Alla kommuner bör se till att det byggs minst ett passivhus i kommunen snarast! Hans B: Primärenergibegreppet bör komma med i diskussionen. Är det bra i alla lägen att ha passivhus? I fjärrvärmelägen är det kanske bättre att använda fjärrvärme! Per-Erik: Att på lång sikt minska energibehovet i alla byggnader är inte fel. Men på kort sikt bör vi satsa mest på energieffektivisering i hus utanför fjärrvärmeområdena. Vad händer inom EID just nu? Regionala klimat- och energistrategin, hur fortsätter vi arbetet Håkan S informerade om den regionala strategin, och att den skickas ut på remiss för synpunkter. Vi välkomnar alla synpunkter! Du hittar strategin på Projektet kommunala klimatstrategier Håkan S informerade om att huvudprojektet att stötta kommunerna i länet att ta fram egna klimatstrategier genomfördes under förra året. Information och innehåll i seminarieserien finns på hemsidan, Här finns också malltexter som kan användas av kommunerna som ett underlag för egna klimatstrategier. Vi fortsätter arbetet med att följa upp och ge fortsatt stöd till kommunerna att utforma strategier och det klimatstrategiska arbetet. Vi har fortsatta träffar med kontaktpersonerna i kommunerna. Klimat- och Energiseminariet maj 2009 Håkan S informerade om läget med energiseminariet den 19 maj i Borlänge. Programmet är så gott som färdigt, och inbjudan kommer att skickas ut under mars. Huvudtalare är Tomas Kåberger. Workshoparna kommer att läggas upp efter de nio strategiska områdena i den regionala strategin.

5 Målgrupper för energiseminariet är politiker och tjänstemän i kommunerna, näringslivet, organisationer och högskolan. Några synpunkter i diskussionen: - Ta upp lagringsbarhet för energi. Transport av energi. Energikvalitet. - Vi vill att seminariet ska stimulera till handling beslutsfattare inom kommun och företag är viktiga att nå! - För att få med företagarna måste det vara ett väldigt intressant program - Grundläggande energikunskaper behövs. Läs mer om energiseminariet på GREEN, Gränslöst energiarbete i fjällen Håkan S informerade om läget med interregprojektet GREEN, som syftar till att ge stöd till fjällanläggningarna att energieffektivisera och minska sitt elberoende. Christer J: Styrning av energianvändningen är intressant för oss. Vi var på studiebesök på en anläggning i Norge som använder väldigt avancerad styrning av såväl snökanoner som energianvändningen i bebyggelsen. Det var intressant, vi vill gärna se de här lösningarna i vår verksamhet. Samarbete med PEAB Energi pågår. Energitinget 2009 Håkan S informerade om att EnergiIntelligentDalarna har en hel session på Energitinget i Stockholm, som äger rum den mars. För mer information se Övriga frågor Vi avslutade med en diskussion om hur vi gör för att ändra stämningen i samhället att det här med energiomställning är viktigt! Hur skapar vi en känsla av att nu jävlar anamma gör vi nåt åt det här? Folkbildningsinsatser är viktiga. Kommunerna behöver prioritera energifrågorna högre se att klimat- och energiarbetet öppnar nya möjligheter för utveckling av nya företag och fler arbetstillfällen Klimat, miljö o energi är allas fråga. Öppna dörrarna för alla att delta! Nästa möte i referensgruppen: Fredagen den 18 september kl Lokal: Dalarummet, Länsstyrelsen

6 Följ vad som händer inom EnergiIntelligent Dalarna på webben: Minnesanteckningar förda av Håkan Sternberg

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 081205 Närvarande: Jan-Erik Liss, Högskolan Dalarna Börje Ahrén, LRF Chris Bales, Högskolan Dalarna Göran Bryntse, Dala Energiförening Mikael Nylund, Studiefrämjandet

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21 Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 01 21 1: Mötet öppnas Håkan hälsade alla välkomna, särskilt Johan Hallberg, som är inbjuden till mötet för att presentera sina tankar om sambandet mellan

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 090918 1: Mötet öppnas Håkan Sternberg hälsade alla välkomna 2: Vad sker /är aktuellt inom energiområdet i Dalarna? Nils Norgren: Arbetar inom Bostadsgruppen på Länsstyrelsen,

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 29 september 2007, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Anders

Läs mer

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen.

Efter en kort diskussion tackade ordförande för presentationen. PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 3 juni 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 11 mars 2008, kl. 13:00 16.00. Dalarummet Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Maria Norrfalk (Ordförande), Christer

Läs mer

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen:

3: Dalarna - pilotlän för energi- och klimatomställningen. Håkan delade ut ett papper med de synpunkter som har kommit in från styrgruppen: MinnesanteckningarAU-gruppens möte 10 05 04 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Lennart Färje, Magnus Eriksson, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas 2. Minnesanteckningar från förra

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna 2006 2009 2012 Det övergripande målet är ett hållbart Dalarna Ekologiskt, Ekonomiskt och socialt Arbetet med näringslivsutveckling, minskad miljöpåverkan och främjande

Läs mer

Vad händer i EnergiIntelligent Dalarna

Vad händer i EnergiIntelligent Dalarna Vad händer i Klimat- och energistrategi för Dalarna, arbete med slutlig version o Hur går vi vidare med de strategiska frågorna o Konsekvensbeskrivningar av bebyggelse, transporter, näringsliv Fortsatt

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 09 22

Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 09 22 Minnesanteckningar referensgruppsmöte EID 2010 09 22 Närvarande: Anna Jernqvist, Mora & Orsa kommuner Eva Larsson, Mora kommun Per Håkan Danielsson, Kopparstaden AB Denise Fahlander, LRF Anki Enevoldsen,

Läs mer

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Datum: Måndag den 18 maj 2015 Tid: 9.30 11.00 Plats: Online Lync möte Närvarande: Sara Skärhem Chris Bales Åke Persson Helena Hanno Enochsson Maria Saxe Stiftelsen

Läs mer

Minnesanteckningar AU-gruppens möte 10 03 23 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg

Minnesanteckningar AU-gruppens möte 10 03 23 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg Minnesanteckningar AU-gruppens möte 10 03 23 Närvarande: Anders Sundvall, Åke Persson, Amelie Sahlin, Per-Erik Sandberg, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas 2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2018 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 20 februari 2018 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Revidering av energi- och klimatstrategin

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

presenterar Solcellsel i lantbruket

presenterar Solcellsel i lantbruket & presenterar Solcellsel i lantbruket Solcellsel i lantbruket Tillämpningar, ekonomi och projektering 9.00 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret Skåne, och Valter Andersson, LRF Skåne 9.15 Solcellsteknik

Läs mer

Gårdsvindkraft i lantbruk

Gårdsvindkraft i lantbruk presenterar Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation Program Gårdsvindkraft i lantbruk Förutsättningar, inköp och kommunikation 8.45 Introduktion Anna Cornander, Energikontoret

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg Fjärr- och närvärmens roll i samhället för att klara satta miljö- och klimatmål Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg 20170428 på väg mot ett hållbart energisystem

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2016 Fortsatt arbete med att få EID till en gemensam arena. Handlingsplaner/genomförandestrategier

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Stockholm 2015-08-28 Referens: dnr M2015/2144/Ee Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Föreningen EnergiRådgivarna tackar för förfrågan angående remiss av Översyn

Läs mer

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna

Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Samverkansforum för ett energieffektivare näringsliv i Gävleborg och Dalarna Bakgrund Det finns behov av att öka takten i energiomställningen. En effektivare energianvändning spar både pengar och hindrar

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Verksamhetsplan 2011Pilotlän Dalarna

Verksamhetsplan 2011Pilotlän Dalarna Lägesrapport - uppföljning av Verksamhetsplan 2011Pilotlän Dalarna Länsstyrelsen redovisade i lägesrapporten Dalarna pilotlän för grön utveckling (2010-12-21) prioriterade åtgärdsområden och insatser 2010

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 1 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117 Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Klimatet, en drivkraft att minska koldioxidutsläppen...

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010. med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel

ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010. med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010 med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel Innehåll! "! " #$ %& %& ' " # (&' (&&% ) *%$$ ' + * $,- (& )! $, " #$ (& $ +. (& ' / 0 $ %& "',.(&% //1//,,.(&% "",,

Läs mer

Jan Malm och Claes Rosengren

Jan Malm och Claes Rosengren Jan Malm och Claes Rosengren Projektledare Gävleborg + P 2-ansvariga GDR 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands Energikontor (KF) 4. Energikontor Gävleborg

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Intresseföreningen BiogasMitt Föreningsstämma 16 april 2009. Ulla-Karin Enbom Gävle Dala Energikontor

Intresseföreningen BiogasMitt Föreningsstämma 16 april 2009. Ulla-Karin Enbom Gävle Dala Energikontor Intresseföreningen BiogasMitt Föreningsstämma 16 april 2009 Ulla-Karin Enbom Gävle Dala Energikontor Varför BiogasMitt? Samverkansbehovet var påtagligt.. Initiativ/önskemål från Svenska Gasföreningen Biogasens

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2017-05-16 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2017-05-05 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 Rapport 2013-06-28 1 Sammanfattning Hållbar utveckling Väst har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland gjort en inventering

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer

Läs mer

Aktuellt från Energimyndigheten

Aktuellt från Energimyndigheten Aktuellt från Energimyndigheten Dag Lundblad, avd. Främjande Uppdrag Styrmedel EU-direktiv Nationella initiativ Främjande - Nätverk - Uthållig kommun - LÅGAN Ska vi klara miljömålen? 30000 28000 GWh 10%

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna Remissversionen av strategin Strategin Presenteras av: Maria Saxe Övergripande och stora frågor 1. Två delar med olika skärning förvirrar. 2. Visionen och målen är

Läs mer

Klimat- och energistrategin och Åtg. den

Klimat- och energistrategin och Åtg. den Klimat- och energistrategin och Åtg tgärdsomr rdsområden den Strategin övergripande struktur 4 avsnitt (ska kunna läsas separat => viss överlappning) Inledning Ett energiintelligent Dalarna Bakgrund och

Läs mer

Energi och klimat möjligheter och hot. Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig

Energi och klimat möjligheter och hot. Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig Energi och klimat möjligheter och hot Tekn Dr Kjell Skogsberg, senior energisakkunnig Energikontor Norr AB Vi stödjer företag och offentliga aktörer i energioch klimatarbetet. Vi verkar för en ökad andel

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Förnybar energi Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Har du en projektidé? För projekt som kan leda till utveckling av landsbygden och de gröna näringarna kan du kan söka projektstöd. Du kan få

Läs mer

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet Miljöen energi o klimat Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan Initiera samverkan/åtgärdsplaner i strategin Stöd till kommunerna; Nätverk, utbildningar, Dala Energi-webb mm Transporter 150 Fjärrvärme

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Ceebels verksamhet idag och i framtiden

Ceebels verksamhet idag och i framtiden Ceebels verksamhet idag och i framtiden SVERIGES ENERGITING 2010 SESSION 19 Cinna Adanko Tekniska Högskolan i Jönköping Nationellt program Energimyndighetens Program för energieffektivisering inom belysningsområdet

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 080924

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 080924 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 080924 Närvarande: Claes Rosengren, Gävle-Dala Energikontor Anders Goop, Borlänge Energi Denise Fahlander, LRF Anki Enevoldsen, Dalarnas Luftvårdsförbund Eva Larsson,

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

SERO. Sveriges Energiföreningars Riksorganisation

SERO. Sveriges Energiföreningars Riksorganisation SERO Sveriges Energiföreningars Riksorganisation Om SERO SERO har ca 3 000 medlemmar. Det är en ideell, politiskt och religiöst oberoende förening som är registrerad hos FN som NGO, Non Governmental Organization.

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet

Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Länsstyrelsernas roll i klimat- och energiarbetet Kerstin Grönman, Mål och visioner Minst 50% av den svenska energin ska vara förnybar Utsläppen av växthusgaser i den del av ekonomin som inte ingår i EU

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Personbilar: 150.197 Lastbilar: 17.700

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Studieresa i Skåne 2018-09-19 Projektet Uthålliga kommuner i Skåne Finansiering Energimyndigheten 80% Länsstyrelsen Skåne 20%

Läs mer

Förslag till Energistrategi för Skåne

Förslag till Energistrategi för Skåne Förslag till Energistrategi för Skåne Remiss från november 2007 till 30 april 2008 Johannes Elamzon, Utvecklingsstrateg, Strategiavdelningen Dagens upplägg Kort bakgrund Energistrategins innehåll Hur arbeta

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB - en regional satsning på bioenergi för värme och el. Kort info vid seminarium den 21 mars 2012, LNU. Hans Gulliksson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Ordföranden

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan

Klimatstrategi och energiplan Klimatstrategi och energiplan för Färgelanda kommun BESLUTAD I FULLMÄKTIGE 2008-12-29 Innehållsförteckning 1. Inriktningsmål och uppdrag / direktiv 2. Bakgrund 3. Klimatfrågan samt energiläget i Färgelanda

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

Energismarta företag. På väg mot ett fossilfritt Dalarna Energi- och klimatseminarium 3 maj Marit Ragnarsson, Länsstyrelsen Dalarna

Energismarta företag. På väg mot ett fossilfritt Dalarna Energi- och klimatseminarium 3 maj Marit Ragnarsson, Länsstyrelsen Dalarna Energismarta företag På väg mot ett fossilfritt Dalarna Energi- och klimatseminarium 3 maj 2018 Marit Ragnarsson, Länsstyrelsen Dalarna Utsläppsminskningar genom energieffektiviseringar, globalt Med

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Summering av gruppdiskussionerna

Summering av gruppdiskussionerna 2008-03-19 Summering av gruppdiskussionerna Energiseminarium 5 mars Temagrupper: Energieffektivisering Förnybar Energi Planering, kunskap, forskning och näringsliv 1-1 Energieffektivisering 1(6) Vad ser

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002 Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon 2014-17 med utblick 2002 EnergiTing Sydost 2017 i Ljungby Hannele Johansson, Energikontor Sydost, Projektledare Biogas Sydost Innehåll Bakgrund

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder

Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder Nyttprogram förenergioch klimatiörebrolän Dialogmöte 3 Om insatsområden och åtgärder Susanne Rosendahl, projektledare susanne.rosendahl@regionorebro.se Program för förmiddagen 08.30 Presentation av projektet

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Bilaga 3.2 Sammanställd översikt av svar fördjupningsfrågor från länen okt 2014 Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Tidningen E+ till alla hushåll (239 000 p) Länsstyrelsen Projektägare

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA

PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL FRÅN STYRGRUPPSMÖTE ENERGIINTELLIGENT DALARNA Tisdag den 20 februari 2018, kl. 13.00 16.00. Länsstyrelsen Dalarna, Falun Närvarande: Förhinder: Övriga deltagare: Ylva Thörn (Ordförande),

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande

Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna. Claes Rosengren ordförande Plattformen för fossilfri fordonssektor i Gävleborg och Dalarna Claes Rosengren ordförande www.biodrivmitt.se Snabbare omställning till fossilfria fordon! Vätgas Elbil Dalarna årsskiftet 2016/2017 Personbilar:

Läs mer

CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01. Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson. Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten

CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01. Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson. Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01 Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten Upplägg Senaste nytt budgetpropositionen Kort återblick på energi-

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer