Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen"

Transkript

1 Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

2 Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen AB ska genom gränsöverskridande arbete verka för en hållbar energiutveckling i Mälardalen inom områdena energieffektivisering, effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi. Målgrupp Energikontorets primära målgrupp och uppdragsgivare är bolagets ägare samt kommunerna i regionen. Arbetet riktar sig, i samverkan med de kommunala energi- och klimatrådgivarna, även till organisationer, företag och medborgare. Verksamhet Energikontoret initierar och driver projekt för beteendeförändring. Vi belyser, informerar, granskar, utvärderar och är en kompetensresurs inom energifrågor. Energikontorets kärnkompetens är att samordnat initiera, driva och leda projekt för ett energieffektivare Mälardalen. Verksamheten är uppbyggd kring tre kompetensområden. 1. Byggnader 2. Transporter 3. Lärande & Livsstil Inom varje kompetensområde drivs ett eller flera projekt. Samtliga projekt presenteras genom projektplaner på och visar på målsättning, aktiviteter samt förväntade resultat. Verksamheten bedrivs i 28 kommuner i de fyra länen Södermanland, Västmanland, Uppsala län och Region Gotland. Information och kommunikation om verksamheten Presentation av verksamheten finns tillgänglig på hemsidan Hemsidan presenterar hela den aktuella verksamheten via flikarna projekt, aktiviteter och e-bibliotek. Även avslutade och genomförda projekt och aktiviteter går att följa upp via hemsidan.

3 Nyhetsbrev skickas ut 4 gånger per år och presenterar aktuell information gällande verksamheten och viktigare händelser inom energiområdet. Pressmeddelanden kommuniceras via Mynewsdesk. Projektverksamhet Verksamheten vid Energikontoret bedrivs till stor del i projektform inom tidigare nämnda verksamhetsområden. Projekten främjar energieffektivisering, effektivare energianvändning och ökad andel förnybar energi. Beroende på syfte, samverkansparter, mål och målgrupp bedrivs projekten på allt från lokal till europeisk nivå. Pågående projekt Samordning av de kommunala energi- och klimatrådgivarna I samverkan med kommunerna i regionen drivs ett nätverk för kommunala energi- och klimatrådgivare. Nätverket har som mål att träffas minst 4 gånger per år. Förutom erfarenhetsutbyte ska träffarna tillhandahålla kompetenshöjande aktiviteter och erbjuda studiebesök. Nätverket har även som mål att driva minst ett gemensamt projekt eller temasatsning inom nätverket. Projektet löper på till och med Utöver nätverket sker samordning av aktiviteter under Trafikantveckan, European Solar Days och Sustainable Energy Week. Målet är att arrangera minst 15 aktiviteter inom varje tema. Aktiviteterna är årligen återkommande. Energikontoren Sverige (f.d. FSEK) Verksamheten inom energikontorsföreningen främjar att Mälardalsregionen kan påverka de nationella satsningar som sker för energieffektivisering, effektivare energianvändning och förnybar energi. Verksamheten är löpande. Energi- och klimatrådgivning i Flens kommun På uppdrag av Flens kommun tillhandhåller Energikontoret energi- och klimatrådgivning på plats i kommunen en dag per vecka samt att rådgivning sker via telefon och e-post. Under året ska två utåtriktade aktiviteter genomföras inom uppdraget. Avtalet löper till och med Regional energiaktör och energikompetens Energikontoret erbjuder samtliga 28 kommuner i regionen resurser att använda sig av genom deltagande i arbetsgrupper och nätverk i kommunernas arbete. På uppdrag kan aktiviteter genomföras i form av målgruppsanpassade utbildningar, konferenser och seminarier. Projektet löper på till och med Energi- och klimatrådgivning i Gnesta kommun På uppdrag av Gnesta kommun tillhandahåller Energikontoret energi- och klimatrådgivning vid mer komplicerade fall och på avrop från ordinarie energi- och klimatrådgivare. Avtalet är löpande och förlängs årligen om ingen annan överenskommelse sker.

4 MOVIDA MOVIDA är ett EU projekt som delvis finansieras via programmet Intelligent Energy for Europe. Projektet ska utbilda installatörer av ventilations-, värme- och kylsystem i att ge energirelaterade råd för att främja effektivare drift och underhåll. Projektet pågår fram till och med oktober Energieffektivare arbetsmaskiner Projektet är länsspecifikt och drivs i Uppsala län via Länsstyrelsen. Projektet syftar till att effektivisera dieselanvändningen för arbetsmaskiner genom utbildning och beteendeförändring som t.ex. sparsam körning. Projektet pågår till och med Mässor Tillsammans med energi- och klimatrådgivarna kommer 12 lokala mässarrangemang att genomföras under Lågenergihus för attraktivt boende, nationell informationskampanj Projektet syftar till att sprida information samt att upplysa förtroendevalda och tjänstemän men även allmänhet, mäklare och banktjänstemän om lågenergihusbyggande. I projektet ingår även att arrangera studiebesök till intressanta byggnader som uppförda enligt lågenergihus-standard. Projektet pågår under Media och kommunikationsutbildning Utbildningen riktar sig främst till energi- och klimatrådgivarna och handlar om att kommunicera hållbart. Ett utbildningstillfälle återstår att genomföra under våren Företagsrådgivarutbildning Norrbottens Energikontor genomför utbildningen och Energikontoret i Mälardalen står för lokalt arrangemang då utbildningarna genomförs i Eskilstuna. Utbildningen rör främst energi- och klimatrådgivarna och tillhör en av Energimyndighetens obligatoriska utbildningar. 2 utbildningstillfällen kommer att genomföras under Nätverk för förnybar värme Ett nationellt projekt där energikontoren ansvarar för genomförandet på regional nivå. Projektet ska bygga nätverk med branschens olika aktörer för att främja förnybar energi för uppvärmning. Målet är att upprätta 3 nätverk inom regionen. Projektet avslutas till sommaren Energikartläggningscheckar 2 Ett nationellt projekt där energikontoren på regional nivå ansvarar för genomförandet. Projektet ska informera om det statliga stödet för energikartläggningar till riktade målgrupper. Projektet pågår till och med september Vindkraft Öst Energikontoret i Mälardalen och Energikontoret Regionförbundet Örebro genomför tillsammans ett projekt för att bygga upp ett regionalt nätverk som drivkraft och främjare för en offensiv och hållbar utveckling av vindbruket i Södermanland-, Uppsala-, Västmanland- och Örebro län. Projektet pågår under 2013.

5 Ansökta projekt Energiklok affärsrådgivning Syftet är att skapa energieffektiva småföretag genom att infoga element av energieffektivisering- och energibesparingsråd i affärsrådgivningssammanhang. Projektet bygger på samverkan med lokala ALMI-kontor. Projektet beräknas pågå Hållbarhetsutbildning En nationell utbildning for att driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle med fokus på energibesparing och energieffektivisering vid evenemang. Hållbara evenemang nås genom aktiva val och högre ställda krav på leverantörer och samarbetspartners. Projektet beräknas pågå under ett år med projektstart så snart som möjligt. Färdplan klimatneutralt Uppsala I samarbete med Uppsala klimatprotokoll avser projektet att utveckla samverkansmetoder, öka kunskapen samt en datorstödd modellering för ett effektivare energistrategiskt arbete på kommunal nivå. Målet är att ta fram en, med lokala aktörer, förankrad färdplan med faktiska, planerade samt potentiella åtgärder. Överförbarhet till andra kommuner är en viktig del varför tre kommuner erbjuds att följa arbetet under projektet i syfte att starta eget arbete. Projektet beräknas pågå Energieffektiva bostadsrättsföreningar Projektet syftar till få igång ett konkret arbete inom bostadsrättsföreningar för att arbeta med energieffektiviserande åtgärder samt att höja beställarkompetens inom organisationerna. Projektet beräknas pågå Utöver ovanstående ansökningar finns ytterligare en mängd projektansökningar i samverkan med Energikontoren Sverige. Dessa ansökningar rör mässarrangemang samt informations- och utbildningsprojekt inom olika delar av energieffektiviseringsområdet. Projektansökningar lämnas löpande vid annonserade utlysningar hos projektfinansiärer. Aktiviteter Utöver de aktiviteter som ingår i projektverksamheten ska Energikontoret: Genom dialog och möten med ägare och kommuner arbeta för ökad samordning av lokalt och regionalt energi- och klimatarbete utifrån regionala strategier. Dialog och möten ska ske minst en gång per år. Aktivt stödja lokalt och regionalt energi- och klimatarbete, hålla sig underrättade om och sprida resultat från genomförda projekt och åtgärder. Minst en regional konferens ska arrangeras årligen inom energiområdet med syfte att sprida goda regionala initiativ. I samverkan med ägare och kommuner och med utgångspunkt i energi- och klimatplaner initiera och verka för att minst två regionala åtgärdsprojekt initieras. Aktivt delta i lokala och regionala nätverk och arbetsgrupper som en resurs och kompetens inom energiområdet.

6 Verka för att höja kännedomen om Energikontorets verksamhet främst i den egna regionen. Minst en gång per år genomförs en enkätundersökning hos samtliga kommuner i regionen. Utveckling av verksamheten Utvecklingen i dagens samhälle står under ständig förändring och nya områden hamnar i fokus. Ett möjligt utvecklingsområde inom Energikontorets verksamhet är maten och energifrågor som rör produktion och transport. En önskan har även framkommit från styrelsen att utveckla ett Solkraft Öst på samma sätt som skett med biogasen och senast med vindkraften. Energikontoret har till uppgift att under året fundera på möjlig verksamhetsutveckling inom nämnda områden. Ekonomi och personal Verksamheten vid Energikontoret i Mälardalen AB beräknas omsätta drygt 7,3 miljoner kronor under verksamhetsåret Energikontoret i Mälardalen AB finansieras idag till stor del genom projekt och uppdrag. Grunden för verksamheten finansieras via serviceanslag från bolagets ägare samt övriga samarbetsparter. Av bolagets totala omsättning utgör projekt- och uppdragsverksamheten dryga 70 %. Energikontoret i Mälardalen AB har vid ingången av 2013 åtta anställda.

7

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2014 Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår Energikontoret i Mälardalen AB Antagen av styrelsen 2013-12-11 1(10) Innehåll Energikontoret i Mälardalen AB... 3 Verksamhet... 3 Syfte...

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 2(11) Denna verksamhetsplan gäller för Energi- och klimatrådgivningen i 2013... 3 Budget... 3 Organisation... 3 Kompetensutveckling... 3 Energi och klimatplanen...

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Vägledningsdokument för verksamhetsplan

Vägledningsdokument för verksamhetsplan 1 (5) Avdelningen för Enheten för lokal och Främjande regional samverkan Margurite Karlsson 016-544 2071 margurite.karlsson@energimyndigheten.se Vägledningsdokument för verksamhetsplan Energimyndigheten

Läs mer

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Mats Helander 2016-11-24 Dnr: TSN 2015-190 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB Energikontoret Östra Götaland AB startade

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016?

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016? Energikontor Norra Smålands nyhetsbrev januari 2017 View this email in your browser Vad är det viktigaste som har hänt och som kommer att hända i våra projekt? Fortsätt att läsa så får du svaren. Dessutom,

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Stockholm 2015-08-28 Referens: dnr M2015/2144/Ee Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Föreningen EnergiRådgivarna tackar för förfrågan angående remiss av Översyn

Läs mer

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag.

Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. 1 Etablering av nya arbetssätt och affärsmodeller för energieffektivisering och förnybar energi i små och medelstora företag. En pågående förstudie: Energieffektiva företag i Östra Mellansverige Syfte

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se M2015/2144/Ee Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Bakgrund

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

Energikontor Gävleborg hösten 2015

Energikontor Gävleborg hösten 2015 Energikontor Gävleborg hösten 2015 Claes Rosengren enhetschef Energikontoren i Sverige - en del av Energieuropa 1. Energikontor Norr AB 2. Jämtlands Läns Energikontor (Regionkommun) 3. Västernorrlands

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning

Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning 2017-10-31 1 (8) Riktlinjer för kommunikation för kommunal energi- och klimatrådgivning Riktlinjer för Energimyndigheten, funktionerna kommunal energi- och klimatrådgivning samt regional utvecklingsledning.

Läs mer

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län 1. Energieffektiviseringar i bostäder och lokaler 2011-10-18 Petra Bjurhall, Grontmij AB Vart är vi på väg? Glaciären då, 1967,

Läs mer

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag Många bäckar små Energimyndighetens arbete med små och medelstora företag Fakta om oss Energimålen för Sverige till 2020 är: minst 50 % förnybar energi minst 10 % förnybar energi i transportsektorn 20

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Stärk ditt företag. Med effektivare energianvändning

Stärk ditt företag. Med effektivare energianvändning Stärk ditt företag Med effektivare energianvändning Nybörjare eller erfaren inom energiområdet? Det finns stöd för alla företag! Ekonomiska stöd Kom igång med en energikartläggning Var och hur används

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 1. Bakgrund Den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR)

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Energikontor Norra Småland Årsredovisning 2015 Carlos Pettersson carlos.pettersson@rjl.se 0725-54 58 41 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Slutrapport. Energiklok Affärsrådgivning. Diarienummer: Projektnummer:

Slutrapport. Energiklok Affärsrådgivning. Diarienummer: Projektnummer: Slutrapport Energiklok Affärsrådgivning Diarienummer: 2012-008490 Projektnummer: 37070-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Kungsgatan 43 Postnummer/Ort 632 20 Eskilstuna Projektledare

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier Energieffektivisering Energimyndighetens strategier 2009-11-24 Carin Karlsson Avdelningen för hållbar energianvändning carin.karlsson@energimyndigheten.se Nya satsningar i Sverige I energipropositionen

Läs mer

Coacher för energi och klimat

Coacher för energi och klimat Coacher för energi och klimat Handläggare i coachprojektet Gustaf Länn projektledare Liv Balkmar bitr. projektledare Pia Norrman bitr. projektledare Lisa Widlund adm. handläggare Marie Lindell administration

Läs mer

Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen

Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200342 Sammanfattande beskrivning I Östra Mellansverige finns stor potential

Läs mer

Översyn av den kommunala energioch. klimatrådgivningen

Översyn av den kommunala energioch. klimatrådgivningen Bilaga Översyn av den kommunala energioch klimatrådgivningen - Uppdrag 3 i Energimyndighetens regleringsbrev för budgetåret 2015 ER 2015:14 Förord Statligt stöd till kommunal energirådgivning är en företeelse

Läs mer

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING

Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Har du koll på ditt företags energianvändning? STÄRK DITT FÖRETAG MED EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Vi erbjuder flera olika typer av stöd. Både för ditt företag och för en hållbar framtid. Vilket stöd som

Läs mer

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige

160 miljoner i EU stöd till tolv projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet Östra Mellansverige PRESSINFORMATION Datum 10 juni 2015 Dnr Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 160 miljoner i EU stöd till tolv projekt

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Mälardalens Kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd, MKHV 2014-12-03 1 1. Bakgrund Den gemensamma satsningen av Eskilstuna kommun, Västerås stad, Landstinget Södermanland och Landstinget

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Starborg Kristina Vidmark Hannes Datum 2016-08-10 Diarienummer KSN-2016-1339 Kommunstyrelsen Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera?

Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1. Varför kommunicera? Instruktion till kommunikationsplan i Smart Built Environment version 1 Varför kommunicera? 2016-03-24 Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram för hur samhällsbyggnadssektorn kan

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Lågenergihus för attraktivt boende

Lågenergihus för attraktivt boende Lågenergihus för attraktivt boende Slutrapport 2012 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Projektdeltagare och finansiärer Energimyndigheten, Länsstyrelsen Uppsala län, Länsstyrelsen

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Smart energi Skåne Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200438 Sammanfattande beskrivning Projektet är baserat på en förstudie som IUC har genomfört på uppdrag av Region Skåne där en

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Belysningsdagen i Kalmar

Belysningsdagen i Kalmar Belysningsdagen i Kalmar 2015-03-17 Författarna är ensamt ansvariga för innehållet i denna publikation. Innehållet speglar inte nödvändigtvis EU:s åsikter. Varken Easme eller Europeiska kommissionen ansvarar

Läs mer

REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO

REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO REGIONFÖRBUNDET ÖREBRO Protokoll Nämnden för energi och klimat Plats och tid: Regionförbundet Örebro 2013-09-06 kl 09.15 11.45 Närvarande: Björn Eriksson(s), ordförande Bo Rudolfsson(kd), vice ordf Ingegerd

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Vindkraft Öst Nätverksträff Eskilstuna

Vindkraft Öst Nätverksträff Eskilstuna Vindkraft Öst Nätverksträff 2016-05-31 Eskilstuna Vindkraft Öst - Vi bidrar till det hållbara vindbruket i Östra Mellansverige! I nätverket Vindkraft Öst samlas, stödjs och inspireras aktörerna i Östra

Läs mer

Samordningsförbundet RAR i Sörmland

Samordningsförbundet RAR i Sörmland Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. RAR ska stödja

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Välkomna Till EN EFFEKT. Ett projekt för att energieffektivisera företag i Halland

Välkomna Till EN EFFEKT. Ett projekt för att energieffektivisera företag i Halland Välkomna Till EN EFFEKT Ett projekt för att energieffektivisera företag i Halland Program för dagen 09:00 Fika och mingel 09:20 Presentation av Region Halland och början av ett samverkansprojekt. 09:30

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för verksamhet 2018 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Incitament för energieffektivisering

Incitament för energieffektivisering Incitament för energieffektivisering 2017-02-21 Martina Berg Therese Bjurquist Ulrika Bergström Vision Genom projekten skapar Energimyndigheten och samverkansparter ett etablerat arbetssätt och metodik

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Stockholmsregionen. Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp.

Stockholmsregionen. Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp. Stockholmsregionen Stockholmsregionen Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp. Energieffektivitet Beteendeförändring Förnybar

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Projektet Incitament för energieffektivisering ska stödja små och medelstora företag som omfattas av miljötillsyn att komma

Läs mer

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018 Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan Informationsmöte 31 maj 2018 Bakgrund Uppdraget Lokal och regional kapacitetsutveckling kom 2016. Syftar till att

Läs mer

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala

Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala. En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Minskad klimatpåverkan från plast i Uppsala En sammanställning av plastinitiativ i Uppsala Inledning I Uppsala pågår flera initiativ för att minska klimatpåverkan från plast. I Uppsala klimatprotokoll

Läs mer

Stöd för energikartläggning. Ekonomiskt stöd till små och medelstora företag för att genomföra en energikartläggning. Få koll på energin i företaget!

Stöd för energikartläggning. Ekonomiskt stöd till små och medelstora företag för att genomföra en energikartläggning. Få koll på energin i företaget! Stöd för energikartläggning Ekonomiskt stöd till små och medelstora företag för att genomföra en energikartläggning. Få koll på energin i företaget! Spara energi öka vinsten! Vänta inte på: Energiprishöjningar

Läs mer

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogas Öst Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogasprocessen CO 2 Uppgradering, CH 4 ~65% CH 4, ~35% CO 2 Vad är biogas och vad används det till? Kretsloppssamhälle mellan

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X).

Bilaga 1 Enkät Frågeformulär. 1 Hinder för energieffektiviseringar. Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Bilaga 1 Enkät Frågeformulär Frågorna besvaras, om inget annat anges med ett kryss (X). Typ av hinder 1 Hinder för energieffektiviseringar Studier genomförda av forskare identifierar vanligtvis energieffektiviseringsmöjligheter

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr Slutrapport Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr 31789-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Portgatan 3 Postnummer/Ort 633 42 ESKILSTUNA Projektledare (förnamn,

Läs mer

Nu drar årets insatsprojekt igång

Nu drar årets insatsprojekt igång 1 (7) Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Morgan Dahlman Nu drar årets insatsprojekt igång Det valda insatsprojektet handlar om timersstyrning av drickakylar, vilket

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst

Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst Välkomna till Nätverksträff Vindkraft Öst Agenda 10:00 Inledning Kerstin Bergström-Persson, 10:10 Vindkraft Öst och vindkraftsläget i regionen 10:30 kommunöverskridande satsningar på vindkraft Tommy Schröder

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 FÄRDPLAN Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 Färdplan 2015-2020 Skånes vindkraftsakademi Inledning Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för att öka utbytet

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Nominering - årets miljösatsning Med checklista

Nominering - årets miljösatsning Med checklista Nominering - årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Journalnummer:

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

141104 Webbaserad utbildning Den energikloka livsmedelsbutiken

141104 Webbaserad utbildning Den energikloka livsmedelsbutiken 141104 Webbaserad utbildning Den energikloka livsmedelsbutiken Ulla Lindberg SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Päivi Lehtikangas Energikontoret Regionförbundet Örebro Utbildningen är finansierad

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Energi- och klimatrådgivning 2017

Energi- och klimatrådgivning 2017 Tjänsteskrivelse 2017-04-05 Handläggare Tove Liljas Utredningsenheten Kommunstyrelsen Energi- och klimatrådgivning 2017 Förslag till beslut Redogörelse för Värmdö kommuns energi- och klimatrådgivning 2017

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet AVTAL 2014/ Samarbetsavtal 2015-2017 för kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län 1 Parter Mellan kommunerna

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Storsatsning på energieffektivisering i företag. Loggor

Storsatsning på energieffektivisering i företag. Loggor Storsatsning på energieffektivisering i företag Loggor Ingela Valeur Länsstyrelsen Skåne Anna Evander Energikontoret Skåne Varför jobba med energifrågor? Koll på läget! Minska energianvändningen sparar

Läs mer

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd

Handlingsplan. Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren Fastställd Handlingsplan Bygg- och fastighetsnätverk i Örebro län, åren 2016-2020 Fastställd 2016-02-02 [INNEHÅLL Handlingsplan: innehåller vision, mål, insats- och utvecklingsområden som bygg- och fastighetsnätverket

Läs mer

IESN- Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv (Mål 2, januari 2009 augusti 2011)

IESN- Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv (Mål 2, januari 2009 augusti 2011) IESN- Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv (Mål 2, januari 2009 augusti 2011) Bakgrund: Energieffektivt företagande i Norrbotten (Mål 1, 2005-2007) 80 små och medelstora företag samlade

Läs mer

Tillsyn av energihushållning

Tillsyn av energihushållning Tillsyn av energihushållning Vad är det som gäller? För dig som vill veta mer om miljöbalkens krav på energihushållning. För en hållbar framtid Vi lever i en tid med klimatförändringar och vi måste alla

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer