ARBETSORDNING TILLSYNER Enligt Lag om skydd mot olyckor 2 kap. 2-4 samt Lag om brandfarliga och explosiva varor 21

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARBETSORDNING TILLSYNER Enligt Lag om skydd mot olyckor 2 kap. 2-4 samt Lag om brandfarliga och explosiva varor 21"

Transkript

1 1 (7) Tjänsteställe/handläggare Datum Vår beteckning (Dnr) Oskarshamns Räddningstjänst ROK204 ARBETSORDNING TILLSYNER Enligt Lag om skydd mot olyckor 2 kap. 2-4 samt Lag om brandfarliga och explosiva varor 21 Gällande Oskarshamns Kommun KOMMUNENS ANSVAR OCH VERKSAMHETENS ÄNDAMÅL 2 FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTEN GÄLLER 2 TILLSYNERS ENLIGT LSO UTFÖRANDE 2 TILLSYNERS ENLIGT LBE OCH LSO UTFÖRANDE 3 INTERVALLER 3 PLANERING OCH AVISERING 3 RAPPORTERINGS- OCH KONTROLLRUTINER 4 TEMATILLSYN OCH AG-FÖREBYGGANDE 4 FÖR ÄGARE OCH NYTTJANDERÄTTSHAVARE GÄLLER 4 UPPGIFTSLÄMNANDE OCH ANMÄLAN 4 TILLGÄNGLIGHET OCH FÖRBEREDELSE 4 DOKUMENTATION OCH ÅTGÄRDER 4 PROTOKOLL 4 FÖRELÄGGANDE 4 FÖRELÄGGANDE MED VITE 5 BESVÄRSSKRIVELSE 6 ÖVERKLAGAN 6 GARANTI OCH REKLAMATION 6 ÖVRIGT 7 Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 706 Varvsgatan 8 Tel kommunen@oskarshamn.se Oskarshamn Fax

2 2 (7) KOMMUNENS ANSVAR OCH VERKSAMHETENS ÄNDAMÅL Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd är ansvarigt för bl.a. frågor rörande tillsyner i Oskarshamns kommun. Oskarshamns Räddningstjänst ansvar för hanteringen och utförandet. Den i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor och i förordningen 3 Kap 1, samt (2003:789) om skydd mot olyckor 2 Kap, har till uppgift att hindra uppkomst och spridning av brand. Lag 2010:1011 om brandfarliga och explosiva varor 21 Den myndighet som prövar frågor om tillstånd enligt denna lag har också, inom sitt verksamhetsområde, tillsyn över efterlevnaden av lagen och föreskrifter och beslut som meddelats i anslutning till lagen. FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTEN GÄLLER UTFÖRANDE AV TILLSYNER ENLIGT LSO Tillsynen innebär stickprov anläggningens funktion, skötsel och egenskaper ur brandskyddssynpunkt och andra typer av olyckor. Kontroll av det systematiska brandskyddsarbetet utgör en viktig del av tillsynens utförande. Kontrollen skall huvudsakligen utföras okulärt men vid misstanke om felaktigheter och brister, som inte kan fastställas okulärt, kommer kontrollen att utökas med ytterligare kontroller eller begäran av redovisande dokumentation på provning, eller mätning. Som exempel på sådan utökad kontroll kan vara behov av intyg på larmanläggning, decibelmätning, intyg på ventilationsanläggning, för att konstatera funktionsdrift mm. Personal som självständigt utför tillsyner ska ha erforderlig yrkesutbildning eller arbeta under sakkunnig ledning enligt ROK203, tillsynsförrättarens förordnande och kompetens. Om det i samband med rengöringen upptäcks brister i anläggningen som kan medföra risker för uppkomst av brand, ska tillsynsförrättaren underrätta ägaren eller nyttjanderättshavaren om detta. Tiden från en tillsyn till nästa tillsyn är bestämd med hänsyn till tidigare uppkomna brister, graden på brister, riskbild, omgivningspåverkande verksamhet, farlig verksamhet, allmänna och publika lokaler och omständigheter i övrigt. Frister och urvalsobjekt för tillsyner fastställs av Räddningstjänstens förebyggande avdelning. Tillsynsplan ROK203 beslutas i kommunstyrelsen efter dokumentationen granskats och godkänts i utskottet för folkhälsa och samhällsskydd. Tillsyner enligt LBE och LSO ska samordnas. Exempel på stickprovskontroll kan vara: Dokumentation Skador eller förändringar av det brandtekniska installationer. Organisation och ansvar Stickprov på anläggningen Drift och skötsel Tillsynsbesöket ska omfatta de moment som krävs för att kunna bedöma den enskilda anläggningens säkerhet från brandskyddssynpunkt.

3 3 (7) UTFÖRANDE AV SAMORDNADE TILLSYNER ENLIGT LSO OCH LBE Tillsyn enligt LBE ska samordnas med tillsynen enligt LSO. Inga separata tillsyner ska förekomma. Men protokollskrivningen på uppkomna anmärkningar/brister ska dokumenteras var för sig. Detta innebär att anmärkningar/brister enligt LBE skrivs på eget protokoll och uppkomna anmärkningar/brister enligt LSO skrivs på eget protokoll. Detta innebär två stycken protokoll på ett tillsynsbesök. Detta på grund av att man hänför uppkomna anmärkningar/brister till två olika lagutrymmen. DOKUMENTATION Varje tillsynsförrättning ska dokumenteras, för vidare information se respektive avsnitt. INTERVALLER Se dokument ROK205 Tillsynsplan. PLANERING OCH AVISERING Tillsynsfrister ska planeras så att det kan utföras rationellt på både kort och lång sikt, för såväl Räddningstjänsten som för ägare och nyttjanderättshavaren. En bra planering och en god kommunikation möjliggör en smidig tillämpning av Räddningstjänstens tillträdesrätt för utförande av arbetet. Förrättningen skall aviseras i förväg. Aviseringen bör i möjlig utsträckning ske direkt till varje enskild fastighetsägare eller nyttjanderättshavare. Aviseringen kan ske genom meddelande i brevlåda, genom postförsändelse till adressen, för fastigheten eller telefonledes. Vidare bör meddelandet innehålla: Upplysningar om vad fastighetsägaren har att iaktta före arbetets utförande och vad som gäller vid hinder, i de fall fastighetsägaren ej kan lämna tillträde den aviserade tiden. Räddningstjänsten ska se till att det finns möjlighet för fastighetsägaren att kommunicera med Räddningstjänsten angående den aviserade tillsynen. Detta kan ske genom särskilda kontorstider, telefonsvarare, e-postadress eller på annat sätt. Om hinder uppkommer för arbetets utförande på förut aviserad tidpunkt, ska Räddningstjänsten utan dröjsmål, meddela fastighetsägaren eller dess ombud om återbud om förrättningen. Om ägaren eller nyttjanderättshavaren trots avisering inte är tillgänglig för arbete, ska meddelande om besöket lämnas, där fastighetsägaren uppmanas att omgående ta kontakt med Räddningstjänsten för planering av ny tid, för förrättningen. Då Räddningstjänsten aviserat och besökt ägaren eller nyttjanderättshavaren två gånger, utan att tillsynsförrättning kunnat utföras, ska detta meddelas till Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd. Innan entreprenören tillgriper lagenliga åtgärder för tillträde, ska utskottet för folkhälsa och samhällsskydd informeras.

4 4 (7) RAPPORTERINGS- OCH KONTROLLRUTINER Räddningstjänsten representerar i sitt arbete Oskarshamns kommun och ska om möjligt tillmötesgå kundernas önskemål om tidpunkt för kontrollen. Räddningstjänsten ska eftersträva en god kvalitet i arbetsutförande och kundvård samt ha rutiner för klagomålshantering. Inkomna kundklagomål ska sammanställas årligen. TILLSYN(lång sikt) Långsiktig planering ska ske med minst tre års planering, baserat på objektstyp och klass. Vid upprepade tillbud och brister som ej åtgärdas i verksamheten, genomför räddningstjänsten ökad tillsynsfrekvens. Se tillsynsplan ROK205. TEMATILLSYN OCH AG-FÖREBYGGANDE (kort sikt) Kortsiktig planering ska ske årligen inför nästkommande år, baserat på statistik från gjorda insatser, historia från insatsrapporteringen och tidigare gjorda tillsyner eller ändrade lagar, förordningar eller allmänna råd, statistik och övrigt påverkande omständigheter. AG - Förebyggande är en arbetsgrupp utsedd av RÄDDSAM (Räddningstjänst i samverkan) i Kalmar län och Öland. AG förebyggande tittar på behovet av gemensamma tillsynsinriktningar i länet, beroende på förhållanden i länet och i övriga landet med hänsyn till statistik mm. Tematillsyn är inriktning som förebyggandeavdelningen på Oskarshamns Räddningstjänst valt att inrikta sina tillsyner på beroende av statistik från gjorda insatser, baserat på historia från insatsrapporteringen och tidigare gjorda tillsyner eller ändrade lagar, förordningar eller allmänna råd samt riktlinjer enligt AG-förebyggande. FÖR ÄGARE OCH NYTTJANDERÄTTSHAVARE GÄLLER UPPGIFTSLÄMNANDE OCH ANMÄLAN För rationell planering av rengöringsarbete respektive brandskyddskontroll, tillsynsförrättning och för en smidig tillämpning av Räddningstjänstens tillträdesrätt för arbetets utförande skall fastighetsägare på begäran lämna uppgifter om de objekt, som berörs av föreskriven tillsynsförrättning. Exempel på sådana uppgifter är; Ändringar av fastighet eller innehåll i gällande tillstånd. Ändringar i skriftlig redogörelse. Nybyggnation. Om tillträde för arbetet ej kan lämnas på den aviserade tiden, skall ägaren eller nyttjanderättshavaren snarast, anmäla detta till Räddningstjänstens expedition. TILLGÄNGLIGHET OCH FÖRBEREDELSE Fastighetsägare ska tillse att fastigheten är tillgänglig för arbetets utförande vid den tidpunkt som har aviserats.

5 5 (7) DOKUMENTATION OCH ÅTGÄRDER PROTOKOLL Efter tillsyn har gjorts på platsen och eventuella brister har identifierats, skapas ett protokoll på åtgärder som ägare eller nyttjanderättshavare ska åtgärda inom utsatt tid enligt tillsynsprotokollet. Detta ska redovisas skriftligen till tillsynsförrättaren. FÖRELÄGGANDE Efter att tillsyn är gjord och ej skriftlig redovisning gjorts på anmärkningar/brister enligt tillsynsprotokollet kontaktar tillsynsförrättaren ägare eller nyttjanderättshavaren för att eftersöka anledning till att skriftlig redogörelse på anmärkningar/brister ej är inkomna. Om ej giltiga skäl föreligger kommer ett föreläggande skrivas och skickas över till ägare eller nyttjanderättshavaren och en juridisk process påbörjas. Överklagan på beslut kan göras enligt beskrivning nedan. FÖRELÄGGANDE MED VITE Föreläggande är skriven och överklagan har inkommit till Räddningstjänsten. Räddningstjänsten avser ej att ändra beslutet, skickas ärendet vidare till Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd för handläggning. Utskottet avgör om ärendet ska skickas vidare till kommunstyrelsen för beslut om föreläggande med vite eller om ärendet ska skickas vidare till förvaltningsdomstolen efter beslut i kommunstyrelsen. ÖVERKLAGAN Lag 2003:778 om skydd mot olyckor 10 Kap 5 Ett beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som meddelats med stöd av lagen får, om det har fattats av en kommunal nämnd eller av någon som handlat på en kommuns vägnar, överklagas hos länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Lag 2010:1011 om brandfarliga och explosiva varor 34 En kommuns beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen får överklagas hos länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. 35 En myndighet får bestämma att dess beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen ska gälla även om beslutet överklagas.

6 6 (7) Att överklaga beslut hos Räddningstjänsten 1. Beslut skickas till ägare eller nyttjanderättshavare. 2. Beslutet överklagas direkt till Räddningstjänsten skriftligen, enligt besvärsskrift nedan. 3. Räddningstjänsten granskar inkommet materiel, ser över sitt beslut. 4. Nytt beslut, föreläggande med vite, eller vidare till förvaltningsdomstolen. När man överklagar ett beslut av en kommunal myndighet är det i de flesta fall frågan om kommunalbesvär. Rätt att anföra förvaltningsbesvär har bara den som är part i ett ärende, dvs. den person eller sammanslutning vars rätt, intresse eller skyldighet beslutet gäller. Rätt att anföra kommunalbesvär har varje medlem i kommunen, oberoende av hur beslutet rör honom. Besvären över ett beslut av en kommunal myndighet kan också vara förvaltningsbesvär, som exempel kan nämnas besvär över beslut av kommunens räddningstjänsttillsynsmyndighet. Räddningstjänsten tillsyn, tillståndsbeslut får överklagas, fogas till det en besvärsanvisning, där det förklaras hur beslutet kan överklagas. Av anvisningen framgår inom vilken tid besvären skall lämnas in, till vilken besvärsmyndighet, t.ex. räddningstjänsten, besvären skall riktas och till vilken myndighet besvären skall skickas. Om det i samband med ett beslut inte har givits någon besvärsanvisning är det skäl att fråga myndigheten om orsaken till detta. Hur överklagar man Den som är missnöjd med Räddningstjänstens beslut i ett tillsynsärende kan anföra besvär över beslutet hos förvaltningsdomstolen. Räddningstjänsten ska i samband med sina beslut meddela hur och var beslutet kan överklagas. Besvären överklagas till Räddningstjänsten och ska vara skriftliga. Ändringssökanden kan upprätta besvärsskriften själv eller anlita ett biträde. Ändringssökanden kan också befullmäktiga ett ombud att sköta besvären för hans räkning. Ombudet skall, om han inte är advokat eller offentligt rättsbiträde, foga en fullmakt av ändringssökanden till besvären. Besvärsskrift Besvärsskriften kan formuleras fritt. I den skall dock alltid anges: 1. Vilket beslut besväret gäller I besvärsskriften skall anges vilket beslut som överklagas. 2. Vilka ändringar som yrkas För att förvaltningsdomstolen skall kunna ge ett avgörande på just den del av beslutet som ändringssökanden anser vara felaktig, bör det av besvärsskriften framgå till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas. Även i övrigt skall besvären vara så entydiga som möjligt. 3. De grunder på vilka ändring yrkas Motiveringen kan vara fritt formulerad och ändringssökanden skall sträva efter att visa att yrkandet är berättigat. 4. Ändringssökandens namn, hemkommun och kontaktinformation I besvärsskriften skall nämnas ändringssökandens namn och hemkommun samt kontaktinformation, dvs. adress och telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan ställas till ändringssökanden. 5. Underteckning Ändringssökanden eller dennes lagliga företrädare skall underteckna besvären. Om ändringssökanden har befullmäktigat ett ombud att sköta besvären för hans eller hennes räkning, räcker det med ombudets underskrift. Med underskrift förstås här en egenhändig namnteckning.

7 7 (7) Bilagor Till besvärsskriften skall fogas: 1. Det beslut i vilket ändring söks genom besvär samt besvärsanvisningen som fogats till beslutet i original eller kopia 2. Intyg över vilken dag beslutet har delgivits, t.ex. kopia av mottagningsbeviset, eller annan utredning över när besvärstiden har börjat 3. De handlingar som ändringssökanden åberopar till stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har ställts till myndigheten 4. Ombudets fullmakt, om inte ombudet är advokat eller offentligt rättsbiträde Komplettering av besvär Om besvären är bristfälliga, ges ändringssökanden tillfälle att komplettera dem inom den utsatta tiden. Om bristerna inte på ett tillfredsställande sätt kompletteras tillräckligt inom utsatt tid, kan de ofullständiga besvären avvisas. GARANTI OCH REKLAMATION Räddningstjänsten ansvarar för att arbetet utförs på ett yrkesmässigt godtagbart sätt. Eventuell anmärkning på utfört arbete ska göras omgående efter förrättning. Reklamation görs i första hand till Räddningstjänsten. Om samsyn rörande felet ej kan uppnås, kan hänvändelse göras till Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd.

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Gnesta kommun

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Gnesta kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Sid 1(5) Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Gnesta kommun Denna arbetsordning är ett komplement till avtalet mellan Gnesta kommun, nedan kallad

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande Oskarshamns Kommun

ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande Oskarshamns Kommun 1 (9) Tjänsteställe/handläggare Datum Vår beteckning (Dnr) Oskarshamns Räddningstjänst 2011-06-07 ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande Oskarshamns Kommun KOMMUNENS ANSVAR

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

Arbetsordning för sotning/rengöring och brandskyddskontroll

Arbetsordning för sotning/rengöring och brandskyddskontroll Arbetsordning för sotning/rengöring och brandskyddskontroll Antagen av Kommunfullmäktige den 30 maj 2005 74. Kommunens ansvar och verksamhetens ändamål 1-2 För entreprenören gäller 2-3 Rengöringens utförande

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL

ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Bilaga 3 Kf 74/05. Bilaga 3. ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande Falun, Borlänge och Säter KOMMUNENS ANSVAR OCH VERKSAMHETENS ÄNDAMÅL... 1 FÖR ENTREPRENÖREN GÄLLER...

Läs mer

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Mönsterås kommun

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Mönsterås kommun Fastställd av Kommunfullmäktige Kf 110 (2017-11-27) Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i Mönsterås kommun Detta dokument är ett komplement till gällande avtal mellan Mönsterås

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskyddskontroll Räddningstjänst och förebyggande

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL

ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL ARBETSORDNING FÖR SOTNING/RENGÖRING OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande Härnösand, Kramfors och Sollefteå kommun vilka företräds av kommunalförbundet Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen KOMMUNENS ANSVAR

Läs mer

Arbetsordning för rengörning (sotning) och brandskyddskontroll gällande Norrtälje kommun.

Arbetsordning för rengörning (sotning) och brandskyddskontroll gällande Norrtälje kommun. 1 Arbetsordning för rengörning (sotning) och brandskyddskontroll gällande Norrtälje kommun. Antagen av KS 2009-11-30.. 2 KOMMUNENS ANSVAR OCH VERKSAMHETENS ÄNDAMÅL 3 FÖR ENTREPRENÖREN GÄLLER 4 RENGÖRINGENS

Läs mer

Bilaga. Arbetsordning för Sotning (rengöring) och Brandskyddskontroll i Nacka kommun

Bilaga. Arbetsordning för Sotning (rengöring) och Brandskyddskontroll i Nacka kommun Bilaga Arbetsordning för Sotning (rengöring) och Brandskyddskontroll i Nacka kommun 2009-07-01 INNEHÅLL NACKA KOMMUNS RESPEKTIVE SOTNINGSDISTRIKTS ÅLIGGANDEN 3 BRANDSKYDDSKONTROLLENS UTFÖRANDE 3 RAPPORTERINGS-

Läs mer

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen)

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen) Beslut om ändring av plats för vård utom hemmet (43 3 mom. i barnskyddslagen) ärendet som gäller barnets omhändertagande/vård utom hemmet har anhängiggjorts i förvaltningsdomstolen/högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Skolans mötesrum och åk 6 klassrum. Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström, Per Hartwall, Patrick Kivelä

Skolans mötesrum och åk 6 klassrum. Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström, Per Hartwall, Patrick Kivelä PROTOKOLL 1 (8) 28.11.2017 SKOLANS NAMN Direktionens möte Tid tisdag 21.11.2017 kl. 18 Plats Närvarande Skolans mötesrum och åk 6 klassrum Ninna Suominen, Jenny Stenberg, Toni Juutilainen, Maria Sandström,

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

PM , Lagen (SFS 1988:868) och förordningen (SFS 1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor

PM , Lagen (SFS 1988:868) och förordningen (SFS 1988:1145) om brandfarliga och explosiva varor Cirkulärnr: 1990:2 Diarienr: 1989:2665 Handläggare: Ulf Edling Ingegärd Hilborn Avdsek: KT Räddn J Komrätt Datum: 1990-01-08 Mottagare: Kommunstyrelsen Räddningsnämnden Räddningschefen Rubrik: Lagen och

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Heden, Göteborgs Stad Bakgrund Fastigheten uppfördes 1929 och är belägen i de centrala delarna av Göteborg. Den har 7 plan ovan mark, inklusive

Läs mer

Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman Daniel Lindroth Sari Björkroth Tomas Ehrnrooth Tero Turunen (sekr.)

Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman Daniel Lindroth Sari Björkroth Tomas Ehrnrooth Tero Turunen (sekr.) PROTOKOLL 1 (9) 21.5.2019 SMEDSBY SKOLA Direktionens möte Tid Onsdag 15.5.2019 kl. 17.30 Plats Närvarande: Smedsby skola, lärarrum Satu Björkstén (ordf.) Kristian von Bonsdorff Mikael Federley Sara Illman

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Sala Backe 7:1, American Take Away

Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Sala Backe 7:1, American Take Away Datum: Diarienummer: 2017-08-16 2017-000448 DokÄ 2017-0117 Räddningsnämnden Föreläggande med vite enligt lagen om skydd mot olyckor på fastigheten Sala Backe 7:1, American Take Away Förslag till beslut

Läs mer

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 27.1.2010 ÄRENDE Fastställelse av metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion PART Jakobstads Energiverk

Läs mer

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Antagen av direktionen 2012-03-16, 6 Bilaga till Handlingsprogram för skydd och säkerhet 1.2 Innehållsförteckning Inledning...3 Tillsynsverksamhet

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL

ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL PM 1 (7) Räddningschef Magnus Åman, 0345-18160 ARBETSORDNING FÖR RENGÖRING (SOTNING) OCH BRANDSKYDDSKONTROLL Gällande för Hylte kommun Denna arbetsordning är ett komplement till avtalet mellan kommun och

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 PROTOKOLL Nummer 9 14.2.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån, I2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande.

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Församlingsrådet 23 15.03.2016 Anvisningar för rättelseyrkande och besvärsanvisning Fr 23 FÖRBUD MOT ATT SÖKA ÄNDRING Grunderna för förbudet Förbud mot att söka ändring vid beredning och verkställighet

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Riktlinjer för Sorsele Kommun gällande brandskyddskontroll av fasta förbränningsanordningar och därtill hörande rökkanaler

Riktlinjer för Sorsele Kommun gällande brandskyddskontroll av fasta förbränningsanordningar och därtill hörande rökkanaler Riktlinjer för Sorsele Kommun gällande brandskyddskontroll av fasta förbränningsanordningar och därtill hörande rökkanaler Allmänt Det tidigare begreppet sotning innebar både sotning och kontroll av brandskyddet

Läs mer

Delegationsordning för räddningsnämnden

Delegationsordning för räddningsnämnden 1(12) Datum: 7 januari 2015 Delegationsordning för räddningsnämnden Gemensam nämnd för Tierps, Uppsala och Östhammars kommuner 2(12) Innehållsförteckning 1 Kommunallagens regler om delegering av ärenden

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nummer

Organ Sammanträdesdatum Nummer HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nummer Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Den gemensamma lantbruksnämnden 2/2018 Onsdagen den 03.10.2018 kl 14.30-15.00 Kommunkansliet

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Revisionsnämnden PROTOKOLL Sammanträdestid: Tisdag , kl Purmo skola. Sammanträdesplats:

PEDERSÖRE KOMMUN. Revisionsnämnden PROTOKOLL Sammanträdestid: Tisdag , kl Purmo skola. Sammanträdesplats: 06.02.2018 1 Sammanträdestid: Tisdag 6.2.2018, kl. 09.30 11.15. Sammanträdesplats: Purmo skola Beslutande Eriksson, Roger Hägglund, Maila Muukkonen, Marina Pettersson, Roger Stenmark, Tore Östman, Majvor

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån PROTOKOLL Nummer 30 18.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Transportbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Upphandlare Sten

Läs mer

DOM 2015-08-19 Meddelad i Jönköping

DOM 2015-08-19 Meddelad i Jönköping KAMMARRATTEN 2015-08-19 Meddelad i Jönköping KLAGANDE Robin Enander Rullstensgatan 178 906 55 Umeå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kriminalvårdens beslut den 15 maj 2015, dnr 2015-11563, se bilaga A SAKEN Rätt att

Läs mer

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård)

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård) 602/2015 81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den 14.6.2018 58 (arrendering av fast egendom, tomt 91-33-249-001 i Malmgård) Beslutsförslag Beslut Gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

Räddningstjänsten. Sotning och Brandskyddskontroll

Räddningstjänsten. Sotning och Brandskyddskontroll Räddningstjänsten Sotning och Brandskyddskontroll Det är kommunen i brandförebyggande syfte som ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs. Lagen om skydd mot olyckor reglerar detta. Frister

Läs mer

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter 106/2013 75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar rapporten om helsingforsförsamlingarnas

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 1 Mötets konstituering BILDNSVES 2 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 3 Godkännande av förslag till verksamhetsberättelsen för svenska skola 2012 BILDNSVES

Läs mer

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2010-02-08 46 96 Räddnings- och beredskapsutskottet 2010-01-20 4 1 Dnr 10.43-17 febks27 Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 14.02.2019 Biblioteksnämnden 14.02.2019 - Sammanträdestid Måndagen den 25 Februari kl. 18.00-19.30 Biblioteket Sammanträdesplats Ärendets -nummer

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Regina Pettersson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Regina Pettersson Nummer6/2017 Sammanträdestid kl. 11.30.- 12.30 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll Sida 1 av 10 Datum 2017-12-12 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Tjänsteställe/handläggare Räddningstjänsten Arbetsordning för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll Framtagen 2011-06-07 Reviderad:

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 22 mars 2017 Socialnämnden

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 22 mars 2017 Socialnämnden HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 22 mars 2017 Socialnämnden 06.04.2017 33-43 Sammanträdestid Torsdagen den 6 april 2017 kl. 18.00 19.00 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Socialnämnden

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Socialnämnden SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 26.09.2018 Socialnämnden 04.10.2018 91-97 Sammanträdestid Torsdagen den 4 oktober 2018 kl. 18.00 19.00 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets - nummer Ärende

Läs mer

HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN

HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN HELSINGFORS STAD Protokoll HOPLAXSKOLAN DIREKTIONEN 1.3.2018 Tidpunkt 1.3.2018 kl. 18.30 20.51 Plats Hoplaxskolans Hagaenhet, Stormyrvägen 22 Närvarande Birgitta Mitro, ordförande Charlotte Granberg-Haakana

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommungården / styrelserummet. Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Lövsund, Gabriella Näse, Elin

Sammanträdesdatum Kommungården / styrelserummet. Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Lövsund, Gabriella Näse, Elin SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2018 2/1 Sammanträdestid Torsdag kl. 14:00-15:29 Sammanträdesplats Kommungården / styrelserummet Beslutande: Ersättare: Skullbacka, Bengt-Johan Dalvik, Sixten Lövsund, Gabriella

Läs mer

DOM 2014-02-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-02-24 Meddelad i Stockholm KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning 6 DOM 2014-02-24 Meddelad i Stockholm Sida l (3) Mål nr 7941-13 KLAGANDE Leif Wegerman ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms universitets beslut den 10 december 2013 i ärende

Läs mer

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport Datum Dnr 2017-10-05 MIL.2017.2082 Malin Welander malin.welander@varmdo.se 08-570 473 29 Miljöinspektör Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BOX 124 13408 INGARÖ Delegationsbeslut BMH 4297 BJÖRNÖ 1:40: Beslut

Läs mer

PROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 4 / 2009 30.3.2009 1. I vice ordförande Kalevi Kallonen. II vice ordförande Jan Drugge

PROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 4 / 2009 30.3.2009 1. I vice ordförande Kalevi Kallonen. II vice ordförande Jan Drugge PROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Blad 4 / 2009 30.3.2009 1 Sammanträdestid: Måndagen den 30 mars 2009 kl. 16.00 17.40 Sammanträdesplats: Kommunkansliet i Dalsbruk Beslutande: Mårten Nurmio ordförande

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet SN 114 SN 115 SN 116 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Kallelse och beslutförhet Val av protokolljusterare,

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson Nummer 1/2017 Sammanträdestid kl. 15.00 16.00 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Sammanträdesdatum: 11.04.2012 Nr: 4 Paragrafer: 70-77 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten

Beslut. Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Nätavdelningen / Utvecklingsenheten Risto Murto Beslut x.x.2016 1(6) LVM/292/07/2016 KONCESIONSBESLUT OM ÄNDRING AV KONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA TELEVISIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND KONCESSIONSHAVARE

Läs mer

BESLUT 1 (2) Datum 2017-10-16 Beteckning 5622-39939-2017 Enheten för miljöskydd Gusten Hollari Holmberg 010-223 16 46 SEKA Miljöteknik AB Okvistavägen 28a 186 40 Vallentuna Tillstånd till transport av

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) 13.12.2018 Tillståndsbeteckning Korsnäs Strandvägen 4323 66200 Korsnäs KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag kl

Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 18.10.2019 9 01-07 Plats och tid Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag 20.00 Beslutande Frånvarande Erika Sjölund, ordförande Mikael Blomqvist, vice ordförande Åsa

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 PROTOKOLL Nummer 41 29.8.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån, I3 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2018-03-07 Beteckning 5622-7348-2018 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Sortera Industri AB Morabergsvägen 39 152 42 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (2) Datum 2017-11-22 Beteckning 5622-44442-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Telge Återvinning AB Box 23 151 27 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun.

Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för. vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun. Elektronisk delgivning Angående samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken för vassklippning på fastigheten Kristineberg 1:22, Oskarshamns kommun Beslut Länsstyrelsen godkänner vassklippning på fastigheten Kristineberg

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRATTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 DOM 2012-06-29 Meddelad i Stockholm Sida l (4) Mål nr 3896-12 KLAGANDE Leif Lundqvist Salabacksgatan 12 A 754 32 Uppsala ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Försäkringskassans beslut

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Antaget av kommunstyrelsen/räddningsnämnden , 131 Senast reviderat , 94

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Antaget av kommunstyrelsen/räddningsnämnden , 131 Senast reviderat , 94 DALS-EDS KOMMUN DELEGATIONSORDNING RÄDDNINGSTJÄNSTEN Antaget av kommunstyrelsen/räddningsnämnden 2002-08-13, 131 Senast reviderat 2018-06-05, 94 Innehållsförteckning Sid Allmänt 3 Lag 2003:778 om skydd

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 17.09.2018 Biblioteksnämnden 17.09.2018 - Sammanträdestid Måndagen den 24 September kl. 18.30-20.00 Biblioteket Sammanträdesplats Ärendets

Läs mer

Sammanträdesdatum Mötet hålls via e-post. Björklund, Eva-Lott Kortell, Niklas Näse, Oscar Vigård, Nina-Marie Wikström, Samuel

Sammanträdesdatum Mötet hålls via e-post. Björklund, Eva-Lott Kortell, Niklas Näse, Oscar Vigård, Nina-Marie Wikström, Samuel KRONOBY OMRÅDESNÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/24 Sammanträdestid Tisdagen den 26 juni 2018, kl. 14.01 14.52 Sammanträdesplats Mötet hålls via e-post Beslutande: Ersättare: Björklund, Eva-Lott

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 15.02.2018 Biblioteksnämnden 15.02.2018 - Sammanträdestid Torsda den 08 Mars kl. 18.30-19.30 Biblioteket Sammanträdesplats Ärendets -nummer

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) Följebrev Tillståndsbeteckning Karleby PB 43 67101 KARLEBY KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Kommunstyrelsen 2009-03-16 71 161 Räddnings- och beredskapsutskottet 2009-01-28 6 9 Dnr 09.145-171 marsks23 Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Ärendebeskrivning Tillsynsplan för 2009

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 10.09 2014 Biblioteksnämnden 10.09.2014. - Sammanträdestid Torsdagen den 18 September kl. 18.00-19.30 Biblioteket Sammanträdesplats Ärendets

Läs mer

Ägarens kompetens Kompetens teoretisk och praktisk (styrkt enligt bilaga)

Ägarens kompetens Kompetens teoretisk och praktisk (styrkt enligt bilaga) Ansökan om sotning av egen anläggning och beslut Räddning- och säkerhetsavdelningen Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Uppgifter om ägare och fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE 2018-11-09 Upprättad av NM Reviderad av Beteckning/dnr 2018-000786 Kategori/Ver Rapport Fastställd av Granskad av Tillsyn 2019 LSO & LBE Värends Räddningstjänst, Box 1232, 351 12 Växjö Besöksadress: Fagrabäcksvägen

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (7) Datum 2016-10-01 Beteckning 5622-37827-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 1412 Cija Tank AB Timmermansvägen 2 13238 Saltsjö-Boo Tillstånd till transport av farligt avfall och

Läs mer

DOM 2015-09-18 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-09-18 Meddelad i Stockholm Avdelning 03 2015-09-18 Meddelad i Stockholm Mål nr 6017-15 1 KLAGANDE Siwertell AB Ombud: Advokat Matti Scheffer och jur.kand. Glenn Nyström Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB Box 5421 114 84 Stockholm

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN /10. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN /10. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 9.12.2010 21/10 Sammanträdestid 9.12.2010 kl. 18.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande x Lycke, Per,

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN PROTOKOLL

PEDERSÖRE KOMMUN PROTOKOLL 7.12.2017 1 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Torsdag 7.12.2017, kl. 09.00 10.45. Kommungården, Bennäs Beslutande Ersättare Eriksson, Roger Hägglund, Maila Muukkonen, Marina Pettersson, Roger Stenmark,

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. x Kerstin Ivarsson x Regina Pettersson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. x Kerstin Ivarsson x Regina Pettersson Nummer2/2018 Sammanträdestid kl. 18.00 20.30 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR x Göran Stenros x Britt Pettersson Viking Danielsson x

Läs mer

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st.

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st. FINLANDS VILTCENTRAL Sompiovägen 1 00730 HELSINGFORS 029 431 2001 2017-1-500-03081-6 1 BESLUT Datum Nr. 11.07.2017 2017-1-500-03081-6 Rex Johan Magnus Klockarvägen 4 B 2 66600 Vörå JAKTLICENS FÖR HJORTDJUR

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNSTYRELSE

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNSTYRELSE SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen 15.8.2017 kl. 18:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A KS 189 KS 190 KS 191 KS 192 Kallelse och beslutförhet Godkännande

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall på järnväg BESLUT Diarienummer Sida 2014-12-12 562-42076-2014 1{2) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Miljöskyddsenheten Annika Lundahl 010-2245431 Baneservice Skandinavia AB Stilla Havet 1 41834 Göteborg Tillstånd

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Biblioteksnämnden Sammanträdestid HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 10.04. 2017 Biblioteksnämnden 10.04.2017. - Sammanträdestid Onsdagen den 26 April kl. 18.30-20.00 Biblioteket Sammanträdesplats Ärendets -nummer

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (3) Datum 2017-12-14 Beteckning 5622-20042-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Veolia Sweden AB Box 6613 113 84 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Socialnämnden

HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den Socialnämnden SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 31.08.2018 Socialnämnden 06.09.2018 85-91 Sammanträdestid Torsdagen den 6 september 2018 kl. 18.00-19 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets - nummer Ärende

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND

STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND STATSRÅDETS BESLUT OM ÄNDRING AV NÄTKONCESSIONER FÖR DET DIGITALA MARKBUNDNA MASSKOMMUNIKATIONSNÄTET I LANDSKAPET ÅLAND Datum 19.5.2016 Diarienummer LVM/292/07/2016 NÄTKONCESSIONSHAVARE Ålands Radio och

Läs mer

Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning

Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning Till KS 2019-06-04 Kommunstyrelsen- Räddningsnämnd delegationsordning Antagen av kommunstyrelsen 2019-XX-XX X Ansvarig förvaltning: Räddningstjänsten Ansvarig tjänsteman: Fredrik Björnberg 1 GENERELLA

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT SJÄLV FÅ RENGÖRA (SOTA)

ANSÖKAN OM ATT SJÄLV FÅ RENGÖRA (SOTA) Till Räddningstjänsten Väst Stormhallsvägen 1 432 32 Varberg ANSÖKAN OM ATT SJÄLV FÅ RENGÖRA (SOTA) Sökande/fastighetsägare Efternamn, Förnamn Adress Personnummer Postnummer/ort Telefonnummer Fastighet

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2012-11-15 62 67 Kl 10.00-10.30. Förbundskansliet 8/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2012-11-15 62 67 Kl 10.00-10.30. Förbundskansliet 8/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Torsdag 15 november 2012, kl 10.00-10.30 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 9.45. 62 Sammanträdets laglighet och

Läs mer