Rollen som förtroendevald

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rollen som förtroendevald"

Transkript

1 Rollen som förtroendevald Ett teoretiskt och praktiskt perspektiv PM Thomas Karv,

2 Eder föreläsare: Thomas Karv (1988) Ursprungligen hemma från Pensala, Nykarleby. Student från Topeliusgymnasiet i Nykarleby 2007, magister i statskunskap vid Åbo Akademi våren 2014 med biämnena allmän pedagogik, politisk historia och offentlig förvaltning. Politisk erfarenhet: Invald (2008) och omvald (2012,2017) fullmäktigeledamot i Nykarleby Stadsfullmäktige. Tidigare ledamot i Nykarleby Stads Social- och Hälsovårdsnämnd( ). Tidigare ledamot i Nykarleby Stads Kultur- och Fritidssektion ( ). Tidigare fullmäktigeledamot i Åbo Akademis Kårfullmäktige (2013). Tidigare kampanjchef för Elli Fléns (SFP) riksdagskampanj ( ). Tidigare ordförande för Nykarleby Stads Revisionsnämnd ( ). Tidigare ledamot i kretsstyrelsen för Svensk Ungdom ( ). Sakkunnig i Nykarleby Stads Ungdomsfullmäktige (2013-). Ordinarie ledamot av Nykarleby Stads Stadsstyrelse (2017-). Ordinarie ledamot av Nykarleby Stads koncernsektion (2017-) Ordinarie ledamot i Svenska Finlands Folkting (2017-). Ordinarie ledamot i kultursektionen för SÖFUK (2017-). Ordinarie ledamot i SFP:s partifullmäktige (2017-). Akademisk: Diplom i Small states and European integration från University of Iceland (2011). Inskriven som doktorand vid Åbo Akademi sedan hösten Undervisar bland annat i kurser om demokratins utmaningar och politiskt delaktighet bland unga. Skriver en doktorsavhandling kring Public support for the European Union, färdig inom Projektanställningar även inom två landsomfattande forskningsprojekt: Medborgarsamtal på internet (hösten 2014) och eopinion 2015 (våren 2015). Medlem av forskarkonsortiet: Contre: Pathways to Political Trust. Sekreterare för Finlands valforskningskonsortium. Thomas Karv 2017

3 Dagens tema: Konsten att bli en offentlig person. Hur påverka som förtroendevald? Hur samarbeta över partilinjerna? Hur mycket tid går det åt till ett förtroendeuppdrag? Hur ska man agera som förtroendevald? Hur mycket hjälp kan man begära av tjänstemän? Vad är och vad är inte offentligt? Fråga! Kommentera! Ifrågasätt!

4 Teori vs. Praktik

5 När man blivit invald: Se och lär, behöver inte veta allt direkt. Tar tid att förstå sig på den kommunalpolitiska processen och oskrivna regler. Lär känna dina partikamrater, övriga förtroendevalda och tjänstemän. Folks förväntningar på dig kanske förändras, men du behöver inte förändras. Att vara fullmäktigeledamot vänder inte upp och ner på livet. Viss risk att ens förväntningar till inflytande inte stämmer överens med verkligheten.

6

7 Skillnaden mellan att vara ordinarie och suppleant: De flesta suppleanter slipper i regel någon gång på ett fullmäktigemöte under mandatperioden. Är du första eller andra suppleant kallas du troligtvis till nästan samtliga möten, är du sjätte eller sjunde inte lika ofta. När man har blivit inkallad som suppleant har man samma möjligheter som ordinarie ledamöter att lämna in motioner, rösta och delta i debatten. Man har även rätt till samma arvode.

8 Fullmäktigegrupper: Efter ett kommunalval bildas fullmäktigegrupper bestående av ett eller flera partier, beroende på överenskommelser. Fullmäktigegrupperna sammanträder innan fullmäktigemötet och pratar ihop sig inför mötet. En ledamot som inte håller sig till fullmäktigegruppens interna regler kan uteslutas ur gruppen -> blir då en politisk vilde. Utesluts dock en suppleant ur fullmäktigegruppen kallas den suppleanten inte längre till fullmäktigemöten när någon av partiets ordinarie inte kan delta.

9 Hur fungerar beslutsfattandet i praktiken: Tjänstemännen gör upp en föredragslista med förslag, och anmälningsärenden, som godkänns av nämndordförande och som därefter sänds ut till övriga medlemmar för behandling under ett nämndmöte. När nämnden/sektionen har sagt sitt skickas beslutet vidare till stadsstyrelsen som säger sitt och som bereder ärendet för vidare behandling. I sista instans är det fullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet i viktiga ärenden. I mindre viktiga ärenden räcker det i många fall med att nämnden fattar ett beslut. Vill man påverka ett politiskt beslut är det lättare ju snabbare man kommer in i beslutsprocessen, svårt att göra större förändringar sen när ärendet väl tas upp i fullmäktige för beslut.

10 Hur påverkar man? Politik är det möjligas konst Bismarck. Möjligheter: Påverka inom gruppen 1. Lobba för din sak inom partigruppen. 2. Samla stöd och lämna in motion för att starta en utredning med de stödandes namnunderskrifter på motionen. Påverka utanför gruppen: 1. Skapa opinion! 2. Använd de hjälpmedel som finns, media, sociala medier, namninsamlingar. 3. Lämna in en motion på egen hand eller med underskrifter av förtroendevalda från andra partier för att starta en utredning. Man kan lämna in en motion kring i princip vad som helst!

11 Samarbete över partigränserna: Beroende på partitillhörighet kan man vara i behov av partiöverskridande samarbete för att få igenom sin politik. Geografi ofta viktigare än ideologi inom kommunalpolitik. Varierande från kommun till kommun hur samarbetet funkar i praktiken.

12 Tidsanvändning för förtroendeuppdrag: Att vara kommunalpolitiker är inget heltidsjobb! Man väljer själv hur mycket tid man sätter. Mer tidskrävande ju fler nämnder, sektioner, utskott, arbetsgrupper man är medlem av. Det går att kombinera uppgiften som folkvald med övriga fritidsaktiviteter utan problem. Man behöver inte sätta sig grundligt in i varenda ärende, måste nu som då även kunna lita på tjänstemän och partikollegor. Inte heller hela världen om man inte kan närvara konstant.

13 Hur ska man agera som förtroendevald? Ett visst ansvar följer med mandatet. Folk börjar i större utsträckning höra av sig i olika kanaler. Man är inte direkt skyldig att lyssna på alla kommuninvånares synpunkter, men nog indirekt. Kanske klokt att inte blanda sig i varenda diskussion på sociala medier... Omöjligt att göra alla nöjda när man även tvingas göra svåra beslut. Räkna med påhopp, men räkna inte med beröm.

14 Relationen mellan tjänstemän och förtroendevalda: Tjänstemän finns till för er, inte ni för dom. Offentlighetsprincipen gäller -> ni har rätt att begära att få se alla dokument som inte är sekretsbelagda. Alla gamla mötesprotokoll, bilagor, utredningar, rapporter osv. finns arkiverade och tillgängliga om ni behöver förkovra er. Dock ska man försöka att undvika bli en plåga för tjänstemännen. Tjänstemännen är experter på sina områden, men man behöver inte alltid hålla med om deras förslag.

15 Ärendenas offentlighet: Det som sägs i fullmäktigesalen är offentligt, inte det som sägs bakom stängda dörrar. På samma sätt är protokoll och röstningsresultat i sakfrågor (inte personval) offentliga, dock inte utdrag från diskussionerna som har föregått besluten. En flera timmar lång diskussion kan resultera i ett protokoll med en mening. Leder även till ett visst demokratiunderskott när kommuninvånarna inte får ta del av diskussionerna inom nämnder, sektioner, utskott. Detta speciellt inom kommuner med enpartistyre, den ledande gruppen håller ofta enad front utåt fastän det förekommer meningsskiljaktigheter inom gruppen.

16 Hur kommer rollen som förtroendevald att förändras? Kommunernas roll förändras, där med också de förtroendevaldas. När mer och mer av kommunens verksamhet sköts genom interkommunala samarbeten minskar inflytandet för kommunalpolitiker. Användningen av meningen Jag vet, men det där kan jag inte göra någonting åt... kommer troligtvis att öka bland förtroendevalda.

17 Varför ni är viktiga: Det är enkelt att ha en åsikt, men en helt annan sak att våga ta ansvar. Politiker har blivit en form av skällsord och det blir svårare och svårare att få folk engagera sig för allmännyttan och utstå den press som ett offentligt ämbete medför. Därför är det av största vikt att det fortfarande finns de som är villiga att ta ansvar för att fatta de beslut som berör folks vardag direkt.

18 Diskussion: Vilka svårigheter har ni upplevt i er roll som förtroendevalda? Känner ni att ni har fått den information som ni behöver för att fatta rätt beslut? Har ni blivit överkörda av mer erfarna politiker? Har ni ångrat att ni ställde upp? Var verkligheten som ni trodde att vara kommunalpolitiker?

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5

35 Konstaterande av beslutförhet Fastställande av föredragningslistan Justering av mötesprotokoll 5 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2016 1 Ungdområdet Tid 12.10.2016 kl. 15.45 Plats Sst mötesrum, Ämbetshuset, vån. 3, Topeliusespl. 7 Ärenden som skall behandlas Sida 35 Konstaterande av beslutförhet 3 36 Fastställande

Läs mer

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018

Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Antagen vid Sveriges Arkitekter Studenternas årsmöte 2018 och Sveriges Arkitekters stämma 2018 Stadgar 1 Ändamål 2 Medlemmar 3 Organisation 4 Årsmöte 5 Årsmötets åliggande 6 Styrelse 7 Valberedning 8 Studentavdelning

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 Tid Torsdag 11.09.2014, kl. 13.00 Plats: Stadskansli Ärenden 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 42 Val av protokolljusterare 43 Dagens gäst 44 Föregående mötesprotokoll 45 Utveckling av äldrerådens

Läs mer

SDPs kommunalpolitiska modellreglemente

SDPs kommunalpolitiska modellreglemente Godkänd på SDPs 39 partikongress 6.6.2002 Tammerfors SDPs kommunalpolitiska modellreglemente 1 Syftet med den socialdemokratiska kommunala verksamheten 1 Syftet med den socialdemokratiska kommunala verksamheten

Läs mer

Stadgar för Nyköpings Ungdomsfullmäktige (NU)

Stadgar för Nyköpings Ungdomsfullmäktige (NU) Stadgar för Nyköpings Ungdomsfullmäktige (NU) Nyköpings Ungdomsfullmäktige har som uppgift Att ge ungdomar möjligheter att påverka i Nyköpings kommun. Att göra politiken mer levande och öka kvaliteten

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet Juridiska föreningen Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet 1 Namn Juridiska föreningen är en sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet och verkar som en ideell

Läs mer

KF INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN

KF INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN KF 2007-01-29 INRÄTTANDE AV BEREDNING FÖR ÖVERSIKTSPLAN I handlingarna på sida 49-54 redovisar KS sitt förslag till beslut i KF att inrätta en tillfällig beredning med sju ledamöter. Inför handläggningen

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

En utvecklingsdag för fullmäktige. uppdrag och samspel

En utvecklingsdag för fullmäktige. uppdrag och samspel En utvecklingsdag för fullmäktige uppdrag och samspel En utvecklingsdag för fullmäktige Att vara förtroendevald politiker är ett lika viktigt som komplicerat uppdrag. Som förtroendevald behöver du känna

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Föreskrift för medborgarstämmor

Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift Ersätter Arbetsordning för medborgarstämmor Diarienummer: KS 2015/2028 Dokumentansvarig: utvecklingsledare, utveckling, planering och uppföljning Beredande politiskt

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Överenskommelse om bildandet av Gullesbyns vägkassa

Överenskommelse om bildandet av Gullesbyns vägkassa Brunskog i april 2009. Gullesbyns Södra vägsamfällighetsförening Lillängens vägsamfällighetsförening Flytmossens vägsamfällighetsförening.......... Överenskommelse om bildandet av Gullesbyns vägkassa Överenskommelse

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation)

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) 1. Föreningens syfte Norden, svensk förening för nordiskt samarbete, har till ändamål att på alla områden

Läs mer

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar

Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Kommunkansliet Sofia Reimbert Datum 2016-06-07 Vår referens KS 2016/0187-940 Kulturdepartementet Låt fler forma framtiden, SOU 2016:5, Dnr Ku2016/00088/Dremissvar Tanums kommun har getts tillfälle att

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller

Yrkanden. Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet fiireslår att kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige bifaller Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige - avslår att-satsen gällande att införa rätt att lägga medborgarförslag - bifaller att-satsen gällande att införa en allmänhetens frågestund vid fullmäktiges sammanträden.

Läs mer

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING

GÅRDSJÖBYGDENS FÖRENING 1 FÖRENINGENS NAMN OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är: Gårdsjöbygdens Förening. Verksamhetsområdet är Gårdsjö m.o. 2. FÖRENINGENS ORGAN Föreningens organ är ÅRSMÖTET, STYRELSEN OCH REVISORERNA.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Behandlade för första gången vid mötet 20.11.2009 och antagna vid årsmötet 24.4.2010. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Hem för Finländska

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD

ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD ARVODESSTADGA FÖR NYKARLEBY STAD 1 Tillämpningsområde Till kommunens förtroendevalda betalas arvode för skötsel av förtroendeuppdrag, ersättning för inkomstbortfall och för kostnader som på grund av förtroendeuppdraget

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Kommunal författningssamling Arbetsordning

Kommunal författningssamling Arbetsordning Kommunal författningssamling Arbetsordning 2007 Nr 9 Arbetsordning för medborgarstämmor Antagen av kommunfullmäktige den 6 september 2007 Gäller fr.o.m. den 7 september 2007 Ersätter KFS 1998 nr 9 ADRESS

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

ZEF Report - generated on 20.02.2009

ZEF Report - generated on 20.02.2009 ZEF Report - generated on 20.02.2009 Namn Antal deltagare Påbörjade (%) Avslutade (%) fullmäktige 20 13 (65.0) 10 (50.0) valtuusto 27 19 (70.4) 16 (59.3) Sammanlagt 47 32 (68.1) 26 (55.3) A. Dina egna

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Stadgar för Stockholms Dövas Förening

Stadgar för Stockholms Dövas Förening 1 Om föreningen Föreningens namn är Stockholms Dövas Förening (SDF). SDF bildades den 3 maj 1868 och har sitt säte i Stockholm. SDF är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som företräder dövas

Läs mer

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Yttrande över betänkande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Tjänsteskrivelse Handläggare: Cornelia Englén Telefonnummer: 0411-57 71 15 E-postadress: cornelia.englen@ystad.se Datum Diarienummer 2016-05-24 2016/103 Kulturdepartementet Yttrande över betänkande Låt

Läs mer

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt

Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Kommunstyrelsens personaldelegation 33 Motion från Miljöpartiet (MP) om bättre villkor för småbarnsföräldrar att engagera sig politiskt Dnr KS 2013/0543 Handlingar

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå. Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag

Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå. Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag Att sitta i en kommunal nämnd i Umeå Information till dig som har eller funderar på att ta ett kommunalt förtroendeuppdrag Vänsterpartiet Umeå 2015 1 Vad tar den här handledningen upp? Den här informationen

Läs mer

STADGAR FÖR ANCCE SUECIA och Sektion STAMBOKSTJÄNSTER SVERIGE, NORGE OCH FINLAND

STADGAR FÖR ANCCE SUECIA och Sektion STAMBOKSTJÄNSTER SVERIGE, NORGE OCH FINLAND 1(5) STADGAR FÖR ANCCE SUECIA och Sektion STAMBOKSTJÄNSTER SVERIGE, NORGE OCH FINLAND 1 Föreningens namn Föreningens officiella namn är ANCCE Suecia. Föreningens säte är aktuell ordförandes hemadress.

Läs mer

STADGAR FÖR 1(5) NORDISKA FOLKHÖGSKOLAN I KUNGÄLV

STADGAR FÖR 1(5) NORDISKA FOLKHÖGSKOLAN I KUNGÄLV STADGAR FÖR 1(5) NORDISKA FOLKHÖGSKOLAN I KUNGÄLV 1 ÄNDAMÅL Föreningen Nordiska Folkhögskolan i Kungälv är en ideell förening med uppgift att driva samnordisk folkhögskole- och annan bildningsverksamhet.

Läs mer

Stadgar. Förening alfa-1-antitrypsinbrist

Stadgar. Förening alfa-1-antitrypsinbrist Stadgar Förening alfa-1-antitrypsinbrist 13 november 2004 1 Föreningens namn Föreningens namn är Alfa 1 Sverige Förening alfa-1- antitrypsinbrist (AAT-brist). 2 Föreningens ändamål / uppgift Föreningens

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Stadshuset, Stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare och justering av protokoll 3

Stadshuset, Stadsstyrelsens rum. 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare och justering av protokoll 3 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Ungdomsfullmäktige Tid 11.01.2018 kl. 18.30 Plats Stadshuset, Stadsstyrelsens rum Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 2 Val av

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 och gällande från den 1 januari 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes.

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 1 (5) Antaget av LinTeks fullmäktige 9 maj 2012 Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 2 (5) Fullmäktige skall hålla minst två

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

1. Föreningens verksamhet utövas som stadgar föreskriver genom: c) Utbildningsbevakningssamordnare (UBS)

1. Föreningens verksamhet utövas som stadgar föreskriver genom: c) Utbildningsbevakningssamordnare (UBS) NU GÄLLANDE STADGAR för Sektionen för industriell ekonomi Versionsdatum: 2014-03-04 Kapitel 1 Allmänt 1. Sektionen för industriell ekonomi, i fortsättningen benämnd I-sektionen, är en ideell förening för

Läs mer

Stadgar för Svensk Biblioteksförening

Stadgar för Svensk Biblioteksförening Stadgar för Svensk Biblioteksförening Box 70380, 107 24 Stockholm Tel: 08-545 132 30 www.biblioteksforeningen.org 1. Ändamål Svensk Biblioteksförening är en ideell förening med uppgift att: Verka för ett

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN 1 Skånska Fältrittklubben är en ideell förening som har till ändamål att samverka med Svensk Galopp (SG) och/eller annan organisation för att anordna galopptävlingar. Föreningen

Läs mer

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kommunledningskontoret Mathias Sköld, 0533-68 15 06 mathias.skold@saffle.se YTTRANDE Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1(5) Er referens Ku2016/00088/D Säffle kommuns yttrande över betänkandet Låt fler

Läs mer

Stadgar för PAH-föreningen i Sverige

Stadgar för PAH-föreningen i Sverige Stadgar för PAH-föreningen i Sverige Org.nr: 802447-9704 1 Föreningens namn Föreningens namn är PAH-föreningen i Sverige samt på engelska - PHA Sweden (Swedish Pulmonary Hypertension Association) och är

Läs mer

Stadgar för Byrån mot diskriminering i Östergötland

Stadgar för Byrån mot diskriminering i Östergötland Stadgar för Byrån mot diskriminering i Östergötland Byrån mot diskriminering i Östergötland Stadgar för Byrån mot diskriminering i Östergötland, ideell förening. 1 FÖRENINGENS NAMN Byrån mot diskriminering

Läs mer

Stadgar för SNS-Sektionen Senast fastslagen på kårfullmäktige 2012-02-01

Stadgar för SNS-Sektionen Senast fastslagen på kårfullmäktige 2012-02-01 SNS Sektionsstadga 2 3 1. KONSTITUTIONELLA STADGAR...4 1:1 DEFINITION... 4 1:2 SYFTE... 4 1:3 SÄTE... 4 1:4 NEUTRALITET... 4 1:5 VERKSAMHETSÅR...4 1:6 MEDLEMSKAP I ANNAN ORGANISATION...4 1:7 STADGEÄNDRING...

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, fredag 10 mars. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-6 Sara Wiik

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, fredag 10 mars. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-6 Sara Wiik 1(10) Plats och tid Konferensrummet Rimbo, torsdagen den 9 mars 2017 kl 09.00-10.38 ande Ledamöter Ingrid Landin (MP), ordförande Hanna Stymne Bratt (S) Conny Andersson (S) Anders Olander (C) Lotta Lindblad

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Fastställda av årsmöte 2 mars 2013 1 Arbetarekommunens uppgift Arbetarekommunen ansvarar för att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte.

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. 1 Övergripande uppgifter För att öka möjligheterna för barn och ungdomar att

Läs mer

Nycklar till makten och möjligheten i landstinget

Nycklar till makten och möjligheten i landstinget Nycklar till makten och möjligheten i landstinget Bakgrund och syfte Under maj 2008 genomfördes en enkätundersökning bland ordinarie ledamöter och första ersättare i landstingsfullmäktige. Syftet var att

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Reglemente för barn- och, reviderat oktober 2014 1 (6) 2014-10-27 Reglemente för barn- och Antaget av kommunfullmäktige 152/2013-11-25. Reviderat av kommunfullmäktige med avseende på antalet ledamöter

Läs mer

Regler för Demokratiberedningen

Regler för Demokratiberedningen Regler för Demokratiberedningen Antagen av Kommunfullmäktige 2018-11-21 146 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 DEMOKRATIBEREDNINGENS VERKSAMHETSOMRÅDE... 1 INITIATIVRÄTT... 1 ANTAL LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE...

Läs mer

Människorättsdelegationens arbetsordning

Människorättsdelegationens arbetsordning Människorättsdelegationens arbetsordning Antagen den 9 mars 2015 Människorättscentrets delegation är ett nationellt samarbetsorgan för aktörer inom de grundläggande och mänskliga rättigheterna och som

Läs mer

Fullmäktigeberedningar. 9 december 2014

Fullmäktigeberedningar. 9 december 2014 Fullmäktigeberedningar 9 december 2014 Program 10.00 Välkomna 10.15 Uppdraget och dialogen med medborgare 11.45 Exemplet Ulricehamn 12.30 Lunch 13.15 Exemplet Norrbottens läns landsting Exemplet Härryda

Läs mer

Stadgar för Östra lokalavdelningen (SBaK Öst) inom Svenska Bassetklubben

Stadgar för Östra lokalavdelningen (SBaK Öst) inom Svenska Bassetklubben Stadgar för Östra lokalavdelningen (SBaK Öst) inom Svenska Bassetklubben i enlighet med SKK:s Typstadgar Tagna av SBaK:s fullmäktige 2013 och av Öst:s årsmöte 2013-03-10 Inledning Svenska Bassetklubbens

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Studentsektionen Sesam Stadgar

Studentsektionen Sesam Stadgar Studentsektionen Sesam Stadgar Antagna: Antagna på sektionsmöte 2016-02-09 samt 2016-04-07 och stadda i kraft 2016-04-07. Innehåll: 1. Allmänt 2. Sektionsmöte 3. Besvär 4. Valberedning 5. Styrelsen 6.

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. valnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för valnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Valnämndens verksamhet

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Caisa Lycken förklarade mötet öppnat 2013-12-17 kl 17:18

1 Mötets öppnande Ordförande Caisa Lycken förklarade mötet öppnat 2013-12-17 kl 17:18 BESLUTSPROTOKOLL sid 1/5 Fullmäktige sammanträde 2014-04-01 kl 17:18-21:59 Eva Netzelius-salen, Blåsenhus Till protokollet bifogas samtliga bilagor, förteckning över dessa återfinns på sista sidan. Ordförande:

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

~~~~ Protokoll. Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, vån 4, kl.08:30-10:30, med ajournering kl. 9:55-10:05

~~~~ Protokoll. Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, vån 4, kl.08:30-10:30, med ajournering kl. 9:55-10:05 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kajutan, vån 4, kl.08:30-10:30, med ajournering kl. 9:55-10:05 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande Lisbeth Estrada

Läs mer

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande

2 Uppgifter Länsnykterhetsförbundets uppgifter är: Att i bred samverkan bedriva ett utåtriktat arbete på det alkohol- och drogförebyggande STADGAR Antagna vid det konstituerande årsmötet 1999-05-08 i Missionskyrkan, Alingsås. Ändrade 2007-04-21 vid ordinarie årsmöte i Konserthuset, Grästorp. Ändrade 2011-04-16 vid ordinarie årsmöte på Hjälmareds

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

Folkvaldas villkor i fullmäktige

Folkvaldas villkor i fullmäktige Folkvaldas villkor i fullmäktige Jonas Olofsson Enheten för demokratistatistik Statistiska centralbyrån Datamaterial Förra mandatperioden genomförde SCB två enkätundersökningar bland folkvalda i kommunfullmäktige.

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete 1 1. Föreningens syfte Föreningens ändamål är att främja och stärka det nordiska samarbetet inom Norden och gentemot omvärlden. Verksamheten bedrivs

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Partiet och de parlamentariska grupperna

Partiet och de parlamentariska grupperna Mats Einarsson Partiet och de parlamentariska grupperna Ett diskussionsunderlag med utgångspunkt i stadgarnas 126 Bilaga: Vänsterpartiets normalstadgar för parlamentariska grupper Vänsterpartiet 2012 1

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda

Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda Stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda 8.3 Sida 1 av 6 Esbo stads stadga om arvoden och reseersättningar till förtroendevalda Fullmäktige 20.12.2012 Ändrad 28.1.2013 Träder i kraft

Läs mer

Stadgar för NTA Skolutveckling ekonomisk förening. Firma. 1. Föreningens firma är NTA Skolutveckling ekonomisk förening.

Stadgar för NTA Skolutveckling ekonomisk förening. Firma. 1. Föreningens firma är NTA Skolutveckling ekonomisk förening. Stadgar för NTA Skolutveckling ekonomisk förening Firma 1. Föreningens firma är NTA Skolutveckling ekonomisk förening. Föreningens ändamål och verksamhetens art 2. Ändamålet med föreningens verksamhet

Läs mer

STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening

STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening Normalstadgar (Ideell förening, läns) Antagna riks 2013-05-25. (Tidigare normalstadgar antogs 1987-05-20) Antagna Ångermanland 2014-04-05 (Tidigare stadgar 1998-01-21) STADGAR för Ångermanlands hemslöjdsförening

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FÖRBUNDET FÖR KVALITET

STADGAR FÖR SVENSKA FÖRBUNDET FÖR KVALITET STADGAR FÖR SVENSKA FÖRBUNDET FÖR KVALITET SFK Stadgar Rev 12 Sida 1 av 5 Förbundet bildades 30 mars 1952. Intill den 28 april 1966 var förbundets namn Kontrollingenjörernas Förening (KIF), därefter Sveriges

Läs mer

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014.

Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj Senast reviderade den 20 maj 2014. STADGAR Stadgar för föreningen Avfall Sverige Fastställda den 31 maj 1947. Senast reviderade den 20 maj 2014. 1 Firma Föreningens firma är Avfall Sverige. 2. Ändamål Föreningens ändamål är att tillvarata

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Förslag till NORMALSTADGAR för bygdegårdsförening

Förslag till NORMALSTADGAR för bygdegårdsförening Förslag till NORMALSTADGAR för bygdegårdsförening 1. NAMN Föreningens namn är 2. ÄNDAMÅL Föreningen, som är partipolitiskt och religiöst obunden, har till uppgift att driva en allmän samlingslokal, erbjuda

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer