Att studera på distans vid Högskolan Dalarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att studera på distans vid Högskolan Dalarna"

Transkript

1 Att studera på distans vid Högskolan Dalarna

2 ÄR FRIHET DIN GREJ? Frihet Tycker du om frihet? Vill du själv bestämma när och var du ska studera? I så fall kan distansstudier vara det bästa sättet för dig att studera. Fler och fler väljer att studera på distans och fler och fler väljer att göra det på Högskolan Dalarna. Kanske beror det på att vi på Högskolan Dalarna har hållit på länge med distansutbildningar och är riktigt duktiga på det. Vi vill också att du ska upptäcka fördelarna med att studera på distans hos oss. Studera där du bor Vissa av våra distansutbildningar är upplagda så att studenterna träffas regelbundet. Andra utbildningar kräver inga träffar alls. Det är lite olika beroende på vad du väljer att studera. Själva tanken med en distanskurs är att du som student ska kunna studera där du bor. Du kan istället följa kurserna hemifrån eller från ett lokalt lärcentrum. Kommunikationen mellan dig och läraren sker via olika webbaserade mötesplatser. Läs noga igenom kursplanen för respektive kurs du tänker gå och prata gärna också med studievägledare så att du säkert vet om det finns obligatoriska moment i kursen. Vi kan distans Distansutbildning innebär stora utmaningar för högskolor och universitet. Högskolan Dalarna har satsat hårt för att ta vara på de möjligheter ny teknik ger och för att undvika de problem som kan uppstå. De kan vara frestande att bara flytta över en befintlig kurs till nätet. Men vi har inte fallit för den frestelsen. Vi har istället arbetat hårt för att utveckla ny pedagogik och ta tillvara på den nya tekniken. Bland annat har det skett genom IKT-pedagogiskt centrum som alltid står berett att hjälpa dig eller de lärare som vill utveckla distanskurser. Därför har också distansstudenter vid Högskolan Dalarna bland de bästa resultaten i landet. Olika typer av distansutbildningar Dessa kategorier beskriver i vilken utsträckning kursen kräver att du befinner dig på campus: Regelbundet återkommande träffar på campus. Alternativt begränsning av ort för praktik, eller lärcenter. Vissa obligatoriska träffar på campus. Till exempel för tentamen eller metodövningar. Inga träffar på campus. Helt distansbaserad kurs. Ofta förekommer obligatoriska webbaserade möten.

3 INNAN DU ÄR IGÅNG Datorkunskaper Du behöver inte vara ett datorproffs för att studera på distans hos oss, men det förutsätter att du har en grundläggande datorvana. Utrustning Dator Tillgång till internet via bredband, hemma eller via lärcenter, bibliotek och dylikt Headset med mikrofon (för webbaserade möten) Eventuellt webbkamera (för webbaserade möten) Studier kräver tid Många av våra studenter har valt att läsa på distans därför att det går att kombinera studierna med familj och yrkesarbete, även om man inte bor på högskoleorten. Det är lätt att tro att man kan hinna läsa på fritiden, men distansutbildning är lika krävande som andra studier. Helfartsstudier betyder 40 timmar i veckan. Men naturligtvis varierar den tid man behöver lägga ned beroende på erfarenhet och bakgrundskunskaper. Det är du som ska planera Eftersom du själv ska planera dina studier är det mycket viktigt att du också gör det. Ingen annan kommer att göra det åt dig. I den planeringen ingår också att förbereda personer i din omgivning på att du nu måste avsätta tid för studier. Om du till exempel studerar hemma kan det finnas förväntningar på att du ska hinna med allt som du gjorde tidigare. Du är ju ändå hemma. Därför är det viktigt att prata igenom de förändringar som studier innebär med din familj och kanske också med din arbetsgivare. Just do it! I en miljö där du är van att göra andra saker än att studera kan det vara mycket som vill ha din uppmärksamhet och tid. Kanske är du hemma och det finns många saker som du ska bara innan du börjar med studierna. Den listan brukar aldrig ta slut. Det bästa är alltid att dra igång med studierna på en gång.

4 NÄR DU ÄR IGÅNG Distansverktyg Möjligheterna för utbildning på distans har förbättrats ordentligt de senaste åren, med hjälp av utvecklad teknik och pedagogik. Om du vill veta exakt hur din kurs kommer att genomföras, tala med din lärare. Här är några exempel på verktyg du kan komma att använda. Fronter fronter.du.se Fronter är en webbaserad lärplattform och centrum för din kurs. Här hittar du aktuell information om kursen som schemaändringar, tips om extra litteratur med mera. Här lämnar du in dina uppgifter och examina. I diskussionsforum diskuterar studenter och lärare ämnet, kursen eller något annat aktuellt. Marratech samtal.du.se Marratech används för samtal över internet. Här möter du lärare och studiekamrater som en del i dina studier. Marratech är en programvara som du laddar ner och installerar på din dator. Via den kan du ansluta till högskolans Marratechportal, samtal.du.se. Nyfiken? Kika in i Marratechrummet Högskolan Dalarna Café, där kan du småprata med dom som finns där eller kanske bara testa om allting fungerar. Videochatt videochat.du.se Videochatten används för direktsända föreläsningar. Här kan du delta i en direktsänd föreläsning och samtidigt diskutera via en chatt med dina kurskamrater som också är inloggade. Studieteknikkurs Studierna bli roligare, inlärningstiden blir kortare och du förstår mer om du har rätt studieteknik. Plugga på rätt sätt så hinner du gå på festen också. Kursen är indelad i åtta fristående moduler. Du hittar dem på studieteknik.du.se Lärcentrum Högskolan Dalarna samarbetar med olika Lärcentrum runt om i Sverige. Som distansstudent kan du i dialog med ditt lokala Lärcentrum använda dess utrustning med datorer, lokaler och dylikt. Studiekamrater får du på köpet!

5 OM DU BEHÖVER HJÄLP Teknik Distansverktyg Kursen/Ämnet Din studiegång IT-avdelningen / Helpdesk / Support hjälper dig med: Ditt användarnamn och lösenord Inloggningsproblem Studentportalen Passerkort E-post/Webmail Läs mer på IKT pedagogiskt centrum hjälper dig med: Fronter Marratech Videochatten Läs mer på Din lärare hjälper dig med: Kursspecifika frågor (inlämningsuppgifter, upplägg, kursmaterial etc) Ämnesspecifika frågor Information i ditt kursrum i Fronter. Din studievägledare hjälper dig med: Planera din studiegång Anstånd med studiestart eller studieuppehåll Behörighet, urval och högskoleprov Frågor om antagning Läs mer på

6 FÖRBEREDELSER Tacka ja till din utbildning! Så snart du tackat ja till din utbildning, får du uppgifter så att du kan skapa ett användarkonto på Högskolan Dalarna. Det är viktigt att tacka ja så snart som möjligt. Skulle du bestämma dig efter sista datum för svar, 27/7, riskerar du att förlora din plats på utbildningen. Informera din omgivning att du ska studera. Skapa ditt användarkonto Så fort du fått dina inloggningsuppgifter, skapa ditt användarkonto så att du kan börja använda våra tjänster och system. Efter en månad försvinner den möjligheten och du får börja om med nya kontouppgifter Registrera dig på kursen En vecka innan kursstart öppnas den för registrering. Så snart du registrerat dig anmäls det till CSN som därmed kan betala ut ditt studiestöd. Registrering sker på Mina sidor i Studentportalen. Gå in på ditt kursrum När du har ditt användarkonto kan du gå in på ditt kursrum och se vilken litteratur som gäller, kontakta dina kurskamrater med mera. Då hinner du förbereda dig i god tid innan kursen börjar. Betala kåravgiften I Sverige har vi kårobligatorium, dvs alla studenter ska vara med i Kåren.

7 MER HJÄLP FÖR DIG Bibliotek För distansstudenter finns särskilda möjligheter att ta del av bibliotekets service. Boklån - i Dalarna Studenter vid Högskolan Dalarna, som är bosatta inom Dalarnas län, har möjlighet att få böcker sända från högskolans bibliotek till samtliga kommuners huvudbibliotek (utom Falun, Borlänge). Boklån - utanför Dalarna Studenter som bor utanför Dalarnas län och som läser på Högskolan Dalarnas distanskurser som ingår i Nät-universitet har möjlighet att få böcker hemsända (inom Sverige). Och mycket mer Övriga tjänster som till exempel e-böcker från ebrary och sökningar i olika databaser är naturligtvis också tillgängliga för distansstudenter. På bibliotektets hemsida ser du mer av vad de kan hjälpa till med. Studentportalen Allt är inte studier. För att underlätta för dig, och för att du ska få så mycket tid som möjligt över till studierna, har vi skapat Mina sidor i Studentportalen. Här gör du till exempel administrativa tjänster som att registrera dig på kurs, kolla dina poäng eller ändra lösenord för ditt användarkonto. Tjänsterna är personliga så du måste logga in med ditt användarnamn och lösenord. Länken till studentportalen hittar du på Kåren Sverige har kårobligatorium. Som student måste du vara med i studentkåren. Kåren kanske låter som något som mest vänder sig till campusstudenter, men de är din fackliga representant och deras kanske viktigaste uppgift är att se till att Högskolan sköter sina förpliktelser mot studenterna. Idag har studentkårerna anpassat sig efter den ökande mängden distansstudenter med bland annat minskade avgifter och service som riktar sig just mot distansstudenter. Vänd dig till kåren om du vill ha mer information om vad de kan göra för dig.

8 Kontakta oss Högskolan Dalarna Tel växel Studievägledare: eller ring via växeln ( ), IKT: eller per telefon , Handikappfrågor: Ninni Granit tel

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2010! Augusti 2010

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2010! Augusti 2010 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2010! 1 Augusti 2010 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked 1

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! Augusti 2011

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! Augusti 2011 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! 1 Augusti 2011 För att komma direkt till sidan, klicka på det du vill veta mer om. 1. Din ansökan 4 a. Komplettera

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! April 2011

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! April 2011 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2011! 1 April 2011 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked 1 4

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Skapad: 2011-08-01 Innehåll Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina studier?... 5

Läs mer

Vill du lära dig ungerska?

Vill du lära dig ungerska? Vill du lära dig ungerska? Du kan läsa ungerska som distanskurs på nätet vid Uppsala universitet, kurserna arrangeras av Institutionen för moderna språk. I höst startar en ny distanskurs på nätet i Ungerska

Läs mer

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Akademin för hälsa, vård och välfärd Distansstudier öppnar nya möjligheter för dig som inte har möjlighet att

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna våren 2015! December 2015

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna våren 2015! December 2015 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna våren 2015! 1 December 2015 2 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2015! Augusti 2015

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2015! Augusti 2015 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2015! 1 Augusti 2015 2 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked

Läs mer

Välkomna! Utveckling och drift av mjukvarusystem. Webbprogrammerare. #wplnu #udmlnu. http://webbprogrammerare.se http://udm-devops.

Välkomna! Utveckling och drift av mjukvarusystem. Webbprogrammerare. #wplnu #udmlnu. http://webbprogrammerare.se http://udm-devops. Välkomna! Utveckling och drift av mjukvarusystem Webbprogrammerare Linnéuniversitetet, institutionen för datavetenskap #wplnu #udmlnu http://webbprogrammerare.se http://udm-devops.se Information om inspelningar

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Granskad: 2013-08-08 Innehållsförteckning Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina

Läs mer

Student. DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post. IT-avdelningen

Student. DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post. IT-avdelningen IT-introduktion Student DisCo, Mitt konto, Min sida, Studentportal, Office 365 - e-post 2015 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns!

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Du är antagen till vårt ekonomprogram som ges på it-distans. Om du blivit antagen eller reservplacerad i urval 1 måste du tacka JA till det antagningsbesked

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Chefs- och ledarskap inom offentliga välfärdsorganisationer

STUDIEHANDLEDNING. Chefs- och ledarskap inom offentliga välfärdsorganisationer STUDIEHANDLEDNING Chefs- och ledarskap inom offentliga välfärdsorganisationer Kurspaket 22,5 hp. Grundnivå 2. VT 2009-VT 2010 Chefs- och ledarskap inom offentliga välfärdsorganisationer Välkommen till

Läs mer

Utvecklingsarbete- tydligare informationsvägar till våra studenter

Utvecklingsarbete- tydligare informationsvägar till våra studenter Utvecklingsarbete- tydligare informationsvägar till våra studenter Behovsinventering hösten 2016 Kartläggning av studenternas informationsbehov genom en fokusgruppsundersökning på båda orterna samt med

Läs mer

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter Värdefulla verktyg under studietiden Informationspass för nya studenter 2017-08-29 Högskolan i Gävle 1 Datorkonto Ditt datorkonto består av ett användarnamn och ett lösenord och fungerar som inloggning

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Välkommen till Lärarhögskolan!

Välkommen till Lärarhögskolan! Välkommen till! Till dig som är antagen till Yrkeslärarprogrammet 90 hp Varmt välkommen, vi hoppas att du ska få en mycket givande studietid! I det här brevet hittar du viktig information inför programstarten.

Läs mer

Information till programstudenter. Söka kurser inför VT2016

Information till programstudenter. Söka kurser inför VT2016 Information till programstudenter Söka kurser inför VT2016 Viktiga datum 15 oktober sista anmälningsdag November kontrollbesked skickas ut 9 december antagningsbesked 1 skickas ut OBS! svarskrav! 18 december

Läs mer

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2016! mars 2016

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2016! mars 2016 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2016! 1 mars 2016 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked 1 4 e.

Läs mer

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart

Välkommen till Folkhälsovetenskap med inriktning mot samhällsplanering 180 högskolepoäng Distans helfart OBS! Detta brev gäller under förutsättning att du är antagen och har tackat ja till din plats på studera.nu, alternativt är antagen i 2:a urvalet. Karlskrona 2010-06-15 Välkommen till Folkhälsovetenskap

Läs mer

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg.

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg. Gymnasial vuxenutbildning Vårdutbildningar som ger dig möjligheter Studera i grupp Studera på distans Studera flexibelt - individuella upplägg Studera effektivt Studera för framtiden Falun@svok.se Västra

Läs mer

Att beställa ett kursrum

Att beställa ett kursrum Att beställa ett kursrum Denna guide ger en beskrivning i hur man beställer ett kursrum i Fronter. Skapad: 2011-08-16 Innehållsförteckning Hur beställer man ett kursrum i Fronter?... 3 Hur fungerar arkiveringen

Läs mer

Välkommen till Högskolan i Gävle och Akademin för Utbildning och Ekonomi

Välkommen till Högskolan i Gävle och Akademin för Utbildning och Ekonomi Välkommen till Högskolan i Gävle och Akademin för Utbildning och Ekonomi KURSNAMN Examensarbete i företagsekonomi KURSKOD FEG300 ANMÄLNINGSKOD 11119 och 11118 KURSVECKOR 36-03 KURSPLAN alt. Se Blackboard

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter 3 september 2019

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter 3 september 2019 Värdefulla verktyg under studietiden Informationspass för nya studenter 3 september 2019 Fem steg för att komma igång Skapa användarkonto Registrera dig i Ladok Logga in i Blackboard Hämta ut ditt HiG-kort

Läs mer

Välkommen till ekonomprogrammet på distans!

Välkommen till ekonomprogrammet på distans! Välkommen till ekonomprogrammet på distans! Du är antagen till vårt ekonomprogram som ges på distans. Det innebär att du kommer att studera med hjälp av Internet och instruktioner på web-plattformen Blackboard

Läs mer

2 Distansutbildningens pedagogiska utmaningar

2 Distansutbildningens pedagogiska utmaningar 2 Distansutbildningens pedagogiska utmaningar Distansutbildning innebär i de flesta fall att lärare och studenter sällan, eller inte alls, träffas fysiskt. Detta ger andra villkor och förutsättningar för

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365 2016 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365 2019 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen.

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen. Institutionen för medicinsk cellbiologi, avdelningen för integrativ fysiologi Hej! Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

Avdelningen för utbildningsstöd Sida: 1 (17) Utvärdering. Introduktion för nya studenter. Sammanställning av öppna svar

Avdelningen för utbildningsstöd Sida: 1 (17) Utvärdering. Introduktion för nya studenter. Sammanställning av öppna svar -11-08 Sida: 1 (17) Utvärdering Sammanställning av öppna svar Information och mottagande i samband med terminsstarten hösten -11-08 Sida: 2 (17) Varje höst genomför avdelningen för utbildningsstöd en enkät

Läs mer

Välkommen till kursen Fysioterapi: Klinisk utvärdering och mätmetoder, 7,5 hp, Umeå universitet

Välkommen till kursen Fysioterapi: Klinisk utvärdering och mätmetoder, 7,5 hp, Umeå universitet Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering Enheten för fysioterapi Umeå universitet, 901 87 Umeå www.umu.se Sid 1 (5) Välkommen till kursen Fysioterapi: Klinisk utvärdering och mätmetoder, 7,5

Läs mer

Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö

Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö Sammanfattning Högskolan har tidigare saknat en ordentlig kartläggning av hur studenterna uppfattar lärandemiljön. Med lärandemiljö avses den

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE Adobe Connect Högskolan i Borås använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera med ljud

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Kurs i Dokumenthantering. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier en halvdag. Studietid:

Läs mer

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter Värdefulla verktyg under studietiden Informationspass för nya studenter 2016-09-06 Högskolan i Gävle 1 Datorkonto Ditt datorkonto består av ett användarnamn och ett lösenord och fungerar som inloggning

Läs mer

Människa-Dator Interaktion

Människa-Dator Interaktion Människa-Dator Interaktion Uppgift 1, Datainsamling Utbildningsföretag vill ha programvara (Håkan Johansson) Produkter på marknaden: 3 st gratisprogram för elearning/webkonferans: Yugma Låter dig köra

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. Skapad: 2010-06-09 1 Innehåll Vad är Fronter?... 3 Rättigheter... 6 Idagsidan innehåller... 7 Undre menyraden...

Läs mer

Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION

Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION Programutveckling med Java 7.5 p, ht 2007 (D0019N) STUDIEHANDLEDNING - ALLMÄN INFORMATION Hej, jag heter Ingela Johansson och hälsar dig välkommen till kursen Programutveckling med Java. Den är på 7.5

Läs mer

Kort om Moodle baskurs 1

Kort om Moodle baskurs 1 Kort om Moodle baskurs 1 Adress: https://moodle.hanken.fi/ Moodle instruktioner för Hanken lärare sommaren 2014 1 Inloggning: Shibboleth Du kan välja kurs och sedan logga in, eller logga in först och sedan

Läs mer

Välkomstbrev VT15. - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet. Faddergeneraler: Agnes och Jesper

Välkomstbrev VT15. - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet. Faddergeneraler: Agnes och Jesper Välkomstbrev VT15 - Din guide till en bra skolstart på det Beteendevetenskapliga programmet Faddergeneraler: Agnes och Jesper Faddrar: Niclas N.O, Niklas F., Tobias, Camilla, Tova, Kajsa, Filippa, Rei,

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehåll Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 Startsida... 5 Kurser... 6 Kursens ingångssida... 7 Diskussionsforum... 8 Lämna in uppgift... 9 Meddelanden...

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2008-06-24 Version: 1.2 1 Vad är Fronter?... 3 Hur fungerar Fronter?... 6 Rättigheter...

Läs mer

Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem

Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem I den här delen har vi lagt allmän information som rör kursen D0020N Utveckling av informationssystem. Under kursens gång

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54134-20141) Antal svarande = 14

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54134-20141) Antal svarande = 14 Thomas Padron-Mccarthy, Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT0--0) Antal svarande =

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter 4 september 2018

Värdefulla verktyg under studietiden. Informationspass för nya studenter 4 september 2018 Värdefulla verktyg under studietiden Informationspass för nya studenter 4 september 2018 Fem steg för att komma igång Skapa användarkonto Registrera dig i Ladok Logga in i Blackboard Hämta ut ditt HiG-kort

Läs mer

Distansstudier/Skapa projekt

Distansstudier/Skapa projekt Distansstudier/Skapa projekt Eftersom SWEA Professionals marsträff som skulle handla om distansstudier och att skapa projekt uteblev finner du här istället ett dokument med vad som kan vara bra att tänka

Läs mer

Snabbhjälp för internt bruk, Fronter

Snabbhjälp för internt bruk, Fronter Snabbhjälp för internt bruk, Fronter Skapad: 2008 06 03 Reviderad: 2008 06 05 Version: 1.1 1 Jag kommer inte in i Fronter En student som får ett datorkonto på kommer också in i Fronter. Det kan dröja upp

Läs mer

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet?

Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Vad innebär det att läsa kulturantropologi och etnologi på grundnivå vid Uppsala universitet? Några samlade riktlinjer för Dig som studerar på våra kurser Varmt välkommen som studerande på någon av våra

Läs mer

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Välkommen! Välkommen till kursen Distansutbildning 5p. Under hösten kommer vi att träffas vid ett tillfälle och detta tillfälle är obligatoriskt. Tidpunkt: Fredag

Läs mer

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare

Distanskurs SFI. Välkommen! sfidistanslerum.weebly.com. Vem får läsa sfi på distans? När passar det att läsa distans? Dina lärare Distanskurs SFI sfidistanslerum.weebly.com Vem får läsa sfi på distans? Välkommen! Välkommen till distansutbildningen vid Lerums vuxenutbildning. Denna kurs vänder sig till dig som inte har tid att gå

Läs mer

19HT - 4IM118 - Idrottsmedicin - Prevention, behandling och rehabilitering av idrottsskador 7.5HP, Kalmar

19HT - 4IM118 - Idrottsmedicin - Prevention, behandling och rehabilitering av idrottsskador 7.5HP, Kalmar 19HT - 4IM118 - Idrottsmedicin - Prevention, behandling och rehabilitering av idrottsskador 7.5HP, Kalmar Välkomstbrev 2019-06-18 Hej, Och välkommen till denna kurs på avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng,

Läs mer

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2014! Augusti 2014

Bra att veta. för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2014! Augusti 2014 Bra att veta för dig som har anmält dig till en utbildning vid Högskolan Dalarna hösten 2014! 1 Augusti 2014 1. Din ansökan 4 a. Komplettera 4 b. Kontrolluppgifter 4 c. Urval 1 4 d. Antagningsbesked 1

Läs mer

Programmet för inredningsoch butikskommunikation

Programmet för inredningsoch butikskommunikation Höstterminen 2012 Välkommen till Programmet för inredningsoch butikskommunikation Välkommen till Programmet för inrednings- och butikskommunikation! Grattis till din plats hos oss på Programmet för inrednings-

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu!

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller själv utbildar om arbetsmiljö för vuxna eller ungdomar

Läs mer

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Med hjälp av denna introduktion kan du på egen hand börja bekanta dig med Fronter. På första närträffen kommer vi

Läs mer

Vårdutbildningar. som leder till arbete. Studera i grupp. Studera på distans

Vårdutbildningar. som leder till arbete. Studera i grupp. Studera på distans Vårdutbildningar som leder till arbete Studera i grupp Studera på distans Studera flexibelt - individuella upplägg Studera effektivt Studera för framtiden Svensk Vård & Kompetensutveckling vardkompetens@svok.se

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord.

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på  Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. LISAM Logga in Du loggar in på http://lisam.liu.se Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. Din personliga sida (Min Sida) skapas första gången du loggar in så det kan ta en liten stund innan den

Läs mer

GIT L0006B. C# och Windowsbaserad applikationsutveckling. Information inför kursstart

GIT L0006B. C# och Windowsbaserad applikationsutveckling. Information inför kursstart GIT L0006B C# och Windowsbaserad applikationsutveckling Information inför kursstart Innehåll Registrering 2 Kursplan 2 Schema 2 Föreläsningar 2 Laborationer 2 Examination 2 Litteratur 3 Referenslitteratur

Läs mer

De frågor där svaren anges i skalan 1 6 syftar 1 på Mycket missnöjd och 6 på Mycket nöjd. Ålder. Vilken studieform har du?

De frågor där svaren anges i skalan 1 6 syftar 1 på Mycket missnöjd och 6 på Mycket nöjd. Ålder. Vilken studieform har du? Studentbarometer - Lärandemiljö ht 21 Antal utskickade enkäter 882 Antal besvarade enkäter 1996 (svarsfrekvens 22,68%) Antal öppnade enkäter 2466 Antal svar via e-post 736 Antal svar via Mina Sidor 126

Läs mer

Välkommen till Yrkeslärarutbildningen

Välkommen till Yrkeslärarutbildningen Distansutbildning halvfart 2012-07-02 Välkommen till Yrkeslärarutbildningen Du är mycket välkommen till yrkeslärarutbildningen som bedrivs på halvfart och modifierad distans. Det betyder att du även har

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student DisCo, Mitt konto, hv.se/student, MyPage, e-post, Office 365 2017 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Här hittar du information om kursen som är viktig att läsa. Kursplan Kursens kod i ladok är DA120A. Denna beteckning används ofta som unik referens för kursen. Denna

Läs mer

Information till programstudenter. Söka kurser inför HT2016

Information till programstudenter. Söka kurser inför HT2016 Information till programstudenter Söka kurser inför HT2016 Viktiga datum 15 april sista anmälningsdag Maj & juni kontrollbesked skickas ut 20 juni sista kompletteringsdag 12 juli antagningsbesked 1 skickas

Läs mer

Välkomstbrev. Ekonom Online 180 hp

Välkomstbrev. Ekonom Online 180 hp E Välkomstbrev Ekonom Online 180 hp Välkommen Välkommen till Ekonom Online vid BTH. Terminen börjar måndagen den 1 september. Vi inleder med ett introduktionsmöte på distans tisdagen den 2 september. Tid

Läs mer

valbara programkurser

valbara programkurser Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa kurstillfällen

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Datateknik A, Datornätverk, 7,5 högskolepoäng

Datateknik A, Datornätverk, 7,5 högskolepoäng Till dig som är antagen till kursen Datateknik A, Datornätverk, 7,5 högskolepoäng Kurskod: DT024G. Anmälningskod: MIU 24806 (Distans halvfart). Välkommen som deltagare i ovan nämnda distanskurs under våren

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

IT verktyg du behöver. Presentation för nya studenter på Campus Härnösand Bengt Nykvist

IT verktyg du behöver. Presentation för nya studenter på Campus Härnösand Bengt Nykvist IT verktyg du behöver för att underlätta dina studier på MiUn! Presentation för nya studenter på Campus Härnösand 100831 Bengt Nykvist bengt.nykvist@miun.se i Vi kommer att behandla: MiUn hemsida, nystudent

Läs mer

PBL på distans. Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006. Arne Rehnsfeldt Christine Persson

PBL på distans. Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006. Arne Rehnsfeldt Christine Persson PBL på distans Hälsouniversitetets erfarenheter av basgruppsarbete över nät. Presentation på Netlearning 2006 Arne Rehnsfeldt Christine Persson Anne- Problembaserat lärande Information Kommunikation Kunskap

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Information till programstudenter. Söka kurser inför VT2017

Information till programstudenter. Söka kurser inför VT2017 Information till programstudenter Söka kurser inför VT2017 Viktiga datum 17 oktober sista anmälningsdag Oktober & november kontrollbesked skickas ut 1 december sista kompletteringsdag 8 december antagningsbesked

Läs mer

Omregistrerade studenter i Studentportalen

Omregistrerade studenter i Studentportalen Guide Omregistrerade studenter i Studentportalen Senast uppdaterad: 2015-02-16 Innehåll Deltagarlistan på ett kurstillfälle... 2 Omregistrerade studenter... 2 Rekommenderade rutiner vid en omregistrering...

Läs mer

Västerviks kommuns E-portal

Västerviks kommuns E-portal Västerviks kommuns E-portal Inledning Genom E-portalen får du åtkomst till vissa program och funktioner i kommunens IT-miljö utan att vara ansluten till kommunens interna nätverk. E-portalen är en säker

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV. Manual. Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning

Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV. Manual. Norrtälje Kommunala Vuxenutbildning Så här ansöker du till vuxenutbildning inom NKV Manual Information om hur du söker utbildning inom NKV Läsåret är indelat i fem perioder om 10 veckor. Det innebär att det finns fyra starttillfällen (period

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs ordbehandling i MS Word 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Välkommen till PictureMyLife!

Välkommen till PictureMyLife! Kommunicera enkelt med bilder Välkommen till PictureMyLife! digitala verktyg för barn och unga med behov av särskilt stöd Roligt att du vill bli prenumerant på PictureMyLife! Du kan nu använda våra bildbaserade

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Preppmaterial för ARON

Preppmaterial för ARON Preppmaterial för ARON DATORSALAR... 3 INLOGGNING OCH HEMKATALOG... 3 SKRIVARE... 3 FILÖVERFÖRING... 3 E-POST... 5 STUDENTPORTALEN... 6 STUDIER... 6 Studiehandbok... 6 LADOK... 6 Tentaanmälan... 6 MINA

Läs mer

SCHEMA LÄSÅRET 2013/2014

SCHEMA LÄSÅRET 2013/2014 Institutionen för skog och träteknik Hållbart familjeskogsbruk, del B 16 30 hp Grundkurs 1TS031 (kvartsfart) Kursansvarig: Nils Fagerberg 2009-12-11 SCHEMA LÄSÅRET 2013/2014 På Skog och trä är vi måna

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

valbara programkurser (inom

valbara programkurser (inom Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser (inom sjuksköterskeprogrammen) forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process

Läs mer