Till Rektor. Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till Rektor. Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29."

Transkript

1 Remissvar Dnr LiU 365/04-10 Till Rektor Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan Betänkande av Tillträdesutredningen, SOU 2004:29. Nämnden för utbildningsvetenskap har beretts tillfälle att yttra sig över ovannämnda utredning. Nämnden ansvarar för lärarutbildningsområdet vid Linköpings universitet och kommentarerna skall ses i detta perspektiv. Inledning Vi finner att utredaren på ett noggrant och omsorgsfullt sätt tagit sig an uppgiften samt att den är välgjord och ger en god helhetsbild av det komplexa system som antagningsreglerna utgör. Utredningen ger en god överblick över de frågeställningar som är aktuella kring behörighet och urval. Dessa har aktualiserats inte minst i samband med förverkligandet av de tankar som betänkandet Den öppna högskolan och begreppet reell kompetens lyft fram. Förslagen är väl underbyggda och blir belysta från olika perspektiv såväl historiskt som internationellt. Det har varit synnerligen intressant att ta del av simuleringarna för att se konsekvenser av olika alternativ. Vi tar alltså tacksamt emot betänkandet och finner att vi har fått något som kan fungera som en uppslagsbok inom ämnesområdet. Efter dessa inledande ord fortsätter vi med att kommentera några avsnitt i betänkandet med speciell relevans för vårt ansvarsområde. Kapitel 8. Kan tillträdesreglerna bidra till breddad rekrytering? Utredaren beskriver dilemmat med att en och samma högskola skall vara såväl urvalshögskola som en rekryteringshögskola. Utredningen hänvisar i sin helhet till breddad rekrytering och detta kan inte friställas från arbetet med reell kompetens. Det utförliga regelverket ges likväl en slagsida mot urvalshögskolan. I ett läge då 50% av en årskull skall studera vidare inom högskolan är det inte bara en fråga om att satsa på komplexa urvals- och antagningsprocedurer.

2 Söktrycket motiverar inte denna insats. Det gäller att lägga möda och energi på de utbildningar där ett faktiskt urval av olika skäl måste ske. En större utmaning för högskolan är att finna nya målgrupper och skapa utbildningsalternativ för bredare studentgrupper. Det bör genom antagnings- och urvalssystemet vara möjligt för elever från t. ex. yrkesförberedande program att genomföra teoretiska högskoleutbildningar. Om detta skall uppfyllas måste högskolorna i högre grad omfördela sina resurser. Utredaren framhåller i flera avsnitt arbetet med bedömning av reell kompetens som en framkomlig väg för breddad rekrytering, och vi tar med tillförsikt emot förslaget att den lokala högskolans frihet skall öka och att behörighet och urval till stor del överlämnas till lokala beslut. Detta kostar dock pengar och studentpengen är idag endast normerad utifrån antal studenter och prestationer. Arbetet med validering och antagning grundad på reell kompetens premieras inte i nuvarande system. Utredaren är inne på sådana tankar och vi stöder honom i hans uppfattning i de sammanfattade slutsatserna i kap 8.9 att rekryteringsmålen skall anges och att grundutbildningsanslaget bör kopplas till dessa. Vi föreslår att detta blir föremål för en fortsatt utredning. Kapitel 17. Grundläggande behörighet. Inledningsvis menar vi att det är bra att utredaren poängterar att kraven för grundläggande behörighet till högskoleutbildning skall visa de för högskoleutbildning helt nödvändiga kraven och inte ge uttryck för en slags allmänbildning. Vi menar också att högskolor och universitet för vissa utbildningar i högre grad skulle tillämpa Högskoleförordningen 7kap 4 p.6: Grundläggande behörighet har den som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig grundläggande högskoleutbildning och bedöma grundläggande behörighet utifrån andra språkliga krav än de som anges i 4 p.1: SvB/Sv2B, Eng A. Kunskaper i svenska är givetvis absolut nödvändigt för att tillgodogöra sig en utbildning som ges på svenska och för ett framtida yrkesliv i Sverige, men krav på kunskaper i engelska kan inte alltid vara lika nödvändigt. Ett annat världsspråk borde bedömas som likvärdigt för vissa utbildningar. Högskolorna måste förbättra sin bedömning av akademiker med utländsk utbildning där en tröskel ofta ligger i tillträdet till högskolan. Högskolorna bör också uppmanas att finna relevant kurslitteratur på motsvarande språk. Kommentarer på utredarens förslag på sid. 285: 1. Kravet på lägst betyget Godkänd i SvB/Sv2B och En A finner vi väl motiverat, dock under beaktande av det ovan sagda. Vi vill samtidigt framhålla den förenkling förslaget innebär för antagning till merparten av fort- och vidareutbildningskurserna inom nämndens verksamhetsområde (jfr sid. 287).

3 Vi ställer vi oss också bakom kravet på godkänt projektarbete. Vår bedömning grundar sig på att den fortbildning som genomförts i samband med införandet av projektarbetet i gymnasieskolan har varit av hög klass och detta borgar för högskoleförberedelse. Vi noterar samtidigt att övergångsreglerna för studerande med gymnasieutbildning utan projektarbete är generösa. 2. Kravet på slutbetyg från vuxenutbildningen är vi däremot något tveksamma inför. Vi kan förstå att det i ett allmänbildningsperspektiv och som ett signalvärde kan vara önskvärt med krav på slutbetyg från vuxenutbildning, vilket utredaren förespråkar på sid Med nuvarande krav med endast samlat betygsdokument har dock hittills lärarutbildningarna kunnat rekrytera studerande med icke traditionell bakgrund, och vi finner att för dessa skulle kravet på slutbetyg kunna innebära en förlängning av den totala utbildningstiden. Vid Linköpings universitet ges ett stort antal fort- och vidareutbildningar inom vuxenutbildningsområdet, och för dessa skulle antagningen kompliceras om krav på slutbetyg från vuxenutbildning införs. Vi kan heller inte finna belägg för att slutbetyg prognosticerar för studieframgång. Behörighetsbedömning genom bedömning av reell kompetens kommer att få en ökad betydelse men detta innebär ökade kostnader och en längre antagningsprocedur. 3. Vi delar utredarens bedömning att 25:4-regeln kan avskaffas. Linköpings universitet har redan vid antagningen till ht 2003 behandlat dessa sökande enligt föreskrifterna för reell kompetens. Kapitel 18. Särskild behörighet. Lärarutbildningen spänner över breda ämnesfält från humaniora, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, språk, teologi, estetik Ingångsbehörigheten ger endast en entré in i programmet, men för den fortsatta utbildningen kan andra behörigheter komma ifråga. Detta ställer stora krav på en rak och tydlig information vid antagningen om vad man faktiskt blir behörig till och vilka vägar som ligger öppna för fortsatta studier. Vi finner därför att det är ett problem med benämningen allmän ingång för området Undervisning. Det förväxlas lätt med allmänt utbildningsområde som är ett begrepp i examensordningen, och det kan också förväxlas med det tidigare begreppet allmän behörighet. Allmän ingång är dessutom ej nationellt vedertaget och betyder olika på olika lärosäten. Det har visat sig nödvändigt att skapa direkta ingångar för studerande med speciella förkunskaper. För att t ex tillförsäkra att studerande med naturvetenskaplig bakgrund inte konkurreras bort på grund av lägre meritpoäng behövs en speciell ingång för dessa. Utredaren har också uppmärksammat detta och ger i avsnitten 18.1 och 18.3 alternativa förslag på hur områdesbehörigheten för lärarutbildningsområdet kan formuleras: att använda behörighet för annat område, t ex Matematik/Naturvetenskap eller att göra tillägg till området Undervisning med ett enskilt ämne eller annat relevant behörighetskrav.

4 Vi vill förorda det senare alternativet. Tabell 18:1 kommer lokalt att behöva kompletteras med sökalternativ och behörighets- och meritämnen. Detta ger lärosätet en frihet vid utformningen, men det skapar å andra sidan en nationell variation som kan vara svår att överblicka för en sökande. Vi ställer oss bakom tanken med meritämnen och hur dessa skall påverka urvalet, men finner att en viktig dimension i lärarverksamhet inte beaktas i förteckningen av meritämnen, nämligen möjligheten att skaffa sig meritpoäng genom de praktisk estetiska ämnena. De som väljer sådana kurser i gymnasiet premieras endast under området Information/Kommunikation. Vi föreslår därför att meritämnesförteckningens sjätte rad under området Undervisning ändras till Pedagogiskt ledarskap alternativt Förskola, skola och fritidshem eller estetisk kurs från estetiskt program alternativt andra estetiska kurser eller Idrott och hälsa, kurser om lägst 100 poäng. På sid. 287 argumenterar utredaren för att matematik inte skall vara med som grundläggande behörighetskrav för högskolestudier. Argumentationen utgår från att behörighetskraven skall ställas mot vad som krävs för att genomföra själva utbildningen. Med samma argumentation måste också det särskilda behörighetskravet Matematik A för området Undervisning kunna ifrågasättas. Vi delar naturligtvis uppfattningen att lärare bör behärska grundläggande matematik, men ser detta mer som en fråga för själva anställningen som lärare och ej som en behörighetsfråga för studier. Kap 19. Meritvärdering och urval. Som redan framhållits finner vi att den lokala friheten ges stort utrymme i utredningen och att utredaren i många avseenden relaterar till bedömning utifrån reell kompetens. Vi menar att lärosätena också är beredda att anta denna utmaning och att lokalt utforma och utnyttja att minst 10% av platserna skall fördelas genom lokalt beslutade urvalsgrunder. Man skall dock vara medveten om att alternativa urvalsformer kan vara kostsamma och utan medelsförstärkning sjunker det anslag som kan ges till undervisningen. Utbyteskomplettering 19.1:5: Det kommer alltid av olika skäl att finnas behov av behörighetskompletteringar och dessa måste beaktas vid antagningen. Vi delar utredarens ambition att stävja konkurrenskomplettering genom att inte tillåta utbyteskomplettering av kurs som ingått i slutbetyget. Vi ser emellertid dilemmat med att samma kurs/ämne ges olika dignitet för olika studerande vid urvalet. Urvalsgrund intyg från folkhögskola 19.1:8: Genom folkhögskollärarprogrammet har nämnden goda kunskaper om folkhögskolans verksamhet. Vi delar utredarens uppfattning att slå vakt om skolformen och att den är en viktig grund för rekryteringen in i högskolan. Utredarens förslag att närmare utreda förutsättningarna för en sammanslagning av urvalsgrupperna BF och BG vill vi kraftigt tillstyrka. Detta skall ske i samverkan med representation för folkhögskolorna enligt förslaget på sid. 327.

5 Områdesprov 19.2: Utredarens förslag till områdesprov finner vi intressant och vi vet att arbete inom teknikområdet kommit långt. Vi vill gärna medverka till att det nationellt även utvecklas ett områdesprov för området Undervisning och förutsätter att lärarutbildningarna genom Lärarutbildningskonventet inbjuds att delta i ett sådant arbete. Tredje väg som urvalsgrund 19.3: I likhet med utredaren vill vi framhålla det angelägna i att rättsläget kring diskriminering i samband med alternativt urval utreds. Utredaren ställer sig i kap 13 skeptisk till att intervju används som urvalsinstrument. Linköpings universitet tycker sig emellertid ha goda erfarenheter av detta i samband med antagning till bl. a. lärarutbildningarna i såväl Norrköping som Linköping. Vi förstår de synpunkter och farhågor utredaren anför på sid Lärarprogrammen har ju de senare åren inte haft någon lång kö av reserver till utbildningsplatserna och detta faktum avspeglas säkert i vår bedömning. Intervjutillfället har utöver att vara ett urvalsinstrument också inneburit en viktig informationsmöjlighet som givit den studerande goda möjligheter till en självvärdering om förutsättningarna för att genomföra en lärarutbildning. Avslutning Som framhållits redan i inledningen ser vi sambandet mellan utredningen och betänkandet Den öppna högskolan. Utredningen visar på hur de komplexa och snåriga behörighets- och urvalsfrågorna kan bearbetas utifrån en ambition att förverkliga en öppnare högskola där rekrytering utifrån reell kompetens får en allt större betydelse. För lärarutbildningsområdet, och ytterst den svenska skolan, är det viktigt med mångfald. Den frihet i antagningsfrågor för den lokala högskolan som utredningen förordar hälsar nämnden med tillfredsställelse, och vi vill ta oss an arbetet med att skapa egna lösningar inom ramen för minst 10% utifrån av högskolan beslutade urvalsgrunder. Genom tidigare erfarenheter, bl. a. med stöd av Rekryteringsdelegationen, vet vi att detta är resurskrävande. Det nuvarande medelstilldelningssystemet premierar på intet sätt alternativa antagningsformer och nämnden vill kraftigt understryka behovet av att det sker en översyn så att kvalitetshöjande och mångfaldsbefrämjande åtgärder även gynnas ekonomiskt. Jan Anward Ordförande Nämnden för utbildningsvetenskap Olof Ernestam Utbildningsledare

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04. Utbildningsdepartementet Sid 1(6) LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 365/04-10 Universitetsstyrelsen 2004-06-04 Utbildningsdepartementet Remiss: Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) 1 Inledning Linköpings universitet

Läs mer

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 26.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-10 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29)

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH REMISSVAR Rnr 26.04 2004-06-14 Gerd Larsson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH SACO Studentråd

Läs mer

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg Nya tillträdesregler Leif Strandberg Nya tillträdesregler - bakgrund Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29, feb 2004) Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140,

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Handledning: Att söka till högskolan

Handledning: Att söka till högskolan Sida 1 av 5 Handledning: Att söka till högskolan Du kan med stöd av denna Power Point-serie göra en grundlig beskrivning av de regler för behörighet och urval som gäller för högskolan för elever som läser

Läs mer

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria.

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Aleksandra

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-05-04 Handläggare Robert Jägare Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 maj 2017 Ärende 4

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Tillträde vad är det? Behörighet de krav på förkunskaper som ställs. Urval sättet att rangordna

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för Arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.remissvar@regeringskansliet.se Tillträde för nybörjare - ett öppnare och

Läs mer

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning 2017-05-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/78 Utbildningsnämnden Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Förslag

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Inbjudan att svara på remiss: Förslag om modell för bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Inbjudan att svara på remiss: Förslag om modell för bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Handläggare: Salli Fanaei Datum: 2009-01-12 Dnr: PU2-9/0809 Inbjudan att svara på remiss: Förslag om modell för bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Expertgruppen för studieadministrativa

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20)

Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) Bilaga (Yttrande) Dnr: 1-420/2017 2017-06-14 Sid: 1 / 6 Yttrande över betänkandet Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (U2017/01213/UH)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1054 Utkom från trycket den 18 juli 2006 utfärdad den 21 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 att 7 kap. 5, 9

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH 1(9) Utbildningsdepartementet 2017-06-20 German Bender Tel 070 202 31 11 German.bender@tco.se Remissvar TCO Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Uppdraget Att göra en översyn av hela systemet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på Östsvenska

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Sammanfattning. Inledning. Bakgrund

Sammanfattning. Inledning. Bakgrund Sammanfattning Inledning Denna utredning har haft till uppdrag att se över och lämna förslag till nya regler för tillträde till grundläggande högskoleutbildning, bl.a. mot bakgrund av ambitionerna att

Läs mer

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH)

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Christoffer Svensson 08-563 085 06 christoffer.svensson@uka.se 2017-06-13 131-144-17 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning Bilaga 2 PM Konsekvensutredning Analysavdelningen Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se 2012-05-09 Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Läs mer

Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20)

Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-06-20 Dnr: PU2-20/1617 Remissvar: Tillträde för nybörjare (SOU 2017:20) Sveriges förenade studentkårer (SFS) har av regeringen fått möjlighet att yttra

Läs mer

Tilltra de till utbildningen

Tilltra de till utbildningen Tilltra de till utbildningen Vem kan söka? Vilka behörighetskrav gäller? Hur går antagningen till? Hur görs urvalet? Du som söker till vår Yh-utbildning Logistiker och Speditör har säkert en del frågor

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:2020 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktionsutvecklare, 300 p. Heltid i Linköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på via vårt webbsystem

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktutformare, konfektionsbranschen, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Mjukvaruutvecklare och Mjukvarutestare, 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare UTDRAG UR: Högskoleförordningen (1993:100) uppdaterad t o m SFS 2013:695 Dels kapitel 7, dels Bilaga 3 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå

Läs mer

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH Promemoria 2013-02-18 U2013/983/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag om införande av meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande Förslaget Ämnet svenskt teckenspråk

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Drifttekniker inom energi och processteknik 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs?

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Information till folkhögskolestuderande Folkhögskolornas informationstjänst 2012 Innehåll: Behörighet till högskolan

Läs mer

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg 2016-03-24 Amer Chuhan Viveka Sahlberg Stöd för vägledare 1 Utfärdande av slutbetyg från komvux Regeringen har förlängt övergångsbestämmelserna

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29)

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Utredningsavdelningen Leif Strandberg Reg.nr 13-1182-04 Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Sammanfattning Utredningen beskriver på ett

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:107

Regeringens proposition 2006/07:107 Regeringens proposition 2006/07:107 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet Prop. 2006/07:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2007 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004

Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004 PM 2004 RIV (Dnr 323-1125/2004) Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 14 juni 2004 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011

Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011 Läget på tillträdesområdet är krångligare än någonsin Borås den 23 februari 2011 Grundläggande behörighet Särskild behörighet Urval Högskoleprovet Gymnasieskola 2011 Meritpoäng för äldre Sökande med utländska

Läs mer

modern teknik värdering av källor och påståenden

modern teknik värdering av källor och påståenden 1 2 kreativitet fältstudier kommunikation argumentation hållbar utveckling analytiskt tänkande modern teknik värdering av källor och påståenden experiment och laborationer idéhistoriskt perspektiv 3 4

Läs mer

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH 2018-07-06 Diarienr 202, 2018, 07 1 (5) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom besöksnäringen, 300 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100) Utfärdad den 5 juli 2018 Publicerad den 13 juli 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:1020 Utkom från trycket den 20 september 2011 utfärdad den 8 september 2011. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Undersköterska med specialistkompetens inom demens 100 Yh-poäng, Motala/Mjölby Distans, halvfart Östsvenska Yrkeshögskolan AB Laxholmstorget 3, Norrköping www.osyh.se 1

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare blir

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Charlotte Ejsing

Läs mer

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Sammanhang och bakgrund Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan Nya behörighetskrav Nya tillträdesregler

Läs mer

Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet

Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet Utbildningsutskottets betänkande 2006/07:UbU17 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2006/07:107 Vägar till högskolan för kunskap och kvalitet

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet/lss, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen

Läs mer

Att söka till högskolan

Att söka till högskolan Att söka till högskolan Vilka förkunskaper som krävs och hur dina betyg räknas Inger Ek Studievägledare Det svenska utbildningssystemet 2013-05-03 Kolla att du har rätt förkunskaper 3 Du behöver ha rätt

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Handledning: Att söka till högskolan

Handledning: Att söka till högskolan Sida 1 av 5 Handledning: Att söka till högskolan Du kan med stöd av denna Power Point-serie göra en grundlig beskrivning av de regler för behörighet och urval som gäller för högskolan för elever som läser

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 FOLKHÖGSKOLESTUDERANDE PÅ ALLMÄN KURS KAN BLI BEHÖRIGA TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA. HÄR BERÄTTAR VI HUR DET GÅR TILL. Innehåll Folkhögskolans

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

Redovisning av uppdrag om föreskrifter om urval för sökande med utländska betyg

Redovisning av uppdrag om föreskrifter om urval för sökande med utländska betyg Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Leif Strandberg 08-563

Läs mer

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet

Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2007:62 RIV (Dnr 322-786/2007) Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning och ändring i högskolelagen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2017:110 RI (Dnr 110-544/2017) Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 20 juni 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning CNC-Tekniker 400 Yh-poäng, Vimmerby 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har en

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Behovet av att införa möjligheten till separat antagning. Införandet av anmälnings- och studieavgifter

Behovet av att införa möjligheten till separat antagning. Införandet av anmälnings- och studieavgifter Promemoria 2013-07-01 U2013/4281/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter Inledning Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Sammanfattning: Högskolesektorns förslag till behörighets- och urvalssystem

Sammanfattning: Högskolesektorns förslag till behörighets- och urvalssystem 1 SUHF 2015-11-09 Expertgruppen för studieadministrativa frågor Sammanfattning: Högskolesektorns förslag till behörighets- och urvalssystem De flesta som kommit i kontakt med antagning till högre utbildning

Läs mer

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Rektor Lärarhögskolan i Stockholm Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Anmälan Lärarhögskolans studentkår

Läs mer

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp 2011-03-10 Delegationsbeslut Dnr LiU-2009-00438 OSU-GUN del 11/06 1(1) Fastställande av ämnesområden som anges i anvisningar för Påbyggnadsutbildning till lärare, grundskolans senare år och gymnasieskolan,

Läs mer

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn. VAL INFORMATION TIDSPLAN V 3-4 Klassinformation 26/1 Föräldramöte V 5 & 6 Webbval Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

Läs mer

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005

Rapport 2006:19 R. Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Rapport 2006:19 R Ansökningar om andra behörighetskrav än standardbehörigheter år 2005 Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99 Stockholm tfn 08-563 085 00 fax 08-563 085 50 e-post hsv@hsv.se

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Tillträdesregler 2012-03-20

Tillträdesregler 2012-03-20 Tillträdesregler 2012-03-20 Förändringar 2008 Några förändringar började tillämpas redan från och med antagningen till höstterminen 2008-25:4-regeln tas bort (övergångsregler) - HA-gruppen (högskoleprov

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Handelshögskolan Box 601 405 30 GÖTEBORG Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-25 Reg. Nr. 411-02497-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2013-10-08 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till yrkeshögskolan (fr o

Läs mer

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagning och urval till utbildningsprogram vid Sveriges lantbruksuniversitet Sveriges lantbruksuniversitet Rektor Box 7070 750 07 Uppsala Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska

Läs mer