Klimatstrategi för Sala kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klimatstrategi för Sala kommun"

Transkript

1 Klimatstrategi för Sala kommun Antagen av kommunfullmäktige, Sala kommun Strategidokumentet är framtaget i samverkan mellan samhällsbyggnadsförvaltningen, Sala kommun och Sala Heby Energi AB. Författare: miljöingenjör Lisa Granström Sala kommun och produktutvecklare Hans Nilsson SHE AB.

2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INTRODUKTION... 3 BÄRANDE IDÉER FÖR ENERGI- OCH KLIMATARBETET I SALA KOMMUN... 4 ENERGIEFFEKTIVISERING... 4 UPPVÄRMNING... 4 TRANSPORTER... 4 ENERGIPRODUKTION... 4 SAMVERKAN, KUNSKAPSSPRIDNING OCH FÖRBEREDELSE... 5 ENERGIANVÄNDNING I SALA KOMMUN... 6 UPPVÄRMNING... 7 TRANSPORTER... 8 UTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER I SALA KOMMUN... 8 KOLDIOXID... 8 METAN DIKVÄVEOXID ÖVRIGA VÄXTHUSGASER VAD HAR GJORTS HITTILLS? ENERGIEFFEKTIVISERING UPPVÄRMNING TRANSPORTER ENERGIPRODUKTION SAMVERKAN, KUNSKAPSSPRIDNING OCH FÖRBEREDELSE MÅL FÖR MINSKADE UTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL SALA KOMMUNS KLIMATMÅL Långsiktiga mål Delmål Energieffektivisering Delmål Uppvärmning Delmål Transporter Delmål Energiproduktion Delmål Samverkan, kunskapsspridning och förberedelse VAD BEHÖVER GÖRAS? - HANDLINGSPLAN FÖR ATT NÅ DELMÅLEN ENERGIEFFEKTIVISERING UPPVÄRMNING TRANSPORTER ENERGIPRODUKTION SAMVERKAN, KUNSKAPSSPRIDNING OCH FÖRBEREDELSE UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLANEN ENERGIEFFEKTIVISERING UPPVÄRMNING TRANSPORTER ENERGIPRODUKTION SAMVERKAN OCH KUNSKAPSSPRIDNING Bilaga 1: Detta har gjorts; fler åtgärder 2 (18)

3 Introduktion Klimatstrategin syftar till att ge en överskådlig och samlad bild av Sala kommuns bidrag till klimatpåverkan. Baserat på redovisade källor till utsläpp och en översiktlig analys av möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser, ges förslag till mål och åtgärder för att minska Sala kommuns klimatpåverkan. I Sala kommun bor ca personer, varav drygt 30 % bor utanför någon av tätorterna. Kommunen är till ytan Västmanlands läns största kommun med km 2. Kommunikationer är viktiga, och att kunna erbjuda transportalternativ som främjar lägre utsläpp av växthusgaser, såsom kollektivtrafik och/eller alternativa drivmedel, är en stor utmaning. Sala är en pendlingskommun varför dessa frågor är av särskilt stor vikt. Sala kommun har ett brett näringsliv med många småskaliga verksamheter. Utmärkande för Sala kommun, jämfört med riket, är sysselsättningen i vård- samt jordbrukssektorn. Sala kommun har en stor andel jordbruksbygd, ca 24 % av kommunens totala areal. 5% av Salas invånare är direkt sysselsatta med jord- och skogsbruk. Andelen privatägd skog är stor, 70% av den totala skogsarealen. Förutom den traditionella vårdsektorn har Sala även en rättspsykiatrisk anstalt och byggandet av Sveriges största fängelse pågår. Arbetet med frågor kring hållbar utveckling har länge varit en prioriterad fråga i Sala. Mellan år bedrevs ett mycket aktivt projekt, Vår bit av jorden, som ledde fram till den kommunövergripande kombinerade Agenda 21- och översiktsplanen, Plan för Sala ekokommun. Planen redovisar mål och åtgärder för hur kommunen ska uppnå hållbar utveckling, vilka många är kopplade till arbetet med att minska kommunens utsläpp av växthusgaser, till exempel beslutet att inte tillåta externhandel. Arbetet har allt sedan dess fortskridit med fortsatt fokus på hållbar utveckling, där klimatstrategin är en central del i arbetet. Ett nätverk har bildats, Agenda 21-nätverket, med en representant från varje förvaltning samt från kommunala bolag, i vilket frågor kring hållbar utveckling diskuteras och erfarenhetsutbyte sker. 3 (18)

4 Bärande idéer för energi- och klimatarbetet i Sala kommun Energieffektivisering Den mest miljö- och klimatvänliga kilowattimmen är den som aldrig används. Att kraftigt minska användningen av energi är absolut nödvändigt för att nå ett hållbart samhälle. Såväl i Sverige som i Sala har energianvändningen de senaste två decennierna varit på en ganska konstant nivå. Det är bra att energianvändningen inte ökar, men inte nog bra att den inte minskar. Nu krävs nya insatser för att effektivisera energianvändningen. Förutom miljövinster så finns ofta goda ekonomiska vinster med en minskad användning av energi. Uppvärmning En stor energiaktör lokalt för uppvärmning är Sala-Heby Energi AB (SHE), som till 87,5 % ägs av Sala kommun. SHE:s visioner inom detta område är bland annat att alla hushåll i kommunen ska kunna erbjudas ett uppvärmningsalternativ som inte är baserat på el eller fossila bränslen. Att man ska använda så lite som möjligt av fossila bränslen är idag en självklarhet. El, som är en mycket högvärdig form av energi, används bättre inom andra områden än till uppvärmning. Sett till det nationsövergripande energisystemet sker produktion av el med en hög insats av s.k. primärenergi; el produceras ofta med olja eller kol som bränsle. I de fall där el sparas in eller ersätts av någon annan energiform besparar man därför atmosfären en hel del koldioxid. Transporter En dominerande del av utsläppen av växthuspåverkande gaser härrör från transporter. Sala kommuns geografi, med stor yta, och struktur, med många utspridda tätorter, medger tyvärr en begränsad kollektivtrafik. I ett kortare perspektiv är ett snabbt och effektivt införande av tillgängliga alternativa fordonsbränslen därför en god lösning. På längre sikt måste beteendemönstret ändras så att transporterna minskar. Sala tätort är också en viktig järnvägsknutpunkt för arbetspendlare till och från bland annat Västerås och Uppsala, och förhoppningen är att järnvägstrafiken skall öka på bekostnad av bilåkande. Energiproduktion Den energi som produceras i kommunen ska självklart vara förnybar. De förutsättningar som finns i kommunen medger goda förutsättningar för t.ex. kraftvärme för el- och värmeproduktion samt småskalig biogasproduktion. De bränslen som används till detta ska vara lokalt producerade, vilket ger flera hållbarhetsvinster; en ekonomiskt livskraftig landsbygd, en bibehållen öppen landskapsbild, ökad försörjningssäkerhet och minskade transporter. Tyvärr är vindförhållandena inom kommunen relativt ogynnsamma för vindkraft enligt de vindkarteringar som gjorts och med dagens energipriser. Även vad gäller småskalig vattenkraft är möjligheterna begränsade. Solenergi, både aktiv och passiv, borde däremot kunna utnyttjas betydligt mer omfattande än idag. 4 (18)

5 Samverkan, kunskapsspridning och förberedelse Klimatförändringar är en global företeelse. Sala kommun ska verka för samarbete med aktörer på många nivåer inom klimatområdet. Samverkan ska ske lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, och Sala kommun ska sträva efter att vara en föregångskommun i klimatfrågor för framför allt mindre och mellanstora kommuner. Ett effektivt kunskapsutbyte är nyckeln till ett snabbare införande av mer energieffektiv teknik, nya bränslen och förändrade beteenden. En viktig del av klimatstrategin är att stå förberedd för de ändrade klimatförhållanden som kan uppkomma. Idag vet vi för lite om vad som kan hända för Sala kommuns del vid en ökad växthuseffekt. Det är viktigt att belysa detta närmare i en studie, och att förmedla resultat och slutsatser till kommuninvånarna parallellt med övrig klimatinformation. 5 (18)

6 Energianvändning i Sala kommun Här följer en analys över hur energi används i stora drag inom Sala kommun. Diagrammet nedan visar den slutliga energianvändningen i kommunen med sektorsvis uppdelning. (Sektorsnumreringen här och framöver är densamma som används av SCB). Slutlig energianvändning (MWh) i Sala kommun Hushåll 9.5 Övriga tjänster 9.4 Transporter 9.3 Offentlig verksamhet 9.2 Industri, byggverks. 9.1 Jordbruk,skogsbruk,fiske Diagram 1. Slutlig energianvändning i Sala kommun, sektorsvis uppdelning. Källa: SCB. Den slutliga energianvändningen har sedan en tid tillbaka legat på en nivå om ca 700 GWh/år. De sektorer som svarar för den största slutliga energianvändningen är hushållssektorn och transportsektorn. Diagram 2 nedan visar vilken typ av bränslen som används inom de olika sektorerna. Använda data är från Slutlig energianvändning (MWh) i Sala kommun uppdelat på sektor & bränsleslag EL 14 FJV Avfall 10: Träbränsle 5 EO1 4 Diesel Bensin MWh & bränsle slag Jordbruk,skogsbruk,fiske 9.2 Industri, byggverks. 9.3 Offentlig verksamhet 9.4 Transporter 9.5 Övriga tjänster 9.6 Hushåll sektor Diagram 2. Slutlig energianvändning i Sala kommun 2004, sektorsvis och uppdelat per bränsleslag. Källa: SCB. 6 (18)

7 I sektorn med störst energianvändning, hushållssektorn, åtgår en stor andel av energin för uppvärmningsändamål. Glädjande nog sker mycket av uppvärmningen i denna sektor med förnybara bränslen såsom trädbränsle och med fjärrvärme. Desto mer bekymrande är den relativt stora användningen av elkraft inom hushållssektorn. Att elanvändningen är fortsatt stor trots att ny energieffektiv teknik finns tillgänglig är dock inte unikt för Sala kommun utan är snarast en nationell trend. I transportsektorn dominerar användningen av fossilbränslen helt, och det behövs genomgripande förändringar för att åstadkomma kraftigt minskade utsläpp från denna sektor. Bensin står för lejonparten av bränsleanvändningen och diesel för en mindre del. Inslag av förnybara drivmedel såsom RME, biogas och etanol är än så länge försumbara. Anmärkningsvärt ur klimatsynpunkt i de fyra återstående sektorerna är framför allt användningen av elkraft och att användningen av eldningsolja inom lantbrukssektorn är relativt stor. Tabell 1 nedan visar energianvändningen år 2004 uppdelat på ändamålen uppvärmning, övrig elanvändning (exklusive el för uppvärmning) och transport. Dessa data ligger till grund för de delmål som tagits fram för Sala kommuns klimatarbete och som redovisas längre fram i klimatstrategin. För att ge en ökad förståelse följer en kortare analys för speciellt uppvärmningsområdet och transportområdet. Beträffande användningen av el för övriga ändamål (dvs. exklusive uppvärmning) antas att användningen i allt väsentligt överensstämmer med nationella mönster för elanvändning. Av detta skäl görs här ingen närmare analys av användningen av övrig el i Sala kommun. Ändamål Olja för uppvärmning Uppvärmning Biobränsle för uppvärmning Fjärrvärme El för uppvärmning Övrig el Transport Energisort Övrig el Bensin Diesel Energimängd, GWh Tabell 1. Energianvändningen i Sala kommun år 2004 uppdelat efter tre viktiga ändamål: uppvärmning, övrig elanvändning (exklusive el för uppvärmning) och transport. Den totala energianvändningen i kommunen var 672 GWh år Källa: SCB och SHE. Uppvärmning I Sala tätort har utbyggnaden av fjärrvärme kommit relativt långt, trots relativt värmeglesa förhållanden. (Värmeglesa förhållanden innebär t.ex. att andelen värmeförbrukare med ett litet värmebehov är stor: i praktiken innebär det en stor andel småhus och/eller att det är långt mellan de fastigheter som värms upp.) År 1992 övergick värmeverket från att ha eldat i huvudsak kol till att elda biobränsle. År 2001 togs så ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk i drift, vilket förutom fjärrvärme har medfört en produktion av förnybar elkraft i Sala kommun. Kraftvärmeverket eldas med skogsflis som bränsle. Det viktigaste som återstår utbyggnadsmässigt är att kunna erbjuda småhusområden med direktverkande elvärme en fjärrvärmeanslutning. Detta skulle ge en betydande utsläppsminskning av koldioxid i det större perspektivet då elförbrukningen i det svenska elsystemet på marginalen i praktiken produceras med europeisk kolkraft. 7 (18)

8 I kommunens mindre tätorter saknas fjärr- och närvärme i allt väsentligt. En önskan finns om utbyggnad men de värmeglesa förhållandena har hittills gjort det svårt att få lönsamhet i en sådan verksamhet. En stor del av befolkningen i kommunen är bosatta utanför tättbebyggt område. Här sker uppvärmningen av hus och lokaler till stor del med direktverkande el, värmepumpar och biobränsle (ved, spannmål och pellets). Enligt en tidigare inventering gjord vid SHE och baserad på statistik från SCB och Energimyndigheten så är användningen av el för uppvärmning i Sala kommun ca 60 GWh. Antalet småhus med direktverkande el var vid tidpunkten för inventeringen drygt 700. Därtill finns en stor mängd hus, drygt 2200, med vattenburna system och kombinationspannor i vilka flera energislag, bl.a. el, kan nyttjas för uppvärmning. Ca 350 småhus hade vid tidpunkten för inventeringen uppvärmning med enbart olja. Transporter På grund av de långa avstånden i Sala, och den begränsade möjligheten för kollektivtrafik, är persontransporter med bil vanliga, vilket leder till ökade koldioxidutsläpp. Att kunna erbjuda alternativa drivmedel och ett utökat utbud av kollektivtrafik är åtgärder som skulle minska utsläppen av växthusgaser. Kortare transportsträckor med bil bör kunna ersättas med gång eller cykel. Väg 67 och väg 70 ingår i det nationella stamvägnätet. Dessutom utgör väg 70 en del av förbindelsen mellan Stockholmsregionen och Dalarna, den så kallade Moraleden, med stor andel tung trafik. Vintertid är vägen hårt belastad av turisttrafik till och från skidorterna i Dalarna. Väg 67 och väg 70 har också viktiga regionala funktioner för arbetspendling mellan kommunerna Sala, Västerås, Enköping, Heby, Uppsala och Avesta. Väg 67 är en av de vägar i Sverige som har störst andel tung trafik beräknat utifrån den totala trafikmängden på vägen. Då SCB:s statistik för koldioxidutsläpp inom transportsektor beräknas utifrån såld mängd drivmedel kan den stora genomfartstrafiken i Sala förklara delar av utsläppen. Utsläpp av växthusgaser i Sala kommun Koldioxid Koldioxid (CO 2 ) bildas vid förbränning av bränslen som innehåller grundämnet kol. Om bränslena är fossila, dvs. de har utgått ur biosfärens kretslopp, tillförs atmosfären koldioxid av fossilt ursprung. Sedan industrialismens början har halten av koldioxid i atmosfären ökat från ca 280 ppm till ca 370 ppm. Koldioxid är den växthusgas som ligger bakom den största delen av påverkan på växthuseffekten. Utsläppen av koldioxid i Sala kommun har minskat kontinuerligt sedan med 1990, se diagram 3 nedan. År 1990 var utsläppen av fossil koldioxid ca 5,5 ton per person och år. År 2004 hade den siffran minskat till 3,0 ton per person och år. Det bör betonas att CO 2 -utsläpp från elproduktion inte tas med i SCB:s redovisning av de kommunala energibalanserna, och att 8 (18)

9 utsläpp till följd av den el som förbrukas i kommunen därför inte finns redovisade i diagrammen nedan. Utsläpp av fossil CO 2 i Sala kommun (ton CO 2 /person) 6,0 5,5 5,0 4,0 4,1 ton CO2 3,0 3,3 3,0 2,0 1,0 0, År Diagram 3. Utsläpp av fossil koldioxid i Sala kommun (ton CO 2 /person). Källa: SCB. Utsläppen av koldioxid räknat per invånare har alltså glädjande nog minskat med över 40 % år 2004 jämfört med 1990 års nivå. Till allra största delen beror detta på utbyggnaden av fjärrvärme i kombination med att förnybara bränslen har ersatt det kol och den olja som tidigare användes i stor skala för uppvärmning. Att det är just uppvärmningsområdet som varit en framgångssaga framgår mycket tydligt av diagram 4 och 5 nedan, i vilka man kan jämföra de fossila koldioxidutsläppen per sektor och bränsle år 1990 och år (18)

10 Utsläpp av fossil CO 2 per sektor och bränsle - Sala kommun år ton CO FJV-fossil 7 Gasol 6 EO>1 5 EO1 4 Diesel 3 Bensin 1 Stenkol Jordbruk,skogsbruk,fiske 9.2 Industri, byggverks. 9.3 Offentlig verksamhet 9.4 Transporter 9.5 Övriga tjänster 9.6 Hushåll sektor Diagram 4. Utsläpp av fossil CO2 per sektor och bränsle i Sala kommun år Källa: SCB. Utsläpp av fossil CO 2 per sektor och bränsle - Sala kommun år FJV-fossil 5 EO1 4 Diesel 3 Bensin ton CO Jordbruk,skogsbruk,fiske 9.2 Industri, byggverks. 9.3 Offentlig verksamhet 9.4 Transporter 9.5 Övriga tjänster 9.6 Hushåll sektor Diagram 5. Utsläpp av fossil CO2 per sektor och bränsle i Sala kommun år Källa: SCB. Som framgår av de två diagrammen ovan har de fossila koldioxidutsläppen i Sala kommun minskat kraftigt i sektorerna offentlig verksamhet, övriga tjänster och hushåll. I sektorn industri och byggverksamhet har utsläppen också minskat ganska markant. I jordbrukssektorn är utsläppen i stort desamma nu som år Beträffande transportsektorn har utsläppen av koldioxid till följd av dieselanvändning minskat, medan utsläppen till följd av förbränning av bensin dessvärre är lika stora nu som år I diagrammen visas inte de koldioxidutsläpp som härrör från biobaserade bränslen. 10 (18)

11 Metan Metan (CH 4 ) bildas vid ofullständig förbränning och vid syrefri nedbrytning av organiskt material. Metan är en kraftfull växthusgas, då utsläpp av ett kg metan motsvarar ett utsläpp på drygt 20 kg koldioxid. Utsläpp av metan i Sala kommun härstammar bl.a. från trafik och enskild uppvärmning (främst vedeldning). De relativt stora mängder metan som vanligen bildas vid deponier och reningsverk tas i Sala tätort omhand och förbränns, varvid värmen utnyttjas i fjärrvärmesystemet. Årligen uppgår detta energitillskott (från deponigas och rötgas) till ca MWh, vilket innebär att atmosfären besparas ett utsläpp på ca 115 ton metan årligen. Energitillskottet ersätter samtidigt energi från flis och bioolja, vilka förvisso är förnybara men ändå transportkrävande bränslen. Dikväveoxid Dikväveoxid (N 2 O) är en mycket kraftfull växthusgas. N 2 O-utsläpp sker bl.a. från jordbruksmark, men magnituden är mycket svår att uppskatta då utsläppen styrs av komplexa mekanismer. Bland annat spelar markanvändning och typ av gödsling en viktig roll, likaväl som eventuell tidigare upplagring i mark. På grund av stor andel jordbruksmark i Sala kommun kan utsläppen av N 2 O vara signifikanta, men osäkerheten kring utsläppsmekanismerna och utsläppens diffusa karaktär gör det svårt att i dagsläget inventera utsläppskällor. Övriga växthusgaser För övriga växthusgaser såsom fluorerade kolväten (s.k. freoner) och svavelhexafluorid (SF 6 ) är storleken på utsläppen mycket svåra att uppskatta. De typer av industriverksamheter som är förknippade med stora utsläpp av dessa gaser saknas dock i Sala kommun, varför utsläppen troligen är små eller mycket små. 11 (18)

12 Vad har gjorts hittills? Här följer ett axplock av åtgärder som redan utförts och som visar att energi- och klimatarbetet redan har kommit en bra bit på väg i Sala kommun. För den som vill läsa om fler projekt och åtgärder som genomförts i Sala kommun hänvisas till bilaga 1. Energieffektivisering Sedan flera år tillbaka bedrivs ett aktivt energirådgivararbete, på bygg- och miljöförvaltningen, där allmänheten kan få hjälp med att bland annat hitta rätt uppvärmningssystem. Även utåtriktad verksamhet som annonsering, seminarium och föreläsningar bedrivs. SHE har avskaffat de fasta avgifterna på många elavtal och värmeavtal, vilket har medfört att det nu bättre lönar sig att effektivisera sin energianvändning. Om inga fasta avgifter tas ut får man som el- och värmekund full avkastning på att utföra energibesparingsåtgärder. SHE Elnät AB har infört effekttaxa för en stor del av sina kunder. Taxan medför incitament för hushållskunder att utnyttja elnätsystemet mer då belastningen är mindre och vice versa. Effekten blir förhoppningsvis minskade överföringsförluster och en bättre effektsituation. Utöver detta är den fasta avgiften för kunder med enkeltariff borttagen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under 2005/2006 energioptimerat avloppsreningsverket. Uppvärmning Lokaler ägda av kommunen i vilka uppvärmning sker med fossilbränslen har successivt konverterats till biobränsleeldade alternativ, fjärrvärme där så varit möjligt och annars pelletsuppvärmning. SHE har påbörjat arbetet med att ersätta direktverkande el med andra uppvärmningsformer. Detta har gjorts genom utbyggnad av fjärrvärme till ett småhusområde med direktverkande el i Sala tätort. Lokalt odlad spannmål har blivit ett allt vanligare bränsle i kommunen, som i många fall ersatt fossil eldningsolja. SHE har medverkat till en introduktion av spannmål som bränsle i värmesystem av olika storlek. Salabostäder har i tio anläggningar övergått från olja till pelletseldning. Transporter Ett antal fordon med alternativa bränslen har köpts in på ett flertal förvaltningar och i kommunala bolag. Fordon med alternativa bränslen ska väljas då detta kan kombineras med de krav på bilen som beställaren har. Enligt kommunens översiktsplan ska köpcentra eller liknande verksamheter utanför tätorten inte tillåtas. En karta över kommunens cykelvägar har under 2006 tagits fram för att stimulera ökad cykling inom kommunen. För de som inte har cykel så hyr turistbyrån ut cyklar för de som vill ta sig runt och uppleva kommunen. 12 (18)

13 Sala Sparbank, LRF Sala, SHE och Hushållningssällskapet har tillsammans gjort en förstudie för en spannmålsbaserad produktion av drivmedelsetanol och djurfoder i Sala. Salabostäder har en intern sophantering med miljövänliga fordon. Energiproduktion Den elkraft kommunen köper in är av förnybart ursprung. En av Sveriges största nätanslutna solcellsanläggningar är sedan januari 2006 i drift. Anläggningen är placerad i anslutning till Fläckebo kyrka i sydvästra delen av Sala kommun. Kraftvärmeverket i Sala tätort eldas till 100 % med biobränsle och producerar ca 35 GWh el och 115 GWh värme årligen. Samverkan, kunskapsspridning och förberedelse Sala kommun har tillsammans med de kommunala bolagen startat ett Agenda 21- nätverk med en representant från varje förvaltning och bolag. Nätverket samordnar arbetet med hållbar utveckling i kommunen och ger stöd och erfarenhetsutbyte i de projekt som genomförs i de olika verksamheterna samt anordnar seminarium. Framtidskraften är ett samarbete mellan SHE, Vafab Miljö och skolor i Sala och Heby. Projektet inriktar sig på teknikutveckling och naturvetenskaplig inriktning i undervisningen i årskurs fem. Projektet genomförs i olika etapper och klasserna arbetar utifrån fyra frågeställningar: Hur kan man använda energi mer effektivt?, Hur kan vi använda mer oändliga energiresurser?, Hur kan vi minska avfallsmängden i framtiden? samt Hur kan avfall bli en resurs? Sala kommun är medlemmar i Förbundet Agenda 21 i Västmanland och står därmed bakom de mål som förbundet satt. Bland annat att Västmanland ska vara fossilbränslefritt år 2015; Västmanland ska bli Bästmanland. Sala kommun är även medlem i Sveriges ekokommuner och redovisar årligen nyckeltal för att effektivt kunna följa kommunens utsläpp av växthusgaser, framförallt från den egna verksamheten, i form av transporter och uppvärmning. SHE har sedan flera år ett samarbete med gymnasieskolor i Sala kommun beträffande gymnasisternas projektarbeten. De elever som gör projektarbeten inom energi- och klimatområdet ges handledning av personal från SHE. Bland annat har projektarbeten inom solenergi, vindenergi, etanolproduktion och vätgasproduktion genomförts, och samarbetet är mycket uppskattat av såväl eleverna som SHE. SHE anordnar årliga seminarium för allmänheten med anknytning till frågor inom energi- och klimatområdet. År 2006 är temat för seminariet energieffektivisering. Kommunen och SHE har internationella kunskapsutbyten med avseende på bioenergifrågor m.m. med kommunföreträdare från bl.a. Ukraina, Polen, Estland och Storbritannien. 13 (18)

14 Mål för minskade utsläpp av växthusgaser Nationella miljökvalitetsmål Det nationella miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan beslutat av Sveriges Riksdag är: Halten av växthusgaser i atmosfären skall i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet skall uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås. Det första delmålet till ovanstående mål är: De svenska utsläppen av växthusgaser skall som ett medelvärde för perioden vara minst 4 % lägre än utsläppen år Utsläppen skall räknas som koldioxidekvivalenter och omfatta de sex växthusgaserna enligt Kyotoprotokollet och IPCC:s definitioner. Delmålet skall uppnås utan kompensation för upptag i kolsänkor eller med flexibla mekanismer. Sala kommuns klimatmål Långsiktiga mål Sala kommun ska på sikt bli en fossilbränslefri 1 kommun. 2 Den lokala energiproduktionen ska stimuleras för att vi ska kunna medverka till ett hållbart samhälle, minskad sårbarhet och fler lokala arbetstillfällen. 2 Delmål Energieffektivisering Elanvändningen i kommunen uppgick till 7,7 MWh per capita år 2004 och ska minska med 15 % till år Användningen av energi för uppvärmning i kommunen uppgick till 14,0 MWh per capita år 2004 och ska minska med 25 % till år Användningen av energi för transporter i kommunen uppgick till 9,5 MWh per capita år 2004 och ska minska med 15 % till år Systemverkningsgrader i fjärr- och närvärmesystem ska öka från år till år jämfört med år Delmål Uppvärmning Användningen av fossila bränslen i kommunen för uppvärmning ska understiga 2 % av den totala energi som används för uppvärmning år Användningen av el för uppvärmning i kommunen ska vara halverad år 2015 jämfört med år I betydelsen oberoende av fossila bränslen. 2 Målet även antaget i Sala kommuns verksamhetsplan (18)

15 Delmål Transporter Utsläppen av växthusgaser från transportsektorn inom Sala kommun ska år 2015 vara halverade jämfört med utsläppsnivån Av den totala användningen av energi för transporter i Sala kommun ska minst 50 % utgöras av lokalt och hållbart producerade drivmedel till år Delmål Energiproduktion All elproduktion kopplat till elanvändning i Sala kommun ska år 2015 ha en förnyelsebargrad på 100 %. Delmål Samverkan, kunskapsspridning och förberedelse Sala kommun ska vara en energi- och klimatmässig förebild för kommuner med liknande geografiska och strukturella förhållanden, såväl i Sverige som internationellt. Vad behöver göras? - Handlingsplan för att nå delmålen Energieffektivisering Fortsatt energirådgivningsverksamhet till kommunens invånare. Satsningar på energieffektivisering i kommunens fastigheter. Energiuppföljning för stora förbrukare av energi i kommunen. Öka kunskapen om effektivitetsutvecklingen i fjärrvärmenäten. Ge kunder större incitament till energieffektiviseringsåtgärder genom anpassade taxeoch betalningssystem. Uppvärmning Ersätta direktverkande el med mer primärenergieffektiva uppvärmningsalternativ. Utreda möjligheterna för närvärme eller småskalig kraftvärme i kommunens mindre orter. Fortsatt konvertering från fossila till förnybara bränslen i kommunens fastigheter. Fortsatt konvertering från fossila till förnybara bränslen i fastigheter som tillhör kommunala bolag. Information om effektiv vedeldning till kommuninvånare. Transporter Arbeta för en ökad användning av förnybara drivmedel. Arbeta för införandet av lokal produktion av förnybara drivmedel såsom RME, biogas och etanol. Möjliggöra säkra cykelstråk till kommunens mindre orter. Arbeta aktivt för att utöka kollektivtrafiken mellan Sala och andra större orter i regionen. Arbeta för införande av bilpooler. 15 (18)

16 Energiproduktion Verka för att Sala kommun blir en föregångskommun vad gäller användandet av nya bränslen såsom exempelvis jordbruksgrödor. Verka för att införa de elproduktionsalternativ som ur hållbarhetssynpunkt är bäst lämpade för Sala kommun. Samverkan, kunskapsspridning och förberedelse Verka för att skapa ett energicentrum för kunskapsspridning till kommunens invånare. Fördjupa samarbetet med lokala aktörer och organisationer, angränsande kommuner, universitet och högskolor, vänorter och vänlän, genom de nätverk som Sala kommun ingår i t.ex. Förbundet Agenda 21 i Västmanland, Sveriges ekokommuner m.fl. Nå allmänheten utanför kommunens gränser med välutvecklad hemsida. Söka medlemskap i nätverket klimatkommunerna och där samverka med andra kommuner genom att anordna lokala och medverka i centrala konferenser. Utreda hur konsekvenser av en ändrad växthuseffekt påverkar Sala kommun och dess invånare. Utredningen skall också innefatta förslag till åtgärder för att anpassning till de förhållanden som kan komma att råda i en klimatförändrad framtid. Arbeta för en utveckling av projekt Framtidskraften. 16 (18)

17 Uppföljning av handlingsplanen För att få en heltäckande uppföljning av handlingsplanen föreslås att olika förvaltningar och bolag i kommunens ägo ansvarar för uppföljning och rapportering för olika områden inom klimatstrategin och handlingsplanen. Energieffektivisering Årlig utvärdering av energieffektiviseringen i kommunens lokaler; Samhällsbyggnadsförvaltningen Årlig utvärdering av energieffektiviseringen i kommunens hyresbostäder; Salabostäder Ansvar för uppföljning av antalet energirådgivningskonsultationer, Bygg- och miljönämnden Uppvärmning Årlig utvärdering av energiförbrukningen i kommunens lokaler; Samhällsbyggnadsförvaltningen Årlig utvärdering av energiförbrukningen i kommunens hyresbostäder; Salabostäder Uppföljning av förändringarna av försåld fjärrvärme; Sala-Heby Energi AB Transporter Uppföljning av förbrukningen och produktionen av förnybara drivmedel såsom RME, biogas och etanol; Sala-Heby Energi AB Uppföljning av trafiksituationen; Samhällsbyggnadsförvaltningen Uppföljning av att cykelvägar byggs till kommunens mindre orter; Samhällsbyggnadsförvaltningen Uppföljning av arbetet med utökad kollektivtrafik, Kommunstyrelsens förvaltning Energiproduktion Uppföljning av förbrukning och produktion av elenergi; Sala-Heby Energi AB Uppföljning av SCB:s statistik för kommunala energibalanser; Sala-Heby Energi AB Uppföljning av SCB:s statistik för utsläpp av koldioxid; Sala-Heby Energi AB Samverkan och kunskapsspridning Ansvar för årlig utvärdering av Framtidskraften; Barn- och utbildningsnämnden Utredning om växthuseffektens påverkan på Sala; Kommunstyrelsens förvaltning 17 (18)

18 BILAGA 1 Energieffektivisering Ängshagenskolan byggdes med ekologiska material, miljöanpassade tekniska lösningar, skolträdgård etc. och stod klar sommaren Även Kungsängsskolans tillbyggnad samt ombyggnad av Sörskogen har gjorts ekologiskt. Uppvärmning Vid Sala silvergruva har ett antal historiska byggnader övergått från oljeeldning till pelletseldning. Transporter Sala kommun prioriterar i utvärderingen vid transportupphandling bland annat fordonsbränsle som är helt eller delvis förnybart, fordon som uppfyller miljöklass 1, förare som utbildats i ekonomiskt körsätt och samordning av transporter. Salabostäder har ett miljötänkande vid inköp av fordon. Energiproduktion Ett större solfångarsystem (ca 80 m2 vakuumrörsolfångare) är sedan år 1999 i drift på taket till ett av kommunens äldreboenden. Samverkan och kunskapsspridning Idéforum i Sala-Heby, en organisation för entreprenörskap, kommer engagera sig i klimatarbetet genom att öppna en tankesmedja, för medlemmar och andra intresserade, för att minska vårt oljeberoende. Det vattensystem som byggdes upp för Sala Silvergruvas energiförsörjning är ett system med vallar och dämningar dimensionerade för dåtidens nederbördsförhållanden. Om växthuseffekten skulle innebära ökad mängd nederbörd kan konsekvenserna bli att vattensystemet svämmar över, vilket skulle leda till översvämningar i Sala tätort. Ett samarbete mellan Sala kommun och KTH har bedrivits för att ta fram en hydrologisk modell för att kunna beräkna flöden och flödesdämpande åtgärder. För närvarande pågår, i ett samarbetet med Länsstyrelsen, projekt för att rusta systemen så de uppfyller kraven på erforderlig säkerhet. I juni 2006 arrangerade Agenda 21-nätverket en inspirationsdag för samtliga förtroendevalda i kommunen. Inspirationsdagen var ett avstamp för det fortsatta arbetet med hållbar utveckling och fokus låg på att genomföra en utbildning för samtliga anställda och förtroendevalda i Sala kommun. Under projektet Vår bit av jorden genomfördes under tre år Kretsloppsfestivalen. Ett arrangemang där kommunens förvaltningar fick möjlighet att presentera sitt arbete med hållbar utveckling men även där företag kunde presentera produkter som spar energi och miljö. Givetvis fanns där även kulturella inslag och familjeaktiviteter. Under projektet Vår bit av jorden startades en idédatabank för att samla upp de idéer som framkom under arbetet gång, på förvaltningar, studiecirklar och medborgarträffar. Projektet Vår bit av jorden och den efterföljande Plan för Sala ekokommun har rönt stort intresse både nationellt och internationellt. Bland annat har Salas projekt refererats till i en bok, The natural Step for Communities (Sarah James och Torbjörn Lahti) som gavs ut i USA 2004 och syftar till att göra städer hållbara. 18 (18)

1.1 START. Hans Nilsson. E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42

1.1 START. Hans Nilsson. E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42 1.1 START Hans Nilsson E-mail: hans.nilsson@sheab.se, tfn: +46-(0)224-576 42 1.2 DEN LOKALA KRAFTEN? SMÅ I VÄRLDEN STORA I SALA/HEBY 2.2 SALA-HEBY ENERGI AB Elproduktion Värmeproduktion och distribution

Läs mer

Sala kommuns ansökan till Uthållig kommun etapp 3

Sala kommuns ansökan till Uthållig kommun etapp 3 ~SAlA Bilaga KS 2011/114/2 ~ KOMMUN 1112) 2011-05-09 ANSÖKAN TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Lisa Granström Energimyndigheten Box 310 63104 Eskilstuna Ink. ANSÖKAN Sala kommuns ansökan till Uthållig kommun etapp

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Indikatornamn/-rubrik

Indikatornamn/-rubrik Indikatornamn/-rubrik 1 Begränsad klimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären skall i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

1.1 STARTSIDA. Kenneth Mårtensson

1.1 STARTSIDA. Kenneth Mårtensson 1.1 STARTSIDA Kenneth Mårtensson GLOBAL ENERGIANVÄNDNING 1.2 DEN LOKALA KRAFTEN? SMÅ I VÄRLDEN STORA I SALA/HEBY SHE S AFFÄRSIDÉ Att vara ett långsiktigt modernt hållbart energi- och datakommunikationsföretag

Läs mer

Energi och koldioxid i Växjö 2012

Energi och koldioxid i Växjö 2012 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö 212 Inledning Varje år sedan genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Energianvändning och utsläpp av växthusgaser i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Version 1

Energianvändning och utsläpp av växthusgaser i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Version 1 Energianvändning och utsläpp av växthusgaser i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Version 1 Verksamhet miljö och bygg 2017 1. Energiförbrukning Energiförbrukningen för Mariestad, Töreboda och Gullspång

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Begränsad klimatpåverkan

Begränsad klimatpåverkan BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN Begränsad klimatpåverkan Gotländska delmål 18 Avgränsningar mot andra miljömål 18 Regionalt miljötillstånd 18 Hur når vi målen? 21 Konsekvenser om inga åtgärder vidtas 23 17 Begränsad

Läs mer

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv ur ett Boxholmsperspektiv Fakta om Boxholm 5 222 invånare Kommunens areal 527,6 kvkm 9,9 invånare per kvkm Skattesats 31:84 Centralt läge utmed södra stambanan och riksväg 32 Stålverk, sågverk, osttillverkning,

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari

Department of Technology and Built Environment. Energiflödesanalys av Ljusdals kommun. Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Department of Technology and Built Environment Energiflödesanalys av Ljusdals kommun Thomas Fredlund, Salahaldin Shoshtari Examensarbete 30 hp, D-nivå Energisystem 1 Bakgrund Beställare av denna analys

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

KLIMATSTRATEGI 2005. Antagen av kommunstyrelsen 2005-10-25 Diarienummer 525/05

KLIMATSTRATEGI 2005. Antagen av kommunstyrelsen 2005-10-25 Diarienummer 525/05 KLIMATSTRATEGI 25 Antagen av kommunstyrelsen 25-1-25 Diarienummer 525/5 1 Innehåll Laholms klimatstrategi 3 Vad innehåller strategin? 3 Övergripande mål 4 Delmål och åtgärder 4 Energi 4 Transporter 4 Avfall

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Energiläget för Hylte kommun år Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010

Energiläget för Hylte kommun år Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010 Energiläget för Hylte kommun år 2008 Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010 Sammanfattning År 2008 uppgick den totala energitillförseln i Hylte kommun till 2 480 GWh, vilket är

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Frågor för framtiden och samverkan

Frågor för framtiden och samverkan En dag om Framtidens lantbruk Frågor för framtiden och samverkan Anita Lundström Naturvårdsverket Ultuna, Uppsala, 18 oktober 2011 Framtidens lantbruk står inför stora utmaningar och förändringar såväl

Läs mer

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan Utkast 2 Bilaga till prospekt Ekoenhets klimatpåverkan Denna skrift syftar till att förklara hur en ekoenhets etablering bidrar till minskning av klimatpåverkan som helhet. Eftersom varje enhet etableras

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Energisektorn bidrar med totalt 25 miljoner ton växthusgaser per år, vilket innebär att medelsvensken

Läs mer

Energiöversikt Haparanda kommun

Energiöversikt Haparanda kommun Energiöversikt Haparanda kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv

Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv Biodrivmedel ur ett globalt och svenskt perspektiv Maria Grahn Fysisk resursteori, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg maria.grahn@fy.chalmers.se Energisystemet (el, värme och transportbränslen) står

Läs mer

RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014

RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 Ragn-Sells klimatredovisning 2014 RAGN-SELLS KLIMATREDOVISNING 2014 Klimatmål 2020 ska Ragn-Sells ha minskat CO 2 -utsläppen från hela verksamheten med 20 % jämfört med

Läs mer

Gröna, smarta Haninge. Klimatstrategi

Gröna, smarta Haninge. Klimatstrategi Gröna, smarta Haninge Klimatstrategi Haninge kommun arbetar för ett hållbart samhälle. För att ta de rätta stegen, göra kloka vägval måste vi veta var vi befinner oss och i vilken riktning vi bör gå. Syftet

Läs mer

1. Begränsad klimatpåverkan

1. Begränsad klimatpåverkan 1. Begränsad klimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet

Läs mer

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n Energiöversikt Arvidsjaurs kommun F r a m t a g e n 2 0 1 8 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn 14 (21) Sammanträdesdatum 2011-12-20 324 Dnr 2011/300 Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 INLEDNING Skrivelse från Västmanlands

Läs mer

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Energibalans Skåne län 2010 Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Tel. 0736-434402 Energiläget i Skåne mellan 1990 och 2010. Slutlig energianvändning Per bränslekategori

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Begränsad klimatpåverkan. Fokus föreslås på följande målområden. Bakgrund

Begränsad klimatpåverkan. Fokus föreslås på följande målområden. Bakgrund Fokus föreslås på följande målområden Begränsad klimatpåverkan Bakgrund Genom framför allt förbränning av fossila bränslen som kol, olja och naturgas tillför människan atmosfären stora mängder av lagrad

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

ÅTGÄRD 1 Produktion av drivmedelsetanol i Sala

ÅTGÄRD 1 Produktion av drivmedelsetanol i Sala ÅTGÄRD 1 Produktion av drivmedelsetanol i Sala Beskrivning av projektet - bakgrund Ca två tredjedelar av de totala utsläppen av fossil koldioxid i Sala kommun härrör från transportsektorns användning av

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Energiöversikt Överkalix kommun

Energiöversikt Överkalix kommun Energiöversikt Överkalix kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010. med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel

ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010. med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel ENERGIPLAN FÖR MORA KOMMUN 2007 2010 med klimatstrategi Del B Fakta- och underlagsdel Innehåll! "! " #$ %& %& ' " # (&' (&&% ) *%$$ ' + * $,- (& )! $, " #$ (& $ +. (& ' / 0 $ %& "',.(&% //1//,,.(&% "",,

Läs mer

Fossilbränslefritt Växjö

Fossilbränslefritt Växjö Fossilbränslefritt Växjö Klimatet förändras Klimatförändringar är ett av vår tids allvarligaste miljöproblem. Människans utsläpp av växthusgaser, framför allt koldioxid från förbränning av fossila bränslen,

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan

Klimatstrategi och energiplan Klimatstrategi och energiplan för Färgelanda kommun BESLUTAD I FULLMÄKTIGE 2008-12-29 Innehållsförteckning 1. Inriktningsmål och uppdrag / direktiv 2. Bakgrund 3. Klimatfrågan samt energiläget i Färgelanda

Läs mer

Rapportering av energianvändning och utsläpp av växthusgaser 2012

Rapportering av energianvändning och utsläpp av växthusgaser 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN ENERGI OCH KLIMAT TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-01-18 Handläggare: Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 20 Rapportering av energianvändning

Läs mer

BILAGA 3. ÅTGÄRD 2 Fjärrvärmeutbyggnad i Sala

BILAGA 3. ÅTGÄRD 2 Fjärrvärmeutbyggnad i Sala ÅTGÄRD 2 Fjärrvärmeutbyggnad i Sala Beskrivning av projektet - bakgrund Beståndet av småhus i Sala tätort som värms upp med direktverkande el är relativt stort. Ett viktigt mål i Sala kommuns klimatstrategi

Läs mer

AVRAPPORTERING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP I STOCKHOLM ÅR 2009

AVRAPPORTERING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP I STOCKHOLM ÅR 2009 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-12-17\dagordning\tjänsteutlåtande\23.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-11-30 Adi Musabasic Handläggare Telefon 08-508 28

Läs mer

Bidragsåtgärd 1 - Fjärrvärmeutbyggnad i Sala

Bidragsåtgärd 1 - Fjärrvärmeutbyggnad i Sala Bidragsåtgärd 1 - Fjärrvärmeutbyggnad i Sala Beskrivning av projektet - bakgrund Beståndet av småhus i Sala tätort som värms upp med direktverkande el är relativt stort. Ett viktigt mål i Sala kommuns

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Sysselsättningseffekter

Sysselsättningseffekter BILAGA 2 1(3) Underlag gällande Sysselsättningseffekter Sysselsättningseffekter - Underlag till Dalarnas Energi- och klimatstrategi 2012 2 Bakgrund och syfte I Dalarnas energi- och klimatstrategi 2012

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 2017-2030 2018-01-24 Dokumenttyp Strategi Giltighetstid fr.o.m. t.o.m. 2017-11-07 2030-12-31 Gäller för målgruppen Den kommunala organisationen Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

Energiöversikt Kiruna kommun

Energiöversikt Kiruna kommun Energiöversikt Kiruna kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Energi- och klimatplan för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner

Energi- och klimatplan för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner Energi- och klimatplan för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner 2008 Innehåll Vision 2020... 3 Kommunernas mål... 3 Övergripande... 3 Transporter... 3 Uppvärmning... 4 Minskad elanvändning... 4

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Vägval för energi och klimat

Vägval för energi och klimat Vägval för energi och klimat Underlag för vägledande debatt i KF 2014-01-07 U N D E RL A G F Ö R V Ä G L E D A N D E D E B A T T I K F Vägval för energi och klimat Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

Energibalans Alvesta kommun 2007. Bilaga 2

Energibalans Alvesta kommun 2007. Bilaga 2 Energibalans Alvesta kommun 2007 Bilaga 2 Dokumentinformation Titel: Energibalans Alvesta kommun 2007 Dokumentet är sammanställt av: Marita Lorentzon, Förvaltningen för Samhällsplanering Färdigställt:

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö Nordic Road Safety AB 2017-09-06 GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL 2030 3 SVERIGES KLIMATMÅL 3 TRAFIKVERKETS

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Energiöversikt Pajala kommun

Energiöversikt Pajala kommun Energiöversikt Pajala kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Klimatstrategi för Katrineholms kommun

Klimatstrategi för Katrineholms kommun Styrdokument Klimatstrategi för Katrineholms kommun styrdokument Reviderad av kommunfullmäktige, 178 Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 2 (21) Beslutshistorik Antagen av kommunfullmäktige 2003-04-22,

Läs mer

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna!

På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! På väg mot ett koldioxidneutralt samhälle med el i tankarna! Världen, och särskilt den industrialiserade delen av världen, står inför stora krav på minskning av växthusgasutsläpp. I Sverige har regeringen

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Energiläget för Södermanland 2016

Energiläget för Södermanland 2016 Energiläget för Södermanland 2016 Rapport 2016:11 Titel: Energiläget för Södermanland 2015 Utgiven av: Länsstyrelsen Södermanland Utgivningsår: 2016 Författare: Emelie Österqvist Foto framsida: Staffan

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning Visste du att värme och varmvatten står för ungefär 80% av all den energi som vi förbrukar i våra hem? Därför är en effektiv och miljövänlig värmeproduktion en av våra viktigaste utmaningar i jakten på

Läs mer

Energiplan för Kungälvs kommun i korthet

Energiplan för Kungälvs kommun i korthet Energiplan för Kungälvs kommun i korthet Klimatförändringen är ett faktum och att det är vi som genom vår energi- och transportanvändning har orsakat den är en obekväm sanning. Enligt klimat och sårbarhetsutredningens

Läs mer

Med anledning av detta berättade vi om vårt eget lokala arbete med vår egen hållbara utveckling under dessa tjugo år.

Med anledning av detta berättade vi om vårt eget lokala arbete med vår egen hållbara utveckling under dessa tjugo år. 20 år av hållbarhetsarbete År 2012 hade det gått 20 år sedan FN år 1992 höll den första stora konferensen om hållbar utveckling. Sommaren 2012 ägde en uppföljare rum, även denna gång i Rio de Janeiro.

Läs mer

Energi- och klimatplan 2012-2016

Energi- och klimatplan 2012-2016 Energi- och klimatplan 2012-2016 Upprättad: 2011-04-26 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2013-02-25, 8 Kontaktperson: Mikael Lundgren Energi- och Klimatplan 2012-2016 Bakgrund Enligt lagen

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi Information om remiss av ny klimat- och energistrategi Dagordning Bakgrund Nuläge Förslag på ny strategi o Vision och mål o o Fokusområden Gemensamma satsningar och vägval Remissen Frågor Bakgrund Hur

Läs mer

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige

Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Begränsa Sveriges klimatpåverkan - vad är kommunernas roll? Tätortsfrågor och landsbygdsfrågor för ett fossilfritt Sverige Ökad takt behövs för att nå målen 80 60 40 Utsläpp om knappt 53 miljoner ton 2016

Läs mer

Ett steg till. Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät

Ett steg till. Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät Ett steg till Mot 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020 Resultat av utvärderingsenkät Klimatsamverkan Skåne är ett samarbete mellan Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen Skåne. Tillsammans

Läs mer

Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner

Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner 2016:14 Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner Användning av fossil och förnybar energi inom olika samhällssektorer, år 2013. Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Miljömål

Läs mer

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Sveriges klimatmål Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

ÅTGÄRD 6 KRAFTHUSET BILAGA 7. Insatsens syfte

ÅTGÄRD 6 KRAFTHUSET BILAGA 7. Insatsens syfte ÅTGÄRD 6 KRAFTHUSET Insatsens syfte Klimathotet måste mötas på många sätt. Bland åtgärderna är det särskilt viktigt att väcka och ta vara på ett lokalt engagemang. Folkbildning och information bör därför

Läs mer

Klimatbokslut 2007. Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad.

Klimatbokslut 2007. Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad. Klimatbokslut 2007 Klimatbokslut 2007. Om hur små steg kan göra stor skillnad. 2 Innehållsförteckning Lämnar du ett stort eller litet avtryck efter dig? 4-5 Så här kan vi tillsammans minska ditt fotspår.

Läs mer

Energiläget 2018 En översikt

Energiläget 2018 En översikt Energiläget 218 En översikt ENERGILÄGET 218 En samlad bild över energiläget i Sverige Energimyndigheten ansvarar för att ta fram den officiella energistatistiken i Sverige. Vi sammanställer denna statistik

Läs mer

Svensk klimatpolitik SOU 2008:24

Svensk klimatpolitik SOU 2008:24 Klimatberedningens betänkande Svensk klimatpolitik SOU 2008:24 Klimatberedningen (M2007:03) Klimatberedningen Mål på kort, medellång och lång sikt Handlingsplan till år 2020 Svenskt agerande i de internationella

Läs mer

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Sammanfattning: Fjärrvärme svarar idag för nära hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige.

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden

Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden Älgafallet, januari 2009 Energifrågan i fokus Tanums kommun har beslutat att bidra till ett långsiktigt uthålligt samhälle. I sin miljöpolicy

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer