Inledning. I lagen om skydd mot olyckor (2003:778) finns ett nationellt mål:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. I lagen om skydd mot olyckor (2003:778) finns ett nationellt mål:"

Transkript

1 Inledning I lagen om skydd mot olyckor (2003:778) finns ett nationellt mål: Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Detta innebär att Hylte kommun utifrån sina lokala förhållanden och riskbild i handlingsprogrammet har formulerat de säkerhetsmål och åtgärder som är nödvändiga för att nå det nationella målet. Handlingsprogrammet för Hylte kommun antogs för mandatperioden och omfattar både lag om skydd mot olyckor (2003:778) och lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544). Syfte Denna utvärdering har som syfte att efter mandatperioden klargöra hur långt de olika kontoren och räddningstjänsten kommit i sitt arbete att uppfylla säkerhetsmål och åtgärder som utformats i handlingsprogrammet. Metod För att kunna uppnå syftet med att få en heltäckande bild av kommunens mål-uppfyllnad efter mandatperioden har en inventering utförts enligt nedan: Säkerhetsmål och åtgärder, Övergripande Säkerhetsmål och åtgärder, Omsorgskontoret Säkerhetsmål och åtgärder, Samhällsbyggnadskontoret Säkerhetsmål och åtgärder, Barn och ungdomskontoret Säkerhetsmål och åtgärder, Kommunledningskontoret Säkerhetsmål och åtgärder, Räddningstjänsten förebyggande Säkerhetsmål och åtgärder, Räddningstjänsten operativa Måluppfyllnaden har delats in i tre kategorier: Ej uppfyllt

2 SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER ÖVERGRIPANDE Nedanstående förslag till säkerhetsmål och åtgärder har utarbetats av risk- och sårbarhetsgruppen. Säkerhetsmål anger vilket tillstånd kommunen vill uppnå. Åtgärder anger hur kommunen når säkerhetsmålen. S Verksamhet i kommunens lokaler (skola, barnomsorg eller särskilda boenden) ska kunna fortsätta vid ett el-avbrott. Å Fastigheter som har för avsikt att användas för skola och barnomsorg ska förses med reservkraftsintag. Vid kommunens särskilda boenden ska det finnas fast reservkraft. K Vissa av kommunens fasigheter har fast reservkraft men inte alla har handske för reservkraft. I planeringen för ombyggnationen av Örnaskolan tas hänsyn till ovanstående. S Ett antal fastigheter ska kunna användas som värmestugor för allmänheten vid ett längre el-avbrott. Å Planerade värmestugor ska förses med reservkraftsintag. S Kommunen ska klara av att hantera en pandemi. Å Planläggning för pandemi ska upprättas. K En övergripande plan för hantering av en Pandemi är upprättad och antagen av kommunens ledningsgrupp S Kommunen ska arbeta för att säkerställa dricksvattenförsörjningen. Å Kommunen ska planera så att vattentäkterna i Björnaryd och Torup kan förses med reservvattentäkter. Möjlighet att köra ut dricksvatten vid vattenbrist ska finnas. K En vattenförsöjningsplan har upprättats och är politiskt förankrad för Hylte kommun där potentiella reservvattentäkter identifieras. Arbetet med att uppdatera skyddsföreskrifter och vattenskyddsområden har påbörjats. Skyddsrområde och skyddsföreskrifter för en reservattentäkt i området Nyebro Övregård har upprättats. S Risken för en brand på Örnaskolan ska minskas.

3 Å Brandskyddet på Örnaskolan ska förbättras genom sektionering av byggnaden och utbyggnad av det automatiska brandlarmet. K I planeringen för ombyggnationen av Örnaskolan tas hänsyn till ovanstående. S Risken för avbrott i data- och teletrafiken ska minskas. Å Ett fast reservkraftverk ska installeras på kommunledningskontoret. K. Handske för reservkraftsverk finns installerat. SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER OMSORGSKONTORET S Brand i särskilda boenden för äldre och handikappade Personal som arbetar i särskilda boenden ska ha sådan kunskap om brandskydd att bränder förebyggs eller att de, om brand inträffar, kan agera på ett effektivt sätt för

4 att begränsa brandens skador. Å Omsorgskontoret ska arbeta enligt de regler och anvisningar som gäller inom ramen för systematiskt brandskyddsarbete SBA- med regelbunden utbildning och internkontroll av brandskyddet. Kommentar: Samtliga medarbetare får obligatorisk brandutbildning vart tredje år. Semestervikarier och timanställda får även utbildning i samband med anställning. Internkontroll av brandskydd sker årligen enligt fastställt formulär. S Trafikolyckor Riskerna för omsorgskontorets personal som med leasingbilar dagligen ombesörjer service över hela kommunen bör beaktas. Många av kommunens mindre vägar är i dåligt skick och utgör en risk för personalen, speciellt under höst och vinter vid halka. Å Omsorgskontoret ska genom utbildning verka för att personalen inte kommer till skada och att fordonen körs försiktigt så att risken för trafikolyckor minskar. Utbildning bör ske i halkkörning. Kommentar: Medarbetare som kör i tjänsten får utbildning i halkkörning vart tredje år. S Fallprevention Risken för fall och fallskador är stor bland äldre människor. Det är viktigt att förhindra fallolyckor, framförallt för att minska lidande för den enskilde men också för att minska onödiga sjukvårds- och omvårdnadskostnader. Å Riskerna för fall och fallskador bör identifieras så att förebyggande åtgärder kan sättas in i ett så tidigt skede som möjligt (handlingsplan finns antagen). Kommentar: Upprättad handlingsplan följs och riskbedömningar görs fortlöpande i samband med fallolyckor bland omsorgstagare. S Skyddskläder Direktiv om skyddskläder som upprättats i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen ska följas. Å Ur de hygieniska aspekterna bör omsorgskontoret tillhandahålla skyddsrockar till samtliga anställda som arbetar vid särskilda boenden och i hemtjänsten för att förebygga risker för personal och vårdtagare.

5 Kommentar: Skyddsförkläden, handskar och handdesinfektion finns tillhands. S Reservkraft Vid en händelse med el-avbrott i kommunen då äldre inte kan bo kvar hemma ska inkvartering kunna ske på kommunens särskilda boenden. S Omsorgskontoret måste alltid ha tillgång till patientjournaler och omvårdnadsinformation. Å Reservkraftverk ska finnas på kommunens särskilda boenden så att man klarar elförsörjningen vid inkvartering av äldre personer som inte kan bo kvar hemma vid ett längre el-avbrott. Ej uppfyllt Kommentar: Samhällsbyggnadskontoret har inte verkställt kommunfullmäktiges beslut om att installera fast reservkraftverk. Alternativ utöka med handske för mobila kraftverk. Beslutad åtgärd ej utförd. Å Reservkraft ska finnas på kommunkontoret för tillgång till patientjournaler och omvårdnadsinformation. Reservkraft finns idag där servrarna är placerade på Brandstationen och det är möjligt att hämta journaluppgifter där i ett krisläge. S Eftersök och transporter Omsorgsförvaltningen ska kunna tillkalla hjälp vid eftersök av försvunna personer samt vid transport av mat och personal vid dåligt väder. Å Räddningstjänsten ska hjälpa till med eftersök av försvunna personer och vid transporter av mat och personal vid dåligt väder. Kommentar: Eftersök har inte varit aktuellt men Räddningstjänsten har varit behjälpliga vid några tillfällen med transport och lyfthjälp. S Pandemi (pandemisk influensa) Ett utbrott av pandemi innebär en risk för kommunen som ska beaktas. Å Omsorgskontoret bör identifiera riskerna med en pandemi, bedöma vilken beredskap kommunen behöver samt utforma en plan för hur vi hanterar en pandemi i kommunen.

6 Det finns utarbetade rutiner för hur kommunen ska förfara vid en ev risk för ny pandemi. SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET S Lokalförsörjning och fastighetsförvaltning Samhällsbyggnadskontoret ska verka för att förhindra och begränsa skador på kommunens lokaler. Å Kommunens lokaler ska förses med brandlarm och inbrottslarm. Plan för ersättningslokaler ska upprättas.

7 Alla lokaler är inte larmade och har brandlarm. S Fritidsanläggningar Kommunens fritidsanläggningar ska ha sådan säkerhet att risken för olyckor minimeras. Å Genom kontinuerlig säkerhetskontroll ska olyckor på fritidsanläggningar förhindras. Uppföljning ska ske av alla tillbud och åtgärder vidtagas som förhindrar nya tillbud. K Tillsynslistor är upprättande. S Gator och vägar Gator och vägar som kommunen ansvarar för ska vara trafiksäkra. Å Underhållsplan ska finnas för gator och vägar som inte ligger under vägverkets område. K Nuvarande underhållsplan gick ut Arbete pågår att revidera underhållsplanen. S Avfallshantering Kommunens avfallsanläggning ska ha en sådan standard att man ur samhällssynpunkt klarar att hantera kommunens avfall på ett tillfredsställande sätt. Å Avfallet ska hanteras på ett sådant sätt att sanitär olägenhet inte uppstår. Riskerna vid en epidemi eller pandemi ska beaktas. K En ny återvinningscentral planeras vid Borabo i Hyltebruk. S Vatten och avlopp Kommunen ska arbeta med att säkerställa dricksvattenförsörjningen samt drift av avloppsreningsverk och pumpstationer. Å Samhällsbyggnadskontoret ska arbeta med att säkerställa dricksvattenförsörjningen i befintliga anläggningar samt kartlägga reservvattentäkter. Möjlighet till reservkraftverk ska finnas på samtliga va-anläggningar. K Vattenförsörjningsplan är upprättad som identifierar fokusområde för framtidens dricksvattenförsörjning. Arbetet med att säkerställa driften vid VA-anläggningarna pågår kontinuerligt genom förbättringar på anläggningarna och arbetsrutiner.

8 S Byggnads- och trafikfrågor Samhällsbyggnadskontoret ska verka för att minimera risken för trafikolycka, skred/ras, översvämning, brand, fallolycka och vattenskada. Å Planläggning ska alltid göras så att lokalisering av byggnader innebär minimala risker för trafikolycka, skred/ras, översvämning, brand, fallolycka och vattenskada. K Ovanstående tas hänsyn till vid allt planläggningsarbete. S Miljö- och hälsoskyddsenheten Avdelningen ska i sitt förebyggande arbete och i sitt tillsynsarbete verka för att minimera risken för olycka i samband med vatten- och livsmedelshantering samt olycka i miljöfarlig verksamhet. Å Miljö- och hälsoskyddsenheten är en tillsynsmyndighet med tillsynsansvar på miljöbalken, livsmedelslagen, smittskyddslagen och djurskyddslagen. Inriktningen på arbetet är i första hand förebyggande. S Kommunens centralkök Det är viktigt att det alltid finns ett reservkraftverk som kan användas vid el-avbrott i köket på Örnaskolan, som fungerar som centralkök för samtliga skolor samt för kommunens särskilda boenden. Å Intag för reservkraft finns.

9 SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER BARN OCH UNGDOMSKONTORET S Brand i skola och förskola Personal i skolor och förskolor ska ha sådan kännedom om brandskydd att bränder förebyggs och att de om brand inträffar, kan agera på ett effektivt sätt så att en säker och snabb utrymning genomförs, larm om hjälp sker och skadorna begränsas. Å Barn och ungdomskontoret ska arbeta enligt regelverket för systematiskt brandskyddsarbete - SBA och efter årligen återkommande genomgångar, utse lokalt brandskyddsansvariga och genomföra minst årsvisa internkontroller av brandskydd i samband med skyddsrond. Efter kontakt med rektorer som ansvarar för verksamheternas SBA så finner Barn- och ungdomskontoret att flertalet har uppdaterat sina handlingsplaner. Dock finns det undantag. Örnaskolan är en av de enheter som inte uppdaterat men där pågår en ständig process med att hantera ombyggnationen vilket i praktiken innebär att man tittar på

10 brandskyddet minst en gång per vecka i samband med skyddsronderna. Övriga som inte uppdaterat sin SBA kommer att påminnas ytterligare en gång. Å Handlingsplan vid eventuell brand ska vara väl känd av både elever och personal/ledning. Å Utrymningssäkerheten ska vara fullständig. Genom god elevvård av personal och ledning ska anlagda bränder motverkas. Undantag: Kinnareds förskola och Hylte Trainee med verksamheten på andra våningsplanet. Å Utrymningsövningar ska genomföras varje läsår och återsamlingsplatserna ska vara väl kända. Å Eleverna ska i samarbete med Räddningstjänsten få brandskyddsutbildning i förskoleklass och i årskurs 2, 5 och 8. Å Föreståndare ska finnas vid hantering av brandfarliga varor. En kartläggning över vilka personer som är ansvariga bör göras i samband med SBA. Då arbetet med SBA i viss mån inte fungerar blir följden att detta åtagande är delvis uppfyllt. S Skolskjutsar Barn och ungdomskontoret ska tillsammans med skolskjutsentreprenörerna och förare förebygga händelser och minimera följderna av inträffade olyckor. Å Utrymningsövningar med skolskjutsar ska årligen genomföras i samverkan mellan skola, skolskjutsföretag, Räddningstjänst och Polis. Barn och ungdomskontoret ska årligen genomföra skolskjutskontroller. En av enheterna har inte genomfört de skolskjutskontroller som man är ålagda. Rutiner för att säkerställa att kontrollerna genomförs har tagits fram. Å Montering av alkolås och säkerhetsbälten ska premieras vid upphandling.

11 Finns i nuvarande avtal med entreprenörerna för grundskolans elever. Finns även i den enda transport där Hallandstrafiken anlitas för skolskjuts av grundskolans elever (Unnaryd Hyltebruk). Flertalet av våra gymnasieelever hänvisas till Hallandstrafikens turer som inte krävt bältesmöjlighet och alkolås. S Annan trafikolycka Elever, föräldrar och personal ska ha sådan kunskap om risker i närtrafikmiljön att olyckor på väg till och från skolan eller förskolan förhindras. Å För att förhindra annan trafikolycka ska skolledning och personal tillsammans med föräldraråd kartlägga skolvägarna och regelbundet träna eleverna till god trafikkunskap och förmåga att själva bedöma risker. Föräldrar och elever påminns av verksamheterna att försiktighet bör beaktas i samband med hämtning och lämning på en enhet där det slarvats en del. De lägre årskurserna är lättare att påverka i undervisningen i samband med utflykter eller arbetspass som förläggs utomhus. De högre årskurserna är svårare att motivera. Förskolan hanterar detta i samband med utflykter. Några enheter har tagit upp och diskuterat frågan i föräldrarstyrelser eller föräldrarråden som finns. S Olyckor på skolgårdar Skolledning och personal ska ha sådan kännedom om skolgården och dess utrustning att olyckshändelser i möjligaste mån undvikes. Å Eleverna ska ha god kännedom om skolgårdens regler och om riskerna vid användning av lekutrustningen. Å Lekutrustningen ska vara godkänd och årlig säkerhetskontroll utföras. Ansvaret för detta ligger på samhällsbyggnadskontoret. Säkerhetskontroll är utförd under 2008; för åtgärder svarar samhällsbyggnadskontoret. Ej uppfyllt Samhällsbyggnadskontoret ska genomföra kontrollen årligen men detta har inte genomförts mot bakgrund av att medel inte funnits inom ramen för verksamhetsservicen på SBK. S Olyckor i idrottssalar, slöjdsalar och NO-salar Personal och elever ska ha god kunskap om de särskilda risker som finns i specialsalar inom idrott, slöjd och naturorienterade ämnen. Å Personalen ska regelbundet genomgå säkerhetsutbildning och salarna ska årligen säkerhetsbesiktigas.

12 S Drunkning Samtliga elever ska ha sådan simförmåga och kunskap om livräddning att drunkningslyckor inte förekommer. Å Samtliga elever ska i förskoleklass och i årskurs 1 och 2 deltaga i grundläggande simräning. Å Elever som ej uppnår målet ska erbjudas fortsatt träningsmöjlighet. Simförmågan ska i årskurs 5 kontrolleras och därefter följas upp och kompletteras med livräddningskunskaper. S Beredskap för olyckor och sjukdomsfall Personalen ska ha god kunskap om första hjälpen och hjärt- lungräddning. Å Personalen ska kontinuerligt genomgå sjukvårds- och HLR utbildning.

13 SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER KOMMUNLEDNINGSKONTORET S Intrång i datasystem Intrång i de kommunala datasystemen av egen eller obehörig personal ska förhindras. Å Dokumenterade säkerhetspolicies och instruktioner för användare ska vara kända. Säkerhetsrutiner ska finnas kring infrastruktur och system. Implementering av BITS (basnivå för informationssäkerhet) ska ske. Hylte kommun har påbörjat ett arbete med att implementera BITS, man har under tagit fram informationssäkerhetspolicy samt systemsäkerhetsanalys med handlingsplan för IT-infrastrukturen. S Säkerhet i dataserverrum Säkerheten i dataserverrum ska säkerställas av kommunledningskontoret. Å Sårbarheten ska minskas i dataserverrum med att sektionera bort brandfarliga komponenter och en policy ska upprättas för att säkerställa driften. Nytt serverrum är färdigställt och driftsatt våren I samband med BITS kommer policy tas fram. S Säkerhet för personalen Kommunledningskontoret ska bli en trygg och säker arbetsplats.

14 Å Risken för att personalen utsätts för stöld och hot ska minskas genom kontroll vid inpassering av besökare. När receptionen är obemannad är inpasseringen låst. S Brand i kommunhuset Personal som arbetar på kommunledningskontoret ska ha sådan kunskap om brandskydd att bränder förebyggs eller att de om brand inträffar, kan agera på ett effektivt sätt för att begränsa brandens skador. Å Kommunledningskontoret ska arbeta enligt de regler och anvisningar som gäller inom ramen för systematiskt brandskyddsarbete SBA med regelbunden utbildning och internkontroll av brandskyddet. KLK kommer att planera in övningar tillsammans med Räddningstjänsten. Övningarna kommer att läggas under S Reservkraft Risken för avbrott i data- och teletrafiken ska minskas. Å För att förhindra avbrott i data- och teletrafiken bör ett fast reservkraftverk installeras på kommunledningskontoret. För datatrafiken finns avbrottsfri kraft i kommunhuset, en UPS som kan upprätthålla elförsörjningen för kommunens in- och utgående datatrafik i ca en timma. Installation av uttag för mobilt reservkraftverk är utfört under 2009.

15 SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER RÄDDNINGSTJÄNSTEN - FÖREBYGGANDE S Andelen olyckor som kan leda till räddningsinsats ska minskas. Å Göra tillsynsbesök efter prioriterade riskmiljöer baserade på riskanalysen. Information till allmänheten vid olika arrangemang som genomförts. S Medborgarna ska genom ökad kunskap kunna släcka och begränsa bränder. Å Allmänt medverka i skadeförebyggande verksamhet inom kommunen genom utbildning och information. Å Samtliga elever i förskoleklass samt årskurs 2, 5 och 8 ska få brandskyddsinformation varje år. Å Samtliga anställda i kommunala förvaltningar ska genomgå brandskyddsutbildning vart tredje år. S Räddningstjänsten ska verka för att ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar ska fullgöra sina skyldigheter enligt lag om skydd mot olyckor /1/, systematiskt brandskyddsarbete /9/ och skriftlig redogörelse för brandskyddet /10/. Å Räddningstjänsten ska bedriva ett aktivt och strukturerat brandförebyggande myndighetsarbete enligt lag om skydd mot olyckor /1/ och lag om brandfarliga och explosiva varor /11/. Å Ta emot och behandla den skriftliga redogörelsen för brandskyddet som ska lämnas till kommunen.

16 Å Besvara remisser från myndigheter. Å Utöka samverkan med de största riskobjekten i kommunen i förebyggande syfte. S Brandvarnare ska finnas i samtliga bostäder i Hylte kommun. Å Brandvarnare i alla bostäder ska uppnås genom information och upplysning. SÄKERHETSMÅL OCH ÅTGÄRDER RÄDDNINGSTJÄNSTEN - OPERATIVT S 70 % av kommunens invånare ska vid normalberedskap kunna nås av en livräddande styrka med rökdykarstatus inom 10 min. S 95 % av kommunens invånare ska vid normalberedskap kunna nås av en livräddande styrka med rökdykarstatus inom 20 min. S 100 % av kommunens invånare ska vid normalberedskap kunna nås av en livräddande styrka med rökdykarstatus inom 30 min. Åtgärder Uppgifter Hyltebruk Unnaryd Automatiskt brandlarm A A Normal rökdykarinsats (lägenhetsbrand) A A Rökdykarinsats med lång inträngningsväg A B Samtidig utvändig släckning och livräddning med rökdykare i bostadsbebyggelse A B Begränsning av brand i industri A A Industribrand A B Begränsning av brand i lantgård A A Ladugårdsbrand A B Första insats vid skogsbrand A A Brand i brännbara vätskor ca 300 m 2 A B Bilbrand A A Säkring och LABC-sjukvård, trafikolycka A A Losstagning av fastklämd, trafikolycka A B Järnvägsolycka A D Ras/skred olycka C C LABC-sjukvård A A Livräddande insats vid farligt godsolycka A A Insats med kemdräkt vid farligt godsolycka A B Ytlivräddning på vatten A A

17 Isolycka A A Mindre oljeutsläpp på land A A Mindre oljeutsläpp på vatten A B Djurlivräddning A A Hissnödläge A A Översvämning och vattenskada A A Restvärdesräddning A C Insats vid typskada A E Insats vid C-belagt område E E Särskild saneringsstyrka för Hallands län C C Ammunitionsröjning E E A Resurser för ingripande utan hjälp annat än vid omfattande olyckor B Resurser med hjälp från andra styrkor C Enkla resurser för påbörjandet av räddningsinsats D Ej aktuell för denna insatsstyrkan E I samverkan med annan styrka vid räddningstjänst under höjd beredskap Materiella resurser som räddningstjänsten förfogar över. Räddningstjänsten har fordon och material, antingen i egen ägo eller genom avtal, för att kunna utföra ovanstående insatser.

Åtgärdsförslag för Handlingsprogram för arbete med skydd mot olyckor och extraordinära händelser Hylte Kommun

Åtgärdsförslag för Handlingsprogram för arbete med skydd mot olyckor och extraordinära händelser Hylte Kommun Fallolyckor Minska skador i fallolyckor för äldre. Lag om skydd mot olyckor - förebyggande Äldre ska uppmärksammas om riskerna med fallolyckor och förebyggande åtgärder ska finnas i en "Fallprevention".

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Södertörns brandförsvarsförbund Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträde 2013-05-07

Kommunfullmäktige sammanträde 2013-05-07 Kommunfullmäktige Hyltebruk 2013-04-24 Handlingar till Kommunfullmäktige sammanträde 2013-05-07 Kommunfullmäktige Hyltebruk 2013-04-24 KALLELSE Kommunfullmäktige kallas till sammanträde: Plats: Forum,

Läs mer

Granskning av kommunens brandberedskap

Granskning av kommunens brandberedskap Granskning av kommunens brandberedskap Kalmar kommun Juni 2007 Pär Sturesson Stefan Wik 2 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Tillvägagångssätt...3 3. Lagar och förordningar...3 3.1 Lagen om skydd

Läs mer

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen

Vägledning inför tillsyn Mora Orsa Älvdalen Mora Orsa Älvdalen ANSVAR LARM? VEM VAD RUTIN LAG SBA?? Det hade inte behövt hända Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

Handlingsprogram för arbete med skydd mot olyckor och extraordinära händelser Hylte kommun 2011-2014

Handlingsprogram för arbete med skydd mot olyckor och extraordinära händelser Hylte kommun 2011-2014 Handlingsprogram för arbete med skydd mot olyckor och extraordinära händelser Hylte kommun 2011-2014 INNEHLLFÖRTECKNING 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund 1.2 yfte 1.3 Metod 1.4 Utvärdering av Handlingsprogram för

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag

Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete Privata företag Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar och

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn Alltid redo? Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal skulle hantera en eventuell brand. Om inte då är det dags att börja

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER FÖR Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt

Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Kalmar Brandkårs vägledning inför tillsyn enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Vad gör Du om det brinner hos Dig? Att det skulle kunna börja

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla.

Vår vision: Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla. Värends Räddningstjänst Thomas Wrååk MÅLSÄTTNING FÖR DAGEN Alla deltagare ska kunna starta dokumentationen av sitt brandskydd samt kunna ansvara en verksamhets systematiska brandskyddsarbete på ett tillfredsställande

Läs mer

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog Utbildningskatalog Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grundläggande brandskydd... 3 Hem och Fritid... 4 Praktisk övning... 5 Utrymningsteori... 6 Utrymningsövning... 7 SBA Systematiskt brandskyddsarbete...

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015

Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015 Utbilda dig, lär dig att förebygga olyckor och att rädda liv! Utbildningskatalog 2015 BSU Brandskyddsutbildning En grundläggande brandsäkerhetsutbildning som riktar sig till den som inte har någon utbildning

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till Luleå Räddningstjänst 2006-03-16 Senast utskrivet 2006-06-20 08:26 1 INLEDNING... 1 2 ANSVAR... 1 3 ANSLUTNING... 2 4 ORGANISATION VID LARM... 2 5 UTBILDNING...

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete SBA Systematiskt BrandskyddsArbete Anders Lundberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Mars/April 2015 Var kommer SBA ifrån? Ett brandskydd i skälig

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete inom äldreomsorgen i Haninge kommun

Systematiskt brandskyddsarbete inom äldreomsorgen i Haninge kommun 18 februari 2009 Systematiskt brandskyddsarbete inom äldreomsorgen i Haninge kommun Bakgrund Enligt Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778 ska ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller anläggningar

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå

Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Systematiskt brandskyddsarbete Hög nivå Denna nivå omfattar komplexa samlingslokaler t.ex. Teatrar, Köpcentra, Nöjespalats och större sjukhus, hotell och industrier med komplicerade utrymningsförhållanden

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Svenska Möten Säkerhetscertifiering Manual

Svenska Möten Säkerhetscertifiering Manual Svenska Möten Säkerhetscertifiering 2019-2020 Manual Akut omhändertagande Brand - Krishantering Grundförutsättningar: Alla Svenska Mötens medlemmar skall årligen arbeta efter denna manual. För att bli

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Västra Sörmlands Räddningstjänst 1/7 Innehållsförteckning 1. Inledning 3. 2. Ansvar 3. 3. Anslutning 4. 4. Nycklar 4. 5. Organisation vid larm 4, 6. Utbildning

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större industri. Exemplet

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 3, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori återfinns de objekt som är byggnadsteknisk komplicerade och där verksamheten medför högre krav på skydd och säkerhet avseende brand. Utöver den

Läs mer

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun

SYSTEMATISKT SÄKERHETSARBETE. Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun Datum: Sida: 1(5) 1 Riktlinjer för internt systematiskt säkerhetsarbete för Habo kommun 1.1 Allmänt Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd mot olyckor (2003:778), LSO, bl.a. ersatt den tidigare

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Program Lagstiftning kring systematiskt brandskyddsarbete Förstå vikten med Systematiskt BrandskyddsArbete Kort introduktion i SBA Vad förväntar sig räddningstjänsten vid

Läs mer

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicy KS Fastställt av kommunstyrelsen Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy KS 2013 00733 Fastställt av kommunstyrelsen 2013 11 11 313 Giltigt tillsvidare Brandskyddspolicy Detta dokument har försetts med ett tillfälligt försättsblad 2013-11-14 Gunnar Åberg Mathias

Läs mer

Grundläggande brandskyddsutbildning

Grundläggande brandskyddsutbildning Grundläggande brandskyddsutbildning När branden väl har inträffat och branden har släckts är det lätt att vara efterklok. Hade det här gått att förebygga? Lär dig att känna igen de mönster och händelseförlopp

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 1 (8) En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 2 (8) Vad gör du om det brinner hos dig? Att våga ställa sig frågan vad gör ni om det börjar brinna i er anläggning, är något som vi tycker att du bör

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

IIOK 21111 I~ 2 6. Svar på motion om säkerheten i äldreboenden. A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l" Kommunstyrelsen

IIOK 21111 I~ 2 6. Svar på motion om säkerheten i äldreboenden. A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l Kommunstyrelsen ~ ---rc;;:-i :)!~,"""i~'~ A '~q :,\',JlvJiV;t::f\l" '\R1' I'"!(omn:" nswreisi3i") förvaltning IIOK 21111 I~ 2 6 1(2) 2011-01-24 ONR 2010/6 Kommunstyrelsen Svar på motion om säkerheten i äldreboenden Lars

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn. Kiruna räddningstjänst. Text och bilder Södertörns brandförsvarsförbund

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn. Kiruna räddningstjänst. Text och bilder Södertörns brandförsvarsförbund En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn Kiruna räddningstjänst Vad gör du om det brinner hos dig? Att det skulle kunna börja brinna i din anläggning är säkert något du tänkt på. Likaså hur du hanterar

Läs mer

Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151)

Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151) Egenkontroll för 2010 Nämndsvis redovisning Uppföljning och utvärdering av mål, Handlingsprogram skydd mot olyckor (KF 2008-11-24 151) Ordningsföljd: - gemensamma mål för samtliga er mål för - kommunstyrelsen

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en större vårdanläggning. Informationen under

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningskatalog sförteckning Brandkunskap för alla 3 Praktiska släckövningar. 4 Heta Arbeten.. 5 HLR & L-ABC 6 Brandskyddskontrollant. 7 Brandskyddsansvarig 8 Föreståndare brandfarlig vara mindre omfattning

Läs mer

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/

10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (51) 2016-10-31 Kf Ks 339 10. Säkerhetspolicy och riktlinjer för säkerhetsarbetet i Västerviks kommunkoncern Dnr 2016/149-160 Västerviks kommun ska vara den tryggaste

Läs mer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer

Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-04-08 Dnr 2019/177-160 Barn- och utbildningsnämnden Remiss angående säkerhetspolicy med tillhörande riktlinjer Sammanfattning

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70 Mer än en brandkår Trygg och säker Räddningstjänsten i Strängnäs arbetar med säkerhet och trygg het för alla som bor eller vistas i Strängnäs kommun. Genom samarbete med andra organisationer verkar vi

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE RIKTLINJER FÖR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE KOMMUNGEMENSAMT STYRDOKUMENT Dnr KS/2012:40 2012-01-27 Version 1 Handläggare Eva Hamberg Kommunledningskontoret Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

Introduktion till professionell fastighetsförvaltning i Landskrona

Introduktion till professionell fastighetsförvaltning i Landskrona Introduktion till professionell fastighetsförvaltning i Landskrona 1 Innehåll Tillsammans utvecklar vi staden! Byggnation och underhåll 4 Boendemiljö och hälsa 8 Brandskydd och säkerhet 12 Landskrona är

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) ÖSTRA KRONOBERG

RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) ÖSTRA KRONOBERG RÄDDNINGSTJÄNSTEN 1 (6) PM 2002 Information och riktlinjer för tillfälliga övernattningslokaler Vid olika typer av arrangemang och tävlingar uppkommer ofta behov av att ordna tillfälliga övernattningsplatser

Läs mer

Brandskyddsredogörelse

Brandskyddsredogörelse Brandskyddsredogörelse 1. Byggnad/anläggning 1:1 Allmänt Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Fastighetsägare: Besöksadress: Organisationsnummer: Utdelningsadress: 1:2 Ägarens kontaktperson mot tillsynsmyndigheten

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun.

Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun. 2015-03-17 0(13) Policy för det systematiska brandskyddsarbetet i Strömstads kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-02-26 3 2015-03-17 1(13) Målsättning och syfte Brandskyddets uppgift är att ge människor

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux

BRANDSKYDDSPOLICY VID. Voxnadalens gymnasium-komvux 140801 BRANDSKYDDSPOLICY VID Voxnadalens gymnasium-komvux 1. Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddsarbetet på Voxnadalens gymnasium-komvux i Ovanåkers kommun och omfattar skolans lokaler. 2.

Läs mer

sammanträdesdatum 2011-02-10 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden

sammanträdesdatum 2011-02-10 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN sammanträdesdatum 2011-02-10.. ~. s 'r:7 ~ l.a; ',:DLIHG NR (, 2011 26 (31) 35 Svar på motion om säkerheten i äldreboenden Dnr 2010/6 INLEDNING Motion från Lars Alderfors

Läs mer

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05

12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Avser Tillfällig övernattning Framtaget av Anders Finn Fastställt av Håkan Lundgren Nr F/04 Avdelning Förebyggande Ersätter nr Datum Rev 12.10.30 Gäller fr.o.m. 12.11.05 Inledning Bakgrund Syfte Ansvar

Läs mer

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete

Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Nivå 2, Systematiskt brandskyddsarbete Till denna kategori räknas objekt där kraven på det systematiska brandskyddsarbetet är högre. Många objekt i denna kategori omfattas av kraven om skriftlig redogörelse

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning

Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Systematiskt brandskyddsarbete Risknivå 1: Hög Vårdanläggning Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och dokumenteras för en vårdanläggning. Exemplet är

Läs mer

Systematiskt Brandskydds- Arbete

Systematiskt Brandskydds- Arbete Systematiskt Brandskydds- Arbete RÄDDNINGSTJÄNSTEN HÖGA KUSTEN- ÅDALEN Postadress: 870 80 KRAMFORS Besöksadress: KRAMFORS Järnvägsgatan 80 Telefon: 0612-80 000 Telefax: 0612-105 42 Besöksadress: HÄRNÖSAND

Läs mer

Brand- och sjukvårdsutbildningar.

Brand- och sjukvårdsutbildningar. Brand- och sjukvårdsutbildningar. 1 Sjukvårdsutbildning: hjärt- lungräddning HLR. Kontakta oss. Kontakta oss för frågor och beställning av utbildning. Vi ser gärna att ni kontaktar oss ungefär två månader

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY 9-3 BRANDSKYDD SPOLICY Inledning Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand

Läs mer

Räddningstjänsten Gällivare

Räddningstjänsten Gällivare Räddningstjänsten Gällivare PM Systematisktbrandskyddsarbete Upprättad: 2004-02-02: Godkänd Reviderad: Bakgrund Räddningsverket beslutade den 20 december 2001 i allmänna råd och kommentarer om sk. Systematiskt

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer