Nyheter inom internrevision.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter inom internrevision."

Transkript

1 Nyheter inom internrevision. Hans Löfgren & Ann-Katrin Harringer

2 Internrevisionsdagarna 2013 Presentation av Nyheter inom internrevision Ann-Katrin Harringer Hans Löfgren

3 Disposition Uppdaterade Standards 2013 Nyutkomna guidelines 2013 Nyheter på kvalitetsområdet Kommande revidering av IPPF COSO Internal Control - Integrated Framework 2013 Vad händer?

4 Uppdaterade Standards (Riktlinjer) 2013

5 Riktlinjerna Obligatoriska delen av INTERNATIONELLT RAMVERK FÖR UTÖVANDE AV INTERNREVISIONSYRKET (IPPF) IPPF = Obligatorisk Inte obligatorisk Starkt rekommenderad PwC 5

6 Översikt av IIA:s Riktlinjer Riktlinjer för utmärkande egenskaper: 1000 Syfte, befogenhet och ansvar 1100 Oberoende och objektivitet 1200 Kompetens och yrkesskicklighet 1300 Kvalitetssäkring och kvalitetsförbättringsprogram Riktlinjer för genomförande: 2000 Leda internrevisionsverksamhet 2100 Arbetets beskaffenhet 2200 Uppdragsplanering 2300 Genomföra uppdraget 2400 Rapportera resultat 2500 Övervaka framsteg (och resultat) 2600 Rapportering om ledningens riskacceptans

7 Summering av de viktigaste förändringarna Förtydligande vad gäller ansvar för att följa Riktlinjerna Ökad fokus på kvalitetsutvärderingar och kvalitetsförbättringar Tydliggör krav på tidsmässigt lämpliga uppdateringar av revisionsplanen Poängtera täckning av risker kopplade till de strategiska målen Spridning av resultat av granskning Klargörande vad gäller revisionschefens roll att rapportera oacceptabel risk Revidering av definitioner 7

8 Förtydligande vad gäller ansvar för att följa Riktlinjerna Introduktionen till Riktlinjerna har fått följande tillägg: Riktlinjerna är tillämpbara såväl för enskilda internrevisorer som för internrevisionsaktiviteter. Alla internrevisorer har ett ansvar för att följa Riktlinjerna vad avser individuell objektivitet, kompetens och yrkesskicklighet. Dessutom har internrevisorer ett ansvar för att rätta sig efter de Riktlinjer som är relevanta för deras specifika arbetsbeskrivningar. Internrevisionschefer har ett övergripande ansvar för att följa Riktlinjerna. 8

9 1110 Organisatoriskt oberoende Revisionschefen ska rapportera till en nivå inom organisationen som gör det möjligt för internrevisionsverksamheten att fullgöra sina skyldigheter. Internrevisionschefen ska åtminstone årligen till styrelsen bekräfta internrevisionsverksamhetens organisatoriska oberoende. Tolkning: Organisatoriskt oberoende uppnås fullt ut när revisionschefen rapporterar funktionellt till styrelsen. Exempel på funktionell rapportering till styrelsen är när styrelsen: Godkänner internrevisionens instruktion; Godkänner den riskbaserade internrevisionsplanen; Godkänner internrevisionsbudgeten och resursplanen; Tar emot internrevisionschefens rapportering avseende internrevisionens genomförande av sin plan och andra frågor; Godkänner beslut om anställning och avsättning av internrevisionschefen; Godkänner internrevisionschefens ersättningar, och Genomför lämpliga förfrågningar hos ledningen och internrevisionschefen om huruvida det finns begränsningar vad avser inriktning eller resurser. 9

10 Ökad fokus på kvalitetsutvärderingar och kvalitetsförbättringar Externa bedömningar Externa bedömningar ska genomföras åtminstone en gång vart femte år och ska genomföras av en kvalificerad oberoende utvärderare eller utvärderingsteam fristående från organisationen. Internrevisionschefen ska diskutera med styrelsen: Sättet att utföra utvärderingen och frekvensen; den externa utvärderarens eller utvärderingsteamets kvalifikationer och oberoende, även eventuella intressekonflikter. Tolkning: Externa utvärderingar kan antingen utföras som en fullständig extern utvärdering eller som en självutvärdering med oberoende extern validering.

11 Tolkning till 1312, forts. En kvalificerad utvärderare eller utvärderingsteam uppvisar kompetens inom två områden: det yrkesmässiga utförandet av internrevision samt den externa utvärderingsprocessen. Kompetens kan styrkas genom en blandning av erfarenhet och teoretisk kunskap. Erfarenhet som har inhämtats från organisationer av liknande storlek, komplexitet, sektor eller näringsgren samt tekniska spörsmål är mer värdefull än mindre relevant erfarenhet. För ett utvärderingsteam behöver inte samtliga teammedlemmar uppvisa all kompetens, det är teamet som en helhet som är kvalificerad. Revisionschefen ska använda sitt professionella omdöme vid utvärdering av huruvida utvärderaren eller utvärderingsteamet kan uppvisa tillräcklig kompetens för att kunna anses som kvalificerade. Oberoende utvärderare eller utvärderingsteam innebär att det inte finns någon reell eller synbar intressekonflikt och att inte vara en del av eller vara under kontroll av den organisation där den utvärderande internrevisionsaktiviteten ingår.

12 Tydliggör krav på tidsmässigt lämpliga uppdateringar av revisionsplanen 2010 Planering Internrevisionschefen skall upprätta en riskbaserad plan för att fastställa internrevisionsverksamhetens prioriteringar i överensstämmelse med organisationens mål. Tolkning: Internrevisionschefen är ansvarig för att utarbeta en riskbaserad plan. Internrevisionschefen ska ta hänsyn till organisationens ramverk för riskhantering inklusive användande av ledningens uppställda riskacceptansnivåer för olika aktiviteter eller delar av organisationen. I de fall det inte finns ett sådant ramverk ska internrevisionschefen använda sig av sin egen bedömning av risker efter beaktande av information från ledning och styrelse. Revisionschefen måste granska och justera planen om det är nödvändigt i förhållande till förändringar i organisationens affär, risker, verksamhet, program, system och kontroller.

13 Poängtera täckning av risker kopplade till de strategiska målen 2120.A A1 Internrevisionsverksamheten ska utvärdera riskexponering vad gäller organisationens ledning, verksamhet och informationssystem med avseende på: Uppnåendet av organisationens strategiska mål, Tillförlitlighet och fullständighet i finansiell och verksamhetsrelaterad information, Ändamålsenlighet och effektivitet i verksamhet och program, Skydd av tillgångar, och Efterlevnad av lagar, förordningar, policyer, rutiner och kontrakt.

14 Poängtera täckning av risker kopplade till de strategiska målen 2130.A1 Internrevisionsverksamheten ska utvärdera lämpligheten och effektiviteten av styrning och kontroll med hänsyn till riskerna inom organisationens ledning, operativa verksamhet och informationssystem med avseende på: Uppnåendet av organisationens strategiska mål, Tillförlitlighet och fullständighet i finansiell och verksamhetsrelaterad information, Ändamålsenlighet och effektivitet i verksamheten och i program, Skydd av tillgångar, och Efterlevnad av lagar, förordningar, policys, rutiner och kontrakt.

15 Spridning av resultat av granskning 2440 Spridning av resultat IR-chefen ska sprida resultaten till lämpliga parter. Tolkning: Internrevisionschefen är ansvarig för att granska och godkänna slutrapporten innan den avges och besluta om till vilka och på vilket sätt den ska spridas. När internrevisionschefen delegerar dessa uppgifter ska han eller hon behålla det övergripande ansvaret.

16 Klargörande vad gäller revisionschefens roll att rapportera oacceptabel risk 2600 Rapportering om ledningens riskacceptans Om internrevisionschefen kommer till slutsatsen att ledningen accepterat en risknivå (genom otillräckliga kontrollåtgärder eller genom att acceptera risken) som kan vara oacceptabel för organisationen, ska internrevisionschefen ta upp frågan med ledningen. Om internrevisionschefen kommer fram till att frågan inte lösts ska internrevisionschefen rapportera frågan till styrelsen. Tolkning: Den risk som har accepterats av ledningen kan ha observerats genom ett säkringsuppdrag eller genom ett rådgivningsuppdrag, genom revisorns granskning av ledningens vidtagna åtgärder med anledning av tidigare granskningar eller genom andra åtgärder. Det är inte internrevisionschefens ansvar att åtgärda risken.

17 Revidering av definitioner Styrelse Den högsta styrande nivån i organisationen som har ansvar för att leda och/eller övervaka organisationens ledning och verksamhet. Vanligtvis ingår i denna konstellation oberoende ledamöter (t.ex. en styrelse, ett övervakande organ, direktion eller förtroenderåd). Om en sådan konstellation inte finns så kan styrelse referera till organisationens operativa chef. Styrelse kan också referera till en revisionskommitté/ett revisionsutskott till vilket styrelsen har delegerat vissa uppgifter. Uttalande från uppdraget Klassificering, slutsats och/eller annan beskrivning av resultatet från ett enskilt granskningsprojekt som utgår från granskningens fastslagna mål och omfattning. Övergripande omdöme Klassificering, slutsats och/eller andra beskrivningar av slutsatser från granskningen, avgivna av internrevisionschefen och som adresserar på en övergripande nivå en bedömning av organisationens lednings-, riskhanterings-, samt styrning och kontrollprocesser. Ett övergripande omdöme är internrevisionschefens professionella bedömning baserad på ett antal granskningsprojekt samt andra aktiviteter för en specifik tidsperiod.

18 18

19 Nyutkomna guidelines 2013

20 IIA Position Papers Ställningstaganden (Position Paper) hjälper ett brett urval av intressenter, inkluderande de som inte kan anses tillhöra professionen att förstå väsentliga lednings- risk eller kontrollfrågeställningar samt beskriva roller och ansvar som hänför sig till internrevision. The Three Lines of Defense in Effective Risk Management and Control, Jan-13

21 IIA Practice Advisories Praktiska Råd (Practice Advisory) inriktas på tillvägagångssätt, metoder och överväganden, dock inte detaljerade processer och rutiner. De är vägledningar avsedda att stödja internrevisorer i tillämpningen av den Yrkesetiska Koden och Riktlinjerna samt att främja god sed. De inkluderar praxis som hänför sig till: internationella, landsspecifika eller industrispecifika frågeställningar; speciella typer av uppdrag samt legala eller regulatoriska frågeställningar. PA Internal Audit Coverage of Risks to Achieving Strategic Objectives, June-13 PA Audit Sampling, May-13 PA Continuous Assurance, June-13

22 IIA Practice Guides Praktisk Vägledning (Practice Guide) är detaljerad vägledning för utförandet av internrevisionsaktiviteter. Dessa inkluderar detaljerade processer och rutiner såsom verktyg och tekniker program samt tillvägagångssätt steg för steg innefattande exempel på slutresultat. Practice Guides General Selecting, Using, and Creating Maturity Models: A Tool for Assurance and Consulting Engagements, July-13 Practice Guides Public Sector Coming soon: Assessing Organizational Governance in the Public Sector Coming Soon: How to Build a Strategic Competency Plan in the Public Sector

23 IIA Practice Guides, forts. Practice Guides Global Technology Audit Guides (GTAG) GTAG 4: Management of IT Auditing, Jan-13 GTAG 3: Update coming soon: Continuous Auditing, Implications for Assurance, Monitoring, and Risk Assessment

24 Nyheter på kvalitetsområdet

25 Nyheter på kvalitetsområdet Quality Assessment Manual for the Internal Audit Activity, 7th version Anpassning till IPPF, 2013 Ökad acceptans för self-assessment with independent validation Vi ser ett ökat intresse för certifieringar Ökat behov av att genomföra benchmarking

26 Revidering av IPPF

27 Förestående revidering av IPPF En task force upprättas för att utarbeta riktlinjer för en revidering av IPPF Målet för revideringen är att anpassa IPPF till utvecklingen inom internrevision Arbetsgruppen kommer att ha en bred geografisk förankring Merparten av arbetet kommer att läggas ut på konsulter Avrapportering i december 2013

28 Revidering av COSO Internal Control Integrated Framework

29 Ramverket 1992 Internal Control uppdaterat Finansiell rapportering ska särbehandlas Målet Finansiell rapportering blir Rapportering Flera avsnitt moderniseras (främst IT-utvecklingen och outsourcing) Roller och ansvarsfördelning preciseras

30 Internal Control uppdateras! Förändringar i nivåerna innehåll: Nivå 1: Samma komponenter Nivå 2: Bakom komponenterna finns 17 principer (inte faktorer en lite annorlunda beskrivning) Nivå 3: Bakom varje princip finns attribut (samanlagt 81 attribut)

31 Vad kommer? Finansiell sektor Implementeringen av GL44 genom Finansinspektionens remiss om föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut; samt följdförändringar i Finansinspektionens föreskrifter om värdepappersrörelse; Finansinspektionens allmänna råd om styrning och kontroll av finansiella företag Statlig sektor Översyn av föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordningen Arbetet med en ny handledning

32

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Inledning... 2 Sammanfattande bedömning och generella kommentarer... 2 Redovisning av ändringar och synpunkter... 3 I.

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Rapport. Extern kvalitetssäkring av Internrevisionen vid Riksbanken. Till Direktionen för Riksbanken

Rapport. Extern kvalitetssäkring av Internrevisionen vid Riksbanken. Till Direktionen för Riksbanken Till Direktionen för Riksbanken Rapport Extern kvalitetssäkring av Internrevisionen vid Riksbanken PwC 1 Bakgrund och syfte Internrevisionen vid Riksbanken ska granska och bedöma intern styrning och kontroll

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen Linköpings universitet 20 november 2014 Sammanfattning I enlighet med 7 Internrevisionsförordningen (2006:1228) skall internrevisionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 150 Utvärdering av internrevisionen med anledning av Transcendent Groups slutrapport Beslut Högskolestyrelsen beslutar att

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

Det är glädjande att vi i huvudsak verkar få behålla våra personalresurser och nu ser en viss ökning. 50% 41% Not applicable.

Det är glädjande att vi i huvudsak verkar få behålla våra personalresurser och nu ser en viss ökning. 50% 41% Not applicable. Jag har gjort en liten jämförelse av de svenska och de globala svaren på IIA:s enkät Pulse of the Profession, som gjordes för femte gången i februari 2013. IIA fick in 1 700 svar. 63 % var från revisionschefer.

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Internrevisionens årsrapport 2017

Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 1 Internrevisionen 2017 Internrevisionen vid Mittuniversitetet

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44

Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44 Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44 Sikkerhed & Revision konferencen 2012 den 6 september Jan Hedqvist FRM, KPMG Depend upon it, Sir, when a man knows he is to be hanged in a fortnight, it concentrates

Läs mer

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se Internrevision Exemplet Linköpings Universitet Controller 2004- Certified Internal Auditor 1999 Internrevisor 1997-2004 Skatterevisor 1993-97 Externrevisor 1989-93 Sprekare, examen 1989 Roligt 1964 - nu

Läs mer

Frågor om internrevision

Frågor om internrevision 1/16 Datum Handläggare 2015-12-03 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Frågor om internrevision Frågor om internrevision... 1 Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in information?... 3 Vad hämtar

Läs mer

IPPF 2013. 17 maj 2013 Ann-Katrin Harringer Hans Löfgren

IPPF 2013. 17 maj 2013 Ann-Katrin Harringer Hans Löfgren IPPF 2013 17 maj 2013 Ann-Katrin Harringer Hans Löfgren Agenda Har Riktlinjer för yrkesmässig internrevision (Riktlinjerna) någon betydelse för vårt praktiska arbete? Processen för förändringar i Riktlinjerna

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för internrevision

Punkt 15: Riktlinje för internrevision 2016-09-21 Punkt 15: Riktlinje för internrevision Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för internrevision för försäkrings AB Göta Lejon Denna riktlinje kallades tidigare Riktlinje för oberoende

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 1/14 Datum Handläggare 2016-12-05 Annika Alexandersson ESV dnr 3.2-475/2016 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 2/14 Innehåll Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in

Läs mer

Internrevisionsavdelningens årsrapport 2013

Internrevisionsavdelningens årsrapport 2013 Protokollsbilaga E Direktionens protokoll 140318, 8b RAPPORT DATUM: 2014-03-03 AVDELNING: Internrevisionsavdelningen HANDLÄGGARE: Patrick Bailey SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11)

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(12) Riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 Förslag till styrelsen Juni 2015 Samtliga styrelsebeslutade riktlinjer

Läs mer

Trender inom internrevision. Hans Löfgren Transcendent Group AB

Trender inom internrevision. Hans Löfgren Transcendent Group AB Trender inom internrevision Hans Löfgren Transcendent Group AB Vem och vad styr utvecklingen inom internrevisionsyrket? Regulatormyndigheter genom lagar och andra regelverk Professionen genom the Institute

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2018

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2018 1/15 PM Datum Handläggare 2017-11-28 Catrin Lind Ebert ESV dnr 3.2-426/2017 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2018 Enkätfrågorna avser 2017 2/15 Innehåll Frågor om internrevision

Läs mer

Exempel på praktisk tillämpning av företagsstyrning

Exempel på praktisk tillämpning av företagsstyrning Övergripande om Solvens II-regelverket Företagsstyrning Exempel på praktisk tillämpning av företagsstyrning Styrelsens (och VD:s) ansvar Översyn av systemen o o o o o o o Lämplighetskrav för berörd

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer

Revisionskommitténs mandat

Revisionskommitténs mandat ECB - OFFENTLIG November 201 7 Revisionskommitténs mandat En revisionskommitté, upprättad av ECB-rådet i enlighet med artikel 9 b i ECB:s arbetsordning, stärker de befintliga interna och externa kontrollmekanismerna

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 1/33 PM Datum Handläggare 2018-08-21 Annika Alexandersson ESV dnr 2018-00340 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 Frågorna avser 2018. 2/33 Innehåll Frågor om internrevision och

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1

Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1 Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Solvens II ur ett IR-perspektiv

Solvens II ur ett IR-perspektiv Solvens II ur ett IR-perspektiv Internrevisionsdagarna 1 september 2011 Spår 6 Göran Engquist Anna Arrehed Bjurefeldt Agenda Solvens II ur ett IR-perspektiv Inledning och introduktion Tidslinje och status

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

RAPPORT. Årsrapport Internrevision Sammanfattning. 2. Aktiviteter under 2017

RAPPORT. Årsrapport Internrevision Sammanfattning. 2. Aktiviteter under 2017 RAPPORT DATUM: 2018-01-19 AVDELNING: Internrevisionsavdelningen HANDLÄGGARE: Simon Rörborn SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31 registratorn@riksbank.se

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Internrevision har under året genomfört 13 granskningar och 25 uppföljningar.

Internrevision har under året genomfört 13 granskningar och 25 uppföljningar. Protokollsbilaga D Direktionens protokoll 120308, 7d Rapport DATUM: 2012-03-01 AVDELNING: Internrevisionsavdelningen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) HANDLÄGGARE: Patrick Bailey

Läs mer

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK 1.8 - Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning... 3 3.1 Mångfald... 3

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för outsourcing. Riktlinje för outsourcing. Tjänsteutlåtande Diarienummer:

Punkt 15: Riktlinje för outsourcing. Riktlinje för outsourcing. Tjänsteutlåtande Diarienummer: 1 Tjänsteutlåtande 2017-04-25 Punkt 15: Riktlinje för outsourcing Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Riktlinje för outsourcing Förslag

Läs mer

Information om pågående granskning Outsourcing IT

Information om pågående granskning Outsourcing IT Syfte Utvärdering av den planerade outsourcingen av IT med avseende på bankens kravställning kring organisation och tänkta styrning av uppdraget för att: Uppnå god intern kontroll Följsamhet med regler

Läs mer

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden

ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden ISO/IEC 20000, marknaden och framtiden Frukostseminarium 2009-10-05 Anita Myrberg BiTA Service Management anita.myrberg@bita.eu Agenda ISO/IEC 20000 Vad, varför, hur börja? Relation till andra standarder

Läs mer

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll 2018 Catrin Lind Ebert 2018-04-18 ESV:s bedömning ESV:s uppfattning är att myndigheterna har en betryggande intern styrning och kontroll och

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 INNEHÅLL Externa regelverk Interna regelverk 1. SYFTE... 1 2. DEFINITIONER... 1 3. ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll och riskhantering Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4.1 dnr 5/790/2003 2 (20) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7

Läs mer

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen 1/19 Datum Handläggare 2015-06-29 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Uppgifter till redovisningen över internrevisionen Myndighetens tillämpning av bestämmelser om internrevision?... 3 1. Organisering av

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 Rapport om årsredovisningen med koncernredovisning Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB Ersättningspolicy iaib AB Upprättad av Andreas Olsson 2017-04-25 Godkänd av Styrelsen 2017-04-25 Version 1.00 iaib AB 2017-04-25 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund och syfte... 3 2.

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Praktisk samverkan mellan intern- och externrevisorer

Praktisk samverkan mellan intern- och externrevisorer Praktisk samverkan mellan intern- och externrevisorer Det övergripande målet med samverkan mellan de aktiviteter som genomförs inom ramen för den interna revisionen och den externa revisionen är att på

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Handledning En introduktion till den statliga internrevisionen ESV 2015:30

Handledning En introduktion till den statliga internrevisionen ESV 2015:30 Handledning En introduktion till den statliga internrevisionen ESV 2015:30 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där ESV är normerande. Publikationen

Läs mer

Nya regler om styrning och riskhantering

Nya regler om styrning och riskhantering Nya regler om styrning och riskhantering FI-forum 20 maj 2014 1 Agenda och inledning Christer Furustedt Avdelningschef Banktillsyn 2 Agenda Inledning Rättsliga aspekter Styrning, riskhantering och kontroll

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Sala Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Policy 180 Datum för fastställelse 2016-08-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 3 3. Organisation

Läs mer

RAPPORT Dokumentdatum Diarienummer 2014-03-28 V-2013-0330 Skapat av Camilla Ifvarsson. Internrevisionen. AAE Självvärderingsrapport

RAPPORT Dokumentdatum Diarienummer 2014-03-28 V-2013-0330 Skapat av Camilla Ifvarsson. Internrevisionen. AAE Självvärderingsrapport RAPPORT Dokumentdatum Diarienummer Skapat av Camilla Ifvarsson Internrevisionen AAE Självvärderingsrapport RAPPORT Dokumentdatum Diarienummer Sammanfattning Internrevisionen är en funktion som bedriver

Läs mer

Vägledning. för internrevisorer beträffande tillämpningen av Svensk kod för bolagsstyrning

Vägledning. för internrevisorer beträffande tillämpningen av Svensk kod för bolagsstyrning Vägledning för internrevisorer beträffande tillämpningen av Svensk kod för bolagsstyrning Internrevisionen är tillsammans med styrelsen, ledningen och externrevisionen de viktiga hörnstenarna för bolagsstyrning.

Läs mer

Frågor att ställa om IK

Frågor att ställa om IK Frågor att ställa om IK Hur fungerar den? Vad grundas svaret på? Varför fungerar den? Är kontrollen effektiv? Används kontrollresurserna rätt? Vem styr prioriteringarna? Var finns de största riskerna?

Läs mer

Policy för riskhantering

Policy för riskhantering Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller oftare vid behov Tidigare godkänd; 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16

Läs mer

RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION

RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION RISKANALYS AV SVENSKA LÄRARFONDERS ERSÄTTNINGSSYSTEM OCH ERSÄTTNINGSINSTRUKTION Inledning Finansinspektionen har utfärdat allmänna råd om ersättningspolicy i försäkringsföretag, fondbolag, börser, clearinginstruktioner

Läs mer

Policy för hantering av intressekonflikter

Policy för hantering av intressekonflikter Policy för hantering av intressekonflikter Januari 2018 1. Syfte Danske Bank-koncernen ( koncernen ) tillhandahåller ett omfattade urval finansiella tjänster och är därför exponerad för potentiella och

Läs mer

Till bolagsstämman i Ortoma AB (publ), org. nr 556611-7585 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Ortoma AB (publ) för år 2016. Bolagets årsredovisning

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Stockholm den 3 september 2013

Stockholm den 3 september 2013 R-2013/0997 Stockholm den 3 september 2013 Till Finansinspektionen FI Dnr 11-5610 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 juni 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förslag

Läs mer

Styrelsens ansvar enligt Solvens 2

Styrelsens ansvar enligt Solvens 2 Styrelsens ansvar enligt Solvens 2 Ana Maria Matei, finansinspektör anamaria.matei@fi.se 2011-05-10 Solvens 2-visionen Ny EU-lagstiftning med fokus på riskbaserat kapitalkrav och risk management för försäkringsbolag

Läs mer

Ett eller flera dataskyddsombud?

Ett eller flera dataskyddsombud? Dataskyddsförordningen (GDPR) kommer att gälla som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Förordningen kommer att ersätta personuppgiftslagen (1998:204), PuL, och vara direkt tillämplig

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

Punkt 11 Internrevisionsplan

Punkt 11 Internrevisionsplan 1 Tjänsteutlåtande -01-25 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.karjud@gotalejon.goteborg.se Punkt 11 Internrevisionsplan - Förslag till beslut i styrelsen för Försäkrings

Läs mer

Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef

Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef Fastställd: 2018-09-20 Ersätter: 2018-04-20 Informationsklassificering: Dokumentnamn: Policy för Ersättning Beslutad av: Styrelsen för Ulricehamns Sparbank Dokumentägare: Administrativ chef Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

1 1 1 ¹ ¹ Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Klarna Holding AB, org.nr 556676-2356 Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen

Läs mer

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 MISSIV REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM DATUM: 2017-03- 20 Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 Riksrevisionen har i enlighet med lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Beslutad av Dokumentplats M-disk/Regelverk LTV Sparbank Datum för fastställelse 2017-12-21 Sidan Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Ramverksversion 180.002 Beslutad av Stryelsen

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen

Riktlinjer för internrevisionen UFV 2019/327 Riktlinjer för internrevisionen Fastställda av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Internrevisionens roll 3 Ansvar och befogenheter 3 Tillsättning och lönesättning 3 Revisionsutskottet

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Bilaga K Direktionens protokoll 160316 12c R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer