Slutrapport Energinätverket Green4u Roger Olofsson och Sinikka Johansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport. 2010-05-15 Energinätverket Green4u Roger Olofsson och Sinikka Johansson"

Transkript

1 Slutrapport Energinätverket Green4u Roger Olofsson och Sinikka Johansson

2 2 INNEHÅLL 1. Bakgrund till projektet Projektets syfte och mål Metod för genomförande Projektredovisning Måluppfyllelse Beskrivning av förpackningar Vetenskapliga tester Bestämning av värmekonduktivitet för lösfyllnadsisolering Brandtest för lösfyllnadsisolering Brandtekniska klasser Resultat SP Fire Technology Spridning av erfarenheter Slutsatser... 9 Bilaga 1. Analys av värmekonduktivitet Bilaga 2. Analys brandtest Bilaga 3. Brandklassning Vi som har arbetat i projektet: Roger Olofsson; Lars Persgården Karlanna, Tun, Tfn Göran Andersson; Plan, Grästorp Tfn Tommy Friberg, Hulegården 1, Edsvära, Kvänum Tel Stina Jonsson; Gudhems Kungsgård, Tel ,

3 3 1. BAKGRUND TILL PROJEKTET Föreningen Energinätverket Green4u i Grästorp, genomförare av projektet, är en ideell förening som bildades den 27 maj år Bakom föreningen finns bl. a lantbrukare, LRF och Grästorps Kommun. Green 4U har under åren arbetat med två energiprojekt om industrihampa inom ramen för Energigården med finansiering från Jordbruksverket. Hampans möjligheter som energigröda och Utveckling av hampa som energigröda i Mellansverige genom separering av ved och fiber. Slutrapporter inkl filmer från de båda projektet, finns på och Första projektet resulterade i rådgivningsmaterial som hjälper den intresserade bonden att finna en framkomlig väg från hampaodling till värmemarknaden. Det andra projektet resulterade i en fiberberedningsmaskin som fungerar bra. Hela försöket finns dokumenterad på en DVD-skiva. Green 4U har visat att det är möjligt att skörda hampa under vårvintern med exakthack kompletterad med majsbord. Man kan tillverka en brikett med god hållbarhet för eldning. Green 4U har också visat att det går att separera ved och fiber från hackad hampa med hjälp av befintlig maskinpark på en spannmålsgård. Under det första projektet genomfördes separering av hampafiber och skävor bl. a för att kunna leverera skävor till ÄFAB för pelleteringsförsök. Separering genomfördes med en gammal skördetröska, Claas Merkator 75, med en modifierad sållkasse och genom handmatning. Resultatet blev tre fraktioner: 1. Första fraktion, fibrer som kom ganska rena över skakarna. Ca 5 % av långa skävor blev kvar i fibrerna. Dessa fibrer pressades sedan till småbalar med en gammal hårdpress. Fibrerna har lagts som isolering på en 70 m 2 stor garagevind. 2. Andra fraktionen, de rena skävorna, ca 23 %, hamnade i spannmålstanken. Detta kan användas som strö till djur och vid pelletstillverkning. 3. En tredje fraktion, som är en blandning av korta fibrer och långa skävor, blåste över sollen ner på marken. Detta material användes till att pressa bränslebriketter. Ved från hampa har bättre eldningsegenskaper och är lättare att pellettera än hampa och fiber tillsammans. Veden har också visat sig ha mycket god uppsugningsförmåga. Green 4U har testat ved i lösvikt som strömedel till hästar och smådjur. För att få till stånd en större och mer rationell produktion vill det till en fungerande marknad och därför behövs ett samordningsföretag Hampaprodukter ek. förening. 1.1 PROJEKTETS SYFTE OCH MÅL Projektet syfte har varit att få till stånd en fungerande marknad för hampaprodukter. Ett annat syfte har varit att ta fram konsumentförpackade och efterfrågade hampaprodukter för industrihampa.

4 4 Målet är att gå vidare med förädling för att öka industrihampans framtida lönsamhet som energigröda genom att göra pellets av veden och briketter av blandfraktionen, samt nyttja fibern till exempelvis isolering i byggnader och som förstärkning i cement och ler puts. 1.2 METOD FÖR GENOMFÖRANDE Under projektet har insamling av data skett via internet och kontakter med andra som håller på med utveckling av industrihampa. Maskinutveckling/försöksverksamhet för separering av fibern på gårds- och lokal nivå har genomförts likaså har maskinutveckling för dammsugning och storlekssortering av smådjurströ till ett homogent och dammfritt material genomförts. I samarbete med kunder har bra lösningar testat fram. Det har varit fortsatta försök för vidareförädling och avsättning av hampa. Vetenskapliga tester av vårskördad industrihampa så som värmekonduktivitet och brandtest har genomförts i Borås av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP och SP Fire Technology. Genom samarbete har nätverk byggts med bl.a. byggföretag, tillverkare för isoleringsmaterial, platstillverkare och pelletstillverkare. Konstruktiva diskussioner med byggingenjörer om framtida samarbete pågår. Marknadsföring - Information om hampa och dess potential för att få fler odlare samt konsumenter har skett genom hemsida, logos, mässor, temakvällar etc. 2 PROJEKTREDOVISNING 2.1 MÅLUPPFYLLELSE Mål 1. Skapa en organisation, som skall leda till att en ekonomisk förening bildas. Under projektet har en målsättning varit att bilda ett produktions- och försäljningsföretag. Den ekonomiska föreningen Hampaprodukter Sverige, ek, bildades och registrerades den 28 oktober Under projektet har av PRV registrerad mönsterskyddade logotyper för den ekonomiska föreningen samt för hampaisolering och hampaströ tagits fram, bildekaler tryckts upp samt en hemsida startats, Avsikten med denna ekonomiska förening är att marknadsföra och sälja medlemmars produkter. Föreningen skall också vidareutveckla konsumentvänliga förpackningar som dessutom är möjliga att distribuera i befintliga eller egna nya system. För att slippa importera hampfrön till fågelmat och för humankonsumtion måste nya skördemetoder utvecklas. Detta är något för föreningen att arbeta vidare med. Mål 2. Finna lämpliga produkter att producera. Jordbrukare i trakten har visat intresse av att odla hampa om det finns marknad för avsättning. Det är viktigt att produktionen är säkrad långsiktigt och att råmaterial finns garanterat tillgängligt året om. För närvarande finns följande produkter att sälja:

5 5 Bränslebriketter Lösullsisolering Strömedel till smådjur och hästar Hampaolja och hampamjöl Det finns intresse att använda hampaolja i målarfärger. Vidareutveckling av skävor (veddelar) har påbörjats avseende oljeuppsugande material. Det pågår försöksverksamhet gällande fibrer som kan användas i kompositmaterial samt i ler- och cementputs. All betong måste armeras för ökad styrka. Med ledning av Satish Chandra, byggkemist professor och en arbetsgrupp har experiment utförts med att blanda cement och hampa då hampfiber från Roger Olofssons odling användes. Experimentens syfte var att istället för stålarmering undersöka möjligheten att använda hampa som armering. Fler experiment kommer att genomföras. Hampaströ är ett för Sverige nytt smådjursströ. Det tillverkas av skävorna (vedämne) som separeras fram med en av Green4u utvecklad metod. Under föregående projekt, Utveckling av hampa som energigröda, genomfördes test av hampaströ av analysföretaget Eurofins i Lidköping. Enligt deras resultat suger 20 liter hampaströ dubbelt så mycket som 20 liter kutterspån. Hampaströ dammar inte och har en frisk lukt som t.ex. marsvin och kaniner trivs alldeles utmärkt med. Använt strö är ett utmärkt komposteringsmaterial. Att använda hampaströ som ströbädd åt hästar går alldeles utmärkt och det är dessutom mycket lätthanterlig. Hel hampaull har använts i en djupströbädd för nötkreatur. Det fungerar alldeles ypperligt. Under projektet har en fungerande förpackning för smådjurs strö framställts, som i dag distribueras av Imazo AB i Vara. Det har kommit förfrågningar från både Norge och Danmark om ströbädds material. Flera stuterier har förhört sig om strö men tyvärr finns för lite på lager. Nedan finns bilder på de olika produkter som idag framställs för försäljning.

6 6 Mål 3. Marknadsåtgärder Förhandlingar har genomförts med olika företag och ägare/användare av hampamaterial. Under projektet har kundavtal med Imazo, Bettans liv, Hampvaruhuset (Stockholm), och Gårdarnas butik (Stockholm) inträffats. Mer långsiktigt leveransavtal till grossisten Imazo AB är redan klar. Samarbete har inletts med Svenska hantverkare Sverige-Frankrike avseende hampaisolering. Fler odlare behövs då det är mer efterfrågan på produkter än vad som kan produceras för närvarande. Mål 4. Ekonomi Driftkalkyl för odling och förädling är framtagen. Investeringsdelen med finansieringsfrågorna skall lösas av den nybildade ekonomiska föreningen, Hampaprodukter Sverige, ek. Avtal tecknas med berörda parter i den ekonomiska föreningen. Mål 5. Utvecklingspotential Framtida anslutning av jordbrukare med flera odlare kommer att utredas. Fler medlemmar, fler odlare och frågor från intressenter kommer dagligen, både från dem som vill börja odla och de som vill köpa produkter. Mål 6 Regionalt samarbete Två kommuner, lokala företag, regionala och nationella företag samverkar. Fyra kommuner (Grästorp, Vara, Falköping och Alingsås) samarbetar i dagsläget. Åland och Norge har visat sitt intresse för samarbete. Samarbete pågår även med Alnarp bl. a gällande hampafrö. På Alnarp har skörd av fröhampa genomförts med en toppskördemaskin. Mål 7. Miljömålet är att använda hampa som koldioxidsänka Det går att ersätta konstgjorda material med naturmaterial exempelvis med hampa talets stora utmaning för människorna är att skydda klimatet och minska CO 2 - emissionerna. Det är möjligt med hampaull som isolering som blir en effektiv kolsänka. Om vi byter ut den mesta mineralullsisoleringen skulle vi slippa bryta stenkol och frigöra en massa CO 2 vid elproduktion för att kunna smälta sten eller glas för att tillverka isolering. För varje kilo isolering som används binds 1,2 kg koldioxid. Referens Mål 8. Mål för sysselsättning Projektet bidrar till ökad sysselsättning och förbättrad konkurrenskraft genom ökat arbete inom jordbruket och transportsektorn. Den nybildade ekonomiska föreningen medför så småningom fler arbetstillfällen.

7 7 2.2 BESKRIVNING AV FÖRPACKNINGAR Under detta projekt har olika förpackningar studerats och testats både material- och storleksmässigt. Stora förpackningar är pallanpassade för underlätta transporter. Dialog har förts med olika Zoo butiker angående förpackningar till djurströ. Lämpliga förpackningar är två storlekar, en 10 liters och en 20 liters förpackning. Diskussioner pågår även om en 4 liter förpackning. För omhändertagandet av vedämnen som används till smådjursströ, har vi hittat en säckfyllare med staplare och sträckfilmare. Detta finns att köpa, dock kan kostnaden bli för hög. En säckfyllare för pellets testades av Tommy Friberg till att paketera smådjurströ. Att mäta upp t.ex. 20 liter skävor i en påse till smådjurs strö är ett handarbete som är snabbt, billigt och enkelt. Användning av helautomatisk förpackning för små kvantiteter är inte ekonomisk lönsamt. I samarbete med en reklambyrå har etiketter till förpackningar tagits fram och tryckts upp. Även dekaler för bilar är framtagna. För isoleringen har vi inte under projektet lyckats finna den optimala förpackningen till ett rimligt pris. I dag används sopsäckar av papper och även av plast. Av miljöskäl skall det helst vara en förpackning av papper. Produktblad är framtaget för hampaisolering. 3 VETENSKAPLIGA TESTER Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, i Borås har utfört vetenskapliga tester av vårskördat hampa, på den så kallade tredje fraktionen, för att få reda på isoleringsförmågan på hampafiber. Den tredje fraktionen är en blandning av hampa med korta fibrer och långa skävor. Se analysresultatet i bilaga 1. För värmeisolering i byggnader används bland annat linull, skumplast, fogskum och mineralull (glasull eller stenull) samt behandlad cellulosa. Olika byggmaterial har olika värmeledningsförmåga, som också kallas värmekonduktivitet och mäts i W/m K. Storheten betecknas med lambda och visar hur bra materialet isolerar. Ju lägre lambdavärde desto bättre är isoleringsförmågan. Glasull, stenull och olika cellplaster har i stort sett samma värmekonduktivitet. För byggisolering anges värmekonduktiviteten alltid vid en medeltemperatur av +10 C. Den varierar oftast mellan 0,030 och 0,045 W/mK beroende på material (anges ibland som 30 till 45). Värmekonduktiviteten ökar när temperaturen ökar,

8 8 beroende på ökad värmestrålning. Låg värmekonduktivitet hos glasull och stenull består av materialens förmåga att hålla luften i isoleringen stilla och att minska värmestrålningen. Värmemotstånd kan beräknas som isolertjockleken i meter dividerat med värmekonduktiviteten i W/m K. Ju större värmemotstånd är desto bättre isolering [ 3.1 BESTÄMNING AV VÄRMEKONDUKTIVITET FÖR LÖSFYLLNADSISOLERING. Energinätverket Green4u levererade fyra säckar med lösfyllnadsisolering (Liader). Materialet lämnades i oskadat skick till SP den 29 juni Sp fördelade materialet för hand och placerade den i provningsramar med innermåtten cirka 54 x 54 x 15 cm. Före provning torkades materialet i torkskåp vid 70 C. Värmekonduktivitet bestämdes enligt E De uppmätta värdena avser produkten då den torkats i 70 C. Se analysresultat i bilaga 1. Av analysresultaten framgår att den så kallade tredje fraktionen (korta fiber och långa skävor) med densitet på 125 kg/m 3 har ett värde 0,0488 på värmekonduktivitet. Detta ryms inte in i intervallet 0,030 och 0,045 W/mK för de vanliga byggisoleringsmaterialen. Green4u har i ett tidigare projekt låtit SP genomföra analyser av hampfibern, både som finoch grovdelad. Analysresultaten visade att hampan skall packas tätare för högre densitet för att få bra värmekonduktivet. Det framgick att finhackat hampafiber med densitet på 50 kg/m 3 har ett bra värde 0,0443 på värmekonduktivitet. Detta ryms i intervallet 0,030 och 0,045 W/mK för de vanliga byggisoleringsmaterialen. 3.2 BRANDTEST FÖR LÖSFYLLNADSISOLERING. SP Fire Technology har utfört den 15 september brandtest enligt EN ISO ( Brandteknisk provning av byggprodukter - Antändlighet vid direkt påverkan av en låga. Testet gjordes på lös hampaisolering (Liader) med densitet på 60 kg/m 3. Materialet är klassad som E. Se analysresultat i bilaga 2och BRANDTEKNISKA KLASSER Brandmotståndet hos byggnadskomponenter och konstruktioner kan klassas i olika brandtekniska klasser eller kombinationer av dessa. De olika klasserna specificerar olika typer av funktionskrav. Normalt ges i klassbeteckningen även en siffra vilken visar vilken tid funktionskraven är uppfyllda vid en standardiserad provning. Klassificering i Euroclass B, Bfl, C, Cfl, D, Dfl, E och Efl enligt det europeiska systemet för Euroklasser. Själva provningen äger rum i en provkammare. I provkammaren monteras provkroppen vertikalt. Man provar kant- och/eller ytantändning. Till provkroppen förs en gaslåga. Följande registreras, antändningstid, brinnande droppar och om flammorna når toppmarkeringen på provkroppen inom föreskriven tid. För att möta kraven enligt EN ISO gäller följande: Flame tip must not reach 150 mm vertically from the point of application of the test flame, within 20 s from the time of application. 15 s exposure time.

9 9 (Flamtspets får inte nå 150 mm vertikalt från applikationspunkten för testflamma, inom 20 s från applikationstiden, 15 s exponeringstid.) 3.3 Resultat SP Fire Technology Hela brandtestet finns i bilagorna 2 och 3. 4 SPRIDNING AV ERFARENHETER Projektdeltagare har deltagit i olika Bo & energimässor, där vi träffade många byggfirmor. De flesta vill vara "miljövändliga" om det inte kostar för mycket, branschen är konservativ. Projektdeltagare har deltagit i HS jordbrukardag för att visa hampodlingens möjligheter samt annonserat efter odlare i olika lokala jordbruksbilagor. Kommer att kontakta rikspressen när den ekonomiska föreningen är registrerad. Resultatet kommer att spridas via Energinätverket Green4us hemsida och 5 SLUTSATSER Green 4U har visat att det är möjligt att skörda hampan under vårvintern med exakthack kompletterad med majsbord. Våra projekt har visat att det småskaligt går att separera ved och fiber från hackad hampa med hjälp av befintlig maskinpark på en spannmålsgård. Den separerade fibern kan användas som lösullisolering. Efter genomförda tester är lösullisolering brandklassad som E. För att nå en större marknad krävs att man kan erbjuda certifierade isoleringsskivor. Myndighetskrav inom byggsektorn måste beaktas och det behövs förmodligen nya riktlinjer, liknande de i Tyskland, där förnybara byggmaterial och möjligheter till kolsänka beaktas. Det finns även ett stort intresse att ersätta dagens fossilt baserade fiber med hampafiber, exempelvis att ta fram kompositer tillverkade med naturfiber. Kontakter med möbelindustrin visar att det finns intresse för byggplattor med hampfiber. Här krävs betydande utvecklingsinsatser från lämpliga aktörer. Industrihampafiber är intressant vid betong- och cementframställning. Ved från hampa har bättre eldningsegenskaper och är lättare att pellettera än hel hampaull. Veden har också visat sig ha mycket god uppsugningsförmåga. Hampaströ (veddelar) har under projektet testats som strömedel till häst och smådjur.

10 10 Att arbeta med separering medför utsatthet för damm och det finns behov av att vidta åtgärder för att minska dammproblematiken. Projektet har visat att det finns mycket stort intresse att ta fram olika produkter av hampa som råmaterial. Det krävs information ut till jordbrukare för att få fler odlare av industrihampa Rapport upprättad av Rapport granskad av Sinikka Johansson Ordförande i Energinätverket Green4u Roger Olofsson Projektledare

11 11 Bilaga 1

12 12

13 13

14 14

15 15

16 16

17 17

Skördeteknik för hampa till energi och fiber

Skördeteknik för hampa till energi och fiber eteknik för hampa till energi och fiber Varför hampa? Hampa som energigröda snabb tillväxt, hög avkastning av biomassa multi-funktionell användning alla användningar är inte lönsama Hampa i Sverige ~600

Läs mer

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland 1. Vilket projekt redovisar du? 08/17 Hampaberedning på Gotland Lövsta landsbygdscentrum 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Olof Thomsson,

Läs mer

Referensvärden för olika byggmaterial

Referensvärden för olika byggmaterial Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Alla värden som redovisas i detta dokument är ungefärliga och bör betraktas som riktlinjer, snarare än som någon exakt vetenskap. Värdena är hämtade

Läs mer

icell - i hjärtat av Dalarna!

icell - i hjärtat av Dalarna! icell - i hjärtat av Dalarna! Världens modernaste produktionsanläggning för miljövänlig isolering, cellulosalösull... 0200-210 300 www.icell.nu icell - från tidning till värme icell - Cellulosaisolering

Läs mer

icell - i hjärtat av Dalarna!

icell - i hjärtat av Dalarna! icell - i hjärtat av Dalarna! Världens modernaste produktionsanläggning för miljövänlig isolering, cellulosalösull... 0200-210 300 www.icell.nu icell - från tidning till värme icell - Cellulosaisolering

Läs mer

MW SS-EN 13162 T5 DS(TH) CS(10)70 TR15 PL(5)100 WL(P)- MU1

MW SS-EN 13162 T5 DS(TH) CS(10)70 TR15 PL(5)100 WL(P)- MU1 En kortfattad vägledning till produktegenskaper och koder enligt europastandarden SS-EN 13162 Värmeisoleringsprodukter för byggnader Fabrikstillverkade mineralullsprodukter (MW) Egenskapsredovisning Takunderskiva

Läs mer

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne

Köldbryggor. Årets vintermode: Prickigt och rutigt. Frosten får inte fäste. Köldbryggan förbinder ute med inne Köldbryggor Köldbryggor består av icke isolerande material som förbinder en kall yta med en varm yta, t ex ute med inne. Årets vintermode: Prickigt och rutigt Bilderna är från Kalhäll i norra Stockholm.

Läs mer

Bilaga K. Kvalitetsmärkning och etikettering

Bilaga K. Kvalitetsmärkning och etikettering 98 B i l a g a K Bilaga K. Kvalitetsmärkning och etikettering Kvalitetsmärkning av mineralull Varför CE-märkning? För att underlätta handeln inom Europa har gemensamma standarder tagits fram för en mängd

Läs mer

Miljövänlig cellulosaisolering från icell isolering för värme, kyla och ljud!

Miljövänlig cellulosaisolering från icell isolering för värme, kyla och ljud! Insulation Technology Made in Sweden Miljövänlig cellulosaisolering från icell isolering för värme, kyla och ljud! Miljövänlig cellulosaisolering från icell sparar både energi och pengar! NYHET! Vår isolering

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Kvalitetsmärke för isoleringsprodukter av

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Fördelar och Försäljningsargument

Fördelar och Försäljningsargument Fördelar och Försäljningsargument Miljövänligt Brandsäkert Fuktsäkerhet Mycket lägre energiförbrukning, 20 30% lägre än glasullsisolerade hus En skarvfri och tät isolering Bättre inomhusklimat Friskare

Läs mer

Isolering. lindab tillbehör isolering. Teknisk isolering Mattor 35 Skivor 38 Tillbehör skivor & mattor 41 Cellgummi 42 Tillbehör cellgummi 43

Isolering. lindab tillbehör isolering. Teknisk isolering Mattor 35 Skivor 38 Tillbehör skivor & mattor 41 Cellgummi 42 Tillbehör cellgummi 43 Teknisk isolering Mattor 35 Skivor 38 Tillbehör skivor & mattor 41 Cellgui 42 Tillbehör cellgui 43 Byggisolering Kontakta din -filial för beställning av Byggisolering. Produktväljare brandisolering Utvändig

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Beprövat isoleringsmaterial med många fördelar

Läs mer

Miljövänlig cellulosaisolering sparar energi och pengar

Miljövänlig cellulosaisolering sparar energi och pengar Insulation Technology Made in Sweden Miljövänlig cellulosaisolering sparar energi och pengar Cellulosaisolering är energibesparande och ger samtidigt ett friskt och behagligt inomhusklimat. NYHET! icell

Läs mer

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem Klimatväggen en klimatsmart betongvägg Klimatväggen är en prefabricerad betongvägg anpassad till det nordiska klimatet och framtidens energikrav. Det unika med väggen

Läs mer

Brandtätning av ventilationsgenomföring i väggar

Brandtätning av ventilationsgenomföring i väggar Brandtätning av ventilationsgenomföring i väggar 1. 1A. 2A. 3. 3A. BRANDTEKNISK KLASS EI30 - EI90 1. Genomföring i gipsvägg med genomgående isolering., tjocklek 2x30 mm 1A. Genomföring i gipsvägg med bruten

Läs mer

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg THERMODRÄN Utvändig isolering och dränering av källarvägg 05-2016 THERMODRÄN ETT GENOMBROTT I KAMPEN MOT FUKT! Dagens klimatförändringar ställer höga krav på våra byggmaterial och byggmetoder. Husets källare

Läs mer

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg

THERMODRÄN. Utvändig isolering och dränering av källarvägg THERMODRÄN Utvändig isolering och dränering av källarvägg 052016 THERMODRÄN ETT GENOMBROTT I KAMPEN MOT FUKT! Dagens klimatförändringar ställer höga krav på våra byggmaterial och byggmetoder. Husets källare

Läs mer

VI SPRAYAR FAST DIN ISOLERING Bättre byggisolering Bättre ekonomi Bättre för miljön

VI SPRAYAR FAST DIN ISOLERING Bättre byggisolering Bättre ekonomi Bättre för miljön VI SPRAYAR FAST DIN ISOLERING Bättre byggisolering Bättre ekonomi Bättre för miljön Perfekt på stora innertak. Oslagbart på svåra underlag, krångliga ytor och i trånga utrymmen. IDÉN KUNSKAPEN Vi bygger

Läs mer

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Energiplanering i kommuner Energisession i Trollhättan 9/2 2006 Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Kent-Olof Söderqvist, projektledare, KanEnergi Mats Emilson, VD Agroväst Stor energipotential

Läs mer

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978 Slutrapport 1. Projekt Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnummer: 29-3978. Stödmottagare: Siljansnäs Sockenkontor Ekonomisk förening 2. Kontaktpersoner Jonny Wikström Siljansnäs

Läs mer

Sid 9. Passiv brandsäkring. Rätt produkter för att förhindra och fördröja spridning av brand

Sid 9. Passiv brandsäkring. Rätt produkter för att förhindra och fördröja spridning av brand Sid 9 Passiv brandsäkring Rätt produkter för att förhindra och fördröja spridning av brand Sid 2 Det handlar om att rädda liv och värdefull egendom Passiv brandsäkring innebär att man förhindrar och fördröjer

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner

ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect brandskydd av bärande stålkonstruktioner ISOVER FireProtect 2015-08/Ersätter ISOVER FireProtect 2012-02 Vad sker vid en brand? Med brand menas eld som man förlorat kontrollen över. Vid

Läs mer

Effektiv och säker i svart design. CONLIT brandisolering av ventilationskanaler

Effektiv och säker i svart design. CONLIT brandisolering av ventilationskanaler Effektiv och säker i svart design CONLIT brandisolering av ventilationskanaler Trygghet i vardagen Vi tillbringar cirka 90 procent av tiden inomhus, antingen i hemmet, på jobbet, i skolan, på dagis eller

Läs mer

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg BrikettEnergi AB Norberg 2004 BrikettEnergis fabrik i Norberg startades 1983 med enbart framställning av briketter.

Läs mer

MW-EN S2-WS-MU-AF2. Väsentliga egenskaper Prestanda I enlighet med. Väsentliga egenskaper Prestanda I enlighet med

MW-EN S2-WS-MU-AF2. Väsentliga egenskaper Prestanda I enlighet med. Väsentliga egenskaper Prestanda I enlighet med SUPAFIL FRAME Lösull för alla konstruktioner Prestandadeklarationsnummer: Beskrivningskod: Kort beskrivning: Användning: B0709EPCPR MW-EN14064-1-S2-WS-MU-AF2 Supafil Frame-lösull är en obunden, mineralull

Läs mer

Rörflen som strömaterial i djupströbädd för nötkreatur

Rörflen som strömaterial i djupströbädd för nötkreatur Rörflen som strömaterial i djupströbädd för nötkreatur Linnéa Holmström Agronomprogrammet- Husdjur Antagen 2009 Examensarbete (Avancerad nivå) vid LTV-fakulteten, SLU Alnarp 2014 1 Resultaten Högre ströåtgång

Läs mer

Utmärkt kvalitet för din skull

Utmärkt kvalitet för din skull Lilla boken om P Utmärkt kvalitet för din skull En P-märkt vara eller tjänst är noggrant typprovad mot högt ställda krav och godkänd av en oberoende part. Det innebär att att den är trygg och säker att

Läs mer

Kompletta lösningar Isolering för hela huset

Kompletta lösningar Isolering för hela huset Kompletta lösningar Isolering för hela huset Sprutab - ett företag med hög kompetens Sprutab har lång och bred erfarenhet och vi har arbetat med lösull sedan 1979. Med en hög ambitionsnivå och medarbetarengagemang

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar

Toprock system. - Takisolering på toppen. Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar TOPROCK System Rockwool SVERIGE Toprock system - Takisolering på toppen Effektiv montering Kostnadseffektivt Optimalt brandskydd Nu med justerade isoleringstjocklekar Lätt att hantera nyutvecklat lamellsystem

Läs mer

Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle

Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle Industrihampa som biogassubstrat och fastbränsle Nationell hampakonferens, Alnarp 2012-03-28 Disposition Användningsområden Hampa som biogassubstrat Hampa som fastbränsle Marknadssituation Användning av

Läs mer

Möt den nya superfamiljen; Sundolitt XPS

Möt den nya superfamiljen; Sundolitt XPS Möt den nya superfamiljen; Sundolitt XPS 2 3 Möt den nya superfamiljen; Sundolitt XPS Sundolitt lanserar nu en superfamilj inom isolering! Sundolitt XPS (extruderad polystyren) har extrem styrka, minimal

Läs mer

Monteringsanvisningar för BRENNIX Brandskyddsmassa

Monteringsanvisningar för BRENNIX Brandskyddsmassa 207-08-22 Monteringsanvisningar för BRENNIX Brandskyddsmassa för vent-, rör- och kabelgenomföringar i brandcellsskiljande byggnadsdelar i brandteknisk klass EI 30 EI 240 STÅL & BRANDTEKNIK AB Klastorpsvägen

Läs mer

Säkert, effektivt och smart. CONLIT brandisolering av ventilationskanaler

Säkert, effektivt och smart. CONLIT brandisolering av ventilationskanaler Säkert, effektivt och smart CONLIT brandisolering av ventilationskanaler Trygghet i vardagen Vi tillbringar ca 90 % av tiden inomhus, antingen i hemmet, på jobbet, i skolan, på dagis eller i andra byggnader.

Läs mer

Fenolisolering SAFE-R FENOLSKIVOR: TUNNARE, BÄTTRE OCH SÄKRARE ISOLERING. Euroclass B 0,020. Lambda värde så lågt som. Brandklassning: så hög som

Fenolisolering SAFE-R FENOLSKIVOR: TUNNARE, BÄTTRE OCH SÄKRARE ISOLERING. Euroclass B 0,020. Lambda värde så lågt som. Brandklassning: så hög som Fenolisolering SAFE-R FENOLSKIVOR: TUNNARE, BÄTTRE OCH SÄKRARE ISOLERING < vi anstränger oss lite extra för din skull Lambda så lågt som 0,020 W/m.K Brandklassning: så hög som Euroclass B SAFE-R är en

Läs mer

Valet av takisolering är viktigt

Valet av takisolering är viktigt Valet av takisolering är viktigt När det brinner Ökat fokus på brandskydd Erfarenheter från flera större bränder har fått byggherrar och konstruktörer att allt mer fokusera på konstruktioner som effektivt

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Kompletta lösningar för plånbok och miljö

Kompletta lösningar för plånbok och miljö Kompletta lösningar för plånbok och miljö Sprutab har den kompletta lösningen Sprutab har varit verksamma i över trettio år. Sedan starten har vi haft en positiv utveckling och är idag ett av de marknadsledande

Läs mer

Textilier som Byggnadskomponenter

Textilier som Byggnadskomponenter Textilier som Byggnadskomponenter EU-projektet contex-t Per Blomqvist SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Textila membran - Arkitektur Textila membran - Funktion Textila membran diverse applikationer

Läs mer

hållbara Fem möjligheter

hållbara Fem möjligheter hållbara Fem möjligheter blir Hållbarheten din fördel Att tänka hållbarhet och långsiktighet är ett måste på dagens marknad, oavsett bransch. Det innebär att kraven som ställs på dig blir fler. För dina

Läs mer

Renovering och tilläggsisolering

Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering Renovering och tilläggsisolering av äldre bostäder Etterisolering og rehabilitering Renovering och tilläggsisolering Innehåll: Inledning... 3 Renovering... 4 Bostäder byggda

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter

Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter Marknadskontroll av byggprodukter, slutrapport för produktgruppen mineralull och jämförbara produkter 1102-1173/2010 2013-03-27 Ärendet avslutas med denna slutrapport. Inga åtgärder kommer att vidtas gentemot

Läs mer

Har du koll på taket!

Har du koll på taket! Smarta taklösningar Har du koll på taket! Det finns smarta sätt att spara pengar Du ställer krav på taket Smarta taklösningar Som kan lösas Taket är kanske inte det första du tänker på när du ska renovera

Läs mer

1. Horisontella öppna vindsbjälklag alternativt svagt lutande öppna vindsbjälklag s.k. ryggåstak

1. Horisontella öppna vindsbjälklag alternativt svagt lutande öppna vindsbjälklag s.k. ryggåstak 1(13) Uppgifter som inhämtas från tillverkare eller leverantör av produkt med bestyrkta egenskaper Det är tillverkaren alternativt leverantören som ansvarar för riktigheten i underlaget. Observera att

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01 VAL AV BRÄNSLE Alla sorters ved, såsom ved av björk, bok, ek, alm, ask, barrträd och fruktträd kan användas som bränsle i kaminen. Olika träslag har olika densitet, ju högre densitet veden har desto högre

Läs mer

1. Horisontella öppna vindsbjälklag alternativt svagt lutande öppna vindsbjälklag s.k. ryggåstak

1. Horisontella öppna vindsbjälklag alternativt svagt lutande öppna vindsbjälklag s.k. ryggåstak 1(5) Uppgifter som inhämtas från tillverkare eller leverantör av produkt med bedömda egenskaper Det är tillverkaren alternativt leverantören som ansvarar för riktigheten i underlaget. Observera att dessa

Läs mer

Halmpellets som strömedel

Halmpellets som strömedel Halmpellets som strömedel Inledning Strömedel som halm och kutterspån ligger dåligt kvar på grisarnas vistelseyta och hamnar snabbt utefter boxarnas kanter. Detta blir speciellt oönskat i grisningsboxar

Läs mer

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS

EN VÄGLEDNING. för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS EN VÄGLEDNING för dig som vill brandprova, brandklassificera och CE-märka byggnadsmaterial enligt EU:s nya europeiska brandklasser BRAND- KLASS Provning, certifiering och typgodkännande av byggnadsmaterial

Läs mer

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1.

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Själva grundtanken är att det ska bli mindre krångligt att handla lokalt producerad mat. Det ska inte behövas bil, en stor frys och att man råkar känna

Läs mer

En kort presentation av ECOSE Technology

En kort presentation av ECOSE Technology .. Juni 2009 En kort presentation av ECOSE Technology I N S U L ATI O N TH A T G I V E S Y O U.. www.feelgoodinsulation.com Vad är ECOSE Technology? en revolutionerande ny, naturlig, formaldehydfri bindemedelsteknologi,

Läs mer

ISOVER InsulSafe lösull

ISOVER InsulSafe lösull ISOVER InsulSafe lösull ISOVER InsulSafe ISOVER InsulSafe är en ren lösull av glasull för värmeisolering av främst vindsbjälklag, snedtak och väggar. ISOVER InsulSafe tillverkas speciellt för installation

Läs mer

Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover

Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover vinn 50 mm Skapa utrymme för kreativitet vinn 50 mm 2 Isolering med lägre lambdavärde öppnar möjligheter för lågenergihus Stigande energipriser och

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 3398:2 Varunamn Artikel-nr/ID-begrepp Varugrupp weber.therm 398 MW- skiva 3398 Isoleringsskiva

Läs mer

MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA

MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA MILJÖFÖRDELAR MED ÅTERVUNNET MATERIAL SOM RÅVARA Producerad hösten 2002 för Återvinningsindustrierna av Håkan Nordin Miljökompassen AB 1 FÖRORD Återvinningsbranschen är en viktig och växande råvaruindustri.

Läs mer

Hampberedning med tornadoteknik Peter Norberg Högskolan i Gävle

Hampberedning med tornadoteknik Peter Norberg Högskolan i Gävle Hampberedning med tornadoteknik Peter Norberg Högskolan i Gävle Dokumentation till seminarium om Fiberberedning av hampa, Laholm, 2008-08-21 Hampberedning med tornadoteknik Projektidé Bakgrund Sedan industrihampan

Läs mer

Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18

Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18 Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18 Inget nytt under solen och allt mer stöd för att samverkan är rätt väg

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN

MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN MONTERINGS, BRUKS OCH SKÖTSELANVISNING TILL RÖKGÅNGAR FÖR EN KOTA SKORSTEN Innan du börjar monteringen kontrollera att produkten stämmer överens med orderbekräftelsen och är fri från defekter. En stålskorsten

Läs mer

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare.

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. LASTKLASS 6 Standardiserad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. Svensktillverkad. 100% återvinningsbar. Typkontrollerade av SP (Sveriges

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Universalrörskål med tejp. Montageanvisning för Universalrörskål med tejp

Universalrörskål med tejp. Montageanvisning för Universalrörskål med tejp Universalrörskål med tejp 2009-09-04 Tillhör typgodkännandebevis 0509/02 Montageanvisning för Universalrörskål med tejp Rörskålens storlek beror på rördimensioner och erforderlig isoleringstjocklek. Montage

Läs mer

Bilaga 3. Labmätningar. Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18

Bilaga 3. Labmätningar. Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Bilaga 3 Labmätningar Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco 2015-02-18 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Deltagare...

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med fasade kanter SPU Gips skiva fdigt belagd isoleringsskiva för nybyggnad

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Värmeisoleringsprodukter Typgodkännanderegler 2007 Miljöministeriets förordning om typgodkännande av värmeisoleringsprodukter Given i Helsingfors den 22 oktober 2007 I enlighet

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix

Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix CBI UPPDRAGSRAPPORT P900734-B Provning av tryckhållfasthet, krympning och frostbeständighet av sprutbetong med TiOmix www.cbi.se CBI Betonginstitutet Uppdragsrapport P900734-B Provning av tryckhållfasthet,

Läs mer

BRANDDÖRR BRANDDÖRRAR

BRANDDÖRR BRANDDÖRRAR 1 BRANDDÖRRAR En dörr kan ha många syften och ändamål. Men den viktigaste uppgiften för en dörr är ändå att skydda mot brand och dödliga brandgaser. Vi har som ett steg i att bli din totalleverantör inom

Läs mer

Torvströ. - strö med omtanke.

Torvströ. - strö med omtanke. Torvströ - strö med omtanke. Om torvströ Torvströ är luftig vitmosstorv av hög kvalitet som har en optimal fuktighet för snabb och effektiv uppsugning. Tack vare moderna torvmaskiner har produkten behandlats

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med avfasade kanter SPU Gips skiva är färdigt belagd isoleringsskiva för

Läs mer

PIR Isolering - Terrasser. Kompletta lösningar för terrasser och balkonger

PIR Isolering - Terrasser. Kompletta lösningar för terrasser och balkonger PIR Isolering - Terrasser Kompletta lösningar för terrasser och balkonger Skräddarsydda isoleringssystem Bauder värmeisolering för terrasser och balkonger Välisolerade konstruktioner blir allt viktigare.

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Michael Försth Jesper Axelsson SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandteknik 2 Sammanfattning Projektets start

Läs mer

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING Insulation Technology Made in Sweden Grymt bra isolering, finns inget bättre. Matte Karlsson, snickare NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING - för varma, tysta och sunda hus med miljövänlig cellulosaisolering

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING Insulation Technology TM Made in Sweden Grymt bra isolering, finns inget bättre. Matte Karlsson, snickare NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING - för varma, tysta och sunda hus med miljövänlig cellulosaisolering

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion.

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Produkt Tänk nytt & innovativt. Bygg ansvarsfullt & ekonomiskt. Wekla Colorit är en mångsidig ytterväggsskiva, gjord på naturliga material som ger

Läs mer

Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30

Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 VÄLKOMNA Latorps Byalag Onsdag 2014 01 29 18.30 20.30 Välkomna Presentation av projektet Träff 1,2,3,4,5,6 Studiebesök Intresse, eget gemensamt (andel) Administration,

Läs mer

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING Insulation Technology Made in Sweden Grymt bra isolering, finns inget bättre. Matte Karlsson, snickare NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING - för varma, tysta och sunda hus med miljövänlig cellulosaisolering

Läs mer

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR ICOPAL FASTLOCK Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR Enkla lösningar är oftast vackrast Med Fastlock kan du skapa moderna och spännande tak till uteplatsen, carporten eller

Läs mer

Undertaksskiva Fjord Classic, kant E24

Undertaksskiva Fjord Classic, kant E24 Varugrupp / -namn: Undertaksskiva Fjord Classic, kant E24 Produkter: Parafon Fjord 881-24 Företagsinformation Tillverkare: Parafon Akustik AB, 541 86 Skövde Miljöpolicy: Ja Certifierad: Nej Produktinformation

Läs mer

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten.

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten. Eldningsinstruktion Eldningsinstruktion Tack för ditt köp av en kamin från Kaminexperten och vi hoppas att du får mycket glädje av din nya kamin. I detta häftet hittar viktig information om hur du hanterar

Läs mer

Cecilia Wahlberg Roslund Hushållningssällskapet Kunskap för Landets Framtid

Cecilia Wahlberg Roslund Hushållningssällskapet Kunskap för Landets Framtid Cecilia Wahlberg Roslund Hushållningssällskapet Kunskap för Landets Framtid Tradition - Utveckling Samhällsnytta Affärer Fria Tillsammans Verksamhetsidé Främja landsbygdens utveckling genom att utveckla

Läs mer

TONA. Det keramiska skorstenssystemet för god ekonomi och miljö CERAMIC GUARANTEE

TONA. Det keramiska skorstenssystemet för god ekonomi och miljö CERAMIC GUARANTEE TONA Det keramiska skorstenssystemet för god ekonomi och miljö CERAMIC GUARANTEE TONA producenten för Europa TONA levererar idag sina kvalitéts skorstenar till mer än 20 Europeiska länder och fortsätter

Läs mer

Innehållsförteckning. Användningsområden Artiklar Beståndsdelar. Nedbrytbar/Komposterbar Certifikat. BIOSTARK Övriga.

Innehållsförteckning. Användningsområden Artiklar Beståndsdelar. Nedbrytbar/Komposterbar Certifikat. BIOSTARK Övriga. Innehållsförteckning Användningsområden Artiklar Beståndsdelar BIOSTARK Övriga Nedbrytbar/Komposterbar Certifikat EN 13432 Övriga Användningsområden BIOSTARK finns i en mängd storlekar allt för att täcka

Läs mer

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt

Ett utrymmessparande isoleringspaket. Snabbt och enkelt. Skyddar konstruktionerna. Hållbart, miljövänligt och tryggt Skivstorlek: 600 x 1200 mm Tjocklek: 30 mm Spont: helspont på alla kanter Ytbeläggning: aluminiumlaminat båda sidor av skivan SPU Sauna-Satu lämpar sig för isolering av bastuväggar och bastutak samt andra

Läs mer

SprayTec S - Stone Wool Fibers. 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör

SprayTec S - Stone Wool Fibers. 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör Enligt 91/155/EEG Datum skapad 12/06/2008 Revisions datum 06/02/2014 Sida 1 of 5 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör 1.1 Produkt namn SprayTec S Stone Wool Fibers 1.2 Produkt typ Lösull

Läs mer

Putsning på Träullit Bygg med naturlragarn r a

Putsning på Träullit Bygg med naturlragarn r a Putsning på Träullit Bygg med naturlagarna Träullit har använts som putsbärande värmeisolering i mer än 60 år Materialet Träullit består av två av världens äldsta byggmaterial: trä och cement förenade

Läs mer

Slutrapport för projektet Eko- något för dig!

Slutrapport för projektet Eko- något för dig! Slutrapport för projektet Eko- något för dig! 1. Vilket projekt redovisar du? Journalnummer 2009-481 Projektnamn: Kompetensutvecklingsprojekt Ekologisk produktion Eko- något för dig Stödmottagare: Länsstyrelsen

Läs mer