Kunddag. Nytt telefonnummer till Swedac:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kunddag. Nytt telefonnummer till Swedac: 0771-990 900"

Transkript

1 Innehåll Kunddag Nytt telefonnummer till Swedac Ny hemsida SWEDAC blir Swedac ISO/IEC kommer (så småningom) att ersätta EN för produktcertifiering ISO CASCO har startat arbete med den blivande ISO/IEC som ersätter ISO/IEC Guide 67 Foundamentals of product certification EA Guide om Multi Site vid processcertifiering Fokusområde vid bedömningar av nya områden inom produktcertifiering EMAS IIII och Emas Easy Fokusområde Multisite Möte om Energiledning Fordonsbesiktningen omreglerad från den 1 juli Kunddag Den 24 januari nästa år planerar vi att anordna en kunddag här i Borås. Dagen är tänkt att innehålla både information och diskussion. Vi har tänkt börja med ett gemensamt pass som rör alla olika ackrediteringar. Därefter delar vi upp oss inom områdena produkter, ledningssystem och personer. Program och närmare uppgifter kommer att skickas ut i god tid. Tillsammans med program kommer en anmälningsblankett att bifogas. Har ni egna förslag till vad som borde diskuteras är ni välkomna att höra av er till oss om detta redan nu. Fundera exempelvis gärna på om det vore bra att "Sheme Owners" typ Naturvårdsverket, Energimyndigheten, KRAV, PEFC, Svenskt Sigill etc är med på den här typen av träffar. Vi tror att dagen kan bli till stor nytta både för oss och för er så boka in det i kalendern redan nu! Nytt telefonnummer till Swedac: Swedac har nytt telefonnummer. Det nya numret är Vi gör denna ändring för att få ett ortsneutralt nummer samt för att få till funktion för menyval och telefonkö där den inringande får veta sin plats i kön. Medarbetares egna anknytningar, faxnummer etc ändras inte. Det gamla telefonnumret till telefonist kommer också att fungera parallellt, men går direkt till telefonist utan att passera menyn. 1(6)

2 Ny hemsida På internationella ackrediteringsdagen den 9 juni bytte swedac.se skepnad vilket innebär en hel del nyheter för besökare. Grundtanken bakom nya swedac.se är att du som besökare lätt och samlat ska hitta den information du behöver om ditt intresseområde - oavsett om du är privatperson, kund, blivande kund eller representant för myndighet eller media. Vi har också förbättrat vår allmänna sökmotor och sättet du kan söka efter föreskrifter och andra dokument. SWEDAC blir Swedac Efter 20 år med SWEDAC går vi nu över till Swedac. Vi har gått över till att skriva Swedac med små bokstäver. Det gäller i löpande text och exempelvis även i avsändarsignaturer, som här i e-posten. Swedac med stora bokstäver används även i fortsättningen i vår logotyp. 2(6)

3 ISO/IEC kommer (så småningom) att ersätta EN för produktcertifiering ISO CASCO WG29 träffades i april för att hantera kommentarerna som kommit på CommitteeDraft-utgåvan. Det lite speciella läget inträffade att medlemsländerna via sina kommentarer röstade för att gå vidare till en FDIS-utgåva samtidigt som man tillsammans levererade över 1000 kommentarer! Det blev som ni kanske förstår inte en FDIS utan en CD2 som förhoppningsvis ska cirkuleras för kommentarer under hösten. ISO CASCO har startat arbetet med den blivande ISO/IEC som ersätter ISO/IEC Guide 67 Fundamentals of product certification ISO CASCO WG 32 har träffats en första gång för att starta upp arbetet med denna nya standard. Den är tänkt att komplettera ISO genom att fokusera på aspekter hos certifieringsscheme och ägarna till dessa. Arbetet tar sin utgångspunkt i ISO/IEC Guide 67 men även guiderna 23, 27, 28 och 53. I sitt förslag till innehåll i den nya standarden nämns följande rubriker (nedkortad version): 1. Scope and purpose To provide an single source of information for those engaged in setting up, running and using product certification schemes. 2. Normative references ISO/IEC 17000, ISO/IEC 17065, ISO/IEC Definitions 4. Why use product certification? 5. What is product certification? 6. Who is involved in product certification? 7. How does product certification work? 8. How to set up and run a product certification scheme EA guide om Multi Site vid processcertifiering En EA-guide avseende sampling av produktionsplatser vid certifiering av processer är under utarbetande. Detta som en respons på de olika uppfattningar som finns avseende hur multi-siteoch grupp-certifiering bör hanteras inom certifiering av processer under EN Det är främst läget inom certifiering av livsmedelsprodukter som drivit fram detta arbete. De flesta av er har tidigare fått mycket tidiga remisser på dokumentet. I början av maj avslutades en intern remiss inom EAs certifieringskommitté. I skrivande stund är resultatet inte känt. Planen är att en remiss till alla EA-medlemmar skall följa under hösten. Arbetsnamnet är: EA Guidelines on 3(6)

4 the Accreditation of Certification Bodies and Schemes that provide certification of Processes by means of sampling of sites under ISO/IEC Guide 65 (EN 45011) Fokusområde vid bedömningar av nya områden inom produktcertifiering Fler och fler ackrediteringar under EN (produktcertifiering) ser dagens ljus i takt med att olika miljömärkningar mm. väljer att använda ackreditering som verktyg för likvärdiga intyganden om överensstämmelse med krav. Vi har konstaterat att vi behöver fokusera mer på de kravspecifikationer och certifieringssystem som olika intressenter och certifieringsorgan utvecklar. Det behövs bl.a. för att möjliggöra för marknaden att jämföra de olika certifieringssystem som kan finnas för samma typ av produkt/process och regelverk. Det rekommenderas varmt att fundera kring vad ISO 17000, ISO Guide 67 och EN med EAguide säger om detta. Vår erfarenhet är att det är lätt att likställa kravspecifikationer med begreppet certifieringssystem när det egentligen är tänkt att certifieringssystemet ska beskriva hur man genomför bedömning av överensstämmelse med krav "på vårt certifieringsorgans sätt". EMAS III och EMAS Easy EMAS III började gälla 11 jan Aktörerna har ett år på sig att anpassa sig till det nya systemet vilket innebär att verifiering kan göras mot antingen EMAS II eller EMAS III under Det finns uppdaterad information på emas.se och på ec.europa.eu/environment/emas/index_en.htm. I EMAS III ställs tydligare krav bl.a. på kontroll av lagefterlevnad och miljöprestanda. En nyhet är också att all verifiering skall anmälas till Swedac i förväg. Vi återkommer kring hur detta skall kunna lösas praktiskt. Miljöstyrningsrådet, som är huvudman för EMAS i Sverige, har i en kampanj under våren lanserat konceptet EMAS Easy. Detta är i grunden ett EU-projekt för att stödja införandet av EMAS bland småföretag. I satsningen har även ingått att skicka ett förslag till ramavtal till de miljökontrollanter som Swedac ackrediterat. I ramavtalet föreskriver man att verifiering efter första och andra året av en treårscykel skall göras utan platsbesök och med en tidsinsats av 4 timmar. Swedac har, som vi tidigare meddelat, motsatt sig detta. Detta av två skäl, dels uppfyller det inte kraven i ISO/IEC som vi liksom de flesta ackrediteringsorgan lagt som grund för ackreditering för EMAS, dels ser vi inte att man kan granska ett miljöledningssystem och framförallt inte verifiera en miljöredovisning utan att besöka företaget. Ingen miljökontrollant har heller valt att teckna avtal. 4(6)

5 Diskussionen med Miljöstyrningsrådet fortsätter och frågan kommer att behandlas i samband med möten mellan ackrediteringsorganen och kommissionen respektive registreringsorganen och kommissionen i juni. Kontaktperson: Lars Waldner Fokusområde Multisite Som en del av er har märkt har vi inom området ledningssystem haft Multisite som ett fokusområde det senaste året. Skälet är att hanteringen av multisite ibland inte fungerar bra. Vi är helt medvetna om att det är ett svårt område och har full respekt för svårigheterna men det är samtidigt viktigt att man jobbar nära kunden för att kunna hålla sig uppdaterad om siter, scope, antalet anställda etc. Det som brister är ofta kontakterna mellan sälj, planering och revisionsledare. Vi kommer att fortsätta att granska området. Möte om Energiledning Vid övergången från den svenska standarden SS till EN blev en del frågor hängande i luften. Det har sedan lång tid planerats ett möte mellan SIS, certifieringsorganen och andra intressenter. Nu tycks detta möte äntligen bli av i september på Swedacs kontor i Stockholm, se nedan: SIS inbjuder till ett förutsättningslöst möte kring standarderna för Energiledningssystem. Vi kallar till ett partsammansatt möte för att diskutera: skillnader och tolkningar mellan SS och EN framtida ISO Energiledningssystem fredag den 24 september 2010, kl 09:40-12:15 Plats: Swedac, World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, D7. Mötesrum: Kungsholmen Dagordning och övrigt mötesunderlag skickas ut senare. Om du har frågor du vill diskutera på mötet, vänligen skicka dessa till anneli.rafiq@sis.se senast 15 september. Var vänlig bekräfta att du deltar i mötet till Anna-Karin Jansson (annakarin.jansson@sis.se, ). Kontaktperson: Lars Waldner 5(6)

6 Fordonsbesiktningen omreglerad från den 1 juli Den 1 juli upphör monopolet på besiktning av fordon. Det innebär att fler företag kan etablera sig på marknaden. Dessa företag ska vara ackrediterade av Swedac. Alla besiktningstekniker som ska utföra fordonsbesiktning måste vara certifierade för uppgiften. Certifieringen är personlig och gäller enbart de fordon och uppgifter som certifieringen omfattar. Swedac uppgift är att ackreditera dessa certifieringsorgan. Transportstyrelsen, som är föreskrivande myndighet, kommer att utforma de regler om utbildning och kompetens som ska gälla för personcertifieringen. De tre besiktningsföretag som idag är verksamma Svensk Bilprovning, Inspecta Sweden AB och SMP Svensk Maskinprovning AB får även efter 1 juli 2010 utföra fordonsbesiktning. Denna dispens gäller fram till den 31 december Från och med 1 januari 2011 måste även dessa företag vara ackrediterade för att få utföra uppdrag. För de besiktningstekniker som arbetar på dessa företag kommer det att finnas övergångsregler. Kontaktperson: Else Hanna Elgåsen Vi önskar er en solig och avkopplande sommar! Enheten för certifiering 6(6)

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund

Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: E-post: 1. Bakgrund Avdelningen för juridik och inre marknad Per Hällströmer Direktnr: 033-17 77 31 E-post: per.hallstromer@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd (STAFS

Läs mer

CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 - December 2013. Kunddagar i Borås. Fältuppdrag. Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll

CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 - December 2013. Kunddagar i Borås. Fältuppdrag. Tekniska enheten för Certifiering och Kontroll Höstens nyhetsbrev innehåller många punkter. Vi upplever att nästan allt i vår bransch är under förändring och för oss på Swedac gäller det att vi håller oss uppdaterade på det mesta. Det är även en utmaning

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd: t.o.m. STAFS

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Enheten för Certifiering och Kontroll. CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 DEC 2011. Temadag om Multi Site certifiering

Enheten för Certifiering och Kontroll. CERTIFIERING NYHETSBREV nr 2 DEC 2011. Temadag om Multi Site certifiering Temadag om Multi Site certifiering Den 10 oktober anordnade Swedac en temadag tillsammans med certifieringsorganen om Multi Site certifiering. Evenemanget var välbesökt med ett 25-tal deltagare från certifieringsorganen.

Läs mer

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss.

Swedac skickar nu förslag på ändringar i följande STAFS:ar på remiss. Från: registrator@swedac.se Skickat: den 15 november 2018 16:16 Till: per.hallstromer@swedac.se Ämne: Remiss; ändring i föreskrifter för ackrediterade certifieringsorgan Bifogade filer: Konsekvensutredning.doc;

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan

Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ansökan om ackreditering som certifieringsorgan Ackrediteringssökande är införstådd med reglerna för ackrediterade certifieringsorgan och förbinder sig att uppfylla dessa samt att till Swedac rapportera

Läs mer

Flexibel ackreditering

Flexibel ackreditering 2017-02-24 Flexibel ackreditering Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15 Borås Tel. 0771-990 900 1. Mål och introduktion Målet med detta dokument är att beskriva Swedac:s

Läs mer

Ackreditering. Ett öppet system

Ackreditering. Ett öppet system Ackreditering Ett öppet system Ackreditering är ett verktyg för samhället att säkerställa opartiskhet och kompetens hos marknadens aktörer. Ackrediterade organ är fria att verka inom de områden som de

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 Dokumentnamn: Krav för certifieringsorganisationer Dokumenttitel: PEFC SWE 005:3 Godkänt av: Svenska PEFC Datum: 2011 01 31 Godkänt

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:12 Utkom från trycket den 16 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:14 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4

Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4 Svenska PEFC ek för Svenska PEFC:s krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:4 Publik konsultation 2015-11-09 2016-01-11 PEFC arbetar för ett hållbart skogsbruk med hänsyn tagen till miljö, produktion

Läs mer

Trender och utvecklingsområden. certifieringsområdet. Peter Rohlin INCERT AB

Trender och utvecklingsområden. certifieringsområdet. Peter Rohlin INCERT AB Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Peter Rohlin INCERT AB Vad innebär en certifiering? Certifiering är ett sätt att garantera att en produkt, en person eller ett företag uppfyller

Läs mer

Välkomna till branschträff!

Välkomna till branschträff! Välkomna till branschträff! Redovisningscentraler för taxi 2015-10-05 Dagens agenda Branschträff 2015-10-05 Ola Jensen Agenda 13:00 Inledning syfte och målsättning presentation av deltagare bakgrund översikt

Läs mer

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande:

Härmed ansöks om ackreditering enligt följande: ANSÖKAN OM ACKREDITERING FÖR -certifiering av produkter/processer, personer, ledningssystem för kvalitet, miljö/energi, arbetsmiljö, informationssäkerhet och systematiskt arbetsmiljöarbete -godkännande

Läs mer

Krav för certifieringsorganisationer

Krav för certifieringsorganisationer Svenska PEFC ek för Krav för certifieringsorganisationer PEFC SWE 005:3 VER 1.4 2011 2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Scope... 3 3. Krav för certifieringsorgan... 3 3.1 Ackreditering... 3

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

Tillsyn av ackrediterade verifierare

Tillsyn av ackrediterade verifierare 2018-09-13 Tillsyn av ackrediterade verifierare sophie.svensson@swedac.se Swedacs uppdrag Ackrediteringsorgan ingår i EA MLA (Multi Lateral Agreement) för ISO 14065 (EU ETS, MRV, CORSIA) Delta i EA WG

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:7 Utkom från trycket 2007-05-10 Uppdaterad t.o.m. STAFS 2007:22 Styrelsens för

Läs mer

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten.

1. En beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 2014-07-04 1 (8) Bakgrund. Myndighet. Statens Energimyndighet, Energimyndigheten. 2014-07-04 1 (8) Myndighet Statens Energimyndighet, Energimyndigheten Diarienummer 2014-4020 Rubrik Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter som meddelas i anslutning till lagen (2014:266) om

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering;

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:7) om ackreditering; Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd () om ackreditering; Ändring införd. t.o.m. STAFS 2009:27 Upphävd:2011-01-01 Tillämpningsområde

Läs mer

Föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Föreskrifter om energikartläggning i stora företag EM2010 W-4.0, 2010-11-22 FÖREDRAGNING 1 (5) Datum Avdelningen för energieffektivisering Martina Berg Föreskrifter om energikartläggning i stora företag Bakgrund Den 1 juni 2014 trädde lagen om energikartläggning

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Datum Beteckning 2014-10-24 2014/3023 Tekniska enheten för certifiering och kontroll Kaarlo Book/AOR Direktnr: 033-17 77 35 E-post: kaarlo.book@swedac.se Varugatan 1 931 76 Skellefteå Er referens Ellinor

Läs mer

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning

Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning Sökanden är införstådd med reglerna för anmälda organ. Av dessa

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Enheten för fordon och kontroll Mary-Ann Bernhardsson Direktnr: 033-17 77 18 E-post: maryann.bernhardsson@swedac.se Ragn-Sells AB Varugatan 1 931 76 Skellefteå Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:10 Utkom från trycket den 1 december 2010 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil

Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil Handläggare, tfn Bengt Rydstedt, 08-555 520 28 E-post bengt.rydstedt@sis.se Ledningssystem för informationssäkerhet - Kompetensprofil Detta dokument har utarbetats av AG 8 inom projekt LIS, Ledningssystem

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:9) om ackreditering av laboratorier Ändring införd t.o.m. STAFS 2009:2 Tillämpningsområde

Läs mer

beträffande tekniska föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster. 1(6)

beträffande tekniska föreskrifter och beträffande föreskrifter för informationssamhällets tjänster. 1(6) Datum Beteckning Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Konsekvensutredning - ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter () om ackreditering av miljökontrollanter enligt Emas Ändring införd t.o.m. STAFS 2016:17 Tillämpningsområde

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: E-post:

Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: E-post: 2016-06-16 15/1593 Avdelningen för juridik och inre marknad Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Konsekvensutredning - ändring i Swedacs föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl.

Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. Vägledning för certifieringsorgan vid ackreditering Produktcertifiering för korrosionsskyddssystem i form av beläggning enl. MSBFS 2011:8 Grundförutsättningar Ackreditering av certifieringsorgan för certifiering

Läs mer

SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september Maria Eklund, Swedac.

SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september Maria Eklund, Swedac. SWEDAC INFORMERAR INFORMATIONSDAG OM UTSLÄPPSHANDEL OCH VERIFIERING Fredag den 15 september 2017. Maria Eklund, Swedac. Swedacs verksamhet. Förnyad bedömning för EU-ETS i år, eftersom ackrediteringsbeslut

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (8) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2014:20) om avgifter för ackrediterade certifieringsorgan, organ för validering och verifiering samt

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Ändring införd t.o.m. STAFS 2011:29 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:33 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:12 Utkom från trycket 2003-12-16 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda föreskrifter för ackrediterade laboratorier verksamma inom teknikområdet oförstörande

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ackreditering (3 bilagor) Datum Beteckning 2014-05-16 2014/1247 Tekniska enheten för Industri och anläggningar Ert datum Er referens Per Fällström Joakim Thorn Direktnr: 033-17 77 49 E-post: per.fallstrom@swedac.se Nyli Metrology

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering)

(Offentliggörande av titlar på och hänvisningar till harmoniserade standarder inom ramen för unionslagstiftningen om harmonisering) C 209/12 SV Europeiska unionens officiella tidning 15.6.2018 Kommissionens meddelande inom ramen för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008, Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 2015-10-16 1 (12) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering

Beslut om ändrad ackreditering Enheten för industri Fredrik Langmead Direktnr: 033-17 77 14 E-post: Fredrik.langmead@swedac.se RISE Research Institutes of Sweden AB Certifieringsenheten Box 857 501 15 Borås Beslut om ändrad ackreditering

Läs mer

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Fredrik Fehn Swedish Standards Institute Peter Nohrstedt SKL Kommentus standarder & upphandling? Vilka är SIS? Ideell medlemsförening

Läs mer

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Certifiering är lösningen!

Certifiering är lösningen! 2017-03-17 Certifiering är lösningen! Peter Strömbäck Generaldirektör Utmaningar Geografiska variationer och brist på enhetlighet Otillräckliga resurser Organisering och beroendeförhållanden Kort om Swedac

Läs mer

Telia och Energikartläggning Implementering av EU s EED direktiv

Telia och Energikartläggning Implementering av EU s EED direktiv Telia och Energikartläggning Implementering av EU s EED direktiv Dag Lundén Environmental manager Telia Sweden, Technology Att tänka på Syftet med EED direktivet är att : 1. Öka medvetenheten 2. Identifiera

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning)

Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Ansökan om acceptans av ordning för bedömning av överensstämmelse (certifieringsordning/ordning) Härmed ansöker vi om acceptans hos Styrelsen för ackreditering för följande certifieringsordning/ordning

Läs mer

Beslut om ackreditering (3 st bilagor)

Beslut om ackreditering (3 st bilagor) Tekniska enheten för medicin, miljö och livsmedel Morgan Nilsson Direktnr: 08-406 83 39 E-post: morgan.nilsson@swedac.se Er referens Laboratoriemedicin Gävleborg Gävle Sjukhus 801 87 Gävle Beslut om ackreditering

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2014:A Utkom från trycket den xx månad 2014 Omtryck Föreskrifter om ändring i Styrelsens

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter enligt byggproduktförordningen (CPR), 305/2011/EU, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål Sökanden är införstådd med

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2015:8) om ackreditering Ändring införd: t.o.m. STAFS 2017:3 Inledning Tillämpningsområde

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum Uppdaterat 2015-07-03 1 (9) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43

Läs mer

1. Namn och adressuppgifter

1. Namn och adressuppgifter Ansökan om att bli utsedd till anmält organ för uppgifter i samband med bedömning av överensstämmelse enligt harmoniserad unionslagstiftning, samt ansökan om ackreditering i anmälningssyfte för detta ändamål

Läs mer

arverbusssommar 2010 15 välutbildade experter Sid 4

arverbusssommar 2010 15 välutbildade experter Sid 4 arverbusssommar 2010 15 välutbildade experter Sid 4 Sommar 2010 Vi kallar oss bussexperter nu genomför vi en nysatsning på Arver i Katrineholm och startar upp något vi valt att kalla Arver Buss. I företaget

Läs mer

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land MILJÖCERTIFIKAT ULL SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av miljöledningssystem SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of environmental management systems

Läs mer

Certifiering av pannskötare

Certifiering av pannskötare [presentation title] via >Insert >Header & Footer Certifiering av pannskötare Pannoperatörscertifiering Detta är ett helt nytt begrepp som aldrig används i Sverige. Fram tills denna föreskrift träder i

Läs mer

ISO 9001 CERTIFIKAT CERTIFICATE. nr/no. 1277. Härmed intygas att:/this is to certify that: BROSON STEEL AB

ISO 9001 CERTIFIKAT CERTIFICATE. nr/no. 1277. Härmed intygas att:/this is to certify that: BROSON STEEL AB ISO 9001 CERTIFIKAT SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av ledningssystem för kvalitet SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of quality management systems

Läs mer

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning 413100 1 (3 ) Kopia till SP- Box 857 Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet Box 720 405 30 GÖTEBORG Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning Certifikat

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:9 Utkom från trycket 2007-05-10 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter

Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter Miljöledningsnytt - nya ISO 14001 & andra nyheter EU - Näringslivet - Miljön 2005-01-26 (uppdaterad 2005-04-14) ENVIVE AB Pia M Berglund-Lundström www.envive.se Övergång till ISO 14001:2004 Förberedelsetid

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Sven Nyström STAFS 2003:13 Utkom från trycket 2004-01-20 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag 1 (13) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Innehåll Energikartläggning i stora företag... 1 - Frågor och svar... 1 Om detta dokument... 4 Definition

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 207-05-08 206/3002 Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Remiss, införande av regler om flexibel ackreditering, ändrade regler

Läs mer

Vad är ackreditering?

Vad är ackreditering? Vad är ackreditering? Ackreditering är en kompetensbekräftelse på att en juridisk person (företag) uppfyller krav ställda i lagar, föreskrifter, standarder. Varför ackreditering? Ackrediteringen kan vara

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2010:10) om ackreditering Inledning Tillämpningsområde 1 Dessa föreskrifter tillämpas

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2010:11 Utkom från trycket 2010-12-10 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac)

Läs mer

Lars Söderlund Lüning Consulting AB Uppsala Informationssäkerhet IT-säkerhet 7 Konsulter www.luning-consulting.se www.logeye.se

Lars Söderlund Lüning Consulting AB Uppsala Informationssäkerhet IT-säkerhet 7 Konsulter www.luning-consulting.se www.logeye.se 17799 27000 Översikt och aktuell status ISO/IEC 27000-serien Lars Söderlund, Lüning Consulting Lars Söderlund Lüning Consulting AB Uppsala Informationssäkerhet IT-säkerhet 7 Konsulter www.luning-consulting.se

Läs mer

Uppföljande revision 2007 - 2 Revisionens resultat och rekommendation till certifieringsinstansen Totalt noterades 4 mindre avvikelser.

Uppföljande revision 2007 - 2 Revisionens resultat och rekommendation till certifieringsinstansen Totalt noterades 4 mindre avvikelser. 1 Revisionsfakta Aktivitet Uppföljande revision Omfattning av denna revision samt avsteg från planeringen Dokument som utgör underlag för revisionen (handbok/manual) Revision i enlighet med planering (bekräftelse/revisionsplan)

Läs mer

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK

ANSÖKAN OM ACKREDITERING SOM KONTROLLORGAN INOM OMRÅDET REGLERAD MÄTTEKNIK ANSÖKNINGSHANDLINGAR SWEDAC:s ansökningshandlingar för ackreditering av kontrollorgan består av en ansökningspaket med följande innehåll: Blankett B 86, Ansökan om ackreditering för kontrollorgan inom

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:13) om ackreditering av organ som certifierar ledningssystem Ändring införd:

Läs mer

Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85

Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85 Innehållsförteckning backup 2011-08-26 STAFS 2010:10 STAFS 2011:18 STAFS 2003:5 DOC 04:2 DOC 05:7 DOC 04:8 DOC 05:6 DOC 02:4 TSFS 2010:84 TSFS 2010:85 TSFS 2010:78 SNFS 1992:17 (1997:7) TSVFS 1992:52 TSFS

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:17 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning

EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning SWEDAC DOC 12:1 2012-05-10 Utgåva 1 Inofficiell översättning av EA 2/15 M:2008 EAs krav vid ackreditering av flexibel omfattning Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Box 878, 501 15

Läs mer

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor)

Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Enheten för industri Lilli Busetincan Direktnr: 033-17 77 47 E-post: lilli.busetincan@swedac.se Pentronic AB Gunnebo Box 36 590 93 Gunnebo Beslut om ändrad ackreditering (3 bilagor) Beslut Styrelsen för

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) 2013-11-15 13/3072 Avdelningen för juridik och inre marknad Erika Palmheden Direktnr: 08-406 83 33 E-post: erika.palmheden@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: ändringar i Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll särskilda

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2008:6 Utkom från trycket 2008-09-09 Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

SPCR 179. RISE Research Institutes of Sweden AB Certification SPCR

SPCR 179. RISE Research Institutes of Sweden AB Certification SPCR SPCR 179 ignature_1 Certifieringsregler för Tillsatsanordningar till taxametrar som omfattas av STAFS 2012:5 RISE Research Institutes of Sweden AB Certification SPCR 179 2019-03-28 2 Abstract These certification

Läs mer

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post:

Förvaltningsavdelningen. Direktnr: E-post: 2012-06-18 12-258-14 Förvaltningsavdelningen Anders Karlsson Direktnr: 08-406 83 68 E-post: anders.karlsson@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: föreskrifter med anledning av standarden EN ISO/IEC

Läs mer

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag

Anders Pousette. Energikartläggning i stora företag Anders Pousette Energikartläggning i stora företag Agenda Bakgrund Vem berörs av lagen om energikartläggning i stora företag? Så ska energikartläggning genomföras Tidplan och arbetet framöver Agenda Bakgrund

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Kari Björkqvist STAFS 2007:13 Utkom från trycket 2007-05-10 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Allt är nytt inget är annorlunda.

Allt är nytt inget är annorlunda. Offentlig interiör Allt är nytt inget är annorlunda. Hej och välkommen till AJ Offentlig Interiör. Ja, Frimeko har bytt namn, men du kommer att känna igen dig. Vi har länge varit en del av AJ koncernen.

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet

Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Trender och utvecklingsområden inom certifieringsområdet Peter Rohlin INCERT AB Svenska Kyl & Värmepumpdagen 2014 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföreningen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning

Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning Miljödepartementet Stockholm den 15 okt 2004 Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning EnergiRådgivarna välkomnar byggnadsdeklarationer, frivilliga eller obligatoriska.

Läs mer

ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE. Ackred. nr 1253 ISO/IEC Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer

ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE. Ackred. nr 1253 ISO/IEC Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer ACKREDITERINGSCERTIFIKAT/ACCREDITATION CERTIFICATE Ackred. nr 1253 ISO/IEC 17025 Saab AB Support and Services, MRO Organisationsnummer 556036-0793 är ackrediterat som kalibreringslaboratorium för uppgifter

Läs mer