RAPPORT. Vatten- och energibesparing vid byte av tappvattenarmatur. Sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Vatten- och energibesparing vid byte av tappvattenarmatur. Sammanfattning"

Transkript

1 RAPPORT REPORT! Gustavsberg Vårgårda Armatur AB Christer Johansson / Matti Weineland SE Vårgårda Handläggare, enhet / Handled by, department Datum / Date Beteckning / Reference Sida / Page Åsa Wahlström, Energiteknik ETs P (29) +46 (0) , asa.wahlstrom@sp.se Vatten- och energibesparing vid byte av tappvattenarmatur Sammanfattning Miljön blir en allt viktigare fråga i vårt samhälle och ett sätt att bevara den är att minska vår förbrukning av tappvatten. Vid minskning av tappvattenförbrukning besparas dels färskvatten men också energi som skulle ha gått åt till att värma upp varmvatten. Detta projekt syftar till att öka kunskapen om hur mycket vatten och energi man kan spara vid installation av modern tappvattenarmatur. Mätningar har därför utförts vid byte av armatur i en fastighet i Majorna, Göteborg med 65 lägenheter. Gamla tvågreppsblandare byttes ut till ny armatur och olika besparingstekniker studerades för den nya armaturen. I fastigheten i Majorna sparades 26 % kallvatten och 28 % varmvatten vid byte till ny armatur, termostatblandare i badkar/dusch och engreppsblandare i kök och tvättställ. Engreppsblandarna försågs sedan med två besparingstekniker varvid 51 % kallvatten och 38 % varmvatten sparades. Den första besparingstekniken är en s.k. ekoeffekt som innebär att kranen har två flöden, ett komfortflöde och ett fullflöde. För att få fullflöde måste spaken på kranen hållas upp. Den andra tekniken är en lågflödesstrålsamlare som blandar in mer luft i vattenstrålen. Den årlig energibesparing för hela fastigheten uppskattades till 84 MWh. Mätningar har också utförts i två separata lägenheter för att ge en bild av hur varm- och kallvattenförbrukning fördelar sig mellan olika tappställen. Den genomsnittliga fördelningen uppmättes till att 29 % förbrukades i diskho, 11 % i tvättställ, 36 % i badkar/dusch och 23 % i toaletten. En ekonomisk utvärdering visar att byte i alla 65 lägenheter med installation till termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt ger en återbetalningstid på 2,4 år. Vid byte av en enskild kran har en återbetalningstid på 1,3 år beräknats för en köksblandare som används av två personer (utan installationskostnader). Motsvarande återbetalningstiden för en tvättställsblandare eller en termostatblandare i dusch/badkar är lägre än 1,9 år. SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, Box 857, BORÅS, Tfn , Fax , E-post info@sp.se, Org.nr SP Swedish National Testing and Research Institute, Box 857, SE BORÅS, SWEDEN, Telephone , Telefax , info@sp.se, Reg.No Detta dokument får endast återges i sin helhet, om inte SP i förväg skriftligen godkänt annat. This document may not be reproduced other than in full, except with the prior written approval of SP.

2 ETs P (29) Förord Detta projekt har initierats av Gustavsberg Vårgårda Armatur AB där kontaktpersoner har varit Christer Johansson och Matti Weineland. Projektet har utförts i samarbete med Familjebostäder i Göteborg AB där Åke Lindkvist har sett till att vi har fått ett lämpligt mätobjekt till vårat förfogande. Ett stort tack framförs till de hyresgäster som har låtit oss komma in i deras hem och göra mätningar. Borås augusti 2000 Åsa Wahlström

3 ETs P (29) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 4 2 Mätobjekt Mätning i varmvattencentralen Mätning i två separata lägenheter 8 3 Armatur Termostatblandare Tvättställsblandare och köksblandare Flödesinställning Installation av lågflödesstrålsamlare WC-stolar 13 4 Genomförande 14 5 Resultat Total förbrukning i hela fastigheten Förbrukning fördelat under dygnets timmar Fördelning mellan tappställen Ekonomisk utvärdering Byte av armatur i hela fastigheten Byte vid ett tappställe Byte av WC-stolar Hyresgästernas kommentarer 24 6 Jämförelse med andra undersökningar 25 7 Diskussion 27 8 Slutsats 29

4 ETs P (29) 1 Bakgrund och syfte Vid förbrukning av tappvatten påverkas vår miljö dels genom förbrukning av färskvatten men också genom förbrukning av energi vid uppvärmning av vattnet. Att sänka förbrukningen av tappvatten i hushåll är därmed inte bara god ekonomi utan också viktigt för vår miljö. Hushållen i Sverige förbrukar årligen ca 500 miljoner m 3 vatten. Cirka en tredjedel av hushållsvattnet är varmvatten och energianvändningen för uppvärmning av tappvatten är ca 10 TWh/år vilket motsvarar ungefär 2 kärnkraftsreaktorer (Tappvarmvattnet -en okontrollerad energislukare, VVS- Forum 1995:8). Här finns stora kvantiteter att spara och ett sätt att minska tappvattenförbrukningen är att installera ny tapparmatur. Med modern armatur sparas vatten och därmed också energi dels p.g.a. av deras höga tryckfall och goda tätningsegenskaper men förmodligen också p.g.a. deras lätthanterlighet vilket påverkar brukarens vanor. Beräkningsunderlag för hur stort vatten- och energibesparingen kan bli med ny modern armaturteknik är däremot dåligt. Kunskap om hur vattenförbrukningen fördelar sig mellan olika tappställen är också undermålig. De rapporter som idag behandlar tappvattenförbrukning är fåtaliga och många har år på nacken. Detta projekt syftar därför till att öka kunskapen om hur stor besparingspotentialen är och hur vattenförbrukningen fördelar sig mellan olika tappställen. Målsättningen är att ta fram den totala besparingspotentialen för olika armaturtekniker vid byte från gamla tvågreppsblandare till nya engreppsblandare i en fastighet. Med kunskap om fördelningen av vattenförbrukning mellan olika tappställen kan också besparingspotentialen för varje enskilt tappställe beräknas.

5 ETs P (29) 2 Mätobjekt Mätningarna är utförda på en av Familjebostäder i Göteborg AB: s fastighet i Majorna. Huset byggdes 1920 och totalrenoverades Det består av 65 lägenheter och två lokaler som har en storleksfördelning enligt Tabell 2.1. Den totala ytan är 4308 m 2 varav 4205 m 2 är lägenheter och 103 m 2 är lokaler. Det är 117 personer folkbokförda på fastigheten (Tabell 2.2). Diskmaskin finns i 9 lägenheter och 7 lägenheter har egen tvättmaskin. Figur 2.1 a, b Mätobjektet i Majorna, Göteborg.

6 ETs P (29) Tabell 2.1 Fördelning av lägenheternas storlek. Typ av lägenhet Antal 1 rum och kök 6 2 rum och kokvrå 3 2 rum och kök 22 3 rum och kök 27 4 rum och kök 6 6 rum och kök 1 lokaler 2 Tabell 2.2 Fördelningen av de boendes ålder. Ålder Antal < 10 år år år år år år år 2 Totalt 117 Mätningar har dels genomförts i varmvattencentralen och dels i två separata lägenheter. 2.1 Mätning i varmvattencentralen Distribution av vatten till de 65 lägenheterna och 2 lokalerna sker med ett vattenledningssystem som utgår ifrån varmvattencentralen på Klareborgsgatan 3. Där har mätningar utförts för totalförbrukning av vatten och förbrukning av varmvatten. Uppvärmning av varmvatten sker med fjärrvärme och för att få den totala energiförbrukningen har varmvattencirkulationsflödet och temperaturer uppmäts. De temperaturer som har uppmätts är på inkommande kallvatten, på utgående varmvatten ifrån fjärrvärmevärmeväxlaren, på utgående cirkulationsflöde och på returflödet ifrån varmvattencirkulationen. Dessutom har distributionstrycket i vattenledningssystemet uppmätts. Alla mätvärden loggas vart 10: e sekund och lagras var 10: e minut dygnet runt. De lagrade temperaturerna är ett medelvärde under tiominutersperioden.

7 ETs P (29) Figur 2.2 Värmeväxlare i varmvattencentralen. På bilden syns en flödesmätare och en temperaturgivare. Figur 2.3 Mätning av distributionstrycket. Tryckgivaren är monterad i kranen.

8 ETs P (29) Tabell 2.3 Mätutrustning i varmvattencentralen. Instrument Registreringsnummer Osäkerhet Datainsamlingsystem Campbell Tryckmätare Druck DPI 203 Flödesmätare Valmet 9V-MP240 Flödesmätare Valmet 9V-MP240 Flödesmätare Spanner-Pollux GMBH SPX 1999 Temperaturgivare PT-100 Temperaturgivare PT-100 Temperaturgivare PT-100 Temperaturgivare PT-100 SPnr SPnr /- 0,1 bar SPnr: /- 1 % SPnr: /- 1 % Göteborgs VA-verk /- 2 % SPnr: 173 SPnr: 174 SPnr: 175 SPnr: 176 +/- 0,5 K +/- 0,5 K +/- 0,5 K +/- 0,5 K 2.2 Mätning i två separata lägenheter För att få underlag till hur vattenförbrukningen fördelar sig mellan olika tappställen har två lägenheter valts ut för separata mätningar. I den ena lägenheten bor ett par i 25-årsåldern och i den andra ett par i 55-årsåldern. En av lägenheterna har diskmaskin. I varje lägenhet mäts varm- och kallvattenförbrukning vid tvättställ, dusch/badkar och disklåda samt kallvattenförbrukning vid toalett. Mätningarna har skett med 14 stycken flödesmätare av typen Macnaught M4ARP-1 med serie Nr: C med en osäkerhet på +/- 1 %.

9 ETs P (29) Figur 2.4 Två stycken Macnaught flödesmätare monterade på kall- respektive varmvattenledningen under ett tvättställ. Alla mätare är kalibrerade på SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås med spårbarhet till riksmätplats förutom VA-verkets flödesmätare som är provad av VA-verket. Den totala osäkerheten på vattenförbrukningen har beräknats till mindre än 4 %.

10 ETs P (29) 3 Armatur I 64 lägenheter har byte skett från tvågreppsblandare från 1978 till engreppsblandare i kök och tvättställ och termostatblandare för badkar och dusch. En lägenhet hade tvågreppsblandare under hela mätperioden. Olika vattenbesparingstekniker har provats på blandarna för kök och tvättställ. 3.1 Termostatblandare I lägenheterna har 48 stycken Gustavsbergs Nordic termostat Badkarsblandare 160 c-c (nr: ) och 18 stycken Gustavsbergs Nordic termostat Duschblandare (nr: ) installerats. Badkarsblandaren består av en blandare och pip med möjlighet att skifta mellan tappning i badkaret och dusch medan duschblandaren består av en blandare med anslutning till duschslang och handdusch. Själva handduschen och slangen har inte bytts ut utan är den samma som var kopplad till de ursprungliga tvågreppsblandarna. Därav har inte själva duschstrålens form och spridning förändrats. Figur 3.1 Gammal badkarsblandare respektive ny termostatblandare i en av lägenheterna. En vattenbesparande effekt med termostatblandaren är en lätt inställning av temperatur som finns kvar till nästa duschtillfälle. Termostatblandaren kompenserar för tryck och temperaturförändringar i vattenledningen och bibehåller vald vattentemperatur även om någon öppnar vattenkranen i t.ex. tvättstället. Detta leder till att man inte behöver slösa bort vatten vid nya

11 ETs P (29) inställningar av temperatur. Termostatblandaren har också en skållningsspärr vid 38 o C och för att få varmare vatten (upp till 45 o C) måste en spärrknapp tryckas ned. Även denna funktion kan leda till att man inte använder onödigt varmt vatten. 3.2 Tvättställsblandare och köksblandare I lägenheterna har Gustavsbergs Nordic Tvättställsblandare (nr: ) och Gustavberg Nordic Köksblandare (nr: , , ) installerats. Det är huvudsakligen tre effekter som bidrar till vattenbesparing för dessa blandare. För det första har dessa blandare ett högre tryckfall än motsvarande tvågreppsblandare. Vid oförändrat ledningstryck kommer detta att innebära ett minskat flöde vid tappstället. För det andra har blandarna keramisk tätning vilket innebär att de inte droppar och att de behöver minimal service. Mycket vatten droppar bort i tvågreppsblandare som har packningar som borde ha bytts för länge sedan. Den tredje effekten är att det är lätt att ställa in önskad temperatur. Även i dessa blandare har man möjlighet att maximera varmvattentemperaturen men denna funktion har inte använts i projektet. Figur 3.2 Gammal köksblandare respektive ny köksblandare i en av lägenheterna. Både tvättställsblandaren och köksblandaren har justerats med två olika tekniker under projektet för att öka vattenbesparingen ytterligare. Teknikerna är inställning av flöde och byte av strålsamlare.

12 ETs P (29) Figur 3.3 Gustavbergs Nordic Tvättställsblandare Flödesinställning Blandarna är utrustade med Ekoeffekt vilket innebär att blandaren har två flöden, ett komfortflöde och ett fullflöde. När blandarens spak lyfts till läge 1 används komfortflödet som är till för att t.ex. skölja frukt eller tvätta händerna. För att få fullflöde måste spaken hållas upp i dess högsta läge. Detta flöde är avsett att användas vid upptappning av en viss vattenmängd t.ex. fylla en kastrull. När man sedan släpper spaken återgår den automatiskt till komfortflödet. Med denna teknik kan användarens vanor påverkas till att minska vattenkonsumtionen utan att man minskar komforten för användaren eftersom han/hon alltid har tillgång till fullt flöde vid behov. Normflödet vid tvättställ och disklåda är 6 respektive 12 liter/minut och minsta flöde vid ett enskilt tappställe får uppgå till 70 % av normflödet. Tvättställsblandaren har ett komfortflöde på 5,5 liter/minut och ett fullflöde på 13 liter/minut och köksblandaren har 7,5 respektive 14 liter/minut vid 3 bars vattentryck.

13 ETs P (29) Figur 3.4 Illustration av ekoeffekt Installation av lågflödesstrålsamlare Blandarna har strålsamlare som ser ut som en liten sil och har till uppgift att fördela vattnet i strålar av lagom form, storlek och spridning. Dessa byttes ut till lågflödesstrålsamlare, som blandar in mer luft i strålen och därmed minskar vattenmängden. Tekniken syftar till att vattenstrålen skall ha oförändrade egenskaper och användaren skall därmed inte märka att vattenmängden har minskat. Eftersom tryckfallet förändras vid installation av lågflödesstrålsamlaren justeras komfortflödet så att man får lagom skillnad mellan komfort- och fullflöde. 3.3 WC-stolar I de två separata lägenheterna var 6-liters toaletter ifrån tidigt 80-tal installerade. Dessa byttes ut till Gustavsbergs NordicDuo (nr: 391) WC-stolar med Duofunktion. Duo-funktionen innebär att det finns två spolknappar, en för halv spolning och en för hel. Brukaren kan därmed välja mellan att spola 2 eller 4 liter.

14 ETs P (29) 4 Genomförande Först utfördes mätningar på det befintliga systemet för att kartlägga den ursprungliga förbrukningen. Sedan har mätningar utförts för att utvärdera potentialen av olika vattenbesparingsåtgärder. Mätningar är utförda i följande fyra etapper: 1. det befintliga systemet med tvågreppsblandare 2. konvertering till engreppsblandare med ett inställt flöde (fullflöde) i kök och tvättställ och konvertering till termostatblandare i dusch och badkar 3. tvättställs- och köksblandarna justerades till ekoeffekt med två flöden, komfortflöde och fullflöde 4. byte till lågflödesstrålsamlare i tvättställs- och köksblandare. Mätningarna är gjorda på den totala förbrukningen för hela fastigheten och för varje åtgärd har utvärdering gjorts med avseende på: energiförbrukning varmvattenförbrukning kallvattenförbrukning Eftersom det är viktigt att förutsättningarna är desamma för varje etapp så har också distributionstemperaturer på kall- och varmvatten samt distributionstryck av tappvattnet kontrollerats under hela mätperioden. Mätningarna har utförts under tiden januari till augusti 2000 utav SP, Energiteknik. Utvärderingen baseras på jämna antal veckor så att både vardagar och normala helgdagar är representerade. Eftersom vattenkonsumtionen påverkas av de boendes resande vid större helger eller lov (sportlov, påsk m.m.) har mätdata från dessa veckor inte använts i utvärderingen. Hänsyn har också tagits till väderlek eftersom långa perioder av onormalt vackert väder kan påverka vattenkonsumtionen. Varje mätetapp baseras på ett normalt varierande väder. I de två separata lägenheterna har utvärdering gjorts på hur förbrukning av varmoch kallvatten fördelar sig mellan olika tappställen. Efter de fyra ovannämnda etapperna utfördes för dessa två lägenheter ytterliggare en etapp med installation av WC-stolar med Duo-funktion. Vattenförbrukning samt användning av halveller helspolning har utvärderats. Utvärderingen ifrån de separata lägenheterna baseras på jämna veckor där alla veckodagar är representerade lika. Dagar då hyresgästerna inte har varit hemma har uteslutits.

15 ETs P (29) 5 Resultat 5.1 Total förbrukning i hela fastigheten För de fyra etapperna mättes förbrukning av varm och kallvatten och figur 5.1 visar veckoförbrukningen för de olika etapperna medan figur 5.2 visar hur mycket vattenförbrukningen minskar i jämförelse med tvågreppsblandare för varje åtgärd varmvatten kallvatten m 3 / vecka tvågreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare Figur 5.1 Fastighetens totala vattenförbrukning med olika tekniker av tappvattenarmatur m 3 / vecka % 42 % 48 % varmvatten kallvatten 0 termostatblandare och engreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare Figur 5.2 Vattenbesparing vid byte ifrån tvågreppsblandare till termostatblandare och engreppsblandare med olika besparingstekniker.

16 ETs P (29) För att de olika åtgärderna skall vara jämförbara är det viktigt att förutsättningarna inte förändras alltför mycket. Distributionstemperaturer på varmvatten samt distributionstryck av tappvattnet har under hela mätperioden varit o C respektive 3,2 bar. Temperaturen på inkommande kallvatten i varmvattencentralen har stigit ifrån 5 till 13 o C under mätperioden. Årsmedeltemperaturen på inkommande kallvatten har beräknats till 7 o C. Figur 5.3 visar vilken energibesparingen blir för de olika åtgärderna. Energiförbrukningen är beräknad på att vattnet värms ifrån 7 o C (årsmedeltemperaturen på inkommande kallvatten) till 55 o C (utgående temperatur på varmvattencirkulationen) kwh / vecka % 31% 38 % Figur 5.3 termostatblandare och engreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt Energibesparing vid byte ifrån tvågreppsblandare till termostatblandare och engreppsblandare med olika besparingstekniker. termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare

17 ETs P (29) 5.2 Förbrukning fördelat under dygnets timmar Figur 5.4 och 5.5 visar hur hela fastighetens tappvattenförbrukning fördelar sig under dygnets olika timmar en vardag. 3,5 3 2,5 m 3 / h 2 1,5 kall- och varmvatten varmvatten 1 0, dygnstimmar Figur 5.4 Förbrukning av tappvatten med tvågreppsblandare under ett vardagsdygn. 3,5 3 2,5 m 3 / h 2 1,5 kall- och varmvatten varmvatten 1 0, dygnstimmar Figur 5.5 Förbrukning av tappvatten med termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt under ett vardagsdygn.

18 ETs P (29) 5.3 Fördelning mellan tappställen I de två separata lägenheterna har mätningar gjorts på hur varm- och kallvatten fördelar sig mellan tappställen. Följande tappställen finns i lägenheterna; badkar och dusch, tvättställ i badrum, diskho i kök, toalett i badrum. För båda lägenheterna gäller att förbrukningen under de olika etapperna har varierat medan den procentuella fördelningen har varit ungefär densamma under hela mätperioden (exklusive sista etappen då WC-stolarna byttes ut). Figur 5.6 och 5.7 visar den genomsnittliga fördelningen under alla fyra etapperna för de två lägenheterna. Lägenhet 1 förbrukar 53 % varmvatten medan lägenhet 2 förbrukar 51 %. Lägenhet 1 har diskmaskin. toalett 21% tvättställ varmvatten tvättställ 5% kallvatten 5% diskho kallvatten 9% badkar/dusch varmvatten 22% diskho varmvatten 26% badkar/dusch kallvatten 12% Figur 5.6 Fördelning av vattenförbrukning mellan tappställen i lägenhet 1.

19 ETs P (29) toalett 26% tvättställ varmvatten 8% tvättställ kallvatten 5% diskho kallvatten 6% badkar/dusch varmvatten 27% diskho varmvatten 16% badkar/dusch kallvatten 12% Figur 5.7 Fördelning av vattenförbrukning mellan tappställen i lägenhet Ekonomisk utvärdering Mätningarna och resultaten baseras på vattenförbrukning för normala arbetsveckor med efterföljande helg, dvs utan speciella helgdagar. Vid speciella helger påsk, jul, 1 maj etc. och under semestermånaderna förändras vattenförbrukningen. För att en ekonomisk uppskattning skall kunna göras behövs årlig vattenförbrukning. VA-verkets data av total vattenförbrukning för fastigheten har därför utvärderats och utgående ifrån dessa har en årlig förbrukning kunnat uppskattas ifrån mätdata. Förbrukning av varmvatten har antagits ha samma fördelning under året som den totala vattenförbrukningen. Figur 5.8 visar den årliga förbrukningen per lägenhet för varje etapp.

20 ETs P (29) 300 varmvatten kallvatten m 3 /(år, lägenhet) tvågreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare Figur 5.8 Årlig vattenförbrukning per lägenhet med olika tekniker av tappvattenarmatur Byte av armatur i hela fastigheten Investeringskostnaden av armatur med installation i fastigheten var kr. Denna kostnad är ett paketpris för hela projektet, d.v.s. installation av termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödessamlare inklusive all extra rördragning. Det har inte gått att särskilja investerings- och installationskostnader för de olika besparingsteknikerna och därför har denna investeringskostnad använts vid beräkning av återbetalningstid för alla tre åtgärder. Den årliga besparingen består dels av minskad vattenkonsumtion och dels av minskat uppvärmningsbehov. Vattenpriser varierar mellan olika kommuner i Sverige och därför har ett vägt genomsnittspris på 14,11 kr/m 3 för 1999 använts vid beräkning av minskad vattenkostnad. Priset är taget ifrån en sammanställning över kommunala vatten- och avloppstaxor av Svenska vatten- och avloppsverksföreningen, VAV. Vid beräkning av minskad kostnad för uppvärmning av varmvatten har ett energipris på 0,45 kr/kwh använts. Energipriset motsvarar ungefär den rörliga kostnaden för fjärrvärme i ett flertal kommuner i Sverige. Om uppvärmning av varmvatten skulle ske med el istället för med fjärrvärme så är det rörliga energipriset med energibolagets pris plus energiskatt ungefär det samma. (Energiskatten på el var 20,25 öre/kwh den 1 januari 2000.) Alla kostnader är inklusive moms. I flerfamiljshus distribueras varmvatten genom en varmvattencirkulation (VVC) vilken på äldre fastigheter ofta är överdimensionerad. Ju mer överdimensionerad

21 ETs P (29) en cirkulation är desto större blir onödiga energiförluster. Vid installation av modern armatur sjunker varmvattenförbrukningen vilket innebär att cirkulationsflödet kommer att öka och därmed också energiförlusten. Med hjälp av mätdata ifrån cirkulationsflöde och temperaturer har den ökade energikostnaden p.g.a. cirkulationsförluster beräknats och de ekonomiska beräkningarna har korrigerats därefter. Den årliga energibesparingen för hela projektet beräknades till 83 MWh. För att kunna göra en ekonomisk bedömning tittar man på hur stor investeringskostnaden är i jämförelse med den intäkt investeringen ger. Intäkten är här årlig besparing i form av minskad vattenkostnad och minskad energikostnad i jämförelse med de kostnader som tvågreppsblandarna hade. Återbetalningstiden, den tid det tar innan en investering har betalt sig själv, har beräknats för de olika undersökta åtgärderna (se tabell 5.1). Tabell 5.1 Återbetalningstid vid byte från tvågreppsblandare till modern armatur med olika besparingstekniker. Åtgärd byte till termostatblandare och engreppsblandare byte till termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt byte till termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare Återbetalningstid (år) 3,5 2,4 2,1 Ett annat sätt att göra en ekonomisk bedömning är att upprätta en balansräkning för ett år. Detta görs genom att investeringen beloppsvis fördelas över brukstiden och skall då täcka såväl amortering som förräntning. Detta årliga belopp benämns investeringens annuitet och beräknas med hjälp av en annuitetsfaktor. Annuitetsfaktorn är 0,13147 med en antagen räntesats på 10 % och brukstiden 15 år. En förkromad armatur har visserligen en teknisk livslängd på år men av praktiska skäl byts ändå blandarna ut vart 15: e år i Sverige. Det beror på flera saker, t.ex. vid renovering byts ofta armaturen ut vare sig det behövs eller inte eller att en ny design önskas av brukaren. (Krom eller lack? Livscykelanalys av sanitetsarmaturer med olika ytbehandlingar, Institutionen för verkstadsteknisk forskning, IVF-skrift ) En jämförelse av annuiteten och den årligen utfallande intäkten, d.v.s. besparingen av energi och vatten enligt ovan, ger därmed en årlig vinst eller förlust. Vid byte av tvågreppsblandare till termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt i hela fastigheten fås en årlig vinst på ca: kr under hela brukstiden.

22 ETs P (29) Byte vid ett tappställe En ekonomisk utvärdering har också gjorts för uppskattning av återbetalningstid vid byte av armatur vid ett enskilt tappställe. Först uppskattades varje åtgärds vatten- och energibesparing vid varje tappställe. Den totala varm- och kallvattenbesparing som har mätts upp för hela fastigheten antogs fördela sig proportionellt enligt den fördelning mellan tappställen som har mätts upp i de två separata lägenheterna. Ett medelvärde av fördelningen i lägenhet 1 och 2 användes och besparingen har slagits ut på de 117 personer som bor i fastigheten. 30 m 3 /(år,person) lågflödesstrålsamlare ekoeffekt 5 0 varm kall varm kall varm kall termostatblandare tvättställsblandare köksblandare termostatblandare och engreppsblandare Figur 5.9 Fördelning av årlig varm- och kallvattenbesparing vid varje armatur för olika åtgärder lågflödesstrålsamlare kwh/(år, pers) ekoeffekt termostatblandare och engreppsblandare 0 termostatblandare tvättställsblandare köksblandare Figur 5.10 Fördelning av årlig energibesparing vid varje armatur för olika åtgärder.

23 ETs P (29) Årlig besparing per person av varm- och kallvatten vid varje tappställe för olika åtgärder visas i figur 5.9 medan energibesparing visas i figur Energibesparingen är beräknad med att vattnet värms ifrån 7 o C till 55 o C. Med ett vattenpris på 14,11 kr/m 3 och ett energipris på 0,45 kr/kwh fås en årlig besparing per person vid varje armatur enligt tabell 5.2. Tabell 5.2 Årlig besparing per person (kr/(år, person)) vid byte från tvågreppsblandare. Åtgärd byte till termostatblandare och engreppsblandare byte till engreppsblandare med ekoeffekt byte till engreppsblandare med ekoeffekt och lågflödesstrålsamlare termostatblandare tvättställsblandare köksblandare Tabell 5.3 visar återbetalningstid vid byte från tvågreppsblanadare till Gustavsbergs standardarmaturer (termostatblandare och engreppsblandare med ekoeffekt). Återbetalningstiden är beräknad med att två personer använder blandarna och med Gustavsbergs rekommenderade konsumentpriser för försäljning till privatperson i butik (inklusive moms och exklusive installation). Tabell 5.3 Återbetalningstid vid byte från tvågreppsblandare till modern armatur med två användare. Armatur Investeringskostnad (kr ) Återbetalningstid (år) termostat badkarsblandare ,9 termostat duschblandare ,5 tvättställsblandare med ekoeffekt köksblandare med ekoeffekt köksblandar med ekoeffekt och avstängning för diskmaskin 925 1, , ,3 Energiförbrukning för uppvärmning av det varmvatten som passerar genom en köksblandare under dess brukstid (15 år, se kapitel 5.4.1) har uppskattats. Om två personer använder köksblandaren förbruks kwh under dess livslängd.

24 ETs P (29) 5.5 Byte av WC-stolar I de två separata lägenheterna fanns 6-liters WC-stolar med en årsförbrukning på 27,2 m 3 i lägenhet 1 och 26,6 m 3 i lägenhet 2. Vid byte till WC-stolar med duofunktion uppmättes en genomsnittlig förbrukning av 4,2 liter per spolning vid hel spolning och 2,6 liter per spolning vid halv spolning. Förändring av antalet spolningar per dag kan ses i Tabell 5.4. Tabell 5.4 Antalet spolningar per dag i de två separata lägenheterna med olika WC-stolar. Lägenhet 1 Lägenhet 2 gammal WC-stol 12, 9 12,6 ny WC-stol hel spolning ny WC-stol halv spolning 6,5 11,8 5,5 1,7 Byte av WC-stol gav en vattenbesparing på 46 respektive 29 % i lägenhet 1 och 2. Med vattenpriset 14,11 kr/m 3 blir besparingen 176 respektive 107 kr/år. Förbrukning av vattenförbrukning mellan tappställen förändras vid byte av WCstol. Lägenhet 1 minskar fördelningen för toaletten ifrån 21 till 12 % medan lägenhet 2 minskar ifrån 26 till 21 %. 5.6 Hyresgästernas kommentarer Vid införandet av de olika besparingsåtgärderna är det viktigt att hyresgästen skall ha samma eller bättre komfort som han hade innan åtgärden. Huvudsyftet med vatten- och energibesparingen har varit att användaren inte skall märka att hans vattenkonsumtion har minskat. Om användaren är beredd att gör avkall på sin standard så finns det naturligtvis ingen begränsning på besparingspotential. För att verifiera att hyresgästerna upplever att de har samma komfort som innan byte av armatur intervjuades hyresgäster i 26 % av lägenheterna. Samtliga tillfrågade var mycket nöjda och de allra flesta tyckte att deras komfort hade ökat. Alla tyckte att det var lätt att ställa in önskad temperatur och önskat flöde. En lägenhet tyckte det var svårt att få tillräcklig temperatur vid upptappning i skurhink men var helt nöjd med duschtemperaturen. Tre lägenheter tyckte att flödet var dåligt vid upptappning i badkar. En hyresgäst tyckte att det var svårt att mäta upp rätt vattenmängd i decilitermått efter installation av lågflödesstrålsamlaren eftersom det tar lite tid innan den inblandade luftmängden i vattnet har försvunnit.

25 ETs P (29) 6 Jämförelse med andra undersökningar I byggforskningens rapport Dygnsbehovet av tappvarmvatten, R57: 1973 skriven av Gösta Svensson anges att det största dygnsbehovet av värme för tappvarmvatten har bedömts till 23,3; 21,2 kwh per lägenhet för vattenvärmning till 50 respektive 100 lägenheter. Det högsta energibehov som uppmättes under ett dygn i fastigheten i Majorna på 65 lägenheter var något lägre, 19 kwh. Normalt var dygnsbehovet 17 kwh för tvågreppsblandarna. Fördelning av vattenförbrukning mellan tappställen har också uppmätts i det s.k. Norrköpingsprojektet skriven av Sture Holmberg, rapport M81:5 utgiven av Statens institut för byggnadsforskning. Mätningarna är utförda på 5 stycken 2- rums lägenheter med 8 boende och resultat kan ses i figur 6.1. Fördelningen skiljer sig ifrån resultatet från fastigheten i Majorna främst i förbrukning av varmvatten i dusch/badkar och i köket. Den totala andelen varmvatten som används i fastigheten i Majorna är betydligt större (>50%) än i Norrköpingsprojektet (37 %). toalett 27% tvättställ varmvatten 6% tvättställ kallvatten 5% badkar/dusch varmvatten 13% diskho kallvatten 15% badkar/dusch kallvatten 16% diskho varmvatten 18% Figur 6.2 Fördelning av vattenförbrukning mellan tappställen i Norrköpingsprojektet.

26 ETs P (29) En undersökning i Halmstads kommun 1994 visar att vattenförbrukning varierar kraftigt beroende på om man har central vattenmätning eller individuell. I områden med 80% villor kan förbrukningen ligga på 145 liter/(dygn, person) medan områden med 40% villor hade en snittförbrukning på 221 liter/(dygn, person). Renodlad statistik visade att områden med enbart hyreshus hade en förbrukning på liter per person och dygn. Uppgifterna är hämtade ifrån Tappvarmvattnet en okontrollerad energislukare, VVS-Forum 1995:8. Vattenförbrukningen i fastigheten i Majorna var betydligt högre för tvågreppsblandarna nämligen 391 liter/(person, dygn). Efter installation av engreppsblandare sjönk förbrukningen till mer jämförbara siffror (205 liter/(person, dygn).

27 ETs P (29) 7 Diskussion Resultatet i kapitel 5.1 visar att den största besparingen fås vid den första åtgärden, byte från tvågreppsblandare till termostatblandare och engreppsblandare. En del av besparingen beror troligen på att tvågreppsblandarna hade ett stort läckage vilket diskuteras nedan. Läckage i tvågreppsblandare beror ofta på dåligt underhåll av packningar. En stor fördel med den nya armaturen är att den har keramisk tätning vilket gör att den kräver minimal service och har ett lågt läckage. Resultatet visar också att installation av ekoeffekt har en betydande besparingseffekt och installation av lågflödesstrålsamlare ökar besparingspotentialen ytterligare. Vid den första och sista åtgärden har varm- och kallvatten besparats i ungefär lika stor utsträckning medan installation av ekoeffekt i huvudsak sparade kallvatten. En trolig förklaring till detta resultat kan vara att brukaren använder onödigt fullt flöde till största delen vid användning av kallvatten t.ex. vid sköljning av disk eller vid tandborstning. Den höga vattenförbrukningen i fastigheten i Majorna kan bero på flera saker men en förklaring kan vara ett stort läckage ifrån tvågreppsblandarna. I figur 5.4 kan man se att totala vattenförbrukningen under natten var stor, över 1 m 3 /h. Även en del varmvatten förbrukades. Mätningarna i de två separata lägenheterna visar att ytterst lite vatten förbrukas mellan 2 och 5 på natten. Vid installation av ny armatur sjönk vattenförbrukningen under natten och förbrukning av varmvatten upphörde, se figur 5.5. Figur 5.5 visar dock att nattförbrukningen av kallvatten fortfarande är hög vilket kan bero på läckage i wc-stolar, vilka inte är utbytta, eller läckage någon annanstans i fastigheten. Vattenförbrukningen är högst beroende av vilka som bor i fastigheten. Tabell 2.2 visar att en hög procent barnfamiljer bor i fastigheten, 32 personer är under 20 år och endast två är över 60 år. Distributionstrycket på tappvatten är normalt mellan 5 och 6 bar men i fastigheten i Majorna låg det på 3,2 bar. Det bör påpekas att distributionstrycket har påverkan på vattenförbrukningen. Den ekonomiska utvärderingen har korrigerats för förändringar som skett av fastighetens varmvattencirkulation. Däremot har ingen utvärdering gjorts av hur energiförlusterna vid varmvattencirkulationen skulle kunna minskas. Energibesparingen skulle kunna öka ytterligare om man ser över varmvattencirkulationen. Det är en fördel att göra undersökningar i fält vid utvärdering av olika besparingstekniker. På så sätt får man med användarnas vanor och beteende vilket är svårt att betrakta i laboratoriemiljö. Det är då viktigt att mätunderlaget är tillräckligt stort för att få ett bra underlag. Att dra slutsatser om besparingspotentialer ifrån de två separata lägenheterna visade sig vara omöjligt med den använda mätperioden. Hyresgästernas naturliga variation i förbrukning vecka för vecka är större än besparingspotentialen. För att få ett underlag på så få lägenheter skulle mätningar under flera år behövas göras. Det är därför

28 ETs P (29) nödvändigt att mäta på ett stort antal lägenheter och underlaget ifrån alla 65 lägenheter har betraktas som tillräckligt för att göra en bedömning av besparingspotentialen i fastigheten i Majorna. Det bör dock påpekas att det kan ta tid innan beteende med de nya armaturerna förändras och en längre mätperiod kan naturligtvis förändra resultatet. Underlaget för fördelningen mellan tappställen ifrån de två separata lägenheterna ansågs vara tillräckligt för att bedöma hur fördelningen ser ut för just de här två lägenheterna. För att få en fördelningsbild som är representativ för en grupp av människor behövs dock ett betydligt större mätunderlag. Vid byte av WC-stol är besparingspotentialen högst beroende av hur gammal den WC-stol som man byter ut är. I projektet var det 6-liters WC-stolar som byttes ut men 9-liters WC-stolar är vanligt förekommande och det finns även 12-liters. WC-stolarna i de två separata lägenheterna var täta men om de WC-stolar som byts ut läcker ökar besparingspotentialen. En jämförelse mellan de två lägenheterna visar att 40 % mer vatten sparades för lägenheten som använde sig av möjligheten att använda halv spolning.

29 ETs P (29) 8 Slutsats Den huvudsakliga avsikten med detta projekt var att undersöka hur stor besparingspotentialen av vattenförbrukning är vid byte av gamla tvågreppsblandare till modern armatur. Besparingspotentialens storlek beror av många faktorer. Bland annat av hur gamla tvågreppsblandarna som man byter ifrån är och hur väl de har underhållits. Hur stor vattenförbrukningen är i fastigheten från början d.v.s. vilka hyresgästerna är och vilka vanor de har. Barnfamiljer har t.ex. en helt annan vattenförbrukning än pensionärer. Resultatet visar att potentialen är mycket stor och det kan användas till att uppskatta i vilken storleksordning vattenbesparingen blir vid ett armaturbyte. Det bör dock påpekas att resultatet inte får ses som några exakta siffror utan avser endast fastigheten i Majorna. SP Sveriges Provnings- och Forkningsinstitut Energiteknik, System och Ventilationsteknik John Rune Nielsen Tekniskt ansvarig Åsa Wahlström Teknisk handläggare

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll Linn Stengård Energimyndigheten Hearing 30 september 2009 Förbättrad energistatistik i bebyggelsen och industrin Syfte med mätningarna

Läs mer

r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg

r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg r e su r sef f ek t i v med Gustavsberg Produkter med miljö- och energisparfunktioner Bibehållen komfort Hög vatten- och energiförbrukning behöver inte längre vara ett problem. Det finns modern teknik

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

2,2 kwh. Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök. ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 B C D E F G > 1,6 2,2

2,2 kwh. Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök. ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 B C D E F G > 1,6 2,2 Energiprestanda Mora MMIX Energiklassade blandare för tvätt och kök A ENERGI Klassning för tappva enarmatur enligt SS 820000 A 1,6 C D E F G > 1,6 2,2 > 2,2 2,8 > 2,8 3,4 > 3,4 4,0 > 4,0 4,6 > 4,6 3 bar

Läs mer

Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna.

Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna. 9000E Trots 140 års erfarenhet är vi rätt gröna. 2 FM Mattsson 9000E Nya kranar är en lönsam investering både för miljön och plånboken. För hushållens uppvämning av varmvatten återgår ungefär 10 terawattimmar,

Läs mer

Mätning av kall- och varmvatten i tio hushåll ER 2008:14

Mätning av kall- och varmvatten i tio hushåll ER 2008:14 Mätning av kall- och varmvatten i tio hushåll ER 28:14 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas från Energimyndighetens publikationsservice. Orderfax: 16-544 22 59 e-post:

Läs mer

Mora ESS Energisparsystem. Hälsa Miljö Ekonomi

Mora ESS Energisparsystem. Hälsa Miljö Ekonomi Mora ESS Energisparsystem Hälsa Miljö Ekonomi Mora ESS - Energisparsystem Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Det har nog inte undgått någon att det pågår en livlig debatt världen över om vårt

Läs mer

Siemens AB Upplands Väsby. Följande data gäller för provobjektet. (se bilaga 2)

Siemens AB Upplands Väsby. Följande data gäller för provobjektet. (se bilaga 2) RAPPORT REPORT! Siemens AB 194 87 Upplands Väsby Handläggare, enhet / Handled by, department Datum / Date Beteckning / Reference Sida / Page Ulf Jansson, Energiteknik, uj 2002-03-15 P2 01052 1 (5) Tel

Läs mer

Vatten- och energibesapring

Vatten- och energibesapring Vatten- och energibesapring Nedan har du våra rekommendationer för att uppnå effetkiva resultat av vatten- och energibesparing. Undvik strypbrickor, strypventiler samt inbyggda begränsare! Detta är vanligt

Läs mer

Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann

Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann Energieffektiva vattensparprodukter RC Mannesmann Dessa produkter har valts ut för dess positiva energieffektiva egenskaper och får därmed bära Ahlsells symbol Energieffektiv. ALT.1 Vid användning av dessa

Läs mer

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

Round T Objektblandare från Tapwell

Round T Objektblandare från Tapwell Round T Objektblandare från Tapwell Round T Objektblandare från Tapwell Tapwell har på bara några år blivit en välkänd och uppskattad leverantör av köks- och badrumsblandare på konsumentmarknaden. Kunderna

Läs mer

EcoJoy MINDRE VATTEN, MINDRE ENERGI, MER NJUTNING NYHET. 5,8 L/min. 3 bar. Eurosmart. 6 L/min. 3 bar. Europlus E. 9,4 L/min. 3 bar. Euphoria 9,4 L/min

EcoJoy MINDRE VATTEN, MINDRE ENERGI, MER NJUTNING NYHET. 5,8 L/min. 3 bar. Eurosmart. 6 L/min. 3 bar. Europlus E. 9,4 L/min. 3 bar. Euphoria 9,4 L/min EcoJoy NYHET Heroes 5,8 L/min Eurosmart Cosmopolitan NYHET Europlus E 6 L/min 9,4 L/min Euphoria 9,4 L/min 6 L 3 L Rainshower System Next Generation NYHET Rapid SL + Skate Cosmo tryckplatta Grohtherm 1000

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

RESURSEFFEKTIVA BADRUM

RESURSEFFEKTIVA BADRUM RESURSEFFEKTIVA BADRUM BÄST I TEST! ENERGIKLASSADE BLANDARE MED GUSTAVSBERGS ENERGI- MÄRKTA BLANDARE SPARAR DU VATTEN OCH ENERGI UTAN ATT GÖRA AVKALL PÅ FUNKTION OCH KOMFORT. BÄST I TEST! ENERGIKLASSADE

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om kallt och varmt vatten Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på många

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2017-06-11 Uppdragsnummer 17566 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Anders Andersson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

Mora MMIX EcoSafe. Hälsa Miljö Ekonomi

Mora MMIX EcoSafe. Hälsa Miljö Ekonomi Mora MMIX EcoSafe Hälsa Miljö Ekonomi EcoSafe för en bättre miljö! Vi har sedan en lång tid tillbaka bestämt oss för att i allt större utsträckning kämpa för en bättre och mer hållbar miljö. Därför förstärker

Läs mer

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning.

ALT.2 Vid användning av dessa produkter garanterar vi som leverantör till Ahlsell en payoff tid på högst 5 år tillföljd av lägre energiförbrukning. Energieffektiva vattensparprodukter ELLESS Dessa produkter har valts ut för dess positiva energieffektiva egenskaper och får därmed bära Ahlsell symbol Energieffektiv. ALT.1 Vid användning av dessa produkter

Läs mer

Så fungerar din fjärrvärmecentral

Så fungerar din fjärrvärmecentral Avluftning värme Värmeväxlare värme Reglercentral Ställmotor värme Expansionskärl Tryckmätare Värmeväxlare varmvatten Reglerventil varmvatten Cirkulationspump Säkerhetsventiler Mätare Påfyllningsventil

Läs mer

Experternas sju bästa tips

Experternas sju bästa tips Vi inför individuell mätning av varmt & kallt vatten Experternas sju bästa tips Vardagstips som gör gott för plånbok och miljö! Långduschare eller Kortduschare? Individuell Mätning av varmt & kallt vatten

Läs mer

Konkreta verktyg och energitips

Konkreta verktyg och energitips Konkreta verktyg och energitips Anna Karin Jönbrink IVF Industriforskning och utveckling AB Bild 1 2006-02-01 Anna Karin Jönbrink Bild 2 2006-02-01 Anna Karin Jönbrink IVF Industriforskning och utveckling

Läs mer

Vatten- och energisparguide

Vatten- och energisparguide Vatten- och energisparguide Vet du vilken som är vår mest värdefulla naturresurs? Låt oss prata om kärlek, lyx, ekonomi, ny teknik och vatten. Med risk för att låta naiva, vågar vi på Oras ändå påstå

Läs mer

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta Värt att veta Om man tidigare har haft en oljepanna, varmvattenberedare, elpanna, eller den gamla typen av fjärrvärmecentral så får man nu en ny och modern varmvattenreglering. Och för att detta ska fungera

Läs mer

GUSTAVSBERG/ ATLANTIC UTMÄRKT DESIGN ÄR SMART DESIGN

GUSTAVSBERG/ ATLANTIC UTMÄRKT DESIGN ÄR SMART DESIGN GUSTAVSBERG/ ATLANTIC UTMÄRKT DESIGN ÄR SMART DESIGN ATLANTIC / BLANDARE FORMGIVEN FÖR EN SKÖNARE VARDAG Gustavsbergs nya serie med blandare är ett bevis på att snygg formgivning är smart formgivning.

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Datum 2015-05-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-05-25 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Mora MMIX Collection Blandare för kök och badrum

Mora MMIX Collection Blandare för kök och badrum Blandare för kök och badrum MA-nr 89 30 77/ 40000/2009.08 Vi förbehåller oss rätten till design- och tekniska förändringar Ostnor AB, Mora Armatur Box 480 792 27 Mora Telefon +46(0)250 940 00 Fax +46(0)250

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Datum 2015-04-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-21 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

Mora Izzy Collection Blandare för kök och badrum

Mora Izzy Collection Blandare för kök och badrum Mora Izzy Collection Blandare för kök och badrum Innehåll Om Mora Armatur 02 Mora Izzy kök 04 Mora Izzy ettgrepp kök 06 Mora Izzy tvågrepp kök 07 Mora Izzy Turnie ettgrepp kök 08 Mora Izzy Profi ettgrepp

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Datum 2015-08-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-08-26 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Editshem 6 Kalkylerna grundas

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se. Kontaktperson Mathias Johansson 2013-03-18 PX26814-1 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Nordic Encore

Läs mer

Vägledning för införande av individuell mätning och debitering (IMD) av varmvatten i Stockholm Förord

Vägledning för införande av individuell mätning och debitering (IMD) av varmvatten i Stockholm Förord Handläggare Svahn Johan Tel 010-505 14 69 Mobil 070-640 04 72 Johan.Svahn@afconsult.com VÄGLEDNING Datum Uppdragsnr 539427 Vägledning för införande av individuell mätning och debitering (IMD) av varmvatten

Läs mer

PRISLISTA Cirkaprislista för konsumentförsäljning Priserna gäller från 1 januari 2011

PRISLISTA Cirkaprislista för konsumentförsäljning Priserna gäller från 1 januari 2011 PRISLISTA Cirkaprislista för konsumentförsäljning Priserna gäller från 1 januari 2011 Priserna gäller tills vidare med reservation för tryckfel INNEHÅLL Duschanordningar... 1 Köksblandare... 6 termostatblandare

Läs mer

Lönsamheten av att införa individuell mätning av tappvarmvatten. En diskussion utifrån en samhällsekonomisk synvinkel.

Lönsamheten av att införa individuell mätning av tappvarmvatten. En diskussion utifrån en samhällsekonomisk synvinkel. 1 Anders Carlsson ACCO Ekonomiberäkningar HB 2005-09-05 Lönsamheten av att införa individuell mätning av tappvarmvatten. En diskussion utifrån en samhällsekonomisk synvinkel. 1. Introduktion En av de marknadsbrister,

Läs mer

Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning

Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning Installationsläget Besparing Enskilda fastigheters förbrukning Medelförbrukning värme och varmvatten Inloggning för enskilda fastigheter Anledningar

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-14 4P06815-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan

Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Bli klimatmedveten - Stoppa onödan Så här kan du hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats och bidra till att rädda vårt klimat. 1 Förord Bli klimatmedveten - Stoppa onödan är en

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning Grankotten mindre 14 Ägarens namn Adress Postadress Energiexpert Brf Månberget Hus A 14930 Nynäshamn

Läs mer

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Besparingstips Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Ett enkelt sätt att för att få en översikt på vad man kan göra för att minska förbrukning av

Läs mer

Mätning av kall- och varmvattenanvändning i 44 hushåll

Mätning av kall- och varmvattenanvändning i 44 hushåll Mätning av kall- och varmvattenanvändning i 44 hushåll Delrapport i Energimyndighetens projekt Förbättrad energistatistik i bebyggelsen och industrin ER 2009:26 Böcker och rapporter utgivna av Statens

Läs mer

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa.

Mätning av effekt och beräkning av energiförbrukning hos ett ute spa. Kontaktperson Mathias Johansson 2015-06-16 5P03129-02 rev. 1 1 (4) Energi och bioekonomi 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Nordiska Kvalitetspooler AB Box 22 818 03 FORSBACKA Energimätning på utespa

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2016-11-07 Uppdragsnummer 16599 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Magnus Hessler NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

HSB-båten 2015. Ronald Åström Tel: 08-6157300 www.ahlsell.se

HSB-båten 2015. Ronald Åström Tel: 08-6157300 www.ahlsell.se HSB-båten 2015 Ronald Åström Tel: 08-6157300 www.ahlsell.se Energieffektiva produkter 20% minskad energianvändning Produkter som uppfyller Ecodesign Cirka 7 000 produkter Produkter inom alla segment Varför

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Håkan Linné Fastighetsbeteckning: Källsätter 3:2 Adress: Ringstorp Banvaktsstugan 1 Postadress: 58594 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36 Utgåva 1:1 2013-03-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Millegarne 2:36 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

TERMISKA ENERGIMÄTARE MED KORTA INTEGRERINGSTIDER

TERMISKA ENERGIMÄTARE MED KORTA INTEGRERINGSTIDER TERMISKA ENERGIMÄTARE MED KORTA INTEGRERINGSTIDER Björn Folkeson 21 november 2018 RISE Research Institutes of Sweden Samhällsbyggnad Energi och cirkulär ekonomi RISE i korthet RISE Research Institutes

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Backen 1:25, Ödskölt Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17515

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Backen 1:25, Ödskölt Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17515 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av, Ödskölt 2017-01-29 Uppdragsnummer 17515 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Veronica Magnusson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Blomgläntan Alingsås 2009-09-30 Utförd av: Hans Malmer 1(7) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Blomgläntan utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Östra Mon 1:8 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16628

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Östra Mon 1:8 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16628 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av Bengtsfors kommun 2016-12-27 Uppdragsnummer 16628 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Arne Olsson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 ENERGIDEKLARATION Kommentarer Kiruna 2015-06-26 Arctic CAD & Teknik Tommy Krekula Sid 1 (4) KOMMENTARER ENERGIDEKLARATION Objekt: Småhus Älven 4, Virvelvägen 69, Kiruna Ägare:

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Horst Kampner Fastighetsbeteckning: Ormboet 5 Adress: Heidenstams Gata 8 Postadress: 58437 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area: Uppvärmning:

Läs mer

Energirapport. Dimbo 31:1. Dimbo Älvängen, Tidaholm. Certifikatsnummer: 5518. Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult

Energirapport. Dimbo 31:1. Dimbo Älvängen, Tidaholm. Certifikatsnummer: 5518. Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult Energirapport Dimbo 31:1 Dimbo Älvängen, Tidaholm Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult 2015 08 04 Certifikatsnummer: 5518 Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla begrepp vad

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se. Kontaktperson Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-3 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Dimension

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Datum/Date

REVISIONSRAPPORT Datum/Date REVISIONSRAPPORT Datum/Date 2004-08-26 Certifikat nr/certificate No CE 37 50 M Sida/Page 1 (6) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen Göteborgs

Läs mer

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman Rapport Energideklaration Kulladalsvägen 40 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Rapport... 1 Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera

Läs mer

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING Exempel på resultat från mätningar i 1300 lägenheter Hans Bagge, Lotti Lindstrii, Dennis Johansson www.laganbygg.se Inledning EU har beslutat att alla hus ska byggas som

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2016-05-04 5P03410-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Encore

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-04 3P07520-01 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Nordic

Läs mer

Tycker du om att spara?

Tycker du om att spara? E.ON Försäljning Tycker du om att spara? Då har vi rätt prismodell för dig. Jag kan inte direkt påverka mitt pris när jag snålar eftersom åtgärderna först slår igenom om några år. Du vet väl vilken fin

Läs mer

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Medlemmar www.sffe.se Medlemsföretagen Verksamhet i 25 länder 11 milj. lägenheter 52 milj. mätpunkter 4 500 anställda Verksamhet i 22 länder 9,5

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Villa. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Uppdragsgivare

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Villa. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Uppdragsgivare ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration - Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: MÅRTENSRO 33 Adress: SÖDRA MÅRTENSBACKEN 1 Uppdragsgivare 85357 SUNDSVALL Byggnadsägare: NILSSON, RUNE Besiktningsuppgifter

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362 Utgåva 1:1 2014-10-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Västerhejde Vibble 1:362 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Oras Optima Produktfamilj

Oras Optima Produktfamilj Oras Optima Produktfamilj De här blandarna har något nytt, något smart, något extra de är mer än vanliga blandare. De smarta funktionerna gör blandarna lättare att använda, säkrare och mer miljövänliga

Läs mer

Energianalys/energideklaration per byggnad

Energianalys/energideklaration per byggnad Energianalys/energideklaration per byggnad Ägarens namn: Brf Berget Fastighetsbeteckning: Gustavsberg 1:12 Adress: Trallbanevägen 2-16 Postort: Gustavsberg Företag som utfört energiutredningen: Acc Byggkonsult

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-03 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa @Home Dream

Läs mer

Optimering -av energibesparingar i en villa.

Optimering -av energibesparingar i en villa. Optimering -av energibesparingar i en villa. Mats Karlström ce01mkm@ing.umu.se Stefan Lahti ce01sli@ing.umu.se Handledare: Lars Bäckström Inledning Än idag finns det många hus i Sverige som använder direktverkande

Läs mer

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN 2019-09-01 NY PRISMODELL I arbetet för ett mer hållbart Kiruna inför vi nu en ny prismodell, hållbar både för miljön, för kunder och för oss. Våra kunder

Läs mer

Godkända Material. Blyfritt. Vår gjutmässing uppfyller de krav som finns i Boverkets byggregler, och som egentligen är de enda lagkraven som finns.

Godkända Material. Blyfritt. Vår gjutmässing uppfyller de krav som finns i Boverkets byggregler, och som egentligen är de enda lagkraven som finns. Energi och Miljö Energi 2 3 Ecosafe 4 Konceptet Ecosafe bygger på miljömedvetenhet i alla led, från minskad miljöbelastning i fabrik och materialval till energismarta funktioner som ger en miljövänlig

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Sävja 34:20 Byggnadens adress Bonadsvägen 100 757 57 Uppsala Datum 2018-05-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

Kitchen MORA KITCHEN COLLECTION BLANDARE FÖR KÖK

Kitchen MORA KITCHEN COLLECTION BLANDARE FÖR KÖK Kitchen MORA KITCHEN COLLECTION BLANDARE FÖR KÖK Innehåll 6 Mora NYXX 10 Mora Pullout 12 Mora MMIX 16 Mora Cera 20 Mora Cera Duo 22 Mora Rexx 24 Mora Styxx Omslaget Foto: Magnus Caris Modell: Josefine

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Intrigue

Läs mer

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN INGÅR I HUSPÄRMEN FLIK 5 2010-02-07 1(6) INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN 1. KORT BESKRIVNING AV SYSTEMET Hetvatten distribueras av Södertörns Fjärrvärme AB till vår undercentral.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson P (4) Energiteknik Kontaktperson Mathias Johansson 2013-12-18 3P07520-02 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa Vita Grand

Läs mer

Vattenanvändning i hushåll

Vattenanvändning i hushåll Vattenanvändning i hushåll Med schabloner och mätningar i fokus ER 2012:03 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se Orderfax: 08-505 933 99 e-post:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lövhagen 1:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lövhagen 1:1 Utgåva 1:1 2014-07-29 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lövhagen 1:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL I denna handbok får du bland annat veta hur din fjärrvärmecentral fungerar, hur du kontrollerar trycket och luftar av elementen. I slutet finns också ett kortare felsökningsavsnitt

Läs mer

ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av

ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av 2019-03-21 Uppdragsnummer 19511 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Anders Matsson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666

Läs mer

Smarta funktioner och väl genomtänkt design som förenklar ditt dagliga liv

Smarta funktioner och väl genomtänkt design som förenklar ditt dagliga liv Oras Oras Optima Optima Produktfamilj Family De här blandarna har något nytt, något smart, något extra de är mer än vanliga blandare. De smarta funktionerna gör blandarna lättare att använda, säkrare och

Läs mer

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI Scala : Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI. Individuell mätning sänker dina kostnader och skapar ett miljömedvetet boende. Oavsett om du vill få kontroll på din vatten-, el-, temperatur-

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Steninge 8:716

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Steninge 8:716 Utgåva 1:1 2013-05-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Steninge 8:716 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

VVS. Badrum Kök. Aero blandare Duschserie Gelia. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. Badrum Kök. Aero blandare Duschserie Gelia. EL & VVS - för din säkerhet Badrum Kök VVS Aero blandare Duschserie Gelia EL & VVS - för din säkerhet Aero är Gelias egna serie av blandare för tvättställ, kök och dusch. Serien är en standardserie med bra kvalitet. Serien har keramiska

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11 Utgåva 1:1 2014-03-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Björnäs 12:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning Norby 99:6. Byggnadens adress. Datum Energiexpert. Nya Valsätravägen 22A

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning Norby 99:6. Byggnadens adress. Datum Energiexpert. Nya Valsätravägen 22A ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Norby 99:6 Byggnadens adress Nya Valsätravägen 22A 756 46 Uppsala Datum 2018-01-08 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Fyrbovägen 28 Email:

Läs mer

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme Made in Sweden Solvärme i kombination med fjärrvärme Inkoppling av solvärme mot fjärrvärme Hur värmen tas till vara på i undercentralen finns det en rad olika lösningar på beroende på omständigheterna

Läs mer

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat 4 Luleé Energi Energiutredning/ Energidek[aration Ägarens namn: Fastighetsbeteckning: Henry Wätitato Stadsön 1:766 Företag som utfört energiutredningen: Energiexpert: E-postadress: Certifieringsorgan:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration parhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala- Svartbäcken 8:31.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration parhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala- Svartbäcken 8:31. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration parhus Fastighetsbeteckning Uppsala- Svartbäcken 8:31 Byggnadens adress Ingvarsgatan 71 75334 Uppsala Datum 2016-01-29 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer