Allmänt Energikontor Sydost AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänt Energikontor Sydost AB"

Transkript

1 Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Verksamhetsplan 2011 MÅLUPPFYLLELSE nov 2011 Allmänt Energikontor Sydost AB Vårt arbete skall leda till konkreta mätbara resultat i vår region Vårt arbete har bidragit till förverkligandet av följande större åtgärder: Inom projektet SESAC: 64 lägenheter i passivhus-standard; 335 lägenheter, 1 förskola och en skola i lågenergihus-standard (ca 30% lägre än BBR; 85 kw solceller (ca 800 m2), 5 kw vindkraft En institutionsbyggnad på LNU (ca 3000 m2) i lågenergihus-standard (ca 30% lägre än BBR) Solenergianläggning (ca 300 m2) i en fastighet hos Karlskronahem. Vindkraftverk Ljungbyholm 30 kw, 50MWh Sydost Trampar vårens resultat: 950 deltagare sparade 40 ton CO2, 5 varv runt jorden Södra Ljunga mindre närvärmeanläggning, ca 400 kw. Se även bilaga Uppföljning av aktiviteter per kommun. Vi skall stärka vårt arbete inom regional utveckling inom samtliga affärsområden genom att vara ett stöd i påverkansåtgärder Vi driver ett antal nätverk t.ex Bioenergigruppen, GodaHus och Biogas sydost till stöd för regional utveckling. Nätverken rymmer i storleksordningen 100 deltagande företag/organisationer. Vi har genomfört ett stort antal utbildningstillfällen inom alla tre affärsområdena liksom ett stort antal seminarier t.ex. EnergiTing Sydost den 5 maj Vi driver under året 17 Interreg-projekt som bidrar till regional utveckling inom bl.a bioenergi, energieffektivisering och hållbara transporter. Samverkan med LNU kring forskningsplattformen Bioenergi från skogen och etablerandet av forskargruppen Hållbar byggd miljö. Genom deltagande i EU-baserade ramprojekt stöder vi regional utveckling inom energistrategier, energieffektivisering och bioenergi. Vi skall fortsätta förbättra den strategiska kommunikationen och samverkan med våra ägare och övriga aktörer i regionen Uppstart av Klimatsamverkan Blekinge och fortsatt arbete med Klimatkommission Kronoberg som medverkande i beredning och som experter. Genom våra projekt, där vi bidrar med process- och tekniskt stöd, har vi samverkat med ca 200 företag/organisationer i regionen Vår närvaro i media har ökat. Se figur nedan som beskriver antal visningar som sker av det material vi lägger ut till media. Vi har under året lagt ut ca 35 pressreleaser. Antal visningar per pressrelease är ca st. Energikontor Sydost AB Adress Postnr & Ort Telefon Webb Org. nr Framtidsvägen 10 A VÄXJÖ Tel: Hantverksgatan OSKARSHAMN Tel: info@energikontorsydost.se Bankgiro Ronnebygatan KARLSKRONA Tel: Esplanaden KALMAR Tel:

2 När det gäller sociala medier har vi etablerat oss med Twitter (54 personer följer oss fn), Facebook och YouTube. Vi skall vidareutveckla vårt nationella och internationella samarbete med såväl offentliga finansiärer/uppdragsgivare, universitet/institut som övriga målgrupper. Deltagit i ca 30 ansökningar på nationell och internationell nivå varav 3 inom 7:e ramprogrammet. Pågående samverkan med svenska myndigheter t.ex Energimyndigheten och Trafikverket. Pågående samverkan med nationella energikontor inom FSEK och i Europa inom FEDARENE.

3 Affärsområde Byggnader Vi skall utveckla (en plan för att starta upp) och bibehålla aktiviteten i nätverk inom solenergi, vindkraft, vattenkraft, energieffektivisering, bioenergi mm Solenergi: Vi håller på att återstarta ett vilande nätverk. Vindkraft: Vi håller på att bilda ett nätverk för småskalig vindkraft som skall verka för tillväxt inom segmentet t.ex. genom att införande av nettodebitering och förbättrad konsumentinformation. Vattenkraft: Det finns en outnyttjad potential för småskalig vattenkraft i regionen. VI har idag ett informellt nätverk som består av kraftverksägare, företag och andra intresserade. Vi planerar att etablera ett formellt nätverk som verkar för tillväxt inom småskalig vattenkraft här i regionen. Energieffektivisering: GodaHus fortsätter utvecklas fn 30 företagsmedlemmar. Aktiviteter som pågår är studiebesök, seminarier, fortbildning, utvecklingsprojekt, forskningsprojekt på LNU Bioenergi: Bioenergigruppen fortsatt verksamhet med forsknings- och utvecklingsprojekt med LNU. Vi skall utveckla en aktivitetsplan för hur vi skall öka samverkan med klimat- och energistrategiarbetet som bedrivs i kommuner/region Vi har bidragit till Länsstyrelsen i Kronobergs Klimat och energistrategi och utvecklat energibalanser för Kronobergs och Kalmar län. I Blekinge län har vi medverkat i bildandet av Klimatsamverkan Blekinge som formellt kommer att bildas i november Vi har i olika sammanhang informerat kommunerna om Borgmästaravtalet. Kommuner som har anslutit sig till avtalet har fått hjälp med att utveckla utsläppsinventeringen och/eller åtgärdsplanen. Vi har också deltagit i erfarenhetsutbyte mellan kommunerna i syfte att uppfylla åtaganden enligt det statliga energieffektiviseringsstödet.

4 Affärsområde Lärande och Livsstil Vi skall vidareutveckla Energi- och Klimatrådgivar-nätverket med bättre kunskaper och stöd Vi har under året haft fem nätverksträffar under året med följande teman och förläsare: Jönköping maj, Klimat-, elbils- och cykeltema med meteorolog Pär Holmgren, cykelansvariga inom Jönköpings kommun Växjö 8-9 feb, bioenergiutbildning med prof. Björn Zetreaus och Ulrika Welander, Linnéuniversitetet samt Erica Lindström, Grontmij AB Växjö 31 augusti, Nattvandringsutbildning med Tommy Håkansson, TH-konsult Kalmar den 29 november- länsträff för Kalmar läns EKR Kalmar den 30 november med besök hos Hammarstedts VVS och med utbildningen Jakten på kilowatten (energieffektiviseringar av äldre hus/kulturbyggnader) Vi håller på att arbeta med ett gemensamt projekt runt nattvandringar inom industrin där vi gemensamt har som mål att spara över 1 miljon kilowatt-timmar på totalt ca 150 industrier i vår region. Vi skall vidareutveckla vårt science center XL mot energi- och klimat området med utgångspunkt i Mitt val utställningen samtidigt som vi internt skall tydliggöra möjligheterna med XL Vi har under året byggt upp konceptet med X-mobile (vi kommer ut till skolorna istället för tvärt om). Dessutom har vi med detta koncept medverkat på olika energi- och miljödagar på några kommuner Diverse olika förbättringar har gjorts gällande energitemat på XL i Kalmar Vi skall utöka antalet målgrupper för beteendeförändringsinsatser (invandrare, rörelsehindrade etc) Inom detta område har två nya projekt startats där vi i projekten Energismarta grannar 2 och LEEAN ska utveckla material som vänder sig till alla typer av hyresgäster och husägare Vi har under året tagit hand om två tyska studenter i projektet PRATLA som besökte oss mellan april- september. De har studerat hur vi i Sverige jobbar med energiplaner och energistrategier samt hur vi som energikontor arbetar på det regionala och lokala planet. Studenterna har medverkat i ett flertal olika aktiviteter.

5 Affärsområde Transporter Vi skall utveckla länsvisa plattformar för hållbart transportarbete Vi har fn följande plattformar: Mobilitetskontor i alla tre länen som vi driver i egen regi Biogas Sydost SydostTrampar en plattform för cykelfrämjandet Miljöfordon Syd genom styrelsearbete Vi skall utöka vårt kunnande och förmåga inom fordon/bränslen och godstransporter Vi deltar för närvarande i två godsprojekt: o EWTC II med ledning av Region Blekinge o EcoStars ett EU-projekt som går ut på stjärnmärkning av åkerier Vi har anställt en person inom området godstransporter Vi deltar som partner i biogasprojektet, Bio-Methane Regions Vi driver nätverket Biogas Sydost Vi skall internt vidareutveckla och tydliggöra samarbetet Transporter- Lärande&Livsstil Samarbete sker fn inom följande områden: EKR-utbildning (EKR=Energi- och klimatrådgivare)) Europeisk trafikantveckan

6 Ekonomi, personal och information Vi skall vidareutveckla det administrativa stödet, inkl finansieringsfrågor till projektledarna Pågår kontinuerligt bl.a utveckling av rutinerna vid startmöten, projektuppföljning och vid ansökningar. Vi skall ha ett ökat operativt och strategiskt fokus på Human Resource Management (HRM) Har ökat succesivt då flera typer av personalärenden har aktualiserats (rekryteringar,lönesättning, facklig samverkan, lokalt arbetstidsavtal, tidredovisning, avveckling av driftenhet mm) Strategiskt fokus på HRM har dock fått stå tillbaka tex. frågor rörande organisationsutveckling, kompetensförsörjning och policyer. Vi skall öka företagets identitet genom fortsatt förankring av den grafiska profilen och vidareutveckling av hemsida och nyhetsbrev. Förankringsarbetet avseende grafisk profil har avslutats Hemsida och nyhetsbrev har vidareutvecklats. Internt skall vi stärka och tydliggöra ledningsgruppen och dess roll. Ledningsgruppen består av gruppchefer plus vd. Antalet gruppchefer har ökat från 4 till 5 under året. Vi har haft två tillfällen med utbildning under ledning av extern expertis. Internt skall vi fortsätta utveckla ett effektivt projektarbete Vi har inlett en översyn av vår projektprocess kopplad till en utbildning i projektledning (anordnad av Energimyndigheten) som ett stort antal av medarbetarna deltog i under våren. Vi har under året vidareutvecklat rutiner när det gäller ekonomisk uppföljning.

Energikontor Sydost. En regional kraft och vägvisare inom energi och transport. Stefan Olsson, vd

Energikontor Sydost. En regional kraft och vägvisare inom energi och transport. Stefan Olsson, vd Energikontor Sydost En regional kraft och vägvisare inom energi och transport Stefan Olsson, vd Ägarna Energikontor Sydost AB ägs av en förening med medlemmar bestående av kommuner, landsting och regionförbund

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

PM- ny organisation 2012 Grundläggande i Energikontor sydosts verksamhet är att vi arbetar med:

PM- ny organisation 2012 Grundläggande i Energikontor sydosts verksamhet är att vi arbetar med: Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. PM- ny organisation 2012 Grundläggande i Energikontor sydosts verksamhet är att vi arbetar med: Regional

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Uppföljning av aktiviteter i Sydost 2011

Uppföljning av aktiviteter i Sydost 2011 Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Uppföljning av aktiviteter i Sydost 2011 Gäller varje kommun i hela Sydost: 8-9 feb Energi- och klimatrådgivarnätverk

Läs mer

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till

Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg till Dnr 08/0086 2011-01-14 Heidi Samuelsson Tel: 0470-778602 Förslag till handlingsplan för Klimatkommissionen Kronoberg 2011-01-01 till 2012-12-31 Bakgrund I det regionala utvecklingsprogrammet för södra

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg Fjärr- och närvärmens roll i samhället för att klara satta miljö- och klimatmål Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg 20170428 på väg mot ett hållbart energisystem

Läs mer

Per Hansson projektledare

Per Hansson projektledare Cyklister - en grupp att räkna med 9:00 Inledning Ulf Agermark, Växjö kommun 9:15 Bra cykelparkering bidra till ökat cyklande Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån 10:15 Fika 10:30 Cyklisternas betydelse

Läs mer

Belysningsdagen i Kalmar

Belysningsdagen i Kalmar Belysningsdagen i Kalmar 2015-03-17 Författarna är ensamt ansvariga för innehållet i denna publikation. Innehållet speglar inte nödvändigtvis EU:s åsikter. Varken Easme eller Europeiska kommissionen ansvarar

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB - en regional satsning på bioenergi för värme och el. Kort info vid seminarium den 21 mars 2012, LNU. Hans Gulliksson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Ordföranden

Läs mer

Program och hålltider

Program och hålltider Program och hålltider 9.30 Registrering och kaffe 10.00 Linnéuniversitetet aktuell forskning Projekt: Energi från skogen, sammanfattning och nuläge Sune Bengtsson Projekt: Mätning och analys av heta rökgaser

Läs mer

Greencharge Sydost Regional kraftsamling för elfordon. Energiting sydost 2012 Dr. Henrik Ny, BTH

Greencharge Sydost Regional kraftsamling för elfordon. Energiting sydost 2012 Dr. Henrik Ny, BTH Greencharge Sydost Regional kraftsamling för elfordon Energiting sydost 2012 Dr. Henrik Ny, BTH En ny industriell revolution? En ny industriell revolution? 1. Förnybar energi En ny industriell revolution?

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 Verksamhetsplan 2016 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2016 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2016 Fortsatt arbete med att få EID till en gemensam arena. Handlingsplaner/genomförandestrategier

Läs mer

Verksamhetsplan Sida 1

Verksamhetsplan Sida 1 Verksamhetsplan 2011-04-01--2014-03-31 Sida 1 Övergripande mål för Biogas Sydost Biogas Sydost skall: Verka för att produktionen av biogas i hela regionen ökar i väsentlig omfattning. Med region menas

Läs mer

En regional satsning på ökad användning av bioenergi. Göran Gustavsson

En regional satsning på ökad användning av bioenergi. Göran Gustavsson En regional satsning på ökad användning av bioenergi. Göran Gustavsson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Bioenergidagen har genomförts sedan 1999 Antalet delägare har legat runt fem stycken

Läs mer

Förstudie Hållbar bioenergi

Förstudie Hållbar bioenergi Förstudie Hållbar bioenergi 2017-11-29 Syfte Förstudien undersöker förutsättningarna och möjligheterna för att skapa ett näringsanpassat innovationsstöd för hållbar bioenergi. Innovationsteman inom hållbar

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige

Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Daniella Johansson, projektledare Energikontor Sydost AB Bioenergidagen 2015-11-20, Växjö Med delfinansiering från EU:s program

Läs mer

Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge

Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge Nedan beskrivna aktiviteter kompletterar punkten 6. Genomförande sidan 11 i projektbeskrivningen KNUT 3 6.1 Utveckling och spridning av koncept

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Verksamhetsrapport för Biogas Sydost Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost

Verksamhetsrapport för Biogas Sydost Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost Verksamhetsrapport för Biogas Sydost 110401-140331 Hannele Johansson, Projektledare Biogas Sydost Verka för att: Övergripande mål Produktionen av biogas i regionen ökar väsentligt Särskilt lantbruksbaserad

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Förslag till Energistrategi för Skåne

Förslag till Energistrategi för Skåne Förslag till Energistrategi för Skåne Remiss från november 2007 till 30 april 2008 Johannes Elamzon, Utvecklingsstrateg, Strategiavdelningen Dagens upplägg Kort bakgrund Energistrategins innehåll Hur arbeta

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2018 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 1. Bakgrund Den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR)

Läs mer

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost LÅGAN Rapport november 2012 Stefan Olsson www.laganbygg.se Slutrapport GodaHus- samverkansinitiativ för Energieffektiva Byggnader i sydost

Läs mer

Detta projekt genomförs med stöd av:

Detta projekt genomförs med stöd av: Detta projekt genomförs med stöd av: Energikontoret Skåne» En del av Kommunförbundet Skåne (KFSK)» 12-14 anställda, sitter i Lund» Regional energiaktör, arbetar med omställningen av energisystemet» I huvudsak

Läs mer

Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram

Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram 2012-06-28 Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) 2008 2012 Regionförbundet har nu, tillsammans med länets åtgärdsägare, genomfört det regionala klimatinvesteringsprogrammet för

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Förstudier 5 december 2017, Hooks Herrgård Läge Antal förstudier: 20 Beslutat i kronor: 6 508 746 Budget i genomsnitt: 325 437 Genomförandeperiod

Läs mer

Framtiden är elektrisk! Dr Henrik Ny, BTH, projektansvarig GreenCharge

Framtiden är elektrisk! Dr Henrik Ny, BTH, projektansvarig GreenCharge Framtiden är elektrisk! Dr Henrik Ny, BTH, projektansvarig GreenCharge Projektets namn: GreenCharge Sydost Elfordon i småstadsregioner Projektperiod: 20130401-20140331 Huvudstödmottagare: Blekinge tekniska

Läs mer

Aktuella projekt och initiativ i regionen

Aktuella projekt och initiativ i regionen Aktuella projekt och initiativ i regionen Det händer mycket Sju nya block för värme eller kraftvärmeproduktion tas i drift i Småland under 2014 och 2015. Och fler planeras efter det. Industriföretag har

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Energikluster Småland

Energikluster Småland Energikluster Kort projektpresentation Växjö 2008-04-22 Hans Gulliksson Energikontor Sydost Energikontor Sydost AB Ägare : Kommuner, landsting och regionförbund i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län Energikontoret

Läs mer

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost 1 Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2010 Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3-4 2.

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 19 oktober 2017, Kosta

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Förstudier 19 oktober 2017, Kosta Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna 2014-2020 Förstudier 19 oktober 2017, Kosta Läge Antal förstudier: 19 Beslutat i kronor: 6 198 996 Budget i genomsnitt: 326 263 Genomförandeperiod i genomsnitt:

Läs mer

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017

Verksamhetsplan EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 Verksamhetsplan 2017 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 16 februari 2017 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser inför 2017 Fortsatt arbete med att utveckla samverkan inom EID. Nystart för

Läs mer

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030.

TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. TILLVÄXTFAKTOR ENERGIEFFEKTIVT FOSSILBRÄNSLE- FRITT 2030. 2002 Hållbar utveckling i Kalmar län 2003 Hållbarhet in i RUPen Första regionala miljömål (lst) 2004 Första läns KLIMP (2004, 2005,2006, 2007,

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB En regional satsning på bioenergi för värme och el. Hans Gulliksson Historia Första mötet hölls den 26 september 1996 Ordföranden har varit Christer Langner, Sören Romberg,

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Miljö, Klimat och Energi

Miljö, Klimat och Energi Miljö, Klimat och Energi Energi och koldioxidsnål ekonomi Erik Brandsma Politikerforum 23 september 2016 Energimyndigheten: Regionalt energiperspektiv Energieffektivisering via Regionalfonden Därutöver

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare?

BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare? BioNETT - Slutrapport - Mål - Vad har gjorts - Resultat - Hur kan vi gå vidare? Daniel Hagberg, Kalmar 4 juni -08 10 partners från 9 länder NELEEAC England, London Koordinator ANATOLIKI Grekland MEA- Bulgarien

Läs mer

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 Verksamhetsredogörelse för Energi- och klimatrådgivningen i Österåker

Läs mer

Linnéuniversitetet. Forts. på projekt Energi från Skogen

Linnéuniversitetet. Forts. på projekt Energi från Skogen Linnéuniversitetet Forts. på projekt Energi från Skogen Sune Bengtsson Linnéuniversitetet (Seminarium 2014-04-10) Vision Att skapa en tvärvetenskaplig FoU för hela skogsbränslekedjan (från bränsleuttag

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för verksamhet 2018 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Projektplan Kunskapslänken Fas 2: augusti-december 2015

Projektplan Kunskapslänken Fas 2: augusti-december 2015 Sundsvall/Borlänge/Oskarshamn 2015-06-03 Projektplan Fas 2: augusti-december 2015 Sammanfattning Projektet är en fortsättning på KNUT-projektet som bedrivits sedan 2009. handlar om att utveckla implementera

Läs mer

EN FÄRDPLAN FÖR HÅLLBARA PERSONTRANSPORTER - Bortom fossilfriheten

EN FÄRDPLAN FÖR HÅLLBARA PERSONTRANSPORTER - Bortom fossilfriheten EN FÄRDPLAN FÖR HÅLLBARA PERSONTRANSPORTER - Bortom fossilfriheten Dr. Henrik Ny, BTH Energiting Sydost, Karlshamn, 10 november 2016 Varför hållbarhet? Hållbarhet utmaning OCH affärsmöjlighet Icke hållbarhet

Läs mer

Solkusten Blekinge. Slutsatser. WORKSHOP Klimatsamtal

Solkusten Blekinge. Slutsatser. WORKSHOP Klimatsamtal Solkusten Blekinge Slutsatser 1. Man var positiv till det regionala solenergimålet och menade generellt att aktörer bör kunna ställa sig bakom det. Det behöver dock förtydligas vad som menas med att ställa

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna

Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 2-4 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 5 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE

TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE TECHTANK VERKSAMHETSPLAN 2018 TECHTANK.SE OM TECHTANK Techtank är ett teknikkluster i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Medlemsföretagen har kunder på olika internationella

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Energikontor Norra Småland Årsredovisning 2015 Carlos Pettersson carlos.pettersson@rjl.se 0725-54 58 41 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE

VERKSAMHETSPLAN TECHTANK TECHTANK.SE VERKSAMHETSPLAN TECHTANK 2017 TECHTANK.SE 1 INLEDNING...4 VERKSAMHET 2017...4 KLUSTERUTVECKLING & MARKNADSFÖRING...5 AFFÄRSUTVECKLING & TILLVÄXT...6 TEKNIKUTVECKLING & INNOVATION...7 KOMPETENSUTVECKLING

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Skånes Energiting 2007

Skånes Energiting 2007 Skånes Energiting 2007 Tid: 19 juni Plats: Stadionmässan, Malmö Arrangör: Energikontoret Skåne Skånes Energiting är en mötesplats för energi- och miljöintresserade med spännande utbyte av idéer och åsikter.

Läs mer

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2019

Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2019 Verksamhetsplan för energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2019 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2019-02-20 Ärendenr KS 2017/0359 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Övergripande mål för

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige

Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Möjligheter för småskalig kraftvärme från biomassa Ett demonstrationsprojekt i sydöstra Sverige Daniella Johansson, projektledare Energikontor Sydost AB EnergiTing Sydost 12 November 2015, Västervik Med

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015

Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 (7) Kommunikation Annie Andréasson 2016-02-18 Förvaltningschef Verksamhetsberättelse Kommunikation 2015 1. Uppdrag/Ansvarsområden På Kommunikation jobbar alla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017.

Detta avtal reglerar samverkan mellan parterna om kommunal energi- och klimatrådgivning (EKR) under perioden 2015 2017. AVTAL 2014-11-??? Dnr 2014/?? Samarbetsavtal avseende Kommunal Energioch klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) 1 PARTER

Läs mer

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Öresundståg fokus infrastruktur biljett och betallösningar kollektivtrafiken aktivitetsplan bredband positionspapper kultur 1 Handlingsplan 2018 med utblickar

Läs mer

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020

FÄRDPLAN. Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 FÄRDPLAN Skånes vindkraftsakademi 2015-2020 Färdplan 2015-2020 Skånes vindkraftsakademi Inledning Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för att öka utbytet

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Startmöte LÅGAN nov 2016

Startmöte LÅGAN nov 2016 Startmöte LÅGAN 24-25 nov 2016 24 november 12.00 Samling och gemensam lunch Restaurang Teaterparken, Bo Frank, kommunstyrelsens ordf hälsar välkommen Förflyttning till Videum och Arrhenius 13.30 GodaHus

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019

Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 Verksamhetsplan Energiintelligent Dalarna 2019 EID samordningsgrupp, EID styrgruppsmöte 2019 EID Samverkan huvudsakliga planerade insatser under året Remiss av energi- och klimatstrategin Nätverksträffar

Läs mer

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen?

Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Vad är Horisont 2020 och hur tar man del av finansieringen? Lena Eckerberg, utvecklingschef Energikontor Sydost Projektutveckling och partnersök EU-finanisering Läs mer här >> EUs budget Fonder och program

Läs mer

av :18

av :18 Nyhetsbrev från Energikontor Norra Småland november 2016 View this email in your browser Parisavtalet ratifierades snabbt och kunde träda i kraft inför FN:s klimatmöte COP22 i Marrakech. Redan då kunde

Läs mer

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002

Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon med utblick 2002 Regional strategi och handlingsplan för biogas till fordon 2014-17 med utblick 2002 EnergiTing Sydost 2017 i Ljungby Hannele Johansson, Energikontor Sydost, Projektledare Biogas Sydost Innehåll Bakgrund

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Energiremisseminarium 30/8 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Solstad Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Utvecklar hållbara långsiktiga framtidsbilder (scenarier, visioner) som bidrag

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

VÄLKOMNA TILL. Belysningsdagarna

VÄLKOMNA TILL. Belysningsdagarna VÄLKOMNA TILL Belysningsdagarna Christel Liljegren Vice VD Projektledare för hållbar upphandling kopplat till energieffektivisering av gatubelysning och inomhusbelysning Kontakt: 0706-208 308 Christel.liljegren@energikontorsydost.se

Läs mer

Hur offentlig sektor kan delta i internationella energiprojekt samt konkreta exempel från Växjö

Hur offentlig sektor kan delta i internationella energiprojekt samt konkreta exempel från Växjö Hur offentlig sektor kan delta i internationella energiprojekt samt konkreta exempel från Växjö Sarah Nilsson, utvecklingschef Energikontor Sydost 12 maj 2015 Energikontor hållbart energisystem 450 energikontor

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet

1 Parter. 2 Syfte. 3 Verksamhet AVTAL 2014/ Samarbetsavtal 2015-2017 för kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län), samt Kommunförbundet Stockholms Län 1 Parter Mellan kommunerna

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 24 april 2013, Laxå Program 24 april 09.30 Samling Deltagarpresentation 10.00 Presentation projekt Vindkraft Öst 10.10 Nulägesbild

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT

Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Våra barn och ungdomar är vår framtid! Presentation av projektidé - KNUT Vilka är det som arbetar med projektet? Ev. andra nationella aktörer så som ex branschorganisationer Blekinge, Kalmar & Kronobergs

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN 2013-2014 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon Agenda Miljöengagerade bilhandlare visar vägen i Europa Kommunerna viktiga föregångare Granskning av kommunernas personbilar Bilval - att tänka på,

Läs mer

Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter

Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter R E S U R S C E N T R A F Ö R K V I N N O R I S V E R I G E Goda exempel och inspiration från landsbygdsprojekt och aktiviteter September 2012 www.winnet.se Quadruple Helix Central Baltic Quadruple är

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

ALVESTA NÄSTA!

ALVESTA NÄSTA! ALVESTA NÄSTA! Strategiskt arbete med energi- och klimatplanen som grund Ingalill Ljungdahl, planeringsingenjör Alvesta kommun Förvaltningen för samhällsplanering Ingalill.ljungdahl@alvesta.se ENERGI-

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer