Parkeringsnorm 2007 Joel Ahlquist Planerings- och utredningsavdelningen Kiruna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsnorm 2007 Joel Ahlquist Planerings- och utredningsavdelningen Kiruna kommun 2007-10-26"

Transkript

1 Parkeringsnorm 2007 Joel Ahlquist Kiruna kommun

2 1(7) Innehåll 1 Bakgrund Vad är en parkeringsnorm? Framtagning av Parkeringsnorm och normtal Beräkning av parkeringsbehov Restaurang Hotell Samlingslokaler Flerbostadshus Småhus Butiker Stormarknad Sällanköpshandel Industri/lager Sporthall, badhus Vårdinrättning Övrig detaljhandel samt kontor och jämförlig verksamhet Samnyttjande för mindre parkeringsbehov Kiruna centrum Avstånd och storlekar för parkeringsplatser parkering normalt parkeringsplatser för rörelsehindrade med speciellt tillstånd Övrig parkering Cykelparkering MC-parkering Skoterparkering Källor Internet Litteratur Övrigt...7

3 2(7) 1 Bakgrund I parkeringsnormen som idag används till bygglovsunderlag är antagen 1987 med en förändring Eftersom parkeringsnormen är så gammal så är den även inaktuell i stor utsträckning då parkeringsbehovet idag är större än tidigare. Biltätheten 1985 för Kiruna C var 414 bilar/1000 invånare. Med samma beräkningsmodell för biltäthet (tillägg av procentsatser för avställda fordon samt bortfall för firmaägda bilar) för 2007 är samma siffra 520 bilar/1000 invånare. Denna ökning på hela 26 % är ur miljösynpunkt oroväckande stor, men det ger även en fingervisning om att behovet av parkeringsplatser har ökat års parkeringsnorm som blev uppdaterad 1993 med en utredning kring centrum har använts som underlag till denna utredning. Även andra kommuners aktuella parkeringsnormer och parkeringsutredningar har använts som underlag. 1.1 Vad är en parkeringsnorm? En parkeringsnorm innehåller regler för hur många parkeringsplatser som fastighetsägare skall ställa i ordning vid nybyggnad samt vid större om och tillbyggnad. Mängden parkeringsplatser som behövs hänger samman med verksamhetens art och bebyggelsens area. Kommunens skyldighet och rättighet att kräva anordnande av parkeringsplatser regleras i planoch bygglagen (3 kap 15 och 16). Normen omfattar inte någon parkeringsplan, dvs. var parkeringsplatserna skall placeras eller hur det ska utmärkas. Dessa frågor behandlas i den fysiska planeringen eller i samband med bygglovprövning av enskilda byggnadsobjekt. Normen skall tillämpas i följande fall: Vid nybyggnad Vid om och/eller tillbyggnad av verksamhetsutrymmen fasadändringar eller vid ombyggnad och tillbyggnad Vid ändring av användningssätt Miljö- och byggnämnden fastställer parkeringsbehovet i samband med bygglovsprövning och detaljplaneläggning. 2 Framtagning av Parkeringsnorm och normtal 2.1 Beräkning av parkeringsbehov Vid beräkning av parkeringsbehov så är det framtagen en standardiserad formel: BTA x N/1000 = Parkeringsbehov BTA (bruttoarea) är summan av våningarnas area innanför omgivande ytterväggars yttersida. Även mätvärda delar av nyttjade vinds- och källarvåningar inräknas. Mätvärt utrymme skall ha en rumshöjd av minst 1,9 m, lagerlokaler och trapphus räknas in. Vissa gemensamma utrymmen räknas inte in, t.ex. garage, körytor, pannrum, fläktrum samt förråd.

4 3(7) Normtal (N) är en framtagen konstant som är olika beroende på utnyttjandetyp av byggnad. Denna motsvarar behovet av parkeringsplatser per 1000 m 2 BTA beroende på typ av byggnad. Nedan följer de resonemang som använts för att ta fram den nya konstanten för olika kategorier av utnyttjande av byggnader inom Kiruna kommun. Ingen djupare utredning har gjorts utan andra kommuners undersökningar och erfarenheter har använts som underlag till denna utredning. Parkeringsnormen är framtagen ur dagsläget (2007) så denna kan vara inaktuell redan om 5-10 år, vid behov i detta läge kan en ny utredning göras. I dagsläget är det svårt att göra framtidsanalyser utan djupare utredning då det är svårt att veta utvecklingen för biltrafik samt den förestående stadsomvandlingen. En byggnad kan falla in i flera av kategorierna, i dessa fall summeras beräkningen av alla olika utnyttjandetyperna. Vid kombination av flera olika verksamheter bör man tillämpa worst case scenario. Om byggnaden inte faller in i någon av kategorierna nedan så måste en djupare utredning av parkeringsbehovet göras. Med en digital Excel fil (Bilaga 1: Beräkningar P norm.xls) kan handläggaren enkelt fylla i BTA på byggnadskategori och därmed snabbt få ut behovet av parkeringsplatser i respektive kategori. Tanken är att Excel-filen enkelt ska kunna användas som underlag av tjänstemän vid bygglovshandläggning och detaljplaneläggning. 2.2 Restaurang I jämförelse med andra kommuner så ligger parkeringsbehovet inom intervallet platser/1000 m 2 BTA. I detta fall så är det svårt att avgöra det bästa normtalet för Kirunas restaurangverksamhet. Men då man väger in Kirunas höga bilanvändande så bör normtalet ligga närmare 50 än 18. Normtalet för restauranger föreslås därmed till Hotell I jämförelse med andra kommuner så ligger parkeringsbehovet inom intervallet 5,5-38 platser/1000 m 2 BTA. Eftersom hotellverksamheten speciellt under sommartid tar emot mycket bilburen turisttrafik så bör siffran i detta fall ligga på det högre normtalet Samlingslokaler I denna kategori räknas fritidsgårdar, festlokaler och liknande samlingsplatser. I jämförelse med andra kommuner varierar siffran mellan per 1000 m 2. Här föreslås en sänkning från tidigare parkeringsnorm men utvecklingen av samhället har lett till att användandet av samlingslokaler har förändrats till det mindre på senare år vilket medför ett mindre parkeringsbehov. Här föreslås medel normtalet Flerbostadshus I resonemanget kring normtalet för flerbostadshus är att ett normalt BTA på en lägenhet ligger på ca 70 m 2. Ett ytterligare antagande är att parkeringsbehovet är en parkeringsplats per lägenhet. Om man lägger till 10 % besöksplatser kan man anta 1,1 platser per lägenhet. Genom dessa antaganden blir normtalet 16.

5 4(7) 2.6 Småhus I resonemanget för framtagningen av normtalet för ett hus är att ett normalt BTA för ett hus ligger på 250 m 2. Därtill har antagits att varje småhus bör ha två parkeringsplatser. Med dessa antaganden ligger normtalet på Butiker I denna kategori räknas livsmedelsbutiker, apotek, systembolag och övriga liknande butiker, dock inte sällanköpshandel (se nedan). I jämförelse med andra kommuner varierar siffran mellan per 1000 m 2 där Kiruna har den högsta. Eftersom Kiruna nuvarande normtal är så högt så bör det nuvarande normtalet 37 behållas. 2.8 Stormarknad Denna kategori har stort behov av parkeringsplatser, speciellt dagar innan och under helgdagar då stormarknadshandeln ökar markant. Generellt över landet ligger antalet parkeringsplatser mellan 21,5-70 per 1000 m 2. Då befintliga stormarknader setts över har det högre alternativet bedömts som ett mer orimligt, då t ex större parkeringsyta skulle generera högre trafikmängder. Utifrån folkmängd och antal besökare till orten är behovet av parkeringsplatser inte är så högt som t ex i storstäder. Här föreslås normtalet ganska högt men inte på det extrema. Normtalet föreslås till medeltalet Sällanköpshandel Med sällanköpshandel räknas handel med varor, såsom till exempel kläder, skor, byggvaror, sportartiklar, hemelektronik och böcker. Denna typ av inrättning har ett mindre behov av parkeringsplatser än kategorierna butiker och stormarknader. För andra kommuner varierar normtalet mellan Eftersom bilanvändandet i Kiruna är relativt högt så föreslås normtalet till 30 i denna kategori Industri/lager Denna typ av verksamhet har inget speciellt stort behov av parkeringsplatser per 1000 m 2 BTA. Men då det finns så många olika typer av industriverksamhet och lager så kan det vara svårt att få fram det optimala normtalet som passar in i all typ av industriell och lager verksamhet. Generellt så ligger platsbehovet mellan 7-11 platser per 1000 m 2 BTA. På samma sätt som ovan så föreslås normtalet i den högre nivån Sporthall, badhus Även denna typ av verksamhet har ett relativt lågt behov av parkeringsplatser per 1000m 2 BTA. Generellt ligger platsbehovet på 1-3 platser per 1000m 2 BTA. Förslaget är att normtalet för Sporthall och badhus sätts till Vårdinrättning Med detta menas sjukhus, sjukstugor, daghem, tandläkare, serviceinrättning och liknande vårdinrättningar. Denna kategori har ett högt behov av parkeringsplatser med avseende på relativt hög besöksfrekvens och stort behov av parkeringsplatser i nära anslutning. I denna kategori bör även mängden platser för rörelsehindrade förare vara högre än normalt. Generellt ligger normtalet 20-40, i detta fall bör normtalet sättas till 40 med avseende på det höga parkeringsbehovet för relativt små vårdinrättningar i kommunen.

6 5(7) 2.13 Övrig detaljhandel samt kontor och jämförlig verksamhet Denna kategori fokuserar i första hand på detaljhandel och kontorsverksamhet. I jämförelse med andra kommuner så ligger parkeringsbehovet inom intervallet platser/1000m 2 BTA. Platsbehovet varierar relativt mycket mellan olika typer av kontor, större kontorsenheter har mindre behov av parkeringsplatser än mindre enheter. Med jämförlig verksamhet menas blandverksamhet med mindre verkstad eller mindre handelsenhet och liknande. Normtalet föreslås ligga högt men inte på det extrema, därför hamnar föreslagna normtalet på 25 3 Samnyttjande för mindre parkeringsbehov Samnyttjande av bilplatser för flera olika lokaler bör eftersträvas, eftersom det minskar det totala behovet av parkeringsplatser. Vid samnyttjande kan normtalen reduceras eftersom alla lokaltyper inte har sina maximala parkeringsbehov samtidigt. Den vanligaste formen av samnyttjande är när parkeringen ordnas i större kommunala parkeringsanläggningar gemensamma för flera fastighetsägare, samnyttjandet ger en antagen reduktion av parkeringsplatsbehovet med ca 30 %. Samnyttjande kan även ske i en privat parkeringsanläggning gemensam för flera fastighetsägare eller också inom en fastighet som rymmer flera olika lokaltyper. För bostadsparkeringar räknas normalt inte med samnyttjande. Vid bygglovshandläggning bör samnyttjande tas med i beaktandet då det ibland kan vara svårt för sökande att få normerad mängd parkeringsplatser inom fastighetsgränsen. 4 Kiruna centrum

7 6(7) I dagsläget finns det 1034 allmänna parkeringsplatser enligt lokala trafikföreskrifter i Kiruna centrum (se kartbild nedan). Utöver dessa finns ca 1300 parkeringsplatser på tomtmark. Totalt blir detta ca 2300 platser, i jämförelse med parkeringsläget 1993 så har parkeringsplatserna ökat marginellt. Trots att den bilberoende affärsverksamheten inom centrum minskat något kan det sägas att det råder viss parkeringsbrist inom Kiruna centrum eftersom mängden bilar per 1000 invånare ökat inom kommunen. Dock är det svårt att utöka parkeringsmöjligheten i centrum pga. förtätningen av centrumområdet. Det är dessutom orimligt att dimensionera parkeringsmöjligheterna för extremtillfällen så som marknader eller festival som endast sker under ett fåtal tillfällen per år. 5 Avstånd och storlekar för parkeringsplatser 5.1 parkering normalt Gångavståndet mellan en fastighets entré och dess parkeringsplats får inte överstiga 200 m. För bostäder får gångavståndet endast i undantagsfall överstiga 50 m. Arbetandes parkering kan förläggas i mer perifera lägen, gångavståndet mellan parkering och arbetsplats bör dock inte överstiga 400 m. Bredden på en parkeringsplats får inte understiga 2,5 m i bredd och 5 m i längd. 5.2 parkeringsplatser för rörelsehindrade med speciellt tillstånd Minst 5 % av parkeringsplatserna skall vara reserverade för rörelsehindrade med speciellt tillstånd. Detta parkeringstillstånd kan ansökas hos Kiruna kommun. Parkeringsplatsen skall vara minst 5,0 m bred. Ligger parkeringsplatsen intill en gångyta kan denna användas vid av/påstigning och själva parkeringsplatsen vara smalare. Parkering längs med trottoar ska vara minst 7 m långa. Avståndet mellan parkering och entré bör inte överstiga 5-10 m, men ska vara mindre än 25 m. Lutningen bör inte överstiga 1:50. Finns kantsten vid parkeringsplatsen ska det finnas en avfasad 0-kantsramp framför eller helst bakom bilen. Trottoaren/gångbanan bredvid parkeringsplatsen ska vara fri från hinder för att eventuell kunna gå av och på via ramp på bilens sida. Markbeläggningen bör vara fast, jämn och halkfri. 6 Övrig parkering 6.1 Cykelparkering Under vintertid är denna trafikantgrupp i princip obefintlig i Kiruna (med några undantag). Under barmarksperioden så kan cykelanvändandet vara ca % generellt i landet (i storstäder är denna siffra ca %), i Kiruna så antas cykelanvändandet till den lägre siffra 15 %. För handel så är mängden cykeltrafik låg (speciellt stormarknader) då cykeln har låg lastkapacitet. För att underlätta för cyklister bör cykelparkering finnas i direkt anslutning till huvudingång, avståndet bör inte överstiga 50 meter. Rekommendationen är att bygga takförsedd cykelparkering för att motivera den starkt väderberoende trafikanttypen. Dock bör parkeringen anläggas så att inget hinder för rörelsehindrade kan uppstå. De byggnadstyper som har ett högt behov av cykelparkering är samlingslokaler, sporthall, badhus, flerbostadshus, vårdinrättning, övrig detaljhandel samt kontor och jämförlig

8 7(7) verksamhet. För att motivera cykelanvändandet för personal bör cykelparkering även finnas i nära anslutning till personalingång (max 50 meter). I dagsläget finns inget normbehov för cykelparkering i Kiruna då vi har en i jämförelse med andra kommuner ett lågt cykelanvändande. Men vid bygglovshandläggning bör cykelparkering tas med i beaktande. 6.2 MC-parkering Under sommartid ökar motorcykelanvändandet men på vintertid används inte MC överhuvudtaget i Kiruna. Behovet för MC-parkering ligger generellt på 1-3 %, därför anses behovet ligga så lågt att det i dagsläget inte finns någon motivering till speciellt anordnad MCparkering. I resonemanget bakom detta påstående är att MC bör parkera på vanliga parkeringsplatser. 6.3 Skoterparkering Under vårvintern 2007 gjordes ett försök där skoter tilläts köra inom detaljplanelagt område i kommunen. Den politiska viljekraften är i dagsläget positivt till skotertrafik och under vintern finns stora förutsättningar för att ett nytt försök kommer att genomföras. Dock har ingen utvärdering av försöket i nuläget ( ) genomförts. Med samma resonemang som för MC-parkering så finns inget större behov av speciella skoterparkeringsplatser i dagsläget. 7 Källor 7.1 Internet Uddevalla kommun, ( Linköpings kommun, ( Malmö kommun, ( Götene kommun, ( Falkenbergs kommun, ( Borås kommun, ( Lunds kommun, ( Wikipedia, ( 7.2 Litteratur Parkering på gatumark 2006, Sveriges kommuner och Landsting (SKL) Regionalt cykelprogram , Vägverket publikation 2004:123 Parkeringsnorm Kiruna kommun 1987 Parkeringsutredning Kiruna centrum 1993 Bygg klokt handbok, Synligt Kännbart Tillgängligt Användbart! Övrigt Uddevalla kommun, Hans Johansson,

9 Bilaga 1 Normtal (N) per 1000 kvm bruttoarea (BTA) för bostäder och verksamhetslokaler Verksamhet N Parkeringsbehov Parkeringsbehov med samnyttjande BTA (fyll i) Restaurang Hotell Samlingslokaler Flerbostadshus Småhus Butiker Stormarknad Sällanköpshandel Industri/Lager Sporthall/Badhus Vårdinrättning Övrig detaljhandel samt kontor och jämförlig verksamhet Totalt behov: 0 0 Parkeringsbehov beräkning: BTA*N/1000kvm

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340)

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) Blad 1 PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) SAMMANFATTNING Föreslagna normtal för olika lokaltyper

Läs mer

Parkeringsnorm - vad är det?

Parkeringsnorm - vad är det? Parkeringsnorm - vad är det? Parkeringsnormen innehåller regler för hur många bilplatser som fastighetsägare skall ställa i ordning vid nybyggnad samt vid större om- och tillbyggnad. Antalet bilplatser

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

PARKERINGSNORM. för bilar i Bollebygds kommun

PARKERINGSNORM. för bilar i Bollebygds kommun PARKERINGSNORM för bilar i Bollebygds kommun 2009-10-08 FÖRORD Kommunen har det övergripande ansvaret för planeringen av parkering. Det är byggnads- och miljönämnden som skall ange var och hur många parkeringar

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Titel: Parkeringsnorm Landskrona stad Datum: 2016-05-30 Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 263 083) PARKERINGSNORM

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN PARKERINGSNORM FÖR SIMRISHAMNS KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden 2018-03-22 49 1 Parkeringsnorm Antalet parkeringsplatser beräknas utifrån ett grundtal för respektive användning, se nedan under rubriken Grundtal.

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Trafikutredning DP FALKEN 4

Trafikutredning DP FALKEN 4 KALMAR KOMMUN Trafikutredning DP FALKEN 4 2017-02-23 RAMBÖLL MALMÖ Trafikutredning DP FALKEN 4 Datum 2017-02-23 Uppdragsnummer 1320023916 Utgåva/Status 1.0 Slutversion André Kingstedt, uppdragsledare Frida

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

Parkeringsnorm för Laholms kommun

Parkeringsnorm för Laholms kommun Parkeringsnorm för Laholms kommun Januari 2016 Parkeringsnorm för Laholms kommun Upprättad i samarbete mellan planeringskontoret och samhällsbyggnadskontoret med utgångspunkt från omvärldsanalys och metod

Läs mer

Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten

Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten 1 (8) Parkering på Sundsvik 1:27 - Nilsson-tomten 1 Inledning Sunne kommun planerar tillsammans med en exploatör för att möjliggöra byggande av bostäder och affärslokaler i centrala Sunne på fastigheten

Läs mer

Riktlinjer för parkeringstal

Riktlinjer för parkeringstal Riktlinjer för parkeringstal Antagen i Samhällsbyggnadsnämnden 2014-09-18 1. Inledning... 2 2. Lagstiftning... 2 2.1 Plan- och bygglagen... 2 2.2 Miljöbalken... 2 4. Parkeringstal... 3 4.1 Zoner för bostadsparkering...

Läs mer

Parkeringstal för Östersunds kommun

Parkeringstal för Östersunds kommun Dnr Ädh 1591-2006 Parkeringstal för Östersunds kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-06-28 Inledning Plan- och bygglagen föreskriver att när tomter tas i anspråk för bebyggelse skall det tillses att

Läs mer

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 2014-10-08 Rev 2014-10-07 SID 1 (13) SBN2014:142 Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 Bakgrund Behovet av ny parkeringsnorm Den nuvarande parkeringsnormen, som ligger till grund för beräkning

Läs mer

Vellinge kommun PARKERINGSNORM

Vellinge kommun PARKERINGSNORM Mars 2007 Denna utredning har utförts under januari 2006 - mars 2007 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Isbergs gata 15 205 19 Malmö Tel: 042-698 16 00 Org.nr 556194-7986 Beställare Vellinge

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges

Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges PARKERINGSTAL FÖR CYKEL BOSTÄDER Verksamhet Antal cykelplatser per 1000 m 2 BTA om ej annat anges Flerbostadshus 20 25 1,8 2,3/bostad Särskilda boendeformer Äldreboende 5 10 cpl/1000 kvm BTA 0,3 cpl/boende

Läs mer

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH JÄMFÖRELSER Innehåll Vad är nytt?... 2 Arbetsprocess... 2 Zonindelning... 3 Parkeringstal för bil... 4 Diskussion... 7 Bilagan beskriver hur parkeringsnormen tagits fram

Läs mer

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER 2016 Parkeringsnorm för cykel och bil i Helsingborgs stad Medverkande: Stadsbyggnadsförvaltningen Tyréns Björn Bensdorp Redestam Oscar Grönvall Göran Hagsund Martin

Läs mer

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(8) Parkeringsnorm Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för Ludvika kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING KROKSLÄTTS FABRIKER

PARKERINGSUTREDNING KROKSLÄTTS FABRIKER PARKERINGSUTREDNING KROKSLÄTTS 10242320 REV 2017-07-04 UNITED BY OUR DIFFERENCE Beställare: K21 Entreprenad AB, Peter Fredriksson Konsult: WSP Samhällsbyggnad Maria Lindelöf, 010-722 72 17 Uppdragsnummer:

Läs mer

Parkeringsnormer för Falkenbergs kommun

Parkeringsnormer för Falkenbergs kommun 2010-09-22, reviderad 2011-03-01 Beställare Beställarens representant Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg Tel 0346-88 60 00 www.falkenberg.se Johan Risholm Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Antagen av byggnadsnämnden september 2013 BN 2011/74 Innehåll Inledning..3 Vad säger plan- och bygglagen?... 3 Vem är ansvarig?... 3 En balanserad parkeringsförsörjning...

Läs mer

PM Grön resplan Täby park - detaljplan 1 kvarter 1:1, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 1:10, 1:11 och 1:12

PM Grön resplan Täby park - detaljplan 1 kvarter 1:1, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 1:10, 1:11 och 1:12 (3) PM Grön resplan Täby park - detaljplan kvarter :, :5, :6, :7, :8, :9, :0, : och :2 Parkeringsnormer och definition BTA. Parkeringsnormer enligt parkeringsstrategin Enligt Täby kommuns parkeringsstrategi

Läs mer

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg 1 (11) PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg Bakgrund och Syfte Denna parkeringsutredning är genomförd på uppdrag av Värmdö kommun och syftar till att klargöra parkeringsbehovet kring Gustavsbergs

Läs mer

ZON A ZON B ZON C BESÖKANDE

ZON A ZON B ZON C BESÖKANDE Bilaga 1 Parkeringstal Parkeringstal för cykel Flerbostadshus Tabell 1. Antal cykelparkeringar per lägenhet BESÖKANDE Generellt 2 2 2 + 0,5 besöksplatser/lägenhet Liten (< 45 kvm) 1,5 1,5 1,5 + 0,5 besöksplatser/lägenhet

Läs mer

Parkeringsriktlinjer för Västerås stad

Parkeringsriktlinjer för Västerås stad RAPPORT 2006:86 VERSION 0.98 Parkeringsriktlinjer för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige 2007-10-04 2007-02-06 Dokumentinformation Titel: Parkeringsriktlinjer för Västerås stad Serie nr: 2006:86

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2015-10-08, 253 ANSVAR UPPFÖLJNING: SEKTORCHEF MSB GÄLLER TILL OCH

Läs mer

Parkeringsnorm 335:7. bilplatserna inte är reserverade för en viss persons bil utan kan nyttjas av olika personer vid olika tillfällen och

Parkeringsnorm 335:7. bilplatserna inte är reserverade för en viss persons bil utan kan nyttjas av olika personer vid olika tillfällen och Parkeringsnorm 335:7 Parkeringsnorm Fastställd av kommunfullmäktige 1998-06-11 Gäller fr o m 1998-07-01 Syfte Parkeringsnormen klargör hur vi i Borås tillämpar plan- och bygglagens bestämmelser, PBL 3

Läs mer

Parkeringsnorm för Varbergs kommun. stadsbyggnadskontoret Godkänd av BN 2012-05-16

Parkeringsnorm för Varbergs kommun. stadsbyggnadskontoret Godkänd av BN 2012-05-16 Parkeringsnorm för Varbergs kommun stadsbyggnadskontoret Godkänd av BN 2012-05-16 Bildkälla: Life magazine Syfte, huvuddrag & innehåll Syftet med Parkeringsnormen är att ge ett bra underlag för beräkning

Läs mer

Skanska. Kv. Tändstickan Trafikutredning. Göteborg

Skanska. Kv. Tändstickan Trafikutredning. Göteborg Skanska Kv. Tändstickan Trafikutredning Göteborg 2015-11-25 Kv. Tändstickan, Trafikutredning Datum 2015-11-25 Uppdragsnummer 1320007421 Utgåva/Status Slutleverans, reviderad Harald Lundström Martin Rudolphi

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

Parkeringsutredning för

Parkeringsutredning för Parkeringsutredning för Detaljplan för Bostäder vid Ulfsparregatan 2015-04-27 Diarienummer: 0845/06 Handläggare: Eva Sigurd 1(7) Innehåll: Parkeringsbehov och förslag till lösning för påbyggnation sid

Läs mer

PARKERINGSINVENTERING SLOTTSHALLEN NÄSBY SLOTT

PARKERINGSINVENTERING SLOTTSHALLEN NÄSBY SLOTT PM PARKERINGSINVENTERING SLOTTSHALLEN NÄSBY SLOTT 1 SAMMANFATTNING I Slottshallen vid Näsby slott driver idag Friskis & Svettis en motionsanläggning. Vid ny exploatering kommer dagens parkeringsytor att

Läs mer

Skanska. Kv. Tändstickan Trafikutredning. Göteborg

Skanska. Kv. Tändstickan Trafikutredning. Göteborg Skanska Kv. Tändstickan Trafikutredning Göteborg 2014-08-28 Kv. Tändstickan, Trafikutredning Datum 2014-08-28 Uppdragsnummer 1320007421 Utgåva/Status SLUTLEVERANS Harald Lundström Martin Rudolphi Harald

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g H y t t a n 1 2 & 1 6 201 8-0 5-24 STRUCTOR.SE

Läs mer

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen PA RKERINGSNORM för Kvar nholmen och Malmen Augusti 2012 Konsult Beställare Isbergs gata 15 205 19 MALMÖ Tel: 010-452 20 00 Org.nr: 556194-7986 Ombud: Jonas Andersson Uppdragsansvarig: Per Eneroth Bitr

Läs mer

Uppdragsnr: (19) Parkeringsnorm för Älmhults kommun

Uppdragsnr: (19) Parkeringsnorm för Älmhults kommun Uppdragsnr: 10230669 2017-06-26 1 (19) Parkeringsnorm för Älmhults kommun Uppdragsnr: 10230669 2 (19) Begrepp och förklaringar 1) Bruttoarea (BTA) definieras (Svensk Standard SS 02 10 52) som sammanlagd

Läs mer

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-13 För att säkerställa att ett visst grundutbud av parkering finns

Läs mer

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26

Parkeringstal. för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Parkeringstal för bil och cykel i Kävlinge kommun 2014-05-26 Datum: 2014-05-26 Slutversion Beställare Projektledare Referensgrupp Kvalitetsgranskning Mikael Anderson, Gatuchef Kävlinge kommun Björn Petersson,

Läs mer

Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen

Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen PARKERINGSNORM - BIL Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen del 1 Parkeringstal med kommentarer del 2 Tillämpningsanvisningar Hela dokumentet finns på www.huddinge.se trafik,

Läs mer

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00

Parkering i Haga. Februari 2000. Trafikutredning. Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Parkering i Haga Projektnummer: 540 1311 68 Diarienummer: 151.00 Februari 2000 Trafikutredning Denna rapport har, på uppdrag av Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag, utarbetats av Christer Olsson, Gatubolaget

Läs mer

Parkeringsutredning Hotell IKSU Stadsliden 6:6, 6:

Parkeringsutredning Hotell IKSU Stadsliden 6:6, 6: Parkeringsutredning Hotell IKSU Stadsliden 6:6, 6:8 2018-12-23 Förutsättningar Utredningen genomfördes på parkeringarna som försörjer området kring IKSU under perioden 2016-02-01 till 2016-02-05. En komplettering

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende

Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende Rikshem AB Parkeringsutredning Ormingehus, Myrankvarteret, höghuskvarteret och Kanholmsvägens äldreboende Nacka kommun Datum 2018-11-08 Uppdragsnummer 1320038953 Utgåva/Status Slutversion Pernilla Knutsson

Läs mer

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV Stadsbyggnadskontoret Göteborg Viproj AB april 2010 rev juni 2010 1 Uppdraget Stadsbyggnadskontoret genom Johan Henriksson har givit Viproj AB i uppdrag att bedöma erforderligt

Läs mer

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning

Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Gällivare kommun Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Malmö 2017-02-22 Detaljplan för Vassara 10 - Trafikutredning Datum 2017-02-22 Uppdragsnummer 1320022609 Utgåva/Status 1.0 Frida Svedin Catrin

Läs mer

FORUMGALLERIAN UPPSALA - PARKERINGSUTREDNING

FORUMGALLERIAN UPPSALA - PARKERINGSUTREDNING RAPPORT FORUMGALLERIAN UPPSALA - PARKERINGSUTREDNING 2017-04-27 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-002007, 2017-04-27 UPPDRAG 277376, Forumgallerian Uppsala - Parkeringsutredning Titel

Läs mer

Barkarby Sjukhus angöring

Barkarby Sjukhus angöring 3 Barkarby Sjukhus angöring I anslutning till byggplaner för Barkarby Sjukhus utreds vilket angörings- respektive parkeringsbehov som finns för verksamheten, både gällande bil och cykel. Järfällas parkeringsnorm

Läs mer

Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun

Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun Bilaga Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun Parkeringstalen är riktvärden för minsta antal erforderliga parkeringsplatser för respektive verksamhet och läge vid ny- och

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts.

Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. 24, rev 2013-07-04 Nacka Strand framtida parkeringsbehov Följande PM syftar till att prognosticera det framtida parkeringsbehovet i Nacka Strand efter att föreslagna förändringar genomförts. Föreslagna

Läs mer

Parkeringsutredning. Underlag till Detaljplan för bostäder, kontor, verksamheter mm vid Jonsereds fabriker, Jonsered. Upprättad

Parkeringsutredning. Underlag till Detaljplan för bostäder, kontor, verksamheter mm vid Jonsereds fabriker, Jonsered. Upprättad Parkeringsutredning Underlag till Detaljplan för bostäder, kontor, verksamheter mm vid Jonsereds fabriker, Jonsered Upprättad 2016-06-29 PARKERINGSUTREDNING Underlag till Detaljplan för bostäder, kontor,

Läs mer

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden Nya P-tal 2019 För ett grönare och mer tillgängligt Växjö Antagen i byggnadsnämnden 2019-06-24 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Nya P-tal 2019 - för ett grönare och mer tillgängligt Växjö Version

Läs mer

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1 PM 2015:25 Paulina Soliman Jesper Nordlund 2015-05-04 Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1. Bakgrund Diligentia planerar att tillföra 39 hyreslägenheter till befintlig bostadsfastighet

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering 2017-05-23 Inledning Parkeringsbehovet för simhallen och kontorshuset samt andra kommersiella lokaler har beräknats, utifrån resvanor respektive Solna stads samt Huddinges och Malmös parkeringsnorm. Eftersom

Läs mer

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter.

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Helsingborg 5 mars 2007 Enligt sändlista (VGV) Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Den nu gällande parkeringsnormen

Läs mer

Kv. Väktaren och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad. Pm nr 6.

Kv. Väktaren och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad. Pm nr 6. Vårt datum 2015-07-07 Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander Tel. 010-4801520 1(7) Kv. Väktaren 35 36 och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad. Pm nr 6. 1. Bakgrund

Läs mer

Parkeringsutredning Utsäljeskolan

Parkeringsutredning Utsäljeskolan Parkeringsutredning Utsäljeskolan HANDLÄGGARE Tora Landgren och Anders Falk Tora.landgren@huddinge.se anders.falk@huddinge.se DATUM 2015 10 16 2 (6) Bakgrund Beskrivning av nuläget Utsäljeskolan ligger

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Parkeringsutredning Norregård

Parkeringsutredning Norregård 1 PM 2015:22 Johan Kerttu Karin Neergaard 2015-03-20 Parkeringsutredning Norregård seniorbostäder i Falsterbo 1. Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Denna utredning behandlar ändring av detaljplan för Norregård

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III 2016-08-17 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden Jessica Dahl, planeringschef Anna Sara Bergkvist, översiktsplanerare Vid frågor kontakta samhallsbyggnad@nybro.se eller tfn växel 0481-45 000 2 Dokumentet omfattar parkeringsnorm

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

Kv. Väktaren och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad.

Kv. Väktaren och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad. Vårt datum 2014-05-01 Vår referens Väg & Trafik, Jan-Erik Hollander Tel. 010-4801520 1(7) Kv. Väktaren 35 36 och Väktaren 37, Kungsholmen - Stockholm. Parkering vid om- och tillbyggnad. 1. Bakgrund och

Läs mer

Parkeringsutredning Hotell IKSU Bil & Cykel

Parkeringsutredning Hotell IKSU Bil & Cykel Parkeringsutredning Hotell IKSU Bil & Cykel 2017-10-23 Förutsättningar Utredningen genomfördes på parkeringarna som försörjer området kring IKSU under perioden 2016-02-01 till 2016-02-05. En komplettering

Läs mer

Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun

Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun 1 Trafik PM 2014 01 28 Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun Grundförutsättningar Området kring Almön och entrén till Tjörn från fastlandet utgörs av en hög bergsrygg, som sträcker sig från sydost

Läs mer

SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN

SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN SJÖBO VÄST - WESTRA PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN 2018-01-30 2019-01-31 REV A SJÖBO VÄST - WESTRA STATUS: PUBLICERAD SID 1/6 PARKERINGSUTREDNING DETALJPLAN REVIDERAD: 190131 SIGN: TLA 1 INLEDNING Denna

Läs mer

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering

Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik. Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering Hur används garageplatserna i centrala staden? Om skillnaden mellan teori och praktik Meddelande 7:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord I samband med upprättandet av detaljplaner och bygglov ställs bl.a.

Läs mer

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun 1(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-10-10 Inledning 2(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun har tagits fram för att säkerställa tillgängligheten till

Läs mer

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl

Parkeringsutredning Detaljplan för Strandbaden 3 m fl Beställare: Falkenbergs kommun Box 293 31123 Falkenberg Beställarens representant: Johan Risholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson Uppdragsnr: 101 02 38 Filnamn

Läs mer

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Att beräkna parkeringstal för bil handlar om att försöka finna en balans mellan tillräckligt antal parkeringsplatser vid nyetablering eller förändrad markanvändning,

Läs mer

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Parkeringsnorm Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Parkeringsnorm för Piteå kommun Riktlinjer 2018-02-19, 10 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Parkeringsnorm - remiss

Parkeringsnorm - remiss Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(13) Parkeringsnorm - remiss kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

S t a f f a n s t o r p s k o m m u n

S t a f f a n s t o r p s k o m m u n PARKERINGSNORM - f ö r c y k e l o c h b i l S t a f f a n s t o r p s k o m m u n Februari 2016 Antagen av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2016-03-02 Konsult Beställare Isbergs gata 15 205 19 MALMÖ

Läs mer

Nacka Strand Parkeringsutredning, förslagshandling

Nacka Strand Parkeringsutredning, förslagshandling CEREP SWEDEN D AB Nacka Strand Parkeringsutredning, förslagshandling UPPDRAGSNUMMER 7001082 PARKERINGSUTREDNING FÖRSLAGSHANDLING SWECO TRANSPORTSYSTEM AB JOAKIM AX Sweco Gjörwellsgatan 22 Box 340 44 SE

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson SBN/2008:153

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson SBN/2008:153 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Filip Olofsson 2008-08-18 SBN/2008:153 Järva 4:11, Gustav III:s boulevard Förslag till beslut i Stadsbyggnadsnämnden Sammanfattning JM AB ansöker

Läs mer

Parkeringsnorm för Karlstads kommun

Parkeringsnorm för Karlstads kommun Parkeringsnorm för Karlstads kommun Riktlinjer för beräkning Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 201X-xx-xx 1 BAKGRUND Stadsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag av Stadsbyggnadsnämnden att revidera nuvarande

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING UPPFÖLJNING HYTTAN 12 & 16

PARKERINGSUTREDNING UPPFÖLJNING HYTTAN 12 & 16 PM PARKERINGSUTREDNING UPPFÖLJNING HYTTAN 12 & 16 GRANSKNING RED 2017-04-27 SAMMANFATTNING Tyréns har tidigare gjort en utredning (Parkeringsutredning Hyttan 12 & 16) som kartlagt i vilken utsträckning

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Parkeringsutredning Castellum Kv. Götaland 5, Jönköping

Parkeringsutredning Castellum Kv. Götaland 5, Jönköping Parkeringsutredning Castellum Kv. Götaland 5, Jönköping 2016--01 Yellon AB Klubbhusgatan 13 SE-553 03 Jönköping T +46 (0)36 35 90 00 F +46 (0)36 35 90 99 www.yellon.se Kv. Götaland 5 Sammanställning areor

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN Nacka / 2015-01-16 Innehållsförteckning 1 Parkeringspolicy för Nacka.3 2 Rekommendation av Parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka.4 3 Vem beslutar vad om

Läs mer

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 1(10) ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 Bakgrund Ytorna centralt i staden är begränsade och det finns många anspråk på att utnyttja dessa. Det innebär att all ny parkering för utvecklingen

Läs mer

KV LEJONET, LANDSKRONA PARKERINGSUTREDNING

KV LEJONET, LANDSKRONA PARKERINGSUTREDNING KV LEJONET, LANDSKRONA PARKERINGSUTREDNING Sida 1 Uppdrag. Kv Lejonet 10, Landskrona. Detaljplanearbete Titel på rapport: Kv Lejonet 10, Landskrona. Parkeringsutredning Status: Förhandskopia Datum: 2015-09-23

Läs mer

Tillämpning av zoner och parkeringstal

Tillämpning av zoner och parkeringstal Tillämpning av zoner och parkeringstal Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2018 Dokumenttyp: Vägledning Beslutat av: Stadsbyggnadsnämnden Dokumentnamn: Tillämpning av flexibla parkeringstal för bostäder och

Läs mer

Selma Lagerlöfs torg, Göteborg

Selma Lagerlöfs torg, Göteborg Parkeringsbehov i ny detaljplan: Selma Lagerlöfs torg, Göteborg Utredning och planering för bil- och cykelparkering Landskapsgruppen AB 2014-01-14 Handläggare: Lars Löwenadler, civilingenjör/trafikutredare

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM

PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM PM TRAFIK- OCH PARKERINGSUTREDNING FÖR EXPLOATERING VID FITTJA CENTRUM SLUTRAPPORT 2015-11-25 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 2 Planerad exploatering... 4 3 Bilparkering... 5 3.1 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer