UNIX. 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 1. Mål. Vad laborationen går ut på. Redovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNIX. 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 1. Mål. Vad laborationen går ut på. Redovisning"

Transkript

1 Numerisk analys och datalogi KTH Stockholm Ann Bengtsson, Kerstin Frenckner 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 1 UNIX Mål Syftet med denna laboration är att ni ska bekanta er med den datormiljö som används under den här kursen och i de flesta av de obligatoriska och valbara kurser ni kommer att läsa på Nada. Följande ska man kunna när man är klar med labben: logga in och logga ut utföra de vanligaste operationerna på filer förstå hur filsystemet är uppbyggt hitta hjälpinformation på systemet starta och använda texteditorn Emacs använda häftet Unixanvändning på Nada Som förberedelse till labben bör ni läsa igenom labblydelsen samt de avsnitt i häftet Unix-användning på Nada som labblydelsen hänvisar till. Tag med Unix-häftet till labben! Ni får gärna börja med labben på egen hand före det schemalagda labbtillfället. Allt som står i Unix-häftet är användbar kunskap men vi hinner inte öva på allt under labben. Experimentera gärna själva med det vi inte tar upp här, t.ex. avsnitten , 8, , 10 och 11. Vad laborationen går ut på Du ska utföra diverse kommandon för att bekanta dig med Unix och miljön på Nada. Redovisning Redovisning av labben sker genom att ni besvarar frågorna på sidan 6 och visar upp svaren för en handledare. Handledaren har frihet att ställa ytterligare frågor till er om han/hon tycker att det behövs för att försäkra sig om att ni nått upp till målsättningen.

2 2 Unix Arbetsgång Inloggning, fönster, lösenord Läs igenom avsnitten 1 6 i Unix-häftet. Logga in enligt anvisningarna i avsnitt 5. När inloggningen är klar hamnar ni i ett fönstersystem. Prova att flytta och ändra storlek på fönster enligt beskrivningen i avsnitt 6.2. Byt lösenord Ni byter lösenord genom att välja terminalfönstret och ge kommandot passwd Följ instruktionerna. Byte av lösenord beskrivs i Unix-häftet, avsnitt 7.2. Installation av kursanpassningar, utloggning Anpassningarna innebär bl.a. att man automatiskt får information om kursen, tillgång till specialkommandon och direktlänk till kursens hemsida. Anpassningarna ska göras för varje persons konto. Välj kursomgång Den omgång av kursen Programkonstruktion som börjar år 2001 kallar vi progk01. Välj terminalfönstret genom att klicka i det och skriv course join progk01 Checka in i res Vi har ett särskilt progam kallat res för att hålla ordning på vilka delresultat ni har skrapat ihop. Ni måste checka in i res. Detta sker genom att ni ger kommandot: res checkin progk01 Ni får då ett antal frågor (namn, personnummer o.d.) om uppgifter vi måste känna till för att kunna registrera era resultat. Skapa en gemensam filkatalog När två personer jobbar tillsammans behövs en gemensam filkatalog. Denna tillverkar man enklast med hjälp av course-kommandot. Ge kommandot: course labdir progk01 kompis kompis är användarnamnet för din labb-kompis. Den gemensamma katalogen kommer att heta progk01 och ligga under hemkatalogen. Logga ut (avsnitt i Unix-häftet). Anpassningarna ni just installerat utförs vid varje kommandoinloggning. Låt nu labb-kompisen logga in på sitt konto, byta lösenord och upprepa alla stegen ovan på detta konto också. Det är viktigt att ni båda checkar in på kursen och att båda era konton blir riktigt anpassade för kursen. Dessa två åtgärder behöver bara göras en gång, vid kursens början. Om ni vill byta labb-kompis eller får problem så be en handledare om hjälp. När ni båda är klara med detta kan ni enkelt gå till er gemensamma katalog genom cd progk01 Det är meningen att ni ska lägga alla filer som har med progk-labbarna att göra under denna gemensamma katalog. I katalogen progk01 bör ni så småningom skapa lämpliga underkataloger, förslagsvis en för varje kursdel (Datorintroduktion respektive Java). Under dessa kataloger skapar man sedan en katalog för varje labb eller programmeringsprojekt. En katalog skapas med det vanliga Unix-kommandot mkdir (make directory). Mer övning på kataloger kommer.

3 Unix 3 Q-manager hantering av hjälpkön på din dator Under de schemalagda passen i datorsal finns handledare att tillgå. När ni behöver hjälp eller vill redovisa så ska ni ställa er i kö med hjälp av programmet q-manager. Ge i terminalfönstret kommandona module add q-manager qm Då skapas, efter sekunder, ett fönster för köhanteringen på er datorskärm. Klicka mitt i det fönstret med den musknapp som är längst till höger och välj först kurs. Placera markören på Välj kurs. En meny uppenbarar sig och i denna klickar man på progk. Då listas den aktuella kön för kursen progk i q-manager-fönstret. Ovanstående görs endast en gång per labbpass. När ni vill ställa er i kö använder ni också höger musknapp och väljer först Kö. Då får man en meny där man väljer Köa. Ett litet fönster kommer upp där man kan välja Handledning eller Redovisning. Man bekräftar sitt val genom att klicka på Ok. Om man ångrat sig klickar man på Avbryt. När man fått hjälp av en handledare ska man ta bort sig ur kön. Kommandot för detta finns längst ned i Kömenyn. Filträdet och filkommandon Läs i Unix-häftet avsnitt 7, sidorna (t.o.m ). Läs också Logga in igen om ni är utloggade. Välj terminalfönstret. Skriv cd vilket betyder förflyttning till hemkatalogen. Skriv nu ls Datorn skriver ut AFS-README OldFiles Private Public README public_html progk01 (eller något som är mycket likt ovanstående). Det ni har gjort är att fråga vad den aktuella filkatalogen innehåller. Svaret är en lista över katalogens innehåll. De första fem filerna i listan är sådant som alla hemkataloger innehåller från början. Den sista, progk01, har ni själva skapat. Hemkatalogen innehåller också ett antal initieringsfiler vars namn inte skrivs ut. Prova kommandona cd, pwd och mkdir genom att Ge kommandot pwd i hemkatalogen Gå till katalogen progk01 Gör pwd igen (skillnad?) Gör ls Vad får ni veta? Skapa en katalog datorintroduktion (använd ett kortare men lika tydligt namn om ni vill) i katalogen progk01 Gör ls igen. Gå tillbaka till hemkatalogen På katalogen /info/progk00/labbar/intro/ finns filen Lasse.txt Den innehåller samma text som filen foo.txt som används i exemplen på sidorna Prova kommandona cp, mv, cat, more och rm genom att utföra följande uppgifter: Kopiera Lasse.txt till hemkatalogen. Byt namn på kopian

4 4 Unix Skriv filens innehåll i terminalfönstret Kopiera filen (inom hemkatalogen) så att ni har två filer med olika namn men med samma innehåll. Tag bort den ena kopian Flytta den återstående kopian till katalogen datorintroduktion (eller motsvarande) som ni skapat för en stund sedan. Gör ls minst en gång efter varje kommando för att kontrollera att katalogerna innehåller det ni tror. Tag reda på, med hjälp av innehållsförteckningen till Unix-häftet, hur man med ett enkelt kommando skriver ut en fil på papper. Symboliska länkar Läs avsnitt i Unix-häftet. Ni har redan gjort en symbolisk länk, dock utan att själva ge kommanot ln När ni gjorde course labdir kördes ett s.k. skript, en samling kommandon. Kommandot ln ingår i detta skript. När person 1 i gruppen gjorde course labdir skapades katalogen progk01 i hemkatalogen hos person 1. När person 2 gjorde samma sak sattes en symbolisk länk med namnet progk01 från dennes hemkatalog till katalogen progk01 hos person 1. Läs noga igenom exemplet på sidorna och försök förstå vad som händer. Att få hjälp Läs avsnitt 16.1 i Unix-häftet. Prova man-kommandot i terminalfönstret för några av de kommandon ni använt under labben, t.ex. man ls De olika väljare som finns för ett kommando hittar man under rubriken OPTIONS i manbladet. Den information manbladen ger är svårtillgänglig. Det krävs en del träning för att kunna läsa dem med god behållning. Emacs Läs avsnitt 13 i Unix-häftet. Här är det bäst att läsa och samtidigt prova de Emacs-kommandon som beskrivs i texten. Starta Emacs (GnuEmacs, inte XEmacs) genom att i terminalfönstret skriva emacs & Emacs kommer nu att startas i ett eget fönster på skärmen. Utan &-tecknet kör Emacs i terminalfönstret och det går inte att ge kommandon där samtidigt som Emacs är igång. Välj Emacs-fönstret och välj ett filnamn att jobba med. Man kan ta en fil som redan existerar som man vill ändra i eller man kan välja att skapa en ny. Använd alternativ 1 högst upp på sidan 45 i Unix-häftet. Prova gärna med både gammal och ny fil, men välj en ny fil innan ni går vidare. När man valt ett nytt filnamn är Emacs-fönstret tomt. Skriv in en text, minst 5 rader lång. Prova åtminstone alla kommandon som beskrivs i Unix-häftet fram t.o.m. rad 16 på sidan 46 ( Du kan ha flera filer... ). Om något kommando är svårt att förstå så be om hjälp! Prova också M < och M > som flyttar markören till början respektive slutet av texten. Emacs arbetar i en s.k. buffert i datorns minne, inte direkt med skivminnesfilen. För att spara det arbete man gjort i bufferten till skivminnet skriver man C X C S Prova detta genom att spara den nya text ni skrivit in och kontrollera med kommandot ls i terminalfönstret att filen verkligen skapats.

5 Unix 5 Om ni hinner så prova ännu fler kommandon. Ett speciellt trevligt och användbart kommando är M % (query-replace). Det används för att byta ut en text mot en annan. Efter labben bör ni öva mer på Emacs på egen hand. Observera att Unix-häftets allra sista sida innehåller en Emacs-lathund. Tag med Unix-häftet till alla progk-kursens labbar!

6 6 Unix Redovisning Besvara frågorna nedan och skriv svar i rutorna. Visa för en handledare som prickar av er på sin lista och skriver sin signatur på ert labbkvitto. Vilket kommando används för att få en lista på filer m.m. i den aktuella katalogen? Vilken flagga (väljare) ska man ge kommandot för att ur listan kunna utläsa vilka som är vanliga filer, underkataloger, symboliska länkar m.m.? Vilken flagga gör att man får se filens storlek, tidpunkt för när den skapades m.m.? Hur byter man namn på filen Annasfil till UnixRedovisning.txt? Studera igen exemplet på sidorna i Unix-häftet. Rita en bild över den del av filträdet som exemplet berör. Katalogen /info/kdd-f97/exempel ska inte vara med utan låt den katalog som är ovanför den man står på när exemplet börjar vara rot i er trädbild. Symboliska länkar ska markeras på något sätt. Hur gör man enklast i Emacs för att sudda en (lång) rad? Prova att det fungerar innan ni skriver svaret! Beskriv hur man gör i Emacs för att hitta den sista förekomsten av ordet mobiltelefon i den text man jobbar med. Flera sätt finns.

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA UNIX-konto, användaridentitet Namn Du har fått ett konto med ett användarnamn bestående av prefixet ip99_ och ytterligare tre bokstäver. Dessa

Läs mer

Datorintro för elektro på Solaris

Datorintro för elektro på Solaris Datorintro för elektro på Solaris Innehåll Fönsterhanterare Inloggning Byte av lösenord Filhantering och andra unix-kommandon Att skriva ut dokument Texteditorn emacs Dela katalog med din labbkompis Fjärrinloggning

Läs mer

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA UNIX-konto, användaridentitet Namn Du har fått ett konto med ett användarnamn bestående av prefixet ip98- och ytterligare tre bokstäver. Dessa

Läs mer

Programkonstruktion med datorintroduktion, 2D1339

Programkonstruktion med datorintroduktion, 2D1339 Programkonstruktion med datorintroduktion, 2D1339 Välkomna Kursen Datorintroduktionsdelen Unix Historik och bakgrund Logga in och ut Regler för datoranvändning Lösenord, byte Filer och kataloger Emacs

Läs mer

DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas

DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering för P1. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas Introduktion till UNIX och MATLAB Del 1: UNIX och

Läs mer

kommando -fl argument

kommando -fl argument Grundläggande kommandostruktur kommando -fl argument Kommandot kommando är ett litet linuxprogram som gör något. Flaggorna fl modifierar kommandot Argumentet argument kan vara inget, ett eller flera (beroende

Läs mer

Lab 7, 48 steg till ett bättre liv i Unix-labbet

Lab 7, 48 steg till ett bättre liv i Unix-labbet Lab 7, 48 steg till ett bättre liv i Unix-labbet Urban Liljedahl 13 december 2002 Instruktioner Mål Krav Utveckla förmågan att söka kunskap med hjälp litteratur och andra källor. Utveckla förmågan att

Läs mer

2D4112 Datalogi I, grundkurs med Java, 2003 2004. Labkurs 1. Godkänd Labkurs 1 ger 2p (högskolepoäng) av kursens totalt 10p

2D4112 Datalogi I, grundkurs med Java, 2003 2004. Labkurs 1. Godkänd Labkurs 1 ger 2p (högskolepoäng) av kursens totalt 10p 2D4112 Datalogi I, grundkurs med Java, 2003 2004 Labkurs 1 Godkänd Labkurs 1 ger 2p (högskolepoäng) av kursens totalt 10p Denna labkurs omfattar 7 olika moment, där moment 3 7 skall redovisas. Tag med

Läs mer

Unix. Terminalfönstret hur du ger instruktioner till datorn på ett effektivt sätt.

Unix. Terminalfönstret hur du ger instruktioner till datorn på ett effektivt sätt. Unix Mål med labben Målet med labben är att du ska lära dig grundläggande användning av Nadas datorsalsmiljö. Tanken är att labben ska visa hur du sköter vardagliga sysslor och hur du hittar mer information

Läs mer

DN1240, Numeriska metoder. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB

DN1240, Numeriska metoder. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB DN1240, Numeriska metoder för O1. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB Del 1: UNIX och kontoadministration Uppgift 1.1 Ni bör jobba

Läs mer

Introduktion till datormiljön och Python

Introduktion till datormiljön och Python Introduktion till datormiljön och Python Nyckelord: katalog, katalogträd, rot, fil, källkod, program, exekvering, tilldelning, inmatning, utmatning. Mål: Att du efter laborationen ska klara dig på egen

Läs mer

OBS! Snabbinsatt Matlab-intro vissa fönsterhanteringsdetaljer kan vara fel men gör gärna Matlab-uppgifterna. DN1240, Numeriska metoder för OPEN1.

OBS! Snabbinsatt Matlab-intro vissa fönsterhanteringsdetaljer kan vara fel men gör gärna Matlab-uppgifterna. DN1240, Numeriska metoder för OPEN1. OBS! Snabbinsatt Matlab-intro vissa fönsterhanteringsdetaljer kan vara fel men gör gärna Matlab-uppgifterna. DN1240, Numeriska metoder för OPEN1. Laboration 0 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg

Läs mer

SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0

SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0 SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0 Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns en hel del uppgifter så att alla kan få något att

Läs mer

DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012

DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012 DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012 Räkna med att varje laboration kan ta upp till 10 timmar att göra. Du behöver alltså tillbringa en hel del tid i datorsalarna.

Läs mer

DD1310 Programmeringsteknik för Open1 och Med2 Laborationer läsåret 2014/2015

DD1310 Programmeringsteknik för Open1 och Med2 Laborationer läsåret 2014/2015 DD1310 Programmeringsteknik för Open1 och Med2 Laborationer läsåret 2014/2015 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. OBS: Om inte denna kvittenssida tas med vid redovisningen får

Läs mer

SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!)

SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!) SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!) Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns

Läs mer

SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1.

SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1. SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1. Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns en del frivilliga uppgifter

Läs mer

Parallella jobb ctrl-z emacs & more README ctrl-z jobs. %<jobnr>

Parallella jobb ctrl-z emacs & more README ctrl-z jobs. %<jobnr> Parallella jobb En av de stora skillnaderna mellan UNIX och t.ex. MS-DOS är att man kan köra flera program samtidigt trots att man bara har ett enda fönster. För att hålla reda på vilka program som är

Läs mer

Lab1 inginfo07. Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X).

Lab1 inginfo07. Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X). Lab1 inginfo07 Detta dokument innehåller övningar för introduktion till Media-programmets datorsystem (Mac OS X). Inloggning Du borde ha fått ett personligt användarnamn och ett lösenord från Delfi, om

Läs mer

INTERNET. 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 2. Mål. Vad laborationen går ut på. Redovisning. Något om ditt KTH-konto

INTERNET. 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 2. Mål. Vad laborationen går ut på. Redovisning. Något om ditt KTH-konto Numerisk analys och datalogi KTH 100 44 Stockholm Jacob Kowalewski Kerstin Frenckner 2D1339 Programkonstruktion Hösten 2001 Datorintroduktion Laboration 2 INTERNET Mål Målet med den här laborationen är

Läs mer

Lathund för Linuxkommandon

Lathund för Linuxkommandon Lathund för Linuxon ot) cd Byta katalog cd alpha Byter arbetskatalog från befintlig till en med namn alpha chmod Byta rättigheter på en fil eller katalog (u=user, g=group, o=other, r=read, w=write, x=execute)

Läs mer

Övningar för del I av kursen

Övningar för del I av kursen Övningar för del I av kursen Detta är den första samlingen av tre med övningar. Övningarna i den här samlingen numreras med 1.x där x går går från 1 till 8. Det är nödvändigt att genomföra de flesta övningar

Läs mer

2D1311 L1 och Bio2 2001/ Laboration 1: Introduktion till Nadas datormiljö och Java Nyckelord: katalog, fil, källkod, kompilera, avlusa, program,

2D1311 L1 och Bio2 2001/ Laboration 1: Introduktion till Nadas datormiljö och Java Nyckelord: katalog, fil, källkod, kompilera, avlusa, program, 2D1311 L1 och Bio2 2001/2002 1 Laboration 1: Introduktion till Nadas datormiljö och Java Nyckelord: katalog, fil, källkod, kompilera, avlusa, program, exekvera, textbaserat användargränssnitt, inmatning,

Läs mer

SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1.

SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1. SF1520, Numeriska Metoder och Grundläggande Programmering för K2 Lab1. Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns en del frivilliga uppgifter

Läs mer

DATORINTRODUKTION 2010 LABORATION 1

DATORINTRODUKTION 2010 LABORATION 1 DATORINTRODUKTION 2010 LABORATION 1 Instruktioner Genomför uppgifterna i tur och ordning. Text i typsnittet Courier indikerar något som skall utföras på datorn, t.ex. ett kommando i kommandotolken eller

Läs mer

få ett hum om det grafiska användargränssnitten, CDE och/eller JDS.

få ett hum om det grafiska användargränssnitten, CDE och/eller JDS. Laboration 1 Introduktion till datoranvändning Syftet med den här labben är att komma igång prova på systemet lära sig grundläggande Emacs-hantering skriva ut filer på skrivarna, titta i en utskriftskö

Läs mer

Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344

Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344 Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344 Örjan Ekeberg 14 oktober 2008 Målsättning Målet med denna laboration är att du ska prova på att använda Python, framförallt interativt. Du ska också lära dig

Läs mer

DRAFT. CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera. Marcus Rejås. 17 november 2002

DRAFT. CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera. Marcus Rejås. 17 november 2002 CVS kurs laboration 1 Checka in, ut och uppdatera Marcus Rejås 17 november 2002 Innehåll 1 Inledning 1 2 Förberedelser (om du skall köra CVS på en remote server) 1 2.1 Installera CYGWIN......................................

Läs mer

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren 2000-03-17 specialversion inför kursstart Elektronik och mätteknik 2000 DATORINTRODUKTION Laboration E850-2000 ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs:

Läs mer

2D1310 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2004/2005

2D1310 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2004/2005 2D1310 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2004/2005 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. OBS: Om inte denna kvittenssida tas med vid redovisningen får du ingen

Läs mer

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02)

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Thomas Johansson Oktober 1998 Programutveckling med Java Development Kit (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) Umeå universitet 901 87 Umeå.

Läs mer

Praktiska saker... Om Laboration 1. Studietips. Praktiska saker. Att studera hemifrån på PC. Seminarier & Lektioner & Handledning & Hemsida

Praktiska saker... Om Laboration 1. Studietips. Praktiska saker. Att studera hemifrån på PC. Seminarier & Lektioner & Handledning & Hemsida Seminarier & Lektioner & Handledning & Hemsida Praktiska saker... 4 obligatoriska seminarier (se hemsidan) Lektioner Emacs Operativsystem Handledning Rum 1219 E-post Kolla in kurshemsidan ofta Labbresultat,

Läs mer

Datorsystem och programmering

Datorsystem och programmering Datorsystem och programmering Peter Dalenius petda@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap Linköpings universitet 2010-08-23 Målsättning Kursens syfte är dels att studenterna ska skaffa sig erfarenheter

Läs mer

Föreläsning 1 Unix. Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2018/19. Operativsystem. Unix

Föreläsning 1 Unix. Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2018/19. Operativsystem. Unix Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2018/19 Per Holm Roger Henriksson roger.henriksson@cs.lth.se Förberedelse inför laboration 1. Operativsystem, Unix historik Filer och kataloger Kommandon Filskydd

Läs mer

Xemacs, första hjälpen!

Xemacs, första hjälpen! Högskolan Dalarna Objektorienterad programmering, 5p 1 (5) Datateknik 19981018 HansEdy Mårtensson Xemacs, första hjälpen! Xemacs startas enklast på följande sätt: xemacs filnamn filnamn är benämningen

Läs mer

DD1315 Programmeringsteknik och Matlab för I1 Laborationer läsåret 2013/2014

DD1315 Programmeringsteknik och Matlab för I1 Laborationer läsåret 2013/2014 DD1315 Programmeringsteknik och Matlab för I1 Laborationer läsåret 2013/2014 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. OBS: Om inte denna kvittenssida tas med vid redovisningen får

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

UNIX. Laborations-PM Anders Egneus, Henrik Lindgren, 2004, 2006. Raphael Corsoski, 2005. Erik Eliasson, 2007. Christian von Schultz, 2008.

UNIX. Laborations-PM Anders Egneus, Henrik Lindgren, 2004, 2006. Raphael Corsoski, 2005. Erik Eliasson, 2007. Christian von Schultz, 2008. 1 Introduktion UNIX Laborations-PM Anders Egneus, Henrik Lindgren, 2004, 2006. Raphael Corsoski, 2005. Erik Eliasson, 2007. Christian von Schultz, 2008. Det övergripande syftet med dessa laborationer är

Läs mer

DD1316 Programmeringsteknik och C för E1 Laborationer läsåret 2015/2016

DD1316 Programmeringsteknik och C för E1 Laborationer läsåret 2015/2016 DD1316 Programmeringsteknik och C för E1 Laborationer läsåret 2015/2016 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. OBS: Om inte denna kvittenssida tas med vid redovisningen får du ingen

Läs mer

Välkomna till NADA. Datalogi, grundkurs 1, 15hp. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten / 28

Välkomna till NADA. Datalogi, grundkurs 1, 15hp. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten / 28 Välkomna till NADA (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen Datalogi, grundkurs 1, 15hp DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten 2013 1 / 28 Kursansvarig Jag: Vahid Mosavat Lindstedsvägen 5, plan 5 Rum

Läs mer

Program. Kapitel make Program Interpreterande och kompilerande program

Program. Kapitel make Program Interpreterande och kompilerande program Kapitel 11 Program Detta kapitel är som synes mycket kort och nämner inte allt från föreläsningen. 11.1 Program Ett datorprogram är en samling instruktioner som beskriver något som en dator ska utföra.

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Introduktionsguide för

Introduktionsguide för Introduktionsguide för Installation Installera programmet genom att öppna installationsfilen Setup.exe. Beroende på hur snabb din dator är så tar uppstarten lite olika lång tid. Följ de enkla instruktionerna

Läs mer

Lathund för UNIX och Emacs

Lathund för UNIX och Emacs Lathund för UNIX och Emacs Lathund för UNIX och Emacs Producerad av Ingemar Axelsson och Peter Johansson hösten 2002 Senast reviderad av Peter Dalenius augusti 2010 Institutionen för datavetenskap, Linköpings

Läs mer

Numeriska metoder och grundläggande programmering för T1

Numeriska metoder och grundläggande programmering för T1 Laborationer i Numeriska metoder och grundläggande programmering för T1 hösten 2009-våren 2010 Namn................................... Personnr............................. Lab 1 Introduktion tog timmar

Läs mer

Datorintroduktion 2009 Föreläsning 1. Dieter Larsen (IT-chef Matematiska vetenskaper)

Datorintroduktion 2009 Föreläsning 1. Dieter Larsen (IT-chef Matematiska vetenskaper) Datorintroduktion 2009 Föreläsning 1 (IT-chef Matematiska vetenskaper) Inloggning - Linux - CID -> Enter -> Lösenord (skrapkort, rad #1) -> Enter Detta är obekant? - Windows - Logga in med CID+lösenord

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING

Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING 1. Träna på att logga in och ut. 2. Mata in sleep 60. Mata in kommandot date direkt. Tryck på avbrottstangenten, (CTRL-C). Prova kommandot date

Läs mer

1 Vad är Versionshantering? 2 Git. 2.1 GitHub

1 Vad är Versionshantering? 2 Git. 2.1 GitHub 1 Vad är Versionshantering? Versionshantering (eller Version Control) är ett samlingsnamn för program som ger en användare möjlighet att komma åt tidigare versioner av dokument och spåra ändringar som

Läs mer

Anslutning till unixsystem från windowslabben

Anslutning till unixsystem från windowslabben Anslutning till unixsystem från windowslabben Håkan Jonsson Datalogi Institutionen för systemteknik Luleå tekniska universitet 8 september 2010 Sammanfattning Detta dokument beskriver hur man handgripligen

Läs mer

Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2014/15. Föreläsning 1 Unix. Operativsystem. Unix

Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2014/15. Föreläsning 1 Unix. Operativsystem. Unix Datorer och datoranvändning Föreläsningar 2014/15 Per Holm Per.Holm@cs.lth.se Unix 2 (lab 1) Lågnivåprogrammering 23 (lab 2) Datorns hårdvara 45 L A TEX 69 (lab 3) Internet 98 (lab 4) Operativsystem 117

Läs mer

UNIX Introduktion UNIX. Datorerfarenhet. Vad menar man med operativsystem

UNIX Introduktion UNIX. Datorerfarenhet. Vad menar man med operativsystem UNIX Introduktion UNIX Inge Frick inge@nada.kth.se De datorer ni kommer att använda här är huvudsakligen SUN-maskiner som kör Solaris. Solaris är ett Unix operativsystem. Unix intro 2005 / Copyright Inge

Läs mer

2D1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering för BD2, Bio2 & K2. Laboration 0 (Frivillig!) Introduktion till UNIX och MATLAB

2D1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering för BD2, Bio2 & K2. Laboration 0 (Frivillig!) Introduktion till UNIX och MATLAB 2D1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering för BD2, Bio2 & K2. Laboration 0 (Frivillig!) Introduktion till UNIX och MATLAB Uppgift 1.1 Del 1: UNIX och kontoadministration Ni bör jobba två

Läs mer

Välkomna till NADA. Datalogi, grundkurs 1, 15hp. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten / 28

Välkomna till NADA. Datalogi, grundkurs 1, 15hp. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten / 28 Välkomna till NADA (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen Datalogi, grundkurs 1, 15hp DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten 2013 1 / 28 Kursansvarig Jag: Vahid Mosavat Lindstedsvägen 5, plan 5 Rum

Läs mer

Kursansvarig. Välkomna till NADA. Datorn som verktyg. Datalogi, grundkurs 1, 15hp

Kursansvarig. Välkomna till NADA. Datorn som verktyg. Datalogi, grundkurs 1, 15hp Kursansvarig Välkomna till NADA (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen Datalogi, grundkurs 1, 15hp Jag: Vahid Mosavat Lindstedsvägen 5, plan 5 Rum 4538 Postfack: Lindstedtsvägen 3, plan 4 Tel: 790 92

Läs mer

Introduktion till datoranvändning. Välkomna till NADA. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. Datalogi, grundkurs 1, 15hp

Introduktion till datoranvändning. Välkomna till NADA. (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen. Datalogi, grundkurs 1, 15hp Välkomna Introduktion till datoranvändning Välkomna till NADA (Numerisk Analys och DAtalogi) och kursen Datalogi, grundkurs 1, 15hp DA2001 (Föreläsning 1) Datalogi 1 Hösten 2010 1 / 27 Kursansvarig Välkomna

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Subversion. Laboration. Höstterminen 2008 r81. Ronny Kuylenstierna

Subversion. Laboration. Höstterminen 2008 r81. Ronny Kuylenstierna Subversion Laboration Höstterminen 2008 Ronny Kuylenstierna @ida.liu.se svn-labb 2 [...] Subversion can be used to manage changes to any sort of information images, music, databases, documentation, and

Läs mer

Omkoppling av in- och utmatning. In- och utmatning i Unix. Kommando exempel, ls, pipe forts. Kommando exempel, ls, pipe

Omkoppling av in- och utmatning. In- och utmatning i Unix. Kommando exempel, ls, pipe forts. Kommando exempel, ls, pipe In- och utmatning i Unix Program i Unix skriver och läser till och från filer. En fil betyder här en vanlig fil med text eller binära data, ett tangentbord, en skärm, ett annat program etc. Innan ett program

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Introduktionskurs i datavetenskap, 3p.

Introduktionskurs i datavetenskap, 3p. Kursens hemsida Introduktionskurs i datavetenskap, 3p. http://www.it.uu.se/edu/course/homepage/datintro/h03 http://user.it.uu.se/~sanna (länkar till kurssidan) http://www.it.uu.se (lite letande) Översikt

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Installationsanvisningar för abc Datorövningar

Installationsanvisningar för abc Datorövningar abc Datorövningar kan användas i bokstavs- och läsinlärningen för blivande punktskriftsläsare. Övningarna kompletterar, varierar och stimulerar elevens punktskriftsläsning och ger möjlighet till självständigt

Läs mer

Tilpro Övning 1. Per-Anders Staav (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost: (fast de flesta frågor besvaras nog bäst av Alexander)

Tilpro Övning 1. Per-Anders Staav (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost: (fast de flesta frågor besvaras nog bäst av Alexander) Tilpro Övning 1 Per-Anders Staav (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost: pasta@kth.se (fast de flesta frågor besvaras nog bäst av Alexander) På programmet idag: Unix (Solaris) Grunderna i Python programmering

Läs mer

Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING

Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING Övningar till UNIX/Linux Grundkurs och förslag till LÖSNING 1. Träna på att logga in och ut. 2. Mata ln sleep 60. Mata in kommandot date direkt. Tryck på avbrottstangenten, (CTRL-C). Prova kommandot date

Läs mer

Tilpro Övning Per-Anders Staav (vikarierande) (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost:

Tilpro Övning Per-Anders Staav (vikarierande) (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost: Tilpro Övning 1 2006 Per-Anders Staav (vikarierande) (föredrar att kallas Pa) Kan nås via epost: pasta@kth.se På programmet idag: Unix (Solaris) Grunderna i Python programmering Allmänt om datorkonton

Läs mer

Unix och skolans datormiljö

Unix och skolans datormiljö Unix och skolans datormiljö Mål Målet med labben är att du ska lära dig grundläggande användning av Nadas datorsalsmiljö. Tanken är att labben ska visa hur du sköter vardagliga sysslor och hur du hittar

Läs mer

DD1311 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2008-2009

DD1311 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2008-2009 DD1311 Programmeringsteknik för CL1 Laborationer läsåret 2008-2009 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. Kursledare är Linda Kann, linda@nada.kth.se. Namn... Personnr... Laborationer

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Introduktion till Linux. TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning (i) Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap

Introduktion till Linux. TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning (i) Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap Introduktion till Linux TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning (i) Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap 3 Vem riktar sig kursen till? Hjälp! Jag fattar noll! Rädda mig! Ska man trycka

Läs mer

Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret

Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret Med ett kommandobaserat gränssnitt menas ett helt textbaserat gränssnitt. Istället för att klicka

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Datorintroduktion 2010 Föreläsning 1. Dieter Modig

Datorintroduktion 2010 Föreläsning 1. Dieter Modig Datorintroduktion 2010 Föreläsning 1 Inloggning - Linux - CID -> Enter -> Lösenord (skrapkort, rad #1) -> Enter Detta är obekant? - Windows - Logga in med CID+lösenord (skrapkort, rad #1) Detta kan ni?

Läs mer

Introduktion till Unix och Linux

Introduktion till Unix och Linux Introduktion till Unix och Linux TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning (i) Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap 2014-08-22 2 3 Vem riktar sig kursen till? Hjälp! Jag fattar noll! Rädda

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Numeriska metoder och grundläggande programmering för P1 och T1

Numeriska metoder och grundläggande programmering för P1 och T1 Laborationer i Numeriska metoder och grundläggande programmering för P1 och T1 våren 2008 Namn................................... Personnr............................. Lab 1 Introduktion tog timmar Godkänt

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

komplex av nödvändiga, understödjande program som kallas Utanpå OS existerar ett - eller flera olika - slags skal som

komplex av nödvändiga, understödjande program som kallas Utanpå OS existerar ett - eller flera olika - slags skal som - 1 - - 2 - Datorkörning/datoranvändning handlar i princip bara om att exekvera program för olika ändamål, explicit eller implicit - explicit: starta uttryckligen ett program med ett visst namn si eller

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail.

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. E-programmets datorsalar är utrustade med datorer som

Läs mer

2D1310 Programmeringsteknik för Media1 och CL1 Laborationer läsåret 2003/2004

2D1310 Programmeringsteknik för Media1 och CL1 Laborationer läsåret 2003/2004 2D1310 Programmeringsteknik för Media1 och CL1 Laborationer läsåret 2003/2004 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. OBS: Om inte denna kvittenssida tas med vid redovisningen får

Läs mer

Introduktion till Linux. TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning 1 Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap

Introduktion till Linux. TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning 1 Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap Introduktion till Linux TDDC66 Datorsystem och programmering Föreläsning 1 Peter Dalenius Institutionen för datavetenskap 3 Vem riktar sig kursen till? Hjälp! Jag fattar noll! Rädda mig! Ska man trycka

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Kapitel 12. Mer om program. 12.1 Att rapportera buggar och problem. 12.2 make

Kapitel 12. Mer om program. 12.1 Att rapportera buggar och problem. 12.2 make Kapitel 12 Mer om program 12.1 Att rapportera buggar och problem När man rapporterar buggar eller andra problem i program så är det några saker att tänka på för att ens rapport ska vara användbar för den

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Syfte Syftet med detta dokument är att ge en introduktion till användning av datorerna i datorsalarna med

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office Installation av Vitec Mäklarsystem Office 2016-02-18 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 A. Förberedelser... 3 B. Läs noga igenom manualen... 3 C. Systemkrav - minimum... 3 D. Programsupport/Teknisk

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Datum för tentamen 2015-08-28 Sal Tid 08:00 12:00 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning Institution Antal uppgifter som ingår i tentamen Antal

Läs mer

Jobbschemaläggare. Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Jobbschemaläggare. Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Morgan N. Sandquist Utvecklare: Gary Meyer Granskare: Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Start.............................................. 4 1.1.1 Schemalagda aktiviteter..............................

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer