Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet"

Transkript

1 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 6 Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet 1 INLEDNING SYFTE HANTERING AV AVVIKELSER AVSEENDE MÄTNINGSKVALITET KRAV OCH RIKTMÅL VMK:S VÄRDERING AV MÄTNINGSKVALITET NIVÅN AUKTORISERAT MÄTANDE FÖRETAG Krav Hantering av avvikelser MÄTPLATSNIVÅ Krav Hantering av avvikelser EXCEPTIONELL AVVIKELSE / EVENTUELLT INDRAGEN AUKTORISATION REVISIONSHISTORIK... 6

2 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 2 av 6 1 Inledning Normerna för kontroll av virkesmätning och virkesredovisning beskriver det övergripande regelverket för kontroll och fastställs av SDC:s styrelse (efter att ha passerat VMK-nämnden och Rådet för Mätning och Redovisning, RMR). Ett annat exempel på VMK-dokument är föreliggande Riktlinjer för VMK:s värdering av mätnngskvalitet. Kontrollanvisningar för kontroll och godkännande av specifik utrustning fastställs av VMK-nämnden efter att först ha passerat RMR. Ett mätande företag som följer det regelverk som ställts upp av parterna i Nationella mätningsinstruktioner och Normer för kontroll av virkesmätning och virkesredovisning kan ansöka om och prövas för auktorisation hos VMK (Virkesmätningskontroll). Branschens regelverk grundar sig på de krav som fastställs i virkesmätningslagen (VML) med tillhörande förordning och de föreskrifter som utfärdas av Skogsstyrelsen. Lagen anger att endast obetydliga systematiska fel får förekomma och dessa riktlinjer är branschens tolkning av VML. I föreskrifternas bilaga 2 anges också vilken partivis noggrannhet som ska uppnås. Ett av VMK auktoriserat mätande företag ska utöva kontroll över sin mätningsverksamhet. Genom kontrollmätning och övrig uppföljning ska auktoriserade mätande företag verka för en likformig tolkning och tillämpning av mätningsföreskrifter och övriga mätningsbestämmelser. VMK med VMK-avdelningen på SDC som handläggare och VMK-nämnden som beslutsinstans har parternas uppdrag att granska och auktorisera mätande företag. I detta uppdrag ingår att löpande värdera kvaliteten i virkesmätning och virkesredovisning. På nivån auktoriserat mätande företag fastslås riktmål och krav för kvalitet i virkesmätning av resp. styrelse, men övergripande kravnivåer måste även finnas för att möjliggöra VMK:s granskning och värdering. Detta dokument behandlar stockmätning och travmätning av barrsågtimmer (inkl. klentimmer och sågbar kubb, men ej specialsortiment), massaved och bränsleved. Kravnivåer för övriga sortiment kommer att tas fram efterhand. 2 Syfte Detta dokument beskriver hur VMK hanterar sitt uppdrag att löpande värdera kvaliteten i virkesmätning. Dokumentet behandlar inte all uppföljning som utförs av VMK-funktionen utan enbart den som rör avvikelser avseende kontrollresultat på företags- och mätplatsnivå. Utöver detta kan VMK följa nya eller av annan anledning särskilt intressanta mätmetoder. Det är också viktigt att betona att ansvaret för virkesmätningens kvalitet alltid åvilar det mätande företaget. 3 Hantering av avvikelser avseende mätningskvalitet Inom VMK:s auktorisation graderas avvikelse som mindre, större och exceptionell. Om en avvikelse ej är åtgärdad inom ett år tid graderas den i normalfallet upp en nivå. Exceptionell avvikelse beskrivs i kapitel 6 tillsammans med eventuellt indragen auktorisation.

3 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 3 av 6 Avvikelser avseende mätningskvalitet beror ofta på faktorer som kan ta tid att ändra som exempelvis virkesmätares förmåga att korrekt tillämpa gällande mätningsinstruktioner samt de tekniska förutsättningarna på mätplatserna. Det kan också finnas en mer eller mindre naturlig variation över året beroende av bl.a. skillnader i virkesegenskaper varför utvärderingar av mätningskvalitet för det här syftet bör omfatta minst ett år. 4 Krav och riktmål De auktoriserade mätande företagens egna krav kan ses som väl förankrade hos både parter och respektive auktoriserat mätande företag men är olika till sin konstruktion varför de inte direkt kan användas som underlag för VMK-nämndens uppgift att löpande värdera kvaliteten i virkesmätning. I detta dokument har lagts fast vilka kravnivåer när det gäller systematiska avvikelser som VMK utgår från vid granskning och värdering av kvaliteten i virkesmätning. Skogsstyrelsens föreskrifter till virkesmätningslagen anger kraven på partivis noggrannhet. Idag finns ingen fungerande modell för att följa upp lagens krav på partivis noggrannhet, men VMK utgår från att detta kommer att tas fram och implementeras av de mätande företagen. Därefter kommer även utfallet för partivis noggrannhet att vägas in i VMK:s värdering av kvaliteten i virkesmätning. 5 VMK:s värdering av mätningskvalitet VMK-nämnden har på mätplatsnivå historiskt, vid avvikelser som man finner anmärkningsvärda, skrivit till aktuellt auktoriserat mätande företag och bett om orsaksanalys och åtgärdsplan. Vad som är en anmärkningsvärd avvikelse på mätplatsnivå varierar inte bara med mätmetod utan även med sortiment, råvarans beskaffenhet m.m. Vid bedömningen måste även hänsyn tas till den statistiska säkerheten i kontrollmaterialet. Dessa faktorer gör det svårt att fastställa gränsvärden för mindre och större avvikelser, men har ändå gjorts i detta dokument med viss urkopplingsmekanism. (Se sista meningarna i avsnitt och ) För värdering av kvalitet i virkesmätning används två nivåer, mätande företag och mätplats. Inrapportering till VMK sker årsvis enligt Normer för kontroll av virkesmätning och virkesredovisning och senast den 1/3.

4 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 4 av Nivån auktoriserat mätande företag Krav På nivån auktoriserat mätande företag gäller följande krav: Tabell 1. Kravnivåer på nivån mätande företag avseende systematiska avvikelser mellan ordinarie mätning och kontrollmätning. Travmätning avser endast ren travmätning utan kollektivomräkning. Vid kollektivomräkning utvärderas stockmätningssteget. Barrsågtimmer Massaved Bränsleved 2 Stockmätn. Travmätn. Stockmätn. 1 Travmätn. Stockmät. Travmät. Bruttovol.avvik. ±0,5 % ±1,0 % ±1,0 % ±1,5 % ±1,0 % ±1,5 % Värdeavvikelse ±2,0 % ±2,5 % ±2,0 % ±2,5 % ±2,0 % ±2,5 % 1) MAS-mätning av massaved är stockmätning. 2) Nivåerna för bränsleved kan av bl.a. redovisningsskäl under något år vara svåra att separera från massaved. Tills dess att aktuellt mätande företag kan särhålla utfallen för massaved och bränsleved gäller målen för massaved och bränsleved tillsammans Hantering av avvikelser En gräns som överskrids med mer än 0,5 %-enheter betraktas som en stor avvikelse, övriga är mindre avvikelser. Vid överskriden gräns anmodas det mätande företaget inkomma med orsaksanalys och åtgärdsplan. Vid överskridna kravnivåer ska en uppföljning av kontrollresultatet rapporteras till VMK efter sex månader. Kvarstår en mindre avvikelse till nästkommande års rapportering övergår den till en stor avvikelse. Avvikelser som rubricerats som större avvikelser måste vara åtgärdade inom ett år, d.v.s. till nästa års redovisning till VMK, annars bedöms avvikelsen som exceptionellt allvarlig. Se kapitel 6. Beroende av det statistiska underlaget och andra omständigheter kan VMK justera bedömningen av avvikelsens art.

5 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 5 av Mätplatsnivå Krav Med ledning av virkesmätningsföreningarnas egna kravnivåer och utfallet av kontrollresultat under senare år gäller kravnivåer enligt tabell 2. Tabell 2. Kravnivåer på mätplatsnivå avseende systematiska avvikelser mellan ordinarie mätning och kontrollmätning. Travmätning avser endast ren travmätning utan kollektivomräkning. Vid kollektivomräkning utvärderas stockmätningssteget. Barrsågtimmer Massaved Bränsleved 4 Stockmätn. Travmätn. Stockmätn. 3 Travmätn. Stockmät. Travmät. Bruttovol.avvik. ±1,5 % ±1,5 % ±1,5 % ±1,5 % ±1,5 % ±1,5 % Värdeavvikelse ±3,0 % ±3,0 % ±2,5 % ±3,0 % ±3,0 % ±3,0 % 3) MAS-mätning av massaved är stockmätning. 4) Nivåerna för bränsleved kan av bl.a. redovisningsskäl under något år vara svåra att separera från massaved. Tills dess att aktuellt mätande företag kan särhålla utfallen för massaved och bränsleved gäller målen för massaved även för bränsleved Hantering av avvikelser En gräns som överskrids med mer än 0,5 %-enheter betraktas som en stor volymavvikelse, övriga är mindre volymavvikelser. Motsvarande gräns gällande värdeavvikelse är 1,0 %-enhet. Vid överskriden gräns anmodas det auktoriserade mätande företaget inkomma med orsaksanalys och åtgärdsplan. För mätplatser med överskridna kravnivåer ska en uppföljning av kontrollresultatet rapporteras till VMK efter sex månader. Kvarstår en mindre avvikelse till nästkommande års rapportering övergår den till en stor avvikelse. Avvikelser som rubricerats som större avvikelser måste vara åtgärdade inom ett år, d.v.s. till nästa års redovisning till VMK, annars bedöms avvikelsen som exceptionellt allvarlig. Se kapitel 6. Beroende av det statistiska underlaget och andra omständigheter kan VMK justera bedömningen av avvikelsens art. 6 Exceptionell avvikelse / eventuellt indragen auktorisation Enligt hantering av avvikelser i avsnitt på nivån auktoriserat mätande företag och avsnitt på mätplatsnivå kan en avvikelse övergå till att vara exceptionell. Om en avvikelse har övergått till att vara exceptionell kan VMK kräva att VD för det auktoriserade mätande företaget kommer till Nämnden för att redogöra för omständigheter och åtgärder. Om en exceptionell avvikelse på mätplatsnivå upprepas kan VMK även kräva att aktuell representant från mätplatsägare kommer till Nämnden för att redogöra för omständigheter och åtgärder. I extrema fall 1 har VMK också rätt att dra in auktorisationen för ett mätande företag. 1 Om till exempel det mätande företaget inte visar en seriös ansats att lösa frågan.

6 Anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 6 av 6 7 Revisionshistorik Version/Datum Ändring Signatur Antagna av SDC:s styrelse efter rekommendation av RMR HR och VMK-nämnd.

Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet

Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet VMK-dokument Sida 1 av 6 Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet 1 INLEDNING... 2 2 SYFTE... 2 3 HANTERING AV AVVIKELSER AVSEENDE MÄTNINGSKVALITET... 2 4 KRAV OCH RIKTMÅL... 3 5 VMK:S VÄRDERING

Läs mer

VMK-dokument för virkesmätning Sida 1 av 6. Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet hos VMKauktoriserade

VMK-dokument för virkesmätning Sida 1 av 6. Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet hos VMKauktoriserade VMK-dokument för virkesmätning Sida 1 av 6 Riktlinjer för VMK:s värdering av mätningskvalitet hos VMKauktoriserade 1 INLEDNING... 2 2 SYFTE... 2 3 HANTERING AV AVVIKELSER AVSEENDE MÄTNINGSKVALITET... 2

Läs mer

VMK-nämndens verksamhetsberättelse

VMK-nämndens verksamhetsberättelse VMK-nämndens verksamhetsberättelse 2015 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER 2015... 3 3 VMK-NÄMNDENS UPPDRAG ENLIGT ARBETSORDNINGEN... 3 4 VMK-NÄMNDENS UTTOLKNING AV SITT UPPDRAG... 4 4.1

Läs mer

1 INLEDNING VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER

1 INLEDNING VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER VMK-nämndens verksamhetsberättelse 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER 2017... 3 3 VMK-NÄMNDENS UPPDRAG... 3 3.1 ENLIGT ARBETSORDNINGEN... 3 3.2 VMK-NÄMNDENS UTTOLKNING AV SITT UPPDRAG...

Läs mer

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING SDC:s instruktioner för virkesmätning NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING 2015-03-18 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kontrollformer... 3 2 Kompetenskontroll... 3 3 Kontroll av mätutrustning...

Läs mer

VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER

VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER VMK-nämndens verksamhetsberättelse 2018 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 VMK-NÄMNDENS LEDAMÖTER 2018... 3 3 VMK-NÄMNDENS UPPDRAG... 3 3.1 ENLIGT ARBETSORDNINGEN... 3 3.2 VMK-NÄMNDENS UTTOLKNING AV SITT UPPDRAG...

Läs mer

Ny virkesmätningslag (VML)

Ny virkesmätningslag (VML) Ny virkesmätningslag (VML) Övergripande information 1 Struktur för mätning och redovisning Regering/riksdag Lag och förordningar Skogsstyrelsen Föreskrifter för virkesmätning samt lagtillsyn Utförande

Läs mer

Kontroll av röntgenklassning av tallsågtimmer

Kontroll av röntgenklassning av tallsågtimmer VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Kontroll av röntgenklassning av tallsågtimmer 1 SYFTE... 2 2 ALLMÄNT OM SEMIAUTOMATISK KLASSNING... 2 3 ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV

Läs mer

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING Nationella instruktioner för virkesmätning NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING 2019-01-01 Sida 1 (35) Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kontrollformer... 3 2 Kompetenskontroll... 3

Läs mer

Anvisningar för kontroll av kranspetsvåg på skotare

Anvisningar för kontroll av kranspetsvåg på skotare Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 6 Anvisningar för kontroll av kranspetsvåg på skotare 1 INLEDNING... 2 2 GRUNDKRAV PÅ KRANSPETSVÅG... 2 3 SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL, KONTROLLVIKT... 3 4

Läs mer

Krav och Mål. Mätningskvalitet

Krav och Mål. Mätningskvalitet Krav och Mål Mätningskvalitet Krav och målnivåer är fastställda av s styrelse den 23 november 2018 VO Mätningskvalitet 2019-01-25 Krav och målnivåer för mätningskvalitet Krav och målnivåer är fastställda

Läs mer

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA Version 2019-01-01 beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 lagstiftning om

Läs mer

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING

NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING Nationella instruktioner för virkesmätning NORMER FÖR KONTROLL AV VIRKES- MÄTNING OCH VIRKESREDOVISNING 2017-06-09 Sida 1 (21) Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kontrollformer... 3 2 Kompetenskontroll... 3

Läs mer

Nya eller reviderade mätningsinstruktioner

Nya eller reviderade mätningsinstruktioner Nya eller reviderade mätningsinstruktioner 1 Under 2014 införs nya eller reviderade mätningsinstruktioner SDCs instruktioner för virkesmätning Ny struktur VMR 1-99 fasas ut Arbetsgång och förankring: Instruktionsgrupp,

Läs mer

Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder

Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder VMKs anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Godkännande och kontroll av askhaltsmätare för mindre provmängder ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR ERSÄTTNINGSGRUNDANDE VIRKESMÄTNING...

Läs mer

Kontroll av sektionsmätt stockvolym

Kontroll av sektionsmätt stockvolym VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Kontroll av sektionsmätt stockvolym 1 Syfte... 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll av mätteknik för automatisk stockmätning... 2 3 Tester

Läs mer

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA Version 2017-01-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA

SKÄPPMÄTNING AV SÖNDERDELAD SKOGSRÅVARA Version 2016-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

Godkännande och kontroll av torrhaltsmätare för mindre provmängder

Godkännande och kontroll av torrhaltsmätare för mindre provmängder VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 6 Godkännande och kontroll av torrhaltsmätare för mindre provmängder 1 ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR ERSÄTTNINGSGRUNDANDE

Läs mer

Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust

Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 8 Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust 1 Syfte... 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll av mätteknik för automatisk stockmätning...

Läs mer

ALLMÄNT RÖRANDE NATIONELLA INSTRUKTIONER FÖR VIRKESMÄTNING

ALLMÄNT RÖRANDE NATIONELLA INSTRUKTIONER FÖR VIRKESMÄTNING Version 2016-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

Godkännande och kontroll av automatisk diameterfördelning av stockar i trave

Godkännande och kontroll av automatisk diameterfördelning av stockar i trave Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 6 Godkännande och kontroll av automatisk diameterfördelning av stockar i trave 1 ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR AUTOMATISK DIAMETERFÖRDELNING

Läs mer

Bildmätning analys av inledande praktisk drift

Bildmätning analys av inledande praktisk drift 15 oktober Anders Bjurulf (Optima Wood) Bildmätning analys av inledande praktisk drift Under har bildmätning tagits i bruk på flera mätplatser. I denna rapport analyseras de första månadernas operativa

Läs mer

ALLMÄNT RÖRANDE SDC:s INSTRUKTIONER FÖR VIRKESMÄTNING

ALLMÄNT RÖRANDE SDC:s INSTRUKTIONER FÖR VIRKESMÄTNING SDC:s instruktioner för virkesmätning ALLMÄNT RÖRANDE SDC:s INSTRUKTIONER FÖR VIRKESMÄTNING 2014-12-01 Instruktionen får tillämpas från och med 1 januari 2014 enligt beslut av SDC:s styrelse. Datum för

Läs mer

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för 1 Inledning och syfte... 2 2 Allmänt om typgodkännande... 2 3 Ansökan och giltighet... 2 4

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED Version 2017-01-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV SÅGTIMMER AV TALL OCH GRAN

KVALITETSBESTÄMNING AV SÅGTIMMER AV TALL OCH GRAN Version 2018-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED Version 2019-01-01 beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 lagstiftning om virkesmätning...

Läs mer

Förteckning över utredningar och rapporter redovisade genom Virkesmätningsrådet

Förteckning över utredningar och rapporter redovisade genom Virkesmätningsrådet 905 2000-01-28 Förteckning över utredningar och rapporter redovisade genom Virkesmätningsrådet Innehållsförteckning. 1. Aktuella instruktioner och cirkulär. 2. Volymbestämning. 3. Mätning genom stickprov.

Läs mer

VMK:s TILLÄMPNINGSANVISNING

VMK:s TILLÄMPNINGSANVISNING Nationella instruktioner för virkesmätning VMK:s TILLÄMPNINGSANVISNING till Mätningsinstruktion för bestämning av torrhalt och energiinnehåll på skogsråvara 2017-01-01 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 VMK:s

Läs mer

Arbetsordning för råd och nämnd

Arbetsordning för råd och nämnd Arbetsordning för råd och nämnd F a x : 0 6 0-1 6 8 6 3 9 O r g n r : 7 8 9 2 0 0-4 4 6 1 5 8 4 0 2 6-9 B a n k g i r o : 1 8 0-4 7 3 1 1 (15) Innehållsförteckning Förslag till beslut med avseende på arbetsordningar

Läs mer

Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning

Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 6 Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning 1 INLEDNING... 2 2 KOMPETENSKONTROLL... 2 3 KONTROLL OCH UNDERHÅLL AV SÅLLNINGSUTRUSTNING...

Läs mer

Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust

Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Kontroll av automatisk bestämning av utbytesförlust 1 Syfte... 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll av utrustning för automatisk stockmätning...

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV VIRKESMÄTNING MED SKÖRDARE

ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV VIRKESMÄTNING MED SKÖRDARE Anvisningar för godkännande & kontroll av virkesmätning med skördare Sida 1 av 10 ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV VIRKESMÄTNING MED SKÖRDARE 1 Syfte 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll

Läs mer

Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning

Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning SDCs instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Anvisningar för kontroll och underhåll av sållningsutrustning 1 INLEDNING... 2 2 KOMPETENSKONTROLL... 2 3 KONTROLL OCH UNDERHÅLL AV SÅLLNINGSUTRUSTNING...

Läs mer

KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE

KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE INNEHÅLL Detta cirkulär är ett komplement till nationella instruktionerna för virkesmätning och VMK:s tillämpningsanvisningar gällande massaved,

Läs mer

KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE

KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE KOMPLETTERANDE INSTRUKTIONER GÄLLANDE MÄTNING AV RUNDVIRKE INNEHÅLL Detta cirkulär är ett komplement till SDCs instruktioner gällande massaved, barrsågtimmer samt bränsleved och därtill hörande tillämpningsanvisningar.

Läs mer

Från avtal till redovisning

Från avtal till redovisning Från avtal till redovisning Så här fungerar det när du säljer virke Information om virkesmätning och virkesredovisning i Sverige Så här fungerar det när du säljer virke Redovisning Avtal Mätbesked Kontrakt

Läs mer

Från avtal till redovisning

Från avtal till redovisning Från avtal till redovisning Så här fungerar det när du säljer virke Information om virkesmätning och virkesredovisning i Sverige Så här fungerar det när du säljer virke Redovisning Avtal Mätbesked Kontrakt

Läs mer

TRAVMÄTNING AV RUNDVIRKE

TRAVMÄTNING AV RUNDVIRKE Version 2018-01-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV SÅGTIMMER AV TALL OCH GRAN

KVALITETSBESTÄMNING AV SÅGTIMMER AV TALL OCH GRAN Version 2018-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

Ny kvalitetsklassning av massaved

Ny kvalitetsklassning av massaved Ny kvalitetsklassning av massaved Den 1 augusti 2019 införs travvis klassning i prima, sekunda respektive utskott/mätningsvägran Klassningen ersätter nuvarande bestämning av vrakandel Innehåll Inledande

Läs mer

DEL II. Virkesmätningsförening som opartiskt. värderingsorgan och arbetsgivare

DEL II. Virkesmätningsförening som opartiskt. värderingsorgan och arbetsgivare VIRKESMÄTNINGSRÅDET ( VMR ) KOMPENDIUM I VIRKESMÄTNING DEL II Virkesmätningsförening som opartiskt värderingsorgan och arbetsgivare VMR 2000-06-05 VIRKESMÄTNINGSFÖRENINGEN SOM OPARTISKT VÄRDERINGSORGAN

Läs mer

Virkesmätning vid värmeverk resultat från inventering utförd 2012

Virkesmätning vid värmeverk resultat från inventering utförd 2012 Meddelande Datum 2013-02-04 Handläggare Lars Björklund Ulf Eriksson Virkesmätning vid värmeverk resultat från inventering utförd 2012 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Metod... 6 4 Resultat...

Läs mer

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Version 2015-10-26 Instruktionen får tillämpas från och med 26 oktober 2015 enligt beslut av SDC:s styrelse. Datum för införande beslutas av respektive mätande

Läs mer

Hur påverkar den utökade lagstiftningen mätning och redovisning av skogsbränslesortiment?

Hur påverkar den utökade lagstiftningen mätning och redovisning av skogsbränslesortiment? Hur påverkar den utökade lagstiftningen mätning och redovisning av skogsbränslesortiment? KSLA 20110331 1 2 Branschens struktur för virkesmätning och redovisning PARTER & ÄGARE VAL BEREDNING BESLUT FÖRENINGS

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV TRÄDBRÄNSLEN

KVALITETSBESTÄMNING AV TRÄDBRÄNSLEN Version 2016-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV CELLULOSAFLIS

KVALITETSBESTÄMNING AV CELLULOSAFLIS Version 2019-01-01 beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) KVALITETSBESTÄMNING AV CELLULOSAFLIS Innehåll 1 Inledning... 3 1.1... 3 1.2 Omfattning

Läs mer

Ny virkesmätningslag. Uppdraget: SDC ska leverera anpassningar i IT-stödet som gör det möjligt att följa ny VML från 2013-06. www.sdc.

Ny virkesmätningslag. Uppdraget: SDC ska leverera anpassningar i IT-stödet som gör det möjligt att följa ny VML från 2013-06. www.sdc. Ny virkesmätningslag Uppdraget: SDC ska leverera anpassningar i IT-stödet som gör det möjligt att följa ny VML från 2013-06 1 Varför ny VML? Tydligare ansvar för Mätande företag Stärka skyddet av den enskilda

Läs mer

Anvisningar för kontroll och underhåll av statisk fordonsvåg

Anvisningar för kontroll och underhåll av statisk fordonsvåg Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 :s anvisningar för kontroll av virkesmätning Framtaget av: /Kontrollkommissionen Datum: 2018-05-30 Anvisningar för kontroll och underhåll av statisk

Läs mer

Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått

Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 10 Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått 1 ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR AUTOMATISK MÄTNING AV

Läs mer

Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått

Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 10 Godkännande och kontroll av automatisk mätning av fordonstraves mått 1 ALLMÄNT OM GODKÄNNANDE OCH KONTROLL AV UTRUSTNING FÖR AUTOMATISK MÄTNING AV

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

5.1 IDENTIFIERING, MÄTNING OCH

5.1 IDENTIFIERING, MÄTNING OCH 5.1 IDENTIFIERING, MÄTNING OCH REDOVISNING Kontroll av virkets identitet Den grundläggande uppgiften, när virke mäts in eller avlämningsregistreras vid industri eller annan mottagningsplats, är att identifiera

Läs mer

Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning Handläggare Sven Jägbrant, VMU Allmänt rörande noggrannhetskrav på vågar i samband med ersättningsgrundande virkesmätning 1. Syfte Syftet med detta PM är att förtydliga vad som gäller vid ersättningsgrundande

Läs mer

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Version 2019-04-04 beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Innehåll 1. Inledning 3 1.1. lagstiftning

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED Fastställd av Biometrias styrelse 2019-04-15 Instruktionen giltig från 2019-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIETS FÖRORDNING OM ANVÄNDNING AV KRANVÅG VID MÄTNING AV VIRKE OCH ÅTSKILJNING AV PARTIER

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIETS FÖRORDNING OM ANVÄNDNING AV KRANVÅG VID MÄTNING AV VIRKE OCH ÅTSKILJNING AV PARTIER JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 18/08 Datum 2.12.2008 Dnr 2593/01/2008 Giltighetstid 1.1.2009 tills vidare Upphävs Jord- och skogsbruksministeriets föreskrift nr 47/99, Mätning med kranvåg

Läs mer

Registrering av partsmäthandlingar i VIOL Medlemmar erbjuds att registrera mäthandlingar från partsmätning i VIOL.

Registrering av partsmäthandlingar i VIOL Medlemmar erbjuds att registrera mäthandlingar från partsmätning i VIOL. Årsredovisning 2015 VMF Syd - den opartiska virkesmätningsföreningen i södra Sverige VMF Syd är ett tjänsteföretag inom skogsnäringen, med huvuduppgift att utföra opartisk, likformig och rationell mätning

Läs mer

Revision av partsmätning - komplett revisionspaket för travmätning av bränsleved

Revision av partsmätning - komplett revisionspaket för travmätning av bränsleved Revision av partsmätning - komplett revisionspaket för travmätning av bränsleved Med anledning av nya virkesmätningslagen erbjuder VMF Syd sina medlemmar möjligheten att med revision utförd av VMF Syd

Läs mer

Prislista H419-0A Massaved

Prislista H419-0A Massaved Prislista H419-0A Massaved Gäller fr.o.m 2019-04-01 tills vidare. Gäller inom: Örebro län exkl. landskapet Värmland Angivna priser avser pris exklusive moms. Baspriser Kronor/m 3 fub Prima Sekunda Utskott

Läs mer

Instruktion för kvalitetssäkring av längd- och diametermätning med skördare

Instruktion för kvalitetssäkring av längd- och diametermätning med skördare beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) samt Logistikrådet i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar Instruktion för kvalitetssäkring av

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015

Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015 VMU rapport Datum 2016-04-11 Författare Monika Strömgren Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015 Foto: Hans Fryk WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV CELLULOSAFLIS

KVALITETSBESTÄMNING AV CELLULOSAFLIS Version 2017-04-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av SDC:s styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) i samverkan med landets tre virkesmätningsföreningar

Läs mer

Anvisningar för godkännande och kontroll av ersättningsgrundande virkesmätning med skördare

Anvisningar för godkännande och kontroll av ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 11 Anvisningar för godkännande och kontroll av ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Innehåll 1 Syfte 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Virkespriser D66. Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde. D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Gällande fr o m (6)

Virkespriser D66. Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde. D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Gällande fr o m (6) D66 - Avverkningsuppdrag 1 (5) Virkespriser D66 Avverkningsuppdrag inom hela Norrskogs verksamhetsområde 1(6) Denna prislista gäller fr o m och tills vidare D66 - Avverkningsuppdrag 2 (5) 2(6) Prislista

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa Dnr KS16-216 003 Riktlinjer för styrdokument 2016-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler Riktlinjer Rutiner Strategi Taxa Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 2016-08-01 Kommunchef

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Innehåll. 3 Sammanfattning 4 VDs kommentar 5-9 Förvaltningsberättelse Axplock ur verksamheten

Innehåll. 3 Sammanfattning 4 VDs kommentar 5-9 Förvaltningsberättelse Axplock ur verksamheten årsredovisning 2011 Innehåll 3 Sammanfattning 4 VDs kommentar 5-9 Förvaltningsberättelse 10-14 Axplock ur verksamheten Organisation kring kontroll av virkesmätning Teknisk spetsutveckling inom virkesmätningen

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för skogsvetenskap. Institutionen för skogens produkter, Uppsala

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för skogsvetenskap. Institutionen för skogens produkter, Uppsala Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för skogsvetenskap Institutionen för skogens produkter, Uppsala Specialsortiment på den svenska rundvirkesmarknaden En kartläggning av virkeshandel och -mätning

Läs mer

Ska Migrationsverket i detta och motsvarande fall begära att Italien övertar eller återtar personen i fråga för att pröva asylansökan?

Ska Migrationsverket i detta och motsvarande fall begära att Italien övertar eller återtar personen i fråga för att pröva asylansökan? 2 (6) 2 Bakgrund Fråga har uppkommit om vad som gäller när en person som ansöker om asyl i Sverige redan har ansökt om asyl i en annan medlemsstat och det i samband härmed fastställts vilken stat som har

Läs mer

D72 Leveransvirke VIRKESPRISER D72. Leveransvirke fr o m

D72 Leveransvirke VIRKESPRISER D72. Leveransvirke fr o m VIRKESPRISER D72 Leveransvirke fr o m 2019-08-01 SÅGTIMMER Stockmätning Virkespriser i kr/m 3 to (toppmätt volym), fritt farbar bilväg. TALL Toppdiam (cm) 12 13 14 15 16 18 20 22 24 26 28 30 34 GRAN Kvalitet

Läs mer

Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran

Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran SDC:s instruktioner för virkesmätning Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran Januari 2015 Rev 2015-10-13 1 Instruktionen Ersätter VMR 1-07 som infördes 2008 Endast små förändringar Omfattar

Läs mer

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED

KVALITETSBESTÄMNING AV MASSAVED Version 2019-06-03 Instruktionen giltig från 2019-08-01 Nationella instruktioner för virkesmätning beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) KVALITETSBESTÄMNING

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter om virkesmätning beslutade den X månad 2015. SKSFS 2015:X Utkom från trycket den X månad 2015. Sakord: Virkesmätning Skogsstyrelsen

Läs mer

Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018

Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018 Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018 Huvudr Sida 1 Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan för 2018 Direktionen fastställer varje år områden för intern kontroll. Syftet

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2012-12-18 238, reviderad 2017-09-19 153 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern

Läs mer

Anvisning för intern kontroll och styrning

Anvisning för intern kontroll och styrning Bilaga 14 Sida 1 Styrelsen 2016-06-07 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 4018 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Anvisning för intern kontroll och styrning Förslag till beslut i styrelsen för

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Kvalitetssäkrad partsmätning av bränsleved vid terminal

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Kvalitetssäkrad partsmätning av bränsleved vid terminal Arbetsrapport Från Skogforsk nr. 794-2013 Kvalitetssäkrad partsmätning av bränsleved vid terminal Quality-assured measurement of energy wood at terminals Lars Fridh Arbetsrapport Från Skogforsk nr. 794-2013

Läs mer

SITHS PA Charter. Regelverk för SITHS PA

SITHS PA Charter. Regelverk för SITHS PA SITHS PA Charter Regelverk för SITHS PA Innehåll 1. Inledning... 3 Dokumentets syfte... 3 Dokumentets identifikation... 3 Kontaktinformation... 3 2. SITHS PA... 3 Medlemskap, struktur och mötesordning...

Läs mer

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust Virkesprislista Avverkningsuppdrag kust Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Piteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Haparanda SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Ny kvalitetsklassning av massaved Prima/Sekunda

Ny kvalitetsklassning av massaved Prima/Sekunda Ny kvalitetsklassning av massaved Prima/Sekunda Den 1 augusti 2019 införs travvis klassning i prima, sekunda respektive utskott/mätningsvägran Följande bilder beskriver vad du som arbetar med virkesredovisning

Läs mer

Arbetsordning för råd och nämnd

Arbetsordning för råd och nämnd Arbetsordning för råd och nämnd F a x : 0 6 0-1 6 8 6 3 9 O r g n r : 7 8 9 2 0 0-4 4 6 1 5 8 4 0 2 6-9 B a n k g i r o : 1 8 0-4 7 3 1 1 (25) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Revisionshistorik... 3

Läs mer

Mätningsinstruktion för massaved

Mätningsinstruktion för massaved 2006-08-01 Mätningsinstruktion för massaved rekommenderad av Rådet för virkesmätning och redovisning VMR 1-06 Dokumentet ersätter från 1 augusti 2006 tillämpliga delar av sidorna 19-21 (kap 4 Mätningsinstruktion

Läs mer

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Utvärdering av metoder för mätning av rundved i trave. en statistisk och ekonomisk analys

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Utvärdering av metoder för mätning av rundved i trave. en statistisk och ekonomisk analys Arbetsrapport Från Skogforsk nr. 934 2017 Utvärdering av metoder för mätning av rundved i trave en statistisk och ekonomisk analys Evaluation of methods for measuring roundwood in stacks a statistical

Läs mer

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter)

Ansökan om granskning av kvalitetssystem enligt LVFS 2003:11 (för CE märkning av medicintekniska produkter) Företag (sökande): ansöker om granskning, av, som Anmält organ, enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2003:11, (EG-direktiv 93/42/EEG senast ändrat genom 2007/47/EG2007/47/EG), enligt nedan Signerad

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer