Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:"

Transkript

1 Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. En dag står det en bil, från Lokal-teve, utanför Max hus. Man har sett mystiska mönster, i Max pappas majsfält. Max, och hans pappa, är oroliga att de ska upptäcka Allan. Det visar sig att det är Max lärare, Ulla, som går omkring i majsfältet. Hon trampar ner majsen, för hon väntar på att Jesus ska komma. Plötsligt hörs ett brusande ljud, och majsen böjer sig. Är det Allan som är i farten igen? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Solsystemets himlakroppar och deras rörelser, i förhållande till varandra. (FY åk 4-6) Lässtrategier för att förstå och tolka texter, från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna. (SV åk 4-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. (SV åk 4-6) Eleverna tränar följande förmågor: Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva, och förklara, fysikaliska samband i naturen och i samhället. Formulera sig, och kommunicera, i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur, och andra texter, för olika syften. Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Sol, måne och planeter. Månens faser och några stjärnbilder. (NO åk 1-6) Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. (SV åk 1-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, till exempel meddelanden och handlingslistor. (SV åk 1-6) Eleverna tränar följande förmågor: Tala, och samtala, i olika sammanhang. Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften, och mottagare. Jämföra, och reflektera över, mönster och strukturer i naturen.

2 Lärarmaterial SIDAN 2 Boksamtal Fyra grundfrågor: 1. Vad gillar du med boken? (Händelser, personer, ord, tankar ) 2. Vad gillar du inte i/med boken? 3. Är det något som du tycker är ovanligt, konstigt, inte förstår, undrar över eller som du inte har sett i andra böcker? 4. Kan du hitta några mönster som kommer tillbaka flera gånger? Kan du se kopplingar mellan olika saker, till andra texter eller till verkligheten? Rymdfest Ha en rymdmaskerad, där alla klär ut sig till något som har med rymden att göra. Bygg upp ett litet kafé, och servera rymdläsk och galaxkakor Flaskpost till planeten Zongo Tänk om det gick att skicka flaskpost till Allan, på planeten Zongo? Låt eleverna skriva ett meddelande till Allans kompisar, på Zongo. De ska berätta att Allan är på väg hem. Hur skulle de beskriva sin egen hemplanet för Allans kompisar? Hur skulle de beskriva sig själva? Låt fantasin flöda och gör en snygg bok, med alla barnens samlade brev. Häng upp boken i klassrummet. Låt också barnen diskutera olika sätt, att skicka ut flaskposten i rymden.

3 Lärarmaterial SIDAN 3 Sugrörsraket Klipp ut en pappersremsa (4x15cm kan vara en riktlinje att börja med). Vira remsan ett par varv runt en penna. Tejpa sedan ihop remsan till en lång pappersrulle. Vik ner en bit på den översta delen av rullen, och tejpa fast den. Tejpa eventuellt på fenor på raketen. Måla raketen. Placera raketen över ett sugrör och blås: raketen flyger iväg! Prova att göra olika modeller, och utforska dem tillsammans. Var gärna utomhus, för raketerna kan flyga högt. Hur långt flög din raket? Hur kan du få raketen att flyga längre? Kan du få raketen att flyga mot ett bestämt mål? Stjärnbilder Max vill ha en stjärnkikare, för att titta på olika stjärnbilder. Berätta för eleverna, att alla är födda i ett speciellt stjärntecken. Att ta reda på mer om sitt eget stjärntecken, och att hitta stjärntecknet på himlen, är spännande. Egna stjärnbilder Dela ut stjärnkartor, utan stjärnbildernas namn. Dra nya streck mellan prickarna, och rita helt egna, nya, stjärnbilder. Eller döp om de stjärnbilder som finns. De flesta stjärnbilder har gamla namn, som inte har samma starka symbolik längre. Få vet idag, till exempel, hur en lyra verkligen ser ut. Liknar inte Cassiopeia egentligen ett M, från en känd hamburgerkedja? Någon annan stjärnbild kanske liknar en dator, en mobiltelefon eller något annat, som är viktigt för oss idag.

4 SIDAN 4 Läsförståelse Popcorn 1. När brukar man skörda majs? Man brukar skörda majs i augusti. 2. Vad pratar hela byn om? Hela byn pratar om supermajset, som Max pappa har odlat. 3. Vem är Jönsson? Jönsson är familjens granne. 4. Från vilken grönsak kommer popcorn? Popcorn får man från majs. 5. Hur många dagar tar det, för Max pappas majs, att växa upp och bli tre meter hög? Det tar sju dagar, för Max pappas majs, att växa upp och bli tre meter hög. 6. Gillar du majs?

5 SIDAN 5 Den blomstertid.. 7. Vilken årstid är det i detta kapitel? Det är vår i kapitlet. 8. Vem har sagt åt Ulla att ta ledigt? Rektorn har sagt åt Ulla att ta ledigt. 9. Varför kallas Einar för Einar Einstein? Einar kallas för Einar Einstein, för att han är klassens geni. 10. I vilken ålder är Ulla? 60 års-åldern (Ulla är i 60 års-åldern, eftersom det står att hon snart ska gå i pension. 11. Vilka sånger brukar ni sjunga på skolavslutningen? Klar för avfärd 12. Vilken planet bor Allan på? Allan bor på planeten Zongo. 13. Varför kan Allan inte åka hem till sin planet, på dagen? Han kan inte åka hem på dagen, för då skulle alla se rymdskeppet. 14. Vad finns det i Max lada? Allans rymdskepp finns i Max lada.

6 SIDAN Hur många har träffat Allan? Ingen har träffat Allan. 16. Tror du att det finns liv i rymden? Varför/Varför inte? Mystiska tecken 17. På vilken planet, tror Max, att det finns liv? Max tror att det finns liv på planeten Zongo. 18. Varför ska reportern gå ut och titta på Antons majsfält? Hon ska gå ut och titta på majsfältet, för att det finns mystiska tecken i fältet. 19. Vad har Allan tagit med sig till ladan? Allan har tagit med sig kakburken, till ladan. 20. Vem är Anton? Anton är Max pappa. 21. Vem har gjort mönster i majsfältet, tror Max och hans pappa? Max, och hans pappa, tror att Allan har gjort mönster i majsfältet.

7 SIDAN Vad arbetar en reporter med, tror du? Majs 23. Varför springer Bosse iväg? Bosse springer iväg, för att pappa säger att ljudet som de hör, kan vara grannens tjur. 24. Hur mycket väger grannens tjur? Grannens tjur väger nästan ett ton. 25. Vad bär Bosse på? Bosse bär på sin tunga kamera. 26. Max tycker inte att Bosse hade passat som krigsfotograf. Varför inte det? En krigsfotograf kan inte springa iväg, så fort det blir läskigt. Bosse springer, när han tror att det är en tjur som kommer emot dem. En krigsfotograf ska ju ta bilder på kriget. 27. Varför tror du att Jonna tar tag om pappas arm när han stannar och säger att han hör ett ljud?. 28. Vad tror du att det är för ljud, som de hör?

8 SIDAN 8 Kom väl 29. Vad har Ulla knutit fast under sina skor? Ulla har knutit fast brädor under sina skor. 30. Vem har trampat ner majsen? Ulla har trampat ner majsen. 31. Ulla vill att någon ska hitta henne. Vem? Ulla vill att Jesus ska hitta henne. 32. Vad ser Allans Zongos rymdskepp ut som? Allans Zongos rymdskepp ser ut som ett stort fat av silver. 33. Varför stirrar Jonna på Ulla, som om hon inte är riktigt klok? Hon stirrar på Ulla, för att Ulla pratar om att Jesus ska komma. 34. Vad kommer Jonna att göra nu, tror du? Domedagen 35. Varför kastar Allan ut radion? Allan kastar ut radion, för att han inte får tyst på den. 36. Vem har svimmat? Jonna har svimmat. 37. Hur länge har Max pappa haft sin radio? Max pappa har haft sin radio, sedan han var ung.

9 SIDAN Hur blir Ulla vanlig igen? Ulla blir vanlig igen, genom att hon får radion i huvudet. 39. Allt, som Max pappa har sagt, finns inspelat i mikrofonen, som Jonna har. Varför tror du att pappa tar ut chipet, ur mikrofonen? Tornado 40. Vem ligger under en bil? Bosse, fotografen, ligger under en bil. 41. Varför fungerar inte Jonnas mikrofon? Mikrofonen fungerar inte, för att Max pappa har tagit ut chipet. 42. Vad har rymdskeppet krossat? Rymdskeppet har krossat dörren till ladan. 43. Vad var det som flög över fältet, tror Jönsson? Jönsson tror att det var en tornado, som flög över fältet. 44. Jonna tycker att Bosse är en mes. Varför? Jonna tycker att Bosse är en mes, för att han sticker ifrån henne, mitt ute på fältet. 45. Varför rättar Jönsson till sina kläder, och drar en kam genom håret? Jönsson snyggar till sig, för att han får syn på teve-bilen.

10 SIDAN Vad är en tornado, tror du? Ont i huvudet 47. Vad ska Ulla göra nu? Ulla ska gå i pension. 48. Vem ska köra Ulla hem? Jönsson ska köra Ulla hem. 49. Varför är Jonna sur? Jonna är sur, för att kameran och mikrofonen är förstörda. 50. Har du sett en tornado någon gång? Var då? Farväl 51. Varför gråter Max? Max gråter, för att Allan har åkt hem utan att ta farväl. 52. Vilket djur hör de, när de är ute och går? De hör en uggla, när de är ute och går.

11 SIDAN Vad ska Max önska sig i julklapp? Max ska önska sig en stjärnkikare i julklapp. 54. Varför har hela majsfältet blivit till popcorn? Majsfältet har blivit till popcorn, för att värmen från Allans rymdskepp har gjort att hela majsfältet har börjat poppa. 55. Hur säger Allan hejdå, till Max och hans familj? Allan vinkar från sitt rymdskepp, och så gör han ett tecken med två fingrar. Det är tecknet för fred. 56. Vad ska du önska dig i julklapp?. Ordgömma T T I V O L I C M F O O G U L U J E I R T R A L Ö K M N K A E N A S F A K Ä R S F A S J E S U S O R K D F R E D A T F E U O K E H V O L O N R I K S K Ä N I N A

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.)

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) SIDAN 1 Läsförståelse Popcorn 1. När brukar man skörda majs? 2. Vad pratar hela byn om? 3. Vem är Jönsson? 4. Från vilken grönsak kommer popcorn? 5. Hur många dagar tar det, för Max pappas majs, att växa

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max som har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Max fyller år och får ett jaktplan i present.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Glenn Ringtved Vad handlar boken om? Boken handlar om Kasper och hans pappa. Kaspers pappa har vunnit pris i boxning och figuren som han vann, står framme. Kaspers pappa

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Gry Kappel Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Villy som så gärna vill ha en tatuering. Ofta går han till Nisses tattoo, för att titta på när han tatuerar. Hans mamma har

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre, rektorn och klassen ska åka till Stora

Läs mer

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska gå på disco. De pratar före discot om att de tycker att det är löjligt att dansa. När de kommer till

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Amina älskar att träna och springa. När hon springer, känner hon sig glad. Ändå är Amina orolig. Hennes mamma är kvar i flyktinglägret i Kenya. Nu har Aminas lag

Läs mer

Fröken spöke går på cirkus

Fröken spöke går på cirkus KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial 22 Vad handlar boken om? Boken handlar om fröken Sparre, Ebba, Ivar och Hassan som går på cirkus. Fröken Sparre älskar att gå på cirkus. Det första numret är

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Pappa, jag är hungrig!

Pappa, jag är hungrig! SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Magda och hennes pappa som är vampyrer. De ger sig ut för att äta. Det är mörkt ute och de har svårt att hitta mat. Till sist hittar de en tjej

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Jag brukar gå till skolgården för att spela basket. Jag går dit när eleverna har lektion, då blir jag inte störd. Men vem är tjejen som kommer ut på planen och

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare.

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans pappa är på en stor färja, där de ska sova över. Färjan gungar ganska mycket och Eriks pappa blir

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter, samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi, som har fått i läxa att läsa hemma varje dag. Abdi gillar bara att läsa för klassens bokhund Kajsa. När mamma säger att Abdi ska läsa

Läs mer

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna? SIDAN 1 Läsförståelse God morgon 1. Vem kommer och sjunger för Max på hans födelsedag? 2. Allan sjöng fel. Vad sjöng Allan som var fel? 3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Hannes har sommarlov och då brukar han hänga vid kiosken med sina vänner. Han brukar träffa Sara där. Sara är en tjej i hans klass som han tycker om. Hannes

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som tycker att det är jobbigt att hans föräldrar bråkar mycket. En morgon vid frukostbordet, börjar Emils mamma säga att

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Teddy

Djurdoktorn: Linus och Teddy SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Hans mamma är veterinär. När Linus kommer till mammas jobb en dag säger hon att de måste skynda sig till en bondgård för att ett lamm sitter

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Tim

Djurdoktorn: Linus och Tim SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. Linus mamma är veterinär och arbetar på ett

Läs mer

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Erik vill så gärna ha en egen hund, men det går inte för att hans pappa är allergisk. Ibland brukar han låna tant veas hund, Bus. Bus måste gå i koppel, för annars kan han rymma.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? En ny tjej börjar i Los klass. Lo tycker att hon verkar cool och spännande eftersom hon inte ser ut som alla andra. Genast börjar klassens ledare, Tea, att vara

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Livia och hennes kompis. Livia har sett en film om en köttätande växt och nästa dag går klassen till Botaniska trädgården. Sara

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Turbo och hans kompisar Olle och Simon. Olle berättar om en vampyr han sett i Skåne och nästa dag när Turbo tittar ut genom fönstret, ser han

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Morris

Djurdoktorn: Linus och Morris SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. En dag när han är på väg till sin mamma som är veterinär, hör han ljud i buskarna. Han hittar en kattmamma och två kattungar. Den ena kattungen

Läs mer

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Klara, ny i klassen. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Klara som ska börja i en ny skola. Bullen, Klaras gris, följer med första dagen. Alla vill klappa Bullen. Men Klaras

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ser en nyponbuske. Han bestämmer sig för att plocka nypon, så att mamma kan göra soppa och sylt. Det är svårt att plocka

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Fröken Spöke hoppar högt

Fröken Spöke hoppar högt SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba, Ivar och deras klass som ska ha en friidrottstävling. Lärarna ska också vara med och tävla. Rektorn berättar att han har vunnit många

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Fröken spöke fixar loppis

Fröken spöke fixar loppis KERSTIN LUNDBERG HAHN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre vill gärna gå

Läs mer

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar. De ska spela tevespel hemma hos killen som är jag i boken. När de kommer hem är pappa hemma. Innan de får spela

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Sunna

Djurdoktorn: Linus och Sunna SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus mamma är veterinär. En dag hämtar Linus mamma honom efter skolan för att de ska åka till en häst som är sjuk. Hästen som är sjuk heter Sunna. Det är Sams

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Vad handlar boken om? Boken handlar om Tarik och Ida som ska på skolresa. Tarik vill så gärna följa med, men hans pappa har sagt att i hans familj sover man hemma. Fröken

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tyra och hennes pappa som åker iväg och campar. Tyra älskar att bada och hennes pappa gillar att titta på fåglar. När Tyra och hennes pappa

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Molly och Justin är kära och de ska göra DET. De ska ha sex för första gången. Molly tycker att det ska bli så romantiskt. Mollys föräldrar och lillebror reser

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Smulan

Djurdoktorn: Linus och Smulan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. En dag när han kommer dit är mamma orolig eftersom hamstern Smulan har rymt. Linus hjälper

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 THOMAS HALLING. Åka fast. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Lo har bestämt sig. Hon ska gå till varuhuset och hon ska fixa den där lyxmascaran till Tea. Tea har ju låtit

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba och Ivar som är tvillingar och går i samma klass. Det är snart jullov och mamma berättar att morbror Nils inte kommer till julen. Ebba

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max och hans pappa har fått besök av en rymdvarelse som de kallar Allan Zongo. Allan har störtat med sitt rymdskepp vid deras gård

Läs mer

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar. Han och hans kompis Emil ska sova över i husvagnen som står i trädgården. Både Oskar och Emil tycker att det är spännande

Läs mer

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial

Moas gäng och stölden på kaféet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Rebecca och Tony Manieri Vad handlar boken om? Boken handlar om Moa och hennes kompisar som hittar en gömd väska med en lista i. Listan visar platser i staden, där det har varit eller

Läs mer

Skräck bakom masken Jørn Jensen

Skräck bakom masken Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Felix får monstermasker av sin pappa. Han provar några, och skrämmer både sin kompis och sin hund. Plötsligt står ett monster i Felix rum. Monstret säger att det ska äta upp Felix.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Leka tre (Olle 8) Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amir ska följa med Olle hem efter fritids. De bestämmer att de ska leka med lego och spela tevespel. Olles pappa kommer till

Läs mer

Två timmar till avspark

Två timmar till avspark SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Kevins mamma är arg. Kevin har beställt sportkanaler och filmer för flera tusen kronor i hennes namn. Mamma förstår inte att Kevin bara måste se favoritlaget

Läs mer

Minifakta om resor i rymden

Minifakta om resor i rymden TROELS GOLLANDER SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att resa i rymden. Hur länge har vi kunnat resa ut i rymden? Hur snabbt går det att åka till Mars och kan man bo i rymden?

Läs mer

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lärarmaterial. DANIEL DECKARE får näsan i kläm. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Karsten S. Mogensen Boken handlar om: Daniel Deckare löser problem, och nu får han i uppdrag att hjälpa en dam med att hitta hennes fågel. Fågeln älskar röda bär, men det verkar vara

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Elsas klass ska åka på klassresa tillsammans. Elsa är kär i Simon och hon hoppas att de ska bli ihop. Både Elsa och Mischa ser fram mot resan och bestämmer sig

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Los klass hade en ny vikarie på en lektion i engelska. Alla vuxna tyckte att klassen var stökig och det gillade inte Lo eftersom det bara var

Läs mer

Måns och Mahdi Ramadan

Måns och Mahdi Ramadan SIDAN 1 Måns och Mahdi Ramadan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns och Mahdi som är hemma hos Måns och tittar på något på datorn. Måns bjuder Mahdi på russin men Mahdi vill inte ha.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Jack och hans kompis Kevin har stulit en moped. Nu jagas de av polisen, som kommer ifatt dem. Jack slipper få en prick i brottsregistret den här gången, men

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo f lyger i luften. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Stafettläsning. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo f lyger i luften. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Stafettläsning. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Allan Zongo är en utomjording som har kraschat på jorden med sitt rymdskepp. Han bor hos Max och hans pappa. Max mamma är på sjukhuset

Läs mer

Fröken spöke och den svarta katten

Fröken spöke och den svarta katten SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om tvillingarna Ebba och Ivar, som en morgon får se en katt som mystiskt förvinner när Fröken Sparre

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska åka med sin klass till en sjö och bada. Problemet är att killarna inte kan simma och de vågar inte berätta

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial galröf nopyn VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Leon och Nora som ska gå hem till Leon efter skolan. Nora hittar en tändare och testar den. Den fungerar och Leon springer iväg

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Diane Tullson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Diane Tullson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Diane Tullson Vad handlar boken om? Boken handlar om Liam och Tej som ska iväg och åka snowboard (bräda). Plötsligt voltar bilen och rullar ner för en brant backe. Liam

Läs mer

Måns och Mahdi på gården

Måns och Mahdi på gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns är uttråkad. Hans mamma har lagat hans cykel och han vill ut och cykla på gatan, men får inte för sin mamma. Måns tycker att gården är töntig. Plötsligt

Läs mer

Minifakta om motorcyklar

Minifakta om motorcyklar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om motorcyklar. Du får lära dig mer om motorcyklar. Exempel: Hur såg den första motorcykeln ut? Hur fort kan den snabbaste motorcykeln köra? Varför

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lea och Erik som ska spela en hockeymatch. Under matchen blir Lea fälld av Sigge i det andra laget. Domaren såg inte vad som hände och Lea blir

Läs mer

Mynta och den mystiska cykeltjuven

Mynta och den mystiska cykeltjuven SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Frida och Myntas cyklar är stulna och tjejerna bestämmer sig för att försöka spåra upp tjuven. De hittar olika bevis och misstänker två olika personer. Det visar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad boken handlar om? Boken handlar om Vanja och hennes kompis, Livia, som sitter hemma och tittar på en vampyrfilm. Vanja tycker egentligen att vampyrer är otäcka, men

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Ola har tur HANS PETERSON

Ola har tur HANS PETERSON SIDAN 1 Vad handlar boken om? Ola är en pojke, som lever i början på 1900-talet. Det är fattigt i Sverige, och Ola måste arbeta. Hans uppgift är, att med hjälp av hästen Brunte, hämta material till byggen.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Anna Hansson Boken handlar om: Boken handlar om Lina och Moa som rider. De är ofta i stallet och Lina skulle vilja ha en egen häst. Till helgen ska alla sova över i stallet. Lina vill

Läs mer

Mynta och de mystiska inbrotten

Mynta och de mystiska inbrotten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I huset där Frida bor har det skett ett antal inbrott. Under inbrotten så har inga dörrar brutits upp, utan det verkar som om personerna som bor där har glömt

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? David och Otto är bästa kompisar. Men en dag gör Otto någonting som får David att tänka om. Det blir riktigt farligt och de börjar slåss. Boken handlar om att

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer