Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT"

Transkript

1 : fil i DELEDATDrEn FÖO 1 HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJÉKT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) Stockholm Ansökningsblanketten fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas infe. Av svaren bör tydligt framgå vad det ekonomiska stödet kan tillföra åtgärder eller processer inom projektet och som inte kommer att kunna genomföras utan sökt stöd. Det bör även framgå om och pa vilket sätt projektet tillämpar ny kunskap och innovativa lösningar. Sökande vars ansökan efter besked av Delegationen för hållbara städer i maj 2012 blir föremål för fördjupad prövning kommer att ges möjlighet att komplettera ansökan med ytterligare uppgifter i juni Högst arta A4- sidor inklusive kartor och eventuella ritningar kan då lämnas. 1. Uppgifter om sökande Projektbenämning Koordinerad kraftsamling - Attraktiva platser Kommun Län Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland Sökande Partnorskan Inland - Akademi Norr A (j r e 8 s Postnummer I Postndrosj Person-ZonganisationsnummBr i ihienkiinnsrnhatan Storuman Sökandens konlaktporson E-post Marit Andersson marit.andersson@akademinorr.se Telefonnummer (arbalol Telefonnummer 1 mobil 1 n 7 n-finfticmfi Typ av organisation X Kommun Regionalt organ Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag Privat bostadsföretag Annat lin,... Sekretess I princip har alla rätt att få del av de handlingar som finns hos en myndighet En del allmänna handlingar är hemliga, I vilken utsträckning en allmän handling är hemlig anges i sekretesslagan. Finns det ingen tillämplig bestämmelse I sekretesslagen som gor att myndigheten kan hemligstämpla ansökan om bidrag, måste myndigheten på begäran lämna ut handlingarna. Ange om ansökan innehåller information som du inte vill ska lämnas ut vid förfrågan. Ja Bidrag söks för Förstudie Programskrivning fxl Sektorsövergripande planering X1 Processutvackling Informationsinsats Bl 994 utg 3

2 2. Projektbeskrivning Lämna här en redogörelse för det projekt som stöd söks för. Av beskrivningen ska bland annat framgå de övergripande målen for projektet, bakomliggande resonemang och hur målen ska uppnås. Redogörelsen ska både avse vad som sker i själva planerlngsprojektet och^v.lka aktiviteter och effekter som planerlngsprojektet väntas leda till i nästa led. Om projektet utgör en del i en mer omfattande satsn.ng ar det viktigt att beskrivningen tydligt visar vilka delar som stöd söks för. Redogörelsen kan omfatta maximalt tecken, med högst tecken per textfält (sid 2 och 3 i denna blankett). Projektet avser Förberedelse för fysiska Insatser Beteendepåverkan [x] Metodutveckling [j Verktyg Annat: Projektet berör Flera kommuner, vilka.ari^ Kommun _j D e l a v kommun (kvarter, stadsdel, m,m.)^,, Inte aktuellt Vilkot skede avser projektet? Detaljplan Q Översiktsplan Ixl Fördjupning av översiktsplan Tillägg till översiktsplan ~2 Inte aktuellt Målet är att utveckla de tretton kommunernas centrumkärnor till attraktiva miljöer. Detta sker genom att arbeta sektorsövergripande med alla kommunens förvaltningar, ökad samplanering med lokala, reionala och nationella aktörer samt att skapa engagemang hos medborgare, näringsliv och intressenter. Den offentliga sektorn och inte minst kommunerna står inför stora utmaningar. Befolkningen blir allt äldre kostnaderna för pensioner och äldreomsorg beräknas öka i snabbare takt än skatteinkomsterna. Oavsett om en kommun har eller invånare ställs samma krav på kompetens och service i den kommunala verksamheten på vård, skola och omsorg. Detta ställer ökade krav på samverkan mellan olika sektorer och nivåer inom kommunen. Ökad samverkan är bl.a. nödvändig för att kunna producera välfärdtjånster av hög kvalitet och for att bidra till tillväxt En grundförutsättning för att utveckla detta förutsätter reella möten och tillit mellan människor - något som har med geografisk närhet att göra. För att få människor att mötas och att flytta kravs en attraktiv boende- och livsmiljö. När den miljön finns accepteras även en längre pendlingstid. En god och vital stadsmiljö är därför ett konkurrensmedel för att attrahera kvalificerad arbetskraft. Projektet har tre övergripande insatser. Förstadelen: Kartläggning. _... Denna fas handlar om att tydliggöra kommunens olika förvaltningsmal och vision. Kartläggningen skall även undersöka platsens betydelse genom metoden " Culture Planing". För att starta ett utvecklingsarbete är det viktigt att man förstår platsen och dess historia. Vidare sker en genomgäng av fastigheterna i kommunens centrala del. Kartläggningen påvisar ägandebilden, kapitalstyrkorna och en indikation för att förstå hur och var ett förändringsarbete av den fysiska miljön kan påbörjas. 2(10)

3 2. Projektbeskrivning forts. Andra delen: Gemensam syn Inledningsvis sker denna del med en inspirationsdag där syftet är att skapa en gemensam syn pa kommunens vision och mål utifrån utformningen av stadsrummet. Denna dag skall även skapa förståelse hos deltagarna hur och varför alla förvaltningar och funktioner i kommunen skall ingå i detta projekt. Inspirationsdagen ska även identifiera ett pilotprojekt inom en begränsad geografisk plats som skall bli ett konkret byggprojekt som skall färdigställas under projekttiden. Byggentreprenörer fran lokal, regional och nationell nivå kommer att delta i identifieringen av detta pilotprojekt och bjudas in för att förverkliga byggprojektet. Detta sker genom STEP modellen. Vidare skall denna del arbeta med att förstärka det sektorsövergripande arbetet med fokus pa fysik _ planering. Det innebär att främst kommunens ledningsgrupp samt nyckelpersoner ägnar 3-5 dagar pa att arbeta med hur de olika förvaltningarna bör samarbeta för att stärka attraktionskraften i samhället genom att förena de olika kompetenserna som finns inom kommunen. Detta förstärks genom att Arken arkitektbyrå är med i denna process för att förstärka kopplingen till utformningen av det fysiska rummet. Tredje delen: Konkretisering Denna del handlar om att involvera näringslivet, medborgare och intressenter för att utveckla och förankra hur utformandet av den fysiska miljön kan se ut för kommunen i form av visualisering av stadsrummet. Projektet kommer att använda olika interaktiva modeller. Här kommer den kommunala organisationen att under projektets gång att lära sig allt mer hur man hanterar och utvecklar arbetet med stadsplanering genom processtöd från Arken arkitektbyrå. Målet med konkretiseringsdelen är att ta fram en vision som bygger på projektets stadsplaneringsmodell. Effekter av projektet är att attrahera 25 företag till regionen och nyetableringar beräknas till 50 på tre år. 3(10)

4 Besvara för projektettillämpbara frågor nedan. Beskrivningen ska både avse de direkta effekterna av projektet oc de indirekta effekter som kan uppstå i nästa led, när resultaten av projektet sprids och används. Redogörelsen i respektive fält kan omfatta maximalt tecken. 3. Uppfyllande av hållbarhetsmål Beskriv hur planeringsprojektet kan leda till att uppfylla för projektet relevanta miljökvalitetsmål samt sociala och ekonomiska mål. Ange om möjligt nyckeltal. Beskriv ur ett helhetsperspektiv hur målen för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet ar kopplade till varandra i det aktuella projektet Målsättningen är att öka regionens attraktionskraft och därmed bidra till fler arbetstillfällen, företagsetableringar och vända den negativa befolkningsutvecklingen. Projektet som sådant är en del i en mer långtgående process och vissa av målen kommer inte att vara mätbara vid projektets slut Regionen har höga kultur- och naturvärden och sträcker sig från kust till fjäll. Denna komperativa fördel måste lyftas fram men det handlar också om att utveckla service, mötes- och boendemiljöer som attraherar etableringar, unga människor och ökar andelen invandrare som etablerar sig i regionen. I våra kommuner råder det ett underskott på ungdomar, kvinnor och invandrare. Ungdomar är redan idag en målgrupp gentemot vilka åtgärder och projekt riktas men det finns studier som visar på att våra miljöer inte i samma utsträckning lyckas attrahera kvinnor och invandrare. Särskilt fokus kommer att läggas på unga kvinnor och män, så kallade " framtidsbyggare". 4. Stadsplanering Beskriv för projektet viktiga aspekter. Beskrivningen kantexavse: Hurvalda planeringsmotoder, markanvändning och rumsliga strukturer i projektet bidrar till att förverkliga övergripande hållbarhetsidéer Kvaliteter som uppnås avseende stadsbyggnad, kulturhistoriska värden, gestaltning, miljö, social och kulturell funktion Hur planerade åtgärder bidrar till att stärka funktionella samband och överbrygga barriärer Hållbar tillgänglighet till nationellt, starregionalt och lokalt strategiska funktioner, särskilt med gång och cykel samt kollektiva färdmedel Förutsättningar för hållbar godstransportförsörjning Genomförbarhet och ekonomiska förutsättningar Utvecklingsbarhet (flexibilitet, möjlighet attanpassa planen/ projektet till framtida förändrade behov etc.) En grundidé är att ta fram en stark bygata, torg eller marknadsplats för varje ort. Med hjälp av en sådan urban ansats och brukamriedverkan enligt STEP-metoden, skapas en funktionsbiand at stadsrum vilket stimulerar tillväxt. Fördelama är flera: bybor och stadsbor nyttjas som kunskapskällor, byggbarheter för bade stora och små aktörer kommer att betonas, byggrätter kan bli också de berördas möjlighet. Genom workshop-förfarandet lockas fler bli aktörer, och ambassadörer. Metoden avser också gynna en regional framtoning, vilket är bra både som kulturhistorisk markering och som framtoning i turistiska sammanhang. Ekonomin gynnas av att tillskotten avses kunna ske i steg. Centrala kvarter innebär tillgång till infrastrukturer - de stora tröskel investeringarna kan därmed troligen undvikas. Genom att utforma stadsrummet för att skapa mötesplatser och dynamik mellan olika människor skapas hållbara sociala strukturer. 4(10)

5 5. Integrerade tekniska system Beskriv hur synbrgler kan komma att tas til Ivara till följd av projektet genom integrering av t ex: Vattentillförsel och avloppsrening Landskapsplanering Avfallshantering Arkitektur och byggnader Urbana funktioner ' Energi " Trafikochtransporterinkl godstransporter Projektet kommer att arbeta utifrån ett helhetskoncept för att skapa synergieffekter mellan olika insatser för att bidra till hållbar utveckling. För många kommuner med begränsade ekonomiska resurser ar det nödvändigt med synergieffektema för att kunna utveckla och integrera tekniska system. Kommunen sitter idag på en helhetsbild vad gäller vatten, avlopp och avfallshantering. Denna kunskap skall involveras i projektet och växlas upp i en attraktiv stadsmiljö. Projektet kommer att genomföra lärresor och kompetensutvecklingsinsatser för att lära sig av andra projekt (ex Norra Djurgårdsstaden) för att skapa synergier mellan energianvändning och utformningen av byggnader, infrastruktur och stadens funktioner. 6. Anpassning till effekter av kommande klimatförändring Beskriv hur projektet tar hänsyn till effekter av kommande klimatförändring. Exempel på aspekteratt beskriva är: Byggnaders och anläggningars placering Hur den lokala klimat-och sårbarhetsutredningen beaktas (om, sådan finns) Mikroklimat Blågrön infrastruktur, dvs integrering av dagvattensystem och vegetationsytor, Projektet ska planera och arbeta aktivt för att förebygga och begränsa konsekvenser av de förväntade klimatförändringarna för samhället i allmänhet och viktiga samhällsfunktioner i synnerhet. Klimatanpassningsåtgärder ska beaktas vid all planering av nya byggnader och verksamheter men åtgärder kan även behövas inom kritiska områden i befintliga miljöer och kommunala verksamheter. Vi ser även möjligheten med ett regionalt forum där arbete med klimatanpassningsåtgärder ur ett hållbarhetsperspektiv (socialt, ekonomiskt, miljömässigt) kan bedrivas. Projektet ska löpande följa och förbättra kunskapen om konsekvenser av och relevansen i beslutade klimatplaneringsförutsättningar och riktlinjer för klimatanpassningsåtgärder. 6(10)

6 7. Klimateffekter Beskriv hur projektet främjar hållbar stadsutveckling i syfte att väsentligen minska utsläppen av växthusgaser. Beräkna förändring i energianvändning samt utsläpp av växthusgaser. Ange andel förnybara energikällor. Uppskatta även vilka klimateffekter som kan uppnäs på lång sikt, genom att resultaten från projektet sprids och används. Beskriv även åtgärder som avsar att underlätta hållbara beteenden i olika avseenden. Om möjligt, kvantifiera även dessa åtgärder I minskad energianvändning, minskade utsläpp av växthusgaser eller ökad andel förnybar energi, Observera att minskningen av utsläpp av växthusgaser har en central roll för syftet med det ekonomiska stödet. Klimateffekter till Följd av projektet ska därför alltid beskrivas. Klimateffekter av denna typ av projekt låter sig inte lätt definieras. En metaniva kan sagas styrka att människor i en levande landsbygd utövar ett mindre ekologiskt fotavtryck, globalt, än mänga andra bygder. För att detta ska gälla måste lokal service upprätthållas, vilket i sin tur gynnas av att orterna har en kritisk massa av människor och verksamheter, alternativt ligger i stråk som går att serva med effektiva linjer för kollektiva färdmedel och varudistribution. De berörda tretton orterna gör alla det. Klimateffekter av turism är omdebatterad - en positiv effekt av ortemas förbättrade scenografi kan argumenteras vara att den inhemska turismen kan öka och erbjudas charmiga alternativ när den globala turismen i en framtid eventuellt stryps av stigande kostnader eller miljöskatter. Ango i tillämpliga dalar gsnoralla nyckeltal. Minskad energianvändning, kwh Andel förnybar energi per använd energienhet, % Ange typ av energibärare för den energianvändning som minskar _,_ Total minskning av koldtoxidekvivalenter, ton/år Beskrivvilka definitioner som har använts i beräkningarna Där det är aktuellt, ange vilken elmix som utgör grund för beräkningarna. Vid förändring i fjarrvärmeanvandningen (minskning/oknlng), ange faktisk energimix. 6(10}

7 8. Förutsättningar för export av miljöteknik och kunnande inom hållbar stadsutveckling Beskriv hur projektet bidrar till export av miljöteknik och kunnande, t.ex. Exportfrämjande affärsmodeller * Om projektet ärtillgängligt och kan presentera valda. i i.... tt w a, s,,. D t! C = r systemlösningar och dess effekter för internationella besökare a Modeller for effektivare affärsprocesser»,. _....,.... Hurvalda lösninqarskue kunna överföras och tillämpas avandra p Hur ekonomiska kalkyler med hvscykelkostnadsperspektiv aktörer b»!! beskrivs Projektets fokus på att skapa attraktiva replipunkter från vilka turismen kan nå de naturglvna kvalitéerna, innebär en vidgning av den turism som hittills har haft en tyngdpunkt på "pjäxornas och badbyxornas folk". Effekten av detta är måhända inte intäkter av export, utan snarare intäkter hitkommande gäster. En ansats kan vara den tyske turismkonsultens råd om "att marknaden för de där fem procenten med pjäxor och ryggsäck är nådd. Ska ni få hit fler så är det dom som vill ha service, veckoprogram och gemyt att umgås i. Där är suget efter svenska bymiljöer, fiskelägen, småstäder oändlig". Projektet kommer att dokumenteras och följas på olika sätt. En del I detta är att formulera olika sätta att lösa miljötekniska utmaningar vilket kan vara ett underlag för att utveckla affärsmodeller. Projektet välkommnar internationella besökare eftersom det är en del i utvecklingen av projektet. 9. Organisation för information och kunskapsspridning Beskriv vilken organisation och vilka andra förutsättningar som finns för att sprida information och erfarenheterom åtgärderna och projektet inom Sverige och till andra länder. Av beskrivningen ska särskilt framgå vilka metoder som kommer att användas samt om informationen nkta till speciella målgrupper. Ambitionen att innehållet i detta projekt på sikt skall kunna drivas vidare i kommunerna och även leda till ytterligare interkommunal samverkan. Eftersom Akademi Norr består av tretton kommuner från fyra län så är en regional spridning garanterad. Dels inom förbundet, men också genom andra organisationer och nätverk. De planerade externa seminarierna och våra nätverk som byggs upp i projektet kommer också att nyttjas för erfarenhetsspridning. Vi har en målsättning att skapa modeller som är intressanta i ett EU-perspektiv och därför kan ingå som best practice i framtida internationella samverkansprojekt I förutsättningarna för projektet ligger ett långtgående samarbete med både lokala och regionala aktörer och dessa är beskriva ovan. Dessa är också en naturlig arena för att sprida gjorda kunskaper och erfarenheter inom området Projektet kommer att använda sig av kommunikationsstöd för att kunna hantera och sprida stora mängder information i och samt till sig kunskap. 7(10)

8 10. Deltagande och inflytande Beskriv processer för dialog, deltagande och inflytande i planering, genomförande, uppföljning och utvärdering för att involvera de parter som berörs av projektet.t ex allmänhet och boende. Redogörförvilka grupper som involveras och i vilken omfattning. Redogör också for vilka metoder projektet avser att använda sig av för att engagera till deltagande samt hur resultaten från deltagandeprocessema ska komrr till användning. Olikheter skapar utveckling och en blandning av kvinnor och män, unga och gamla, svenskar och invandrare är den mest framgångsrika. Samtidigt är det bara en liten del av de utrikesfödda som väljer att bosätta sig i gles- och landsbygd, de flesta väljer storstadskommunerna. Projektet handlar i hög grad om att bryta attityder och skapa dynamik och vi ser det därför som en nödvändighet att tidigt i processen arbeta för en blandning av människor med olika bakgrunder, kön, ålder och livssituationer. Genom STEP kan vi involvera kommuninnevånarna tidigt i processen och skapa kreativa rundabordsarbeten, hands-on, med modellklossar på flygfoton. Processens konkreta angreppssätt kommer att involvera och engagera såväl beslutsfattare som näringsliv, föreningsliv och den enskilda medborgaren. 11. Integrerad sektorsövergripande planering Beskriv de processer och modeller för samverkan som ärtänkta att tillämpas och om sektorsövergripande samverkan sker mellan deaktörer som behövs. Beskriv hur organisationen för sektorssamverkan I projektet ser ut. Beskriv även huroch varför verktyg/metoder kommer att användas i projektet vad gäller analys, planering och dialog. Ange även vilka mervärden dessa verktyg/metoder kommer att ge projektet och organisationen. Projektet skall förstärka och utveckla det sektorsövergripande arbetssättet genom att, inledningsvis, skapa en gemensam bild och förståelse hos alla förvaltningar på inspirationsdagen. Vidare kommer projektet genom 3-5 heldagar systematisk arbeta med nyckelpersoner inom kommunen och intressenter för att förstärka den sektorsövergripande nyttan genom att öka kunskapen om kopplingen till utformningen av en attraktiv fysisk miljö. I varje kommun kommer kommunchefen att vara processägare i projektet. Detta är naturligt eftersom han/hons uppgift är att leda den kommunala förvaltningen. Varje kommun har en lokal projektledare som säkerställer ett sektorsövergripande synsätt. Mervärdet i projektet blir en effektivare förvaltningsprocess som kan tillämpas i den övriga kommunala verksamheten. Vidare kommer detta att bidra till att olika aktörerna som näringsliv, medborgare och intressenter på ett systematiskt sätt kan hitta lösningar på framtida utmaningar. 8(10)

9 12. Samverkan mellan näringsliv och kommun Beskriv hur samverkan sker i dagsläget och de processer och modeller för samverkan som är tänkta att tillämpas i projektet. Avser projektet att utveckla nya former för samverkan och dialog mellan näringsliv och kommun? Sker samverkan mellan flera aktörer och kring ner aspekter pa långsiktig hållbarhet än vad som vanligen görs? _ Utgångspunkten är att projektet skall stödja en hållbar tillväxt och vara ett stöd för näringslivets utveckling. Projektet har ett långsiktigt perspektiv där näringslivets involvering är avgörande för projektets framgång. Det är därför viktigt att etablera långsiktiga och hållbara relationer med näringslivet och intressenter. Idag ser samarbetet olika ut i kommunerna. I och med att storleken på kommunen inte är så stor är samverkan ofta väletablerad. Detta skapar förutsättningar att snabbare komma fram till konkreta och välförankrade beslut. Projektet kommer att tillämpa ett antal verktyg och aktiviteter för att etablera en långsiktig samverkan med näringslivet. Ex genom modelien * STEP" där inbjudna byggentreprenörer från lokal, regional och nationell nivå kommer att vara med att ta fram pilotprojektet. Genom att projektet är en samverkan mellan 13 olika kommuner leder detta till ökad samverkan över kommungränserna. 13. Uppföljning av projektet Beskriv hur projektet ska följas upp. Beskrivningen ska inkludera en plan och uppföljningsmodell för kontinuerlig uppföljning och utvärdering av projektets mål och resultat. Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet ska belysas. Beskriv även om det finns planer pa samverkan med universitet eller högskolor för att följa processer och tillvarata resultat. Löpande uppföljning genom lägesrapporter och egna insatser/avstämningar mot satta mål. Projektet kommer att upphandla följeforskning (ongoing evaluation). Vår bedömning är att projektet har goda förutsättningar för att nå uppställda resultat. Kommunalförbundets utvecklingsenhet har en stor erfarenhet av att leda ramprogram och stora projekt. Samtliga kommuner har fungerande tillväxtenheter/kontor med personal. Förankringen av detta projekt är god på den lokala nivån genom processer där tjänstemän, chefer, politiker, företagare och näringslivets organisationer deltagit. Initiala kontaker är tagna med Umeå universtiet. 14. Tidplan..., Ango preliminära datum då plondring3pra aktet beräknas påbörjas respektive vara slutfört Åtgärden/åtgärderna påbörjas (är, månad, dag) Åtgärden/åtgärderna färdigställs (år, månad, dag) g QJ4;10;31 f a 9(10)

10 Sökt stöd Stöd kan lämnas med högst 30 procent av den stödberättigade kostnaden. Observera att det inte får ingå kostnader för sådant som följer av skyldighet i lag eller annan författning. Anga Beräknad kostnad för projektet Sökt stöd (högst 30 % av den beräknade kostnaden) Förbindelse och underskrift Jag/vi försäkrar på heder och samvete att uppgifterna, som lämnats I denna ansökan, är sanna. Ansökan skrivs under av en behörig företrädare för sökanden. Felaktiga uppgifter kan innebära krav på återbetalning av stödet. Si Onachdaium «. lal^ldx Sökandens underskrift JN^cs Namnförtyoiigando Fyll i ansökningsblanketten, skriv ut den, underteckna och skicka med post till Regeringskansliet, Delegationen för hållbara städer (M 2011:01), Kv. Garnisonen, Stockholm och kopia till Boverket, Box 534, Karlskrona. Ansökningsblanketten skickas också i pdf-format med e-post till m.hallbarastader@environment.mlnlstry.se och till astrid.hakansson@boverket.se. Pdf:en behöver inte vara undertecknad. Observera att ansökan med fördel kan göras elektroniskt (e-tjänst). För mer information se under rubriken Ekonomiskt stöd. 10(10)

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSÅTGÄRD (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Stödet kan

Läs mer

Boverket. Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer. Yttrande 1(4) 2009-03-25 1399-662/2009

Boverket. Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer. Yttrande 1(4) 2009-03-25 1399-662/2009 Boverket Yttrande 1(4) Datum Diarienummer 2009-03-25 1399-662/2009 Regelrådet Kv Garnisonen 103 33 STOCKHOLM Konsekvensutredning av Boverkets föreskrifter (BFS 2009:xx) om statligt stöd för hållbara städer

Läs mer

Vi beklagar missen och hoppas att detta inte ska skapa något problem för er. Ansökan skickas även med post.

Vi beklagar missen och hoppas att detta inte ska skapa något problem för er. Ansökan skickas även med post. Håkansson, Astrid Från: Skickat: Till: Amne: Bifogade filer: Prioritet: Eva Renhammar den 14 juni 2011 08:08 m.hallbarastader@environment;ministry.se; Håkansson, Astrid VB: Ansökan

Läs mer

as, 1 Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

as, 1 Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT as, 1 BoxcJÄHonen rop HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen

Läs mer

Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER

Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER Il I*, ÖLLO»Al i 'i i ( 111 ÖP HÅLLBARA STÄDER >Mk (i»i»r.jy L s,feot:!iiiyfc &iöd Ull inwesteringaii för åtgärder som främjar hållbar stadsytveclcjiirig FLÅNEPftlNGSFROJEBCT (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA

Läs mer

Håkansson, Astrid. Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Hej!

Håkansson, Astrid. Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Hej! Håkansson, Astrid Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Rizell Malin - SBF den 13 juni 2011 16:30 'm.hallbarastader@environment.ministry.se'; Håkansson, Astrid Ansökan

Läs mer

fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas inte.

fylls i på svenska och lämnas senast den 1 mars Bilagor beaktas inte. HÅLLBARA STÄDER ------It_ STATENS OFFENTLIG,' UTREDN INGAR Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling - PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen

Läs mer

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102)

Ansökan om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter (SFS 2013:1102) Läs informationsbroschyren om stöd till utvecklingsprojekt för jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket

Läs mer

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145)

Ansökan om statligt stöd för innovativt byggande av bostäder för unga (SFS 2013:145) Läs informationsbroschyren om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga innan du fyller i ansökan. Ansökningsblanketten fylls i på svenska och måste vara Boverket tillhanda senast den 1 augusti

Läs mer

lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER

lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER lik DCLEGATIOnm FOR * ~ > HÅLLBARA STÄDER Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR Delegationen för hållbara

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för hållbara städer; SFS 2008:1407 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Regeringen föreskriver följande. 1 Enligt

Läs mer

Från gruva till grönsak - program för stadsodling i Falun. Falu kommun, Trafik- och Fritidsförvaltningen 21 20 00-22 21.

Från gruva till grönsak - program för stadsodling i Falun. Falu kommun, Trafik- och Fritidsförvaltningen 21 20 00-22 21. Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid Page 1 of 1 Håkansson, Astrid Från: Kallioniemi Karin [Karin.Kallioniemi@lansstyrelsen.se] Skickat: den 25 februari 2010 16:49 Till: Kopia: Ämne: malin.william-olsson@adm.ministry.se; Håkansson, Astrid

Läs mer

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Ansökan ska lämnas till Boverket. För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets

Läs mer

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström Skickat: den 26 februari :22

Page 1 of 1. Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström Skickat: den 26 februari :22 Page 1 of 1 Håkansson, Astrid Från: Anna-Lisa Broström [annalisa.brostrom@ivl.se] Skickat: den 26 februari 2010 15:22 Till: Håkansson, Astrid Ämne: Anökan om staltigt stöd till investeringar Bifogade filer:

Läs mer

Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398)

Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Begäran om slutlig utbetalning och slutrapport för stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Inkom till Boverket Blanketten ifylls och skickas till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Obs!

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367

Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367 Slutredovisning av genomfört projekt avseende verksamhetsutvecklingsbidrag till allmänna samlingslokaler enligt SFS 2016:1367 Inkom till Boverket Blanketten fylls i och skickas till Boverket Box 534 371

Läs mer

Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Ansökan om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden (SFS 2016:398) Datum: Diarienummer: 1. Projektbenämning: (Namnge projektet/åtgärden) 2. Fastighetsbeteckning och fastighetsägare: (Ange fastighetsbeteckning

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337)

Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Ansökan om bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Inkom till Boverket Ansökan ska ges in till Boverket. På Boverkets webbplats finns information om sista dag för ansökan. 1. Uppgifter om kommunen Ange

Läs mer

(SFS 2008:1407} E-post. Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag

(SFS 2008:1407} E-post. Aktiebolag Allmännyttigt bostadsföretag DEtXGÅTionen FOR ^ HÅLLBARA STÄDER sféjs ^ Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERIIMGSPROJEKT (SFS 2008:1407} STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR

Läs mer

Projektnummer 69: Koordinerad Kraftsamling Attraktiva platser för Tillväxt Projektstart: Projektslut:

Projektnummer 69: Koordinerad Kraftsamling Attraktiva platser för Tillväxt Projektstart: Projektslut: Projektnummer 69: Koordinerad Kraftsamling Attraktiva platser för Tillväxt Projektstart: 2012-10-01 Projektslut: 2013-10-01 Ändring i ursprunglig projektansökan Vi har efter dialog med vår handläggare

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Begäran om slutlig utbetalning för stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Formuläret fylls i och skickas till Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Obs! Begäran

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget

Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Ansökan om bidrag ur havs- och vattenmiljöanslaget Samtliga fält i blanketten ska fyllas i (det räcker inte att hänvisa till bilaga). Anvisningar för blanketten finns i separat dokument. Ansökan skickas

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337)

Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Slutrapport avseende bidrag för grönare städer (SFS 2017:1337) Inkom till Boverket En slutrapport ska ges in till Boverket vid den tidpunkt som framgår av Boverkets beslut om bidrag. 1. Boverkets diarienummer

Läs mer

Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljöer

Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljöer Ansök hos länsstyrelsen Läs informationsbroschyren om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten i stads/tätortsmiljörer ur ett jämställdhetsperspektiv. Ansökan om stöd till åtgärder för att stärka tryggheten

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till:

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till: 1(9) Projektansökan Diarienummer RS160128 Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till regionen@regionhalland.se samt skickas i original i pappersformat till: Region Halland Box 517 301 80 Halmstad

Läs mer

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Första fas 2009-2011 Förbereder nästa fas Bygger på samverkan staden akademi och institut näringsliv och konsulter 1 Definition av Affärsdriven

Läs mer

Information om radonbidrag till egnahem

Information om radonbidrag till egnahem Information om radonbidrag till egnahem Staten ger bidrag för att sänka radonhalten i inomhusluften i egnahem. För ansökningar som kommer in från och med januari 2003 gäller delvis nya regler. Detta informationsmaterial

Läs mer

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet?

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? Parul Sharma, ordförande Agenda 2030-delegationen Agenda 2030 delegationen Parul Sharma Arbetet i Sverige Regeringens ambition

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 UTLYSNING Kooperativ utveckling Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 Sista ansökningsdag den 22 november 2011 Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet 17 november 2016 - Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Handlingsplan Mälaren

Handlingsplan Mälaren Handlingsplan Mälaren 1. Inledning (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en Avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga utvecklingsområden.

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Presentation Leaderträffen i Båstad 22 maj 2019 Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Vårt syfte är att undersöka effekttänkandet i Leader

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Information om. stöd för innovativt byggande av bostäder för unga

Information om. stöd för innovativt byggande av bostäder för unga Information om stöd för innovativt byggande av bostäder för unga Denna information beskriver översiktligt vem som har rätt att söka stöd, vilka åtgärder som är stödberättigande och hur du går till väga

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

(SFS 2015:552) Organisationsnummer. Bank Clearingnummer Kontonummer

(SFS 2015:552) Organisationsnummer. Bank Clearingnummer Kontonummer Ansökan om statsbidrag för upprustning av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem (SFS 2015:552) Inkom till Boverket Boverkets diarienummer Läs informationsbroschyren om statsbidrag för upprustning

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-2 Diarienummer:200-06 AF Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BiB Bastu i byn Checkens namn Gula Huset i Uddebo Sökande (Namn/Förening) 76969-7438

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer