Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10"

Transkript

1 Alla tillämpningar till Distanskursen Digital bildbehandling Lektion 1 till 10 Notera att PingPong är namnet på den lärplattform som kursen ursprungligen sändes på. Det är inte något du på Guld har tillgång till. Allt ska dock finnas här istället. Lektion 01 När du första gången möter Photoshop så påverkar ditt allmänna sätt att lära dig hur du når resultat. Alla lär inte på samma sätt och grovt uppdelat i vårt sammanhang finns två stilar. 1. Du som gärna följer instruktioner och får förklaringarna innan du själv prövar. 2. Du som helst prövar på egen hand och låter förklaringarna fylla i kunskapshålen i efterhand. Inget sätt att lära är bättre än det andra, och inget sätt är vackrare än det andra. Det är dock inte ovanligt att de som tillhör grupp 2 anser att det är det enda logiska sättet att lära på. De svarar gärna på frågor med uppmaningar som klicka runt lite överallt, det gjorde jag och nu kan jag programmet. Ibland kan man även få intrycket att den gruppen ser sitt sätt att lära som lite tuffare. Vilket naturligtvis inte är fallet. Sätten är helt beroende av den lärstil man haft i princip hela livet. Och båda är lika tuffa. Du bara råkar tillhöra det ena eller det andra. Val1: För dig som gillar att experimentera Filtermenyn lämpar sig fantastiskt för att experimentera. Två utgångspunkter att jobba med: Sätt bilden till mindre storlek med Image>Image Size (bild>storlek på bild). En bredd på 1500px är lagom Börja experimentera med grundfärgerna satta till svart respektive vit Val2: För dig som vill ha struktur Det finns otaliga sätt att skapa svartvita foton i Photoshop. Egentligen är svartvitt en gråskala. Öppna valfri bild och välj verktyget Image>Adjustments>Black & White (bild>justeringar>svartvitt). Dra i reglaget för Reds Notera hur grå toner som tidigare var röda blir ljusare/mörkare. Testa med övriga reglage. Öppna en bild med hudtoner Se vilka reglage som påverkar huden och vilka som inte gör det. Öppna en bild med en blå himmel Gör himlen så mörk som möjligt. Är det fler reglage än blå som påverkar din himmel? Pröva den övre rullgardinsmenyn med Presets. Klicka i Tint för att färga bilden Testa mellan för klassiskt bruna toner. Ändra Saturation för mer eller mindre färg. Se om du kan tona bilden i ett kyligt blå ton.

2 Lektion 02 Jag vill att du fotograferar samma motiv i både Raw och Jpeg. Jag vill att du ska pröva Mattias påstående om att det finns en kvalitetsvinst i att ha Rawfilen. Eftersom du kan behandla både Jpegbilden och Rawfilen i Camera Raw så går det alltså att göra exakt samma bildbehandling på de båda filerna. För att detta ska bli tydligt första gången så vill jag att du fotar en himmel, som blir väldigt ljus. Om du inte kan göra detta med egna bilder så finns ett exempel på ihop med kursen. Lektion 03 Jag vill att du tar bilden nedan (finns ihop med lektionen) och jobbar med de selektiva verktygen Dodge och Burn (skugga och efterbelys). Verktygen i sig, som du redan sett i Mattias guider, är inte så komplexa. Du har i princip bara två variabler penselns storlek och exponerings-procenten. Om du tar ner procenten till 15-20% och arbetar med stora penslar så är det en bra start. När du blir skicklig kan du ta mindre penslar. Som start kan du göra bilden till gråskala med Image>Adjustments>Desaturate (bild>justeringar>tunna ut). Din uppgift är på bilden med två huvudpersoner och några sekundära öva på att flytta runt betraktarens blick. Skapa flera versioner av samma bild. Innan varje version bestämmer du vilka blickfång som ska finnas. Nästa svårighetsnivå är att aktivt tänka på vilken ordning betraktaren ska möta blickfången och hur du med bildbehandling av ljus kan (försöka) styra det.

3 Lektion 04 Jag vill att du ska förstå hur skärmar och utskrifter påverkar hur du ser en bilds färg. Välj 3-5 av dina egna bilder. Spara dem på en USB-sticka och leta upp andra datorer/skärmar. Titta på dina bilder. Idén är att du ska upptäcka en av två saker: 1. Det skiljer mycket mer än du tror 2. Det skiljer mycket mindre än du tror Allt beror på vad du tror innan. Det kan även vara mycket väl investerad förståelse att låta framkalla några av de här bilderna. Så att du kan jämföra vad du ser på din skärm och vad du sedan får på papper. Lektion 05 Den här gången ska du pröva olika format. Välj ut en eller flera bilder och beskär dem i olika format: 1:1 4:3 3:2 16:9 Upptäck nya saker i dina bilder och upptäck hur svårt det kan vara om du måste få in ett motiv i ett format. Lektion 06 Den här gången ska du få ge dig ut på savannen i Afrika och gömma undan lite djur. Du använder dig av Clone Stamp (klonstämpeln) och Healing Brush (lagningspenseln) som Mattias har visat dig. Det finns tre övningsbilder med olika svårighetsgrader på Guld att välja mellan. Börja enkelt och jobba dig uppåt om du vill ha större utmaning. Målet är att gömma undan djuren i bilderna - elefanten, apan och alla giraffer. Om du lyckas väl ska ingen kunna se vart i bilden du har jobbat. Testa gärna detta på någon i din närhet när du är klar! Tänk på att försöka undvika upprepade mönster och synliga skarvar. Lycka till!

4 Lektion 07 Den här gången vill jag att du ska öva på arkeologmetoden. Så sätt på dig arkeologmössan en stund! Välj ut en eller flera av dina egna bilder och justera dem med hjälp av arkeologmetoden. Om du har glömt bort de tre stegen kommer repetition här: 1. Överdriv 2. Göm undan 3. Pensla fram Kom ihåg att skruva ned opaciteten på din pensel rejält (10-20%) för att sakta bygga upp effekten med hjälp av upprepade penseldrag. Välj gärna ut bilder som behöver både ljus- och färgjusteringar så att du får öva på olika typer av justeringslager. Jobba lugnt och metodiskt och försök att skapa dig en känsla för hur allting hänger ihop. Hur mycket törs du överdriva effekten? Vilken typ av pensel som passar bäst? Vilka fördelar/nackdelar hittar du? Testa också den andra varianten där du använder hårdkantade penslar för att maska fram din effekt och sedan feather (ludd) i maskpenelen för att avlägsna alla skarvar. Känn efter vilken metod som passar dig bäst. Lycka till! Ps. Hittar du ingen passande bild kan du använda min från Island. Jobba med färgmättnad och ljus för att lyfta fram motivet som du vill ha det.

5 Lektion 08 Den här gången är tillämpningen en klurig uppgift som kräver ett skarpt öga. Jag vill att du tittar lite extra på alla journalistiska bilder du möter, framförallt i olika webb-tidningar (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, osv). Leta efter bilder som du tycker visar tecken på att ha bildbehandlats på något vis och försök att förstå vad förändringen i så fall har bestått i. Ofta kan det vara svårt att veta om det handlar om bildbehandling eller bara något som skedde vid själva fotograferingen. Det här blir snabbt en yrkesskada. När du en gång har börjat syna bilder med på det här viset kan det vara svårt att sluta. Men genom att studera andras bilder blir du också skickligare på att välja rätt avvägning i arbetet med dina egna bilder. Några exempel på saker du kan leta efter: Dodge och Burn Det som Göran genom kursen har kallat "att göra en Jesus", alltså att ljusa upp ett ansikte så kraftigt att det blir en slags gloria runt omkring, ser man sällan numera. Men fortfarande är det möjligt att se att olika element har ljusats upp eller mörkats ned i vissa bilder. Clarity- sjukan Reglaget Clarity (klarhet) i Camera Raw ökar den lokala kontrasten och framhäver bildernas fina detaljer och texturer. Men tar man i för mycket uppstår det lite svarta "spökkanter" kring alla objekt. Det kan vara särskilt synligt i bilder på inredning, men förekommer även i rena nyhetsbilder. Skruvade färger Skruvade färger brukar komma i två olika skepnader - övermättade och undermättade, beroende på det rådandet modet. Se efter i bilderna om du kan ana något konstigt med mättnaden. Är färgerna realistiska i sitt sammanhang? Är vissa färger väldigt bleka, men inte andra? Är bilden precis i gränslandet mellan färg och svartvitt? Motljus och uppljusad förgrund De senaste åren har det förekommit en trend att fotografera i starkt motljus. Det kan ge en särskild effekt, men leder också ofta till att förgrunden blir för mörk. Vissa väljer därför att kräma på ganska rejält med Fill Light (fyllnadsljus) i Camera Raw. Ser du en bild där solen eller solens strälar syns tydligt kan du alltså fråga dig själv om förgrunden kan ha ljusats upp. Tänk dock på att det ofta är svårt att sklija det ifrån en upplättningsblixt. HDR- känsla HDR är en teknik som möjliggör ett enormt tonomfång. Det speciella utseendet i en HDR-bild har blivit väldigt populärt de senaste åren och flera snabbvarianter, "Fusk-HDR", har uppstått. Det ger en artificiell, lite plastig känsla i bilderna. Detaljrikedomen är ofta hög. I journalistiska sammanhang ser man emellanåt det här, särskilt i bilder från krigshärdar eller andra ställen där det är riktigt skräpigt och smutsigt.

6 Lektion 9 I den här övningen ber Anders dig göra en bildbehandling och presentera både före- och efterbild i PingPong. Du har inte PingPong. Men lägg gärna upp på Pixelplaneten.se Du nämner inte hur du gjort men utmanar dina klasskamrater att med hjälp av förebilden återskapa din bildbehandling. Utmana och/eller försök avslöja. Lektion 10 Sista lektionen har ingen tillämpning

Digital bildbehandling

Digital bildbehandling Digital bildbehandling Ompublicerad på Moderskeppet Guld Vi har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurs. Lär dig bildbehandla dina egna foton med hög kvalitet och

Läs mer

Svartvitt i Photoshop

Svartvitt i Photoshop Svartvitt i Photoshop Lathund Det här dokumentet är en liten lathund som du kan skriva ut och ha tillgänglig när du arbetar med dina svartvita bilder i Photoshop. Den innehåller en sammanfattning av kursens

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61 Svartvitt dominerar fortfarande För några år sedan spådde en del experter att den stora boomen med svartvita foton snart skulle nå sin kulmen och börja avta. I dag vet vi att den profetian aldrig slog

Läs mer

Bildbehandling Photoshop för naturfotografer

Bildbehandling Photoshop för naturfotografer Bildbehandling Photoshop för naturfotografer Med hjälp av Camera Raw och Photoshop kan du krama ut det allra bästa ur dina vackra naturfotografier. Patrik Larsson visar dig hur. text Patrik Larsson och

Läs mer

Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements

Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements Bildbehandling 6 proffsiga verktyg i Photoshop Elements För dig som vill bildbehandla dina fotografier finns mycket att hämta i Photoshop Elements. Lyft fram detaljer ur skuggor eller gör din bild spännande

Läs mer

Kamera&Bild Nr 5. 56 Skola, Färgumpf

Kamera&Bild Nr 5. 56 Skola, Färgumpf Före Efter 56 Skola, Färgumpf Skola: Bildbehandling Ge dina färgbilder lite umpf Du har precis kommit in efter en fotopromenad, tror dig ha några hyggliga bilder på minneskortet och jublar när du tankat

Läs mer

Mask luminans och färgmättnad

Mask luminans och färgmättnad Mask luminans och färgmättnad Arbeta med detaljerna i en bild med luminans och färgmättnad. Luminans 1. Börja med att justera bilden i Camera Raw. 2. Gå till Channels i lagerpaletten och välj den blå kanalen.

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Uppgift 1 Instruktioner

Uppgift 1 Instruktioner Uppgift 1 Instruktioner Du bör ha sett kursens första tre lektioner innan du gör denna inlämningsuppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla en egen fotograferad bild på valfritt sätt så att

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Svartvitt med Camera Raw och Lightroom

Svartvitt med Camera Raw och Lightroom text och foto Sanna lund Svartvitt med Camera Raw och Lightroom Genom att använda Camera Raw eller Lightroom för att skapa svartvita bilder får du stor kontroll över dina verk. Möjligheterna är oändliga

Läs mer

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden SVARTVITT METOD 1 Svartvita bilder är fortfarande populära och att skapa dem i Photoshop erbjuder en viss utmaning. Alla bilder passar inte att göra svartvita. För att skapa en fungerande svartvit bild

Läs mer

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor

Allt om HDR. Reglagen i Photomatix. Tone Compressor Allt om HDR Det är inte lätt att komma ihåg vad alla reglage och funktioner gör. Här får du en lathund som påminner dig. I slutet ger jag också två recept du kan ha som utgångspunkt när du vill skapa realistiska

Läs mer

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Från raw till print Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Adobe Lightroom och Adobe Photoshop/Elements Av Peter Györffy, peter@petergyorffy.com Websida:, blogg: /wordpress Del 1 -

Läs mer

PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER

PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER PDF-material för Photoshop Artikelkurs 1 025 Av: Mattias Karlsson PHOTOSHOP FÖR CHARTERTURISTER När illusionen om det perfekta semesterfotot spricker får du vända dig till Photoshop Mattias Karlsson visar

Läs mer

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson HDR den enkla vägen av Kristoffer Ingemansson Att ta sina bilder Allting börjar ju så klart med att man letar upp ett motiv och tar sina bilder, men man bör även tänka på en del speciella saker när man

Läs mer

Moderskeppet.se. Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer. Med Patrik Larsson. Se fler kurser på Moderskeppet.

Moderskeppet.se. Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer. Med Patrik Larsson. Se fler kurser på Moderskeppet. Moderskeppet.se Anteckningsmaterial till kursen Photoshop för naturfotografer Med Patrik Larsson Se fler kurser på Moderskeppet.se/dvd Allt material skyddat av upphovsrätten Du får gärna skriva ut detta

Läs mer

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de

Ett nytt digitalt mode har synts mycket de Vi lär dig teknikerna bakom den nya Photoshoptrenden där bilder fylls med spännande illustrationer. text Elin Åhlander och Mattias Karlsson Foto + Illustration = Sant Ett nytt digitalt mode har synts mycket

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/

ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10. http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ ÖVNINGSUPPGIFTER TILL PHOTOSHOP ELEMENTS 10 http://www.skolportalen.se/laromedel/kategori/adobe/ Vi tar gärna emot kommentarer och tips. Det går bra att e-posta till förlaget: info@thelindata.se, eller

Läs mer

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH ENKLARE ANSIKTSRETUSCH Här kommer jag att visa en enklare ansiktsretusch. Det är ganska många steg i processen, men de flesta steg är i sig inte krångliga. Jag kommer så långt det är möjligt att arbeta

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Program som Photoshop kommer att få en allt mindre betydelse för digitalfotografen då program som Lightroom bara blir bättre och bättre.

Läs mer

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar.

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar. LANDSKAPSRETUSCH Att fota landskap erbjuder en stor utmaning eftersom det är så stor skillnad i ljus och kontraster. Att fota enbart en himmel eller enbart ett föremål/detalj i naturen är lättare än att

Läs mer

Retuschering inkl Skönhetsretusch. Kalle Prorok Okt 2010

Retuschering inkl Skönhetsretusch. Kalle Prorok Okt 2010 Retuschering inkl Skönhetsretusch Kalle Prorok Okt 2010 Varför vill man retuschera? Lokala justeringar Ljusa upp/mörka ner delar av bild Redigera bort tillfälliga skavanker Ta bort detaljer i bakgrund/förgrund

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift.

Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift. Uppgift 3 Slutexamination Du bör ha sett fram till och med lektion åtta får att göra denna sista uppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla tre egna bilder på ett valfritt och sammanhägnande

Läs mer

Photoshop-recept. Moderna effekter för dina bilder. Sanna Lund Moderskeppet. Pagina Förlag

Photoshop-recept. Moderna effekter för dina bilder. Sanna Lund Moderskeppet. Pagina Förlag Photoshop-recept Moderna effekter för dina bilder Sanna Lund Moderskeppet Pagina Förlag Innehåll Förord 7 Fejkat Holga med rödstick 50 Introduktion 9 En varm toning och ett lätt soldis 54 Pastelltoner

Läs mer

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs Photoshop Elements 7 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 7...1 Programmets uppbyggnad...1 2 Ordna...3 Hämta filer...3 Visning/Sortering...6 Datumvy...6 Helskärmsläge...7

Läs mer

Perfekt skärpa i Photoshop

Perfekt skärpa i Photoshop Perfekt skärpa i Photoshop Lathunden innehåller viktiga nyckelbegrepp från kursen och alla riktvärden du behöver. Dessutom finns ett antal tips och förtydliganden som inte nämndes i kursen. Alla värden

Läs mer

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö

Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Justeringslager i PSD. Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Fotoklubben i Tyresö Vad är justeringslager? När ska dom användas? När ska dom användas? När ska dom användas? Ett justeringslager i Photoshop

Läs mer

Gum Tri Color Bichromate I

Gum Tri Color Bichromate I Gum Tri Color Bichromate I Se lagerpaletten för hur de olika lagren ska vara arrangerade vid steg 5. För att förenkla har jag arrangerat bilderna i olika grupper. Effekten är svår att få till på ett bra

Läs mer

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning

Adobe PHO SHOP CC. Fördjupning Adobe PHO SHOP CC Fördjupning Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Färginställningar... 6 Arbetsfärgrymder... 8 Färgmodeller... 9 Provtryck... 11 Kalibrera

Läs mer

Raw Hide. hantera camera raw-bilder

Raw Hide. hantera camera raw-bilder Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/125 1/250 Brännvidd: 70 18 mm Bländaröppning: f/3.5 f/7.1 Kapitel 2 Hantera Camera Raw-bilder Raw Hide hantera camera raw-bilder Apropå rubriken om du tillhör den

Läs mer

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten.

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten. DAG TILL NATT Att förvandla dag till natt i Photoshop är ganska enkelt. Den metod jag visar funkar på de flesta bilder jag testat. Andra verktyg man kan använda sig av i steg 3 är Levels och Curves. 1.

Läs mer

Kung Päron. Efter finjusteringen är det bara att klicka Ctrl+J och friläggningen återfinns på ett eget lager och flyttat över den till arbetsbilden

Kung Päron. Efter finjusteringen är det bara att klicka Ctrl+J och friläggningen återfinns på ett eget lager och flyttat över den till arbetsbilden Kung Päron Hur jag gjort bakgrunden till den färdiga bilden visar jag inte i denna guiden, utan hänvisar till nästkommande guider. Fört har jag gjort friläggningar och sedan flyttat över dem till min arbetsbild

Läs mer

Photoshopskolan, retro-look

Photoshopskolan, retro-look Sida 1 av 12 skriv ut» Övningen är gjord av Anna-Lena Lundin ( http://www.pixelplus.se ) Har du frågor om momenten i övningen eller om Photoshop kan du söka information i vårt Forum för Photoshop. Retro-look

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

Anders Jensen Visa naturen Vem som bestämmer! sid 48

Anders Jensen Visa naturen Vem som bestämmer! sid 48 text Anders Jensen Visa naturen vem som bestämmer! Trött på att väder och vind tar udden av dina bilder? Vi visar hur du med Photoshops hjälp kan reparera skadan. När den här artikeln skrivs är det juni

Läs mer

Photoshop Elements 6.0

Photoshop Elements 6.0 Adobe Photoshop Elements 6.0 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 6... 1 Programmets uppbyggnad... 1 2 Ordna...3 Hämta filer... 3 Visning/Sortering... 6 Datumvy...

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner kan hänga med ändå om ni tittar på bilderna. Som ni ser

Läs mer

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010 Brusreducering och Skärpning av bilder Kalle Prorok Okt 2010 Varför blir det brus? Termiskt brus i sensorn Statistiska avvikelser Ökar med känsligheten (ISO) Högre med små pixlar Syns mest i röda o blå

Läs mer

Processen att frilägga objekt innehåller följande steg Att analysera bilden Markeringsverktyg

Processen att frilägga objekt innehåller följande steg Att analysera bilden Markeringsverktyg Friläggning av hår Att frilägga en bild tillhör de stora utmaningarna inom bildredigering och den största utmaningen av dem alla kanske är att frilägga hår och få ett godkänt resultat. Olika bilder innebär

Läs mer

Två sorters bilder - högfrekvent och lågfrekvent. Bilden ovan räknas som högfrekvent bild, vilket betyder att den är detaljrik

Två sorters bilder - högfrekvent och lågfrekvent. Bilden ovan räknas som högfrekvent bild, vilket betyder att den är detaljrik Photoshop - Skärpa Skärpa är ett omfattande område i Photoshop. Det finns flera verktyg för skärpa, men de flesta fungerar inte på ett bra sätt. Denna guide fokuserar på metoder och verktyg som fungerar.

Läs mer

Kort lektion i skannerteknik

Kort lektion i skannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en skanner? En skanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av skanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddskanner. Läser

Läs mer

SKAPA DITT EGET UNIVERSUM

SKAPA DITT EGET UNIVERSUM SKAPA DITT EGET UNIVERSUM Det allra första är att du har laddat hem en del molnbilder. De går att hitta på många olika ställen på nätet som tillhandahåller texturer. De jag använt är nedanstående bilder.

Läs mer

Bildoptimering för webben

Bildoptimering för webben Bildoptimering för webben Av Stefan Isaksson och Jonas Andersson För att få en så hög och så jämn teknisk kvalitet på webben som möjligt krävs att man behandlar bildfilen på rätt sätt. Denna artikel ger

Läs mer

Processen att frilägga objekt innehåller följande steg Att analysera bilden Markeringsverktyg

Processen att frilägga objekt innehåller följande steg Att analysera bilden Markeringsverktyg Friläggning av hår Att frilägga en bild tillhör de stora utmaningarna inom bildredigering och den största utmaningen av dem alla kanske är att frilägga hår och få ett godkänt resultat. Olika bilder innebär

Läs mer

Elements 5.0. Innehållsförteckning

Elements 5.0. Innehållsförteckning Elements 5.0 Innehållsförteckning 2. Tanka hem en bild 3. Öppna en bild 4. Rotera 5. Ändra storlek 6. Spara 7. Skriv ut 9. Förbättra 12. Filter 13. Trollstav/Övertoning 14. Klona 15. Gör flytande 16. Svartvit

Läs mer

Kurs i Lightroom 5. Thommy Andersen & Björn Kärf

Kurs i Lightroom 5. Thommy Andersen & Björn Kärf Kurs i Lightroom 5 Thommy Andersen & Björn Kärf Kursinformation 1. Överblick av Lightroom & Import 2. Mer om Import, organisering & Karta 3. Framkallning del 1 4. Framkallning del 2 5. Outputmodulerna

Läs mer

Enkla konverteringar. Justeringslager Övertoningskarta/Gradient Map

Enkla konverteringar. Justeringslager Övertoningskarta/Gradient Map Photoshop - Svartvitt Det finns en mängd sätt att arbeta med svart i Photoshop. Några väldigt enkla och andra mer komplexa. För att få snygga svartvita bilder krävs ofta några steg i processen, som inbegriper

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Skapa, öppna och ladda ned bilder

Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa en bild 1. Välj Arkiv - Nytt 2. Ge bilden ett namn i rutan Namn 3. Skriv vilken bredd och höjd i rutan Bredd och Höjd 4. Ange upplösning (pixlar/tum = dpi) 5. Klicka

Läs mer

Photoshop: HDR HDR som du vill ha det

Photoshop: HDR HDR som du vill ha det Photoshop: HDR HDR som du vill ha det För många har begreppet HDR blivit synonymt med surrealistiska bilder som för tankarna till någon slags märklig drogtripp. Men det är långt ifrån hela sanningen. Rätt

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

Vanligt för webbpublicering. Hitta en egen eller variera. Av Mattias Karlsson

Vanligt för webbpublicering. Hitta en egen eller variera. Av Mattias Karlsson Ramar och kanteffekter Inget säger jag photoshoppar så mycket som en snygg kanteffekt. Det finns så mycket utrymme för kreativitet och egen personlighet. Jag ska visa dig några mina favoriter. Av Mattias

Läs mer

De bästa nyheterna i Photoshop CS4. En uppdatering för dig som kan ditt

De bästa nyheterna i Photoshop CS4. En uppdatering för dig som kan ditt De bästa nyheterna i Photoshop CS4 Mer snabbjobbat och kraftfullt än sina föregångare, det är sammanfattningen av nya CS4. text Mattias Karlsson En uppdatering för dig som kan ditt Photoshop och arbetar

Läs mer

SKAPA EGNA FILMISAR HANDKOLORERA I PHOTOSHOP

SKAPA EGNA FILMISAR HANDKOLORERA I PHOTOSHOP PDF-material för Photoshop Artikelkurs 1 037 Av: Mattias Karlsson SKAPA EGNA FILMISAR HANDKOLORERA I PHOTOSHOP Ett av mina favoritknep Skapa känslan av ett handkolorerat vykort eller en filmis Jag visar

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling IT-körkort för språklärare Modul 7 Bildbehandling Brian Kottonya 2012 Innehåll 1. Vad är Splashup? 2. Skapa ett konto 3. Verktyg 4. Öppna en bild 5. Spara en bild 6. Ändra storlek på en bild 7. Lägga till

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

Stilsäkra solskydd med skön effekt

Stilsäkra solskydd med skön effekt 72 Stilsäkra solskydd med skön effekt PERSIENNER Idag är persienner mer än bara något du fäller ned vid läggdags. Det handlar om färg, form och stil. Idén är att mixa och matcha: plocka upp en färg från

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Photoshop Elemements 2.0

Photoshop Elemements 2.0 Mittuniversitetet ITM Telefon 063-16 53 00 Photoshop Elemements 2.0 Laborationskompendium för grundläggande digital bildbehandling Detta exemplar tillhör: VT 2005 Innehållsförteckning Gränssnitt 1 Laborationskompendium

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER 7 6 5 4 3 2 1 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER METODER FÖR SKÄRPEFÖRBÄTTRING Lektion 10 Det här var definitivt ett

Läs mer

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER Att sätta samman en portfolio med sina bilder är ett bra sätt att visa upp sin stil och sitt sätt att fotografera. Upplevelsen och känslan av bilderna går att förstärka ytterligare genom att välja rätt

Läs mer

Retuschera och laga bilder med Photoshop

Retuschera och laga bilder med Photoshop sid. 1 Retuschera och laga bilder med Photoshop Klonstämpeln (Clone stamp) för för att redigera bort pixlar och ersätta dem med pixlar från andra områden i bilden. Lagningspenseln (Healing brush) Laga

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Den blå texten representerar verktyg i programmet och den röda representerar olika flikar.

Den blå texten representerar verktyg i programmet och den röda representerar olika flikar. Photoshop - Camera RAW Adobe Camera Raw (ACR) är ett redigeringsverktyg för digitala bilder. Din kamera måste vara inställd för på detta för att kunna öppna bilderna i programmet. Om man har möjlighet

Läs mer

Den uttrycksfulla människan

Den uttrycksfulla människan Den uttrycksfulla människan Illustration: Ellen SYFTET MED TEMAT: att du bli bekant med olika tekniker, samt att få öva på använda dessa tekniker, att du öva på att skapa egna bilder med olika uttryck,

Läs mer

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels.

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Adobe Photoshop CS Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Vad är det du ser när du öppnar Photoshop Nedan ser

Läs mer

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden.

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. 1 2 Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. Trädet gör att bilden är väldigt tung åt vänster. Kanske beskära

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 3 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 3 Menyraden, Bild... 3 Ändra bildstorlek... 3 Intensitet

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST:

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Längst upp hittar du menyn. Där finns olika symboler som du kan klicka på. Om du klickar på cirkeln med ett i i, hittar du information om hur programmet fungerar. Börja

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

Photoshop grundläggande bildredigering

Photoshop grundläggande bildredigering Photoshop grundläggande bildredigering Ljus, kontrast och färg - Underexponerad bild Att redigera bilder handlar i grunden om att ha en fungerande strategi - ett flöde i arbetet. Detta skaffar man enklast

Läs mer

Kort lektion i Scannerteknik

Kort lektion i Scannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en Scanner? En Scanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av Scanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddscanner. Läser

Läs mer

MASQUERADE. Bilderna är numrerade. Se lagerstacken i slutet av guiden för att se i vilken ordning de ska vara placerade.

MASQUERADE. Bilderna är numrerade. Se lagerstacken i slutet av guiden för att se i vilken ordning de ska vara placerade. MASQUERADE Detta är ingen exakt guide för alla bilder, utan kan kräva lite andra tekniker beroende på vilken bild du använder. Å andra sidan är detta bara exempel på hur man kan göra. Tanken är att visa

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Photoshop Nyheterna i CS5

Photoshop Nyheterna i CS5 Photoshop Nyheterna i CS5 Nya versionen av Photoshop, CS5, har äntligen landat. Mycket krut har lagts på att Mac-versionen nu är 64-bitars. Men här finns också en hel del stora nyheter som framför allt

Läs mer

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen.

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen. KEYNOTE guiden Det här en guide med en sammanställning av de några av de vanligaste funktionerna och snabbkommandon i keynote. Lär du dig dem så går det snabbare och effektivare att både använda och göra

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Intensitet och

Läs mer

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna 48 Galleri, Bildbehandlarna Under utbildningens andra år fick eleverna i uppgift att delta i en klasstävling. De fick en ganska trist bild av en dödskalle och fria händer att göra vad de ville med den.

Läs mer