SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1"

Transkript

1 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1 Petter Asp Professor i straffrätt vid Stockholms universitet Åter kan vi se hur frågan om samtycke till sex debatteras i TV, radio, tidningar och inte minst på sociala medier. Senast i helgen hölls en manifestation mot sexuellt våld på Medborgarplatsen. Det engagemang och den ilska och frustration som kommer till uttryck är både begriplig och befogad. Sexuella övergrepp förekommer i så stor omfattning att det är svårt att ta in. Och självfallet är det nödvändigt att motarbeta alla former av sexuellt våld. Så vad väntar vi på? Vad finns det för skäl som gör att såväl statliga utredningar (se bl.a. SOU 2001:14 s. 123 ff. och SOU 2010:71 s. 232 ff.) som regeringar av olika färg (en socialdemokratisk regering 2005 och en borgerlig regering 2013) finner att en ren samtyckesreglering inte bör införas? Ska man ha en möjlighet att förstå debatten måste man börja med att konstatera att praktiskt taget alla deltagare i debatten skriver under på parollen: sex förutsätter samtycke. Min uppfattning sticker på intet sätt ut här. Den kan sammanfattas i följande två meningar: (1) Det som skiljer ett sexuellt övergrepp från sex i allmänhet är att den enskildes självbestämmande inte respekteras. (2) Det som gör att vi betraktar sexuella övergrepp som allvarligare än andra former av ickerespekterande av självbestämmandet är att sex är något som griper 1 Denna text publicerades på Riksbankens Jubileumsfonds hemsida den 22 januari 2014.

2 2 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK in i vår allra mest integritetsnära sfär. Man kan naturligtvis diskutera och teoretisera kring detaljer, men i praktiken är det självbestämmandet och den sexuella integriteten det handlar om. Varför leder då denna utgångspunkt i självbestämmande inte nödvändigtvis till att man stöder en s.k. samtyckesreglering? Det huvudsakliga skälet är att samtycke (på lagstiftningsnivå) är ett normativt begrepp som måste fyllas med innehåll. Att samtycke är ett normativt begrepp är ett slags mainstreamuppfattning i modern samtyckesfilosofi och det är den på mycket goda grunder. Man kan uttrycka det så att samtycke inte är ett färdigt begrepp som kan kastas in i en etisk eller juridisk bedömning och automatiskt ge ett resultat utan en beteckning på ett resultat av en etisk eller juridisk argumentation. För att göra det sagda begripligt är det lättast att börja med att konstatera att samtycke inte i första hand har att göra med vad man vill utan vad man väljer eller godtar. Anta t.ex. att jag får en fråga om jag vill skriva en debattartikel för RJ-debatt och att mina känslor inför detta är starkt negativa. Jag vill inte. Jag säger nej. Jag vill vara hemma och laga mat och diska, vara med barnen och sedan se på handboll i lugn och ro. Sedan blir jag emellertid under ett långt telefonsamtal övertalad, bl.a. genom hänvisningar till att de här frågorna är viktiga och till att det är betydelsefullt att olika röster kommer till tals. Och till sist ger jag upp och säger, under stark motvilja, ja. Kvällen är förstörd. 2 Har jag i ett sådant fall samtyckt? Jag gissar att alla skulle säga något i stil med: Visst har du det! Jag håller naturligtvis med. Det beror emellertid inte på att jag vill (har en positiv inställning till att) skriva debattartikeln, utan på att jag accepterar att göra det. Min accept är emellertid inte (ensam) tillräcklig för att vi ska säga att jag har samtyckt. För att jag ska ha samtyckt förutsätts inte bara att jag har sagt ja, utan att jag har sagt ja, eller accepterat, under sådana förutsättningar att vi är beredda att se mitt ja som ett uttryck för självbestämmande. 2 Det bör understrykas att denna beskrivning inte har något att göra med verkligheten annat än när det gäller förstörelsen av en god kväll. Jag ombads att skriva men behövde inte alls övertalas.

3 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 3 När vi (ni och jag) spontant säger oss att jag har samtyckt utgår vi ifrån (vilket är näraliggande) att det inte föreligger några faktorer som gör att det finns skäl att ifrågasätta min accept som ett genuint uttryck för mitt självbestämmande. Vi förutsätter t.ex. att jag inte sagt ja efter att någon hotat att använda våld mot mina barn, att jag inte sagt ja i ett tillstånd av redlös berusning osv. Att samtycka är med andra ord inte att ha en positiv inställning; det är heller inte endast att säga ja till något, utan det är att säga ja till något under sådana omständigheter att vi (lagstiftaren) är beredda att se det ja som lämnas som ett uttryck för självbestämmande. *** Vad betyder då detta? För det första innebär det att den nuvarande regleringen och det vi kallar en samtyckesreglering syftar till samma sak: dvs. till att förbjuda sex utan samtycke. Man närmar sig emellertid frågan från olika håll. För det andra innebär det att det inte finns någon nödvändig omfångsmässig skillnad mellan en reglering som den nuvarande och en samtyckesreglering. Vilken reglering som till sitt omfång är mest omfattande beror helt på vilka rekvisit som ingår i den reglering som specificerar olika sätt att begå sexualbrott och på vad som räknas som samtycke enligt en potentiell samtyckesreglering. För att tydliggöra detta kan man jämföra å ena sidan en reglering som kriminaliserar att (a) tilltvinga sig sex genom våld, (b) tilltvinga sig sex genom hot, (c) ha sex genom utnyttjande av någons utsatta position och (d) ha sex utan varje form av tillåtelse av den andre och å andra sidan en samtyckesreglering som kriminaliserar sex utan samtycke (och där icke-samtycke anses föreligga när någon har (a) tilltvingat sig sex genom våld, (b) tilltvingat sig sex genom hot, (c) haft sex genom utnyttjande av någons utsatta position eller (d) haft sex utan varje form av tillåtelse). Omfånget är detsamma. För det tredje innebär det att hänvisningen till non-consent i den så kallade Bulgariendomen inte rimligen kan förstås som ett krav på en viss typ av reglering, utan som ett krav på en viss nivå av skydd för den sexuella självbestämmanderätten (det finns åtskilliga andra skäl som också talar för denna slutsats; se bl.a. SOU 2010:71 s. 198 ff. och Asp, Sex & samtycke, Uppsala 2010 s.

4 4 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 215 ff.; jfr bl.a. Leijonhufvud, Samtyckesutredningen, Stockholm 2008 s. 67 ff.) För det fjärde och detta är det allra mest centrala betyder det att samtyckesbegreppet måste fyllas med innehåll. Någon måste avgöra vad som är frånvaro av samtycke, dvs. någon måste avgöra vad vi ska godta som ett giltigt samtycke (bl.a. avgöra vilka medel och omständigheter som det är acceptabla respektive inte acceptabla att använda för att nå fram till sex). Här finns det naturligtvis mycket som alla är ense om (bl.a. att ett ja framtvingat genom våld inte är ett samtycke), men när vi börjar komma bort ifrån fall av våld, hot och utnyttjande av sömn osv. blir det betydligt svårare att dra gränserna och åsikterna går brett isär också bland personer som har mycket likartade utgångspunkter. Föreligger t.ex. samtycke om jag säger ja efter att ha blivit erbjuden ett skivkontrakt (som kanske visar sig vara en bluff)? jag säger ja efter att tio gånger sagt nej och till sist ger efter på grund av att jag bara inte orkar längre? jag säger ja efter att min partner hotar att lämna mig om vi inte har sex? jag säger ja efter att min partner hotar att lämna mig och dessutom lägger till att han eller hon säkerligen kommer att få ensam vårdnaden om barnen (och är ensam ägare till huset)? jag säger ja efter att någon erbjudit sig att betala en dyr läkarbehandling till mina barn under förutsättning att vi inleder ett förhållande och har sex? jag som oerfaren 15-åring säger ja till en 50 år äldre partner? Det är alldeles tydligt att ju längre bort vi kommer ifrån de enkla fallen våld, hot, hjälplöshet osv. desto mer skiljer sig åsikterna åt och det är helt naturligt eftersom vi närmar oss svåra etiska frågor som rör gränserna för vad vi räknar som självbestämmande på ett område där självbestämmandet är särskilt viktigt och brännande. Kort sagt: någon måste bestämma vad som ska räknas som ett giltigt samtycke och på det här området som är känsligt och där uppfattningarna går vitt isär finns enligt min uppfattning flera skäl att lägga detta ansvar på lagstiftaren.

5 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 5 Till att börja med kan hänvisas till förutsebarhetsskäl. Någon måste dra gränsen och det är rimligt att vi i lagstiftningen ger åtminstone ett ungefärligt uttryck för var gränsen går mellan å ena sidan det som är straffbart och å andra sidan det som är godtagbart (eller åtminstone inte så klandervärt att det bör vara straffbart). Självfallet finns en gräns för hur preciserad lagstiftningen kan vara, men det är tvivelsutan möjligt att, på samma sätt som i annan lagstiftning, artikulera rekvisit som någorlunda väl preciserar vad som är avgörande. Våld, hot, utsatthet, psykisk störning, beroendeförhållanden, erbjudanden, vilseledanden samt överrumpling är i sammanhanget närmast givna kandidater. Ibland hänvisas till att dylika överväganden kan göras i förarbeten. Om vi vet vad vi vill reglera är det emellertid synnerligen dålig strafflagstiftningsteknik att förskjuta all viktig information från lagtexten till förarbetena. Vidare kan hänvisas till intresset av enhetlig och effektiv rättstillämpning. Inte minst med beaktande av den kritik som framkom i anslutning till det s.k. Tenstafallet och som bl.a. gick ut på att domare dömer olika på likartat material, har olika värderingar som kommer till uttryck i dömandet osv. finns skäl att fråga sig om vägen till det utfall eller resultat vi vill ha verkligen går via en generalklausulsliknande reglering som lämnar domarna ensamma med ett enda ord att stödja sig på (det må vara samtycke eller frivillighet). Domstolarna förtjänar bättre stöd av regleringen. Ytterst handlar det om att säkerställa jämnhet i rättstillämpningen och ett bättre genomslag för de normer (om sex och samtycke) som vi menar ska gälla. Man måste vara mycket naiv för att tro att vi enbart genom att hänvisa till samtycke har skapat ett fullgott skydd. Sanningen är att en sådan lösning endast innebär att vi överlämnar frågan i domstolarnas händer. Ytterligare kan hänvisas till intresset av att så långt som möjligt få bort fokus från målsäganden. En reglering som tydligt anger vad som är straffbart lägger (åter: så långt som möjligt) fokus på gärningsmannens agerande. Det som ska visas är hans våld, hans utnyttjande av situationen osv. Det finns alltid en risk att fokus hamnar på målsäganden i den här typen av mål eftersom samtycke negerar tvång (det visar inte minst erfarenheterna från tillämpningen av 6 kap. brottsbalken). En ren samtyckesreglering innebär emellertid närmast en rättslig anvisning om att fokus ska ligga på målsäganden. Det förekommer i debatten ofta påståenden om att en samtyckesreglering skulle förändra fokus genom att man

6 6 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK skulle börja ifrågasätta gärningsmannen och ställa frågor om varför han trodde att det förelåg samtycke. Så länge som reglerna om bevisbörda och beviskrav ser ut som de gör och det kommer de i det stora hela att göra också i framtiden finns emellertid inga skäl att tro på en sådan förändring. Frågorna kan förstås ställas (det kan de redan idag), men genom enkla invändningar, som ska tas för goda om de inte kan lämnas utan avseende, kommer ljuset åter att vändas mot målsäganden: regleringens rättsfakta kopplar direkt till målsäganden. Härutöver tydliggör en reglering som tar sikte på sättet att begå övergrepp att en kränkning av självbestämmandet kan ske även om någon går med på sex. Inte minst för den som gått med på sex på grund av att någon utnyttjat hans eller hennes utsatta belägenhet är ett sådant budskap viktigt: ett ja som lämnas under vissa förutsättningar är inte ja som godtas som ansvarsbefriande. En sådan reglering tydliggör också på vilket sätt självbestämmandet kränks. I sammanhanget kan jämföras med förmögenhetsbrotten. Vi har där tre hela kapitel (egentligen fler) som går ut på att reglera olika sätt att göra intrång i intresset av förmögenhet. Sammantaget är det min uppfattning att det, om man vill nå verkliga resultat, är klokare att bygga vidare på den nuvarande regleringen än att införa en samtyckesreglering. I sammanhanget kan framhållas att jag i min forskning (som finansierats av RJ) har försökt att identifiera de brister som med utgångspunkt i tanken på självbestämmande finns i lagstiftningen. Jag har också i flera avseenden föreslagit utvidgningar som numera, efter den senaste lagändringen, åtminstone i huvudsak träffas av regleringen. *** En viktig reservation måste nu göras. Det jag hittills har sagt tar sikte på en ren samtyckesreglering, dvs. en reglering som endast bygger på frånvaro av samtycke (alternativt på frånvaro av frivillighet; problemen blir i praktiken desamma). Det finns emellertid också en annan typ av reglering som ibland refereras till som en samtyckesreglering. Jag tänker här på den typ av reglering som föreslogs av 2008 års sexualbrottsutredning i SOU 2010:71. Enligt det förslaget skulle den nuvarande regleringen kompletteras ( i botten ) med en bestämmelse om sex utan tillåtelse. Denna bestämmelse tog i princip sikte på två tydligt utpekade fall: dels vissa fall av sexuella bedrägerier, dels fall där någon tillåtelse överhuvudtaget inte givits

7 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 7 (fall av överrumpling; fall där någon förhåller sig passiv på grund av rädsla osv.). En sådan reglering skulle på ett klokt sätt förena intresset av tydlighet och förutsebarhet med intresset av ett heltäckande skydd mot sexuella övergrepp (se utförligare Asp, Sex utan samtycke en kommentar till Sexualbrottutredningens betänkande, InfoTorg, Analys). Lagstiftaren valde emellertid att inte gå denna väg, utan nöjde sig att reformera bestämmelsen om våldtäkt så att den träffar fall när någon otillbörligen utnyttjar att en annan person befinner sig i en särskilt utsatt situation. Den utvidgning som genomfördes av lagstiftaren är i sig viktig och befogad, och med hänsyn till skrivningar i förarbetena är det mycket möjligt att denna bestämmelse i praktiken träffar de fall som skulle ha träffats av utredningens tillåtlighetsbestämmelse (se prop. 2012/13:111 s. 112 f.; den bestämmelse som infördes ska bl.a. kunna träffa fall av vilseledande, fall av överrumpling och fall av passivitet på grund av rädsla). Utredningens förslag var emellertid tydligare i detta avseende. Alldeles oavsett detta bör stå klart att det finns skäl att utvärdera tillämningen av den nyligen införda bestämmelsen innan man gör några ytterligare ändringar i lagstiftningen. *** Till sist en liten beklagan. Frågorna om sexualbrotten är viktiga. Det är därför synd att debatten om sexualbrotten fokuserar så mycket på form (samtyckesreglering eller en reglering av nuvarande modell) i stället för på innehåll. Hur ska vi t.ex. hantera de fall jag tidigare exemplifierade med? Klart är att vi inte löser dem genom att blunda och hänvisa till samtycke. Betecknande för det fokus på form som råder är att de två fall som under det senaste halvåret har föranlett mest diskussion och som genast lett till att det rests krav på en samtyckesreglering egentligen inte säger någonting alls om den nuvarande lagstiftningens tillräcklighet eller otillräcklighet i de avseenden som här är aktuella. I det s.k. Tenstafallet tillämpades äldre nu inte längre gällande lagstiftning (helt i enlighet med grundläggande rättssäkerhetsprinciper som förbjuder retroaktiv tillämpning av strafflag); och i det senaste fallet från Lund fann domstolen att den tilltalade tilltvingat sig sex genom våld (dvs. fråga var om ett fall som sedan länge har omfattas av våldsdelen av regleringen).

8 8 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK Anledningen till att den tilltalade gick fri från ansvar var alltså inte att gärningen inte omfattades av regleringen utan att domstolen inte fann det styrkt att mannen agerat med uppsåt till frånvaron av samtycke. Fallen är utmärkta som underlag för diskussion och debatt i många hänseenden, men de ger överhuvudtaget inte något underlag för att kritisera den nuvarande regleringen vad gäller dess omfång. Det sistnämnda fallet ger emellertid anledning att fråga sig om sexuella övergrepp alltid ska förutsätta uppsåt. I sammanhanget kan noteras att det knappast finns något skyddsintresse som värderas så högt som det sexuella självbestämmandet och ändå inte skyddas genom någon form av oaktsamhetskriminalisering. Jag kan personligen (se Asp, Sex & samtycke, 2010 s. 185 ff.) inte se att det finns något skäl mot en kriminalisering av grov oaktsamhet som, på sätt som gjorts i annan lagstiftning, i princip begränsas till medvetet risktagande (medveten oaktsamhet). En sådan reglering skulle naturligtvis inte lösa alla problem, men den skulle bidra till skyddet för det sexuella självbestämmandet och den skulle träffa fall som är klart straffvärda men ändå idag är straffria. Kanske är det också i någon mening också synd att diskussionen i så stor utsträckning fokuserar på det straffrättsliga. Samtidigt som det är viktigt jag har själv ägnat arbetsår åt frågan att tillse att lagstiftningen på ett fullgott sätt skyddar den sexuella självbestämmanderätten, finns anledning att vara realistisk när det gäller resultaten. Det förändringar som görs är om man ser saken i ett makroperspektiv förändringar på marginalen. Det verkliga jobbet måste i allt väsentligt göras med annat än straffrätt. Det handlar bl.a. om värderingar, om jämställdhet, om synen på mans(och kvinno-)rollen. Sådant ändrar man inte på med ett pennstreck. Här ger det engagemang som finns kring frågorna, och de samtal som förs i allt bredare kretsar, gott hopp för framtiden.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-23 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Ella Nyström samt justitierådet Dag Mattsson. En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Läs mer

Sex ska vara frivilligt

Sex ska vara frivilligt Sex ska vara frivilligt - en presentation av den nya sexualbrottslagstiftningen Louise Lundqvist, jurist louise.lundqvist@brottsoffermyndigheten.se Uppdrag och målgrupp Regeringsuppdrag att ta fram en

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

Justitiedepartementet

Justitiedepartementet 1(5) Remissyttrande 2017-02-13 UFV 2016/2011 Justitiedepartementet Juridiska institutionens remissyttrande över SOU 2016:70 Ett starkt straffrättsligt skydd mot människohandel och annat utnyttjande av

Läs mer

FATTAS YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET SOU 2016:60, ETT STARKARE SKYDD FÖR DEN SEXUELLA INTEGRITETEN

FATTAS YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET SOU 2016:60, ETT STARKARE SKYDD FÖR DEN SEXUELLA INTEGRITETEN YTTRANDE 2017-01-29 Ju2016/06811/L5 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm FATTAS YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET SOU 2016:60, ETT STARKARE SKYDD FÖR DEN SEXUELLA INTEGRITETEN Inledning Fatta är en partipolitiskt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Kränkande fotografering Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Vuxnas kontakter med barn

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) 1 DNR LiU-2017-00346 1(6) Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (Dnr Ju2016/06811/L5)

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Remissyttrande över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) YTTRANDE 1 (6) Avdelningen för domstolsutveckling Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Läs mer

1 Utkast till lagtext

1 Utkast till lagtext 1 Utkast till lagtext Regeringen har följande förslag till lagtext. 1.1 Förslag till lag om ändring i brottsbalken Härigenom föreskrivs i fråga om brottsbalken 1 dels att 6 kap. 3 ska upphöra att gälla,

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5 Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-13 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. En skärpt sexualbrottslagstiftning Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2016 B 1432-16 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretess A Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

PETTER ASP. Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik NR 3

PETTER ASP. Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik NR 3 PETTER ASP Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik 2002-03 NR 3 732 DEBATT Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik Peter Borgström och Samuel Cavallin har i en lång debattartikel

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 mars 2006 B 3998-05 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. NA Ombud och offentlig försvarare: Advokat GP

Läs mer

Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april Promemoria

Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april Promemoria Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april 2006 Promemoria RättsPM 2006:11 Brottmålsavdelningen Utvecklingscentrum Göteborg Maj 2006 HD:s dom den 11 april 2006 i mål B 154-06

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 december 2014 B 1041-14 KLAGANDE M L Ombud och offentlig försvarare: Advokat P S MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott

Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2018 B 1858-18 PARTER Klagande AR Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN Motparter 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2013 T 1555-12 KLAGANDE X Målsägandebiträde: Advokat UK Ombud: Jur.kand. AW MOTPARTER 1. JB Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg

Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg 2 Prioriterade prejudikatfrågor

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften

Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften Ett nytt brott infördes den 1 juli 2009 i brottsbalken kontakt med barn i sexuellt syfte. Den nya straffbestämmelsen

Läs mer

Förslag till ny bestämmelse om våldtäkt

Förslag till ny bestämmelse om våldtäkt Datum Dnr 2001-09-21 672-2001 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över Sexualbrotten - Ett ökat skydd för den sexuella integriteten och angränsande frågor (SOU 2001:14) Sammanfattning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 maj 2008 B 3954-07 KLAGANDE HE Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte

En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte Promemoria 244 2014-06-17 Ju2014/4084/P Justitiedepartementet Straffrättsenheten En översyn av straffbestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte Sammanfattning En utredare ges i uppdrag att biträda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 B 1195-13 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. CJ Ombud och målsägandebiträde: Advokat MJ MOTPART RZ Ombud

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Åklagarmyndighetens uppdrag. Utreda brott Lagföra brott (väcka åtal, strafförelägga) Föra statens talan i brottmålsprocessen

Åklagarmyndighetens uppdrag. Utreda brott Lagföra brott (väcka åtal, strafförelägga) Föra statens talan i brottmålsprocessen Åklagarmyndighetens uppdrag Utreda brott Lagföra brott (väcka åtal, strafförelägga) Föra statens talan i brottmålsprocessen Äktenskapstvång Före 1 juli 2014 lagfördes tvång att förmå någon att ingå äktenskap

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte

Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte Justitieutskottets betänkande Effektivare lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i brottsbalken.

Läs mer

ex & I. SEXUELLA ÖVERGREPP OCH SKYDDSINTRESSE

ex & I. SEXUELLA ÖVERGREPP OCH SKYDDSINTRESSE ex & Samtycke (PAP 200908) Den följande texten utgör ett försök att sammanfatta de tankar som kommer (att komma) till uttryck i det, under åren 2008 och 2009, framarbetade manuskriptet Sex & samtycke.

Läs mer

Yttrande över 2014 års sexualbrottskommittés betänkande Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Yttrande över 2014 års sexualbrottskommittés betänkande Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Sida 1 (7) Ert datum Er beteckning Ju2016/06811/L5 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över 2014 års sexualbrottskommittés betänkande Ett starkare skydd för den sexuella

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2015 B 5680-14 KLAGANDE OCH MOTPART (Åklagare) Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm KLAGANDE OCH MOTPART (Tilltalad) JE Ombud

Läs mer

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Sammanfattning Centerkvinnorna

Läs mer

YTTRANDE Stockholm. Justitiedepartementet Straffrättsenheten STOCKHOLM

YTTRANDE Stockholm. Justitiedepartementet Straffrättsenheten STOCKHOLM SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-12 Stockholm Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Dnr 582-07 Betänkandet (SOU 2007:54) Barnet i fokus En skärpt lagstiftning mot barnpornografi (Ju2007/7579/L5)

Läs mer

Inledning. Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en mer specificerad bestämmelse Promemorians innehåll

Inledning. Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en mer specificerad bestämmelse Promemorians innehåll PM 71 2011-03-07 Yttrandefrihetskommittén Ju 2003:04 Göran Lambertz, ordförande goran.lambertz@dom.se 08 561 666 13 070 31 288 31 Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en

Läs mer

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda.

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2014-09-24 ÅM 2014/5010 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-07-03 B 1041-14 R 1 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm ML./. riksåklagaren

Läs mer

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46)

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46) Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum Dnr 2014-11-10 ÅM-A 2014/1003 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-06-30 Fi2014/2432 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av förbudet mot köp av sexuell tjänst. Dir. 2008:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 april 2008.

Kommittédirektiv. Utvärdering av förbudet mot köp av sexuell tjänst. Dir. 2008:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 april 2008. Kommittédirektiv Utvärdering av förbudet mot köp av sexuell tjänst Dir. 2008:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 april 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utvärdera tillämpningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken; SFS 2005:90 Utkom från trycket den 15 mars 2005 utfärdad den 3 mars 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om brottsbalken dels att

Läs mer

Yttrande över Stalkningsutredningens betänkande Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Yttrande över Stalkningsutredningens betänkande Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) Sida 1 (6) Utvecklingscentrum Göteborg Datum Dnr ÅM-A 2008/1550 Ert datum Er beteckning Kammaråklagare Viktoria Karlsson 2008-10-24 Ju2008/8198/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling

KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling SVARSSKRIVELSE Sida 1 (7) Datum 2014-10-23 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-06-18 B 186-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM KEH./. riksåklagaren ang. samlag med avkomling (Hovrättens

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslutanderätten vid gemensam vårdnad. Dir. 2006:83. Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006

Kommittédirektiv. Beslutanderätten vid gemensam vårdnad. Dir. 2006:83. Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Kommittédirektiv Beslutanderätten vid gemensam vårdnad Dir. 2006:83 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall analysera vilka nackdelar som kan uppkomma

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Kommittédirektiv Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer Dir. 2014:115 Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga om det straffrättsliga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 december 2015 B 2351-15 KLAGANDE DKN Ombud och offentlig försvarare: Advokat BÅ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Sex ska vara frivilligt. Sveriges nya sexualbrottslagstiftning

Sex ska vara frivilligt. Sveriges nya sexualbrottslagstiftning Sex ska vara frivilligt Sveriges nya sexualbrottslagstiftning Brottsoffermyndighetens verksamheter Brottsskadeersättning Regressverksamhet Brottsofferfonden Kunskapscentrum Den nya sexualbrottslagstiftningen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 mars 2007 B 415-07 I KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART PN Ombud och offentlig försvarare: Advokat GM II KLAGANDE

Läs mer

Samverkan publika evenemang. Tillsammans för trygga och säkra evenemang

Samverkan publika evenemang. Tillsammans för trygga och säkra evenemang Samverkan publika evenemang Tillsammans för trygga och säkra evenemang 1 Samverkansmodell Polis Arrangörer (om ej kommunen) Kommun Besökare Lägesbild Problembild (orsaksanalys) Åtgärdsplan (vem gör vad?)

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt Rättsavdelningen Sida 1 (11) Byråchefen My Hedström 2019-05-28 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Ricky Ansell, Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Linköping Elena Severin, Åklagarmyndigheten utvecklingsavdelning. Göteborg Mariella Öberg, Nationellt

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM

Stockholm den 13 februari 2009 R-2008/1191. Till Justitiedepartementet. Ju2008/8198/KRIM R-2008/1191 Stockholm den 13 februari 2009 Till Justitiedepartementet Ju2008/8198/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 oktober 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över Stalkningsutredningens

Läs mer

SÄRSKILT UTSATT SITUATION

SÄRSKILT UTSATT SITUATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet SÄRSKILT UTSATT SITUATION - Om skyddet för den sexuella integriteten i våldtäktsparagrafens utnyttjandefall Anna Sjögren Examensarbete i straffrätt, 30 hp

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2006 B 154-06 KLAGANDE YF Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-08 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Samverkan för att förebygga ungdomsbrottslighet

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Skärpta regler för lagöverträdare år. Dir. 2017:122. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Skärpta regler för lagöverträdare 18 20 år Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Dir. 2017:122 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

Vad får Envar göra. En kort översikt av de rättigheter du som privatperson får göra vad avser tvångsmedel mot person.

Vad får Envar göra. En kort översikt av de rättigheter du som privatperson får göra vad avser tvångsmedel mot person. Vad får Envar göra En kort översikt av de rättigheter du som privatperson får göra vad avser tvångsmedel mot person. Gripa Envar Alla får detta Bar gärning Vad är bar gärning? Flyende fot När får jag inte

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 maj 2017 B 2590-16 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. FL Företrädd av åklagaren MOTPART WBF Ombud och offentlig

Läs mer

Våldtäkt mot barn/sexuellt utnyttjande av barn två HD-domar i mars 2006

Våldtäkt mot barn/sexuellt utnyttjande av barn två HD-domar i mars 2006 Våldtäkt mot barn/sexuellt utnyttjande av barn två HD-domar i mars 2006 RättsPM 2006:5 Brottmålsavdelningen Utvecklingscentrum Göteborg Mars 2006 1 Innehållsförteckning HD:s domar den 7 mars 2006 i mål

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Inledning. Integritetsskydd nytt förslag till lagtext och författningskommentar PM

Inledning. Integritetsskydd nytt förslag till lagtext och författningskommentar PM PM 92 2011-10-23 Yttrandefrihetskommittén Ju 2003:04 Göran Lambertz, ordförande Integritetsskydd nytt förslag till lagtext och författningskommentar Inledning Senast kommittén diskuterade integritetsskyddsfrågan

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m.

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m. Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2013-03-06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Allmän straffrätt Brottsbalken

Allmän straffrätt Brottsbalken Allmän straffrätt Brottsbalken Specialstraffrätt Övriga straffrättsliga regleringar som t.ex. narkotikastrafflagen, trafikbrottslagen Brottsbalken (BrB) kan delas in i - allmänna regler som är gemensamma

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Ett starkt straffrättsligt skydd

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En effektivare kriminalisering av penningtvätt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-01-21 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. En effektivare kriminalisering av penningtvätt

Läs mer

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) YTTRANDE 1 (23) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) (Ju2016/06811/L5) Sammanfattning Hovrätten instämmer i att en samtyckesbaserad sexualbrottslagstiftning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 mars 2019 Ö 1537-18 PARTER Klagande MK Ombud: Advokat ME Motpart TB Ombud: Jur.kand. FH-W SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt

Läs mer

Straffrättsliga åtgärder mot organiserad tillgreppsbrottslighet

Straffrättsliga åtgärder mot organiserad tillgreppsbrottslighet Promemoria 2018-01-19 Ju2018/00533/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Straffrättsliga åtgärder mot organiserad tillgreppsbrottslighet Sammanfattning av uppdraget En utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång?

Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång? RÄTTSFALL 75 Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång? 1. Inledning 1. Frågor som rör grader av kränkning är ofta känsliga. Inom ramen för ett relativt system implicerar uppvärdering av det ena

Läs mer

Yttrande över Integritetsskyddskommitténs slutbetänkande Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Yttrande över Integritetsskyddskommitténs slutbetänkande Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Sida 1 (6) Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2008-03-04 Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Integritetsskyddskommitténs slutbetänkande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings tingsrätt har ombetts yttra sig över rubricerade betänkande.

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings tingsrätt har ombetts yttra sig över rubricerade betänkande. REMISSYTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings

Läs mer

Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Föreningen Tillsammans Yttrande till SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten

Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Föreningen Tillsammans Yttrande till SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Föreningen Tillsammans Yttrande till SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten Föreningen Tillsammans är i regel

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013

Kommittédirektiv. Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott. Dir. 2013:30. Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Kommittédirektiv Översyn av straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott Dir. 2013:30 Beslut vid regeringssammanträde den 14 mars 2013 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga och

Läs mer

Seminarieinstruktioner i straffrätt VT 2017

Seminarieinstruktioner i straffrätt VT 2017 Seminarieinstruktioner i straffrätt VT 2017 1. Inledning Detta dokument innehåller information om de frågor som ska förberedas till de olika seminarierna. Det handlar dels om hänvisningar till de frågor

Läs mer

Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext

Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext PM 101 2011-12-12 Yttrandefrihetskommittén Ju 2003:04 Göran Lambertz, ordförande Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext 1 Inledning Vid det senast kommittésammanträdet, den 23 november, diskuterades

Läs mer

SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten

SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten SOU 2016:60 Ett starkare skydd för den sexuella integriteten Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige,

Läs mer

1 Inledning Bedömningen av uppsåt... 3 Avsiktsuppsåt (tidigare direkt uppsåt)... 4 Insiktsuppsåt (tidigare indirekt uppsåt)...

1 Inledning Bedömningen av uppsåt... 3 Avsiktsuppsåt (tidigare direkt uppsåt)... 4 Insiktsuppsåt (tidigare indirekt uppsåt)... 1 Inledning... 3 2 Bedömningen av uppsåt... 3 Avsiktsuppsåt (tidigare direkt uppsåt)... 4 Insiktsuppsåt (tidigare indirekt uppsåt)... 4 Likgiltighetsuppsåt... 4 3 Särskilt om likgiltighetsuppsåtet... 6

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Yttrande Dnr 2008-06-04 446-2008 Ert Dnr Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Kriminologiska institutionens remissvar på SOU 2016:60, Ett starkare skydd för den sexuella integriteten.

Kriminologiska institutionens remissvar på SOU 2016:60, Ett starkare skydd för den sexuella integriteten. Kriminologiska institutionens remissvar på SOU 2016:60, Ett starkare skydd för den sexuella integriteten. Kriminologiska institutionen tar i remissvaret inte upp frågorna om skärpt lagstiftning för sexualbrott

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010

Kommittédirektiv. Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och. och barnäktenskap. Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Kommittédirektiv Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap Dir. 2010: Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Sammanfattning av uppdraget Den svenska rättsordningen godtar inte tvångs

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Överklagande Sida 1 (6) Datum 2016-03-23 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

VÅLDTÄKT MOT BARN ELLER SEXUELLT UTNYTTJANDE AV BARN

VÅLDTÄKT MOT BARN ELLER SEXUELLT UTNYTTJANDE AV BARN JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet VÅLDTÄKT MOT BARN ELLER SEXUELLT UTNYTTJANDE AV BARN - Rättstillämpningens tolkning av en mindre allvarlig gärning Malin Köld Examensarbete i straffrätt,

Läs mer

Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Justitedepartementet Regerinskansliet 103 33 Stockholm Yttrande av Sveriges Kvinnolobby över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Sammanfattning Sexualbrott och mäns

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 maj 2008 B 1793-07 I KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART DJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KN II KLAGANDE

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42

Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42 Stockholm den 14 januari 2016 Till Justitiedepartementet Diarie nr: Ju2015/06480/L5 Yttrande över departementspromemorian Ett särskilt tortyrbrott, Ds 2015:42 Sammanfattning Civil Rights Defenders tillstyrker

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-13 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2456 av Johan Hedin (C) Rättspolitik Sammanfattning Rättspolitiken ska se alla människors lika värde, skydda de som behöver samhällets skydd, straffa brott

Läs mer

Ersättning för kränkning Jag känner mig kränkt! Ersättning för kränkning Ersättning för kränkning 3

Ersättning för kränkning Jag känner mig kränkt! Ersättning för kränkning Ersättning för kränkning 3 Jag känner mig kränkt! Kort historisk översikt Reglerades innan SkL:s tillkomst i 6 kap. 3 1 st. strafflagen. Nuvarande lydelse i 2:3 SkL (ersatte tidigare gällande 1:3 SkL). Kompletterades samtidigt med

Läs mer