Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden"

Transkript

1 1 Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 6 april 2015

2 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER BAKGRUND VERKSAMHETEN Nuvarande verksamhet vid Värmeverket i Boden Planerad verksamhet vid Värmeverket i Boden LOKALISERING Alternativa lokaliseringar Planförhållanden Områdesbeskrivning FÖRVÄNTAD MILJÖPÅVERKAN BILAGA Förslag till innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning

3 3 1 Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare/sökande Bodens Energi AB Adress Slipvägen Boden Anläggning: Värmeverket Besöksadress anläggningen Degerbergsvägen Boden Organisationsnummer Fastighetsbeteckning Boden 57:12 Fastighetsägare Prövningskoder, huvudbranscher Kontaktperson Bodens Energi AB A Förbränning av avfall, avfallsförbränningsanläggning (> ton per år) B Förbränningsanläggning MW tillfört Hardy Lundberg, VD Anläggningens platsnummer Telefon E-post hardy.lundberg@bodensenergi.se Kommun Bodens kommun Län Tillståndsgivande myndighet Tillsynsmyndighet Norrbottens län Mark- och miljödomstolen i Umeå Miljö- och byggnadsnämnden, Bodens kommun (nuvarande) 2 Bakgrund Bodens Energi är en energikoncern där fjärrvärme, elhandel, elproduktion och administration bedrivs i moderbolaget Bodens Energi AB och elnätsverksamheten bedrivs i det helägda dotterbolaget Bodens Energi Nät AB. Bodens Energi är även delägare till 60 procent i bolaget Energiproduktion i Norrbotten AB (EPAB). Bodens Energi AB var tidigare delägt med Vattenfall, men ägs sedan 2007 helt av Bodens kommun.

4 4 Bodens Energi har producerat, distribuerat och sålt el och fjärrvärme sedan Fjärrvärme finns nu i alla tätbebyggda bostadsområden i centralorten Boden. De nyanslutningar som tillkommer sker i form av förtätningar i befintliga fjärrvärmenät. Det finns ett sammanbundet fjärrvärmenät som förser Bodens tätort med värme. Produktion av fjärrvärme sker i en central anläggning, Värmeverket, med olika pannor för avfall, biobränslen och olja. Den senaste installerade avfallspannan producerar även el. Som ett komplement finns även nio reservanläggningar utplacerade i fjärrvärmenätet. Den äldsta fastbränslepannan har varit i drift sedan början av 1980-talen. För att minska drifttiden på denna panna och på så sätt förlänga dess livslängd, avser Bodens Energi att komplettera Värmeverket med en ny avfallseldad panna med kringutrustning för produktion av fjärrvärme och el. Den nya enheten kommer även att medföra att oljeanvändningen i befintliga anläggningar minskar och möjliggöra en större elproduktion. För att genomföra den planerade förändringen söker därför Bodens Energi tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och förändrad verksamhet vid Värmeverket i Boden. 3 Verksamheten 3.1 Nuvarande verksamhet vid Värmeverket i Boden Huvudproduktionsanläggning för fjärrvärme är Värmeverket i Boden, som består av tre oljeeldade hetvattenpannor, en avfallseldad hetvattenpanna, en biobränsleeldad hetvattenpanna och en avfallseldad ångpanna för samtidig produktion av fjärrvärme och el. Värmeverket har en sammanlagd installerad bränsleeffekt på cirka 175 MW. Tabell 1 redovisar befintliga produktionsenheter vid Värmeverket i Boden.

5 5 Tabell 1 Befintliga produktionsenheter vid Värmeverket Boden Enhet Typ Tillförd bränsleeffekt, MW Bränslen enligt tillstånd I drift år P11 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P12 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P13 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P14 Hetvattenpanna 29 Avfall, biobränsle, Eo1 Rökgaskondensering gemensam P14 och P16, 10 MW (1980) 1997* 1991 P16 Hetvattenpanna 22 Biobränsle, torv, Eo Rökgaskondensering, gemensam P14 och P16, 10 MW 1991 P17 Ångpanna 24 Avfall, biobränslen, 2008 Eo1 Rökgaskondensering, MW Turbin, 5 MW 2008 Summa 174 * Ombyggd från biobränsle till avfallsförbränning 1997 Verksamheten vid Värmeverket i Boden har tillstånd enligt miljöbalken daterat från länsstyrelsen i Norrbottens län med ett ändringstillstånd daterat Inom verksamhetsområdet för Värmeverket (fastigheten Boden 57:12) bedriver även Energiproduktion i Norrbotten AB (EPAB) verksamhet för att framställa och bearbeta träbaserade bränslen (beslut i miljö- och byggnadsnämnden om anmälan, daterat ). Den årliga produktionen i anläggningen har under de fem senaste åren varierat mellan 305 och 340 GWh värme samt mellan 24 och 28 GWh el. Huvudbränslen i anläggningen är avfall, som eldas i P14 och P17. Olika sorters av avfall ingår i tillståndet för anläggningen, men det utgörs i princip av hushålls- och verksamhetsavfall. En mindre mängd farligt avfall eldas, inklusive smittsamt avfall. I P16 eldas biobränslen med en inblandning av torv. Lätt eldningsolja (Eo1) används som startoch stödbränsle i dessa pannor. Eldningsolja (Eo4) används i de tre oljepannorna, P11-P13. Bränslen transporteras med bil till anläggningen. Lagring av bränslen sker antingen i inbyggda lager eller på hårdgjorda ytor utomhus. Utrustning finns för att bereda och bearbeta bränslen. Ytterligare yta håller på att färdigställas för lagring och bearbetning av bränslen. Arbete pågår med att se till att lakvatten från både befintliga och tillkommande ytor för utomhuslager av bränslen kan samlas upp. Ytor för lagring och bearbetning av bränslen redovisas i Figur 1.

6 6 Figur 1 Verksamhetsområde för Värmeverket med ytor utomhus för lagring och bearbetning av bränslen De tre oljeeldade pannorna är för spets- och reservdrift och används korta tider, upp till några hundra timmar per panna och år. Det finns ingen separat rökgasrening för oljepannorna. Figur 2 visar principiella scheman för fastbränslepannorna med rening av rökgaser respektive av vatten från rökgasrening och rökgaskondensering.

7 7 Figur 2 Översiktliga scheman för fastbränslepannorna P14, P16 och P17 vid Värmeverket i Boden Största delen av restprodukterna från anläggningen uppkommer vid förbränning av avfall. Slagg/bottenaska upparbetas genom bland annat metallavskiljning och karbonatisering och kan därefter användas som fyllningsmaterial. Restprodukten från rökgasreningen (flygaskan) transporteras till Norge och bearbetas där för att användas som fyllning av en gruva. Användningen av flygaskan är där klassad som ett återvinningsförfarande. 3.2 Planerad verksamhet vid Värmeverket i Boden Den planerade verksamheten innebär att den befintliga anläggningen kompletteras med ytterligare en avfallseldad ångpanna, P18, med kringutrustning för produktion

8 8 av fjärrvärme och el. Den tillförda bränsleeffekten för P18 planeras till MW och planeras med rökgaskondensering för att utvinna ytterligare energi ur rökgaserna, cirka 4 MW. Med den planerade utökningen kommer den totala installerade bränsleeffekten vid Värmeverket att bli i storleksordningen MW. I Tabell 2 redovisas enheter som planeras att ingå i tillståndsansökan, befintliga och tillkommande. Tabell 2 Planerade produktionsenheter vid Värmeverket Boden Enhet Typ Tillförd bränsleeffekt, MW Bränslen enligt ansökan I drift år P11 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P12 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P13 Hetvattenpanna 33 Eldningsolja, Eo P14 Hetvattenpanna 29 Avfall, biobränslen, Eo1 Rökgaskondensering gemensam P14 o P16, 10 MW P16 Hetvattenpanna 22 Biobränslen, torv, Eo1 Rökgaskondensering gemensam P14 o P16, 10 MW (1980) 1997* P17 Ångpanna 24 Avfall, biobränslen, 2008 Eo1 Rökgaskondensering, MW Turbin, 5 MW 2008 P18 Ångpanna Avfall, biobränslen, 2018/2019 Eo1 Rökgaskondensering, 2018/ MW Turbin, 6-9 MW 2018/2019 Summa * Ombyggd från biobränsle till avfallsförbränning 1997 I och med att den tillkommande pannan, som producerar både fjärrvärme och el, kommer att ersätta driften i pannor som enbart producerar fjärrvärme, ökar förbrukningen av avfallsbränsle till över ton per år. För att minska utsläppen till luft från P18 kommer anläggningen att förses med långtgående rökgasrening och rökgaskondensatet kommer att renas innan det släpps ut till recipienten. Pannan kommer att förses med en egen skorsten. För närvarande finns ett hinder som gör att skorstenshöjden begränsas till 45 m, med Bodens Energi är beredda att bygga en cirka 60 m hög skorsten om så skulle bli möjligt. I Figur 3 visas möjlig utformning av rening för den nya avfallspannan. Hanteringen av restprodukter planeras bli lika för den nya pannan som för de befintliga pannorna.

9 9 Ammoniak (SNCR) Kalk Aktivt kol Utsläpp till luft Avfallsbränslen PANNA P18 SLANGFILTER RÖKGAS- KONDENSERING Slagg/aska Restprodukt KONDENSATRENING Till recipient Figur 3 Möjlig schematisk utformning av en ny avfallseldad panna med rening I Figur 4 visas möjlig layout för Värmeverket i Boden med den nya pannan med kringutrustning, befintlig utrustning är markerad med rött och tillkommande med blått. Där redovisas även EPABs befintliga verksamhet med grönt.

10 10 Figur 4 Anläggningslayout Värmeverket i Boden med ny panna, P18 med kringutrustning (rött markerar befintlig utrustning, blått utrustning för P18, grönt EPABs befintliga verksamhet)

11 11 4 Lokalisering Värmeverket är lokaliserat inom fastigheten Boden 57:12, se Figur 5. Fastigheten ägs av Bodens Energi AB. Värmeverket Figur 5 Lokalisering av Värmeverket i Boden 4.1 Alternativa lokaliseringar Specifika, möjliga lokaliseringar har studerats för en ny avfallseldad pannenhet för att förse fjärrvärmenätet i Boden med fjärrvärme. För lokalisering av denna typ av verksamhet är det en förutsättning att det finns tillräckligt utrymme. Ytbehovet för en nyetablering bedöms till cirka 6-8 ha. Det är dessutom viktigt att det finns goda transportmöjligheter, att omgivningspåverkan kan bli begränsad samt att tillräckligt avstånd till närmaste bostäder och närhet till fjärrvärme- och elnät finns. Totalt har tre olika förslag jämförts, se Figur 6. Befintliga Värmeverket (genom förtätning) Brändkläppen, i anslutning till befintlig avfallsanläggning Bodensågen

12 12 Figur 6 Alternativa lokaliseringar som studerats för en ny avfallseldad panna i Boden Det bedöms som mest fördelaktigt miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt att bygga den nya avfallseldade pannenheten vid Värmeverket. Enheten kan byggas genom förtätning av befintligt område och befintlig infrastruktur med mera vid Värmeverket kan utnyttjas. 4.2 Planförhållanden Översiktsplan Området för befintlig verksamhet är angivet som värmeverk i den gällande översiktsplanen från Den planerade förändringen strider inte mot översiktsplanen. Detaljplaner Området där Värmeverket är placerat är planerat för tekniska anläggningar enligt detaljplanen för Boden 57:12, antagen För att säkerställa att det finns flexibilitet vid val av pannleverantör, önskar Bodens Energi att tillåten bygghöjd för pannan höjs något. Detta bedöms kunna genomföras genom ett enkelt planförfarande. Arbetet med revidering av detaljplanen har inletts vid planenheten inom Bodens kommun.

13 Områdesbeskrivning Värmeverket är lokaliserat på fastigheten 57:12 i Bodens kommun och är beläget cirka 2 km väster om Bodens centrum vid väg 97 mot Jokkmokk. Avståndet till närmaste bostadshus, som är fyra småhus längs väg 97, är cirka 100 meter från anläggningen. Närmaste större bostadsbebyggelse ligger cirka 1 km öster om Värmeverket. Transporter till och från anläggningen sker med bil, i huvudsak via väg 356 och väg 97/Jokkmokksvägen. Luleå älv utgör vattenrecipient för större delen av processavloppsvattnet från Värmeverket. Värmeverket ligger i direkt anslutning till Paglaområdet. Pagla är ett friluftsområde. Hela Paglaområdet med dess befästningssystem, förrådsbyggnader och hangarer samt Bodens garnisons kasernområde är av riksintressen för kulturmiljövården Värmeverket är inom påverkansområdet för riksintresset för totalförvarets militära del, som fastställdes 17 december Förväntad miljöpåverkan Verksamhetens huvudsakliga miljöpåverkan på miljön sker genom emissioner till luft och vatten. Emissionerna till luft består bland annat av de försurande gaserna kväveoxider, svaveldioxid och saltsyra, samt stoftpartiklar. För att begränsa utsläpp till luft och vatten kommer den nya pannlinjen att byggas med utrustning för långtgående rening. För att utnyttja så mycket som möjligt av energin i rökgaserna planeras anläggningen att förses med rökgaskondensering ur vilken energi återvinns och ett kondensat uppstår. Kondensatet kommer att tas om hand och renas. Det uppkommer även fasta restprodukter från förbränningen, dels från pannan, dels från rökgasreningen. Restprodukterna kommer att omhändertas så att miljöpåverkan begränsas och restprodukterna kommer om möjligt att återanvändas. Risk för buller, damning och lukt kan främst uppstå vid hantering av bränslen. För den tillkommande pannlinjen kommer befintliga system för bränslen att användas, men det krävs vissa kompletteringar. För tillkommande anläggningsdelar för bränslen kommer åtgärder att vidtas som begränsar riskerna för buller, damning och lukt. Det krävs transporter till och från anläggningen. Dessa transporter kommer att ske med bil. Utsläpp till vatten är främst suspenderande ämnen och metaller. Renat rökgaskondensat och avloppsvatten från rökgasrening och processavloppsvatten leds till Luleå älv via en dagvattenledning. Dagvatten från hårdgjorda ytor där bränslen lagras går via diken och kommer att samlas upp.

14 Fördelar Den planerade förändringen medför att användningen av fossil olja kan minskas. Produktion i en äldre pannlinje kan ersättas med produktion i en ny modern, med högre prestanda. Den nya enheten innebär även att el kan produceras samtidigt som värme, vilket innebär ett effektivt resurshushållande. 14

15 15 Bilaga 1 Innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) - förslag Icke-teknisk sammanfattning Administrativa uppgifter Inledning - Nollalternativ och planerad verksamhet - Ansökans omfattning - Systemgränser och avgränsningar Verksamhetsbeskrivning Områdesbeskrivning Alternativa lokaliseringar Emissioner från anläggningen Transporter Summering av emissioner Alternativa lösningar för att minska miljöpåverkan inklusive jämförelse med BAT och BREF Lokala miljökonsekvenser - Effekter under byggtid - Luftkvalitet och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Vattenrecipient och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Buller - Lukt och damning - Påverkan på skyddsvärda områden inklusive riksintressen - Påverkan på kultur, natur och friluftsliv - Miljörisker - Påverkan på landskapsbilden Regionala miljökonsekvenser Globala miljökonsekvenser Överensstämmelse med miljömål (lokala, regionala och nationella) Bilagor till MKB Teknisk beskrivning Samrådsredogörelse Särskilda utredningar - Lokaliseringsutredning - Spridningsberäkningar luft, inkl uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Påverkan på vattenrecipient, inkl uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Bullerutredning - Miljöriskanalys - Transportutredning - Statusrapport avseende föroreningar i mark och grundvatten

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

2015-09-30 Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås

2015-09-30 Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås 1 Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås September 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 BEFINTLIG VERKSAMHET... 5 4 PLANERAD

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2 Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1 2 Vision och syfte 2 3 Bakgrund 2 3.1 E.ONs värmeverksamhet i Stockholmsregionen 2 3.2 Ökat behov 3 4 Lokalisering 5 4.1 Alternativa lokaliseringar

Läs mer

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping 1 E.ON Värme AB Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping April 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 PLANERAD VERKSAMHET... 5 4

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning.

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Vasa Värme Kalix AB Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Innehållsförteckning 1. Administrativa uppgifter... 3 2. Betydande

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg SAMRÅDSUNDERLAG

2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg SAMRÅDSUNDERLAG Datum: Adress: 2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg Samrådsunderlag inför kommande tillståndsprövning avseende uppförande av ett biobränsleeldat kraftvärmeverk

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM UPPDRAGSNUMMER 1331729000 Innehållsförteckning 1 Administrativa

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras i Upplands-Bro kommun Underlag för samråd enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB och E.ON Gas Sverige AB Augusti 2011 Innehåll 1 Inledning

Läs mer

Haparanda Värmeverk. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap. 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning.

Haparanda Värmeverk. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap. 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. S A M R Å D S U N D E R L A G Haparanda Värmeverk Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap. 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Innehållsförteckning 1. Administrativa

Läs mer

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Ärende Ronneby Miljö & Teknik AB (nedan kallat Miljöteknik) planerar för förändring av den befintliga verksamheten vid Sörbyverket, fastighetsbeteckning

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta

Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta Samrådsunderlag inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Vattenfall AB Värme Uppsala 2016-05-25 Innehåll 1 INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 2 TILLSTÅNDSPRÖVNING

Läs mer

Avfallsförbränning. Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala

Avfallsförbränning. Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala Avfallsförbränning Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala är ett av Sveriges största fjärrvärmebolag. Våra huvudprodukter

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för en ny kraftvärmeanläggning inom Hagbyområdet, Täby kommun

Miljökonsekvensbeskrivning för en ny kraftvärmeanläggning inom Hagbyområdet, Täby kommun 1 BILAGA B Handläggare: Anna-Karin Hjalmarsson Miljökonsekvensbeskrivning för en ny kraftvärmeanläggning inom Hagbyområdet, Täby kommun 2 Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund och syfte E.ON Sverige AB

Läs mer

AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping

AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping 1 AGA Gas AB Samrådsunderlag för ändrad och utökad verksamhet vid gasanläggningen i Enköping Mars 2016 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 VERKSAMHETEN... 4 3.1 Nuvarande verksamhet...

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1

2017 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1 2017 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Växjö Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 1 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014

Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Årsrapport-Miljö för Skutskär reservanläggning år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1 2015 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Växjö Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 1 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Hallsberg-Örebro-Kumla

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Hallsberg-Örebro-Kumla 2017 DoA Fjärrvärme E.ON Värme Sverige AB Hallsberg-Örebro-Kumla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Prisområde 2 Hallsberg Kumla Örebro Prisområde 2 Ort/orter FVD20012 Hallsberg

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bälinge biobränslepanna år 2009 Gävle den 26/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Ett kraftvärmeverk. i ständig utveckling. www.malarenergi.se

Ett kraftvärmeverk. i ständig utveckling. www.malarenergi.se Ett kraftvärmeverk i ständig utveckling. www.malarenergi.se El och värme i samma process bekvämt och effektivt. VÄSTERÅS KRAFTVÄRMEVERK ÄR SVERIGES STÖRSTA OCH ETT AV EUROPAS RENASTE. Det började byggas

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Lidköpings Värmeverk AB

2015 DoA Fjärrvärme. Lidköpings Värmeverk AB 2015 DoA Fjärrvärme Lidköpings Värmeverk AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lidköpings värmeverk AB Ort/orter FVD20012 Lidköping Prisområdesnamn FVD20013 Lidköpings tätort Kontaktperson

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

2016 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Gustavsberg

2016 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Gustavsberg 2016 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Gustavsberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Gustavsberg Ort/orter FVD20012 Gustavsberg Prisområdesnamn FVD20013 Gustavsberg Kontaktperson -

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Tyresö/Haninge/Älta

2017 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Tyresö/Haninge/Älta 2017 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Tyresö/Haninge/Älta 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Haninge/Tyresö/Älta Ort/orter FVD20012 Haninge/Tyresö/Älta Prisområdesnamn FVD20013 Haninge/Tyresö/Älta

Läs mer

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank.

LIFE04 ENV SE/000/774. Processbeskrivning Biomalkonceptet. Ventilation. Mottagningsficka. Grovkross. Malning. Fast material. Biomal tank. BIOMAL-projektet som startades i januari 2004 och som delvis finansierats inom LIFE Environmental Program har nu framgångsrikt avslutats. En ny beredningsfabrik för Biomal, med kapaciteten 85 000 ton/år,

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla 2015 DoA Fjärrvärme Luleå Energi AB Luleå fjärrkyla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Luleå Fjärrkyla Ort/orter FVD20012 Luleå Prisområdesnamn FVD20013 Luleå Fjärrkyla Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Matforsnätet

2017 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Matforsnätet 2017 DoA Fjärrvärme Sundsvall Energi AB Matforsnätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Matforsnätet Ort/orter FVD20012 Matfors Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Hjo Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Hjo Ort/orter FVD20012 Hjo tätort Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031 Per-Olof Westlin

Läs mer

Skutskär reservanläggning

Skutskär reservanläggning Årsrapport Miljö 2016 Skutskär reservanläggning Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Skutskärs fjärrvärmenäts reservanläggning

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. 29 miljöbalken (1998:808)

Samråd enligt 6 kap. 29 miljöbalken (1998:808) Haparanda 2018-02-13 Samråd enligt 6 kap. 29 miljöbalken (1998:808) Uppförande av ny fjärrvärmeanläggning på fastigheten Haparanda 3:33, Haparanda kommun, Norrbottens län Haparanda Värmeverk AB (HVAB)

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala 2015 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Uppsala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Uppsala Ort/orter FVD20012 Uppsala Prisområdesnamn FVD20013 Uppsala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

Vänge biobränslepanna

Vänge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Vänge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Vänge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala 2014 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Motala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Motala Ort/orter FVD20012 Motala Prisområdesnamn FVD20013 Motala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Älvkarleby biobränslepanna

Älvkarleby biobränslepanna Årsrapport Miljö 2015 Älvkarleby biobränslepanna Datum 21/3 2016 Underskrift: Roger Berlin, Vd, Bionär Närvärme AB Innehållsförteckning 1. Grunddel 3 2. Verksamhetsbeskrivning 3 3. Drift och produktion

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Moliden 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Moliden Ort/orter FVD20012 Moliden Prisområdesnamn FVD20013 Yttre nät Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

2016 DoA Fjärrvärme. Umeå Energi AB. Umeå Holmsund

2016 DoA Fjärrvärme. Umeå Energi AB. Umeå Holmsund 2016 DoA Fjärrvärme Umeå Energi AB Umeå Holmsund 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Umeå Holmsund Ort/orter FVD20012 Umeå, Holmsund Prisområdesnamn FVD20013 Umeå Kontaktperson

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

2016 DoA Fjärrvärme. Umeå Energi AB. Hörnefors

2016 DoA Fjärrvärme. Umeå Energi AB. Hörnefors 2016 DoA Fjärrvärme Umeå Energi AB Hörnefors 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Hörnefors Ort/orter FVD20012 Hörnefors Prisområdesnamn FVD20013 Umeå Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Nyköping

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Nyköping 2015 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Nyköping 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Nyköping Ort/orter FVD20012 Nyköping Prisområdesnamn FVD20013 Nyköping Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Malung-Sälens kommun

2017 DoA Fjärrvärme. Malung-Sälens kommun 2017 DoA Fjärrvärme Malung-Sälens kommun 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Malungs värmeverk Ort/orter FVD20012 Malung Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken.

Inledning Ragn-Sells Avfallsbehandling AB (Bolaget) avser att hos Mark- och miljödomstolen ansöka om ändringstillstånd enligt 16 kap. 2 miljöbalken. 2018-11-23 Inbjudan till samråd enligt 6 kap. 24 miljöbalken med anledning av ansökan om ändringstillstånd till miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Heljestorp, Vänersborgs kommun. Inledning

Läs mer

Växjö Energi AB Björn Wolgast

Växjö Energi AB Björn Wolgast Växjö Energi AB Björn Wolgast Innehåll Växjö Energi Sandviksverket Fjärrkyla i Växjö Sandvik 3 Det var här det hela började 1887 Viktiga datum i Växjö Energis historia 1887 Växjö Stads Elektricitetsverk

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

2010 DoA Fjärrvärme. Torsås Fjärrvärmenät AB

2010 DoA Fjärrvärme. Torsås Fjärrvärmenät AB 2010 DoA Fjärrvärme Torsås Fjärrvärmenät AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Torsås Fjärrvärmenät AB Ort/orter FVD20012 Torsås Prisområdesnamn FVD20013 Torsås Kontaktperson -

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Härnösand Energi & Miljö AB

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Härnösand Energi & Miljö AB 2017 DoA Fjärrvärme Härnösand Energi & Miljö AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Härnösand Ort/orter FVD20012 Härnösand Prisområdesnamn FVD20013 Härnösand Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08 Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB Beställare

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Sundsvall

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Sundsvall 2015 DoA Fjärrvärme Sundsvall Energi AB Sundsvall 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Huvudnätet Ort/orter FVD20012 Sundsvalls tätort och anslutna nätområden Prisområdesnamn FVD20013

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Uddevalla Energi Värme AB. Uddevalla

2017 DoA Fjärrvärme. Uddevalla Energi Värme AB. Uddevalla 2017 DoA Fjärrvärme Uddevalla Energi Värme AB Uddevalla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Uddevalla Ort/orter FVD20012 Uddevalla Prisområdesnamn FVD20013 Uddevalla Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Norrköping-Söderköping

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Norrköping-Söderköping 2017 DoA Fjärrvärme E.ON Värme Sverige AB Norrköping-Söderköping 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Norrköping Norrköping, Söderköping Norrköping Ort/orter FVD20012 Norrköping,

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby

2017 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby 2017 DoA Fjärrvärme Sala-Heby Energi AB Sala Heby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Sala-Heby Energi AB Ort/orter FVD20012 Sala och Heby Kommuner Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby 2015 DoA Fjärrvärme Sala-Heby Energi AB Sala Heby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Sala och Heby Ort/orter FVD20012 Sala och Heby Prisområdesnamn FVD20013 Sala och Heby Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Varberg Energi AB. Centrala nätet

2017 DoA Fjärrvärme. Varberg Energi AB. Centrala nätet 2017 DoA Fjärrvärme Varberg Energi AB Centrala nätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Varberg Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg 2015 DoA Fjärrvärme Linde Energi AB Lindesberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lindesberg Ort/orter FVD20012 Lindesberg Prisområdesnamn FVD20013 Lindesberg Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Centrum 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Örnsköldsvik Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Eskilstuna Energi & Miljö AB. Eskilstuna Energi & Miljö

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Eskilstuna Energi & Miljö AB. Eskilstuna Energi & Miljö 2017 DoA Fjärrvärme Eskilstuna Energi & Miljö AB Eskilstuna Energi & Miljö 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Eskilstuna-Torshälla-Hällby-Kvicksund-Ärla Ort/orter FVD20012 Eskilstuna-Kvicksund

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Norberg

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Norberg 2015 DoA Fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Fjärrvärmenät Norberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Norberg Ort/orter FVD20012 Norberg Prisområdesnamn FVD20013 Norberg Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Götene Vatten & Värme AB. Götene

2015 DoA Fjärrvärme. Götene Vatten & Värme AB. Götene 2015 DoA Fjärrvärme Götene Vatten & Värme AB Götene 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Götene Ort/orter FVD20012 Götene Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Tekniska verken i Linköping AB. Katrineholm

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Tekniska verken i Linköping AB. Katrineholm 2015 DoA Fjärrvärme Tekniska verken i Linköping AB Katrineholm 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Katrineholm Ort/orter FVD20012 Katrineholm Prisområdesnamn FVD20013 Katrineholm

Läs mer