Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-09-30 Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås"

Transkript

1 1 Samrådsunderlag för ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås September 2015

2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER BAKGRUND BEFINTLIG VERKSAMHET PLANERAD OCH ANSÖKT VERKSAMHET LOKALISERING Alternativ lokaliseringar Planförhållanden Detaljplan Översiktsplan Områdesbeskrivning FÖRVÄNTAD MILJÖPÅVERKAN BILAGA Bilaga 1 Innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) och teknisk beskrivning - förslag

3 3 1 Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare: Mälarenergi AB Box Västerås Anläggning: Kraftvärmeverket i Västerås Besöksadress Sjöhagsvägen anläggningen Västerås Anläggningsnummer: Koordinater x Organisationsnummer Fastighetsbeteckning Kraftverket 1, 2, och 3, Värmeväxlaren 1 och 2, Värmekällan 1 och 2, Värmeväxlaren, Kraftvärmeverket 1, Fullriggaren 1, Västerås 2:77 och Ångturbinen 1 (delar av Västerås 2:74, Kryssmasten och Munkboängen (delar av Västerås 2:111)) Fastighetsägare Mälarenergi (fastigheter inom parentes arrenderas av Västerås stad och Mälarhamnar AB) SNI-kod, huvudbransch Befintlig: huvudbransch och Tillkommande och ansökt verksamhet: och Kontaktperson Josefin Forsell, miljöingenjör Telefon Mobiltelefon E-post Josefin.forsell@malarenergi.se Kommun Västerås stad Län Västmanlands län Tillståndsgivande Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt myndighet Tillsynsmyndighet Länsstyrelsen i Västmanlands län 2 Bakgrund Kraftvärmeverket i Västerås försörjer kunder med fjärrvärme i Västerås och Hallstahammar med omnejd. Fjärrvärmenätet med produktionsanläggningar visas schematiskt i Figur 1. Dessutom levereras el till elnätet och ånga till närliggande industri. Kraftvärmeverket ägs av Mälarenergi AB, som är ett helägt dotterbolag till Västerås stad.

4 4 * Kraftvärmeverket * anläggningen ägs inte av Mälarenergi Figur 1 Fjärrvärmenät i Västerås och Hallstahammar kommuner med produktionsanläggningar Kraftvärmeverket började byggas redan på 1960-talet och det finns ett stort behov av förnyelse av kraftvärmeverket. Ett arbete har därför påbörjats att förnya kraftvärmeverket. Syftet med förnyelsen är att få ny produktionskapacitet, öka bränsleflexibiliteten och dessutom minska användningen av fossila bränslen såsom olja och kol och på så sätt fortsätta att producera prismässigt konkurrenskraftig fjärrvärme. Som en första etapp i förnyelsearbetet har ett nytt kraftvärmeblock, block 6, byggts och tagits i drift under Anläggningen tar tillvara energin ur avfall genom förbränning och producerar samtidigt fjärrvärme och el. Förnyelsearbetet går nu in i nästa etapp med ett nytt kraftvärmeverk, block 7. De äldre blocken på kraftvärmeverket utgör risker för otillgänglighet och haverier som kan medföra utebliven leverans till kund samt risk för kraftigt ökade underhållskostnader. Därför planerar Mälarenergi att bygga ett nytt kraftvärmeblock, block 7, vid kraftvärmeverket i Västerås. Detta underlag ligger till grund för den samrådsprocess som nu inleds. Samrådet sker i enlighet med Miljöbalken 6 kap med länsstyrelse, kommuner, övriga myndigheter, närliggande verksamheter, organisationer och allmänheten. Det syftar till att i dialog hämta in synpunkter inför arbetet med att ta fram en

5 5 tillståndsansökan. En redogörelse över samrådet kommer, tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), att ingå som delar i den ansökan om tillstånd som Mälarenergi AB planerar att lämna in till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt under senare delen av Tillståndsansökan är tänkt att utformas som en ändring av verksamheten vid Kraftvärmeverket i Västerås, där ändringen utgör ett nytt kraftvärmeblock, block 7. 3 Befintlig verksamhet I sydvästra utkanten av Västerås stad, i anslutning till västra hamnen, är sedan talet stadens kraftvärmeverk lokaliserat. Anläggningen har byggts ut successivt. Först under åren med fyra block och därefter vid senaste sekelskiftet med en femte panna som kopplats samman med ett av blocken. Ytterligare ett block togs i drift Med block avses här panna med tillhörande turbin och generator. Anläggningen har tidigare ägts av flera bolag, men numera äger det kommunala bolaget Mälarenergi AB hela anläggningen. Kraftvärmeverket består av fem så kallade kraftvärmeblock (Block 1-4 och 6), som vardera består av en ångpanna och en ångturbin. Till block 4 finns ytterligare en ångpanna (panna 5) inkopplad. Det finns en hetvattenpanna installerad som reserv vid driftstörningar eller vid oväntat stort värmebehov. Dessutom finns två mindre pannor för produktion av hjälpånga (varav en är elpanna). Tabell 1 visar de olika pannorna vid Kraftvärmeverket i Västerås. Tabell 1 Förbränningsanläggningar vid Kraftvärmeverket i Västerås Enhet Bränsle, tillståndsgivna Installerad tillförd Drifttagningsår effekt, MW Panna 1 Kol, torv, tallbeckolja, Eo Panna 2 Kol, tallbeckolja, Eo Panna 3 Eo Panna 4 Kol, torv, tackbeckolja, Eo5, torra biobränslen Panna 5 Olika fasta biobränslen, återvunnet trä, torv, tallbeckolja, Eo1, Eo5, kol HVK Eo HJP02 Eo Panna 6 Brännbart avfall (inklusive farligt avfall), biobränslen, Eo1, kol, torv Summa installerad tillförd effekt Totalt installerad tillförd effekt är knappt MW vid Kraftvärmeverket i Västerås. Figur 2 visar de större anläggningsdelarna vid Kraftvärmeverket i Västerås.

6 6 N Panna 6 Panna 3 Panna 1 och 2 Panna 4 Panna 5 Figur 2 Kraftvärmeverket i Västerås med placering av de befintliga pannorna Befintligt kraftvärmeverk är etablerat på följande fastigheter, som ägs av Mälarenergi AB: Kraftvärmeverket 1, 2 och 3, Värmeväxlaren 1 och 2, Värmekällan 1 och 2, Västerås 2:77, Fullriggaren 1 och Ångturbinen 1. Dessutom hyr Mälarenergi ytterligare markområden av Mälarhamnar AB (delar av Västerås 2:74), Kryssmasten och Munkboängen (delar av Västerås 2:111) som arrenderas av Västerås stad. Figur 3 visar kraftvärmeverket med olika anläggningsdelar på respektive fastighet.

7 7 1 Kraftvärmeverket 1,2,3: P1-P4, HVK och HjP02 6 Västerås 2:111 Kryssmasten : lagring av bränslen 2 Värmeväxlaren 1 och 2: P5 och P6, 7 Fullriggaren 1: Inomhuslager för torra ackumulator, bränsle- och asklager trädbränslen samt reservdelslager 3 Värmekällan 1 och 2: Ammoniak- och 8 Västerås 2:77: Eldistribution och bränslelager nöddieselanläggning 4 Ångturbinen: Beredning och lagring av 9 Västerås 211 Munkboängen : Ytor för avfallsbränslen inomhus bränslelager 5 Västerås 2:74: Ytor för bränslelager 10 Västerås 2:34: Dagvattendamm Figur 3 Placering av Kraftvärmeverket i Västerås på olika fastigheter-befintlig verksamhet Medelvärdet för produktionen i Kraftvärmeverket i Västerås har över de senaste fem åren varit drygt GWh fjärrvärme och knappt 500 GWh el. Motsvarande tillförda bränsleenergi har varit cirka GWh. Kraftvärmeverket i Västerås berörs av Sevesolagstiftningen och omfattas av industriutsläppsförordning, både förordningen om stora förbränningsanläggningar och den om avfallsförbränningsanläggningar. Kraftvärmeverket tillståndsprövades av miljödomstolen och tillstånd erhölls under 2009 för befintlig verksamhet och för en planerad enhet med förgasning av avfall (totalt ton avfall per år) kopplat till block 4 vid kraftvärmeverket. Under 2010 erhölls även tillstånd från miljödomstolen för utökning av den installerade tillförda effekten på en av de befintliga pannorna (panna 5). Mälarenergi AB fattade beslut om att inte bygga förgasningsanläggningen för avfall, för vilken tillstånd meddelats 7 juli 2009, utan att istället bygga en förbränningsanläggning för avfall med ny ångturbin. Ett tillstånd erhölls från mark- och miljödomstolen 2012 för uppförande av den avfallseldade kraftvärmeanläggningen med tillstånd att elda högst ton avfall per år.

8 8 4 Planerad och ansökt verksamhet Ansökan kommer att omfatta ett nytt kraftvärmeblock, block 7 som placeras inom verksamhetområdet för den befintliga anläggningen. Anläggningen kommer i huvudsak att bestå av ångpanna, turbin, rökgasrening, rökgaskondensering och system för beredning, hantering och lagring av bränslen. För att svara mot el- och värmebehovet planeras den totalt installerade tillförda effekten vara i intervallet 165 till 225 MW. Det är en ökning av den befintliga installerade tillförda effekten vid Kraftvärmeverket i Västerås med upp till cirka 10 procent. Block 7 förläggs med panna, turbin och tillhörande system inom kvarteret Fullriggaren 1, som i dag inrymmer inomhuslager för torra trädbränslen, förråd och kontor för Mälarenergi Värme och Elnät. Bränsleberedningsanläggning och bränsleupplag förläggs inom fastigheten Kryssmasten. Figur 4 visar förändringar av verksamheten på Fullriggaren och Kryssmasten. 1 Kraftvärmeverket 1,2,3: P1-P4, HVK och HjP02 6 Västerås 2:111 Kryssmasten : lagring av bränslen, dagvattendamm 2 Värmeväxlaren 1 och 2: P5 och P6, 7 Fullriggaren 1: P7, lagerbyggnad och ackumulator, bränsle- och asklager reservdelslager 3 Värmekällan 1 och 2: Ammoniak- och 8 Västerås 2:77: Eldistribution och bränslelager nöddieselanläggning 4 Ångturbinen: Beredning och lagring av 9 Västerås 211 Munkboängen : Ytor för avfallsbränslen inomhus bränslelager 5 Västerås 2:74: Ytor för bränslelager 10 Västerås 2:34: Dagvattendamm Figur 4 Placering av Kraftvärmeverket i Västerås på olika fastigheter-med block 7 (tillkommande byggnader markerade med gult) En principskiss över block 7 redovisas i Figur 5.

9 9 Figur 5 Skiss över planerad anläggning för block 7 på kv Fullriggen och Kryssmasten (Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB) I Figur 6 visas ungefärligt läge för det nya kraftvärmeblocket på ett flygfoto. Vissa byggnader inom kvarteret Fullriggaren kommer att behöva rivas eller flyttas. Befintlig kontorsbyggnad kan byggas om för att inrymma personal och kontor för block 7. Befintlig yta för bränslelagring kommer att utökas, vilket innebär att en cykelväg kommer att flyttas och skogsmark kommer att utnyttjas.

10 10 N Figur 6 Flygfoto med befintlig verksamhet och med ungefärligt läge för planerad verksamhet för block 7 markerad med röda ringar De bränslen som kommer att vara möjliga att använda i panna 7 är återvunna träbränslen och trädbränslen, i huvudsak avverkningsrester, sågverksbiprodukter och åkerbränslen såsom Salix. Återvunna träbränslen planeras att vara huvudbränsle. Dessa bränsleslag används för närvarande i panna 5. Flytande bränslen såsom eldningsolja och bioolja kommer att utgöra start- och stödbränsle. Upp till cirka tio procent av bränslemängden kan komma att utgöras av impregnerat trä, bränsle som klassas som farligt avfall. Benämningen återvunnet trä avser trämaterial som sorterats ut i återvinningscentraler eller mer enhetligt material såsom pallvirke, rivningsvirke, emballagevirke eller formvirke. Tillförd bränsleenergi till panna 7 förväntas bli upp till cirka GWh per år. Den förväntade förbrukningen återvunnet trä bedöms kunna komma att bli upp till cirka ton per år. Bränslet kommer att transporteras med lastbilar eller dumpers till bränsleplan på Kryssmasten. Bränslen som kommer till bränsleplan för block 7 kommer att vara sönderdelat. Bränslen tippas antingen på bränsleplanen eller direkt i en tippficka. På bränsleplanen lagras bränslet i stackar. För att minska risken för damning kommer olika åtgärder att vidtas som till exempel skyddsmur, skyddsnät och vattenbegjutning. Bränslet kommer efter att det tömts i tippfickan att beredas innan det lagras i silos. Transporter till silos och från silos till pannhus kommer att ske i slutna bandgångar.

11 11 Bränsle till block 7 kommer även att lagras på ytor för bränslelagring i direkt anslutning till det befintliga kraftvärmeverket, dvs på kolgården och på bioplan (se område 5 i Figur 4). Där kommer det också att vara möjligt av flisa bränslen. Block 7 kommer att ersätta produktionen av fjärrvärme i äldre koleldade anläggningar. För att minimera utsläpp till luft kommer anläggningen att byggas med bästa tillgängliga teknik. Det handlar bland annat om utrustning för att minska utsläppen av kväveoxider, stoft och svaveldioxid, som bildas vid förbränning. För att utnyttja ytterligare energin i rökgaserna kommer anläggningen att förses med rökgaskondensering ur vilken energi återvinns och ett kondensat uppstår. Kondensatet kommer att tas om hand och renas med bästa tillgängliga teknik, innan det släpps ut till recipient. I Figur 7 visas ett enkelt schema över möjlig utformning av panna med efterföljande rening. Figur 7 Enkel schematisk bild över möjlig utformning av panna 7 med efterföljande rening 5 Lokalisering 5.1 Alternativ lokaliseringar Mälarenergi har utrett möjliga lokaliseringsalternativ för det planerade kraftvärmeblocket. En grov skanning har gjorts genom att förutsättningslöst studera möjligheter att bygga en anläggning för att förse det sammankopplade nätet i Västerås kommun och Hallstahammar kommun med fjärrvärme. Tretton alternativ identifierades inledningsvis som möjliga lokaliseringar för det nya kraftvärmeblocket och av dessa sållades åtta bort. De fem återstående alternativen som har studerats närmare i en lokaliseringsutredning är, se även Figur 8.

12 12 Söder om Panna 4 i nära anslutning till befintlig pannbyggnad Norra Seglargatan inom kvarteret Fullriggaren 1 och Kryssmasten, ytor som idag inrymmer förråd och kontor för Mälarenergi Värme och Elnät. Munkboängen 1 (Västerås 2:111) nordväst om Tidövägen på Mälarenergis nuvarande upplagsplats för bränsle. Bränsleupplagret flyttas till området sydost om Tidövägen. Kvastbruket (Västerås 3:12) vid norra utfarten mot Sala. Hacksta, i Hackstaområdet intill Söderleden. Figur 8 Karta över lokaliseringsalternativ för ett nytt kraftvärmeblock Möjligheter att utnyttja området som idag utnyttjas för pannor genom till exempel rivning eller att bygga i direkt anslutning till befintliga pannor har flera begränsningar. Panna 1 och 2 kommer att köras fram till 2020 och kan därför inte rivas. Mälarenergi har vidare fattat beslut att panna 3 ska finnas kvar som reservanläggning för värmeproduktion. Trots att panna 4 förnärvarande ligger i malpåse kan pannan inte rivas eftersom bland annat befintliga matarvatten- och kondensatsystem fortfarande används av panna 5. Dessutom moderniseras befintlig turbin G4, som är gemensam för panna 4 och 5 för att bättre anpassas till drift med panna 5. Av avgörande betydelse i val av lokaliseringsplats är att anläggningen ska ha begränsad omgivningspåverkan samt att den är logistiskt väl placerad när det gäller transporter och infrastruktur samt i förhållande till fjärrvärmenät, elnät och närhet till kunder.

13 13 Att bygga anläggningen vid Norra Seglargatan på ytor i närheten av det befintliga kraftvärmeverket och delvis på ytor som i dag utnyttjas för bland annat bränslelagring bedöms som mest fördelaktigt. Övriga alternativ bedöms som mindre lämpliga. Detta på grund av tillgänglighetsaspekten när det gäller tillgång till ytor, konkurrerande planer, infrastruktur och logistik. Bra tillgång till transporter med hjälp av såväl båt, bil som järnväg är viktigt, samt närheten till fjärrvärmenätet. 5.2 Planförhållanden Detaljplan Den föreslagna lokaliseringen Norra Seglargatan är inom kvarteren Fullriggaren och Kryssmasten. Dessa ytor är planerade för ett nytt kraftvärmeverk i Detaljplan för Kv Fullriggaren m m (nytt kraftvärmeverk) Västerås, Dp 1285 med lagakraftdatum Västerås stad har fattat beslut om förhandsbesked angående bygglov för det planerade kraftvärmeblocket. Genom beslutet om förhandsbesked strider inte den planerade verksamheten mot gällande detaljplan Översiktsplan Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Antagen av kommunfullmäktige Sedan tidigare finns även en fördjupad översiktsplan för Sjöhagen- Västra hamnen, FÖP 48 antagen av kommunfullmäktige I FÖP 48 anges att kvarteret Fullriggaren reserveras för ett framtida kraftvärmeverk. 5.3 Områdesbeskrivning Det befintliga kraftvärmeverket är beläget i ett industriområde i anslutning till Djuphamnen vid Sjöhagsvägen, cirka 3 km väster om Västerås centrum, se Figur 9. Mellan kraftvärmeverket och Mälaren i öster finns en hamnplan. I övriga väderstreck finns ytterligare industriområde. Norr och väster om anläggningen finns större trafikleder.

14 14 Figur 9 Kraftvärmeverket i Västerås med omgivningar Direkt söder om det befintliga kraftvärmeverket finns Johannisbergs herrgård, som inrymmer verksamhet för husbyggnad och byggnadsvård. Ytterligare söderut längs Mälarens strand finns fritidsområden med bland annat idrottsanläggningar, Västerås Mälarcamping och badplatser. Sydväst om anläggningen finns Johannisbergs flygplats och Gränsta koloniområde. Närmaste bostäder är cirka 500 meter söder om kraftvärmeverkets områdesgräns vid Lövudden. Närmaste bostadsområdet norr om det planerade kraftvärmeblocket, Hammarby, är beläget cirka 600 meter från det nya kraftvärmeblocket, på andra sidan industriområde och järnväg. Lövuddens förskola är belägen inom Lövuddens hotell- och konferensområde, cirka 600 meter söder om kraftvärmeverkets områdesgräns. Söder om Lövudden finns Västerås Mälarcamping. Ekbackens bostadsområde ligger ytterligare söderut. Mälaren utgör recipient för dag- och processvatten från anläggningen. Mälaren utgör en råvattentäkt för hela Västerås.

15 15 Närmast belägna skyddsområde är Naturreservatet Johannisberg, cirka 800 meter sydväst om kraftvärmeverket. Inom en radie på drygt 2 km finns ytterligare naturreservat, Kattskär, Amundsgrund och Hästholmarna. Hästholmarna är även ett Natura 2000-område. Västerås hamn är av riksintresse för sjöfarten enligt Sjöfartverkets beslut den 22 oktober Riksintresset hamnen omfattar både land- och vattenområden. Större delen av Västeråsfjärden utgör riksintresse för yrkesfiske. 6 Förväntad miljöpåverkan Verksamhetens huvudsakliga miljöpåverkan på miljön sker genom emissioner till luft och vatten. Emissionerna till luft består bland annat av kväveoxider och svaveldioxid, stoftpartiklar och koldioxid, som bildas vid förbränning. För att utnyttja så mycket som möjligt av energin i rökgaserna planeras anläggningen att förses med rökgaskondensering ur vilken energi återvinns och ett kondensat uppstår. Rökgaskondensatet kommer att tas om hand och renas. Det renade rökgaskondensatet, som inte återvinns i anläggningen, leds till Mälaren. Utsläpp till vatten är främst suspenderande ämnen och metaller. För att begränsa utsläpp till luft och vatten kommer block 7 att byggas med utrustning för långtgående rening. Det uppkommer även fasta restprodukter från förbränningen, dels från pannan, dels från rökgasreningen. Restprodukterna kommer att omhändertas så att miljöpåverkan begränsas och restprodukterna kommer om möjligt att återanvändas. Risk för buller, damning och lukt kan främst uppstå vid hantering av bränslen. Åtgärder kommer att vidtas som begränsar riskerna för buller, damning och lukt. Det krävs transporter till och från anläggningen. Transport av bränslen till Kraftvärmeverket i Västerås kan ske med lastbil, båt och järnväg. Transporter med båt kräver omlastning för transport med bil från hamnen. Fördelar Den planerade förändringen medför att användningen av fossila bränslen kan minskas. Produktion i äldre pannor kan ersättas med produktion i en ny modern, med högre prestanda. Block 7 kommer även att medföra möjlighet till högre elproduktion. Den viktigaste miljöpåverkan från anläggningen bedöms bli att den kommer att medföra lägre bidrag till växthuseffekten, beroende på minskad användning av fossila bränslen och torv totalt i Kraftvärmeverket i Västerås.

16 16 Faktaruta För det planerade kraftvärmeblocket krävs tillstånd för miljöfarlig verksamhet enligt Miljöbalken, ett tillstånd som utfärdas av mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. För att få tillstånd krävs en ansökan. Ansökan föregås av en samrådsprocess för den planerade verksamheten och dess miljökonsekvenser. Det är noga reglerat vilka man ska samråda med. Ansökan ska bland annat innehålla en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Efter att ansökan har lämnats in till mark- och miljödomstolen kommer det att ges fler tillfällen att lämna synpunkter och ställa frågor. Innan mark- och miljödomstolen fattar beslut sker en process där många, bland annat kommunen, länsstyrelsen och myndigheter, kan lämna synpunkter och ställa frågor. Tillståndet kommer att innehålla villkor för verksamheten, bland annat för utsläpp till luft och vatten. Förutom Mälarenergis egen kontroll kommer även tillsynsmyndigheten, som kommer att vara Länsstyrelsen i Västmanlands län, kontrollera att villkoren efterlevs.

17 17 Bilaga 1 Innehållsförteckning Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) - förslag Icke-teknisk sammanfattning Administrativa uppgifter Inledning - Nollalternativ och planerad verksamhet - Ansökans omfattning - Systemgränser och avgränsningar Verksamhetsbeskrivning Områdesbeskrivning Alternativa lokaliseringar Emissioner från anläggningen Transporter Summering av emissioner Lokala miljökonsekvenser - Effekter under byggtid - Luftkvalitet och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Vattenrecipient och uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Buller - Lukt och damning - Påverkan på skyddsvärda områden inklusive riksintressen - Påverkan på kultur, natur och friluftsliv - Miljörisker - Påverkan på landskapsbilden Regionala miljökonsekvenser Globala miljökonsekvenser Överensstämmelse med miljömål (lokala, regionala och nationella) Bilagor till MKB Teknisk beskrivning Samrådsredogörelse Särskilda utredningar - Lokaliseringsutredning - Spridningsberäkningar luft, inkl uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Påverkan på vattenrecipient, inkl uppfyllande av miljökvalitetsnormer - Bullerutredning - Miljöriskanalys. Handlingsprogram och säkerhetsrapport enligt Sevesolagstiftning - Transportutredning - Statusrapport avseende föroreningar i mark och grundvatten - Eventuellt kostnadsnyttoanalys (om angivna tröskelvärden överskrids)

18 18 Bilaga 1 Innehållsförteckning Teknisk beskrivning - förslag Orientering Historik Drift och bränslebehov Nuvarande verksamhet vid Kraftvärmeverket i Västerås Planerad ändring av verksamheten, block 7 o Bränslen o Panna och turbin o Rökgasrening o Rökgaskondensering och vattenrening o Bränslehantering med beredning och lagring o Avloppsvatten o Hantering av avfall och restprodukter o Hantering av kemikalier och andra råvaror o Buller o Lukt och damning Emissioner från kraftvärmeblocket o Utsläpp till luft o Utsläpp till vatten o Restprodukter Alternativa tekniker för förbränning och rökgasrening Jämförelse med bästa tillgängliga teknik (BAT och BREF) Kontroll av verksamheten Tidsplan

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 1 Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 6 april 2015 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 VERKSAMHETEN... 4 3.1 Nuvarande

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2

Innehåll. 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1. 2 Vision och syfte 2 Innehåll 1 Inledning 1 1.1 Administrativa uppgifter 1 2 Vision och syfte 2 3 Bakgrund 2 3.1 E.ONs värmeverksamhet i Stockholmsregionen 2 3.2 Ökat behov 3 4 Lokalisering 5 4.1 Alternativa lokaliseringar

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping

E.ON Värme AB. Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping 1 E.ON Värme AB Samrådsunderlag för en ny fjärrvärmeanläggning, Ingelsta HVC i Norrköping April 2017 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 PLANERAD VERKSAMHET... 5 4

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras

Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras Energi ur avfall - Kraftvärme- och biogasanläggning planeras i Upplands-Bro kommun Underlag för samråd enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB och E.ON Gas Sverige AB Augusti 2011 Innehåll 1 Inledning

Läs mer

SÅ PLANERAS KRAFTVÄRMEVERKET MODERNISERAS OCH UTVECKLAS

SÅ PLANERAS KRAFTVÄRMEVERKET MODERNISERAS OCH UTVECKLAS SÅ PLANERAS KRAFTVÄRMEVERKET MODERNISERAS OCH UTVECKLAS BLOCK 7 FÖRNYELSEN ETAPP 2 Magnus Eriksson Avdelningschef, Värme Anläggningsutveckling Det här är Mälarenergi VÅR VISION VÅR AFFÄRSIDÉ VÅR DRIVKRAFT

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD

UNDERLAG FÖR SAMRÅD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD ANSÖKAN OM ÄNDRING AV BEFINTLIGT MILJÖTILLSTÅND TILL ATT INKLUDERA RETURTRÄFLIS I VÄRTAVERKET Hej! Välkommen till samrådsmöte den 18 oktober klockan 18.00 i restaurang

Läs mer

Ett kraftvärmeverk. i ständig utveckling. www.malarenergi.se

Ett kraftvärmeverk. i ständig utveckling. www.malarenergi.se Ett kraftvärmeverk i ständig utveckling. www.malarenergi.se El och värme i samma process bekvämt och effektivt. VÄSTERÅS KRAFTVÄRMEVERK ÄR SVERIGES STÖRSTA OCH ETT AV EUROPAS RENASTE. Det började byggas

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Västerås

2015 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Västerås 2015 DoA Fjärrvärme Mälarenergi AB Västerås 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Västerås Ort/orter FVD20012 Västerås Prisområdesnamn FVD20013 Västerås Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89

Underlag för samråd 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 1(6) 2012-01-18 Miva 2011:89 Underlag för samråd avseende ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken för mellanlagring av avfall och farligt avfall vid Må avfallsanläggning inom fastigheten Må 1:3

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg

Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg Välkommen till Kraftringen! 21 maj 2015 Peter Ottosson Lennart Friberg Agenda 1 Vi börjar med mingel och fika. 2 Kort presentation av Örtoftaverket 3 Miljötillstånd och lokaliseringsutredning 4 Rundvandring

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Ärende Ronneby Miljö & Teknik AB (nedan kallat Miljöteknik) planerar för förändring av den befintliga verksamheten vid Sörbyverket, fastighetsbeteckning

Läs mer

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning.

Vasa Värme Kalix AB. Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Vasa Värme Kalix AB Underlag till avgränsningssamråd enligt 6 kap 30 miljöbalken för ansökan om tillstånd till ny fjärrvärmeanläggning. Innehållsförteckning 1. Administrativa uppgifter... 3 2. Betydande

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Hallstahammar

2015 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Hallstahammar 2015 DoA Fjärrvärme Mälarenergi AB Hallstahammar 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Hallstahammar Ort/orter FVD20012 Hallstahammar Prisområdesnamn FVD20013 Hallstahammar Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1

2017 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1 2017 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Växjö Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 1 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion

Samrådsunderlag. Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08. Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB 2015-09-08 Uppdragsnr: 15062 Status: Slutversion Samrådsunderlag Kretsloppsanläggning på Lövskatan Luleå Renhållning AB Beställare

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Bakgrund. Martin Andersson tel ,

Bakgrund. Martin Andersson tel , 2017-07-12 Samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken med anledning av ansökan om omprövning och utökad miljöfarlig verksamhet vid avfallsanläggning i Marieholm, Göteborgs kommun. Bakgrund Det sker och

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1 2015 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Växjö Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 1 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje enligt ellagen (1997:857) för anläggande av en 130 kv kraftledning Saken

Ansökan om nätkoncession för linje enligt ellagen (1997:857) för anläggande av en 130 kv kraftledning Saken Handläggare @malarenergi.se Energimarknadsinspektionen Avdelningen för tillstånd och prövning Box 155 631 03 Eskilstuna Datum 2017-06-30 Vår beteckning Ansökan om nätkoncession Block 7 Ansökan om nätkoncession

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi

1. Ett nytt kraftvärmeverk för hållbar fjärrvärme 4. Sortering ökar återvinning av både material och energi 10 fakta om Lövsta Stockholm Exergi planerar ett kraftvärmeverk i Lövsta. Vad innebär det? Här presenteras 10 fakta om Lövsta och vill du läsa mer, besök gärna vår webbsida, stockholmexergi.se/lovsta 1.

Läs mer

2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg SAMRÅDSUNDERLAG

2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg SAMRÅDSUNDERLAG Datum: Adress: 2013-05-21 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Miljöskyddsenheten 403 40 Göteborg Samrådsunderlag inför kommande tillståndsprövning avseende uppförande av ett biobränsleeldat kraftvärmeverk

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Kungsör

2017 DoA Fjärrvärme. Mälarenergi AB. Kungsör 2017 DoA Fjärrvärme Mälarenergi AB Kungsör 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Kungsör Ort/orter FVD20012 Kungsör Prisområdesnamn FVD20013 Kungsör Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet 2015 DoA Fjärrvärme Borås Energi och Miljö AB Centrala nätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Borås Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Matforsnätet

2017 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Matforsnätet 2017 DoA Fjärrvärme Sundsvall Energi AB Matforsnätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Matforsnätet Ort/orter FVD20012 Matfors Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Trollhättan Energi AB. Trollhättan

2017 DoA Fjärrvärme. Trollhättan Energi AB. Trollhättan 2017 DoA Fjärrvärme Trollhättan Energi AB Trollhättan 1 / 7 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Trollhättans Fjärrvärmenät Ort/orter FVD20012 Trollhättan Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby

2017 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby 2017 DoA Fjärrvärme Sala-Heby Energi AB Sala Heby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Sala-Heby Energi AB Ort/orter FVD20012 Sala och Heby Kommuner Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby 2015 DoA Fjärrvärme Sala-Heby Energi AB Sala Heby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Sala och Heby Ort/orter FVD20012 Sala och Heby Prisområdesnamn FVD20013 Sala och Heby Kontaktperson

Läs mer

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC)

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) Miljörapport 2011 Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2011 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn:

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta

Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta Rökgaskondensering för värmeverket i Knivsta Samrådsunderlag inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Vattenfall AB Värme Uppsala 2016-05-25 Innehåll 1 INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 2 TILLSTÅNDSPRÖVNING

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4

Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 2015-07-06 Uppdragsnummer: 15091 Status: Slutversion Samrådsunderlag enligt MB 6 kap. 4 Beställare www.metasphere.se Anders Dalstål Konsult Vatten & Miljöbyrån i Sverige

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Eksjö Energi AB. Mariannelund

2017 DoA Fjärrvärme. Eksjö Energi AB. Mariannelund 2017 DoA Fjärrvärme Eksjö Energi AB Mariannelund 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Mariannelund Ort/orter FVD20012 Mariannelund Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Hallsberg-Örebro-Kumla

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Hallsberg-Örebro-Kumla 2017 DoA Fjärrvärme E.ON Värme Sverige AB Hallsberg-Örebro-Kumla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Prisområde 2 Hallsberg Kumla Örebro Prisområde 2 Ort/orter FVD20012 Hallsberg

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM

TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM AB FORTUM VÄRME SAMÄGT MED STOCKHOLMS STAD TILLSTÅNDSPRÖVNING ENLIGT 9 KAP. MILJÖBALKEN FÖR ÄNDRAD VERKSAMHET VID VÄRTAVERKET, STOCKHOLM UPPDRAGSNUMMER 1331729000 Innehållsförteckning 1 Administrativa

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Malung-Sälens kommun

2017 DoA Fjärrvärme. Malung-Sälens kommun 2017 DoA Fjärrvärme Malung-Sälens kommun 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Malungs värmeverk Ort/orter FVD20012 Malung Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

2016 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Gustavsberg

2016 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Gustavsberg 2016 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Gustavsberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Gustavsberg Ort/orter FVD20012 Gustavsberg Prisområdesnamn FVD20013 Gustavsberg Kontaktperson -

Läs mer

AGENDA Introduktion Varför söka nytt tillstånd? MKB Tidplan

AGENDA Introduktion Varför söka nytt tillstånd? MKB Tidplan Lillesjöverket Sveriges vackraste kraftvärmeverk AGENDA Introduktion Varför söka nytt tillstånd? MKB Tidplan Foto Andreas Carlsson Samråd 2011-06-29 1 Uddevalla Energi AB Helägt av Uddevalla kommun genom

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

2010 DoA Fjärrvärme. Torsås Fjärrvärmenät AB

2010 DoA Fjärrvärme. Torsås Fjärrvärmenät AB 2010 DoA Fjärrvärme Torsås Fjärrvärmenät AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Torsås Fjärrvärmenät AB Ort/orter FVD20012 Torsås Prisområdesnamn FVD20013 Torsås Kontaktperson -

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Tyresö/Haninge/Älta

2017 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Tyresö/Haninge/Älta 2017 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Tyresö/Haninge/Älta 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Haninge/Tyresö/Älta Ort/orter FVD20012 Haninge/Tyresö/Älta Prisområdesnamn FVD20013 Haninge/Tyresö/Älta

Läs mer

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017

Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 PM 2017:207 RI (Dnr 133-1351/2017) Ändring av befintligt tillstånd för Värtaverket KVV8 i Stockholm Remiss från Fortum Värme Remisstid den 5 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Härnösand Energi & Miljö AB

2017 DoA Fjärrvärme. Organisation: Härnösand Energi & Miljö AB 2017 DoA Fjärrvärme Härnösand Energi & Miljö AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Härnösand Ort/orter FVD20012 Härnösand Prisområdesnamn FVD20013 Härnösand Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Hjo Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Hjo Ort/orter FVD20012 Hjo tätort Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031 Per-Olof Westlin

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla 2015 DoA Fjärrvärme Luleå Energi AB Luleå fjärrkyla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Luleå Fjärrkyla Ort/orter FVD20012 Luleå Prisområdesnamn FVD20013 Luleå Fjärrkyla Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Kalmar Energi Värme AB

2015 DoA Fjärrvärme. Kalmar Energi Värme AB 2015 DoA Fjärrvärme Kalmar Energi Värme AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Kalmar Ort/orter FVD20012 Kalmar, Smedby och Lindsdal Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala 2015 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Uppsala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Uppsala Ort/orter FVD20012 Uppsala Prisområdesnamn FVD20013 Uppsala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Uddevalla Energi Värme AB. Uddevalla

2017 DoA Fjärrvärme. Uddevalla Energi Värme AB. Uddevalla 2017 DoA Fjärrvärme Uddevalla Energi Värme AB Uddevalla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Uddevalla Ort/orter FVD20012 Uddevalla Prisområdesnamn FVD20013 Uddevalla Kontaktperson

Läs mer

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala 2014 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Motala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Motala Ort/orter FVD20012 Motala Prisområdesnamn FVD20013 Motala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. Varberg Energi AB. Centrala nätet

2017 DoA Fjärrvärme. Varberg Energi AB. Centrala nätet 2017 DoA Fjärrvärme Varberg Energi AB Centrala nätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Varberg Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet Kontaktperson

Läs mer

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Norrköping-Söderköping

2017 DoA Fjärrvärme. E.ON Värme Sverige AB. Norrköping-Söderköping 2017 DoA Fjärrvärme E.ON Värme Sverige AB Norrköping-Söderköping 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Norrköping Norrköping, Söderköping Norrköping Ort/orter FVD20012 Norrköping,

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Moliden 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Moliden Ort/orter FVD20012 Moliden Prisområdesnamn FVD20013 Yttre nät Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA Torsås Fjärrvärmenät AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Torsås Fjärrvärmenät Ort/orter FVD20012 Torsås Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg 2015 DoA Fjärrvärme Linde Energi AB Lindesberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lindesberg Ort/orter FVD20012 Lindesberg Prisområdesnamn FVD20013 Lindesberg Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Centrum 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Örnsköldsvik Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet Kontaktperson

Läs mer