Earth Hour Lördag 29 mars kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Earth Hour Lördag 29 mars kl"

Transkript

1 Lördag

2 Vad är Earth Hour? Över en miljard människor kommer att förenas i en gemensam handling lördagen 29 mars mellan kl och Då kommer vi att släcka ljuset under världens största klimatmanifestation WWF Earth Hour. Med Earth Hour vill vi signalera till politiker och beslutsfattare att de måste agera snabbt och kraftfullt i klimatfrågan för att undvika en katastrof.

3 Earth Hour blir det åttonde året som vi släcker och årets tema för Earth Hour i Sverige är bilen, biffen, bostaden och börsen. Earth Hour har blivit en global angelägenhet. Den skickar inte bara en signal till beslutsfattarna utan inspirerar människor att göra klimatsmarta val i sina liv, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén som uppmanar både privat-personer, kommuner och företag att delta i årets manifestation.

4 Earth Hour handlar om att Earth Hour handlar om att skicka en signal till politikerna att de måste agera i klimatfrågan. Alla som deltar skickar den signalen genom att: 1. Släcka och skicka ett budskap vad de vill att politikerna ska göra i klimatfrågan 2. Bli mer klimatsmarta

5 Målgrupper Alla privatpersoner Politiker Städer Skolor Företag, trossamfund och ideella organisationer

6 Utvärdering Earth Hour Privatpersoner Förra året nådde Earth Hour ett nytt globalt rekord i år med deltagare från 154 länder 7000 städer. I Sverige släckte ungefär halva befolkningen och cirka en tredjedel uppgav att de började med någon klimatsmart vana, som exempelvis att börja återvinna mer, energieffektivisera sina hem eller cykla mer.

7 Utvärdering Earth Hour 2013 Kommuner 220 kommuner var anmälda förra året 75 procent av Sveriges kommuner. De främsta positiva effekterna av Earth Hour som de uppgav var ökat klimatengagemang, en bra möjlighet för kommunen att kommunicera sitt klimatarbete samt ökad kunskap om klimatfrågor. Exempel på några aktiviteter som kommuner genomförde var arrangemang av konserter och fackeltåg, klimatsmart mat, urban odling, representanter från ungdomsgårdar som pratar med politiker, tävling i skolor om hållbar mat med prisutdelning under Earth Hour, frukostseminarier i kommunhuset under veckan med hållbarhetstema. Flera kommuner efterfrågar sponsorer från lokalt näringsliv.

8 Utvärdering Earth Hour Skolor I de cirka skolor som deltog i Earth Hour blev eleverna och lärarna inspirerade till nya klimatsmarta handlingar i samband med kampanjen. 78 procent av skolorna uppgav att elever och lärare blev uppmuntrade till att bli klimatsmartare, 40 procent diskuterade hur skolan kan göras klimatsmartare, 22 procent källsorterade mer, 20 procent energieffektiviserade i skolan och 18 procent serverade mer vegetarisk mat.

9 Vad vill WWF med Earth Hour? Vi vill engagera och mobilisera svenska folket i klimatfrågan. För att de ska ändra vanor och göra skillnad för klimatet och visa politikerna att det finns ett engagemang för frågan bland väljarna. Vi vill skapa ett tryck underifrån för att politikerna ska agera. Vi vill att politikerna skapar förutsättningar för städer, företag och privatpersoner att vara klimatvänliga. Vi vill göra klimatfrågan till en valfråga. Vi vill genom Earth Hour sätta klimatfrågan på den mediala och politiska agendan.

10 Vad kommer WWF att göra i samband med Earth Hour? WWF skapar verktyg för att lyfta klimatfrågan och vi skapar en plattform för diskussion för privatpersoner, städer, skolor och företag med syfte att inspireras till mer klimatsmarta vanor och som ger möjlighet att föra fram sina åsikter till politikerna i klimatfrågan.

11 Mejlkampanj: Kom igen Riksdagen Vill du se politisk förändring? Var med och skapa ett tryck underifrån så att politikerna börjar agera. Maila en politiker det tar bara tre minuter men du gör stor skillnad för klimatet. Delta i mejlkampanjen KOM IGEN RIKSDAGEN!

12 Facebookupprop för bilen, biffen, bostaden och börsen Vi gör fyra Facebookupprop, ett för varje B. Här är ett exempel, för börsen: Vi vill ha klimatsäkert pensionssparande! Ansvariga ministrar Peter Norman och Ulf Kristersson se till att våra pensionspengar slutar bidra till den globala uppvärmningen och istället hjälper till att hejda den! GILLA för att vara med KOMMENTERA för att påverka DELA för att sprida uppropet vidare

13 Undersökning om svenskarna och klimatfrågan WWF har tagit fram två riksrepresentativa och statistiskt säkerställda undersökningar, en som riktar sig till hela svenska folket samt en som riktar sig till ungdomar i åldern år. Syftet med undersökningen är att få en bild av deras åsikter, kunskap och engagemang i klimatfrågan.

14 Exempel på PR-aktiviteter Debattartikelmall till kommuner: Det måste bli enklare för svenskarna att bli klimatvänliga. Debattartikel där vi lanserar ungdomsundersökningen: Politiker: Klimatfrågan är mycket viktig för unga när de ska rösta. Lokalmedia bearbetas för intervjuer med ambassadörsskolor. Pressmeddelande och debattartikel om undersökningen: Svenskarna vill göra klimatet till en valfråga.

15 Exempel på reklam Earth Hour 2014

16 Exempel på reklam Earth Hour 2014

17 Budskap Earth Hour 2014: Bilen Vi vill ha fossilfri biltrafik och fossilfria transporter! Näringsminister Annie Lööf: Gör det enklare att resa klimatsmart och med bra kollektivtrafik. Vi vill ha transporter som helt baseras på el och hållbara förnybara bränslen.

18 Budskap Earth Hour 2014: Biffen Vi behöver halvera vår köttkonsumtion! Näringsminister Birgitta Ohlsson: Underlätta för oss att äta mindre och bättre kött. Vi vill se fler hälsosamma, goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ till kött och vi vill ha hjälp att hitta bra kött när vi väl äter kött.

19 Budskap Earth Hour 2014: Bostaden Vi vill ha förnybar energi i alla svenska hem! Civil- och bostadsminister Stefan Attefall: Se till att energin inte slösas bort i våra bostäder. Ställ hårdare energikrav på byggnader och ge oss bättre möjlighet till att producera egen el och sälja överskottet.

20 Budskap Earth Hour 2014: Börsen Vi vill ha ett klimatsäkert pensionssparande! Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, ordförande för Pensionsgruppen och Peter Norman, Finansmarknadsminister: Se till att våra statliga pensionspengar i APfonderna slutar bidra till den globala uppvärmningen och istället hjälper till att hejda den, genom investeringar i framtidens hållbara och förnybara energisystem.

21 Case: Upplands Väsby Kommun Earth Hour 2014 pågår en hel vecka i Upplands Väsby - Vi vill göra klimatfrågan mer tillgänglig för väsbyborna och hoppas att aktiviteterna i centrum ska vara både roliga och inspirera till nya beteenden i sin vardag, säger Ann-Christin Frickner, kommunalråd (C) Upplands Väsby kommun.

22 Case: Upplands Väsby Kommun I år satsar kommunen stort genom att samarbeta med Väsby centrum och arrangerar flera aktiviteter i centrum under hela vecka 13. Mellan den 24 och 29 mars kommer väsbyborna bland annat att kunna avsmaka ett matbord med klimatsmart mat, cykla ihop till sin egen smoothie, byta till sig leksaker och rita teckningar om framtidens boende. - I år fokuserar kommunen på aktiviteter utifrån Världsnaturfondens tema Bilen, biffen, bostaden och börsen. Temat belyser några av de värsta klimatbovarna och vi hoppas på att engagera invånare i alla åldrar genom att ha aktiviteter i Väsby centrum som både ska locka barn och vuxna under veckan, säger Andrea Rishaug, energi- och klimatsamordnare i Upplands Väsby kommun.

23 Case: Upplands Väsby Kommun Väsbyborna kommer bland annat att kunna lyssna på Karolina Joelsson från PUSH-Sverigelänk som föreläser om temat börsen. Under veckan kommer även Upplands Väsby kommuns mangafigurer Anzu och Zack att vara på plats i Väsby centrum för att lansera en seriestripp om matsvinn och betydelsen av att minimera sitt avfall. Dessutom kommer väsbyborna att kunna chatta med politiker kring olika miljöfrågor.

24 Case: Skolor Jens Billeskolan, Bjuv, 4-6: Vi arbetar med hållbar utveckling utifrån "Energifallet" första delen av terminen, med "Earth Hour 2014" som avslutning. Vi koncentrerar oss på återvinning och energibesparing. Strandskolan, Kungälv, F-3: Uppmärksammar Earth Hour 2014 i klasserna genom diskussioner. Vi provar hur det skulle vara om vi inte hade el, en skoldag utan datorer, Ipad och lampor mm.

25 Case: Företag Förra året sålde Designtorget en Earth Hour-lampa. I år kommer de att ha en Runda upp -kampanj till förmån för Earth Hour.

26 Årets officiella internationella Earth Hour-film

27 Earth Hour 2014

Ett inspirationsmaterial för förskolebarn och unga elever

Ett inspirationsmaterial för förskolebarn och unga elever EARTH HOUR 2014 Ett inspirationsmaterial för förskolebarn och unga elever EARTH HOUR LÄR OCH AGERA FÖR MINSKAD KLIMATPÅVERKAN Världen släcker så att det syns att vi bryr oss. Släcker din förskola eller

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan till Earth Hour Kära trossamfund, Årets Earth Hour blev en enorm framgång. Den

Läs mer

Släck ljuset den 28 mars och visa ditt stöd för ett riktigt bra klimatavtal

Släck ljuset den 28 mars och visa ditt stöd för ett riktigt bra klimatavtal Släck ljuset den 28 mars 20.30-21.30 och visa ditt stöd för ett riktigt bra klimatavtal Det här är Earth Hour Earth Hour startades 2007 av WWF i Australien och har sedan dess växt explosionsartat runt

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan till Earth Hour Hej alla organisationer! Årets Earth Hour blev en enorm framgång.

Läs mer

Earth Hour mars kl

Earth Hour mars kl Earth Hour 2011 26 mars kl 20.30 21.30 Earth Hour är världens största miljömanifestation någonsin och Sverige har snabbt seglat upp som det land som har det största engagemanget: De allra flesta i Sverige

Läs mer

Välkommen att delta i Världsnaturfonden WWFs Klimatkampanj Earth Hour!

Välkommen att delta i Världsnaturfonden WWFs Klimatkampanj Earth Hour! Välkommen att delta i Världsnaturfonden WWFs Klimatkampanj Earth Hour! Var med oss hela mars månad då vi lever och andas Earth Hour där vi manifesterar finalen den 23 mars kl 20.30 21.30 Kära företag,

Läs mer

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Inbjudan till Sveriges företag Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Kära företag! Lördag den 31 mars 2012 klockan 20.30 är det dags att släcka! År 2011 deltog över 5 000 städer i 135 länder i Earth Hour.

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF

Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF Inbjudan till Earth Hour Kära kommun, Årets Earth Hour blev en framgång. Den 28 mars 2009

Läs mer

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Kate Holt / WWF-UK WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Årets tema: Mat och livsstil för en globalt hållbar utveckling. Bilen Biffen Bostaden Börsen Butiken (Nytt B!) Budskapen Halvera -

Läs mer

Välkommen att delta i Earth Hour. Earth Hour 2015 28 mars kl 20.30 21.30

Välkommen att delta i Earth Hour. Earth Hour 2015 28 mars kl 20.30 21.30 Välkommen att delta i Earth Hour Earth Hour 2015 28 mars kl 20.30 21.30 Kära kommun, lördag 28 mars 2015 kl 20.30 är det dags att släcka! År 2014 nådde Earth Hour ett nytt globalt rekord, både i Sverige

Läs mer

Ett inspirationsmaterial för äldre elever

Ett inspirationsmaterial för äldre elever EARTH HOUR 2014 Ett inspirationsmaterial för äldre elever EARTH HOUR LÄR OCH AGERA FÖR MINSKAD KLIMATPÅVERKAN Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 29 mars 2014 vill vi att en miljard

Läs mer

Q1 Vänligen ange ditt kön:

Q1 Vänligen ange ditt kön: Q1 Vänligen ange ditt kön: ade: 1 123 Hoppade över: 0 Kvinna Man Kvinna Man 51% 578 49% 545 Totalt 1 123 1 / 61 Q2 Hur gammal är du? ade: 1 123 Hoppade över: 0 20 år eller yngre 21 30 år 31 40 år 41 50

Läs mer

Välkommen att delta i Earth Hour

Välkommen att delta i Earth Hour Välkommen att delta i Earth Hour Earth Hour 2016 19 mars kl 20.30 21.30 01/02/2016-1 Innehåll Anmäl ditt företag Bakgrund och syfte med Earth Hour Ditt företag är en del av något stort Earth Hour-kampanjmaterial,

Läs mer

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner Från Världsnaturfonden, WWF Om Earth Hour Kära kommun, På kvällen 29 mars 2008 släckte uppskattningsvis 35 miljoner människor i ett 30-tal länder runt om

Läs mer

SIFOs Telefonbuss 2014

SIFOs Telefonbuss 2014 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30

Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30 Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars 20.30-21.30 Det här är Earth Hour Earth Hour startades 2007 av WWF i Australien och har sedan dess växt explosionsartat

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:74 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:6 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att permanenta Earth Hour arbetet i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson

Läs mer

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj Borås Stad Från: Earth Hour Skickat: den 14 januari 2019 16:44 Till: Earth Hour Ämne: Earth Hour 2019 - var med i årets viktigaste kampanj Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet

Läs mer

http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson

http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson http://orsa.naturskyddsforeningen.se/ Anders Claesson Hur kan vi leva hållbart? Earth Hour 2014-03-29, kl. 20.30-21.30 Vad menas med hållbarhet? Tänk er en lök med 3 skal: Social hållbarhet (målet) Ekonomisk

Läs mer

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger Inspirationsguide för restauranger I samarbete med Hållbara Restauranger Världens största klimatmanifestation! Under Earth Hour samlas vi och agerar tillsammans i en uppmaning till makthavarna att ta krafttag

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Protokoll Ks 36/2016 Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Datum: 2016-02-09 Klockan: 09:00-10:15, ajournering 09.40-10.10 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lennart Bondeson

Läs mer

Motion 2010:6 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att permanenta Earth Hour arbetet i Stockholms läns landsting

Motion 2010:6 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att permanenta Earth Hour arbetet i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-06-08 LS 1006-0511 Stockholm* läns iandctliig Dnr: 2011-08- fl 8 Landstingsstyrelsen i ANDSHNGSSTYRELSEN M -06-2 1 * 02 3 Motion

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

ER GUIDE ATT ANORDNA EN. Candlelit Dinner ATT UPPMÄRKSAMMA EARTH HOUR LÖRDAG 25 MARS 2017, KL

ER GUIDE ATT ANORDNA EN. Candlelit Dinner ATT UPPMÄRKSAMMA EARTH HOUR LÖRDAG 25 MARS 2017, KL ER GUIDE ATT ANORDNA EN Candlelit Dinner ATT UPPMÄRKSAMMA EARTH HOUR LÖRDAG 25 MARS 2017, KL. 20.30-21.30 VÄRLDEN TAR STÄLLNING FÖR KLIMATET Den 25 mars klockan 20.30-21.30 tar världen ställning för framtiden

Läs mer

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 1-6. Världsnaturfonden WWF Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 1-6. Världsnaturfonden WWF Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6 2010 1 Earth Hour Klimatundervisning Anmäl din klass på www.wwf.se/earthhour Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 27 mars 2010 vill

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE

MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE MEDBORGARDIALOG KLIMATSMART BYGGANDE Sammanställning till webbsidan Medborgardialog klimatsmart byggande Måndagen den 29 september 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om klimatsmart

Läs mer

Stora förändringar med små medel

Stora förändringar med små medel 30 oktober 2012 Pressmaterial: Stora förändringar med små medel Innehåll: Slutsatser från projektet Ny undersökning om svenskarnas hållbara liv hemma Tänk om många kunde göra lite Kort om projektet Ecoration

Läs mer

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete!

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete! Handlingsplan Genom att arbeta med övningarna i Energifallet blir alla på skolan mer energismarta. Nästa steg är att låta arbetet bli långsiktigt så att skolans energislukande kan minska även på sikt.

Läs mer

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Älmhult Målen för kommunen som geografi Borgmästaråtagande - Älmhults kommun ska minska CO2-emissioner med minst 20% till 2020 och

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår f-6

Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår f-6 EARTH HOUR 2013 Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår f-6 EARTH HOUR LÄR OCH AGERA FÖR MINSKAD KLIMATPÅVERKAN Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 23 mars 2013 vill vi att

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11 1 SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V11 Vecka 11 201303 16-17 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Välkommen att delta i Earth Hour. Earth Hour mars kl

Välkommen att delta i Earth Hour. Earth Hour mars kl Välkommen att delta i Earth Hour Earth Hour 2013 23 mars kl 20.30 21.30 Kära kommun, lördag 23 mars 2013 kl 20.30 är det dags att släcka! År 2012 deltog 7000 städer i 152 länder i Earth Hour. Det gör kampanjen

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision

September Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision September 2019 Minska klimatpåverkan på arbetsplatsen med Vision 2 Skulle du vilja göra mer för klimatet men vet inte riktigt var du ska börja? Genom ändrade beteenden på jobbet kan till synes små insatser

Läs mer

Världsnaturfonden, WWF, står bakom Earth Hour och de har identifierat fem viktiga områden som bidrar till stora utsläpp av klimatgaser:

Världsnaturfonden, WWF, står bakom Earth Hour och de har identifierat fem viktiga områden som bidrar till stora utsläpp av klimatgaser: Spana på energi! Hej alla miljöspanare! Tack för en härlig fest i början av februari! Vi hoppas att ni hade lika roligt som vi och att ni har haft glädje av de fina armbanden som ni tillverkade. Nu är

Läs mer

Kommunens ansvar för klimatet

Kommunens ansvar för klimatet Kommunens ansvar för klimatet En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se Förord Fram till den 18 december är världens ledare samlade i vårt grannland för att förhandla fram ett

Läs mer

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015 Klimatpakten Nyhetsbrev April 2015 Välkommen till nya Klimatpakten! Från och med 2015 är Katarina Luhr, miljöborgarråd Stockholms stad, ordförande för Klimatpakten. Läs hennes tankar om Klimatpakten och

Läs mer

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 1-6. Världsnaturfonden WWF 2010. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 1-6. Världsnaturfonden WWF 2010. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6 Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6 1 Earth Hour Klimatundervisning Anmäl din klass på www.wwf.se/earthhour Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 27 mars 2010 vill vi

Läs mer

Allmänheten om klimatet En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet

Allmänheten om klimatet En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet Allmänheten om klimatet 08 En kvantitativ undersökning om den svenska allmänhetens syn på lösningar för klimatet Innehåll INLEDNING METOD SAMMANFATTNING AV RESULTATEN 4 KUNSKAP OM KLIMATFÖRÄNDRING 6 PÅVERKAN

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande

VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Projektägare Föreningen Kort om vilka är vi och vad vill vi? är en ideell förening för kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Hur och vad konsumerar vi?

Hur och vad konsumerar vi? Namn:... Klass:... Hur och vad konsumerar vi? Uppgift Du får kunskap om hur den svenska privatkonsumtionen ser ut och vilka konsekvenser den har ur ett miljöperspektiv. Du tränar på att tolka grafer och

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Ungdomsfullmäktige, Köpings kommun Scheelesalen, Köping. Lina Ekdahl, Ungdomslots, Pernilla Einan, Kultur & Fritid

Ungdomsfullmäktige, Köpings kommun Scheelesalen, Köping. Lina Ekdahl, Ungdomslots, Pernilla Einan, Kultur & Fritid SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Organ Plats och tid Beslutande Ungdomsfullmäktige, Scheelesalen, Köping Viktor Moréus Doris Velav Bloomis Starborg Emelie Lindström Joel Sidebäck Helbin Sadullah Dameana Binjamin

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN PÅ EN LEKTION?

RÄDDA VÄRLDEN PÅ EN LEKTION? Förra året instiftade vi det internationella priset Children's Climate Prize som varje år korar en ung klimathjälte som gjort något extraordinärt för klimat och miljö. Men alla stora saker börjar på hemmaplan.

Läs mer

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet 2018-04-16 SKL Presidiedagar I mitten av en växande region 6 mil Köpenhamn 30 mil Berlin 60 mil Stockholm 2 Staden som växer 121 274 år 2017 mer

Läs mer

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 7-9 och gy. Världsnaturfonden WWF 2010. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 7-9 och gymnasiet

Earth Hour utbildningsmaterial för skolår 7-9 och gy. Världsnaturfonden WWF 2010. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 7-9 och gymnasiet Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 7-9 och gymnasiet 1 Earth Hour Klimatundervisning Anmäl din klass på www.wwf.se/earthhour Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 27 mars

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK Sveriges mest hållbara matbutiker 2018 1. BAS Vilja, kunskap, övertygelse och handlingskraft krävs för ett genuint och framgångsrikt hållbarhetsarbete. I den första bedömningsdelen BAS ser vi till butikens

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt

Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Protokoll Ks 1193/2014 Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Datum: 2015-01-27 Klockan: 9:00-11:45 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lennart Bondeson (KD) Lena Baastad (S) Johanna

Läs mer

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy policy Idrottsrörelsens klimatpolicy SAMMANFATTNING I denna idrottens första övergripande klimatpolicy ligger fokus på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt samtidigt som idrottsrörelsens

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till ulrika@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

ONE PLANET - ONE HUB - ONE YOU. Om inte du, så vem? Om inte nu, så när?

ONE PLANET - ONE HUB - ONE YOU. Om inte du, så vem? Om inte nu, så när? ONE PLANET - ONE HUB - ONE YOU Om inte du, så vem? Om inte nu, så när? 2 Inledning och budskap Världen är stor men du är större! EARTH HOUR-AMBASSADÖRER 2017 Vi alla har ett ansvar att ta hand om vår planet.

Läs mer

Kompletterande handlingar

Kompletterande handlingar Kompletterande handlingar Innehåll Grön Ungdoms representant i Miljöpartiet i Stockholmsregionens valbrednings verksamhetsberättelse 3 Motion 1 DivesteraStockholmsregionen nu! 4 Årsbokslut 6 Representant

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Klimataktion Stockholms verksamhet utgår från riksorganisationen Klimataktions plattform, stadgar och beslut fattade av dess årsmöte. Verksamhetsplanen

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Kommunikation som verktyg

Kommunikation som verktyg Kommunikation som verktyg Barbara Evaeus WWF Manager Climate Communications Malmö, 14-06-10 Världsnaturfonden WWF En av världens ledande, ideella och partipolitiskt obundna miljö- och naturvårdsorganisationer

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Bilaga 1 Tillägg till remissvar av Förslag till Strategi för God, Hälsosam och Klimasmart mat.

Bilaga 1 Tillägg till remissvar av Förslag till Strategi för God, Hälsosam och Klimasmart mat. miljöförvaltningen Dnr 11675/2018 avdelningen för livsmedelskontroll Bilaga 1 Sida 1 (5) 2018-09-22 Bilaga 1 Tillägg till remissvar av Förslag till Strategi för God, Hälsosam och Klimasmart mat. Stadsledningskontorets

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi

Ramverk för färdplan 100% förnybar energi Ramverk för färdplan 100% förnybar energi 1 En omställning som brådskar Sverige har genom energiöverenskommelsen mellan fem partier från 2016 ett mål om 100 % förnybar elförsörjning till år 2040. Det är

Läs mer

EARTH HOUR 2011. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6

EARTH HOUR 2011. Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6 EARTH HOUR 2011 Ett undervisningsmaterial för grundskolans läsår 1-6 EARTH HOUR KLIMAT- UNDERVISNING Världen släcker för klimatet, släcker du? Lördagen den 26 mars 2010 vill vi att en miljard människor

Läs mer

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott Kommunstyrelsens miljö- och planutskott 2014-08-18 1 Plats och tid Estrid, Messingen, Love Almqvists torg 1 Måndagen den 18 augusti, klockan 15:00-16:30 Beslutande Ledamöter: Ann-Christin Frickner-Larsson

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Bakgrund - Göteborg Befolkning 2017 564 000 7 400 ökning 344 000 arbetsplatser Göteborgs Stad Antalet anställda är cirka 55 000 personer. Omsättning

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Rapport till Nacka kommun

Rapport till Nacka kommun Nacka kommun 16 SKOP har på uppdrag av Nacka kommun intervjuat personer om olika klimatpåverkansfaktorer. Intervjuerna gjordes under maj och juni 16. Undersökningens genomförande redovisas i Metodbeskrivning.

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera

Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Hagainitiativets nyhetsbrev augusti 2011 Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Hemsida Tipsa en vän Prenumerera Avprenumerera Andreas Carlgren gästspelar i höstens första nyhetsbrev

Läs mer

Sifo klimat fra gor och svar excel.xls. Sida 1

Sifo klimat fra gor och svar excel.xls. Sida 1 Sid 1 Q3 Hur ofta tänker du på klimatförändringarna och den globala uppvärmningen? Så gott som dagligen ----------- 18 16 20 23 17 13 21 22 17 9 16 24 17 17 26 Någon gång i veckan ------------ 31 28 33

Läs mer

Klimatfärdplan. Sammanställning från Workshop om energi

Klimatfärdplan. Sammanställning från Workshop om energi Klimatfärdplan Sammanställning från Workshop om energi Inledning Under FN:s klimatkonferens i Paris kom deltagarna från världens länder överens om målet att inte överstiga en global temperaturökning på

Läs mer

Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan

Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan Handledning för inspirationsmaterial om hållbar utveckling i gymnasieskolan Innehåll Inledning...2 Sajten we-change-larare.se...3 Hur vill du att din värld ska se ut?...4 Utmaningarna i tävlingen...6 Magasinet

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till malin@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Bra måltider i skolan

Bra måltider i skolan Bra måltider i skolan Skolmaten i Kungsbacka kommun LÄR DIG MER OM SKOLMATEN I KUNGSBACKA KOMMUN kungsbacka.se/skolmaten Inledning Vad innehåller skolmaten i Kungsbacka kommun och hur planerar vi skolmenyn?

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

ONE HAPPY PLANET ONE HAPPY YOU

ONE HAPPY PLANET ONE HAPPY YOU ONE HAPPY PLANET ONE HAPPY YOU 2 Inledning och budskap EARTH HOUR-AMBASSADÖRER 2018 Vi alla har ett ansvar att ta hand om vår planet. Sverige ligger i topp fem bland de länder som konsumerar mest i världen.

Läs mer

Motion #1. Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso.

Motion #1. Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso. Motion #1 Ändra fotnoten hur ung definieras Denna motion föreslår att ändra fotnoten som definierar en ung i föreningen PUSH Sverige. Motionen har lämnats in av Johanna Lakso. Mötet föreslås att i kapitel

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Klimat- och miljöundersökning. En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF

Klimat- och miljöundersökning. En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF Klimat- och miljöundersökning En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF Sammanfattning av resultaten (1/) Det man mest oroar sig för inför framtiden är arbetslöshet (17) följt av ekonomi/skatter/välfärd

Läs mer

Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 2050

Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 2050 Växthusgasutsläpp och livsmedel 1 Morgondagens rätt? Maten, klimatet, påverkan år 5 Karin Hjerpe, Jordbruksverket Fredrik Hedenus, Chalmers ton CO -eq per person och år 8 6 Offentlig konsumtion Shoppa

Läs mer

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN ÄVENTYRET MILJÖN Det här är ett exempelprojekt för äventyret Miljön och handlar helt enkelt om att göra en insats för miljön. Som ledare behöver du titta igenom projektbeskrivningen och avgöra hur mycket

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer