Resurseffektivt i praktiken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resurseffektivt i praktiken"

Transkript

1 Resurseffektivt i praktiken Stora mängder material förbrukas i landstingets verksamheter, både inom hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och bygg- och anläggningsprojekt. Därtill genereras stora mängder avfall, drygt ton per år. Resursförbrukning som inte är hållbar leder till stora påfrestningar på ekosystem, råvaruresurser och samhällen, både lokalt och globalt. För att minska miljöpåverkan och bli mer resurseffektivt arbetar landstinget med att reducera avfallsmängderna, öka återanvändning och återvinning, samt prioritera användningen av förnybara resurser. Resurseffektivt i praktiken är Stockholms läns landstings avfallsminimeringsplan och beskriver hur landstinget ska verka för att nå Resurseffektivitetsmålen i det miljöpolitiska programmet Miljöutmaning Så blir landstinget resurseffektivt Landstingets miljömål kring resurseffektivitet är i linje med den så kallade avfallstrappan som enligt EU:s avfallsdirektiv (2008/98/EG) ska vara prioriteringsordning inom avfallsområdet. De material- och avfallsflöden som har prioriterats i Miljöutmaning 2016 visas översiktligt i figuren nedan, med koppling till avfallstrappan. Stockholms läns landsting ska i första hand förebygga avfall och resursförbrukningsens miljöpåverkan genom att; minska miljöpåverkan från engångsmaterial i vårdverksamhet minska mat svinn förebygga byggavfall, samt genom att öka återanvändningen och minska nyinköp av; möbler It-utrustning byggmaterial Landstinget ska även öka materialåtervinningen genom förbättrad källsortering av pappers-, plast-, met all-, glas-, elavfall och matavfall ska samlas in för produktion av biogas. Byggavfall sorteras i fraktioner för att möjliggöra bästa möjliga återvinning. Vårdens specialavfall och brännbart hushållsavfall som inte kan materialåtervinnas ska tas om hand genom förbränning med energiutvinning.

2 Resursförbrukning och avfallsproduktion en global utmaning Avfallshanteringen fungerar generellt sett bra i Sverige. Ett stort problem är dock att avfallsmängderna kontinuerligt ökar. Scenarier visar att avfallsmängden i Sverige kan vara upp till fyra gånger så stor år 2050 om inte nuvarande trend bryts. Detta ställer stora krav på att avfallshanteringssystemen kontinuerligt utvecklas. En större utmaning är dock att en ökad resursanvändning leder till stora påfrestningar på jordens ekosystem, råvaruresurser och på våra samhällen. Vi förbrukar mer och mer av jordens icke-förnybara resurser. En långsiktigt hållbar resursanvändning kräver att vi primärt lever på förnybara råvaror och att vi återanvänder och återvinner material i så hög utsträckning som möjligt. Stockholms läns landsting är en stor aktör i det svenska samhället och har ett ansvar att vara ett föredöme och att driva på mot en mer resurseffektiv och hållbar samhällsutveckling. Vem berörs av resurseffektivtetsarbetet i Miljöutmaning 2016? Landstingsfullmäktiges beslutade miljöprogram säger i korthet att all landstingsfinansierad verksamhet ska arbeta med materialåtervinning, ställa miljökrav vid upphandling samt minska miljöpåverkan från engångsmaterial. Den landstingsägda verksamheten ska dessutom genomföra projekt för att öka återanvändningen av möbler, byggmaterial och IT-utrustning. Landstinget ska även planera kretsloppsanpassat och resurssnålt vid byggande.

3 Förebygga Förebyggande åtgärder som är kopplade till resursförbrukning och avfallsproduktion ger ofta de största miljövinsterna. Nyckeln är att tänka giftfritt och resurseffektivt redan från början, till exempel vid produktval och upphandling, byggprojektering, projektplanering eller verksamhetsutveckling. Hållbar upphandling som verktyg Landstingsfinansierade verksamheter bör tänka förebyggande genom att vid produktval och upphandling prioritera: produkter med låg miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv (från råvaruutvinning till avfall) kvalitativa produkter med lång livslängd återanvändbara produkter produkter som är tillverkade av förnybara råvaror. Läs gärna mer om konkreta åtgärdsförslag för produktval och upphandling i Bilaga 1 Vill du veta mer om engångsmaterial? Prioriterade materialflöden Av material- och avfallsflödena i landstingsfinansierade verksamheter är följande prioriterade i det förebyggande arbetet; engångsmaterial i vårdverksamhet, matsvinn och byggavfall. Engångsmaterial i vårdverksamhet Landstinget har som mål att betydligt minska miljöpåverkan från användningen av vissa utvalda engångsmaterial i vården till år Studier visar att klimatpåverkan från vårdsverksamhet till stor del orsakas av tillverkning och förbrukning av olika engångsmaterial (se vidare i Bilaga 1 Vill du veta mer om engångsmaterial?). Engångsmaterial är dock nödvändiga i många processer för att landstinget ska kunna erbjuda en högkvalitativ, effektiv och säker vård, men det finns många sätt att arbeta med miljömålet. Strategier för minskad miljöpåverkan från engångsmaterial Viktiga strategier är att kontinuerligt se över om material kasseras på grund av felaktiga förpackningar, om produkterna har låg kvalitet eller om det finns brister i logistiken. Vid upphandling och beställning bör materialsnåla produkter som är tillverkade av förnybara råvaror och med miljöanpassade produktionsmetoder premieras. Där det är möjligt och miljömässigt motiverat bör även flergångsalternativ väljas före engångsalternativ, men utan att patientsäkerheten äventyras. Vilka engångsmaterial ska minska? Med engångsmaterial avses både kontorsmaterial (till exempel kopieringspapper), förbrukningsmaterial (exempelvis engångsmuggar) och sjukvårdsmaterial (till exempel engångssaxar) Arbetet med engångsmaterial drivs både centralt i landstinget, genom de miljökrav som ställs i upphandlingarna (se vidare Produktval och upphandling), och genom lokala mål och projekt i landstingsfinansierade hälso- och sjukvårdsverksamheter. I det lokala miljömålsarbetet baseras materialurvalet på vårdverksamheternas förutsättningar och behov och målen definieras på lokal nivå. Mallen Materialrond kan användas som stöd vid formulering av verksamhetsanpassade mål och åtgärdsförslag. Som stöd till resurseffektiva val vid beställning finns ett nytt miljömärkningssystem för centralt upphandlade varor där resurseffektiva varor märks med en blomma.

4 I Bilaga 1 Vill du veta mer om engångsmaterial? finns åtgärdsförslag för ledning, miljöorganisation, upphandlare och beställare som är kopplade till miljömålet om engångsmaterial. Matsvinn Av all mat som produceras i världen slängs uppskattningsvis cirka 30 procent i onödan och blir till svinn. I Miljöutmaning 2016 finns mål om att minska klimatpåverkan från livsmedel. För att uppnå målet är det viktigt att välja livsmedel med låg klimatpåverkan men även att minska matsvinnet. Under år 2015 samlade landstinget in 637 ton matavfall från patient- och restaurangmåltidsrester för biogasproduktion. Hur mycket matavfall som slängs i soporna är okänt. Även om matavfallet används för att producera biogas kompenserar detta bara till viss del för den klimat- och miljöpåverkan som uppstår vid livsmedelsproduktionen. Det är ungefär tio gånger mer effektivt att minska matavfallet än att använda det för biogasproduktion. Att minska matsvinnet kan dessutom leda till kraftigt minskade kostnader. Ett matsvinnsprojekt på Sundsvalls lasarett resulterade i att svinnet minskade med totalt 47 procent på två år. Värdet på den mat som inte längre slängdes var cirka 3,8 miljoner kronor. Att minska matsvinnet från patientmåltider lyftes som en viktig åtgärd i den Måltidsutredning som Stockholms läns landsting genomförde under Flera av landstingets vårdverksamheter arbetar nu aktivt med frågan. Byggavfall Byggsektorn brukar kallas för den 40-procentiga sektorn : 40 procent av avfallet i Europa uppstår i denna sektor och 40 procent av de farliga ämnena i allt avfall återfinns i byggavfallet. Bygg- och rivningsavfall är ett prioriterat område i både Sveriges avfallsplan (Från avfallshantering till resurshushållning) och Sveriges program för att förebygga avfall (Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle). De nationella målen är att bland annat minska avfallsmängderna och minska farligheten i det bygg- och rivningsavfall som uppstår. Att förebygga bygg- och rivningsavfall i landstinget I landstinget uppstår bygg- och rivningsavfall framför allt i Locums, Trafikförvaltningens och Nya Karolinskas byggentreprenader. Vid sidan av avfall från sjukhusen (ca ton) är byggavfall det största avfallsflödet från landstingsfinansierade verksamheter, ca ton per år. Både Locum och Trafikförvaltningen prioriterar förebyggande åtgärder. Locums ställer krav i byggprojekt via upphandling och i Miljöprogram som styr mot att: undvika uppkomsten av avfall genom att till exempel återbruka material, specialbeställa längder och använd prefabricerat material. En av Trafikförvaltningens strategiska principer för en hållbar utveckling är att: förebygga och minska onödig resursförbrukning. Vidare har byggnationen av Nya Karolinska Solna fungerat som en utgångspunkt för ett utvecklingsprojekt som resulterat i en metod för att minska byggavfall (Att minska byggavfallet - En metod för att förebygga avfall vid byggande).

5 Återanvändning Vid återanvändning används en produkt igen i sin ursprungliga form till skillnad mot återvinning då nya produkter tillverkas från avfall. Återanvändning kan ge stor miljönytta genom att ersätta nyproduktion av varor. Den miljöbelastning som uppstår vid utvinning av råvaror och processer för att tillverka nya produkter kan då undvikas. Genom att återanvända varor kan landstinget dessutom spara pengar. Skattemedlen kan gå direkt till verksamheterna istället för till nyinköp av varor. Möbler, It-utrustning och byggmaterial är de produktgrupper som bedöms ha potential att kunna återanvändas i större omfattning inom ramen för Miljöutmaning 2016 och landstingets verksamheter ska implementera rutiner för att främja återanvändning av dessa material. Möbler Under 2013 köpte landstinget in möbler via centrala avtal för över 42 miljoner kronor. Genom att premiera återanvändning finns det en potential att minska både inköps- och avfallskostnaderna, samt avfallsmängderna i landstingsfinansierade verksamheter. Annonstjänst ger möbler ett andra liv Möbelhantering kan vara mycket resurs- och utrymmeskrävande, vilket försvårar återanvändning och leder till att mycket fungerande utrustning slängs. För att förenkla hanteringen har en webbaserad annonstjänst för möbler och förbrukningsmaterial, utvecklats och testas på Karolinska Universitetssjukhuset. Målet är att synliggöra överskottet i landstingets verksamheter och öka möjligheterna att hitta mottagare för överskottsmaterialet. Möbler kan på detta vis förmedlas direkt till nästa användare samtidigt som behovet av mellanlagring, transport och kassation minskar. Framför allt om annonsering görs i god tid inför en planerad omorganisation eller flytt. Lokala annonstjänster finns även på TioHundra och inom SLSO. Långsiktig vision för återanvändning av möbler Återvinningsarbetet för möbler bör i första hand syfta till att öka den interna återanvändningen inom och mellan landstingets verksamheter. Funktionella möbler som det inte finns användning för inom landstinget bör dock avyttras så att de kan återanvändas av andra aktörer i samhället. Det kan till exempel ske genom försäljning till personal, andra privata och offentliga aktörer eller genom donation till välgörenhetsorganisationer. Landstinget bidrar då till att förebygga avfall i samhället i stort. It-utrustning Landstinget arbetar för att öka återanvändningen av IT-utrustning. Vid utbyte av bland annat datorer och bildskärmar har SLL IT under flera år lämnat den gamla utrustningen till leverantör som ser till att funktionella enheter återanvänds i så stor utsträckning som möjligt. Av de enheter som återtogs av leverantör 2015 kunde återanvändas, medan resterande skickades för destruktion och återvinning. Återanvändningen uppskattades ge en koldioxidbesparing på cirka 113 ton koldioxidekvivalenter under Sedan april 2016 finns en upphandlad återtagstjänst för betydligt fler IT-områden och som samtliga förvaltningar och bolag inom landstinget kan använda. Byggmaterial Byggmaterial har ofta lång livslängd vilket gör dem lämpliga för återanvändning. Återanvändning av byggmaterial är prioriterat i Miljöutmaning Under 2012 genomfördes ett projekt på Trafikförvaltningen som studerade möjligheter och utmaningar med ökad återanvändning av byggmaterial (Återanvändning av material i bygg- och anläggningsarbeten). Sedan dess har rutiner som främjar återanvändning utvecklats. Trafikförvaltningen har bland annat interna krav för bygg- och anläggningsprojekt om att återanvändning ska ske i så stor utsträckning som ekonomiska och tekniska förutsättningar medger. Schaktmassor, belysning, kontaktledningsstolpar, spår, växlar, jordmassor och makadam är exempel på sådant som återanvänds. Detta

6 har ofta lett till både kostnads- och miljömässiga besparingar. Vid upphandling av byggentreprenader ställer Locum krav på att entreprenörerna ska undersöka möjligheten att återanvända befintligt material. Exempel på material som återanvänds är takplattor för innertak, armatur, dörrar, kabelstegar och kabellängder. Locum följer upp kraven genom att utföra miljöronder i byggskedet.

7 Materialåtervinning Materialåtervinning innebär att materialet i en produkt kan användas till att göra nya produkter, till exempel vid återvinning av tidningspapper och förpackningsmaterial. Visionen för landstingets arbete med resurseffektivisering är bland annat att återanvändning och återvinning ska maximeras. Materialåtervinning kan ge stora miljövinster. Med ökad återvinning minskar till exempel vår påverkan på klimatet eftersom det går åt mycket mindre energi för att återvinna materialen än för att utvinna nytt från naturen. Återvinning av aluminium, bly, nickel och tenn kan exempelvis minska klimatpåverkan med 90 procent eller mer, i jämförelse med att bryta ny råvara. Vid återvinning av papper minskas klimatpåverkan med cirka 20 procent, medan återvinning av 1 kilo plast kan ersätta 1 liter nyproducerad råolja. Prioriteringar i Miljöutmaning 2016 är källsortering av papper-, plast, metall-, glas- och elavfall, utsortering av matavfall samt sortering av bygg- och rivningsavfall. Pappers-, plast-, metall-, glas-, elavfall Under 2015 källsorterades cirka ton pappers-, plast-, metall, glas- och elavfall för återvinning i landstingets sjukhusfastigheter. Materialåtervinningsgraden var 24,2 % (inklusive matavfall) och målsättningen i Miljöutmaning 2016 är 25 %. Under 2012 var materialåtervinningsgraden 17 %. I en plockanalysstudie av avfall som utfördes under 2012 konstaterades att källsorteringen generellt är god i landstingets vård- och tandvårdsverksamheter. Det fanns emellertid en del förpackningar (framför allt papper och plast), tidningar och returpapper, samt lite elavfall och pant i det brännbara hushållsavfallet som skulle kunna källsorteras bättre. Utrymmesbrist, tidsbrist eller hygieniska risker kan försvåra vissa verksamheters möjligheter att källsortera. Det finns även en del frågetecken kring vilka material som får läggas i återvinningskärlen och vad som ska slängas som brännbart hushållsavfall. Det gäller framför allt vissa plastemballage och plastprodukter. Det kommer hela tiden nya produkter och förpackningar och ny personal i landstingets vårdverksamheter. Rutiner och utbildningsinsatser kring källsorteringssystemen behöver därför kontinuerligt ses över och vidareutvecklas i verksamheterna. Ett mål vid översyn av källsorteringssystem och rutiner bör vara att det ska vara lätt att göra rätt. Under 2013 deltog landstinget i ett forskningsprojekt i syfte att förenkla och förbättra plaståtervinningen i sjukvården (Återvinning av plast från Stockholms läns landstings sjukvårdsverksamhet). Hanteringen av plastavfall har sedan utvecklats enligt projektets rekommendationer. För en mer detaljerad lista över material som kan materialåtervinnas och förslag på åtgärder för ökad återvinning, se bilaga 2 Vill du veta mer om källsortering?. Matavfall I Miljöutmaning 2016 finns mål om att matavfall som inte kan förebyggas (se Matsvinn) ska samlas in för att möjliggöra biogasproduktion. Biogasdrivna bussar är en viktig strategi i Trafikförvaltningens arbete med att öka andelen förnybart drivmedel i kollektivtrafiken. Matavfallsinsamling av patient- och restaurangmat har under miljömålsarbetet möjliggjorts i 20 av Locums 25 fastighetsobjekt som har patientmat och fortsatt utvecklingsarbete pågår. Under 2015 samlades 637 ton matavfall in. Byggavfall Målet i Miljöutmaning 2016 är att 90 procent av avfallet från byggentreprenader ska sorteras för att kunna återvinnas. Sortering bör ske enligt Sveriges Byggindustrier riktlinjer (Resurs- och avfallshantering vid byggande och rivning). Riktlinjerna är branschnorm för avfallshanteringen inom bygg- och fastighetssektorn i Sverige. Sorteringsgraden har ökat under miljömålsarbetet och på landstingsnivå uppnåddes 90 % under Vissa förvaltningar och bolag låg något högre och andra något lägre.

8 Sorteringsstationer förbättrar avfallshanteringen Tids- och platsbrist försvårar avfallssorteringen i vissa projekt. För att förenkla och förbättra sorteringen har Locum byggt upp ett sorteringssystem för byggavfall på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Alla byggentreprenörer som arbetar på området ska källsortera bygg- och rivningsavfall i erbjudet system istället för att anlita egna avfallsentreprenörer. På sjukhusområdet finns flera mindre sorteringsstationer som sedan töms på en central uppsamlingsstation. Detta har både ökat sorteringsgraden och lett till färre transporter och mindre tung trafik på området.

9 Energiutvinning Cirka 50 procent av avfallet i Sverige tas om hand genom förbränning i kraftvärmeverk där energin i avfallen tas tillvara för produktion av värme och el. Omkring 15 procent av fjärrvärmen och 0,5 procent av elen i Sverige kommer från avfallsförbränning. Från landstingets sjukhusfastigheter skickades drygt 9000 ton (76 procent av den totala avfallsmängden) till förbränning under 2015, varav en majoritet var så kallat brännbart hushållsavfall. Även vårdens specialavfall och en del grovavfall såsom möbler skickas till förbränning. Brännbart hushållsavfall År 2015 var cirka ton från sjukhusen i landstinget så kallat brännbart hushållsavfall, eller sopor. Sedan 2012 har det brännbara avfallets andel av totalen minskat från 68 till 61 procent. Även om det finns material som kan materialåtervinnas i det brännbara hushållsavfallet från landstingets vårdverksamheter så visade den plockanalysstudie som genomfördes år 2012 att en majoritet av fraktionen bör skickas till förbränning även i fortsättningen. Det är till exempel blodiga plast- och pappersartiklar, tork- och sårvårdsartiklar, sammansatta eller komplexa material, handskar, engångsdukar och underlägg och som är svåra att återvinna. Förhoppningen är dock att de föreslagna åtgärderna för att förebygga avfall och öka materialåtervinningen ska minska mängden avfall från landstingets vårdverksamheter som går till förbränning under programperioden, fram till år Vårdens specialavfall Kemikalieavfall och vårdens specialavfall (biologiskt, smittförande, stickande/skärande/smittförande, cytostatika och läkemedelsförorenat avfall) tas om hand genom förbränning. Hanteringen av dessa avfallsfraktioner omfattas av specifika lagkrav och föreskrifter. Verksamhetsutövaren ska tillhandahålla rutiner för en korrekt hantering av specialavfallet och se till att dessa följs. Rutiner som inte följs leder till stora arbetsmiljörisker, till exempel stickskador och spridning av smitta. Det är mycket dyrare att ta hand om vårdens special- och kemikalieavfall än det vanliga brännbara hushållsavfallet. Om vanligt avfall slängs som specialavfall ger det onödigt höga kostnader för verksamheterna. De olika åtgärderna för vårdens specialavfall bör syfta till en korrekt hantering som inte orsakar några risker eller arbetsrelaterade skador. Kontakta lokala miljösamordnare för mer information kring rutiner för omhändertagande av vårdens specialavfall och kemikalieavfall.

10 Deponering Avfallslagstiftningen i Sverige har lett till att deponering av avfall har minskat kraftigt de senaste 20 åren. Deponering används fortfarande som behandlingsmetod för avfall som inte kan behandlas på annat sätt, till exempel kakel, porslin, keramik, isolering och fönster- och laboratorieglas. Det används också för vissa typer av farligt avfall som kräver ett säkert omhändertagande för att minska risken för spridning av farliga ämnen, till exempel asbest, vissa förorenade massor och vissa kemikalier. Även i landstingsfinansierade verksamheter tas sådant avfall omhand genom deponering.

11 Bilaga 1 Vill du veta mer om engångsmaterial? Förbrukning och miljöpåverkan Användningen av engångsmaterial är nödvändig i många processer för att landstinget ska kunna erbjuda en högkvalitativ, effektiv och säker vård. Engångsmaterial står dock för en betydande del av sjukvårdens klimatpåverkan, framför allt på grund av att de ofta tillverkas av plast från fossil olja. Det är därför prioriterat i Miljöutmaning 2016 att minska miljöpåverkan från användningen av engångsmaterial. Beräkningar från Örebro läns landsting visar att engångsmaterial står för cirka 30 procent av landstingets totala klimatpåverkan (exklusive kollektivtrafiken) och beräkningar från Region Skåne visar att engångsmaterial står för cirka 50 procent av en handkirurgisk kliniks klimatpåverkan. Som exempel kan nämnas att Stockholms läns landstings årliga förbrukning av undersökningshandskar, som är i storleksordningen 100 miljoner, ger upphov till utsläpp av cirka ton koldioxid i ett livscykelperspektiv. Detta motsvarar de årliga utsläppen från cirka 1250 genomsnittliga personbilar som kör mil per år. Kontakta gärna Kristian Hemström, SLL Hållbarhet, för mer information om miljöpåverkan från olika engångsmaterial. Hur kan vi minska miljöpåverkan? Åtgärder för att minska miljöpåverkan från användningen av engångsmaterial kan sättas in i alla delar av materialflödet: från produktval till avfallshantering (se figur nedan). Förslag till åtgärder som är kopplade till de olika delarna av flödet beskrivs under respektive rubrik i figuren. Ledning och styrning Ledning och styrning riktar sig främst till verksamhetschefer och till dem som arbet ar med at t genomföra miljöarbetet på central nivå i organisationen. Produktval och upphandling riktar sig främst till centrala och lokala upphandlingsenheter. Beställning, logistik och användning riktar sig främst till inköpsorganisationer och beställare på avdelningar och serviceenheter, samt personal som använder produkterna. Ledning och styrning Materialanvändningen är ofta starkt knuten till de vårdprocesser som bedrivs. Miljömål som är kopplade till användningen av engångsmaterial måste därför utgå från verksamheternas förutsättningar och behov. Syftet med nedanstående åtgärdsförslag är att driva och stimulera miljömålsarbetet kring engångsmaterial på central nivå i en verksamhet. Fördela och förankra arbetet med engångsmaterial Fördela ansvarsområden inom det lokala arbetet med engångsmaterial. Vem gör vad? Hur ska arbetet följas upp?

12 Verka för att arbetet och målen kring miljöpåverkan från användningen av engångsmaterial inkluderas i det utvecklingsarbete som redan sker i verksamheterna, till exempel i flödes-, patentsäkerhetsoch kvalitetsarbetet, samt vid utveckling av nya vård- och behandlingsprocesser. Utforma, förankra och kommunicera lokala mål kring användningen av engångsmaterial med definierade åtgärder och måluppföljning. Som underlag kan Materialronder på avdelningar utföras. Kvantitativa mål (minska användingen av produkt X med X procent) kan med fördel kombineras med kvalitativa (exempelvis: genomför utredning X, genomför X antal utbildningsinsatser). Säkerställ att alla relevanta aspekter och kompetenser tas med i arbetet, till exempel patientsäkerhet, arbetsmiljö, miljö, inköp, kostnader, produktutveckling, logistik och kommunikation. Följ upp, utvärdera och informera om genomförda åtgärder och resultat. Vilka ekonomiska och miljömässiga konsekvenser har de lokala målen och verksamheternas åtgärder lett till? Sprid goda exempel, arbetssätt och kunskaper mellan avdelningar och verksamheter för att inspirera till handling, till exempel på intranät och via lokaltidningar, Miljöbrevet, seminarier och utbildningar. Utbilda kontinuerligt personalen kring produktanvändning och målen för produktvalen, framför allt i samband med nya avtal och vid introduktion av nyanställda. Öka kunskapen om material som motiverar till resurseffektiva val och beslut Ta fram underlagsdata, till exempel utdrag ur inköps- och avfallsstatistik, som stöd till det lokala miljömålsarbetet. Ta vid behov fram beslutsunderlag, exempelvis miljö-, arbetsmiljö- och ekonomiska konsekvensbedömningar, som är kopplat till olika materialval. Kommunicera de underlag som tas fram till berörda chefer och personal. Produktval och upphandling Upphandlingsprocessen är viktig i arbetet med att öka resurseffektiviteten. För att kunna ge en så bra och effektiv vård som möjligt och få produkter som är funktionella, ekonomiska och bra från miljösynpunkt, är kravspecifikationen avgörande. För att upphandlingen ska fungera och resultera i bra produkter är det viktigt att ta vara på personalens erfarenheter och säkerställa att återkopplingen till inköps- och upphandlingsorganisationen fungerar. Förslagen nedan visar hur olika aspekter på resurseffektivitet kan inkluderas i upphandlingsprocessen. Urval identifiera prioriterade produkter inför kommande upphandling Gå igenom upphandlingsobjektet och identifiera stora materialflöden som alstrar mycket avfall eller förbrukar stora mängder icke-förnybara råvaror. Utvärdera föregående avtalsperiod och identifiera om det finns produkter som fick kasseras i hög utsträckning (exempelvis lågkvalitativa produkter, förpackningar som inte var verksamhetsanpassade, onödigt emballage, emballage som inte kunde återvinnas). Marknadsanalys finns det resurseffektiva alternativ till de prioriterade produkterna? Finns det flergångsalternativ som lever upp till verksamheternas krav på funktion, kvalitet, arbetsmiljö- och hygien? Finns det mer materialsnåla alternativ? Finns det produkter som kan förändra arbetsprocesser och på så sätt minska materialförbrukningen?

13 Finns det produkter som efter användning kan återvinnas istället för att förbrännas? Finns det produkter som är tillverkade av förnybar eller återvunnen råvara, till exempel cellulosa eller biobaserad plast? Finns det förpackningsstorlekar och emballage som är bättre anpassade till verksamheternas behov och landstingets distributionssystem? Viktiga verktyg i samband med marknadsanalysen kan vara: Hearings med leverantörer i syfte att presentera landstingets miljömål och visioner, samt att påverka och få information om leverantörernas möjligheter att utveckla sina produkter och vilka konsekvenser det får på exempelvis leveranstider, kostnader och miljöpåverkan. Livscykel- och livscykelkostnadsanalyser för att utvärdera olika produktvalsalternativ och motivera resurseffektiva val. Produkttester för att säkerställa att nya produkter verkligen lever upp till verksamheternas krav på funktion, kvalitet och hygien. Kravställande premiera resurseffektiva alternativ Ställ krav på leverantören, baserat på resultatet från marknadsanalysen, för att öka resurseffektiviteten i landstingets verksamheter. Ställ krav på att materialinnehåll, produktvikter, förpackningsmaterial och tillverkningsland framgår i produktspecifikationer för prioriterade produktgrupper. Detta förbättrar möjligheterna att följa upp material- och avfallsflöden i vårdverksamheternas miljömålsarbete. Utred möjligheten att ställa krav på att leverantörerna tillhandahåller miljövaru- eller klimatdeklarationer enligt EPD-systemet (en objektiv beskrivning av miljöegenskaper hos varor och tjänster i ett livscykelperspektiv) för utvalda produktgrupper, samt hur sådana underlag skulle kunna utvärderas och premieras i upphandlingsprocessen. Avtal kommunicera resurseffektivitet kontinuerligt Kommunicera nya produkter via inköps- och beställarorganisationen, samt i samband med produktutställningar. Hur ska de användas på rätt sätt för att undvika onödig kassation? Varför ska det resurseffektiva alternativet väljas? Tydliggör om det finns engångsmaterial som bara är till för specifika ändamål eller vårdprocesser så att de inte används i onödan. Tydliggör resurseffektiva produktalternativ i beställningssystemet och produktkatalogen genom SLL:s miljömä rkningssyst e m. Uppföljning möjliggör utveckling under avtalets gång Säkerställ att återkopplingen av erfarenhet fungerar under avtalets gång mellan användare, distributör, inköpare, avtalsansvariga och leverantör, för att åtgärda eventuella brister hos produkter eller distributionssystem som orsakar onödig kassation, samt för att ge input till framtida upphandlingar. Detta bör till exempel vara en punkt på dagordningen på SLL Upphandlings ordinarie uppföljningsmöten med leverantörerna och kan också fångas upp via MediCarriers synpunktsystem. Ha en kontinuerlig dialog med samtliga leverantörer och även med kommande anbudsgivare om möjligheterna till produktutveckling och förbättringar inför kommande upphandlingar. Det bör skrivas in ett kontraktsvillkor i avtalet som anger att leverantören under avtalsperioden förbinder sig att arbeta aktivt med produktutveckling i syfte att ta fram mer resurseffektiva produkter. Detta följs

14 sedan upp inom ordinarie uppföljningsprocess. Förbättringar bör även beaktas inför beslut om förlängning av avtal. Beställning, logistik och användning Ett bra beställnings- och logistiksystem leder till mindre lagerhållning, mindre kassationer, bättre arbetsmiljö och att rätt produkt finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Beställningssystemet bör även vägleda till val av resurssmarta material och produkter. Om materialflödena eller produkterna inte fungerar som de ska kan det leda till onödig kassation i användarledet. En förutsättning för ett lyckat arbete kring resurseffektivitet är att erfarenheter från användarledet tas tillvara för att möjliggöra förbättringar. De nedanstående förslagen på åtgärder ska stimulera till resurseffektivitet vid beställning, distribution och användning av varor. Beställning premiera resurseffektiva alternativ Välj om möjligt produkter som är märkta med den nya orangefärgade resurseffektivitetsblomman (se landstingets miljömärkningssystem). Välj om möjligt flergångsprodukter. I längden är det betydligt mer klimateffektivt att diska exempelvis dricksglas, koppar och saxar än att använda engångsalternativ. Produktvalet får dock inte äventyra patientsäkerheten. Se över om det finns engångsmaterial som kan tas bort eller som kan användas mindre (till exempel köksattiraljer, kontorspapper, britspapper). Välj om möjligt förnybara material (till exempel papper istället för plast). Beställ upphandlade varor i första hand. Detta för att hålla nere kostnaderna och möjliggöra uppföljning, samt säkerställa att produkterna lever upp till de sociala och miljömässiga krav som har ställts i upphandlingen (se vidare SLL:s uppförandekod för leverantörer) Logistik effektivisera materialflödena Just-in-time förråd (JIT) är en modell för effektiv internlogistik som har införts i ett antal vårdverksamheter. Förrådshanteringen sköts då av en serviceorganisation istället för av vårdpersonalen. Det har visat sig att JIT-förråd effektiviserar materialflödet, samtidigt som det frigör tid för vårdpersonalen som få möjlighet att utföra ett arbete som tillför ett värde för patienterna. Säkerställ att det finns resurser, logistik och kompetens för patientsäker och effektivt disk och sterilisering av flergångsprodukter i verksamheten. Om inte, vad finns det för framtidsplaner och utvecklingsmöjligheter? Användning kommunicera förslag på förbättringar Verksamheternas kunskap om produkterna är avgörande för att det ska gå att ställa krav och ständigt förbättra och utveckla produktsortimentet. Ge därför förslag till förbättringar av produktval och produktanvändning till verksamhetschefer, till de lokala eller centrala inköps-, upphandlings- eller miljöorganisationerna. Slängs produkter i onödan? Är förpackningsstorleken fel? Fungerar inte logistiken? Har produkten för dålig kvalitet? Är de färdigpackade seten felanpassade? Saknas flergångsalternativ i produktsortimentet? Inför varje ny upphandling gås synpunkter på produkter igenom oc h dessa utgör en viktig input till upphandlingsprocessen. Som underlag för att arbeta med förbättringar kan mallen för Materialrond användas. Avfallshantering

15 Se vidare under Materialåtervinning och Energiutvinning

16 Bilaga 2 - Vill du veta mer om källsortering? Nedanstående material bör källsorteras för materialåtervinning i landstingsfinansierad verksamhet. Förutsättningarna för källsortering kan dock variera beroende på fastighetsägare. Pappersavfall o Returpapper och tidningar o Pappersförpackningar o Wellpapp o Sekretess Plastavfall o Hårda och mjuka plastförpackningar Metallavfall o Metallförpackningar o Metallskrot Glasavfall o Färgade och ofärgade glasförpackningar Elavfall (farligt avfall) o Diverse småelektronik o Vitvaror o Batterier o Ljuskällor Matavfall Det finns insamlingssystem för dessa fraktioner på samtliga sjukhusfastigheter i landstinget. Källsorteringskärl och sorteringsinstruktioner tillhandahålls av Locum och kan beställas på Verksamheter i privata fastigheter som vill ha bättre möjligheter att källsortera, diskuterar detta med respektive fastighetsägare. SLL Transport kan mot en avgift hämta farligt avfall, till exempel elavfall, om inte fastighetsägaren tillhandahåller insamlingssystem. Förslag på åtgärder för att förbättra källsorteringen Logistik finns rätt kärl på rätt plats vid rätt tidpunkt? Se kontinuerligt över placeringen av källsorteringskärlen, typen av kärl och tömningsrutinerna. Är avfallsflödena anpassade till vårdarbetet och till materialflödena? Kan kärlen placeras där avfallet uppstår? Nya källsorteringskärl till Locums fastigheter kan beställas på Locums hemsida ( Är källsorteringsinstruktionerna tydliga och förankrade i verksamheten? Tar planeringsprocessen vid om- och nybyggnation hänsyn till avfallsflödet och ger ut rymme för källsortering? Kunskap inspirera och motivera miljömålsarbetet Gör personalen medveten om verksamhetens mål och rutiner kring materialåtervinning och återkoppla resultaten regelbundet. Vilka konsekvenser för ekonomi och miljö har det lokala arbetet haft?

17 Ta vara på personalens förbättringsförslag och sprid goda exempel mellan avdelningar och verksamheter.

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Materialrond LS Sida 1

Materialrond LS Sida 1 Materialrond Stockholms läns landstings miljöarbete utgår från det nuvarande miljöprogrammet, Miljöutmaning 2016. Det gäller perioden 2012 till 2016 och omfattar all landstingsfinansierad verksamhet. Visionen

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Miljöarbete Gäller för Stockholms läns landsting Antaget av landstingsfullmäktige 2016-11-15 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2016-12-01 2017-12-01 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (3) FÖRSLAG 2013:33 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Konkretisering av de mål som rör utvalda produktgrupper för återanvändning samt engångsmaterial inom målområdet Resurseffektivt i miljöpolitiskt

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Nedbrutna slutmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Motion 2015:46 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om Program för cirkulär ekonomi för ett mer resurseffektivt landsting

Motion 2015:46 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om Program för cirkulär ekonomi för ett mer resurseffektivt landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2015-1509 Landstingsstyrelsen Motion 2015:46 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om Program för cirkulär ekonomi för ett

Läs mer

Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 LS

Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 LS Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting 29 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 Motion 2017:18 av Malin

Läs mer

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Sophantering igår och idag Avfallsplanen Vad gör vi idag? Sopor som resurs Sopsorteringsskola Vi får vardagen att

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda

Avfallsplan. För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda Avfallsplan För stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda 2017-2019 Uppdrag En avfallsplan som är kopplad till stadsdelsnämndens mål i budget har tagits fram för att på ett mer strukturerat sätt arbeta med

Läs mer

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02 PROJEKT Tillsyn av avfallssortering vid restauranger 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

SKRIVELSE Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige

SKRIVELSE Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1201-0038 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 13-04-23 00020 Konkretisering av de mål som rör utvalda produktgrupper

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Plasternas roll i samhället 1

Plasternas roll i samhället 1 Plasternas roll i samhället Plasternas roll i samhället 1 Vad tänker du på när du hör ordet plast? Plasternas roll i samhället 2 Plasternas roll i samhället 3 Visste du att det här är av plast? Plastpresentation

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande

Öka återvinningen. Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Öka återvinningen Genom förbättrad resurs- och avfallshantering vid byggande Dags för mer hållbar hantering av bygg- och rivningsavfall Som första branschförening har Återvinningsindustriernas medlemmar

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Bilaga G Källsorteringsguide

Bilaga G Källsorteringsguide 1(6) Bilaga G-09-2013 Källsorteringsguide Öppettider Stockholm Arlanda Airport kretsloppscentral: vardagar 12.00 14.00. För hjälp kontakta Stena Recycling: Kundtjänst: 010-445 16 32 E-post: arlanda@stenarecycling.se

Läs mer

Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020

Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020 Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020 Reviderad 2018 Förebygga Återanvända Återvinna material Återvinna energi Deponera www.umea.se/kommun 2 En strävan efter att vara hållbar Alla kommer

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

Motion 2019:30 av Anna Sehlin m.fl. (V) om minskad användning av plast i Region Stockholm

Motion 2019:30 av Anna Sehlin m.fl. (V) om minskad användning av plast i Region Stockholm 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-09-11 RS 2019-0638 Regionstyrelsen Motion 2019:30 av Anna Sehlin m.fl. (V) om minskad användning av plast i Region Stockholm Föredragande regionråd: Thomas Eriksson

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SOPOR Å SÅNT Miljöombudsträff 16 maj 2018 Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Agenda: Sen sist Kunskap och attityder Sopsortering; hur och varför Avfallplanen Avfallsminimering Ca 35

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 REFILL 1,5 l MJÖLK STOR- PACK MIN KASSE TIDNING Second Hand ÅTERANVÄNDA MINIMERA DEPONERA ÅTERVINNA ENERGI ÅTERVINNA MATERIAL Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 Reviderad 2014 En

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Sorteringshandbok för

Sorteringshandbok för Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: April 2010 Sorteringshandbok för landstingets verksamheter Information om källsortering och

Läs mer

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material Dokumentansvarig Elvira Laneborg, 0485-471 25 elvira.laneborg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 303 2018-12-18 Giltighetstid 2019-01-01 2022-12-31 1(5) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:121 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:18 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om att påskynda arbetet med cirkulär ekonomi i Stockholms läns landsting IIII 60(86) sijlb Stockholms

Läs mer

Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem

Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem Resurseffektiva produkter Liten ordlista plaster Navigera rätt med den nya miljömärkningen när du beställer varor från MediCarrier Under hösten

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad

Sorteringsguide. för dig som arbetar i Göteborgs Stad Sorteringsguide för dig som arbetar i Göteborgs Stad Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se

2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme. Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se 2014-10-30 Svensk* Fjärrvärme Milj ödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Kopia: erika.nygren@regeringskansliet.se Svensk Fjärrvärme AB Raziyeh Khodayari 101 53 Stockholm raziyeh.khodayari@svenskfjarrvarme.se

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning.

Avfall. Varuflödet 2015-01-27. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Varor ordning. Avfall oordning 3. Byggande/rivning. Avfall 1 Varuflödet Varor ordning Byggande/rivning Avfall oordning 3 1 Målbild Varor ordning Byggande/rivning Restprodukter ny ordning 4 Avfall- en komplex bild Incitament Begriplighet Bekvämlighet Resurshushållning

Läs mer

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget Mattias Bisaillon Delägare i forsknings- och utredningsföretaget, 2001- Doktorand i avfallsgruppen på Chalmers 1998-2004 (tekn. doktor i avfalls- och energisystemanalys 2004) (Projektinriktad forskning

Läs mer

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem AVFALLSPLAN Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem Antagen av kommunfullmäktige: Haninge 2011-11-17 Huddinge 2011-11-07 Nynäshamn 2011-10-19 Salem 2011-11-24 Botkyrka 2011-09-29 Innehåll INLEDNING 4

Läs mer

2019 7/5 Workshop Styrgrupp och projekt Maj 9/5 Projektgruppsmöte 13/5 Styrgruppsmöte Juni 25/6 Styrgruppsmöte Juli Augusti September 3/9-4/9 Handlingsplanekonferens Oktober 22/10 Styrgruppen godkänner

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING KÄLLSORTERINGS BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL 28/10/2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL Ledande såväl - 2 - lokalt som globalt Ledande aktör i Sverige Drygt 1100 medarbetare på cirka 60 kontor Ca 2 miljarder

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Avfall. Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Ont om plats? En sådan här container innebär:

Avfall. Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Ont om plats? En sådan här container innebär: Avfall Hur förvandlar vi avfall från problem till värdefulla restprodukter? Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Diskutera hur avfallshanteringen ser ut på era arbetsplatser. Sorterar ni det avfall

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan Sorteringsanvisningar - Miljöstation Slottsmöllan Slottsmöllans miljöstation består av 10 fraktioner uppdelade på två miljöstationer. Miljöstationen uppfyller boverkets krav, handikappsanpassad och ISO

Läs mer

Miljöpolitiskt program 2012-2016

Miljöpolitiskt program 2012-2016 LK/111831 Miljöpolitiskt program 2012-2016 Vi fortsätter Landstinget i Värmland har under flera decennier prioriterat miljöarbetet. Målsättningen i det senaste miljöpolitiska programmet, halvering av klimatavtrycket,

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Vellinge.se TYG PÅSE FÖREBYGGANDE RE FILL LOPPIS ÅTERANVÄNDA DEPONI MATERIALÅTERVINNA ENERGIÅTERVINNA Grafik: Sysav DEPONERING Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid

Läs mer

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 Kommunal avfallsplan med mål och åtgärdsprogram Kommunfullmäktige 86, 2011-05-02 1 Inledning Avfallsplanen är en kommunal plan för den framtida avfallshanteringen.

Läs mer

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö Utökad källsortering vid Campus Valla 2005-09-07 Campus Valla - tre sorteringssteg 1. Källsorteringsstationer i verksamheten Upphandlade av institutionerna 3. Källsorteringsrum i kulvert Färdigställda

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

Avfallsplan för Västerviks kommun

Avfallsplan för Västerviks kommun 2015-2020 Avfallsplan för Västerviks kommun Sammanfattning av lokala mål och ambitioner Inledning Avfallsplan och Lokala föreskrifter för avfallshantering utgör tillsammans Renhållningsordningen för Västerviks

Läs mer

Omnibusundersökning Återvinning 2009

Omnibusundersökning Återvinning 2009 Omnibusundersökning Återvinning 009 Projektledare: Katharina Norborg Beställare: Anna-Carina Gripwall Fältarbete: Februari 009 Proj. nr: 09000/090006 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se

Styrmedel. - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Styrmedel - vem påverkas av vad? - vad påverkas av vem? Jan-Olov Sundqvist, IVL Svenska Miljöinstitutet jan-olov.sundqvist@ivl.se Avfallsområdet är komplext Aktörer inom avfallsområdet Myndigheter tillstånd,

Läs mer

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun

Strategi för avfall. - om förebyggande och hantering av avfall. Östersunds kommun Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Strategi för avfall - om förebyggande och hantering av avfall Östersunds kommun 2019-2022 Utformad med utgångspunkt

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext

FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN. Referenslista över lagtext FEBRUARI 2019 UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Verksamhetens namn Verksamhetens adress Fastighetsbeteckning Organisationsnummer Kontaktperson/telefonnummer Bransch Antal anställda Inspektionsdag Närvarande vid

Läs mer