Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet. Juni 2012"

Transkript

1 Mobile First Video on demand och livesändningar på Internet Juni 2012

2 1 Om detta dokument Marknaden och tekniken kring film (video on demand och livesändningar) på Internet utvecklas blixtsnabbt. Video on demand och livesändningar kan ses via en PC/laptop på webben eller via en mobil terminal som är ansluten via ett mobilnät. Tekniskt sett är det mer komplext att visa film med bra kvalitet på mobila terminaler än på webben. Detta beror på begränsningar i bandbredd och skärmstorlek samt på den stora mängd av olika mobila terminaler med olika egenskaper som finns på marknaden. Syftet med detta dokument är att beskriva marknaden och tekniken som den ser ut i juni Mobizofts syn på marknaden Mobizoft förutspår att film kommer att vara en självklar del på alla företags webbplatser och en viktig del av företagens affärsprocesser och kommunikation med sina intressenter. Ett exempel är användandet av film inom E-handel. Vi tror också att film på Intranät med större krav på åtkomstsäkerhet kommer att vara ett tillväxtområde. Mobil access är idag en självklarhet och är snart viktigare än access via PC/laptop. Integration av film på webbplatser görs i allt större utsträckning via kundernas CMS (t ex EPiServer). Gratistjänster (t ex YouTube) leder utvecklingen och integration med sociala medier är en självklarhet. Produktion av film (on-demand och live) blir enklare och billigare och även distribution av film blir enklare och billigare. 3 Teknik som påverkar sändning av video till mobila terminaler Det finns ett antal olika parametrar och egenskaper som påverkar presentationen av video på mobila terminaler. Operativsystem och dess olika versioner Webbläsare och mediaspelare Hårdvara Skärmupplösningar Mobilnät 3.1. Flash Player Video på webben har sedan länge helt dominerats av Flash Player från Adobe. Flash har en rik funktionalitet och används på mängder på webbplatser i hela världen.

3 På den mobila sidan ser det dock annorlunda ut. Flash fungerar inte alls i iosbaserade enheter som iphone och ipad, och inte heller i mobila terminaler baserade på Windows Phone 7, Symbian och Blackberry. I Android-baserade mobiler fungerar Flash, men användaren måste själv ladda ner programmet från Internet om inte det är förinstallerat av leverantören vid köpet av mobilen. Här skiljer det sig mellan olika leverantörer av mobiler. I februari 2012 annonserade Adobe att de upphör med stödet för Flash i mobila terminaler, vilket innebär att filmvisning via Flash på sikt inte kommer att fungera i den mobila världen Operativsystem Marknaden kännetecknas av en stark dominans av Apple (iphone/ipad) och Google (Android). Nokias s Symbian tappar snabbt marknadsandelar och Nokia samarbetar numera med Microsoft och Windows Phone 7. RIM s Blackberry har vikande försäljningssiffror. Både Nokia och RIM står inför stora utmaningar under det närmaste året. De olika operativsystemen stödjer olika typer av tekniker och protokoll för visning av video. Samtliga modeller från Apple, dvs iphone och ipad stödjer HLS. Android är mer fragmenterat och det finns idag 4 versioner av Android på marknaden, Version 2.2 (Froyo), 2.3 (Gingerbread), 3.0 (Honeycomb) samt 4.0 (Ice Cream Sandwich) Android stödjer protokollet RTSP i Android-versionerna Alternativt kan Flash användas, se kapitel 3.1 för mer info om Flash i Android-terminaler. I Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) stöds även protokollet HLS. Nästa version av Android, Android 5 (Jelly Bean) kommer att lanseras under Android 5 kommer ha stöd för HLS men kommer inte att ha stöd för Flash. Symbian och Blackberry stödjer RTSP och Windows Phone 7 stödjer Smooth Streaming. 3.3 Webbläsaren, HTML5 och mediaspelaren Alla terminaler har idag förinstallerade webbläsare och mediaspelare vilka används som standard. Här går utvecklingen mot att användare på samma sätt som med sin vanliga stationära dator installerar sina egna favoritprogram vilket gör att det finns en mängd olika kombinationer av mobila terminaler, webbläsare och mediaspelare.

4 I maj 2012 var Google Chrome den populäraste webbläsaren i världen, följd av Firefox, Internet Explorer, Safari och Opera. Chrome for Android finns nu i betaversion, och det finns skäl att tro att den kommer att bli mycket populär på Android-terminaler. Chrome stödjer inte Flash. HTML5 är en kommande standard för webbutveckling som växer sig allt starkare. HTML5 video förenklar hanteringen av video på webben, men löser inte på något sätt all komplexitet kring mobil video. Det krävs att utvecklaren har en bra kunskap om video, samt att kontinuerliga uppdateringar av HTML5 video-lösningen krävs i takt med att nya mobila terminaler kommer ut på marknaden. En utmaning är att olika webbläsare har olika nivåer av stöd för HTML5, vilket påverkar hur video presenteras i terminalen. 3.4 Hårdvara Idag finns det mobila terminaler med i princip lika bra hårdvara gällande CPU och minne som stationära och bärbara datorer. Detta ger naturligtvis utmärkta möjligheter att visa video med hög kvalitet. Men det tillverkas även en stor mängd terminaler med betydligt lägre nivå gällande CPU och minne. Dessa har självklart sämre möjligheter att visa video med bra kvalitet. 3.5 Skärmupplösning En viktig aspekt för hanteringen gällande val av teknik och videoformat är skärmupplösningen på den mobila terminalen. Ju högre skärmupplösning desto högre upplösning kan användas på den videoström som skickas ut och desto bättre videokvalitet kan uppnås. En videoström som är optimerad för en lågpris Android-telefon som Samsung Galaxy S (skärmupplösning på 240*320), ger en väldigt dålig videokvalitet på en modern surfplatta som Samsung Galaxy Tab 10.1 (skärmupplösning på 1280*800). Och omvänt, en videoström som är optimerad för en Samsung Galaxy Tab 10.1 kan inte visas alls på en Samsung Galaxy S. I detta exemplet använder båda terminalerna Android som operativsystem. Apple rekommenderar 4 st olika typer av videoströmmar för att ge en hög kvalitet på deras olika iphone-modeller eftersom dessa enheter har olika skärmupplösning och teknisk prestanda. Sen tillkommer minst 2 olika typer av videoströmmar till ipad för att ge en optimal kvalitet i olika situationer. ipad 3 har en skärmupplösning på 2048*1536 vilket möjliggör visning av video med mycket hög kvalitet.

5 3.6 Mobilnät Oavsett vilken mobil terminal som används så finns det ytterligare en parameter som påverkar visningen av mobil video, nämligen vilket mobilt datanät (2G/3G/4G eller WiFi) som användaren utnyttjar. Om användaren utnyttjar ett 4G-nät eller WiFi så kan man sända en videoström med HD-kvalitet vilket möjliggör en riktigt bra videokvalitet i den mobila terminalen om den mobila terminalen har tekniskt stöd för att visa video med hög kvalitet. Om samma videoström sänds till en användare i ett 2G-nät kommer videon troligtvis inte att kunna visas alls eftersom 2G-nätet inte klarar av att transportera en högupplöst videoström. För att användaren i 2G-nätet skall kunna se videon bör man sända en videoström som är anpassad efter 2G-nätets begränsningar, dvs en videoström med lägre upplösning. För iphone/ipad används HLS streaming (http live streaming) vilken anpassar videoströmmen i realtid beroende på vilken uppkoppling som används för tillfället. 4 Sammanfattning Om man vill erbjuda en tjänst som fungerar på webben, i iphone/ipad, i Android och i Windows Phone med bra kvalitet så krävs ett antal olika videoströmmar anpassade efter använd terminal och mobilnät. Att visa video med bra kvalitet på det stora antalet möjliga kombinationer av webben, mobila terminaler och mobila uppkopplingar är en utmaning som Mobizoft adresserar med sin patenterade och egenutvecklade teknologi. 5 Mobizoft s enhetliga iframe-tagg Mobizoft löser detta för sina kunder via en så kallad iframe-tagg som inkluderar ett dynamiskt komplett stöd för HTML5, vilket kraftigt förenklar implementeringen av videostöd via HTML5. När användaren klickar på filmspelaren så skickas en videoström som är optimerad för användarens unika kombination av terminal och nät. Kommer anropet från webben används en Flash-spelare, är anropet från en mobil som stödjer HTML5 så används HTML5-spelaren och är det från en terminal som inte stödjer HTML5 så används den inbyggda mediaspelaren. På detta sätt säkerställs att varje användare får rätt filmspelare och videoström. Detta görs oavsett om användaren använder webben, en surfplatta, en smartphone eller en featurephone. Lösningen stödjer dessutom Responsive Web Design vilket innebär att webbsidan och filmspelaren anpassar sig efter den anropande terminalen.

6 I Maj 2012 lanserades Mobizoft Video Add-on for EPiServer, vilket innebär att uppladdning, hantering och publicering av video är naturligt integrerad i editorn i EPiServer CMS. 6 Mer information Det finns mängder med artiklar på Internet inom området. Några intressanta artiklar är listade nedan: Vill du veta mer om film på webben, surfplattor och smartphones eller testa våra produkter? Gå till vår hemsida, eller skicka ett till sales@mobizoft.com så återkommer vi med mer information.

Mobizoft Video Add-on for EPiServer. Maj 2012 Version 1.20

Mobizoft Video Add-on for EPiServer. Maj 2012 Version 1.20 Mobizoft Video Add-on for EPiServer Maj 2012 Version 1.20 Introduktion Mobizoft Video Add-on for EPiServer innebär en möjlighet för EPiServers användare och redaktörer att enkelt hantera och publicera

Läs mer

Mobizoft Video Add-on for EPiServer. Juni 2012 Version 1.30

Mobizoft Video Add-on for EPiServer. Juni 2012 Version 1.30 Mobizoft Video Add-on for EPiServer Juni 2012 Version 1.30 Introduktion Mobizoft Video Add-on for EPiServer innebär en möjlighet för EPiServers användare och redaktörer att enkelt hantera och publicera

Läs mer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Android Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Janne Wedlund Seniornet Huddinge Sept 2016 Vad är en Android-platta? Vad kan den göra och inte göra? Appar Utskrift Vanliga frågor Diskussion Support

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Guide företagskonto. HantverksParken. www.malerirad.se www.hantverksparken.se. Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad.

Guide företagskonto. HantverksParken. www.malerirad.se www.hantverksparken.se. Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad. Guide företagskonto HantverksParken TM Box 576, 136 25 Haninge 08-776 30 90 support@malerirad.se www.malerirad.se www.hantverksparken.se 2015 Innehållsförteckning Sida 3: Användningsenheter Sida 4: Rekommenderade

Läs mer

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3 Systemkrav 1. Systemkrav Systemkrav 2015-06-09 2 (8) Systemkrav 1. Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

08. CASE BAKGRUND & MÅLSÄTTNING ELGIGANTEN JUNI 2013 MARS 2014. Lansering av ny produkt (Google Chromebook från Samsung)

08. CASE BAKGRUND & MÅLSÄTTNING ELGIGANTEN JUNI 2013 MARS 2014. Lansering av ny produkt (Google Chromebook från Samsung) 08. CASE ELGIGANTEN BAKGRUND & MÅLSÄTTNING Lansering av ny produkt (Google Chromebook från Samsung) Öka kundflöde till sina varuhus för att exponera och sälja ny typ av laptop JUNI 2013 MARS 2014 SAXE303C12H01

Läs mer

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie 2017-03-09 Justering för krav på Windows Server 2012 1.2 Micke 2017-04-07 Vitec Ekonomi från x.60 kräver IIS 8 och websocket.

Läs mer

Bambusermanual - Plattformen distans

Bambusermanual - Plattformen distans Bambusermanual - Plattformen distans Av: Sofie Sjöstrand, Nätverket SIP Senast reviderad: 2012-09-16 Innehåll Om Bambuser och manualen... 2 Registera ett konto... 3 Dashboard - din startsida... 4 Dashboard

Läs mer

Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Inspektionsmetod

Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Inspektionsmetod 1 (6) 2017-06-15 Studievägledning Guide till dig som ska gå Livsmedelsverkets e-utbildning Inspektionsmetod Utbildningar för en likvärdig Svensk livsmedelskontroll Livsmedelskontrollen har många viktiga

Läs mer

Hur du genomför ett videomöte

Hur du genomför ett videomöte 1(6) Hur du genomför ett videomöte Du kan välja att genomföra ett videomöte på två sätt: via appen Min Hälsa eller via 1177 Vårdguiden. Du behöver tillgång till rätt utrustning och du behöver göra en del

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 2.2 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 2.2 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense 2.2 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik,

Läs mer

Versioner och språk. ComAround Zero 2013-09-16

Versioner och språk. ComAround Zero 2013-09-16 Versioner och språk ComAround Zero 2013-09-16 Guider Office 2013 2013 2013 2013 2013 One Note 2013 SharePoint 2013 Office 2010 Introduktion till Office 2010 Introduktion till 2010 Web App 2010 2010 2010

Läs mer

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik, QlikTech,

Läs mer

Systemkrav Bilflytt 1.3

Systemkrav Bilflytt 1.3 Systemkrav 1.3 Systemkrav Systemkrav 2016-11-22 2 (9) Systemkrav 1.3 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för

Läs mer

Systemkrav Bilflytt 1.4

Systemkrav Bilflytt 1.4 Systemkrav 1.4 Systemkrav 2018-08-28 2 (9) Systemkrav 1.4 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet. Nedan

Läs mer

LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Så får du Microsofts Office-paket gratis

Så får du Microsofts Office-paket gratis Så får du Microsofts Office-paket gratis 7 Kör Word, Excel, Powerpoint och Onenote i webbläsaren 7 Dela dina dokument 7 För dator, mobil och platta. Kom igång med Microsoft Skydrive och Office Web Apps

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Anvisning. Anvisning för Virtuellt mötesrum

Anvisning. Anvisning för Virtuellt mötesrum 2016-06-23 1 (20) Anvisning för Virtuellt mötesrum Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Beskrivning av det Virtuella mötesrummet... 2 2.1. Beskrivning av Tjänsten... 2 3. Funktioner och begränsningar...

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense June 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense June 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2)

Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2) Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2) Observera: Alla rekommendationer är aktuella vid den tid då dokumentet publicerades och visar den senaste informationen för nödvändig mjukvara. Systemkrav för

Läs mer

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem.

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. Katarina Eriksson ipad ipad +Äldre=sant Enkel beskrivning

Läs mer

Bilaga 05. Beskrivning av befintlig IT-miljö

Bilaga 05. Beskrivning av befintlig IT-miljö Bilaga 05 Beskrivning av befintlig IT-miljö Innehåll Inledning...Fel! Bokmärket är inte definierat. 1 Inledning... 3 2 Allmänt... 3 3 Mobila enheter... 3 3.1 Fabrikat och modeller... 3 3.2 Operativ system...

Läs mer

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med OTP och SITHS-kort mot Landstinget Västmanland

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med OTP och SITHS-kort mot Landstinget Västmanland LANDSTINGET VÄSTMANLAND Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med OTP och SITHS-kort mot Landstinget Västmanland Sida 0 av 9 Innehållsförteckning: 1. Hårdvara...

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 3.0 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense 3.0 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik,

Läs mer

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES

Användarguide för anslutning till Treserva och TES 2016-02-29. Användarguide för anslutning till Treserva och TES Användarguide för anslutning till Treserva och TES Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För två-faktorsautentisering via dator...

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense September 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Hur jag arbetar med min dator del 2

Hur jag arbetar med min dator del 2 Hur jag arbetar med min dator del 2 VÄRSTA OREDAN!? Bildbiblioteket!? Mailens brevlådor!? Namnge och/eller tagga bilderna GMAIL OUTLOOK SÖKA OCH HITTA Hur söker jag efter något? I min dator Windows sök

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense September 2017 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense September 2017 Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2017 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Sida 2/22 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompabilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompabilitetsvyn...

Läs mer

Instruktioner för Articulate Storyline 2

Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktion för kursproduktion till Netcompetence Talent Portal NETCOMPETENCE 2016-12-19 Innehåll Inledning... 2 Om Articulate... 2 Om Studio 13... 2 Om Storyline

Läs mer

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna.

Systemkrav för Qlik Sense. Qlik Sense 3.1 Copyright QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Systemkrav för Qlik Sense Qlik Sense 3.1 Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Copyright 1993-2016 QlikTech International AB. Alla rättigheter förbehållna. Qlik,

Läs mer

Fortum Hemkontroll. Ta kontrollen över ditt hem. Manual

Fortum Hemkontroll. Ta kontrollen över ditt hem. Manual Ta kontrollen över ditt hem Manual Innehållsförteckning Vad behöver jag för att komma igång? 2 Att komma igång 3 Installera gateway 4 Installera dina styruttag 6 Tilldela rumsfärger och nummer 7 Koppla

Läs mer

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik Smarta telefoner Smarta telefoner Smarta telefoner vad är det? Termen smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88, även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefon

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE

E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE E-MÖTESVERKTYG SKAPA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE Adobe Connect Högskolan i Borås använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera med ljud

Läs mer

Tomelilla kommun har främst två syften som ska uppnås genom en ny webbplats.

Tomelilla kommun har främst två syften som ska uppnås genom en ny webbplats. OFFERTFÖRFRÅGAN FÖR TOMELILLA KOMMUN Tomelilla kommun avser att handla upp ny webbplats. Våra krav och behov återfinns i denna offert på en generell nivå. Tillsammans med vald leverantör avser vi utveckla

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus 2019-04-11 Vad är en smartphone? I grund och botten är en smartphone en helt vanlig telefon som du kan ringa och skicka sms med, men den kan mycket mer än så.

Läs mer

Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter

Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter emag PRODUKTION Skapa epublikationer för Webben & Mobila Enheter Med emag kan du omvandla statiska PDF-dokument till interaktiva on-linepublikationer för vanliga webbläsare och mobila enheter, och detta

Läs mer

QuickTime Streaming Server, en introduktion

QuickTime Streaming Server, en introduktion [Översättning saknas] Relaterat: Webbpublicering och Quicktime Streaming från miki Information om hur man lägger upp webbdokument och Quicktime-filmer för streaming från filservern miki. (140) Svenskt

Läs mer

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1. UFV 2013/907 Mobila enheter Regler och rekommendationer Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.0 UPPSALA UNIVERSITET Regler och rekommendationer Mobila

Läs mer

Plattor och Paddor

Plattor och Paddor Plattor och Paor 2019-05-09 1 Två vägar Anroi IOs 2 1 Anroi IOs Google Apple 3 Anroi Ett alternativ till traitionella Winows-atorer 4 2 Va är en Anroi-platta? Va kan en göra och inte göra? Appar Utskrift

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Så skapar du en privat nätdisk

Så skapar du en privat nätdisk Så skapar du en privat nätdisk 7 Säkrare än Dropbox och Skydrive 7 Nå filerna via mobil och surfplatta 7 Stor guide till gratistjänsten Tonido. Smarta Tonido skapar en privata nätdisk utan kostnad Visst

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER

E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER E-MÖTESVERKTYG ANVÄNDARGUIDE TILL ADOBE CONNECT FÖR STUDENTER Adobe Connect Högskolan i Borås använder Adobe Connect, genom Sunet, som e-mötesverktyg. Via Adobe Connect har du möjlighet att kommunicera

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-01-11 Sida 2/14 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompatibilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompatibilitetsvyn...

Läs mer

Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter

Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter Denna manual syftar till att visa hur man ansluter mot ett samtalsrum via sin ios- (iphone, ipad m.m.) eller Android-enhet (smartphone, surfplatta

Läs mer

Användarguide för anslutning till MCSS

Användarguide för anslutning till MCSS Användarguide för anslutning till MCSS Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För tvåfaktorsautentisering via dator... 5 Logga in

Läs mer

Vår förening finns i Boappa

Vår förening finns i Boappa Vår förening finns i Boappa Boappa Vad är Boappa? Boappa är en boendeapp som förenklar kommunikationen från styrelsen och låter dig samarbeta med dina grannar. Meddelanden från styrelsen All information

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Systemkrav. Artvise Kundtjänst

Systemkrav. Artvise Kundtjänst Systemkrav Artvise Kundtjänst Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Kundtjänst Databas... 3 2.1 Systemkrav för databasserver... 3 2.2 System... 3 2.3 Programvara... 4

Läs mer

Utvärdering av distansmötesverktyg via Internet.

Utvärdering av distansmötesverktyg via Internet. Utvärdering av distansmötesverktyg via Internet. Under 2010 till 2012 har olika webkonferensverktyg testats. Det bör noteras att uppdateringar sker och därför kan de verktyg som testats tidigt idag ha

Läs mer

Web Client. Produktinformation

Web Client. Produktinformation Web Client Produktinformation Inledning Web Client Industrin ställer allt högre krav på flexibla lösningar. WideQuick Web Client ger operatören möjlighet att styra och övervaka anläggningen oavsett tid

Läs mer

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik Smarta telefoner Smarta telefoner Smarta telefoner vad är det? Termen smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88, även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefon

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

June 2010, rev Smartsign Publisher. User Guide. Smartsign Publisher 6.

June 2010, rev Smartsign Publisher. User Guide. Smartsign Publisher 6. June 2010, rev 6.0.3.0 User Guide User Guide 6 översikt Installera Smartsign Manager i befintligt IT-system. Skärmarna kan placeras på geografikst olika platser förutsatt att de kan ansluta till Smartisgn

Läs mer

Vad är Inet Windows 10 Anniversary Update Vilka olika datorer det finns Antivirus Office 365 Vad Inet kan göra för dig Frågestund

Vad är Inet Windows 10 Anniversary Update Vilka olika datorer det finns Antivirus Office 365 Vad Inet kan göra för dig Frågestund Vad är Inet Vad är Inet Vad är nytt Gratis uppdatering Fördelar och nackdelar Hur man uppdaterar Kan man få hjälp Vad är Inet Vad är nytt Inget nytt operativsystem Finjusteringar Årliga uppdateringar

Läs mer

Trionas arbete med Skid-VM Appen Falun2015 Live Results. Håkan Blomgren Projektledare för Trionas arbete

Trionas arbete med Skid-VM Appen Falun2015 Live Results. Håkan Blomgren Projektledare för Trionas arbete Trionas arbete med Skid-VM Appen Falun2015 Live Results Håkan Blomgren Projektledare för Trionas arbete Trionas åtagande För tre år sedan gick Triona in som sponsor för Skid-VM, på nivån Official Supplier.

Läs mer

Utökad enhetsanslutning

Utökad enhetsanslutning USB 3.0-hubb med 3 portar för bärbara datorer och Windowsbaserade surfplattor + snabbladdningsport och enhetshållare - svart StarTech ID: ST4300U3C1B ST4300U3C1B USB 3.0-hubb med 3 portar ökar din bärbara

Läs mer

1 INLEDNING. Välkommen till det digitala utbildningskortet.

1 INLEDNING. Välkommen till det digitala utbildningskortet. INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Typografiskt i manualen... 4 2 Systemkrav... 5 2.1 Webbläsare... 5 2.2 Internet... 5 3 Utbildningskortet... 6 3.1 Dagsschema... 6 4 Utbildningskort - Översikt... 10 5 De praktiska

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

En unik lärplattform utvecklad i Sverige för svenska skolor. Inspirerad av sociala medier.

En unik lärplattform utvecklad i Sverige för svenska skolor. Inspirerad av sociala medier. En unik lärplattform utvecklad i Sverige för svenska skolor. Inspirerad av sociala medier. 08-51 90 90 00 www.vklass.com Inloggningar på kvällar och helger - bästa betyget vi kan få! Tänk dig en lärplattform

Läs mer

QR-kodernas intåg för nytta och nöje!

QR-kodernas intåg för nytta och nöje! QR-kodernas intåg för nytta och nöje! Föredrag av Stig Ottosson om smarta "självlänkande" streckkoder som vi kommer att se alltmer i framtiden. 2012-05-04 Webbvärlden ur exponeringssynpunkt till ca 2010

Läs mer

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019 Violweb Installation kundportalaccess - för IT-administratörer Mars 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som arbetar som lokal IT-administratör på ett företag som INTE har en avtalad

Läs mer

DAGENS ANNONSER & PLATSANNONSER. Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se

DAGENS ANNONSER & PLATSANNONSER. Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se DAGENS 2015 ANNONSER & PLATSANNONSER Priser & format för annonsering & platsannonsering i Dagens Apotek & på dagensapotek.se ANNONSER & PLATSANNONSER Nå beslutsfattare inom den växande apoteksmarknaden.

Läs mer

Information om programuppdatering

Information om programuppdatering Information om programuppdatering Filnamn: UPD01005.bin et i programuppdateringen varierar beroende på programversionen i din bil. I följande beskrivning finner du detaljerad information om innehållet

Läs mer

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding.

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding. Version 3.0.20130219 Codec HTTP Encoding Windows Media Video iphone Desktop API Design Multimedia MP4 Streaming online RTMP Mobile content distribution personal support Flash Social media web-tv Communication

Läs mer

Operativsystem och användargränssnitt

Operativsystem och användargränssnitt Operativsystem och användargränssnitt Som du fick läsa tidigare behöver datorn förutom hårdvara också ett program för att hantera hårdvaran, dvs. ett operativsystem. Denna sida behandlar bland annat följande

Läs mer

Handbok. Installation av Dovado Tiny

Handbok. Installation av Dovado Tiny Handbok Installation av Dovado Tiny Dela med dig av ditt 4G-modem Med din trådlösa 4G-router Dovado Tiny och ett usb-modem för mobilt bredband, kan du dela din 4G-uppkoppling med flera andra användare

Läs mer

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla 1.0 Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typer av funktionsnedsättningar

Läs mer

Möten för samordnad individuell planering kan ske på olika sätt, utifrån personens, närståendes eller verksamhetens behov och förutsättningar.

Möten för samordnad individuell planering kan ske på olika sätt, utifrån personens, närståendes eller verksamhetens behov och förutsättningar. 1 Omsorg och äldreförvaltningen 2018-06-19 GENOMFÖRANDE AV VIDEOMÖTE MED SKYPE VID SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING Samordnad individuell planering Möten för samordnad individuell planering kan ske på olika

Läs mer

Guide e-lista för ledare

Guide e-lista för ledare Innehåll E-lista på webben... 2 E-lista i mobil... 7 1 E-lista på webben Elektroniska Närvarolistan fungerar i följande webbläsare: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari och Opera. 1. Länk och lösenord

Läs mer

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka.

Med Leef Access 2.0 ökar du minneskapaciteten i din Android-telefon eller surfplatta och den är så liten att den får plats i din ficka. SVENSKA För Leef, kommer design alltid främst. Faktum är att över hälften av vårt team utgörs av designers. Vi integrerar fullständigt kvalitetsmaterial,funktion och stil, resultatet är en serie produkter

Läs mer

Teknisk plattform för version 3.7

Teknisk plattform för version 3.7 2016-03-01 1 (13) Teknisk plattform för version 3.7 2016-03-01 2 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Programsupport... 5 2.1 Webbläsare... 5 2.1.1 Primära webbläsare... 5 2.1.2 Sekundära webbläsare...

Läs mer

Så fjärrstyr du datorn

Så fjärrstyr du datorn Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen 7 Gör Iphone och Android till en fjärrkontroll 7 Fungerar både för Mac och pc 7 3 smarta gratistips. Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen Så blir mobilen

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk kravspecifikation

Bilaga 1. Teknisk kravspecifikation Bilaga 1 Teknisk kravspecifikation 5.5.2014 Webbplatsen 1. Allmänt Korsholms kommun arbetar aktivt för att vara en ledande tvåspråkig landskommun i Österbotten och har drygt 19 100 invånare varav 68,9

Läs mer

Information om programuppdatering

Information om programuppdatering Information om programuppdatering Filnamn: UPD01006.bin et i programuppdateringen varierar beroende på programversionen i din bil. I följande beskrivning finner du detaljerad information om innehållet

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Uppdaterad: Lathund. Anslagstavlan

Uppdaterad: Lathund. Anslagstavlan Uppdaterad: 2014-02-10 Lathund Anslagstavlan 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Anslagstavlan

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Anslagstavlan Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Anslagstavlan 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Anslagstavlan 4 Sponsorlogga 4 Klickbar logga 5 Youtube film 7 Facebook gilla knapp 9 2 2 Skriv ej ut manualen! För att

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2012-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2012-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2012-10-24 Sida 2/11 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompatibilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompatibilitetsvyn...

Läs mer

Redigering av dokument - SaveToServer

Redigering av dokument - SaveToServer Utgiven av Datum Id: Version CANEA Support Team 2018-04-16 0289 3.0 Redigering av dokument - SaveToServer 1. Introduktion: Redigering av dokument med SaveToServer Är dokumentet i Microsoft Office format

Läs mer

Rekommenderad IT-miljö

Rekommenderad IT-miljö Rekommenderad IT-miljö INNEHÅLL SIDNUMMER Dator 1 Internetuppkoppling Webbläsare Webbläsare Inställningar Telefoner 2 Smartphone Inloggning med säkerhetsdosa Bilder Internet Explorer 3 Mozilla Firefox

Läs mer

Om du har en egen smartphone, dator, eller surfplatta och vill använda skolans WiFi-nätverk för internet, kan du följa instruktionerna här efter.

Om du har en egen smartphone, dator, eller surfplatta och vill använda skolans WiFi-nätverk för internet, kan du följa instruktionerna här efter. Instruktioner för trådlöst nätverk Om du har en egen smartphone, dator, eller surfplatta och vill använda skolans WiFi-nätverk för internet, kan du följa instruktionerna här efter. Instruktionerna finns

Läs mer

Instruktioner för Articulate Studio 13

Instruktioner för Articulate Studio 13 Instruktioner för Articulate Studio 13 Instruktion för kursproduktion till Netcompetence Talent Portal NETCOMPETENCE 2016-12-19 Innehåll Inledning... 2 Om Articulate... 2 Om Studio 13... 2 Om Storyline

Läs mer

VECKANS AFFÄRER VÅRA LÄSARE RÄCKVIDD & UPPLAGA

VECKANS AFFÄRER VÅRA LÄSARE RÄCKVIDD & UPPLAGA VECKANS AFFÄRER Veckans Affärer är förstahandsvalet för näringslivet: Vi når nära 300 000 kvalificerade och köpstarka beslutsfattare inom svenskt näringsliv via vårt magasin, webb/mobil och nyhetsbrev.

Läs mer

EW-7438RPn Air Quick Installation Guide

EW-7438RPn Air Quick Installation Guide EW-7438RPn Air Quick Installation Guide 02-2014 / v1.0 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll - EW-7438RPn Air - CD med snabbinstallationsguide och bruksanvisning på flera språk - Snabbinstallationsguide

Läs mer

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör

Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Telia Öppen Fiber som kommunikationsoperatör Mats Rydin Kommun- och Stadsnätsansvarig, reg sydväst 1 Telia Öppen Fiber- Vår affärsidé Telia Öppen Fiber erbjuder en flexibel plattform för framtidens bredbandstjänster.

Läs mer

Tekniken en djungel. Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi

Tekniken en djungel. Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi Tekniken en djungel Apple Id, Gmail, Hotmail, Icloud, Appar, Appstore, Itunes, säkerhet, molntjänster, WiFi Av Linda Kurdve Rödeby skolområde 2015-01-07 Problem vi stöter på med tekniken idag i vår vardag

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner SeniorNet Huddinge Öppet hus 2018-02-22 Dagens tema: Smarta telefoner Nu finns vi även på Facebook Vad är en Smartphone En vanlig mobiltelefon som du kan ringa och skicka SMS, MMS mm. En smartphone är

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk.

Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt nya Windows. Vacker. Snabb. Dynamisk. Möt de nya utgåvorna...4 Tre sätt att köpa Windows...10 Uppgradering på en befintlig dator...12 Navigera i Windows 8...14 Sälja in Windows 8...18 Möt Windows 8.

Läs mer

Bilaga 2 utdrag urinförandehandbok

Bilaga 2 utdrag urinförandehandbok 1.2 UTGÅVA (1)10 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Införandepärm Utfärdat av: Samordnad vård-och omsorgsplanering 00073 Utf datum: C Wisser, H Munthe, K Gustafsson, C Wik 2016-11-09 Bilaga 2 utdrag

Läs mer