SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 Bygg- och miljönämnden (13) Plats och tid Kommunhuset, klockan Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Sara Frau-Kallunki (S) Marieanne Matuszewski (S) Richard Wessman (MP) Sigge Synnergård (FP) Stieg Andersson (M) Övriga deltagande Ersättarna Anders Klinterot (S), Liselotte Waernulf (S), Bengt Hultin (V), Ove Andersson (V) och Monica Cedergren (M), bygg- och miljöchef Anders Östlund, nämndsekreterare Berit Jalakas, miljöinspektör Gun Skarin 24, miljöinspektör Alexandra Nordensol 24, byggnadsinspektör Johan Skog 25. Närvarorätt Utses att justera Bygg- och miljönämnden beslutar att medge närvarorätt för samtliga närvarande Sigge Synnergård (FP) Justeringens plats och tid Kommunhuset den 23 april 2015 kl Underskrifter Paragrafer Sekreterare Berit Jalakas Ordförande Justerande Tony Frunk (S) Sigge Synnergård (FP) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och Bygg- och miljönämnden Anslaget uppsättes Anslaget nedtages Förvaringsplats för protokollet Underskrift Nämndkansliet. Berit Jalakas

2 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 24 Information om hälsoskydd Dnr 113/15 Miljöinspektörerna Gun Skarin och Alexandra Nordensol informerar om arbetet med hälsoskydd i Hallstahammars kommun, där inomhusmiljön och ventilation är viktiga faktorer. Bl a har bygg- och miljöförvaltningen deltagit i Folkhälsomyndighetens projekt Tillsyn och ventilation i skolan.

3 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 25 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enfamiljshus mm på del av fastigheten **************** Dnr 91/15 **********************, har den 11 februari 2015 lämnat in ansökan om förhandsbesked gällande nybyggnad av enfamiljshus mm på del av fastigheten *****************. Bygg- och miljöförvaltningen anför i skrivelse daterad den 10 april 2015 att detaljplan/områdesbestämmelser för det aktuella området saknas och att fastigheten är registrerad som jordbruksfastighet. Fastigheten angränsar till område som är utpekat i översiktsplanen med särskilt bevarandeprogram för odlingslandskapet. Ärendet har remitterats till 17 adresser, varav 9 st är grannfastigheter. 3 nära grannar (fastigheter) har svarat att man är emot den sökta åtgärden, övriga har inget att erinra. Bygg- och miljöförvaltningen föreslår att ansökan om förhandsbesked avslås. Som skäl för beslutet anförs att den föreslagna åtgärden inte anses uppfylla kraven enligt 2 kap 1-5 och 8 kap 9 PBL (plan- och bygglagen), och även strider mot Miljöbalkens 3 kap 1 och 4 samt att marken inte är lämplig för den sökta åtgärden. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att avslå ansökan om förhandsbesked för nybyggnation av enfamiljshus mm på del av fastigheten *************** enligt 9 kapitlet 17 PBL, samt att ta ut en avgift på kronor enligt gällande taxa. ********************************* (bifogas: tjänsteskrivelse, överklagandehänvisning länsstyrelsen) Byggnadsinspektör Johan Skog (akten)

4 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 26 Ansökan från Mälarenergi Elnät AB om strandskyddsdispens på fastigheten Hallsta 1:24 Dnr 155/15 Mälarenergi Elnät AB har den 9 mars 2015 lämnat in en ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av en transformatorstation inom fastigheten Hallsta 1:24. Bygg- och miljöförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteutlåtande den 7 april 2014 och gör följande bedömning: Området är tidigare delvis ianspråktaget och, genom Olbergavägens sträckning, väl avskilt från området närmast strandlinjen. Punkterna 1 och 2 i miljöbalkens 7 kap. 18 c är därmed tillämpliga och en dispens kan därför medges. Förvaltningen lämnar förslag till beslut och ger följande upplysningar: Enligt 19 kap. 3 b miljöbalken ska länsstyrelsen pröva en kommuns beslut att ge dispens från bestämmelserna i 7 kap. 15, om det finns skäl att anta att 1. det inte finns förutsättningar för dispens, eller 2. en brist i ärendets handläggning kan ha haft betydelse för utgången i ärendet. Länsstyrelsen ska inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen ta ställning till om det finns något sådant prövningsskäl som anges i första stycket och besluta i frågan om en prövning ska ske eller inte. Länsstyrelsens beslut får inte överklagas. Länsstyrelsen ska upphäva dispensbeslutet, om det inte finns förutsättningar för dispens. Dispensen upphör att gälla, om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från ovanstående datum. Faktura för strandskyddsdispensen skickas separat. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att bevilja Mälarenergi Elnät AB dispens från strandskyddet i enlighet med definierad tomtplatsavgränsning i en till ärendet hörande bilaga, samt att en avgift på kronor kommer att tas ut enligt gällande taxa. Mälarenergi Elnät AB, Box 924, Köping Länsstyrelsen, Västerås 1:e miljöinspektör Thomas Norrman (akten)

5 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 27 Upphandlings- och inköpspolicy samt riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun - för yttrande till kommunstyrelsen Dnr 195/15 Förslag till upphandlings- och inköpspolicy samt nya riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun har arbetats fram inom kommunstyrelseförvaltningen. Förslagen har remitterats till bl a bygg- och miljönämnden för synpunkter. Dessa ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 30 april Upphandlings- och inköpspolicyn ska fastställas av kommunfullmäktige och de nya riktlinjerna antas av kommunstyrelsen som ett komplement till policyn. I förslaget till upphandlings- och inköpspolicy anförs inledningsvis bl a: Hallstahammars kommun ska genom ansvarsfulla och medvetna upphandlingar och inköp medverka till utvecklingen av ett hållbart samhälle, som präglas av miljötänkande, demokrati, solidaritet och rättvisa villkor. Hallstahammars kommun ska om möjligt följa FN:s tio principer enligt Global Compact. Dessa ska vara vägledande för kommunens upphandling. Av förslaget till riktlinjer framgår att dessa syftar till att kommunens medel används effektivt med bibehållen kvalité, säkerhet och service för de varor och tjänster som behövs i verksamheten. Riktlinjerna omfattar samtliga enheter inom Hallstahammars kommun och avser externa köp av varor och tjänster samt entreprenörer. I förslaget till riktlinjer anges ansvaret för upphandling enligt följande: Kommunfullmäktige beslutar om policy för kommunens upphandling Kommunstyrelsen skall utarbeta kompletterande riktlinjer för kommunens upphandlingar All upphandling över direktupphandlingsgränserna ska ske i samarbete med enheten för ekonomi och planering Kommunstyrelsen svarar för upphandling av varor och tjänster som är nämndövergripande På uppdrag av kommunstyrelsen ligger det övergripande strategiska ansvaret hos enheten för ekonomi och planering. Bygg- och miljöförvaltningen har i skrivelse den 1 april 2015 föreslagit att föreliggande förslag till upphandlings- och inköpspolicy och nya riktlinjer tillstyrks med tillägg att Konkurrensverkets vägledning för hållbar upphandling ska tillämpas.

6 Bygg- och miljönämnden (13) Forts BMN 27 Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att som yttrande till kommunstyrelsen meddela att man inte har något att erinra mot dels förslaget till upphandlings- och inköpspolicy, dels förslaget till riktlinjer för Hallstahammars kommun, samt att framföra önskemål om ett tillägg till policyn och riktlinjerna, nämligen att Konkurrensverkets vägledning för hållbar upphandling ska tillämpas. Sigge Synnergård (FP) och Stieg Andersson (M) reserverar sig mot beslutet. Kommunstyrelsen

7 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 28 Samråd om förslag till Energiplan 2015 för Hallstahammars kommun, för yttrande till kommunstyrelsen Dnr 138/15 Kommunstyrelsen har den 4 mars 2015 överlämnat ett förslag till Energiplan för Hallstahammars kommun bl a till bygg- och miljönämnden för samråd. Yttrande ska lämnas till kommunstyrelsen senast den 30 april Energiplanen har arbetats fram inom planavdelningen. Sammanfattningsvis anförs: Alla kommuner i Sverige ska ha en giltig energiplan enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439). Planen ska beslutas av kommunfullmäktige och den ska uppdateras varje mandatperiod. Energiplanen ska avse kommunen både som organisation och som geografisk avgränsning. Energiplanen har ett långsiktigt planeringsperspektiv fram till 2050 och planeringsarbetet är en kontinuerlig process där antagna mål ska leda till de prioriteringar som görs. Energianvändningen i Hallstahammars kommun var under gigawatttimmar (GWh), vilket motsvarar ungefär 1 promille av Sveriges totala energianvändning. Den sektor som dominerar energianvändningen i kommunen är industri, därefter kommer bostäder och transporter. De största energibärarna är el, flytande icke förnybara bränslen och fjärrvärme. Den kommunala organisationen använde 30,9 GWh 2010 vilket är 5 procent av totala energianvändningen i kommunen, av detta var 13,9 GWh el och 15,7 GWh fjärrvärme och 1,3 GWh flytande icke förnybara bränslen. De totala växthusgasutsläppen 2010 uppgick till ton eller 3,92 ton per invånare. Den största sektorn är transporter som står för mer än 50 procent av alla växthusgasutsläpp. Koldioxid är den enskilt största växthusgasen, motsvarande 77 procent av alla växthusgasutsläpp. Koldioxid är den enskilt största växthusgasen, motsvarande 77 procent av totala utsläppet i form av koldioxidekvivalenter. Utsläppen för den kommunal organisationen uppgick till ton år Mål har tagits fram för den kommunala organisationen som syftar till att först minska användningen av energi, effektivisera energianvändningen och endast använda förnybara energikällor. För att nå målen har åtgärder tagits fram som syftar till att ändra beteende, minska och effektivisera energianvändningen som ersätta fossil energianvändning. Dessa åtgärder följs upp och hela planen utvärderas. Vid behov revideras planen varje mandatperiod. Bygg- och miljöförvaltningen har i skrivelse den 1 april 2015 yttrat sig över förslaget till Energiplan och gör följande bedömning:

8 Bygg- och miljönämnden (13) Forts BMN 28 Det övergripande syftet med planen att först minska användningen av energi, sedan effektivisera energianvändningen och slutligen endast använda förnybara energikällor rimmar helt med intentionerna i miljöbalken. Ett genomförande i enlighet med planen är således i mångt och mycket ett miljöarbete, men kan också ge ekonomiska vinster. Förvaltningen ser gärna att en klimatplan utarbetas i nästa steg. Antingen som ett eget dokument eller som en utvidgad variant av aktuell energiplan. Utbildningsmålet är viktigt dels för att få bred acceptans för investeringar men är också viktigt för att få effekter av ändrat vardagsbeteende. Sammantaget kan enkla och till synes obetydliga åtgärder som den enskilde gör få effekter som märkbara både ekonomiskt och miljömässigt. Det kan vara allt ifrån att släcka i rummet när man går, stänga av standby, dra ur mobilladdaren osv. Målet är förmodligen tillräckligt ambitiöst med 100 % av förtroendevalda och 25 % av alla anställda. 100 % av de förtroendevalda blir svårt i praktiken med tanke viss omsättning på ledamöter. Kanske 90 % är en rimligare nivå. Effektiviseringsmålen ME1 och ME2 hämmas av kommunens förvärv av äldre fastigheter där motiven till förvärv inte alltid är utvecklingspotentialen. Möjligen kan en nyansering av målen underlätta som t ex fastigheter byggda för år xx och som i en framtid kan avyttras eller rivas kan medges undantag från effektiviseringskravet. Transportmål. Kommunen som aktör är viktig om förändringar i utbud ska kunna fås till stånd. Tillgång till alternativa bränslen som biogas eller elstolpar för elbilar blir sannolikt en realitet tidigare om kommunen visar på behov i sin planering än om man passivt avvaktar statens intentioner eller privata aktörer enbart. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Rickard Wessman (MP) yrkar som ett tilläggsyrkande att följande text ska komplettera arbetsutskottets förslag till yttrande: Kommunen har på senare tid förvärvat en del äldre fastigheter med kulturhistoriskt värde men med hög energiförbrukning. Målet ME1 säger att vi ska halvera energiförbrukningen i kommunens fastighetsbestånd till år Eftersom målet är satt som medeltal för hela beståndet så är det möjligt att ha vissa fastigheter med högre energiförbrukning om de övriga fastigheterna är desto effektivare. ME1 är ett ambitiöst mål men detta är inte bara ett miljöarbete. Energieffektivisering är lönsamt och ger god avkastning på insatt kapital så vi bör hålla fast vid de höga ambitionerna.

9 Bygg- och miljönämnden (13) Forts BMN 28 Tommy Claesson (S) ställer sig bakom Richard Wessmans (MP) tilläggsyrkande. Sedan propositionsordningen godkänts beslutar bygg- och miljönämnden bifalla Rickard Wessmans (MP) tilläggsyrkande. Bygg- och miljönämnden beslutar således att som sitt yttrande över förslag till Energiplan 2015 för Hallstahammars kommun överlämna bygg- och miljöförvaltningens synpunkter i skrivelse den 1 april 2015 med följande tillägg: Kommunen har på senare tid förvärvat en del äldre fastigheter med kulturhistoriskt värde men med hög energiförbrukning. Målet ME1 säger att vi ska halvera energiförbrukningen i kommunens fastighetsbestånd till år Eftersom målet är satt som medeltal för hela beståndet så är det möjligt att ha vissa fastigheter med högre energiförbrukning om de övriga fastigheterna är desto effektivare. ME1 är ett ambitiöst mål men detta är inte bara ett miljöarbete. Energieffektivisering är lönsamt och ger god avkastning på insatt kapital så vi bör hålla fast vid de höga ambitionerna. Sigge Synnergård (FP) reserverar sig mot tilläggstexten. Kommunstyrelsen

10 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 29 Detaljplan för del av Hallstahammar, Näslund, Näslundsskolan (Pl 212) - för yttrande till kommunstyrelsen Dnr 211/15 Kommunstyrelsen har den 23 mars 2015 överlämnat ett förslag till ny detaljplan för del av Hallstahammar, Näslund, Näslundsskolan, till bl a bygg- och miljönämnden för samrådsyttrande senast den 30 april Syfte med planen är att Näslundskolan i Hallstahammar behöver byggas ut för att klara av ett ökat elevantal. Detta har tidigare varit svårt eftersom marktillgången runt skolan är begränsad. Hallstahammars kommun köpte nyligen in en intilliggande fastighet vilket möjliggör en utbyggnad av skolan. Detaljplanens syfte är därmed att pröva markens lämplighet för skolverksamhet. Samrådstiden pågår mellan 23 mars 30 april Bygg- och miljöförvaltningen har utarbetat ett förslag till yttrande över detaljplanen i skrivelse den 1 april Bl a anförs: Planen bedöms vara förenlig med miljöbalkens bestämmelser om hushållning med mark och vatten samt miljökvalitetsnormer. -/-/- I översiktsplanen finns mål om att skolor ska finnas i hemmets närhet. En utbyggnad av Näslundsskolan stämmer därmed med översiktsplanens intentioner. Bygg- och miljöförvaltningen gör avslutningsvis följande bedömning: Förutsättningarna för en utbyggnad är relativt goda med det inköp av grannfastighet som är genomfört. Trafiksituationen är inte den bästa. Främjande av cyklande är dock ett steg i rätt riktning. Planen i övrigt medger inga direkta åtgärder som förbättrar trafikläget. Ett bättre flöde för biltrafik runt skolan hade varit önskvärt att uppnå. Dagvattenfrågan är bra att man belyser ur flera aspekter. Med tanke på skyddet av grundvattnet kan en fördröjning också vara till fördel ur föroreningssynpunkt då en del material kan sedimentera, fastläggas eller brytas ner innan vattnet transporteras vidare. Planens utformning ger en hård styrning av byggnadens placering och storlek. Förvaltningen konstaterar att det är ett relativt stort område som anges med prickmark runt planerad utbyggnad. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att till kommunstyrelsen avge yttrande över detaljplan för del av Hallstahammar, Näslund, Näslundskolan (Pl 212) i enlighet med bygg- och miljöförvaltningens skrivelse den 1 april Kommunstyrelsen

11 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 30 Ansökan om bygglov för förlängning av tidigare beviljat bygglov för moduler, förskolan Jan Pers backe Tuna 1:92 Dnr 242/15 Tekniska nämnden har den 1 april 2015 lämnat in en ansökan om bygglov för förlängning av tidigare beviljat bygglov för moduler på förskolan Jan Pers backe, fastigheten Tuna 1:92. Bygg- och miljöförvaltningen gör i tjänsteutlåtande den 9 april 2015 följande bedömning: Enligt Plan och bygglagen kan bygglov för tidsbegränsade åtgärder ges om något eller några men inte alla kraven uppfylls. Åtgärden ska vara tillfällig och får bara pågå under en begränsad tid. Åtgärden är tillfällig då verksamheten behöver större yta på grund av stora barngrupper. Bygg- och miljöförvaltningen gör den bedömningen att beslut om bygglov i ärendet kan medges trots avvikelsen samt att avvikelsen är liten och förenligt med detaljplanens syfte. Bygg- och miljöförvaltningen anser att sökande uppfyller de krav som ställs enligt 2 och 8 kapitlet i PBL. Bygg- och miljöförvaltningen föreslår bl a att bygglovet förlängs t o m Följande upplysningar lämnas i ärendet: Bygglovet upphör att gälla Faktura för bygglovsavgiften skicks separat Bygglovet kommer att kungöras i post- och inrikes tidning. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att med stöd av 9 kapitlet 33 plan- och bygglagen, PBL, bevilja tekniska nämnden förlängt bygglov för moduler på förskolan Jan Pers backe, fastigheten Tuna 1:92, till och med den 1 mars 2020, i övrigt gäller det som är beslutat den 29 juni 2010, samt att en avgift på kronor tas ut enligt gällande taxa. Tekniska nämnden Byggnadsinspektör Eva-Lena Verner (akten)

12 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 31 Ansökan om bygglov för förlängning av tidigare beviljat bygglov för moduler, förskolan Duvan - Hjorten 1 Dnr 243/15 Tekniska nämnden har den 1 april 2015 lämnat in en ansökan om bygglov för förlängning av tidigare beviljat bygglov för moduler på förskolan Duvan, fastigheten Hjorten 1. Bygg- och miljöförvaltningen gör i tjänsteutlåtande den 9 april 2015 följande bedömning: Enligt Plan och bygglagen kan bygglov för tidsbegränsade åtgärder ges om något eller några men inte alla kraven uppfylls. Åtgärden ska vara tillfällig och får bara pågå under en begränsad tid. Åtgärden är tillfällig då verksamheten behöver större yta på grund av stora barngrupper. Bygg- och miljöförvaltningen gör den bedömningen att beslut om bygglov i ärendet kan medges trots avvikelsen samt att avvikelsen är liten och förenligt med detaljplanens syfte. Bygg- och miljöförvaltningen anser att sökande uppfyller de krav som ställs enligt 2 och 8 kapitlet i PBL. Bygg- och miljöförvaltningen föreslår bl a att bygglovet förlängs t o m Följande upplysningar lämnas i ärendet: Bygglovet upphör att gälla Faktura för bygglovsavgiften skicks separat Bygglovet kommer att kungöras i post- och inrikes tidning. Arbetsutskottet har behandlat ärendet den 15 april Bygg- och miljönämnden beslutar att med stöd av 9 kapitlet 33 plan- och bygglagen, PBL, bevilja tekniska nämnden förlängt bygglov för moduler på förskolan Duvan, fastigheten Hjorten 1, till och med den 1 mars 2021, i övrigt gäller det som är beslutat den 7 juni 2011, samt att en avgift på kronor tas ut enligt gällande taxa. Tekniska nämnden Byggnadsinspektör Eva-Lena Verner (akten)

13 Bygg- och miljönämnden (13) BMN 32 Redovisning av meddelande och delegationsbeslut Följande anmälningar noteras: - allmänna ärenden/handlingar enligt anmälningsbilaga daterad delegationsbeslut enligt anmälningsbilaga daterad arbetsutskottets protokoll daterat Anmälningarna föranleder inget beslut.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-03-30 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade pga gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2014-06-11 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Lilla Intiman, klockan 13.00 13.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-08-25 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-16.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-01-24 1 () Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L) ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-12-14 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-15:15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-08-22 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2015-04-28 1 (15) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 16.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2015-06-10 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 13.30-14.35 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-10-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2014-04-24 1 (15) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 09.00 10.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2015-11-18 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.30 16.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Övriga deltagande Tony Frunk (S),

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-09-29 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-16.10 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2015-09-23 1 (13) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.30-16.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Övriga deltagande Tony Frunk (S),

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl 08.00 11.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertssen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-11-23 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Pråmen, kl. 14.30 15.20 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-03-23 1 (10) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 13.15 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller sekretesslagen Beslutande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-02-15 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-03-31 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.30 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-04-23 1 (16) Plats och tid Knytpunkten, Strömsholm kl. 13.30-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-04-26 1 (9) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.10 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-09-26 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 16.00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-09-28 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 15.45, Smedjan Nämndhuset Franz Maretta (S) ordförande Bertil Persson (C) Gisela Lindh (S) Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2012-12-12 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-02-25 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.30 15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 1(7) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2013-12-11 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.45 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot 1(8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot Övriga närvarande Marie-Christine Svensson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2016-03-09 1 Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, Hallstahammar, klockan 15.00 17.05 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Thure Andersen (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, klockan 15.00 15.40 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag. Beslutande Hanna Lostelius (C) ordf Owe Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ...

Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan Strotz (MP) Håkan Strotz ... 2014-10-20 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Ödeshög, måndagen den 20 oktober 2014, kl 14:00-15:40 Jonas Andersson (M), ordförande Hans Blomberg (KD) Anders Karlsson (S) Linus Andersson (KD) Håkan

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 9.00-11.35 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Jimmy Odenäng (M) Anne Wilks (MP) Johan Sigvardsson (C) 131-138 Per-Olof Johansson (S) Bertil

Läs mer

Övriga, prao-elev Lysingskolan år 9. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mari Bäckström

Övriga, prao-elev Lysingskolan år 9. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mari Bäckström 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 22 oktober 2018 kl 13:30-16:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Mattias Petersson (KD), vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2013-05-29 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 16.15 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-08-31 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 13.15-15.10 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Sara Frau-Kallunki (S) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2013-04-23 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, KS sammanträdesrum, klockan 14.30 15.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Ann Andersson (S) Sara

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-02-17 sid 21 Plats och tid Konferensrum Moberg, kommunhuset, 2014-02-17, kl. 13:00-16:15 Beslutande Övriga deltagande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Per Adolfsson (S) ersättare för Kristina Ideström,

Läs mer

2015-04-01, kl 13.30-15.10 i Skeneholmssalen, Storgatan 24, Billesholm

2015-04-01, kl 13.30-15.10 i Skeneholmssalen, Storgatan 24, Billesholm 1 Plats och tid, kl 13.30-15.10 i Skeneholmssalen, Storgatan 24, Billesholm ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering Justerare Tid och plats Justerade paragrafer

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2018-03-28 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.15-16.35 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer (S) Karin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-27 1 (10) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00-15.30 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-10-23 1 (7) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-02-21 1 () Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 15.15 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L) ordförande

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Jävsnämnden ANSLAG/BEVIS. Jävsnämnden Administrativ service. Plats och tid Rum Insjön, 09:00-09:30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Jävsnämnden ANSLAG/BEVIS. Jävsnämnden Administrativ service. Plats och tid Rum Insjön, 09:00-09:30 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Bertil Andersson (C) Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare Lena Ihlar (V) ers: Axel Agnas Britts (S)

Läs mer

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S)

Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens Eriksson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Nicklas Backelin (V) ordförande Annika Hugne (C) Christina Säihke (S) ersättare för Dan Säterman (S) Jens

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Miljö- och Bygg- och Räddningsnämnden 2013-01-11 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, fredagen den 11 januari 2013, kl 9.00 10.00. Beslutande John Sundström (S), ordförande Anders

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2018-12-19 1 () Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, kl 13.30 14.15 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S) ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Gert Cordes (C) tjänstgörande ersättare för Eva Julin Dombrowe (FP)

Gert Cordes (C) tjänstgörande ersättare för Eva Julin Dombrowe (FP) Sida PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Sessionssalen, Järnvägsg 12, kl 15:00-15:20 Beslutande Ledamöter Svante Persson (S) Lars Gustafson (M) Sven Gustavson (S) Mats Nilsson (M) Gert Cordes (C) tjänstgörande

Läs mer

Byggnadsnämndens sammanträdesrum, kommunhuset i Malung, tisdagen den 17 maj 2016, kl

Byggnadsnämndens sammanträdesrum, kommunhuset i Malung, tisdagen den 17 maj 2016, kl BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (7) Plats och tid Byggnadsnämndens sammanträdesrum, kommunhuset i Malung, tisdagen den 17 maj 2016, kl 08.00 10.00 Beslutande Jörgen Lind (M) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Tommy Eriksson (s) Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v)

Tommy Eriksson (s) Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v) BYGGNADSNÄMNDEN 2010-12-14 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.50 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Per-Anders Maxstad 2:e vice

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (6)

Miljö- och byggnämnden (6) Miljö- och byggnämnden 2014-05-12 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 12 maj 2014 kl. 13.30-16.00 Beslutande Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-10 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.00 16.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Christina Aspenryd (S), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-12 1 () Plats och tid Kulturhuset, Hallstahammar, klockan 15.00 16.10. Beslutande Thure Andersen (S) ordf Anna-Karin Folkesson (S) Lennart Ahlström (S) Lennart Andersson

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-06-29 1 (13) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14.30 15.35 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Marianne Pettersson (S) Marieanne Matuszewski (S) Thure

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer