Uponor IQ: En nyhet med flera dimensioner. Större, mindre och smartare dagvattenlösningar från Uponor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uponor IQ: En nyhet med flera dimensioner. Större, mindre och smartare dagvattenlösningar från Uponor."

Transkript

1 Uponor IQ: En nyhet med flera dimensioner. Större, mindre och smartare dagvattenlösningar från Uponor.

2 Utmaningen för en smartare dagvattenlösning från Uponor I Norden kan det regna upp till fem meter på ett år. Vi tar hand om det. Vanligt regn är faktiskt en riskfaktor för det moderna samhället. Inte minst ur ett globalt perspektiv. Översvämningar orsakar hälften av världens naturkatastrofer. Även det trygga Norden drabbas med jämna mellanrum av översvämningar. Mindre och större. Alltid med skador i olika grad som följd. För enskilda människor. På egendom och materiella ting. För samhället. Och inte minst på vårt ekosystem. Vi måste kunna hantera följderna. Arbeta förebyggande för att minimera riskerna. Det är en högst verklig utmaning för ett företag som utvecklar och levererar VA- och VVS-system. Det är en utmaning som vi på Uponor jobbar med i vår vardag. Som vi skapar nya lösningar för. Som Uponor IQ. En dagvatteninnovation från Uponor. Infrastruktur för ett regnigt klimat Vatten är livsviktigt. I Norden använder vi flera hundra liter per person och dag. Att dricka och laga mat med. För vår hygien. Disk och tvätt. Vårt vatten är ett av världens renaste. Det vill vi att det ska förbli. Vattnet är centralt i våra liv. Det påverkar oss och vi påverkar det. Hur vi väljer att bo, bygga och leva. Med fler människor i våra städer och det vattennära boendets växande popularitet ställs nya krav. Vi måste planera samhället utifrån vattnets förutsättningar. En infrastruktur som klarar av att ta hand om regnvatten. Som minimerar de skadliga följderna av en översvämning. Med effektiv rening och hygieniska avlopp. En infrastruktur som ger oss, våra barn och deras barn tillgång till rent vatten. Hur mycket det än må regna. Den infrastrukturen lägger Uponor grunden för. Det är den blöta utmaningen som vägleder oss och ger våra innovationer näring. Hur hållbar är dagens infrastruktur? Samhällsplanering är en utmaning. Vem vet hur världen ser ut om 10 år? Eller om 100 år? Tanken svindlar. Svår att greppa, men oundviklig om vi vill leva i ett hållbart samhälle. Vi på Uponor väljer att tänka långsiktigt men att gräva där vi står. Det finns nämligen fakta på bordet redan idag. Avloppsnäten i Norden är inte redo för framtiden. Ännu. Modernisering pågår. Men den behöver påskyndas. En investering idag blir en besparing i morgon. Uponor har kunskapen och systemen som håller vattnet rent och tryggt för generationer framåt. Vill du också vara med och bygga framtidens samhälle? Utmana oss! Uppgifter om nederbörd, klimat och översvämningar är hämtade från SMHI, Meteorologisk Institutt, Svenskt Vatten AB och Vattenmyndigheten. Årsnederbörden 5000 mm gäller Vestlandet i Norge. Du kan läsa mer om vädret i Nordens olika länder på smhi.se, yr.no, dmi.dk och fmi.fi

3 Människorna bakom det nya dagvattensystemet från Uponor Få vet vad 240 och l/s* hållbar plast betyder för samhällsutvecklingen. Vi tänker inte på annat. * 240 liter regn faller per sekund och hektar vid ett 10-årsregn i Borås. Det är först när olyckan är framme som de flesta av oss inser hur mycket som krävs för att det ska komma rent vatten ur kranen och ett knapptryck ska spola toaletten ren. Så ska det vara. Samhällets grundläggande funktioner ska bara fungera. Ju mindre du behöver grubbla över om vattnet du dricker är rent eller om vattnet ska räcka till att duscha imorgon också, desto bättre har vi gjort vårt jobb. Men det skadar inte att fundera på det moderna samhällets bakomliggande underverk emellanåt. Inte minst när du höjer blicken och jämför med förhållandena på andra håll i världen. Då blir man både tacksam och förundrad. Det är också en av de viktigaste drivkrafterna för oss. Kalla oss gärna nitiska, men vårt engagemang för plastkvaliteter, kopplingsfunktioner, reningsteknik och alla andra detaljer som förvandlar plaströr till hållbara infrastrukturlösningar gör stor skillnad. Hemma hos folk. I samhället. För miljön och i VA- och VVSbranschen förstås. Spetskompetens ger breda effekter På Uponor jobbar människor som är specialister på varje del i den kedja som bildar våra moderna system för vatten och avlopp. Tillsammans ger vår spetskompetens resultat för samhället i stort. För människors boendemiljö och vardagsliv. För djur, natur och lantbruk. Ekosystem och känsliga miljöer. Framtidens hållbara samhälle bygger på smart infrastruktur utvecklad, tillverkad och levererad av oss på Uponor. På vår utvecklingsavdelning skapar vi stora och små innovationer. Alltid med rent och säkert vatten i fokus och med många goda sidoeffekter. Bättre lönsamhet för våra kunder. Mindre påverkan på vår miljö. Enklare installationer för de tekniker och installatörer som jobbar med våra produkter. Vardagsnära visionärer Hur spännande är egentligen ett plaströr? Mer än de flesta tror. Sätter man samman rör, brunnar och delar i ett större sammanhang då ser man hur grunden för ett fungerande samhälle tar form. Vi utvecklar och tillverkar plaströr, brunnar och delar i alla tänkbara dimensioner. Tillsammans med vår kunskap bildar våra produkter nya lösningar för infrastruktur. Vi tillsammans ser till att de håller hög kvalitet, tillverkas och transporteras effektivt samt är enkla att installera och använda. Det är vår vardag. Miljö och hållbarhet, teknik och säkerhet, ekonomi och effektivitet på Uponor samlas människor med flera olika spetskompetenser. Tillsammans utvecklar vi bättre infrastrukturlösningar. Vill du veta mer? Kontakta oss för ett fabriksbesök.

4 Tekniken bakom ett komplett dagvattensystem från Uponor Lösningen Starka innovationer byggda på flera lager. I flera dimensioner. Mångfald och mångsidighet var två ledord när vi satte oss ner för att utveckla ett bättre system för dagvattenhantering. Vi ville göra det enklare och bekvämare för beställare och installatörer. Och samtidigt säkrare och tryggare för användare och samhälle. Därför tog vi ett stort grepp. Och ett litet. Vi insåg att inget projekt är det andra likt. Ibland krävs stora dimensioner. Andra gånger är det små rör som gör jobbet. Stor eller liten innebär skiftande behov. Uponor IQ är den smarta lösningen som täcker in dimensioner från 200 till 2500 mm. Integrerad muff. Direkt från fabrik I vanliga fall är rör och muff två separata delar som monteras vid läggningen. Flera delar och moment ökar risken för läckage och innebär merarbete. Vår dagvatteninnovation är resultatet av en investering i ett unikt verktyg. Nu kan vi integrera rör och muff redan vid tillverkningen ända upp till dimension 1200 mm. Den patenterade muffen tillverkas i dubbla skikt, vilket ger dig ett tätt system. Inget inläckage. Och inget utläckage. Säkerheten blir högre. Anläggningsarbetet enklare. Ett effektivare sätt att bygga och lägga rör som i slutändan ger en kostnadsbesparing. Uponor IQ för framtiden Produktens funktion och hållbarhet är viktig. Men det räcker inte hela vägen. En hel dagvatteninnovation är något mer. Kunskap och helhet. Med Uponor IQ tar vi ett första steg in i framtiden. Och vi lovar att det kommer mer. Du har ett behov. Vi har lösningen. Lika enkelt som smart. En snabb och säker lösning som sparar tid och pengar. Patenterad integrerad muff och rör med dubbelvägg. Plast är det hållbara valet för dagvattenhantering: Låg friktion, lång livslängd och följsam flexibilitet vid läggning.

5 Resultatet är ett smartare dagvattensystem för stora och små projekt Uponor IQ: Det har aldrig varit lättare att leda vatten. Stora eller små hål i marken? I stadsmiljö eller på landsbygden? Uponor IQ är dimensionerat för Nordens alla dagvattenprojekt. Kontakta din återförsäljare för att börja planera. Kan ett plaströr ha någon intelligenskvot att tala om? Nej, det vore att ta i. Däremot kan det vara ett intelligent val. Uponor IQ är en vidareutveckling av våra välbeprövade rör och delar. Enkelhet har varit en ledstjärna i den utvecklingen. Vi vill göra det enklare att köpa och installera ett dagvattensystem som motsvarar de växande utmaningarna för vår gemensamma infrastruktur. Uponor IQ finns i två storleksgrupper. M och L. I dimensioner från 200 till 2500 mm. Uponor IQ Medium Dimensioner från 200 till 1200 mm har ny integrerad muff. innerdimension är anpassad efter dagens system för att möjliggöra sammanfogning och uppgradering. Röret uppfyller kraven, vilket gör det till ett säkert val där du vet vilken kvalitet du kan förvänta dig. Den optimerade profilen ger en stark konstruktion med slät insida. Röret går lätt att kapa och klarar trafiklaster utan att tillåtna deformationer överskrids. Uponor IQ Large Riktigt stora plaströr i dimensioner upp till 2500 mm för dagvatten ställer speciella krav. I de här storlekarna måste en annan teknik med lindade rör användas. Kvalitet, enkelhet och flexibilitet håller samma höga nivå som alla andra Uponor-produkter. Med ett komplett sortiment för dimensionen mm och stort utbud av delar blir Uponor IQ det enda dagvattensystem du behöver. Kompletteringar och uppdateringar under arbetets gång är inga problem. Då finns vår specialtillverkning tillgänglig för helt anpassade lösningar. M eller L? Det är egentligen den enda fråga du behöver ställa dig inför nästa dagvattenprojekt. Enklare än så blir det inte att leda vatten. Tryggt, effektivt och framtidssäkrat.

6 Användningsområdena för ett komplett dagvattensystem från Uponor En dagvattenlösning som håller lika bra under vägen som vid sidan av. Vägbyggen, kommunala projekt och jord- och skogsbruk är typiska områden där dagvattenhanteringen är viktig. Med system i alla storlekar och medarbetare med spetskompetens på området är Uponor rätt partner för ditt nästa dagvattenprojekt. Kontakta oss så berättar vi mer. Se mer av Uponor 3D stad på

7 P Uponor utvecklar och tillverkar system för samhällets underliggande infrastruktur. Våra lösningar används inom: skogsbruk, kommersiell verksamhet, industri, kommuner, bostadsområden, fritidsområden samt inom transport. Uponor AB Uponor Infrastruktur Fristad T F W E infrastruktur.se@uponor.com

Uponor IQ: Fördröj dagvattnet redan vid källan. Installera IQ Utjämningsmagasin för en säker och effektiv lösning för stora mängder dagvatten.

Uponor IQ: Fördröj dagvattnet redan vid källan. Installera IQ Utjämningsmagasin för en säker och effektiv lösning för stora mängder dagvatten. Uponor IQ: Fördröj dagvattnet redan vid källan. Installera IQ Utjämningsmagasin för en säker och effektiv lösning för stora mängder dagvatten. Uponor IQ Utjämningsmagasin Genom att använda Uponor IQ-rör

Läs mer

Uponor Ultra: Spillvattenlösningar säkra i 100 år. Trygga och långsiktiga lösningar för ett hållbart samhälle.

Uponor Ultra: Spillvattenlösningar säkra i 100 år. Trygga och långsiktiga lösningar för ett hållbart samhälle. Uponor Ultra: Spillvattenlösningar säkra i 100 år. Trygga och långsiktiga lösningar för ett hållbart samhälle. Utmaning: Säkra spillvattenlösningar Problemen försvinner inte bara för att de är nedgrävda.

Läs mer

Ultra Classic. Vi tar ansvar på riktigt

Ultra Classic. Vi tar ansvar på riktigt Ultra Classic Vi tar ansvar på riktigt Miljö Ultra Classics strukturväggskonstruktion (se under Säkerhet) innebär mindre materialåtgång vid tillverkningen samt låg vikt på röret. Det betyder att Ultra

Läs mer

Infrakulvert Vallastaden

Infrakulvert Vallastaden Infrakulvert Vallastaden Ett samarbete för framtiden Tekniska verken i Linköping och Uponor Infra är båda innovativa företag, som med stora kunskaper och engagemang jobbar utifrån det gemensamma målet

Läs mer

Infrakulvert Vallastaden

Infrakulvert Vallastaden Infrakulvert Vallastaden Ett samarbete för framtiden Tekniska verken i Linköping och Uponor Infra är båda innovativa företag, som med stora kunskaper och engagemang jobbar utifrån det gemensamma målet

Läs mer

Uponor markavloppssystem Ultra Double

Uponor markavloppssystem Ultra Double Uponor markavloppssystem Ultra Double Uponor Ultra Double Tryggt och kostnadseffektivt markavlopp Säkerhet och enkelhet har varit avgörande faktorer vid utvecklingen av markavloppssystemet Uponor Ultra

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR NEDSTIGNINGSBRUNN 1000 MM NYHET! Ett hållbart och kostnadseffektivt brunnsystem med snabb och enkel installation

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR NEDSTIGNINGSBRUNN 1000 MM NYHET! Ett hållbart och kostnadseffektivt brunnsystem med snabb och enkel installation UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR NEDSTIGNINGSBRUNN 1000 MM NYHET! Ett hållbart och kostnadseffektivt brunnsystem med snabb och enkel installation Uponor nedstigningsbrunn 1000 mm Justerbar plug-and-play-lösning

Läs mer

Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment

Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten från föroreningar och sediment Uponor Smart Trap Effektiv rening av dagvatten 011 Förorenat dagvatten ett växande problem I takt med att antalet hårdgjorda

Läs mer

Flexibel, lättinstallerad kabelbrunn för gång- och cykelbanor, trottoarer och parkeringsplatser

Flexibel, lättinstallerad kabelbrunn för gång- och cykelbanor, trottoarer och parkeringsplatser uponor INFRASTRUKTUR Uponor kabelbrunn 1200 x 450 nyhet! Flexibel, lättinstallerad kabelbrunn för gång- och cykelbanor, trottoarer och parkeringsplatser Kabelbrunnar för alla behov Har du kabeln så har

Läs mer

Den pålitliga partnern

Den pålitliga partnern Den pålitliga partnern 1 2013 51002 1.0 Den pålitliga partnern Uponor Infrastruktur har mer än 60 års erfarenhet av att utveckla och tillverka plaströrssystem för distribution av vatten, avlopp, energi,

Läs mer

Tekniska data. Juli 01. Uponor DSA dräneringssystem

Tekniska data. Juli 01. Uponor DSA dräneringssystem Tekniska data Juli 01 Uponor DSA dräneringssystem Innehåll DSA dräneringssystem 4 Uponor DSA dräneringssystem Allmänt Godkännande/kvalitet Material Konstruktion/funktion Föreskrivande texter 5 Användningsområden

Läs mer

Uponor IQ Utjämningsmagasin

Uponor IQ Utjämningsmagasin Uponor IQ Utjämningsmagasin 1 2013 32010 6.3 Utjämningsmagasin Inledning Uponor IQ är ett komplett och flexibelt system, som används i hela Norden. De många erfarenheterna av systemet gör att det är väl

Läs mer

Uponor Barrier PLUS. Hållbara dricksvattenrör för förorenad mark. Innovation!

Uponor Barrier PLUS. Hållbara dricksvattenrör för förorenad mark. Innovation! Uponor Barrier PLUS. Hållbara dricksvattenrör för förorenad mark. Innovation! Let s build confidence. Att installera rör för dricksvatten genom förorenad mark är ofta problematiskt. Vanliga polyetenrör

Läs mer

Uponor InfrastrUktUr uponor BETÄCKnInGAr. nyhet! Längre livslängd, tätare anslutning och bättre ljudergonomi

Uponor InfrastrUktUr uponor BETÄCKnInGAr. nyhet! Längre livslängd, tätare anslutning och bättre ljudergonomi Uponor InfrastrUktUr uponor BETÄCKnInGAr nyhet! Längre livslängd, tätare anslutning och bättre ljudergonomi Uponor Betäckningar En ny generation betäckningar för säkrare system Vi var tidiga med att utveckla

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR ULTRA RIB 2 NYHET! Uponor Ultra Rib 2 Markavlopp Extremt hög slaghållfasthet, täthet och säkerhet

UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR ULTRA RIB 2 NYHET! Uponor Ultra Rib 2 Markavlopp Extremt hög slaghållfasthet, täthet och säkerhet UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR UTRA RIB 2 NYHET! Uponor Ultra Rib 2 arkavlopp Extremt hög slaghållfasthet, täthet och säkerhet Uponor Ultra Rib 2 Byt rör tidigast om 100 år. Uponor Ultra Rib 2 är efter drygt

Läs mer

Uponor Gråvattenreningssystem

Uponor Gråvattenreningssystem Uponor Gråvattenreningssystem Enkelt kretsloppsanpassat testat och säkert Uponor gråvattenfilter - utökat sortiment Vårt gråvattenfilter, Uponor BDT Easy för fritidshus har blivit en säljsuccé och är godkänt

Läs mer

Hur skulle det annars fungera?

Hur skulle det annars fungera? Varje dag använder vi vatten- att dricka, borsta tänder och spola i toaletten med. Att det vatten som kommer när vi vrider på kranen är rent och att det vi spolar ned tas om hand förutsätter vi, oavsett

Läs mer

ALLT HANDLAR OM VATTEN!

ALLT HANDLAR OM VATTEN! ALLT HANDLAR OM VATTEN! Vatten i världen! Över 700 miljoner människor har inte tillgång till rent vatten. Den största dödligheten i världen är smutsigt vatten (krig ej inräknat). I Sverige använder vi

Läs mer

Terana Graf EcoBloc NYHET! GRAF ECOBLOC DAGVATTENKASSETT DAGVATTENHANTERING. Inledning Enskilt avlopp 3

Terana Graf EcoBloc NYHET! GRAF ECOBLOC DAGVATTENKASSETT DAGVATTENHANTERING. Inledning Enskilt avlopp 3 Terana Graf EcoBloc NYHET! GRAF ECOBLOC DAGVATTENKASSETT DAGVATTENHANTERING Inledning Enskilt avlopp 3 GRAF EcoBloc Dagvattenkassett Tredje generationen av GRAF dagvatten- och infiltrationssystem Dubbel

Läs mer

Genom att utnyttja markens egenskaper för avledning av dagvatten uppnås både ekonomiska såväl som miljömässiga vinster

Genom att utnyttja markens egenskaper för avledning av dagvatten uppnås både ekonomiska såväl som miljömässiga vinster UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR DAGVATTENKASSETTER OCH TUNNLAR Genom att utnyttja markens egenskaper för avledning av dagvatten uppnås både ekonomiska såväl som miljömässiga vinster 05 2011 32007 5.10 Uponor

Läs mer

Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare. Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Exklusiv distributör i Europa

Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare. Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Exklusiv distributör i Europa Exklusiv distributör i Europa Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Tala vattnets språk 1 Skapa förändring hemma. Påverka hela världen. Den

Läs mer

DET ÄR INTE VAD DU SER

DET ÄR INTE VAD DU SER DET ÄR INTE VAD DU SER Ny Dagvattenbrunn PLUS Fokus på detaljerna NYHET: 360 Koniskt filter och vattenlås Enkel inmatning av spolslang i utloppsrör Ett stöd visar var utloppsrörets öppning sitter, och

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

BDR. w w w.pipelife.se. BDR byggdränering

BDR. w w w.pipelife.se. BDR byggdränering BDR w w w.pip elife.se BDR byggdränering Pipelife BDR byggdräneringssystem Pipelifes utveckling mot nya och bättre produkter styrs i hög grad av önskemål från framsynta konsulter och entreprenörer. Som

Läs mer

Uponor Enskilt Avlopp

Uponor Enskilt Avlopp Uponor Enskilt Avlopp 1 2 Uponor Enskilt Avlopp Uponors breda produktprogram täcker de flesta installationsförhållanden Uponors lösningar för enskilda avloppssystem används till hus och fastigheter som

Läs mer

Uponor PP Inomhusavloppssystem. Inomhusavlopp

Uponor PP Inomhusavloppssystem. Inomhusavlopp Uponor PP ssystem 76 SORTIMENT 2013 Rör Med en muff och universal tätningsring RSK Uponor Dimension Bygglängd Vikt Antal m nr nr mm mm kg/st bunt/större 2318300 1051094 32 1000 0,21 50/300* 2318317 1051128

Läs mer

Pipelife BDR byggdränering

Pipelife BDR byggdränering Pipelife BDR byggdränering Pipelife BDR byggdräneringssystem Pipelifes utveckling mot nya och bättre produkter styrs i hög grad av önskemål från framsynta konsulter och entreprenörer. Som ett resultat

Läs mer

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen 20 1200 Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen Vad är avloppsvatten? Avloppsvatten är vatten som vi använder i det dagliga livet och som efter användning återförs till cirkulationen. Innan

Läs mer

REHAU EVERLOC. Bygg Automotive Industri. www.rehau.se

REHAU EVERLOC. Bygg Automotive Industri. www.rehau.se Nu är det dags att få VVS-branschen att få upp ögonen för det många kallar marknadens klokaste PEX-rörsystem för tappvatten och värme. Installationen är enkel och pålitlig. Och sparar tid, slit och pengar.

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

Uponor dagvattensystem Dagvatten

Uponor dagvattensystem Dagvatten Uponor dagvattensystem 40 Uponor IQ dagvattensystem 41 Uponor IQ dagvattenrör Rör KlassSN8medintegreradmuff. Kompletteramed1stIQtätningsring RSK Uponor Dimension Di/DY L M Dy max Antal nr nr mm mm mm mm

Läs mer

VÅRA TRE LEDORD GENOMSYRAR HELA VERKSAMHETEN: LITA PÅ

VÅRA TRE LEDORD GENOMSYRAR HELA VERKSAMHETEN: LITA PÅ 100 ÅR I BRANSCHEN Johansson & Gunverth VVS & El AB är ett komplett rör- och elföretag, med bred kompetens och lång erfarenhet. Idag har vi närmare 30 anställda och verkar i Borås, Bollebygd, Härryda och

Läs mer

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar.

Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Helt enkelt rent. Geberit designbrunnar. Detaljer som gör skillnad Designbrunnar har blivit populära inslag i moderna badrum. Oavsett om det gäller väggbrunnar eller golvrännor urvalet gör det möjligt

Läs mer

Infrakulvert (i) Vallastaden

Infrakulvert (i) Vallastaden Infrakulvert (i) Vallastaden Gunnar Rydin FD Samordnare o Projektledare gunnar.rydin@tekniskaverken.se VA Tour 2017 Vallastaden - En utmaning Från hur vi normalt bygger infrastruktur Via en stadsmodell

Läs mer

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Information från Borås Energi och Miljö AB I denna informationsskrift vill vi informera om hur man på ett bra och säkert sätt tar hand om sitt dagoch dräneringsvatten

Läs mer

WehoPuts Minireningsverk

WehoPuts Minireningsverk 20 1200 Minireningsverk Reningsverken baseras på en biologisk-kemisk reningsprocess vilken hanterar allt avloppsvatten från fastigheter. Bland våra modeller finns allt ifrån reningsverk för enskilda fastigheter

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET

PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET PRATA BRANDSÄKERHET MED OSS SÄKERHETSTEKNIK INOM BYGG OCH FASTIGHET DET FINNS MÅNGA VÄGAR FRAMÅT. VAR BÖRJAR DIN RESA? När du väljer Consilium får du tillgång till oceaner av kunskap. Vi förser bygg- och

Läs mer

Dagvattenseminarium. Dagvattentermer. Dagvattentermer Flöde/Fördröjning. Riskbedömning Systemlösning P110. Agenda. Dagvattentermer Rening

Dagvattenseminarium. Dagvattentermer. Dagvattentermer Flöde/Fördröjning. Riskbedömning Systemlösning P110. Agenda. Dagvattentermer Rening Dagvattentermer Flöde/Fördröjning Återkomsttid (år) Längre återkomsttid ger högre intensitet. Kan betraktas som en sannolikhet för en viss regnmängd när man dimensionerar en anläggning. Dagvattenseminarium

Läs mer

Välkommen till BAGA Water Technology AB! Presentatörens namn

Välkommen till BAGA Water Technology AB! Presentatörens namn Välkommen till BAGA Water Technology AB! Presentatörens namn Rent vatten. Rent samvete. Hälsosamt dricksvatten och miljövänliga avloppslösningar - åt alla! Enskilt vatten och avlopp det hänger ihop Vår

Läs mer

Välkommen till Roslagsvatten

Välkommen till Roslagsvatten Välkommen till Roslagsvatten r o s l a g s vat t e n å r s red o v i s ning 2 0 0 7 Knivsta Vallentuna Österåker Täby Danderyd Vaxholm Ekerö Roslagsvatten AB är ett VA-bolag som ansvarar för den kommunala

Läs mer

FM Mattsson. Duschar. Trycksak nr 250

FM Mattsson. Duschar. Trycksak nr 250 FM Mattsson Duschar Trycksak nr 250 En ren njutning i form och funktion Lika sköna att se på som att använda Att duscha är att njuta i fulla drag. Det är särskilt skönt att känna det ljumma regnet från

Läs mer

Ytligt dagvatten i bostadsområden

Ytligt dagvatten i bostadsområden Ytligt dagvatten i bostadsområden Projektering, anläggning och kostnader Exempel från ekostaden Augustenborg i Malmö Tomas Leidstedt Mark & Miljö Projekt AB Malmö Malmö 290.000 invånare - Sveriges tredje

Läs mer

9. Motion om en skyfallsplan svar Dnr 2015/

9. Motion om en skyfallsplan svar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (42) 2016-04-25 Kf Ks 113 9. Motion om en skyfallsplan svar Dnr 2015/502-109 Vänsterpartiet har genom Leif Svensson (V) väckt en motion om en skyfallsplan. Vänsterpartiet

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR uponor dagvattenkassett NYHET. Uponor dagvattenkassetter NYHET! Lokalt omhändertagande av dagvatten

UPONOR INFRASTRUKTUR uponor dagvattenkassett NYHET. Uponor dagvattenkassetter NYHET! Lokalt omhändertagande av dagvatten UPONOR INFRASTRUKTUR uponor dagvattenkassett NYHET Uponor dagvattenkassetter NYHET! Lokalt omhändertagande av dagvatten 05 2009 75001 Är Ni klara för att hantera framtidens regnmängder? I framtiden blir

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR NYHET! Ny kabelbrunn. Perfekt dimensionerad!

UPONOR INFRASTRUKTUR NYHET! Ny kabelbrunn. Perfekt dimensionerad! UPONOR INFRASTRUKTUR uponor KABELBRUNN NYHET! Ny kabelbrunn. Perfekt dimensionerad! 04 2009 60002 Uponor lanserar nu en ny kabelbrunn i smidig dimension. Den nya kabelbrunnen är mycket flexibel och utvecklad

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Terana Dräneringsrör för jordbruk

Terana Dräneringsrör för jordbruk Terana Dräneringsrör för jordbruk DRÄNERINGSRÖR KORRUGERADE RÖR AV PVC UTVECKLING INOM SVENSK TÄCKDIKNING: Direktläggningsmaskiner av typen grävhjul, grävkedjor och plogar började användas i mitten på

Läs mer

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 >Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 Viktiga samarbeten Pacom Nordic har inlett ett betydande samarbete med säkerhetsföretagen Swesafe och Zenita. Samarbetet innebär att de tillsammans med nuvarande partners

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT

GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT GEBERIT DESIGNBRUNNAR HELT ENKELT RENT REN DESIGN I DUSCHEN Fler och fler föredrar en ren design i duschen. Våra designbrunnar gör det möjligt att skapa individuella lösningar som uppfyller dessa önskningar.

Läs mer

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning

Läs mer

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Hållbara Vatten & Avfallstjänster. Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen

Hållbara Vatten & Avfallstjänster. Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen Hållbara Vatten & Avfallstjänster Micael Löfqvist Vd, MSVA-gruppen Vår mission För ett hållbart samhälle (En del i Sundsvalls kommuns hållbara tillväxtstrategi, RIKARE 2021) Bakgrund Micael Löfqvist Vd

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

ACO Box Concept Gully Golvbrunnar och rännor för storkök och industri

ACO Box Concept Gully Golvbrunnar och rännor för storkök och industri 2018:1 ACO Box Concept Gully Golvbrunnar och rännor för storkök och industri 2 Brunnar & rännor Innehåll Vilken brunn eller ränna är bäst för mig? 4 ACO Box Concept Gully rostfritt stål typ 1.4301 1 Golvbrunn

Läs mer

Kvalitetssäkring och Produkttester

Kvalitetssäkring och Produkttester Kvalitetssäkring och Produkttester 1 2013 51004 3.0 Kvalitetssäkring och produkttester Uponors kvalitetsstyrningssystem omfattar alla faser av en produkts livslängd. Systemet säkerställer alltså inte bara

Läs mer

Uponor markavloppssystem Ultra Double

Uponor markavloppssystem Ultra Double Uponor markavloppssystem Ultra Double 1 2013 32003 5.2 Uponor markavloppssystem Ultra Double Uponor markavloppssystem Ultra Double är ett självfallssystem för dag- och spillvatten. Ultra Double är dubbelväggigt,

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Uponor El & Tele 1 2013 34001

Uponor El & Tele 1 2013 34001 Uponor El & Tele 1 2013 34001 Inledning Uponors kabelskyddsrörssystem av PE används i byggnader, ovan mark och i mark som skydd för kablar till svagström, starkström och alla slag av dataöverföring, t.ex.

Läs mer

Uponor IQ Jordbruksdränering

Uponor IQ Jordbruksdränering Uponor IQ Jordbruksdränering 0 00 .. Uponor IQ Jordbruksdränering Varför dränera? Täckdikning av jordbruksarealer ger effekt både torra och regniga år. Bruknings- och skördekostnaderna minskar tack vare:

Läs mer

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Vägen mot hållbara VAsystem Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Svenskt Vatten Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och människor tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vilka

Läs mer

Framtidens miljösäkrade tappvattensystem. Metallfria system för tappvatten och radiatorer

Framtidens miljösäkrade tappvattensystem. Metallfria system för tappvatten och radiatorer Framtidens miljösäkrade tappvattensystem Metallfria system för tappvatten och radiatorer Plastic is fantastic! Ett komplett rörsystem i 100 % plast Uponor är en av världens ledande tillverkare av kompletta

Läs mer

Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv

Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv Skräddarsydda garagetak Gör-det-själv Garagetaket du lägger själv Komplett system med tillbehör och enkla steg-för-steg anvisningar Det skräddarsydda garagetaket från SealEco är en EPDM-gummiduk som kan

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

STRÄNGLÄGGARE. fella.eu. Strängläggare med en rotor. Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera

STRÄNGLÄGGARE. fella.eu. Strängläggare med en rotor. Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera STRÄNGLÄGGARE Strängläggare med en rotor Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera fella.eu 2 FÖRSTKLASSIG SKÖRD I mer än 90 år har FELLA varit likställt med innovativ teknik, enastående

Läs mer

Uponor El & Tele Sortiment

Uponor El & Tele Sortiment Uponor El & Tele Sortiment Sortiment Kabelskydd SPP, SPN - SPP Plana, för plöjning, märkta Kraft- kabel, färg gul, EBR-beteckning SPP. Dimension Uponor E- RSK Centrumhål Vikt Förp. m/ mm nr. nr. nr. mm

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

Att förändra en värld... The future of drainage.

Att förändra en värld... The future of drainage. Att förändra en värld... The future of drainage. BEHOVET AV AVVATTNING FÖRÄNDRAS -både globalt och i Sverige ACO har identifierat tre viktiga faktorer som påverkar vårt synsätt på hur vi skall ta oss an

Läs mer

Placera ditt budskap där din målgrupp finns.

Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Se till att du finns där din målgrupp finns. Vi kallar det Pinpoint Media. Med Expands bärbara marknadsföringsdisplayer

Läs mer

STARTA INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU!

STARTA INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU! INNAN EN DROPPE BLIR TILL EN ÖVERSVÄMNING. NYA GROHE SENSE VATTENSKYDDSSYSTEM. STARTA DIN VATTEN- SKYDDSVERKSAM- HET NU! MED GROHE SENSE FÖRVANDLA ETT PROBLEM TILL EN LÖSNING: GÅ MED I VATTENSKYDDSBRANSCHEN

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGKONTORET

MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 28 000 invånare Ca 2000 kvm2 Bolmen, vattentäkt Lagan E4 Klimatanpassningsplan Ljungby kommun Varför en klimatanpassningsplan? Varför en klimatanpassningsplan? Bottenkartering av Lagan, hösten 2012 Bottenkartering

Läs mer

Smarta servicelösningar som skapar mervärde

Smarta servicelösningar som skapar mervärde Smarta servicelösningar som skapar mervärde Ja, service kan vara smart! SMARTA LÖSNINGAR SOM GER AFFÄRSNYTTA Som Nordens ledande serviceleverantör levererar vi professionella lösningar som frigör tid och

Läs mer

APS Norway. Leverantör av rörsystem inom vatten, avlopp, kraftverk och industri. Företagspresentation. APS Norway AS.

APS Norway. Leverantör av rörsystem inom vatten, avlopp, kraftverk och industri. Företagspresentation. APS Norway AS. www.consilio.no APS Norway Leverantör av rörsystem inom vatten, avlopp, kraftverk och industri Företagspresentation APS Norway AS Amiantit trading Flowtite GRP-rör GRP-rör till kraftverk GRP-rör till vatten

Läs mer

www.somfy.se Somfy Home Motion Sätter ditt hus i rörelse

www.somfy.se Somfy Home Motion Sätter ditt hus i rörelse www.somfy.se Somfy Home Motion Sätter ditt hus i rörelse Flexibelt Home Motion by Somfy och ditt hem sätts i rörelse! Somfy tillverkar motorer och styrningar för hemmets alla fönster, dörrar och portar.

Läs mer

Rätt utseende. Rätt styrka. Rätt storlek.

Rätt utseende. Rätt styrka. Rätt storlek. Verti-Block Stödmurar Rätt utseende. Rätt styrka. Rätt storlek. Ihåliga, självlåsande block I storlekar för både trädgårdar och kommersiell användning Innovativ teknisk utformning för oöverträffad styrka

Läs mer

Uponor Vägtrummor/Anläggningsrör är ett miljövänligt rörsystem, som lämpar sig väl till rörledningar för transport av ytvatten

Uponor Vägtrummor/Anläggningsrör är ett miljövänligt rörsystem, som lämpar sig väl till rörledningar för transport av ytvatten UPONOR INFRASTRUKTUR UPONOR VÄGTRUMMOR/ ANLÄGGNINGSRÖR Uponor Vägtrummor/Anläggningsrör är ett miljövänligt rörsystem, som lämpar sig väl till rörledningar för transport av ytvatten 06 2010 32007 5.6 Uponor

Läs mer

I N O M D A G A R. Regnvattentank

I N O M D A G A R. Regnvattentank Regnvattentank Se hur enkelt det är att installera en FLAT SYSTEM Regnvattentank 1 Hemleverans till tomtgräns Kompakt och smidig konstruktion 2 Gräv en grop Tack vare att tanken är relativt platt, behovs

Läs mer

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage Nyhet! Iso-Plus Prefab Förberett för fasadmontage Ingjutna infästningspunkter Iso-Plus Prefab är ett nytt system avsett för fabrikstillverkade betongelement som ska förses med en putsad fasadlösning. Infästningspunkter

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

En ledande nordisk gasleverantör

En ledande nordisk gasleverantör En ledande nordisk gasleverantör www.airliquide.se Ett världsomspännande industrigasföretag Air Liquide är världsledande inom gaser, teknik och tjänster för industri och sjukvård. Företaget finns representerat

Läs mer

CAMEL- Ett forskningsprojekt om strategisk klimatanpassning Bild. Jim Hedfors, SGI När havet stiger och flöden i vattendrag ökar, diskuteras sällan möjligheten till att omlokalisera byggnader, infrastruktur

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

MBB. - När prestanda är avgörande...

MBB. - När prestanda är avgörande... lindab comfort MBB - När prestanda är avgörande... MBB - När prestanda är avgörande I och med lanseringen av marknadens första riktiga donlåda för korrekt injustering, MBB så sätter vi en ny standard för

Läs mer

We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice

We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice Uponor Infra 360 Projektservice 011 Vi ser det omöjliga som en utmaning Låt oss berätta om hur vi löser de omöjliga uppdragen som skyddar och transporterar

Läs mer

GPA Vatten & Avlopp Kessel. Bakvattenventiler

GPA Vatten & Avlopp Kessel. Bakvattenventiler GPA Vatten & Avlopp Kessel» Bakvattenventiler Översvämning genom avloppet kan vara dyrt och omständigt - att förebygga det är lätt! Se till att skydda alla öppna golvbrunnar med en Kessel bakvattenventil

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR MARKFÖRLAGD VENTILATION SORTIMENTSLISTA. Ett ventilationssystem, där huvuddragningen av luft läggs i marken under byggnaden.

UPONOR INFRASTRUKTUR MARKFÖRLAGD VENTILATION SORTIMENTSLISTA. Ett ventilationssystem, där huvuddragningen av luft läggs i marken under byggnaden. UPONOR INFRASTRUKTUR MARKFÖRLAGD VENTILATION SORTIMENTSLISTA Ett ventilationssystem, där huvuddragningen av luft läggs i marken under byggnaden. 09 2008 41002 Uponors ventilationskanaler - UVS Ventilationssystem/rör

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918)

Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Välkomna! Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) För ett säkert och hållbart samhälle Expertmyndighet Miljö- och energidepartementet Internationell

Läs mer

Vattenresan. Följ med Sara, Roger och Bettan på ett riktigt blött äventyr!

Vattenresan. Följ med Sara, Roger och Bettan på ett riktigt blött äventyr! Vattenresan. Följ med Sara, Roger och Bettan på ett riktigt blött äventyr! Det är en solig dag i Västerås, och vattnet skvalpar runt i Mälaren. Men vänta, titta där! På ett blad som flyter i vattnet sitter

Läs mer

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K > < I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K I N L E DN I N G U p p drage t Vi vill mer. Vi vågar satsa. Vi ger resultat. 6 7 Erbj u dan de t Visa vad våra färger går för. 8 9 Drivk rafte rna 1 0 1

Läs mer

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare

Produktkedja Vagga till grav (cradle to grave) Ekologiskt fotavtryck Miljöbelastning Konkreta exempel på hur varje individ kan konsumera smartare Den funktionella staden Som en del av vår utställning den hållbara staden finns tre interaktiva skärmar, alla tre med samma innehåll. Skärmarna består av 7 faktafilmer och 6 interaktiva uppdrag. Punkterna

Läs mer

Uponor Quick & Easy kopplingsteknik

Uponor Quick & Easy kopplingsteknik Nu upp till 75 mm! Uponor Quick & Easy kopplingsteknik Ecoflex kulvert Q&E-teknikens fördelar nu upp till 75 mm Uponor Ecoflex kulvert för värme, vatten och kyla Uponors pålitliga kulvertsystem är avsett

Läs mer

Vägtrummor och Rörbroar. som bevarar den biologiska mångfalden

Vägtrummor och Rörbroar. som bevarar den biologiska mångfalden Vägtrummor och Rörbroar som bevarar den biologiska mångfalden Vägtrummor och Rörbroar bevarar faunan Vi som arbetar med produkter och produktutveckling inom väg- och anläggningssektorn har ett stort miljöansvar

Läs mer