Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den juni 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den juni 2019"

Transkript

1 Kommenterad dagordning Rådet Socialdepartementet Enheten för EU- och internationell samordning Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den juni 2019 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter a) Icke lagstiftande verksamhet b) Lagstiftning (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) 3. Likabehandlingsdirektivet (artikel 19). Lägesrapport

2 Åsa Lindhagen Dokument: 9567/19 REV1 Med stöd av artikel 13 i EG-fördraget (nu artikel 19.1 EUF-fördraget) presenterade kommissionen den 2 juli 2008 ett förslag till direktiv med förbud mot diskriminering på grund av religion eller övertygelse, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning. Direktivet ska tillämpas på alla personer, såväl inom den offentliga som den privata sektorn i fråga om socialt skydd, inklusive social trygghet och hälso- och sjukvård, sociala förmåner, utbildning samt tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster, som är tillgängliga för allmänheten, inklusive bostäder. Syftet med förslaget är att diskrimineringsgrunderna ska få ett likvärdigt skydd på EUnivå. Det krävs enhällighet i rådet för att direktivet ska antas. Ett antagande av förslaget har sedan det lades fram i juli 2008 blockerats av några medlemsstater men förhandlingar äger fortsatt rum i rådsarbetsgruppen för sociala frågor. Vid EPSCO-rådets möte den 13 juni kommer ordförandeskapet presentera en lägesrapport. Datum för tidigare behandling i riksdagen: Förslaget har behandlats i EU-nämnden den 26 september och den 12 december 2008, den 5 juni och den 25 november 2009, den 4 juni och den 3 december 2010, den 15 juni och den 25 november 2011, den 15 juni och den 30 november 2012, den 14 juni och den 6 december 2013, den 13 juni och den 5 december 2014, 12 juni och den 4 december 2015, den 10 juni och den 2 december 2016, den 9 juni och den 1 december 2017, den 15 juni 2018 samt den 6 december Överläggning med Arbetsmarknadsutskottet skedde den 13 oktober 2015 och utskottet informerades senast den 16 maj (15)

3 Fortsatt behandling av ärendet: Det är ännu inte känt om och i vilken omfattning förslaget tas vidare. Faktapromemoria: 2017/18:FPM77 Icke lagstiftande verksamhet 4. Den Europeiska planeringsterminen 2019 Bidrag till Europeiska rådet (Bryssel juni 2019) Diskussionspunkt Ylva Johansson Dokument: Dokument ännu ej tillgängliga Rådets ska föra en diskussion om genomförandet av medlemsstaternas sysselsättningspolitik inom den europeiska planeringsterminen inför Europeiska rådets möte den juni Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar denna diskussion. Regeringen avser att i diskussionen bland annat understryka behovet av att fortsätta vidta reformer på de europeiska arbetsmarknaderna trots det relativt goda arbetsmarknadsläget. Det är viktigt att fortsätta arbetet för mer jämställda arbetsmarknader och underlätta omställning. Regeringen avser också att välkomna det pågående arbetet i Sysselsättningskommittén och Kommittén för socialt skydd med att 3 (15)

4 utvärdera arbetet med Europa 2020-strategin och ser fram emot att ta del av den rapport som väntas presenteras i slutet av året. Datum för tidigare behandling i riksdagen: Samråd om den europeiska planeringsterminen på EPSCO-rådet skedde senast i mars Planeringsterminen har därutöver varit uppe inför andra rådsformationers möten. Diskussionspunkten har inte varit föremål för samråd tidigare. Fortsatt behandling av ärendet: De landsspecifika rekommendationerna inom den europeiska planeringsterminen behandlas horisontellt på EPSCO-rådet den 13 juni, Ekofin den 14 juni, Allmänna rådet den 18 juni samt Europeiska rådet den juni. De landsspecifika rekommendationerna väntas sedan godkännas vid EPSCO-rådet den 8 juli (sysselsättningsdelarna) och Ekofin den 9 juli för att formellt antas av rådet senare i juli. 5. Rådsslutsatser om lönegapet och åtgärder för att förbättra balans mellan arbete och privatliv Beslutspunkt. Antagande Åsa Lindhagen Dokument: 9357/19 I utkastet framhålls att det genomsnittliga lönegapet i EU fortfarande är 16 procent och har sin grund i en mängd faktorer såsom ojämställd fördelning av obetalt omsorgsarbete, könssegregation i utbildning och på arbetsmarknaden, inklusive större svårigheter för kvinnor att nå ledande positioner, samt diskriminering. 4 (15)

5 I slutsatserna uppmärksammas behovet av att säkerställa den rättsliga tillämpningen av principen om lika lön för likvärdigt arbete, att flickor och pojkar såväl som kvinnor och män ska ges samman möjligheter att välja inriktning på sin utbildning och karriär fritt från könsstereotyper. Vidare framgår att åtgärder krävs för att alla ska ges möjlighet att uppnå balans mellan arbete och privatliv, till exempel genom att pappor bör ges samma möjlighet att ta ut föräldraledighet och att fler barn ska ha tillgång till barnomsorg, i enlighet med Barcelonamålen. Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen avser att ställa sig bakom antagandet av utkastet till rådslutsatser, som tar upp flera för jämställdheten viktiga ämnen, så som underliggande faktorer för lönegapet och mäns roll och ansvar för omsorg och hemarbete, för att uppnå jämställdhet. Regeringen välkomnar att rådslutsatserna uppmanar kommissionen att anta en ny jämställdhetsstrategi efter Det är också positivt att rådslutsatserna belyser stärkt jämställdhetsintegrering inom samtliga politikområden. Datum för tidigare behandling i riksdagen: Överläggning i arbetsmarknadsutskottet skedde den 26 mars Socialförsäkringsutskottet gavs information den 28 maj Rådsslutsatser Ett arbetsliv i förändring: reflektioner om nya arbetsformer och följderna för arbetstagarnas arbetsmiljö Beslutspunkt. Antagande Ylva Johansson Dokument: 9686/19 5 (15)

6 Den 21 mars presenterade det rumänska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd sitt utkast till rådsslutsatser Ett arbetsliv i förändring; reflektioner om nya arbetsformer och konsekvenser för arbetstagarnas arbetsmiljö. Förhandlingarna i rådsarbetsgruppen påbörjades 1 april Mot bakgrund av bland annat kommissionens arbetsmiljöstrategi, det så kallade ramverket för säkerhet och hälsa i arbetslivet , för att möta framtida utmaningar och främja en god arbetsmiljö och goda arbetsförhållanden, uppmanas i utkastet rådet, medlemsstaterna, kommissionen och arbetsmarknadens parter att arbeta vidare med arbetsmiljöfrågorna utifrån olika perspektiv. Rådsslutsatserna tar bland annat sikte på att identifiera och förstå arbetsmiljörisker för arbetstagarna i förhållande till bland annat nya sätt att organisera arbetet. Kommissionen uppmanas att fortsätta vidta åtgärder på arbetsmiljöområdet för att bemöta nya typer av arbetsmiljöutmaningar. Förslag till regeringens ståndpunkt Regeringen välkomnar initiativet att sätta fokus på arbetsmiljö på EU-nivå. Rådsslutsatserna innehåller för Sverige viktiga frågor som att arbetsmiljörisker måste identifieras och utvärderas i förhållande till nya sätt att organisera arbetet. Att det arbetet ska, där det är nödvändigt, åtföljas av åtgärder för att kunna garantera en god arbetsmiljö samt ett genusperspektiv. Rådsslutsatserna innehåller också budskap om att arbetsmarknadens parters autonomi och medlemsstaternas olika arbetsmarknadsmodeller ska respekteras. Regeringen avser ställa sig bakom ett antagande av utkastet till rådsslutsatser. 6 (15)

7 7. Rådsslutsatser om Europeiska revisionsrättens rapport om Fead Beslutspunkt. Antagande Lena Hallengren Dokument: 9575/19 Europeiska revisionsrätten har under våren publicerat en särskild rapport om fonden för dem som har det sämst ställt (Fead). I rapporten konstateras att fonden ger värdefullt stöd, men hur fonden bidrar till att minska fattigdomen har ännu inte kunnat fastställas. I rapporten presenteras ett antal slutsatser och rekommendationer om fonden i stort baserat på studier av nio medlemsstater. Sverige är inte en av de medlemsstater som ingår i granskningen. Rekommendationerna från revisionsrätten är att; rikta stödet bättre, garantera åtgärder för social delaktighet för mottagare av det grundläggande materiella biståndet samt förbättra bedömningen av den sociala delaktigheten för slutmottagarna av stödet. Det rumänska ordförandeskapet har föreslagit rådsslutsatser mot bakgrund av revisionsrättens rapport. I utkastet till rådsslutsatser konstateras bland annat att Europeiska kommissionen har föreslagit att Fead ska ingå i Europeiska socialfonden plus (ESF+) för programperioden I utkastet till rådsslutsatser påtalas att det inom ramen för den kommande fonden ESF+ finns möjlighet att, ifall det är relevant, omhänderta rekommendationerna från revisionsrätten. I slutsatserna uppmanas kommissionen att fortsätta med erfarenhets- och kunskapsutbyte gällande Fead. Det konstateras att den särskilda rapporten kan bidra, där det är relevant, till vidare kunskapsutbyte. 7 (15)

8 Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar utvärderingar och uppföljningar av hur EU:s fonder och program används. Det är därför positivt att revisionsrättens rapport uppmärksammas genom dessa rådsslutsatser. Regeringen anser att Sverige bör stödja ett antagande av rådsslutsatserna. Datum för tidigare behandling i riksdagen: Socialutskottet informerades om utkastet till rådsslutsatser den 16 maj Socialförsäkringsutskottet gavs information den 28 maj Övriga frågor 8. a) Aktuella lagstiftningsförslag (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) i) Förordning om Europeisk socialstatisk ii) Revidering av förordning 883/2004 om samordningen av de sociala trygghetssystemen Annika Strandhäll b) Ordförandeskapsevenemang 8 (15)

9 c) Jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag och därmed sammanhängande åtgärder Morgan Johansson d) Resultatet av EU-Arabiskt högnivåmöte om funktionshindrades rättigheter (Malta den 25 april 2019) Lena Hallengren e) Jämställdhetsintegrering av den fleråriga budgetramen Åsa Lindhagen 9 (15)

10 MT avser på rådsmötet lyfta vikten av att prioritera jämställdhetsbudgetering i EU:s kommande långtidsbudget. MT menar att EU utifrån fördragen har långtgående åtaganden att jämställdhetsintegrera sitt arbete, inklusive långtidsbudgeten. Mot bakgrund av det endast mycket långsamt minskande lönegapet mellan kvinnor och män, och att innevarande budget endast öronmärkt 1 % till jämställdhet, är det en nödvändighet att EU prioriterar jämställdhet i nästa MFF, och säkerställer att hela budgeten med dess fondprogram genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv. f) Information från det inkommande ordförandeskapet 10 (15)

11 HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Icke lagstiftande verksamhet 9. Rådsslutsatser om att bekämpa anti-mikrobiell resistens Beslutspunkt. Antagande Lena Hallengren Dokument: 9274/19 Det rumänska ordförandeskapet anordnade ett ministermöte om antimikrobiell resistens (AMR) den 1 mars 2019 och presenterade därefter ett utkast till rådsslutsatser om att motverka antimikrobiell resistens. Förslaget har därefter förhandlats i rådsarbetsgruppen för folkhälsa och en preliminär överenskommelse har nåtts i rådsarbetsgruppen. De föreslagna rådsslutsatserna uppmanar till fortsatt prioritering av AMRfrågan och välkomnar fortsatta åtgärder för att motverka AMR på såväl nationell nivå, EU-nivå som internationell nivå. Rådsslutsatserna innehåller skrivningar utifrån ett humanhälso-, djurhälso- och miljöperspektiv (ett så kallat One Health-perspektiv). Bland annat uppmanas medlemsstaterna att ha nationella AMR-handlingsplaner, begränsa försäljning av antibiotika utan recept samt sätta mål för minskad användning av antibiotika. Vidare uppmanas medlemsstaterna och EU-kommissionen bland annat att verka för korrekt användning och diagnostik, stödja innovation samt att överväga ytterligare lagstiftningsåtgärder avseende närvaro av antimikrobiella ämnen i miljön. Därtill uppmanas kommissionen att på olika sätt stödja medlemsstaterna i det fortsatta arbetet. 11 (15)

12 Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen prioriterar arbetet mot antibiotikaresistens (AMR) högt och välkomnar utkastet till rådsslutsatser. Det är viktigt att användningen av antibiotika minskar för att bromsa utvecklingen av resistens. Det är Sveriges bestämda uppfattning att antibiotika ska vara receptbelagda läkemedel och inte säljas över disk utan recept. Regeringen välkomnar att utkastet till rådsslutsatser slår fast att utgångspunkten är att varje land behöver arbeta i enlighet med sin nationella handlingsplan. Regeringen stödjer att EU bör verka för att utvecklingen av nya antibiotika och ny diagnostik främjas samt att användningen i djurhållning minskas. Dessutom bör antibiotikarester i miljön, både från användning och tillverkning, övervakas och reglering bör övervägas för att hantera miljöförorening som en orsak till AMR. Regeringen ser positivt på att det så kallade One Health-perspektivet lyfts fram i utkastet till rådsslutsatser. Regeringen anser att EU bör stötta den globala process som pågår inom FNsystemet och verka för att den får uppmärksamhet och leder till en intensifierad global respons på AMR-hotet. Regeringen anser att Sverige bör stödja ett antagande av rådsslutsatserna. Datum för tidigare behandling i riksdagen: Information i Socialutskottet gavs den 14 februari 2019, överläggning i Socialutskottet den 9 april 2019 samt information i Socialutskottet den 16 maj Underlätta investeringar för att omvandla och förbättra hälso- och sjukvårdssystemen Diskussionspunkt Lena Hallengren 12 (15)

13 Dokument: 9555/19 Rådet väntas hålla en diskussion om att underlätta investeringar för att omvandla och förbättra hälso- och sjukvårdssystemen. Inför diskussionen har det rumänska ordförandeskapet tagit fram ett diskussionsunderlag som beskriver hur investeringar inom hälsoområdet kan genomföras med hjälp av EU-finansiering. Underlaget innehåller även två frågor. Den ena handlar om hur finansiella instrument och fonder kan optimeras och matchas för investeringar inom hälsoområdet. Den andra frågan berör hur synergier mellan olika EU-stöd kan säkerställas på bästa sätt. Förslag till svensk ståndpunkt: En utgångspunkt för det svenska inlägget kommer att vara att svensk hälsooch sjukvård står inför stora utmaningar, vilket vi delar med många andra EU-länder som precis som Sverige genomför stora strukturförändringar för att möta utmaningarna. Detta kan t.ex. göras genom att ta till vara på de möjligheter som digitaliseringen erbjuder och stärka det förebyggande arbetet. En del i att bemöta utmaningarna är också att delta i kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring hälso- och sjukvården. EU kan på olika sätt stödja medlemsstaternas nationella utvecklingsarbete, liksom samarbeten mellan medlemsstaterna. Det svenska inlägget kommer att betona att det är centralt att stöden ska används till det medlemsstaterna efterfrågar, så som att motverka antimikrobiell resistens och främja digitalisering och att medlemsstaterna är nära involverade i att ta fram prioriteringar för sådana stöd. Det är också viktigt att använda sig av redan existerande finansieringsinstrument och fonder samt utveckla dessa vid behov. Det är även positivt med ökad samverkan mellan olika finansieringsinstrument och fonder som har bäring på hälsoområdet för att stärka effektivitet och synergi. Nationell samordning och samarbete mellan länder kan också bidra till att medel från EU används på bästa sätt. Kontinuerlig dialog samt transparent och regelbunden uppföljning är också av central betydelse. 13 (15)

14 Övriga frågor 11. a) Aktuella lagstiftningsförslag (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Förordning om utvärdering av medicinsk teknik och om ändring av direktiv 2011/24/EU Lena Hallengren 12. Medicintekniska produkter: Implementering av förordning (EU) 2017/745 om medicintekniska produkter (MDR) Lena Hallengren 13. Återrapportering från det informella hälsoministermötet (Bukarest, april 2019) och andra möten arrangerade av det rumänska ordförandeskapet Lena Hallengren 14. Information från det inkommande ordförandeskapet 14 (15)

15 15 (15)

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM89. En europeisk pelare för sociala rättigheter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria En europeisk pelare för sociala rättigheter Statsrådsberedningen 2017-05-31 Dokumentbeteckning KOM (2017) 250 Meddelande om etablerandet av en europeisk pelare för sociala

Läs mer

Icke lagstiftande verksamhet 14798/18

Icke lagstiftande verksamhet 14798/18 Europeiska unionens råd Bryssel den 5 december 2018 (OR. en) 14795/18 OJ CONS 69 SOC 736 EMPL 551 SAN 432 CONSOM 341 PRELIMINÄR DAGORDNING EUROPEISKA UNIONENS RÅD (sysselsättning, socialpolitik, hälso-

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Gemensam avvecklingsmekanism (SRM) - Diskussionspunkt

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 3. Gemensam avvecklingsmekanism (SRM) - Diskussionspunkt Annotering 2013-02-10 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 18 februari Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 5 februari 1. Antagande av den preliminära

Läs mer

10121/17 EE/sk 1 GIP 1B

10121/17 EE/sk 1 GIP 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 14 juni 2017 (OR. en) 10121/17 PRELIMINÄR DAGORDNING Ärende: OJ CONS 35 SOC 469 EMPL 359 SAN 246 CONSOM 250 3548:e mötet i EUROPEISKA UNIONENS RÅD (sysselsättning, socialpolitik,

Läs mer

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ordförandeskapet har ännu inte meddelat vad de avser ta upp under denna dagordningspunkt.

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ordförandeskapet har ännu inte meddelat vad de avser ta upp under denna dagordningspunkt. Annotering 2016-01-08 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 15 januari 2016 i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom den 22 december 2015. 1. Godkännande av

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Kommenterad dagordning rådet 2015-09-28 Arbetsmarknadsdepartementet Socialdepartementet A2015/02393/IE Internationella enheten Enheten för EU- och internationell samordning Rådets möte (sysselsättning

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) Utbildningsdepartementet 2017-02-06 Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 17 februari 2017 Kommenterad dagordning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

1. Godkännande av dagordningen. 2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan. 3. Godkännande av A-punktslistan

1. Godkännande av dagordningen. 2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan. 3. Godkännande av A-punktslistan Kommenterad dagordning rådet 2011-05-25 Socialdepartementet Enheten för EU- och internationell samordning (EIS) Rådets möte (hälsoministrarna) den 6 juni 2011 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen

Läs mer

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14182/16 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Den gemensamma rapporten

Läs mer

1. Godkännande av dagordningen

1. Godkännande av dagordningen Europeiska unionens råd Bryssel den 6 december 2016 (OR. en) 14983/16 PRELIMINÄR DAGORDNING Ärende: Datum: 8 december 2016 Tid: kl. 9.30 Plats: OJ CONS 65 SOC 750 EMPL 503 SAN 415 CONSOM 292 3507:e mötet

Läs mer

Ekofinrådets möte den 11 juli 2017

Ekofinrådets möte den 11 juli 2017 Kommenterad dagordning Rådet 2017-07-03 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 11 juli 2017 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som framkom den 26 juni 2017. 1. Godkännande av den

Läs mer

Ekofinrådet ska nå en politisk överenskommelse om de båda förslagen till förordningar.

Ekofinrådet ska nå en politisk överenskommelse om de båda förslagen till förordningar. Annotering 2013-02-04 Fi 2013/147 Finansdepartementet Till: Riksdagen Ekofinrådets möte den 12 februari i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 23

Läs mer

Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor (EPSCO-rådet) den 4 oktober 2004

Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor (EPSCO-rådet) den 4 oktober 2004 Kommenterad dagordning 2004-09-24 N2004/6898/EIS Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationell samordning Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor

Läs mer

Ekofinrådets möte den 21 februari 2017

Ekofinrådets möte den 21 februari 2017 Kommenterad dagordning Rådet 2017-02-13 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 21 februari 2017 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som framkom den 2 februari 2017. 1. Godkännande

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig korr Kommenterad dagordning rådet 2018-03-12 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

10087/08 BL/am,ab 1 DQPG

10087/08 BL/am,ab 1 DQPG EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 5 juni 2008 (5.6) (OR. en) 10087/08 OJ CONS 34 SOC 324 SAN 108 CONSOM 61 PRELIMINÄR DAGORDNING Möte: 2876:e mötet i EUROPEISKA UNIONENS RÅD (sysselsättning, socialpolitik,

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning 2013-06-14 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 25 juni 2013 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. A-punkter 3.

Läs mer

ONSDAGEN DEN 23 SEPTEMBER 2015 (kl )

ONSDAGEN DEN 23 SEPTEMBER 2015 (kl ) Europeiska unionens råd Bryssel den 21 september 2015 (OR. fr, en) 12148/15 OJ CRP1 33 PRELIMINÄR DAGORDNING Ärende: 2556:e mötet i STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper I) Datum: 23 och 25 september

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av listan över A-punkter. 3. Skatt på finansiella transaktioner - Lägesrapport

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2. Godkännande av listan över A-punkter. 3. Skatt på finansiella transaktioner - Lägesrapport Annotering 2012-03-05 Fi2012/166 Finansdepartementet Till: Riksdagen Ekofinrådets möte den 13 mars i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 22 februari

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-03-07 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 6 och 7 december 2018

Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 6 och 7 december 2018 Kommenterad dagordning rådet 2018-11-26 Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för EU och internationella frågor Rådets möte (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 6

Läs mer

MÖTET FREDAGEN DEN 17 FEBRUARI 2012 (KL ) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK. 1. Godkännande av dagordningen

MÖTET FREDAGEN DEN 17 FEBRUARI 2012 (KL ) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK. 1. Godkännande av dagordningen REV Kommenterad dagordning rådet 2012-02-08 Arbetsmarknadsdepartementet Socialdepartementet Utbildningsdepartementet A2012/424/IE S2012/857/EIS U2012/643/JÄM Rådets möte (social-, jämställdhets- och arbetsmarknadsministrarna)

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0043/437. Ändringsförslag. Steeve Briois för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0043/437. Ändringsförslag. Steeve Briois för ENF-gruppen 7.2.2019 A8-0043/437 437 Skäl 5 (5) De övergripande principerna i artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen (nedan kallat EU-fördraget) och artikel 10 i EUF-fördraget, inbegripet principerna om subsidiaritet

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Justitiedepartementet 2016-06-07 Dokumentbeteckning KOM (2016) 271 Förslag från kommissionen

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 12 juni 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 12 juni 2017 Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2017-06-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 12 juni 2017 Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen

Läs mer

Ekofinrådets möte den 21 mars 2017

Ekofinrådets möte den 21 mars 2017 Kommenterad dagordning Rådet 2017-03-13 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 21 mars 2017 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som framkom den 6 mars 2017. 1. Godkännande av den

Läs mer

Rådets möte (energiministrarna) den 19 december 2018

Rådets möte (energiministrarna) den 19 december 2018 Kommenterad dagordning rådet 2018-12-10 Miljö- och energidepartementet Internationella sekretariatet Rådets möte (energiministrarna) den 19 december 2018 1. Antagande av dagordningen 2. Godkännande av

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) P7_TA-PROV(2014)0043 EU:s strategi mot hemlöshet Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Ekofinrådets möte den 22 januari 2019

Ekofinrådets möte den 22 januari 2019 Kommenterad dagordning Rådet 2019-01-14 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 22 januari 2019 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som presenterades den 7 januari 2019. 1. Godkännande

Läs mer

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Malin Looberger Samberedning av skett med: Avdelningen för administration Avdelningen för vård och omsorg Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Ekofinrådets möte den 22 juni 2018

Ekofinrådets möte den 22 juni 2018 Kommenterad dagordning Rådet 2018-06-14 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 22 juni 2018 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som presenterades den 7 juni. 1. Godkännande av den

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. 2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. 2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan Annotering 2016-07-04 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 12 juli i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom den 27 juni 2016. 1. Godkännande av den preliminära

Läs mer

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) 7495/17 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 223 ENV 276 CLIMA 67 FIN 205 Europeiska revisionsrättens

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.4.2013 B7-000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-0000/2013 och B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

6372/19 ch/np 1 ECOMP

6372/19 ch/np 1 ECOMP Europeiska unionens råd Bryssel den 26 februari 2019 (OR. en) 6372/19 PV CONS 5 ECOFIN 161 UTKAST TILL PROTOKOLL EUROPEISKA UNIONENS RÅD (ekonomiska och finansiella frågor) 12 februari 2019 6372/19 ch/np

Läs mer

Dokument 16433/12 SOC 943 COMPET 708 DRS 130 CODEC 2724 (ursprungsförslaget) och (rapport till rådet)

Dokument 16433/12 SOC 943 COMPET 708 DRS 130 CODEC 2724 (ursprungsförslaget) och (rapport till rådet) Kommenterad dagordning Rådet 2015-06-08 Epsco Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Kulturdepartementet S2015/4222/EIS A2015/01751/IE Ku2015/01744/KI Rådets möte (social-, arbetsmarknads-, hälsoministrarna)

Läs mer

Dokument 6147/16 SOC 63 EMPL 38 ECOFIN 102 EDUC 25

Dokument 6147/16 SOC 63 EMPL 38 ECOFIN 102 EDUC 25 Kommenterad dagordning rådet 2016-02-29 Arbetsmarknadsdepartementet Socialdepartementet Rådets möte (sysselsättning och socialpolitik) den 7 mars 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av den preliminära

Läs mer

MÖTET TORSDAGEN DEN 4 OKTOBER 1012 SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK

MÖTET TORSDAGEN DEN 4 OKTOBER 1012 SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK Kommenterad dagordning 2012-09-13 Arbetsmarknadsdepartementet Socialdepartementet A2012/2953/IE S2012/6440/EIS Rådets möte (social-, jämställdhets- och arbetsmarknadsministrarna) den 4 oktober 2012 MÖTET

Läs mer

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009 Kommenterad dagordning Ju2009/163/EU Justitiedepartementet 2009-09-10 EU-nämndens kansli Riksdagen Kopia: Socialförsäkringsutskottets kansli Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och

Läs mer

6535/15 CJS/cs 1 DG B 3A. Europeiska unionens råd. Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46

6535/15 CJS/cs 1 DG B 3A. Europeiska unionens råd. Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46 Europeiska unionens råd Bryssel den 27 februari 2015 (OR. en) 6535/15 SOC 98 EMPL 46 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Rådets möte (miljöministrarna) den 26 juni 2019

Rådets möte (miljöministrarna) den 26 juni 2019 Kommenterad dagordning rådet 2019-06-13 Miljödepartementet Internationella sekretariatet Rådets möte (miljöministrarna) den 26 juni 2019 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

Ordförandeskapet har ambitionen att rådet ska träffa en politisk överenskommelse om ett reviderat sparandedirektiv.

Ordförandeskapet har ambitionen att rådet ska träffa en politisk överenskommelse om ett reviderat sparandedirektiv. Annotering 2013-11-07 Finansdepartementet Till: Riksdagen Ekofinrådets möte den 15 november i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 31 oktober 1.

Läs mer

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95

Tidigare dokument: KOM(2014) 330 final Faktapromemoria: 2013/14:FPM95 Kommenterad dagordning rådet 2015-06-01 Miljö- och energidepartementet Internationella sekretariatet Rådets möte TT(E) energi 8 juni 2015 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftning

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder. Dir. 2009:72. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009.

Kommittédirektiv. Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder. Dir. 2009:72. Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009. Kommittédirektiv Ett stärkt skydd mot diskriminering på grund av ålder Dir. 2009:72 Beslut vid regeringssammanträde den 13 augusti 2009. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur ett skydd mot

Läs mer

Rådets möte med sysselsättnings- social- samt hälso- och sjukvårdsministrar den juni 2017

Rådets möte med sysselsättnings- social- samt hälso- och sjukvårdsministrar den juni 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-06-08 S2017/03353/EIS Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Rådets möte med sysselsättnings- social- samt hälso- och sjukvårdsministrar den 15-16 juni 2017 Kommenterad

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 21 november 2018 (OR. en) 14221/18 COMPET 765 IND 339 MI 826 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13837/18 COMPET 731

Läs mer

11050/11 lym/al/chs 1 DG H

11050/11 lym/al/chs 1 DG H EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 6 juni 20 (8.6) (OR. en) 050/ JAI 396 COSI 46 ENFOPOL 84 CRIMORG 8 ENFOCUSTOM 52 PESC 78 RELEX 603 NOT från: Ordförandeskapet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr: 0088/2/

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 25 februari 2015

Kommenterad dagordning för rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 25 februari 2015 Kommenterad dagordning 2015-02-15 Justitiedepartementet EU-nämnden Riksdagen Kopia: Justitieutskottet Kopia: Socialförsäkringsutskottet Kopia: Civilutskottet Kopia: Konstitutionsutskottet Kommenterad dagordning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 18.9.2009 B7-.../2009 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-.../2009 och B7-.../2009 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A

6426/15 ehe/ee/ab 1 DG B 3A Europeiska unionens råd Interinstitutionellt ärende: 2014/0258 (NLE) 2014/0259 (NLE) Bryssel den 26 februari 2015 (OR. en) 6426/15 SOC 91 EMPL 43 MIGR 11 JAI 103 A-PUNKTSNOT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

1. Arbetsgruppen för folkhälsa diskuterade och nådde en överenskommelse om utkastet till rådets slutsatser.

1. Arbetsgruppen för folkhälsa diskuterade och nådde en överenskommelse om utkastet till rådets slutsatser. Europeiska unionens råd Bryssel den 2 december 2015 (OR. en) 14391/1/15 REV 1 SAN 389 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Rådet Möte i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård

Läs mer

Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården

Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården Socialutskottets utlåtande 2008/09:SoU18 Grönbok: Den europeiska arbetskraften inom vården Sammanfattning I utlåtandet behandlas Europeiska kommissionens grönbok Den europeiska arbetskraften inom vården,

Läs mer

Allmänna rådets möte den 13 december 2016

Allmänna rådets möte den 13 december 2016 Kommenterad dagordning rådet 2016-12-05 Statsrådsberedningen Allmänna rådets möte den 13 december 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.) A-punkter

Läs mer

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2017-02-24 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM54. Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Regeringskansliet Faktapromemoria Förebyggande av radikalisering som leder till terrorism och våldsbejakande extremism Justitiedepartementet 2014-02-18 Dokumentbeteckning KOM (2013) 941 slutlig MEDDELANDE

Läs mer

Ekofinrådets möte den 2 oktober 2018

Ekofinrådets möte den 2 oktober 2018 Kommenterad dagordning Rådet 2018-09-24 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 2 oktober 2018 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som presenterades den 17 september. 1. Godkännande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM135. EU-programmet för. för bedrägeribekämpning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM135. EU-programmet för. för bedrägeribekämpning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria EU-programmet för bedrägeribekämpning Finansdepartementet 2018-07-03 Dokumentbeteckning COM (2018) 386 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande

Läs mer

Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den november 2017

Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den november 2017 Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2017-11-13 Ku2017/02256/LS Kulturdepartementet Utbildningsdepartementet Socialdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur

Läs mer

Rådets möte (sysselsättnings- och socialministrarna) den 7 december 2015. 1. Godkännande av den preliminära dagordningen

Rådets möte (sysselsättnings- och socialministrarna) den 7 december 2015. 1. Godkännande av den preliminära dagordningen Kommenterad dagordning rådet 2015-11-30 Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Rådets möte (sysselsättnings- och socialministrarna) den 7 december 2015 1. Godkännande av den preliminära dagordningen

Läs mer

15261/2/18 REV 2 1 LIFE.1.C

15261/2/18 REV 2 1 LIFE.1.C Europeiska unionens råd Bryssel den 8 februari 2019 (OR. en) 15261/2/18 REV 2 PV CONS 69 SOC 765 EMPL 571 SAN 456 CONSOM 354 UTKAST TILL PROTOKOLL EUROPEISKA UNIONENS RÅD (sysselsättning, socialpolitik,

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar

Lagstiftningsöverläggningar Kommenterad dagordning Rådet 2016-11-04 Statsrådsberedningen EU-kansliet Allmänna rådets möte den 15 november 2016 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Lagstiftningsöverläggningar 2. (Ev.)

Läs mer

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-06-15 Miljö- och energidepartementet Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Icke lagstiftande verksamhet 2. A-punkter

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listorna över A-punkter

1. Antagande av den preliminära dagordningen. Lagstiftande verksamhet 2. (ev.) Godkännande av listorna över A-punkter Annotering 2012-01-16 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 24 januari 2012 i Bryssel Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom i Coreper den 10 januari 1. Antagande av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ärendet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

1. Godkännande av den preliminära dagordningen. Ärendet har inte tidigare behandlats i riksdagen. Annotering 2014-06-09 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 20 juni i Luxemburg Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom 5 juni 1. Godkännande av den preliminära dagordningen

Läs mer

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77

PUBLIC 15701/17 1 DPG LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PV/CONS 77 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15701/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 77 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3588:e mötet i Europeiska unionens råd (allmänna frågor) i Bryssel

Läs mer

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017

Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Slutlig rev Kommenterad dagordning rådet 2017-05-02 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruksministrarna) den 11 maj 2017 Ansvarigt statsråd: Sven Erik Bucht Kommenterad dagordning 1. Godkännande av

Läs mer

1. Godkännande av dagordningen Godkännande av I-punkterna i bilagan

1. Godkännande av dagordningen Godkännande av I-punkterna i bilagan Europeiska unionens råd Bryssel den 12 juni 2017 (OR. en) 10204/17 OJ CRP1 22 PRELIMINÄR DAGORDNING Ärende: Datum: 14 juni 2017 Tid: kl. 9.30 Plats: 2632:a mötet i STÄNDIGA REPRESENTANTERNAS KOMMITTÉ (Coreper

Läs mer

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2/3. Godkännande av listorna över A-punkter. 4. Mervärdesskattebehandling av posttjänster - lägesrapport

1. Antagande av den preliminära dagordningen. 2/3. Godkännande av listorna över A-punkter. 4. Mervärdesskattebehandling av posttjänster - lägesrapport Annoteringar 2010-11-26 Finansdepartementet Peter Holmgren Ekofinrådets möte i Bryssel den 7 december 2010 Kommenterad dagordning - enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 24 november

Läs mer

Communication from the Commission to the Spring European Council: - Implementing the renewed Lisbon Strategy for growth and jobs: "A year of delivery"

Communication from the Commission to the Spring European Council: - Implementing the renewed Lisbon Strategy for growth and jobs: A year of delivery Rådspromemoria 2007-02-07 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsenheten Gemensamberedning med SB-SAM, SB EU-kansli,, A/A, A/ARM, A/AE, A/EIS, IJ/JAM, FI/IA, Fi/BA, S-ST, S-SK, REP EPSCO-rådet den 22

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

MÖTET MÅNDAGEN DEN 3 OKTOBER 2011 (KL. 10.00) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK. 1. Godkännande av dagordningen

MÖTET MÅNDAGEN DEN 3 OKTOBER 2011 (KL. 10.00) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK. 1. Godkännande av dagordningen Kommenterad dagordning rådet 20110926 Arbetsmarknadsdepartementet Socialdepartementet A2011/3606/IE S2011/8258/EIS Rådets möte (social, jämställdhets och arbetsmarknadsministrarna) den 3 oktober 2011 MÖTET

Läs mer

Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den maj 2018

Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den maj 2018 Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) S2018/02697/EIS 2018-05-14 Utbildningsdepartementet Kulturdepartementet Socialdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 februari 2019 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 25 februari 2019 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 25 februari 2019 (OR. en) 6635/19 SOC 111 EMPL 78 ECOFIN 192 EDUC 79 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Utkast

Läs mer

- Information från ordförandeskapet

- Information från ordförandeskapet Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2019-07-08 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 15 juli 2019 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

UTKAST PROTOKOLL * från rådets 2164:e möte (Arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor) i Bryssel den 9 mars 1999

UTKAST PROTOKOLL * från rådets 2164:e möte (Arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor) i Bryssel den 9 mars 1999 Conseil UE EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 7 maj 1999 (2.6) (OR. f) 6554/99 LIMITE PUBLIC PV/CONS 9 SOC 86 UTKAST PROTOKOLL * från rådets 2164:e möte (Arbetsmarknadsfrågor och sociala frågor) i Bryssel

Läs mer

UTESTÄNGNING OCH DISKRIMINERING

UTESTÄNGNING OCH DISKRIMINERING KAMPEN MOT FATTIGDOM, SOCIAL UTESTÄNGNING OCH DISKRIMINERING Genom att stödja medlemsstaterna i kampen mot fattigdom, social utestängning och diskriminering är Europeiska unionens målsättning att stärka

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM137. Förordning om Europeiska socialfonden. Arbetsmarknadsdepartementet. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM137. Förordning om Europeiska socialfonden. Arbetsmarknadsdepartementet. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 201/18:FPM13 Förordning om Europeiska socialfonden plus (ESF+) Arbetsmarknadsdepartementet 201/18:FPM13 2018-0-05 Dokumentbeteckning KOM (2018) 382 slutlig Förslag till

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetutskottet 16.2.2015 2015/2017(BUD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 Förslag till betänkande Liadh Ní Riada (PE546.865v02-00) Utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 juni 2017

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 juni 2017 Rådspromemoria 2017-05-29 Justitiedepartementet Polisenheten Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 juni 2017 Dagordningspunkt 22 Rubrik: Informationssystem och interoperabilitet a)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 10 maj 2017 (OR. en) 8964/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat ENV 422 FIN 290 FSTR 40 REGIO 56 AGRI 255 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av terrorisminnehåll på internet: Allmän inriktning.

Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av terrorisminnehåll på internet: Allmän inriktning. Rådspromemoria 2018-11-26 Justitiedepartementet Polisenheten Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 6-7 december 2018 Dagordningspunkt 5 Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM7

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM7 Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av Europeiska systemet för finansiell tillsyn tillägg om penningtvätt och finansiering av terrorism Finansdepartementet 2018-10-17 Dokumentbeteckning KOM (2018)

Läs mer

Ekofinrådets möte den 6 november 2018

Ekofinrådets möte den 6 november 2018 Kommenterad dagordning Rådet 2018-10-26 Finansdepartementet Ekofinrådets möte den 6 november 2018 Kommenterad dagordning Enligt den preliminära dagordning som presenterades den 22 oktober. 1. Godkännande

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.5.2016 COM(2016) 338 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Maltas nationella reformprogram 2016 med avgivande av rådets yttrande om Maltas stabilitetsprogram

Läs mer

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) 10052/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat Föreg. dok. nr: 8200/17, 8203/17 Ärende: FIN 355 FSTR 45 FC 50 REGIO 68 SOC 465 CADREFIN

Läs mer

EUROPEISK ÖVERENSKOMMELSE OM MINSKNING AV ARBETSTAGARNAS EXPONERING FÖR RISKEN AV ARBETSRELATERADE MUSKEL/SKELETT-ÅKOMMOR INOM JORDBRUKET

EUROPEISK ÖVERENSKOMMELSE OM MINSKNING AV ARBETSTAGARNAS EXPONERING FÖR RISKEN AV ARBETSRELATERADE MUSKEL/SKELETT-ÅKOMMOR INOM JORDBRUKET EUROPEISK ÖVERENSKOMMELSE OM MINSKNING AV ARBETSTAGARNAS EXPONERING FÖR RISKEN AV ARBETSRELATERADE MUSKEL/SKELETT-ÅKOMMOR INOM JORDBRUKET BAKGRUND Europeiska Unionens strategiska mål, såsom det formulerats

Läs mer